A mezőgazdasági vadkárok felvételezése és becslése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A mezőgazdasági vadkárok felvételezése és becslése"

Átírás

1 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. A mezőgazdasági vadkárok felvételezése és becslése Kovács Imre Gödöllő 2019

2 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. A mezőgazdasági vadkárbecslés megítélése

3 Elvárások a vadkárbecsléssel kapcsolatban A vadkárbecslés bizalmi munka, ideális esetben a szakértő mindkét fél bizalmát élvezi. A SZIE VMI és a NAK által végzett országos lefedettségű kérdőíves felmérés vizsgálta a növénytermesztők és vadgazdálkodók vadkárszakértők munkájával kapcsolatos tapasztalatait.

4 A saját tapasztalatai alapján mondjon véleményt a vadkárbecslést végző szakértők munkájáról!

5 Értékelje az állításokat az Ön által ismert vadkárbecslő szakértő munkája alapján szerzett tapasztalatai szerint!

6 Fontosnak tartja Ön, hogy a vadkárbecslő szakértők tudományosan ellenőrzött kárbecslési módszereket alkalmazzanak?

7 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató

8 A vadkárszakértők - problémák A jelenleg velük szemben megfogalmazott legfontosabb kritikák közül a legfontosabbak: szakmai felkészültség hiánya objektivitás kérdése az elvégzett szakértői munka további ügyeket ne generáljon

9 Célkitűzések I. A mezőgazdaságban a vad által okozott terményveszteségek mennyiségének, a károsodott terület nagyságának, valamint a károk pénzbeli értékének meghatározása országosan minél egységesebb módszerekkel történjen. A vadkárfelmérés eredményei a mezőgazdálkodó és a vadgazdálkodó számára is áttekinthetők, érthetők és ellenőrizhetők legyenek.

10 Célkitűzések II. A felmérést végző szakember megalapozottan tudjon arra hivatkozni, hogy a felmérést milyen alapon és módszerrel végezte. Szükség esetén az ugyanazon a területen több szakértő által végzett mérések eredményei szigorúan módszertani alapon összehasonlíthatók legyenek.

11 A vadkárszakértők - javaslat A szakértőkkel szemben szakmai és jogi, etikai követelményeket szükséges állítani: Egyidejűleg mezőgazdasági és vadgazdálkodási ismeretekkel rendelkező szakember legyen. Különleges vagy ritka termelvény esetén rendelkezzen a felméréséhez szükséges specifikus ismeretekkel. Ne legyen megvesztegethető vagy részrehajló. Elvégezte a 3 féléves, vadkárszakértői végzettséget adó felsőfokú szakirányú továbbképzést, az időszakosan előírt továbbképzést igazoltan teljesítette.

12 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. Alapfogalmak

13 Előzetes vadkárfelmérés Szakértői szemle, mely akkor indokolt, ha a vad károsításának megállapítása, dokumentálása az idő múlásával bizonytalanná válik, illetve ha bármely fél olyan agrotechnológiai vagy időjárásból fakadó fejlődési rendellenességet, hiányt észlel, aminek a végleges vadkárfelmérésben jelentősége lehet. Előzetes vadkárfelmérésben csak pillanatnyi érintettséget és károsítást lehet megállapítani, dokumentálni.

14 Végleges vadkárfelmérés A haszonnövény tenyészidejének végén, közvetlenül a betakarítás előtt elvégzett szakértői szemle. A végleges vadkárfelmérésen a kármérték és terméshozam becslése, felmérése történik, valamint a vadkárértéket is meg kell állapítani. A végleges vadkárfelmérés akkor megbízható, ha a felmérés és a betakarítás között a lehető legkevesebb idő telik el.

15 Teljes felmérés A vadkár felmérése akkor a legpontosabb, ha az érintett terület teljes egészét és a növényállomány minden egyes példányát felmérik, azaz teljes felmérést (100%) végeznek. A terület nagysága, a növényzet jellege és a károsodás mértéke és jellemzői, valamint a felméréssel kapcsolatos munka- és költségigény miatt a gyakorlatban igen ritkán lehet ilyen felmérést végezni.

16 Szakértői becslés (vélelem) A vadkárt felmérő szakember pályafutása során szerzett szakmai ismeretein és gyakorlati tapasztalatain alapuló vélekedés a vad által okozott termésveszteség mértékére vonatkozóan. Az eredmény a szakértő megfigyelésein, nem számszerűsíthető tapasztalatain alapul, ezért szubjektív vélelemnek nevezhető. Az eredmény utólag nem ellenőrizhető, más véleményekkel vagy eredményekkel tényszerűen nem összehasonlítható.

17 Mintavételes becslés A vadkár felmérésének központi kérdése, hogy olyan adatokon alapuljon, amelyek eredményeként a kapott mintákból (az egyes növényekre vonatkozó vagy a mintaterületekre vonatkozó adatok összessége) meghatározott érték jellemzi a területen keletkezett kárt mennyiségi és területi szempontból is. Minden felmérési módszerrel szemben követelmény, hogy torzítatlan és megbízható eredményt adjon, amihez megfelelő elemszámú mintán és reprezentatív adatokon kell alapulnia.

