A szemantikus Web. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szemantikus Web. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0."

Átírás

1 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A szemantikus Web

2 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 1. A hagyományos Web jellemzői Exponenciális sebességű gyarapodás: napi 3 milliárd tartalom megosztása, benne 250 millió kép, 200 millió tweet a Twitteren, stb. The Big Data: Hatalmas tárolt adatmennyiség: 1 milliárd kép, 23 Mrd Google-indexált weblap Különleges indexelő technikák a gyors kereshetőséghez

3 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 2. Hagyományos keresés a Weben Keresés speciális indexeléssel: A Google kb. 100 tényezőt elemez a weboldalon a PageRank számításakor, hogy megállapítsa, az oldal mennyire felel meg a keresési feltételeknek. Faktorok: az oldal népszerűsége, a keresett szó gyakorisága és pozíciója a weboldalon, egymáshoz való közelségük, a kereső személy profiljának aktuális jellemzői, stb.

4 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 3. Hagyományos keresés a Weben A Google szabadalmaztatott keresőtechnikát alkalmaz:

5 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 4. Hagyományos keresés a Weben A gond: A keresés jóformán csak szintaktikai elemeket tartalmaz. A jelentés szintjei: - szintaktikai - szemantikai - pragmatikus - intencionális Irma: Frédi ugyanúgy dohányzott, mint Te! Béni: Miért, mi van vele? Irma: Tüdőrák. Feldobta a bocskorát.

6 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 5. Hagyományos keresés a Weben Feldobta a bocskorát jelentése a különféle szinteken: - Szintaktikai: Múlt idejű állítmány és tárgy. - Szemantikai: Felhajította a lábbelijét. - Pragmatikai: Meghalt - Intencionális: Ne dohányozz, mert Te is úgy jársz! A hagyományos webkeresők (Google, Bing, Yahoo) gyakorlatilag csak szintaktikai szinten keresnek. Nem értik a kérdést, nem látnak a sorok mögé. Csak a szavak egyezését nézik. akar = akár

7 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 6. Hagyományos keresés a Weben A számítógép még nem érti, mit kérdezünk tőle Forrás: Szemantikus web, folkszonómia, taxonómia

8 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 7. Hagyományos keresés a Weben A nemértés oka: A html dokumentumleíró nyelv, nem tárolja az információstruktúrát. Ahhoz, hogy a gép értse a kérdést, a tartalmakhoz járulékos adatokat, az adatokra vonatkozó metaadatokat kell csatolni. Metaadatok: az adat kategóriája, típusa, kapcsolódásai, forrása, stb. A metaadatok megteremtik az adatok kapcsolatbahozásának, besorolásának, szinonímája megtalálásának, stb. lehetőségét. A kereső mélyebb elemzéseket végezhet.

9 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 8. A komolyabb kérdések megválaszolása igényli a Weben tárolt adatok kombinálását: - az információösszetevők több oldalon elosztva találhatók meg - az információösszetevők eltérő adatbázisokban tárolódnak, stb. Pl. Ki a barátnője a G1BG3 legjobb fiú tanulójának? - barátnő a fotón - legjobb tanuló a Neptun nyilvántartásban. Az embereknek nem gond ilyen kérdések megválaszolása, mert - könnyen kezelik a hasonló jelentésű szavakat - könnyen értelmezik a képeket - boldogulnak hiányos, vagy sérült információkkal is.

10 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 9. Valamilyen más adatszervezésre van szükség a Weben: - Szemantikus Web-re! Mi a Szemantikus Web? Tim Berners Lee: olyan adattárolási forma, amely a nyers adatokat kiegészítő metaadatok révén a ráépülő alkalmazásokkal lehetővé teszi a tárolt adatok integrálását, az adatok által reprezentált jelentés megragadását és felhasználását. Meg kell jegyezni, hogy a mesterséges metaadat hozzáadással szemben vannak szkeptikus vélemények is, melyet a tárgy előadója is oszt, hiszen a jelentés benne van a szövegkörnyezetben, tágabb értelemben az adathoz kapcsolódó összes jellemző halmazában.

