SZERVEZETI KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG ELEMZÉS (HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERVEZETI KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG ELEMZÉS (HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS)"

Átírás

1 JÁSZAPÁTI VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETFEJLESZTÉSE CÍMŰ, ÁROP-1.A kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása SZERVEZETI KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG ELEMZÉS (HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS) szeptember HUNGARO SUPPORT KFT Dunavecse, Fő út

2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A feladat tartalma... 3 A tanulmány módszertana... 4 Humánerőforrás kapacitáskihasználtság elemzés eredménye... 6 Összesített eredmények Hivatali benchmark adatok bemutatása Összefoglaló Javaslatok, jó gyakorlatok Mellékletek ÁBRAJEGYZÉK 1. ábra: Kitöltők száma és megoszlása Hivatalon belül ábra: Műszaki Osztály válaszainak átlaga ábra: A Műszaki Osztály munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve ábra: Műszaki Osztály átlagos munkaidő megoszlása ábra: Pénzügyi Osztály válaszainak átlaga ábra Pénzügyi Osztály munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve ábra: Pénzügyi Osztály átlagos munkaidő megoszlása ábra Szervezési és Hatósági Osztály válaszainak átlaga ábra: Szervezési és Hatósági Osztály munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve ábra: Szervezeti és Hatósági Osztály átlagos munkaidő megoszlása ábra: Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabinet válaszainak átlaga ábra: Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabinet munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve ábra Jegyző, Aljegyző, Polgármesteri kabineten az átlagos munkaidő megoszlása ábra Összesített eredmények ábra Munkaidő megoszlás %-ban szervezeti egységenként ábra HR benchmark tábla ábra Munkaidő megoszlás %-ban kifejezve (hivatali viszonylatban)

3 BEVEZETÉS Jászapáti Városi Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a Hungaro Support Kftt bízta meg az ÁROP-1.A azonosítószámú pályázat keretében az önkormányzati feladatok átalakulásával kapcsolatban a Szervezeti kapacitáskihasználtság elemzés kidolgozására. A Polgármesteri Hivatalok és települések intézményei, jelentősebb foglalkoztatói humánerőforrás kapacitásgazdálkodásának, a munkatársak munkaköri és szervezeti besorolásának illeszkedésének felülvizsgálata, átszervezése feladat kötelezően teljesítendő azon Önkormányzatok számára, amelyek az ÁROP-1.A.5 pályázaton támogatást nyertek el szervezetfejlesztési tevékenységek megvalósítására. Jászapáti Városi Önkormányzat szakmai koncepciója bemutatja, melyek azok a problémák melyek felvetették a 12. tevékenységi terület felülvizsgálatának indokoltságát. Ezek a következők: Az önkormányzati feladatváltozások eredményeként a járási hivatalok létrejöttével a Hivatalban átszervezések valósultak meg, azonban a módosult munkakörök nem minden esetben illeszkednek pontosan a megváltozott feladatokhoz. A munkatársak leterheltsége nem egyenletes, ami nehézségeket okoz a folyamatok végrehajtása során és nem biztosítja az optimális erőforrás-kihasználást. A FELADAT TARTALMA A feladat tartalma a szervezeti változások által érintett egységek és munkakörök kérdőíves felmérése, az érintett egységek/munkakörök kapacitás-felhasználásának interjú és kérdőív alapján történő elemzése, eredmények kiértékelése és fejlesztési javaslatok megfogalmazása. A feladat elvégzésének fő lépései: 1. Kapacitáskihasználtság vizsgálata a Hivatalon belül Első lépésként meghatároztuk, hogy a kapacitás kihasználtság vizsgálata mely területeken szükséges. Ennek során figyelembe vettük a belső átszervezések, feladatváltozások hatásait illetve a Városvezetés javaslatait. A vizsgálat fókuszterületeit a vezetéssel együtt közösen határoztuk meg, melynek eredménye képp a teljes Jászapáti Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalára (továbbiakban: Hivatal) kiterjesztettük a kapacitás vizsgálatot. A munkatársak kapacitás kihasználtságának vizsgálata során figyelembe vettük saját benchmark adatbázisunkat illetve az interjúk és kérdőívek eredményeit. A tevékenységek kapacitásigényének meghatározásánál a következő fő lépéseket alkalmaztuk. 3.

4 az érintett feladatok, folyamatok és munkakörök meghatározása, a modellhez tartozó kapacitásmérési módszertan meghatározása, a felméréshez szükséges adatok, az adatok felvételéhez szükséges űrlap, kérdőív, az adatok forrásainak meghatározása, adatfelvétel a kiválasztott egységek, folyamatok és munkakörök esetében interjúk készítése, a mérések, adatfelvétel alapján a munkatársak és egységek kapacitáskihasználtságának több szempontú elemzése és bemutatása. A TANULMÁNY MÓDSZERTANA A fejezet célja áttekinteni azokat a módszereket, módszertanokat, melyeket a tanulmány elkészítése során alkalmaztunk. Alapvetően a módszertant az adatgyűjtésre vezetői interjúkra és online űrlap kitöltésére építettük fel, mivel a szervezeti kapacitáskihasználtság elemzés elkészítéséhez elengedhetetlen a Polgármesteri Hivatal elvégzendő feladatainak és a hozzájuk párosuló humánerőforrás szükségletnek a megismerése mind vezetői mind dolgozói szemszögből. A projekt kapcsán a következő adatgyűjtési módszerekkel éltünk. 1. Interjúzás Az interjúk keretében előre megfogalmazott, de az interjúalanynak ki nem küldött kérdések alapján gyűjtöttünk információkat a Hivatal humánerőforrás kapacitás-gazdálkodására, valamint a vezetők döntési, felelősségi körére, az osztályokon dolgozó munkatársak leterheltségére és hatékonyabb munkaszervezésre vonatkozóan. Az interjúk eredményeképpen számos információt kaptunk a jegyzőtől és az osztályok vezetőitől. Az interjúkészítés során ugyanazt a strukturált kérdéssort tettük fel. Az alábbiakban felsoroljuk a fő kérdéseket: Felelősségi körébe, feladatkörébe, döntési jogkörébe mi tartozik? Mennyire látja tisztázottnak a felelősségi- és feladatköröket a területén? Milyennek látja a területe leterheltségét? Milyen speciális oka lehet a leterheltségnek? Hogyan lehetne ennyi emberrel ennyi feladatot hatékonyabban ellátni? Kiknek a támogatása szükséges a változtatáshoz (külső, belső)? Az interjúalanyok között voltak a Polgármesteri Hivatal jegyzője és az érintett osztályok vezetői. A teljes kérdéssor az 1. számú mellékletben található. 4.

5 2. Kérdőív, online űrlap kitöltése A Hivatalnak egy előre elkészített online űrlapot küldtünk ki. A kérdőívben állításokat fogalmaztunk meg a Hivatal dolgozóinak - munkakörére, a feladataik tisztázottságára és leterheltségére vonatkozóan. A válaszokban súlyozniuk kellett (1-4-ig) hogy az adott állítás tartalma milyen mértékben jellemző rájuk. Egy 1-4-ig terjedő skálán: 1 egyáltalán nem jellemző 2 kismértékben jellemző 3 nagymértékben jellemző 4 teljes mértékben jellemző Az 1-es pontszám az egyáltalán nem jellemző, míg a 4-es pontszám a teljes mértékben jellemző válaszokat jelöli. A legfőbb állítások a következők voltak: Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő feladatokról. A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy elvégezzem a napi feladataimat. Az utolsó kérdésben pedig egy átlagos hétre vetítve kellett meghatározniuk, hogy milyen tevékenységgel mennyi időt töltenek el %-os megoszlásban. Az alábbi tevékenységek közül választhattak: szakmai tevékenység adminisztráció egyeztetés más szakterületetek ügyfélfogadás / tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben munkaközi szünet Az online űrlap tartalma a 2. számú mellékletben található. 5.

6 HUMÁNERŐFORRÁS KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG ELEMZÉS EREDMÉNYE A felmérést online űrlap formájában a Hivatalban dolgozó összes munkatársra, míg vezetői interjúk formájában a jegyző és osztályvezetők személyére terjesztettük ki. Így kapva egy általános illetve egy osztályonként eltérő pontosabb képet a dolgozók leterheltségére, feladataik tisztázottságára és az információáramlásra vonatkozóan. A Hivatalban a kapcsolattartó személyén keresztül, számos dolgozó segítette kitöltésével a munkánkat. Az online űrlap kitöltésében 28 fő vett részt. A kitöltők számát és megoszlását az alábbi diagramon ábrázoltuk. Kitöltők száma és megoszlása a Hivatalon belül 29% 3% 7% 18% Jegyző, aljegyző, polgármester, Polgármesteri kabinet Műszaki Osztály 43% Pénzügyi Osztály Szervezési és Hatósági Osztály Önkormányzati Kft. 1. ábra: Kitöltők száma és megoszlása Hivatalon belül A továbbiakban külön-külön bemutatásra kerülnek az egyes osztályokon dolgozók válaszainak eredményei, majd a Hivatalra vonatkozó összesített eredmények, benchmark értékek, átlagok is. Az elemzésben található adatokat a módszertanban már leírt módszerekkel dolgoztuk fel. 6.

