Dr. Fóris Ágota. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, Hunguest Hotel Griff április 18.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Fóris Ágota. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, Hunguest Hotel Griff 2013. április 18."

Átírás

1 Dr. Fóris Ágota Orvosi Wellness Konferencia Budapest, Hunguest Hotel Griff április 18.

2 A wellness A fogalom és vele a terminus először 1959-ben jelent meg a nemzetközi szakirodalomban (Dunn 1959), és az eltelt néhány évtized alatt szinte a világ minden nyelvében megjelent. Magyarországon wellness szó használata az 1980-as években jelent meg és rövid idő alatt meghonosodott. A wellness és a gyógyturizmus húzóágazat a magyarországi idegenforgalomban. A wellness iparág és a wellness terminológiája az utóbbi évtizedben honosodott meg nálunk.

3 A wellness interdiszciplináris terület Összekapcsolódik a rekreáció, a sport, a pihenés, az egészséges életmód, a betegellátás. Üdülő-, fürdő-, turisztikai, sport-, gyógyászati szolgáltatásokat nyújtó centrumokat alakítottak ki. A gyógyfürdők, a gyógytorna, a masszázs mellett új ágak jelentek meg, pl. a rekreációs sportok, gyógyturizmus. Széles skálája alakult ki a testkultúra-fejlesztés, az egészségmegőrzés és -gyógyítás, a szellemi regenerálódás, a pihenés egymással összefonódó formáinak.

4 A wellness mint terminus A wellness tulajdonképpen egy úgynevezett ernyőterminus, vagyis különböző fogalmak felé rendelt nemfogalom, amellyel az eddig külön életet élő területek összekapcsolása megtörténhetett. Definiálása többféle módon is történhet, pl. extenzionális (terjedelmi) definíció megadásával, vagyis, hogy milyen területek tartoznak hozzá: egészség, táplálkozás, fizikai fittség, lelki fittség, naturmedicina, turizmus, beauty stb. Megadható egy intenzionális (ismérvi) definíció, mely szerint a wellness: az egészséges életvitelre kialakult szemlélet, és annak megvalósítását biztosító szolgáltatási rendszer (Bérces 2006).

5 Az egészségturizmus fogalomrendszere (1) Gyógyturizmus Wellness-turizmus Medical wellness Országos egészségturizmus-fejlesztési stratégia (2007) (2) Gyógyturizmus Élményfürdő és termálturizmus Wellness-turizmus Aktív wellness-turizmus Passzív wellness-turizmus Medical wellness Zsigmond, Kozma, Lackó (2012)

6 Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia (2007) szójegyzéke Címszó: Medical-wellness Nyelvtani információk: -- Alakváltozatok, szinonimák: -- Definíció: -- Magyarázat: Célja a prevenció, mindezt biztosítja az előzetes állapotfelmérés. A gyógyászatra utaló előtaggal a szakmai hozzáértést kívánják jelezni, mivel a kezeléseket megelőző orvosi állapotfelmérés eredményeként testreszabott, ellenőrzött kezeléscsomagot állítanak össze a szépülni, relaxálni, felüdülni vágyó vendégek számára. Így találkozik legoptimálisabban az orvos szakma és az egészségturizmus. Idegennyelvű ekvivalens: --

7 A wellness és a hatékony kommunikáció A wellness széles körben terjed a vevőnek tudnia kell, mit vesz az eladónak tudnia kell, mit árul A piaci szereplők között a megértés (a hatékony kommunikáció) feltétele: a kód és a kódkulcs mindkét oldalon ismert legyen, és ugyanazt jelentse a kód a nyelvi jel, a kódkulcs a jelentés terminus = nyelvi jel + jelentés

8 A wellness, a gazdaságfejlesztés és a terminológia - kutatások Az egzakt és nyilvános terminológia a stabil hátteret biztosítja a gazdaság gyors és hatékony működéséhez Egyfajta magyar lokalizációs munkára van szükség. Új intézményrendszer (oktatás, hotelek, klubok, társaság, folyóiratok) > terminológia rögzítése Kutatások megjelent publikációk a wellness terminológiájáról Fóris Á., Bérces E ; Laczkó T. 2007; Zsigmond et al

9 A kutatások megállapításai Wellness szótárak léteznek, de többségükben eklektikusak, a lexikográfiai módszereik kívánnivalókat hagynak maguk után Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia (2007) fogalomtára [86 címszó] A szótárak struktúrája és címszavaik alfabetikus és tematikus struktúrájú szótárak a címszavak száma 5 és 300 között mozog; leggyakoribb a 100 körüli címszószám a címszavak között ritkán található meg a wellness gyakoriak a szolgáltatásokkal kapcsolatos terminusok

10 Vizsgálati korpusz A wellness-vizsgálatok korpuszaként használt szótárak döntő többsége a laikus felhasználók számára készült. Kivételt képeznek az oktatási segédletként írott szógyűjtemények, mivel azok a leendő szakemberek felkészítését szolgálják. A wellness nemzetközi irányzat, terminológiája nagy részben nemzetközi szavakból (internacionalizmusokból) áll. A magyar közhasználatú terminusok fő forrásai: magyar szakemberek magyar nyelvű népszerűsítő és tudományos publikációi, valamint a külföldi szakirodalom fordításai magyar nyelven.

11 Szótári címszavak A wellness szótárak címszavai nagyon változatosak, és jól tükrözik, hogy a rendezettség hiánya következtében egyaránt tartalmaznak a magas tudományokhoz tartozó, és áltudományos szavakat: eucerin, evezőgép, evezőpad, evolite-lámpa, extrém sportok, extrudálás, F-vitamin, fa-terápia, FAP, facelifting, fehér mágia, fehérítő kezelési program idős bőrre, Feldenkrais, felsőtest (vagy kar) ergométer, feng shui, fenilalanin, fenilketonuria, fényterápia, finn szauna, fitness, fitnesz stb. (forrás: Bérces 2006).