11 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 10. Az ördög a részletekben lakozik. - egy közös modellt kell a gépek számára nyújtani az adatok és kapcsolataik leírására, lekérdezéséhez, stb. - a fogalmak osztályozása nagyon komplex feladattá válhat bizonyos tudásterületeken, és ezek azok a szituációk, amikor az ún. ontológiák, tezauruszok, stb. elengedhetetlenek.

12 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 11. A szemantikus web létrehozása és keresés rajta 1. Képezzük le a változatos adatokat egy egységes absztrakt adatreprezentációval 2. Hozzuk kapcsolatba a kialakult reprezentációkat 3. Kezdjünk el lekérdezéseket az ily módon kialakult adatszerkezeteken! A metaadatok támogatják és teszik lehetővé ezt az eljárást.

13 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 12. Egyszerű példa könyvesbolt adatbázissal Adatkészlet A :

14 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 13. Az egységes szemléltetéshez használjunk RDS (Resource Description Framework) keretrendszert! Az RDS egy triplet, melynek elemei: alany, állítmány, tárgy. Az állítmányt helyettesítheti tulajdonság. Pl: Pista szereti Gizit Pista jegye jeles A tripleteket az alanytól a tárgy felé mutató, az állítmánnyal felcímkézett nyíllal szokták ábrázolni. Pista szereti Gizit

15 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 14. A könyvesbolti példa leképezése:

16 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 15. A gráf csomópontjai a weben fellelhető erőforrások: URI-k, Uniform Resource Identifier-ek, melyek lehetnek URL-ek, vagy szövegek. Egy gráf leképezheti csak egy részletét is az adathalmaznak. Adatkészlet F :

17 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 16. Reprezentáljuk a második adatkészletet:

18 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 17. Egyesítsük a lekérdezéshez az adatokat:

19 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 18. Egyesítsük a lekérdezéshez az adatokat.. Azonos Azonos erőforrás

20 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 19. Egyesített adatokkal:

21 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 20. Az A adatkészlet tulajdonosa most kérdezhet ilyet: Add meg a címét (Title) az Eredetinek (Original) Ez az információ nem található meg az A adatkészletben de megtalálható a hozzákötött F ben!

22 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 21. De több is kinyerhető: érezzük, hogy az a:author és az f:auteur ugyanaz. De egy automatikus egyesítés nem tudja ezt! Adjunk némi többlet információt az egyesített adatokhoz: - a:author ugyanaz mint f:auteur mindkettő egy Person -t azonosít - egy fogalmat, melyet a közösség már definiált: - egy Person egyértelműen azonosított a nevével és, mondjuk a homepage-ével - ez bizonyos erőforrások számára kategóriaként használható

23 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 22. Aknázzuk ki a többlet tudást!.

24 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 23. Végezzünk gazdagabb lekérdezést! - Az F most kérdezheti: donnes-moi la page d accueil de l auditeur de l originale - nos give me the homepage of the original s auteur Az információ nem található sem az A, sem az F adatkészletben - de az A és F egyesítése révén elérhetővé vált - hozzáadva három egyszerű állítást mint egy ragasztót.

25 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 24. Eltérő adatkészletekkel történő kombinálás A Person használatával pl. az adatkészletet más külső adatkészletekkel kombinálhatjuk. Például, a Wikipédiában található adat kinyerhető dedikált szoftvereszközökkel - pl. a dbpedia project már képes kinyerni az infobox információt a Wikipédiából

26 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 25. A Wikipédia adattal egyesítve.

27 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 26. A Wikipédia adattal egyesítve...

28 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 27. A Wikipédia adattal egyesítve...

29 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 28. Meglepő? Annak néz ki, de nem kellene meglepőnek lennie. Minden nap ez történt az automata erőforrások révén a Web használóknál. Az eltérés: egy kis többlet, hogy a gépek szintén meg tudják ezt csinálni.

