Közgazdaságtan I. Gyakorlat 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közgazdaságtan I. Gyakorlat 1."

Átírás

1 Közgazdaságtan I. Gyakorlat 1. Az alábbi adatokat ismerjük: T o idıpontban 5 gép, 10 munkás 1200 db-ot Ft. értékben, T 1 idıpontban 7 gép 14 munkás 1400 db-ot Ft. értékben gyárt. A bevétel 20%- a a nyereség. Fontos, a reál és nominál folyamatok tudatos alkalmazása: a. Állapítsa meg az eszközök hatékonyságát mindkét idıpontban! b. Állapítsa meg az eszközhatékonyság változását - abszolút, c. - relatív módon! d. Számítsa ki a termelékenység változását - reál, e. - nominál szemléletben! f. Számítsa ki az eszközök jövedelmezıségének változását! Minden esetben értékelje az eredményt!

2 Gyakorlat 2. Keresletrugalmasság Tudjuk, hogy adott keresleti görbe mellett p = 42 árhoz q = 50 mennyiség tartozik. a. Mekkora a keresett mennyiség normál keresleti görbe mellett, ha az ár p = 50-re változik? - normál keresleti görbe esetén a két árhoz tartozó vásárlói szándék megegyezik. b. Mekkora a keresett mennyiség meredek keresleti görbénél, ha az ár p = 42-rıl p = 50-re változik? - meredek keresleti görbénél magasabb árhoz magasabb vásárlói szándék. c. Mekkora a keresett mennyiség lapos keresleti görbénél, ha az ár p = 42-rıl p = 30-ra változik? - lapos keresleti görbénél magasabb árhoz alacsonyabb vásárlói szándék. A q = 500-ról 400-ra változott, a p = 200-ról 400-ra. a. Értelmezze a kereslet rugalmasságát! b. Számítsa ki a kereslet árrugalmasságát! c. Értelmezze a kapott eredményt! A alábbi adatokat ismerjük: A termék p 200-ról 300-ra, a q 140-rıl 100-ra, B termék 300 Ft-nál q 100-ról 140-re, A jövedelem Ft-ról Ft-ra változott. a. Számítsa ki a kereslet árrugalmasságát! b. Értelmezze a kapott eredményt! Fontos, a fordított arány!

3 c. Számítsa ki a kereslet keresztrugalmasságát! d. Értelmezze a kapott eredményt! Fontos, az egyenes arány! d. Számítsa ki a B termék jövedelemrugalmasságát! e. Értelmezze a kapott eredményt! f. Ábrázolja a B termék jövedelem rugalmasságának lehetséges keresletváltozásait! Az A termék ára 50-rıl 60 Ft-ra, mennyisége 100-ról 60 db-ra, B termék ára 100 Ft, de a mennyiségre 200-ról 300 db-ra változott. A jövedelem változása: rıl Ft-ra. Határozza meg a kereslet árrugalmasságát! Jellemezze a keresletrugalmasságot! Ábrázolja az összefüggést! Értelmezze a kapott eredményt! Határozza meg a kereslet keresztrugalmasságát! Jellemezze a keresletrugalmasságot! Ábrázolja az összefüggést! Állapítsa meg, hogy a helyettesítı vagy kiegészítı termékrıl van szó! Értelmezze a kapott eredményt! Számítsa ki a kereslet jövedelemrugalmasságát! Értelmezze a kapott eredményt! Rajzolja fel az Engel-görbét!

4 Gyakorlat 3. Pénz Határozza meg a forgalomhoz szükséges pénz mennyiségét, ha Pénzforgási napok száma = 30 nap Éves eladott termék bevétele A termék mennyisége 50 tonna, Ft/q áron, B termék mennyisége 100 méter Ft/m áron, C termék mennyisége 100 hektoliter 36 Ft/liter áron. Határozza meg a pénzmennyiség éves kamatát, ha a kamatláb = 7,25 %

5 Gyakorlat 4. Fogyasztás elmélete Az X termék mennyiségenkénti hasznossága: 15, 10, 4, 2, 1, 0. (15, 10, 4, 2, 1.) Az Y termék mennyiségenkénti hasznossága: 60, 30, 15, 6, 4, 0. (4, 6, 15, 30, 60.) Ábrázolja a X, Y termék hasznossági görbét! Ábrázolja a X, Y termék összhaszon görbét! Határozza meg a X termék összhasznát! Határozza meg az Y termék összhasznát! Rajzolja fel a közömbösségi görbét! Határozza meg az x termék határhasznát, ha a MU y = 10. Határozza meg a X, Y termék közömbösségi görbe egyenértékét! Határozza meg a javak relatív határhasznát! Értelmezze a helyettesítés törvényét! Határozza meg az x termék árát, ha a MRS x,y = 7,5 és az y termék ára = 4! Rajzolja fel a fogyasztói optimumhoz tartozó költségvetési egyenest!

6 Gyakorlat 5. Fogyasztás elmélete Az X termék mennyiségenkénti hasznossága: 75, 50, 30, 10, 3, 0. Az Y termék mennyiségenkénti hasznossága: 50, 15, 5, 3, 2, 0. Ábrázolja a X, Y termék hasznossági függvényét! Ábrázolja a X, Y termék összhaszon függvényét! Határozza meg a X termék összhasznát! Határozza meg az Y termék összhasznát! Rajzolja fel a közömbösségi görbét! Határozza meg a X, Y termék közömbösségi egyenértékest! Határozza meg az x termék határhasznát, ha a MU y = 20! Határozza meg az elsı intervallum relatív határhasznát, a helyettesítési rátát! Értelmezze a relatív határhasznot! Értelmezze a helyettesítés törvényét! Határozza meg az árarányt, ha a P x = 35! Rajzolja fel a fogyasztói optimumhoz tartozó költségvetési egyenest! Értelmezze a diagramot!

7 Gyakorlat 5. Vállalkozási költségszámítás Az alábbi adatokat ismerjük: Állóeszköz érték: e.ft Forgóeszköz: eft Betéti kamat: 10,0 % Amortizációs kulcs: 5,0 % Vállalkozó órát dolgozik (óradíj = 500 Ft/óra) Legyártott darab: db Egységár: ,- Ft/db. Számviteli költségszint: 80,0 %. Számolja ki a(z) - bevételt! - számviteli költséget! - amortizációt! - explicit költséget! - számviteli profitot! - alternatív költséget! - gazdasági profitot! - megéri-e a vállalkozás? - darabszámot, ahol a gazdasági profit! - gazdasági profitot db-nál! Tudjuk, hogy a vállalkozó 15 millió Ft-ot fektetett be, hetente 6,4 órát dolgozik a vállalkozás érdekében Ft-os becsült órabérrel. A kamatláb 10%, a vállalkozás könyvvitele 30 millió költséget mutat ki. a. Számítsa ki a gazdasági költséget! b. Állapítsa meg a haszonáldozat nagyságát! c. Milyen nagyságú bevétel mellett lesz a gazdasági profit = 0!

8 Gyakorlat 6. Vállalkozási költségszámítás Tudjuk, hogy a vállalkozó 15 millió Ft-ot fektetett be, nem dolgozik a vállalkozás érdekében. A kamatláb 10%. A határbevétel Ft. A fedezeti pontnál az AFC = 500 Ft, AVC = Ft. A határköltség görbe a következı értékeket veszi fel: db-nál Ft db-nál Ft db-nál Ft db-nál Ft db-nál Ft db-nál Ft db-nál Ft db-nál Ft a. Ábrázolja a MC görbét! b. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó darabszámot! c. Milyen nagyságú a db-al elıállított gazdasági profit? d. Milyen nagyságú profitmaximalizáló bevétel? e. Milyen nagyságú a normálprofit? f. Milyen nagyságú az alternatív költség! g. Van-e profitveszteség db-nál? h. Van-e profitveszteség db-nál?

