ÁSZANA - mint a spirituális út harmadik lépcsõfoka

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁSZANA - mint a spirituális út harmadik lépcsõfoka"

Átírás

1 ÁSZANA - mint a spirituális út harmadik lépcsõfoka Az ászanák gyakorlása során tanuljuk meg a helyes testtartás művészetét. (B.K.S. Iyengar) Az ászana a jóga legfontosabb eszközeinek egyike, segíti az õszinte tanítvány testi-lelki fejlõdését. A régi bölcsek úgy tartották, ha teljes szívvel gyakorlunk, urává válunk a körülményeknek és az idõnek. Az ászana jótékony hatásai a fizikai szinttõl egészen a spirituális szintig terjednek. Ezért nevezik a jógát szarvánga szádha-nak, avagy holisztikus gyakorlásnak. Egy ászana végrehajtása során, a mozdulatba bevonjuk teljes elménket és a legbensõbb énünket. Így a külsõ és belsõ énünk kapcsolatba kerül egymással. A jóga tudománya olyan, mint a zenemûvészet. A testnek megvan a maga természetes ritmusa, s ez csak akkor tartható fenn, ha alapos figyelmet szentelünk egy ászana minden lépcsõjének (mozdulatának), valamint a két ászana között lezajló folyamatoknak. A jógagyakorlás alatt fel kell vennünk lényünk fizikai, élettani, pszichológiai és spirituális ritmusát. Ha nem jön létre a harmónia és a dallam, akkor a zenét nem is érdemes hallgatni. Testünk egy olyan érzékeny és fogékony mûszer, amelynek kibocsátott rezgései mindenkor jól mutatják, hogy belül harmónia vagy zûrzavar uralkodik-e. Az ászana kivitelezésekor a kibocsátott rezgések mindegyikének összhangban kell lennie az összes többivel. 1 A ma élõ emberiség egyik fõ problémája, hogy sem a testi sem a mentális területen nem végzi el testének és elméjének minimális karbantartását. Még ma is nehezen tudjuk beilleszteni a testi gyakorlást és a tudatos ellazítást a napirendi pontjaink közé. Testünk mindent visszafejleszt amire nincs szüksége.

2 2 Ha begipszelik a lábunkat egy évre, újra kell tanulnunk járni. Ha egy testépítõ vagy egy élsportoló felhagy izmai erõsítésével, szervezete azon nyomban hozzálát izmai elbontásához. Amit nem használunk az sorvad. Ami visszafejlõdik abban az életenergia is csökevényes marad. És amelyik részünkben az élet alig áramlik, az meg is fog betegedni. A folyó is ott rakja le a hordalékát ahol lelassul. Szervezetünk is szenved ettõl, az életfolyamatok lelassulnak, a szervezet kiválasztása folyamán feleslegesnek itéltetett anyagok lerakódnak. A létfontosságú elemek pedig nem jutnak el megfelelõ helyükre. Három alapvetõen fontos áramlást kell tudnunk biztosítani: a vér, a nyirok és az energiaáramlást. A zsírpárnák csökkentése és az izmok erõsítése céljából ma is sokan mozognak. Az energia áramlások tudományát azonban sokan babonának tekintik. Pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy a mozgás után könnyûnek vagy nehéznek érezzük magunkat. A jóga az emberi test rugalmassá, állóképessé és erõssé tétele szempontjából testtartások rendszerét dolgozta ki. Ezeket ászanáknak nevezte el. Ha egy gépbõl egy csavar hiányzik, az egész berendezés részben vagy egészben mûködésképtelenné válik. Testünknek is minden kis részére szükség van. Az egészség szóban benne rejlik az értelme: egész-ség. Nem lehetünk egészségesek, ha lényünknek, testünknek különbözõ részeit hagyjuk leamortizálódni, tönkremenni. Az ászanák úgy lettek kifejlesztve, hogy testünk egészét átdolgozzák, ugyanakkor fejlesztik a tudat képességeit és a belsõ szervrendszert. Igen jó közérzet érhetõ el gyakorlásukon keresztül. A test minden funkcióját javítják, ennélfogva idõsebbek is végezhetik. Fontos azonban, hogy csak akkor fejtik ki hatásukat, ha gyakoroljuk õket! Rendszeres gyakorlásra van szükség. Kevés gyakorlásnak is van jó és kellemes hatása, de ha tényleg meg szeretnénk oldani problémáinkat, legjobb ha rendszeresen, naponta gyakorlunk. Tudjuk, hogy az izmok merevsége és rugalmassága alapvetõen meghatározza testtartásunkat. Tehát minden nyújtás és feszítés megváltoztat valami fontosat. Amennyiben a testünket rosszul tartjuk és így tesszük ki terhelésnek, szétkoptatjuk ízületeinket idegbecsípõdések sajátos érzéseit tapasztalhatjuk meg. Ezenkívül az izomfájdalmak: húzódások, szakadások széles tárházába is bepillantást nyerhetünk. Ha mozgáson keresztül befolyásoljuk a test tartását, jó lenne ha értenénk a test fizikális és érzelmi összefüggéseihez is.

3 A jóga gyakorlatsorozatai úgy lettek kialakítva, hogy az általános hibákat korrigálják. Nem csúcsteljesítmény elérése a cél, hanem hogy minél jobban érezzük magunkat testünkben. Helyesen végzett jógagyakorlatok segítenek az ízületek helyreállításában, edzetlen vagy éppen túlfeszített izmaink regenerálásában. Az izom és ízületi regeneráláshoz szükséges a helyes testtartás megtanulása, az ehhez szükséges edzettség megszerzése. A helytelen testtartás problémáit csak a helyes testtartást megszilárdító gyakorlatok rendszeres végzésével tudjuk véglegesen megszüntetni. A test és az elme alkalmassá tétele a koncentráció gyakorlására A test szentélyét tartsuk mindenkor tisztán, hogy méltó lakhelye legyen a léleknek. Az ászanák gyakorlásával a test és az elme egyaránt egészséges és aktív marad. (B.K.S.Iyengar) A testünk akkor alkalmas igazán szellemi tevékenység végzésére, ha a koncentráció közben eszünkbe sem jut, azaz, ha testünrõl meg tudunk feledkezni. Ha sehol nem fáj, nem viszket, ha a gyomrunk nem korog, ha bírjuk a hideget és a meleget, sehol nem zsibbad stb. Ehhez egy speciális edzettségre van szükség. A koncentrációt zavarja a mozgás. A lassú mozgások már magukkal ragadják figyelmünket. A koncentráló képesség akkor a legerõsebb, ha testünk laza és mozdulatlan, de a tudat éber. Fekvõ helyzetben a testet könnyen mozdulatlanul tudjuk tartani, ilyenkor az izmok ellazítása sem jelent komoly akadályt. Az éberség fenntartása viszont nehézzé válik. Ez a test energia rendszerével áll összefüggésben. A jóga ülõ testhelyzeteket ajánl, amelyek lazán tartják a hátunk izmait, miközben tartásunk egyenes marad. Ha ezeket az ülõ ászanákat kellõ ideig gyakoroljuk, elérjük azok tökéletességét. Az ászana szó eredetileg szilárd, kényelmes ülõhelyzetet jelent. A testtartások eredetileg ennek elõsegítését célozták. Az utóbbi 50 év során fõleg nyugaton több iskolában öncélúvá vált, szemelõl tévesztve az ászanák megalapozó jellegét a jóga magasabb technikái számára. 3 Patandzsali két fontos feltételt javasol az elõrehaladásunk érdekében: a gyakorlást, és a nem ragaszkodást, vagy más szóval vágytalanságot. A gyakorlás: Ismételt erõfeszítés arra, hogy kövessük azokat a tanításokat, amelyek állandó uralmat adnak az elme gondolathullámai fölött. (Patandzsáli: Jógaszútrák I. fejezet 13. vers)

4 A gyakorlás akkor lesz jól megalapozott, ha sokáig tartott, megszakítás nélkül, komoly odaadással. (Patandzsáli: Jógaszútrák I. fejezet 14. vers) A nem ragaszkodás önuralom, mentesség a látott vagy hallott dolgok utáni vágytól. (Patandzsáli: Jógaszútrák I. fejezet 15. vers) Szilárd alapok nélkül összedõl az építmény. A jellem képzéséhez a jama és a nijama elveinek gyakorlása fekteti le a szilárd alapokat; enélkül nem fejleszthetõ ki ép személyiség. Az ászanák gyakorlása a jama és nijama erkölcsi támasztéka nélkül pusztán csak akrobatika! A törekvõ részérõl szükséges tulajdonságok az önfegyelem, a hit, valamint a kitartás a rendszeres gyakorláshoz. (B.K.S. Iyengar) A fizikai jógagyakorlatok végzése közben 3 területet kell szinkronba hoznunk: 4 1. magát a testhelyzetet, vagy mozdulatot 2. légzést 3. tudatosítás, vagy a figyelem koncentrálását A mozdulatot általában lassan végezzük, vagy a tipikus ászanák gyakorlása mozdulatlan pózkitartással történik. A légzés Mindig az orron keresztül történik, hacsak más instrukciót nem kapunk. Próbáljuk szinkronba hozni a légzést az ászana gyakorlásával. Ez azt jelenti, hogy a mozdulat elindítása és a légzés fáziselrendezése egyszerre történik, valamint a mozdulat befejezése és a légzésfázis vége is egyszerre történik. A tudatosítás Ez az ászanák végzése során ugyanolyan fontos mint a jóga többi gyakorlatában. Azért gyakoroljuk az ászanákat, hogy hassunk a létezés minden szintjére, integráljuk és összhangba hozzuk annak fizikai, mentális, érzelmi, pszichikai, és spirituális mûködését. Kezdetben úgy tûnhet, hogy az ászanák pusztán a testi síkkal állnak kapcsolatban, mivel a tartások a test különbözõ részeit vonják be a gyakorlatba. Valójában azonban mély hatást fejtenek ki az emberi létezés minden szintjére, ha a tudatosság is megjelenik a gyakorlásban. Tanácsok a gyakorlatok kivitelezéséhez A gyakorlás ideje Az ászanákat a nap bármely szakában végezhetjük, kivéve közvetlenül az étkezések utáni idõszakot. A legjobb a napkelte és az azt megelõzõ két óra.