30 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 29. Mit is csináltunk? Különféle adatkészleteket kombináltunk, amelyek - megtalálhatók valahol a weben, - eltérő formátumúak (mysql, Excel sheet, XHTML, stb.) - különböző neveket használnak a kapcsolatokra. Kombinálhattuk az adatokat, mert egyes URI-k azonosak voltak (jelen esetben az ISBN-ek) Hozzá tudtunk adni egy kis extra információt (ragasztóként), valószínűleg általános technikákat alkalmazva, melyet a közösség hozott létre Ezek eredményeként új kapcsolatokat találtunk és hívtunk elő.

31 Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 30. És ez még többre is képes lehet Az egyesített adatkészletekhez többlet tudást adhatunk - pl. a teljes osztályozását különféle könyvtári adatoknak Ez az a terület, ahol az ontológiák, extra szabályok stb. szerephez jutnak És még erőteljesebb lekérdezések is elvégezhetők ezeknek köszönhetően.

SZEMANTIKUS WEB. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

SZEMANTIKUS WEB. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék SZEMANTIKUS WEB Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék https://www.mit.bme.hu/oktatas/targyak/vimiac04 1 Szolgáltatások Forrás leírás Web lapok Strukturált adatok Forrás fúzionálás/ Lekérdezés

Részletesebben

SZEMANTIKUS WEB. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

SZEMANTIKUS WEB. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék SZEMANTIKUS WEB Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék https://www.mit.bme.hu/oktatas/targyak/vimiac04 1 Szolgáltatások Forrás leírás Web lapok Strukturált adatok Forrás fúzionálás/ Lekérdezés

Részletesebben

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs rendszerek fejlesztését az elosztott információs környezetben.

Részletesebben

A Szemantikus Web 2. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0.

A Szemantikus Web 2. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Szemantikus Web 2. Forrás: http://oeg-dev.dia.fi.upm.es/licensius/blog/?q=lodlicenses Alkalmazott Informatikai Intézeti

Részletesebben

Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Wolfram Alpha tudásgép. https://www.wolframalpha.

Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Wolfram Alpha tudásgép. https://www.wolframalpha. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Wolfram Alpha tudásgép https://www.wolframalpha.com/ Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás

Részletesebben

Szemantikus világháló a BME-n

Szemantikus világháló a BME-n Szemantikus világháló a BME-n Lukácsy Gergely Szeredi Péter Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ßÐÙ Ý Þ Ö Ð º Ñ º Ù Számítástudományi és Információelméleti Tanszék ➀ Szemantikus technológiák

Részletesebben

Tudásalapú információ integráció

Tudásalapú információ integráció Tudásalapú információ integráció (A Szemantikus Web megközelítés és a másik irány) Tanszéki értekezlet, 2008. május 14. 1 Miért van szükségünk ilyesmire? WWW: (Alkalmazások) Keresés a weben (pl. összehasonlítás

Részletesebben

SZEMANTIKUS WEB. Integrációs és ellenőrzési technikák VIMIAC04, tavasz

SZEMANTIKUS WEB. Integrációs és ellenőrzési technikák VIMIAC04, tavasz Integrációs és ellenőrzési technikák VIMIAC04, 2019. tavasz SZEMANTIKUS WEB Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék https://www.mit.bme.hu/oktatas/targyak/vimiac04 1 Szolgáltatások Forrás leírás

Részletesebben

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs rendszerek fejlesztését az elosztott információs környezetben.

Részletesebben

Ungváry Rudolf: Tezauruszok mint kisvilágok. Kapcsoltság a fogalmak között

Ungváry Rudolf: Tezauruszok mint kisvilágok. Kapcsoltság a fogalmak között Ungváry Rudolf: Tezauruszok mint kisvilágok. Kapcsoltság a fogalmak között A tezaurusz (IKNY-i szótár) fogalmak hálózataként is vizsgálható - nem véletlenszerű, hanem skálafüggetlen hálózatok (Barabási)

Részletesebben

TSIMMIS egy lekérdezés centrikus megközelítés. TSIMMIS célok, technikák, megoldások TSIMMIS korlátai További lehetségek

