Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések"

Átírás

1 HÁROMKŐ Földtani és Geofizikai Kutató Betéti Társaság H-319 Miskolc, Esze Tamás u. 1/A Tel/fax: 4-3 2, -3 28, mobil Honlap: Bucsi Szabó László* - Gyenes Gáborné* - Tóth Gyula** Miskolc Avas Északi terület Geofizikai mérések geotechnikai jellegű következtetések A Háromkő BT. felszíni geofizikai méréseket végzett Miskolc város Nagyavas Középső és Felső során Miskolc MJV Önkormányzata (Miskolc, Széchenyi tér 4.) részére, az Avas Projekt A fázis során Térképkészítés és kapcsolódó stabilitási vizsgálatok, geofizikai munkák keretében. A feladatunk az előre kijelölt kutatási vonalakon az útalap és feltöltés vizsgálata, üregek, pincék helyének kimutatása. A kutatás során VESZ (vertikális elektromos szondázás) méréseket, sokelektródás horizontális ellenállás szelvényezést és geo-radar (GPR) méréseket végeztünk. szeptember hónapban. A munka mennyisége: db VESZ mérés, 0 m sokelektródás szelvényezés és 80 m földradar mérés. A mérések ugyanazon a szelvényen történtek a rézsű szélén és az Avas hegy alatt. Az Avason megismert alapvető kőzettípusok: tufák, bentonitok, homokkövek, kavicsos homokok eltérő geo-elektromos paraméterei lehetővé tették a mért szelvények mentén a rétegsor és a kőzetminőség meghatározását, a vízszintes irányú kőzetváltozások, kontrasztok helyzetének, jellegének kimutatását, azzal a céllal, hogy lássuk a csúszásra hajlamos helyeket. A GPR mérések különösen hasznosaknak bizonyultak a pinceüregek, útalap-egyenetlenségek feltárásában. A különböző felszíni geofizikai méréseinkből szelvényeket szerkesztettünk, az előadásunkban ezekből fogunk néhány jellegzetes példát bemutatni. A mérési pontjainkat a nyomvonalakkal együtt a helyszínrajzon, egy-egy szelvényen, együttesen ábrázoltuk. A következő ábrán a Nagyavas Felső sorában készült I. szelvény helyszínrajza látható. A VESZ és sokelektródás mérés eredményei 1. ábra

2 A Vesz és sokelektródás mérés esetén a fajlagos ellenállások számított értékeiből következtetünk a kőzetek típusára, az ellenállás változások alapján határozzuk meg a földtani felépítést, meghatározzuk a szerkezeti változásokat. Az inverziós kiértékelés után kapott valódi ellenállás és mélység érték-párokat használtuk fel a hagyományos geoelektromos - földtani szelvények szerkesztéséhez. A rétegeket megpróbáltuk földtani formációk szerint csoportosítani (2. ábra). A 2. ábrán jól megfigyelhető milyen változatos rétegsor építi fel az Avasi pincesor ezen szakaszát. Az 1.-. mérési pontok között a felszín közelben nagyobb fajlagos ellenállással rendelkező törmelékes kőzetek és feltöltés van, a 8.-. pontok között viszont kis ellenállású réteg van átlag 2- m vastag, ami természetes körülmények esetén agyagos, bentonitos kőzetet jelent. Jelen esetben számolnunk kell az esetleges felszíni szennyezésekkel. Ebben az esetben a csurgalék- vízzel átitatott kőzet ellenállása nagyon kicsire csökken. Ez a kis ellenállású agyagosabb réteg a szelvény elején is megtalálható, második rétegként. A vízmű közelében a törmelékes réteg alatt homokos zóna figyelhető meg. A 2.-. pontok között harmadik rétegként homokkő, homok jelenik meg, aminek az átlag vastagsága 4- m. Ez alatt a szelvény nyugati végén a bentonitos, bontott tufás kőzetek dominálnak, nagyobb vastagságban, a 3.-. pontok között egy andezitogén osztóréteg betelepüléssel. A.-10. mérési pontok között 10- m mélyen homokosabb zóna figyelhető meg. Legalsó rétegként nagyobb ellenállással rendelkező homokköves, helyenként kavicsos-homokos réteg települ. A 4. számú ház környezetében mélyebben egy vető részt jelöltünk. Ez nem igazi vető, csak egy diszlokációs - csúszási zóna. Az ellenállás értékek nagy kontrasztot mutatnak, egy nagyságrendi váltás következett be. Látható, hogy a szelvény keleti végén levő kis ellenállású réteg (bentonit) a 10. pontnál mélyebbre került, elmozdulás figyelhető meg a rétegsorban. A kis ellenállású réteg alatt kavicsos homokkő van. Ez a vető zóna a külső (város felé eső) szelvényen is követhető. mbf NY. Vízmû nagykapu 48.sz. 481.sz homokkõ, homok h.aprókavicsos NAGYAVAS Felsõ sor I.b sz. J E L M A G Y A R Á Z A T VESZ. mérésipont száma, helye fajlagos ellenállás ( ohmm ) homokkõ, andezitogén aprókavicsos bentonitos bontott tufa 42 homok, laza h. agyagos sz homok, kötött homokkõ jellegû 40.sz. 48.sz Földtani zavar, rogyás agyag, tufigén agyag, bentonitos, esetleg szennyezés tetején kõszórás sz vastagpados tufa h.kõ alján kavicsos K. 4.sz m ábra A sokelektródás ellenállásmérés eredményül színezett elektromos ellenállás szelvényt kapunk, amely a környezet geológiai adottságainak vázlatos ismeretében jól értelmezhető.

3 A sokelektródás szelvény színskáláját tekintve a következőket mondhatjuk. A rossz vízvezető, vízzáró agyagos, esetleg bentonitos részeket kék színnel ábrázoltuk. A zöldes színekkel láthatóak a bontott, helyenként agyagos tufás részek. A sárga szín általában a homokos, törmelékes - repedezett tufás, homokköves kőzeteket, részeket jelölik, míg a narancssárga szín a tömörebb, vastagpados tufás esetleg kavicsos kőzeteknek felelnek meg. A sötétebb piros, barna szín jelöli a homokköves, aprókavicsos részeket, ezek általában mélyebben települnek. Ezen kívül bordós-lilás színnel jelenik meg a közbetelepült homokköves - andezitogén, aprókavicsos réteg. A következő 3. ábrán a Felső sorban készült egyik szelvényt tekinthetjük meg. Jól látható, hogy a felszín közelben és alatta kb. méteres mélységig inkább az alacsony ellenállással rendelkező kőzetek a jellemzőek, majd mélyebben a homokos, homokköves részek dominálnak, kivéve a szelvény középső részét, ahol agyagosabb, bontott tufás az öszlet. 3. ábra A georadar mérés eredményei A kőzetekben a radarjel terjedése a közeg elektromos tulajdonságaitól (dielektromos állandó, vezetőképesség), valamint a kibocsátott jel frekvenciájától függ. A visszavert jel amplitúdója a határfelület két oldalán települő kőzetfajta dielektromos állandójának kontrasztjától függ. Ezeket a kontrasztokat követve fedezhetjük fel a réteghatárokat, illetve a földben, kőzetben található objektumokat, rendellenességeket. A levegő dielektromos állandója 1, a talajoké -1, ezért száraz talajban az üregek felismerhetők. A szabályos üregnek hiperbola a jel-alakja. Megpróbáltuk ezeket a hiperbolákat beazonosítani, az ábrákon színessel kijelöltük az anomális részeket, mint például a következő 4. ábrán. A radar szelvény mélység és távolság beosztása is méterben van, tehát az anomális részek mélysége valódi mélységet jelölnek. A felszínhez közeli részeken vastagabb a laza anyagú feltöltés ez okozza átlag 0 cm es mélységig a hullámzó anomális részt. Jól látható, hogy a felszíntől számított 2- méteres mélységben több markáns hiperbola jel van, ami azt jelenti, hogy ezen a mélységszinten, több helyen üregesedés, pince gyanús hely van. Ezen a területrészen érdemes további vizsgálatokat készíteni, mivel a hiperbolajelek sokasága arra utal, hogy több üreg is lehet egymás mellett és alatt, vagy elágazó pince lehet a föld alatt. Piros vonallal jelöltük a radar szelvény végén azt a részt, ahol megváltozik a földtani felépítés, változó hullámú képet kaptunk, nagy kiterjedésben.

4 4. ábra A radar mérések alapján detektált hiperbolák helyét tekintve az figyelhető meg, hogy a feltételezett üregek nem csak a nagyobb ellenállással rendelkező homokköves, vagy keményebb tufás kőzetekben vannak, hanem helyenként a kis ellenállású agyagosabb, bontott tufás zónában helyezkednek el. A következő geoelektromos- földtani szelvény, amit bemutatok a Középső soron egy támfal mellett készült.(. ábra ) A szelvényt, ha ránézünk, három részre lehet osztani a földtani felépítés szempontjából. A szelvény nyugati részén az első szelvényekre jellemző réteges felépítés látható. A majd a -10 mérési pontok közötti szakaszon egy földtanilag zavart rész látható, a támfal is erre a részre esik. A 10. mérési ponttól a szelvény keleti végéig ismét a területre jellemző rétegsor figyelhető meg. A geofizikai-földtani szelvényen látható, hogy a 2-9. mérési pontok között legfelül kavicsos feltöltés van. A 10. szondázási pontnál a felszín közelben egy kék színnel jelölt kis ellenállású tufás- agyagos réteg látható, ami a szelvény középső részén is jelen van, második rétegként. A.-. pont környezetében legfelül kavicsos tufa van, majd a szelvény keleti végén a feltöltés és durvább kavics jellemzi a felszín közeli réteget. A 2.-. mérési pontnál a második réteg kis ellenállással rendelkező 2-4 m vastag bentonitos - tufás felépítésű. A 3. pontnál egy kisebb homokos beékelődés van. Alatta 3-8 m vastagságú homokköves, andezitogén réteg foglal helyet. Ami alatt nagyobb kiterjedésű bentonitos, bontott tufás réteg települ. A. pontnál 10 m mélyen egy vastagabb homokköveskavicsos réteg kezdődik, ami összefogazódik a kis ellenállású tufás réteggel. A méréseink szerint a legalsó réteg homok, homokkő. A szelvény támfal szakaszának felépítése eltér a jellemző rétegsortól, itt egy szerkezeti változás figyelhető meg. Az ábrán egy feltételezett vetőt is bejelöltünk, a rogyás, a rétegek elcsúszása miatt. A feltöltés alatti részen kis ellenállásokat mértünk, amit a támfal tartó- szerkezete is okozhat, mivel több helyen meg van vasalva, de általánosan az agyagosabb, bentonitosabb tufás kőzetek jellemzik a felső 10 m felépítését. Alatta homok, homokkő van, majd látható, hogy a. pontnál megjelenő nagy fajlagos ellenállású kavicsos homokköves réteg mélyebbre zökken. Legalul igen kis értékkel megjelenő természetes közegben agyagosnak mondható zóna jelenik meg, amit nem tudtunk pontosan meghatározni, nehezen azonosítható, feltételezésünk szerint az egy mesterséges objektum, akár pince is lehet, ami beomlott és eltömedékelődött.

5 A 9. és 10. szondázási pontoknál is megfigyelhető a rétegsorban a rétegek csúszása, a homokköves réteg itt is megvan, csak elcsúszott az agyagosabb felépítésű rétegen. A.-. pont környezetében legfelül kavicsos tufa van, majd a szelvény keleti végén a feltöltés és durvább kavics jellemzi a felszín közeli réteget. Alatta második rétegként egy vékony bontott tufa sáv húzódik. Alatta átl. m vastag aprókavicsos homokköves réteg települ, ami alatt bentonitos, tufás réteg foglal helyet. A. mérési pontnál kb. 10 m mélyen egy kavicsosabb tömb van, ami alatt és mellett homok, és homokkő települ. Legalsó rétegként nagyobb ellenállással megjelenő kötöttebb homokkő van. mbf NY. T Á M F A L K /c.sz. 41 /a.sz. 40 /d.sz. 449.sz homokkõ, homok h.aprókavicsos homokkõ, andezitogén aprókavicsos bentonitos bontott tufa sz. 444/44.sz homok, laza h. agyagos homok, kötött homokkõ jellegû vastagpados tufa h.kõ alján kavicsos VESZ. mérésipont száma, helye fajlagos ellenállás ( ohmm ) Bacchus p. 443.sz. 442.sz. 440sz. 43.sz. 43.sz J E L M A G Y A R Á Z A T agyagos homok tufás agyag,feltöltés felszínközeli anomália, szennyezés mesterséges objektum? nehezen azonosítható agyag, tufás agyag Földtani zavar, rogyás feltöltés andezitogén t. kõzet helyenként agyagos durva kavicsos feltöltés vastagpados tufa h.kõ alján kavicsos sz. Sarka m lépcsõeljáró ábra A geofizikai méréseinkhez közel talajmechanikai fúrások is készültek. A talajmechanikai fúrásokat a Geokomplex Kft. készítette, a fúrások értelmezését Tóth Gyula geológus állította össze. A fúrások rétegsora és az általunk számított és készített geoelektromos szelvények földtani rétegsora, valamint a radar szelvények, jól korrelálnak egymással. Erre látható példa a következő. ábrán. A geoelektromos mérések által kapott fajlagos ellenállás-mélység párokból számított földtani rétegek és a talajmechanikai fúrás által meghatározott földtani rétegsor a IIIa szelvényen kb.10 cm-es eltért mutat, ami nagyon jó. Tehát a geofizikai mérések és a fúrások jól korrelálnak egymással.