9 Gyakorlat 7. Vállalkozási költségszámítás A termék ára, MR = 10 Ft, az átlag teljes költség = 10 Ft, a fedezeti pont haszonáldozata pontosan megegyezik a bevétel 10 százalékával. A darabokra jutó költségnövekmény a következı: 121.db = 3 Ft. 122.db = 4 Ft. 123.db = 5,5 Ft. 124.db = 7,5 Ft. 125.db = 10 Ft. 126.db = 13 Ft. 127.db = 17 Ft. a. Ábrázolja a határköltség görbét! b. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó db-ot! c. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó teljes költséget! d. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó bevételt! e. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó gazdasági profitot! f. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó normál profitot! g. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó számviteli költséget! h. Határozza meg a fedezeti ponthoz tartozó számviteli profitot! i. Számítsa ki, a 121. db-nál jelentkezı profit veszteséget! j. Számítsa ki, a 121. db-nál elért számviteli profitot! k. Számítsa ki, a 127. db-nál jelentkezı profit veszteséget! l. Számítsa ki, a 127. db-nál elért számviteli profitot!

10 Gyakorlat 8. Monopol vállalkozások A monopolhelyzetben lévı vállalkozás - termék keresleti függvénye (átlag bevételi görbe) D = 500 2x, - határtermék bevétele MR = 500 4x, - határköltség görbe Y(MC) = x. a. Határozza meg a tökéletes verseny fedezeti pontjához tartozó darabszámot! b. Határozza meg a tökéletes verseny fedezeti pontjához tartozó határbevételt! c. Határozza meg a tökéletes verseny átlag bevétel nagyságát! d. Határozza meg a monopol vállalat gyártandó termék darabszámát! e. Határozza meg a monopol vállalat profitmaximalizáló árát! f. Határozza meg a monopol vállalat profitmaximalizáló bevételét! g. Hogyan jellemezhetı a keresleti görbe? Indokolja válaszát!

11 Gyakorlat 9. Termelési tényezı felhasználás Adott a felhasznált munka és az össztermék: Munka (L) Össztermék (TP L ) Határtermék (MP L ) Átlagtermék (AP L ) , , ,3 Feladat: 1. Ábrázolja a munka termelési függvényét! 2. Hogyan változik az össztermékkel a tıke felhasználás? 3. Számítsa ki a munka határtermékét! 4. Számítsa ki a munka átlagtermékét! 5. Ábrázolja a munka határtermékét! 6. Ábrázolja a munka átlagtermékét! 7. Állapítsa meg a munka átlagtermék maximumát! 8. Számítsa ki a tényezı felhasználás optimumát, ha a munka határterméke (MP L ) = 3, munka tényezı ár (P L ) = 100 tıke tényezı ár (P K ) = 250

12 Gyakorlat 10. Jövedelemelosztás Az alábbi adatokat ismerjük: Föld határterméke MP A = 0 Munka határterméke MP L = 25 Tıke határterméke MP K = 50 Vállalkozó határterméke MP E = 100 Földár A = Bér W = Tıke ára K = Vállalkozói készség ára E = Termék ára: P = 100 Profitráta: 10 % Határozza meg a - föld, - munka, - tıke, - vállalkozói készség határtermék-bevételét! Határozza meg a termelés nagyságát: - reálértékben, - nominálértékben! Határozza meg a tényezı hozzájárulásának arányát a termeléshez! Határozza meg a tényezık hozzájárulását a profit elıállításához!

13 Közgazdaságtan II. Gyakorlat 1. Fogyasztási, megtakarítási, beruházási függvény Az alábbi adatokat ismerjük: Co = 1.000, s = 0,2, I = 300, T = 500, Tr = 200, a költségvetés egyenlege 200 deficit. a. Határozza meg a kormányzati vásárlás nagyságát! b. Határozza meg a fogyasztást, ha a jövedelem 2.000, és értékelje az eredményt! c. Milyen nagyságú jövedelemnél lesz a megtakarítás = 0? d. Számolja ki a C+I függvény egyensúlyi jövedelemét! e. Ábrázolja az összefüggést! f. Számítsa ki az egyensúlyi jövedelmet! g. Milyen nagyságú a multiplikátor? h. Miképpen változik a multiplikátor, ha a fogyasztási határhajlandóság = 0,75?

14 Gyakorlat 2. Fogyasztás, megtakarítás, beruházás Az alábbi adatokat ismerjük. S(Y) = ,2y, I = 300, Tr = 500, G = 400, Költségvetési szufficit = 100. a. Írja fel a fogyasztási függvényt! b. Számítsa ki a fogyasztást, ha a Y = 700! c. Ábrázolja a fogyasztást a definiált értékekkel! d. Számítsa ki az egyensúlyi jövedelmet kétszereplıs modell esetén! e. Számítsa ki az egyensúlyi jövedelmet háromszereplıs modell esetén!

15 Gyakorlat 3. Makrogazdasági teljesítmény mérése Az alábbi gazdasági teljesítmény adatokat ismerjük: GO = 6.900, anyagfelhasználás és az amortizáció együttes értéke = 1.800, aránya 2 : 1, I bruttó = 1.300, a tıke és munkajövedelmek egyenlege = - 500, a transzfereké = a. Számítsa ki a - GDP. - fogyasztás nagyságát! - nettó beruházást! - pótló beruházást! - új értéket! b. Milyen nagyságú NDP? c. Határozza meg a GNI-t! d. Számítsa ki a GNDI.t! e. Határozza meg az tényezı jövedelem egyenlegének nagyságát! f. A nemzetközi jövedelemáramlás egyenlegét!

16 Gyakorlat 4. Makrogazdasági teljesítmény mérése Az alábbi gazdasági teljesítmény adatokat ismerjük: Bruttó kibocsátás = 5.400, anyagfelhasználás = 900, amortizáció = 900, fogyasztás és felhalmozás aránya: 2 :1, összjövedelem nemzetközi áramlásának egyenlege = -200, eredeti jövedelmek nemzetközi áramlásának egyenlege 300 aktívumot mutat. a. Számítsa ki a - bruttó beruházást! - GDP-t! - NDP-t! - új értéket! - tiszta jövedelmet! - végsı felhasználásra kerülı elıállított javak értékét! b. Milyen nagyságú NNI? c. Határozza meg a GNDI-t!

17 Gyakorlat 4. Ábrázolási feladatok Milyen nagyságú a kibocsátás, ha a munkapiacon egyensúly van? Ábrázolja az összefüggést a tanult négyes diagramon! Mi történik a kibocsátással, ha nı az árszínvonal? A változást ábrázolja a négyes diagramon! Mi történik a pénzpiaci egyensúllyal, ha változik az árszínvonal? Ábrázolja és indokolja az összefüggést! Mi történik a pénzpiaci kereslettel, ha megváltozik a kamatláb? Ábrázolja az összefüggést! Mi történik a gazdasági egyensúllyal, ha csökken a profitkilátás. Ábrázolja az összefüggést! Mi történik a gazdasági egyensúllyal, ha nı a profitkilátás. Ábrázolja az összefüggést! Mi történik a munkapiaci egyensúllyal, ha nı az árszínvonal? Ábrázolja az összefüggést! Mi történik a pénzpiaci egyensúllyal, ha megváltozik a reáljövedelem. Ábrázolja az összefüggést!

18 Gyakorlat 5. Igaz hamis kérdések Az aggregált kereslet pénzmennyiség, amit a vállalkozások biztosítanak. Az akcelerátor és a fogyasztás között egyenes arányú az összefüggés. Az árszínvonal növekedése csökkenti a kamatlábat. Az autonóm fogyasztás hosszú távon akár nulla is lehet. A dinamikus gazdasági egyensúly flow mutatók mellett értelmezhetı. Az egyensúlyi fogyasztás esetén nincs megtakarítás. Az fogyasztástól függ az autonóm fogyasztás. GDP államhatáron belül elıállított javak összessége. GDP a bruttó beruházásokat tartalmazza. GDP MPS mutatórendszer része. GDP nem tartalmazza az újértéket. GDP SNA mutatórendszer része. Jövedelem változását csak az árszínvonal befolyásolja Kamatláb csökkenésével nı az AD változatlan fogyasztási kereslet mellett. A kormányzati túlköltekezés költségvetési szufficitet eredményez. LM-görbe a lokális munkapiac összevont haszongörbéje. Mai pénz tranzakciós pénz A megtakarítás pontosan megegyezik a fogyasztásra el nem költött jövedelemmel. MO pénzállomány látra szóló betétet is tartalmaz. A monetáris bázis a határidıs lekötéseket is tartalmazza. A monetáris bázis halmaza nagyobb, mint a M1 pénzállomány. A monetáris bázis látra szóló betét halmaza. A multiplikátor a tıke hatékonyságra utaló mutató. A multiplikátor és az akkcelerátor hatás függetlenek egymástól. A multiplikátor jelzi a bér és a bevétel összefüggését. A tıke termelési függvénye a bevétel alakulását jelzi a felhasznált munka arányában. A munka termelési függvénye a kibocsátást jelzi a felhasznált munka arányában.

19 A munkapiaci egyensúlyt a piaci mechanizmus biztosítja. A munkapiaci egyensúlytalanság nem szünteti meg a piaci mechanizmus. A munkapiaci egyensúlytalanságot megszünteti a piaci mechanizmus. A munkapiaci egyensúlytalanságot nem szünteti meg a piaci mechanizmus. A munkapiacra jellemzı a rövidebb oldal elve. A nemzeti mutató országhatárhoz kötött. A nominál mutató tartalmazza a reálértéket. Pénzforgási sebessége a pénzmennyiségtıl függ Pénzkereslet csak a kamatlábtól függ Pénzkereslet mindig nominál pénzkereslet Pénzkereslet mindig reál-pénzkereslet Nominál pénzkínálat független a kamatlábtól A pénzpiac a tranzakciós pénzek piaca. A tranzakciós pénzkereslethez tartozik a monetáris bázis. A pénzpiac az összes pénzállománnyal foglalkozik. Pénzpiaci egyensúly a nominál pénz keresletének és a kínálatának az egyezısége Pénztartási ráta a pénzforgási sebesség reciproka Phillips-görbe a munkanélküliség természetes rátáját mutatja. A potenciális kibocsátás az erıforrások optimális kihasználásával elérhetı kibocsátás. A potenciális kibocsátás az erıforrások optimális kihasználásával elérhetı kibocsátás. A potenciális kibocsátás az erıforrások optimális kihasználásával elérhetı kibocsátás. A reál- és nominál jövedelem nagy biztonsággal összehasonlítható. A rövidebb oldal elve a gazdasági egyensúly meghatározásánál is értelmezhetı. A transzfer mindenkinek járó költségvetési támogatás.

20 Gyakorlat 6. Nemzetközi kapcsolatokból származó elınyök Az alábbi ráfordítások ismertek: X termék Y termék A ország B ország Állapítsa meg A ország elınyének jellegét! Állapítsa meg B ország elınyének jellegét! Állapítsa meg A ország termelékenységi szintjét! Állapítsa meg B ország termelékenységi szintjét! Állapítsa meg és indokolja A ország X, Y termékének komparatív pozícióját! Állapítsa meg és indokolja B ország X, Y termékének komparatív pozícióját!

21 Gyakorlat 7. Tényezı ellátottság Az alábbi adatok ismertek: X termék munka intenzív, A országban W = 200 EUR, i = 6%, B országban W = 200 EUR, i = 5%. Állapítsa meg az A ország tényezı ellátottságának jellegét! Állapítsa meg az B ország tényezı ellátottságának jellegét! Melyik ország gyártja a X terméket? Indokolja döntését!

22 Gyakorlat 8. Nemzetközi fizetési mérlegszámítások Az alábbi adatok ismertek: Export: 2.300, import: 2.540, Külföldi befektetések: 254, idegenforgalom: 816 milliárd dollár. Az export árszínvonal 2,5 százalékkal csökkent. Az import átlagár 312-rıl 303-ra változott. Számítsa ki a kereskedelmi mérleg egyenlegét! Határozza meg a Terms of Trade mutatót! Értékelje a cserearányt!

23 Gyakorlat 9. Legfontosabb összefüggések Milyen magatartást tanúsít az állam a nemzetközi munkamegosztás alakításában? Milyen nemzetközi befektetési típusokat ismer? Milyen nemzetközi integrációs formákat ismer? Milyen tényezık segítették a globalizációt? Milyen valuták töltötték be a kulcsvaluta szerepét napjainkig? Sorolja fel a GATT alapelveit! Mit ért a legnagyobb kedvezmény elvén? Milyen viselkedési kódexeket ismer? Mit ért a valuta aranyparitása alatt? Mit ért Leontief paradoxon alatt? Mit ért Porter paradigma alatt! Mit jelent a rögzített, de kiigazítható árfolyam? Mit tud a RCA mutatóról? Mit tud a ULC mutatóról? Mit tud az ECU -ról? Modern árfolyam elméletek fajtái? Sorolja fel a GATT alapelveit! Sorolja fel a maastrichti kritériumokat! Sorolja fel a protekcionizmus - elınyeit! - hátrányait! Sorolja fel a liberalizmus - elınyeit! - hátrányait!

24 Gyakorlat 10. Igaz hamis kérdések Az aranyparitás a deviza aranyfedezetét jelenti. Az aranystandard pénzügyi rendszer a valuták aranyra való beváltásával szőnt meg. A Bretton - Woods a valutastabilitással is foglalkozott. A Bretton Woods csak az európai valuták stabilitásával foglalkozott. A cserearány devizában kifejezett külkereskedelem egyenlege. A cserearány mutató külkereskedelem összegét (kulcsvalutában) veszi számba. A cserearány mutató külkereskedelem összegét nemzeti valutában veszi számba. A csúszó leértékelés valutaárfolyama piac semleges. A csúszó leértékelésnél a valutaárfolyam pénzpiac hatására fokozatosan csökken. A devizában kifejezett reálbér stabilabb, mint a nemzeti valutában számolt. Az Egyesült Királyság az euro övezet tagállama. Az euro övezetet és az Európai Unió tagállamai nem azonosak. Az exportvám az exportot serkenti. A forduló a nemzetközi áruforgalom oda visszamozgását jelenti. A GATT kötelezı érvényő döntéseket hozott. A lebegı valuta árfolyam nem igényel piaci magatartást. A legnagyobb kedvezmény minden szerzıdı felet megillet. A Porter paradigma szerint versenyképesség a komparatív elınyök alapja. A Porter paradigma szerint az abszolút elıny a versenyképesség alapja. A Porter paradigma igazolja, hogy az alacsonyabb ráfordítás a komparatív elıny alapja. A preferenciális vámövezet eltörli a vámtarifát. A preferenciális vámövezet érintetlenül hagyja a nemzeti vámtarifát. A SDR a külkerforgalom termelékenység mutatója. A svájci frank kulcsvaluta volt. A svájci frank soha nem volt kulcsvaluta. Az ULC mutató alkalmas a komparatív elıny megállapítására.

25 A valuta árfolyam pontosan megegyezik a nemzeti valuták aranyparitás arányával. A valuta leértékelés a valutát - belföldrıl nézve - drágábbá teszi. A valutakígyó lehetıvé teszi a valutaárfolyamok mozgását. A valutakígyó nem teszi lehetıvé a valutaárfolyamok mozgását. A valutakígyó stabilan tartja a valutaárfolyamot. A vámunió biztosítja a tényezık szabad áramlását. A világkereskedelem egyharmada a transznacionális vállalatok közti forgalom. A WTO egy nemzetközi kereskedelem összehangolósára alakult tanácsadó szervezet.

26 Közgazdaságtan Gyakorlat 1. Az alábbi adatokat ismerjük: T o idıpontban 5 gép, 10 munkás 1200 db-ot Ft. értékben, T 1 idıpontban 7 gép 14 munkás 1400 db-ot Ft. értékben gyárt. A bevétel 20%- a a nyereség. Fontos, a reál és nominál folyamatok tudatos alkalmazása: a. Állapítsa meg az eszközök hatékonyságát mindkét idıpontban! b. Állapítsa meg az eszközhatékonyság változását - abszolút, c. - relatív módon! d. Számítsa ki a termelékenység változását - reál, e. - nominál szemléletben! f. Számítsa ki az eszközök jövedelmezıségének változását! Minden esetben értékelje az eredményt! Keresletrugalmasság A alábbi adatokat ismerjük: A termék p 200-ról 300-ra, a q 140-rıl 100-ra, B termék 300 Ft-nál q 100-ról 140-re, A jövedelem Ft-ról Ft-ra változott. a. Számítsa ki a kereslet árrugalmasságát! b. Értelmezze a kapott eredményt! Fontos, a fordított arány! c. Számítsa ki a kereslet keresztrugalmasságát! d. Értelmezze a kapott eredményt! Fontos, az egyenes arány! d. Számítsa ki a B termék jövedelemrugalmasságát! e. Értelmezze a kapott eredményt! f. Ábrázolja a B termék jövedelem rugalmasságának lehetséges keresletváltozásait!

27 Gyakorlat 2. Fogyasztás elmélete Az X termék mennyiségenkénti hasznossága: 15, 10, 4, 2, 1, 0. (15, 10, 4, 2, 1.) Az Y termék mennyiségenkénti hasznossága: 60, 30, 15, 6, 4, 0. (4, 6, 15, 30, 60.) Ábrázolja a X, Y termék hasznossági görbét! Ábrázolja a X, Y termék összhaszon görbét! Határozza meg a X termék összhasznát! Határozza meg az Y termék összhasznát! Rajzolja fel a közömbösségi görbét! Határozza meg az x termék határhasznát, ha a MU y = 10. Határozza meg a X, Y termék közömbösségi görbe egyenértékét! Határozza meg a javak relatív határhasznát! Értelmezze a helyettesítés törvényét! Határozza meg az x termék árát, ha a MRS x,y = 7,5 és az y termék ára = 4! Rajzolja fel a fogyasztói optimumhoz tartozó költségvetési egyenest!

28 Gyakorlat 3. Vállalkozási költségszámítás Az alábbi adatokat ismerjük: Állóeszköz érték: e.ft Forgóeszköz: eft Betéti kamat: 10,0 % Amortizációs kulcs: 5,0 % Vállalkozó órát dolgozik (óradíj = 500 Ft/óra) Legyártott darab: db Egységár: ,- Ft/db. Számviteli költségszint: 80,0 %. Számolja ki a(z) - bevételt! - számviteli költséget! - amortizációt! - explicit költséget! - számviteli profitot! - alternatív költséget! - gazdasági profitot! - megéri-e a vállalkozás? - darabszámot, ahol a gazdasági profit! - gazdasági profitot db-nál!

29 Gyakorlat 4. Tényezı felhasználás Adott a felhasznált munka és az össztermék: Munka (L) Össztermék (TP L ) Határtermék (MP L ) Átlagtermék (AP L ) , , ,3 Feladat: 1. Ábrázolja a munka termelési függvényét! 2. Hogyan változik az össztermékkel a tıke felhasználás? 3. Számítsa ki a munka határtermékét! 4. Számítsa ki a munka átlagtermékét! 5. Ábrázolja a munka határtermékét! 6. Ábrázolja a munka átlagtermékét! 7. Állapítsa meg a munka átlagtermék maximumát! 8. Számítsa ki a tényezı felhasználás optimumát, ha a munka határterméke (MP L ) = 3, munka tényezı ár (P L ) = 100 tıke tényezı ár (P K ) = 250

30 Gyakorlat 5. Fogyasztás, megtakarítás, beruházás Az alábbi adatokat ismerjük. S(Y) = ,2y, I = 300, Tr = 500, G = 400, Költségvetési szufficit = 100. a. Írja fel a fogyasztási függvényt! b. Számítsa ki a fogyasztást, ha a Y = 700! c. Ábrázolja a fogyasztást a definiált értékekkel! d. Számítsa ki az egyensúlyi jövedelmet kétszereplıs modell esetén! e. Számítsa ki az egyensúlyi jövedelmet háromszereplıs modell esetén!

31 Gyakorlat 6. Makrogazdasági teljesítmény mérése Az alábbi gazdasági teljesítmény adatokat ismerjük: GO = 6.900, anyagfelhasználás és az amortizáció együttes értéke = 1.800, aránya 2 : 1, I bruttó = 1.300, a tıke és munkajövedelmek egyenlege = - 500, a transzfereké = a. Számítsa ki a - GDP. - fogyasztás nagyságát! - nettó beruházást! - pótló beruházást! - új értéket! b. Milyen nagyságú NDP? c. Határozza meg a GNI-t! d. Számítsa ki a GNDI.t! e. Határozza meg az tényezı jövedelem egyenlegének nagyságát! f. A nemzetközi jövedelemáramlás egyenlegét!

32 Gyakorlat 7. Makrogazdasági teljesítmény mérése Az alábbi gazdasági teljesítmény adatokat ismerjük: Bruttó kibocsátás = 5.400, anyagfelhasználás = 900, amortizáció = 900, fogyasztás és felhalmozás aránya: 2 :1, összjövedelem nemzetközi áramlásának egyenlege = -200, eredeti jövedelmek nemzetközi áramlásának egyenlege 300 aktívumot mutat. a. Számítsa ki a - bruttó beruházást! - GDP-t! - NDP-t! - új értéket! - tiszta jövedelmet! - végsı felhasználásra kerülı elıállított javak értékét! b. Milyen nagyságú NNI? c. Határozza meg a GNDI-t!

33 Gyakorlat 8. Nemzetközi kapcsolatokból származó elınyök Az alábbi ráfordítások ismertek: X termék Y termék A ország B ország Állapítsa meg A ország elınyének jellegét! Állapítsa meg B ország elınyének jellegét! Állapítsa meg A ország termelékenységi szintjét! Állapítsa meg B ország termelékenységi szintjét! Állapítsa meg és indokolja A ország X, Y termékének komparatív pozícióját! Állapítsa meg és indokolja B ország X, Y termékének komparatív pozícióját!

34 Gyakorlat 9. Nemzetközi fizetési mérlegszámítások Az alábbi adatok ismertek: Export: 2.300, import: 2.540, Külföldi befektetések: 254, idegenforgalom: 816 milliárd dollár. Az export árszínvonal 2,5 százalékkal csökkent. Az import átlagár 312-rıl 303-ra változott. Számítsa ki a kereskedelmi mérleg egyenlegét! Határozza meg a Terms of Trade mutatót! Értékelje a cserearányt!

35 Gyakorlat 10. Legfontosabb összefüggések Milyen magatartást tanúsít az állam a nemzetközi munkamegosztás alakításában? Milyen nemzetközi befektetési típusokat ismer? Milyen nemzetközi integrációs formákat ismer? Milyen tényezık segítették a globalizációt? Milyen valuták töltötték be a kulcsvaluta szerepét napjainkig? Sorolja fel a GATT alapelveit! Mit ért a legnagyobb kedvezmény elvén? Milyen viselkedési kódexeket ismer? Mit ért a valuta aranyparitása alatt? Mit ért Leontief paradoxon alatt? Mit ért Porter paradigma alatt! Mit jelent a rögzített, de kiigazítható árfolyam? Mit tud a RCA mutatóról? Mit tud a ULC mutatóról? Mit tud az ECU -ról? Modern árfolyam elméletek fajtái? Sorolja fel a GATT alapelveit! Sorolja fel a maastrichti kritériumokat! Sorolja fel a protekcionizmus - elınyeit! - hátrányait! Sorolja fel a liberalizmus - elınyeit! - hátrányait!

Adó: kényszer útján beszedett pénzösszeg, amellyel szemben közvetlen ellenszolgáltatás nem követelhető Adósságcsapda: kezelése hitelfelvétellel

Adó: kényszer útján beszedett pénzösszeg, amellyel szemben közvetlen ellenszolgáltatás nem követelhető Adósságcsapda: kezelése hitelfelvétellel Adó: kényszer útján beszedett pénzösszeg, amellyel szemben közvetlen ellenszolgáltatás nem követelhető Adósságcsapda: kezelése hitelfelvétellel történik Alacsony (inferior) javak: azok melynek jöv.rugja.

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Makroökonómia feladatok. e-learning konzultáció 2012. febr. 17.

Makroökonómia feladatok. e-learning konzultáció 2012. febr. 17. Makroökonómia feladatok e-learning konzultáció 2012. febr. 17. Az SNA (System of National Termelés Accounts) mutatók #1 Jövedelem Hazai Hazai Nemzeti GDP = GO - termelőfogyasztás NDP = GDP amortizáció

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

FELADATOK MIKROÖKONÓMIÁBÓL

FELADATOK MIKROÖKONÓMIÁBÓL FELADATOK MIKROÖKONÓMIÁBÓL Az alábbiakban példamegoldaásra javasolt feladatok találhatók mikroökonómiából. Az összeállítás formailag nem úgy épül fel, mint a dolgozat, célja, hogy segítse a vizsgára való

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN ALAPJAI

KÖZGAZDASÁGTAN ALAPJAI KÖZGAZDASÁGTAN ALAPJAI Tartalom 1. A makroökonómia alapkérdései, a makroszintű jövedelem mérése 2. Gazdasági körforgás 3. Az árupiac és az IS görbe 4. A pénzpiac és az LM görbe 5. Az IS-LM rendszer 6.

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

GYAKORLÓ PÉLDÁK A KÖZBESZERZÉSI REFERENS KÉPZÉSHEZ

GYAKORLÓ PÉLDÁK A KÖZBESZERZÉSI REFERENS KÉPZÉSHEZ 1. Közgazdaságtan teszt kérdések: GYAKORLÓ PÉLDÁK A KÖZBESZERZÉSI REFERENS KÉPZÉSHEZ 1. Szükséglet a. azt jelenti, hogy a gazdasági szereplık igényei végtelenek b. hiányérzet, amely cselekvést vált ki

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Makroökonómia példatár (minta)

Makroökonómia példatár (minta) 1 /45 Makroökonómia példatár (minta) I. Alapfogalmak, alapvetı összefüggések 1. Egy nyitott gazdaságban az árupiaci kereslet a) C + I + G + X, b) C + I + G T + X, c) C + I + G + X IM, d) C + I + G T +

Részletesebben

Fogyasztói egyensúly

Fogyasztói egyensúly 1) Jellemezze a gazdasági tevékenységet (tartalma, célja, részei), valamint a gazdasági szerepl ket és a gazdasági életben betöltött szerepüket: A társadalom szükségletei korlátlanok, az er források korlátozottak

Részletesebben

AZ EURO BEVEZETÉSÉNEK RÖVID- ÉS KÖZÉPTÁVÚ HATÁSAI A MAGYAR GAZDASÁG SZÁMÁRA

AZ EURO BEVEZETÉSÉNEK RÖVID- ÉS KÖZÉPTÁVÚ HATÁSAI A MAGYAR GAZDASÁG SZÁMÁRA Pénzügykutató Rt AZ EURO BEVEZETÉSÉNEK RÖVID- ÉS KÖZÉPTÁVÚ HATÁSAI A MAGYAR GAZDASÁG SZÁMÁRA Gáspár Pál és Várhegyi Éva PÜK Munkafüzet 1999/1 Budapest, 1998 december Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 3 ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

Pénzügyi ismeretek részéhez készíttetett tananyag

Pénzügyi ismeretek részéhez készíttetett tananyag A Közbeszerzések Tanácsa által a közbeszerzési referens szakképesítés (OKJ 54 343 03 0000 00 00) Közbeszerzési vonatkozású gazdasági és pénzügyi tevékenység szakmai követelménymoduljának Pénzügyi ismeretek

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A nemzetközi pénzügyi rendszer A gazdasági nyitottság és a pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer A gazdasági nyitottság és a pénzügyi rendszer A nemzetközi pénzügyi rendszer A gazdasági nyitottság és a pénzügyi rendszer 1 Fő témakörök A nemzetközi fizetési mérleg A devizagazdálkodás A konvertibilitás A devizaárfolyam Devizaárfolyam-rendszerek

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS III. rész: A VÁAATI MAGATARTÁS Az árupiacon a kínálati oldalon a termelőegységek, a vállalatok állnak. A vállalatok különböznek tevékenységük, méretük, tulajdonformájuk szerint. Különböző vállalatok közös

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Pénzügyi alapvetések (pénzügytan)

Pénzügyi alapvetések (pénzügytan) Pénzügyi alapvetések (pénzügytan) Dr. habil. Farkas Szilveszter PhD egyetemi docens, tanszékvezető BGF, PSZK Pénzügy Intézeti Tanszék http://dr.farkasszilveszter.hu farkas.szilveszter@pszfb.bgf.hu 2 1

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK MIKROÖKONÓMIA

GYAKORLÓ FELADATOK MIKROÖKONÓMIA GYAKORLÓ FELADATOK MIKROÖKONÓMIA 1. Mi a közgazdaságtan három alapkérdése? a. mennyiért, kik, hogyan b. hányan, mit, mikor c. mit, hogyan, kinek d. mennyi, ennyi, annyi 2. Mit jelent a ceteris paribus?

Részletesebben

Mintapéldák és gyakorló feladatok

Mintapéldák és gyakorló feladatok Mintapéldák és gyakorló feladatok Közgazdaságtan II. (Makroökonómia) címû tárgyból mérnök és jogász szakos hallgatók számára Az alábbi feladatok a diasorozatokon található mintapéldákon túl további gyakorlási

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu

Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu nő csökken (L) cs. nő L gyorsulva nő lassulva nő csökken AP L MP L A kibocsátás, a határtermék, az átlagtermék és a költségfüggvények kapcsolata

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közgazdasági-marketing

Részletesebben

A makroökonómia tárgyköre. Makrogazdasági termelési érték, bruttó kibocsátás. Bruttó hazai termék (GDP)

A makroökonómia tárgyköre. Makrogazdasági termelési érték, bruttó kibocsátás. Bruttó hazai termék (GDP) A makroökonómia tárgyköre 1.) Az alábbiak közül mely kérdések tartoznak a makroökonómia tárgykörébe? Válaszait indokolja! a) Milyen gazdasági növekedést feltételezve állítsa össze a költségvetést a gazdasági

Részletesebben

A főbb témakörök listája

A főbb témakörök listája A főbb témakörök listája Nem jelenti azt, hogy kizárólag ezek közül lehetnek vizsgakérdések (nem mind részletezettek, a teljes számonkérhető anyag a tankönyv és az előadás fóliák), de a hangsúly ezeken

Részletesebben

Közgazdaságtan - 9. Makroökonómiai alapfogalmak. Bacsi-Weisz, Közgazd.9

Közgazdaságtan - 9. Makroökonómiai alapfogalmak. Bacsi-Weisz, Közgazd.9 Közgazdaságtan - 9. Makroökonómiai alapfogalmak 1 Mivel foglalkozik a makroökonómia? Nem egy gazdasági szereplı, termék, hanem: AGGREGÁTUMOK kettıs aggregálás Gazdasági szereplık ÁGAZATOK, SZEKTOROK Termékek

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA m á j u s 1 8. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Név Tanárok neve Pontszám E-mail cím STUDIUM

Részletesebben

Költség/Vonzat Élet a beruházás után. Neszmélyi Zoltán BCE-BME 2006. november 29.

Költség/Vonzat Élet a beruházás után. Neszmélyi Zoltán BCE-BME 2006. november 29. Költség/Vonzat Élet a beruházás után Neszmélyi Zoltán BCE-BME 2006. november 29. Tartós Nem tartós Vagyon (Eszköz) Befektetett eszközök ----------------------------------------------------- Forgóeszközök

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2016. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2016. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 206. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium. Optimális (maximális profitot biztosító) termelési mennyiség

Részletesebben

7. Feladatsor. Bérlık száma Maximális bérleti díj (Ft/hó) 100 bérlı 50000 Ft 150 bérlı 40000 Ft 250 bérlı 30000 Ft 400 bérlı 20000 Ft

7. Feladatsor. Bérlık száma Maximális bérleti díj (Ft/hó) 100 bérlı 50000 Ft 150 bérlı 40000 Ft 250 bérlı 30000 Ft 400 bérlı 20000 Ft 7. Feladatsor 1. Hogyan és miért változik a málna egyensúlyi ára az alábbi változások hatására? (Egyszerre csak egyetlen tényezı változik.) a) Az eper ára emelkedik. b) A málnafagylalt ára emelkedik. c)

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 27. október 24. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Mikroökonómia - 4. elıadás A TERMELÉS RÖVID TÁVÚ KÖLTSÉGEI

Mikroökonómia - 4. elıadás A TERMELÉS RÖVID TÁVÚ KÖLTSÉGEI Mikroökonómia - 4. elıadás A TERMELÉS RÖVID TÁVÚ KÖLTSÉGEI Bacsi, 4. ea. 1 A TERMELÉS KÖLTSÉGEI - RÖVID TÁV A termelés összes költsége: TC (Total cost) Két csoportra osztható: Állandó (fix) költségek:

Részletesebben

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2005. FEBRUÁR

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2005. FEBRUÁR JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2005. FEBRUÁR Jelentés az infláció alakulásáról 2005. február Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Felelõs kiadó: Missura Gábor 1850 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu ISSN

Részletesebben

A Gazdasági ismeretek tantárgy követelményei közép- és emelt szinten. Témák Középszint Emelt szint 1. Szaknyelv alkalmazása

A Gazdasági ismeretek tantárgy követelményei közép- és emelt szinten. Témák Középszint Emelt szint 1. Szaknyelv alkalmazása Gazdasági ismeretek A Gazdasági ismeretek tantárgy általános céljai A Gazdasági ismeretek tantárgy érettségi követelményeiben - mind középszinten, mind emelt szinten - két nagyon fontos elvárás fogalmazódik

Részletesebben

AZ EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2005/2006. ÉVES JELENTÉSE

AZ EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2005/2006. ÉVES JELENTÉSE AZ EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2005/2006. ÉVES JELENTÉSE Budapest, 2007. január 24. EGIS Gyógyszergyár Nyrt. Felelősségvállaló nyilatkozat Az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. 2005/2006.

Részletesebben

Közgazdaságtan feladatgyűjtemény GTGKG131ÁJL és GTGKG811JFL

Közgazdaságtan feladatgyűjtemény GTGKG131ÁJL és GTGKG811JFL ME-GTK Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan feladatgyűjtemény GTGKG131ÁJL és GTGKG811JFL Kis-Orloczki Mónika (orloczki.monika@uni-miskolc.hu) 2013-14 I.félév 1.TÉMAKÖR A KERESLET, KÍNÁLAT, ÉS A PIACI

Részletesebben

Közgazdaságtan - 5. elıadás

Közgazdaságtan - 5. elıadás Közgazdaságtan - 5. elıadás A termelés rövid távú költségei Bacsi, 5. ea. 1 A TERMELÉS KÖLTSÉGEI - RÖVID TÁV A termelés összes költsége: TC (Total cost) Két csoportra osztható: Állandó (fix) költségek:

Részletesebben

Mikroökonómia (GTGKG601EGL) Egészségügyi szervező szakos levelező hallgatóknak

Mikroökonómia (GTGKG601EGL) Egészségügyi szervező szakos levelező hallgatóknak Mikroökonómia (GTGKG601EGL) Egészségügyi szervező szakos levelező hallgatóknak közgazdaságtan szükséglet mikroökonómia makroökonómia nemzetközi közgazdaságtan ceteris paribus elv piac kereslet kínálat

Részletesebben

MAKROJÖVEDELEM (Y)= FOGYASZTÁS (C) + MEGTAKARÍTÁS (S)

MAKROJÖVEDELEM (Y)= FOGYASZTÁS (C) + MEGTAKARÍTÁS (S) 1. Mutassa be a makroökonómia alapösszefüggéseit, a mikro- és makroökonómia közötti különbségeket, a makroökonómia alapfogalmait, szerepl it, céljait, eszközeit! A mikroökonómia és a makroökonómia a gazdaság

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu Árrugalmasság A kereslet árrugalmassága = megmutatja, hogy ha egy százalékkal változik a termék ára, akkor a piacon hány

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Neved:... E-mail címed:... SG-s tanáraid*:... P R Ó B A É R E T T S É G I 2 0 1 1. j a n u á r 2 2. A KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama:

Részletesebben

Nemzetközi pénzügyek. 1. Az alapok áttekintése

Nemzetközi pénzügyek. 1. Az alapok áttekintése Nemzetközi pénzügyek 1. Az alapok áttekintése Tananyag Félév menete 1) P.R. Krugmann - M.Obstfeld : Nemzetközi Gazdaságtan IV. rész 18-22. fejezet, Panem, 2003 + előadásokon kijelölt további részek 2)

Részletesebben

2005/1 JELENTÉS BUDAPEST, 2005. MÁJUS

2005/1 JELENTÉS BUDAPEST, 2005. MÁJUS Az új tagállamok konvergencia-indexe 2005/1 JELENTÉS BUDAPEST, 2005. MÁJUS Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 3 I. AZ ÚJ TAGÁLLAMOK ÖSSZESÍTETT KONVERGENCIAINDEXE 3 II. AZ ÚJ TAGÁLLAMOK NOMINÁLIS KONVERGENCIÁJA

Részletesebben

Közgazdaságtan II. Külső egyensúly, árfolyam és nemzetközi tőkeáramlás. Budapest, 2015.11.30.

Közgazdaságtan II. Külső egyensúly, árfolyam és nemzetközi tőkeáramlás. Budapest, 2015.11.30. Közgazdaságtan II. Külső egyensúly, árfolyam és nemzetközi tőkeáramlás Budapest, 2015.11.30. Tartalom I. Bevezetés II. Definíciók III. FDI módjai IV. FDI indítékai V. FDI hatásai VI. FDI Magyarországon

Részletesebben

Ikerdeficit a magyar gazdaságban

Ikerdeficit a magyar gazdaságban Pénzügykutató RT 1998/1 Gáspár Pál Budapest 1999 december 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 I. Az ikerdeficit makrogazdasági háttere 6 I.1. A folyó fizetési mérleg mint a nettó devizaeszköz állomány változása

Részletesebben

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása Az elmúlt évek válsághatásai a társas vállalkozásokhoz képest súlyosabban érintették az egyéni vállalkozásokat, mivel azok az egyre

Részletesebben

I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI, AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS ALAKULÁSA A 2014. ÉVBEN 1. A kormányzat gazdaságpolitikája A Kormány 2014-ben

I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI, AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS ALAKULÁSA A 2014. ÉVBEN 1. A kormányzat gazdaságpolitikája A Kormány 2014-ben I. A KORMÁNYZAT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI, AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS ALAKULÁSA A 2014. ÉVBEN 1. A kormányzat gazdaságpolitikája A Kormány 2014-ben folytatta a kormányzati ciklus elején meghirdetett gazdaságpolitikai

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2005. IV. negyedéves adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2005. IV. negyedéves adatok alapján Budapest, 26. március 3. A fizetési mérleg alakulása a 25. es adatok alapján Az MNB a meghirdetett adatközzétételi és -felülvizsgálati gyakorlatával összhangban 26. március 31-én először publikálja a 25.

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMRETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMRETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Neved:... E-mail címed:... SG-s tanáraid*:... P R Ó B A É R E T T S É G I 2 0 1 1. j a n u á r 2 2. B KÖZGAZDASÁGI ALAPISMRETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama:

Részletesebben

2012 MÁSODIK NEGYEDÉVES GYORSJELENTÉS - DANUBIUS HOTELS CSOPORT OLDAL 1/13

2012 MÁSODIK NEGYEDÉVES GYORSJELENTÉS - DANUBIUS HOTELS CSOPORT OLDAL 1/13 2012 MÁSODIK NEGYEDÉVES GYORSJELENTÉS - DANUBIUS HOTELS CSOPORT OLDAL 1/13 A Danubius Hotels Nyrt. a mai napon nyilvánosságra hozta II. negyedéves, nem auditált eredményeit. A jelentés a társaság vezetése

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan) középszint 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

2. személyes konzultáció. Széchenyi István Egyetem

2. személyes konzultáció. Széchenyi István Egyetem Makroökonóma 2. személyes konzultácó Szécheny István Egyetem Gazdálkodás szak e-learnng képzés Összeállította: Farkas Péter 1 A tananyag felépítése (térkép) Ön tt áll : MAKROEGENSÚL Inflácó, munkanélkülség,

Részletesebben

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2008. MÁJUS

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 2008. MÁJUS JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 8. MÁJUS Jelentés az infláció alakulásáról 8. május Kiadja: Magyar Nemzeti Bank Felelõs kiadó: Iglódi-Csató Judit 18 Budapest, Szabadság tér 8 9. www.mnb.hu ISSN 119-9

Részletesebben

A jegybank a belföldi monetáris kondíciók változtatásával igyekszik megakadályozni

A jegybank a belföldi monetáris kondíciók változtatásával igyekszik megakadályozni Az MNB tevékenységének fõbb jellemzõi 1998-ban 1. Monetáris politika AMagyar Nemzeti Bank legfontosabb feladata az infláció fenntartható csökkentése, hosszabb távon az árstabilitás elérése. A jegybank

Részletesebben

Bérek és munkaerõköltségek Magyarországon az EU-integráció tükrében

Bérek és munkaerõköltségek Magyarországon az EU-integráció tükrében EURÓPAI UNIÓ Közgazdasági Szemle, XLVIII. évf., 2001. március (244 260. o.) VISZT ERZSÉBET ADLER JUDIT Bérek és munkaerõköltségek Magyarországon az EU-integráció tükrében A fejlettségi szintek alakulása,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2012. MÁRCIUS 13-ÁN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM MIKROÖKONÓMIA

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A javítás

Részletesebben

2005. október 1. 2005 december 31. elsı negyedév (nem auditált mérlegadatok alapján)

2005. október 1. 2005 december 31. elsı negyedév (nem auditált mérlegadatok alapján) Az EGIS Gyógyszergyár Nyilvánosan Mőködı Részvénytársaság gyorsjelentése a Budapesti Értéktızsde számára 2005. október 1. 2005 december 31. elsı negyedév (nem auditált mérlegadatok alapján) Az EGIS Nyrt.

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan) középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

1. zh: Minta + segédpéldák

1. zh: Minta + segédpéldák 1. zh: Minta + segédpéldák A ZH 17 kérdésből áll. A kérdések pontszámai a kiértékelő táblázatban találhatók. A maximális pontszám: 40 pont. Minden számítási és tesztfeladatnál öt válaszlehetőség közül

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Csatlakozó államok: növekvő költségvetési problémák. Tartalomjegyzék. I. Differenciált, de romló államháztartási egyenlegek 3

Csatlakozó államok: növekvő költségvetési problémák. Tartalomjegyzék. I. Differenciált, de romló államháztartási egyenlegek 3 GÁSPÁR PÁL: CSATLAKOZÓ ÁLLAMOK: NÖVEKVŐ KÖLTSÉGVETÉSI PROBLÉMÁK 2002. OKTÓBER Tartalomjegyzék I. Differenciált, de romló államháztartási egyenlegek 3 II. A növekvő fiskális feszültségek okai 4 III. Az

Részletesebben

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban TARTALOM 3 Elôszó 4 6 10 Az agrárgazdaság szereplôi A magyar mezôgazdaság adottságai A mezôgazdaság eredményei 14 Erdôgazdálkodás 15 Vadgazdálkodás és halászat 16 Agrár-vidékfejlesztési intézkedések 20

Részletesebben

NEMZETKÖZI PÉNZÜGYEK

NEMZETKÖZI PÉNZÜGYEK NEMZETKÖZI PÉNZÜGYEK Dr. György László egyetemi adjunktus BME GTK, Pénzügyek Tanszék, Gazdaságpolitika és Gazdaságtörténet Szakcsoport gyorgy@finance.bme.hu http://mono.eik.bme.hu/~gyorgy Nemzetközi pénzügyi

Részletesebben

MKB. MKB Alapkezelı zrt. Megszőnési jelentés. Nyíltvégő Nemzetközi Kötvény Befektetési Alap. 2008. május 2.

MKB. MKB Alapkezelı zrt. Megszőnési jelentés. Nyíltvégő Nemzetközi Kötvény Befektetési Alap. 2008. május 2. MKB Alapkezelı zrt. 1056 Budapest, Váci utca 38. telefon: 268-7834; 268-8184; 268-8284 telefax: 268-7509;268-8331 E-mail: mkbalapkezelo@mkb.hu Web cím: www.mkbalapkezelo.hu MKB Nyíltvégő Nemzetközi Kötvény

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan) emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Hoffmann Mihály Kóczián Balázs Koroknai Péter: A magyar gazdaság külső egyensúlyának alakulása: eladósodás és alkalmazkodás*

Hoffmann Mihály Kóczián Balázs Koroknai Péter: A magyar gazdaság külső egyensúlyának alakulása: eladósodás és alkalmazkodás* Hoffmann Mihály Kóczián Balázs Koroknai Péter: A magyar gazdaság külső egyensúlyának alakulása: eladósodás és alkalmazkodás* A magyar gazdaság külső tartozásainak és követeléseinek alakulása kiemelten

Részletesebben

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport Név: Neptun kód: Az alábbi feladatok mindegyikében csak egy válasz helyes. Jelölje be az alábbi táblázatba az Ön által helyesnek tartott választ a megfelelő betűjelnél x-szel! Javítást nem fogadunk el.

Részletesebben

AZ ÁRUPIACI KERESLET AZ EGYENSÚLYI JÖVEDELEM

AZ ÁRUPIACI KERESLET AZ EGYENSÚLYI JÖVEDELEM AZ ÁRUPIACI KERESLET AZ EGYENSÚLYI JÖVEDELEM KIEGÉSZÍTENDŐ ÁLLÍTÁSOK A felsorolt alapfogalmadat illessze az állításokban kihagyott helyre! Egy fogalmat több helyen is felhasználhat. a) adott időszaki kiadások

Részletesebben

Mikroökonómia vs. Makroökonómia. A nemzeti jövedelem mérése. A nemzet jövedelme és kiadásai. A GDP mérése. A GDP mérése. Mikroökonómia.

Mikroökonómia vs. Makroökonómia. A nemzeti jövedelem mérése. A nemzet jövedelme és kiadásai. A GDP mérése. A GDP mérése. Mikroökonómia. A nemzeti jövedelem mérése Chapter 15 Mikroökonómia vs. Makroökonómia Mikroökonómia Háztartások és vállalatok Döntésének és Piaci interakcióinak vizsgálata Makroökonómia Gazdaság szintű jelenségek vizsgálata

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A Primor Audit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A Primor Audit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A Primor Audit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ I. Általános rész I/1. A vállalkozás bemutatása 1. A cég elnevezése: Primor Audit Könyvelı és Könyvvizsgáló Korlátolt Felelısségő Társaság

Részletesebben

ALAPTÁJÉKOZTATÓK ERSTE BANK HUNGARY ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

ALAPTÁJÉKOZTATÓK ERSTE BANK HUNGARY ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPTÁJÉKOZTATÓK AZ ERSTE BANK HUNGARY ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2014 2015. ÉVI EGYSZÁZ MILLIÁRD FORINT EGYÜTTES KERETÖSSZEGŰ KÖTVÉNYPROGRAMJÁRÓL 2. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTÉSE KIBOCSÁTÓ: ERSTE BANK HUNGARY

Részletesebben

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Fókusz 2. Gazdaság 5. Nemzetközi 5. Kutatás 7. ORSZÁGOS SZAKKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Fókusz 2. Gazdaság 5. Nemzetközi 5. Kutatás 7. ORSZÁGOS SZAKKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ TARTALOM Aktuális 1. Fókusz 2. Gazdaság 5. Nemzetközi 5. Kutatás 7. AKTUÁLIS ORSZÁGOS SZAKKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ A Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából a Nemzeti Szakképzési és Felnıttképzési Intézet

Részletesebben

Éves jelentés az államadósság kezelésérôl

Éves jelentés az államadósság kezelésérôl Éves jelentés az államadósság kezelésérôl 2007 Elôszó Az Államadósság Kezelô Központ Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság (ÁKK Zrt.) éves adósságkezelési beszámolója az elmúlt évi finanszírozás, az államadósság

Részletesebben

Erős első negyedéves profit az Állami Nyomdánál Az Állami Nyomda Nyrt. (BÉT: ANY, továbbiakban Állami Nyomda vagy Társaság) a mai napon nyilvánosságra hozta 2008. I. negyedéves eredményeit (www.bet.hu,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Nemzetközi pénzügyek. 3. Árfolyampolitika

Nemzetközi pénzügyek. 3. Árfolyampolitika Nemzetközi pénzügyek 3. Árfolyampolitika Alapfogalmak Valuta és deviza fogalma Speciális fogalmak Eurodollár, euro valuta Szamuráj kötvény Árfolyam (E) = hazai valuta / külföldi valuta EHUF/EUR = 312,54

Részletesebben

Mikroökonómia I. feladatok

Mikroökonómia I. feladatok Mikroökonómia I. feladatok 2014 december Írta: Rózemberczki Benedek András Alkalmazott közgazdaságtan szak Got It! konzultáció 2014 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. Preferenciák 3 2.

Részletesebben

BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK

BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK MFB Makrogazdasági Elemzések XXIV. Lezárva: 2009. december 7. MFB Zrt. Készítette: Prof. Gál Péter, az MFB Zrt. vezető

Részletesebben

2011.10.21. A NEMZETKÖZI ELSZÁMOLÁSOK A NEMZETKÖZI FIZETÉSI MÉRLEG HAZÁNK FIZETÉSI MÉRLEGE A FIZETÉSI MÉRLEG SZEREPLİI MÉRÉSÉNEK FONTOSSÁGA

2011.10.21. A NEMZETKÖZI ELSZÁMOLÁSOK A NEMZETKÖZI FIZETÉSI MÉRLEG HAZÁNK FIZETÉSI MÉRLEGE A FIZETÉSI MÉRLEG SZEREPLİI MÉRÉSÉNEK FONTOSSÁGA 1 A NEMZETKÖZI FIZETÉSI MÉRLEG 4. elıadás A NEMZETKÖZI ELSZÁMOLÁSOK MÉRÉSÉNEK FONTOSSÁGA A nemzetközi áru- és pénzforgalom számszerő összefüggései, A külkereskedelmi kapcsolatok alakulása, A külkereskedelmi

Részletesebben

2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1

2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1 2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1 84 HITELINTÉZETI SZEMLE FARKAS RICHÁRD MOSOLYGÓ ZSUZSA PÁLES JUDIT A TÕKEINDEXÁLT ÁLLAMKÖTVÉNY JELLEMZÕI, NEMZETKÖZI HELYZETE ÉS HAZAI TAPASZTALATAI * A tõkeindexált

Részletesebben

Mikroökonómia szeminárium 2. Konzultáció

Mikroökonómia szeminárium 2. Konzultáció Mikroökonómia szeminárium 2. Konzultáció Révész Sándor Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2011. október 12. Tesztek - Preferenciák, közömbösségi görbék Egy közömbösségi görbe mentén biztosan

Részletesebben

Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói

Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói A nemzetgazdasági össztermelés és a halmozódás problémája. A GDP pontos értelmezése, különbözõ megközelítései. A GDP nagysága és felhasználása Magyarországon. További

Részletesebben

Pannon Várszínház Nonprofit Kft Veszprém Rákóczi u 1. 2010. évi Egyszerősített éves beszámoló Kiegészítı melléklete

Pannon Várszínház Nonprofit Kft Veszprém Rákóczi u 1. 2010. évi Egyszerősített éves beszámoló Kiegészítı melléklete Pannon Várszínház Nonprofit Kft Veszprém Rákóczi u 1. 2010. évi Egyszerősített éves beszámoló Kiegészítı melléklete Veszprém,2011.05.17. Vándorfi László ügyvezetı I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A vállalkozás bemutatása

Részletesebben

Nemzetközi közgazdaságtan 2. szeminárium Ricardo modell gyakorlás

Nemzetközi közgazdaságtan 2. szeminárium Ricardo modell gyakorlás Nemzetközi közgazdaságtan 2. szeminárium Ricardo modell gyakorlás Ludman Péter Révész Sándor Makroökonómia Tanszék 2012. szeptember 14. Tanszéki feladatok (Makro. Tansz.) Nemzetközi közg. 2. szeminárium

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0804 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. GAZASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek A tételek 1. Jellemezze a piac főbb tényezőit (kereslet, kínálat, ár) és befolyásoló elemeit a Marshall kereszt felhasználásával! Határozza meg az egyéni és a piaci kereslet viszonyát! Hasonlítsa össze

Részletesebben

Egészségügyi monitor. 2015. február

Egészségügyi monitor. 2015. február Egészségügyi monitor 2015. február Századvég Gazdaságkutató Zrt. A tanulmányt Sipos Júlia szerkesztette. A felhasznált adatbázisok 2015. február 5-én zárultak le. Tartalom Vezetői összefoglaló... 1 Az

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1322 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA január 16. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA január 16. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS STUDIUM GENERALE KÖZGAZDASÁGTAN SZEKCIÓ I. Választásos, egyszerű rövid választ igénylő

Részletesebben

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak ALAPKÉRDÉSEK TISZTÁZÁSA I. A gazdasági törvények lényege:

Részletesebben

IV. Alkalmazott regionális gazdaságtan

IV. Alkalmazott regionális gazdaságtan IV. Alkalmazott regionális gazdaságtan gtan FÖLD- ÉS TERÜLETHASZNÁLAT Földfelszín hasznosítása: mezőgazdaság, ill. egyéb (ipar, közlekedés, üdülés, sport) a földfelszín, mint szűkös erőforrás Az erőforrások

Részletesebben

ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA. 2011. féléves jelentése

ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA. 2011. féléves jelentése Az ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA 1. Az Erste Tőkevédett Alapok Alapja (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása Az Alap neve Erste Tőkevédett Alapok Alapja Az Alap rövidített elnevezése Erste Tőkevédett Alapok

Részletesebben

Összefoglaló. A világgazdaság

Összefoglaló. A világgazdaság Összefoglaló A világgazdaság A világgazdasági kilátásokat továbbra is jelentıs bizonytalanság övezi, ami minden jel szerint az elkövetkezı két évben is megmarad. A bizonytalanság forrása ıszi jelentésünkhöz

Részletesebben