18 Véletlen mintavétel A mintavételi pontokat teljesen véletlenül (vakvéletlen) választják ki, azt feltételezve, hogy kellő számú mintavétel esetén a minták eloszlása tükrözni fogja a vizsgált sokaság egészének jellemzőit. Gyakorlati hátrány, hogy pl. egy kárbecslés esetén a nagyszámú, véletlenszerűen elhelyezkedő pont megkeresése sok idő és munka ráfordítását igényli. A gyakorlatban igen ritkán, csak kivételes esetekben alkalmazható módszer.

19 Szisztematikus mintavétel A felmérési pontok kijelölése valamilyen rendszer szerint történik, pl. egy rácsháló pontjai, egy útvonal egyenlő távolságra lévő pontjai, vagy meghatározott alakzat (pl. V", W", X") és a felmérni kívánt egység metszéspontjai. A felmérési pontok szabályos rendszert alkotnak, de a kiindulópont vagy az alakzat elhelyezkedése véletlenszerű. Ettől az várható, hogy az egyes minták maguk reprezentatívak lesznek. Előre megtervezett rendszert követ, így hatékonyabb és a felek számára érthetőbb.

20 Rétegzett mintavétel A felmérni kívánt területen belül különböző, jól elhatárolható részek találhatók (pl. egy táblában jó és rossz minőségű talajfoltok, nagyon vagy alig károsult részek). Ilyenkor indokolt lehet a tábla megosztása és az adott szempont szerint a mintavétel arányosítása. A rétegzett mintavétel esetén fontos, hogy a végeredmény kiszámítása a rétegek" arányainak megfelelő arányosítással történjen.

21 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. A vadkárfelmérés eszközei, műszerei

22 A területmérés lehetséges eszközei 1-5 méter pontosságú, GNSS ( GPS") vételre alkalmas készülék (mérési pontok vagy útvonal rögzítése). Távolságmérő készülék. Mérőszalag (legalább 15 m-es, nyúlásmentes, cm beosztású). Okostelefonon alkalmazható terület- és távolság mérésére alkalmas szoftver. Pilóta nélküli légi jármű (UAV).

23 A termésátlag meghatározása I. Kis mérőkeret [1 m 2 (1 m 1 m) vagy 0,25 m 2 (0,5 m 0,5 m)] fémből, fából vagy műanyagból. Nagy mérőkeret [10 m 2 (3,16 m 3,16 m)] fém, fa, rövid műanyag cölöpökből (a sarkokra) és nem nyúlékony kötélből. Nyúlásmentes mérőszalag (sortávolság szélességétől függő és ennek megfelelő hosszúságú mintasor kijelöléséhez).

24 A termésátlag meghatározása II. Ha a növényzet magasságának mérésére is szükség van (magas növésű növényzet, silónövény, pl. kukorica) a magasság mérésére alkalmas összecsukható, 3 m-s mérőléc fémből, fából vagy műanyagból. Terménymérésre alkalmas g pontosságú asztali és legalább 10 g pontosságú húzós mérleg. Ellenőrzött mérési pontosságú (kalibrált) terménynedvesség-mérő készülék.

25 A termésátlag meghatározása III. A begyűjtött termény tárolására, szállítására és osztályozására alkalmas tárolók, illetve eszközök. Fényképezőgép, amely lehetőség szerint időpont és rögzítésére is alkalmas. A terepi mintavételezés- és a feldolgozás során kapott adatok ellenőrizhető módon történő rögzítésére alkalmas eszközök (pl. tablet, laptop).

26 Jegyzőkönyvezés (dokumentálás) I. Kiemelt jelentőségű az elvégzett munka megfelelő minőségben és minél pontosabb részletezettségben megvalósuló dokumentálása. A bejárt terület (a bejárás útvonala) és a mintavételi helyek (pontok/szakaszok/foltok) egyértelműen azonosíthatók legyenek, térbeli ábrázolásuk (térképi megjelenítésük) során a mintavételi elrendezés térben áttekinthető és módszertanilag azonosítható legyen.

27 Jegyzőkönyvezés (dokumentálás) II. A mintavételi helyeken tapasztaltakat (teljes és károsított növényszám vagy egyedszám/egyéb vizsgált objektum stb.), illetve termésbecslés esetén a begyűjtött mintaegyedre vonatkozó információkat időtálló módon kell rögzíteni. Ez teszi lehetővé, hogy a későbbi elemzésekhez is megfelelő részletezettségben rögzítésre kerüljenek oly módon, hogy azok mintavételi helyhez köthetősége egyértelmű legyen.

28 Jegyzőkönyvezés (dokumentálás) III. A helyszín jellemzőinek rögzítése (a vizsgálandó terület lehatárolása úgy, hogy az a térképi megjelenítésre, azonosításra lehetőséget adjon). A terület bejárásakor és a mintaterületek vizsgálatakor tapasztaltakról fénykép- és/vagy video dokumentáció készítése. Minden vizsgálati helyen legalább 1 db fénykép, ami a növényzetet a lehető legjobban bemutatja (dátum és időpont megjelenítésével).

29 Jegyzőkönyvezés (dokumentálás) IV. A munka során gyűjtött adatok rögzítése történhet papíron, erre a feladatra kialakított füzetben/naplóban, illetve adatlapon. Fontos lehet, hogy az íróeszköz és lehetőleg a papír is vízálló legyen. Az adatok digitális rögzítésére alkalmas lehet a helymeghatározáshoz használt eszköz is, amellyel közvetlenül a mintahelyekhez kötötten történik meg az adatok bevitele, valamint hangfelvételt is készíthető (diktafon/telefon segítségével).

30 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. Mintateres felmérés végrehajtása

31 Szisztematikus mintatér-elrendezés I.

32 Szisztematikus mintatér-elrendezés II. Sűrű sortávolságra vetett növények (gabona, dupla gabona sortáv) esetén a túrás és taposás felmérésére használják a párhuzamos mintaterületek tervszerű kijelölését. Ebben az esetben a mintaterületek a sorok mentén, egymással párhuzamosan helyezkednek el

33 Sűrű sortávú növények Gabona vagy kétszeres gabonasortávra (duplagabona) vetett haszonnövényeknél a mintaterület 1 m 1 m belméretű keretléccel kijelölt, 1 m 2 nagyságú terület. A szükséges mintaterületek minimális száma gabonákban: 1 ha alatt 15 db 1,00 2,99 ha 20 db 3,00 9,99 ha 25 db 10,00 29,99 ha 30 db 30,00 99,99 ha 40 db 100,00 299,99 ha 45 db 300,00 ha felett 50 db A gabonákban keletkezett túrást és taposást m 2 - ben kell felmérni.

34 Széles sortávú növények Széles sortávú növények ( kapások") esetén a mintaterületeket vonalasan kell kijelölni. A mintaterület nagysága 10 m 2 (1/1000 ha), mely a sortáv ismeretében kiszámítható: Mintaterület [m] = 10 m 2 / A Sortáv szükséges [m] mintaterületek minimális száma: 1 ha alatt 10 db 1,00 2,99 ha 12 db 3,00 9,99 ha 15 db 10,00 29,99 ha 20 db 30,00 99,99 ha 25 db 100,00 299,99 ha 30 db 300,00 ha felett 35 db A vaddisznó túráskárát m-ben kell felmérni.

35 A mintavétel módja A mintaterületen termőtőszám és károsított termőtőszám számlálása történik. Az tekinthető vadkárnak, amely egyértelműen beazonosítható kárképpel rendelkezik, ami a vad károkozását igazolja. A mintaterületen belül módszeresen (minden minta-területről az n-edik termőtövet vagy pl. a mérőkeret jobb sarkában lévő n termőtövet) termésmintát kell begyűjteni. A termésminta csak a termőrészre korlátozódik (cső, tányér, buga, hüvely stb.).

36 A vadkár mértékének megállapítása A vadkár becslése során a mintaterületekben meg kell számolni a termést fejlesztő növényeket, valamint a vad által károsított növényeket. A vadkár arányát (%) úgy számítják, hogy a vad által károsított növények számát osztják az összes termést fejlesztő (károsítatlan + károsított) növény számának összegével.

37 Szőlő és gyümölcsös I. A termő szőlő- és gyümölcsültetvények esetében a kondíció felmérése fontos, mivel az alapján a termésmennyiség nagyságára (kicsi, közepes, nagy) illetve minőségére (gyenge, közepes, jó) lehet következtetni. Kisebb (néhány oltványt érintő) vadkár esetén a károsodott terméskezdemények számának illetve az átlagos terméstömeg szorzatával tudjuk megállapítani a vadkár során érintett termésmennyiséget.

38 Szőlő és gyümölcsös II. Nagyobb felületű vadkár esetében a szüret után az ültetvény tulajdonosának kell nyilatkoznia a pontos termésmennyiségről, melyet dokumentumokkal (szerződés, felvásárlási jegy, nyugta, számla) is alátámaszt. Szőlők és gyümölcsösök esetén a mintaterületeket az ültetvény sorainak elrendezése (térállás) szerint kell kijelölni

39 Szőlőültetvények elrendezése (térállása)

40 Gyümölcsültetvények elrendezése (térállása)

41 Mintaterület felmérése Sor- és tőtávolságra telepített elrendezés: mintaterület felmérése folyóméterre vetített növényszám alapján. Ikersoros/ikertőkés telepítés: mintaterület felmérése folyóméterre vetített növényszám alapján. Ágyásos rendszerben: mintaterület felmérése mintavételi négyzet alapján.

42 Szálas zöldtakarmányok I. A sűrűvetésű növények közé tartoznak. Pillangós, többnyire évelő szálastakarmányok (lucerna, vörös here, stb.); tavaszi vetésű egynyári szálasok vagy keverékek (szudáni fű, facélia, zabos bükköny, stb.); nyári másodvetésűek; őszi vetésű áttelelők; csalamádék; lédús takarmányok (tarlórépa, takarmánykáposzta); siló takarmányok; szántóföldön termesztett pázsitfüvek és fűhibridek szenázsai; állandó gyepekről származó szálas takarmányok (fű, széna, szilázs és szenázs).

43 Szálas zöldtakarmányok II. A lucerna a legnagyobb területen termesztett növény. Magas tápértéke miatt kedvelt tápláléka a kérődző nagyvadfajoknak. A vaddisznó tavasszal legelheti, de főként a túrásával okozhat kárt a táblákban. A legelési kár felmérése nehéz feladat, mivel a vad legtöbbször egyenletesen legeli a lucernát és az egyéb szálas zöldtakarmány növényeket. Ott van viszonyítási lehetőség, ahol a legelés, illetve a túrás foltokban, táblaszegélyekben jelentkezik.

44 A mintavétel módja I. Szálas zöldtakarmánynál 1 m 2 méretű keretet használva mintaterületeket ajánlott kijelölni. A mintaterületen a növényeket tarló magasságig lekaszálják, majd lemérik. Ezt követően károsítatlan területről 1 m 2 kiterjedésben tarló magasságig szintén mintát kaszálnak, és ennek lemérése után a károsított területekről származó átlagminta súlya és a károsítatlan területen begyűjtött minta súlyának arányából számítható a kár mértéke.

45 A mintavétel módja II. A szükséges mintaterületek minimális száma: 1 ha alatt 5 db 1,00 2,99 ha 10 db 3,00 9,99 ha 20 db 10,00 29,99 ha 30 db 30,00 99,99 ha 40 db 100,00 299,99 ha 45 db 300,00 ha felett 50 db A szálas zöldtakarmányokban keletkezett túrás- és taposási kárt területben (m 2 ) kell felmérni.

46 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. Termésbecslés és kárértékszámítás

47 Termésminta feldolgozása I. Minden mintaterületről termésmintát kell gyűjteni. A termésminták száma 1-20 mintatő/mintaterület, és a mintatő összes termését be kell gyűjteni. A mintavétel végén lehetőleg a felek, vagy képviselőik jelenlétében (távolmaradásuk esetén is lehetőleg a helyszínen) a termésmintákat le kell morzsolni, ki kell csépelni és meg kell tisztítani (dinnyéket, káposztákat és répákat a mintavétel helyszínén húzós mérleggel kell megmérni).

48 Termésminta feldolgozása II. A minták tömegét a helyszínen meg kell mérni és jegyzőkönyvben rögzíteni. A szemek nedvességtartalmát a tömegméréssel egy időben, kézi gabona-nedvességmérővel meg kell mérni és jegyzőkönyvben rögzíteni kell. A mintavételezés során fényképes dokumentációt kell készíteni, mely a későbbi esetleges vitás helyzetekben bizonyítja a jegyzőkönyvben rögzített adatok valódiságát és megfelelőségét.

49 Várható kármentes hozam

50 Betárolási nedvességre való csökkentés A vadkárfelmérés során fontos a gabona víztartalmának meghatározása, mert a szárítás költségét a kárértékből le kell vonni, valamint a termény tömegét vissza kell számítani a száraz tömegre.

51 Haszonnövények betárolási nedvességtartalma

52 Fel nem használt költségek aratási veszteség aránya (%), magtisztítás, ki-és betárolás költsége (Ft), terményszárítás költsége (Ft), szántóföldi terményszállítás költsége, közúti terményszállítás költsége a legközelebbi szabad-kikötőig vagy átvevőhelyig, uszályba rakás költsége (Budapesti Értéktőzsdei ár esetén), ha egy tábla, vagy annak egy lehatárolható része betakaríthatatlanná válik, a gépi betakarítás költsége

53 A kár értékének számítása

54 Az EMVÚ részletes útmutatói I. Őszi búza, tritikálé, őszi árpa és rozs (őszi gabonák) Tavaszi árpa, zab (tavaszi gabonák) Kukorica (szemes, siló, csalamádé, csemege) Köles Burgonya Napraforgó, szója, borsó, lencse, csillagfürt, takarmánycirok és repce Cukorrépa, tarlórépa és takarmányrépa Takarmánykáposzta Fejes káposzta

55 Az EMVÚ részletes útmutatói II. Paradicsom Étkezési paprika és fűszerpaprika Lucerna és szálas takarmányok Gyepek Uborka Kabakos termésűek (tökfélék) Gyökérzöldségek és spárga Dísznövények Szőlő- és gyümölcsültetvények

56 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. Mezőgazdasági vadkárbecslési módszerek tesztelése

57 Vadkárbecslési módszerek tesztelése Magyarországon a jogszabályok alapján nincs kötelezően alkalmazandó vadkárbecslési módszer. A szakértők szubjektív módon választanak. Az alkalmazható módszerek vizsgálata erősítheti a kárbecslési eljárás tudományos megalapozottságát és elfogadottságát.

58 Szimulációs vizsgálat kukoricában Mintateres (V, W, X elrendezéssel) becslés. Pontrácsos ( gödöllői ) mintavételezés. Variable Area Transect (VAT) mintavételezés. Terepi vizsgálat és térinformatikai (GIS) szimuláció.

59 Vizsgálati kérdések (1) Milyen az egyes becslési módszerek pontossága és torzítása? (2) Hogyan befolyásolja a károsítási arány, a kár térbeli eloszlása, valamint ezek kölcsönhatása az egyes kárfelvételezési módszerek hatékonyságát?

60 A terepi vizsgálat beállítása I.

61 A terepi vizsgálat beállítása II.

62 Számítógépes szimulációk

63 Térbeli káreloszlások

64 Mintateres becslés I.

65 Mintateres becslés II.

66 Pontrácsos becslés

67 VAT becslés

68 A becslések jellemzése MSE: átlagos négyzetes eltérés, a becslés hibájának eloszlását jellemzi SE: standard hiba, a variancia négyzetgyöke Bias: torzítás, tendenciózus hiba PRB: relatív hiba, a valós értéktől való eltését a valós érték arányában Kéttényezős ANOVA: a PRB-t szignifikánsan befolyásoló tényezők azonosítása

69 Terepi eredmények I.

70 Terepi eredmények II.

71 GIS eredmények I. V X W

72 Pontrácsos GIS eredmények II.

73 VAT GIS eredmények III.

74 GIS eredmények IV.

75 Következtetések A terepi vizsgálat és a GIS szimulációk alapvetően egybehangzó eredményeket adtak. A VAT módszer csak véletlenszerű eloszlás mellett eredményes. A vizsgált módszerek közül a pontrácsos bizonyult a legpontosabbnak, ám a legkevesebb munkabefektetést a mintateres igényli.

76 Több munkabefektetés vagy pontatlanabb becslés?

77 Ajánlott olvasmányok Csányi, S., Bleier, N., Kovács, I., Schally, G. (2016): A mezőgazdasági vadkár témakörében végzett kérdőíves felmérés értékelése. Jelentés. Megbízó: Nemzeti Agrár-gazdasági Kamara (NAK). SZIE Vadvilág Megőrzési Intézet, Gödöllő, pp. Bleier, N., Bujdosó, G., Csányi, S., Heltai, M., Jánoska, F., Pétervári, G. Gy., Prencsok, J., Somogyvári, V., Szendrei, L., Varga, Z. (2018): Egységes Mezőgazdasági Vadkárfel-mérési Útmutató. 114 pp.

78 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) VII. Köszönöm a figyelmet!

Útmutató készül a vadkárfelmérésre

Útmutató készül a vadkárfelmérésre Az akkori Földművelésügyi Minisztérium felkérésére 2018 tavaszán egy tízfős szakértői munkacsoport (dr. Bleier Norbert, dr. Bujdosó Géza, prof. Csányi Sándor, prof. Heltai Miklós, dr. Jánoska Ferenc, Pétervári

Részletesebben

Dr. Király István Igazságügyi szakértő Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Marosán Miklós Igazságügyi szakértő

Dr. Király István Igazságügyi szakértő Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Marosán Miklós Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Marosán Miklós Igazságügyi szakértő Mintaterületek kijelölésének javasolt módjai kapás sortávú növényekre Miért is kell mintatér?

Részletesebben

Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató

Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató 2018. 11. 11. Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató Készítették: Dr. Bleier Norbert, Dr. Bujdosó Géza, Prof. Csányi Sándor, Prof. Heltai Miklós,

Részletesebben

Készítette: Kása Róbert és Dr. Király István Igazságügyi szakértők

Készítette: Kása Róbert és Dr. Király István Igazságügyi szakértők Készítette: Kása Róbert és Dr. Király István Igazságügyi szakértők Mottó: Vtv. 81. (4) A kár becslését - a miniszter által rendeletben megállapított egyszerűsített vadkárbecslési szabályok szerint - a

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

Populációbecslések és monitoring

Populációbecslések és monitoring Populációbecslések és monitoring A becslés szerepe az ökológiában és a vadgazdálkodásban. A becslési módszerek csoportosítása. Teljes számlálás. Statisztikai alapfogalmak. Fontos lehet tudnunk, hogy hány

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

Populációbecslések és monitoring

Populációbecslések és monitoring Populációbecslések és monitoring A becslés szerepe az ökológiában és a vadgazdálkodásban. A becslési módszerek csoportosítása. Teljes számlálás. Statisztikai alapfogalmak. Fontos lehet tudnunk, hogy hány

Részletesebben

A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése

A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése 1 A vadkár fogalma, értelmezése A vadkár: 75. (1) A jogosult az e törvényben foglaltak alapján köteles megtéríteni a károsultnak a gímszarvas, a dámszarvas,

Részletesebben

A távérzékelt felvételek tematikus kiértékelésének lépései

A távérzékelt felvételek tematikus kiértékelésének lépései A távérzékelt felvételek tematikus kiértékelésének lépései Csornai Gábor László István Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság Az előadás 2011-es átdolgozott változata

Részletesebben

AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI VADKÁRBECSLÉS PROTOKOLLJA

AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI VADKÁRBECSLÉS PROTOKOLLJA AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI VADKÁRBECSLÉS PROTOKOLLJA Készítette: Dr. Király István PhD Dr. habil. Marosán Miklós PhD Mező-Vad Kft. igazságügyi szakértői gazdasági társaság 2015 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN)

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Takarmánynövény alapok Mezőgazdasági Mérnök szak (BSc) III. Gyakorlata 2018. szeptember 18. Agroökológia A növénytermesztés és az állattenyésztés viszonya alomanyag

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben

AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI VADKÁRBECSLÉS PROTOKOLLJA (Vitaanyag)

AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI VADKÁRBECSLÉS PROTOKOLLJA (Vitaanyag) AZ EGYSÉGES MEZŐGAZDASÁGI VADKÁRBECSLÉS PROTOKOLLJA (Vitaanyag) Készítette: Dr. Király István PhD Dr. Marosán Miklós PhD Mező-Vad Kft. igazságügyi szakértői gazdasági társaság 2015 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2009. április 6-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2009. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben Dr. Szemethy László egyetemi docens SzIE, Gödöllő Vadvilág Megőrzési Intézet Létszám - sűrűség Létszám: a vad száma a területen ezt jelentjük, de tudjuk-e,

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

Termékeink az alábbi felhasználási területekre: Klíma/környezet Élelmiszer Bioenergia Anyag Épület Papír

Termékeink az alábbi felhasználási területekre: Klíma/környezet Élelmiszer Bioenergia Anyag Épület Papír Az Eurochrom bemutatja a levegő- és anyagnedvesség mérő műszerek legújabb generációját. A felhasználók és a vevők igényei ugyanúgy realizálódtak, mint ahogyan azok a funkciók, melyek eddig a nedvességmérőkre

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK Fontosabb csoportjai: -Tavaszi vetéső szálastakarmányok: - Nyári másodvetésőek -İszi vetéső áttelelı keverék zöldtakarmányok - Csalamádék - Silótakarmányok Tavaszi

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR RAKTÁRI JEGYZÉK

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR RAKTÁRI JEGYZÉK ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. RAKTÁRI JEGYZÉK XXIV. 253. Állami Termésbecslési Felügyelőség Zala megyei Kirendeltség iratai 1949-1954 Raktári száma, neve, terjedelme: Összes raktári

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési adatok feldolgozása A mérési eredmény megadása A mérés dokumentálása A vállalati mérőeszközök nyilvántartása 2 A mérés célja: egy

Részletesebben

A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján

A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) III. A vadkár jogi megítélése az 1996. évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján Kovács Imre Gödöllő 2019 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) III.

Részletesebben

LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ DEÁKVÁRI JÓZSEF 1 - KOVÁCS LÁSZLÓ 1 - SZALAY D. KORNÉL 1 - TOLNER IMRE TIBOR 1 - CSORBA ÁDÁM

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVIII. évfolyam, 2. szám, 2013 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2013. május 21-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Döntéstámogatási rendszerek a növénytermesztésben

Döntéstámogatási rendszerek a növénytermesztésben PANNEX workshop Budapest, 2016. november 17. Döntéstámogatási rendszerek a növénytermesztésben Jolánkai Márton - Tarnawa Ákos Szent István Egyetem, Növénytermesztési Intézet A kutatás tárgya az agrár ágazatok

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2015 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 2. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. május 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2011. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év VI. évfolyam, 2. szám 215 Statisztikai Jelentések FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 214. év Főbb termények és termékek alakulása Főbb termények és termékek alakulása VI. évfolyam, 2. szám 215

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő . A vadkárelhárítás gyakorlata A vadkár megelőzés, -elhárítás, vizsgálata a szakértő szemével A vadkár megelőzés, -elhárítás környezete, körülményei. Az egyes módszerek

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Mintavételi eljárások

Mintavételi eljárások Mintavételi eljárások Daróczi Gergely, PPKE BTK 2008. X.6. Óravázlat A mintavétel célja Alapfogalmak Alapsokaság, mintavételi keret, megfigyelési egység, mintavételi egység... Nem valószínűségi mintavételezési

Részletesebben

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12.

