ADATOK A BÖRZSÖNYI-HEGYSÉG GEOLÓGIÁJÁHOZ.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ADATOK A BÖRZSÖNYI-HEGYSÉG GEOLÓGIÁJÁHOZ."

Átírás

1 ADATOK A BÖRZSÖNYI-HEGYSÉG GEOLÓGIÁJÁHOZ. (Jelentés az; és évi földtani felvételről.) 1 térképpel és 3 ábrával a szövegben. írta: Dr. Ferenczi István. Az ban bejárt terület, amint ez a kis vázlatos térképből (1. a 133. oldalon) is kitűnik, a Börzsönyi-hegység délkeleti részlete. Ezen a részen Kismaros, Nógrádverőce, Szokolya, Szendehely, Berkenye, Nógrád vidékén kiterjesztettem megfigyeléseimet azokig a területekig, amelyeken a Börzsönyi-hegység erupcióinak törmelékes származékai, vagy az erupciók fattyúelágazásai még megjelennek. A bejárt területnek legidősebb képződménye a Naszál triászmészkő tömege, amely hatalmas sasbércként emelkedik ki a környező harmadkorű üledéksorozatból. A triász rétegsorozatával és a Naszál D-i oldalával azonban részletesebben nem foglalkoztam, mert azt felvételeim idején dolgozta fel doktori értekezésében Kubacska András.1 A triászmészköveken területemen a paleogén rétegsorozatból az infraoligocén szárazföldi időszak boluszos, festékföldes képződményeit ismerem Szendehely alsó végén, ahol azokat 1925-ben bányászták is. Ezek felett kis foltokban a hárshegyi homokkő-csoport kemény, kovasavas üledékei vannak a felszínen, amelyek a község építkezési anyagául szolgálnak. A magasabb oligocént biztosan a Böckh Hugó12 által részletesen leírt verőcei előfordulás képviseli. A Böckh által ismertetett második, keletibb előfordulásból: a régi téglagyárnak a megyehatár melletti feltárásából ottjártamkor semmi nem látszott. Ellenben a Duna kis vízállása esetén alig két-három méter magasságban a Duna vízszíne felett jól 1 Kubacska A.: Adatok a Nagyszál környékének geológiájához. (Földtani Közlöny, 1925, LV. kötet, old.) 2 Böckh Hu gó: Nagymaros környékének geológiai viszonyai. (A M. Kir. Földtani Intézet Évkönyve, X III., old., I IX. tábla, 1899.)

2 132 FERENCZI lehetett megfigyelni a pectunculus-os homokköveket a Váralja-oldal legalján a lösz és az ódiluviális-levanteí kavics alatt. A Naszál É-i lábánál vannak még részben homokos, homokköves, részben a kiscelli agyagra emlékeztető üledékek (Szendehely É-i végén a téglagyár alatt), amelyeket nem tudtam biztosan ide vagy az alsó miocén üledékek közé sorolni. Ezért a térképen el nem választott oligocén-alsómiocén üledékek néven jelöltem ki őket. A kövületek hiánya miatt egyébként is pontosabban szét nem választható hasonló fáciesben kifejlődött oligocén-alsómiocén rétegekkel kapcsolatban még azt kell megjegyeznem, hogy azok a hegység K-i szélén több helyen vannak a felszínen, mint ahogy eddig ismertük. A Böckh Hugó által is térképezett kismarosi előforduláson kívül foszlányait megtaláltam a Kismaros N y-i végéhez lefutó árok felső részén, az ároktól N y-ra a szőlők talajában, a kóspallag-zebegényi patak megtörése táján kis folton, megvan a szokolyaí Pauncz-árokban, sőt a hegység belsejében is, az Inóc-patak egyik D-i mellékvölgyének alján, végül felragadott részleteiben az inóci andezit-kőbányában is (1. az i. sz. ábrát a 135. oldalon). Ez az eddig ismert legmagasabb előfordulása a hegységben, itt 500 m t. sz. f. magasságban van meg, hasonlóan a diósjenői Sávosnyeregben levő magassághoz. A már biztosan miocén Pecten praescabriusculus-os szintet a vác szendehelyi országút legmagasabb pontján, a Fenyves-hegy déli lejtőjén és a Borbély-hegy N y-i oldalán nyomoztam ki.3 A sok Pecten-héjon kívül apró, gömbös Bryozoum-tclepek gyakoriak ebben a szintben; ezek nagyon felszaporodnak ugyan a Borbély-hegy N y-i oldalán, de a Budafok, Fót, Mátyásföld vidékén ismeretes briozoás mészkő itt nem fejlődött ki. Az alsó miocén briozoás, Pecten praescabriusculus-os, főleg kavicsos, homokos tagokból álló szint felett bizonytalan a fedő rétegsor alsó részének kora. A Borbély-hegyen az andezitbreccsa-komplexus közvetlenül a briozoás-pectenes kavicsokon ül. A Dióstetőn a briozoás-pectenes rétegek a térszín legmagasabb részén kerülnek felszínre. Az itt alig kivehető dőlés alapján mégis olyasfélét lehet sejteni, hogy a verőcei Katalinvölgy felhagyott szénbányájához D-ről lefutó árok felső végén a kavicsos szint felett még schlieresképű, agyagos» szint foszlánya volna meg. B o d a4 a Szokolyától D-re levő major kutjából schlierfaunát ismertetett. Sajnos, mesterséges feltárások nélkül ennek az előfordulásnak körülmé- 3 A briozoás-pectenes szint jelzése az említett helyeken a térképről véletlenül elmaradt. 4 Boda A.: Szokolya környékének földtani viszonyai. (Bányászati és Kohászati Lapok, LVI. évf., , , old., 1923.)

3 JELENTÉS

4 134 FERENCZI nyeit sem lehetett tisztázni, ez a rétegcsoport a felszínen sehol sem ismeretes a hegység eme részén. Én azt hiszem, hogy úgy a B o d a által ismertetett, mint a katalinvölgyi schlierképű előfordulás még a burdigalien schliernek felel meg már csak azért is, mert ez utóbbi az ugyancsak ott ismeretes és legjobban a grundi színtájba sorozható gyenge széntelep alatt van. -Az eddigiekben vázolt üledék sorozatban még semmi nyomát nem találtam fiatal eruptívumok törmelékének. Az első, úgy látszik, igen heves tufaszórás igen sok horzsaköves, részben talán még riolit lapillival a burdigalien tengernek területünkről való visszahúzódása után következett be az ott kiformált szárazföldön. Valószínű, hogy a burdigalientenger gyors visszahúzódása és az erős kéregmozgások révén életre kelt erupciós ciklus között összefüggés volt. Az erupciós ciklus igen heves lehetett: még itt, a hegység központibb tömegeitől messze is nagyon durvaszemű az agglomerátum és rendesen nagyon sok benne a horzsaköves anyag, amint ez a Borbély-hegy kőfejtőiben szépen látszik. Az első erupciós fázisban talán még riolitok, savanyú dacitok felé hajló erupciók is voltak, bár ezeknek kitörési centrumát még nem sikerült megtalálni, csakhamar aztán az andezit-törmelékanyag jutott túlsúlyra. Az erupciós ciklus részletesebb lefolyását még nem ismerem eléggé ahhoz, hogy arról általános képet rajzolhatnék. De valahogy úgy látom, hogy a hegység fő vulkáni középpontja nem a mai legmagasabb pontokon, nem is a Ny-i oldalon keresendő, hanem Szokolyahuta (Királyrét) táján. Az itt nagy területen jelentkező és többé-kevésbbé letarolt térszínen megismert gránátos biotitamfibolandezitekben a központi vulkán ki nem ömlött tömegét, csatorna-kitöltéseit látom. Egyelőre pár adatom van még csak arra, hogy a levegőbe röpült központi kúp a mai Szokolyahuta vidékén lehetett s az eredeti köpenynek megmaradt részei volnának a Nagyinóc Nagyhideghegy Hosszúbérc gerincei, D-i folytatását pedig a Kőhegy óriási agglomerátum-tömegében látom. Az erupciós ciklus, amilyen heves volt, olyan rövid ideig is tartott A Borbély-hegyen alig m vastag az andezit-agglomerátum s felette már a kialakult kis teknőkben benne ül a posztvulkánikus működések következtében felépült diatomapalás, geizirites, kalcedonos édesvízi üledékcsoport. Ennek legalsó rétegeiben még akad kevés eruptivumtörmelék, nehány vékony tufás réteg, de a felsőbb szinteken már ez is hiányzik. A vulkáni működésnek ezt az ^lanyhulását jól látni a verőcei Lesvölgyből a Borbély-hegy É-i oldalára felhúzódó vízmosásban, ahol a durva, fejnagyságú, szögletes darabokból álló agglomerátumos részlet felett apróbb elemekből felépült rész következik, majd az andezit legömbölyö-

5 JELENTÉS Az crupció által magával ragadott alsómediterrán üledék (a. m.) az inóci kőbányában. Durch die Eruption mitgerissenes untermediterranes Sediment (a. m.) im Steinbruch am Inóc-Berg.

6 136 FERENCZI dötten, kavicsként van meg a rétegsorban. Végül az is kimarad, megjelenik az édesvízi mészkő, a geizirit, a sok opálos forrástermék. Ezeket az édesvízi képződményeket kis teknőkben, amelyek már előzetesen kiformált teknők lehettek, Szokolya vidékén az eddig ismerteknél több helyen megtaláltam. Közülük a szokolyai vasúti állomás feletti kis foltok, a Kőhegy agglomerátum tömegének legmagasabb pontja (382 m) alatt jó 200 m-rel mélyebben, élénk bizonyítékai annak a hatalmas pusztulásnak, ami akár a vulkán felrobbanásával, akár a feltételezhető denudáció révén ezen a részen végbement. A vulkáni ciklus korát a helvécien végére kell tennünk. A vulkáni működés előtti legmagasabb szintet a Honti árok schlierfáciesű helvécienjében ismertette M á j e r István.5 Ezt a kort igazolják az én faunáim is, amelyeket a horzsaköves tufákból gyűjtöttem Kismaros mellett, míg a szokolyai Paphegy K-i lábánál kissé homokos tufákból kerültek elő kövületek. A két fauna a következő alakokból áll: Kismaros N y -i végén levő vasúti őrháztól ÉK-re vezető úton: Glycimeris (Panopea) sp. ind., Telírna cf. nitida P o 1i., Tapes (Callistotapes) vetula Bast., Tapes sp. ind., Meretrix (Callista) sp. ind., Venus sp. ind., Cardium hians B r o c c., Cardium sp. ind. (nagyobb forma), Lucina (Denticulina) miocaenica M i c h t., Pectunculus (Axinea) pilosa L., Arca (Anadara diluvii Lám., Pecten (Flabellipecten) leytloajanus P a r t s c h, Pecten (Aequipecten) cf. malvinae D u b., Pecten cf. latissimus Brocc., Pecten cf. elegáns A n d r z., Cyrena sp. ind., Conus (Chelyconus) cf. vindobonensis P a r t s c h, Conus sp. ind., Murex sp. ind., Pleurotoma (Dolichotoma) cf. catajracta Brocc., Pleurotoma cf. praecedens Bell., Pleurotoma sp. ind., Triton (Simplum) cf. affine D es h., Turritella (Archimediella) bicarina E i c h w., Turritella (Haustator) cf. tricarinata Bors., Turritella marginális Brocc., Turritella riepeli P a r t s c h, Natica helicina Brocc., Lithophyllia ampla R o s s. és még több korallfaj. Szokolya, a Paphegy K-i oldalán a Nagypatakba lefutó legészakibb árok vége: Tapes (Callistotapes) vetula Bast., Cardium (Trachy cár dirim) multicostatum B r., Cardium hians Brocc., Lucina (Denticulina) miocaenica M i c h t., Pectunculus (Axinea) pilosa L., Pectunculus (Axinea) obtusata P a r t s c h, Arca (Anadara) diluvii Lám., Pecten cf. elegáns A n d r z., Pecten (Aequipecten) malvinae D u b. cf. var. acuticostulata S a c c., Pecten (Flabellipecten) leythajanus 0 Ma je r István: A Börzsöny-hegység északi részének üledékes képződményei. (Földtani Kölöny, XLV., old., 1915.)

7 JELENTÉS P a r t $ c h, Buccinum (Tritia) vindobcnense C h. M a y., Fusus cf. intermedius M i c h t., Turritella turris Bast. var. ind., Natica cf. miilepunctata L a korall sp.-ek, Schizaster sp.-ek. A fenti faunák, amelyeknek meghatározását Sümeghy kollégámnak köszönhetem, azt igazolják, hogy a helvécien tenger az andeziterup ciók kezdetekor még meg volt ezen a területen, de csakhamar elvonult. A magasabb tufa-agglomerátum-szintekben a szerves élet minden nyoma hiányzik. A faunák egyébként Sümeghy szerint fiatal típusúak, más fáciest jelentenek, mint M á j e r helvécien faunái. Nagyon emlékeztetnek lehet, hogy ez csak fáciesbeni megegyezés N o s z k y meszestetői faunáira, valamint a rákosi delta faunájára. A Beeten leythajanus s más fajok jelenléte már tortonienre valló vonás, éppen ezért nem tudom, hogy a Börzsönyi-hegység vulkánosságának korát nem kell-e valamivel még fiatalabbra venni, mint aminőnek azt M á j e r vette. Valószínű, hogy a vulkánosság a helvécien legvégére, a tortonien elejére tehető a Börzsönyi-hegységben épúgy, mint ahogy N o s z k y azt a Mátrában is megállapította. A vulkáni ciklus, amint már jeleztem, aránylag rövid ideig tartott. Akár a vulkáni test felrobbanása következtében, akár erózionális, vagy tektonikus erők működésének következményekép, jelentős szintkülönbségek alakultak ki ezen a területen a vulkáni ciklus végén vagy annak teljes befejezte után. Az imént teljesen kiemelkedett szárazföld ismét tenger alá merült és most egyes részeiben némileg mélyebb tenger élete kezdődik meg területünkön. Ennek az új tengernek, amelyet a lajtamészkő tengerének nevezhetünk, helyenként 2, más helyeken 3 fáciesben kifejlődött üledékei iskolapéldái a tortonien üledékek fácieskifejlődésének. A tortonien fáciesek legteljesebb sorrendben Szokolyától É-ra fejlődtek ki a Szőlő-hegy, öl-hegy és a Köves-hegy közti mélyedésben. A Szőlő-hegy K-i lejtőjén a típusos lajtamészkő a maga gazdag Lithothamm^ra-tartalmával a legpartközelibb fáciest képviseli. Mindenütt közvetlen az andezitagglomerátumokra vagy helyenként magukra az andezitekre települ. A Szőlő-hegy lejtőjén legmagasabban 360 m t. sz. f. magasságban van meg, míg egy másik részletében, valószínűleg későbben bekövetkezett mozgások révén, mélyebbre, m közötti szintre került Alatta a lejtő kissé meredekebb részletén morfológiailag is jól elkülönül a következő, már kissé mélyebb tengerre valló fácies, amelyben laza, meszes, márgás-agyagos homokkövek ülepedtek le. Végül a hegyéi legalján, a kis út bevágásában feltárva látható, édesvízi csoportra települő helyzetben finom, levelesen szétváló, sárgás mészmárgák képviselik jel legzetes Dentalium-os faunájukkal a legmélyebb fáciest.

8 138 A Iajtameszkótenger abráziós platója Nagymaros, Szob, Kóspallag között. Durch das Meer des Leithakalkes abradiertes Plateau zwischen den Ortschaften Nagymaros, Szob und Kóspallag.

9 JELENTÉS A tortonien 3 fácieséből hol egyiket, hol másikat, néha kettőt együtt is a délebbre eső részeken is ki lehetett mutatni. É felé, úgy látszik, a tortonien üledékek hiányzanak, de nem tudom, hogy pl. a Nógrád felé néző, u. n. Széles mező egyenletes síkja nem a lajtamészkő parti ábráziójának eredménye-e? Még északabbra, Diósjenő felett sikerült a lajtamészkő kis foltját megtalálnom és így valószínűnek tartom, hogy a részletes kutatások során sikerülni fog az összeköttetést létrehozni a hegység N y-i oldalán levő Kemence-vidéki előfordulásokkal, ahol M á j e r leírása szerint a két magasabb fácies fejlődött ki. Délfelé az abráziós plató gyönyörűen követhető. Körülveszi a Klökihegyet, a Kövesdombot. A letarolt andezitagglomerátum-térszínen kidolgozta a kis andezitkürtőket. A Hosszúbérc alatt átszolgál a kóspallagi patak völgyébe, ahol a völgy É-i oldalán is szépen látszik a térszínben. A lajtamészkő roncsait ezeken a részeken mindenütt megtaláljuk. A kóspallagi patak D-i oldalán a lajtamészkő a dentáliumos márgával közvetlenül érintkezik, a part valószínűleg meredekebb volta miatt a közbülső fácies nem fejlődött ki jellegzetesen. Legtávolabbi pontján a verőcei Migazzikastélytól K-re levő dombtetőn láttam, ahol a finom, meszes homokkőfácies kis elszakadt foltja maradt meg mintegy láncszemnek a visegrádi előfordulásokhoz. Abráziós plató részletek: 2. és 3. ábr., 138. és 140. old.) A tortonien üledékek vizsgálata során a bejárt területen fontos negatívum az, hogy eddig sehol sem találtam bennük elsődleges helyen levő vulkáni törmelékanyagot. A parti lajtamészkövekben ugyan sok az andezitkavics, andezittuskó, de azok sarkai legömbölyödöttek, s ha van is köztük sarkosabb, sokkal valószínűbb az, hogy azok az alapból, a feldolgozott andezitagglomerátumból származnak. A homokosabb fáciesben ittott látni tufás anyagot, főleg biotitpikkelyeket, de ezeket is hajlandó volnék inkább bemosott, mint behullott anyagoknak venni. Tisztább s határozott rétegeket alkotó tufás szinteket, a vulkáni működéssel kapcsolatos lapillis szinteket a bejárt területen ebben a fáciesben sem láttam. A dentáliumos fácies anyagát eddigi megfigyeléseim révén szintén teljesen andezittörmelékmentesnek ismerem. A fentiekben vázolt negatívum az erupciós ciklus végét adja meg. Eddigi vizsgálataim alapián tehát azt állapíthatom meg, hogy az erupciós ciklus, legalább is fő tömegében, sőt a legnagyobb valószínűséggel a posztvulkánikus jelenségekkel együtt véget ért a tortonien tenger azon térfoglalása előtt, amely a lajtamészkőnek és heteropikus fácieseinek létrejöttét eredményezte. Így az erupciós ciklus nagyon összeszűkül a helvécien végére, a tortonien elejére. Vagy, ha az előbb felsorolt tufásrétegekbő! való faunák véglegesen a tortonienhez tartozóknak bizonyulnának, a vul-

10 i 140 A lajtamészkőtenger abráziós részlete a szokolyai Paphegytől K-re. Durch das Meer des Leithakalkes abradierte Plateaupartie O-lich vom Szokolyaer Pap-Berg.

11 JELENTÉS kam működés ideje a tortonien eleje volna, tehát aránylag nagyon rövid időszakasz. Talán az erupciós ciklus így feltehető rövid volta lehet magyarázata a működés nagy intenzitásának. A tortonien tenger itteni létének bizonyítékai után a valószínűleg a levanteibe, a pleisztocén elejére beillő korú, durva kavicstakaró a továbbműködő geológiai erők bizonyítéka. Hosszú ideig nincs semmi üledékképződés a szóban lévő területen, amely valószínűen már a felső miocén óta szárazzá vált. Az első újabb képződménycsoport az a durva, olykor fejnagyságú görgetegekből álló kavicstakaró, amelyet Nógrádtól Ny-ra a Rác-hegy stb. vidékén ismertem meg és amely, úgy látszik, a lajtamészkő abráziós térszínének mélyebb részeit borítja. A kavicstakaró durva k avicsainak túlnyomó része sárgás-barnásszínű kvarcitkavics, kvarcittuskó. Ez a kavicstömeg folyóként folyja körül a belőle kiemelkedő kisebb-nagyobb andezit- vagy andezitagglomerátum-kúpokat, de andezitanyag csak a kúpok közvetlen közelében van benne. A kavicsok anyaga teljesen olyannak látszik, aminő a váci határ N y-i részén a Dunára néző V áraljadomboldal kavicsáé, amely ott a lösz alatt van az oligocén rétegcsoport tetején. Itt az utóbbi helyen azonban jóval mélyebb t. sz. f. magasságban van a kavics és legfeljebb ökölnyi nagyságú. Anyagát tekintve, hasonló a pestszentlőrinci stb. magasfekvésű, levantei törmelékkúp kavicsainak anyaga is, de a kavicsok átmérője az utóbbiaknál kisebb. A kavicsokkal kapcsolatosan felvetődő első kérdés a kavicsok eredetének kérdése. Erre a kérdésre nagy valószínűséggel azt felelhetem, hogy azok az É-ra levő kristályos tömegekből, elsősorban a Veporból származhatnak. Kérdés, hogy a kőzettani hasonlóság alapján nem innen kell-e származtatnunk a pestvidéki levantei kavicsok fő tömegét is. Énnekem ugyanis egyszerűbbnek látszik úgy a Börzsönyi-hegység K-i oldalán levő durva kavicstömeget, mint a pestvidéki magasfekvésű levantei kavicsokat a Börzsönyi-hegység K-i oldalán lefutó ősfolyóból, az Ős-Ipolyból származtatni és pedig első sorban azok durvasága és az anyag egyöntetűsége miatt. Az ilyen eredetű kavicshoz természetesen hozzájárult részben a Börzsönyi- és a Visegrádi-hegységből származó andezitanyag, valamint a régebbi (oligocén-mediterrán) kavicsos szintek anyaga is. A második kérdés a kavicsok korának kérdése. Közvetlen adataim nincsenek a kavicstakaró korára nézve. A nagy t. sz. f. magasság, a pestvidéki magas kavicsok anyagával való megegyezés a levantei kor mellett szól. A Váralján a hasonló kőzettani kifejlődésű kavics a 40 m vastagságot is elérő lösz alatt van, azonban nem lehetetlen, hogy ez utóbbi mégis némileg fiatalabb, talán már ó-pleisztocén, újra átmosott kavics. Jelentésem befejezéséül azt a képet igyekszem röviden vázolni, amit

12 142 FERENCZI a terület szerkezeti viszonyaira vonatkozólag sikerült megállapítani. Az idősebb képződmények közül a triász és a rajtalevő hárshegyi homokkő sasbércként emelkednek ki a környező üledéksorozatból. Az oligocén magasabb szintjei, az alsó miocén szintek apróbb-nagyobb rögökre töredezetten vannak előttünk, amelyekben határozott szerkezeti egységet nem sikerült a bejárt területen megállapítanom. Érdekes azonban, hogy azon a területen, ahol az andezitagglomerátum fedi, nevezetesen a verőcei Fehéroldal, a Verőce feletti 203 m és a nagymarosi Türkenfeld kis; alsó miocén foltján át kis szinklinális húzódik végig N yé N y K D K -i irányban. Lehetséges azonban, hogy ez a vonal törést jelent. Még kifejezettebben töréses irányt jeleznek a szokolyai vasúti állomás feletti, a szokolyai Pauncz-árokbeli kis, alsómiocén-foltok, valamint a Gálmucz-gerinc édesvízi mészkő foltja. Ennek iránya azonban már É K D N y-i. Az andezitagglomerátum elhelyezkedését a szerkezeti mozgások alapján létrejött formák befolyásolták. A mozgások azonban valószínűleg nem szűntek meg az agglomerátum-tömeg elhelyezkedésével sem. Mindeme mozgásoknak eredményekép az andezitagglcmerátum-tömeg a Kőhegy, az öl-hegy, a Gálmucz-gerinc, a Borbély-hegy, a Keskenybükk között kissé összenyomott ÉÉK D DN y-i, majdnem É D-i irányban húzódó tengelyű teknőt alakított ki, amelynek belsejét az édesvízi csoport foglalta el. Másik szerkezeti vonal felvételének lehetőségét látom az agglomerátumpadok elhelyezkedésében, a már említett alsómiocén szinklinálisnak megfelelően. Az andezitagglomerátum-rétegek azonban ennek az iránynak mentén antiklinális-szerűen nyerget formálnak. Ez az antiklinális valószínűleg azonos lesz azzal az antiklinálissal, illetőleg annak az antiklinálisnak folytatása lesz, amelyről Vendl Aladár emlékszik meg egyik értekezésében. Érdekes feladat volna a fenti szerkezeti irányok további és a vulkánossággal való kapcsolatának nyomozása. A tortonien üledéksorozat eddig megismert foszlányaiban apróbb töréseket meg lehetett ugyan állapítani, de ez a képződménysorozat általánosabb szerkezeti vizsgálódásokra nem alkalmas. BEITRÄGE ZUR GEOLOGIE DES BÖRZSÖNY-GEBIRGES. (Auszug des ung. Aufnahmsberichtes ) Von Dr. I. F e r e n c z i. In den Jahren studierte ich den SO-lichen Abschnitt des Börzsöny-Gebirges. Über den geologischen Bau des untersuchten Gebietes gibt die beiliegende Kartenskizze Aufschluss. (Pag. 133 im ung. Text.) 6 Vendl A.: Hidrológiai és tektonikai vonatkozások. (Hidrológiai Közlöny, III. kötet, old )

Földtani alapismeretek III.

Földtani alapismeretek III. Földtani alapismeretek III. Vízföldtani alapok páraszállítás csapadék párolgás lélegzés párolgás csapadék felszíni lefolyás beszivárgás tó szárazföld folyó lefolyás tengerek felszín alatti vízmozgások

Részletesebben

A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató

A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató A Tétényi-plató földtani felépítése, élővilága és környezeti érzékenysége Készítette: Bakos Gergely Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Leél-Őssy Szabolcs 2014. Célkitűzés Bemutatni: A területről

Részletesebben

Vajon kinek az érdekeit szolgálják (kit, vagy mit védenek) egy víztermelő kút védőterületének kijelölési eljárása során?

Vajon kinek az érdekeit szolgálják (kit, vagy mit védenek) egy víztermelő kút védőterületének kijelölési eljárása során? Vajon kinek az érdekeit szolgálják (kit, vagy mit védenek) egy víztermelő kút védőterületének kijelölési eljárása során? Tósné Lukács Judit okl. hidrogeológus mérnök egyéni vállalkozó vízimérnök tervező,

Részletesebben

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA Összeállította: Dr. Fűköh Levente Egykorú rajz Buckland Vilmos őséletbúvárról, aki gyűjtőútra indul. (XIX. század eleje.) Tasnádi-Kubacska A. 1942. http://mek.oszk.hu

Részletesebben

Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések

Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések HÁROMKŐ Földtani és Geofizikai Kutató Betéti Társaság H-319 Miskolc, Esze Tamás u. 1/A Tel/fax: 4-3 2, -3 28, mobil. 0-30-423 E-mail: bucsil@t-online.hu, Honlap: www.haromko.hu Bucsi Szabó László* - Gyenes

Részletesebben

Geológiai képződmények az egri vár elpusztult Dobó-bástyájának a területén

Geológiai képződmények az egri vár elpusztult Dobó-bástyájának a területén Geológiai képződmények az egri vár elpusztult Dobó-bástyájának a területén Mint ismeretes, a Dobó-bástya 1976 júliusában leomlott, ezt követően a megmaradt részt balesetvédelmi okok miatt lerobbantották.

Részletesebben

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE RÁCZ RÉKA ELTE TTK KÖRNYEZETTAN SZAK TÉMAVEZETŐ: DR. JÓZSA SÁNDOR ELTE TTK KŐZETTAN-GEOKÉMIAI TSZ. 2012.06.27. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/alpen_01.jpg

Részletesebben

DIÓSJENŐ KÖRNYÉKE MIOCÉN-KORI RÉTEGEI S AZOK FAUNÁI.

DIÓSJENŐ KÖRNYÉKE MIOCÉN-KORI RÉTEGEI S AZOK FAUNÁI. DIÓSJENŐ KÖRNYÉKE MIOCÉN-KORI RÉTEGEI S AZOK FAUNÁI. (A 2-ik ábrával.) Irta: SÜMEGHY JÓZSEF dr* A Börzsönyi-hegység harmadkori üledékes képződményei a földtani kutatások folyamán igen érdekes kérdések

Részletesebben

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 2. sz. Függelék DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 1. Földrajzi adottságok Dorog város közigazgatási területe, Gerecse, Pilis, és a Visegrádi hegység találkozásánál fekvő Dorogi medencében helyezkedik

Részletesebben

Magyarország földtörténete

Magyarország földtörténete Magyarország földtörténete Magyarország területét a DNY-ÉK irányú Zágráb-Hernád nagyszerkezeti vonal két fő szerkezeti egységre osztja. E vonaltól északra eső lemezdarab az Afrikai-lemez peremén, a délre

Részletesebben

A Börzsöny hegység északkeleti-keleti peremének ősföldrajzi képe miocén üledékek alapján

A Börzsöny hegység északkeleti-keleti peremének ősföldrajzi képe miocén üledékek alapján A Börzsöny hegység északkeleti-keleti peremének ősföldrajzi képe miocén üledékek alapján Simon István 2015. ELTE TTK Kőzettani és geokémiai tanszék Témavezetők: Dr. Józsa Sándor, ELTE TTK Dr. Szeberényi

Részletesebben

Hévforrás-nyomok a Pilis-Budai-hegység triász időszaki dolomitjaiban

Hévforrás-nyomok a Pilis-Budai-hegység triász időszaki dolomitjaiban K ö z l e m é n y e k Hévforrás-nyomok a Pilis-Budai-hegység triász időszaki dolomitjaiban DR. VITÁLIS GYÖRGY A miocén-kori vulkánosság utóhatásait követően, de főleg a negyedidőszakban a Kápát-medence

Részletesebben

Magnitudó (átlag) <=2.0;?

Magnitudó (átlag) <=2.0;? 2. Epicentrum Egy földrengés keletkezési helyének földfelszíni vetületét nevezzük a rengés epicentrumának, melynek meghatározása történhet műszeres észlelés ill. makroszeizmikus adatok alapján. Utóbbi

Részletesebben

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése 1. A kutatás körülményei, személyi kérdései, előrehaladása A négyéves OTKA-kutatás 2003 elején kezdődött. 2003-ban a projekt alapvető részét

Részletesebben

Dunántúli-középhegység

Dunántúli-középhegység Dunántúli-középhegység Dunántúli középhegység két része a paleozoikum szempontjából Középhegységi egység (Bakony, Vértes) Balatonfői vonal Balatoni kristályos Kis felszíni elterjedés Balatonfelvidék Velencei

Részletesebben

MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés

MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés Felhasználható ásványi nyersanyagaink megismeréséhez szükséges általános képet kapnunk a nagyobb szerepet játszó képződmények

Részletesebben

A Kárpát medence kialakulása

A Kárpát medence kialakulása A Kárpát -medence A Kárpát medence kialakulása Az 1200 km hosszúságú félköríves hegykoszorú és a közbezárt, mintegy 330 000 km2-nyi területű Kárpátmedence egymással szoros összefüggésben és az Alpok vonulataihoz

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG KIALAKULÁSA Zala folyótól a Dunakanyarig Középidő sekély tengereiben mészkő és dolomit rakódott le. Felboltozódás Összetöredezés Kiemelkedés (a harmadidőszak végén) Egyenetlen

Részletesebben

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ

Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ Készítette: GOMBÁS MÁRTA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ A dolgozat felépítése *Bevezetés *A mélyföldtani viszonyok vázlatos ismertetése *Süllyedés történet *Hő történet *Szervesanyag érés- történet *Diszkusszió

Részletesebben

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Domborzat jellemzése A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Osztályozási rendszer elemei Domborzati jelleg Domborzati helyzet/fekvés Völgyforma Lejtőszakasz

Részletesebben

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei

Magyarország Műszaki Földtana MSc. Magyarország nagyszerkezeti egységei Magyarország Műszaki Földtana MSc Magyarország nagyszerkezeti egységei https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-foldje-1d58/a-karpat-pannon-terseg-lemeztektonikai-ertelmezese-1ed3/az-europaikontinens-kialakulasa-karatson-david-1f1d/foldtorteneti-vazlat-os-europatol-uj-europaig-1f26/

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ÁDÁM LÁSZLÓ A SAJÓ MENTI KŐSZÉNTELEPES ÖSSZLET SZEKVENCIA SZTRATIGRÁFIAI VIZSGÁLATA, KORA, ŐSFÖLDRAJZI VISZONYAI TÉMAVEZETŐ:

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ÁDÁM LÁSZLÓ A SAJÓ MENTI KŐSZÉNTELEPES ÖSSZLET SZEKVENCIA SZTRATIGRÁFIAI VIZSGÁLATA, KORA, ŐSFÖLDRAJZI VISZONYAI TÉMAVEZETŐ: EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA VEZETŐ: DR. MONOSTORI MIKLÓS FÖLDTAN-GEOFIZIKA DOKTORI PROGRAM PROGRAMVEZETŐ: DR. MONOSTORI MIKLÓS ÁDÁM LÁSZLÓ A SAJÓ MENTI

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

Vízkutatás, geofizika

Vízkutatás, geofizika Vízkutatás, geofizika Vértesy László, Gulyás Ágnes Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, 2012. Magyar Vízkútfúrók Egyesülete jubileumi emlékülés, 2012 február 24. Földtani szelvény a felszínközeli

Részletesebben

Földtani alapismeretek

Földtani alapismeretek Földtani alapismeretek A Földkérget alakító hatások és eredményük A Föld felépítése és alakító hatásai A Föld folyamatai Atmoszféra Belső geoszférák A kéreg felépítése és folyamatai A mállás típusai a

Részletesebben

MÁZA-DÉL MIOCÉN (FELSZÍN)FEJLŐDÉSÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA

MÁZA-DÉL MIOCÉN (FELSZÍN)FEJLŐDÉSÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA MÁZA-DÉL MIOCÉN (FELSZÍN)FEJLŐDÉSÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA A terület felszínfejlődésének rekonstrukciója során 4 módszert alkalmaztunk: (1) litológiai alapon három fő üledékképződési periódust különítettünk

Részletesebben

A Pannon-medence szénhidrogén rendszerei és főbb szénhidrogén mezői

A Pannon-medence szénhidrogén rendszerei és főbb szénhidrogén mezői A Pannon-medence szénhidrogén rendszerei és főbb szénhidrogén mezői Készítette: Molnár Mária Témavezető: Dr. Pogácsás György Cél: Pannon-medence szénhidrogén mezőinek és geológiai hátterének megismerése

Részletesebben

Fiatalok helyzete a Szobi Járás területén

Fiatalok helyzete a Szobi Járás területén Fiatalok helyzete a Szobi Járás területén A Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület felmérést végez a 16 35 éves Szobi Járásban lakó fiatalok körében. A felmérés eredményeit a Helyi Fejlesztési

Részletesebben

Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján

Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján Molnár Mária, Dr. Zachar Judit, Gondárné Sőregi Katalin, Büki

Részletesebben

LAJTAMÉSZKŐ ELŐFORDULÁS A KEREPESI ŰTON.

LAJTAMÉSZKŐ ELŐFORDULÁS A KEREPESI ŰTON. LAJTAMÉSZKŐ ELŐFORDULÁS A KEREPESI ŰTON. Dr. BARTKÓ LAJOS Dr. KOKAY JÓZSEF* Összefoglalás;: Budapesten, a Kerepesi úton csatornaépítés alkalmával lajtamészkő képződményeket tártak fel. Két egymáshoz közeli

Részletesebben

Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten

Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten Hidrodinamikai modell Modellezés szükségessége Módszer kiválasztása A modellezendő terület behatárolása,rácsfelosztás

Részletesebben

Hidrotermális tevékenység nyomai a Budai-hegység János-hegy Hárs-hegy vonulatában. Budai Zsófia Georgina 2015

Hidrotermális tevékenység nyomai a Budai-hegység János-hegy Hárs-hegy vonulatában. Budai Zsófia Georgina 2015 Hidrotermális tevékenység nyomai a Budai-hegység János-hegy Hárs-hegy vonulatában Budai Zsófia Georgina 2015 Célkitűzés A Budai-hegységben tapasztalható jellegzetes kőzetelváltozások genetikájának értelmezése

Részletesebben

Máramaros-megye geologiai viszonyai különös tekintettel értékesíthető ásványok fekvő helyeire.

Máramaros-megye geologiai viszonyai különös tekintettel értékesíthető ásványok fekvő helyeire. IX. Máramaros-megye geologiai viszonyai különös tekintettel értékesíthető ásványok fekvő helyeire. Gesell Sándor-tól. Máramaros-megyének legkiterjedtebb geologiai képződése a kárpáti homokkő, mely az egész

Részletesebben

Ócsa környezetének regionális hidrodinamikai modellje és a területre történő szennyvíz kihelyezés lehetőségének vizsgálata

Ócsa környezetének regionális hidrodinamikai modellje és a területre történő szennyvíz kihelyezés lehetőségének vizsgálata Ócsa környezetének regionális hidrodinamikai modellje és a területre történő szennyvíz kihelyezés lehetőségének vizsgálata Kocsisné Jobbágy Katalin Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság 2016 Vizsgált terület

Részletesebben

Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába

Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába I. A javaslattevő adatai Javaslat nemzeti érték felvételére a Kapos hegyháti Natúrpark Tájegységi Értéktárába 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Kiss Gábor 2. A javaslatot

Részletesebben

A FÖLDMÉRÉSTŐL A GEOINFORMATIKÁIG SZÉKESFEHÉRVÁR

A FÖLDMÉRÉSTŐL A GEOINFORMATIKÁIG SZÉKESFEHÉRVÁR A FÖLDMÉRÉSTŐL A GEOINFORMATIKÁIG SZÉKESFEHÉRVÁR 2007. 03. 12 13. TÉRINFORMATIKAI ALKALMAZÁSOK A KARSZTKUTATÁSBAN VERESS MÁRTOM SCHLÄFFER ROLAND A karszt Fedett karszt rejtett kőzethatár fedett karsztos

Részletesebben

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján MHT Vándorgyűlés 2013. 07. 04. Előadó: Ficsor Johanna és Mohácsiné Simon Gabriella É s z a

Részletesebben

ELŐZETES JELENTÉS SZÉCSÉNKE-KIS-FERENC-HEGY SZELETIEN LELŐHELY ÉVI SZONDÁZÓ KUTATÁSÁRÓL

ELŐZETES JELENTÉS SZÉCSÉNKE-KIS-FERENC-HEGY SZELETIEN LELŐHELY ÉVI SZONDÁZÓ KUTATÁSÁRÓL ELŐZETES JELENTÉS SZÉCSÉNKE-KIS-FERENC-HEGY SZELETIEN LELŐHELY 2015. ÉVI SZONDÁZÓ KUTATÁSÁRÓL 6. Kőkor Kerekasztal 2015. december 11. Miskolc, Herman Ottó Múzeum, Pannon-tenger Múzeum Zandler Krisztián

Részletesebben

2. Adatok a Mátra geológiájához.

2. Adatok a Mátra geológiájához. 2. Adatok a Mátra geológiájához. (Jelentés az 1910. évi részleges geológiai felvételről.) N OSZK Y JENŐ-tŐl. A m. kir. Földtani Intézet igazgatósága a jelen év nyarára azt a feladatot tűzte ki számomra,

Részletesebben

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 7 I. AZ ELŐRESZÁMÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE ÉS VÉGREHAJTÁSA... 10 1. A népesség családi állapot szerinti összetételének

Részletesebben

Felszínfejl. idő (proterozoikum) - Angara pajzs Óidő - süllyedés transzgresszió

Felszínfejl. idő (proterozoikum) - Angara pajzs Óidő - süllyedés transzgresszió Közép-Szibéria Felszínfejl nfejlődés A megfiatalodott ősi Közép-SzibK Szibéria Előid idő (proterozoikum) - Angara pajzs Óidő - süllyedés transzgresszió - kambrium: konglomerátum, homokkő, mészkő, dolomit

Részletesebben

10. A földtani térkép (Budai Tamás, Konrád Gyula)

10. A földtani térkép (Budai Tamás, Konrád Gyula) 10. A földtani térkép (Budai Tamás, Konrád Gyula) A földtani térképek a tematikus térképek családjába tartoznak. Feladatuk, hogy a méretarányuk által meghatározott felbontásnak megfelelő pontossággal és

Részletesebben

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás A köpeny anyagának áramlása Lemez mozgások (tektonika) 1-10 cm/év Gravitációs hatás Kambrium (550m) Perm (270m) Eocén (50m) Az endogén erők felszínformáló

Részletesebben

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN Készítette: KLINCSEK KRISZTINA környezettudomány szakos hallgató Témavezető: HORVÁTH ÁKOS egyetemi docens ELTE TTK Atomfizika Tanszék

Részletesebben

Az Északi-középhegység természeti földrajza

Az Északi-középhegység természeti földrajza Az Északi-középhegység természeti földrajza A Visegrádi-hegységtől a Bodrog folyóig terjed. Hazánk legváltozatosabb és legmagasabb tája. Mészkő: Bükk és Aggteleki-karszt. Andezit: Visegrádi-hegység, Börzsöny,

Részletesebben

4.1. Balaton-medence

4.1. Balaton-medence Dunántúli-dombvidék 4.1. Balaton-medence 4.1.11. Kis-Balaton-medence 4.1.12. Nagyberek 4.1.13. Somogyi parti sík 4.1.14. Balaton 4.1.15. Balatoni-Riviéra 4.1.16. Tapolcai-medence 4.1.17. Keszthelyi-Riviéra

Részletesebben

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület?

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület? Gyakorlás 1. Az út emelkedésének nevezzük annak a szögnek a tangensét, amelyet az út a vízszintessel bezár. Ezt általában %-ban adják meg. (100 %-os emelkedésű a vízszintessel 1 tangensű szöget bezáró

Részletesebben

Magyar joganyagok /2017. (VIII. 18.) Korm. határozat - a Dunakanyar kiemelt t 2. oldal Határidő: első alkalommal december 31-ig, utolsó al

Magyar joganyagok /2017. (VIII. 18.) Korm. határozat - a Dunakanyar kiemelt t 2. oldal Határidő: első alkalommal december 31-ig, utolsó al Magyar joganyagok - 1550/2017. (VIII. 18.) Korm. határozat - a Dunakanyar kiemelt t 1. oldal 1550/2017. (VIII. 18.) Korm. határozat a Dunakanyar kiemelt fejlesztési térség meghatározásáról, valamint a

Részletesebben

Nyugat magyarországi peremvidék

Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat- magyarországi peremvidék ÉGHAJLATI és NÖVÉNYZETI sajátosságok alapján különül el, nem morfológiai különbségek alapján 7100 km² Határai: Kisalföld (É), Dunántúlikhg.,Dunántúli-dombvidék

Részletesebben

ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK FENNTARTHATÓ

ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK FENNTARTHATÓ BÖRZSÖNY DUNA IPOLY VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 0 0 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK FENNTARTHATÓ GAZDASÁG, TÁRSADALOM ÉS KÖRNYEZET HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013. ÁPRILIS 0 Jóváhagyta a Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési

Részletesebben

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES Azt olvassuk a Társadalombiztosító Intézet jogelődjének, az Országos Munkásbiztosító Pénztárnak

Részletesebben

Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján

Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján Meteorit becsapódás földtani konzekvenciái a Sudbury komplexum példáján Készítette : Gregor Rita Környezettan BSc. Témavezető: Dr. Molnár Ferenc egyetemi docens Tartalomjegyzék o A Sudbury szerkezet elhelyezkedése

Részletesebben

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők A talaj termékenységét gátló földtani tényezők Kerék Barbara és Kuti László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Környezetföldtani osztály kerek.barbara@mfgi.hu környezetföldtan Budapest, 2012. november

Részletesebben

A pilismaróti öblözet mérnökgeofizikai vizsgálata

A pilismaróti öblözet mérnökgeofizikai vizsgálata A pilismaróti öblözet mérnökgeofizikai vizsgálata [rta: Jósa Ernő 1. Bevezetés A geofizikai kutatómódszerek alkalmazása mérnökgeológiai munkánál egyes geofizikailag fejlett államokban Mérnökgeofizika néven

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. A Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetéséről. I. A megszűnő Társulás neve, székhelye

MEGÁLLAPODÁS. A Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetéséről. I. A megszűnő Társulás neve, székhelye MEGÁLLAPODÁS A Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program Társulás megszüntetéséről I. A megszűnő Társulás neve, székhelye 1. A Társulás neve: Duna-Ipoly Önkormányzati Területfejlesztési Program

Részletesebben

ADATOK AZ IPOLYVÖLGY VIDÉKÉNEK GEOLÓGIÁJÁHOZ. Egy elz dolgozatomban felvetettem azt a kérdést, hogy a fels

ADATOK AZ IPOLYVÖLGY VIDÉKÉNEK GEOLÓGIÁJÁHOZ. Egy elz dolgozatomban felvetettem azt a kérdést, hogy a fels ÚJABB ADATOK A TOKAJI NAGYHEGY PETROGENETIKÁJÁHOZ. 71 kiömlési kzetek beolvasztásával magyarázza. Hasonlóan értelmezi Velain 1 az adeni kvarczárvány os bazaltlávák összetételét. Koch 6 a detunatai kvarcbazaltok

Részletesebben

Környezeti és fitoremediációs mentesítés a Mátrában

Környezeti és fitoremediációs mentesítés a Mátrában Környezeti és fitoremediációs mentesítés a Mátrában A Zagyva- Tarna vízgyűjtője A két folyó között a Mátra Hol vagyunk? Gyöngyösoroszi 0 A Mátra földrajza A Mátra az Északi-középhegység része Európa legnagyobb

Részletesebben

ŐSLÉNYTANI VITÁK (Discussiones palaeontologicae) 15. (1970) pp. 19

ŐSLÉNYTANI VITÁK (Discussiones palaeontologicae) 15. (1970) pp. 19 ŐSLÉNYTANI VITÁK (Discussiones palaeontologicae) 15. (1970) pp. 19 ÉRD LIGET KÖRNYÉKÉNEK UJ TORTONAI FELTÁRÁSAI ÉS FAUNÁJUK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ECHINOIDEÁKRA Mihály Sándor A terület lajtamészkövéről

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

Budai-hegys. hegység

Budai-hegys. hegység Budai-hegys hegység Budai hegység a Dunánt ntúli középhegysk phegység g legösszet sszetöredezettebb hegysége ge a Benta, az Aranyhegyi patak és s a Duna között k terül l el. Felépítése változatos: v mészkm

Részletesebben

Csörög Településrendezési terv

Csörög Településrendezési terv Csörög Településrendezési terv Örökségvédelmi hatástanulmány Régészet munkarész Archeo-Art Bt. I. Vizsgálat Csörög, Örökségvédelmi hatástanulmány, Régészet Bevezetés A jelenlegi hatástanulmány Csörög település

Részletesebben

Dunavarsányi durvatörmelékes összlet kitettségi kor vizsgálata

Dunavarsányi durvatörmelékes összlet kitettségi kor vizsgálata Dunavarsányi durvatörmelékes összlet kitettségi kor vizsgálata Készítette: Ormándi Szilva Környezettan BSc Témavezető: Dr. Józsa Sándor egyetemi adjunktus 1 1.Cél Munkám célja: a felszínen keletkező kozmogén

Részletesebben

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Allow Khomine 1, Szanyi János 2, Kovács Balázs 1,2 1-Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2-Miskolci

Részletesebben

UMGEBUNG VON SZENTENDRE.

UMGEBUNG VON SZENTENDRE. SZEXiTF(\I)RE KÖRNYÉKÉNEK FÖLDTANI VISZONYAI. Irta; Br. We'in György. ÜBER DIE GEOLOGISCHEN VERHÁLTNISSE DÉR UMGEBUNG VON SZENTENDRE. Von: Gy. Ti ein. Fels ougocén-aqu'üámen. Cyrénás agy.'tg. A Szentendre

Részletesebben

RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER

RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER Barlangkutatók Szakmai Találkozója Jósvafő, 2007. november 9-11. Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER Dobos Tímea

Részletesebben

A Föld főbb adatai. Föld vízkészlete 28/11/2013. Hidrogeológia. Édesvízkészlet

A Föld főbb adatai. Föld vízkészlete 28/11/2013. Hidrogeológia. Édesvízkészlet Hidrogeológia A Föld főbb adatai Tengerborítás: 71% Szárazföld: 29 % Gleccser+sarki jég: 1.6% - olvadás 61 m tengerszint Sz:46% Sz:12% V:54% szárazföldi félgömb V:88% tengeri félgömb Föld vízkészlete A

Részletesebben

34/1997. (XI. 20.) KTM rendelet. a Duna-Ipoly Nemzeti Park létesítéséről

34/1997. (XI. 20.) KTM rendelet. a Duna-Ipoly Nemzeti Park létesítéséről 34/1997. (XI. 20.) KTM rendelet a Duna-Ipoly Nemzeti Park létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. -a (1) bekezdésének a) pontjában, valamint 85. -ának b) pontjában kapott

Részletesebben

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése Boda Erika III. éves doktorandusz Konzulensek: Dr. Szabó Csaba Dr. Török Kálmán Dr. Zilahi-Sebess

Részletesebben

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei

lemeztektonika 1. ábra Alfred Wegener 2. ábra Harry Hess A Föld belső övei 3. ábra A Föld belső övei A lemeztektonika elmélet gyökerei Alfred Wegener (1880-1930) német meteorológushoz vezethetők vissza, aki megfogalmazta a kontinensvándorlás elméletét. (1. ábra) A lemezmozgások okait és folyamatát Harry

Részletesebben

Könyvszemle. Szakirodalom. Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST!

Könyvszemle. Szakirodalom. Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST! Könyvszemle Krugman, P.: Elég legyen a válságból! MOST! Akadémiai Kiadó. 2012. Budapest. (End This Depression NOW!) W. W. Norton Company. 2012. New York, London. Ha létezik közgazdasági bestseller, a Nobel-díjas

Részletesebben

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA LESS GYÖRgY, MAgYARORSZÁg FÖlDTANA 2 . AZ AlPOK NAgYSZERKEZETE, MAgYARORSZÁgRA ÁTÚZÓDÓ RÉSZEiNEK FÖlDTANi FElÉPÍTÉSE 1. AZ AlPOK NAgYSZERKEZETE, AZ EgYES ElEmEK magyarországi FOlYTATÁSA Az Alpok (2.1.

Részletesebben

Gerecsei csuszamlásveszélyes lejtők lokalizálása tapasztalati változók alapján

Gerecsei csuszamlásveszélyes lejtők lokalizálása tapasztalati változók alapján Gerecsei csuszamlásveszélyes lejtők lokalizálása tapasztalati változók alapján Gerzsenyi Dávid Témavezető: Dr. Albert Gáspár 2016 Célkitűzés Felszínmozgás-veszélyes területek kijelölését segítő relatív

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32 Telefon: (96) 500-000 Fax: (96) 315-342 E-mail: titkarsag@eduvizig.hu Web: www.eduvizig.hu JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG 1-5

Részletesebben

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról 1 VESZPRÉMI EGYETEMI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLET 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 Tárgy: kutatási jelentés Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Korbély Barnabás barlangtani

Részletesebben

Pápa és Devecser környéki pannóniai homokrétegek nehézásványasszociációi

Pápa és Devecser környéki pannóniai homokrétegek nehézásványasszociációi Pápa és Devecser környéki pannóniai homokrétegek nehézásványasszociációi írta : HERRMANN MARGIT, Budapest Pápa és Devecser környékén Strausz László megállapításai szerint (l)a felszíni pannóniai homokrétegek

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV TÁRSASHÁZ TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Gyál településen társasház tervezéséhez talajvizsgálati

Részletesebben

Partfal mozgásmérés a Dunai Finomító mellett

Partfal mozgásmérés a Dunai Finomító mellett Partfal mozgásmérés a Dunai Finomító mellett Wéber József WÉBER 2000 Kft. Szekszárd 2017. Július 6-8. MFTTT 31. Vándorgyűlés A Duna nyugati oldalát végig kíséri ez az 50-70 méter magas függőleges omladozó,

Részletesebben

Jellegzetes hegy(lejtõ)csuszamlások a Bükkháton és az Upponyi-hegységben

Jellegzetes hegy(lejtõ)csuszamlások a Bükkháton és az Upponyi-hegységben Jellegzetes hegy(lejtõ)csuszamlások a Bükkháton és az Upponyi-hegységben Dr. Hevesi Attila Miskolci Egyetem, Természetföldrajz-Környezettan Tanszék A Bükk É-i hegylábfelszínének, Bükkhátnak és az Upponyi-hegység

Részletesebben

ADATOK BARANYA GEOLÓGIÁJÁHOZ.

ADATOK BARANYA GEOLÓGIÁJÁHOZ. Adatok Baranya geológiájához 181 ADATOK BARANYA GEOLÓGIÁJÁHOZ. Irta: Dr. Strausz László. (A lelhelyek térképvázlataival). Baranya vármegye területe geológiailag igen változatos felépítés. É-i felét túlnyomóan

Részletesebben

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA 48 Ágfalva Nagykanizsa vasútvonal, Nemesszentandrás külterülete Több évtizede tartó függőleges és vízszintes mozgások Jelentős károk, folyamatos karbantartási igény 49 Helyszín Zalai dombság É-D-i völgye,

Részletesebben

OROSZLÁNY ÉS TÉRSÉGE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY ÉS TÉRSÉGE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY ÉS TÉRSÉGE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI TERVE Tartalom 1. Az egészségfejlesztési tervet megalapozó háttérkutatás... 3 A térség demográfiai szerkezete... 3 A térség lakosságának szociális-gazdasági helyzete...

Részletesebben

Harmadkori vulkáni horizontok korrelálása paleomágneses mérésekkel Észak-Magyarországon

Harmadkori vulkáni horizontok korrelálása paleomágneses mérésekkel Észak-Magyarországon Harmadkori vulkáni horizontok korrelálása paleomágneses mérésekkel Észak-Magyarországon Zárójelentés az OTKA T043737 sz. kutatásokról A miocén folyamán Észak-Magyarországon két, jelentős regionális rotációval

Részletesebben

2-17 HORTOBÁGY-BERETTYÓ

2-17 HORTOBÁGY-BERETTYÓ A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-17 HORTOBÁGY-BERETTYÓ alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Tiszántúli Környezetvédelmi

Részletesebben

Karotázs földtani eredmények a M áza-dél-váralja-d él-i területen

Karotázs földtani eredmények a M áza-dél-váralja-d él-i területen KISS EMIL ZOLTÁN Karotázs földtani eredmények a M áza-dél-váralja-d él-i területen A kőszénkutató fúrásokkal harántolt rétegsorok geofizikai vizsgálata a területen 1954-ben kezdődött ugyan, de számottevő

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA. Takács Károly 1 Füleky György 2

KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA. Takács Károly 1 Füleky György 2 Földrajzi Konferencia, Szeged 2001. KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA Takács Károly 1 Füleky György 2 A Rábaközben 1991 és 1996 között végzett régészeti terepbejárások során sajátos szerkezetű, pusztulófélben

Részletesebben

A KEHIDA-ZALAUDVARNOKI TERÜLET MÉLYFÖLDTANI VISZONYAI

A KEHIDA-ZALAUDVARNOKI TERÜLET MÉLYFÖLDTANI VISZONYAI A KEHIDA-ZALAUDVARNOKI TERÜLET MÉLYFÖLDTANI VISZONYAI KŐHÁTI ATTILA* (z ábrával) Összefoglalás : A DNy-Dunántúlon, a nagylengyeli területtől ÉK-re levő kehida zalaudvarnoki terület földtani felépítése

Részletesebben

Fekvése. 100000 km² MO-területén 50800 km² Határai: Nyugaton Sió, Sárvíz Északon átmeneti szegélyterületek (Gödöllőidombvidék,

Fekvése. 100000 km² MO-területén 50800 km² Határai: Nyugaton Sió, Sárvíz Északon átmeneti szegélyterületek (Gödöllőidombvidék, ALFÖLD Fekvése 100000 km² MO-területén 50800 km² Határai: Nyugaton Sió, Sárvíz Északon átmeneti szegélyterületek (Gödöllőidombvidék, É-mo-i hgvidék hegylábi felszínek) Szerkezeti határok: katlansüllyedék

Részletesebben

332 Vác Rétság Bernecebaráti Szob

332 Vác Rétság Bernecebaráti Szob 9 0,0 Vác, aut. áll. 1, Vác, autójavító, Vác, Oktatási Centrum, Vác, DCM főbejárat 9, Szendehely Katalinpuszta 0 11, Szendehely, ált. isk. 1,6 Nőtincsi elág. 19,6 0,0 Tolmácsi elág. 1,1 Tolmács, sz. bolt

Részletesebben

Az Erdélyi-medence földtana, felszínalaktana és az építkezések biztonsága

Az Erdélyi-medence földtana, felszínalaktana és az építkezések biztonsága Az Erdélyi-medence földtana, felszínalaktana és az építkezések biztonsága WANEK Ferenc Velünk élő tudomány a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 12. foruma Kolozsvár, 2013. november 22. d o m b o r z a t

Részletesebben

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren (73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren Digital publication of the 1:200,000 scale agricultural soil map on the georgikon map talajtan@georgikon.hu

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

Téma: Afrika bevezetés: A kontinens földrajzi helyzete, földtörténete

Téma: Afrika bevezetés: A kontinens földrajzi helyzete, földtörténete Tanárjelölt: Juhász Judit Vezetőtanára: Boronkai-Horváth Zsófia Osztály: 7.b osztály Időpont: 2017. október 24. Téma: Afrika bevezetés: A kontinens földrajzi helyzete, földtörténete Óra: 09:00 IDŐ TARTALOM

Részletesebben

BUDAPEST, VII. KERÜLET

BUDAPEST, VII. KERÜLET M.sz.: 1430 BUDAPEST, VII. KERÜLET TALAJVÍZSZINT MONITORING 2014/1. félév Budapest, 2014.július BP. VII. KERÜLET TALAJVÍZMONITORING 2014/1. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A TALAJVÍZ FELSZÍN ALATTI

Részletesebben

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül Kullai-Papp Andrea Feladat leírása A szakdolgozat célja: átfogó képet kapjak a családi házunkban mérhető talaj okozta radioaktív

Részletesebben

A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN

A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN Vágó János PhD hallgató, Miskolci Egyetem, Természetföldrajz-Környezettan Tanszék 1. A Bükkalja miocén kori vulkáni képződményei A Bükkalja

Részletesebben

Ó Ó ó ö ó

Ó Ó ó ö ó É ó ö É Á ó ó ü ó Ü ó ö ú ű ö ö ö ü ó Ó Ó ó ö ó Ó Ó ö ö ö ü Ó Ó ö ö ü ö ó ó ü ü Ó Ó Ó Ó ó ö ó ö ó ö ó ö ü ö ö ü ö ó ü ö ü ö ö ö ü ü ö ü É ü ö ü ü ö ó ü ü ü ü Ó Ó ü ö ö ü ö ó ö ö ü ó ü ó ö ü ö ü ö ü ö ó

Részletesebben

Az erdötalajban lakó állati véglények (protozoák) szerepének és kutatásának problémái (Befejezés.) írta: Dr. Varga Lajos, egyetemi magántanár.

Az erdötalajban lakó állati véglények (protozoák) szerepének és kutatásának problémái (Befejezés.) írta: Dr. Varga Lajos, egyetemi magántanár. Az erdötalajban lakó állati véglények (protozoák) szerepének és kutatásának problémái (Befejezés.) írta: Dr. Varga Lajos, egyetemi magántanár. 2. A vizsgálatok nehézségei. Ismeretes, hogy a baktériumokhoz

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

ó Ó ú ó ó ó Á ó ó ó Á ó ó ó ó Á ó ú ó ó ó

ó Ó ú ó ó ó Á ó ó ó Á ó ó ó ó Á ó ú ó ó ó É ó ú ó ú ó Á ó ó ú ó ó ó ú ó ó ó ó ú ó ó ó ó ó ó ú ó ó ú ó ó ó ó Ó ú ó ó ó Á ó ó ó Á ó ó ó ó Á ó ú ó ó ó Ö ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó Ü ó ű ú ú ó ó ó ó ó ó ó É ó É ó É ó ó ó ó ó ó É ó ú ó ó É ó ó ó ó É ó

Részletesebben