Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 RENDSZERTECHNIKAI ELRENDEZÉS ELEKTRONIKUS ÉS INTELLIGENS KÁRTYÁT KISZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK ADATÁTVITELI HÁLÓZATOKON KÖZPONTI SZERVER SZÁMÍTÓGÉPHEZ TÖRÉTÉNŐ ÖSSZEKÖTTETÉSÉRE A találmány tárgya rendszertechnikai elrendezés elektronikus és intelligens kártyát kiszolgáló eszközök adatátviteli hálózatokon központi szerver számítógéphez történő összeköttetésére, amely előnyösen alkalmazható bankokban, üzletekben, nagy áruházakban, kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, pénzváltó helyeknél, továbbá minden olyan helyen, ahol készpénz helyett elektronikus és intelligens kártyával történik a fizetés, illetve ahol a vásárlás során pontgyűjtésre van lehetőség. Mint ismeretes, ma már egyre inkább elterjedőben van a készpénzfizetés helyett az elektronikus és intelligens kártyával történő fizetés, mert ez egyrészt kényelmesebb, másrészt kíméli a készpénz forgalmat. Ez a fizetési mód az ún. POS (Point-Of-Sale) terminálok segítségével történik. A POS terminál olyan eszköz, amely mágneskártya, CHIP kártya olvasására szolgál és a beolvasott adatokat (pl. a kártya tizenhat jegyű száma) a központi számítógép felé továbbítja és fogadja az onnan érkező adatokat. Ezen kívül a végrehajtott művelet dokumentálásának igazolására hordozóra bizonylatot is készít. POS terminálok kommunikációjára jelenleg több megoldás ismeretes. Korábban az 1200 bps sebességű POS terminálokat RS 232, típusú soros porton keresztül kapcsolták össze adott helyszín kommunikációs központjához. ennek az ismert megoldásnak az a hiányossága, hogy a kábelezés távolsága legfeljebb csak 100 m lehetett.

2 2 Olyan megoldás is ismeretes, amikor a POS terminálokat APS eszközökkel integrálják, amelyek az X.25 csomagkapcsolt hálózat felé koncentrálják az adatforgalmat. A POS szolgáltatás helyén kialakított kommunikációs központ, vagy a közeli bankfiókkal és azon keresztül a bankközponttal, vagy közvetlenül a bankközponttal tartja a kapcsolatot, amely rádiós, VSAT, bérelt vagy kapcsolt modemes lehet. A bankközponthoz X.25 Node, vagy HDT egység (VSAT) berendezéseken keresztül jutnak be az adatok, ahol azok egy TANDEM központi számítógépben kerülnek feldolgozásra, a tranzakciót pedig az X.25 hálózatra kötött hoszt számítógépek bonyolítják. Ezen túlmenően végeztek kísérleteket TCP-X.25 POS Gateway alkalmazásával a POS terminálok TCP/IP felületen történő kommunikációjának létrehozására, azonban ezek nem jártak sikerrel, mert a TCP/IP kapcsolat csak lokálisan valósult meg és az X.25 adatátviteli hálózat alkalmazása még mindig elengedhetetlen volt. Összefoglalólag megállapítható, hogy az ismert megoldások hiányosságai a következők: - a kommunikáció lassú, az emberi tűrőképesség alatti, - az X.25 adatátviteli rendszer elavult, aminek a használata igen költséges, - az adatokat több berendezésen keresztül kell átfuttatni, ezért a meghibásodás valószínűsége viszonylag nagy, - heterogén berendezések használata szükséges, ami az üzemeltetőktől nagyobb szakértelmet igényel, - a berendezések drágák, és a szükséges módosítások, bővítések az üzemeltetők számára csak jelentős többletköltség-ráfordítással végezhetők el. A találmány célul tűzte ki az ismert megoldások hiányosságainak megszűntetését és olyan rendszertechnikai elrendezés létrehozását, amelynek segítségével a POS terminálok és a központi számítógép között közvetlen TCP/IP kommunikációs adatkapcsolat a POS terminálok tranzakciós sebességének jelentős növelésével, gyorsabb felprogramozásával, illetve a program aktualizálásával, a világ bármely részéről történő elérhetőségének biztosításával, a rendelkezésre állás idejének növekedésével, biztonságos üzemeltetésével, továbbá a rendszertechnikai elrendezés nagy megbízhatóságú és kevesebb teljesítményfelvételű üzemeltetésével, könnyű bővíthetőség biztosításával kevesebb személyzet alkalmazásával, gazdaságosabb előállításával és üzemeltetésével valósítható meg.

3 3 A találmány szerinti megoldás azon a felismerésen alapul, hogy ha olyan rendszertechnikai elrendezést hozunk létre, amelynek működtető, változtatható programmal rendelkező, legalább egy elektronikus kártyakezelő eszköze és központi szerver számítógépe van, a soros portot tartalmazó elektronikus kártyakezelő eszköz soros interfészen keresztül, önmagában ismert, önálló IP címmel, működtető, változtatható, programmal rendelkező, ezáltal speciális adatkapcsolatok, protokollok lekezelésére alkalmas berendezés szerverhez, a berendezés szerver pedig hálózati összeköttetésen keresztül szintén működtető, változtatható programmal rendelkező, IP vagy TCP/IP protokollt támogató központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva, továbbá az elektronikus kártyakezelő eszköz és a berendezés szerver között a soros interfészen keresztül, valamint a berendezés szerver és a központi szerver számítógép között a hálózati összeköttetésen keresztül kommunikációs adatkapcsolat-kezelő program van működtetve, akkor az ily módon előállított, elektronikus és intelligens kártyát kiszolgáló eszközök adatátviteli hálózatokon központi szerver számítógéphez történő összeköttetésére szolgáló rendszertechnikai elrendezés célkitűzéseit megvalósítja. A találmány tárgya tehát rendszertechnikai elrendezés elektronikus és intelligens kártyát kiszolgáló eszközök adatátviteli hálózatokon központi szerver számítógéphez történő összeköttetésére, amelynek működtető, változtatható programmal rendelkező legalább egy elektronikus kártyakezelő eszköze és központi szerver számítógépe van. A rendszertechnikai elrendezésre jellemző, hogy az elektronikus kártyakezelő eszköz soros interfészen keresztül, önmagában ismert önálló IP címmel, változtatható, működtető programmal rendelkező, ezáltal speciális adatkapcsolatok, protokollok lekezelésére alkalmas berendezés szerverhez, a berendezés szerver hálózati összeköttetésen keresztül szintén működtető, változtatható programmal rendelkező, IP vagy TCP/IP protokollt támogató központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva, továbbá az elektronikus kártyakezelő eszköz és a berendezés szerver között a soros interfészen keresztül, valamint a berendezés szerver és központi szerver számítógép között a hálózati összeköttetésen keresztül kommunikációs adatkapcsolat-kezelő program van működtetve.