7 Műszaki Osztály A Műszaki Osztály vezetője elmondta, hogy az Osztály tevékenysége két fő területre osztható fel, műszaki és építéshatósági feladatokra. A műszaki ügyintézők körében magasabb a leterheltség, mert nagyon sok a karbantartással és felújítással kapcsolatos ügy, mivel az Önkormányzat tulajdonában álló épületállomány elavult, illetve a minisztériumok felé is sok adatot kell szolgáltatniuk. Sajnos a fluktuáció is magas az osztályon belül, mert a pályakezdők a bértábla szerint sokkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint más vállalatoknál műszaki végzettséggel. A Műszaki Osztályon dolgozó 5 fő munkatárs segítette a kérdőív kitöltésével a felmérésünket. A válaszadók által megszületett átlagértékeket az alábbi diagram ábrázolja. A Műszaki Osztály válaszainak átlaga A Hivatalon belül van olyan szervezeti egység, ahol magasabb a kollégák leterheltsége, mint nálunk. Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy elvégezzem a napi feladataimat. 2,4 2,4 A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő feladatokról. A Hivatalon belül minden esetben időben megkapom a munkavégzéshez szükséges információt. 2,4 2,8 2,8 Ha elakadok a feladatommal, minden esetben tudom, kihez kell fordulnom. 3,4 Gyakran előfordul, hogy nem az én hatáskörömbe tartozó feladatot kapok. 1,6 A szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata. 3,4 A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. 2,8 Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. 3,6 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 7.

8 2. ábra: Műszaki Osztály válaszainak átlaga Eredmények: A válaszok alapján, az Osztályon kérdőívet kitöltők 90 %-ig vannak tisztában a feladataikkal és hatáskörükkel. A Műszaki Osztályon dolgozók szerint közepes mértékben van átfedés a munkaköri leírásuk és a ténylegesen ellátandó feladataik között. Amikor a szervezeti egységükben dolgozó kollégákról kérdeztük őket hasonló eredmények, vélekedés született, mint saját maguk megítélése során. A dolgozókra kismértékben jellemző hogy olyan feladatot kapnak, ami nem a hatáskörükbe tartozik. Ha az Osztályon a kollégák elakadnak a munkájukban, tudják, hogy kihez tudnak fordulni segítségért. A Hivatalon belüli információáramlás közepesen jónak mondható, az Osztályon lévő felmérésben résztvevő dolgozók 70 %-ra becsülik ennek hatékonyságát. Az Osztályra kismértékben jellemző hogy, rendszeres belső munkamegbeszéléseket tartanak. A szervezeti egységek közötti kommunikáció esetében is közepes az információáramlás hatékonyságának megítélése. Az osztály munkatársaira jellemző, hogy időnként túlórázni kényszerülnek a napi teendőik elvégzéséhez, befejezéséhez. A Hivatalon belül a Műszaki Osztály dolgozóinak véleménye alapján a többi szervezeti egység sem leterheltebb, mint a saját egységük. A 11. kérdésben (Véleményem szerint a Hivatalon belül a legjobban leterhelt osztály/osztály/egyéb) a Műszaki Osztály munkatársainak többsége szerint a Pénzügyi Osztály a legleterheltebb szervezeti egység. A munkaidő %-os megoszlását kitöltőnként és osztályi átlagban is ábrázoltuk. A 3. ábra jól szemlélteti a munkakörök közötti eltéréséket és hasonlóságokat. 8.

9 Munkaidő megoszlása %-ban kifejezve a Műszaki Osztályon, kitöltőnként 5 40% 20% 4 60% 20% 3 50% 20% % 1 0% 20% 40% 60% 80% 100% szakmai tevékenység adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás 3. ábra: A Műszaki Osztály munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve Az egyéni különbségek a munkaidő megoszlásában vélhetően a különböző munkakörökből fakadnak. A más szakterületekkel való egyeztetés minden dolgozó esetében aránylag egységesen kevés időt ölel fel. A legnagyobb szórás az adminisztratív, az ügyfélfogadási, tájékoztatási és a szakmai feladatokkal töltött időtartamok között vannak. Megállapítható, hogy az idejük nagy részében adminisztrációval foglalkozó dolgozók kisebb mértékben foglalkoznak szakmai feladatokkal, ugyanez pedig igaz fordítottan is. Így van olyan ügyintéző, aki a szakmai munkaelvégzésére munkaidejének felét fordítja, míg más munkatárs csak 5 vagy 10 %-ban végez szakmai munkát. várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) Az információra vagy az informatikai rendszerre való várakozás az ügyintézők munkaidejének összesen 5--át emészti fel, illetve munkaközi szünetet szintén 5--os mértékben tartanak saját bevallásuk szerint. A következő diagram a Műszaki Osztályon dolgozók átlagos munkaidő megoszlását jeleníti meg. Az összesített átlagok itt eltérnek a személyenkénti átlagtól. A várakozással és munkaközi szünettel töltött idő átlagosan a munkaidő 7-8%-át fedik le. Az ügyfelek fogadása és a velük való 9.

10 egyeztetés 24%-át teszi ki a Műszaki Osztályon dolgozók munkaidejének, a más szakterületekkel való egyeztetés pedig -ot. A munkavégzés nagy részét a szakmai feladatok (30%) és az adminisztráció (21%) jelentik. Műszaki Osztály átlagos munkaidő megoszlása szakmai tevékenység 24% 7% 8% 30% 21% adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 4. ábra: Műszaki Osztály átlagos munkaidő megoszlása 10.

11 Pénzügyi Osztály A Pénzügyi Osztály vezetője elmondta, hogy magas volt a fluktuáció a pénzügyi ügyintézők körében, részben személyi okok részben pedig a juttatások végett. Jelenleg egy nagyobb átalakítás van folyamatban az Osztályon belül, amely keretében a munkaelosztást újraszervezik, hogy legyen lehetőség a helyettesítésre, feladatok átadására, illetve a nagyobb önállóságra. A Pénzügyi Osztályból 12 fő segítette kitöltésével a felmérésünket. A válaszadók által megszületett átlagértékeket az alábbi diagram ábrázolja. A Pénzügyi Osztály válaszainak átlaga A Hivatalon belül van olyan szervezeti egység, ahol magasabb a kollégák leterheltsége, mint nálunk. 1,7 Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy elvégezzem a napi feladataimat. 2,5 A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő feladatokról. A Hivatalon belül minden esetben időben megkapom a munkavégzéshez szükséges információt. Ha elakadok a feladatommal, minden esetben tudom, kihez kell fordulnom. 3,0 3,1 2,9 3,3 Gyakran előfordul, hogy nem az én hatáskörömbe tartozó feladatot kapok. 2,1 A szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata. 3,3 A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. 3,3 Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. 3,8 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 5. ábra: Pénzügyi Osztály válaszainak átlaga 11.

12 Eredmények értelmezése: A válaszok alapján az irodában dolgozó munkatársak tisztában vannak feladataikkal és hatáskörükkel. A valós feladatok többnyire megegyeznek a munkakörben leírtakkal az ügyintézők véleménye szerint. Az Osztályon ritkán fordul elő, hogy nem az ügyintézők hatáskörébe tartozó feladatot kapnak. A Pénzügyi Osztályon az esetek többségében tisztában vannak azzal az ügyintézők, hogy ha elakadnak egy feladatukkal, akkor kihez tudnak fordulni. A Hivatalon belül nem minden esetben kapják meg időben a munkavégzéshez szükséges információt. A kérdőívet kitöltők megítélése alapján viszonylag rendszeresen tartanak munkamegbeszéléseket az irodán. A szervezeti egységek közötti információáramlást is jónak ítélik meg, bár hatékonyságán van még javítási lehetőség. Az osztály munkatársaira időnként jellemző, hogy túlórázni kényszerülnek napi teendőik elvégzéséhez, befejezéséhez. A legtöbb dolgozó úgy vélte, hogy a Pénzügyi Osztály a leterheltebb. A 11. kérdésben (Véleményem szerint a Hivatalon belül a legjobban leterhelt osztály/osztály/egyéb) a Pénzügyi Osztály munkatársai közül legtöbben a saját irodájukat jelölték meg a legleterheltebb egységként, illetve a Szervezési és Hatósági Osztályt is megemlítik négyen. 12.

13 Munkaidő megoszlása %-ban kifejezve a Pénzügyi Osztályon, kitöltőnként % 7% % 20% 0% % 20% 0% 9 70% 8 40% 4 0% 0% % % 20% 3 7% 5 5 0% 30% 0% % 40% 0% 3 18% 18% 13% 20% 1 18% % 1 20% 5 20% 0% 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% szakmai tevékenység adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 6. ábra Pénzügyi Osztály munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve A munkaidő %-os megoszlását kitöltőnként és osztályi átlagban is ábrázoltuk. A 6. ábra jól szemlélteti a munkakörök közötti eltéréséket és hasonlóságokat. A válaszok alapján megállapíthatjuk, hogy a kitöltők közül mindenki végez szakmai és adminisztratív munkát, tájékoztató tevékenységet a kérdőívet kitöltők közül 7 fő végez. Azoknál a dolgozóknál, akik 0 % és 10 % közé tehető az ügyfél tájékoztatási tevékenység, ők jellemzően nagyobb részben szakmai feladatokat és adminisztrációt látnak el. A heti munkavégzés 5-1-át teszi ki az osztály 13.

14 dolgozóinak tevékenységében a többi szervezetei egységgel történő egyeztetés. A Pénzügyi Osztályon a dolgozók munkaidejük 5-30%-át kényszerülnek várakozással tölteni pl.: informatikai rendszer lassúsága/hibája, hiányzó információ/adat miatt. Amennyiben a várakozással és a munkaközi szünettel eltelt együttes időintervallumot, munkaidő megoszlás %-os értékét vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy az Pénzügyi Osztályon ez a munkaidő 33 %-át is elveheti egy héten. A következő diagram az Pénzügyi Osztályon dolgozók átlagos munkaidő megoszlását ábrázolja, az összesített átlagok itt eltérnek a személyenkénti átlagtól. A várakozással és munkaközi szünettel töltött százalékok átlagosan 16%-ot tesznek ki. A munkaidő jelentős részét szakmai tevékenységgel és adminisztrációval töltik az ügyintézők. Pénzügyi Osztály átlagos munkaidő megoszlása szakmai tevékenység 11% 9% 12% 3% 24% 41% adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 7. ábra: Pénzügyi Osztály átlagos munkaidő megoszlása 14.

15 Szervezési és Hatósági Osztály A Szervezési és Hatósági Osztály vezetését jelenleg az aljegyző, dr. Ádám Mónika látja el. Az interjú során elmondta, hogy a hatósági területen dolgozó ügyintézők leterheltebbek A kérdőív kitöltésével 8 fő segítette a felmérésünket. Az alábbi diagram mutatja az összesített eredményeket. A Szervezési és Hatósági Osztály válaszainak átlaga A Hivatalon belül van olyan szervezeti egység, ahol magasabb a kollégák leterheltsége, mint nálunk. 2,1 Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy elvégezzem a napi feladataimat. A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő feladatokról. A Hivatalon belül minden esetben időben megkapom a munkavégzéshez szükséges információt. 2,5 2,8 2,9 3,0 Ha elakadok a feladatommal, minden esetben tudom, kihez kell fordulnom. 3,9 Gyakran előfordul, hogy nem az én hatáskörömbe tartozó feladatot kapok. 2,4 A szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata. 3,3 A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. 3,3 Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. 3,8 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 8. ábra Szervezési és Hatósági Osztály válaszainak átlaga 15.

16 A válaszok alapján az Osztályon dolgozó munkatársak tisztában vannak feladataikkal és hatáskörükkel. A munkaköri leírásuk szinte teljes mértékben összhangban valós feladataikkal. Arra az állításra, hogy a szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata, pontosan ugyanaz az eredmény született, mint a munkaköri leírás kapcsán tett állításra. Ebből is következik, hogy a munkaköri leírások meghatározó szereppel bírnak az Osztályon dolgozók feladatellátása és annak tudatossága tekintetében. A válaszok alapján tehát a munkavállalók szinte teljes mértékben tisztában vannak az ellátandó feladataikkal. A válaszolók fele úgy érzi, hogy gyakran kap olyan feladatot, amely nem a hatáskörébe tartozik. A kérdőívet kitöltők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy ha elakadnak a feladat elvégzése közben, akkor kihez tudnak fordulni. Az Osztályon belül jellemző, hogy időben megkapják a munkavégzéshez szükséges információkat, továbbá a többség szerint rendszeres az irodán belüli munkamegbeszélések tartása. A Szervezési és Hatósági Osztály úgy véli, hogy van még fejlesztési lehetőség a Hivatalon belüli kommunikáción, ezáltal hatékonyabbá tehetné a munkavégzést. Az irodán belül a válaszolók felének esetében jellemző a túlóra is a napi teendők befejezése érdekében. A 11. kérdésben (Véleményem szerint a Hivatalon belül a legjobban leterhelt osztály/osztály/egyéb) a Szervezési és Hatósági Osztály munkatársai a legleterheltebb osztályok között első sorban saját magukat és egy fő még a Pénzügyi Osztályt is megjelölte. A munkaidő %-os megoszlását kitöltőnként és osztályi átlagban is ábrázoltuk. A 9. ábra jól szemlélteti a munkakörök közötti eltéréséket és hasonlóságokat. A válaszok alapján megállapíthatjuk, hogy a kitöltők közül mindenki végez szakmai tevékenységet, és minden dolgozó munkavégzéséhez szükségesek a társosztályokkal való egyeztetések. Az egyéni munkaidő megoszlások vélhetően a sokszínű munkakörökből adódnak. A Szervezési és Hatósági Osztálynál dolgozók munkaidejük 0--át kényszerű várakozással töltik pl.: informatikai rendszer lassúsága/hibája, hiányzó információ/adat miatt. 16.

17 Munkaidő megoszlása %-ban kifejezve a Szervezeti és Hatósági Osztályon, kitöltőnként 8 40% 40% 0% % % 1 2 0% 0% 5 30% % 0% 4 30% 1 40% 3 30% 3 20% 2 90% 0% 0% 1 40% 40% 0% 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% szakmai tevékenység adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 9. ábra: Szervezési és Hatósági Osztály munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve Az Osztályon dolgozók saját bevallásuk alapján egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés szünetet tartana a munkaidejük alatt, ami 0-5 % -ra tehető. A következő diagram az Szervezési és Hatósági Osztályon dolgozók átlagos munkaidő megoszlását láthatják, az összesített átlagok itt eltérnek a személyenkénti átlagtól. Szakmai tevékenységgel átlagosan 33 %, míg adminisztrációval 26%-ot töltenek az ügyintézők. Az ügyfélfogadás az ügyintézők idejének átlagosan 20%-át teszi ki. A várakozással és munkaközi szünettel töltött százalékok átlagosan 6 % és 2 %-ot tesznek ki, továbbá a más szakterületekkel való egyeztetés 13%-ot tesz ki. 17.

18 Szervezeti és Hatósági Osztály átlagos munkaidő megoszlása szakmai tevékenység 20% 6% 2% 33% adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel 13% 26% ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 10. ábra: Szervezeti és Hatósági Osztály átlagos munkaidő megoszlása 18.

19 Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabinet A Polgármesteri kabinetről 2 fő segítette kitöltésével a felmérésünket. Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabinet válaszainak átlaga A Hivatalon belül van olyan szervezeti egység, ahol magasabb a kollégák leterheltsége, mint nálunk. 1,5 Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő 3,0 3,0 3,0 A Hivatalon belül minden esetben időben megkapom a munkavégzéshez szükséges 2,5 Ha elakadok a feladatommal, minden esetben tudom, kihez kell fordulnom. Gyakran előfordul, hogy nem az én hatáskörömbe tartozó feladatot kapok. A szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata. 3,0 3,0 3,0 A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. 3,5 3,5 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 11. ábra: Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabinet válaszainak átlaga A válaszok alapján a Polgármesteri kabineten dolgozó munkatársak teljes mértékben tisztában feladataikkal és hatáskörükkel. A valós feladatok és a munkaköri leírások szinte teljes mértékben összhangban állnak egymással. A válaszok átlagát tekintve, a felmérésben résztvevők szerint a szervezeti egységében dolgozó kollégái jellemzően tisztában vannak az ellátandó feladataikkal. A dolgozókra rendszerint jellemző, hogy olyan feladatot kapnak, ami nem a hatáskörükbe tartozik. 19.

20 A kabineten dolgozók tisztában vannak vele, hogy kihez kell fordulniuk, ha elakadnak feladta végzés közben. A Hivatalon belül kismértékben jellemző, hogy minden esetben időben megkapják a munkavégzéshez szükséges információt. A Polgármesteri kabineten dolgozók szoktak belső munkamegbeszélések folytatni. A szervezeti egységek közötti kommunikációt viszonylag eredményesnek és hatékonynak tartják. Az osztály munkatársaira nagymértékben jellemző, hogy túlórázni kényszerülnek napi teendőik elvégzéséhez, befejezéséhez. A 11. kérdésben (Véleményem szerint a Hivatalon belül a legjobban leterhelt osztály/osztály/egyéb) a Polgármesteri kabineten dolgozók a Pénzügyi Osztályt és a Szervezési és Hatósági Osztályt gondolják a legleterheltebb osztálynak. Munkaidő megoszlása %-ban kifejezve a Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabineten, kitöltőnként 2 50% % 1 0% 20% 40% 60% 80% 100% szakmai tevékenység adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 12. ábra: Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabinet munkatársainak munkaidő megoszlása %-ban kifejezve A munkaidő %-os megoszlását kitöltőnként és osztályi átlagban is ábrázoltuk. A 13. ábra jól szemlélteti a munkakörök közötti hasonlóságokat. A válaszok alapján megállapíthatjuk, hogy a kitöltők közül mindenki végez szakmai, adminisztratív, tájékoztató tevékenységet, továbbá minden 20.

21 dolgozó munkavégzéséhez szükségesek a osztályokkal való egyeztetések. A Polgármesteri kabineten dolgozók munkaidejük -át kényszerű várakozással töltik pl.: informatikai rendszer lassúsága/hibája, hiányzó információ/adat miatt. Megállapítható, hogy felmérésben résztvevő két fő heti munkavégzése szinte ugyanolyan arányban épül fel. Legtöbb idejüket a szakmai tevékenység öleli fel, minden más feladatra, elfoglaltságra hozzávetőlegesen egyenlő részben oszlik el az időráfordításuk. A következő diagram a Polgármesteri kabineten dolgozók átlagos munkaidő megoszlását mutatja, az összesített átlagok itt szinte megegyeznek a személyenkénti átlaggal. Látható, hogy a szakmai munkavégzésnek van a legnagyobb súlya, ami a munkaidő megoszlást illeti. Utána következik az adminisztráció és az ügyfélfogadás, továbbá a más szervezeti egységekkel való egyeztetés. A várakozással és munkaközi szünettel töltött százalékok átlagosan 5--ot tesznek ki. Jegyző, Aljegyző, Polgármester, Polgármesteri kabineten az átlagos munkaidő megoszlása szakmai tevékenység 13% 50% adminisztráció egyeztetés más szakterületekkel 12% ügyfélfogadás/tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) 13. ábra Jegyző, Aljegyző, Polgármesteri kabineten az átlagos munkaidő megoszlása 21.

22 ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK Jelen fejezet célja bemutatni a Jászapáti Polgármesteri Hivatal kapacitásvizsgálatában részt vett kitöltők irodánkénti összesített eredményeit. Az irodánkénti csoportosítás lehetővé teszi a Hivatalon belül az egyes szervezeti egységek több szempontú összehasonlítását. Az űrlap eredményeire reflektálva a diagramok végén megtalálják tanácsadói megállapításainkat. Összesített eredmények (Osztályok átlagai) A Hivatalon belül van olyan szervezeti egység, ahol magasabb a kollégák leterheltsége, mint nálunk. 1,5 2,1 1,7 2,4 Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy elvégezzem a napi 3,0 2,5 2,5 2,4 A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. 3,0 2,8 3,0 2,8 Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő feladatokról. 3,0 2,9 3,1 2,4 A Hivatalon belül minden esetben időben megkapom a munkavégzéshez szükséges információt. 2,5 3,0 2,9 2,8 Ha elakadok a feladatommal, minden esetben tudom, kihez kell fordulnom. 3,0 3,9 3,3 3,4 Gyakran előfordul, hogy nem az én hatáskörömbe tartozó feladatot kapok. 3,0 2,4 2,1 1,6 A szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata. 3,0 3,3 3,3 3,4 A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. 3,5 3,3 3,3 2,8 Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. 3,5 3,8 3,8 3,6 0,0 2,0 4,0 6,0 8,0 10,0 12,0 14,0 16,0 Polgármesteri Kabinet Szervezési és Hatósági Osztály Pénzügyi Osztály Műszaki Osztály ábrázoltuk. 14. ábra Összesített eredmények Az osztályok által adott válaszok pontátlagát összehasonlítás céljából egy tengelyen 22.

23 Tanácsadói megállapítások: Leginkább a Szervezési és Hatósági Osztályra, illetve a Pénzügyi Osztályra jellemző, hogy pontosan tisztában vannak az ügyintézők a pontos feladataikkal. A Kabineten dolgozó munkatársak vélik úgy, hogy valós feladataik nagy része megegyezik a munkaköri leírásukban foglaltakkal, míg a többi osztály munkatársai 3,3 és 2,8 pont átlag közötti értéket adtak erre a kérdésre. A szervezeti egységükben dolgozó kollegákról nagyrészt pozitív véleményt alkottak munkatársaik, tehát a dolgozók tudják mi a feladatuk. Kismértékben jellemző, hogy a dolgozók olyan feladatot kapnak, amely nem az ő hatáskörükbe tartozik, kivéve a Polgármesteri Kabinetben, ahol ez gyakrabban fordul elő. Amennyiben a hivatali dolgozók elakadnak a munkájuk során, szinte minden esetben tudják, kihez fordulhatnak. A Hivatalon belül közepesen jellemző, hogy a munkatársak hozzájutnak a munkavégzéshez szükséges információkhoz. Az osztályokon belüli munkamegbeszéléseket a legtöbb ügyintéző kevésnek értékeli, ezek közül is kiemelkedő a Műszaki Osztály. A kommunikáció eredményességéről a szervezeti egységek hasonlóan vélekedtek, mely szerint az egységek közötti kommunikáció kis mértékben támogatja csak a hatékony munkavégzést. A napi teendők elvégzéséhez a Kabinetben a legjellemzőbb a túlóra, de a többi osztályon is előfordul. A Pénzügyi Osztály véli leginkább úgy, hogy nincs náluk leterheltebb szervezeti egység a Hivatalon belül. A következő diagram az irodánkénti munkaidő megoszlást jelöli százalékos értékekkel. A kitöltőknek ennél a kérdésnél egy átlagos hétre vetítve kellett meghatározniuk, hogy milyen tevékenységgel mennyi időt töltenek el %-os megoszlásban. A 16. ábra a szervezeti egységek közötti eltéréseket szemlélteti. A %-os értékek az osztályokon dolgozók válaszainak átlagából születtek. 23.

24 Munkaidő megoszlás %-ban osztályonként munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) 2% 4% 8% 6% 12% 7% ügyfélfogadás/tájékoztatás 20% 11% 24% egyeztetés más szakterületekkel 13% 13% 9% adminisztráció 13% 26% 24% 21% szakmai tevékenység 50% 33% 41% 30% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% 140% 160% Polgármesteri Kabinet Szervezési és Hatósági Osztály Pénzügyi Osztály Műszaki Osztály 15. ábra Munkaidő megoszlás %-ban szervezeti egységenként Tanácsadói megállapításaink: A szakmai tevékenységek elvégzése 30-50%-ot tesznek ki az osztályok munkavégzéséből. Az adminisztratív teendők a munkaidő 13-26%-át teszik ki szervezeti egységtől függően. Az egységek átlagosan -ot töltenek munkaidejükből a társosztályokkal való egyeztetésekre. Ügyfélfogadással átlagosan 10 és 20% közötti időt töltenek az egyes osztályok, a munkaidő nagyobb részét a Műszaki Osztály és a Szervezési és Hatósági Osztály tölti ügyfélfogadással. A feladatvégzés közbeni kényszerű várakozás informatikai rendszer lassúsága/hibája vagy információ/adat hiány miatt 5-12% között ingadozik, ami már jelentős munkaidő kiesést jelent, főleg a Pénzügyi Osztályon. Munkaközi szünet pedig 2- körül mozog. Az egységek között jelentős eltérés a szakmai tevékenységgel és ügyfélfogadással töltött időtartamban tapasztalható. A diagram alapján megállapíthatjuk, hogy a munkaközi szünettel töltött idő egyáltalán nem jelentős az osztályokat tekintve. Azonban az már említésre méltóbb, hogy akár 10-1-ot is kitehetnek a kényszerű várakozással töltött időszakok egy osztály átlagos heti munkavégzésből. Ezért a kapacitások minél teljesebb körű kihasználásához mindenképpen elengedhetetlen a jól 24.

25 működő, stabil informatikai és infrastrukturális háttértámogatás, a pontos és gyors információáramlás, illetve az osztályok közötti hatékony kommunikáció. 25.

26 HIVATALI BENCHMARK ADATOK BEMUTATÁSA Jelen fejezetben bemutatásra és összehasonlításra kerülnek azon ÁROP-1.A.5 pályázaton nyert Önkormányzatok nyilvános adatai, amelyekkel szervezetünk kapcsolatban áll illetve kölcsönösen együttműködik a projekt során. A kapacitásvizsgálat során a települések lélekszáma illetve a hivatalok létszámadatai alapján is kerestük a rációt. Így az alábbi ábrán a települések lélekszáma szerint rendeztük növekvő sorrendbe az Önkormányzatokat. Az ábrán feltüntettük a hivatalok típusát Polgármesteri Hivatal (PH), vagy Közös Önkormányzati Hivatal (KÖH), a települések lélekszámát attól függően, hogy tartoznak hozzájuk települések vagy sem. A Közös Önkormányzati Hivataloknál az együttes dolgozói létszámot és az adott önkormányzathoz tartozó települések együttes lélekszámát vettük figyelembe. A hivatalok létszámadatán túl, amely a tényleges dolgozói létszámot (és nem az engedélyezett létszámot) jelenti, a pénzügyi terület illetve az igazgatási terület létszámát, és a hivatali összlétszámhoz való arányát is felmértük. A pénzügyi terület létszámát a pénzügyi, adóügyi dolgozók és ügyintézők létszámának összevonásával, míg az igazgatási terület létszámát a hatósági-, szociális-, általános ügyintézők, segélyekkel foglalkozó munkatársak összevonásával határoztuk meg. A 15. ábrán ezeket az adatokat mutatja be. A táblázat alatt tanácsadói megállapításainkat olvashatják. HR Benchmark Hivatal típusa Település lélekszáma / Település + KÖH lélekszáma Hivatal létszáma Pénzügyi terület létszáma 16. ábra HR benchmark tábla Igazgatási terület létszáma Pénzügyi terület nagysága (%) Igazgatási terület nagysága (%) Tiszaalpár PH , % 27% Kisbér PH % 5 Létavértes KÖH % 37% Jászapáti PH % 38% Szentgotthárd KÖH % 27% Sarkad PH % 36% Bicske PH % Derecske KÖH % 34% Tiszavasvári PH % 46% Celldömölk KÖH % 16% Tapolca KÖH % 22% Oroszlány PH % 14% Békés PH % 19% Tata KÖH % 22% Kiskunfélegyháza PH % 17% 26.

27 Tanácsadói megállapításaink: Az összehasonlításban szereplő Hivatalokban dolgozók létszáma nem minden esetben egyenesen arányos a települések lélekszámával. A Jászapáti Polgármesteri Hivatal létszáma a többi polgármesteri hivatal létszámához képest viszonylag magasnak mondható. A Pénzügyi terület átlagos nagysága a hivatali összlétszámhoz viszonyítva 31%, Jászapátin ez az érték 30%. Az Igazgatási terület átlagos nagysága a hivatali összlétszámhoz viszonyítva 29%, Jászapátin ez az érték 38%. A munkaidő megoszlás százalékos értékei szintén bemutatásra kerülnek benchmark viszonylatban. A 16. ábra az online űrlapok kitöltésének eredménye, a munkaidő megoszlásra vonatkozó kérdésben egy átlagos hétre levetítve kellett meghatározniuk a dolgozóknak mivel mennyi időt, hány százalékot foglalkoznak. A táblázatban található százalékos értékek az egyes Hivatalok (random) összesített eredményszázalékait jelölik. Jászapáti értékeit külön kiemeltük. Munkaidő megoszlás %-ban kifejezve szakmai tevékenység egyeztetés más adminisztráció szakterületekkel ügyfélfogadás/ tájékoztatás várakozás feladatvégzés közben 17. ábra Munkaidő megoszlás %-ban kifejezve (hivatali viszonylatban) munkaközi szünet Hivatal 1 38% 22% 12% 18% 7% 3% Hivatal 2 39% 23% 11% 11% 12% 4% Hivatal 3 39% 22% 12% 17% 7% 3% Jászapáti 36% 2 1 9% Hivatal 5 38% 24% 11% 17% 6% 4% Hivatal 6 41% 17% 12% 19% 6% Hivatal 7 33% 20% 13% 21% 8% Hivatal 8 38% 24% 11% 18% 4% Hivatal 9 41% 21% 19% 6% 3% Hivatal 10 41% 19% 12% 11% 11% 6% Hivatal 11 42% 2 8% 1 7% 3% Hivatal 12 30% 21% 19% 21% 6% 3% Hivatal 13 42% 21% 11% 16% 7% 3% Hivatal 14 42% 22% 12% 12% 7% ÁTLAG 39% 22% 12% 16% 7% 4% A Polgármesteri Hivatalra vonatkozó átlagos munkaidő megoszlás a következő értékeket veszi fel Jászapátinál: 1. szakmai tevékenység: 36% 2. adminisztráció: 2 3. egyeztetések: 27.

28 4. ügyfélfogadás: 1 5. várakozás: 9% 6. munkaközi szünet: 28.

29 ÖSSZEFOGLALÓ A szervezeti kapacitáskihasználtság vizsgálata során többféle szempontot figyelembe véve elemeztük a kapott adatokat. Az összesített eredményeknél jól látható hogy, az egyes osztályok között alig van számottevő eltérés. A legtöbb osztályon belül nem találták elég gyakorinak a munkamegbeszéléseket az ügyintézők, illetve úgy vélték, hogy az osztályok között sem elég hatékony az információáramlás, így kevéssé segíti elő a munka elvégzését. Ezzel összefüggésben lehet az is, hogy nem minden információt kapnak meg időben az ügyintézők a feladatok elvégzéséhez. Ezek mind olyan tényezők, amelyeken érdemes és hasznos változtatni a kapacitások növelése és az információáramlás, munkavégzés pontosítása és erősítése végett. Az ügyintézők úgy vélték, hogy a Pénzügyi Osztály a legleterheltebb szervezeti egység a Polgármesteri Hivatalon belül. A munkaidő megoszlás összességében teljesen átlagosnak mondható mind a Hivatal mind az egyes osztályok szempontjából. A feladatvégzés közbeni várakozásokkal eltelt időt figyelembe véve akár a Hivatalban dolgozók munkaidejének 1-át is kitehetik. Ezért kiemelten fontosan kezeljük az információáramlás rendszerességét és hatékonyságának növelését, továbbá a megfelelő infrastrukturális háttértámogatást, amely a zökkenőmentes munkavégzést szolgálja. A hivatali benchmark adatok elemzése során azt tapasztaltuk, hogy a Hivatalokban dolgozók létszáma nem minden esetben egyenesen arányos a települések lélekszámával. Jászapátiban a Polgármesteri Hivatal létszáma felfelé eltér a hasonló lélekszámú településekétől. 29.

30 JAVASLATOK, JÓ GYAKORLATOK A fent említett összefoglalóra és problémakörre reflektálva összegyűjtöttük a Hivatalra vonatkozó javaslatokat és az ÁROP tudásmegosztó rendezvényen elhangzott jó gyakorlatokat. A javaslatok és jó gyakorlatok megosztásának fő célja, hogy Jászapáti Polgármesteri Hivatala megfelelően tudja kezelni a humánerőforrás gazdálkodás és kapacitásgazdálkodás kapcsán felmerült problémákat, illetve a jövőre vonatkozva meg tudja tenni a szükséges lépéseket. Felmerült Javaslatok: problémakör: 1. Általános leterheltség a Hivatalokon belül Munkaköri leírások aktualizálása, feladatok, munkakörök átgondolása, átcsoportosítások eszközölése, osztott munkakörök kialakítása. Feladatok arányosítása, helyettesítés problémakörének megoldása. 2. (Szakképzett) Jelenlegi üres státuszok betöltése, kapacitásvizsgálat munkaerőhiány eredményeinek figyelembevételével a legszükségesebb munkakörök helyének kialakítása és feltöltése. Belső munkaerő képzésre nagyobb hangsúly fektetése, saját dolgozókból szakképzett munkaerő képzése motiváció egyik eszköze is lehet. 3. Információáramlás (hiánya, nem megfelelő áramlása) Rendszeres munkamegbeszélések tartása (heti, kétheti, havi). Az információ lefelé történő áramoltatása. Vezetői feladat a munkatársak felé történő rendszeres kommunikáció. Belső levelezőrendszer kialakítása, hivatali -címek kiosztása. Kisebb hivataloknál érdemes egy mindenki@jaszapati.hu címet kialakítani, melyre a fontos eket továbbküldhetik és a dolgozók szabadon hozzáférhetnek az őket is érintő információkhoz. 4. Határidős feladatok Időbeni tájékoztatás. Pl.: olyan egyszerű Excel tábla vezetése ahol a feladatok, határidőkkel, felelősökkel, prioritással összegezve vannak. 5. Hatékony kommunikáció A szervezeti egységek közötti együttműködés, és hatékonyabb hiánya kommunikáció elősegítése céljából javasoljuk rendszeres (kétheti, havi) Hivatali fórumok megrendezését, ahol egy-egy 30.

31 6. TÉR (szóbeli értékelés hiánya) osztály mutatja be működését, kapcsolódását más osztályok működéséhez. Valamint javasoljuk felülvizsgálni az ügyintézők közötti kommunikáció lehetséges egyszerűsítésének feltételeit. A kommunikáció minősége javulhat, ha a kommunikációban részt vevők közvetlenül egymással kommunikálnak, és nem tartalmaz olyan felesleges csatornát, lépést ami lassítja, esetleg torzítja az információ áramlását. Közlés módjának megválasztásával egy reális értékelési rendszer kialakítása, amely teljesítményalapú értékelést biztosít a dolgozó részére. Vezetői HR szemlélet erősítése. 31.

32 MELLÉKLETEK 1. számú melléklet ÁROP-1.A HUMÁNKAPACITÁS-MÉRÉS VEZETŐI INTERJÚ Név: Munkakör: Szervezeti egység: Bevezetés: az interjú felhasználási módjának megbeszélése. 1. Hány beosztottja van? 2. Felelősségi köre, feladatai: 3. Döntési jogköre: 4. Milyen folyamatokban vesz részt? 5. Mennyire látja tisztázottnak a felelősségi- és feladatköröket a területén? 6. Mennyire látja tisztázottnak a folyamatokat a területén, a szervezet egészében? 7. Milyennek látja a területe leterheltségét? (folyamatos, időszakos, normál) Vannak-e kiemelten leterhelt egységek, munkakörök? 8. Milyen speciális oka lehet a leterheltségnek? 9. Hogyan lehetne ennyi emberrel ennyi feladatot hatékonyabban ellátni? 10. A leterheltségnek lehet-e végzettség, tudás-tapasztalat, életkor összetevői? 11. Vannak-e olyan egységek, munkakörök, ahol alacsonyabb a leterheltség? 12. Mi ennek az oka? 13. Hogyan lehetne ezen változtatni? 14. Kiknek a támogatása szükséges a változtatáshoz (belső, külső)? 32.

33 2. számú melléklet Kedves Kolléga! Jászapáti Városi Önkormányzat szervezetében elindult az ÁROP.1.A projekt egyik alprojektjében (a Polgármesteri hivatalok és a települések intézményei, jelentősebb foglalkoztatói humánerőforrás kapacitásgazdálkodálkodásának, a munkatársak munkaköri és szervezeti besorolásának, illeszkedésének felülvizsgálata, átszervezése) való közreműködésre kérjük. Köszönjük támogató együttműködését! A Hungaro Support Kft. munkatársai Állítás egyáltalán nem jellemző kismértékben jellemző nagymértékben jellemző teljes mértékben jellemző Pontosan tisztában vagyok a feladataimmal, hatáskörömmel. A valós feladataim teljesen összhangban vannak a munkaköri leírásommal. A szervezeti egységemen dolgozó minden kolléga pontosan tudja, mi a feladata. Gyakran előfordul, hogy nem az én hatáskörömbe tartozó feladatot kapok. Ha elakadok a feladatommal, minden esetben tudom, kihez kell fordulnom. A Hivatalon belül minden esetben időben megkapom a munkavégzéshez szükséges információhoz. Az osztályon belül rendszeres munkamegbeszéléseket tartunk az elvégzendő feladatokról. A szervezeti egységek közötti kommunikáció eredményes, támogatja a hatékony munkavégzést. Gyakran van olyan időszak a munkavégzés során, amikor túlóráznom szükséges, ahhoz, hogy elvégezzem a napi feladataimat. 33.

34 A Hivatalon belül van olyan szervezeti egység, ahol magasabb a kollégák leterheltsége, mint nálunk. Véleményem szerint a Hivatalon belül a legjobban leterhelt osztály/osztály/egyéb: Munkaidő megoszlás %-ban kifejezve (1 átlagos hétre vetítve) szakmai tevékenység % adminisztráció % egyeztetés más szakterületekkel ügyfélfogadás/tájékoztatás % várakozás feladatvégzés közben (informatikai rendszer lassúsága/hibája, információ/adat más szakterülettől) munkaközi szünet (dohányzás, kávé stb.) % % % 34.

SZERVEZETI KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG ELEMZÉS ÉS JAVASLATCSOMAG

SZERVEZETI KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG ELEMZÉS ÉS JAVASLATCSOMAG KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE című, ÁROP-1.A.5-2013-2013-0013 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása SZERVEZETI KAPACITÁSKIHASZNÁLTSÁG

Részletesebben

Szervezeti hatékonyságmérés az önkormányzatoknál

Szervezeti hatékonyságmérés az önkormányzatoknál Szervezeti hatékonyságmérés az önkormányzatoknál A Magyar Regionális Tudományi Társaság XVI. Vándorgyűlése Kecskemét, 2018. október 18-19. Essősy Ákos PhD-hallgató BEVEZETÉS GLOBÁLIS VERSENYKÉPESSÉGI JELENTÉS

Részletesebben

ÁROP 3 A 2 Soltvadkerti Polgármesteri Hivatal Humánkapacitás-mérés összefoglaló

ÁROP 3 A 2 Soltvadkerti Polgármesteri Hivatal Humánkapacitás-mérés összefoglaló ÁROP 3 A 2 Soltvadkerti Polgármesteri Hivatal Humánkapacitás-mérés összefoglaló 1 Tartalom 1. Bevezetés a projekt tartalmának, céljainak, feladatainak bemutatása... 3 1.1. A feladat célja... 3 1.2. A feladat

Részletesebben

FELADATELLÁTÁST LEKÖVETŐ BELSŐ SZABÁLYZAT BEMUTATÁSÁT

FELADATELLÁTÁST LEKÖVETŐ BELSŐ SZABÁLYZAT BEMUTATÁSÁT JÁSZAPÁTI VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETFEJLESZTÉSE című, ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása FELADATELLÁTÁST LEKÖVETŐ BELSŐ

Részletesebben

FELÜLVIZSGÁLT MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK

FELÜLVIZSGÁLT MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE című, ÁROP-1.A.5-2013-2013-0013 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása FELÜLVIZSGÁLT MUNKAKÖRI

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. az ÁROP Önkormányzati szervezetfejlesztés pályázat keretében megrendezésre került tudásmegosztó rendezvényhez. 2014. szeptember 4.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. az ÁROP Önkormányzati szervezetfejlesztés pályázat keretében megrendezésre került tudásmegosztó rendezvényhez. 2014. szeptember 4. SZAKMAI BESZÁMOLÓ az ÁROP Önkormányzati szervezetfejlesztés pályázat keretében megrendezésre került tudásmegosztó rendezvényhez 2014. szeptember 4. Tartalom Bevezető... 3 Előadók bemutatkozója... 4 Belső

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5

Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5 Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5 Tanácsadói Dokumentum: Koncepció beágyazása Kapcsolódó pályázati tevékenység: A fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly megteremtését szolgáló strukturális

Részletesebben

Elégedettség DEM 2018 BGK (dem_2018_bgk) Válaszadók száma = 52. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Elégedettség DEM 2018 BGK (dem_2018_bgk) Válaszadók száma = 52. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Elégedettség, DEM 08 BGK Elégedettség DEM 08 BGK (dem_08_bgk) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus

Részletesebben

Lakossági igényfelmérés (9/2.)

Lakossági igényfelmérés (9/2.) Aszód Város Önkormányzata Lakossági igényfelmérés (9/.) Készítette: CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. Közigazgatási Igazgatósága 0. október Tartalom. Köszönetnyilvánítás az együttműködésért.... A II. lakossági

Részletesebben

Stratégiai döntés előkészítő

Stratégiai döntés előkészítő DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati Szervezetfejlesztés projektje 2014. június 30. DOKUMENTUM ADATLAP A projekt címe: A pályázat kódszáma: Fejlesztési

Részletesebben

ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál A projekt eredményeinek összefoglalása

ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál A projekt eredményeinek összefoglalása ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál A projekt eredményeinek

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ Ülés időpontja: a Képviselő-testület 2013. június 25-i ülésére Előterjesztés tárgya: Javaslat Vecsés Város Önkormányzatának részvételére az ÁROP-3.A.2-2013 kódszámú, Szervezetfejlesztés

Részletesebben

Fentieken túl az önkormányzatok egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek:

Fentieken túl az önkormányzatok egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek: I. PÁLYÁZAT HÁTTERE 1 Az önkormányzatok feladatköre, jogköre jelentősen megváltozott 2013. január 1- jével, amikor a járási kormányhivatalok megkezdték működésüket, lezárva a megyei kormányhivatalok megalakulásával

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP3.A.2201320130003 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.02.012014.02.28. Tartalomjegyzék 2 Fejlesztési

Részletesebben

FELADATELLÁTÁST LEKÖVETŐ BELSŐ SZABÁLYZAT BEMUTATÁSÁT TARTALMAZÓ DOKUMENTUM ÉS SZABÁLYOZÁSI JAVASLAT

FELADATELLÁTÁST LEKÖVETŐ BELSŐ SZABÁLYZAT BEMUTATÁSÁT TARTALMAZÓ DOKUMENTUM ÉS SZABÁLYOZÁSI JAVASLAT TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETFEJLESZTÉSE az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0010 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása FELADATELLÁTÁST LEKÖVETŐ BELSŐ

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1e) A hivatal

Részletesebben

K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16.

K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16. K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16. Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy bíróságunk 2016. január 15- február 15 közötti időszakban az Önök segítő közreműködésével Ügyfél-elégedettséget

Részletesebben

Fogorvostudományi Kar () Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága. Skála

Fogorvostudományi Kar () Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága. Skála Fogorvostudományi Kar () Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián Hisztogram Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP3.A.2201320130003 kódszámú zati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.06.012014.06.30. Tartalomjegyzék 2 Fejlesztési

Részletesebben

Egy lehetséges válasz a növekvő munkaerőhiányra Új foglalkoztatási minőség. A Mikulás is benchmarkol-10.

Egy lehetséges válasz a növekvő munkaerőhiányra Új foglalkoztatási minőség. A Mikulás is benchmarkol-10. Egy lehetséges válasz a növekvő munkaerőhiányra Új foglalkoztatási minőség A Mikulás is benchmarkol-10. A főbb elemek A pályázatról Átvilágítás módszertana Gazdasági modul Eredmények 2016.december 1..

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL BEVEZETÉS FOLYAMATOS KIHÍVÁS: ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS MAI KÖZIGAZGATÁSSAL

Részletesebben

Hiánypótlás. Hiánypótlás HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. készített ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓHOZ 2011. FEBRUÁR 9. 1/11

Hiánypótlás. Hiánypótlás HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. készített ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓHOZ 2011. FEBRUÁR 9. 1/11 Hiánypótlás Hiánypótlás a HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL készített ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓHOZ 2011. FEBRUÁR 9. 1/11 Tartalom 1) Átalakított szervezeten belüli eljárások száma... 3 2) A hivatal szervezetfejlesztési

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1b) a polgármesteri

Részletesebben

KÉRDŐÍV LAKOSSÁGI FELMÉRÉS

KÉRDŐÍV LAKOSSÁGI FELMÉRÉS CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE című, ÁROP- 1.A.5-2013-2013-0002 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása KÉRDŐÍV LAKOSSÁGI FELMÉRÉS

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.08.01-2014.08.31. Tartalomjegyzék

Részletesebben

ÁROP 2.2.17 Új közszolgálati életpálya. Kérdőíves felmérés. A közszolgálati tisztviselők képesítési keretrendszerének felülvizsgálata

ÁROP 2.2.17 Új közszolgálati életpálya. Kérdőíves felmérés. A közszolgálati tisztviselők képesítési keretrendszerének felülvizsgálata ÁROP 2.2.17 Új közszolgálati életpálya Kérdőíves felmérés A közszolgálati tisztviselők képesítési keretrendszerének felülvizsgálata A felmérés céljai a jelenlegi közszolgálati tisztviselői állomány végzettségével,

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP1.A.5201320130090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.03.012014.03.31. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az emberi erőforrás értéke. A munka értéke. Az idő értéke. Mérhető.

Az emberi erőforrás értéke. A munka értéke. Az idő értéke. Mérhető. Az emberi erőforrás értéke. A munka értéke. Az idő értéke. Mérhető. Filozófiánk Az idő attól lesz munkaidő, mert azt munkával töltjük. A JobCTRL azok számára kifejlesztett rendszer, akik ezzel egyet tudnak

Részletesebben

A évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója

A évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója A 2012. évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója készítette: Humánpolitikai és Szervezetfejlesztési Igazgatóság 2012. december 2/8 Bevezetés Az elmúlt évhez hasonlóan a Humánpolitikai

Részletesebben

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program Pályázói Tájékoztató Nap Önkormányzati szervezetfejlesztés ÁROP-1.A.5. és ÁROP-3.A.2 2014. március 21. és 25. Előadó: Fekete Letícia szakmai tanácsadó KIM Közigazgatás-fejlesztési és Stratégiai Tervezési

Részletesebben

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. május 26-i ülésére Saád Tamás, Dr. Peredi Katalin Szervezetfejlesztési

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

FELÜLVIZSGÁLT MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK (HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS)

FELÜLVIZSGÁLT MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK (HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS) JÁSZAPÁTI VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETFEJLESZTÉSE című, ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása FELÜLVIZSGÁLT MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata

Nagykálló Város Önkormányzata LAKOSSÁGI KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 2. Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0. ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében KÉSZÍTETTE: MEGAKOM STRATÉGIAI TANÁCSADÓ IRODA

Részletesebben

SWOT ANALÍZIS. A Kritériumok közötti bels súlyozást az alábbi ábra szemlélteti: Munkatársak 9% Folyamatok 15% Stratégia és tervezés 10% Vezetés 10%

SWOT ANALÍZIS. A Kritériumok közötti bels súlyozást az alábbi ábra szemlélteti: Munkatársak 9% Folyamatok 15% Stratégia és tervezés 10% Vezetés 10% SWOT ANALÍZIS A vezet i visszajelzések alapján meghatároztuk a hivatal er s és gyenge pontjait, a fejlesztési lehet ségeket, feltérképeztük a veszélyeket. A Polgármesteri Hivatal 4 köztisztvisel je önállóan

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE ÁROP-1.A.2/A-2008-0152 I. JELENTÉS EDELÉNY VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA MUNKATÁRSAINAK KÖRÉBEN VÉGZETT ELÉGEDETTSÉG KUTATÁSRÓL Consact Kft. Edelény Város

Részletesebben

Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg):

Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg): Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg): Országos kompetenciamérés: A Telephelyi jelentésből megállapítható, hogy az épület közepes állagú,

Részletesebben

Népegészségügyi Kar, Válaszadók száma = 30. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25%

Népegészségügyi Kar, Válaszadók száma = 30. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% Munkatársi elégedettségi felmérés, Népegészségügyi Kar, 00. Népegészségügyi Kar, 00. Válaszadók száma = 0 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg

Részletesebben

Lakossági elégedettségmérés. Budakalász Város Önkormányzatánál

Lakossági elégedettségmérés. Budakalász Város Önkormányzatánál Lakossági elégedettségmérés Budakalász Város Önkormányzatánál 2017.11.14. TARTALOM A kutatás célja 3 A lakossági elégedettségmérés módszertana 4 Demográfia 5 A felmérés kérdései és a válaszlehetőségek

Részletesebben

ALSÓNÉMEDI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZTFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATÁRÓL ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049 ÖSSZEFOGLALÓ

ALSÓNÉMEDI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZTFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATÁRÓL ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049 ÖSSZEFOGLALÓ ÖSSZEFOGLALÓ ALSÓNÉMEDI NAGYÖZSÉG ÖNORMÁNYZATÁNA SZERVEZTFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATÁRÓL ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049 Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának pályázata ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049: SZERVEZETFEJLESZTÉS

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Program 2013-2016. Béres József

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Program 2013-2016. Béres József Tervezet Magyar Elektrotechnikai Egyesület Program 2013-2016 Béres József Budapest, 2013. március 8. 2. oldal Bevezetés A MEE Alapszabályának 11 11.4. Jelölés pontjának értelmében a Jelölő Bizottság által

Részletesebben

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI TEMATIKA Projekt indokoltsága; Vállalt feladatok; Feladatok végrehajtásának rövid bemutatása; Elért eredmények; Tapasztalatok összegzése. PROJEKT INDOKOLTSÁGA

Részletesebben

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése tagjai és a bizottságok tagjai évi elégedettség-mérésének szöveges kiértékelése

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése tagjai és a bizottságok tagjai évi elégedettség-mérésének szöveges kiértékelése Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése tagjai és a bizottságok tagjai 2017. évi elégedettség-mérésének szöveges kiértékelése A Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában (a továbbiakban:

Részletesebben

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése A 2015. évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése Matematika 6. osztály A szignifikánsan jobban, hasonlóan, illetve gyengébben teljesítő telephelyek száma és aránya (%) A tanulók képességeloszlása

Részletesebben

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése ÁROP-3.A.1/2008-0018 5. részfeladat Pályázati kiírás 5. területe A hivatal belső szervezeti egységei közötti együttműködés javítása Szervezeti

Részletesebben

Ügyfél megelégedettségi kérdőív 2007. Összefoglaló. A kutatásról

Ügyfél megelégedettségi kérdőív 2007. Összefoglaló. A kutatásról Ügyfél megségi kérdőív 2007 Összefoglaló A kutatásról Az AGB Nielsen Media Research 2007 szeptemberében globális felmérést készített ügyfelei körében. A kutatást a londoni székhelyű Britsh Market Research

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 19-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2006. évi belső ellenőrzési tervének kockázatelemzése Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

A jelentés a Véglegesítés projektszakasz (2009. november február 8.) eseményeinek összefoglalását tartalmazza.

A jelentés a Véglegesítés projektszakasz (2009. november február 8.) eseményeinek összefoglalását tartalmazza. III. PROJEKTSZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉSE HATÉKONY SZERVEZETI MŰKÖDÉS KIALAKÍTÁSA HEVES ÖNKORMÁNYZATI HIVATALÁBAN PROJEKT ELŐZMÉNY Ezen jelentés a Hatékony szervezeti működés kialakítása Heves Önkormányzati

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján ÁROP 2007-3.A.1. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése a Közép-magyarországi régióban című

Részletesebben

Tanácsadási terület:

Tanácsadási terület: Tanácsadási terület: Az önkormányzati feladatok átalakulásával kapcsolatban a támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata, valamint a kiszervezett és kiszervezhető önkormányzati

Részletesebben

A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA

A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA ÁR-07 1. AZ CÉLJA Kialakítani egy olyan szabályozott folyamatot, mely egy éves időcikluson belül tartalmazza és feldolgozza

Részletesebben

Cél és értékrend szerinti működés a Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezetében

Cél és értékrend szerinti működés a Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezetében Cél és értékrend szerinti működés a Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezetében Az ÁROP 1.1.5/C/A pályázat a Mezőcsáti kistérségben Mezőcsáti Kistérség Többcélú Társulása 2008. őszén nyújtotta

Részletesebben

Népegészségügyi Kar, Válaszadók száma = 37. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25%

Népegészségügyi Kar, Válaszadók száma = 37. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% Munkatársi elégedettségi felmérés, Népegészségügyi Kar, 009. Népegészségügyi Kar, 009. Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg

Részletesebben

Mózer Péter (ELTE TáTK) Szolgáltatások átalakulóban két kutatás tükrében

Mózer Péter (ELTE TáTK) Szolgáltatások átalakulóban két kutatás tükrében Mózer Péter (ELTE TáTK) Szolgáltatások átalakulóban két kutatás tükrében Miről lesz szó? Két kutatás tanulságairól 1. A felmérés módszertana, célok 2. Közös kutatási eredmények 3. Szubjektív kiemelés EMMI

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

2. A költségvetési gazdálkodás erősítése

2. A költségvetési gazdálkodás erősítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 2. A költségvetési gazdálkodás erősítése 2.d) Költségvetés

Részletesebben

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak Emberi erőforrás gazdálkodás és közszolgálati életpálya Új Közszolgálati Életpálya ÁROP-2.2.17-2012-2013-0001 Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú

Részletesebben

Vezetői - Best Practice Felmérés összefoglaló. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft Július 24.

Vezetői - Best Practice Felmérés összefoglaló. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft Július 24. Vezetői - Best Practice Felmérés összefoglaló Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2015. Július 24. Vizsgálati minta 137 résztvevő 118 vállalattól 46 szolgáltató és 72 gyártó vállalat A vállalatoknál foglalkoztatott

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata

Nagykálló Város Önkormányzata HATÉKONYABB MŰKÖDÉSRE IRÁNYULÓ SZERVEZETI JAVASLATOK Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0 ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében KÉSZÍTETTE: MEGAKOM STRATÉGIAI

Részletesebben

Képzési beszámoló június - július

Képzési beszámoló június - július 2014. június - július Képzési beszámoló A TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése című kiemelt projekt keretén belül megvalósuló Pályaorientációs

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének eredményei 2017/18. tanév őszi félév

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének eredményei 2017/18. tanév őszi félév Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének eredményei 217/18. tanév őszi félév Az Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa a 217. november 29-i ülésén elfogadta az új Oktatói, Kutatói Teljesítményértékelő Rendszert

Részletesebben

Munkatársi elégedettségvizsgálat eredményei 2008.

Munkatársi elégedettségvizsgálat eredményei 2008. Munkatársi elégedettségvizsgálat eredményei 2008. Vizsgálat tárgya: munkatársi elégedettség Kutatás módszere: 1-5-ig megválaszolható zárt típusú kérdéseket tartalmazó önkitöltős kérdőív (papíralapú) Adatfelvétel

Részletesebben

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program Pályázói Tájékoztató Nap Önkormányzati szervezetfejlesztés ÁROP-1.A.5. és ÁROP-3.A.2 2014. március 21. és 25. Előadó: Fekete Letícia szakmai tanácsadó KIM Közigazgatás-fejlesztési és Stratégiai Tervezési

Részletesebben

A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál

A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál A beruházások döntés-előkészítésének folyamata a magyar feldolgozóipari vállalatoknál Szűcsné Markovics Klára egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet vgtklara@uni-miskolc.hu Tudományos

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata 1073 Budapest, Erzsébet krt. 6. 2. A közbeszerzés tárgya és mennyisége: Működési

Részletesebben

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja:

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja: FELMÉRÉSI TERV 1.) Felmérési terv célja: 2.) Felmérés folyamata: 3.) Felmérés módszertanának meghatározása 4.) Kérdőív tervezésének fázisai, tesztelésének módja 5.) Interjúk előkészítésének módja 6.) Adatgyűjtés

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009

Részletesebben

A partneri elégedettség és igény elemzése

A partneri elégedettség és igény elemzése Szentistváni Általános Művelődési Központ Baja A partneri elégedettség és igény elemzése (szülők és tanulók) 211 Készítette: MICS 1 Bevezetés A mérés amely egyéb, mint a kísérletező személy kölcsönhatása

Részletesebben

Tréningszokások Európában 2012

Tréningszokások Európában 2012 Tréningszokások Európában 2012 A Cegos Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában és Magyarországon elvégzett kutatásának eredményei 2,800

Részletesebben

Önértékelési program ( )

Önértékelési program ( ) Önértékelési program (2015-2020) I. Az önértékelés célja és elvárt eredményei 1. Az önértékelés célja A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere részeként működő intézményi önértékelésünk alapvető

Részletesebben

Rugalmas foglalkoztatás, a munkaerő-megtartás egyik kulcsa

Rugalmas foglalkoztatás, a munkaerő-megtartás egyik kulcsa Rugalmas foglalkoztatás, a munkaerő-megtartás egyik kulcsa II. Dél-dunántúli Regionális Humán Erőforrás Konferencia Pécs, 2017. április 11. Kálmán Edina, szakmai vezető Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

Optimista a magánszféra az egészségügyi ellátásban

Optimista a magánszféra az egészségügyi ellátásban Optimista a magánszféra az egészségügyi ban Egészségügyi szolgáltatással Magyarországon több, mint tízezer vállalkozás foglalkozik. A cégek jegyzett tőkéje meghaladja a 12 milliárd forintot, a saját tőke

Részletesebben

CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány Cégdiagnosztika tanulmány. innováció-menedzsment felmérés folyamata.

CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány Cégdiagnosztika tanulmány. innováció-menedzsment felmérés folyamata. CÉGDIAGNOSZTIKA tanulmány innovációmenedzsment IMP 3 rove innovációmenedzsment munkafolyamata 1. Felmérés, átvilágítás, kezdeti értékelés az AT Kearney ( és Fraunhofer inst. által kidolgozott EU standard

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Közszolgálati teljesítményértékelés - véleményfelmérés eredmények -

Közszolgálati teljesítményértékelés - véleményfelmérés eredmények - Közszolgálati teljesítményértékelés - véleményfelmérés eredmények - 203. 2 Bevezetés Kitöltési időszak: 203.08.2. 5:00 óra és 203.08.27. 2:30 között Az eredetileg tervezett határidőt (203.08.25. 24:00)

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

PANNON EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Balatoni Turisztikai Kutatóintézet

PANNON EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Balatoni Turisztikai Kutatóintézet Balatoni Turizmus-barométer 218/2 Területi és időbeni koncentráció Szakmai tájékoztató Veszprém, 218. június A szakmai megkérdezésének fókuszában a Balaton turizmusát érintő területi és időbeni koncentráció

Részletesebben

SZERVEZETFEJLESZTÉS. 2. sz. melléklet

SZERVEZETFEJLESZTÉS. 2. sz. melléklet SZABADSZÁLLÁS VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 6080 Szabadszállás, Kálvin tér 1. Tel.: (06) 76-558-006; Fax: (06) 76-558-146 E-mail: szabadszallas@szabadszallas.hu www.szabadszallas.hu SZERVEZETFEJLESZTÉS

Részletesebben

Család- és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő- és jelzőrendszer vizsgálatának összegzése

Család- és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő- és jelzőrendszer vizsgálatának összegzése Család- és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő- és jelzőrendszer vizsgálatának összegzése Budapest, 2016. október 4. Bulyáki Tünde szakmafejlesztési szakreferens Szociális Szakmafejlesztési,

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján A közszolgáltatásokról végzett átfogó lakossági elégedettség és igényfelmérés eredményeinek összefoglalása

Részletesebben

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés

Iskolai jelentés. 10. évfolyam szövegértés 2008 Iskolai jelentés 10. évfolyam szövegértés Az elmúlt évhez hasonlóan 2008-ban iskolánk is részt vett az országos kompetenciamérésben, diákjaink matematika és szövegértés teszteket, illetve egy tanulói

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Dunavecse Önkormányzat 2009. október 28-i ülésére Tárgy: Az Önkormányzat 2010. évi ellenőrzési terve Az Önkormányzat éves ellenőrzési terv készítési kötelezettségét több jogszabály

Részletesebben

Kapacitásfelmérés a évi éves belső ellenőrzési tervhez

Kapacitásfelmérés a évi éves belső ellenőrzési tervhez 6. számú melléklet Kapacitásfelmérés a 2014. évi éves belső ellenőrzési tervhez SZMJV ának stratégiai terve alapján a 2014. évi ellenőrzéseket az alábbi területekre terjesztjük ki: önállóan működő és gazdálkodó

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 16-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Tájékoztató a Szervezetfejlesztés Vecsés Város Önkormányzata

Részletesebben

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok 1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok Az FB létszámhelyzetét 2010. évben az alábbi adatok reprezentálják: Bírák Titkárok Fogalmazók

Részletesebben

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS BELSŐ ELLENŐRZÉS KÉZIRAT

BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS BELSŐ ELLENŐRZÉS KÉZIRAT InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu BÜKKSZENTKERESZT ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ügyfél-megismerési módszertanának és munkaerő-piaci összhangvizsgálatának fejlesztése

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ügyfél-megismerési módszertanának és munkaerő-piaci összhangvizsgálatának fejlesztése Varga Péter 2014. február 18. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ügyfél-megismerési módszertanának és munkaerő-piaci összhangvizsgálatának fejlesztése Tartalom 1. NFSZ feladatai, szervezete 2. Fejlesztési

Részletesebben

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala. szervezetfejlesztésről. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének május 26-i ülésére

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala. szervezetfejlesztésről. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének május 26-i ülésére Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. május 26-i ülésére Saád Tamás, Dr. Peredi Katalin Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Közös Hivatal. - Szervezeti struktúra

Közös Hivatal. - Szervezeti struktúra Közös Hivatal - Szervezeti struktúra A Hivatal létszáma 24 fő, melyből - 1 fő: jegyző - 1 fő: aljegyző - 1 fő: i csoportvezető - 1 fő: szociális és gyermekvédelmi ügyintéző - 1 fő: kereskedelmi ügyintéző

Részletesebben

Quo Vadis, regionalizmus?

Quo Vadis, regionalizmus? MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG Quo Vadis, regionalizmus? Avagy egy eszme- és értékrendszer továbbélése a szakemberek közvetítésével Józsa Viktória ügyvezető, Nord Consult Kft. elnökségi tag, MRTT

Részletesebben

STRATÉGIAI EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

STRATÉGIAI EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL STRATÉGIAI EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL (ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE ) Gyöngyös, 2014. december 4-5. Az áttekintő vizsgálat

Részletesebben

A KÖZFELADATOK KATASZTERE

A KÖZFELADATOK KATASZTERE A KÖZFELADATOK KATASZTERE A közfeladatok katasztere 2/5 1. A közfeladatok felülvizsgálata és a közfeladatok katasztere A közigazgatás korszerűsítése a világban az elmúlt másfél-két évtizedben vált központi

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

AZ EGYETEMI KAROK JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉSE

AZ EGYETEMI KAROK JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉSE E G Y E T E M I K A R O K H A L L G A T Ó I É R T É K E L É S E AZ EGYETEMI KAROK JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉSE A korábbi fejezetekben témakörönként elemeztük a hallgatók elégedettségét egyetemük

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata komplex szervezetfejlesztési projekt tárgyban

Kazincbarcika Város Önkormányzata komplex szervezetfejlesztési projekt tárgyban Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Hegedűs-Medgyesy Anett városfejlesztési csoportvezető Tárgy: Javaslat pályázat benyújtására az ÁROP-1.A.5-2013 - Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben