egyeztette: dr. Nagy Sándor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "egyeztette: dr. Nagy Sándor"

Átírás

1 Az eljárás kódja: VIR-02_V03 OVSz MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS i minták konfirmáló laboratóriumba való beküldési, fogadási és dokumentációs rendje Készítette: * Ellenőrizte és egyeztette: dr. Nagy Sándor Jóváhagyta: dr. Miskovits Eszter Hatályba helyezte Hatályba lépés : Dr. Barróti- Tóth Klára * Munkacsoport: dr. Baróti-Tóth Klára, dr. Bohaty Ilona, dr. Jenei Béla, dr. Nagy Sándor, Péterfi Zsuzsanna, dr. Szabó Zsuzsanna, Szekeres Éva, Túryné Hriczkó Judit 1. Tartalomjegyzék Hivatkozás 2 Érvényességi kör 3 Az eljárás célja 3 Meghatározások 3 Eljárásrend 3 Mellékletek: VIR-02 V03 F01 7 VIR-02 V03 F02 8 VIR-02 V03 F03 9 VIR-02 V03 F04 10 VIR-02 V03 F05 12 Egyeztetés : Oldalszám: 1/(12).

2 2. Hivatkozás 3/2005. (II.10.) EüM rendelet az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről 44/2005.(.19.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek gyártásának személyi és tárgyi feltételeiről 2 (2) pont alapján GMP 3.verzió 8/2003.(III.13.) ESzCsM rendelet az in vitro orvostechnikai eszközökről 18/1998. (VI.03.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 18/2002. (II. 28.) ESzCsM rendelet a szerzett immunhiányos tünetcsoport kialakulását okozó fertőzés terjedésének megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről és a szűrővizsgálatok elvégzésének rendjéről Guide to the preparation, use and quality assurance of blood components 14 th ed. Council of Europe, Strasbourg, 2008 Commission directive 2004/33/EC of 22 March 2004, implementing Directive 2002/98/EC of the European Parliament and of the Council as regards certain technical requirements for blood and blood components 2005/61/EK irányelve (2005. szeptember 30.) a 2002/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a nyomon követhetőségi követelmények, illetve a súlyos szövődmények és súlyos káros események bejelentése tekintetében történő végrehajtásáról 2005/62/EK irányelve (2005. szeptember 30.): a 2002/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vérellátó intézménynek minőségbiztosítási rendszerére vonatkozó közösségi szabványok és előírások tekintetében történő végrehajtásáról Egyeztetés : Oldalszám: 2/(12).

3 3. Érvényességi kör Az eljárás az OVSz konfirmáló laboratóriumára, valamennyi szűrővizsgálati laboratóriumára és vért vevő helyére, továbbá az OVSz-szel szerződéses viszonyban lévő transzfúziós osztályokra vonatkozik. 4. Az eljárás célja A szűrővizsgálatokban reaktív vérmintáknak, valamint a konfirmálási algoritmus által előírt esetekben mintavételre behívott donortól levett vérmintáknak a konfirmáló laboratóriumba való beküldés előkészítése, a minták beküldésének és fogadási rendjének szabályozása. Nem tartozik jelen utasítás hatálya alá a dolgozók munkaegészségügyi vizsgálata, valamint a betegek és az autotranszfúziós eljárásban résztvevők vizsgálata. 5. Meghatározások Szűrővizsgálati laboratórium: az OVSz területi egységében a donorok transzfúzióval átvihető fertőzőbetegségek szűrővizsgálatát végző laboratórium. Konfirmáló laboratórium: az OVSzK-ban lévő laboratórium, amely nem vesz részt a donorminták szűrővizsgálatában, hanem az OVSz szűrővizsgálatot végző laboratóriumaiban reaktív szűrővizsgálati eredménnyel rendelkező minták konfirmáló (megerősítő) vizsgálatát és /vagy archiválását végzi. 6. Eljárásrend A konfirmáló laboratóriumba küldött savóminták A szűrővizsgálati laboratórium az alábbi savómintákat küldi a konfirmáló laboratóriumba: szűrővizsgálatban reaktív, a vizsgálati algoritmus szerint konfirmálandó minták, szűrővizsgálatban reaktív, a vizsgálati algoritmus szerint archiválandó minták, a vizsgálati algoritmus, vagy a szakmai főigazgató helyettes által elrendelt vizsgálatokra behívott donoroktól levett minták. A behívott donoroktól a mintákat abban a vérvételi egységben kell levenni, ahol a donor jelentkezik. A mintákat a területileg illetékes szűrővizsgálati laboratóriumba kell eljuttatni a vérvétel helyszínén a konfirmáló laboratórium címére generált szállítólevéllel és a maradék vérvételi sorszámcímkékkel együtt. Egyeztetés : Oldalszám: 3/(12).

4 A vérminták előkészítése szállításhoz A vérmintákat a szűrővizsgálati laboratóriumban le kell centrifugálni, és a leválasztott tiszta, minimum 1ml, nem hemolizált savót erre a célra rendszeresített minta csövekbe át kell pipettázni. Amennyiben a szűrővizsgálatban reaktív vérmintából nem nyerhető konfirmáló vizsgálatra alkalmas savóminta, a plazmakészítményből (szegmens) származó plazma mintát kell küldeni. Plazma minta küldése esetén ezt jelölni kell a szállítólevélen. Amennyiben egy donortól többféle ágensre kérnek konfirmálást, akkor ágensenként különkülön mintacsövet kell küldeni. A konfirmáló laboratóriumba küldött savómintákat a fertőző ágensek szerint színkódolt kupakkal kell ellátni: sárga lila kék zöld HCV HIV HBV a-tp piros a-hbc, (HBsAg + a-hbc) együttesen pozitív A savót tartalmazó mintacsövekre vonalkód nélküli vérvételi sorszámcímkét kell ragasztani közvetlenül a cső felső, recézett széle alól induló csavarvonalban úgy, hogy a szám minden tagja olvasható legyen, és azt a kupak ne gyűrje fel. A mintákat le kell fagyasztani, és szállításig -20 C alatti hőmérsékleten kell tárolni. A minták beküldése a konfirmáló laboratóriumba A mintákat a levételtől számított 7 munkanapon belül el kell küldeni a konfirmáló laboratóriumba. A beküldéshez mellékelni kell a szállítóleveleket és ehhez hozzátűzve a mintákhoz tartozó a maradék vérvételi sorszámokat. A konfirmáló laboratórium feladata Konfirmáló laboratóriumba beküldött savómintákat a szállítólevelek alapján át kell venni, és fogadni kell az eprogesa rendszerben. Egyeztetni kell, hogy a mintacsövön lévő kupakkal kódolt ágens megegyezik-e a számítógépes rendszerben generálódott elintézetlen vizsgálattal. A mintákhoz küldött vonalkódos vérvételi sorszámcímkéket a megfelelő ágens konfirmálási naplójába kell ragasztani. A naplóba rá kell vezetni a mintavétel és a beérkezés dátumát. Egyeztetés : Oldalszám: 4/(12).

5 A vizsgálatok elvégzéséig a mintákat, ágensenként (kupak színkód szerint) külön állványban, + 4 C n kell tárolni. A konfirmáló laboratóriumban el kell végezni az egyes ágensekre vonatkozó utasításokban meghatározott vizsgálatokat (VIR-04, VIR-05, VIR-06, VIR-07). Az vizsgálati eredmény listákról a mért értékeket és a vizsgálati eredményeket, ágensenként, vizsgálati naplóba kell feljegyezni (lásd mellékletek). Az eredmények rögzítésénél használt rövidítések: Negatív: N Pozitív: P Kétes: K Reaktív: R Nem reaktív: NR Invalid: I Az eprogesa rendszerbe az eredményeket kétszer, mindkét esetben az algoritmusnak megfelelő sorrendben kell bevinni. Az első eredmény beadását az eredmény listáról, a másodikat a vizsgálati naplóból kell elvégezni. Amennyiben a két eredménybevitel egyezik, a számítógépes rendszer a vizsgálati algoritmusnak megfelelően generálja a következő elvárt vizsgálatot. A vizsgálati eredményeket a minta beérkezésétől számított 21 napon belül rögzíteni kell az informatikai rendszerbe. Az eredmények rögzítését követő 3 munkanapon belül el kell végezni a donorra vonatkozó kiszűrés, illetve megjegyzés módosítását az eprogesa rendszerben. A konfirmálási algoritmus által előírt vizsgálatok elvégzése után, a mintasavót tartalmazó csöveket ágensenként, külön-külön, erre a célra rendszeresített 10x10 mintahellyel rendelkező dobozokban kell tárolni, (- 20) (- 40) C hőmérsékleten. Minden dobozon szerepeltetni kell az ágens nevét, valamint a doboz sorszámát. Az archivált minta tárolási helyét, az eprogesa Véradáshoz fűzött megjegyzések rovatában kell rögzíteni. A minták megőrzési ideje 10 év. A minták selejtezésekor a tároló doboz számát jegyzőkönyvezni kell. A fertőzött donorok járványügyi jelentése A donoroknál észlelt bejelentésre kötelezett fertőző betegségek esetén a jelentés elküldését a konfirmálási naplóban dokumentálni kell. Egyeztetés : Oldalszám: 5/(12).

6 A konfirmálás dokumentációja A konfirmáló laboratóriumba beérkezett mintákhoz tartozó szállítóleveleket, a hozzájuk tűzött fogadási bizonylattal a feldolgozó helyek (és a hozzájuk tartozó beszállítók) szerint csoportosítva kell gyűjteni. Az egyes vizsgálatok eredményeit tartalmazó kinyomtatott eredmény listákat időrendi sorrendben kell tárolni. Egyeztetés : Oldalszám: 6/(12).

7 VIR-02 V03 F01 Minta adatai / HIV vizsgálat i adminisztrálás Vonalkódos vérvételi sorszám Donor azonosít Vérvétel Beérkezés neve ok eredménye mért érték eredm. szignó NAPLÓ BAL OLDAL Egyeztetés : Oldalszám: 7/(12).

8 VIR-02 V03 F02 melléklet Minta adatai / HBV vizsgálat i adminisztrálás Vonalkódos vérvételi sorszám Donor azonosít Vérvétel Beérkezés neve ok eredménye mért érték eredm. szignó NAPLÓ BAL OLDAL Egyeztetés : Oldalszám: 8/(12).

9 VIR-02 V03 F03 melléklet Minta adatai / TP vizsgálat i adminisztrálás Vonalkódos vérvételi sorszám Donor azonosít Vérvétel Beérkezés neve ok eredménye mért érték eredm. szignó NAPLÓ BAL OLDAL Egyeztetés : Oldalszám: 9/(12).

10 VIR-02 V03 F04 melléklet Minta adatai / HIV vizsgálat i adminisztrálás Vonalkódos vérvételi sorszám Donor azonosít Vérvétel Beérkezés neve ok eredménye mért érték eredm. szignó NAPLÓ BAL OLDAL Egyeztetés : Oldalszám: 10/(12).

11 Eredmények beadása 1. bevitel 2. bevitel Archiválási adatok rögzítése Kiszűrés / megjegyzés módosítása Jelentés adminisztrálás dátum szignó dátum szignó helykód dátum szignó dátum szignó dátum szignó HIV/HCV/TP/HBV napló jobb oldal Egyeztetés : Oldalszám: 11/(12).

12 VIR-02 V03 F05 melléklet Minta adatai / a-hbc és (a-hbc + HBsAg) Archiválási adatok rögzítése Vonalkódos vérvételi sorszám Donor azonosít Vérvétel Beérkezés Jelentés adminisztrálás helykód dátum szignó dátum szignó a-hbc archiválási napló Egyeztetés : Oldalszám: 12/(12).

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés 1/16 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:188857-2012:text:hu:html HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857 Ajánlati/részvételi felhívás Árubeszerzés

Részletesebben

6/OVSZ/2008. "OVSZ Vírusszűrő tesztkészletek" tájékoztató az eljárás eredményéről(nemzeti)

6/OVSZ/2008. OVSZ Vírusszűrő tesztkészletek tájékoztató az eljárás eredményéről(nemzeti) 6/OVSZ/2008. "OVSZ Vírusszűrő tesztkészletek" tájékoztató az eljárás eredményéről(nemzeti) Közbeszerzési Értesítő száma: 2008/72 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás

Részletesebben

Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése

Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése Sohajda Réka BRVK/ Vérkészítmény előállító osztály 2012.03.07. Donor

Részletesebben

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA HIV/AIDS SZŰRŐVIZSGÁLATOK JOGI SZABÁLYOZÁSA Dr. Molnár Zsuzsanna Dr. Dudás Mária OEK Járványügyi osztály 1 JOGI SZABÁLYOZÁS TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS I. 10/1985. (Eü.K.16.) EüM utasítással módosított 19/1966.

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte és egyeztette:

Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Az eljárás kódja: TRNSPL-02_V03 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte Önkéntes őssejtdonorok nyilvántartása, dr. Miskovits dr. Baróti-Tóth * dr.

Részletesebben

Vénától-Vénáig. Tokainé Dócs Melinda Németh Judit Melinda OVSZ, Soproni Területi Vérellátó MOLSZE

Vénától-Vénáig. Tokainé Dócs Melinda Németh Judit Melinda OVSZ, Soproni Területi Vérellátó MOLSZE Vénától-Vénáig Transzfúziológia: nyomonkövethetıség a donortól a betegig Tokainé Dócs Melinda Németh Judit Melinda OVSZ, Soproni Területi Vérellátó MOLSZE X. Jubileumi Nagygyőlés Budapest,2007. Augusztus

Részletesebben

Hibajelentı lapok szerepe a minıségfejlesztésben

Hibajelentı lapok szerepe a minıségfejlesztésben Hibajelentı lapok szerepe a minıségfejlesztésben Kovács Erzsébet DRVK 2007.09.04. 1 Bevezetés Az ISO 9001:2000 szabvány valamint a Helyes Gyártási Gyakorlat szerint gyógyszerek esetében a gyártónak a panaszok

Részletesebben

Autotranszfúzió és intraoperatív vérmentés. Dr. Molnár Attila Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátó

Autotranszfúzió és intraoperatív vérmentés. Dr. Molnár Attila Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátó Autotranszfúzió és intraoperatív vérmentés Dr. Molnár Attila Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátó Autológ vérgyűjtés / Autotranszfúzió Olyan transzfúzió, ahol a donor és recipiens azonos

Részletesebben

Országos Pankreász Regiszter (OPR) Használati útmutató

Országos Pankreász Regiszter (OPR) Használati útmutató Országos Pankreász Regiszter (OPR) Használati útmutató Készítette: Prof. Dr. Hegyi Péter OPR szakmai koordinátor Lakatosné Ficzere Judit OPR adminisztrációs vezető 2012. 2 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2.

Részletesebben

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 207-339881. Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 207-339881. Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés 1/6 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:339881-2012:text:hu:html HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 207-339881 Tájékoztató az eljárás eredményéről Árubeszerzés

Részletesebben

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE. Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós. Bevezetés...2 /Introduction/ Dr. Jákó Kinga

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE. Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós. Bevezetés...2 /Introduction/ Dr. Jákó Kinga FOCUS MEDICINAE Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós Főszerkesztő: Dr. Karabélyos Csaba Szerkesztőbizottság: Dr. Bencsik Krisztina Prof. Czirják László Prof. Horváth Örs Péter Dr. Kalmár Ágnes Dr. Mátrai

Részletesebben

Építészeti előírások, követelmények. a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett. A regionális vérellátó központok fejlesztése

Építészeti előírások, követelmények. a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett. A regionális vérellátó központok fejlesztése Építészeti előírások, követelmények a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett A regionális vérellátó központok fejlesztése című Pályázati Felhívásához Kódszám: TIOP-2.2.3/11/1

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 23-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 23-i ülésére 11. Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 23-i ülésére Tárgy: A laboratóriumi feladatok ellátása érdekében közreműködői szerződés megkötésére felhatalmazás adása

Részletesebben

Cont. QualiCont In Vitro Diagnosztikai. Minőségellenőrzési Közhasznú Társaság. QC FÓRUM 2005.02.03. Dr. Horváth Katalin ügyvezető

Cont. QualiCont In Vitro Diagnosztikai. Minőségellenőrzési Közhasznú Társaság. QC FÓRUM 2005.02.03. Dr. Horváth Katalin ügyvezető Q Q In Vitro Diagnosztikai Minőségellenőrzési Közhasznú Társaság QC FÓRUM 2005.02.03. Dr. Horváth Katalin ügyvezető Q Q Q Kht. szervezeti felépítése Taggyűlés Felügyelő Bizottság MLDT-Prof.Dr.Horváth Andrea

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: dr. Nagy Sándor

Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: dr. Nagy Sándor Az eljárás kódja: TRNSPL-05_V01 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte Hatályba lépés dátuma: A Központi Várólista Iroda működési rendje * dr. Nagy

Részletesebben

Nagy Sándor 2013.04.12. Hemovigilancia. A vérbiztonság aktuális kérdései.

Nagy Sándor 2013.04.12. Hemovigilancia. A vérbiztonság aktuális kérdései. Nagy Sándor 2013.04.12 Hemovigilancia. A vérbiztonság aktuális kérdései. Hemovigilancia Vénától-vénáig (és azon túl) Elállítás (OVSz) Alapanyag Szakmai anyag Eszköz Személyzet Felhasználás (Klinikum) Körülmények

Részletesebben

18/2002. (XII. 28.) ESzCsM rendelet

18/2002. (XII. 28.) ESzCsM rendelet 18/2002. (XII. 28.) ESzCsM rendelet a szerzett immunhiányos tünetcsoport kialakulását okozó fertőzés terjedésének megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről és a szűrővizsgálatok elvégzésének rendjéről

Részletesebben

Beszerzési és Anyaggazdálkodási Szabályzat. Anyaggazdálkodás Működési Szabályzata

Beszerzési és Anyaggazdálkodási Szabályzat. Anyaggazdálkodás Működési Szabályzata Borsodvíz Zrt.. 3527 Miskolc, Tömösi u. 2. Ügyirat szám: Beszerzési és Anyaggazdálkodási Szabályzat Anyaggazdálkodás Működési Szabályzata A beszerzési és anyagellátási tevékenységnek meghatározott szabályok

Részletesebben

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008. Főbb gyakorlati szempontok Változások. Készítette: Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna KMR régióigazgató, 2016.

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008. Főbb gyakorlati szempontok Változások. Készítette: Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna KMR régióigazgató, 2016. Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008. Főbb gyakorlati szempontok Változások Készítette: Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna KMR régióigazgató, 2016. február A biztonságos transzfúziós gyakorlat irányelveinek megfogalmazása

Részletesebben

3/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1. hatályos: 2012.01.04-2012.01.05

3/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1. hatályos: 2012.01.04-2012.01.05 3/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2012.01.04-2012.01.05 Tartalom: szexuális úton terjedı fertızések - orvosi igazolás kiállítása szervátültetés

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet 1139. Budapest, Hajdú utca 29. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Készítette:.. Schläfferné Takács Veronika s.k. pénzügyi osztályvezető Iktatószám:

Részletesebben

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Tel/ Fax: 06-66/441-351 Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2014. év január hó 1. naptól Jóváhagyta:..

Részletesebben

Pankreász Regiszter (PR) Használati útmutató. Készítette: Szentesi Andrea Pankreász Regiszter igazgató Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport

Pankreász Regiszter (PR) Használati útmutató. Készítette: Szentesi Andrea Pankreász Regiszter igazgató Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport Pankreász Regiszter (PR) Használati útmutató Készítette: Szentesi Andrea Pankreász Regiszter igazgató Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport Hegyi Péter elnök Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport Tartalom 1. Bevezetés...

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP. a... évi önkormányzati pályázathoz

PÁLYÁZATI ADATLAP. a... évi önkormányzati pályázathoz 1. melléklet a 14/2015.(XI. 24.) önkormányzati rendelethez PÁLYÁZATI ADATLAP a... évi önkormányzati pályázathoz Pályázó szervezet megnevezése: Pályázó szervezet címe: Aláírásra jogosult képviselő neve:

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Veszprémi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1 verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Veszprémi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1 verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Veszprémi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik.

Részletesebben

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza központtal megvalósuló központi háziorvosi ügyeleti szolgáltatás megrendelése egyszerű közbeszerzési eljárásban 2011.

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől. 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1.

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől. 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1. Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága Elnökétől 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1. ELŐTERJESZTÉS Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015.

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Dunaújváros, Bartók tér 1. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos 2014.10.01-től dr. Borsós Beáta igazgató 1 A szabályzat célja, tartalma, kapcsolódó jogszabályok A számvitelről

Részletesebben

ELJÁRÁSI REND. Törökbálinti Városgondnokság intézményei részére tisztítószer beszerzése tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés

ELJÁRÁSI REND. Törökbálinti Városgondnokság intézményei részére tisztítószer beszerzése tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés ELJÁRÁSI REND Törökbálinti Városgondnokság intézményei részére tisztítószer beszerzése tárgyban kiírt, közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés (a Törökbálinti Városgondnokság intézményvezetőjének 2/2013.(VII.1.)

Részletesebben

Erasmus+ szabályzat 201 0 5.

Erasmus+ szabályzat 201 0 5. Erasmus+ szabályzat 2015. S z a b á l y z a t Oldal: 2/19. Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta intézményi Szenátus nevében: Beosztás mb. jogi igazgató Erasmus koordinátor rektor Helgertné Név Busa Zsuzsanna

Részletesebben

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen 1 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT 9.3.3.1. Vérátömlesztést csak transzfúziós

Részletesebben

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008 Főbb szempontok Változások

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008 Főbb szempontok Változások Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008 Főbb szempontok Változások Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011.. A biztonságos transzfúziós gyakorlat irányelveinek megfogalmazása Változtatás szükségességét indokoló

Részletesebben

Kiosztási lista Köteles példányt kapnak: Főigazgatói titkárság Jogtanácsos Rendelőintézeti ig. Minőségirányítási ov. Ápolási ig.

Kiosztási lista Köteles példányt kapnak: Főigazgatói titkárság Jogtanácsos Rendelőintézeti ig. Minőségirányítási ov. Ápolási ig. Iktatószám: Í/2706-1/09 Hatályba lépés: 2010.01.05. OLDAL: 1/25 DÁTUM: 2012.06.18. Tárgyszó: Orvos-szakmai ellátás Azonosító: 192-113-16/09 Kiosztási lista Köteles példányt kapnak: Főigazgatói titkárság

Részletesebben

KAPOS VOLÁN Zrt. A közérdekű adatkérések rendjét rögzítő szabályzat. Hankovszkiné Balogh Ilona operatív és gazdasági igazgató

KAPOS VOLÁN Zrt. A közérdekű adatkérések rendjét rögzítő szabályzat. Hankovszkiné Balogh Ilona operatív és gazdasági igazgató A közérdekű adatkérések rendjét rögzítő szabályzat 1. oldal Előkészítette: dr. Egerszegi Katalin jogi előadó Szirmai László Norbert szám.tech. csoportvezető Ellenőrizte: Hankovszkiné Balogh Ilona operatív

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-2-89/107 számú előírás. Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-2-89/107 számú előírás. Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-2-89/107 számú előírás Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai Food additives authorized for use in foodstuffs intended

Részletesebben

HU-Budapest: Orvosbiológiai berendezések 2008/S 181-240500 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés

HU-Budapest: Orvosbiológiai berendezések 2008/S 181-240500 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:240500-2008:text:hu:html HU-Budapest: Orvosbiológiai berendezések 2008/S 181-240500 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS Árubeszerzés

Részletesebben

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG Dr. Simon Judit SE Családorvosi Tanszék KI JOGOSULT GYÓGYSZERT RENDELNI? - minden orvos és fogorvos - orvosi diplomához kötött

Részletesebben

Kommunikáció a vérellátásban

Kommunikáció a vérellátásban Kommunikáció a vérellátásban A transzfuziológia aktuális kérdései kötelező szintentartó tanfolyam transzfuziológusoknak OVSZK, Landsteiner terem 2013. május 4. 8.00-9.00 Dr. Szabó Zoltán, általános főigazgató-helyettes,

Részletesebben

3/2013. (I. 18.) KIM utasítás

3/2013. (I. 18.) KIM utasítás 1. oldal 3/2013. (I. 18.) KIM utasítás a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti és működési szabályzatáról 1 A fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 7/a. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 7/a. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 7/a. számú melléklete A felsőoktatási szakképzés, alapképzés, valamint osztatlan képzés felvételi eljárási rendje a Pécsi Tudományegyetemen

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben)

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) HONVÉDELMI MINISZTER Nyt. szám: 154 8/2013. ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 183. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. december 3., péntek. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 183. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. december 3., péntek. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. december 3., péntek 183. szám Tartalomjegyzék 2010. évi CXXXIV. törvény A földgáz biztonsági készletezésérõl szóló 2006. évi XXVI. törvény, valamint

Részletesebben

2015.06.22. Minisztérium vagy egyéb nemzeti vagy szövetségi hatóság, valamint regionális vagy helyi részlegeik Ajánlatkérő fő tevényeségi köre:

2015.06.22. Minisztérium vagy egyéb nemzeti vagy szövetségi hatóság, valamint regionális vagy helyi részlegeik Ajánlatkérő fő tevényeségi köre: Ajánlati felhívás - 39/OVSZ/2015. Adásvételi szerződés megkötésére irányuló közbeszerzési eljárás különféle készülékek beszerzése vonatkozásában a TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001. kódszámú program keretében

Részletesebben

Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző egyesület

Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző egyesület Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezései szabályzata Jelen Szabályzatot a Veszprémi Tiszti Kaszinó Hagyományőrző Egyesület

Részletesebben

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekrõl Az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 57.

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:248140-2012:text:hu:html HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 Országos Vérellátó Szolgálat, Karolina út 19-21., attn:

Részletesebben

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JOGI HÁTTERE 1.1 Hatályba lépése 1.2 Az SZMSZ kiterjedése 2. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

FIR-füzetek 12. OSAP statisztika a 2015/16. tanévben

FIR-füzetek 12. OSAP statisztika a 2015/16. tanévben FIR-füzetek 12. OSAP statisztika a 2015/16. tanévben Az OSAP statisztika kezelésének a jelen dokumentumban közreadott változata a 2015. szeptember 1-én aktuális információkat tartalmazza. A kezelési algoritmus

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. 1. A tervezés tekintetében

MEGÁLLAPODÁS. 1. A tervezés tekintetében MEGÁLLAPODÁS Cserkeszőlő községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal és a PS. ÁMK között a gazdálkodással kapcsolatos munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjéről Ezen megállapodás Az államháztartás

Részletesebben

A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik.

A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik. A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik. A Számviteli Törvény írja elő tartalmát. A lenti bizonylati rend minta természetesen a cég operatív teendőihez igazítandó

Részletesebben

A Kerékpáros Miskolc Egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezési szabályzata

A Kerékpáros Miskolc Egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezési szabályzata A Kerékpáros Miskolc Egyesület számviteli politikája, értékelési, pénzkezelési, leltározási és selejtezési szabályzata Érvényes: 2015. január 1-jétől I. Azonosító adatok, általános rész Név: Kerékpáros

Részletesebben

REMETEKERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ)

REMETEKERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) REMETEKERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) 2015 OM azonosító: 034800 1028 Budapest, Máriaremetei u. 71. Tel.: 06-1-397-4402, 06-1-275-8675 Fax.: 06-1-391-6944 Internet:

Részletesebben

Napsugár Óvoda és Bölcsőde Egyesített Intézmény. OM azonosító: 030 999. Szervezeti és működési szabályzat

Napsugár Óvoda és Bölcsőde Egyesített Intézmény. OM azonosító: 030 999. Szervezeti és működési szabályzat Napsugár Óvoda és Bölcsőde Egyesített Intézmény OM azonosító: 030 999 Szervezeti és működési szabályzat 1 I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Az intézmény a jogszabályi előírásoknak megfelelendő az alapító okiratában

Részletesebben

137 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. október 1-én 18 órakor megtartott rendkívüli üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E A Képviselő-testület döntései Határozat 54/2014.

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ 1 Egészségügyi Minisztérium FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA (SZAKOSÍTÓ KÉPZÉS) 1999. Engedélyszám: 20567/99. Érvényes visszavonásig 2 Szerkesztette: Dr. Téglásyné Bácsi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE 2009.9.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 242/3 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE (2009. szeptember 14.) a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények tekintetében az emberi felhasználásra szánt

Részletesebben

Az oldat tartalma milliliterenként: humán plazmaprotein... 200 mg (legalább 98%-os tisztaságú IgG)

Az oldat tartalma milliliterenként: humán plazmaprotein... 200 mg (legalább 98%-os tisztaságú IgG) 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Hizentra 200 mg/ml oldatos injekció bőr alá történő beadásra 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán normál immunglobulin (SCIg). Az oldat tartalma milliliterenként: humán

Részletesebben

kitölthető online módon a Vizsgaközpont honlapján nyomtatható formátumban letölthető a Vizsgaközpont honlapjáról

kitölthető online módon a Vizsgaközpont honlapján nyomtatható formátumban letölthető a Vizsgaközpont honlapjáról VIZSGASZABÁLYZAT 1. Jelentkezés 1.1. Vizsgaidőpont A DExam Vizsgaközpont (a továbbiakban: Vizsgaközpont) naptári évenként három alkalommal szervez nyelvvizsgaidőszakot, május június, október november és

Részletesebben

Hulladék civiláziós melléktermék

Hulladék civiláziós melléktermék Kvassay Jenő Emlékkonferencia A Duna-medence környezeti kérdései 2015. október 15. Budapest Szennyvíziszap és RDF/SRF hulladékok termikus ártalmatlanításának kérdései Dr. Lezsovits Ferenc egyetemi docens

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS BÖLCSŐDÉJE MŰKÖDÉSÉRŐL, SZAKMAI MUNKÁJÁRÓL 2014-2015

BESZÁMOLÓ TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS BÖLCSŐDÉJE MŰKÖDÉSÉRŐL, SZAKMAI MUNKÁJÁRÓL 2014-2015 BESZÁMOLÓ TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS BÖLCSŐDÉJE MŰKÖDÉSÉRŐL, SZAKMAI MUNKÁJÁRÓL 2014-2015 Készítette: Dancza Istvánné bölcsődevezető Tartalomjegyzék Az intézmény adatai... 1 Intézményünk ellátó rendszerben

Részletesebben

2. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Gazdasági, Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának 2013. október 30.

2. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Gazdasági, Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának 2013. október 30. 3. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 30.-i ülésére 2. számú napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzat Gazdasági, Pénzügyi és

Részletesebben

01/OVSZ/2013. "TIOP kivitelezés" - Ajánlati felhívás módosítása

01/OVSZ/2013. TIOP kivitelezés - Ajánlati felhívás módosítása 01/OVSZ/2013. "TIOP kivitelezés" - Ajánlati felhívás módosítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/33 A regionális vérellátó központok fejlesztése tárgyú TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001. kódszámú programban

Részletesebben

Somogy Megyei Levéltár. Kaposvári Közegészségügyi és Járványügyi Állomás iratai 1956-1995 XXIV.1051. Terjedelem

Somogy Megyei Levéltár. Kaposvári Közegészségügyi és Járványügyi Állomás iratai 1956-1995 XXIV.1051. Terjedelem Somogy Megyei Levéltár Kaposvári Közegészségügyi és Járványügyi Állomás iratai 1956-1995 XXIV.1051. Terjedelem Raktári egységek száma Terjedelem ifm. 83 kisdoboz 21 kötet Kötetek: 0,90 ifm Iratok: 10,37

Részletesebben

Véradásszervezés, donortoborzás és megtartás aktuális kérdései

Véradásszervezés, donortoborzás és megtartás aktuális kérdései Véradásszervezés, donortoborzás és megtartás aktuális kérdései Donorok, donorvérek kivizsgálása 2013.04.12. Dr. Kalász László 1 Véradásszervezés Történeti áttekintés: A kórházi szükséglet alapján eseti

Részletesebben

A HONVÉDSÉGI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE PÉNZESZKÖZ KEZELÉSI SZABÁLYZATA

A HONVÉDSÉGI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE PÉNZESZKÖZ KEZELÉSI SZABÁLYZATA A HONVÉDSÉGI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE A Jóváhagyta a HODOSZ Elnöksége 2015. december 09-i ülésén 4. Pénzeszköz Kezelési Szabályzat I. A SZABÁLYZAT KIADÁSÁNAK CÉLJA A szabályzat kiadásának célja, hogy biztosítsa

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX)

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2015) XXX draft A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (XXX) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyes

Részletesebben

Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012. (IX. 27.) ör. c) 5/2013. (II.28.) ör. /2013. III. 10 -

Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012. (IX. 27.) ör. c) 5/2013. (II.28.) ör. /2013. III. 10 - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 55/2011. (XII. 19.) rendelete a társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról Módosítás: a) 14/2012. (IV. 26.) 1 b) 28/2012.

Részletesebben

ÉPÍTÉSI MUNKÁK AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA

ÉPÍTÉSI MUNKÁK AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA Document for completion and publication by the Contracting Authority. ÉPÍTÉSI MUNKÁK AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA Kerékpárút építés Tiszaszigeten a KNESZECYC2 projekt keretében Tiszasziget/Csongrád megye/magyarország

Részletesebben

Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat

Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat 2015. S z a b á l y z a t Oldal: 2/12. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta üzemeltetési kancellár Szenátus nevében: koordinátor mb. műszaki i igazgató

Részletesebben

Jótállási feltételek

Jótállási feltételek KSF0HU00 Jótállási feltételek 1. Jótállási igényt jelen gépnaplóval a forgalmazó által kijelölt szerviznél (a vásárlás helyén) lehet érvényesíteni. A gépnaplónak tartalmaznia kell: a készülék típusát,

Részletesebben

Ikt. sz.: K/28/13/2014/GSZ SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE

Ikt. sz.: K/28/13/2014/GSZ SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE Ikt. sz.: K/28/13/2014/GSZ SZBÁLYTLNSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE 2014 szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011.

Részletesebben

Munkaköri, szakmai és személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok

Munkaköri, szakmai és személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok Munkaköri, szakmai és személyi higiénés alkalmassági vizsgálatok Munkaköri alkalmassági vizsgálat Annak vizsgálata, hogy egy adott munkakörben, munkahelyen okozott megterhelés milyen igénybevételt jelent,

Részletesebben

Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Egervár Község Önkormányzati Képviselőtestülete 2012. március hónap 29. napján tartott ülésén 30/2012.(III.29.) számú határozatával. 1

Részletesebben

SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA

SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Dunaújváros, Bartók tér 1. FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK, SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA Hatályos: 2014. január 1-től dr. Borsós Beáta igazgató 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Bevezetés A szabályzatot a kapcsolódó a szabályzat hatályba lépésének időpontjában, azaz 2016. 03.08-án

Bevezetés A szabályzatot a kapcsolódó a szabályzat hatályba lépésének időpontjában, azaz 2016. 03.08-án Bevezetés A számvitelről szóló, módosított 2000. évi C. törvényben foglalt előírás értelmében a törvény hatálya alá tartozó vállalkozásoknak a törvényben rögzített alapelvek alapján a számviteli politika

Részletesebben

39/1994. (VI. 28.) FM rendelet. Mesterséges termékenyítés. Mesterséges termékenyítő állomások

39/1994. (VI. 28.) FM rendelet. Mesterséges termékenyítés. Mesterséges termékenyítő állomások 39/1994. (VI. 28.) FM rendelet a mesterséges termékenyítésről, az embrióátültetésről, az állati szaporítóanyagok előállításáról, felkínálásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról Az állattenyésztésről

Részletesebben

33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról

33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról 33/2010. (IV. 7.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. -a (2)

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTATÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Hajdú utca 29. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYBA LÉPÉSE: 2014.01.01. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: Bornemissza

Részletesebben

RENDELETTERVEZET Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

RENDELETTERVEZET Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA Az SZMSZ Munkacsoport elnöke RENDELETTERVEZET Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról Készítette: SZMSZ Munkacsoport

Részletesebben

Költségvetési számvitel 2014. (Horányi Márton)

Költségvetési számvitel 2014. (Horányi Márton) Költségvetési számvitel 2014 (Horányi Márton) Új számviteli Kormány rendeletek LEGFONTOSABBAK: 4/2013. Korm. Rend (új számviteli szabályozás) 36/2016 NGM rendelet (rendez mérleg) 38/2013 NGM rendelet (kötelez

Részletesebben

ADATKEZELÉSI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATKEZELÉSI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT ADATKEZELÉSI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Készítette: Zelnik Krisztina adatvédelmi felelős... Ellenőrizte: Dr. Szabó Dávid jogász... Jóváhagyta: Dr. Stankovics Éva főigazgató... Hatálybalépés dátuma: 2015.03.10.

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2011/2012-es tanév

Különös közzétételi lista 2011/2012-es tanév Különös közzétételi lista 2011/2012-es tanév 1. A nevelési/tanítási év rendje Megnevezés Esemény Felelős A tanév rendje Tanítás nélküli ok Szünetek 2011. 2012. A SZ O N D J F M Á M J J Első tanítási nap

Részletesebben

A SZERZŐDÉSKÖTÉS ELJÁRÁSI RENDJE

A SZERZŐDÉSKÖTÉS ELJÁRÁSI RENDJE A Debreceni Egyetem Gazdálkodási Szabályzatának melléklete Debreceni Egyetem A SZERZŐDÉSKÖTÉS ELJÁRÁSI RENDJE Készítette: Gazdasági Főigazgatóság 2015. február 5. Hatályos: 2015. február 6. napjától 2

Részletesebben

Molekuláris biológiai diagnosztika alkalmazása

Molekuláris biológiai diagnosztika alkalmazása Molekuláris biológiai diagnosztika alkalmazása (HIV, HCV, HBV szabad vírus mennyiség meghatározás) a napi rutin diagnosztikában Reichenberger Anna Mária, Dr. Sárvári Csilla Dr. Ujhelyi Eszter Fıvárosi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Humán Ügyek Bizottsága 2014. április 23-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Humán Ügyek Bizottsága 2014. április 23-i ülésére Iktató szám: Sz-199/2014 Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Humán Ügyek Bizottsága ELŐTERJESZTÉS A Humán Ügyek Bizottsága 2014. április 23-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette:

Részletesebben

A középfokú felvételi eljárásban részt vevő tanulók az alábbi nappali tagozatos középfokú iskolákba jelentkezhetnek:

A középfokú felvételi eljárásban részt vevő tanulók az alábbi nappali tagozatos középfokú iskolákba jelentkezhetnek: A középfokú felvételi eljárásban részt vevő tanulók az alábbi nappali tagozatos középfokú iskolákba jelentkezhetnek: a 9. évfolyamra beiskolázó gimnáziumokba, szakgimnáziumokba, szakközépiskolákba, vagy

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei VIZIKÖZMŰ HÁLÓZATOK ENERGIA-FELHASZNÁLÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE Zsabokorszky Ferenc Témavezető: Prof. dr. Sinóros - Szabó Botond az MTA Doktora DEBRECENI EGYETEM Kerpely

Részletesebben

Lırik Eszter. Az OEFI szerepe a munkahelyi egészségfejlesztésben. Budapest, 2010. március.12.

Lırik Eszter. Az OEFI szerepe a munkahelyi egészségfejlesztésben. Budapest, 2010. március.12. Lırik Eszter Az OEFI szerepe a munkahelyi egészségfejlesztésben Budapest, 2010. március.12. Tudtátok-e hogy? Életünk során kb. 80.200 órát töltünk a munkahelyünkön. hazánkban több, mint 1 millió az egészségkárosító

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA V. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2006. JÚNIUS 2. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA Szerkesztõség: 1139 Budapest, Váci út 73/A. Telefon: 350-1617 E-mail: akarsai@oep.hu Megjelenik havonta Ára:

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 102. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 102. szám MAGYAR KÖZLÖNY 102. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. július 24., csütörtök Tartalomjegyzék 2/2014. (VII. 24.) IM rendelet A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. október 12. napjára

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz.: 47108/2012. Ikt.k.: 2012.10.11. BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Bornemissza Julianna

Részletesebben

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 28/2006. (XII.27.) KT. számú rendelete. a közbeszerzési szabályzatról 1..

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 28/2006. (XII.27.) KT. számú rendelete. a közbeszerzési szabályzatról 1.. Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 28/2006. (XII.27.) KT. számú rendelete a közbeszerzési szabályzatról 1.. Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közbeszerzési

Részletesebben

TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT

TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT Felelős kiadó: dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója Technikai szerkesztő: dr. Jenei Béla ISBN 978-963-88164-2-9 ISSN 1789-7491 OVSZ, Budapest, 2014 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT Az OVSZ

Részletesebben

11. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985

11. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 11. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxembourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-mail: mp-ojs@opoce.cec.eu.int

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda HÁZIREND OM azonosító: 034666

H Á Z I R E N D. Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda HÁZIREND OM azonosító: 034666 1 H Á Z I R E N D TARTALOMJEGYZÉK 2 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK..3 2. AZ INTÉZMÉNY HELYE A KÖZNEVELÉSBEN...4 3. A NEVELÉSI ÉV RENDJE..5 AZ ÓVODA NAPI NYITVA TARTÁSI RENDJE. 5 A NYÁRI, TÉLI ZÁRVA TARTÁS RENDJE,

Részletesebben

Biztonsági Szabályzat

Biztonsági Szabályzat Biztonsági Szabályzat Szabályzat kódja BSZ Hatálybalépés 2014.11.04. Utolsó módosítás 2015.07.07. Érvényesség Visszavonásig Verziószám 4/2015 Szabályozási szakmai felelős Szabályozási felelős és kibocsátó

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET. I. A bizonylatolással szembeni általános követelmények: a) Alaki kellékek:

1. SZ. MELLÉKLET. I. A bizonylatolással szembeni általános követelmények: a) Alaki kellékek: 1. SZ. MELLÉKLET A TÁMOP 2.1.1-B Lépj egyet elıre!- Ápolási díjban részesülık képzési támogatása c. projekt keretében folyó oktatási és vizsgáztatási tevékenység költségeinek elszámolása, bizonylatolási

Részletesebben

7/2011. (II. 3.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Ügyrendjének jóváhagyása és hivatali létszámcsökkentés elrendelése

7/2011. (II. 3.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Ügyrendjének jóváhagyása és hivatali létszámcsökkentés elrendelése 7/2011. (II. 3.) Kgy. határozat A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Ügyrendjének jóváhagyása és hivatali létszámcsökkentés elrendelése A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 1. a Baranya Megyei Önkormányzat

Részletesebben

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15305

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15305 H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15305 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a védőnői nyilvántartásba vételről Készítette: a Védőnői Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások

Részletesebben