4 4 A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezésnek egy előnyös kiviteli példában n-számú elektronikus kártyakezelő eszköze van, amelyek előnyösen POS terminálok és amelyek RS 232, vagy RS 422, vagy RS 485 típusú soros interfészeken keresztül kapcsolódnak az n-számú megfelelő berendezés szerverhez. Az n-számú berendezés szerver közvetlen összefűzésére n darab rövid, előnyösen 1-30 m közötti, Ethernet kábellel megvalósított hálózati összeköttetésen keresztül, előnyösen Ethernet n portos switch kapcsolódik, az n portos switch pedig egyetlen hálózati összeköttetésen előnyösen Ethernet kábelen keresztül a központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva. A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy másik előnyös kiviteli példájában az n-számú berendezés szerver közvetett összefűzésére az n-számú berendezés szerver n darab, előnyösen Ethernet kábellel megvalósított, lokális hálózati összeköttetésen keresztül a központi szerver számítógépbe integrált, előnyösen Ethernet n portos switchre van csatlakoztatva. A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy harmadik előnyös kiviteli példájában az n-számú elektronikus kártyakezelő eszköz n darab soros interfészen keresztül egy központi helyen kialakított rackhez van csatlakoztatva, melyben n- számú beépíthető, belső kártyás kivitelű berendezés szerver és azokhoz n darab rövid, előnyösen 1 m hosszú Ethernet kábellel megvalósított lokális hálózati összeköttetéssel előnyösen Ethernet n portos switch, az Ethernet n portos switch pedig központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva. A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy negyedik előnyös kiviteli példájában több elektronikus kártyakezelő eszköz egy berendezés szerveren keresztül történő integrációjára az n-számú előnyösen 32 db POS terminállal megvalósított elektronikus kártyakezelő eszközök párhuzamosított kábelvezetéssel, master/slave kapcsolatot lekezelni képes n darab soros interfészen keresztül a berendezés szerverhez vannak csatlakoztatva, a berendezés szerver pedig előnyösen egyetlen Ethernet kábellel megvalósított lokális hálózati összeköttetésen keresztül a központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva.

5 5 A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy ötödik előnyös kiviteli példájában több elektronikus kártyakezelő eszköz egy több soros porttal rendelkező berendezés szerveren keresztül történő integrációjára az n-számú előnyösen 32 db POS terminállal megvalósított elektronikus kártyakezelő eszköz előnyösen 32 db rövid, soros kábellel megvalósított soros adatátviteli kapcsolatot biztosító n darab soros interfészen keresztül a berendezés szerverhez, a berendezés szerver pedig előnyösen egyetlen Ethernet kábellel megvalósított lokális hálózati összeköttetésen keresztül a központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva. A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy hatodik előnyös kiviteli példájában belső kártyás kivitelű berendezés alkalmazása esetén az elektronikus kártyakezelő eszközökbe a berendezés szerverek előnyösen soros interfészükön keresztül vannak bekapcsolva és az elektronikus kártyakezelő eszközök előnyösen Ethernet kábellel megvalósított hálózati összeköttetéssel egy switch-en kereszütl kapcsolódnak a központi számítógéphez. A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy következő előnyös kiviteli példájában az n-számú berendezés szervernek olyan IP címe van, amely alkalmas arra, hogy a berendezés szerverek a világ bármely részéről, előnyösen Interneten keresztül is elérhetőek. A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés egy további előnyös kiviteli példájában az n-számú berendezés szerver és a központi szerver számítógép között létrehozott hálózati összeköttetés lehet lokális, vagy nagy kiterjedésű hálózati, vagy kábeles, vagy kábel nélküli, vagy kapcsolt vagy bérelt vonali, vagy DSL alapú, vagy rádiós, vagy mikrohullámú. A találmány szerinti megoldást részletesebben rajzok alapján ismertetjük, amelyek a következők: Az 1. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés elvi blokkvázlatát, a 2. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés berendezés szerverei közvetlen összefűzésére szolgáló egy előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát, a 3. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés berendezés szerverei közvetett összefűzésére szolgáló, a központi szerver számítógépbe integrált Ethernet n

6 6 portos swich-csel megvalósított, egy másik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát, a 4. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés berendezés szervereinek közvetett összefűzésére szolgáló, rack kivitellel megvalósított, egy harmadik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát, az 5. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés több elektronikus kártyakezelő eszköz egy berendezés szerverrel megvalósított integrációja egy negyedik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát, a 6. ábra találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés több elektronikus kártyakezelő eszköz egy több soros porttal rendelkező berendezés szerverrel megvalósított integrációja egy ötödik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát, a 7. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés több belső kártyás kivitelű berendezés szerver elektronikus kártyakezelő eszközben történő alkalmazásának elvi blokkvázlatát ábrázolja. Az 1. ábrán találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés elvi blokkvázlata látható, amelynek működtető, legalább egy K1 elektronikus kártyakezelő eszköze és SZ változtatható programmal rendelkező központi szerver számítógépe van. A K1 elektronikus kártyakezelő eszköz S soros interfészen keresztül, önmagában ismert működtető, változtatható programmal rendelkező B1 berendezés szerverhez, a B1 berendezés szerver pedig H hálózati összeköttetésen keresztül az SZ központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva, továbbá a K1 elektronikus kártyakezelő eszköz és a B1 berendezés szerver között az S soros interfészen keresztül, valamint a B1 berendezés szerver és az SZ központi szerver számítógép között a H hálózati összeköttetésen keresztül kommunikációs adatkapcsolat-kezelő program van működtetve. A 2. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés n-számú B1, B2,, Bn berendezés szerverei közvetlen összefűzésére szolgáló egy előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát ábrázolja. Az n-számú K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszköz előnyösen POS terminál, amelyek n-számú RS 232, vagy RS 422, vagy RS 485 típusú S1, S2,, Sn soros interfészen keresztül kapcsolódnak az n-számú megfelelő B1, B2,, Bn berendezés szerverhez. Az n-számú B1, B2,, Bn berendezés szerver közvetlen összefűzésére n

7 7 darab rövid, előnyösen 1-30 m közötti, Ethernet kábelek megvalósított, H1, H2, Hn hálózati összeköttetésen keresztül előnyösen Ethernet n portos SW switch kapcsolódik. Az n portos SW switch pedig egyetlen H hálózati összeköttetésen, előnyösen Ethernet kábelen keresztül az SZ központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva. Az n-számú B1, B2,, Bn berendezés szerver ily módon történő közvetlen összefűzésének az az előnye, hogy nagy mértékben tudjuk csökkenteni a felhasználható kábelek mennyiségét, mivel nem n-szer kell a kábeleket az SZ központi szerver számítógéphez elvezetni, csak egyszer. A 3. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés n-számú B1, B2,.., Bn berendezés szerverei közvetett összefűzésére szolgáló, az SZ központi szerver számítógépbe integrált Ethernet n portos SW switch-csel megvalósított, egy másik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlata látható. Az n-számú B1, B2,, Bn berendezés szerver n darab, előnyösen Ethernet kábellel megvalósított n-számú lokális H1, H2,, Hn hálózati összeköttetésen keresztül az SZ központi szerver számítógépbe integrált előnyösen Ethernet n portos SW switchre van csatlakoztatva. Ennél az előnyös kiviteli alaknál az n-számú B1, B2,, Bn berendezés szervertől n darab, legfeljebb 100 m hosszú Ethernet kábel megy az SZ központi szerver számítógépben kialakított Ethernet n portos SW switchbe és onnan pedig egy Ethernet kábelen keresztül mennek tovább a jelek az SZ központi szerver számítógéphez. A 4. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés n-számú B1, B2,, Bn berendezés szervereinek közvetett összefűzésére szolgáló, rack kivitellel megvalósított egy harmadik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát ábrázolja. Az n-számú K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszköz n darab S1, S2,, Sn soros interfészen keresztül egy központi helyen kialakított R rackhez van csatlakozatva, melyben n-számú beépíthető, belső kártyás kivitelű B1, B2,, Bn szerver és azokhoz n darab rövid, előnyösen legfeljebb 1 m hosszú Ethernet kábellel megvalósított n számú lokális H1, H2,.., Hn hálózati összeköttetéssel előnyösen Ethernet n portos SW switch, az Ethernet n portos SW switch kivezetése pedig az SZ központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva.

8 8 Az 5. ábra a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés több K1, K2,.., Kn (ahol n legfeljebb 32) elektronikus kártyakezelő eszköz egy B1 berendezés szerverrel megvalósított integrációja, egy negyedik előnyös kiviteli alakjának blokkvázlata látható. Az n-számú az előnyösen 32 db POS terminállal megvalósított K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközök párhuzamosított kábelvezetéssel, master/slave kapcsolatot lekezelni képes n darab, max. 32 darab RS 485 típusú S1, S2,, Sn soros interfészen keresztül a B1 berendezés szerverhez vannak csatlakoztatva. A B1 berendezés szerver pedig előnyösen egyetlen Ethernet kábellel megvalósított lokális H hálózati összeköttetésen keresztül az SZ központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva. A 6. ábra találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés több K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszköz egy több soros porttal rendelkező B1 berendezéssel megvalósított integrációja egy ötödik előnyös kiviteli alakjának elvi blokkvázlatát ábrázolja. Az n számú előnyösen 32 db POS terminállal megvalósított K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszköz előnyösen 32 darab rövid, soros kábellel megvalósított soros adatátviteli kapcsolatot biztosító n darab S1, S2,, Sn soros interfészen keresztül a B1 berendezés szerverhez a B1 berendezés szerver előnyösen egyetlen Ethernet kábellel megvalósított lokális H hálózati összeköttetésen keresztül az SZ központi szerver van csatlakoztatva. Ennél az előnyös kiviteli alaknál egy B1 berendezés szerverrel 32 db POS terminál integrációja valósítható meg. A 32 darab K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszköz és az egy B1 berendezés szerver közé 32 darab rövid soros kábel van felfűzve. A 7. ábrán a találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés több belső kártyás kivitelű berendezés szerver elektronikus kártyakezelő eszközben történő alkalmazásának blokkvázlatán látható a K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközbe S1, S2,, Sn soros interfészen keresztül bekapcsolt B1, B2,, Bn berendezés szerverek belső kártyás kivitelűek, a B1, B2,, Bn berendezés szerverek Ethernet SW switch-csel megvalósított H lokális hálózati összeköttetésen keresztül a SZ központi szerver számítógéphez van csatlakoztatva.

9 9 A találmány szerinti rendszertechnikai elrendezés úgy működik, hogy legalább egy B1 berendezés szerver, vagy n-számú B1, B2,.., Bn berendezés szerver legalább egy K1 elektronikus kártyakezelő eszköz, vagy n-számú K1, K2,.., Kn. elektronikus kártyakezelő eszköz kezelését lehetővé tevő működtető programját előnyösen egy B1 berendezés szerver, vagy n-számú B1, B2,, Bn berendezés szerver és az SZ központi szerver számítógép között, a H hálózati összeköttetésen keresztül betöltjük és a berendezés szervereket egyedi IP címmel látjuk el. Mivel ezek programozhatóak, ezért alkalmasak speciális adatkapcsolatok, protokollok lekezelésére. A K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközök, amelyek működtető, változtatható programmal rendelkeznek és előnyösen POS terminálok a soros porton keresztül tudnak kommunikálni. A K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközök és a B1, B2,.., Bn berendezés szerverek között n-számú S1, S2,, Sn soros interfész van, ami előnyösen RS-232, vagy RS-422, vagy RS-485 típusú lehet. RS-442 és RS-485 típus alkalmazása esetén lehetőség van arra, hogy több K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközt is egy B1 berendezés szerverhez kössünk. (RS-422 esetén tíz eszköz, RS-485 esetén 32 darab eszköz csatlakoztatható egy B1 berendezés szerverhez.) Az S1, S2,, Sn soros interfészek konvertereket, jelerősítőket is tartalmazhatnak. A B1, B2,, Bn berendezés szerverek alkalmasak arra, hogy a soros porttal rendelkező berendezéseket, így pl. a K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközöket, előnyösen POS terminálokat is Ethernet hálózatba integrálják. Mivel a B1, B2,, Bn berendezések önálló IP címmel rendelkeznek és programozhatóak, azért az SZ központi szerver számítógép és a POS terminálok adatkapcsolata közvetlenül megvalósulhat. A B1, B2,, Bn berendezés szerverének egy előnyös megvalósításánál olyan IP címe van, amely alkalmas arra, hogy ezek a világ bármely részéről, előnyösen Interneten keresztül is elérhetőek. A B1, B2,.., Bn berendezés szerverek lehetnek hálózati adapterrel ellátott külső kivitelűek (pl. UDS-10-02) vagy beépíthető (belső kártyás) kivitelűek (pl. UDS-10-B vagy COBOX- MICRO). Ha beépíthető kivitelűek, akkor azok vagy a K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközbe építhetők be, vagy R rackbe szerelhetően csoportba gyűjthetőek, mint az a 4. ábrán is látható. A B1, B2,, Bn berendezés szerverek és az SZ központi szerver számítógép közötti csatlakozás egy H hálózati összeköttetésen, vagy n számú H1, H2,.., Hn hálózati összeköttetésen keresztül valósul meg, amely lehet lokális vagy nagy kiterjedésű hálózati, vagy kábeles, vagy kábel nélküli, vagy kapcsolt, vagy bérelt vonali, vagy DSL alapú, vagy rádiós vagy mikrohullámú. Ha

10 10 ilyen Ethernet kapcsolattal rendelkező összeköttetés nincs, akkor ezt a köztes adatkommunikációs kapcsolatot ki kell építeni. Az SZ központi szerver számítógép szintén működtethető, változtatható programmal rendelkező, IP vagy TCP/IP protokollt támogat. Feladata az elektronikus és intelligens kártyáról nyert információk gyűjtése, illetve autorizáció (engedélyezés) után az adatoknak a K1, K2,, Kn elektronikus kártyakezelő eszközök felé történő elküldése és ily módon létrejön a kommunikációs adatkapcsolat. Ha a felhasznált kártya autorizációja ezen az SZ központi szerver számítógépen nem valósulhat meg, akkor ez a számítógép továbbítja az adatokat az érintett szerver felé. A B1, B2,, Bn berendezés szerverben futó program egy előnyös megvalósításnál forrás nyelven van megírva és a COBOX UDS-10 típusjelű szerver új vezérlésére szolgál a POS terminálok lekezelése során. A program pl. beállítja a ledek állapotát a hibakeresés szempontjából (a diagnostic led jelzi pl. a kapcsolatot a BASE24 banki rendszerrel, a status led pedig jelzi a kapcsolatot a soros porttal és annak típusát) az egyedi soros porti beállítást, előállítja a banki üzenetben lévő hiba ellenőrzési függvényt, elvégzi a TCP/IP alapú kapcsolat inicializálását és a pufferek lefoglalását, a különböző üzeneteket (X.25 PD, BASE 24) lekezeli és értelmezi. A találmány szerinti berendezés célkitűzéseit megvalósította és előnyei a következők: - a POS terminálok tranzakciós sebessége jelentősen, legalább 50%-kal növekedhet, (Abban az esetben, ha a POS terminálok sebessége a berendezés szerverek irányába nincs korlátozva 1200 bps-re, hanem legalább a 9600 bps engedélyezve van, akkor a tranzakciós sebesség növelése 200%-os is lehet), - gyorsabban végrehajtható a POS terminálok felprogramozása, illetve a program aktualizálása. Ebben az esetben is korábban említett %-os sebesség növekedés elérhető, - a lényegesen kevesebb műszaki berendezésre van szükség az egész elrendezésben, ezért a meghibásodás valószínűsége csökken, - egy POS terminál és a központi szerver számítógép közötti távolság bármekkora lehet, - a világ bármely pontjáról elérhetővé válhat a POS terminál, - a POS terminálok elérhetősége független lehet, nem kötődik az X.25 adatátviteli hálózathoz kötelezően,

11 11 - növekedhet a POS terminálok rendelkezésre állási ideje, mert az adatkommunikációs kapcsolatok alternatívak, - növekedhet a POS terminálok biztonságos üzemeltetése, mivel a berendezési szerverek speciális eljárásokkal védeni tudják az adatkapcsolatot, Illetéktelen felhasználó nem kerülhet a rendszerbe, - növekedhet a műszaki biztonság, mivel a berendezés szerverek speciális eljárásokkal védeni tudják az adatkapcsolatot. Illetéktelen felhasználó nem kerülhet a rendszerbe. - növekedhet a műszaki biztonság, mivel a berendezés szerverekben a program memóriában fut, nincs szükség köztes számítógépes gatewayekre, nincsenek mechanikusan mozgó elemek, amelyek gyakrabban elromlanak, - kevesebb energia felhasználásra van szükség, mert kevesebb műszaki berendezés kisebb teljesítményfelvétellel dolgozik, - könnyű bővíteni a berendezések számát, nincs szükség a speciális berendezések extra bővítésére, ha a POS terminálok számát kívánjuk megnövelni. - kevesebb szakszemélyzetre van szükség, mert kevesebb, homogénebb eszközbázissal van megoldva a feladat, - egy új POS terminál üzembeállításának komplex beruházási költsége olcsóbb, - kevesebb az energia felhasználása, - kisebb mértékű hűtés, klímatizálás szükséges, - alacsonyabb bérköltséggel üzemeltethető a rendszertechnikai elrendezés, - kisebb az adatkommunikációs költség, - több ügyfél fog bankkártyát használni, mert a felhasználásuk gyorsabb lesz.

12 12 SZABADALMI IGÉNYPONTOK 1./ Rendszertechnikai elrendezés elektronikus és intelligens kártyát kiszolgáló eszközök adatátviteli hálózatokon központi szerver számítógéphez történő összeköttetésére, amelynek működtető, változtatható programmal rendelkező legalább egy elektronikus kártyakezelő eszköze és központi szerver számítógépe van, azzal jellemezve, hogy az elektronikus kártyakezelő eszköz (K1) soros interfészen (S) keresztül, önmagában ismert önálló IP címmel, változtatható, működtető programmal rendelkező, ezáltal speciális adatkapcsolatok, protokollok kezelésére alkalmas berendezés szerverhez (B1), a berendezés szerver (B1) hálózati összeköttetésen (H) keresztül szintén működtető, változtatható programmal rendelkező, IP vagy TCP/IP protokollt támogató központi szerver számítógéphez (SZ) van csatlakoztatva, továbbá az elektronikus kártyakezelő eszköz (K1) és a berendezés szerver (B1) között a soros interfészen (S) keresztül, valamint a berendezés szerver (B1) és központi szerver számítógép (SZ) között a hálózati összeköttetésen (H) keresztül kommunikációs adatkapcsolat-kezelő program van működtetve. 2./ Az 1. igénypont szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy n-számú elektronikus kártyakezelő eszköze (K1, K2,., Kn) van, amelyek előnyösen POS terminálok és amelyek RS 232, vagy RS 422, vagy RS 485 típusú soros interfészeken (S1, S2,.., Sn) keresztül kapcsolódnak az n-számú megfelelő berendezés szerverhez (B1, B2, Bn), az n-számú berendezés szerver (B1,B2,..Bn) közvetlen összefűzésére n darab rövid, előnyösen 1-30 m közötti, Ethernet kábellel megvalósított hálózati összeköttetésen (H1, H2,, Hn) keresztül, előnyösen Ethernet n portos switch (SW) kapcsolódik, az n portos switch (SW) pedig egyetlen hálózati összeköttetésen (H) előnyösen Ethernet kábelen keresztül a központi szerver számítógéphez (SZ) van csatlakoztatva. 3./ Az 1. igénypont szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy az n-számú berendezés szerver (B1, B2, Bn) közvetett összefűzésére az n-számú berendezés szerver (B1, B2,, Bn) n darab, előnyösen Ethernet kábellel megvalósított, n-számú lokális hálózati összeköttetésen (H1, H2,, Hn) keresztül a

13 13 központi szerver számítógépbe (SZ) integrált, előnyösen Ethernet n portos switchre (SW) van csatlakoztatva. 4./ Az 1. igénypont szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy az n-számú elektronikus kártyakezelő eszköz (K1, K2,, Kn) n darab soros interfészen (S1, S2,, Sn) keresztül egy központi helyen kialakított rackhez (R) van csatlakoztatva, melyben n-számú beépíthető, belső kártyás kivitelű berendezés szerver (B1, B2,, Bn) és azokhoz n darab rövid, előnyösen legfeljebb 1 m hosszú Ethernet kábellel megvalósított lokális hálózati összeköttetéssel (H1, H2,, Hn) előnyösen Ethernet n portos switch (SW), az Ethernet n portos switch (SW) pedig központi szerver számítógéphez (SZ) van csatlakoztatva. 5./ Az 1. igénypont szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy több elektronikus kártyakezelő eszköz (K1, K2,, Kn) egy berendezés szerveren (B1) keresztül történő integrációjára az n-számú előnyösen 32 db POS terminállal megvalósított elektronikus kártyakezelő eszközök (K1, K2,, Kn) párhuzamosított kábelvezetéssel, master/slave kapcsolatot lekezelni képes n darab soros interfészen (S1, S2,.., Sn) keresztül a berendezés szerverhez (B1) vannak csatlakoztatva, a berendezés szerver (B1) pedig előnyösen egyetlen Ethernet kábellel megvalósított lokális hálózati összeköttetésen (H) keresztül a központi szerver számítógéphez (SZ) van csatlakoztatva. 6./ Az 1. igénypont szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy, több elektronikus kártyakezelő eszköz (K1, K2,, Kn) egy több soros porttal rendelkező berendezés szerveren (B1) keresztül történő integrációjára az n-számú előnyösen 32 db POS terminállal megvalósított elektronikus kártyakezelő eszköz (K1, K2,, Kn) előnyösen 32 db rövid, soros kábellel megvalósított soros adatátviteli kapcsolatot biztosító n darab soros interfészen (S1, S2,.., Sn) keresztül a berendezés szerverhez (B1), a berendezés szerver (B1) pedig előnyösen egyetlen Ethernet kábellel megvalósított lokális hálózati összeköttetésen (H) keresztül a központi szerver számítógéphez (SZ) van csatlakoztatva.

14 14 7./ Az 1. igénypont szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy belső kártyás kivitelű berendezés alkalmazása esetén az elektronikus kártyakezelő eszközökbe (K1, K2,, Kn) a berendezés szerverek (B1, B2,, Bn) interfészükön (S1, S2,, Sn) keresztül vannak bekapcsolva, a berendezés szerverek (B1, B2,, Bn) előnyösen Ethernet kábellel megvalósított hálózati összeköttetésen keresztül (H) kapcsolódnak a központi számítógéphez (SZ). 8./ Az 1.7. igénypont bármelyike szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy, az n-számú berendezés szervernek (B1, B2,, Bn) olyan IP címe van, amely alkalmas arra, hogy a berendezés szerverek (B1, B2,, Bn) a világ bármely részéről, előnyösen Interneten keresztül is elérhetőek. 9./ Az igénypont bármelyike szerinti rendszertechnikai elrendezés, azzal jellemezve, hogy az n-számú berendezés szerver (B1, B2,.., Bn) és a központi szerver számítógép (SZ) között létrehozott hálózati összeköttetés (H) lehet lokális, vagy nagy kiterjedésű hálózati, vagy kábeles, vagy kábel nélküli, vagy kapcsolt vagy bérelt vonali, vagy DSL alapú, vagy rádiós, vagy mikrohullámú.

15 15 MEGNEVEZÉSEK JEGYZÉKE K B S SZ SW H R kártyakezelő eszköz berendezés szerver soros interfész központi szerver számítógép switch lokális hálózati összeköttetés rack

16 16 KIVONAT RENDSZERTECHNIKAI ELRENDEZÉS ELEKTRONIKUS ÉS INTELLIGENS KÁRTYÁT KISZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK ADATÁTVITELI HÁLÓZATOKON KÖZPONTI SZERVER SZÁMÍTÓGÉPHEZ TÖRÉTÉNŐ ÖSSZEKÖTTETÉSÉRE A találmány tárgya rendszertechnikai elrendezés elektronikus és intelligens kártyát kiszolgáló eszközök adatátviteli hálózatokon központi szerver számítógéphez történő összeköttetésére, amelynek működtető, változtatható programmal rendelkező legalább egy elektronikus kártyakezelő eszköze és központi szerver számítógépe van. A találmányra jellemző, hogy az elektronikus kártyakezelő eszköz (K1) soros interfészen (S) keresztül, önmagában ismert önálló IP címmel, változtatható, működtető programmal rendelkező, ezáltal speciális adatkapcsolatok, protokollok kezelésére alkalmas berendezés szerverhez (B1), a berendezés szerver (B1) hálózati összeköttetésen (H) keresztül szintén működtető, változtatható programmal rendelkező, IP vagy TCP/IP protokollt támogató központi szerver számítógéphez (SZ) van csatlakoztatva, továbbá az elektronikus kártyakezelő eszköz (K1) és a berendezés szerver (B1) között a soros interfészen (S) keresztül, valamint a berendezés szerver (B1) és központi szerver számítógép (SZ) között a hálózati összeköttetésen (H) keresztül kommunikációs adatkapcsolat-kezelő program van működtetve. Jellemző ábra: 1. ábra

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon

Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon Költségcsökkentés egy integrált megoldással 2004. február 18. Analóg-Digitál Kft. 1 Banki POS terminál elemei Kliens gép processzor, memória, kijelző,

Részletesebben

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz FJ-RC-MBS-1 Mobus szervezet: -> http://www.modbus.org (néha Modbus-IDA) -> Modbus eszköz kereső motor http://www.modbus.org/devices.php Modbus (RTU) - soros kommunikációs

Részletesebben

Számítógép-hálózat fogalma (Network)

Számítógép-hálózat fogalma (Network) Hálózati ismeretek Két vagy több számítógép, melyek összeköttetésben állnak és kommunikálni tudnak egymással. Számítógép-hálózat fogalma (Network) A gyors adatátvitel, illetve összteljesítmény elérése

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Ethernet - soros vonali eszköz illesztő felhasználói leírás, és használati útmutató

Ethernet - soros vonali eszköz illesztő felhasználói leírás, és használati útmutató Ethernet - soros vonali eszköz illesztő felhasználói leírás, és használati útmutató www.tibbo.com Az eszköz üzembehelyezése A Tibbo külső Ethernet - Soros Vonali Eszköz Illesztője (Serial Device Server),

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Segédlet Hálózatok. Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti.