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12. 6. Előadás Visszatekintés: a normális eloszlás Becslés, mintavételezés Reprezentatív minta A statisztika, mint változó Paraméter és Statisztika Torzítatlan becslés A mintaközép eloszlása - centrális határeloszlás

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A zalaszántói őskori halmok kataszterének elkészítése

A zalaszántói őskori halmok kataszterének elkészítése SZAKDOLGOZATVÉDÉS 2008.11.21. A zalaszántói őskori halmok kataszterének elkészítése Havasi Bálint Geoinformatika szak A felmérés okai. 1. KÖH kezdeményezte a 2001. évi LXIV. törvény alapján a Zalaszántó-Vár

Részletesebben

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban doing the right thing at the right place at the right time Kauser Jakab K-Prec Kft. jakab.kauser@k-prec.hu Amiről beszélni fogok Bemutatkozás Precíziós gazdálkodás

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. április 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Mezőgazdasági munkás moduljai

Mezőgazdasági munkás moduljai Mezőgazdasági munkás moduljai 971. Az Állattartás megnevezésű, 10997-12 azonosító számú szakmai Takarmányt érzékszervvel minősít, mintát vesz Takarmányadagot állít össze Takarmányt kioszt, itat, állatot

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 4. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. augusztus 15-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Éves Jelentés 2010. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről

Éves Jelentés 2010. A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Éves Jelentés 2010 A Hungária Öko Garancia Kft. publikus éves jelentése a 2010. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Budapest, 2011 május 24.... Kovács Dóra ügyvezető 1. Partnereink számának alakulása

Részletesebben

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények

Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények Tejelő tehenészetek zöldtakarmány- igényének biztosítási lehetőségei 1. Szántóföldön termelhető zöldtakarmány-növények növények Lehetséges termelési célok: 1. Tavasztól őszig a napi zöldtakarmány- igény

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 1. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. április 18-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek akkreditálása NAR-19-IV 1. kiadás 2001. március 1. Bevezetés A környezeti minták vételével

Részletesebben

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán Barkász Zsuzsanna Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2009. Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben

GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben Németh Tamás, Szabó József, Pásztor P LászlL szló, Koós Sándor A precíziós növénytermesztés c. program célkitűzései! A termőhelyi viszonyok és s a termés

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 58. szám 5445 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 20/2015. (IV. 27.) FM rendelete a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról

Részletesebben

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia

Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia Termőképességi térkép (KITErkep) alapján optimalizált termesztéstechnológia 2019. 04. 21. Dr. Riczu Péter Precíziós gazdálkodási rendszerfejlesztő mérnök Termelés során elérhető adatok Növényzet produktivitása

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Lehoczki Róbert. Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau.

Lehoczki Róbert. Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau. Lehoczki Róbert Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllõ, Páter K. u. 1. email: leho@ns.vvt.gau.hu +Spatial analyst $/. $/ 0$= É 6$, 7%(5#hD/ (7( %. 2UV]iJRV9DGJD]GiONRGiVL$GDWWiU

Részletesebben

Útmutató a DriDanube kérdőív kitöltéséhez

Útmutató a DriDanube kérdőív kitöltéséhez Útmutató a DriDanube kérdőív kitöltéséhez Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA) Page 1 of 6 Kedves Észlelő! Az aszály hatásainak megfigyelése egész évben, de különös figyelemmel a vegetációs

Részletesebben

Távérzékelési technológiák a precíziós mezőgazdaságban

Távérzékelési technológiák a precíziós mezőgazdaságban Távérzékelési technológiák a precíziós mezőgazdaságban Körmendy Endre Verőné Wojtaszek Malgorzata Székesfehérvár 2018. február. 07 MEGHÍVÓ Körmendy Endre Geoservice Kft. E-mail: geoservice@t-online.hu

Részletesebben

A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre

A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja 2015. június 17. A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre Koltai Gábor 1 Rajkai Kálmán 2 Schmidt Rezső

Részletesebben

Surveylab Ltd. Egy test, több lélek (ike300 GPS vevő)

Surveylab Ltd. Egy test, több lélek (ike300 GPS vevő) Surveylab Ltd iketm Egy test, több lélek (ike300 GPS vevő) Miből áll iketm? Lézeres távolságmérő Digitális kamera GPS Adatrögzítés Pocket PC 2003 operációs rendszerrel Elektronikus tájoló Dőlésérzékelő

Részletesebben

Távérzékelt felvételek és térinformatikai adatok integrált felhasználása a FÖMI mezőgazdasági alkalmazásaiban

Távérzékelt felvételek és térinformatikai adatok integrált felhasználása a FÖMI mezőgazdasági alkalmazásaiban Távérzékelt felvételek és térinformatikai adatok integrált felhasználása a FÖMI mezőgazdasági alkalmazásaiban László István Földmérési és Távérzékelési Intézet laszlo.istvan@fomi.hu Adatintegráció, adatfúzió

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. A fontosabb növények vetésterülete, június augusztus 16. Gabonából többet, ipari növényből kevesebbet vetettek

STATISZTIKAI TÜKÖR. A fontosabb növények vetésterülete, június augusztus 16. Gabonából többet, ipari növényből kevesebbet vetettek STATISZTIKAI TÜKÖR 219. augusztus 16. Kevesebb szántó, több gyümölcsös Gabonából többet, ipari növényből kevesebbet vetettek Hazánkban és Európában egyaránt mérsékelten növekszik a búza termőterülete Ismét

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVIII. évfolyam, 7. szám, 2013 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2013. november 25-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági

Részletesebben

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK GISopen 2011 2011. március 16-18. Konasoft Project Tanácsadó Kft. Maros Olivér - projektvezető MIÉRT MOBIL TÉRKÉPEZÉS? A mobil térképezés egyetlen rendszerben

Részletesebben

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014

EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 EMVA KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ TERÜLETEK (KAT) TÁMOGATÁS TÁJÉKOZTATÓ 2014 1. Vonatkozó rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz

Részletesebben

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Mérések 1. Szárhossz A mérés kezdőpontja a koszorú alsó széle. A mérőszalagot nem

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XVII. évfolyam, 1. szám, 2012 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2012. április 16-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Matematikai alapok és valószínőségszámítás Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Mintavétel A statisztikában a cél, hogy az érdeklõdés tárgyát képezõ populáció bizonyos paramétereit a populációból

Részletesebben

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar KE 31-02 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról TÁJÉKOZTATÓ A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi

Részletesebben

Egyszerűsített tanulmány egynyári virágokról

Egyszerűsített tanulmány egynyári virágokról Egyszerűsített tanulmány egynyári virágokról Egyszerűsített tanulmány a 2013-ban ültetett egynyári virágokról gyökéritató-agrooter alkalmazásával. Készítette: Zákányi Tamás a Székesfehérvár MJV Városgondnokságának

Részletesebben

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései Náhlik András Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Bevezetés Európa nagyon kevés országában van

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 3. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. július 20-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Számítógépes szimulációkkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok

Számítógépes szimulációkkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok Számítógépes szimulációkkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok Hidas Zoltán tű. őrnagy 2015. november 26. Kecskemét Alkalmazási lehetőségek Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet)

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. július 11-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. július Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő

Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő Milyen kérdésekre keressük a választ: Határidők, előírások Szakértők az eljárásokban Szakértők mögöttes felelőssége Az 1996. évi

Részletesebben

A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei)

A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei) A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei) Bleier Norbert SZIE-VMI A térített mezőgazdasági vadkár (eft) Vadgazdálkodási kárbecslés

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0136 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Hulladé//30/Ksz//Ált Hulladékgazdálkodás szakképesítés-csoportban,

Részletesebben

Éves Jelentés A Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) publikus éves jelentése a évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről

Éves Jelentés A Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) publikus éves jelentése a évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Éves Jelentés 2014 A Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) publikus éves jelentése a 2014. évi ellenőrzési és tanúsítási tevékenységéről Budapest, 2015. május 2.... Jung Ivett ügyvezető... Allacherné Szépkuthy

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Gazda szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 01 Évfolyam: 2. évfolyam (közismereti oktatás nélkül) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben

Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben T E R M É S Z E T V É D E L E M Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben Dr. Takács András Attila Takács Gábor Biró Csaba Tartalom Bevezetés háttér információk GPS Természetvédelmi feladatok

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. április 18-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2008/2009. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 4. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. augusztus 17-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Mintavétel fogalmai STATISZTIKA, BIOMETRIA. Mintavételi hiba. Statisztikai adatgyűjtés. Nem véletlenen alapuló kiválasztás

Mintavétel fogalmai STATISZTIKA, BIOMETRIA. Mintavételi hiba. Statisztikai adatgyűjtés. Nem véletlenen alapuló kiválasztás STATISZTIKA, BIOMETRIA. Előadás Mintavétel, mintavételi technikák, adatbázis Mintavétel fogalmai A mintavételt meg kell tervezni A sokaság elemei: X, X X N, lehet véges és végtelen Mintaelemek: x, x x

Részletesebben

A távérzékeléses ellenőrzés jövőbe mutató technológiái

A távérzékeléses ellenőrzés jövőbe mutató technológiái A távérzékeléses ellenőrzés jövőbe mutató technológiái Kocsis Attila távérzékelési ellenőrzési felelős Dr. László István osztályvezető Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály GISOpen

Részletesebben

Ultrahangos távolságmérő. Modell: JT-811. Használati útmutató

Ultrahangos távolságmérő. Modell: JT-811. Használati útmutató Ultrahangos távolságmérő Modell: JT-811 Használati útmutató I. Funkciók 1) A mérés angolszász/metrikus mértékegységekben 2) Lehetőség van a kezdeti mérési pont kiválasztására 3) Adatrögzítés/adatok előhívása

Részletesebben

A vegetáció felmérésében. 1. előadás

A vegetáció felmérésében. 1. előadás A vegetáció felmérésében használt mintavételi módszerek Növényökológiai módszerek 1. előadás Mintavételezés é célja A mintavételezési módszerek kifejlesztésének é k mozgatórugója ój a lustaság A cél az

Részletesebben