6 . ábra Földtani eredményként elmondhatjuk, hogy a terület felépítése változatos. Az Avason a Felső- és Középső soron a fedő (útalap) általában törmelékes felépítésű, több helyen a kavicsos feltöltés dominál. Alatta összefüggő bontott tufás rétegek települnek, melyek helyenként erősen agyagosak. A bentonitos betelepülések igen kis elektromos ellenállásúak, vízzáróak, csúszólapként viselkednek. Lejjebb homokos, homokköves réteg települ, majd újból a bontott tufa a jellemző. Mérésről mérésre haladva a rétegsorban jól azonosíthatóak az andezitogén, aprókavicsos homokkövek. A rétegek csekély mértékben dőlnek, feltételezett vetődések mentén megszakadnak, s a lejtő csúszásának előhírnökei. A rétegazonosítás szinte regionálisan, végig az Avason Ny-K irányban követhető a fúrások geofizikai görbéi segítségével. A földradar (GPR) méréssel számos üreget sikerült kimutatni. Az üregesedés jele a kőzet és a levegő közötti nagy dielektromos különbség miatt jelentkező hiperbola. * * * Miskolc, Jó szerencsét! Tisztelettel Gyenes Gáborné * Háromkő BT. ** Geokomplex Kft.

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása

Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása Közlekedésépítési andezit geofizikai kutatása DR. ORMOS TAMÁS okl. bányamérnök, a mûszaki tudomány kandidátusa, egyetemi docens DR. GYULAI ÁKOS okl. geológusmérnök, a mûszaki tudomány doktora, tszv. egyetemi

Részletesebben

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés

- Fejthetőség szerint: kézi és gépi fejtés 6. tétel Földművek szerkezeti kialakítása, építés előkészítése Ismertesse a földmunkákat kiterjedésük szerint! Osztályozza a talajokat fejthetőség, tömöríthetőség, beépíthetőség szerint! Mutassa be az

Részletesebben

SOLT-TÉTELHEGY Üregkutatás földradarral

SOLT-TÉTELHEGY Üregkutatás földradarral SOLT-TÉTELHEGY Üregkutatás földradarral Szentpéteri József, az MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának felkérésére vizsgálatot végeztem a Bács-Kiskun megyei Solt város mellett található Tételhegy

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV TÁRSASHÁZ TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Gyál településen társasház tervezéséhez talajvizsgálati

Részletesebben

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán Utak földművei Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör Dr. Ambrus Kálmán 1. Az utak földműveiről általában 2. A talajok vizsgálatánál használatos fogalmak 3. A talajok

Részletesebben

1 KÖZIGAZGATÁSI ADATOK

1 KÖZIGAZGATÁSI ADATOK 1 KÖZIGAZGATÁSI ADATOK 1.1. Víztest neve: Észak-Alföld 1.2. Víztest nemzeti kódja: pt.2.2 1.3. Kijelölt koordináló KÖVÍZIG: 10 - Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG)

Részletesebben

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 2. sz. Függelék DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 1. Földrajzi adottságok Dorog város közigazgatási területe, Gerecse, Pilis, és a Visegrádi hegység találkozásánál fekvő Dorogi medencében helyezkedik

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Farkas Geotechnikai Kft. Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról. Kulcs Község Önkormányzata.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Farkas Geotechnikai Kft. Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról. Kulcs Község Önkormányzata. Farkas Geotechnikai Szakértői és Laboratóriumi KFT Farkas Geotechnikai Kft. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról Megbízó: Készítette: Geotechnikai vezető tervező, szakértő

Részletesebben

RÉSZLETES TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szombathely Vörösmarty Mihály u 23. többlakásos lakóépület tervezéséhez

RÉSZLETES TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szombathely Vörösmarty Mihály u 23. többlakásos lakóépület tervezéséhez RÉSZLETES TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szombathely Vörösmarty Mihály u 23. többlakásos lakóépület tervezéséhez A Vasi Kőház Kft megbízásából talajmechanikai vizsgálatot végeztünk a címben megjelölt létesítményhez.

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései

Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései Schell Péter: Az M0 útgyűrű Északi Duna-hídjának cölöp próbaterhelései Több ütemben, közel 10 éves munkával elkészültek az M0 útgyűrű Északi Duna hídjának ajánlati tervei, amelyek alapján jelenleg a kivitelezők

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER

RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER Barlangkutatók Szakmai Találkozója Jósvafő, 2007. november 9-11. Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat RÉGI ELKÉPZELÉS, ÚJ FELFEDEZÉS - LÁTHATÁRON A SPEIZI-SZEPESI-LÁNER- BARLANGRENDSZER Dobos Tímea

Részletesebben

A Visegrád Gizellamajorban feltárt késő római kiserőd keltezése a kerámia anyag alapján (déli épületszárny)

A Visegrád Gizellamajorban feltárt késő római kiserőd keltezése a kerámia anyag alapján (déli épületszárny) Archaeologia Altum Castrum Online A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Ottományi Katalin A Visegrád Gizellamajorban feltárt késő római kiserőd

Részletesebben

A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE

A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE A JAVASOLT TÍPUSOK, ÉS A KAPCSOLÓDÓ ALTÍPUS ÉS VÁLTOZATI TULAJDONSÁGOK ISMERTETÉSE LÁPTALAJOK Olyan talajok, melyekben a lebontási folyamatok az év nagyobb részében korlátozottak, és így nagymennyiségű

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS

Részletesebben

Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése. Kőzethatású talajok

Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése. Kőzethatású talajok Hazai talajosztályozási rendszerünk korszerűsítésének alapelvei, módszerei és javasolt felépítése Kőzethatású Főtípusok és talajtípusok a hazai genetikai szemléletű talajosztályozásban (9 főtípus, 39 talajtípus)

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS. a Budapest, III. Római parton tervezett mobil árvízvédelmi fal környezetének altalajviszonyairól

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS. a Budapest, III. Római parton tervezett mobil árvízvédelmi fal környezetének altalajviszonyairól BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Geotechnikai Tanszék TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS a Budapest, III. Római parton tervezett mobil árvízvédelmi fal környezetének altalajviszonyairól A talajvizsgálati

Részletesebben

Felsőörs környezetvédelmi programja

Felsőörs környezetvédelmi programja 2016 Felsőörs környezetvédelmi programja Pannon Egyetem Mérnöki Kar Környezetmérnöki Intézet Felsőörs környezetvédelmi programja Készítette: Arany Diána Mónika, Berecz Veronika, Németh Péter, Zóka Dániel

Részletesebben

UTB Envirotec H-1067 Budapest, Csengery utca 31. Tel.: 1 413-3600 Fax: 1 413-3601

UTB Envirotec H-1067 Budapest, Csengery utca 31. Tel.: 1 413-3600 Fax: 1 413-3601 DN400 DN150 DN200 KŐAGYAG TERVEZETT BEKÖTÉS, TISZTÍTÓIDOM JELE 86.68 TETŐSZINT 86.63 85.10 0+125.6 5 TERVEZETT GRAVITÁCIÓS CSATORNA TERVEZETT TISZTÍTÓAKNA NÉVLEGES ÁTMÉRŐ mm-ben, ANYAG FOLYÁSFENÉK SZINT

Részletesebben

Budai-hegys. hegység

Budai-hegys. hegység Budai-hegys hegység Budai hegység a Dunánt ntúli középhegysk phegység g legösszet sszetöredezettebb hegysége ge a Benta, az Aranyhegyi patak és s a Duna között k terül l el. Felépítése változatos: v mészkm

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

Al15/237,2009. líudapcst, Tárgy: Javaslat az Óhegy park elzárt területének rendezésére és a pinceveszély-elhárítási feladatok folytatására

Al15/237,2009. líudapcst, Tárgy: Javaslat az Óhegy park elzárt területének rendezésére és a pinceveszély-elhárítási feladatok folytatására Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Főosztály Al15/237,2009.

Részletesebben

Talajmechanika. A termõréteg alatti finomszemcsés üledékrétegek (homok, homokliszt, homoklisztes homok) jó állapotúak, tömörek, alapozásra

Talajmechanika. A termõréteg alatti finomszemcsés üledékrétegek (homok, homokliszt, homoklisztes homok) jó állapotúak, tömörek, alapozásra Talajmechanika Az ingatlan talajmechanikai vizsgálatát az ARGON-GEO Kft. (1143 Budapest, Hungária krt. 134.) végezte el 2000. februárjában A talajfeltárások 10 mérési ponton 5,0 15,0 méter közötti mélységben,

Részletesebben

Miskolc és Kelet-Bükk környéki karsztos ivóvízbázist veszélyeztető potenciális szennyező-források:

Miskolc és Kelet-Bükk környéki karsztos ivóvízbázist veszélyeztető potenciális szennyező-források: Miskolc és Kelet-Bükk környéki karsztos ivóvízbázist veszélyeztető potenciális szennyező-források: Mexikó-völgy feletti salak-lerakó (salakbánya) és a Hámori-tó Gyenes Gáborné - Bucsi Szabó László Háromkő

Részletesebben

SZILIKÁTTUDOMÁNY. A szemcseméret-eloszlás jelentõsége pernyeadalékos cementek elõállításánál * Opoczky Ludmilla Gável Viktória CEMKUT Kft.

SZILIKÁTTUDOMÁNY. A szemcseméret-eloszlás jelentõsége pernyeadalékos cementek elõállításánál * Opoczky Ludmilla Gável Viktória CEMKUT Kft. SZILIKÁTTUDOMÁNY A szemcseméret-eloszlás jelentõsége pernyeadalékos cementek elõállításánál * Opoczky Ludmilla Gável Viktória CEMKUT Kft. Bevezetés A cementiparban évtizedek óta használják cementkiegészítõ

Részletesebben

Földtani kutatás a Nyugat-Mecsekben

Földtani kutatás a Nyugat-Mecsekben Földtani kutatás a Nyugat-Mecsekben Molnár Péter kutatási osztályvezető Stratégiai és Műszaki Igazgatóság RHK Kft. Boda, 2015. június 18. Földtani kutatás 2014 2017 Biztonságos helyszínt keresünk a hazánkban

Részletesebben

A BEREG-SZATMÁRI SÜLLYEDÉK HÉVÍZBESZERZÉSI ADOTTSÁGAI

A BEREG-SZATMÁRI SÜLLYEDÉK HÉVÍZBESZERZÉSI ADOTTSÁGAI A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (2011) A BEREG-SZATMÁRI SÜLLYEDÉK HÉVÍZBESZERZÉSI ADOTTSÁGAI 1 Virág Margit, 2 Dr. Szűcs Péter, 1 Lakatos Attila, Mikó Lajos 1 VIZITERV Environ

Részletesebben

Mérnökgeológiai jelentés a Balatonakarattya volt MÁV üdülő területének tervezett beépítéséhez szükséges vizsgálatokról

Mérnökgeológiai jelentés a Balatonakarattya volt MÁV üdülő területének tervezett beépítéséhez szükséges vizsgálatokról BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKA ÉS MÉRNÖKGEOLÓGIA TANSZÉK 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. Tel.: 463-2043 http://www.epito.bme.hu/geotechnika-es-mernokgeologia-tanszek Mérnökgeológiai

Részletesebben

Miskolc belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítése KÖZOP-3.5.0-09-00-2012-0028

Miskolc belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítése KÖZOP-3.5.0-09-00-2012-0028 4. sz. projektlap 1. A projekt megnevezése Miskolc belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítése Vargahegyen átvezető (2505 jelű) út korszerűsítése 2. A projekt közlekedésszerkezeti