5 Ez a periódus szanszkritul a brahmamúrta, ami a jóga magasabb szintû gyakorlatainak a végrehajtására a legmegfelelõbb. Ilyenkor nyugodt és csendes a környezet, a gyomor és a belek tevékenysége szünetel, a tudatos szintet nem érik mély hatások, az elme kavargó gondolatoktól mentes. Az izmok ilyenkor merevebbek, viszont a csigolyák közötti porckorongok folyadékkal teltek. Alkalmas még a napnyugta idejére esõ két óra is. Ilyenkor az izmok lazábbak, de a porckorongok kicsit összébb estek. Ilyenkor nagyobb hajlékonyságot növelõ gyakorlatokat tudunk végezni. Gyakorlás helye Jól szellõzõ, csendes, nyugodt helyen gyakoroljunk. Erõs szélben, erõs napon, hidegben, füstös, szennyezett levegõjû vagy kellemetlen szagú helyen ne gyakoroljunk. Alátét és segédeszközök Használjunk a gyakorláshoz jógamatracot, ami csúszásmentes, és jó szigetelõként mûködik a test és a talaj között. Használhatunk segédeszközöket a csípõ magasítására, egyéb tamászkodásokra, pl. blokkok, fatégla, heveder, pokróc. Ezeket készítsük magunk mellé. Gondoljuk át, hogy még mire van szükségünk, pl. a fal szabaddá tétele, ha egy ászanát faltámasszal végzünk, stb. Ruházat Laza, könnyû, kényelmes természetes alapanyagból való viselet ajánlott. Gyakorlás elõtt vegyük le magunkról a szemüveget (ha nem kell olvassuk a gyakorlatok leírását), a karórát, és minden ékszert. Fürdés A gyakorlás megkezdése elõtt egy hideg zuhannyal növelni tudjuk az ászanák hatását. Ha ez túl erõs nekünk, akkor langyos zuhannyal is kezdhetünk. Jó, ha erõsen megizzadunk a gyakorlásban, mert az izzadtsággal sok méreganyag távozik a testünkbõl. Ebben az esetben a gyakorlás végén szintén zuhanyozzunk. A belek ürítése Gyakorlás elõtt lehetõleg ürítsük ki a hólyagot és a beleket. Ha ez nem sikerül, akkor a pavanamuktászana sorozat II. és III. gyakorlatsora egyes elemeinek rendszeres gyakorlásával érhetjük el azt néhány hét alatt, hogy rendszeres székletürítésünk legyen. Jók még erre a hát alsó részét hátrahajlító gyakorlatok (pl. ardha salabászana variációk), valamint az intenzíven átmozgató gyakorlatok, (pl. a szúrja namaszkára). Üres gyomor Üres gyomorral kell gyakorolnunk, ez azt jelenti, hogy a legutolsó étkezés után 3-4 órával kezdjük meg a gyakorlást. Könnyû étkezés után is legalább 1-2 órát várjunk. 5

6 6 Étrend A jóga csakúgy, mint az emberiség többi, nagy hagyománnyal rendelkezõ spirituális rendszere a vegetárius étkezést javasolja (vegetus=élõ). Ezt egyszerûen a több évezredes megfigyelések alapján javasolja. Ez azt jelenti, hogy húst semmilyen formájában - sem szárnyast, sem halat nem javasolnak, tojást csak ritkán és speciális esetben, a tejtermékek fogyasztását viszont igen. A táplálkozás mennyisége tekintetében csak annyit együnk, amivel kielégítjük az éhségünket, de ne akarjunk dugig jóllakni, mert ez felesleges terhet jelent a szervezetünknek és idõ elõtt elhasználja életerõnket. Próbáljunk minden étkezéskor valamilyen nyers gyümölcsöt vagy zöldséget is fogyasztani. Kerüljük a finomított, feldolgozott (konkrétan konzerv, tartósított, elõre elkészített) ételek fogyasztását. Ennél már jobb a nyersen fagyasztott élelmiszerek felhasználása. Bõvebben lásd a Jóga életmód-táplálkozás c. fejezetet! A túlerõltetés kerülése A jóga elsõ etikai és életvezetési ajánlása az ahimsza, amely erõszakmentességet és nem ártást jelent. Ezt a saját gyakorlásunkban is érvényesíteni kell, ami azt jelenti, hogy sem testileg, sem mentálisan, sem pszichésen nem szabad magunkat túlterhelni. Tehát ne végezzük az ászanákat túlzott erõfeszítéssel. Az izmok és a test néhány hét rendszeres gyakorlás után sokkal hajlékonyabbá és erõsebbé válnak. Ne egy gyakorláson belül várjuk el az eredményt, hanem rendszeres napi gyakorlások sorozatán keresztül! A gyakorlás félbeszakítása Ha a gyakorlás során nem figyeltünk eléggé és a test bármely részén erõs fájdalmat érzünk, azonnal hagyjuk abba a gyakorlását és forduljunk orvoshoz, vagy kérjük ki a jógaoktató tanácsát. Ne idõzzünk egyetlen ászanában sem, ha erõs kényelmetlenséget, vagy feszültséget érzünk. Betegségek, sérülések Ha beteg vagy, akkor végezd úgy a tanult gyakorlatokat, hogy megközelítheted ugyan a fájdalom érzetét, de ne lépd át annak határát. Nagyon lassan mozogj! A fájdalom a regenerálódás során fokozatosan csökken, egyre jobban visszanyered mozgásod szabadságát. Nagy türelemmel gyakorolj! Végezhetsz csak alátámasztott, pihentetõ hatású, regenerációs gyakorlatokat is, melyekben sokáig bent tudsz maradni, figyelve közben a légzésedre, testi érzeteidre. Ha egyáltalán nem tudod végezni a gyakorlatokat, végezd azokat képzeletben. A mentális gyakorlás is segít. De végezhetsz csak pránajáma, vagy koncentrációs és meditációs gyakorlatokat is. Ne add fel! Dolgozz! Amely erõ felépítette szervezeted meg is tudja azt gyógyítani. Gondolkozz nagy bizalommal, higgy a gyógyulásban, bízz saját magadban!

7 Relaxáció, pihenés A jóga relaxációs testhelyzetét, a savászanát, a gyakorlás bármely szakaszában végezhetjük, ha testileg, vagy mentálisan fáradtnak érezzük magunkat. Minden gyakorlásunkat 5-10 perc relaxációval fejezzük be! Az ászanák csoportosítása, azok hatásmechanizmusa Az ászanák nem gépiesen elvégzendõ gyakorlatok. Kivitelezésük olyan tudatos folyamat, melynek végén létrejön a mozgás és a mozdulatlanság közötti összhang. Ha test mindkét oldala szimmetrikus, megszûnik az indokolatlan feszültség a keringési, légzõ-, emésztõ-, nemi-, és kiválasztó rendszerben. Az egyes ászanákban a különbözõ belsõ szervek különbözõ anatómiai pozíciókba kerülnek, finom nyomásnak, nyújtásnak (vérellátásuk nõ, vagy csökken), melegítésnek és hûtésnek vannak kitéve. A belsõ szervek friss vérellátást kapnak és a gyengéd masszírozásnak, ellazulásnak és mûködésük serkentésének köszönhetõen újra tökéletes egészségnek örvendenek. A testsúlynak egyenletesen kell eloszlania az izmokban, ízületekben, csontokban, ahogyan a tudatosságnak is jelen kell lennie. Az izmokban és bõrben teret kell létrehozni, hogy az ember egész lénye pontosan illeszkedjen az ászanába ugyanis az univerzum enegiáit a bõrön keresztül érzékeljük, majd onnan jutnak el tudatunkba. Ez segíti hozzá a látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás szerveit, hogy a legapróbb mozdulat bonyolultságát is felfogják. Ez a kölcsönös kapcsolat a cselekvés és érzékelés szervei között akkor jön létre, amikor a gyakorlóban tudatosul egy ászana és mind a bensõ megérzés, mind a tanult tudás által képes a helyes pózt felvenni. Adjuk át magunkat teljesen az ászanának! 7 Csoportosításuk többféleképpen történhet, például testhelyzet alapján: álló és ülõ helyzetben végezhetõ gyakorlatok, hason, háton, oldalfekvésben végezhetõ gyakorlatok, inverz pózok. Ezeken belül vannak az egyensúlygyakorlatok, törzscsavarások, elõre-hátrahajlások, oldalra döntések, guggolások, vadzsrászanából végezhetõ gyakorlatok, stb. Vannak dinamikus gyakorlatok, gyakorlatsorok, pl a Szúrja Namaszkára, Csandra Namaszkára, Sasank-Bhudzsang ászana, a négy fázisú guggolás, stb. De az egyes statikus ászanákat is összeköthetjük dinamikus átmenettel, figyelve a légzésszinkronra, pl. Tadászana-Urdhvahasztászana-Utkatászana-Utthanászana és ezt a kört ismételni párszor.

8 8 A lassú és gyors mozgások növelik a figyelem összpontosítás képességét, dinamikára és nyugalomra nevelnek. A dinamikus gyakorlatok, gyakorlatsorok komoly terápiás hatásuk is van, mivel az egész testet élénkítik, és tonizálják. Javítják a jógázó egészségét, állóképességét, agilitását. Pszichológiai értelemben is lényeges hatással bírnak, mivel a végrehajtásuk kihívást jelent. Egyes pszichológiai tünetek esetén közvetlen kiegyensúlyozó hatásuk van, azaz segítenek felrázni a letargiás, depressziós, illetve lecsillapítani a túl stresszes személyeket. Az álló ászanák erõsítik a láb izmait, ízületeit és növelik a gerincoszlop hajlékonyságát és szilárdságát. Az álló helyzetben történõ csavarásoknak és hajlításoknak köszönhetõen a gerincizmok és csigolyaközti ízületek mozgékonynyá válnak, s megõrzik egészséges tartásukat. A láb artériái megnyúlnak, ezáltal az also végtagokban javul a keringés és elkerülhetõ a trombózis a vádliban. Ezek az ászanák serkentik a szív és az érrendszer mûködését. A szív oldalsó fala megnyúlik, s így friss vérellátásban bõvelkedik. Az ülõ ászanák rugalmasá teszik a csípõt, térdet, bokát és az ágyéki izmokat. Feloldják a rekeszizomban és a torokban lévõ feszültséget, lehetõvé téve az egyenletesebb, könnyebb légzést. Megerõsítik a gerincoszlopot, az elmét nyugtatják, a szívizmokat megnyújtják, így a vérellátás a test minden részében növekszik. Az elõrehajlások a hasi szerveket összepréselik. Ez kivételes hatással van az idegrendszerre: amikor a belsõ szervek ellazulnak, a homloklebeny, ami az egész agy vérellátását szabályozza, lehül. A szimpatikus idegrendszer megpihen, a pulzus és a vérnyomás lecsökken. Mivel az ülõ elõrehejlásokban a test vízszintes pozíciót vesz fel, a szívnek nem kell olyan erõsen pumpálnia a vért a gravitáció ellenében, ezért az könnyedén áramlik a test minden egyes részében. Az érzékszervekben oldódik a feszültség, az érzékek ellazulnak, a mellékvesék is felszabadulnak és hatékonyabban mûködnek. Az elõrehajlások erõsítik és nyújtják a gerinc mentén elhelyezkedõ izmokat, csigolyaközti ízületeket és ínszalagokat. A hátrahajlások stimulálják a központi idegrendszer mûködését, ezáltal segítenek a stressz feloldásában. Enyhítik és megelõzik a fejfájás, magas vérnyomás és idegkimerültség kialakulását. Serkentik és energetizálják az egész szervezetet és felbecsülhetetlen értékûek depresszióban szenvedõk számára. A vese, máj és lép nyújtásával, azok mûködése hatékonyabbá válik, pl. Csakrászana, Viparita Dandászana, Bhudzsangászana. A csavaró ászanák megértetik velünk, hogy milyen lényeges dolog a gerinc és a belsõ test egészsége. Csavarás közben a medencében és a hasüregben elhe-

9 lyezkedõ szervek összepréselõdnek és megnövekszik a vérellátásuk, a rekeszizom mozgékonysága pedig fejlõdik. Rendszeres gyakorlásukkal megszüntethetõk a gerinc, a csípõ és az ágyék területén jelentkezõ problémák. Az egész gerinc rugalmasabbá válik, feloldónak a gerinc egész vonalán jelentkezõ feszültséggócok, energiablokkok, erõsödnek a mély hátizmok, javul a tartás. Az Ida, Pingala és Szusummá nádik mûködésére erõs hatással vannak a csavaró gyakorlatok, így az egész test enegiaellátása javul, az agymûködés, az idegrendszer kiegyensúlyozódik. A fordított testhelyzetek, vagy inverz pózok gyakorlásakor a medence és a hasüreg szerveibõl a vér, az olyan létfontosságú szervek felé halad, mint az agy, a szív, a tüdõk, amely által azok gyógyulnak és fokozódik mûködésük. A bölcs Szvátmáráma által írt Hatha jóga lámpásának (Hatha Jóga Pradípika) harmadik fejezet szerint a Szálamba Sírsászana (teljes fejenállás) az ászanák királya, míg a Szálamba Szarvángászana az ászanák királynõje. A testi és szellemi egészség fenntartását nagyban segíti e két ászana! Hatásaikról bõvebb leírás a szakirodalmakban található. A fekvõ ászanák olyan pihentetó pózok, amelyek ellazítják a testet, erõsítik az ízületeket és felfrissítik az elmét. Ezeket a pózokat gyakran a jógafoglalkozás lezárásaként végezzük, de elõkészítõ gyakorlatokként is kítûnõek, mivel megteremtik a szükséges eneriamennyiséget a nagyobb erõfeszítést kívánó ászanákhoz (pl. Szupta Virászana, Szupta Baddhakónászana, stb,). A Savászana például segít visszanyerni a légzés természetes ritmusát, ellazulttá teszi a testet és elmét. A fekvõ ászanák a pránajáma gyakorlásához is felkészülést jelentenek. Összefoglalóan az ászanák rugalmassá teszik a testet, éberséget eredményeznek és ellazítják az elmét, ezzel együtt csillapítják az idegek és a mirigyek mûködését, fenntartják a fizikai, a pszichikai és az érzelmi egyensúlyt. Az ászanák rendszeres gyakorlása növeli az önbizalmat és az akaraterõt, megolajozza az ízületeket, növeli mozgásképességüket és tudatosságot hoz az egyes izmokba, ízületekbe és szervekbe. A különbözõ ászanasorok ezenkívül segítenek egyensúlyba hozni a test jobb és bal oldalát, általuk tagjaink szimmetrikussá válnak. 9 A jógaterápia A jóga gyógyító rendszere azon alapszik, hogy a testnek a lehető legtermészetesebben kell működnie. Az ajánlott ászanák gyakorlása először felfrissíti a testet, azután kezeli a panasz okait. (B.K.S.Iyengar) A jógaterápia négy pillére az orvos, a gyógykezelés, az asszisztens és a beteg. A jógikus világnézet szerint Patandzsali az orvos, az ászanák a gyógykezelés, a jógaoktató az asszisztens és a tanítvány a beteg.

10 10 Az ászanákat a betegek panaszainak, fizikai és érzelmi állapotának megfelelõen állítjuk össze, a betegeknek pedig nagy gondossággal kell azokat elvégezni. Fontos az oktató képzett tudása, mert ha nem a beteg egyéni igényének felel meg, akkor kárt is tehet benne! A jóga tudománya az ajurvédához hasonlóan három kategóriára osztja a testet és az elmét befolyásoló panaszokat. Ezek elsõsorban a saját magunk által okozott panaszok, amik a test elhanyagolása, vagy a test kihasználása miatt alakulnak ki; másodsorban a veleszületett panaszok, amelyek születésünktól fogva fennállnak; harmadsorban a szervezetünkben lévõ öt elem (fold, víz, tûz, levegõ, éter) egyensúlyának felbomlásából származó tünetek. Jógával mind a három típusú tünet kezelhetõ, de gyógyulás ideje és hatékonysága függ a panasz típusától, annak elõrehaladottságától, a beteg alkatától és attól, hogy mennyire elszánt a kezelésre. A jógaterápia folyamata az ászanák kiválasztására és azok sorrendjére épül. Ennek sorána test meghatározott részeit nyújtjuk és más területeit lezárjuk. Az orvostudomány számára gyógyíthatatlan betegségekbõl eredõ szenvedést (pl. AIDS-es beteg) a jóga nagyban tudja enyhíti, még ha gyógyulást nem is tud eredményezni. Enyhülhetnek a tünetek, javul a beteg hangulata és önbizalma. A jógaterápiának másik jótékony hatása az, hogy növeli a kitartást és a fájdalomküszöböt (persze, ha a javasolt ászanákat türelemmel és odaadással gyakoroljuk). A jóga csendesíti az agyat és csillapítja az idegeket, ugyanis csökkenti a fájdalomtól való félelmet ami sok esetben legalább annyira rombol, mint maga a fájdalom. Csak maga a természet az igazi gyógyító. A jógaterápia hitvallása, hogy az emberi szervezetet kell képessé tenni a lehetõ leghatékonyabb, leghatásosabb és legtermészetesebb mûködésre. Ez a természetes folyamat azonban mindenkinek a saját ritmusa szerint mûködik, néha gyorsabban, néha akár lassabban az egyén fizikai és mentális állapotától függõen. A jógaterápia az egész emberi testnek és annak mûködésének megértésével kezdõdik. A kérdéses panasz eredetét és kifejlõdését alaposan tanulmányozni kell, különösen a test leginkább érintett területeinél. A cél nem csak az, hogy a tünet elmúljon, azt is ki kell deríteni, milyen pszichikai vagy mentális folyamat okozza az energia áramlását, ami a testi tüneteket is felerõsíti. Hogyan gyógyítanak az ászanák? Az ászanák a nyújtás, a hajlítás, a forgatás és az ellazítás egyszerû alapelvére épülnek. Ezek a mozgásfjták a test egészére különbözõképpen hatnak: vagy gyógyítják, serkentik, vagy elzárják a test bizonyos részeit. A jóga a fizikoterápia, a pszichoterápia és szellemi terápia kombinációja. Gyógyító tudomáyn amely nem tesz különbséget a fizikai és a fiziológiai test

11 között. A holisztikus szemléletû embermegközelítés célja, hogy megtisztítson és erõsítsen minden egyes szervet, csontot és sejtet a testben; de az ászanák olyan pózok, amelyek segítenek feloldani az energetikai blokkokat, amelyeket felépítettünk a testünkben. Vér, oxygen és energia jut ezekhez a gátakhoz, amelyek fokozatosan megnyílnak, lehetõvé téve a szerveknek a felfrissülést. Amikor egy testrészt betegség gyötör, elveszíti az érzékenységét. A speciálisan összeállított terápiás ászanasor gyakorlásakor az energia a gátakból akadálytalanul áramlik az érintett területek felé és lehetõvé teszi a gyógyulást. Fontos, hogy a munkát az érintett területtõl távol kezdjük, majd fokozatosan közelítsük meg. Elõször a test periférikus részeinek kell erõsödnie és jól mûködõvé válnia, csak ezután lehet hozzákezdeni a betegség kezeléséhez. Néha azonban, új probléma esetén, az érintett területet kell elõször megdolgozni, mielõtt a betegség továbbterjedne. Az agy és a test A jógateráia legfontosabb tulajdonsága, hogy megtanít arra, hogyan vonjuk ellenõrzésünk alá az agy testre gyakorolt hatását. Itt az agyat a legtágabb értelemben használjuk, ebbe beletartozik az elme és az intellektus, beleértjük a gondolatot, a tapsztalatot és a képzeletet is. Az éltetõ, gyógyító energia az agyból a különbözõ testrészekbe áramlik. A jógagyakorlás megtanít nyugodtnak és passzívnak lenni, elfogadni és enyhíteni a fájdalmat a harc helyett. Az energi a stresszel és a fájdalommal folytatott küzdelemben felemésztõdik, de a jógázás gyógyító energiává alakítja át. Valójában a jógaterápia célja megtanítani az agyat, illetve tudatunkat és a testet harmonikusan együttmûködni. A különbözõ ászanák a test különbözõ rendszerein fejtik ki hatásukat, legyen az a légzõ-, keringési-, emésztõ-, hormonális-, immun, vagy reprodukciós rendszer. Ezért az ászanák felépítését és sorrendjét pontosan kell követni, hogy hatásos legyen a gyógyító folyamat. 11 Kezdõ és haladó jógázók, az ászana gyakorlás szintjei A kezdõ jógázók pallérozatlan elmével közelítenek az ászanák felé. Az ászanák tökéletesítését elõször csak az anatómiai test szintjén kell megvalósítaniuk ez az árambhávaszthá fokozat. Ez nagyon fontos állomása a tanulási folyamatnak, nem szabad elsietni. Kezdõk lévén a helyes mozdulatra és tartásra kell összpontosítaniuk. Különösen figyelni kell az ászanák végrehajtásához adott részletes útmutatásokra és a test azon pontjaira, ahova elménket koncentráljuk a testtartásokban, valamint a pózban a lényeges mozdulatok és a mozgások pontos követésére. A kezdõknek az ászana egészét kell megragadniuk és

12 12 nem szabad, hogy elvesszenek az apróbb részletekben sokkal fontosabb a stabilitás megszerzésére törekedni! Ez szilárd alapot biztosít. Csak ezután következik a köztes fokozat a ghatávaszthá, ekkor már minden mozgást helyesen végez a gyakorló és a testben létrejövõ változások hatni kezdenek az elmére. Már képesek vagyunk uralni a testünket, de most azt kell elérni, hogy az elme jelen legyen az egész testben! A jógánal ezen a szintjén a pózokat elmélyült, meditativ figyelemmel kell elvégezni. Tudatosítani kell magunkban a szöveteket, a belsõ szerveket, a bõrt és az egyes sejteket is. Az elmének együtt kell áramolnia mindezen részekkel! Ezt követi a paricsajávaszthá, vagyis a haladó szint. Ez már a bensõséges tudás fokozata, amikor az elme összekapcsolja a testet az értelemmel. Amikor ez bekövetkezik, az elme megszûnik elkülönült egységként létezni, az értelem és a test pedig eggyé válnak. A tudatosságnak ezen lépcsõfokán az elme már jóval kifinomultabb és megfontoltabb; a szellemi és a fiziológiai test szintjén mozog, nem pusztán az izmokban, csontokban és ízületekben. Az utolsó fokozat a nispattjavaszthá, a tökéletesség állapota. Amint az értelem felfogja a test és a bõr egységét, színre lépteti az átmant az önvalót, a lelket. A test felszabadul és a végestõl a végtelen felé tartó utazás során összhangba kerül a lélekkel. Majd a test, lélek és szellem mind eggyé olvadnak. Ezen a ponton az ászanák meditativ, spirituális gyakorlatokká válnak, dinamikus meditációnak is nevezhetnénk õket! ÁSZANÁK ÉS VARIÁCIÓIK Az ászanák helyes kivitelezése többet jelent annál, minthogy pusztán a megfelelõ pózba igazítjuk a testünket! Ha a pózokat helyesen és tudatosan végezzük, akkor a testet elmét, értelmet, idegeket, tudatot és az önvalót egyetlen harmonikus egységbe rendezik. Az ászanák a fizikai testre hatnak, de valójában az agyból kiinduló és az oda beérkezõ kémiai üzeneteket is befolyásolják, így fejlesztve és megerõsítve a nyugodt elmeállapotot. A jóga egyedülálló tulajdonsága, hogy nyugtatja az idegeket - amelyek közvetítõ szerepet játszanak az élettani és pszichológiai test között -, s ezzel lecsendesíti az agymûködést, frissíti és nyugtatja az elmét, ellazítja az egész testet. Ebben a fejezetben az alapvetõ, segédeszközzel is végezhetõ ászanákat vesszük át. Ezen ászanák terápiás jó hatásairól és ellenjavallatairól az órákon beszélünk. Az ászanák leírása nem teljeskörû, ezért fontos a jógatanár szakszerû vezetése a gyakorlatok kivitelezése során.

13 TÁDÁSZANA (a táda hegyet jelent, ezért ez egy szilárd egyenes tartás) Ez az álló alaptesthelyzet. Ez azt jelenti, hogy ebbõl indulnak és ebbe térnek vissza az álló ászanák. Ezért a Tadászana most felsorolt alappontjai a többi álló ászanára is vonatkoznak. Kezdõ gyakorlók számára figyelendõ pontok: a talpak 3 ponton érintkeznek erõsen a talajjal - a kisujj és a nagyujj nagy ízülete és a sarok közepe erõsen lenyomva-, sípcsontot hátravisszük, farokcsontot behúzzuk, azaz a keresztcsonti tájékot elõretoljuk, mellkast emeljük, vállakat hátra és lefelé csavarjuk, karok lefelé nyújtóznak, fej középhelyzetben, fejtetõt emeljük felfelé. URDVAHASZTÁSZANA (urdhva emelt, haszta karok, azaz emelt karok helyzete) 13

14 Kiinduló helyzet a Tadászana, majd belégzés alatt karemelés. Természetes légzés közben pózkitartás. Figyelünk a Tadászanában megtanult pontokra, különösen a vállak lefelé húzására, fültõl való távolítására már a karemelés alatt is. Alaphelyzetben a tenyerek egymás felé néznek, kézujjak terpeszben. Változatai az Urdhva Baddhanguliyasana (baddha zárat jelent), itt az ujjakat összekulcsoljuk és kifordítjuk a tenyeret. Kisujjak egymáson, nagyujjak hegyei összeérnek. Másik változata lehet a heveder segítségével történõ nyújtózás, fõleg azoknak, akiknek merev válluk van. A heveder vállszélességben van. UTKATÁSZANA (utkata jelentése erőteljes, ezért erőteljes oldalnyújtó póznak, vagy a formája miatt széktartásnak is hívják) 14 Alaphelyzetben a tenyerek egymás felé néznek, kézujjak nyitnak. A kulcsolt kézfej helyzete, mint a képen már könnyíti a nyújtózást és a karok megtartását. A csípõt hátra visszük, mintha egy székre történõ leüléshez készülnénk. Térdek erõsen összenyomva, ami a tartást segíti. Térdek nem dölnek elõre, hanem közvetlen a lábujjak fölött vannak, sarkak erõsen lenyomva. Az egész törzset és karokat erõteljesen nyújtjuk fölfelé. Figyelünk a farokcsont behúzására is, derekunkat hátratoljuk és nyújtjuk lefelé. Tehetünk blokkot a sarkak alá, ami könnyíti a gyakorlat kivitelezését.

15 UTTÁNÁSZANA (ut jelentése erõteljes, tán jelentése nyújtani, kiterjeszteni, azaz erõteljes elõrenyújtó póz) 15 Alaphelyzetben a kézujjak a váll alatt, kézfejek vállszélességben. Mivel ebbe az ászanába is a Tadászanából mentünk be, ezért minden pont, amit a Tadászanánál vettünk ide is érvényes! Különösen figyelünk arra, hogy a lábak függõleges maradjanak, azaz a súlyponttal ne dõljünk hátra, figyelünk a mellkas kiemelésére és a vállak fültõl való távolítására és a nyak nyújtására. A teljes póz felvételéhez a könyököket oldalra nyitjuk és megnyújtjuk a gerincet lefelé. A végén a fejtetõ lefelé néz és a kezekkel egészen a lábfejek mellé és mögé letámaszkodunk Könnyítésképpen gyengébb, vagy beteg gyakorlóknak adhatunk fatéglát, széket a támaszkodáshoz. Aranyszabály: sosem a fejjel kezdjük el az elõrehejlást, hanem a keresztcsonti-deréktájékkal nyújtózunk elõre és lefelé, majd utána engedjük le a fejet, amikor a deréktájékot már nem tudjuk közelebb vinni a lábak felé!

16 PRASZÁRITA PÁDÓTTANÁSZANA (praszárita jelentése kiterjesztett, páda lábat jelent. Tehát a szétterpesztett lábakat erőteljesen megnyújtjuk) 16 Tadászanából kiindulva olyan nagy terpeszbe állunk, hogy a külsõ lábélek még lenyomva maradjanak a talajon. Ha emelkednek, akkor túl nagy a terpesz! Kézújjak a váll alatt, kézfejek vállszélességben. A gerinc homorít, nyakat nyútjuk, vállakat hátra és lefelé húzzuk. Kilégzés alatt könyökhajlítással elõre és lefelé megnyújtjuk a gerincet és a fejtetõt letesszük. Ha nem ér le, akkor teszünk alá blokkot, vagy téglát, vagy egy székre is támaszkodhatunk, mint az Utthanászanánál. Aki nagyon merev gerincû, õ tehet téglát is a kezei alá. A téglát háromféleképpen tehetjük a gyakorló állapotához mérten. UTTHITA TRIKÓNÁSZANA (utthita jelentése kiterjedt, vagy kinyújtott, a trikóna háromszöget jelent, azaz kiterjesztett háromszögtartás)

17 Tadászanából ugrás, vagy lépés nagy terpeszállásba ( cm), de nem olyan nagy, mint a Praszaritánál! Külsõ lábélek párhuzamosak a szõnyeg szélével. Vedd végig a Tadászanánál leírt pontokat. Karok erõteljesen nyújtóznak oldalra, felkart feszítsd meg és csavard hátra, vállakat csavard hátra lefelé és a lapockák alsó csücskeit húzd össze és vidd a hátadba. Ez a mellkast elõl segíti mégjobban emelni. Bal lábfejet fordítsd 15 fokkal befelé, jobb lábfejet 90 fokkal kifelé. A jobb belsõ lábél párhuzamos legyen a szõnyeg szélével. Figyelj arra, hogy ne csak a jobb lábfejet fordítsd, hanem az egész jobb lábat a csípõbõl. Jobb térded ne essen be! Combizommal húzd fel a térdkalácsot, ami segít nyújtani a lábat, de megakadályozza a láb túlnyújtását és védi a térdet! Támaszkodás egészségügyi állapottól függõen a térd alatt közvetlen, vagy téglán, vagy széken. Az egész tested nyit és kiemelve nyújtózik. A bal csípõt ne engedd elõre esni és a bal talpad és külsõ lábél erõsen gyökerezik a talajba. Súlypontodat vidd vissza a hátsó, azaz a bal lábra. A fejet csak akkor fordítjuk, ha a nyakat meg tudtuk nyújtani, figyeljünk arra, hogy a nyakat sehol ne húzzuk össze és nem kell túlságosan elfordítani sem a fejet! Légzés nyugodt, egyenletes. VIRABHADRÁSZANA II. (Virabhadra hőst jelent, hősi póz II.) 17

18 Tadászanából kiindulva lépjünk, vagy ugorjunk cm széles terpeszbe. Az Utthita Trikonászanához hasonlóan végezd el a pontokra figyelést és a korrekciót a kiinduló helyzetben. Majd a jobb lábadat hajlítsd be derékszögben, azaz a sípcsont függõleges, a comb párhuzamos legyen a talajjal. Ha a térded túlesik a lábfejen, akkor lépj nagyobb terpeszbe. Merj belemenni a pózba! Figyelj arra, hogy a törzsed ne essen rá a jobb combodra, hanem húzd vissza középhelyzetbe. Testsúllyal menj vissza a hátsó lábadra, azt erõsen nyomd le. A térdek távolodnak egymástól. Légzés nyugodt, egyenletes. A csípõ bal oldala nem fordul a jobb után, hanem vidd hátra. Érezd a nyitást a csípõdben. Farokcsontot húzd be, a derék lefelé nyújtózik. UTTHITA PARSVAKÓNÁSZANA (kiterjesztett oldalsó szögtartás) 18 Kiinduló helyzet a Tadászana, amibõl a Virabhadrászana II-t elvégezzük, majd ebbõl törzsdöntés jobbra, támasz a talajon, téglán, vagy széken. Bal karod erõteljesen nyújtózik a fül mellett, tenyér lefelé néz. Az egész bal oldaladat erõteljesen nyújtod a bal külsõ saroktól a kisujj hegyéig. A hónalj alatt nézz felfelé. Figyelj arra, hogy testsúllyal ne dölj rá erõsen a jobb lábra, hanem vidd vissza a testsúlyt a hátsó lábra is, azt erõsen nyomd le. Hátsó láb (itt a bal láb) külsõ éle nem emelkedik fel, hanem erõsen gyökerezik a talajba. Mellkas kiemelt, vállak csavarodnak hátra és le, nyakadat nyújtod. Lélegezz!

19 PÁRSVÓTTANÁSZANA (pársva jelentése oldal, uttána erõs nyújtást jelent, azaz erõteljes mellkasnyújtás) Kiindulóhelyzet Tadászana, ebbõl lépés, vagy ugrás cm-es terpeszbe. Ezzel együtt a karokat emeld oldalsó középtartásba. Fordítsd a tenyeredet felfelé, és emeld a karokat a fej fölé, párhuzamosan. Tenyerek egymás felé néznek. Nyújtsd a törzsed felfelé. A bal (azaz hátsó) lábfejet és ezzel együtt az egész bal lábat fordítsd 45 fokkal befelé, a jobb lábat 90 fokkal kifelé és ezzel egyidõben fordítsd a csípõt és a törzset jobbra. A törzs bal és jobb oldala párhuzamos legyen, ehhez húzd a bal csípõt elõre, a jobb külsõ csípõt hátra. Tedd a kezeidet csípõre. (végezheted nyújtott karral is a törzsdöntést, de az erõsebben veszi igénybe a hátat) Törzsdöntés elõre, majd támaszkodj meg az ujjhegyeken, vagy a téglán, vagy széken. A kezek a lábfejtõl két oldalra egyforma távolságban legyenek. Emeld a fejet, homoríts, tartsd a lábakat feszesen. Teljes változatban hajlítsd a karokat és engedd le a fejet a homlokkal megérintve a lábszárat. Vidd vissza a súlyt itt is a hátsó lábra, erõsen nyomd le a hátsó, külsõ sarkat. Erõteljesen nyújtsd törzsed két oldalát, légzésed nyugodt, egyenletes. 19 VARIÁCIÓK:

20 VIRABHADRÁSZANA I. (hősi póz I.) 20 Állj tadászanába, mély belégzéssel ugorj, vagy lépj nagy terpeszbe (kb cm). Ezzel együtt a karokat emeld oldalsó középtartásba. Fordítsd felfelé a tenyeredet, majd emeld karjaidat a fej fölé párhuzamosan, tenyerek egymás felé nézzenek. A bal lábfejet és a lábat fordítsd 45 fokkal befelé, a jobb lábat 90 fokkal kifelé és ezzel egyidõben fordulj el jobbra. Figyelj arra, hogy a törzs bal és jobb oldala párhuzamos legyen, ehhez húzd a bal csípõt elõre, a jobb külsõ csípõt hátra. Hajlítsd be a jobb lábadat annyira, hogy a jobb combod párhuzamos legyen a talajjal, jobb lábszárad pedig függõleges legyen. Figyelj arra, hogy a térded ne essen nagyon elõre (ekkor növelni kell a terpeszt), valamint merj belemenni a pózba, azaz figyelj a combod vízszintes helyzetére. Törzseddel ne dõlj a jobb combod felé, hanem tartsd a törzsedet középhelyzetben. Nyújtózz felfelé, vállat hátrahúzva tedd szabaddá a mellkast. A bal lábat tartsd erõteljesen és stabilan a talajon. Légzésed nyugodt, egyenletes.

21 PARIVRITTA TRIKÓNÁSZANA (parivritta jelentése átforduló, körbe, vagy hátrafordított, trikona háromszöget jelent) 21 Ez a gyakorlat az Utthita Trikónászana ellenpárja. A póz szakszerû felvételét a jógafoglalkozáson tanuljuk. A lábfejek cm távolságban vannak. Az elülsõ lábfej és egész láb 90 fokban, a hátsó pedig 60 fokban fordul elõre. Figyelj végig a tested középtengelye körüli csavarásra, azaz, ne dölj ki egyik oldara sem. Csípõd elõre nézzen, mint a Parsvottan ászanánál. Az ászanát a jógagyakorló egészségügyi állapotától függõen többféle kéz alátámasztással végezhetjük. További instrukció az órákon! ADHO MUKHO VIRÁSZANA (lefelé nézõ kutya helyzete)

22 22 A tartás egy fejével és mellsõ lábaival lefelé, hátsójával felfelé nyújtózkodó kutyához hasonlít, innen kapta a nevét. A test fordított V alakot vesz fel. A lábfejek kis terpeszben vannak (kb. 30 cm), külsõ lábélek párhuzamosak a jógaszõnyeg szélével, a lábujjak egyenesen elõre mutatnak. Figyeljünk arra, hogy a sarkak, talpak a talajon maradjanak, sípcsontot hátravisszük, farokcsontot behúzzuk. A gerinc, karok, lábak erõteljesen nyújtóznak. Figyelj arra, hogy milyen kiinduló testhelyzetbõl veszed fel a pózt, ne Utthanászanát vegyél fel, hanem a kezek és lábak kellõen távol legyenek egymástól. Többféle variációban lehet végezni a gyakorló állapotától függõen. VIRÁSZANA (hőspóz) A Vira hõst, lovagot, gyõztest jelent. A póz alkalmas a pránajámára és meditációra is. Zárt térdekkel ereszkedj térdelõ helyzetbe, majd ülj a sarkaid közé blokkokra, fatéglára, hengerpárnára, vagy összehajtott pokrócra. Érdemes keményebb felületre ülni, hogy az ülõcsontok megfelelõen, kellõ súllyal tudjanak érintkezni az alátéttel. Eredetileg az ászanában nem alátéten ülünk, hanem a lábfejek között a talajon. Egyenesítsd ki a hátad, lapockák alsó csücskeit húzd össze, húzd hátra a vállat, emeld fel a szegycsontot, nyakadat hátul nyújtsd meg. Kezed a térden nyugszik. Légzésed nyugodt, egyenletes. A jógagyakorlók állapotától függõen különbözõ segédeszközöket használhatunk a boka alá, a térd és a lábszár közé, vagy hevederrel segítjük a mellkas kiemelését és a vállak hátra, lefelé csavarását.

23 23 ADHO MUKHO VIRÁSZANA (lefelé néző hőspóz) A Virászanával ellentétben itt kiindulóhelyzetben a térdek nyitva, a láb nagyujjai zárva. A gerincet ameddig tudjuk egyenes tartva és az ülõcsontokat a sarkak fölött tartva dölünk elõre. A kézujjakon elõrelépegetve nyújtózik a

24 gerinc a fej irányába. Figyelünk az ARANYSZABÁLY betartására, hogy sosem a fej igyekszik elõbb lefelé, hanem a deréktájék! Figyelünk az ülõcsontok sarkak felé történõ visszanyomására. Fej alá tehetünk blokkot, vagy összehajtott pokrócot. Ha nem ér le a fenék a sarkakra, vagy nagyon feszül ettõl a térd, vagy a comb, akkor tegyél a sarkak és a fenék közé összehajtott takarót, vagy hengerpárnát. Ha a boka merev, akkor tegyél a boka alá összehajtott takarót. 24 DANDÁSZANA (danda jelentése rúd, vagy bot, azaz a póz bottartást, vagy rúdpózt jelent) Ez az ászana a legtöbb ülõ ászana kiinduló póza. Olyan a szerepe, mint az álló ászanáknál a Tadászana.

25 Fontos, hogy kellõ magasságú alátéten üljünk és ha lehet inkább kemény felület legyen. Kezeinket is fatéglára, vagy blokkra támaszthatjuk. A lábak sarokból nyújtóznak elõre, ülõcsontok az alátétre nehezednek, gerinc középhelyzetben van, egyenes és felfelé nyújtózik. Vállak csavarodnak hátul lefelé, mellkast és az egész szegycsontot felfelé emeljük. Figyeljünk arra, hogy a fejünk pontosan a gerinc legalsó pontja fölött legyen. PASZCSIMOTTANÁSZANA és variációk (a paszcsima szó szerint nyugatot jelent, ez az egész test hátsó részére vonatkozik, a sarkaktól a tarkóig. Az ut intenzívet jelent, a tan nyújtást, azaz intenzív hátsó nyújtó póz) 25

26 26 Ebben az ászanában erõsen megnyújtjuk a test egész hátsó felületét. Kiinduló helyzet a Dandászana megfelelõ magasságú alátámasztáson, haladó gyakorlóknak lehet a talajon ülve. Elõször a konkáv, helyzetet vesszük fel, ebben erõteljesen nyújtjuk a gerincet elõre és felfelé, miközben homorítjuk a hátat. Kezekkel vagy a lábfejet fogjuk, vagy segédeszközt, hevedert használunk. Idõs és merev gerincû gyakorlók használhatnak széket is, amirõl ülõhelyzetben dõlnek elõre és lefelé, vagy a talajon ülve dõlnek a szék felé, amire rá tudnak támaszkodni (támlára, vagy ülõkére, úgy mint az Upavista Kónászanánál) UPAVISTA KÓNÁSZANA (upavistha jelentése ülő, kóna pedig szög)

27 Kiinduló helyzet a Dandászana. Figyelünk a csípõ megfelelõ alátámasztására, a lábak sarokból történõ nyújtására. Lábfejek nem dölnek ki oldalra! Figyelünk az ülõcsontok visszanyomására az alátétre. A gerinc egyenes tartásához használhatunk segédeszközt, hevedert, vagy faltámaszt is.a törzs elõre történõ döntésénél megint az Aranyszabályra figyelünk. Kezdõ, vagy merev testû gyakorlók használhatnak széket, hengerpárnát, stb. További instrukció a jógafoglalkozásokon, de természetesen az elõzõ ászanáknál tanult pontok megfeleltethetõk a több ászanára is! DZSÁNU SÍRSÁSZANA (dzsánu térdet jelent, shírsa fej, azaz térd-fej póz) 27 Kiinduló helyzet a Dandászana megfelelõ alátámasztással. Jobb lábat behajlítjuk úgy, hogy a lábfejet a lágyékhoz húzzuk, a nagyujj érintse a bal comb

28 tövét. A lábfej nem megy át a bal comb alá! A gyakorló állapotától függõen a behajlított térd maradhat 90 fokban (a két láb által bezárt szög), vagy hátratolja annál nagyobb szögbe. A hajlított lábat szorosan a padlóra nyomjuk. Karemeléssel megnyújtózva dölünk elõre csípõbõl, figyelve a derék és nem a fej közelítésére a másik lábhoz. Ülõcsontokat visszanyomjuk a kemény alátámasztásra. Elõször felvesszük a konkáv helyzetet, majd elõre dölünk közelítve homlokkal, vagy orral a térdet. További instrukció az órákon. BADDHA KÓNÁSZANA (baddha lenyomottat, lefogottat, kötöttet jelent, a kóna szög, azaz kötött szögtartás) 28 Kiinduló helyzet a Dandászana. Figyelünk a csípõ megfelelõ alátámasztására. A kemény alátámasztás (blokk, vagy fatégla) azért jobb a puhább párnánál, mert jobban érezzük az ülõcsontok lefelé nyomását, érintkezését, azokon a testsúly eloszlását és könnyebb, teljesebb a gerincet felfelé nyújtóztatni. Lábujjakat terpesztjük, de figyelünk a külsõ lábélek, a sarkak, a nagyujjak és a kisujjak összenyomására. A törzset egyenesen döntjük elõre addig, hogy az ülõcsontok ne emelkedjenek fel. További instrukció az órákon. MARICSJÁSZANA (ez az ászana a Maricsi nevü bölcs emlékét idézi, aki Brahmának a fia volt. Maricsi unokája pedig Szúrja a Napisten) Ennek az ászanának több változata van, mi a legkönnyebb változatot vesszük, ami tulajdonképpen a Maricsjászana elõkészítõ gyakorlata.

29 Szintén többféle segédeszközt lehet használni mind alátétnek, mind a támaszkodáshoz. Kiinduló helyzet a Dandászana. Figyelünk, hogy a karemeléses nyújtózás utáni csavarodás közben az ülõcsontok nehéz nyomása egyformán megmaradjon! A törzset egészen a keresztcsonti tájéktól csavarjuk. Vállak egy magasságban maradnak, a mellkas kiemelten, lapockák alul összehúzva. A fej a gerinc hosszabbítása a csavart helyzetben is, azaz a fejet nem kell túlságosan hátrafordítani, hanem a gerinc csavarásához igazítjuk. További instrukció az órákon. USTRÁSZANA (tevepóz) 29

30 Az ászana kivitelezése nagyon igényes, ezért gyakorlásához az oktató szakszerû vezetése szükséges. Néhány dolog amire figyeljünk. A lábak csípõszéles terpeszben vannak, külsõ lábélek párhuzamosak. A lábszárat és bokát végig lenyomjuk és figyelünk itt a súlypont megtartására. A keresztcsonti tájékot folyamatosan elõretoljuk, farokcsont behúzva. De a csípõ nem esik elõre! A comb függõleges! Kézzel támaszkodhatunk elõször a keresztcsonti tájékon úgy, hogy a kézujjakkal a farizmokat lefelé húzzuk, vagy a szék lábán (elõször felül, majd csúszhat a kéz lefelé). Vagy támaszkodhatunk fatéglákon, hangerpárnán is. Kezdõk és merev testûek a fejet ne hajtsák hátra! Lehet gyakorolni fallal szemben is, vagy háttal a falnak. A melkas emelése, vállak lehúzása, a törzs elülsõ részének nyújtása erõteljes. BHUDZSANGÁSZANA (a bhudzsanga kígyót, kobrát jelent, kobrapóz) 30 Nagyon fontos a lábak erõteljes nyújtása már a kiinduló helyzetben is! Figyelni kell a szakszerû végzésre, különben kárt tehetünk magunkban! A combtõ, szeméremcsont alsó része erõsen nyomódik a talajba. A kar helyzete a gyakorló hajlékonyságától függõen többféle lehet (támaszkodhatunk a mellkas mellett, vállak alatt, vagy még elõrébb). Figyelünk a vállak erõteljes lehúzására, lapockák összehúzására és mellkas erõteljes emelésére. Törzsünket elülsõ részét nyújtjuk a fej irányába. A fejjel elõre nézünk.további instrukció az órákon! SHALABÁSZANA, ARDHA SHALABHÁSZANA (shalabhá sáskát jelent, azaz sáskapóz)

31 Homlok a talajon, vagy kis alátámasztáson. Nyakat hátul nyújtva tartjuk. Kezek a törzs mellett tenyérrel lefelé, vagy a teljes pózban a combok alatt vannak. Figyelünk itt is a lábak erõteljes sarokból történõ megnyújtására, fõleg az ardha változatban! A térdet nyomjuk felfelé, combokat megfeszítve tartjuk. Combtõ és a szeméremcsont a talajhoz nyomódik. Az ardha változatban különösen figyelünk arra, hogy a csípõlapát ne emelkedjen a talajról és ne forduljon el, hanem végig lefelé nézzen! Tehetünk pokrócot a csípõ alá. További instrukció az órákon! DHANURÁSZANA (a dhanu íjat jelent, azaz íjtartás) 31 A karokat e gyakorlatban az íj húrjához hasonlóan arra használjuk, hogy segítségükkel hátrahúzzuk a fejünket, törzsünket és lábainkat, aminek következtében a tartás egy felajzott íjhoz hasonlít. Lábfejek pipában vannak és a lábakat sarokból folyamatosan emeljük felfelé, mintha a plafont akarnánk megérinteni. Lábszárunkat visszük hátra, amivel a mellkast mégjobban tudjuk emelni. Ha nem tudjuk megfogni a bokát, akkor használhatunk hevedert a két bokán átvetve. További instrukció az órákon.

32 SZÁLAMBA SZARVANGÁSZANA és variációk (A szálamba jelentése támogatott, megtámasztott, a szárvanga az egész testet jelzi, az összes végtagot. Válltámasz, vagy a teljes gyetya helyzete) 32 Nagyon fontos a test szakszerû alátámasztása, amit az oktatónak el kell magyarázni! Az alátámasztás védi a nyakat és segíti az egész test kiemelt nyújtózását. Az alátámasztás 4-6 blokk, rajta 1-2 pokróc megfelelõen négyrét összehajtva. Vállaink és a nyak egyharmada ezen fekszik. A könyököket átfoghatjuk hevederrel (a heveder hurka külsõ vállszélességben van), ami segíti a törzs egyenesen tartását. Az állat nem húzzuk be erõsen a mellkas felé, rövidítve ezzel a nyak elülsõ részét. Figyelünk arra, hogy a könyökök ne menjenek szét! Lapockákat, vállakat erõsen összehúzzuk és a mellkast kiemeljük. Súllyal nem dölünk a nyakunkra, hanem a súlypontot a felkar közepére visszük. Innen nyújtózunk felfelé. Lábfejeket sarokból nyújtjuk felfelé. A keresztcsonti tájékot húzzuk elõre, a combokat visszük hátra, farokcsontot behúzzuk. Lábak nem dölnek a fej felé! További instrukció az órákon. Gyengébb testûek végezhetik a székes, vagy a faltámaszos változatot.

33 HALÁSZANA és variációk (ekeállás), ARDHA HALÁSZANA A teljes gyertya helyzetébõl a lábakat leengedjük a fej fölé a talajra. Gyengébb és merev testûek végezhetik az ardha változatot, amikor a lábakat az elõkészített székre teszik. További instrukció az órákon. 33 VIPARITA KARANI VARIÁCIÓK (viparita jelentése fordított, karani jelentése cselekvés, azaz fordított póz) Az ászanának sokféle segédeszközösváltozata van. Fontos, hogy a derekunkat megfelelõen alátámasszuk. A lábak teljesen függõlegesek, nem dölnek a fej felé! Végezhetjük falnál és széken, alacsonyabb, vagy magasabb alátámasztással a derék és a keresztcsont alatt. További instrukció az órákon.

34 34 SZUPTA TADÁSZANA, SZUPTA UDRVAHASZTÁSZANA variációk (a szupta fekvőt jelent, azaz fekvő Tadászana és fekvő Urdvahasztászana)

35 Ezeknél a variációknál a gerinc alatt alátámasztást, itt hengerpárnát használunk. Ezeket a pózokat a regeneráció miatt végezzük, ezért több percig benne vagyunk, ilyenkor a karok és lábak ellazulnak. A hengerpárnát hosszában, vagy keresztben is tehetjük. Elõnye a gerinc helyes megnyújtása és mellkas erõteljes kiemelése, nyújtása. Figyelünk a vállak fültõl való elhúzására és leengedésére, a deréktájék talajhoz történõ közelítésére. A lábak elõször összezártan nyújtóznak sarokból, majd a lábfejeket engedjük finoman oldara billenni. Fej alatt a legjobb összehajtott pokróc használata, amit egészen a vállig behúzunk. A blokkot nem kell így behúzni, hanem csak a fej alatt legyen, a nyak szabadon maradjon. A fejet annyira támasztjuk alá, hogy a homlok kicsit feljebb legyen az állnál. További instrukció az órákon. SZÉTU BANDHA SZARVANGÁSZANA (szétu jelentése híd, bandha kialakítás, szarvanga pedig az egész testet jelenti, azaz hídpóz) 35 Az egész test egy híd formájában ível. Az alátámasztás többféle lehet, blokkok, hengerpárnák, szétupad, tégla. Ez is a gyakorló állapotától függ. Szakszerû kivitelezése a jógafoglalkozásokon

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák 2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák < Jóga Ászanák Az ászanák statikus gyakorlatok, amelyek húzzák, nyújtják és erősítik az izmokat. Az ászanák elvégzésének célja minél több izomcsoport megmozgatása. Amikor elkezdesz

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

2.1 testhelyzet 2.2 testhelyzet 2.3 testhelyzet

2.1 testhelyzet 2.2 testhelyzet 2.3 testhelyzet gyakran gondolják úgy, hogy izmaikat teljesen ellazították, pedig maradt még feszültség a testükben. A mai felgyorsult világban az embereket számtalan stressz és aggodalom éri, ezért még az alvás során

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET

BEVEZETÉS ÁLLÓ HELYZET BEVEZETÉS 1 Az önedző "istennői" gimnasztikához Ugyanazon ízületnek számos mozgása van. Ha bármelyik mozgás során kattant egy ízület - pl. a csípőízületi gyakorlat során kattant a boka -, az az ízület

Részletesebben

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után.

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Jóga Nidra 1. Streszoldó relaxáció CD Időtartam: 43 perc A mélylazítás hatásos jógatechnikája során a gyakorló elsajátíthatja

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Irodaergonómia Az emberközpontú környezetért Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Az irodaergonómia területei Mitől lesz hatékony és egészséges a munkahely? Megfelelő környezet Megfelelő

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

Guggolás* Megosztott guggolás* Guggolás fél lábon. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) lépés: 2. lépés: 1.

Guggolás* Megosztott guggolás* Guggolás fél lábon. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) lépés: 2. lépés: 1. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) 1 1 Guggolás* Megfeszített törzzsel és egyenes háttal engedd a feneked hátra és lefelé, míg majdnem megérinti a mögötted lévő széket. Csípőből

Részletesebben

Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai

Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai Hogyan kezdj bele? Az Iyengar jógairányzat kezdő tartásai Ez a cikk Confidence & Power blog blogvendég rovatának egyik eleme. Jógi barátunk tollának gyümölcse. Remélem, megkönnyíti a kezdeteket és eloszlat

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel:

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel: Gerinctorna gyakorlatok Gyakorlat leírások Arthuman Központ Tel: +36 30 190 7315 Mi is ez az anyag? Az Arthuman Központ gyógytornászai leginkább egyéni gyógytorna foglalkozások keretében kezelik a mozgásszervi

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

Kardiovaszkuláris tréning

Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív érrendszer edzése, erősítése. Lényege: Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást

Részletesebben

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában) A BIOMECHANIKAILAG HELYES TESTTARTÁS KIALAKÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IZOMERŐ ÉS IZOMNYÚJTHATÓSÁG ELLENŐRZÉSÉT ÉS FEJLESZTÉSÉT ELŐSEGÍTŐ GYAKORLATOK TARTÁSKORREKCIÓ (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

Részletesebben

Baddha kónászana. Kép: True Spirit Art by Leslie Sabella. Légy te magad a változás, amit látni szeretnél a világban!

Baddha kónászana. Kép: True Spirit Art by Leslie Sabella. Légy te magad a változás, amit látni szeretnél a világban! Baddha kónászana Kép: True Spirit Art by Leslie Sabella Légy te magad a változás, amit látni szeretnél a világban! Baddha kónászana Cipészpóz, Pillangó tartás Baddha-koṇāsana (baddha rögzített, összekötött,

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Lábmasszírozó gép insportline Otterchill

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Lábmasszírozó gép insportline Otterchill HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 18010 Lábmasszírozó gép insportline Otterchill TARTALOM BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 HASZNÁLAT... 3 ELEM CSERE... 4 ALTERNATÍV HASZNÁLAT... 4 2 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ Olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat gatizomtorna_belivek_2c 17.1.2008 10:08 Page 1 17 Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! Hüvelyszárazság, égô érzés, feszülés, viszketés, fájdalmas, örömtelen aktus? Sokkal több nôt érint, mint gondolná!

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok

Gerinctorna gyakorlatok Gerinctorna gyakorlatok Arthuman Központ www.arthuman.hu Tel: + 36 30 190 7315 Rendelői gyógytorna, McKenzie, Schroth, Terrier, Manuálterápiás kezelések, gyógymasszázs Gerinc betegségek kezelése (Porckorongsérv,

Részletesebben

Gerincmobilizáció, otthon végezhető gyakorlatsor I.

Gerincmobilizáció, otthon végezhető gyakorlatsor I. Gerincmobilizáció, otthon végezhető gyakorlatsor I. A gyakorlatsor egyszerű, mindenki számára végezhető elemei a gerincet minden irányban mobilizálják, és helyükre igazítják a gerincoszlop kisízületeit.

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD Ayurvéda = Az Élet Bölcsessége Az Ayurvéda célja Az ayurvéda célja, hogy helyreállítsa az élet egyensúlyát a tökéletes elme, test működés és viselkedés révén; Az ayurvéda

Részletesebben

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Hippocampus Intezet ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Idõpont: 2008. április 11-12-13. Részvételi díj: 15. 000 Ft/ nap; az elsõ nap ingyenes /konzultáció/ A tanfolyam célja A bioenergetikai folyamatok szisztematikus

Részletesebben

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót.

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. EDZŐPAD LW-20 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Örizze meg az útmutatót a késöbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek az

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EDZŐPAD SPORTMANN LW-21 FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Őrizze meg az útmutatót a későbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek

Részletesebben

Komplex állóképesség javító program

Komplex állóképesség javító program Komplex állóképesség javító program Az állóképesség azt jelenti, hogy izmaink viszonylag hosszútávú, azonos terhelés hatására is megfelelő teljesítményre képesek anélkül, hogy elfáradnának. Ez a fejezet

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 10972 Koordinációs párna insportline Dome Plus TARTALOM BEVEZETŐ... 3 CSOMAG TARTALMA... 3 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 ELSŐ HASZNÁLAT... 3 TÁROLÁS... 3 GYAKORLATOK... 4 GARANCIÁLIS

Részletesebben

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember?

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? TÉMAKÖR. Az ember a természet része TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? CÉL. Tovább ismertetni a tanulókat az emberi test felépítésével, a csontvázzal, mint az emberi test támasza,

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

Egyszerre soha ne használja a terméket 10 percnél tovább

Egyszerre soha ne használja a terméket 10 percnél tovább 2778 3 az 1-ben Vibráló-Masszázs gép FIGYELEM: Mielőtt a terméket használatba venné olvasssa el figyelmesen a használati utasítást. Ez a termék csak otthoni használatra alkalmas. BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK:

Részletesebben

A jóga és az ájurvéda kapcsolata

A jóga és az ájurvéda kapcsolata Az ájurvédikus alkatnak megfelelő jógagyakorlás Dr. Hovanecz Anikó Belgyógyász-gasztroenterológus, jógaterapeuta A jóga és az ájurvéda kapcsolata Közös gyökerek: mindkettő a Védákig vezethető vissza Rig

Részletesebben

InSPORTline Vin-bell edzésprogram

InSPORTline Vin-bell edzésprogram InSPORTline Vin-bell edzésprogram Az insortline Vin-bell kiválasztásánál válassza ki az edzési szintjének megfelelő súlyt. Olyan súlyt válasszon, amellyel minden gyakorlatot 10 ismétléseses sorozatban

Részletesebben

Vegyen részt életmódváltó programunkban!

Vegyen részt életmódváltó programunkban! Vegyen részt életmódváltó programunkban! Európai Szociális Alap Életmód váltás Ha életmódot kívánunk váltani, első lépésben meg kell tanulnunk az egészséges életmód alapjait: hogyan kell változtatni mindennapi

Részletesebben

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL www.kristalygyogyitas.hu 2. BÓNUSZ A kéz akupresszúrás pontjai GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL Vajon hogyan segíthet neked egy kő abban, hogy jobban érezd magad, vagy éppen meg is gyógyulj? Először azt kell megértenünk,

Részletesebben

ARCJÓGA 7 NAPOS FIATALÍTÓ TANFOLYAM

ARCJÓGA 7 NAPOS FIATALÍTÓ TANFOLYAM ARCJÓGA 7 NAPOS FIATALÍTÓ TANFOLYAM Koós Viki (2011) - Minden jog fenntartva 1. oldal 7. NAP TOKAGYAKORLAT Sok nő életét megkeseríti a toka. Kinek a túlsúly miatt éktelenkedik az álla alatt, kinek a fogyás

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 Rendelési szám Eszközök Méret (cm) Nettó ár (EUR) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 cm 1 300 364 000 Ft 462 280 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek

Részletesebben

Otthoni szobabicikli

Otthoni szobabicikli Otthoni szobabicikli 10006711 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

Az 5 tibeti jógagyakorlat Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell:

Az 5 tibeti jógagyakorlat Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell: Az 5 tibeti jógagyakorlat Mielőtt hozzáfognánk az öt rítushoz, néhány dolgot tudnunk kell: * Az első héten az öt rítus mindegyikét naponta csak háromszor végezzük el. Utána kilenc héten át minden héten

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AMIT A HATHA JÓGÁRÓL TUDNOD KELL

AMIT A HATHA JÓGÁRÓL TUDNOD KELL Amit a Hatha jógáról tudnod kell Kárba veszett az a nap, Amelyiken nem nevettünk egy jóízűt. (Sebastien R. N. Chamfort) AMIT A HATHA JÓGÁRÓL TUDNOD KELL Nehéz a jógát egyszerűen csak mozgásformának nevezni,

Részletesebben

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése

Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén. Artritis, Osteoarthrosis kezelése Kezelés ízületi- és csontrendszeri betegségek esetén Alkalmazható készülék: Triomed Egészséges Ízület sugárzója A készülék működési ideje: 12 perc. Ajánlott kezelési zónák: Az ízületek és azok vetületei,

Részletesebben

Mozgásprogram. testsúlycsökkentéshez

Mozgásprogram. testsúlycsökkentéshez Mozgásprogram testsúlycsökkentéshez Mozgásprogram testsúly csökkentéshez A Földön 310 millió elhízott és további 1,2 millió túlsúlyos ember él. Magyarországon a legutolsó nagyobb szabású országos vizsgálat

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Szemelvények a Magyar Jóga Akadémia tananyagából

Szemelvények a Magyar Jóga Akadémia tananyagából MAGYAR JÓGA TÁRSASÁG HUNGARIAN YOGA SOCIETY A K A D É M I A I S O R O Z A T 2 0 1 1 B E L S Õ H A S Z N Á L A T R A JÓGA MAGYAR TÁRSASÁG Szemelvények a Magyar Jóga Akadémia tananyagából A K A D É M I A

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A kis hernyó története

A kis hernyó története A kis hernyó története A kishernyó alszik a petében. Gyakorlat: A gyermek sarokülésben összegömbölyödik. Homlokával térde előtt érinti a padlót, popsija a sarkán, kezei lazán a lábfejek mellett. Kiszabadul

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár ESETBEMUTATÁS Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár Az eset egy CP, központi idegrendszeri sérült nő kerekesszékének lábtartó kialakítását írja le, melyet a kaposvári Guruló Műhely szakemberei végeztek.

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal

EXKLUZÍV vonal EXKLUZÍV vonal 2010.1 280 Rendelési (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 1 300 364 000 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek mozgékonyságának megőrzésére. Egyik keze ujjaival egyesével lépegessen fel az eszköz

Részletesebben

Érezd jól magad! Stresszoldó technikák győjteménye Balázs Mónika

Érezd jól magad! Stresszoldó technikák győjteménye Balázs Mónika Érezd jól magad! Stresszoldó technikák győjteménye Balázs Mónika http://www.lelekmuhely.hu Gyakorlatok reggel: Vitalizáló légzı gyakorlat ébredés után 1. Akár ülve, akár állva is végezheted ezt a gyakorlatot.

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

JÚLIUS. Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak

JÚLIUS. Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak WWW.MHE.HU 2010. JÚLIUS Hemofília Füzetek Nagy Andrea Gyógytorna hemofíliásoknak Tartalomjegyzék: A bevérzések mozgásszervi következményei... 3 A gyógytorna célja... 3 Térdízület gyakorlatai... 4 Bokaízület

Részletesebben

Beállítási útmutató Mirra székhez

Beállítási útmutató Mirra székhez Beállítási útmutató Mirra székhez L Az itt látható útmutató tartalmazza az összes lehetséges beállítást. A beállítások felszereltségtől és modelltől függően változhatnak. A Mirra szék beállítási útmutató

Részletesebben

Ba Duan Jin a Nyolc Brokáttekercs Wai Dan Qigong gyakorlatsor

Ba Duan Jin a Nyolc Brokáttekercs Wai Dan Qigong gyakorlatsor Ba Duan Jin a Nyolc Brokáttekercs Wai Dan Qigong gyakorlatsor - Álló gyakorlatok - Kezdés: a Fa változó-állapot szellemében fegyelmezetten, zárt állás, sarkak és boka összeér, kezek nyújtott, zárt ujjas

Részletesebben

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI Snowskate hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87516AB6X5VI 2016-04 Kedves Vásárlónk! A snowskate a 7 év feletti gyerekeknek igazi szórakozást nyújt a hóban. A snowskate-ezés nem snowboardozás,

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Azazel szívcsakra meditációja

Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja azon az elven működik, hogy a főcsakrákat a szívcsakrával összekapcsolja, amely lehetővé teszi az energia áramlást az energiavezetékeken az egész

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 GERINCKÍMÉLET Kedves Betegünk! Összeállítottunk Önnek egy tájékoztató füzetet arról, hogy hogyan kímélheti hatékonyan gerincét. Természetesen tanácsaink hasznára válnak

Részletesebben