Készítette: Ellenőrizte és egyeztette:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítette: Ellenőrizte és egyeztette:"

Átírás

1 Az eljárás kódja: TRNSPL-02_V03 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte Önkéntes őssejtdonorok nyilvántartása, dr. Miskovits dr. Baróti-Tóth * dr. Nagy Sándor behívása, mintavétele és vizsgálata Eszter Klára * dr. Kalász László, Kovács Erzsébet, dr. Lázár Mária, dr. Nagy Sándor, dr. Molnár Katalin, dr. Rajczy Katalin, dr. Szabó Zsuzsanna, dr. Jenei Béla Hatályba lépés dátuma: Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék Az eljárás célja és érvényességi köre Hivatkozások Kapcsolódó dokumentumok Eljárás Alapelvek A jelentkezők felvétele az őssejtdonor regiszterbe A donorok behívása kiegészítő vizsgálatokra Donorok behívása őssejt donáció céljából 7 6. Mellékletek... 8 Oldalszám: 1/(8).

2 2. Az eljárás célja és érvényességi köre Az eljárás célja az önkéntes őssejtdonorok nyilvántartásának, behívásának, mintagyűjtésének és vizsgálatának szabályozása. Érvényes az OVSz valamennyi vérellátójára, a Magyar Őssejtdonor Regiszter-re, az OVSzK és a DRVK Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumára, az OVSzK Szervezési és Finanszírozási Osztályára és a szerződéses beszállító vérvételi egységekre. 3. Hivatkozások WMDA Standard EFI Standard évi CLIV törvény az egészségügyről 3/2005. (II.10.) EüM rendelet az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről. 4. Kapcsolódó dokumentumok TRNSPL-02_A01: Jelentkezési lap a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe TRNSPL-02_A02: Beleegyező nyilatkozat a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe való felvételhez TRNSPL-02_A03: Beleegyező nyilatkozat behívást követő vérmintaadáshoz 5. Eljárás 5.1 Alapelvek A HLA rendszer rendkívüli polimorfizmusa miatt milliós nagyságrendű donor nyilvántartása szükséges, a beteggel HLA egyező donor megtalálásához és kiválasztásához, különösen ritka fenotípus esetén. A megfelelő donor kiválasztásának lehetőségét biztosítja a nemzetközi őssejtdonor regiszter, melynek a magyar önkéntes őssejtdonorok is tagjai. 5.2 A jelentkezők felvétele az őssejtdonor regiszterbe Őssejtdonornak jelentkezni személyesen, bármely véradási helyszínen lehet A Magyar Őssejtdonor Regiszterbe való jelentkezés feltétele, hogy a jelentkező 45 évnél fiatalabb véradó legyen és ne legyen kizárás hatálya alatt. Amennyiben a jelentkező még soha nem adott vért, vagy 56 napnál több idő telt el az előző véradása óta, a jelentkezéssel egyidejűleg vért kell adnia (kivéve erythrocyta ferezis utáni várakozási időszakban). Oldalszám: 2/(8).

3 5.2.3 A kivizsgáló orvosnak a jelentkező donorral személyesen el kell beszélgetnie, részletesen felvilágosítania minden körülményről, el kell látnia írásos tájékoztatóval, és ki kell töltetni vele a Jelentkezési lapot (TRNSPL-02_A01) A vérellátó orvosának, a nem reaktív szűrővizsgálati eredmények ismeretében, egyeztetnie kell a donorral a mintavétel helyét és idejét. A véradó mintavételre történő behívása után a Jelentkezési lap megsemmisíthető Az egyeztetett időpontban megjelenő donornál orvosi vizsgálatot és mintavételt kell végezni A donorral ki kell töltetni a Beleegyező nyilatkozatot a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe való felvételhez (TRNSPL_02_A02) A mintavételt W vérvételi kóddal kell rögzíteni az eprogesa rendszerben. A Véradó bizonylatot a Beleegyező nyilatkozat hátoldalára kell nyomtatni Az orvosi vizsgálat eredményét rögzíteni kell az eprogesa rendszerben A vérellátó dolgozójának, a Beleegyező nyilatkozat alapján, az alábbi információk közül rögzítenie kell a megfelelőt, az eprogesa adatbázisban, a véradóra vonatkozó megjegyzések között: 04 Csontvelőadást vállal 09 Perifériás őssejt ferezist vállal 05 Trombocita ferezist vállal 07 Granulocita ferezist vállal A donortól le kell venni a HLA vizsgálathoz szükséges vérmintát (lásd. Melléklet) A vérmintát szállítólevéllel, a vérvételi címkekészlet maradékával együtt, az OVSz területileg illetékes Immungenetikai Laboratóriumába 48 órán belül kell eljuttatni. A mintát +4 C-on kell tárolni és szállítani A mintát levevő vérellátónak, a Magyar Őssejtdonor Regiszterből való kikerülést követő 30 évig, elkülönítve meg kell őrizni a következő dokumentumokat: Beleegyező nyilatkozat a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe való felvételhez, Véradó bizonylat. Oldalszám: 3/(8).

