elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás"

Átírás

1

2 Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé válását. Az említett inszekticidek ugyanis stimulálták az atkák szaporodását, miközben természetes ellenségeiket elpusztították. A késôbbi, de ma már kiszorulóban lévô rovarölô szereknek (pl. foszforsav észterek, piretroidok) a szaporodás biológiára ugyan nem volt hatásuk, de az atkák természetes ellenségeit tovább gyérítették. Egyértelmûen ugyan nem lehet azt állítani, hogy kizárólagosan ezek az anyagok felelôsek ebben a kérdésben, de az biztos, hogy más hajlamosító tényezôkkel együtt (pl. száraz, meleg idôjárás stb.) jelentôsen hozzájárultak az atkák felszaporodásához. Napjainkban a termelôknek azzal kell szembesülniük, hogy az intenzív növénytermesztés számos területén állandósult az atkaprobléma. Az atkafertôzés termesztett növényeinken jellegzetes (sokszor fajra jellemzô) tünetet eredményez, - korai felismeréséhez azonban megfelelô módszer (mikrószkópos elemzés), vagy gyakorlott szem kell. A felismerést az is nehezíti, hogy maga a kártevô szabad szemmel alig, vagy egyáltalán nem látható. A legáltalánosabb tünete, a kártevô szívogatása nyomán a levelek elhalványodását, ezüstös elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás nyomán levegôvel telnek meg). Különösen veszélyes a száraz, meleg idôjárásban fellépô fertôzés, mert fokozza a növény vízvesztését, miközben az atka nemzedékek száma a magas hômérséklet hatására nô. Erôs fertôzés esetén a tünetek még határozottabbá válnak a levelek torzulnak és idô elôtt lehullanak.

3 A spirodiklofen A Bayer kutatói 1996-ban fedezték fel a spirodiklofent. A hatóanyag nem csak egy vadonatúj molekula az atkaölô szerek között, hanem egyben egy új csoport a tetramik savak elsô képviselôje. A spirodiklofen széles hatásspektrumú akaricid, amely hatékony a gyümölcsösökben elôforduló takácsatka fajok, köztük a két legveszélyesebb, a piros gyümölcsfa takácsatka (Panonicus ulmi) és a kétfoltos takácsatka (Tetranichus urticeae) ellen. Hasonlóan jól használható a levélatka fajok (pl. a szôlôlevélatka, vagy az almástermésûek levélatkája) leküzdésére. A spirodiclofen azért is különleges az akaricidek között, mert nem csak atkák ellen, hanem néhány kifejezetten veszélyes szívó kártevô ellen is felhasználható. Ezek közül Magyarországon a legfontosabbak a körte levélbolha fajok (Psylla pyri, Psylla pyricola, Psylla pyrisuga). Biológiai aktivitására jellemzô, hogy az atkák minden fejlôdési alakja ellen hatékony beleértve a tojást és az imágókat is. A nôstények termékenysége egy órával a kezelés után már nagymértékben csökken, a rakott tojások száma közelíti a nullát. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ha a nôstényt szubletális dózis éri, a rakott tojások terméketlenek lesznek. A lárva, protonimfa ill. a deutonimfa táplálkozást végzô fejlôdési alakok azután pusztulnak el, miután elérték a következô nyugalmi állapotot (nimfakrizalis, deutokrizalis, teleiokrizalis). Elektronmikroszkópos felvételeken látható, hogy az elváltozások a kezelt állatok lábain kezdôdnek, ami csapdaként az adott nyugalmi állapotban tartja ôket pusztulásukig. Ez a tünet eddig egyetlen más atkaölô szer alkalmazását követôen sem volt megfigyelhetô. H 3 C CH 3 C2 H5 O O O O Cl Cl A spirodiklofen hatásmechanizmusát még nem minden részletében ismerjük, de a kutatók azt tapasztalták, hogy a kezelést követôen az atkák zsírkoncentrációja radikálisan lecsökkent, amibôl arra következtetnek, hogy ez az új atkaölô szer zsír bioszintézis inhibítorként hat.

4 Az Envidor SC Az atkák elleni védekezések idôzítésének egyik nehézsége, hogy az áttelelô alakok elôjövetelekor a hômérséklet gyakran alacsony, ami csökkentheti a készítmények hatékonyságát. A nyári védekezéseknél viszont a magas hômérséklet okozhat hasonló hatáscsökkenést. Az Envidor azon kevés atkaölô szer közé tartozik, amelyet nem, vagy csak kis mértékben befolyásol a hômérséklet. Modern formulációjának és a hatóanyag jó tapadóképességének köszönhetôen, olyan erôsen kötôdik a növényi felülethez, hogy intenzív csapadék sem mossa le. Kezdeti hatása ugyan lassú, de az atkák szaporodása a kezelés után szinte azonnal leáll. Az eredmény 8-10 nap után már látható, két hét után pedig látványos változás áll be az atkapopulációban. Az Envidor kontakt atkaölô szer. Környezetvédelmi megítélése Európa szerte nagyon jó, az IPM technológiákba beilleszthetô. Kíméli a ragadozóatkákat és a hasznos rovarszervezeteket. Lebomlása talajban gyors (felezési ideje egyetlen talajtípuson sem éri el a tíz napot) és nem veszélyes a talaj élôvilágára. Technikai adatok: Hatóanyaga: 251 g spirodiklofen Felhasználható: szôlôben és almában atkakártevôk ellen körtében körtelevélbolha ellen Formája: SC (vizes szuszpenzió koncentrátum) Gyenge méreg. Csomagolás: 1 l Dózis: szôlôben, almában 0,4 0,6 1/ha (4 6 ml/10 l víz) körtében: 0,6 0,8 l/ha (6 8 ml/10 l víz) Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: szôlôben és almatermésûekben: 14 nap Munkaegészségügyi várakozási idô: 3 nap FVM engedély száma: 16284/2003. Forgalmazási kategória: II.

5 Az alma legveszélyesebb atkakártevôi A piros gyümölcsfa takácsatka (Panonichus ulmi) tojás alakban telel. Ezeket a téli tojásokat a nôstények augusztustól októberig rakják a kéreg érdes részeire, a rügyek és a hajtások alapi részére vagy az ágtalálkozásokra. A tojások diapauzája addig tart, amíg tavasszal az átlaghômérséklet nem éri el a 7 C fokot. Almában az elsô lárvák megjelenése egybeesik a pirosbimbós állapot idejével, így a kártevôk a már kibomlott fiatal leveleket szívogatják. Ennek a nemzedéknek a nôstényei a levelekre rakják a tojásaikat. Egy nemzedék kifejlôdéséhez általában 3-4 hét szükséges, de C fokos átlag hômérsékleten ez két hétre csökken. Mivel minden nemzedékváltás az egyedszám megsokszorozódását jelenti a kártevô nagyon gyorsan és alattomosan tud felszaporodni. A piros gyümölcsfa takácsatka az általa szôtt selyemszál és a szél segítségével a szomszédos fákra, gyümölcsös kertekre is átterjed. A kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticeae) áttelelése imágó alakban, azaz a megtermékenyített nôstény által történik. Ezek az állatok az ôsz folyamán az idôjárás kedvezôtlenebbé válása idején védett helyre, pl.: a kéreg repedéseibe húzódnak. Innen tavasszal a kedvezô idôjárás csalogatja elô ôket, amikor már a levelekre rakhatják a tojásaikat. Ennek az atkafajnak különösen gyors a fejlôdésmenete, a tojásrakástól a kifejlett egyedig csak 8-12 napot vesz igénybe. A nôstények db tojást raknak a kb. 30 napig tartó életük során, ezért az egyedszám a nyár folyamán gyorsan növekszik. Alkalmazása almában Almában takácsatkák és levélatkák ellen, az elsô permetezést 0,4 0,6 l/ha-os dózisban akkor kell elvégezni, amikor az áttelelô tojások, illetve az áttelelô nôstények által lerakott tojások %-a kikelt, de mindenképpen virágzás után. A vegetáció késôbbi idôszakában, ha szükséges, a felszaporodás kezdetén (3-5 egyed/levél /takácsatka/, illetve 30 egyed/levél /levélatka/) használjuk újra az Envidort. Almáskertjeinkben a fô atkakártevô a piros gyümölcsfa takácsatka, de a kétfoltos takácsatka is gyakran okoz komoly kártételt. A tavaszi kezelést vegyes populáció esetén célszerû a kétfoltos takácsatkához igazítani mivel az elsô nemzedék 50%-os kelése egy-két héttel késôbb jelentkezik. Virágzó kultúrában az Envidor nem alkalmazható!

6 A szôlô legveszélyesebb atka kártevôje A szôlôlevélatka (Calapitrimerus vitis) kifejlett nôstény alakban telel át a rügypikkelyek alatt vagy a kéreg repedéseiben. Tavasszal a rejtekhelyrôl elôbújva a fiatal hajtásokat és leveleket szívogatja. Az erôsen fertôzött rügyek késôbb fakadnak, hajtásaik satnyák, ízközeik rövidebbek lesznek - súlyosabb esetben el is száradhatnak. A károsított levélen áttetszô fényben szabálytalan alakú apró foltok figyelhetôk meg, amelyek közepe elhal. A vegetáció elôrehaladtával a kártevô az idôsebb levelek felôl a fiatal levelek felé, tehát felfelé vándorol. Évente 3-4 nemzedéke van. Tojásait a károsítás helyén, a levél fonákán helyezi el. A száraz meleg tavaszi és nyári idôszak nagymértékben elôsegíti a felszaporodást, amire a következô év szôlô védelmében is figyelmet kell fordítani. Alkalmazása szôlôben Szôlôben a szôlôlevélatka elleni védekezést rügypattanás után a mozgó alakok ellen kezdjük meg O,4-O,6 l/ha dózisban. Ezzel a kezeléssel a piros gyümölcsfa takácsatka elôzô évi fertôzése ellen is védett lesz az ültetvény. Ha az elôzô évi atkakártételben a kétfoltos takácsatka is nagy egyedszámmal vett részt, akkor a védekezést 9-10 nappal késôbb végezzük el, amikor ennek a kártevônek is 50%-ban kikeltek a tojásai.

7 A körte legveszélyesebb kártevôje a körtelevélbolha A körtelevélbolhák (Psylla pyri, pyricola, pyrisuga) a körte legveszélyesebb kártevôi közé tartoznak. Évente 4-5 generációjuk is kifejlôdhet. A kifejlett nôstény telel át, amely fajtól függôen tavasszal már 7-8 C foknál megkezdheti a tojásrakást. A tojások száma az áttelelô nôstényeknél szintén fajfüggô, a 200-tól akár a 650-ig is elmehet. A nyári nôstények tojásprodukciója viszont egyedenként az ezret is elérheti. A populáció létszáma így gyorsan növekszik. A lárvák mézharmat termelése táptalajt szolgáltat a különbözô gombás fertôzéseknek is. A levelek fô erei mentén lárvakolóniákat alkotó egyedek a késôbbiek folyamán a levél fonákról a levelek felszínére, majd más levelekre is átvándorolnak. A mézharmatos, (másodlagosan pl. korompenésszel fertôzött) levelek többé már nem alkalmasak a körte-levélbolhák újabb nemzedékének a megtelepedésére, ezért a tojásrakás és a károsítás mindig újabb levelekre terjed át. Alkalmazása körtében A körtelevélbolha elleni védekezés egyik nehézsége, hogy kevés a megfelelô hatékonysággal rendelkezô, engedélyezett készítmény. A másik nehézség, hogy a kártevô egyedszámát a vegetáció idején csak akkor tudjuk a kártételi szint alatt tartani, ha a kora tavaszi felszaporodást megakadályozzuk. A hûvös idôjárás azonban gyakran meghiúsítja a sikeres védekezést ebben az idôszakban, mert az atkaölô szerek többsége tíz fok alatt kevésbé hatékony. A spirodiklofen a többi hatóanyagtól eltérôen, már alacsony hômérsékleten is aktív, emellett tojásölô hatással is rendelkezik. Az Envidor optimális alkalmazási ideje, amikor a tojások %-a a fehérbôl a sárga színbe váltott. Ekkor a dózis 0,6 l/ha (elôzô évi erôs fertôzés esetén 0,8 l/ha) legyen. Ez a kezelés meggátolja a kártevô tavaszi felszaporodását és jó esélyt ad, hogy a késôbbi idôszakban se szaporodjon fel. A nyári nemzedék ellen az Envidor O,8 l/ha dózisban ajánlott. A vegetáció késôbbi idôszakában a kártevô egyedszámának alakulása szabja meg a védekezés szükségességét. A rezisztencia kialakulásának megelôzése érdekében a második kezelés amitráz (Mitac 4,5-6 l/ha) hatóanyagú készítménnyel is végezhetô. Virágzó kultúrában az Envidor nem alkalmazható!

8 mert egész szezonban védelmet biztosít, mert teljesen új a hatásmechanizmusa, mert az atkák minden fejlôdési alakja ellen hatékony és mert nagyon alapos. Részletes információval szívesen állnak rendelkezésére területi munkatársaink: Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád megye: Borbély Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Csongrád, Békés megye: Égetô István, 20/ Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megye: Hárnási András, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Bayer CropScience 1123 Budapest Alkotás u. 50. Információ: (1) Komárom-Esztergom, Fejér megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ = A Bayer CropScience AG, Németország bejegyzett márkaneve

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

kontakt rovaröl szer hatóanyaga: spirodiclofen a kártev k minden fejl dési stádiumában hatékony (tojástól a kifejlett alakig)

kontakt rovaröl szer hatóanyaga: spirodiclofen a kártev k minden fejl dési stádiumában hatékony (tojástól a kifejlett alakig) kontakt rovaröl szer hatóanyaga: spirodiclofen a kártev k minden fejl dési stádiumában hatékony (tojástól a kifejlett alakig) köt dik a levelek viaszrétegéhez, jó es állóságú széles hatásspektrum, az id

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében Avaunt Steward A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve Bevezető Az alma molylárva kártevői szinte az egész vegetációban veszélyeztetik

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50. ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/2000/4/2008. OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: - TÁRGY: Decis Mega rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Részletesebben

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély DUPONT C o r a g e n 2 0 S C N formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú

Részletesebben

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek Syngenta hírek paradicsom termelôknek A bizalmat csak jó minôségû, megbízható paradicsommal tarthatjuk meg! Mit kívánnak a hazai fogyasztók? Legelôször is megállapíthatjuk, hogy a kereskedelmi tapasztalatok

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Magról kelô egy- és kétszikû + évelô kétszikû gyomok ellen A kukorica Magyarországon a legnagyobb

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban

Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban Az eperfa-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban 2009. március Az őszibarack-termesztőket évek óta rettegésben tartja az eperfapajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona TARG.). A polifág faj, ami Budapest

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

Talajfertôtlenítési technológiák keverék

Talajfertôtlenítési technológiák keverék Talajfertôtlenítési technológiák keverék ÚJ Tartalomjegyzék Bevezetô...3 A talajfertôtlenítési technológiák szemléletváltása...4 Gazdasági veszélyt jelentô talajlakó kártevôk...5 Gazdasági veszélyt jelentô

Részletesebben

engedélyezi: 2. A növényvédő szer felhasználásra vonatkozó előírások:

engedélyezi: 2. A növényvédő szer felhasználásra vonatkozó előírások: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj - és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 309-1000; Fax: 1/246-2960, Ikt.sz.: 04.2/2566-2/2011. Tárgy: Banvel 480 S

Részletesebben

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta Õszi káposztarepce ajánlat 2011 Jövőt vetni 1856 óta Köszöntô Tanulj a múltból, élj a mának és gondolj a jövôre! A KWS cégcsoport több évtizedre visszatekintô kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetôen,

Részletesebben

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad DUPONT F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad Szisztémikus gombaölő permetező szer alma, körte varasodás és lisztharmatbetegségei ellen Kizárólag

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

A bűnözés alakulása Magyarországon. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

A bűnözés alakulása Magyarországon. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnözés alakulása Magyarországon Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnözés jellemzése Volumene Struktúrája Dinamikája 7 6 5 4 3 2 1 1999 2 21 22 23 Az ismertté vált bűncselekmények alakulása 197-23 1974 1975

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása A málna védelme I. A málna betegségei II. A málna kártevői III. A málna gyomírtása I. A málna betegségei I/1. Málnamozaik: Tünetek: szögletes, sárgászöld foltok a leveleken, levéltorzulás. Életmód: 4 vírus

Részletesebben

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra DuPont napraforgó növényvédelmi technológia Tanos 0,4 kg/ha Steward 1 g/ha Alert S 1 l/ha Alternaria, Sclerotinia, Botrytis Helicoverpa Diaporthe, Alternaria, Phoma 17. ábra Termékeink felhasználása elôtt

Részletesebben

Mezőgazdasági növénybiztosítás

Mezőgazdasági növénybiztosítás Mezőgazdasági növénybiztosítás Különös biztosítási feltételek 1/40 AHE-11536 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A biztosítás tárgya, területi és időbeli (kockázatviselési ) hatálya...

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben

Növényvédelem otthonunkban

Növényvédelem otthonunkban Növényvédelem otthonunkban Bevezető A növényvédelem, egy olyan téma, ami kikerülhetetlen, akár lakásunkban, akár kertünkben foglalkozunk növényekkel. Mindannyian találkoztunk már kártevővel, vagy gombás

Részletesebben

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei Pannon Növénybiotechnológiai Egyesület Magyar Növénynemesítõk Egyesülete A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete, Martonvásár 2007. szeptember

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Oktatási és Kulturális Minisztérium Oktatási és Kulturális Minisztérium OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 13879/2008. Tervezet ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról szóló 308/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

Részletesebben

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK OMMF Közép-magyarországi Munkabiztonsági Felügyelősége illetékességi területe Budapest, Pest megye. Székhely: Budapest, IX. ker. Páva u. 6. Postacím: 1458 Budapest

Részletesebben

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) A Közös Agrárpolitika támogatási forrásaiból, és a magyar költségvetés által biztosított forrásból finanszírozott ágazati támogatások iránti kérelmek befogadására,

Részletesebben

DuPont Acanto Plus gombaölő szer

DuPont Acanto Plus gombaölő szer DuPont Acanto Plus gombaölő szer Két felszívódó hatóanyag a búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, őszi káposztarepce és a napraforgó gombabetegségei ellen. Az Acanto Plus hatóanyagainak köszönhetően fertőzésmentes

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gombabetegségek elleni védekezés. 171 Gombabetegségek elleni védekezés

Tartalomjegyzék. Gombabetegségek elleni védekezés. 171 Gombabetegségek elleni védekezés csonthéjasok 170 Tartalomjegyzék 171 171 171 Monília a csonthéjasok legsúlyosabb betegsége 173 Tafrinás levélfodrosodás az őszibarack legfontosabb betegsége 174 Blumeriellás betegség 174 További csonthéjasbetegségek

Részletesebben

KUTATÁS KÖZBEN. Regioriális~~ltgz~ ~g,lzazol(tatásban,1990-1997.

KUTATÁS KÖZBEN. Regioriális~~ltgz~ ~g,lzazol(tatásban,1990-1997. ",0", Regioriális~~ltgz~ ~g,lzazol(tatásban,1990-1997. Az O ktatásio/finís~térjuhi;ielkel~ésér~.kozma.!a~ás~sj?~l:~y~.. ~;t~~yy.~i~~~sével az O ktatásku ta tó ~ntézet.r~~~?llalis1s Kiseb bségi.k~ta~ócsoporlja~t;

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL 2013. FEBRUÁR

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL 2013. FEBRUÁR TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2013.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 53 Gombabetegségek elleni védekezés. 70 Rovarkártevôk elleni védekezés

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 53 Gombabetegségek elleni védekezés. 70 Rovarkártevôk elleni védekezés 50 51 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 53 53 Az alma legfontosabb gombabetegségei 54 Almavarasodás 57 Lisztharmat 58 A tenyészidôszak kritikus elsô fele 58 Korai varasodás 59 A lisztharmat primer fertôzése

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK SOROZAT LEVÉL- FOLTOSSÁGOK Tartalomjegyzék A foltbetegségek kórokozói és tünetei A foltbetegségek kórokozói és tünetei 3 6 Jelentôség és életmód 7 A kórokozók járványtana 8 Kártétel 9 11 Agrotechnika,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 13.882-1/2006-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról Budapest, 2006. december 2 I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin - Klucsai Barna

Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin - Klucsai Barna Hronyecz Ildikó - Mátics Katalin - Klucsai Barna LAKÓOTTHONOK ÉS REHABILITÁCIÓS INTÉZMÉNYEK A PSZICHIÁTRIAI BETEGEK ELLÁTÓRENDSZERÉBEN Bevezetés A Kapocs előző (2003 decemberi, ill. 2004 februári) lapszámaiban

Részletesebben

H-1036 Budapest, Lajos u 48-66. B lépcsőház Tel.: (1) 436-9699, Fax: (1) 367-2590

H-1036 Budapest, Lajos u 48-66. B lépcsőház Tel.: (1) 436-9699, Fax: (1) 367-2590 decis BIZTONSÁGI ADATLAP No. AGR 2313 Kiadás kelte: 2000. április 27. 1.) A SZER / KÉSZÍTMÉNY AZONOSÍTÁSA Kereskedelmi név: DECIS EC 25 Termékkód: A vállalat azonosítása AEF03264000EC03B0 Bayer Hungária

Részletesebben

4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás

4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás 4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás Tárgy: A Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Panaszkezelési Szabályzata NYOMTATÁSBAN CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ Hatálybalépés dátuma: 2012. április 25. Készítette: dr. Vincze

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Tanos Szôlô növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló A szôlô növényvédelme A szôlô növényvédelme 2008-ban is okozott kellemetlen meglepetéseket.

Részletesebben

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Varga Márk főosztályvezető A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok Földügyi és Térinformatikai Főosztály Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok Koós Tamás főosztályvezető - helyettes MFTTT 29. Vándorgyűlés, Sopron, 2013. július 11-13. Az új

Részletesebben

Pálfi Andrea. A gyermekek alternatív napközbeni ellátása alá sorolt programok főbb jellemzői

Pálfi Andrea. A gyermekek alternatív napközbeni ellátása alá sorolt programok főbb jellemzői Pálfi Andrea A gyermekek alternatív napközbeni ellátása alá sorolt programok főbb jellemzői Az adatgyűjtés módszere Jelen tanulmány alapjául szolgáló kutatásunk során a vidéki kis és nagy településeken

Részletesebben

2008 a tömeges bedőlések éve volt, újabb válságos évre számít a Coface

2008 a tömeges bedőlések éve volt, újabb válságos évre számít a Coface SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnal közölhető Budapest, 2009. január 14. Kapcsolattartó: Bellon Julianna Marketing vezető (36-1) 299 2066 vagy (36-30) 914 4042 E-mail: julianna.bellon@coface.hu 2008 a tömeges bedőlések

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec 1,8 EC A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

Verzió 1 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000016510 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012

Verzió 1 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000016510 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012 SENCOR 600 SC 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév SENCOR 600 SC Termék kódja (UVP) 79017286, 80899823 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM

2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM 2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM Érvényességi terület: Az Élelmiszerlánc-biztonsági Elnökhelyettes irányítása alá tartozó szervezeti egységek és a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2015/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2015. március 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül

Részletesebben

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Cukorrépa és a burgonya Szántóföldi növényeink sorában fontos szerepet játszik a gyökér- és gumós növények közé tartozó cukorrépa és a burgonya. A cukorrépa az egyik

Részletesebben

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME GYOMIRTÁS A borsó kora tavaszi vetése alapvetôen meghatározza az állomány gyomflórájának összetételét. A borsóval egy idôben csírázhat a ragadós galaj, a pipacs, a székfûfélék és

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles.

Elkészítés időpontja: 2014. 05. 20. Felülvizsgálat időpontja: Verziószám: 1. 2.2. Címkézési elemek: Nem jelölésköteles. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Zwaluw, S-T70 Mélyalapozó 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10 Hírlevél 2011/4. Tartalomjegyzék 1./Összefoglaló a bankok, illetve a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások foglalkoztatási gyakorlatának akcióellenőrzéséről 3 2./Húsipari- húseldolgozó

Részletesebben

A belügyminiszter../2012. ( ) BM rendelete

A belügyminiszter../2012. ( ) BM rendelete A belügyminiszter./2012. ( ) BM rendelete a végrehajtási eljárásban ellenszegülés megszüntetése érdekében történő rendőri közreműködéssel, valamint a gyermek átadására irányuló bírósági végrehajtás során

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Előadó: dr. Nyári Tibor 2012. május 29.

Előadó: dr. Nyári Tibor 2012. május 29. A magyar munkaerőpiac jellemzői, különös tekintettel az atipikus foglalkoztatási formákra, az állami intézmények szempontjából (a munkaerőkölcsönzők tevékenységei, statisztikák) Előadó: dr. Nyári Tibor

Részletesebben

Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez

Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez Radifarm: Gyökérnövekedés serkentı biostimulátor. Olyan ültetvényekben használjuk, ahol gyenge gyökérzet révén nem megfelelı a hajtásnövekedés. Telepítésnél

Részletesebben

Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése SH/4/5

Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése SH/4/5 Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése SH/4/5 Varga Attila http://www.ofi.hu/sh45 Alapadatok Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) SH/4/5 kódszámú, Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése

Részletesebben

MÉRGEZÉSI ESET BEJELENTÉSEK (2006.)

MÉRGEZÉSI ESET BEJELENTÉSEK (2006.) Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat MÉRGEZÉSI ESET BEJELENTÉSEK (2006.) Budapest 2007. március Országos Kémiai Biztonsági Intézet 2006. évi mérgezési esetek

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

Copac Flow. Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília. Rozsdagombák Baktériumos betegségek. Általános adatok. Hatóanyag

Copac Flow. Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília. Rozsdagombák Baktériumos betegségek. Általános adatok. Hatóanyag 80 Szerkatalógus 2015 Gombaölő szerek Irtható kórokozók: Tafrina Peronoszpóra Monília Rozsdagombák betegségek Általános adatok Hatóanyag Hatóanyagcsoport Forgalmazási kategória 24% fémréz (36% réz-hidroxid)

Részletesebben

Szabályzat. a Magyar Kormánytisztviselő Kar által alapított díjakról és a díjadományozás rendjéről

Szabályzat. a Magyar Kormánytisztviselő Kar által alapított díjakról és a díjadományozás rendjéről Szabályzat a Magyar Kormánytisztviselő Kar által alapított díjakról és a díjadományozás rendjéről Elfogadva: 2014. szeptember 8-án a Magyar Kormánytisztviselői Kar Országos Közgyűlésének 1/2014 (IX.08.)

Részletesebben

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről A parlagfűről, parlagfű mentesítésről Összeállította: Stánitz Éva megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Szabó Lajos hivatalvezető Vas Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye.

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye. Rizoktónia www.kws.hu A narancs a KWS egyik védjegye. Velünk kezdõdik. Tartalomjegyzék Szakkifejezések...4 Rhizoctonia solani...6 Származása, története, elterjedése, gazdasági jelentôsége...7 Tünetei...12

Részletesebben

Parlagfű. A parlagfű elterjedése, kártétele

Parlagfű. A parlagfű elterjedése, kártétele Parlagfű A parlagfű elterjedése, kártétele A parlagfű, helyesebben ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.) Észak- Amerikából került Európába különböző terményszállítmányokkal. Magyarországon már

Részletesebben

HU-Budapest: Közúti jelzőtáblák 2013/S 050-081637. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés

HU-Budapest: Közúti jelzőtáblák 2013/S 050-081637. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés 1/10 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:81637-2013:text:hu:html HU-Budapest: Közúti jelzőtáblák 2013/S 050-081637 Ajánlati/részvételi felhívás Árubeszerzés 2004/18/EK

Részletesebben

Egy újabb lépés elôre. A Lépj egyet elôre! program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Egy újabb lépés elôre. A Lépj egyet elôre! program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Egy újabb lépés elôre A Lépj egyet elôre! program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Egy újabb lépés elôre 1 A kiadvány az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1

Ahogy az OEP pénzeli Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Mit pénzel az OEP? gresz 2 Intenzív osztályok 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Intenzív osztály db 2000 2001 2002 2003 2004

Részletesebben

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megújuló energiatermelés hazai lehetőségei Kiváló biomassza- és földhőtermelés

Részletesebben

Otthoni hospice Magyar Hospice-Palliatív Egyesület értekezlete Budapest, 2009. április 24. Morvai Tünde

Otthoni hospice Magyar Hospice-Palliatív Egyesület értekezlete Budapest, 2009. április 24. Morvai Tünde Otthoni hospice Magyar Hospice-Palliatív Egyesület értekezlete Budapest, 2009. április 24. Morvai Tünde Otthoni hospice Az otthoni hospice ellátás finanszírozására az irányadó jogszabály a 43/1999. (III.3.)

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A kereskedelmi forgalomban megtalálható villamossági termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzésérıl Budapest, 2016. február NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

Elmosódó határvonal a tudomány és a természet között

Elmosódó határvonal a tudomány és a természet között Elmosódó határvonal a tudomány és a természet között proteine del grano NUTRIZIONE Táplálja igényre szabottan a száraz hajat NUTRIZIONE LEGGERA Sampon Normál fejbôrre, vékony szálú vagy közepesen vastag

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ GAZDÁLKODÁS ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET A MINŐSÉG- ÉS BIZTONSÁGMENEDZSMENT SZEREPÉNEK ÉS HATÉKONYSÁGÁNAK ÖKONÓMIAI VIZSGÁLATA

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

Oktatóstúdió. KEMON oktatások 2011/I. félév

Oktatóstúdió. KEMON oktatások 2011/I. félév Oktatóstúdió KEMON oktatások 2011/I. félév Kedves Fodrász KollégA! Neked mi volt az újévi fogadalmad? Nekünk az, hogy minél több szakmabelihez jussunk el, bemutatva a továbbképzések fontosságát. Ennek

Részletesebben

176/2009. (XII. 28.) FVM rendelet

176/2009. (XII. 28.) FVM rendelet 176/2009. (XII. 28.) FVM rendelet a számítógépes ingatlan-nyilvántartási rendszerből lekérdezés útján szolgáltatható egyes ingatlan-nyilvántartási adatok szolgáltatásáról és igazgatási szolgáltatási díjáról,valamint

Részletesebben

Életkorhoz kötötten kötelez véd oltások

Életkorhoz kötötten kötelez véd oltások Nemzeti Er források Minisztérium, Egészségügyért Felel s Államtitkárság részletezéseket/indoklásokat/javaslatokat az I. sz. melléklet tartalmazza Véd oltások Véd oltások alóli mentesítések Véd oltások

Részletesebben

1.) *Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása:

1.) *Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/14 Calc Forte 100 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével és a 453/2010/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2011.05.02. 1.) *Szakasz:

Részletesebben

Az Equinoxe Kft. információs kiadványa

Az Equinoxe Kft. információs kiadványa 8. Évfolyam,7. szám 2008. Július HÛTÕK Az Equinoxe Kft. információs kiadványa Tartalom 2.o. a member of 3. o. 4. o. 5-7.o. 8. o. 1 2 Extrém hatékonyság Új SF sokkoló léghûtõ Q0 10-tõl 70 kw-ig SC3 munkaponton

Részletesebben

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid DUPONT Xn N W i r t u o z 5 2 E C formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC) Ártalmas Környezeti Veszély hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l,

Részletesebben

Megyeszékhely: Győr. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyormegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls

Megyeszékhely: Győr. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyormegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls Győr-Moson Moson-Sopron összesen Megyeszékhely: Győr Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyor.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1530&fullsize=1

Részletesebben

A Békés megyei nemzetiségi köznevelésről. Ombudsmani vizsgálatok, statisztikák, dilemmák, alapelvek

A Békés megyei nemzetiségi köznevelésről. Ombudsmani vizsgálatok, statisztikák, dilemmák, alapelvek A Békés megyei nemzetiségi köznevelésről Ombudsmani vizsgálatok, statisztikák, dilemmák, alapelvek Ombudsmani vizsgálatok 2010-2014 Cél: objektív helyzetértékelés, őszinte szembenézés a valósággal, javítani

Részletesebben

MaxBrillance hideg zsíroldó 5l 2012. szeptember 26. Verzió:1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP. MaxBrillance hideg zsíroldó 5l

MaxBrillance hideg zsíroldó 5l 2012. szeptember 26. Verzió:1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP. MaxBrillance hideg zsíroldó 5l BIZTONSÁGI ADATLAP MaxBrillance hideg zsíroldó 5l 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A készítmény neve: MaxBrillance hideg zsíroldó 1.2 Rendeltetése: Tisztítószer zsíroldó

Részletesebben

Könyvelõ Veresegyház és Budapest területén

Könyvelõ Veresegyház és Budapest területén APEH számlaszámok 1.a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék adónemek Sor-szám Megnevezés Költségvetési számla száma Adónemkód 1. Társasági adó 10032000-01076019 101 2. Személyi jövedelemadó

Részletesebben

5. HALANDÓSÁGI KÜLÖNBSÉGEK

5. HALANDÓSÁGI KÜLÖNBSÉGEK 5. HALANDÓSÁGI KÜLÖNBSÉGEK Kovács Katalin Ôri Péter FÔBB MEGÁLLAPÍTÁSOK A magyarországi halandóság történeti távlatban is kedvezôtlen volt nyugat- vagy észak-európai összehasonlításban, de ez a hátrány

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Otthon Melege Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Otthon Melege Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Otthon Melege Program Háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram Pályázat kódszáma: HGCS-2014. 2014. szeptember 25. Frissítve: 2014. november 11. 1 1. Előzmények

Részletesebben