MVSz DTO Alap motoros műrepülő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MVSz DTO Alap motoros műrepülő"

Átírás

1 ALAP (BASIC) MOTOROS MŰREPÜLŐ KIKÉPZÉS 1. Az alap(basic) műrepülő képzés célja: A műrepülő alapfigurák elsajátítása, azok biztonságos végrehajtása 600 m alsó magasságig, a repülőgép-vezető felkészítése a versenyszerű műrepülésre. 2. Előfeltételek: A növendéknek a következő követelményeket kell teljesítenie: A gyakorlati képzés megkezdése előtt: az oktató repülőgép ismereteiből típusvizsga teljesítése érvényes dugattyús motoros repülőgép vezető szakszolgálati engedély megléte érvényes 1. vagy 2. osztályú orvosi minősítés megléte alap motoros műrepülő elméleti kiképzés teljesítése A gyakorlati vizsga előtt: érvényes dugattyús motoros repülőgép vezető szakszolgálati engedély megléte érvényes 1. vagy 2. osztályú orvosi minősítés megléte legalább 40 óra repülési idő igazolása dugattyús motoros repülőgépen, parancsnok pilótai beosztásban (PIC) alap motoros műrepülő kiképzés teljesítése beleértve: az elméleti kiképzést a gyakorlati kiképzést 3. Oktató repülőgép A kiképzést olyan érvényes légialkalmassági bizonyítvánnyal, megkettőzött kormány, és fékberendezéssel rendelkező egyhajtóműves, dugattyús motorral felszerelt repülőgéppel lehet végrehajtani, melynek légi üzemeltetési utasításában engedélyezettek a gyakorlati kiképzésben szereplő manőverek. Az alap motoros műrepülő kiképzés végrehajtásához alkalmazható repülőgép engedélyezett terhelési többszöröse legalább +6G és -4 G, a terhelés ellenőrzésére G mérő műszerrel kell rendelkeznie. Műrepülés során a repülőgép személyzete megfelelő pilóta mentőernyőt kell, hogy viseljen. 4. Elméleti kiképzés Az elméleti kiképzésnek a következő témaköröket kell felölelnie: 1. emberi tényezők és testi korlátok a. tájékozódási zavar b. tengeri betegség, rosszullét c. pozitív és negatív terhelés hatása az emberi szervezetre d. elszürkülés (greyout) és teljes tudatvesztés (blackout) 2. jogkörnyezet, műszaki ismeretek a. a műrepülést érintő jogszabályok, beleértve a zaj- és környezetvédelmi rendelkezéseket b. a kritikus sebességű repülés, átesés. pozitív, negatív normál és lapos dugóhúzó aerodinamikája c. sárkányszerkezeti és hajtóművi korlátozások Rev1 1 Dátum:

2 3. a motoros műrepülőgépek speciális korlátozásai a. sebességkorlátok b. szimmetrikus, normál terhelési többszörös c. aszimmetrikus terhelési többszörös (rolling G) 4. műrepülő figurák és azok megszüntetése a. beviteli paraméterek b. manőverek egymásutánjának megtervezése, energiagazdálkodás c. orsózó manőverek d. bukfenc manőverek e. műrepülő manőverek összekapcsolása f. szándékos dugóhúzó bevitele és kivétele: talpon- háton-, lapos-, zuhanóspirál 5. vészhelyzeti eljárások a. nem szokványos repülési helyzetek megoldása b. repülőgép elhagyása ejtőernyővel Az elméleti kiképzést mind tantermi foglalkozások, mind a repülőgépnél végrehajtott, a növendék és az oktató részvételével történő képzés, valamint interaktív képzés keretében lehet lefolytatni. Az elméleti kiképzés menetét, eredményeit a mellékelt Alap motoros műrepülő elméleti kiképzés végrehajtása című nyomtatványon kell vezetni. Amennyiben a növendék interaktív elméleti képzésben részesül, úgy a kiképző oktató az egyes témakörökön belüli ellenőrzéseket dokumentálja a nyomtatványon. 6. Gyakorlati kiképzés A gyakorlati kiképzés során a növendékkel minimálisan 22 felszállást és 5,5 óra repült időt kell teljesíteni. A repülések során a minimális magasság mindvégig 600 m fölött kell, hogy legyen. A gyakorlati csak az oktatóval végrehajtandó minimális felszállási számokat és repülési időt tartalmazza, melynek csökkentése nem lehetséges. A földi előkészítések minimális ideje nincs meghatározva, de minden repülési nap megkezdésekor - nem csak új feladat előtt és végén szükséges végrehajtani a repülőgépvezető felkészültségétől függően. Az oktató minden esetben a következőket tartsa szem előtt: - a műrepüléssel kapcsolatos fogalmakat fokozatosan, az aktuális feladattal összhangban ismertesse meg a növendékkel (katalógus, versenyszabályzat, helyezkedés, szél szerepe és hatása stb.) - fordítson figyelmet arra, hogy a növendék jobbra és balra is gyakorolja a két irányba végrehajtható figurákat - a korábban tanult műrepülő figurákat mindig újra gyakoroltatni kell Az oktató szükség szerint további gyakorló felszállásokat rendelhet el, vagy a feladatokat megfelelő biztonsággal végrehajtó repülő pilótának egyedül repülést engedélyezhet, melyet az oktató folyamatos vizuális felügyelete és kétoldalú rádiókapcsolat mellett kell végrehajtani. A gyakorlati kiképzés végrehajtását a mellékelt Kiképzési tematika az alap motoros műrepülő gyakorlati kiképzéshez című munkafüzetben kell vezetni. A munkafüzet vezetése az oktató kötelessége. Az oktató felelőssége és döntése, hogy a növendék terhelhetőségét mennyire használja ki. Rev1 2 Dátum:

3 A feladatok értékelése: - nem megfelelő (NM) - megfelelő (MF) 7. Kiképzési anyagok A kiképzés a kiképző repülőgép dokumentációja, az AIP, a vonatkozó jogszabályok és - ajánlott irodalomként Alan Charles Cassidy: Better Aerobatics könyv felhasználásával történik. 8. Kiképzés szakszemélyzete Az elméleti és gyakorlati kiképzést motoros műrepülő oktatói képesítéssel rendelkező oktató végezheti. Rev1 3 Dátum:

4 ALAP (BASIC) MOTOROS MŰREPÜLŐ ELMÉLETI KIKÉPZÉS VÉGREHAJTÁSA Dátum: Témakör: Oktató Aláírás Rev1 4 Dátum:

5 KIKÉPZÉSI TEMATIKA ALAP (BASIC) MOTOROS MŰREPÜLŐ GYAKORLATI KIÉPZÉSHEZ Név: Típus: Lajstromjel: Rev1 5 Dátum:

6 Rev1 6 Dátum:

7 ADATLAP Név Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Telefonszám: cím: A kiképzés kezdete: vége: Kiképző repülőgép típusa: Szakszolgálati engedély száma: Szakszolgálati engedély érvényessége:. Repülőorvosi minősítés érvényessége:.. Oktatók neve, aláírása: Rev1 7 Dátum:

8 Típusismeret vizsgajegyzőkönyv...típusú légjárműből Név:... Témakör Minősítés Vizsgáztató Aláírás Sárkányszerkezet. Hajtómű Műszerek, berendezések Légiüzemeltetés, korlátozások Vészhelyzetek. Az eredmény alapján a gyakorlati képzést a típuson megkezdheti nem kezdheti meg., 21...hó...napján... vizsgáztató Rev1 8 Dátum:

9 1. Feladat: Repüléstechnikai készséget felmérő repülés. 1 felszállás 20 perc Az oktató mérje fel a növendék alapvető repüléstechnikai készségét, felkészültségét. A növendék ismerje meg a háton dugóhúzót és tanulja meg a kivétel technikáját. Végrehajtás: A korábbi képzettségtől függően az oktató által kért manővereket kell a növendéknek végrehajtani. Az oktató mutassa be a háton dugóhúzót és a kivétel technikáját. A kivételt a növendék is sajátítsa el. A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 20 p. Oktatós Oktatós Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktató aláírása: Oktatós Oktatós.. oktató aláírása Rev1 9 Dátum:

10 Rev1 10 Dátum:

11 2. Feladat: Túldöntött fordulók, átesések, pozitív dugóhúzók (spin) talpról indítva. 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az oktató mutassa be a 45 és 60 fokra bedöntött fordulókat, fordulóváltásokat, irányra való kivételt, az áteséseket és azok megszüntetését, valamint az egy-, másfél és kettő pördületes pozitív dugóhúzókat. Az oktató követelje meg a növendéktől a fordulók közbeni állandó bedöntési szöget, sebességtartást, a csúszás elkerülését fordulóváltás közben és kivételkor is. Hívja fel a növendék figyelmét az átesés előtt érzékelhető jelenségekre. Követelje meg a dugóhúzóba bevitelkor és kivételkor a harmonikus, nem durva, de határozott kormánymozdulatokat, a pontos irányokat. A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása:.. oktató aláírása Rev1 11 Dátum:

12 3. Feladat: 45 fokos gyorsítás, emelkedés, harcforduló (chandelle) 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az oktató bemutatja a talpon 45 fokos helyzeteket, és a harcforduló végrehajtását. Ezt követően növendék gyakorolja azokat. Az oktató magyarázza el a helyes horizont- és szárnyvég figyelés technikáját, a jellegzetes tereppontok égitestek vagy felhők segítségét a térbeli tájékozódásra. Hívja fel a figyelmet a sebességváltozást lekövető kormánymozdulatokra, kis sebességeknél a légcsavarszél és a precesszió hatására A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 12 Dátum:

13 Rev1 13 Dátum:

14 4. Feladat: Leborítások, bukfenc (loop). 3 felszállás 45 perc Végrehajtás: az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja a vízszintes és 45 fokos leborítást, valamint a bukfencet. Hívja fel a figyelmet a különböző beviteli sebességekre, horizont helyzetekre, a helyes ívek megválasztására, a botkormányon ébredő erők változására, a túlgyorsulás eshetőségére. Mutassa be, hogyan lehet síkban tartani a bukfencet (a bukfenc oldalra elhúzásával, majd annak korrigálásával). A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 14 Dátum:

15 5. Feladat: Félbukfenc félorsóval (Immelmann). 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja a figurát. Hívja fel a figyelmet a félorsó végrehajtása közbeni iránytartásra, a kormányok felcserélődésére, a háton dugóhúzó véletlen eshetőségére. A feladat megkezdése előtt szükség szerint újból mutassa be a háton dugóhúzót! A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül 15 p. Oktatós Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 15 Dátum:

16 6. Feladat: Orsók, félorsók, háton repülés, háton fordulók, háton kör. 3 felszállás 45 perc Végrehajtás: Az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja a figurákat. Fokozott figyelmet fordítson arra, hogy háton befejezett orsó, fél orsó után, valamint háton repülési helyzetből a repülőgépet tilos lehúzni! A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 16 Dátum:

17 Rev1 17 Dátum:

18 7. Feladat: Fél pozitív fekvőnyolcas (half cuban eight), pozitív fekvőnyolcas (cuban eight). 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja az egy pozitívfejes fél fekvőnyolcast, és a két pozitívfejes fekvőnyolcast. Hívja fel a figyelmet a fél orsók elhelyezkedésére, a 45 fokos szögek és az irány tartására, valamint a fejek egyforma átmérőjére. A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 18 Dátum:

19 8. Feladat: Negatív dugóhúzó talpról, hátról indítva. 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja a figurát. Mutassa meg a helyes gázhasználatot. Követelje meg a növendéktől a határozott, de nem durva be- és kivételi kormánymozdulatokat, a pontos kivételi irányokat. Hívja fel a figyelmet a magasság csökkenésének mértékére. Amennyiben a repülőgép arra alkalmas, mutassa be a háton laposdugó (negative flat spin) jelenségét és helyes kivételét. Figyelem: növendék egyedül nem gyakorolhat lapos dugóhúzót! A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 19 Dátum:

20 9. Feladat: Legyezőfordulók talpról felvezetve. 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja a legyezőfordulót talpról-talpra. Hívja fel a figyelmet a pontos függőleges megtartására a sebesség csökkenése után is, a lelépés helyének megválasztására, a lefordulás síkjának tartására, a véletlenszerű negatív dugóhúzó és a visszacsúszás (tailslide) lehetőségére. A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 20 Dátum:

21 10. Feladat: Komplexumrepülés. 2 felszállás 30 perc Végrehajtás: az eddig tanult műrepülő elemek összekapcsolása az oktató által összeállított komplexumok alapján. A rgv. legalább egy saját maga által összeállított komplexumot is repüljön. Az oktató hívja fel a figyelmét a komplexum összeállításának szempontjaira, alapelveire. Ha a repülőgép-vezető biztonságosan és elfogadható kivitelben le tudja repülni az oktató és a maga által összeállított programot, úgy vizsgára bocsájtható. A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 15 p. 15 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Oktató aláírása: oktató aláírása Rev1 21 Dátum:

22 11. Feladat: Vizsgarepülés. 1 felszállás 10 perc Végrehajtás: A vizsgáztató meggyőződik róla, hogy a növendék elsajátította a tematikában meghatározott műrepülő figurákat, elfogadható kivitelben és biztonságosan képes az oktató által összeállított komplexum lerepülésére. A felszállás dátuma: összes idő: összes felszállás: A repülőgép lajstromjele: Tervezett rep.idő: 10 p. Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Tényleges rep.idő: Összes repült idő: Összes felszállás: Értékelés: Oktató aláírása: Oktatós Egyedül Oktatós Egyedül Vizsgáztató aláírása:.. oktató aláírása Rev1 22 Dátum:

MVSz DTO. Képzési Tematika. Vitorlázó műrepülés. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association

MVSz DTO. Képzési Tematika. Vitorlázó műrepülés. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association MVSz DTO Képzési Tematika Vitorlázó műrepülés Copyright 2018 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel, vagy többszörisíthető az MVSz előzetes

Részletesebben

6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriák repülő eszköz /légi jármű vezetők sportpilóta képesítéseinek a folyamatosságára, valamint annak hosszabbításának a feltételeire

Részletesebben

Az NKH LH a beérkező kérelmeket a HO-08 tájékoztatóban leírt módokon lehet benyújtani az alábbiak szerint:

Az NKH LH a beérkező kérelmeket a HO-08 tájékoztatóban leírt módokon lehet benyújtani az alábbiak szerint: Tájékoztató a vitorlázó repülőgép és ballon pilóta szakszolgálati engedélyek Part-FCL szerinti konvertálásáról HO 10 A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala (továbbiakban NKH LH) 2014.04.08. napjától

Részletesebben

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI 1. számú melléklet a. / 2006. ( ) HM rendelethez A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI A./ JOGOSÍTÁSOK

Részletesebben

4. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez Nemzeti vitorlázó repülőgép-vezető engedély

4. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez Nemzeti vitorlázó repülőgép-vezető engedély 4. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez Nemzeti vitorlázó repülőgép-vezető engedély 4.1. Növendék pilóta (Vitorlázó-repülőgép) 4.1.1. Követelmények (a) Az oktató szervezet által elkezdett kiképzés befejezése,

Részletesebben

MVSz. Képzési tematika. SPL-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési tematika. SPL-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association MVSz Képzési tematika SPL-HUN Parts 1 4 Part-FCL követelményeivel összhangban Copyright 2017 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG Budapest Dagály u. 11. T E M A T I K A. a vitorlázórepülő kiképzés végrehajtására.

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG Budapest Dagály u. 11. T E M A T I K A. a vitorlázórepülő kiképzés végrehajtására. 1 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG Budapest Dagály u. 11. T E M A T I K A a vitorlázórepülő kiképzés végrehajtására. Készült: 2001. december hónapban az 1991. évben jóváhagyott azonos című tematika alapján az időközi

Részletesebben

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülő eszköz /légi jármű parancsnok felelőssége A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

MVSz. Képzési tematika. FI(S)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési tematika. FI(S)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association Képzési tematika FI(S)-HUN Parts 1 4 Part-FCL követelményeivel összhangban Copyright 2017 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy

Részletesebben

1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés. Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések. jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre

1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés. Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések. jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre 1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE

REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE Nyilvántartási sz.: a napló tulajdonosának Kiadó SE.: a tulajdonos sajátkezű aláírása P.H. kiadó aláírása 3 SZEMÉLYI ADATOK Születési hely: Születési év, hó, nap: Anyja

Részletesebben

MVSz. Képzési tematika. LAPL(A)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési tematika. LAPL(A)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association Képzési tematika LAPL(A)-HUN Parts 1 4 Part-FCL követelményeivel összhangban Copyright 2018 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy

Részletesebben

FONTOSABB INFORMÁCIÓK

FONTOSABB INFORMÁCIÓK VITORLÁZÓREPÜLÉS FONTOSABB INFORMÁCIÓK Témafelelős: Zsuga Zsófia +36 70/452 4730 Aero Club Hajdúszoboszló Sportegyesület ügyvezető: Monori György +36 30/636 1698 Hajdúszoboszló Sportrepülőtér vezetője:

Részletesebben

MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association MVSz Képzési Tematika LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG ra Copyright 2017 Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy többszörisíthető az MVSz előzetes írásos engedélye

Részletesebben

Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények

Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények Patyi Balázs osztályvezető Szakszolgálati Főosztály, Képzési Engedélyezési Osztály Témakörök Siklóernyős képzés Jogszabályi háttér

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 14/2014 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHJK Ideje: 2014. július 05. HA-5323

Részletesebben

GYAKORLATI REPÜLÉS. Szabó Zoltán

GYAKORLATI REPÜLÉS. Szabó Zoltán GYAKORLATI REPÜLÉS Szabó Zoltán GÉPTENGELYEK Függőleges tengely Hossz tengely Kereszt tengely GÉPTENGELYEK Kereszt tengely GÉPTENGELYEK Hossz tengely GÉPTENGELYEK Függőleges tengely STABILITÁSI HELYZETEK

Részletesebben

MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association MVSz Képzési Tematika LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG ra Copyright 2017 Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy többszörisíthető az MVSz előzetes írásos engedélye

Részletesebben

45. HÉT/ 1. foglalkozás 3 óra STABILITÁS

45. HÉT/ 1. foglalkozás 3 óra STABILITÁS 1/6 45. HÉT/ 1. foglalkozás 3 óra 081 04 00 00 STABILITÁS 081 04 01 00 Egyensúlyi feltételek stabilizált vízszintes repülésben 081 04 01 01 A statikus stabilitás előfeltételei 081 04 01 02 A nyomatékok

Részletesebben

5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet. a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről. Általános rendelkezések

5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet. a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről. Általános rendelkezések 5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 53. -ának (6) bekezdésében és a 74.

Részletesebben

Magyar Modellező Szövetség Bíróképzési tanfolyam 2008.

Magyar Modellező Szövetség Bíróképzési tanfolyam 2008. Magyar Modellező Szövetség Bíróképzési tanfolyam 2008. RC3 manőversorozat szimbolikus szemléltetése RC3.01: Felszállási műveletsor (csak 0 vagy 10 pont adható) Szél 180 -os vagy vertikális forduló 300m

Részletesebben

BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség. által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről. 2. kiadás

BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség. által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről. 2. kiadás Jóváhagyom! Budaőrs, 2014. Július 1.- én Vízaknai Erzsébet Főtitkár BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről 2. kiadás Budaörs,

Részletesebben

6. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez. Nemzeti ballon (léghajó) vezető engedély

6. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez. Nemzeti ballon (léghajó) vezető engedély 6.1. Növendék pilóta (Ballon) 6.1.1. Követelmények (a) Az oktató szervezet által elkezdett elméleti kiképzés befejezése, a ballon növendék kiképzési tematika első szakaszának megfelelően. (b) A növendék

Részletesebben

5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet. a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről. Általános rendelkezések

5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet. a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről. Általános rendelkezések A jogszabály mai napon hatályos állapota 5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről A légiközlekedésrő l szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági Szervezet

Közlekedésbiztonsági Szervezet Közlekedésbiztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 133/2004 Légiközlekedési baleset Farkashegy 2004. 06. 08. 16 óra 50 perc TL 96 STAR, HA-YHST A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési baleset és a repülőesemény

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Dunakeszi május 29. Cessna-152 HA-PPL

ZÁRÓJELENTÉS LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Dunakeszi május 29. Cessna-152 HA-PPL ZÁRÓJELENTÉS LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Dunakeszi 2007. május 29. Cessna-152 HA-PPL A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény okának, körülményeinek feltárása és a hasonló esetek

Részletesebben

Kismagasságú katonai folyosók

Kismagasságú katonai folyosók 1 Kismagasságú katonai folyosók 2 KIINDULÁSI ALAP A fent említett szabályzók alapján jelenleg földközeli- és kismagasságú repülések végrehajtása a G típusú légtérben 250 csomó (460 km/h) sebesség alatt

Részletesebben

MMSZ bíróképzés 2012 F3A elméleti vizsga tesztlap

MMSZ bíróképzés 2012 F3A elméleti vizsga tesztlap Általános szabályok 1. Melyik modell nem vehet részt F3A versenyen? a) Amelyik fesztávja 2010 mm. b) Amelyiken az oldalkormány szervót giro vezérli. c) Amelyik meghajtó akkumulátora 20 db NiCd cellából

Részletesebben

ÁBTL /2/1968 /1

ÁBTL /2/1968 /1 BM. ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOKSÁG BM. ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG SZIGORÚAN TITKOS! Szám: 5 0-1 0 /2-1 9 6 8. Sorszám: 2... AZ ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOK és a BM. ORFK. KÖZLEKEDÉSI CSOPORTFŐNÖK

Részletesebben

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre.

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 1. A PPL(A) kiképzés célja A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 2. Előfeltételek: A növendéknek

Részletesebben

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre.

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 1. A PPL(A) kiképzés célja A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 2. Előfeltételek: A növendéknek

Részletesebben

DÍJTÉTEL TÁBLÁZAT REPÜLŐGÉP PILÓTA SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLY

DÍJTÉTEL TÁBLÁZAT REPÜLŐGÉP PILÓTA SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLY DÍJTÉTEL TÁBLÁZAT A táblázat tájékoztató jellegű. A légiközlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások díjait a 3/2002 (VI. 20.) GKM rendelet tartalmazza. Az összegek forintban (HUF) értendők. Amennyiben

Részletesebben

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [...](2012) XXX tervezet AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX a légi járművek üzemben tartásához kapcsolódó műszaki követelményeknek

Részletesebben

Üzemelési Kézikönyv Operation Manual

Üzemelési Kézikönyv Operation Manual Magyar Vitorlázórepülő Szövetség ATO Üzemelési Kézikönyv Operation Manual C rész Part C ÚTVONAL Route 1. kiadás, revízió 0 2017.11.01 OM C rész Útvonal MVSz ATO Szándékosan üresen hagyva! 2 / 13 1. kiadás,

Részletesebben

Magyar Repülő Szövetség BEKÖTÖTT LÉGCELLÁS KÉPZÉS OKTATÓI KÉZIKÖNYV ÉS KIKÉPZÉSI TEMATIKA

Magyar Repülő Szövetség BEKÖTÖTT LÉGCELLÁS KÉPZÉS OKTATÓI KÉZIKÖNYV ÉS KIKÉPZÉSI TEMATIKA Magyar Repülő Szövetség BEKÖTÖTT LÉGCELLÁS KÉPZÉS OKTATÓI KÉZIKÖNYV ÉS KIKÉPZÉSI TEMATIKA 2 BEKÖTÖTT LÉGCELLÁS OKTATÓI KÉZIKÖNYV ÉS KIKÉPZÉSI TEMATIKA BEKÖTÖTT LÉGCELLÁS OKTATÓI KÉZIKÖNYV ÉS KIKÉPZÉSI

Részletesebben

SZERKEZETTAN II. SZAKOS TIBOR

SZERKEZETTAN II. SZAKOS TIBOR SZERKEZETTAN II. SZAKOS TIBOR Egy kis ismétlés Egy kis ismétlés R-26 Góbé típusú repülőgép törzse A törzs is teljesen fém építésű, két oldala vászon borítású. Az első rész alsó fele, és a hátsó rész felső

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 218/2005/ baleset Hajdúszoboszló 2005. 09. 03. 16 20. ZENIT- tanuló típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 25/2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Pécs-Pogány repülőtér Ideje: 2011. augusztus

Részletesebben

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG LÉGÜGYI HIVATAL AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE ÁTALAKULÁS ÁLLAMI LÉGÜGYI FŐOSZTÁLLYÁ I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 224/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 224/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 23/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 224/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Dürmentingen (Németország) 2003.06.17. HA-4011: lajstromjelű L-Spatz-55:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 06 2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Szeged repülőtér Ideje: 2011. 04. 17. HA - 1238 lajstromjelű

Részletesebben

MELLÉKLET AZ EASA 07/2013. SZÁMÚ VÉLEMÉNYÉHEZ A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE (XXX)

MELLÉKLET AZ EASA 07/2013. SZÁMÚ VÉLEMÉNYÉHEZ A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [...](2013) XXX tervezet MELLÉKLET AZ EASA 07/2013. SZÁMÚ VÉLEMÉNYÉHEZ A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE (XXX) a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 82/2002. Légiközlekedési baleset Hajdúszoboszló repülőtér, 2002. június 24.

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 82/2002. Légiközlekedési baleset Hajdúszoboszló repülőtér, 2002. június 24. Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 82/2002 Légiközlekedési baleset Hajdúszoboszló repülőtér, 2002. június 24. IS-29 D2 HA-4446 A szakmai vizsgálat célja légi közlekedési baleset és

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 2/2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LRBS-LBSF (BBU-SOF) en route FL150 Ideje: 2013 január

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet Brüsszel, XXX C A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE a [ ] Bizottság 1702/2003/EK számú, a légijárművek és a hozzájuk kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 2004/228 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 2004/228 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 49/2004 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2004/228 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Pusztaszer Ny 0,5 km 2004.08.20. HA-4311: lajstromjelű Cobra 15: típusú

Részletesebben

UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN

UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN Bokor József (bokor@sztaki.hu), Vanek Bálint, Bauer Péter (bauer.peter@sztaki.hu ) MTA-SZTAKI, Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratórium Automatikus

Részletesebben

RCPANDA indoor műrepülő verseny

RCPANDA indoor műrepülő verseny RCPANDA indoor műrepülő verseny Verseny célja: Látványos, könnyen megrendezhető, beltéri verseny meghonosítása könnyűrepülők részére, aminek kapcsán a versenyzők műrepülő tudása objektíven felmérhető.

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: HFELB66

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: HFELB66 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: HFELB66 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Ejtőernyős kiképzés. (Nyári kiképzés).

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 123/2002 Légiközlekedési baleset Siófok-Kiliti repülőtér, 2002. augusztus 10. Cessna 206 HA-SKC A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési baleset

Részletesebben

1. Rész KÉPZÉSI TERV

1. Rész KÉPZÉSI TERV MAGYAR REPÜL SZÖVETSÉG Képzési Kézikönyv KK 1. Rész KÉPZÉSI TERV 1.1. A tanfolyam célja Az UL A2 magán pilóta szakszolgálati engedély képzés célja, hogy a képzésben részt vev növendék pilóta képes legyen

Részletesebben

3.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, területi versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren.

3.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, területi versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. Verseny információk A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, területi versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. A verseny célkitűzései: A vitorlázó teljesítményrepülés

Részletesebben

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok 1. oldal 1. 2. 100413 212 00 00 00 Légijog Kivéve, ha egy légiforgalmi irányító egységtõl erre engedélyt kapott, VFR szerint mûködõ légijármû nem léphet be egy repülõtéri irányító körzetbe, illetve nem

Részletesebben

16/1998. (X. 28.) HM-EüM együttes rendelet. az állami célú légiközlekedés szakszemélyzetének szakszolgálati engedélyeiről ELSŐ RÉSZ

16/1998. (X. 28.) HM-EüM együttes rendelet. az állami célú légiközlekedés szakszemélyzetének szakszolgálati engedélyeiről ELSŐ RÉSZ 16/1998. (X. 28.) HM-EüM együttes rendelet az állami célú légiközlekedés szakszemélyzetének szakszolgálati engedélyeiről A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 53. -ának

Részletesebben

5. NEMZETKÖZI MATKÓ KUPA, MAGYAR MOTOROS MŰREPÜLŐ BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓVERSENY UNLIMITED, ADVANCED, INTERMEDIATE KATEGÓRIÁKBAN

5. NEMZETKÖZI MATKÓ KUPA, MAGYAR MOTOROS MŰREPÜLŐ BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓVERSENY UNLIMITED, ADVANCED, INTERMEDIATE KATEGÓRIÁKBAN 5. NEMZETKÖZI MATKÓ KUPA, MAGYAR MOTOROS MŰREPÜLŐ BAJNOKSÁG ÉS VÁLOGATÓVERSENY UNLIMITED, ADVANCED, INTERMEDIATE KATEGÓRIÁKBAN MATKÓPUSZTA (LHMP) 2012. JÚNIUS 27 30. 1. Szervező Az 5. Matkó Kupa Nyílt

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. számú példány TERVEZET A honvédelmi miniszter. /2009. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről A légiközlekedésről szóló 1995.

Részletesebben

vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 14. életévét. b) vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 16. életévét.

vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 14. életévét. b) vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 16. életévét. Vitorlázó: FCL.020 A növendék pilóta A növendék pilóta csak egy repülésoktató felhatalmazásával és felügyelete mellett hajthat végre egyedülrepülést. A növendék pilóta első egyedülrepülése előtt: helikopterek,

Részletesebben

Lajstromozásra nem kötelezett UL A2 (FAI RA ) légi jármű LÉGIALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Lajstromozásra nem kötelezett UL A2 (FAI RA ) légi jármű LÉGIALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Légi alkalmassági vizsgálati jegyzőkönyv (A2): MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SPORT SZÖVETSÉG Lajstromozásra nem kötelezett UL A2 (FAI RA ) légi jármű LÉGIALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Részletesebben

U T A S Í T Á S a vitorlázórepülések végrehajtására

U T A S Í T Á S a vitorlázórepülések végrehajtására MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG U T A S Í T Á S a vitorlázórepülések végrehajtására Készült: : 1992. szeptember 10. Készítette.: Vitorlázórepülő munkabizottság Matuz István főpilóta Jóváhagyta: L.1/610/1993 sz.

Részletesebben

ISAF Technikai Tanfolyam edzők számára 1. szint

ISAF Technikai Tanfolyam edzők számára 1. szint ISAF Technikai Tanfolyam edzők számára 1. szint Jelenlegi helyzet Magyarországon Magyarországon a vitorlás edzői képesítéshez szükséges egy állami intézményben eredményesen vizsgázni az alábbi szintek

Részletesebben

Hullámtábor 2014-2015. Bulletin - no.1

Hullámtábor 2014-2015. Bulletin - no.1 Hullámtábor 2014-2015 Bulletin - no.1 A Repülőklub Gyöngyös és a MVSz közös szervezésében a MVSz támogatásával A tábor időtartama Célja Helye Szervezők Vontatópilóták Meteor 2014. december 1. és 2015.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 05-2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-055-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Budaörs repülőtér Ideje: 2011. április 16. HA-4389:

Részletesebben

A DUGÓHÚZÓ BEVEZETÉS

A DUGÓHÚZÓ BEVEZETÉS A DUGÓHÚZÓ Kovács István alezredes Semsei László alezredes egyetemi adjunktus egyetemi tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Kar Repülő tanszék A dugóhúzó a repülőgép mozgásának egyik

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 301/22 2015.11.18. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2066 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 17.) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 115/2005 minősítés: hely, idő: légiközlekedési baleset Tápiószentmárton nem nyilvános fel- és leszállóhely, N47º 18,623' E019º 46,647' 2005. június

Részletesebben

V I R T U A L. Training Department Képzési Osztály 15 OCT 2007. Vizsgaszabályzat. Oldal 1/6 Ver. 0.9 2007 Malev Hungarian Airlines Virtual

V I R T U A L. Training Department Képzési Osztály 15 OCT 2007. Vizsgaszabályzat. Oldal 1/6 Ver. 0.9 2007 Malev Hungarian Airlines Virtual Képzési- és Vizsgaszabályzat Oldal 1/6 Tartalomjegyzék 1. A Malév Virtual légitársaságnál alkalmazott és elérhető jogosítások... 3 1.1 Megszerezhető rangok... 3 1.2 Típusjogosítások... 3 1.3 A rang és

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 224/2004/ légiközlekedési baleset Jakab- hegy, Kővágószőlős starthelyen 2004. 08. 17. 10. óra 00. perc ÓZON PROTON típusú siklóernyő A szakmai vizsgálat

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 09/2013. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-234-4 POL sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHSK - Siófok Kiliti repülőtér Ideje:

Részletesebben

összeállította: Kmetovics Milán oktató glideomarama.com Pacz Gábor oktató aeroszeged.hu

összeállította: Kmetovics Milán oktató glideomarama.com Pacz Gábor oktató aeroszeged.hu összeállította: Kmetovics Milán oktató glideomarama.com Pacz Gábor oktató aeroszeged.hu BALESETEK SZÁMA 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 HALÁLOS KIMENETELŰ VITORLÁZÓREPÜLŐ BALESETEK SZÁMA - ANGLIA (4 éves felbontásban)

Részletesebben

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 525 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

I.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, ranglista versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren.

I.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, ranglista versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. Verseny információk A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, ranglista versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. A verseny célkitűzései: A vitorlázó teljesítményrepülés

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 4 Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 7

Részletesebben

Felsőfokú pilótaképzés

Felsőfokú pilótaképzés A munkaerőpiacon ténylegesen alkalmazott készségek fejlesztése a Nyíregyházi Egyetem képzésein Felsőfokú pilótaképzés Dr. Kovács Zoltán mb. általános rektorhelyettes PROCSEE Projektzáró Konferencia 2018.

Részletesebben

205 00 00 00 Mûszertan

205 00 00 00 Mûszertan 1. oldal 1. 100710 205 00 00 00 Mûszertan A sebességmérõ olyan szelencés mûszer, mely nyitott Vidi szelence segítségével méri a repülõgép levegõhöz viszonyított sebességét olyan szelencés mûszer, mely

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS. 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS. 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ MRSZ-REBISZ eseményszám: MRSZ -001-05 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ Az esemény helye: Budakeszi Az esemény ideje: 2005. 07.

Részletesebben

2007.12.13. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. II. fejezet. Záró rendelkezések. 2. cikk. Hatályon kívül helyezés. 3. cikk.

2007.12.13. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. II. fejezet. Záró rendelkezések. 2. cikk. Hatályon kívül helyezés. 3. cikk. C 301 E/121 II. fejezet Záró rendelkezések 2. cikk Hatályon kívül helyezés (1) A 91/670/EGK irányelv az 1592/2002/EK rendelet 6a. cikk (6) bekezdésében említett végrehajtási szabályok hatálybalépésekor

Részletesebben

AZ EASA 03/2013. SZ. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG /.../EU RENDELETE (XXX)

AZ EASA 03/2013. SZ. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG /.../EU RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX Az EASA 03/2013. sz. véleménye [...](2013) XXX tervezet AZ EASA 03/2013. SZ. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG /.../EU RENDELETE (XXX) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 168/2003/T Légiközlekedési baleset Esztergom Kertváros, 2003. augusztus 08. IS 29 D 2, HA 4438 A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai

Részletesebben

a Magyar Repülő Szövetség közös üzemeltetésében végzendő siklóernyős képzéshez

a Magyar Repülő Szövetség közös üzemeltetésében végzendő siklóernyős képzéshez Magyar Repülő Szövetség TEMATIKA Oldalszám: 34 Melléklet: 7 Változat : 6. a Magyar Repülő Szövetség közös üzemeltetésében végzendő siklóernyős képzéshez Hatálybalépés dátuma: 2010...,.. Felterjeszti:.

Részletesebben

Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ( ) a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET 1 50/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Börgönd-repülőtér 2003.09.27. BT-80: típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat

Részletesebben

XXI. MAGYAR RALLY REPÜLŐ NEMZETI BAJNOKSÁG

XXI. MAGYAR RALLY REPÜLŐ NEMZETI BAJNOKSÁG HELYI SZABÁLYOK XXI. MAGYAR RALLY REPÜLŐ NEMZETI BAJNOKSÁG Jakabszállás LHJK 2012.augusztus 24-26 C. HELYI SZABÁLYOK C.1 Bevezető A versenyen a következő helyi szabályok érvényesek, a FAI sport szabályzat

Részletesebben

U T A S Í T Á S a vitorlázórepülések végrehajtására

U T A S Í T Á S a vitorlázórepülések végrehajtására U T A S Í T Á S a vitorlázórepülések végrehajtására Jelen utasítás a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség minden Magyarország területéről induló/érkező vitorlázórepülésekre vonatkozó szabályzata. Jelen szabályzat

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 003/2003 REPÜLŐESEMÉNY Prága repülőtér 2003. január 05. HA-LEN lajstromjelű B737-400 típusú repülőgép A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési

Részletesebben

MALÉV Flatland Cup 2010. 4. Magyar Női Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság, 55. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság

MALÉV Flatland Cup 2010. 4. Magyar Női Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság, 55. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság BULLETIN # III. (Szabad, 18m, 15m, Standard, FAI Club osztály) amely egyben 4. Magyar Női Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság, (FAI Club osztály) 55. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság (Szabad osztály,

Részletesebben

XX.sz. MAGYAR RALLY KUPA VERSENYKIÍRÁS 2017

XX.sz. MAGYAR RALLY KUPA VERSENYKIÍRÁS 2017 XX.sz. MAGYAR RALLY KUPA VERSENYKIÍRÁS 2017 1. A pontszerző rally repülő verseny sorozat célja: - a rally repülés népszerűsítése - versenyzési lehetőséget biztosítani a motoros repülőtársadalom szélesebb

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 76/2003 Az esemény kategóriája: Repülőesemény Helyszíne: LHDK, Dunakeszi repülőtér Időpontja: 2003. május 12. 15 óra 15 perc Légijármű típusa, lajstromjele:

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2006-428-4 SÚLYOS REPÜLŐESEMÉNY Jakabszállás 2006. november 25. Z-142 HA-SFS

ZÁRÓJELENTÉS. 2006-428-4 SÚLYOS REPÜLŐESEMÉNY Jakabszállás 2006. november 25. Z-142 HA-SFS ZÁRÓJELENTÉS 2006-428-4 SÚLYOS REPÜLŐESEMÉNY Jakabszállás 2006. november 25. Z-142 HA-SFS A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény okának, körülményeinek feltárása és a hasonló

Részletesebben

XXI.sz.MAGYAR RALLY KUPA VERSENYKIÍRÁS 2018

XXI.sz.MAGYAR RALLY KUPA VERSENYKIÍRÁS 2018 XXI.sz.MAGYAR RALLY KUPA VERSENYKIÍRÁS 2018 1. A pontszerző rally repülő verseny sorozat célja: - a rally repülés népszerűsítése - versenyzési lehetőséget biztosítani a motoros repülőtársadalom szélesebb

Részletesebben

Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, október 19. dr. Becske Loránd.

Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, október 19. dr. Becske Loránd. Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, 2017. október 19. dr. Becske Loránd. 1 2 Bejelentések száma 3 A KBSZ hez 2016 ban 554 bejelentés érkezett, amelyből 490 el kell(ett) foglalkoznunk.

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS REPÜLŐESEMÉNY (SIGNIFICANT) Budapest FIR, június 18. BOEING-737; MiG-29 típusú HA-LOC; HuAF 10,15,18 lajstromjelű

ZÁRÓJELENTÉS REPÜLŐESEMÉNY (SIGNIFICANT) Budapest FIR, június 18. BOEING-737; MiG-29 típusú HA-LOC; HuAF 10,15,18 lajstromjelű ZÁRÓJELENTÉS 2006-190-4 REPÜLŐESEMÉNY (SIGNIFICANT) Budapest FIR, 2006. június 18. BOEING-737; MiG-29 típusú HA-LOC; HuAF 10,15,18 lajstromjelű A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a

Részletesebben

Minősített RID Oktatói képzés. Budapest, MEGHÍVÓ

Minősített RID Oktatói képzés. Budapest, MEGHÍVÓ Minősített RID Oktatói képzés Budapest, 2017. 04. 24-05.05. MEGHÍVÓ Időpontja: 2017. április 24 május 5. Maximális létszám: 20 fő Helyszíne: HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület (Budapest, Teréz körút krt.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 02/2014. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Budapest, Óbuda starthely Ideje: 2014.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 007-2011 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Tököl nem nyilvános repülőtér Ideje: 2011. április 22.

Részletesebben

Bevezetés Légiközlekedési tevékenység (repülés) Légiközlekedéssel összefüggő tevékenységek

Bevezetés Légiközlekedési tevékenység (repülés) Légiközlekedéssel összefüggő tevékenységek Tartalom 1. Bevezetés 1.1. Előszó 1.2. Alkalmazhatóság 1.3. Változások jegyzéke 1.4. Működési szabályzat hatálya 1.4.1. Bevezető rendelkezések 1.4.2. Meghatározások 1.4.3. Tevékenységi engedély 1.5. Szakmai

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet - a légi közlekedéssel kapcsolato 2. oldal 3. (1)1 Abban az esetben, ha a légiközlekedési hatóság a

Magyar joganyagok - 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet - a légi közlekedéssel kapcsolato 2. oldal 3. (1)1 Abban az esetben, ha a légiközlekedési hatóság a Magyar joganyagok - 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet - a légi közlekedéssel kapcsolato 1. oldal 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet a légi közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások díjairól Az illetékekről

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS /100. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS /100. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 MRSZ-REBISZ eseményszám: 07./2005. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2005./100. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Az esemény helyszíne: Székkutas Az esemény időpontja: 2005. május

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés-ráépülés száma, megnevezése: 35 522 16 Villámvédelmi felülvizsgáló Gyakorlati vizsgatevékenység

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET LHDV május 12. G-104 SPEED ASTIR II D-3835

ZÁRÓJELENTÉS P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET LHDV május 12. G-104 SPEED ASTIR II D-3835 ZÁRÓJELENTÉS LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET LHDV 2011. május 12. G-104 SPEED ASTIR II D-3835 A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset, illetve repülőesemény okának, körülményeinek feltárása, és a hasonló

Részletesebben