4 5.2.6 Immungenetikai vizsgálatok, regisztráció és adatkezelés Az OVSz illetékes Immungenetikai Laboratóriuma munkatársának át kell vennie a vérmintát A szállítólevél alapján az eprogesa rendszerben fogadnia kell a vérmintát, és el kell végeznie az előírt vizsgálatokat A DNS-t izoláló laboratóriumnak, a DNS számmal/vérminta azonosítóval megjelölt 1,5 ml-es Eppendorf csőben -80ºC-on tárolt DNS mintákat addig kell megőriznie, amíg a donor a Magyar Őssejtdonor Regiszterben szerepel A vizsgálatok eredményét, valamint az OVSzK Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumában az ún. DNS azonosítót rögzíteni kell az eprogesa rendszerben A vizsgálatok eredményét rögzítenie kell, majd a véradóra vonatkozó megjegyzések rovatba fel kell vennie a 03 (HLA tipizált véradó) kódot A Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium munkatársának elektronikus levélben el kell juttatnia a kivizsgált őssejtdonor eprogesa azonosítóját a Magyar Őssejtdonor Regiszternek A Magyar Őssejtdonor Regiszter megbízott munkatársának ellenőriznie kell, hogy a donorra vonatkozó minden szükséges megjegyzés szerepel-e az eprogesa rendszer donor nyilvántartásának adatai között (03, 04 és/vagy 09). A hiányzó információk pótlását kell kérnie a donort regisztráló vérellátótól, vagy a HLA vizsgálatot végző laboratóriumtól Ezt követően elő kell készítenie az eprogesa rendszerben a donor részére küldendő, a Magyar Őssejtdonor Regiszterhez való csatlakozást visszaigazoló és megköszönő formalevelet (eprogesa levélkód: 1151) A Szervezési és Finanszírozási Osztályon a visszaigazoló levelet ki kell nyomtatni és ki kell küldeni a donor számára (eprogesa levélkód: 1151) Amennyiben a donor a vizsgálati eredményeire igényt tart, részére a vérellátónak személyesen kell átadni a HLA és/vagy szűrővizsgálati eredményeit tartalmazó leletet (eprogesa lelet kód: 1001; 1002). A HLA eredményekkel kapcsolatban fel kell hívni a figyelmét a lelet tartalmának jelentőségére. Oldalszám: 4/(8).

5 5.3 A donorok behívása kiegészítő vizsgálatokra A véradó behívását a Magyar Őssejtdonor Regiszter megbízott munkatársának kell kezdeményeznie, a donorok további HLA vizsgálata, illetve a külföldre küldendő vérminta levétele céljából Az eprogesa rendszerben a donorra vonatkozó megjegyzések közé fel kell venni a kért vizsgálattípusnak megfelelő utasítás kódot. 37 HLA-AB vizsgálat kiegészítése DR-rel 38 HLA-ABDR típus további pontosítása 39 Külföldre történő vérmintaküldés Amennyiben a rögzített utasítás kód 38 vagy 39, a véradót RA22 kóddal átmenetileg ki kell zárni a véradásból A Regiszter munkatársának elektronikus levélben kérnie kell a donor behívását a donor lakcíme szerint területileg illetékes regionális őssejtdonor koordinátortól (eprogesa levélkód: 1156/1157/1158). A levélhez mellékletként csatolnia kell a Beleegyező nyilatkozat behívást követő vérminta adáshoz című formanyomtatványt (TRNSPL_02_A03) Az őssejtdonor koordinátornak telefonon mintaadásra kell behívnia a donort. Amennyiben a telefonos kapcsolatfelvétel nem jön létre, behívó levelet kell küldenie (eprogesa levélkód:1154) Ha az őssejtdonor behívásának oka a HLA-AB vizsgálat kiegészítése DR-rel, akkor ellenőrizni kell korábbi véradásait. Amennyiben az őssejtdonor még soha nem adott vért, vagy 56 napnál több idő telt el az előző véradástól, akkor vért kell adnia, és a kivizsgálás eredményének ismeretében kerülhet sor a mintaadásra A egyeztetett időpontban megjelenő donornál orvosi vizsgálatot és mintavételt kell végezni A donorral alá kell íratni a Magyar Őssejtdonor Regiszter behívását követő vérminta adásra vonatkozó Beleegyező nyilatkozatot (TRNSPL_02_A03) A Véradó bizonylatot a Beleegyező nyilatkozat hátoldalára kell nyomtatni Az eprogesa rendszerben az alábbiak szerint kell rögzíteni a mintavételhez kapcsolódó vérvételi típus kódot, és a kiegészítő vizsgálatot: Az őssejt donor behívásának oka Vérvételi típus Kiegészítő vizsgálat kód HLA-AB vizsgálat kiegészítése DR-rel M 3932 HLA-ABDR típus további pontosítása R Mintavétel külföldre történő küldéshez Ü Oldalszám: 5/(8).

6 Ha az őssejtdonor behívásának oka mintavétel külföldre történő küldéshez, akkor a mellékletben előírt mintákon kívül, a 1158 kódszámú levél alapján további mintákat kell venni. A mintavétel előre látható időpontjáról a vérellátónak értesítenie kell a Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársát A vizsgálat céljából levett valamennyi vérmintát vérvételi sorszámcímkével kell ellátni, továbbá a 1158 kódszámú levélben kért vérmintákra rá kell írni a Magyar Őssejtdonor Regiszter donorazonosítóját (pl.: HU123D) és a mintavétel dátumát A vizsgálat céljából levett vérmintákat szállítólevéllel, a vérvételi sorszám címkekészlet maradékával együtt, az alábbiak szerint kell küldeni. Donor megjegyzés kód 37 M 38 R 39 Ü Vérvételi típus A minta címzettje OVSZ területileg illetékes Immungenetikai Laboratórium OVSZK Immungenetikai Laboratórium Területileg illetékes szűrőlaboratórium Beérkezési határidő 48 órán belül 48 órán belül 24 órán belül Szállítási hőmérséklet +4 C +4 C +4 C Vizsgálatok, regisztráció és adatkezelés A vizsgálatot végző laboratórium munkatársának át kell vennie a mintákat A szállítólevél alapján az eprogesa rendszerben fogadnia kell a vizsgálatokhoz szükséges vérmintát és el kell végeznie az előírt vizsgálatokat A DNS-t izoláló laboratóriumnak, a DNS számmal/vérminta azonosítóval megjelölt 1,5 ml-es Eppendorf csőben -80ºC-on tárolt DNS mintákat addig kell megőriznie, amíg a donor a Magyar Őssejtdonor Regiszterben szerepel A vizsgálatok eredményét, valamint az OVSzK Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumában az un. DNS azonosítót rögzíteni kell az eprogesa rendszerben A kivizsgált őssejtdonor eprogesa azonosítóját az Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium munkatársának elektronikus levélben el kell juttatnia a Magyar Őssejtdonor Regiszterhez A Magyar Őssejtdonor Regiszter megbízott munkatársának a donor kiegészítő adatait rögzítenie kell a regiszter adatkezelő (Prometheus) programjában, és ellenőriznie kell az eprogesa rendszerből importált HLA adatok egyezőségét. Oldalszám: 6/(8).

7 A Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársának az eprogesa rendszerben a donorra vonatkozó megjegyzések közé fel kell venni a vizsgálat eredményének megfelelő utasítás kódot. 40 Nem egyezik a beteggel, felszabadítható 41 Egyezik a beteggel, tovább vizsgálandó 42 Egyezik a beteggel, de felszabadítható A Magyar Őssejtdonor Regiszter megbízott munkatársának 40 és 42 utasításkód esetén a donor RA22 kódú kizárását meg kell szüntetni A Magyar Őssejtdonor Regiszter megbízott munkatársának elő kell készíteni a donor részére szóló, a kiegészítő vizsgálatok eredményétől függő formalevelet (eprogesa levélkód: 1152 vagy 1153 vagy 1155) Amennyiben a donor a vizsgálati eredményeire igényt tart, a kivizsgálás eredményeit tartalmazó leleteket részére személyesen kell átadni (eprogesa lelet kód: 1001 és 1002), és fel kell hívni a figyelmét a lelet tartalmának jelentőségére! A Szervezési és Finanszírozási Osztályon a visszaigazoló levelet ki kell nyomtatni és kiküldeni a donor számára Meghiúsult donor behívás esetén, a területileg illetékes regionális őssejtdonor koordinátornak, a véradóra vonatkozó megjegyzések közé fel kell vennie a megfelelő kódú megjegyzést, valamint elektronikus levélben kell értesítenie a Regiszter munkatársát. 43 Őssejtdonor kizárva betegség miatt 44 Őssejtdonor kizárva egyéb okból 45 Őssejtdonor visszavonta jelentkezését 47 Őssejtdonor behívása sikertelen 5.4 Donorok behívása őssejt donáció céljából A donorok őssejtdonáció céljából történő behívását, a Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársa végzi Őssejtdonációt követően, a Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársának, RA23 kóddal ki kell zárnia a donort a véradásból. Oldalszám: 7/(8).

8 6. Mellékletek eprogesa nyomtatványok kód Cím 1001 A donor HLA kivizsgálási eredményeit tartalmazó leletforma 1002 A donor vírus- és vércsoport kivizsgálási eredményeit tartalmazó leletforma 1151 Regiszterhez való csatlakozás visszaigazolása 1152 Értesítés kiválasztott donor részére 1153 Értesítés nem kiválasztott donor részére 1154 Behívás kiegészítő vizsgálatra 1155 Köszönet a beteggel megegyező, de donációra fel nem kért donornak 1156 Koordinátor felkérése donor behívásra: HLA-AB vizsgálat kiegészítése DR-rel 1157 Koordinátor felkérése donor behívásra: HLA-ABDR típus további pontosítása 1158 Koordinátor felkérése donor behívásra: Külföldre történő vérmintaküldés Őssejt donorok vizsgálatához szükséges minták regiszterbe kerüléshez kód előírt vizsgálatok minta tétel kód W 3555 HLA A ag KFPCR HLA B ag KFPCR 1. 6 ml EDTA HLA DR ag KFPCR 1. HLA-AB vizsgálat kiegészítése DR-rel kód előírt vizsgálatok minta M 3932 HLA DR ag KFPCR 1. 6 ml EDTA 30 HLA-ABDR típus további pontosítása kód előírt vizsgálatok minta 3575 HLA C ag KFPCR HLA DRB1 ag NFPCR 1. 6 ml EDTA ABO Rh(D) státusz meghatározás 6 ml EDTA 04 R 2030 Anti-HIV szűrő eredmény 2130 Anti-HCV szűrő eredmény 2230 HBsAg szűrő eredmény 9 ml natív Anti-TP szűrő eredmény 2430 Anti-HBc szűrő eredmény Külföldre történő minta kiküldéséhez kód előírt vizsgálatok minta 1000 ABO Rh(D) státusz meghatározás 6 ml EDTA Anti-HIV szűrő eredmény 2130 Anti-HCV szűrő eredmény 2230 HBsAg szűrő eredmény 03 Ü 2330 Anti-TP szűrő eredmény 2430 Anti-HBc szűrő eredmény 2630 Anti-CMV szűrő eredmény (Ig M ) 2680 Anti-CMV szűrő eredmény (Ig G) 9 ml natív 1158 levél szerint 07 Oldalszám: 8/(8).

Kiadás: 2010.01.18 Egyeztetés dátuma: 2010.01.12.

Kiadás: 2010.01.18 Egyeztetés dátuma: 2010.01.12. Az eljárás kódja: TRNSPL-03 V02 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte Hatályba lépés dátuma: Őssejt-átültetés előtti kivizsgálási rend * dr. Nagy

Részletesebben

Adj vért és ments meg három életet! szakdolgozói továbbképzés Dr. Tóth Anikó KMRVK Vérvétel 2015. február 16.

Adj vért és ments meg három életet! szakdolgozói továbbképzés Dr. Tóth Anikó KMRVK Vérvétel 2015. február 16. Adj vért és ments meg három életet! szakdolgozói továbbképzés Dr. Tóth Anikó KMRVK Vérvétel 2015. február 16. Jogszabály 3/2005. (II.10.) EüM rendelet Az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára,

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik.

Részletesebben

VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP

VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP 1/A sz. adatlap Anyja neve:...... Születési év, hó, nap: A beteg neme: férfi nő TAJ: Azonosító típusa: Térítési kategória:...... Betegágy melletti vércsoport:

Részletesebben

és egyeztette: dr. Nagy Sándor

és egyeztette: dr. Nagy Sándor Az eljárás kódja: TRNSPL-08_V02 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte: Hatályba lépés dátuma: Organovigilancia * dr. Nagy Sándor dr. Drexler Donát

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a ban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1.sz. adatlap Országos Vérellátó Szolgálat Tel./Fax.:72/215-634, 211-920 IGÉNYLŐLAP NEM VÁLASZTOTT VÉRKÉSZÍTMÉNY NÉVRE SZÓLÓ IGÉNYLÉSÉHEZ

Részletesebben

Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése

Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése Sohajda Réka BRVK/ Vérkészítmény előállító osztály 2012.03.07. Donor

Részletesebben

VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE

VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE MUNKAUTASÍTÁS Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE Készítette: Dr. Szabó Zoltán Átvizsgálta: Dr. Váncsa

Részletesebben

Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban. dr. Lázár Mária

Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban. dr. Lázár Mária Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban dr. Lázár Mária DOKUMENTÁCIÓ: Valamely tárgykörre vonatkozó időszerű igényeket kielégítő dokumentumok gyűjtése. egészségügyi dokumentáció: egészségügyi szolgáltatás

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

és egyeztette: dr. Nagy Sándor

és egyeztette: dr. Nagy Sándor Az eljárás kódja: TRNSPL-08_V01 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte: Hatályba lépés dátuma: Organovigilancia * dr. Nagy Sándor dr. Jákó Kinga dr.

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Szekszárdi Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Szekszárdi Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Szekszárdi Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Országos Vérellátó Szolgálat Tel./Fax.:06-74-501-628 Szekszárdi Területi Vérellátó e-mail:

Részletesebben

Továbbadása, sokszorosítása írásos engedélyhez kötött.

Továbbadása, sokszorosítása írásos engedélyhez kötött. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MINTA VÉTELE VIZELET VIZSGÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2. MELLÉKLETE Készítette: A dokumentum kódja: Lamár Ibolya 2012. április 10. Kiadás száma: Változat száma: 2 2 Ellenőrizte:

Részletesebben

egyeztette: dr. Nagy Sándor

egyeztette: dr. Nagy Sándor Az eljárás kódja: VIR-02_V03 OVSz MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS i minták konfirmáló laboratóriumba való beküldési, fogadási és dokumentációs rendje Készítette: * Ellenőrizte és egyeztette: dr. Nagy Sándor Jóváhagyta:

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik, telefonon

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Anyja neve:...... A beteg

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Váci Területi Vérellátónál Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Váci Területi Vérellátónál Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Váci Területi Vérellátónál Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik, a Vérellátóval

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Győri Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Győri Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Győri Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vérkészítmény igénylő 1. sz. adatlap Beteg neve:... Anyja neve:...... A beteg neme: férfi nő TAJ:

Részletesebben

Véradásszervezés Irányított véradás. dr. Lázár Mária

Véradásszervezés Irányított véradás. dr. Lázár Mária Véradásszervezés Irányított véradás dr. Lázár Mária 3/2005 (II.10.) EüM rendelet A véradás szervezése 3. (1) Az önkéntes és térítésmentes véradás szervezése, a donorok toborzása és megtartása az OVSZ feladata,

Részletesebben

Vérgazdálkodás a vérellátóban és a betegágy mellett

Vérgazdálkodás a vérellátóban és a betegágy mellett Vérgazdálkodás a vérellátóban és a betegágy mellett A vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól 114/2000. (VI. 29.) Korm. Rendelet -vérkészítmény ellátás egyenletességének biztosítása - országos vérkészlet

Részletesebben

BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN. Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium

BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN. Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium Az Európai Unióban alapjog a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Debreceni Regionális Vérellátó Központnál Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Debreceni Regionális Vérellátó Központnál Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Debreceni Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió 1/A sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Anyja neve:...... Születési

Részletesebben

Magyar joganyagok - 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet - a nemzeti vérkészlettel va 2. oldal 3. (1) A vérellátás az OVSZ, valamint a felhasználó közö

Magyar joganyagok - 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet - a nemzeti vérkészlettel va 2. oldal 3. (1) A vérellátás az OVSZ, valamint a felhasználó közö Magyar joganyagok - 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet - a nemzeti vérkészlettel va 1. oldal 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól A Kormány az egészségügyről

Részletesebben

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 207-339881. Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 207-339881. Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés 1/6 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:339881-2012:text:hu:html HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 207-339881 Tájékoztató az eljárás eredményéről Árubeszerzés

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Születési neve:... Anyja

Részletesebben

Az őssejtdonor keresés folyamata

Az őssejtdonor keresés folyamata Az őssejtdonor keresés folyamata Az őssejtátültetés sikerét befolyásoló tényezők Kondicionálás típusa R Az immunrendszer egyéb génjei D/R Virológia státus (CMV) D/R Az eredeti betegség (stádium és súlyossági

Részletesebben

VÉRADÓK NYILVÁNTARTÁSA, VÉRADÁS ELŐTTI KIVIZSGÁLÁSA ÉS A TELJES VÉR VÉTELE

VÉRADÓK NYILVÁNTARTÁSA, VÉRADÁS ELŐTTI KIVIZSGÁLÁSA ÉS A TELJES VÉR VÉTELE VÉRADÓK NYILVÁNTARTÁSA, VÉRADÁS ELŐTTI KIVIZSGÁLÁSA ÉS A TELJES VÉR VÉTELE Felelős kiadó: dr. Miskovits Eszter az OVSZ főigazgatója Technikai szerkesztő: dr. Jenei Béla ISBN 978-963-88164-1-2 ISSN 1416-3152

Részletesebben

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés 1/16 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:188857-2012:text:hu:html HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857 Ajánlati/részvételi felhívás Árubeszerzés

Részletesebben

Aktualitások a Transzfúziós Szabályzatban. Készítette: Dr. Nemes Nagy Zsuzsa 2017.

Aktualitások a Transzfúziós Szabályzatban. Készítette: Dr. Nemes Nagy Zsuzsa 2017. Aktualitások a Transzfúziós Szabályzatban. Készítette: Dr. Nemes Nagy Zsuzsa 2017. 2008., 2011. A biztonságos transzfúziós gyakorlat irányelveinek megfogalmazása Változtatás szükségességét indokoló tényezők:

Részletesebben

Az idült veseelégtelen betegek transzplantációs várólistára helyezésének és várólistán tartásának eljárási rendje

Az idült veseelégtelen betegek transzplantációs várólistára helyezésének és várólistán tartásának eljárási rendje Az idült veseelégtelen betegek transzplantációs várólistára helyezésének és várólistán tartásának eljárási rendje 1. Eljárás új beteg esetében: 1.1. A veseelégtelen beteg a kezelőorvoshoz kerül. 1.2. A

Részletesebben

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Nagy Sándor 2016.11.05 A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér Ahogyan lennie kell(ene) Ha mégsem úgy alakul Aprópénzre váltva Vérgazdálkodási

Részletesebben

A nemzeti erőforrás miniszter. /2011. ( ) NEFMI rendelete

A nemzeti erőforrás miniszter. /2011. ( ) NEFMI rendelete A nemzeti erőforrás miniszter /2011. ( ) NEFMI rendelete az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról,

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Békéscsabai Területi Vérellátónál Hatályos szep verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Békéscsabai Területi Vérellátónál Hatályos szep verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Békéscsabai Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szep 1-1.1. verzió KÉRŐLAP A VÉRELLÁTÓ FELÉ 1. sz. adatlap.kórház...osztály Csak vizsgálat kérése Csoportazonos vér Választott

Részletesebben

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Nagy Sándor 2018.04.07 A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér Ahogyan lennie kell(ene) Ha mégsem úgy alakul Aprópénzre váltva Vérgazdálkodási

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos október verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos október verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos 2008. október 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap Választott vörösvérsejt-készítmény igénylő lap Anyja neve:...... Születési év, hó, nap:

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2459-06 Hematológiai és transzfuziológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2459-06 Hematológiai és transzfuziológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok 1. feladat Új munkatárs érkezik a laboratóriumba, aki Önnel együtt fogja végezni a vércsoport meghatározáshoz a vérminták átvételét, és előkészítését az ABO, Rh (D), meghatározáshoz. Tájékoztassa munkatársát

Részletesebben

Sz 02 Panaszkezelési Szabályzat

Sz 02 Panaszkezelési Szabályzat Országos Onkológiai Intézet National Institute of Oncology Sz 02 Panaszkezelési Szabályzat Készítette: Németh Erzsébet minőségirányítási szakreferens Átvizsgálta Jóváhagyta: Dr Boér András minőségirányítási

Részletesebben

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin 2014

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin 2014 Vérgazdálkodás OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ Bekéné Albert Katalin 2014 A vérgazdálkodás szabályai 114/2000.(VI.29.) Korm. rendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Választott vörösvérsejt-készítmény igénylő lap Anyja neve:...... A beteg neme: férfi

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Tatabányai Területi Véllátóban Hatályos március verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Tatabányai Területi Véllátóban Hatályos március verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Tatabányai Területi Véllátóban Hatályos 2009. március 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap VÉRKÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Születési év, hó, nap: A beteg neme: férfi nő Törzsszám / naplósorszám

Részletesebben

Vérgazdálkodás Dr. Pászthy Vera. Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Területi Vérellátó

Vérgazdálkodás Dr. Pászthy Vera. Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Területi Vérellátó ä Ä Vérgazdálkodás 2018.03.23. Dr. Pászthy Vera Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Területi Vérellátó A nélkülözhetetlen a gyógyításban Mással nem pótolható gyógyszer A poz Különleges, mert önkéntes

Részletesebben

Előszó. A Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársai

Előszó. A Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársai A Magyar Őssejtdonor Regiszter szakmai beszámolója 2014 1 2 Előszó A vérképző őssejtek transzplantációját évtizedek óta alkalmazzák vérképzőrendszeri betegségek kezelésében, legfőképpen leukémiában. A

Részletesebben

Az OVSZ. Előadó: Mány Zsolt logisztikai vezető

Az OVSZ. Előadó: Mány Zsolt logisztikai vezető Az OVSZ Előadó: Mány Zsolt logisztikai vezető Az Országos Vérellátó Szolgálat fő feladatai Vérellátás országos biztosítása transzplantációs feladatok ellátása véradásszervezés, donortoborzás, -kivizsgálás,

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Beküldő intézmény/osztály azonosító kódja: Nem választott vérkészítmény igénylőlap

Részletesebben

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin Vérgazdálkodás OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ Bekéné Albert Katalin 2017. 04. 24. 1 A vérgazdálkodás szabályai 439/2015.(XII.28.) Korm. rendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

PROTOKOLL. Pankreász Regiszter és Biobank KELET- ÉS KÖZÉP-EURÓPAI HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORTOK (ECEPSG)

PROTOKOLL. Pankreász Regiszter és Biobank KELET- ÉS KÖZÉP-EURÓPAI HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORTOK (ECEPSG) OK (ECEPSG) PROTOKOLL 1.Bevezetés A Munkacsoport által létrehozott a pankreász megbetegedések kialakulását és a kezelési gyakorlat megértését tűzte ki célul, valamint genetikai kutatások számára szolgál

Részletesebben

SZABÁLYZAT SZEGED 2015.

SZABÁLYZAT SZEGED 2015. SZABÁLYZAT Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika Liquordiagnosztikai Laboratórium SZEGED 2015. 1 A Liquordiagnosztikai Laboratórium

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Délpesti Területi Vérellátóban Hatályos június verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Délpesti Területi Vérellátóban Hatályos június verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Délpesti Területi Vérellátóban Hatályos 2009. június 1-1.0. verzió Vizsgálatkérő lap vércsoport meghatározásához OVSZ Dél-pesti Területi Vérellátó (Hiányosan vagy hibásan közölt

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek akkreditálása NAR-19-IV 1. kiadás 2001. március 1. Bevezetés A környezeti minták vételével

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben

Feladatok a szervkivétel alatt és után

Feladatok a szervkivétel alatt és után Feladatok a szervkivétel alatt és után Holtzinger Emese Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda Budapest, 2018.10.18. Feladatok a szervkivételen érkezés Folyamatos kapcsolattartás OK-val

Részletesebben

33/OVSz/2015. Szűrő és konfirmáló tesztkészletek beszerzése 2 - Ajánlati felhívás visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/79

33/OVSz/2015. Szűrő és konfirmáló tesztkészletek beszerzése 2 - Ajánlati felhívás visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/79 33/OVSz/2015. Szűrő és konfirmáló tesztkészletek beszerzése 2 - Ajánlati felhívás visszavonása Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/79 1 Beszerzés tárgya: Véradók (donorok), szervdonorok és őssejtdonorok

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

Labor leletező program

Labor leletező program Labor leletező program 1. A labor leletező főbb funkciói 2. Labor kérés létrehozása 3. Labor kérések figyelése 4. Eredmények bevitele 5. Kérés archiválása 6. Beteg kérések archiválása 7. Régi lelet keresése

Részletesebben

Autotranszfúzió és intraoperatív vérmentés. Dr. Molnár Attila Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátó

Autotranszfúzió és intraoperatív vérmentés. Dr. Molnár Attila Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátó Autotranszfúzió és intraoperatív vérmentés Dr. Molnár Attila Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátó Autológ vérgyűjtés / Autotranszfúzió Olyan transzfúzió, ahol a donor és recipiens azonos

Részletesebben

és egyeztette: * dr. Nagy Sándor

és egyeztette: * dr. Nagy Sándor Az eljárás kódja: DON-01_V08 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte: Hatályba lépés dátuma: A véradók tájékoztatása, kivizsgálása és a vérvétel *

Részletesebben

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések

KE Környezetvédelmi megfigyelések és mérések D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar KE 31-02 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Egyesület neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Székhely: 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 58-60. Nyilvántartási szám: 01-02-0000010 Adószám: 19025702-2-43 E-mail: mmsz@maltai.hu

Részletesebben

LEADER PÁLYÁZAT e-benyújtás TECHNIKAI KÖZREMŰKŐDÉS / MEGHATALMAZÁS

LEADER PÁLYÁZAT e-benyújtás TECHNIKAI KÖZREMŰKŐDÉS / MEGHATALMAZÁS LEADER PÁLYÁZAT 2011 - e-benyújtás TECHNIKAI KÖZREMŰKŐDÉS / MEGHATALMAZÁS 2011-09-19 A LEADER 2011-es pályázati körében pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, ügyfélkapun keresztül. Az

Részletesebben

Írta: Administrator augusztus 02. vasárnap, 15:32 - Módosítás: november 30. csütörtök, 10:10

Írta: Administrator augusztus 02. vasárnap, 15:32 - Módosítás: november 30. csütörtök, 10:10 Véradásszervezés Általános ismertető: Vérellátás állami feladat, melynek ellátását az egészségügyi miniszter irányítása alatt a Magyar Vöröskereszt együttműködve az Országos Vérellátó Szolgálattal /OVSZ/

Részletesebben

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen 1 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT 9.3.3.1. Vérátömlesztést csak transzfúziós

Részletesebben

Amit a klinikai vizsgálatok szabályairól tudni kell

Amit a klinikai vizsgálatok szabályairól tudni kell Dr. Soós Andrea Ifj. Dr. Lomnici Zoltán Amit a klinikai vizsgálatok szabályairól tudni kell Áttekintő kézikönyv a klinikai vizsgálatok magyarországi jogszabályairól Budapest, 2012 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ

Részletesebben

Hibák vénától vénáig

Hibák vénától vénáig Hibák vénától vénáig Jókainé Szalai Ditta, Vass Márta, Martin Ibolya Országos Vérellátó Szolgálat, Pécs MOLSZE XI. Nagygyőlése, Pécs, 2009. augusztus 27 29. Háttér A biztonságos transzfúzió feltételei:

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 2 2 A szabályzat hatálya... 2 3 Fogalmak... 2 4 Az ügyfélszolgálat feladatai, hatáskörök... 2 5 A panaszügyek kezelésének eljárási rendje... 3 5.1

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: dr. Nagy Sándor

Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: dr. Nagy Sándor Az eljárás kódja: TRNSPL-05_V01 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte Hatályba lépés dátuma: A Központi Várólista Iroda működési rendje * dr. Nagy

Részletesebben

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, , 2012/S )

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, , 2012/S ) 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:216707-2012:text:hu:html HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 131-216707 Országos Vérellátó Szolgálat, Karolina út 19-21.,

Részletesebben

Hibajelentı lapok szerepe a minıségfejlesztésben

Hibajelentı lapok szerepe a minıségfejlesztésben Hibajelentı lapok szerepe a minıségfejlesztésben Kovács Erzsébet DRVK 2007.09.04. 1 Bevezetés Az ISO 9001:2000 szabvány valamint a Helyes Gyártási Gyakorlat szerint gyógyszerek esetében a gyártónak a panaszok

Részletesebben

Vérkészítményekkel átvihető fertőzések. Dr. Molnár Attila OVSZ Miskolci Területi Vérellátó

Vérkészítményekkel átvihető fertőzések. Dr. Molnár Attila OVSZ Miskolci Területi Vérellátó Vérkészítményekkel átvihető fertőzések Dr. Molnár Attila OVSZ Miskolci Területi Vérellátó Vírusok HIV 1 HIV 2 HAV, HBV,HCV, HDV HTLV-I, HTLV-II Poliovírus, Coxackie Rhinovírus, Sárgaláz, Rubeola, Influenza

Részletesebben

Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató

Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató Az egészségügyi ellátást igénybe vevők részére Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó

Részletesebben

Mérlegelés több cég számára

Mérlegelés több cég számára METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Preparatív transzfuziológiai ismeretek Vérgyűjtés, speciális vérgyűjtés

Preparatív transzfuziológiai ismeretek Vérgyűjtés, speciális vérgyűjtés Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Preparatív transzfuziológiai ismeretek Vérgyűjtés, speciális vérgyűjtés Sohajda Réka BRVK/ Vérkészítmény előállító osztály 2012.03.07.

Részletesebben

Hibaelemzés, visszakövethetıség a transzfúziós gyakorlatban

Hibaelemzés, visszakövethetıség a transzfúziós gyakorlatban Hibaelemzés, visszakövethetıség a transzfúziós gyakorlatban Esettanulmányok 2013.05.04. Dr. Kalász László 1 Hemovigilancia fogalma 3/2005 (II.10.) EüM. rendelet 2. 42. hemovigilancia: A súlyos káros vagy

Részletesebben

Kézikönyv. EDI beállítások (SetUp)

Kézikönyv. EDI beállítások (SetUp) Kézikönyv EDI beállítások (SetUp) Tartalomjegyzék Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 2 1 Előfeltételek Az EDI (Electronic Data Interchange) és Automotive modulokkal való munka előfeltétele az EDI és

Részletesebben

S Z A B Á L Y Z A T A

S Z A B Á L Y Z A T A 28/2005. (IV. 28.) ET. A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A A BETEGAZONOSÍTÓ RENDSZER HASZNÁLATÁRÓL BUDAPEST 2005 I. FEJEZET A SZABÁLYZAT CÉLJA 1. (1) A szabályzat célja a betegellátás biztonságának

Részletesebben

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló

RAKTÁROZÁS MF03.RE. Változtatás átvezetésére. Példány sorszám: Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: RAKTÁROZÁS MF03.RE Készítette: Dr.Domján Andrea tanszéki vezető ápoló Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea MICS vezető Jóváhagyta:

Részletesebben

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem:

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Donorlekérdező Donorjelentés időpontja: ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Fertőző betegségek kizárása céljából végzett (* kötelező) vizsgálatok HIV Ag/Ab* Anti-HCV* HBsAg* Anti-TP* Anti-HBc*

Részletesebben

RENDELKEZÉSI NYILVÁNTARTÁS SZOLGÁLTATÁS RÉSZLETES FELTÉTELEI

RENDELKEZÉSI NYILVÁNTARTÁS SZOLGÁLTATÁS RÉSZLETES FELTÉTELEI RENDELKEZÉSI NYILVÁNTARTÁS SZOLGÁLTATÁS RÉSZLETES FELTÉTELEI Ügyintézési rendelkezések és alaprendelkezés megtétele ügyintéző segítségével A Szolgáltató az Igénybevevő alaprendelkezését az első személyes

Részletesebben

AZ AUTOLÓG VÉRGYŰJTÉS ÉS AZ AUTOTRANSZFÚZIÓ

AZ AUTOLÓG VÉRGYŰJTÉS ÉS AZ AUTOTRANSZFÚZIÓ AZ AUTOLÓG VÉRGYŰJTÉS ÉS AZ AUTOTRANSZFÚZIÓ OVSZ Módszertani Levél 8. AZ AUTOLÓG VÉRGYŰJTÉS ÉS AZ AUTOTRANSZFÚZIÓ Felelős kiadó: dr. Miskovits Eszter az OVSz főigazgatója Technikai szerkesztő: dr. Jenei

Részletesebben

Rendelkezési nyilvántartás szolgáltatás részletes feltételei

Rendelkezési nyilvántartás szolgáltatás részletes feltételei Rendelkezési nyilvántartás szolgáltatás részletes feltételei Ügyintézési rendelkezések és alaprendelkezés megtétele ügyintéző segítségével A Szolgáltató az Igénybevevő alaprendelkezését az első személyes

Részletesebben

PANASZKIVIZSGÁLÁSI SZABÁLYZAT

PANASZKIVIZSGÁLÁSI SZABÁLYZAT DENTAFORM Egészségügyi Szolgáltató, Gyógyászati és Egészségügyi Cikkeket Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság Dr. Kerekes Sándor Rendelő vezető fogszakorvos, főorvos Székhely: 2241 Sülysáp, Fő út

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Donor plazmaferezishez kapcsolódó adatkezelésről Verziószám: 1.1 Tartalom I.Bevezetés... 2 II. A donor plazmaferezishez kapcsolódó adatkezelési tevékenységek... 4 II.1. Az első

Részletesebben

TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3.

TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3. TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3. PANASZBEJELENTÉS KIVIZSGÁLÁSÁNAK SZABÁLYZATA SZ-22 KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: HÁRSFA GYULÁNÉ ÁPOLÁSI IGAZGATÓ A DOKUMENTÁCIÓ KÓDJA:

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Veszprémi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1 verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Veszprémi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1 verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Veszprémi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Az ában végzett vizsgálatokkal kapcsolatos legfontosabb információk a vizsgálatot kérők számára Készítette: Dr. Berenténé Dr. Bene Judit minőségirányítási vezető

Részletesebben

HU-Budapest: Öntapadó címkék 2012/S 147-244919. Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés

HU-Budapest: Öntapadó címkék 2012/S 147-244919. Tájékoztató az eljárás eredményéről. Árubeszerzés 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:244919-2012:text:hu:html HU-Budapest: Öntapadó címkék 2012/S 147-244919 Tájékoztató az eljárás eredményéről Árubeszerzés 2004/18/EK

Részletesebben

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140

HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:248140-2012:text:hu:html HU-Budapest: Diagnosztikumok 2012/S 149-248140 Országos Vérellátó Szolgálat, Karolina út 19-21., attn:

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

Országgyűlési képviselők évi választása A JELÖLTAJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE (JER) Felhasználói útmutató 2. rész. Ajánlóívek leadása, ajánlásellenőrzés

Országgyűlési képviselők évi választása A JELÖLTAJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE (JER) Felhasználói útmutató 2. rész. Ajánlóívek leadása, ajánlásellenőrzés A JELÖLTAJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE (JER) Felhasználói útmutató 2. rész Ajánlóívek leadása, ajánlásellenőrzés 1.0 verzió Készült: 2014. február 17. Készítette: IdomSoft Zrt. Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3

Részletesebben

Adatvédelmi tájékoztató

Adatvédelmi tájékoztató Adatvédelmi tájékoztató Az FT-Mobil Autósiskola a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja. Az

Részletesebben

A szervkivétel előkészítése

A szervkivétel előkészítése A szervkivétel előkészítése Holtzinger Emese Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda Budapest, 2018.10.18. Semmelweis Egyetem Egészség Tudományi Kar A szervkivétel előkészítése Dokumentáció

Részletesebben

PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program Mérlegelés több cég számára

PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program Mérlegelés több cég számára METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzata A Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzatának fő hivatkozási pontját a 2011. évi

Részletesebben

Adatvédelmi és adatkezelési nyilatkozat a Jótékonysági futás a Kristinus Borbirtok lankáin elnevezésű eseményhez

Adatvédelmi és adatkezelési nyilatkozat a Jótékonysági futás a Kristinus Borbirtok lankáin elnevezésű eseményhez Adatvédelmi és adatkezelési nyilatkozat a Jótékonysági futás a Kristinus Borbirtok lankáin elnevezésű eseményhez Jelen nyilatkozattal a KRISTINUS BORBIRTOK Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: H-

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. szeptember 24-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. szeptember 24-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. szeptember 24-i ülésére Tárgy: Kislaboratórium feladatellátásával kapcsolatos szerződések meghosszabbítása Előterjesztő: Dr. Kelemen

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

INT-13 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. (4. kiadás 1. módosítása) Módosítások

INT-13 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. (4. kiadás 1. módosítása) Módosítások INT-13 ADATVÉDELMI (4. kiadás 1. módosítása) Jóváhagyom: Dr.Trombitás Zoltán főigazgató Dátuma Módosítások Leírása 2018.05.25 5.1 felelősség, feladatok, 5.3.5 Eü. dok. kikérés 5.6. Kameraszabályzat 7.1

Részletesebben