Segédlet Hálózatok. Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti. Segédlet Hálózatok Hálózatok 1. Mit nevezünk hálózatnak? A számítógép hálózat más-más helyeken lévő számítógépek összekapcsolását jelenti. 2. A hálózat célja - Erőforrások megosztása ami azt jelenti, hogy

Részletesebben

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power)

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) HP 5120-24G 1.ábra Első panel (1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) 2.ábra Hátsó panel (1) AC-input csatlakozó (2)

Részletesebben

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Creativ Bartex Solution Kft. 2009. A rendszer funkciója A rendszer fő funkciója elsősorban parkolóházak gépkocsiforgalmának, ki és beléptetésének kényelmesebbé

Részletesebben

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés Wago Hungária Kft. Cím: 2040. Budaörs, Gyár u. 2. Tel: 23 / 502 170 Fax: 23 / 502 166 E-mail: info.hu@wago.com Web: www.wago.com Készítette: Töreky Gábor Tel:

Részletesebben

Gyors Indítási Útmutató

Gyors Indítási Útmutató NWA1300-NJ Gyors Indítási Útmutató 802.11 b/g/n Falban lévő PoE Hozzáférési pont Firmware Verzió 1.00 1. kiadás, 0 / 2011 ALAPÉRTELMEZETT BEJELENTKEZÉSI RÉSZLETEK Felhasználónév admin Jelszó 1234 TARTALOM

Részletesebben

BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE UDP csomag küldése és fogadása beágyazott rendszerrel példa

BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE UDP csomag küldése és fogadása beágyazott rendszerrel példa BEÁGYAZOTT RENDSZEREK TERVEZÉSE 1 feladat: A Netburner MOD5270 fejlesztőlap segítségével megvalósítani csomagok küldését és fogadását a fejlesztőlap és egy PC számítógép között. megoldás: A fejlesztőlapra,

Részletesebben

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt.

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt. Rubin SMART COUNTER Műszaki adatlap 1.1 Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS Az ISIS-COM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA, IGÉNYBEVÉTELE SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: Az adathálózati

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap IDAXA-PiroSTOP PIRINT PiroFlex Interfész Terméklap Hexium Kft. PIRINT Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 5 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 CÍMBEÁLLÍTÁS...

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

RUBICON Serial IO kártya

RUBICON Serial IO kártya RUBICON Serial IO kártya Műszaki leírás 1.0 Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361 469 4029 e-mail: info@rubin.hu;

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre:

Tisztelt Telepítő! A központ és az alkalmazás összehangolását a következőképpen hajthatja végre: Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A leírás a v5.x modul verziókhoz

Részletesebben

SEGÉDLET. A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez

SEGÉDLET. A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez SEGÉDLET A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez Készült: A Távközlési és Médiainformatika Tanszék Távközlési mintalaboratóriumában 2017. április A mérést és segédanyagait összeállította:

Részletesebben

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Integrált flash 4GB belső 16 kb nem felejtő RAM B&R tovább bővíti a nagy sikerű X20 vezérlő családot, egy kompakt vezérlővel, mely integrált be és kimeneti

Részletesebben

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató

Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató Előadás témája: DVR-ek és hálózati beállításuk Előadó: Szentandrási-Szabó Attila Műszaki és kereskedelmi igazgató 720p AHD valós idejű DVR-ek Duál technológia (analóg/ahd) Automatikus videojel felismerés

Részletesebben

Premium Application Note Hőközponti irányítástechnika

Premium Application Note Hőközponti irányítástechnika Premium Application Note Hőközponti irányítástechnika Iparág Energetika Alkalmazás A Kaposvári Önkormányzat fűtőműve által üzemeltetett Honvéd utcai hőközpont rekonstrukciós munkálatai során az alkalmazott

Részletesebben

Az ekvivalencia elv és az oltalmi kör használati mintaoltalmi bitorlási perben

Az ekvivalencia elv és az oltalmi kör használati mintaoltalmi bitorlási perben Az ekvivalencia elv és az oltalmi kör használati mintaoltalmi bitorlási perben Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. Előzmények mintabitorlási per több alperes ellen (1997) megsemmisítési eljárások a minta

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE.

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE. Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A modul verziószámának

Részletesebben

WORKSTAR 2040. Beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál

WORKSTAR 2040. Beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál WORKSTAR 2040 Beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál Intelligens beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál beépített 125kHz RFID proximity (közelítő) kártyás olvasóval. Opcionálisan az ajtó túloldalára

Részletesebben

Kommunikációs hálózat és felügyeleti rendszer elemei

Kommunikációs hálózat és felügyeleti rendszer elemei KIVITEL ALKALMAZÁS, Illeszthetõség A SYS700-R-HFR a Dialog-III rendszer épületgépészeti automatikai, valamint a hő- és füstelvezetési (HFR) rendszer adatátviteli igényeinek kiszolgálására lett kifejlesztve.

Részletesebben

Hotspot környezetek. Sándor Tamás. főmérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49. info@scinetwork.

Hotspot környezetek. Sándor Tamás. főmérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49. info@scinetwork. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Hotspot környezetek T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Sándor Tamás főmérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk.

Részletesebben

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül Letöltési Procedúra Fontos: Ha Ön tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül dolgozik akkor a letöltés előtt nézze meg a Technikai tudnivalók a Saxo Trader Letöltéséhez tűzfalon vagy proxy szerveren keresztül

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

TCP/IP kommunikációval működő változat, WEST6100+ (WEST4170+) hőmérsékletszabályozó műszerrel. 2. rész

TCP/IP kommunikációval működő változat, WEST6100+ (WEST4170+) hőmérsékletszabályozó műszerrel. 2. rész RealWin SCADA rendszer installálása, Modbus (master) kommunikáció alapú demo projekt készítése, WEST6100Plus és WEST7170 hőmérsékletszabályozó műszerekkel. TCP/IP kommunikációval működő változat, WEST6100+

Részletesebben

Everything Over Ethernet

Everything Over Ethernet Everything Over Ethernet Következő Generációs Adatközpontok felépítése Lenkei Árpád Arpad.Lenkei@snt.hu 2009. November 12. www.snt-world.com 0 0 Tartalom Adatközpont 3.0 Migráció fázisai, kihívások Építőelemek

Részletesebben

Exigo. A lakóépületek fűtésének egyszerű szabályozása

Exigo. A lakóépületek fűtésének egyszerű szabályozása Exigo A lakóépületek fűtésének egyszerű szabályozása Fűtési és kazán szabályzás Az Exigo-val a szabályzás összes lépése a beépítéstől a működtetésen keresztül a karbantartásig még egyszerűbb, mint valaha.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

Xenta Adatátviteli termékek

Xenta Adatátviteli termékek Xenta i termékek 51 TAC Xenta 913 LonWorks gateway A TAC Xenta 913 költséghatékony megoldást kínál számos különbözô termék TAC hálózatba való integrálására. A TAC Xenta 913 támogatja a leggyakrabban használt

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

SP-PROG (SP-PROG-BT) Univerzális USB (Bluetooth/USB) Programozó

SP-PROG (SP-PROG-BT) Univerzális USB (Bluetooth/USB) Programozó SP-PROG (SP-PROG-BT) Univerzális USB (Bluetooth/USB) Programozó Használati útmutató (v1.0) Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. 2. ELSŐ LÉPÉSEK... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK.

Részletesebben

Lajber Zoltán. lajbi@zeus.gau.hu. Bevezetés

Lajber Zoltán. lajbi@zeus.gau.hu. Bevezetés Lajber Zoltán lajbi@zeus.gau.hu Szent István Egyetem, Gödöllői Területi Iroda Informatikai és Kommunikációtechnikai Központ Bevezetés Tervezési szempontok: teljesítmény, karbantarthatóság, biztonság. egy

Részletesebben

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében SR mini PLC Modbus illesztő modul Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében Kimeneti pontok címkiosztása főmodul esetében, olvasásra

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT

KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT KÖZPONTI OKOSHÁLÓZATI MINTAPROJEKT Kudor Attila műszaki igazgató attila.kudor@komzrt.hu KOM KÖZPONTI OKOS MÉRÉS ZRT. 100%-os MAVIR tulajdonú projektvállalat A Központi Okoshálózati Mintaprojekt végrehajtója

Részletesebben

Procontrol RSC-E2. Kezelői, és telepítői kézikönyv. Ethernet - soros adatkonverter. Verzió: 1.0 2004.

Procontrol RSC-E2. Kezelői, és telepítői kézikönyv. Ethernet - soros adatkonverter. Verzió: 1.0 2004. Procontrol RSC-E2 Ethernet - soros adatkonverter Kezelői, és telepítői kézikönyv Verzió: 1.0 2004. 2004 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

SECBOX eszközök. Az egyes típusok a következők: SECBOX Desktop 15

SECBOX eszközök. Az egyes típusok a következők: SECBOX Desktop 15 SECBOX eszközök A Secbox egy MVCN-TECHNOLÓGIÁT alkalmazó intelligens hálózati kommunikációs eszköz, mely alkalmas arra, hogy zárt és biztonságos virtuális hálózatot hozzon létre az internet segítségével.

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK: HÁLÓZATI OPERÁCIÓS RENDSZEREK A GYAKORLATBAN: ESETTANULMÁNYOK

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK: HÁLÓZATI OPERÁCIÓS RENDSZEREK A GYAKORLATBAN: ESETTANULMÁNYOK Esettanulmányok 1/13 START SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK: HÁLÓZATI OPERÁCIÓS RENDSZEREK A GYAKORLATBAN: ESETTANULMÁNYOK DR. KÓNYA LÁSZLÓ http://www.aut.bmf.hu/konya konya.laszlo@kvk.bmf.hu SZERZŐI JOG DEKLARÁLÁSA:

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2015.12.01/tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás,

Részletesebben

Az IEC PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban

Az IEC PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban Az IEC 62439 PRP & HSR protokollok használata IEC61850 kommunikációjú védelmi automatika hálózatokban Nagy Róbert Védelmes értekezlet 2014 2014. Június 5. Ethernet az energiaelosztó hálózatokhoz Az Ethernet

Részletesebben

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció 3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció Célkitűzések Egyszerű egyenrangú csomópontokból álló hálózat építése, és a fizikai kapcsolat ellenőrzése. Különböző IP-cím beállításoknak a hálózati

Részletesebben

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni?

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Kritikus pontok Ethernet interfész soros eszközbe ágyazásakor Az ipari Ethernet technológia az alacsony költségeinek és jelentős hálózati

Részletesebben

PROCONTROL Proxer6. RFID Proximity kártyaolvasó. Procontrol Proxer6. Verzió: 3.0 2014. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.

PROCONTROL Proxer6. RFID Proximity kártyaolvasó. Procontrol Proxer6. Verzió: 3.0 2014. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol. PROCONTROL Proxer6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 3.0 2014. 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (változatos alakú, például karkötő vagy kulcstartó

Részletesebben

Irányítástechnika fejlődési irányai

Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnika fejlődési irányai Irányítástechnikai megoldások Rendszer felépítések 1 Rendszer felépítést, üzemeltetést befolyásoló tényezők Az üzemeltető hozzáállása, felkészültsége, technológia ismerete

Részletesebben

WDS 4510 adatátviteli adó-vevő

WDS 4510 adatátviteli adó-vevő WDS 4510 adatátviteli adó-vevő A WDS-4510 készülék pont-pont és pont-több pont adatátviteli alkalmazásokra kifejlesztett digitális rádió adó-vevő. DSP technológiai bázison kifejlesztett, igen gyors adás-vétel

Részletesebben

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Mitől korszerű egy rendszer? Funkcionalitás, program szolgáltatásai Integráltság (más partnerekkel való adatkapcsolat) Kommunikáció = távolságtól független

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL. HATÁLYOS: november 16-tól

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL. HATÁLYOS: november 16-tól TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2017. november 16-tól 1 Tartalom 1. ELŐNYEI... 3 2. ELFOGADOTT KÁRTYATÍPUSOK... 3 3. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 4 4. TECHNIKAI JELLEMZŐK...

Részletesebben

Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor

Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor 2020-ra várhatóan a globális internet forgalom 95-szöröse lesz a 2005-ben mért forgalom mennyiségének a teljes IP forgalom 71 százalékát nem számítógépek, hanem

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

T.E.L.L. GPRS Távfelügyeleti Rendszer

T.E.L.L. GPRS Távfelügyeleti Rendszer T.E.L.L. Rendszer TELL távfelügyeleti rendszer leírása: A kommunikáció a GSM technológián megvalósított csomagkapcsolt átviteli mód. Ez azt jelenti, hogy az adatátvitel IP csomagok formájában történik

Részletesebben

SSP 19 Self sevice pay terminal....az igazi megoldás értékkiadásra

SSP 19 Self sevice pay terminal....az igazi megoldás értékkiadásra e-kiosk SSP 19 Self sevice pay terminal...az igazi megoldás értékkiadásra Bárhol-bármikor: egyszerő, biztonságos csekkbefizetés Az e-kiosk gyártmánycsalád legújabb tagja egy olyan önkiszolgáló terminál

Részletesebben

Telepítési útmutató. Ver 1.0

Telepítési útmutató. Ver 1.0 Ver 1.0 FIGYELEM: Csak a készülék által támogatott modemet használja. A Dixell S.p.a nem vállal felelősséget a nem kompatibilis modem használatából eredő esetleges károkért. FIGYELEM: A Dixell S.p.a.

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Ön Somfy megoldása. Függönymozgatás egyszerűen. Kényelemre. tervezve

Az Ön Somfy megoldása. Függönymozgatás egyszerűen. Kényelemre. tervezve Az Ön Somfy megoldása Függönymozgatás egyszerűen Kényelemre tervezve Függöny akasztó Normál és nagy igénybevételű kocsikhoz Glydea TM 35 húzókocsi SOMFY INNOVÁCIÓ Kocsi hullámos függönyhöz Nagy igénybevételű

Részletesebben

1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége?

1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége? 1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége? Ellenőrizzük a vezetékeket folytonosságra (szakadásra) és zárlatra.

Részletesebben

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva T Bird 2 AVR fejlesztőpanel Használati utasítás Gyártja: BioDigit Kft Forgalmazza: HEStore.hu webáruház BioDigit Kft, 2012 Minden jog fenntartva Főbb tulajdonságok ATMEL AVR Atmega128 típusú mikrovezérlő

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Alállomási szekunder rendszerek adatgyűjtő hálózatának fejlődése

Alállomási szekunder rendszerek adatgyűjtő hálózatának fejlődése Alállomási szekunder rendszerek adatgyűjtő hálózatának fejlődése Dr. Danyek Miklós irányítástechnikai szakágvezető Siófok, 2015.06.03. Innen indultunk Mozog, forog, kattog, de jó! 2 Itt tartunk Szöveg

Részletesebben

The modular mitmót system. 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya

The modular mitmót system. 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya The modular mitmót system 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya Kártyakód: COM-R04-S-01b Felhasználói dokumentáció Dokumentációkód: -D01a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 0 43 0 8 0.. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 03 000 50 Számítástechnikai szoftverüzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191 SIOUX-RELÉ Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés 1.2 20MACIE0191 1 Leírás 1.1 Leírás A Sioux-relé egy soros modul, amely tartalmaz egy master kártyát, amely maximum két slave kártyával bővíthető.

Részletesebben

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek tájékoztatniuk

Részletesebben

RSC-2R. Wireless Modem RS232, RS232 vonalhosszabbító, RS 232 / Rádió konverter

RSC-2R. Wireless Modem RS232, RS232 vonalhosszabbító, RS 232 / Rádió konverter RSC-2R Wireless Modem RS232, RS232 vonalhosszabbító, RS 232 / Rádió konverter Felhasználás Az RS232 rádiómodem egy DB9-es csatlakozóval RS232 portra kapcsolható, pl. PC-hez vagy egyéb soros kimenetű mobil

Részletesebben

Procontrol CDP-GDP Ethernet

Procontrol CDP-GDP Ethernet Procontrol CDP-GDP Ethernet Ethernet kijelzők Kezelői, és telepítői kézikönyv Verzió: 3.0 2005.04.05. 2005 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

VIDEÓ INTERNET PROTOKOLL VIP RENDSZER

VIDEÓ INTERNET PROTOKOLL VIP RENDSZER 4 VIDEÓ INTERNET PROTOKOLL VIP RENDSZER Egy rendszer minden minden alkalmazáshoz A VIP rendszer egy csúcsminőségű videó beléptető rendszertechnológia kapcsolt szolgáltatásokkal, új adatátviteli utakkal,

Részletesebben

wstudio IPDRIVE-mini 9

wstudio IPDRIVE-mini 9 wstudio IPDRIVE-mini 9 IpDrive-mini 9 Az IpDrive-mini 9 vezérlőmodul helyi és távoli vezélések elvégzéhez készült ipari modul. Használatával lehetőség adódik előre meghatározott feltételek alapján eszközök

Részletesebben

Optikai átalakító. Gyors telepítési útmutató (1)

Optikai átalakító. Gyors telepítési útmutató (1) Optikai átalakító Gyors telepítési útmutató (1) Fiber Converters /11.15.212 1. Mielőtt előtt Doboz tartalma Optikai átalakító Többnyelvű gyors telepítési útmutató Hálózati adapter Rendszerkövetelmények

Részletesebben

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése Mobil Informatika Dr. Kutor László GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése http://uni-obuda.hu/users/kutor/ Bejelentkezés a hálózatba

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!! Érvényes!2014.!08.!10től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!! Érvényes!2014.!08.!10től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2014.08.10tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet OpennetworksKft.ÁSZF 2014.augusztus1. oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása Irányítástechnika 1 8. Elıadás PLC rendszerek konfigurálása Irodalom - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 - Zalotay Péter: PLC tanfolyam - Klöckner-Möller Hungária: Hardverleírás és tervezési segédlet,

Részletesebben

Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél. 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök. Mácsai Gábor Szabó Ferenc

Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél. 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök. Mácsai Gábor Szabó Ferenc Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök Mácsai Gábor Szabó Ferenc Hibák jelentésének csatornái Interswitch (Call Center): A végponti kapcsolattartó

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 3. Előadás Switchek 3 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 3. Előadás Switchek 3 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 3. Előadás Switchek 3 Kovács Ákos Vlanok elbonyolítva Mi lenne, ha egy szolgáltató az ügyfeleit el akarja szeparálni egymástól? Vlan?? Király max 4096 pár ügyfél Megoldás: QinQ, vagy

Részletesebben

Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának

Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának Hőmennyiségmérők elektronikus leolvasásának egy működő referenciája Az elmúlt időszakban a Kamstrup több mint 2 millió hőmennyiségmérőt telepített szerte a világban. A telepített mérők mérési adatainak

Részletesebben

TELL AMR-08. Távfelügyeleti Vevő

TELL AMR-08. Távfelügyeleti Vevő TELL AMR-08 Távfelügyeleti Vevő Telepítői Kézikönyv 2014.01.29. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...3 2. RENDSZER FELÉPÍTÉS...3 2.1 CPM kártya...3 2.2 LC vonalkártya (opcionális)...4 2.3 PWR tápegység...4 2.4

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

PT1 Légnyomás távadó Felhasználói kézikönyv. v1.0 Előzetes

PT1 Légnyomás távadó Felhasználói kézikönyv. v1.0 Előzetes PT1 Légnyomás távadó Felhasználói kézikönyv v1.0 Előzetes UNITEK 2006 Ezt az oldalt szándékosan hagytuk üresen 2 Unitek Általános leírás A PT1 légnyomás távadó az UNITEK új fejlesztésű intelligens mérő-

Részletesebben

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Készítette: Fekete Dávid Processzor felépítése 2 Perifériák csatlakozása a processzorhoz A perifériák adatlapjai megtalálhatók a programozasi_segedlet.zip-ben.

Részletesebben

SB-Controls Kft Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. T.: F.: E-Line CPU PCD1.

SB-Controls Kft Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. T.: F.: E-Line CPU PCD1. E-Line CPU PCD1.M2220-C15 A Saia-Burgess Controls AG. E-Line termékcsaládja célzottan épületautomatikai feladatok megvalósítására született. A központi egységként szolgáló CPU szabadon programozható vezérlőegység,

Részletesebben