12 A wellness terminológia rögzítése A wellness tárgykörének feldolgozása azért nehéz, mert nagyon sokféle szakterülethez kapcsolódik, széleskörű, interdiszciplináris alapokat kíván művelőitől. Ennek megfelelően a wellness szakértők népes tábora is változatos szakmák művelőiből tevődik össze. A wellness összetett tárgykörében használt terminusokra a wellness hotelek szolgáltatásai jó példát nyújtanak, pl.: aromafürdő, aromakozmetika, aromaterápia, babaúszás, balneoterápia, cellulite kezelés, fényterápia, fitness tanácsadás, fizikoterápia, folyékony diéta, hydro- és elektroterápia, iszappakolás, Kleopátra-fürdő, Kneippterápia, komplex gyógykúrák, oxigénterápia.

13 A terminusok A terminusok pontos jelentése szakmai közmegegyezésen alapul. Sikerült-e megegyeznie a wellness-szakmának? A terminusok (ideális esetben) egy terminológiai rendszerbe illeszkednek. De: A wellness területén több fogalmi és terminológiai rendszer kapcsolódik össze. Gyakori, hogy egyes szakterminusok a köznyelvben is használatossá válnak, szaktudományos jelentésük ilyenkor is megmarad. A szolgáltatásokat felhasználók laikusok; számukra is érthetőnek kell lennie, milyen szolgáltatásokat kapnak. De: marketing szempontok (idegen szavak).

14 A terminusok értelmezése (definíció) A terminusok értelmezéséhez fogalomismeret és megfelelő absztrakció szükséges. De: Sokféle terület összekapcsolódása. Az értelmezés szintjét és mélységét a nyelvi réteghez kell igazítani. Szakembereknek és/vagy laikusoknak szóló definíciók? A meglevő fogalmak értelmezéséhez, az új fogalmak elnevezéséhez lényeges a terminológiai rendszer ismerete. Melyik: Orvosi? Sport? Rekreáció? Turizmus?

15 Szótári értelmezés A köznyelvi beszélő számára érthető legyen a definíció (olyan szavak szerepeljenek benne, amelyek érthetőek, vagyis ismeretlent ismerttel magyarázzanak). A szótári definíció és az enciklopédikus magyarázat elválik egymástól.

16 Példák (def.) F-vitamin: fontos energiaforrás. Alkalikus Lúgos. vállból nyomó gép (shoulder press); hátgép (lat machine, rowing machine); vízi gimnasztika, aquafitness; gyógylovaglás, hippoterápia squash (fallabda): Két játékos egy zárt helyiségben ütöget egy gyors és kicsi labdát egy teniszütőnél rövidebb és könnyebb ütővel. hullámlovaglás: A windsurföt Hoyle Schweitzer és Jim Drake repülőmérnökök találták fel.

17 Szótárkészítés Címszókiválasztás Szakszótárakban, terminológiai szótárakban egy adott szaknyelv legfontosabb lexémái (nem feltétlenül a leggyakoribbak) > Melyek a wellness legfontosabb fogalmai? A szótárak szűkebb vagy tágabb területeket is felölelhetnek hasonló terjedelem mellett minél kisebb területre koncentrál, annál mélyebben merít. > Wellness-szótár készüljön, vagy inkább medicalwellness szótár?

18 A terminológia terjesztése A gyakran angol és német közvetítéssel érkező, külföldi kiadói kézben tartott népszerűsítő, színes életmód magazinok, mint a Wellness Magazin, Diéta és Fitness Magazin, Fittinfo, Spa Menedzser, Sportpiac, Természetgyógyász meghatározóak a wellnessterminológia kialakulásában és megismertetésében. Szintén nagy hatással vannak a fent említett életmódmagazinok, wellness intézmények, utazási irodák internetes honlapjai mind a közönség, mind a szakemberek wellness-szókincsére.

19 Irodalom Bérces E A terminológiai rendezés kérdései a wellness területén. In: Fóris Á., Pusztay J. (szerk.): Utak a terminológiához. Szombathely: BDF Dunn, H High Level Wellness for Man and Society. American Journal of Public Health, Fóris Á., Bérces E A wellness terminológiája. Magyar Nyelvőr 130, Fóris Á A wellness terminológiája. In: Laczkó T. (szerk.): Wellness alapismeretek I. Pécs: PTE ETK. Laczkó, T A wellness régióspecifikus jellemzői a Dél- Dunántúlon. PhD-értekezés. Kézirat, Pécs. Zsigmond E., Kozma L., Laczkó T Die Untersuchung der Terminologie von Wellness. Magyar Terminológia 5 (1),

20 Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék Terminológiai Kutatócsoport Budapest

Sport, gazdaság, terminológia

Sport, gazdaság, terminológia FÓRIS ÁGOTA BÉRCES EDIT Sport, gazdaság, terminológia Ebben a közleményben arra mutatunk rá, hogy a gyorsan változó gazdaságikulturális viszonyok mellett a nyelvi infrastrukturális feltételek biztosítása

Részletesebben

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel Egészségturizmus Egészségturizmus orvosi szemmel Dr.Mándó Zsuzsanna Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazás. Részei:

Részletesebben

Egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező szakirány Levelező tagozat. ajánlott tanterve

Egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező szakirány Levelező tagozat. ajánlott tanterve Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező szakirány ajánlott tanterve Elfogadta az Egészségügyi Kar Kari Tanácsa a 25/2015. sz. határozatával Elfogadta

Részletesebben

Egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező szakirány. minta - tanterve

Egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező szakirány. minta - tanterve Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező szakirány minta - tanterve Elfogadta az Egészségügyi Kar Kari Tanács a 36/2012. sz. határozatával Elfogadta a

Részletesebben

4.10. Wellness szolgáltatások

4.10. Wellness szolgáltatások 4.10. Wellness szolgáltatások 1. Bevezetés (Wellnessről) 2. Passzív wellness 3. Aktív wellness a. Outdoor és indoor tevékenységek b. Élménykereső tevékenységek i. játékok ii. funsportok iii. extrém sportok

Részletesebben

A terminológiai adatbázisok gyakorlati haszna a terminológia és a fordító- tolmácsképzésben. Networkshop 2014 2014. Április 24-25-26, Pécs

A terminológiai adatbázisok gyakorlati haszna a terminológia és a fordító- tolmácsképzésben. Networkshop 2014 2014. Április 24-25-26, Pécs A terminológiai adatbázisok gyakorlati haszna a terminológia és a fordító- tolmácsképzésben Networkshop 2014 2014. Április 24-25-26, Pécs Fordító- tolmácsképzés Magyarországon Mesterszakok: Elte (angol,

Részletesebben

Az Aqua-Palace vízipalota 15.000 m 2 -en. egyedi hangulattal, rendkívül széles. szolgáltatási kínálattal egész évben

Az Aqua-Palace vízipalota 15.000 m 2 -en. egyedi hangulattal, rendkívül széles. szolgáltatási kínálattal egész évben Az Aqua-Palace vízipalota 15.000 m 2 -en egyedi hangulattal, rendkívül széles szolgáltatási kínálattal egész évben várja a család apraját-nagyját Európa legnagyobb fürdőkomplexumában. A vízipalota közvetlen

Részletesebben

2013.02.02. Kategória - Hotelstars EU. Kategória - Hotelstars EU

2013.02.02. Kategória - Hotelstars EU. Kategória - Hotelstars EU 0.0.0. I.Épület, szobák (9 tétel pont) II. Bútorok/felszereltség ( tétel - pont) III. ( tétel pont) IV. Szabadidős tevékenységek (9 tétel 0 pont) V. Egyéb (0 tétel - 9 pont) VI. Házon belüli konferencia

Részletesebben

Az európai termálvízkincs mennyisége a termálkutak száma. alapján. Egészségturizmus szakirány. 2 dia

Az európai termálvízkincs mennyisége a termálkutak száma. alapján. Egészségturizmus szakirány. 2 dia 2. témakör: Gyógy- és wellness szállodák piaci helyzete és a gyógyszolgáltatások köre Magyarországon Marketing-Menedzsment feladatok Idegenforgalmi és szálloda szak, levelezı tagozat, IV. évfolyam Egészségturizmus

Részletesebben

Egészségturizmus: vízen innen és túl. Puczkó László, PhD CMC

Egészségturizmus: vízen innen és túl. Puczkó László, PhD CMC Egészségturizmus: vízen innen és túl Puczkó László, PhD CMC 1 2 3 Értelmezés Egészségturizmus Wellness Gyógy Holisztikus Szabadidős és rekreációs Medical Wellness Gyógy (terápiás) Gyógy (műtéti) 4 Strukturális

Részletesebben

A rekreáció területei, felosztása, eszközrendszere. A rekreáció elmélete és módszertana 3. ea.

A rekreáció területei, felosztása, eszközrendszere. A rekreáció elmélete és módszertana 3. ea. A rekreáció területei, felosztása, eszközrendszere Rekreáció: célja alapján szellemi és fizikai szellemi ~: a kultúra, szórakozás (játék) és művelődés kérdéseivel, a műveltség típusaival és a kulturális

Részletesebben

turizmus és regionalitás

turizmus és regionalitás A Dél-dunántúli régió felnôtt lakosságának wellness-fogyasztási szokásai Szerzô: Hegedüs Veronika 1 Laczkó Tamás 2 A világ egészségturisztikai piacain tapasztalható folyamatos bôvülésnek köszönhetôen a

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea.

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea. A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása re- kreáció Szűkebb értelmezésben: feltöltődés kalandsport, unikumsport más sportok rekreáció = sport A rekreáció eszmei és gyakorlati válasz, - tevékenységrendszer

Részletesebben

SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN

SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN FÓRIS ÁGOTA Pragmatika kerekasztal, KRE BTK, 2015. május 29. Vázlat Szemantika és pragmatika a terminológiában Szemantika és pragmatika a terminológiaoktatásban

Részletesebben

EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009.

EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009. EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009. Quelle der Gesundheit in Ungarn német nyelvű kiadvány A termékalapú kiadvány célcsoportja a magyarországi termálfürdőket, természeti gyógyerőket meglátogatni, orvosi

Részletesebben

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST SPA & WELLNESS KÖZPONT

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST SPA & WELLNESS KÖZPONT CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST SPA & WELLNESS KÖZPONT Egyszerre van itt jelen a nyugalom és a mozgás, a csend és a társasági élet, a fiatalosan vidám és a klasszikus, a modern és az angolosan konzervatív.

Részletesebben

Gyógy? Wellness? Spa?- Terminológiai útvesztő az egészségturizmusban

Gyógy? Wellness? Spa?- Terminológiai útvesztő az egészségturizmusban Gyógy? Wellness? Spa?- Terminológiai útvesztő az egészségturizmusban DOBA Szilvia, ZSIGMOND Edit Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapest doba.szilvia@pszfz.bgf.hu, zsigmondeit@pszfz.bgf.hu Az elmúlt években

Részletesebben

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Dr. Ruszinkó Ádám elnök, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület főiskolai docens, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Egészségturizmus Az egészséggel

Részletesebben

Bokor Judit PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv

Bokor Judit PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv Bokor Judit PhD PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Szerz, cím, megjelenés helye, 2007 Szerz, cím, megjelenés helye, 2008 Szerz, cím, megjelenés helye, 2009 Könyv, magyar

Részletesebben

Az Idősek Klubja szervezésében jóhangulatú vacsorát költöttek el nyugdíjasaink Túra a Mátrában

Az Idősek Klubja szervezésében jóhangulatú vacsorát költöttek el nyugdíjasaink Túra a Mátrában Kerecsendi Újság 3. oldal Pincelátogatás a Szépasszonyvölgyben Az Idősek Klubja szervezésében jóhangulatú vacsorát költöttek el nyugdíjasaink Túra a Mátrában A Faluvédő Egyesület kirándulást szervezett

Részletesebben

9740 Bükfürdő, Termál krt. 2. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu. 2015.

9740 Bükfürdő, Termál krt. 2. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu. 2015. 9740 Bükfürdő, Termál krt. 2. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu BÜKI GYÓGYFÜRDŐ ZRT. SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK 2015. január 1-jétől BELÉPŐJEGYEK I.

Részletesebben

A wellness szállodák piaci kilátásai

A wellness szállodák piaci kilátásai Marketing-Menedzsment feladatok Idegenforgalmi és szálloda szak, levelezı tagozat, IV. évfolyam Egészségturizmus szakirány A wellness szállodák piaci kilátásai Puczkó László, PhD CMC Füzi Júlia, MSc 1

Részletesebben

Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján

Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján Turizmus 2.0 Humán fejlesztések a kiemelt ágazatban BKF, BUDAPEST, 2010. XI. 4. Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján DR. RUSZINKÓ

Részletesebben

EGÉSZSÉGTURIZMUS SZAKMAI HÁTTÉRANYAG

EGÉSZSÉGTURIZMUS SZAKMAI HÁTTÉRANYAG EGÉSZSÉGTURIZMUS SZAKMAI HÁTTÉRANYAG Egészségturizmus a termék Magyarország világviszonylatban is egyedülállóan gazdag termál- és gyógyvízkinccsel rendelkezik, hiszen az ország területének 80%-a alatt

Részletesebben

A térség egészség turisztikai lehetıségei. Dr. Lányi Katalin fıiskolai docens TSF Egészségügyi Fakultás

A térség egészség turisztikai lehetıségei. Dr. Lányi Katalin fıiskolai docens TSF Egészségügyi Fakultás A térség egészség turisztikai lehetıségei Dr. Lányi Katalin fıiskolai docens TSF Egészségügyi Fakultás Egészség turizmus Minden az egészséggel kapcsolatos utazás, melynek során a látogató alapvetı motivációja

Részletesebben

2013.10.12. Specilaizáció tevékenységeinek bevételt képző szolgáltatásai

2013.10.12. Specilaizáció tevékenységeinek bevételt képző szolgáltatásai 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Specializáció bevételei 1 1.Szállodai specializáció bevételei Specializáció bevételei 2. Egészségturisztikai szolgáltatást nyújtó szállodák

Részletesebben

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit A feladat leírása Készítse el a Forrás Hotel Komárom ingatlan értékelési szakvéleményét. Ismertesse

Részletesebben

2013.08.19. 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei

2013.08.19. 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei 1 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei 1.Szállodai specializáció bevételei Specializáció bevételei 2. Egészségturisztikai szolgáltatást nyújtó

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

28-11 28 gyógyszálló 11 helyen Versenyképes 72% 0 11 nincs gyógyszálló 11 gyógyhelyen Ebből hat 2013- 11 0 11 gyógyszálló nem gyógyhelyen 28%

28-11 28 gyógyszálló 11 helyen Versenyképes 72% 0 11 nincs gyógyszálló 11 gyógyhelyen Ebből hat 2013- 11 0 11 gyógyszálló nem gyógyhelyen 28% Gyógyhelyek (22) 2016 március (39 gyógyszálló) 1. Miskolc-Lillafüred (Borsod-A-Z) 1935. 2. Harkány (Baranya) 1958. 1984. 2008. 3. Sopron-Balf (Győr-M-S) 1961. 1970. 4. Gyöngyös-Kékestető (Heves) 1963.

Részletesebben

A turizmus típusai Általánosságok Gyógyturizmus Pihenıturizmus A turizmus típusai meghatározás: modell, azonos alaptulajdonságokkal rendelkezik, csekély variácókkal, bizonyos ismérvek szerinti varációk

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008.

Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. A témakör választásánál vegyék figyelembe, hogy az illeszkedjen a szakjukhoz, szakirányukhoz,

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ. Férfi. Családi állapot munkakör / foglalkozási terület

ÖNÉLETRAJZ. Férfi. Családi állapot munkakör / foglalkozási terület ÖNÉLETRAJZ Személyi adatok Teljes név Kovacsics Imre E-mail imre.kovacsics@spaholding.eu Állampolgárság Magyar Születési dátum Kapuvár, 1971.01.12. Neme Családi állapot munkakör / foglalkozási terület

Részletesebben

Egy háromnyelvő, német-magyar-angol turisztikai tanulói szakszótár koncepciójának a bemutatása

Egy háromnyelvő, német-magyar-angol turisztikai tanulói szakszótár koncepciójának a bemutatása ELTE Germanisztikai Intézet Egy háromnyelvő, német-magyar-angol turisztikai tanulói szakszótár koncepciójának a bemutatása - Javaslatok új szakszótárak koncepciójának kidolgozásához - PhD-tézisek Kriston

Részletesebben

Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány. Záróvizsga tételsor

Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány. Záróvizsga tételsor Egészségügyi szervező szak egészségturizmus szervező szakirány Záróvizsga tételsor 1. tétel A. Ismertesse az egészség definíció változásait a modern egészségdefiníció, egészségfejlesztés szemlélete alapján!

Részletesebben

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések Miskolczi Bodnár Péter Fogyasztói szerződések P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi

Részletesebben

Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület

Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület Katona Ilona egyesületi titkár Debrecen, 2008. május 21. Az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület megalakulása Alakuló ülés: 2005. szeptember 22. Debrecen Alapító

Részletesebben

Fitnesz szektor bemutató

Fitnesz szektor bemutató Fitnesz szektor bemutató Zopcsák László IWI igazgató A fitnesz - egészségfejlesztési ipar fejlődése Az európai fitnesz ipar mérete A fitnesz szektor szereplői Helyszínek Fitnesz központok Rekreációs központok

Részletesebben

Egészségturizmus trendjei a világon és Magyarországon. Tarnai Tímea Magyar Turizmus Zrt

Egészségturizmus trendjei a világon és Magyarországon. Tarnai Tímea Magyar Turizmus Zrt Egészségturizmus trendjei a világon és Magyarországon Tarnai Tímea Magyar Turizmus Zrt Főbb utazást befolyásoló tényezők napjainkban a turisták pénzügyi helyzete, munkanélküliség alakulása gazdasági bizonytalanság

Részletesebben

2013.02.02. Master of Art. Spa Management. Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei

2013.02.02. Master of Art. Spa Management. Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei Master of Art Spa Management Gyógy-szálláshely története, jelen helyzete és trendjei (Spa, health, wellness, spring, thermal, medical, clinic, health care) Sun, Sea, Sand, Surgery Termál az ige termel,

Részletesebben

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar ÜZLETI KÉPZÉSEK

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar ÜZLETI KÉPZÉSEK Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar ÜZLETI KÉPZÉSEK Az Eszterházy Károly Egyetem szakjai 9 felsőoktatási szakképzés 36 alapszak 14 mesterképzés 21 osztatlan szak (20 tanári szak, 80 szakpár) 2

Részletesebben

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9.A. Fizioterápia 9.. Fizikoterápiás asszisztens 9.3. Fizioterápiás asszisztens 9.4. Fizioterápiás asszisztens () 9.. Fizioterápiás szakasszisztens (4) 9.1.

Részletesebben

Az 1996-ban alakult Országos Próbanyelvvizsga Rendszer ismertebb nevén az OPR - a Felvételi Információs Szolgálat együttműködő partnere.

Az 1996-ban alakult Országos Próbanyelvvizsga Rendszer ismertebb nevén az OPR - a Felvételi Információs Szolgálat együttműködő partnere. Országos Próbanyelvvizsga Rendszer Az 1996-ban alakult Országos Próbanyelvvizsga Rendszer ismertebb nevén az OPR - a Felvételi Információs Szolgálat együttműködő partnere. Az OPR a következőkben szeretné

Részletesebben

Együttműködési javaslat Önkormányzati Egészségkártya Program megvalósítására

Együttműködési javaslat Önkormányzati Egészségkártya Program megvalósítására Együttműködési javaslat Önkormányzati Egészségkártya Program megvalósítására Dr. Card 2015. július 1 I. Bemutatkozás Dr. Card egy olyan egészségügyi szolgáltatás, amely az Országos Mentőszolgálattal együttműködve

Részletesebben

ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN

ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN ÉAOP-1.1.2-2008 - 0009 TERMÁL-INNOVÁCIÓ AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN KÉPZÉSEK A TERMÁLTURIZMUS TERÜLETÉN Dr. habil. Könyves Erika Ph.D tanszékvezetı egyetemi docens Debreceni Egyetem AMTC GVK Turizmus vendéglátásmenedzsment

Részletesebben

Szállodai specializációs érdekességek

Szállodai specializációs érdekességek Szállodai specializációs érdekességek 1.000 m2 vízfelület gyógyszálló Naturmed Hotel Carbona, Hévíz 261 1.9m2 1.280 m2 vízfelülettel wellness szálloda Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár 22 medence 273 2.3m2

Részletesebben

A HUNGLISH PÁRHUZAMOS KORPUSZ

A HUNGLISH PÁRHUZAMOS KORPUSZ A HUNGLISH PÁRHUZAMOS KORPUSZ MINT OKTATÁSI SEGÉDESZKÖZ Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XVI. MANYE kongresszus Gödöllő, 2006. április

Részletesebben

9740 Bük, Termál krt. 2/A. Tel.: , Fax: Internet:

9740 Bük, Termál krt. 2/A. Tel.: , Fax: Internet: 9740 Bük, Termál krt. 2/A. Tel.: 06 94 558 080, Fax: 06 94 358 023 Internet: www.bukfurdo.hu E-mail: marketing@spabuk.hu BÜKI GYÓGYFÜRDŐ ZRT. SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK 2017. január 1. és június 15. között BELÉPŐJEGYEK

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Halassy Emõke A magyar lakosság és a vízi, a vízparti, valamint a gyógyés wellness-turizmus kapcsolata 2

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Halassy Emõke A magyar lakosság és a vízi, a vízparti, valamint a gyógyés wellness-turizmus kapcsolata 2 tartalom PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Halassy Emõke A magyar lakosság és a vízi, a vízparti, valamint a gyógyés wellness-turizmus kapcsolata 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS Dr. Rátz Tamara Dr. Michalkó Gábor A

Részletesebben

Az online, mobilmegoldások lehetséges hatásai az orvosi és egészségturizmus fejlesztésére

Az online, mobilmegoldások lehetséges hatásai az orvosi és egészségturizmus fejlesztésére Az online, mobilmegoldások lehetséges hatásai az orvosi és egészségturizmus fejlesztésére Budapest, 2015. március 24. Guba Tamás Az egészségturizmus gazdasági jelentősége Statisztikai mutatók az elmúlt

Részletesebben

III. Nemzetközi Tokeexport Konferencia Bulgária Magyarország Moldávia Románia Szerbia Szlovákia Ukrajna részvételével

III. Nemzetközi Tokeexport Konferencia Bulgária Magyarország Moldávia Románia Szerbia Szlovákia Ukrajna részvételével ,, III. Nemzetközi Tokeexport Konferencia Bulgária Magyarország Moldávia Románia Szerbia Szlovákia Ukrajna részvételével Vetélytársak és egymásra utalt partnerek,, A múlt és a jövo szorításában 2010 május

Részletesebben

Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén Lelkes Gábor

Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén Lelkes Gábor Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén Lelkes Gábor Bevezetés A modern társadalomban növekszik a szabadidő aránya, az idegenforgalom az egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági ágazat (a

Részletesebben

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek Záróvizsga tételek Turizmus-vendéglátás szak 2012. A tételek 1. A turizmus fogalma. A turizmus rendszere, a kereslet, kínálat elemei. A turizmus csoportosítása. A turizmus előzményei és fejlődése. A turizmus

Részletesebben

A Magyar Turizmus Zrt. eszközei a 2011-es egészségturizmus tematikus évvel kapcsolatosan

A Magyar Turizmus Zrt. eszközei a 2011-es egészségturizmus tematikus évvel kapcsolatosan A Magyar Turizmus Zrt. eszközei a 2011-es egészségturizmus tematikus évvel kapcsolatosan Dr. Niklai Ákos, elnök, Magyar Turizmus Zrt. Hévíz, 2009. november 20. Vízben (is) jók vagyunk! Érveink az egészségturizmus

Részletesebben

Országos TDM Konferencia A Magyar Turizmus Zrt. belföldi szakmai tevékenysége. Horváth Gergely

Országos TDM Konferencia A Magyar Turizmus Zrt. belföldi szakmai tevékenysége. Horváth Gergely Országos TDM Konferencia A Magyar Turizmus Zrt. belföldi szakmai tevékenysége Horváth Gergely vezérigazgató Tokaj, 2011. május 19. Átrendezıdés az utazási szokásokban A hivatásturizmust és a szabadidıs

Részletesebben

Egészségturizmus, mint a turizmus marketing stratégiai pillére

Egészségturizmus, mint a turizmus marketing stratégiai pillére Egészségturizmus, mint a turizmus marketing stratégiai pillére MSZÉSZ XXXVII. Közgyűlés 2012. május 10. Maráczi Gábor Stratégiai igazgató Marketing terv 2012 - Egészségturizmus Tények: az egészségmegőrzés

Részletesebben

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Kód Tantárgy Feltétel ALAPOZÓ SZAKASZ Medicinális ismeretek I. ANTSRA1013 Funkcionális anatómia 2/0 1 1 v 2 ANTSRA1014

Részletesebben

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? A tanári pálya iránt érdeklődő felvételizőként valószínűleg gondoltál már arra, hogy ehhez a hivatáshoz nemcsak a tudás közvetítése, hanem

Részletesebben

SZEGEDI FELSŐOKTATÁSI FELHÍVÁS ÉRDEKLŐDŐKNEK!

SZEGEDI FELSŐOKTATÁSI FELHÍVÁS ÉRDEKLŐDŐKNEK! SZEGEDI FELSŐOKTATÁSI NYELVVIZSGA FELHÍVÁS ÉRDEKLŐDŐKNEK! Tisztelt Nyelvvizsgázni Vágyó! Szeretnénk a figyelmét ismételten felhívni arra a nyelvvizsgázási és felkészülési lehetőségre, amit a szegedi Gál

Részletesebben

Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar

Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Az életnek, az életre képzünk! #degtk Legfiatalabb kar 2014 Jogelőd karok: KTK & GVK Hallgatói létszámát tekintve az Egyetem legnagyobb kara 10 intézet kollégái

Részletesebben

Országos Tourinform Találkozó. Horváth Gergely

Országos Tourinform Találkozó. Horváth Gergely Országos Tourinform Találkozó Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt. Budapest, VAM Design Center, 2011. május 11. Szakmai találkozó és párbeszéd 143 Tourinform Fenntartók, önkormányzatok TDM-ek Magyar Turizmus

Részletesebben

A PANORÁMA VILÁGKLUB ALAPOKMÁNYA. Bevezető

A PANORÁMA VILÁGKLUB ALAPOKMÁNYA. Bevezető A PANORÁMA VILÁGKLUB ALAPOKMÁNYA Bevezető A XXI. század új kihívások elé állítja a Föld lakóit, így bennünket, magyarokat is. A világban zajló folyamatok felerősítik a nemzeti és a nemzetek közötti együttműködés

Részletesebben

MUE Konferencia Construma, 2011. április 6.

MUE Konferencia Construma, 2011. április 6. MUE Konferencia Construma, 2011. április 6. Az Új Széchenyi Terv Termál- Egészségipart érintő pályázati lehetőségei. A humán erőforrás fejlesztési irányai egy munkaerő-piaci kutatás eredményei alapján

Részletesebben

P. Lakatos Ilona T. Károlyi Margit Iglai Edit, Változó nyelvhasználat a hármas határ mentén

P. Lakatos Ilona T. Károlyi Margit Iglai Edit, Változó nyelvhasználat a hármas határ mentén Szemle 107 bevallott célja, hogy segítséget nyújtson az olvasónak, hogy az felismerje napjaink diskurzusaiban a korábbi időkhöz képest alig változó álcázó és ámító törekvések régebbi és újabb nyelvi eszközeit

Részletesebben

Pannon Egyetem. Nyelvtudományi Doktori Iskola. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Czékmán Orsolya

Pannon Egyetem. Nyelvtudományi Doktori Iskola. Doktori (PhD) értekezés tézisei. Czékmán Orsolya Pannon Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Czékmán Orsolya Vizsgálatok a magyar matematikai terminológia tárgykörében Témavezetõ Dr. habil. Fóris Ágota, egyetemi docens

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS MAGYARORSZÁGON EREDMÉNYEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS MAGYARORSZÁGON EREDMÉNYEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS MAGYARORSZÁGON EREDMÉNYEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK Dr. Ruszinkó Ádám elnök, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület Reggeli sajtóbeszélgetés a Szamosban, 2018. VII. 3. 1 Az egészségturizmus

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. Célok, hipotézisek 3. A felhasznált kutatási és elemzési módszerek bemutatása 3.1. Az adatfelvétel módszerei 3.2.

Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. Célok, hipotézisek 3. A felhasznált kutatási és elemzési módszerek bemutatása 3.1. Az adatfelvétel módszerei 3.2. Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. Célok, hipotézisek 3. A felhasznált kutatási és elemzési módszerek bemutatása 3.1. Az adatfelvétel módszerei 3.2. Konceptualizáció és operacionalizáció a kutatásban 3.3.

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: I.2-252/2007. Üi.: Dr. Bánfi Margit ELŐTERJESZTÉS Tárgy: Fürdő beruházási koncepció kiválasztása Mell.: 3 db Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

BGF idegenforgalmi, pénzügyi, üzleti nyelvvizsga

BGF idegenforgalmi, pénzügyi, üzleti nyelvvizsga BGF idegenforgalmi, pénzügyi, üzleti nyelvvizsga Vizsgaleírás ALAPFOK Írásbeli 1. írott szöveg értése: 20 pont 40 perc Egy-két, összesen 1500-1800 n terjedelmű idegen nyelvű szöveg alapján a vizsgázó a

Részletesebben

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Szakirodalom-kutatás Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ OKJ 55 812 01 0010 55 01 IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER KÉPZÉS MODULZÁRÓ FELKÉSZÍTŐJÉRŐL ÉS MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL 2012 MÁJUS-JÚNIUS.

TÁJÉKOZTATÓ AZ OKJ 55 812 01 0010 55 01 IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER KÉPZÉS MODULZÁRÓ FELKÉSZÍTŐJÉRŐL ÉS MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL 2012 MÁJUS-JÚNIUS. TÁJÉKOZTATÓ AZ OKJ 55 812 01 0010 55 01 IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER KÉPZÉS MODULZÁRÓ FELKÉSZÍTŐJÉRŐL ÉS MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL 2012 MÁJUS-JÚNIUS. Fontos időpontok az Idegenforgalmi szakmenedzser képzés

Részletesebben

Mindezt kedvezményes áron, ami csak a MERCADO CARD ügyfelei számára elérhetőek!

Mindezt kedvezményes áron, ami csak a MERCADO CARD ügyfelei számára elérhetőek! BEMUTATKOZUNK A Mercado Card egy saját klubkártya rendszeren alapuló kedvezményes szolgáltatás csomagot biztosít ügyfelei számára. Mostantól elég egy kártyát megvásárolnia ahhoz, hogy egyszerre többféle

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel

Részletesebben

Minde nap találkozik vele? Mindenhol ezt látja? Mi a wellness valójában?

Minde nap találkozik vele? Mindenhol ezt látja? Mi a wellness valójában? Minde nap találkozik vele? Mindenhol ezt látja? Mi a wellness valójában? Manapság már minden híres, magára valamit is adó szálloda indított wellness szolgáltatást, vagy szolgáltatásokat. A wellness szó

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 1 1.Szállodai specializáció bevételei Specialization turnover 2. Egészségturisztikai szállodák Health Hotels 3. Wellness szállodák

Részletesebben

Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület bemutatkozása. Glózik Klára, az Egyesület elnöke

Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület bemutatkozása. Glózik Klára, az Egyesület elnöke Körös-völgyi Oázis Egészségturisztikai Egyesület bemutatkozása Glózik Klára, az Egyesület elnöke 2010. augusztus 31-én alakult a Békés Megyei Egészségturisztikai Klaszter hosszú távú működtetésére 14 alapító

Részletesebben

Egészségturizmus a Magyar Turizmus Rt. tevékenységének tükrében

Egészségturizmus a Magyar Turizmus Rt. tevékenységének tükrében Egészségturizmus a Magyar Turizmus Rt. tevékenységének tükrében Eőry Edit Irodavezető Egészségturizmus Iroda 2005. december 3. Témakörök I. Kutatások, kutatási anyagok, statisztikák II. III. A magyar egészségturizmus

Részletesebben

WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1.

WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1. WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1. 2008 Boronyák Mária Tantárgy célja c : bővítse az egészs szségturizmuson belül l a wellness ismereteket. segítse elő az egészs szségturizmus szakterület letén n az eredményes

Részletesebben

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő Dr. Molnár Csaba szakorvos, természetgyógyász szakértő (Tigrisszív Bt, Thai Masszázs Iskola, Debrecen www.thaimasszazsiskola.hu; facebook: Gyógyító Ember Egészség Klub): A,,keleti'' és,,nyugati'' masszázsmódszerek

Részletesebben

Az egészségturizmus ma az egészségügyi ágazat felkészülése a 2011-es tematikus évre

Az egészségturizmus ma az egészségügyi ágazat felkészülése a 2011-es tematikus évre Az egészségturizmus ma az egészségügyi ágazat felkészülése a 2011-es tematikus évre Dr. Kincses Gyula ESKI 1/40 Agenda Fogalmi tisztázások Az elmúlt egy év értékelése Az orvosi szolgáltatásokra alapozott

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Nappali előfeltétel Kredit Kódja neve NBG_GI804G0

Részletesebben

Rekreáció M szak (teljes idejű képzés)

Rekreáció M szak (teljes idejű képzés) Rekreáció M szak (teljes idejű képzés) Tantárgy neve Jellege 1. félév 2. félév 3. félév 4. félév Össz. kredit/ órasz. kredit ea/gyak kredit ea/gyak kredit ea/gyak kredit ea/gyak I. Törzsanyag Alapozó ismeretek

Részletesebben

Tamás Dóra Mária ELTE BTK FTT, OFFI Zrt. Budapest, január 18.

Tamás Dóra Mária ELTE BTK FTT, OFFI Zrt. Budapest, január 18. Tamás Dóra Mária ELTE BTK FTT, OFFI Zrt. Budapest, 2018. január 18. Áttekintés Bevezetés A gazdasági szaknyelv és terminológia fejlődésének rövid történeti áttekintése A mai magyar gazdasági szaknyelv

Részletesebben

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K Szak megzése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ

Részletesebben

Értéknövelés a wellness világban: minőségtanúsítás és hozzáadott egészségügyi szolgáltatások

Értéknövelés a wellness világban: minőségtanúsítás és hozzáadott egészségügyi szolgáltatások Értéknövelés a wellness világban: minőségtanúsítás és hozzáadott egészségügyi szolgáltatások Dr. Egészségpolitikai szakártő 1/20 Napirend Fogalmi tisztázás és aktualitás Minőségtanúsítási lehetőség: Az

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés 2. A tantárgy neve:

Részletesebben

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje.

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. Az angol csoportok egységesen a Traveller sorozat könyveit használják, így a vizsgarendszerben egységes követelményrendszert alakítottunk ki. A nyelvvizsgák

Részletesebben

ARANYHOMOK - HOTEL ATLAS**** ALL INCLUSIVE - 2014

ARANYHOMOK - HOTEL ATLAS**** ALL INCLUSIVE - 2014 ARANYHOMOK - HOTEL ATLAS**** ALL INCLUSIVE - 2014 Étel & Ital Ellátás napi háromszori étkezéssel Reggeli 07:30 10:30 Kései reggeli (legalább kontinentális) 11:00-ig Ebéd (büfé) 12:30 14:30 Vacsora (büfé)

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés,. levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja.

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja. Gyógyfürdõ 2013. Köszöntõ Köszöntjük Önt városunk kiemelkedõ turisztikai szerepet játszó fürdõjében abból az alkalomból, hogy egészségét fürdõkezeléseinkkel kívánja javítani. Köszöntjük Önt is, aki szabadsága

Részletesebben

A G-TUR-BA-N-E kódú, Turizmus-vendéglátás BA szak mintatanterve

A G-TUR-BA-N-E kódú, Turizmus-vendéglátás BA szak mintatanterve A GTURBANE kódú, Turizmusvendéglátás BA szak mintatanterve Értelmiségi alapozó modul NBG_PO738K3 Bevezetés a szociológiába ea 3 Kollokvium 2 0 0 1 Kötelező NBP_PS018K2 Pszichológiai elméleti alapok 2 Kollokvium

Részletesebben

ANGLISZTIKA. Oldal 1

ANGLISZTIKA. Oldal 1 KÓD TÍPUS TANTÁRGY NEVE KORÁBBI TANTÁRGY NEVE (EKVIVALENS TÁRGY) KREDIT KÖVETELMÉNY JELLEG (EA/SZEM/GYAK) FELELŐS TANSZÉK félév1 TT160 törzs A társadalomtudomány alapjai (filozófiai, társadalmi ismeretek)

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

Teljes név: Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Közhasznú Egyesület. Rövid név: MABUHASZ KHE. 2013. évi Közhasznúsági melléklet

Teljes név: Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Közhasznú Egyesület. Rövid név: MABUHASZ KHE. 2013. évi Közhasznúsági melléklet Teljes név: Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Közhasznú Egyesület Rövid név: MABUHASZ KHE 2013. évi Közhasznúsági melléklet 1. A KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ADATAI Név: Mabuhasz Közhasznú Egyesület Székhely:

Részletesebben

Versenyképesség és egészségnyereség

Versenyképesség és egészségnyereség Versenyképesség és egészségnyereség A munkahelyi egészségfejlesztés értéknövelő alternatív megoldásai HR-megoldások a XXI. században - fókuszban a közszféra és a magánszféra nemzetközi tudományos konferencia

Részletesebben

Foglalható időszakok: 2014. április 22.-29. és 2014. május 4. 2014. június 5.

Foglalható időszakok: 2014. április 22.-29. és 2014. május 4. 2014. június 5. MÁJUSI ÁR-ESŐ HOTEL PIROSKA-BÜK Érvényesség: 2014. 05. 05.- 06.01. között, min. 2 éj foglalással Ár: 8.460 Ft / fő/ éj / Hétköznapokon 10.155 Ft/fő/ 2 éj / Hétvégéken Superior szoba felár: 1000 Ft/fő/éj

Részletesebben

Közösségszervezés BA

Közösségszervezés BA Közösségszervezés BA Mi is az a közösségszervezés? Fiatalok, felnőttek és idősek közösségeinek képzésével és művelődésével foglalkozó szakma és tudomány. Előd szakjai 1956 óta léteznek: Népművelő Közművelődési

Részletesebben