Részletesebben

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ Összeállította: Kraft János Pécs, 2012. március 2 1. Előzmények, bevezetés Tolna megye területrendezési terve az általános

Részletesebben

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján

A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján Csányi Viktor Szabó Géza A középkori Bonyhád helyének meghatározása az újabb régészeti feltárások alapján A mai Bonyhád keleti szélén, ahol egykor a dombok lábánál a középkori út kanyargott Pécs felé,

Részletesebben

Maradványfelszínek vizsgálata a Tarna és a Gortva forrásvidékén

Maradványfelszínek vizsgálata a Tarna és a Gortva forrásvidékén Maradványfelszínek vizsgálata a Tarna és a Gortva forrásvidékén 1. A Tarna és a Gortva forrásvidékének általános jellemzői A Tarna és a Gortva folyók forrásvidéke Magyarország és Szlovákia kevéssé kutatott,

Részletesebben

A Föld folyamatai. Atmoszféra

A Föld folyamatai. Atmoszféra Földtan A Föld folyamatai Atmoszféra A karbon-kőzet ciklus E_ki E_be E_föld_ki Exogén energiaforrás - fúziós energia Endogén energiaforrás - maghasadás, tárolt energia ÁSVÁNYOK Az ásványok olyan, a

Részletesebben

GEOFIZIKAI MÓDSZEREK AZ ARCHEOLÓGIAI KUTATÁSBAN

GEOFIZIKAI MÓDSZEREK AZ ARCHEOLÓGIAI KUTATÁSBAN GEOFIZIKAI MÓDSZEREK AZ ARCHEOLÓGIAI KUTATÁSBAN CSÓKÁS JÁNOS GÁDOR JUDIT GYULAI ÁKOS A felszín alatt elhelyezkedő archeológiai tárgyak fizikai sajátságai eltérnek a környező talajétól. Felszínen végzett

Részletesebben

MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés

MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés Felhasználható ásványi nyersanyagaink megismeréséhez szükséges általános képet kapnunk a nagyobb szerepet játszó képződmények

Részletesebben

UTB Envirotec Tel.: 1 413-3600 Fax: 1 413-3601

UTB Envirotec Tel.: 1 413-3600 Fax: 1 413-3601 9, JELMAGYARÁZAT DN10 8.10 0+12.6 TERVEZETT TISZTÍTÓAKNA KÖZÚT A SZENNYVÍZ ZÁRT CSAPADÉK Kórház utca M21-1-1-1 csatorna áll. Az Kft. és a Duplex Kft. szellemi terméke, annak teljes M21-2 1 : 00 13,6,4

Részletesebben

Bányászati módszerekkel épült szellőzőalagút. a 4-es metró vonalán. Szakdolgozat

Bányászati módszerekkel épült szellőzőalagút. a 4-es metró vonalán. Szakdolgozat Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi kar Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék Bányászati módszerekkel épült szellőzőalagút a 4-es metró vonalán Szakdolgozat Készítette: Bodnár Ágnes szigorló bánya-

Részletesebben

Nyékládháza Város új Településrendezési eszközök készítése Környezeti értékelés

Nyékládháza Város új Településrendezési eszközök készítése Környezeti értékelés Nyékládháza Város új Településrendezési eszközök készítése Környezeti értékelés Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 1. Bevezető 2 1.1. Előzmények 2 1.2. A környezeti értékelés készítése során tett javaslatok

Részletesebben

SAJÓKAZA IV. SZÉN ÉS KAVICS védnevű bányatelek bővítés - II. bányaüzem

SAJÓKAZA IV. SZÉN ÉS KAVICS védnevű bányatelek bővítés - II. bányaüzem Környezetgazdálkodási és Tanácsadó Kft. e-mail: envicare@chello.hu ORMOSSZÉN KFT.. MIISKOLC SAJÓKAZA IV. SZÉN ÉS KAVICS védnevű bányatelek bővítés - II. bányaüzem Környezeti hatástanulmány és összevont

Részletesebben

Melléklet: Térkép Markovits Péter. Vízikönyvi szám: D.2/2/284

Melléklet: Térkép Markovits Péter. Vízikönyvi szám: D.2/2/284 KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1593-8/2012. Tárgy: Felső-Gödi vízbázis védőterületeinek előzetes

Részletesebben

A beszéd célú telefonellátottság jónak mondható, az ISDN és értéknövelt adatszolgáltatás biztosítható a hálózaton.

A beszéd célú telefonellátottság jónak mondható, az ISDN és értéknövelt adatszolgáltatás biztosítható a hálózaton. KÖZLEKEDÉS A tervezési terület a község keleti részén fekszik, az 5605 j. összekötõ út északi oldali teleksora fölött. Megközelítése az Árpád utcából nyíló földúton nehézkes lenne, ezért új, megfelelõ

Részletesebben

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel

Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Vörösiszappal elárasztott szántóterületek hasznosítása energianövényekkel Dr. Gyuricza Csaba SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növénytermesztési Intézet, Gödöllő Dr. László Péter MTA Talajtani

Részletesebben

A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 23 (2002) 115-143. AVAR KORI TELEPRÉSZLET KARDOSKÚTON. - Rózsa Zoltán -

A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 23 (2002) 115-143. AVAR KORI TELEPRÉSZLET KARDOSKÚTON. - Rózsa Zoltán - A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 23 (2002) 115-143. AVAR KORI TELEPRÉSZLET KARDOSKÚTON - Rózsa Zoltán - Az avarok telepeinek emlékanyagát először Farkas Sándor találta meg Csongrádon. 1 Az általa feltárt

Részletesebben

Megfigyelések és mérések a földtanban

Megfigyelések és mérések a földtanban Megfigyelések és mérések a földtanban Sztanó Orsolya & gyakorlaton: Palotai Márton & Sóron András Általános és Történeti Földtani Tanszék CÉL: a geológiai munka alapját jelentő, terepi megfigyelések módjának,

Részletesebben

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése 1. A kutatás körülményei, személyi kérdései, előrehaladása A négyéves OTKA-kutatás 2003 elején kezdődött. 2003-ban a projekt alapvető részét

Részletesebben

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek Látnak-e még csillagot utódaink? Kolláth Zoltán Száz évvel ezelőtt a címben feltett kérdés értelmét nem igazán értették volna eleink. Pedig akkor már elindult az a folyamat, amely az éjszakai égbolt folytonos

Részletesebben

Megfigyelések és mérések a földtanban

Megfigyelések és mérések a földtanban Sztanó Orsolya, Palotai Márton & Mindszenty Andrea Megfigyelések és mérések a földtanban Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék CÉL: a geológiai munka alapját jelentő, terepi megfigyelések módjának,

Részletesebben

RÉSZLETES TÉNYFELTÁRÁS ZÁRÓ-DOKUMENTÁCIÓ

RÉSZLETES TÉNYFELTÁRÁS ZÁRÓ-DOKUMENTÁCIÓ Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009, mobil: 30-9949-826 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.net PÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 9099 Pér, Szent Imre u. 1.

Részletesebben

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz...

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz... A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. április TARTALOM

Részletesebben

VITA. A Duna elterelésével okozott súlyos természeti és gazdasági károk enyhítésének lehetőségeiről

VITA. A Duna elterelésével okozott súlyos természeti és gazdasági károk enyhítésének lehetőségeiről VITA Földrajzi Értesítő XLIV. évf. 1996. 1-2.füzet, pp. 172-176. A Duna elterelésével okozott súlyos természeti és gazdasági károk enyhítésének lehetőségeiről ERDÉLYI MIHÁLY 1964 tavaszán Bécsben az Osztrák

Részletesebben

1.. A rendelet területi hatálya Kunhegyes Város közigazgatási területére terjed ki. 2...

1.. A rendelet területi hatálya Kunhegyes Város közigazgatási területére terjed ki. 2... Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselőtestületének 1 / 2005. (I.21. ) rendelete a Tisza-tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás Közös Helyi Hulladékgazdálkodási Tervéről Kunhegyes Város Önkormányzata

Részletesebben

Alépítményként az építési szabályzatoknak megfelelõ hordozóréteget kell készíteni, mert ez adja át a közlekedés okozta terhelést az altalajnak.

Alépítményként az építési szabályzatoknak megfelelõ hordozóréteget kell készíteni, mert ez adja át a közlekedés okozta terhelést az altalajnak. Gyeprács telepítése A Ritter gyeprács telepítése A TELEPÍTÉS ELÕNYEI - Könnyen, gyorsan és olcsón lehet telepíteni. - A felület a kitöltõ anyagtól függõen azonnal terhelhetõ. - A kis súlya miatt a telepítéshez

Részletesebben

Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel. Szakdolgozat

Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel. Szakdolgozat Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Hidrogeológiai Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel Szakdolgozat A dolgozatot készítette: Bernát Mária Geokörnyezetmérnöki

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32 Telefon: (96) 500-000 Fax: (96) 315-342 E-mail: titkarsag@eduvizig.hu Web: www.eduvizig.hu JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG 1-5

Részletesebben

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE ALAPJÁN Dr. Móczár Balázs BME Geotechnikai Tanszék Szabványok MSz 14043/2-79 MSZ EN ISO 14688 MSZ 14043-2:2006 ISO 14689 szilárd kőzetek ISO 11259 talajtani

Részletesebben

Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján

Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján Molnár Mária, Dr. Zachar Judit, Gondárné Sőregi Katalin, Büki

Részletesebben

TARTALOM. 1. Bevezető gondolatok 1.1. A vasúti pálya műszaki teljesítőképessége 1.2. Az ÖBB Strategie Fahrweg projektje

TARTALOM. 1. Bevezető gondolatok 1.1. A vasúti pálya műszaki teljesítőképessége 1.2. Az ÖBB Strategie Fahrweg projektje ÚJ TECHNOLÓGIÁK ÉS ANYAGOK A PÁLYAÉPÍTÉSBEN ÉS FENNTARTÁSBAN SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS BÉKÉSCSABA, 2011. augusztus 31 - szeptember 2. A VASÚTI ALÉPÍTMÉNY KARBANTARTÁSÁNAK ÉS REHABILITÁCIÓJÁNAK EGYES KÉRDÉSEI

Részletesebben

Vízkutatás, geofizika

Vízkutatás, geofizika Vízkutatás, geofizika Vértesy László, Gulyás Ágnes Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, 2012. Magyar Vízkútfúrók Egyesülete jubileumi emlékülés, 2012 február 24. Földtani szelvény a felszínközeli

Részletesebben

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 9. tétel Burkolatalapok szerkezeti kialakítása, építése Ismertesse a burkolatalapok feladatát! Mutassa be a kötőanyag nélküli alaprétegeket! Mutassa be a kötőanyaggal készülő alaprétegeket! Kulcsszavak,

Részletesebben

Kutatási jelentés Füzér felsővár, ciszterna

Kutatási jelentés Füzér felsővár, ciszterna Kutatási jelentés Füzér felsővár, ciszterna 2009. szeptember A füzéri felsővár ciszternájának 2005-ben megkezdett, majd megszakadt kutatási munkáinak folytatását tűztük ki célul, a 2009. szeptember utolsó

Részletesebben

Nyugat magyarországi peremvidék

Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat- magyarországi peremvidék ÉGHAJLATI és NÖVÉNYZETI sajátosságok alapján különül el, nem morfológiai különbségek alapján 7100 km² Határai: Kisalföld (É), Dunántúlikhg.,Dunántúli-dombvidék

Részletesebben

A települési környezetvédelmi programok elkészítését az 1995. évi LIII. törvény IV. fejezetében, a 46. (1) bekezdés b) pontja írja elő.

A települési környezetvédelmi programok elkészítését az 1995. évi LIII. törvény IV. fejezetében, a 46. (1) bekezdés b) pontja írja elő. 1. BEVEZETÉS Munkánk bevezető részében képet kívánunk adni a települési környezetvédelmi programok törvény által előírt, valamint más okokból fakadó szükségességéről, hasznosításának módjáról, lehetőségeiről,

Részletesebben

Földmővek, földmunkák II.

Földmővek, földmunkák II. Földmővek, földmunkák II. Földanyagok tervezése, kiválasztása Földmővek anyagának minısítése A földmőanyagok általános osztályozása A talajok (új) szabványos osztályozása A talajok minısítése a fölmőanyagként

Részletesebben

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY Régészeti munkarész

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY Régészeti munkarész KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY Régészeti munkarész Készült: Kecskéd község szerkezeti és szabályozási tervének módosításához Megrendelő: REGIOPLAN Kft. Készítette: László János 2011. március

Részletesebben

Az építményt érő vízhatások

Az építményt érő vízhatások Általános információk, alapfogalmak ACO Fränkische ACO MARKANT ACO ACO DRAIN DRAIN A megbízható szivárgórendszertõl biztonságot, ellenõrizhetõséget és nagy élettartamot várunk el. Ehhez szükséges a földdel

Részletesebben

1 ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

1 ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 1 ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024

Részletesebben

A miskolci Avas domb északi lejtőjéről származó kőzetminták mérnökgeológiai értékelése

A miskolci Avas domb északi lejtőjéről származó kőzetminták mérnökgeológiai értékelése Mérnökgeológia-Kőzetmechanika 2013 (Szerk: Török Á., Görög P. & Vásárhelyi B.) Oldalak: 289-298 A miskolci Avas domb északi lejtőjéről származó kőzetminták mérnökgeológiai értékelése Engeineering geological

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 185-17/2016. Tárgy: Baj, Németh Sándor egyéni vállalkozó 03 hrsz-ú ingatlanon lévő Baj.-III homokbánya környezetvédelmi engedélyeztetési eljárása Ügyintéző:

Részletesebben

Megújuló energiaforrások vizsgálata. megyékben

Megújuló energiaforrások vizsgálata. megyékben www.huro-cbc.eu; www.hungary-romania-cbc.eu Megújuló energiaforrások vizsgálata Szabolcs-Szatmár-Bereg Szabolcs Szatmár Bereg és Szatmár megyék Satu Mare megyékben geotermikus atlasza Záhony Mándok Készítette:

Részletesebben

HIDROGEOLÓGIAI CÉLÚ VEGETÁCIÓ TÉRKÉPEZÉS A KELEMENSZÉKEN

HIDROGEOLÓGIAI CÉLÚ VEGETÁCIÓ TÉRKÉPEZÉS A KELEMENSZÉKEN HIDROGEOLÓGIAI CÉLÚ VEGETÁCIÓ TÉRKÉPEZÉS A KELEMENSZÉKEN Czauner Brigitta, Vojnits Anna, Majercsik Csaba IV. évf. geológus Mádlné Dr. Szőnyi Judit egyetemi docens ELTE TTK FFI GKK Alkalmazott és Környezetföldtani

Részletesebben

Tapasztalatok vizes terepasztal (homokasztal) oktatásban való használatáról

Tapasztalatok vizes terepasztal (homokasztal) oktatásban való használatáról A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 82. kötet (2011) Tapasztalatok vizes terepasztal (homokasztal) oktatásban való használatáról Hegedűs András adjunktus Miskolci Egyetem, Földrajz Intézet

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV vízgyűjtő alegység közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN

A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN Vágó János PhD hallgató, Miskolci Egyetem, Természetföldrajz-Környezettan Tanszék 1. A Bükkalja miocén kori vulkáni képződményei A Bükkalja

Részletesebben

MAGYARFÖLD. Települési Szennyvízkezelési Programja. Magyarföld Község Önkormányzata 8973 Magyarföld, Jókai Mór utca 4.

MAGYARFÖLD. Települési Szennyvízkezelési Programja. Magyarföld Község Önkormányzata 8973 Magyarföld, Jókai Mór utca 4. Magyarföld Község Önkormányzata 8973 Magyarföld, Jókai Mór utca 4. MAGYARFÖLD Települési Szennyvízkezelési Programja 2016 Készítette: Goodwill Consulting Kft. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés, kiindulási adatok...

Részletesebben

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Miskolci Egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézet Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Oktatási segédlet Szerző: Dr. Somosvári Zsolt DSc professzor emeritus Szerkesztette:

Részletesebben

5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS

5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS 5. FELSZÍN ALATTI VÍZELVEZETÉS 5.1. CÉL, FELADAT 5.1.1. Cél: 1. Síkvidék: magas TV szintcsökkentés Teherbírás növelés, fagyveszély csökkentés 2. Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: rá hullott

Részletesebben

Szél Tamás, okleveles építőmérnök METADUO Kft. MHT Vándorgyűlés - Szombathely 2015. JÚLIUS 2.

Szél Tamás, okleveles építőmérnök METADUO Kft. MHT Vándorgyűlés - Szombathely 2015. JÚLIUS 2. A dunaújvárosi löszpart története és partvédelmi rendszer kialakulása Szél Tamás, okleveles építőmérnök METADUO Kft. MHT Vándorgyűlés - Szombathely 2015. JÚLIUS 2. Előadó: Szél Tamás Előadás címe: A dunamenti

Részletesebben

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás A köpeny anyagának áramlása Lemez mozgások (tektonika) 1-10 cm/év Gravitációs hatás Kambrium (550m) Perm (270m) Eocén (50m) Az endogén erők felszínformáló

Részletesebben

Háromdimenziós szivárgásmodellezés mobil árvízvédelmi fal környezetében

Háromdimenziós szivárgásmodellezés mobil árvízvédelmi fal környezetében Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnika szekció Tudományos Diákköri Konferencia 2014 Háromdimenziós szivárgásmodellezés mobil árvízvédelmi fal környezetében Szerző:

Részletesebben

Környezeti értékelés

Környezeti értékelés Környezeti értékelés 1. Bevezető 1.1. Előzmények Jelen környezeti értékelés Sajólád Településrendezési Terv módosításához készült a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően. 1.2. A környezeti értékelés

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYEI

A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYEI A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYEI A Sorozat BÁNYÁSZAT 50. KÖTET A Miskolci Egyetem fennállásának 260. évfordulója alkalmából rendezett Jubileumi Tudományos Konferencia Bányászati és Műszaki földtudományi

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Geoműanyagok A környezetszennyeződés megakadályozása érdekében a szemétlerakókat környezetüktől hosszú távra el kell szigetelni. Ebben nagy szerepük van a műanyag geomembránoknak.

Részletesebben

2. fejezet. 2.1. Telekhez a házat vagy éppen fordítva? 2.2. A megfelelő telek szubjektív ismérvei. 2.3. A megfelelő telek objektív ismérvei

2. fejezet. 2.1. Telekhez a házat vagy éppen fordítva? 2.2. A megfelelő telek szubjektív ismérvei. 2.3. A megfelelő telek objektív ismérvei 2. fejezet 2.1. Telekhez a házat vagy éppen fordítva? Ha megszületett a házépítésről szóló családi döntés, akkor a következő logikus lépés jövendő otthonunk helyének megtalálása: a telekválasztás. De biztos,

Részletesebben

Mogyoród Környezetvédelmi Programja 1 BEVEZETÉS

Mogyoród Környezetvédelmi Programja 1 BEVEZETÉS 1 BEVEZETÉS Az egész világon megfigyelhető tendencia, hogy a városok népessége egyre nő, ugyanakkor a vidéki élet is egyre urbanizáltabbá válik, a lakott területek egyre inkább koncentrálódnak. A háztartások

Részletesebben

ISZKASZENTGYÖRGY TERMÉSZETI ÉS KULTÚRTÖRTÉNETI TÁJÉRTÉKEI

ISZKASZENTGYÖRGY TERMÉSZETI ÉS KULTÚRTÖRTÉNETI TÁJÉRTÉKEI ISZKASZENTGYÖRGY TERMÉSZETI ÉS KULTÚRTÖRTÉNETI TÁJÉRTÉKEI ISZKASZENTGYÖRGY TERMÉSZETI ÉS KULTÚRTÖRTÉNETI TÁJÉRTÉKEI Szerkesztette: Kovács Zsanett Dobos Anna PhD. EKF Tájkutatások Természetvédelem Tehetséggondozó

Részletesebben

Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 5.

Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 5. Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 5. A mezőgazdasági utak alépítményei Dr Kosztka, Miklós Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 5.: A mezőgazdasági utak alépítményei Dr Kosztka, Miklós Lektor: Dr. Csorja,

Részletesebben

Infrastruktúra földművek Jegyzet ábrák nélkül

Infrastruktúra földművek Jegyzet ábrák nélkül 1 Infrastruktúra földművek Jegyzet ábrák nélkül A jegyzethez tartozó ábrák a ppt előadások tartalmazzák, melyek ugyancsak a tanszéki honlapon találhatók meg. 2011. november 2 1. BEVEZETÉS, FÖLDMŰVEK OSZTÁLYOZÁSA

Részletesebben

BUDAPEST HATVAN VASÚTI FŐVONAL REKONSTRUKCIÓS PROJEKT

BUDAPEST HATVAN VASÚTI FŐVONAL REKONSTRUKCIÓS PROJEKT MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1 Településhálózati összefüggések A település az Aszódi Járáshoz tartozik. A település Aszód és Gödöllő vonzáskörzetébe tartozik. 1.2 A területfejlesztési

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG. Levegőminőségi terv

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG. Levegőminőségi terv KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Levegőminőségi terv Dunaújváros és környéke levegőszennyezettségének csökkentése és az egészségügyi határérték túllépések megszűntetése

Részletesebben

Fúrásszelvény 1.F. j. fúrás. természetes víztartalom, w (%) kötött talajok: folyási és plasztikus határ, w,w (%)

Fúrásszelvény 1.F. j. fúrás. természetes víztartalom, w (%) kötött talajok: folyási és plasztikus határ, w,w (%) 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 1., K épület magasföldszint 1/A Fúrásszelvény 1.F. j. fúrás Helyszín: Budapest III. kerület, Római-part Dátum: 2012.09.27. Törzsszám: Rajzszám: Méretarány: 2.1 M=1:50 Megjegyzés:

Részletesebben

Aranyi László A BOSZNIAI PIRAMISOK

Aranyi László A BOSZNIAI PIRAMISOK Aranyi László A BOSZNIAI PIRAMISOK Semir Osmanagic, a boszniai piramisok felfedezője, átírta a múltat, átírta a jelent, és egyúttal a jövőt is. Bátor ember. Volt kellő ereje és kitartása már-már az egész

Részletesebben

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren (73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren Digital publication of the 1:200,000 scale agricultural soil map on the georgikon map talajtan@georgikon.hu

Részletesebben

Cél. ] állékonyság növelése

Cél. ] állékonyság növelése Szivárgók Cél Síkvidék: magas talajvízszint esetén - TV szintcsökkentés, - teherbírás növelés, - fagyveszély csökkentés Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: ráhullott csapadék kivezetése Támszerkezetek:

Részletesebben

Archaeologia - Altum Castrum Online. A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja.

Archaeologia - Altum Castrum Online. A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja. A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja Tóth Zsolt Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztály JELENTÉS a pécsi székesegyház nyugati oldala előtt, a

Részletesebben

k KIEGÉSZÍTŐK TÁSKA TÁSKA ÁLLVÁNY FEJ FREELUX Lux Optical laptop táska 12 OLDAL LADYLUX POKELUX STYLUX ASTRILUX SOFTILUX TITALUX METALUX CLASSILUX

k KIEGÉSZÍTŐK TÁSKA TÁSKA ÁLLVÁNY FEJ FREELUX Lux Optical laptop táska 12 OLDAL LADYLUX POKELUX STYLUX ASTRILUX SOFTILUX TITALUX METALUX CLASSILUX k KIEGÉSZÍTŐK vegyszerek elleni védelem mechanikai védelem páramentes lencse karcmentes lencse TÁSKA 120400 10-11 OLDAL 62117 27 35 36 39 44 48 56 59 FREELUX Lux Optical laptop táska 12 OLDAL 62510 16

Részletesebben

RAMOCSA. Települési Szennyvízkezelési Programja. Ramocsa Község Önkormányzata 8973 Ramocsa, Fő út 6.

RAMOCSA. Települési Szennyvízkezelési Programja. Ramocsa Község Önkormányzata 8973 Ramocsa, Fő út 6. Ramocsa Község Önkormányzata 8973 Ramocsa, Fő út 6. RAMOCSA Települési Szennyvízkezelési Programja 2016 Készítette: Goodwill Consulting Kft. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés, kiindulási adatok... 4 2. A település

Részletesebben

Zárójelentés a. Szárazulati és tengeralatti üledékhézagok elkülönítése a Dunántúliközéphegység alsó- és középső-kréta rétegsoraiban c.

Zárójelentés a. Szárazulati és tengeralatti üledékhézagok elkülönítése a Dunántúliközéphegység alsó- és középső-kréta rétegsoraiban c. Zárójelentés a Szárazulati és tengeralatti üledékhézagok elkülönítése a Dunántúliközéphegység alsó- és középső-kréta rétegsoraiban c. OTKA projektről Bevezetés Az üledéksorok hézagosságának két fontosabb

Részletesebben

Közlekedésépítő technikus

Közlekedésépítő technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben