A szolnoki Magyar Királyi Honvéd gyalogezred története ig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szolnoki Magyar Királyi Honvéd gyalogezred története 1920-1945-ig"

Átírás

1 1 A szolnoki Magyar Királyi Honvéd gyalogezred története ig A szolnoki helyőrség a román megszállást követően a budapesti katonai körlet parancsnoksághoz tartozott. A helyőrség állományát a vasi gyalogezred II. zászlóalja adta. A zászlóalj parancsnoka Bauer őrnagy volt, alárendeltségébe tartozott 14 fő tényleges, és 10 fő tartalékos tiszt, 13 fő tiszthelyettes, 468 fő legénységgel. Felszerelése: 439 db puska / 1888 M, és 1895 M/ 6 db kézi golyószóró, 6 db állványos golyószóró, 52 ló, 4 mozgó konyha, és 9+ db jármű. Ezen kívül Szolnokon települt a Dunántúli lovas tüzér osztály 1 ütege, 4 db ágyúval. Pk: Kovács Kálmán százados január 15.-i hadrend szerint szintén a budapesti katonai körletparancsnokság alárendeltségében megalakul a hadosztály katonai parancsnoksága, parancsnoka Kreybig Rudolf ezredes, és benne a szolnoki gyalogezred. 1 Elvileg két zászlóalja Szolnokon, és egy zászlóalja Jászberényben, állomásozott, de ezek csak félig feltöltött zászlóaljak voltak Megalakult a debreceni katonai körlet parancsnokság, és Budapestről Debrecenbe költözött. A debreceni gyalogdandár parancsnoksága ekkor még Budapesten maradt a Lobkowiz laktanyába március 25.-i állapot szerint a vasi ezred II. zászlóalját Szolnokról Hajdúszoboszlóra, az I. zászlóalját Debrecenbe / Pk: Pados őrnagy/, és a III. zászlóalját Szolnokra irányították május 03.-án azonban a vasiak helyét ténylegesen átveszi a szolnoki gyalogezred. Ideiglenes ezred parancsnok Horváth János százados, az I. zlj parancsnoka Mátray Zoltán őrnagy, a II. zlj parancsnoka Czácy Elemér őrnagy, míg a III. zlj parancsnoka Sukács Sándor őrnagy lett. 2 Június közepén az ezred új parancsnoka Kovách János ezredes. Az ezredparancsnok jelentése szerint a legénység rossz lábbelikben, kopott nadrágokban, zubbonyokban, 70%- ban elkobzott ruházati anyagokkal rendelkezik én a szolnoki gyalogezredet az új budapesti 2. vegyesdandár / Pk: Kruszka Manó ezredes/ kötelékébe osztották be. A II. zászlóalj személyi állományát főleg az akkor megszűnt budapesti vadász zászlóalj legénységéből pótolták ki. Az ezred új parancsnoka Hensel Emil ezredes volt. Az ezred étkezési létszáma 976 fő volt. Fegyverzete: 741 puska, és 22db géppuska. Az ezred löveganyaggal nem rendelkezett. 3 Az ezred egyik zászlóalját Szolnokon a legendás cs. és kir. 68. gyalogezred volt laktanyájába helyezték el, míg a másik két zászlóalj Budapesten került elhelyezésre. Szolnokon, ezen kívül működött az állomásparancsnokság, és 1 fő nyilvántartási tiszt is.1921 elején a Honvédelmi miniszter elrendelte, hogy állapítsák meg, hogy melyik alakulatok rendelkeznek zászlóval. A felmérés szerint a szolnoki gyalogezred számára a város közössége 1 HM eln.1.o.1119/ HM. Eln.1.o / HM tik.1o.1921/150 szám.

2 2 felajánlott egy zászlót. A kérelemből, amelyet az ezredparancsnok terjesztett fel kitűnik, hogy ez a zászló eredetileg, / félig kész állapotban/ a vasi ezred zászlója volt. A kérelemből az is kitűnik, hogy a zászlóanyai tisztségre Horthy Miklósnét kérték fel. 4 A miniszter 1921 márciusában a eln.1 o. számú iratban engedélyezte a zászló felszentelését én az ország területét hét katonai körzetre osztották, 5 és hét vegyesdandárt hoztak létre a körzeteknek megfelelően. Ennek keretén belül újra hadrendi átszervezések történtek. Megszűnt a szolnoki gyalogezred. Helyét a frissen létrehozott 2. gyalogezred / pk: v. Pávai Mátyás Sándor ezredes/ vette át, amelynek I. zászlóalja Szolnokon, míg a II. zászlóalj Ceglédre,/ Pk: Báló Zoltán őrnagy/ a III. zászlóalja/ Droppa Rezső őrnagy/ Budapesten került elhelyezésre. toborzási körlete Jász-Nagykun Szolnok és Békés Megye. A szolnoki I. zászlóalj az Abonyi úti / akkor Laktanya út/ gyalogos laktanyában. Parancsnoka Missuray Félix őrnagy. Létszáma: 15 fő tiszt, 23 altiszt, és 468 főnyi legénység. Fegyverzete: 408 puska, 110 öntöltő pisztoly, 2 db kézi és 4 db állványos géppuska. Az ezredet a budapesti vegyesdandár kötelékébe sorolták be. / Pk: Thán Károly tábornok. / a Magyar Királyi Honvéd 1. vegyesdandár hadrendjébe így a következő alakulatok kerültek: 1 honvéd gyalogezred, 2. honvéd gyalogezred, 1. honvéd kerékpáros zászlóalj. A volt szolnoki gyalogezred zászlója ezután a 2. gyalogezredhez került. Az ezred élénken és kegyelettel ápolta a 68-asok emlékét június 10.-én a Budai Vár kápolnájában délelőtt 10 órai kezdettel gyászmisét tartottak az világháborúban elesett 68-asok emlékére. A kormányzó képviseletében Soós Károly tábornok, József főherceg és Álgya Papp Sándor ezredes volt jelen. A volt 68-asokat Mete Rudolf altábornagy, a Mária Terézia rend tulajdonosa, volt zászlóaljparancsnok képviselte. A gyászmisét Zadravecz István tábori püspök pontifikálta június 29.-én Horthy Miklós kormányzó szemlélte meg a szolnoki katonai alakulatokat.. 7 Az ezred Szolnokon állomásozó zászlóaljának, hasonlóan a volt 68- asokhoz nagyon jó kapcsolata volt Szolnok városával. Szinte minden városi rendezvényen, ünnepen az ezred zenekara játszott, énekkara énekelt. Szerves részét képezték a város kulturális életének. Tevékenyen vettek részt az árvízvédelemben, és egyéb természeti katasztrófák elhárításában is. Erre igen jó példa nemes Hanzély Pál m.kir hadnagy esete aki, 1927 január 8.-án, egy fiatal lány jeges vízből való kimentése közben életét vesztette. Emlékét egy emléktábla a volt laktanya kerítésén a mai napig őrzi. Az emléktábla avatásra 1932.január 8.-án a M.Kir. József Nádor 2. honvéd gyalogezred I. zászlóalj parancsnoksága által szervezett ünnepség keretében került sor. Az eseményen 4 M.Kir. Szolnoki Galogezred 303/kt.1921-szám. 5 Magyarország a Második Világháborúban, Petit Real,1997, Budapest.466 o. továbbiakban Laxikon 6 Szolnok és Vidéke június old. 7 Szolnok és Vidéke június 5. 2.old.

3 3 jelen volt v. Kárpáthy Kamilló gyalogsági tábornok, a Honvédség főparancsnoka, valamint Nánássy Mégai Ernő altábornagy budapesti vegyesdandár parancsnoka, Dr Hanzély Lászlóné a leányával, kézdivásárhelyi Nagy Gyula ezredes a 2. gyalogezred parancsnoka, valamint a Budapesten szolgáló II. zászlóalj parancsnoka tiszti küldöttséggel. Az 1929-ben kiadott Eln.1o./ as utasítás szerint az M.Kir.Honv.1 vegyes dandár 2. gyalogezredének I. zászlóalja továbbra is Szolnokon állomásozik, a II. és a III: pedig Budapesten. Nem történt változás 1930-ban sem ban minden gyalogezrednél megalakítottak egy 4. árkász századot is, Szolnokon a Hunyadi úti körletben került az árkász század elhelyezésre október 1-étől ismét változott a diszlokáció, így a szolnoki zászlóalj a szegedi 5. vegyes dandár parancsnoksága alá került, mégpedig a 10. Behlen Gábor gyalogezred II. zászlóaljaként. Az I. zászlóalj Békéscsabán, a III. zászlóalj pedig Gyulán állomásozott. Az ezred parancsnoksága Békéscsabán került elhelyezésre.? ig -Az ezred parancsnoka Mokcsay Dezső ezredes áprilisában ezredparancsnok váltásra került sor, az új parancsnok Friedrich Alfréd ezredes lett június 6.-án Országos repülőnapot szerveztek Szolnokon. A programon, többek között a 10. gyalogezred Szolnokon állomásozó zászlóaljának géppuskás szakasza tartott izgalmas, jól sikerült bemutatót szeptember 30-án az ezred törzse is beérkezett Szolnokra, így innen már az ezred parancsnokság is a városban volt. Eddig az időpontig csak az I. zászlóalj volt a helyőrségben Náday Gyula alezredes parancsnoksága alatt. A helyőrség parancsnok, Kircsfalussy Vilmos tábornok, a 6. vegyes-dandár parancsnoka volt január 3.-án a szolnoki helyőrségben Repülő Bált rendeztek a Tisza Szállóban. A gyalogezred zenekara biztosította a bál hangulatához méltó zenét. Az egész ország készült a háborúra, ezért Szolnokon is elkezdődtek légoltalmi kiképzések. A város is komolyan vette a polgári lakosság felkészítését az esetleges légi csapások okozta károk enyhítésére, ezért február 16.-án elkezdődött a légoltalmi ápolónő képzés a Bába képző Intézetben. Február 26.- án pedig a Légvédelmi és mentőosztagokhoz besorozottak kiképzése. Ez a év közöttiekre vonatkozott. A kiképzést többek között- a gyalogezred tisztjei irányították március 15.-én Szolnokon is megünnepelték az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját. Az ünnepségen a koszorúzást, és az azt követő díszmenetet a gyalogezred kikülönített szakasza hajtotta végre. 8 Szolnoki Ujság.1937.junius. 2.old.

4 4 Április 6.-án légiriadó gyakorlatot tartottak Szolnok városában, a katonai alakulatok és a polgári lakosság részvételével. A gyakorlatot Reiter József ezredes a szegedi vegyesdandár parancsnoka jóra értékelte április 30-án v. Kircsfalussy Vilmos, Szolnok katonai állomásparancsnoka nyugállományba vonult. Ez alkalomból a helyőrség és a város elöljárói a Tisza Szálló dísztermében, ünnepi vacsora mellett búcsúztak tőle. A ünnepségen jelen volt Borbély György főispán, és Fiedrich Alfréd ezredes is május 1-én vasárnap a Hősök napján, Szolnokon egész napos program keretében, délután 3 órakor, a Turul Szövetség szervezésében tartották meg az ünnepélyes koszorúzást az első világháborúban hősi halált halt katonák emlékére. Az ünnepségen a gyalogezred zenekara játszott, az ünnepi beszédet az ezred parancsnoka Friedrich Alfréd ezredes tartotta. A koszorúzás után a gyalogezred szavalókórusa verset adott elő, majd a díszszakasz tisztelgett az emlékmű előtt június én a szolnoki helyőrség csapatai számára éleslövészetet tartott az állomásparancsnokság. A harcszerű lövészetre a Szandai réten került sor, fokozott biztonsági óvintézkedések között. Az ezred feladata: a lő terület őrzése a lövészet alatt, és őrjáratozás a környék lezárása érdekében. Június 29.-én Szolnokon megalakult a Légoltalmi Liga szolnoki csoportja július 3.-án Szolnok városa fogadta a Szent Jobbot 10. Az ereklyét a vasúti pályaudvaron az ezred díszőrsége és az ezred zenekara fogadta. Ezután a menet a városi elöljárókkal, valamint a helyőrségparancsnokkal és tisztjeivel a Kossuth térre érkezett, ahol a városházával szemben felállított főoltárra helyezték a nagybecsű ereklyét. A Szent Jobb tiszteletére Dr Pesthy Frigyes apát pontifikált tábori misét fényes papi segédlettel. A nagyhatású szentbeszédet az egyházi énekkar énekei után hívek ezreinek sorfala között gépkocsival vitték vissza a nagybecsű ereklyét az állomásra július 10.-én rendezték meg a már szokásos szolnoki repülő napot. A rendezvények sorában a gyalogezred géppuskás szakasza is bemutatót tartott november 22 én a Honvédség fegyverkezési egyenjogúságának elismerésével megalakultak a hadtestek /Huba hadrend/ 11, és a VI. hadtest keretén belül került besorolásra a 10. honvéd gyalogezred. Parancsnoka Beleznay Győző ezredes, / / vezérőrnagy/ aki egyben helyőrség parancsnok is volt. Az ezred I. zászlóalja az ezred törzzsel, továbbra is Szolnokon kapott elhelyezést. /pk: Kistokai Takács Tihamér alezredes/ A II. zászlóalj / pk: Szerednyei István alezredes/ Berettyóújfaluban, míg a III. zászlóalj / pk: v Lovas Ferenc alezredes/ Karcagon díszlokált. 9 Nemzeti Jövőnk június 1. 1 old. 10 Nemzeti jövőnk.1938.július 6. 1.old. 11 Lexikon, 149. old. 12 Felső vezetés 49.old.

5 5 Az első Bécsi Döntést követően, november 5-től 10.-ig a VI. hadtest megszállta Ungvárt és Munkácsot, azonban a 10. gyalogezred alakulatai ebben még nem vettek részt december 5.-én, mint minden évben, Borbála napi tüzér ünnepséget tartottak a helyőrség tüzérei, amelyen a helyőrség többi alakulata, így a 10. gyalogezred küldöttsége is részt vett június elején, az ezred parancsnoka levélben kereste meg Szolnok város polgármesterét, amelyben közölte, hogy az ezred új csapatzászlót kíván beszerezni és szeretné ha a katonaság és a polgárság közötti fennálló meleg kapcsolat elmélyítése és a magasztos cél érdekében a kiegészítő kerület polgárságának áldozatkész hozzájárulása tenné lehetővé. Éppen ezért Beleznay Győző ezredes megfelelő összeget kért a zászló alapra, valamint egy zászlószalagra. Pontosan meghatározta azt is, hogy 16 cm széles, könnyű piros, fehér vagy zöld színű selyemből, középen cm széles csokorba kötve, két ága 1-1 méter hosszúságban lóg le: a szalagon az adományozó neve és jelmondata selyemmel behímezve, a szalag végén 5 cm aranyrojt legyen. A városi képviselő testület a kérést egyhangúlag megszavazta, és erről meleghangú levélben tájékoztatta az ezredparancsnokot december 2-án egész napos Borbála-napi ünnepséget szerveztek a Szolnokon a városban állomásozó tüzér alakulatok. / tábori tüzér osztály, pk: Makkay Imre alezredes, és a légvédelmi tüzér osztály, pk: Tamássy Jenő alezredes/ Természetesen este a Színházi előadáson a a gyalogezred zenekara játszott október között az egész városra kiterjedő légvédelmi gyakorlatot tartottak az egész helyőrség számára január 5.-én megtartották a szokásos Vitézi Bált a Nemzeti Szállóban. A 10. gyalogezred zenekara biztosította a jó hangulatot. A bálon részt vett az ezred szinte teljes parancsnoki kara is. Az 1940-ben a Huba békehadrend szerint a 10. gyalogezred felettes parancsnoksága a következő volt: - 1. hadsereg / pk: Nagybaconi Nagy Vilmos vezérezredes, ig / parancsnokság: Szolnok. - VI. hadtest / pk: Bajnóczy József vezérőrnagy/ Parancsnokság: Debrecen gyalog dandár / pk. Lengyel Béla vezérőrnagy ig/ Parancsnokság: Szolnok, alárendeltségébe tartozott Az ezred mellett a 16. gyalogdandár kötelékébe tartozó a 16. tábori tüzér osztály is Szolnok állomásozott. A 10. gyalogezred ezred parancsnoka továbbra is Beleznay Győző ezredes volt. 13 Nemzeti Jövőnk december old. 14 Szolnoki Újság.1939 augustus 6.2.old. 15 u.o old.

6 6 Ekkor már igen feszült volt a viszony Magyarország és Románia között. Románok már 1939 augusztusában mozgósították fegyveres erőiket. Lezárták a szovjet határt, és mintegy főt vonultattak föl Erdélyben március 1.-én Szolnokon megalakult az 1. hadsereg parancsnokság. Parancsnoka nagybaconi Nagy Vilmos gyalogsági tábornok lett 16, ugyanitt alakult meg a Gyorshadtest is, parancsnoka Dálnoki Miklós Béla vezérőrnagy. Március 15.-én a városban megemlékezést tartottak a 48-as szabadságharc tiszteletére, az ezred koszorúját Bábolnay alezredes helyezte el az emlékmű talapzatán. A Szolnokon állomásozó I. zászlóalj katonái nem csak a kulturális rendezvényeken képviselték magukat, hanem a természeti katasztrófák elhárításában is jeleskedtek. Áprilisban ismét a Tiszai árvíz védelemben jeleskedtek a kirendelt alakulatok májusában Románia hadilétszámra emelte az Erdélyben állomásozó csapatai létszámát. Természetesen a magyar kormány is elrendelte a mozgósítást. A mozgósított alakulatok a következők voltak: II., III., IV., VIII. hadtest és a gyorshadtest május 21.-én Erdélyi estet szerveztek a városban, ahol igen szép beszédet mondott nagybaconi Nagy Vilmos gyalogsági tábornok, helyőrség parancsnok. Az eseményen részt vett a gyalogezred Szolnokon állomásozó teljes tisztikara is. Az elhangzott zeneművek egy részét az ezred zenekara biztosította június 4.-én Horthy Miklós, és Horthy István jelenlétében avatták föl a gróf Szapáry Gyula a kiegyezés utáni Magyarország miniszterelnökének emlékművét. 18 Az impozáns emlékművet a szolnoki Művésztelep jeles szobrásza borbereki Kovách Zoltán készítette. A kormányzó és családja Kenderesről érkezett a városba, ahol megérkezésekor a Tiszaparton felállított ágyúkból üdvlövéseket adtak le a 16. tábori tüzérezred tüzérei. A kormányzó ezután fogadta Nagybaconi Nagy Vilmos gyalogsági tábornok, hadsereg parancsnok, v. Bajnóczy József altábornagy, v Dálnoki Miklós, v Feketehalmi Czeyner Ferenc és Friedrich Alfréd tábornokok jelentkezését, majd ellépett a 10. gyalogezred díszszázada előtt. Khuen Héderváry Károly gróf ünnepi beszéde után az emlékművet többek közt Horthy Miklós, gróf Szapáry Lajos, Színyei Merse Jenő, Teleki Mihály gróf, és Nagybaconi Nagy Vilmos koszorúzták meg. Szolnok város közössége részéről Dr Szabó Ferenc polgármester vette át a szobrot. A Himnusz után a díszszázad a parkban elvonult a magas elöljárók előtt. / a gyönyörű emlékművet a háború befejezése után elbontották/ június 11.-én nagyszabású légó gyakorlatot tartottak a városban. A gyakorlatot Dr Tóth Gyula rendőr tanácsos, a város légó parancsnoka irányította június18.-án került sor a 10.gyalogezred ünnepélyes zászlószentelésére. 19 Az ünnepség már 17.-én elkezdődött. Az ezred zenekara a 16 U.o old. 17 Adalékok a Horthy-Hadsereg szervezetének és háborús Tevékenységének tanulmányozásához , HM Központi Irattár,1931,Budapest Dr Csima Sándor Továbbiakban: Adalékok 40. old 18 Nemzeti Jövőnk június 4. 1.old. 19 Nemzeti Jövőnk.1940.június old.

7 7 város forgalmas szakaszain zenés takarodóval kedveskedett Szolnok városának. A zenés menet a Horthy Miklós út, Bocskai út, Baross Gábor út, Gorove út, Apponyi út, Kálvin út, Szt. Ferenc út, Mária út, Baross út, Horthy úton át, - közben 10 perces hangversennyel a városház előtt- haladt vissza a laktanyába. 18.-án reggel 6 és 7 óra között zenés ébresztő volt, amelyet vallásfelekezetek szerint, ünnepélyes istentiszteletek követtek az ezred Szolnokon állomásozó valamennyi tagja részére. A zászlóavatásra a Kossuth téren került sor 11 órai kezdettel. A felsorakozott ezred és a város ünneplő közönsége előtt először Alexander Imre alispán megnyitó beszéde hangzott el az adományozók nevében. Ezután a zászlóanyai tisztet betöltő v. nagybaconi Nagy Vilmosné kapott szót. A szentelést a római katolikus, majd a protestáns tábori lelkész végezte el. Az áldásokat, a zászlószegek ünnepélyes beütése követte. v. Beleznay Győző az ezred parancsnoka az ezred nevében megköszönte a zászlót, majd az ezredhez fordulva felmutatta a zászlót, és felszólítatta a csapatot, hogy a zászlót, mint a dicsőség jelképét, becsülje, gondosan őrizze, szükség esetén a végsőkig védelmezze és semmi szín alatt el ne hagyja Ezután elhangzott az eskühöz vezényszó és az ezred az új csapatzászlóra felesküdött. A zászlószentelés utolsó mozdulata a díszmenet volt, melyet a díszszakasz kiválóan végrehajtott. Az új ezredzászlót a dísz szakasz kíséretében Szolnok, Karcag, és Kisújszállás városokba is elvitték, ahol a városi elöljárók városuk nevében egy-egy zászlószalagot adományoztak az ezrednek. A 10. gyalogezred első mozgósítására 1940.július 1-én került sor a Romániai események következtében. A kijelölt csapatok felvonulása a Tiszántúlra július 10.-ig befejeződött, így az 1. hadsereg parancsnoksága a Nyíregyháza melletti Sóstóra tevődött át. A már-már elkerülhetetlen háborút csak a Második Bécsi döntés /1940.augusztus 3./ oldotta meg, amely visszajutatta a Magyar Királyság számára Észak-Erdélyt, a Székelyföldet és a Partium Nagyváradtól északra eső részeit. Feladata a második bécsi döntést követően Észak Erdély megszállása volt a VI. hadtest többi alakulatával együtt Közben azért a helyőrségben tovább zajlott az élet. Szeptember 3.-án átadták a város új közúti felüljáróját az un. Kolozsvári hidat. Az eseményen jelen volt Horthy Miklós, az ország kormányzója is. A gyalogezred díszszázada, az ezred zenekarával vett részt a kiemelkedő eseményen. Az ezred nem mozgósított állománya szeptember 9-10 között, a kiképzés részeként, éleslövészetet tartott a Szandai réten. A 10. gyalogezred alakulatai szeptember 5.-én indultak meg. A feladatot a II. és a III. zászlóalj hajtotta végre. Szeptember 12.-én a VI. hadtest a 2. Hadsereg alárendeltségébe került. / pk: Jány Gusztáv altábornagy/ Harc nélkül vonultak, napi km-t menetelve, a visszacsatolt terület megszállására, Bánffyhunyadon át és Dés, Szamosújvár körzetét szeptember 8.-án érték el, és ottmaradtak november 18.-áig. A dandárparancsnokság Bonchidára települt. A

8 8 10. gyalogezred parancsnoka, Erdély visszatérte alkalmából táviratot küldött a Szolnokon visszamaradt állomány részére. Az ezredet, és az egész hadsereget az újonnan felállított IX. hadtest / Kolozsvár/ váltotta fel. Ezután gyalogmenetben Kolozsvár-Bánffyhunyad útvonalon A 16.dandár Zilahon, és Bánffyhunyadon vagonírozott be, majd vasúti szállítással. visszatértek a béke helyőrségbe. 20 A mozgósítottakat leszerelték, és folytatódott a béke kiképzés október 25.-én érkezett vissza a gyorshadtest Szolnokra. Ez alkalomra a Hősök szobránál, a Tisza Kálmán téren rendeztek ünnepélyes fogadást a város polgári és katonai elöljárói. A hazatérő alakulat nevében Lengyel Béla vezérkari ezredes, a gyorshadtest vezérkari főnöke, helyezett el hatalmas tölgyfakoszorút a hősi emlékműre. Ezután v. Berky Ferenc állomásparancsnok tett jelentést. Ezt követőleg, Dr Szabó Ferenc polgármester a város nevében köszöntötte a hazatérőket, amelyre Lengyel Bála ezredes válaszolt, megköszönve a szívélyes fogadást. 21 Miután szolnoki 10. Bethlen Gábor gyalogezred É-Erdély visszatérte alkalmából a Királyhágónál elsőként lépte át a trianoni határt, ennek emlékére az ezred árkász százada a Királyhágó legmagasabb pontján egy 5 m magas emlékoszlopot állított a következő szöveggel: Itt haladt át 1940 szeptember 8.- án Berettyóújfalutól Bánfihunyadig tartó dicsőséges útja során az új Magyar életet hozó honvédseregek élén a szolnoki magyar királyi Bethlen Gábor 10. honvédgyalogezred Szolnok-i, Karcag-i, és Berettyóújfalu-i alakulataival december 6.-án Szent Borbála napot tartottak a helyőrség tüzérei. Délelőtt 10 órakor ünnepi misével vette kezdetét az ünnepségek sorozata. Az ünnepi szent misét P Szabó Polikárp plébános pontifikálta. A misén részt vettek a szolnoki helyőrség tüzér és egyéb fegyvernemi alakulatok képviselői is. A szertartás után a Szapáry utcán díszmenetben vonultak el v. Hunfalvy Elemér vezérőrnagy, városparancsnok előtt a szolnoki fogatolt tábori tüzérosztály, a gépvontatású tábori tüzérosztály, és a légvédelmi tüzérosztály alakulatai. Ebédre a légvédelmi tüzérosztály újonnan felavatott tiszti étkezdéjében került sor, ahová a helyőrség tisztjei is meghívást kaptak v Takácsy Nagy József m.kir. tüzér őrnagy, osztályparancsnoktól. Az estét a hagyományos tüzér bál zárta, amelyen szokás szerint a gyalogezred zenekara játszott. 23 A 10. gyalogezred alakulatai nem vettek részt sem az 1939 márciusi kárpátaljai, sem az 1941 áprilisi délvidéki hadműveletben. Ebben az időszakban feladatuk az ezred minél jobb kiképzése volt. Az ezred besorolása 1941 áprilisában: - 1. hadsereg, Kolozsvár/ pk: Schweitzer István altábornagy/ - VI. hadtest, Debrecen /pk: Bajnóczy József altábornagy/ 20 Adalékok, 44. old. 21 Nemzeti Jövőnk október 25.1.old. 22 Nemzeti Jövőnk november old. 23 Nemzeti Jövőnk.1940.decenber 6.1.old.

9 9-16. gyalogdandár, Szolnok/ pk: Hunfalvay Elemér vezérőrnagy / gyalogezred, Szolnok / pk: v. Kuczoray Dezső ezredes/ Az ezred diszlokációja: I zászlóalj. Szolnok, II. zászlóalj Berettyóújfalu, III. zászlóalj Karcag. Az ezred tüzér támogatója a 16. tábori tüzérosztály Szolnok, /pk: névedi Bokross László alezredes / július 31, Szolnok városában átadták az új honvédkórházat. Az ünnepséget Dr látzai Szabó Kálmán főtörzs-orvos, kórházparancsnok szervezte. Az ünnepélyes átadáson jelen volt: v. Bajnóczy József altábornagy, v. Hunfalvay Elemér vezérőrnagy, Dr Frank Rihárd orvos-vezérőrnagy, a honvédség részéről, a megye, és a város részéről báró Urbán Gáspár főispán, Schefcsik István főszolgabíró is. Az ünnepségen a 10. gyalogezred zenekara játszott június 14.-én a szintén Szolnokon állomásozó VI. utász zászlóalj ünnepélyes zászló szentelésére került sor. Az ünnepségen a 10. gyalogezred zenekara játszott, és az ezred tisztikara is jelen volt Búzás József ezredes parancsnoksága alatt októberében megváltozott a béke hadrend: - 1. hadsereg pk: Náday István altábornagy 1942.aug áprl.1/ 24 - VI. hadtest, Debrecen / pk: Bajnóczy József altábornagy/ gyaloghadosztály, Szolnok /Lengyel Béla vezérőrnagy/ gyalogezred, Szolnok / pk: Búzás József ezredes/ A gyalogezred kiképzése és háborús felkészítése folyamatos volt a helyőrségben. Természetesen a városi ünnepségeken továbbra is megjelent az ezred április 18.-án a hősi halált halt Horthy István repülő főhadnagy emlékére egész napos megemlékezésre került sor. 25 A vármegyeháza közgyűlési termében Horthy Miklós, Horthy Istvánné, valamint a kormány tagjainak jelenlétében leleplezték, Boldizsár István festőművész festményét. Amely a kormányzó helyettest ábrázolta. A kormányzót és a kormánytagokat v báró Urbán Gáspár főispán fogadta, az avató beszédet Dr Kele Itván pápai prelátus tartotta meg. Ezután a delegációt a 10. gyalogezred díszszázada fogadta. Ezután került sor a szolnoki Tárház oldalán elhelyezett dombormű leleplezésére. Az avató beszédet v.darányi Béla, a Futura elnök vezérigazgatója tartotta meg. A dombormű a kormányzó helyettes oldalnézeti képét ábrázolta. Az alján Kállai Miklós miniszterelnök emlékezetes szavai voltak olvashatók: És mert ilyenek az apák és ilyenek a fiúk, örök a magyar Ezután a gyalogezred katonái díszmenetben tisztelegtek az emlékmű előtt. Az ezred második mozgósításra 1944 január 6.-án került sor. Az ismét hadilétszámra emelték az ezredet és a Kárpátok védelmére rendelték. 24 Felső vezetés.241.old. 25 Magyar Katonaujság old.

10 10 A kivonuló 1. hadseregben a 10. gyalogezred a VII. hadtestben, /pk: Kiss István altábornagy/ a 16. gyaloghadosztályban kapott helyet. A 10/I zászlóalj parancsnoka Draskóczy János őrnagy, A 10/II. zászlóalj parancsnoka Váry Ferenc alezredes A 10/III. zászlóalj parancsnoka Semey József alezredes volt március 6.-án bevagoníroztak a 16. gyaloghadosztály csapatai és vasúti szállítással értek el a kárpátaljai Nagybocskó, illetve Kisbocskó körzetébe, ahol rövid hegyi kiképzésen estek át. A kiképzést követően a Tatárhágó védelmébe léptek március 19.-én a német csapatok megszállták Magyarországot és laktanyazárlatot rendeltek el. 26 A megszállás után a német hadvezetőség elrendelte, hogy az egész mozgósítható magyar haderőt német irányítás alatt a keleti hadszíntéren haladéktalanul be kell vetni. Az egész 1. hadsereget Galíciába vezényelték, ahol 28. án a német Észak-Ukrajna hadsregcsoport alárendeltségébe lépett. Ennek következtében a VII. hadtestet is német parancsnokság alá helyezték április 1-tól Lakatos Géza vezérezredes lett a hadsereg parancsnoka. Április 8.-án Tiszaborkútnál az ezred ismét bevagonírozott, és vasúti szállítással Husztra érkezett. Innen gyalogmenetben érkeztek a Toronyai hágón át Stanislauba. Április 17.-én az egész hadtest támadásban volt a Dnyeszter és a Pruth folyók között Tysmenicza irányában, majd a 10/I-es zászlóaljat a 16/I tábori tüzér osztállyal együtt átcsoportosították Bratkovce térségébe. A további támadási irány Wygoda, Winograd iránya, majd tovább Holoskow. Április 20.-án német rohamlövegek támogatásával a hadosztály elfoglalta Ottyniát. A 10. gyalogezred III. zászlóalja szemből támadta a szovjet állásokat, míg az I. zászlóalj alakulatai Északról vették be a községet. 27 Az előrejutás igen nehéz volt hiszen szinte végig erdős térségben harcoltak az ezred katonái. A támadás április 23.-án elakadt. Májustól júniusig a védelmi állások kiépítésével foglalkoztak, viszont ebben az időszakban ezen a frontszakaszon nyugalom volt május 26.-án az 1. hadsereg parancsnoka Beregffy Károly vezérezredes lett/ ig/, 28 a VII. hadtest parancsnoka Vörös Géza vezérőrnagy, A VII. hadtest, -amely az 1. magyar hadsereg balszárnyán helyezkedett el-, állományába tartozott a 16. gyaloghadosztály, és a 18. tartalék hadosztály. Ettől hegyivadász délre a XI. német hadtest részét képező 68. gyaloghadosztály, a 101. német hadosztály, és a magyar 25. gyaloghadosztály. 29 Az 1.magyar Hadsereggel szemben az 1. Ukrán Front balszárnyán elhelyezkedő 18. hadsereg, 17. gárdalövész hadtest, valamint az 1. gárda hadsereg bal szárnya állt. A 16. gyaloghadosztály a Chocimirz-Bohorodyczyn-Mihalkow-D-Obecz arcvonalon 26 Adalékok,213.old. 27 M. Kir. 10 honvéd gyalogezred kitüntetési javaslat,124/ Felső vezetés, 53.old. 29 Dr Szabó József János, A századparancsnok, Futó István hadnagy hadinaplója 1944-ből, Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem,2001, 11. old. Továbbiakban Futó napló

11 11 védett. A hadosztály bal szárnyán a 19. gyalogezred, középen a 11. gyalogezred, a jobb szárnyon pedig a 10. gyalogezred védett. 30 Június 17.-én a gyaloghadosztály visszavert egy szovjet vállalkozást, és az MTI jelentés szerint orosz harckocsit is zsákmányolt. Szintén az MTI 19.-én beszámolt arról, hogy a hadosztály sikeres felderítést hajtott végre, valamint megemlíti, hogy az oroszok szórványosan bombázták Mikelsdorfot, valamint Ottyniát. Június 20.-án ismét zászlóalj erejű szovjet próbálkozások voltak a 10. gyalogezred III. zászlóalja által ellenőrzött szakaszon. Érdekes felidézni a 9. század parancsnokának utasítását, amely az orosz próbálkozás elhárítását szolgálja: I. lépcső: II szakasz Somogyvári zászlóssal + 1 állványos golyószóró + 2 géppuska+ 1 gránátvető. I. szakasz és század nehézfegyver csoport velem: 2 állványos golyószóró, 2 géppuska, 2 nehézpuska, 2 aknavető. Tartalék: III. szakasz. 31 A szovjetek D.Obecznél és Chlebiczyn-Lesny-nál betörtek az I. zászlóalj szakaszán, de a zászlóalj tartalék ellentámadása elreteszelte a betörést. A támadás elhárítása után a szovjetek 120 halottat, 12 géppisztolyt, 5 golyószórót, és 1 gránátvetőt vesztettek. Az ezred vesztesége 10 halott, 28 sebesült, 25 fogoly / néhány elesett tiszt neve a 10/ I-esektől: Figus főhadnagy, Hegedűs zászlós/ A 10/ III zászlóalj még ezen az éjjelen bevonult Zakrzewcére. 21.-én eligazítás volt az éjszaka folyamán tervezett váltásra. A III. zászlóalj amely eddig tartalékban volt, leváltotta az I. zászlóaljat, melyet igen megviselt az előző napi támadás elhárítása, majd az azt követő ellenlökés. Az időjárás nem könnyítette meg az ezred helyzetét, egész nap esett az eső, és térdig ért a sár. Jellemző, hogy Futó hadnagy a viszonylag csendes napról a következőt írja: Az árokban helyenként térdig érő víz van. János késsel vakarja le rólam a sarat. A nap csendes. Csak estére van egy két tüzérségi és akna belövés. Június 24.-én lokális átszervezéseket hajtanak végre: a Futó századot, a zászlóalj parancsnok parancsára, átvezénylik a D.Obecz-Linde 337 mp-re. Ez egy kritikus szakasz volt, itt próbálkoztak a szovjetek a 20.-ai betöréssel. A parancsot Óvári százados hajtatta végre. 32 Június 25.-én vasárnap a vezérkari tájékoztatóban semmi nincs bejegyezve ezen a frontszakaszon. A Futó napló is csak szórványos tüzérségi becsapódásokat és állás ellenőrzéseket említ. 26.-án a vkf. I. osztály szerint a 16. gyalog hadosztály felderítő tevékenységének eredménye: 5 szovjet fogoly, 1 golyószóró, 8 géppisztoly, és rengeteg lőszer volt. A szovjet légierő Stanislau ÉK.-i részét bombázta. 27.-én a szovjetek a hadosztály Déli szárnyát támadták, ez a 11. gyalogezred, de a tüzérségi tűz a vállalkozást meghiúsította. 28.-án az ezred arcvonalán ismét nyugalom volt. Ez időben rendesen járt a tábori posta is. A zászlóalj tábori posta száma M.715. A század az első vonalban a 8. századdal 30 Futó napló, 12. old. 31 Futó napló, 14. old. 32 Futó napló, 17.old.

12 12 váltja egymást. A 8 század parancsnoka: Koroknay Márton hadnagy. Július 1.- én egy aknavető telibe találta a századparancsnoki bunkert. Sok volt a sebesült. Turai, Ivánka, Kovács tizedes sorolja a sebesült katonák neveit a parancsnok. 33 A napi hideg élelem már reggel elfogyott, a vacsora pedig ami a fő étkezés, este 10-kor került kiosztásra. A nyár ellenére még mindig viharos, esős időszak volt. A legfőbb probléma még mindig a lövészárkok folyamatos víz-mentesítése volt. Július 4. kedd, hajnalban a 9. század parancsnoka a senki földjén ellenőrizte az elő őrsöket. Találnak a saját állásaik előtt egy felig kiásott állásrendszert, 3 szovjet halottal és sok, a szovjetek által otthagyott hadianyagot, és szerszámot kor erős aknavető tüzet kaptak, ezért visszatértek állásaikba. Jellemző, hogy saját állásaikból kaptak gyalogsági zárótüzet, de miután szerencsésen visszatértek és a pánik elült, Futó hadnagy végigjárta a 8., a 9., és a 11. század körletét megállapította, hogy a feleslegesen eltüzelt gyalogsági lőszerek száma igen sok volt.! Ennek ellenére a járőrből csak egy sebesült volt, Földi honvéd három szilánkot kapott a fejébe. 34 Másnap éjjel ismét, felderítésen volt az elő őrs, mindenképpen tudni akarták, hogy milyen szovjet alakulattal állnak szemben. A vállalkozás eredménye: két géppisztoly és egy golyószóró állás felderítve. Az ezredparancsnok június 7.-éről 8.-ára virradó éjjel váltást rendelt el, ezért Semey József alezredes, a III, zászlóalj parancsnoka elrendelte a váltás megszervezését. A III. zászlóaljat az eddig feltöltésen és pihenőn lévő I. zászlóaljnak kellett váltania. Érdekes, hogy a szovjet felderítés milyen jól dolgozott, hiszen a váltás beérkezése előtt a szovjetek átkiáltották, hogy a Karcagiakat leváltják. A váltás közben Kos őrvezető, megállapíthatatlan helyről tüdőlövést kapott. A III. zászlóalj a kivonás után Zakrzewcére került. Itt végre fürödhettek, és még a tábori moziba is eljutottak. A frontnak ezen a szakaszán folytatódtak a felderítő vállalkozások mindkét részről. 10.-én Michalkowtól nyugatra századerejű, Bohordycyntől délre szakasz erejű támadást vertek vissza a hadosztály katonái. Közben az 1. Ukrán front június 24.-én megkezdte a támadó hadműveleteinek előkészítését Rava-Ruszkaja és Lemberg irányában. A 16. gyaloghadosztály szakászán július 12.-én kezdődtek meg a harcok.. Az ezred I., és a II. zászlóalja ekkor D.Obecz és a Lupejka edőben lévő arcvonalat tartottra, míg a III. zászlóalj hadosztálytartalékban Targowiczán tartózkodott. Július 13.-án a nagy erejű szovjet támadás kivetette a védőket D.Obeczből, ezért riadóztatták a tartalékokat is. Ekkor esett el Balázs István főhadnagy is a I. zászlóalj tisztje. Légi támadás érte Targowiczát is, öt hullámban 5-5 repülőgép bomba és mélytámadást hajtott végre. Az eredmény 6 sebesült a 7. századnál. 35 Egész nap folynak a harcok, kétszer foglalta el a szovjet D.Obeczet, és foglalták tőlük vissza azt. 33 Futó napló, 25.old. 34 Futó napló, 28.old. 35 Futó napló, 33. old.

13 13 Folyamatosan bombázták az egész arcvonalat. Nagyon sok volt a sebesült és a halott. Ekkor esett el többek között v Barankay százados is az I. rohamtüzér osztály parancsnoka. A sebesültek között volt Balázs István hadnagy, Kurucz főhadnagy is. 18 óra 10 perckor a III zászlóalj ellenlökést hajtott végre. Irány Jozefowka-Lupejka erdő. Éjfélre érték el a 11. gyalogezred mögötti második vonalat. A 11-esek közben már rendezetlenül özönlöttek vissza. 14.-én ismét támadási parancs érkezik, irány a 335-ös magassági pont. A támadás azonban megakadt, mert erős aknavető, és tüzérségi tüzet kaptak már a gyülekezési zónában. Igen sok a halott és a sebesült. Futó hadnagy társaival egy aknavető becsapódásának tölcsérében próbálták túlélni a 10 órája tartó tüzérségi tüzet. Szitha, Somogyvári, Horváth zászlósok, Tóth Miksa rádiós, Bánhidi szakaszvezető, Somogyi honvéd, és Futó hadnagy, lapultak és vártak amikor közvetlen előttük csapódott be ismét egy akna. Ismét sokan sebesülnek meg. Ekkor erősítés érkezett és támadási parancs. Az erősítést Nagy főhadnagy hozta. Ezzel egy időben az I. rohamtüzér osztály Zrinyi rohamlövegei is támadásban voltak a zászlóalj szárnyán. A század létszáma 30 főre apadt, a szomszédé pedig 35 fő. 19óra 45-kor végre visszavonták őket egészen a Hajdú vonalig. 36 Mint utóbb fogolyvallomásokból kiderült, a zászlóalj támadási sávjában másfél szovjet ezred védett. 13.-án gépkocsikon hozták őket a 10/III.zászlóalj elé. Július 15.-én a III. zászlóalj jobb szárnyára beérkezett a II. zászlóalj, de a bal szárnyon még mindig nem volt senki. A veszteség az elmúlt napról csak a III. zászlóaljnál 110 fő, ebből 15 halott, 23 eltűnt, 72 sebesült. A német hadvezetés július 16.-án kivonta az 1 magyar hadsereg sávjából a német 210. rohamlöveg dandárt, és az 509. páncélos ezredet. A XI. hadtest arcvonalából a 68. német gyalog, és a 101. vadász hadosztályt. Helyükre a 7. gyaloghadosztály, és a 18. tartalék hadosztály került. Július 16.-án, vasárnap a 10. gyalogezred parancsnoka Búzás József ezredes szemlélte meg az ezred állásait. Kép: A vázlat a Futó hadnagy naplójából való. Dr Szabó József János tulajdona. Július 20.-áig az ezred arcvonalán nyugalom volt. Ezt az időt az állások tökéletesítésére, bunkerépítésre használták. A VII. hadtesttel szemben még mindig a szovjet 18. hadsereg ált, amely azt a parancsot kapta több más szovjet alakulattal együtt, hogy július 22.-én menjen át támadásba, és verje szét az 1. magyar hadsereget és teremtsen kedvező feltételeket egy Munkács, Ungvár irányába történő hadművelethez. 37 A július 21-i erős tüzérségi támogatással kísért orosz rohamokat még sikeresen hárították. A 22.-én reggeli 5 órától 18 óráig négy tömegtámadást hárítottak el. Másnap, 23.-án 9 órától 11 óráig a szovjet tüzérség minden elképzelhető fegyverrel lőtte az ezred védőkörletét, majd megindult a támadás is. Az 36 Futó napló, 36. old. 37 Futó napló, 41. old.

14 14 összeköttetés azonnal megszakadt, de a parancs a vonalak tartása volt. A visszavonulási parancs csak akkor érkezett meg amikor a szovjet gyalogság már elfoglalta Targowicát. Kitérés ekkor már csak a 19. gyalogezred állásai felé volt lehetséges, a réten keresztül, derékig érő vízben. 13 óra 45-re érnek Zakrzewczére, ahol rendezik a századaikat. A III. zászlóalj parancsnoka, Semey alezredes, idegileg összeroppant, helyét ideiglenesen Koroknay hadnagy vette át. Ezután az egész ezred tartalékba került Krasilowka Délkelet területén a rozsföldön. A zászlóalj létszáma 240 fő, velük szemben két hadosztálynyi erő. 38 A visszavonulás közben esett el többek között Winográdnál Vezsenyi Bálint őrmester a 10/III zászlóaljból. Július 24.-én Ottynia elesett, és a védelem kezdett felmorzsolódni. Délutánra a szovjetek tért nyertek, és mintegy 8-10 km széles rést ütöttek a védelmen. 25.-én az 1. hadsereg védelme kétfelé szakadt, estére visszaözönlött a 17, a 11., és a 19. gyalogezred, de a 10/I., és a 10/ II. zászlóalj is elhagyta állásait. A pánik miatt csak töredékeket lehetett felfogni a vissza özönlő csapatokból. A felfogásban a parancsnokok / Solti, Puskás, Gyuricza századosok/ segítettek, akik csoportjaik élén viszonylag rendezetten érkeztek Mogilára. Az egész ezred, egy árokban állt, arccal Krasilowka felé, majd némi igen gyenge erősítéssel, /2 Toldi könnyű harckocsi és 4 páncéltörő löveg/ megkísérelte az ellentámadást. Az akció 30 perc alatt összeomlott. Az éjjelt Markowcén és Radzsa térségében töltötték. Július 26.-án a gyalogezred erős utóvédharcot folytatott Bohorodczany térségében, és visszavonult a Bysztrica- Solotwinska patak mögé. 39 A 10/III-asok Iwanikowkán voltak, csak itt csatlakozott hozzájuk az időközben rendbejött zászlóaljparancsnok, és a kíséretében lévő néhány tiszt./ Farkas százados, Gyovay főhadnagy, Fazekas Lajos/ Teljes a káosz, a hadosztályparancsnok, Vasváry József vezérőrnagy személyesen igazoltat minden szekeret és autót az összetorlódott úton. Közben az egész hadosztályt lőtték aknavetővel, tüzérséggel és mindennel ami csak van. Visszavonulás, ahogy csak lehetett. A 10. gyalogezred egységei Glebolczi- Wachniowka-Rosulna útvonalon özönlenek vissza. A 10. gyalogezred a hadosztállyal együtt az 1. német páncélos-hadsereg /pk. Rauss tábornok/ alárendeltségébe került és megkezdte a tervszerű visszavonulást a Prut völgyébe, majd onnan a Kárpátok hágóiba, az un. Hunyadi állásba július 25-től, az 1 hadsereg megbízott parancsnoka Beregffy vezérezredes helyett, v. Farkas Ferenc altábornagy, a VI. hadtest parancsnoka lett. A 16. hadosztály parancsnoka továbbra is Vasváry József vezérőrnagy volt. A hadosztály részei Rosulnán át a Lomnica völgyébe vonult vissza, és lassan gyülekezett Kraszna, Jasien körzetében. 40 A hadsereg-parancsnokság ekkor a Tatár hágónál volt július 28. az 1 magyar hadsereg parancsnoka dálnoki Miklós Béla vezérezredes / október 16-ig/, a 16. gyaloghadosztály parancsnoka 38 Futó napló, 43. old. 39 M.Kir. 10. honvéd gyalogezred kitüntetési javaslatai, 44/ Adalékok, 229.old.

15 15 Bardóczy Ferenc vezérőrnagy, az új védőkörlet, a Toronyai hágó előtt, Ludvikovka, Solotvina körzete lett. A VII. hadtest parancsnoksága Ökörmezöre települt. Az ezred Oluz térségében tartózkodott. Július 27 és augusztus 10 között a szovjetek felújították offenzívájukat a Tatár-hágó megszerzésére, és csak az augusztus 4.-én megindított ellentámadás tudta ismét biztosítani a Hunyadi-állás védhető vonalait. A 10. gyalogezred Mikulicsyn térségébe kapott elhelyezést. Július 29.-én a VII. hadtest újra az 1. hadsereg alárendeltségébe lépett. Harcértéke a vkf 1.osztály jelentése szerint siralmas volt, ezredenként 1-2 századnyi erőt képviselt 41. A 16. gyaloghadosztály megmaradt részei, benne a 10. gyalogezreddel, Dolina-Ludvikovka út mentén visszavonultak és Obluznál halogató harcot folytattak. Augusztus folyamán a 7. gyaloghadosztályt, a 18. tartalékhadosztályt, és a 19. tartalékhadosztályt az elszenvedett veszteségek miatt feloszlatták és a megmaradt személyi állomány a 16., 20., és a 24 gyaloghadosztályba sorolták. Így természetesen feltöltötték a 10. gyalog ezredet is. Augusztus 23.-án a 16. hadosztály a beérkezett III. hadtest /parancsnoka: Temesy Béla altábornagy/ alárendeltségébe lépett. Feladata Tiszaásvány,Viharos, Halics, Tarnava, Sunjec, Tronna helységeken át a védelem biztosítása volt. A hadosztályparancsnokság Ludvikova támponton tartózkodott. Ezen a napon lépett ki Románia a Tengelyhatalmak alkotta szövetségből, és másnap hadat ü zent többek között Magyarországnak is. Ez természetesen merőben új helyzetet teremtett a magyar hadvezetőség számára. Ezután az egész hadsereg arcvonala lényegesen csendesebb lett. A katonai vezetés látta, hogy a soron következő támadás az 1. hadsereg védőállásait elkerüli, ezért a seregtestek jelentős részét az arcvonalból kivonta, és Erdély védelmére rendelte. A 16. hadosztály Ny szárnyán védő Botond csoportot 24.-én egy szovjet támadás hátrébb szorította. A 10/II. zászlóalj támogatása mellett másnap ellenlökést kíséreltek meg, de visszaverték őket. 42 A veszteség mértékéről nincs információ. Szeptember elején az 1. Hadsereg parancsnokság a Hunyadi állásból a Kárpátok vonalára és a Tatárhágó mögé vonult vissza, és 9.- éről 10.-ére virradó éjjel mindenütt befejezte a zömök leváltását és hátravonását. Az új vonal az utánpótlás és a várható újabb visszavonulás miatt előnyösebbnek tünt. Szeptember 25.-án az 1. hadsereg feladta a Hunyadi állást és fokozatosan a Szent-László, illetve az Árpád vonalba vonult vissza. A fegyverszüneti tárgyalások kudarca után, a 4. Ukrán Front felújította támadásait, és megindult az Árpád vonal ellen. Az általános visszavonulás szükségessége ekkor már nyilvánvaló volt, hiszen ekkor már az Alföldre kijutott 2. Ukrán Front már Debrecent ostromolta. 41 vkf.1 osztály tájékoztató, VII Adalékok,240.old.

16 16 Szeptember 25.-éről 26.-ára virradó éjjel az 1. hadsereg parancsnoksága elrendelte az egész hadsereg számára az Árpád vonalba történő hátrálást. A 16. gyaloghadosztály parancsnoksága Ökörmezőre települt. Október első felében a harcok súlypontja Erdélybe tevődött át, nemsokára az 1. hadsereg hátába tomboltak a harcok. A II. hadtest parancsnoksága /Vasváry József vezérőrnagy/ elrendelte a 16. hadosztály kilenc zászlóalja számára, hogy a Técső-Vencsellő közötti Tisza vonalat zárja le. Ide került a 10. gyalogezred három zászlóaljából megmaradt állomány is. Október 15.-én Horthy Miklós rádióproklamációja után Miklós Béla vezérezredes az egész arcvonalon beszüntette a támadásos harccselekményeket. A kiugrás azonban nem sikerült, ezért a letartóztatás elől átment a szovjetekhez. A 10. gyalogezred alakulatai Csuszka községtől északra települtek október 17-től az 1 m. hadsereg parancsnoka László Dezső vezérezredes, a hadsereg parancsnokság Beregszászra települt. 16. gyaloghadosztály parancsnoka Lengyel Béla vezérőrnagy, a 10.gyalogezred parancsnoka ekkor Lakatos Ferenc ezredes volt. Ekkor az arcvonal Uzsok magasságától Máramarossziget Dél-ig húzódott. Körülbelül egy hétig maradtat ezek az állások, majd megindult az arcvonal km-es szakaszokban történő visszavétele. Október 22 körül a hadsereg már csak a III., és az V. hadtestből ált. Ezekből a seregtestekből alakították meg a Vasvári csoportot. Október án hagyta el az ezred az Árpád vonalat, 26.-án Nagyberegbe vonulta vissza. 43 November 5-től a 16. hadosztály az 1. hadsereg közvetlen alárendeltségébe került. Feladata a Cigánd-Csap vonal tartása. November 3-9.-én, a 10-esek Révleányvárott védekeztek. Seres István főhadnagy, a rohamszázad parancsnokának vezetésével felderítés hajtottak végre azért, hogy megállapítsák az ellenség első vonalának pontos helyzetét. 44 A vállalkozást veszteség nélkül hajtották végre november 24-én a szovjet 40. hadsereg alakulatai a hadosztály állásait megkerülve elfoglalta Sátoraljaújhelyt és kijutott a Bodrog vonalához. Futó István hadnagy is ekkor halt hősi halált án az egész hadosztály lassan visszahátrált a Bodrog és a Ronyva folyók mögé. A 10. gyalogezred, még December 1.-én is Sátoraljaújhelytől délre az utóvédben harcolt. Leválásukat a 17. tábori tüzérosztály néhány ütege fedezte Pogonyi Sándor főhadnagy vezetésével. A visszavonulások útvonala jól követhetően Beregszász, Ungvár, Sátoraljaújhely, Sepsi, Rozsnyó, Dobsina, Besztercebánya. A hadosztály új védőkörlete Zlin, Otrokovice-Kromeriz-Vyskov térségében volt. A 10. gyalogezred a Mizunka patak völgyébe települt. 45 December 3-15-ig eredményesen védekeznek az őket támadó 2. gárda ejtőernyős hadosztály megújuló támadásaival szemben. 43 M.Kir. 10.Honvéd gyalogezred kitüntetési javaslat 302 a M.Kir 10. Honvéd gyalogezred kitüntetési javaslat, 760/ M.Kir. 10. Honvéd gyalogezred kitüntetési javaslata, 624/1944.

17 17 Az ezred új ezredparancsnokot kapott Erdődy István ezredes személyében. / /.. A 16. gyaloghadosztályt, december 15-én a Gizella állásba vonják vissza. Ebből az időszakból származik az egyik Intézkedés, amely részletesen taglalja a 10. gyalogezred besorolását a Kaukázus mozgáson belül: 46 Jobb védőkörlet: Pk.10.gy.epk. Erők:10. gy.e. sávhatárok: j-ról: Hidasnémeti É., Gönc É, innen D-re Hejce K, Regéc Ny. b-ról: Telekibánya É.,Térhegy 515 magp.fekete h. 580 magp., Nagyhuta D. 10.gy.epk. háp-ja: Telekibánya, előretolt hápja: tetszés szerint. Bal védő körlet: 19.gy.epk. Tü.:/ tüzérség/ a./ 10.gy.epk.csop-ját egy három ü-es né.hgy.tü.oszt. tám-ja, mely neki alárendelt december 17.-én az V. hadtest A német Heinrici-seregcsoport alárendeltségébe került. 47 További visszavonások során a 10. gyalogezred december 15.-én Károlyfalva, 18.-án Abaujnádasd községekig kényszerült hátrálni. Itt az ezredet teljesen bekerítették, és csak igen nagy véráldozatokkal sikerült kitörni. A harcok még december 30.-án is itt folytak. Ekkor esett el többek között Nyúl Imre t zászlós, és Dr Mindszenti Miklós t zászlós is Január 11.-én Somodi, 17.-én Regeteruszka térségében folytattak halogató harcokat, 48 amely az Árpád vonal kényszerű kiürítését jelentette. Január 22.-én Mniszek és Helkmanovice között fedezte az ezred a hadosztály visszavonulását án az ezred Mniszektől É.re, 24.-én Rostok ÉNY-re található. Január án kiválóan szerepeltek az Igló és Huta körüli harcokban, amelyet az ezredparancsnok, v Erdődy István kitüntetési javaslata is igazol: Az oroszok több ho-al indított támadását minden alkalommal hősiesen visszaverte. Az ezred hősies magatartása a hadműveletekre döntő volt, mivel az egész 16.gy.ho. és a német 254. ho visszavétele1 10.gy.e. hősies kitartásán múlott. I. 26-n egy szd-ot személyesen vezetett ellentámadással az orosz hadvezetés szándékát teljesen megváltoztatta, amit a lefogott orosz rádió gramm is igazolt. 50 Időközben, Január 18.-án a német hadvezetőség hozzájárult az 1. magyar hadsereg teljes kivonásához a Cseh-Morva protektorátus területére. 51 A kivonás teljesen indokolt volt, hiszen az egész hadsereg teljesen leharcolt állapotba került a hónapok óta tartó folyamatos harcok közbeni visszavonulásoktól Március közepén, a feltöltés után, az 1 magyar hadsereget vasúton a Dunántúlra szállították és a Margit vonalba osztották be, a 16. hadosztályt és részeit viszont nem szállították el. A hadosztály a német XLIX. Hadtest kötelékébe került gy.ho.I.a.44.XII.15 szám 47 Szabó Péter 48 M.Kir. Honvéd 10. Gyalogezred kitüntetési javaslat, 100/ M.Kir. Honvéd 10. Gyalogezred kitüntetési javaslat, 112/ Kitüntetési javaslat 581./16.gy.ho. 51 Szabó Péter 52 Szabó Péter

18 március, a 10. gyalogezred a 8. német hadsereg/ pk: Hans Kreysing altábornagy/ és azon belül a 304. német hadosztály alárendeltségébe került Zsolnán. A hadrendet a bizalmatlanság jegyében úgy alakították ki, hogy a magyar ezredek zászlóaljai közé német egységeket osztottak be, a 24. hadosztály átállása miatt / / annak megmaradt részeit a 16. ho-ba / Pk: Rumy Lajos ezredes/ osztották be, így kapott feltöltést az ezred is. Április 20.-án az ezredet lefegyverezték, és kivonták a harcokból. A helyzet tisztázása után, április 28.-án Vysovinától Északra telepítik a 16. hadosztály közvetlen alakulatokat, valamint a 7., a 8., a 10., és a 19. gyalogezredet, a valamint a 71. határvadász ezredet május 4.-én a hadosztály törzs a teplicei kastélyban kapitulált. Az okmányt a hadosztály akkori parancsnoka Karátsony László vezérőrnagy írta alá, az Orjol vezérőrnagy parancsnoksága alá tartozó szovjet ejtőernyős parancsnoksággal. A 10. gyalogezred katonáit Litomysl helységben érte a kapituláció híre, de a II. zászlóalj Bánátkynál, és a III. zászlóalj Zirovnál 10.-éig rendfenntartási céllal fegyverben maradt. Az utolsó parancs, amely már ténylegesen a háború végét jelentette a szolnoki ezred katonái számára 1945.május 11.-én 20 órakor érkezett.

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói KARACS ZSIGMOND Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói Az országot 1956. október 4-én a keringõ hírek ellenére váratlanul érte a katasztrófa. Az emberek bíztak a szovjet csapatok kivonulásában, mindenki

Részletesebben

MAGYARORSZÁG NAGY HÁBORÚJA. Limanowa hősei

MAGYARORSZÁG NAGY HÁBORÚJA. Limanowa hősei MAGYARORSZÁG NAGY HÁBORÚJA Limanowa hősei Muhr Ottmár ezredes és a soproni 9. Nádasdy huszárezred a Limanowa Tymbark melletti harcokban 1914. december 8 11. Soproni Széchenyi István Gimnázium Berecz Zsuzsanna

Részletesebben

TANULMÁNYOK CSONGRÁD MEGYE TÖRTÉNETÉBŐL XXIII/A

TANULMÁNYOK CSONGRÁD MEGYE TÖRTÉNETÉBŐL XXIII/A TANULMÁNYOK CSONGRÁD MEGYE TÖRTÉNETÉBŐL XXIII/A A l g y ő ÁSOTTHALOM B a l á s t y a B o r d á n y CSENGELE D o m a s z é k F o r r á s k ú t K is k u n d o r o z s m a M ó r a h a l o m R ö s z k e R

Részletesebben

SUBA János. Karhatalom szervezése a Magyar Királyi Honvédségben 1918-ban

SUBA János. Karhatalom szervezése a Magyar Királyi Honvédségben 1918-ban SUBA János Védhírszerzőszolgálat kiépítése 1918-ban SUBA János Karhatalom szervezése a Magyar Királyi Honvédségben 1918-ban A háború utolsó évében a hadsereg több mint fele már nem a frontokon harcolt,

Részletesebben

hogy ezzel a szultánt János ellen fordítja. I. Ferdinánd

hogy ezzel a szultánt János ellen fordítja. I. Ferdinánd Az előzményekről 1526 augusztusában Mohácsnál a Szulejmán szultán vezette törökök megverték a magyar sereget. A csatában odaveszett a magyar király, II. Lajos is. A csata után Szulejmánnak 12 nap is elegendő

Részletesebben

B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes

B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes Heppes Miklós öccséhez, Aladárhoz hasonlóan - a magyar királyi honvéd légierő hosszú szolgálati idejű, fontos beosztásokat betöltő,

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

Tanácsköztársaság: csapda és honvédõ háború (2009 March 21, Saturday) - Csenke László - Básthy Gábor

Tanácsköztársaság: csapda és honvédõ háború (2009 March 21, Saturday) - Csenke László - Básthy Gábor Tanácsköztársaság: csapda és honvédõ háború (2009 March 21, Saturday) - Csenke László - Básthy Gábor 90 éve, hogy megbukott a demokratikus "népuralmi" berendezkedés, de korántsem a kommunisták forradalma

Részletesebben

2012. Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Légi események Bánréve térségében, 1944. októberben. Amerikai vadászgépek alacsonytámadása 2012.10.21.

2012. Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Légi események Bánréve térségében, 1944. októberben. Amerikai vadászgépek alacsonytámadása 2012.10.21. 2012. Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Amerikai vadászgépek alacsonytámadása 1944. október 21. 2012.10.21. 2 Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek Rónaföldi Zoltán Múltba nézek térségében. 1944. október Amerikai

Részletesebben

A somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban

A somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban A somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban A somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban LUKÁCS BENCE ÁKOS SZABÓ PÉTER A SOMOGYI ROSSEB HADOSZTÁLY A DON-KANYARBAN Hadiokmányok, harctéri naplók, tábori

Részletesebben

SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944

SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944 SZABÓ József Határvadász zászlóaljak a Keleti-Kárpátok védelmi rendszerében 1940 1944 A terület-visszacsatolásokat követően, 12 határportyázó osztály és 16 határvadász zászlóalj valamint 1 határvadász

Részletesebben

Sándor Iván. Az éjszaka mélyén

Sándor Iván. Az éjszaka mélyén Sándor Iván Az éjszaka mélyén 1914 Felsőtestüket a bársonyhuzatú karosszékekben hátrafeszítve, fejüket magasra emelve, az elnök egy-egy közbevetésére rábólintva hallgatták a miniszterek Pinchon külügyminiszter

Részletesebben

1944. január 15. Feketehalmy-Czeydner, Grassy és Deák László a hadbíróság ítélethirdetése előtt Németországba szökött.

1944. január 15. Feketehalmy-Czeydner, Grassy és Deák László a hadbíróság ítélethirdetése előtt Németországba szökött. 1944 1944. január 2 4. Nagybecskereken a bánsági magyar egyetemi és főiskolai hallgatók csoportja a városi színházban műsoros estet rendezett. Az est bevételéből az egyetemi ifjúság diáksegélyező alapját

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2015. 01. 28. Dr. Szabó Tibor alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.)

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) Részletek Veress Zoltán 1914-18. magyar harcterein (81-88. o.) VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) A központi hatalmak fő hadvezetésben ismét viták folytak: ismét Falkenhayn ellenében Conrad, Hindenburg

Részletesebben

Nyíregyházi civilek szovjet fogságban A polgári lakosság 1944. november 2-i elhurcolása. SIMON Gábor

Nyíregyházi civilek szovjet fogságban A polgári lakosság 1944. november 2-i elhurcolása. SIMON Gábor 89 Nyíregyházi civilek szovjet fogságban A polgári lakosság 1944. november 2-i elhurcolása SIMON Gábor Inhabitants of Nyíregyháza in Soviet captivity: Deportation of the civilian population on 2 nd November

Részletesebben

Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés

Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés Mgr. Tomáš Jakl Egy össznemzeti felkelés gondolata, mint a szövetségeseknek nyújtható leghatékonyabb segítség a CsSzK felszabadításában, gyakorlatilag már rögtön az

Részletesebben

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével A feladatom nagyon egyszerű. Felkérés alapján szeretnék tájékoztatást adni

Részletesebben

TARTALOM. Jogszabályok

TARTALOM. Jogszabályok CXXXVII. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2010. szeptember 10. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 2010. évi LXXXV. törvény A katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények

Részletesebben

A MAGYAR KÖZLEKEDÉSI RENDSZERT ÉRT HÁBORÚS KÁROK ÉS A HELYREÁLLÍTÁS TAPASZTALATAI 1944 1947

A MAGYAR KÖZLEKEDÉSI RENDSZERT ÉRT HÁBORÚS KÁROK ÉS A HELYREÁLLÍTÁS TAPASZTALATAI 1944 1947 A MAGYAR KÖZLEKEDÉSI RENDSZERT ÉRT HÁBORÚS KÁROK ÉS A HELYREÁLLÍTÁS TAPASZTALATAI 1944 1947 Horváth Attila 1 Az amerikai és brit légierő tömeges légitámadás sorozata a kiválasztott magyarországi célpontok

Részletesebben

KATONAI JOGI ÉS HADIJOGI SZEMLE 2014/1. SZÁM

KATONAI JOGI ÉS HADIJOGI SZEMLE 2014/1. SZÁM Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelmi igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig, különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre A katasztrófák elleni védelem mai tartalmának, szervezetének

Részletesebben

1956 a szabadságharc katonapolitikája

1956 a szabadságharc katonapolitikája KIRÁLY BÉLA 1956 a szabadságharc katonapolitikája Király Béla hadtörténész az MTA külsô tagja 1912-ben született Kaposvárott. Tanulmányait 1930 1935 között a Ludovika Akadémián, 1940 1942 között a Honvéd

Részletesebben

Felkelõcsoport a Corvin közben

Felkelõcsoport a Corvin közben EÖRSI LÁSZLÓ Felkelõcsoport a Corvin közben A forradalom kirobbanását követõ éjjeli-hajnali órákban megjelentek a fõvárosban a szovjet páncélos alakulatok, amelyekkel szemben városzszerte felvették a harcot

Részletesebben

Batthyány István kormánybiztossága

Batthyány István kormánybiztossága Batthyány István kormánybiztossága 1849. április 25-ei keltezéssel az alábbi bejegyzés olvasható Székesfehérvár tanácsának jegyzőkönyvében: Minden itt volt császári katonaság és katonai hatóság ma reggel

Részletesebben

ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN

ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN Viktimológia 49 Molnár Tibor ZENTA EMBERVESZTESÉGEI A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K)BAN A XX. SZÁZADI VILÁGHÁBORÚ(K) világháború fogalmának meghatározása nem egyszerű feladat. Tudományos megfogalmazás szerint

Részletesebben

legénység felvételének feltételei is, megkötésekkel biztosítván a felvett személyek feltétlen megbizhatóságát.

legénység felvételének feltételei is, megkötésekkel biztosítván a felvett személyek feltétlen megbizhatóságát. Nyomozó alosztályok A csendőr nyomozó alakulatok felállítását megelőzően a testület illetékességébe tartozó minden bűncselekményt az őrs egyenruhás járőre nyomozott. A csendőrség akkor még nem rendelkezett

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2016. 01. 15. Dr. Szabó Tibor alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

A somogy megyei hadkiegészítés 1955-tıl

A somogy megyei hadkiegészítés 1955-tıl A somogy megyei hadkiegészítés 1955-tıl A Honvédelmi Tanács határozata értelmében 1955. július 01.- hatállyal alakult meg a Somogy Megyei Kiegészítı Parancsnokság kaposvári székhellyel. Elsı parancsnoka

Részletesebben

KÉPES KRÓNIKÁK. fény. KÁPOLNA 2011. február 25-27.

KÉPES KRÓNIKÁK. fény. KÁPOLNA 2011. február 25-27. KÉPES KRÓNIKÁK fény KÁPOLNA 2011. február 25-27. MEGHÍVÓ VI. Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó A Kápolnai csata 162. évfordulója alkalmából 2011. február 25. 26. - 27. Program: 5.

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR HONVÉDSÉG LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT TÖRTÉNETÉHEZ. II. rész

ADALÉKOK A MAGYAR HONVÉDSÉG LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT TÖRTÉNETÉHEZ. II. rész Gáspár Tibor 1 ADALÉKOK A MAGYAR HONVÉDSÉG LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT TÖRTÉNETÉHEZ II. rész Absztrakt A logisztikai egységek, szervezetek története kevésbé feltárt területe a hadtörténelemnek. Általában

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

DOBERDÓ JAJ! Én Istenem, hol fogok én meghalni? Hol fog az én piros vérem kifolyni? Olaszország közepében lesz a sírom,

DOBERDÓ JAJ! Én Istenem, hol fogok én meghalni? Hol fog az én piros vérem kifolyni? Olaszország közepében lesz a sírom, DOBERDÓ JAJ! Ha kimegyek a doberdói harctérre, Feltekintek a csillagos nagy égre, Csillagos ég, merre van a magyar hazám, Merre sirat engem az édesanyám? Én Istenem, hol fogok én meghalni? Hol fog az én

Részletesebben

Hírlevél 15. hét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki április 8-ára talajmenti fagy miatt.

Hírlevél 15. hét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki április 8-ára talajmenti fagy miatt. Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu Figyelmeztető előrejelzés

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

A géppuska Önműködő, sorozatlövés leadására alkalmas lőfegyverek léteztek már az első világháború kitörése előtt is, igazán félelmetes hírnévre azonban 1914 után tettek szert, amikor a géppuskák a lövészárok-háborúkban

Részletesebben

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. március 22-én a Megyeháza Külső-Szolnok termében megtartott Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Ügyrendi Bizottsága üléséről. Jelen vannak:molnár Imre, a Bizottság

Részletesebben

Rejtő Ernő igaz története

Rejtő Ernő igaz története B. Stenge Csaba B. Stenge Csaba: Rejtő Ernő igaz története Rejtő Ernő igaz története Rasztik (Rejtő) Ernő 1919. október 15-én született Baján, római katolikus családban. Édesapja Rasztik István Géza (1888-1939)

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Azoknál a

Részletesebben

Adalékok a határvédelem/határőrség második világháború utáni újjászervezéséhez

Adalékok a határvédelem/határőrség második világháború utáni újjászervezéséhez Baráth Magdolna Betekintő 2013/4. Adalékok a határvédelem/határőrség második világháború utáni újjászervezéséhez Az 1945. január 20-án Moszkvában aláírt fegyverszüneti egyezményben a magyar csapatokat

Részletesebben

Honvéd ejtőernyősök: A csapatnem kialakulása és harcai 1938-1945 között

Honvéd ejtőernyősök: A csapatnem kialakulása és harcai 1938-1945 között Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Honvéd ejtőernyősök: A csapatnem kialakulása és harcai 1938-1945 között Reszegi Zsolt Témavezető: Dr. Barta Róbert Társtémavezető: Dr. Szakály Sándor DEBRECENI

Részletesebben

DEBRECEN VÁROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA II. Gazdag István

DEBRECEN VÁROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA II. Gazdag István DEBRECEN VÁROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA II Gazdag István Kronológiánk második fejezetében városunk eseményekben, megpróbáltatásokban bővelked ő korszakát követjük nyomon a szabad királyi város státusának

Részletesebben

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL. III. rész

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL. III. rész Dr. Gáspár Tibor gaspartibor@upcmail.hu FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL III. rész Absztrakt Az elmúlt években sokat foglalkoztam a fegyver- és lőszerbiztosítás történetével.

Részletesebben

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL Dr. Gáspár Tibor gaspartibor@upcmail.hu FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL IV. rész Absztrakt Az elmúlt években sokat foglalkoztam a f egyver- és lőszerbiztosítás történetével.

Részletesebben

Észak Dél ellen Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Észak Dél ellen Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2011 április 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Furcsa ezt itt és most kimondani, de az egyenlőtlen fejlődés tézise

Részletesebben

A kultúra és nyugalom völgye.

A kultúra és nyugalom völgye. Vereb A kultúra és nyugalom völgye. Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk

Részletesebben

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Mottó: A kollektív felelősség elvével és a kollektív megtorlás gyakorlatával a magyar nemzet sem most, sem a jövőben sohasem azonosíthatja

Részletesebben

A Hírszerző Osztály szervezete és állománya 1956-1962

A Hírszerző Osztály szervezete és állománya 1956-1962 Palasik Mária A Hírszerző Osztály szervezete és állománya 1956-1962 A Belügyminisztérium Könyvkiadója 1980-ban kiadott Állambiztonsági értelmező kéziszótárának meghatározása szerint a hírszerzés a már

Részletesebben

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban A Nagy Háború befejezése és következményei szakmai konferencia Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen, 2018. november 5. A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban Különös tekintettel a debreceni

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2007. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2007. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE . számú példány Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2007. 01. 26. MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2007. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE 2007 2

Részletesebben

Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni. Hárosy (Haszala) Teofil

Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni. Hárosy (Haszala) Teofil Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni. Hárosy (Haszala) Teofil Terület visszacsatolások 1938-41 Az 1939-ben a Kárpátalja visszatértével szinte azonnal megkezdődött

Részletesebben

MŰLEÍRÁS 01. Építészeti leírás. Helyszín

MŰLEÍRÁS 01. Építészeti leírás. Helyszín Építészeti leírás Helyszín Tervezési helyszínnek egy olyan zöld parkot kerestem, mely könnyen megközelíthető, viszont el van szigetelve a város zajától, így alkalmassá válva az elmélyült megemlékezésre.

Részletesebben

Negyven év eredményei egy nógrád megyei település politikai, gazdasági, társadalmi életében

Negyven év eredményei egy nógrád megyei település politikai, gazdasági, társadalmi életében Honvéd János Negyven év eredményei egy nógrád megyei település politikai, gazdasági, társadalmi életében [ Jelen beszámoló az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt intézményén belül, az 1980-as évek közepén

Részletesebben

Barcsa Dániel: A hűség krónikása Rugonfalvi Kiss István emlékezete

Barcsa Dániel: A hűség krónikása Rugonfalvi Kiss István emlékezete Barcsa Dániel: A hűség krónikása Rugonfalvi Kiss István emlékezete Annak idején a kádári Magyarországon senki sem emlékezett meg RugonfalviKiss István születésének századik évfordulójáról. Ezen csöppet

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu SZEPTEMBER

Részletesebben

2. 1. sz. Honvéd Kórház. Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Főnöke Titkárság (MNHF Eü. Csf. útján) B u d a p e s t

2. 1. sz. Honvéd Kórház. Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Főnöke Titkárság (MNHF Eü. Csf. útján) B u d a p e s t 1. sz. honvéd-kórház parancsnokság Bpest, XII., Királyhágó u. 1. sz. Ksz. 02/[1957.] 2. 1. sz. Honvéd Kórház Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Főnöke Titkárság (MNHF Eü. Csf. útján) B u d a p e s

Részletesebben

A 2012. évi Magyar Honvédség-szintű sportbajnokságok csapatversenyének összesített eredménye

A 2012. évi Magyar Honvédség-szintű sportbajnokságok csapatversenyének összesített eredménye A 2012. évi Magyar Honvédség-szintű sportbajnokságok csapatversenyének összesített eredménye A mezei futóbajnokságon Magyar Honvédség bajnoka címet szerzett: Kenyó Ferenc őrmester, az MH vitéz Szurmay

Részletesebben

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 1. Valószínű, hogy Dózsa Györgyöt nem ültették izzó vastrónra kivégzésekor, csupán ácsolt székre. Ám a fejére valóban felhevített vaskoronát tettek. Hol történt

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 1.6. BM Politikai Nyomozó Főosztály iratai (1951) 1957-1962 (1984)

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 1.6. BM Politikai Nyomozó Főosztály iratai (1951) 1957-1962 (1984) Terjedelem: 23 doboz (2,76 ifm) Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 1.6. BM Politikai Nyomozó Főosztály iratai (1951) 1957-1962 (1984) 1. sz. példány elhelyezés: III. raktár 22/B/1-4 1. doboz

Részletesebben

Magyarország II. világháborús. Rehabilitálni, de kit? Magyarország a II. világháborúban. A magyar politikai elit szerepe DISPUTA

Magyarország II. világháborús. Rehabilitálni, de kit? Magyarország a II. világháborúban. A magyar politikai elit szerepe DISPUTA DISPUTA Rehabilitálni, de kit? 2006 szeptemberében a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottságának javaslatára a köztársasági elnök a honvédelmi miniszter ellenjegyzésével posztumusz helyreállította

Részletesebben

MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK

MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK 1944 1945 A Bizánc nyugati peremén kialakuló és lassan terjeszkedő szerb állam a 14. század derekán érte el hatalma csúcsát. A Balkán nyugati részét ellenőrzése alatt tartó Szerb

Részletesebben

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?*****

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és Wilhelm Gustloff?***** *Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?* Szinte mindenkinek, aki a "hivatalos történetírás" műveit olvassa, annak a világ legnagyobb

Részletesebben

Járművezetők képzése Magyarországon a kezdetektől napjainkig 2007. október 02. kedd, 08:15

Járművezetők képzése Magyarországon a kezdetektől napjainkig 2007. október 02. kedd, 08:15 A feljegyzések szerint Budapesten 1895-ben jelent meg az első automobil. Ebben az évben Törley József pezsgőgyáros személyautót és teherautót is vásárolt. A századfordulóra a gépkocsi műszakilag annyira

Részletesebben

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai A Mecsek Egyesület 120 éves Baronek Jenő 1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai Szótára című művében: Pécs igen régi nevezetes királyi város Baranya megyében a szőlőkkel,

Részletesebben

Hadszíntér és hátország

Hadszíntér és hátország Hadszíntér és hátország LÖVÉSZÁRKOK A HÁTORSZÁGBAN A napjainkban olyan élesen látható árkok és törésvonalak gyökerei legalább száz évre, az 1905 1918 közötti évtizedre nyúlnak vissza érvel monográfiájában

Részletesebben

Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiuknak sorsát, rendíthetetlen, mint a kőzet.

Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiuknak sorsát, rendíthetetlen, mint a kőzet. h ő sök beszéde, ZMNE / 2010. XI. 02. Assisi Szent Ferenc mondta egyszer: ha a császárral beszélhetnék, elrendeltetném vele, hogy a pacsirtáknak karácsony estéjén magot szórjanak a havas utakra, hadd legyen

Részletesebben

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 10. szám

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 10. szám HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 10. szám A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE 2014. február 12., szerda Tartalomjegyzék I. Utasítások 8/2014. (II. 12.) HM utasítás a Honvéd Vezérkar i korrekciójával és a Magyar Honvédség kiképzési

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra Moderátor: Dr. Cser János c. egyetemi tanár 1 FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra KATONAI FELHÍVÓJEL! Vámos Gábor koncertmester Tisztelt Óvári Gazdászok, Kedves Kollegák,

Részletesebben

Igaz Béla dr. 186 Illés József dr.

Igaz Béla dr. 186 Illés József dr. Igaz Béla dr. 186 Illés József dr. Igaz Béla dr., a felsőház tagj'a. 1865- ben született a somogymegyei Lábodon. Az egyetemet a bécsi Pázmáneumban végezte s ott szerezte meg a hittudományi oklevelet. Tanulmányai

Részletesebben

A VADÁSZREPÜLŐGÉP VEZETŐK KIKÉPZÉSI RENDSZERE HAZÁNKBAN 1961-TŐL A HAZAI KÉPZÉS BEINDÍTÁSÁIG

A VADÁSZREPÜLŐGÉP VEZETŐK KIKÉPZÉSI RENDSZERE HAZÁNKBAN 1961-TŐL A HAZAI KÉPZÉS BEINDÍTÁSÁIG Téglás László A VADÁSZREPÜLŐGÉP VEZETŐK KIKÉPZÉSI RENDSZERE HAZÁNKBAN 1961-TŐL A HAZAI KÉPZÉS BEINDÍTÁSÁIG A vadászrepülőgép-vezetők képzése az egész világon az egyik legbonyolultabb kiképzés, amit a hadseregekben

Részletesebben

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57

Hírlevél 5. hét. A hétvége eseményei 2014. január 27. 09:57 Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu A hétvége eseményei

Részletesebben

Beszámoló. 2016. május 05.

Beszámoló. 2016. május 05. Beszámoló 2016. május 05. Elnökségünk mai beszámolójának része a háttérben kivetített életkép-összeállítás, a 2015. esztendő egyesületi eseményeinek digitálisan megörökített története, több barátunk elsősorban

Részletesebben

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1 A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1986 január 15. M. Gorbacsov szovjet pártfőtitkár országa leszerelési programjáról: A fegyverkezési hajsza megszüntetését és a

Részletesebben

A MAGYAR KATONAI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. A katonai igazgatás szerveinek rövid áttekintése

A MAGYAR KATONAI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. A katonai igazgatás szerveinek rövid áttekintése ŐRY GÁBOR A MAGYAR KATONAI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS SZERVEZETE ÉS MŰKÖDÉSE 1848 49-BEN A katonai igazgatás szerveinek rövid áttekintése Mivel a katonai igazságszolgáltatás szervezetének és működésének vizsgálata

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1 Bevezetés A II. világháború után, elsősorban a béke első óráiban alapvető szerepük volt a rendkívüli néphatalmi szerveknek a mindennapi életben.

Részletesebben

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE BUDAPEST, 2010 K I A D V Á N Y U N K S Z E R Z Ô I : Dr. Bakondi György tû. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Fôigazgatóság fôigazgatója Csatai István nyá. mk. ezredes,

Részletesebben

AZ IGAZSÁGBA VETETT HIT... A forradalom három vezet jének életrajza

AZ IGAZSÁGBA VETETT HIT... A forradalom három vezet jének életrajza AZ IGAZSÁGBA VETETT HIT... A forradalom három vezet jének életrajza Dr. Daróczi Gusztáv (1899 1979) 1 1899. június 3-án született Hajdúböszörményben. A család hat gyermeke közül volt a legid sebb. Apja

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

PERKÁTA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

PERKÁTA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PERKÁTA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015. szeptember 23- án (szerda) 17:00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi üléséről készült JEGYZŐKÖNYV Perkáta, 2015. szeptember 23. Határozat:

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2002. (VI. 28.) rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről*

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2002. (VI. 28.) rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről* PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2002. (VI. 28.) rendelete a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről* Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a

Részletesebben

Oktató-kutatás - tudományos. Oktatás - kutatás - tudományos

Oktató-kutatás - tudományos. Oktatás - kutatás - tudományos SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév Dr. Czuprák Ottó E-mail Czuprak.Otto@uni-nke.hu Állampolgárság magyar Születési dátum 1951. 0. 10. Neme férfi Szakmai tapasztalat

Részletesebben

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXVI. ÉVFOLYAM 6. SZÁM 2009. március 31. Jogszabályok 2/2009. (III. 17.

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXVI. ÉVFOLYAM 6. SZÁM 2009. március 31. Jogszabályok 2/2009. (III. 17. CXXXVI. ÉVFOLYAM 6. SZÁM 2009. március 31. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 2/2009. (III. 17.) HM rendelet 3/2009. (III. 18.) HM rendelet A honvédelmi miniszter

Részletesebben

A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai

A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai 1 Dr. Lits Gábor A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai A Paula viharciklon Ausztria Steiermark és Karnten tartományai területén minden eddiginél nagyobb károkat okozott,

Részletesebben

Hegyközcsatár község hírlapja 2015. IX. Évf. 3. szám, Március

Hegyközcsatár község hírlapja 2015. IX. Évf. 3. szám, Március Hegyközcsatár község hírlapja 2015. IX. Évf. 3. szám, Március LOCSOLÓVERSEK Húsvéthétfőn szokásosnál ragyogóbban kelt a nap; Kiugrottam az ágyamból egyetlenegy perc alatt. Kölnivízzel a zsebemben míg eljöttem

Részletesebben

A nagy tervek árnyékában Duna-Tisza-csatorna története az építés megkezdésétől napjainkig Kajcsa Zsuzsa

A nagy tervek árnyékában Duna-Tisza-csatorna története az építés megkezdésétől napjainkig Kajcsa Zsuzsa A nagy tervek árnyékában Duna-Tisza-csatorna története az építés megkezdésétől napjainkig Kajcsa Zsuzsa A Ráckevei (Soroksári)- Dunából (R/S/D) kiágazó Duna-Tisza-csatorna (DTCS) nagy tervek emlékét őrzi.

Részletesebben

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE Kapronczay Károly Az újkori európai államok közigazgatása a 18. században formálódott ki. Mintául az erõsen központosított porosz hivatali rendszer szolgált, amely

Részletesebben

MAGYAR CSENDŐR. Híven, Becsülettel, Vitézül a Hazáért! A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület kiadványa

MAGYAR CSENDŐR. Híven, Becsülettel, Vitézül a Hazáért! A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület kiadványa II.évfolyam 2.szám 2006.június MAGYAR CSENDŐR Híven, Becsülettel, Vitézül a Hazáért! A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület kiadványa A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 44/991/VII.28./AB számú határozatával

Részletesebben

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL. II. rész

FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL. II. rész Dr. Gáspár Tibor gaspartibor@upcmail.hu FEJEZETEK A FEGYVERZETI SZOLGÁLAT ÉS JOGELŐDEI TÖRTÉNETÉBŐL II. rész Absztrakt A cikk I. része a Katonai Logisztika 2012/1. számában jelent meg. Az elmúlt években

Részletesebben

PÉCS ÉS KÖRNYÉKE VASAS VASAS. A szöveget írta: Biró József BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ

PÉCS ÉS KÖRNYÉKE VASAS VASAS. A szöveget írta: Biró József BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ PÉCS ÉS KÖRNYÉKE VASAS VASAS A szöveget írta: Biró József BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ 103 5. térkép, Vasas 5.1. Petőfi-akna Toboz utca Búzaberki Fenyő utca V a s a s Szövetkezet utca - t e t ő Parcsin utca köz Liget

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK,

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK, MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERÉNEK, A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁRÁNAK HATÁROZATA VALAMINT A HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKÉNEK PARANCSA ELISMERÉSEK

Részletesebben

Tatabányai bányaút 11/1. 1. Harangjáték. 2. Szent Borbála szobor

Tatabányai bányaút 11/1. 1. Harangjáték. 2. Szent Borbála szobor Tatabányai bányaút 1. Harangjáték 2004. évi Bányásznapon avatták fel Tatabánya központjában a Harangjátékot. Minden nap 14 órakor szólal meg a Harangjáték, hétköznapokon a Tisztelet a Bányász Szaknak,

Részletesebben

A békéscsabai Szabadság Rádió története

A békéscsabai Szabadság Rádió története A békéscsabai Szabadság Rádió története Békéscsaba 1992 Előzmények Az 1956-os forradalmi események előkészitésében jelentős szerep jutott a Petőfi körökben zajló vitáknak. Békéscsabán 1956. október 17-én

Részletesebben

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI

A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI VI. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS SZAKMAI KONFERENCIA DR. SZABÓ TIBOR alezredes A TERÜLETELLENŐRZÉSBEN (TERÜLET MEGTARTÁSBAN) RÉSZTVEVŐ MANŐVERERŐK TÜZÉRSÉGI TŰZTÁMOGATÁSÁNAK TAPASZTALATAI Hozzászólásomban, a

Részletesebben

Bombázók Bevetési Jelentései

Bombázók Bevetési Jelentései Bombázók Bevetési Jelentései Az itt következő négy Bevetési Jelentés eredeti leírását az 1945-ös bombázásokról a 15. Légierők Történelmi Kutatóintézetében őrzik mikrofilmen és gépelt formában. Négy csoport

Részletesebben

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése Papp János A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése 1852-ben, a forradalom és szabadságharc bukását követően Magyarországon elfogadták az osztrák büntető-törvénykönyvet, amely kimondta,

Részletesebben