TSIMMIS egy lekérdezés centrikus megközelítés. TSIMMIS célok, technikák, megoldások TSIMMIS korlátai További lehetségek TSIMMIS egy lekérdezés centrikus megközelítés TSIMMIS célok, technikák, megoldások TSIMMIS korlátai További lehetségek 1 Információk heterogén információs forrásokban érhetk el WWW Társalgás Jegyzet papírok

Részletesebben

KERESÉS A NETEN DR. KÓNYA LÁSZLÓ: KERESÉS A NETEN KERESÉS MÓDSZERE, KERESŐPROGRAMOK 2004.04.20

KERESÉS A NETEN DR. KÓNYA LÁSZLÓ: KERESÉS A NETEN KERESÉS MÓDSZERE, KERESŐPROGRAMOK 2004.04.20 INTERNET 1/42 KERESÉS A NETEN DR. KÓNYA LÁSZLÓ: KERESÉS A NETEN KERESÉS MÓDSZERE, KERESŐPROGRAMOK 2004.04.20 FORRÁS: TARR BENCE : KERESÉS AZ INTERNETEN PANEM KIADÓ, 2001 ISBN 963 545 326 4 INTERNET 2/42

Részletesebben

Fülöp Csaba, Kovács László, Micsik András

Fülöp Csaba, Kovács László, Micsik András Rendszerek Osztály Metaadatsémák nyilvántartása szemantikus web alapon Fülöp Csaba, Kovács László, Micsik András MTA SZTAKI Bemutatás A CORES az európai közösség projektje a Szemantikus Web témakörben

Részletesebben

Adatbázisok MSc. 12. téma. Ontológia és SPARQL

Adatbázisok MSc. 12. téma. Ontológia és SPARQL Adatbázisok MSc 12. téma Ontológia és SPARQL Igény az automatikus tudáskezelése Az adat és tudáskezelés szintjei adatok összesítő adatok domain leírása következtetések tudás kontexus ismerete RDBMS OLAP

Részletesebben

Internet és világháló

Internet és világháló Internet és világháló Forczek Erzsébet Orvosi Informatikai Intézet 2018.10.04. Proportion of individuals using the Internet, by age, 2017* https://www.itu.int/en/itu-d/statistics/pages/facts/default.aspx

Részletesebben

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató Hasonló, mégis más Ez se rossz amíg ezt ki nem próbáltad!

Részletesebben

A szintaktikai keresés és a szemantikai keresés összevetése

A szintaktikai keresés és a szemantikai keresés összevetése Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. Szemantikus Keresés A szintaktikai keresőktől a szemantikus keresőkig A szintaktikai keresés és a szemantikai keresés összevetése

Részletesebben

Név: Neptun kód: április

Név: Neptun kód: április Név: Neptun kód:.. 2019. április 2. 8.15-9.15 Integrációs és ellenőrzési technikák zárthelyi Rendelkezésre álló idő: 60 perc ZH maximális pontszám: 40 + 8 IMSC pont Megfelelt szint: 16 pont Teszt kérdések

Részletesebben

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz Önálló labor feladatkiírásaim 2016. tavasz (ezekhez kapcsolódó saját témával is megkereshetnek) Mészáros Tamás http://www.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika

Részletesebben

Az információs portáloktól a tudásportálokig

Az információs portáloktól a tudásportálokig Az információs portáloktól a tudásportálokig open access nyílt hozzáférés szervezett szolgáltatási és informatikai környezetben Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2013. október 21. Horvath.zoltanne@pp.t-systems.hu

Részletesebben

Szemantikus technológiák területei. Rácz Gábor,

Szemantikus technológiák területei. Rácz Gábor, Szemantikus technológiák területei Rácz Gábor, 2011.10.14. Alkalmazások Cégek közötti együttműködés (Searchy) Telekommunikáció Mobiltelefonos tartalomszolgáltatás (KTF) DBPedia Mobile OntoWiki Mobile Kockázatkezelés

Részletesebben

Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben. Márkus Béla

Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben. Márkus Béla Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben Márkus Béla www.eenvplus.eu Márkus B: Korszerű oktatási környezet kialakítása az eenvplus projektben, GISopen konferencia, Székesfehérvár,

Részletesebben

Webes keres rendszerek. Webtechnológiák. Webes keres rendszerek. Webes keres rendszerek. Répási Tibor egyetemi tanársegéd

Webes keres rendszerek. Webtechnológiák. Webes keres rendszerek. Webes keres rendszerek. Répási Tibor egyetemi tanársegéd Webtechnológiák Webes keresrendszerek Répási Tibor egyetemi tanársegéd Miskolc Egyetem,Gépészmérnöki kar, Infomatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport (IVM) Általános Informatikai Tanszék Iroda: Inf.Int.

Részletesebben

web2-es és web3-as szolgáltatások

web2-es és web3-as szolgáltatások NEKTÁR és OSZKDK - változó arculat, új web2-es és web3-as szolgáltatások Bíró Szabolcs Horváth Ádám Országos Széchényi Könyvtár Informatikai Igazgatóság 1 Amiről szó lesz e-könyv rendelés funkció bekötése;

Részletesebben

SZEMANTIKUS WEB. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

SZEMANTIKUS WEB. Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék SZEMANTIKUS WEB Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék https://www.mit.bme.hu/oktatas/targyak/vimiac04 1 Szolgáltatások Forrás leírás Web lapok Strukturált adatok Forrás fúzionálás/ Lekérdezés

Részletesebben

Bánki Zsolt István Csáki Zoltán Petőfi Irodalmi Múzeum Könyvtár és Informatika. Networkshop 2014 Pécs

Bánki Zsolt István Csáki Zoltán Petőfi Irodalmi Múzeum Könyvtár és Informatika. Networkshop 2014 Pécs Bánki Zsolt István Csáki Zoltán Petőfi Irodalmi Múzeum Könyvtár és Informatika Networkshop 2014 Pécs A szemantikus web építőelemeinek számító terminológiákat (Linked Open Data ajánlásoknak) megfelelő formátumban

Részletesebben

ekörnyezetvédelmi szolgáltatások az INSPIRE keretében Márkus Béla Giorgio Saio

ekörnyezetvédelmi szolgáltatások az INSPIRE keretében Márkus Béla Giorgio Saio ekörnyezetvédelmi szolgáltatások az INSPIRE keretében Márkus Béla Giorgio Saio EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA 2015 eenvplus - eenvironmental services for advanced applications within INSPIRE

Részletesebben

Pozícióinformáció. Sikeres helyfüggő szolgáltatások mobilra

Pozícióinformáció. Sikeres helyfüggő szolgáltatások mobilra Distributed Systems A hely nem elég MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály - Mátételki Péter matetelki@sztaki.hu Mihez nem elég a hely? Sikeres helyfüggő szolgáltatások mobilra Navigáció (hely + térkép

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

A webanalitika változó világa 4 felvonásban

A webanalitika változó világa 4 felvonásban A webanalitika változó világa 4 felvonásban Arató Bence, BI Consulting Email: arato@bi.hu, Twitter: @aratob Traffic Meetup, 2013.02.06 1 Bemutatkozás 15 éves szakmai tapasztalat az üzleti intelligencia

Részletesebben

Ez a weboldal elég gyorsan betöltődik. A weboldal mérete (kilobyte) megfelelő. A betöltődő adatok száma elfogadható. Keresőbarát a weblap URL címe.

Ez a weboldal elég gyorsan betöltődik. A weboldal mérete (kilobyte) megfelelő. A betöltődő adatok száma elfogadható. Keresőbarát a weblap URL címe. Honlapelemzés A honlapelemzés kimutatja, hogy a honlap mennyire keresőbarát az adott kulcsszóra. Dátum: June 03, 2014 GYORSASÁG MÁSODPERC 0.13 KILOBYTES 26.08 KÉRÉSEK 31 Ez a weboldal elég gyorsan betöltődik.

Részletesebben

ADATTÁRHÁZ HATÉKONYSÁGNÖVELÉS, REDUNDANCIA CSÖKKENTÉS Frunza Zsolt ÜZLETI INTELLIGENCIA A JÖVŐ, AHOGY MI LÁTJUK

ADATTÁRHÁZ HATÉKONYSÁGNÖVELÉS, REDUNDANCIA CSÖKKENTÉS Frunza Zsolt ÜZLETI INTELLIGENCIA A JÖVŐ, AHOGY MI LÁTJUK ADATTÁRHÁZ HATÉKONYSÁGNÖVELÉS, REDUNDANCIA CSÖKKENTÉS Frunza Zsolt ÜZLETI INTELLIGENCIA A JÖVŐ, AHOGY MI LÁTJUK TARTALOM 2 1. Miért válik a Redundancia Menedzsment egyre fontosabb kérdéssé? 2. Mit értünk

Részletesebben

Steps Towards an Ontology Based Learning Environment. Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu

Steps Towards an Ontology Based Learning Environment. Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu Steps Towards an Ontology Based Learning Environment Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu Ontológia alapú elektronikus tanulási környezet megteremtése Anita Pintér Corvinno

Részletesebben

TANANYAGTÁRHÁZAK SZEREPE AZ ELEARNINGBEN. Vágvölgyi Csaba - Papp Gyula. Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen

TANANYAGTÁRHÁZAK SZEREPE AZ ELEARNINGBEN. Vágvölgyi Csaba - Papp Gyula. Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen TANANYAGTÁRHÁZAK SZEREPE AZ ELEARNINGBEN Vágvölgyi Csaba - Papp Gyula Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Networkshop 2010 Debrecen, 2010. április 7.-9. elearning az elmúlt 10 évben

Részletesebben

Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben

Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben Department of Distributed Systems Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály - Mátételki Péter matetelki@sztaki.hu

Részletesebben

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv?

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? Készítették: Névery Tibor és Széll Ildikó PPKE I. évf. kiadói szerkesztő hallgatók, közösen 1 BEVEZETŐ Az elektronikus könyv valamilyen

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

ADATROBBANÁS. A helyzet alulról január 21. Pajna Sándor. vezérigazgató

ADATROBBANÁS. A helyzet alulról január 21. Pajna Sándor. vezérigazgató 2016. 01. 26. 1 ADATROBBANÁS A helyzet alulról 2016. január 21. Pajna Sándor vezérigazgató 2016. 01. 26. 2 Áruk információ tartalmának változása 60 50 Információ(%) Nyersanyag(%) Energia(%) 40 30 20 10

Részletesebben

Önszerveződő adatbázisok

Önszerveződő adatbázisok High Speed Networks Laboratory 1/40 Önszerveződő adatbázisok 1. Paradigmaváltás az adatbázisokban Megtervezett adatbázis Evolúció alkotta adatbázis 2. Önszerveződő adatbázis: struktúra, lekérdezés 3. Struktúra:

Részletesebben

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft.

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmodellezés Kereskedelmi Alkalmazásokban Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmenedzsment Adat -> Információ -> Tudás Intézményi tudásvagyon hatékony kezelése az üzleti célok megvalósításának

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI

AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI Az internetet, ezt a világméretű hálózatot a tudományos kutatók alakították ki, mert nekik volt a legnagyobb szükségük a gyors elektronikus kommunikációra. Eredeti feladatát

Részletesebben

SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA. E-mobil prezentáció dokumentációja SZABADKA, 2015.

SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA. E-mobil prezentáció dokumentációja SZABADKA, 2015. SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA E-mobil prezentáció dokumentációja JELÖLT MENTOR Varga Tamás dr Zlatko Čović SZABADKA, 2015. TARTALOM HTML 5 használata a mobilfejlesztésben... 2 HTML5 Struktúrája... 3 Egy

Részletesebben

Cvonline.hu Profil kereső

Cvonline.hu Profil kereső Cvonline.hu Profil kereső A Cvonline.hu profil keresőjével egyszerűen, gyorsan és hatékonyan találhat rá a megfelelő jelöltekre! Hogyan működik? Az új profil kereső egy szemantikus keresési technológián

Részletesebben

A NEMZETI KÖZNEVELÉSI PORTÁL ÉS A DIGITÁLIS TANANYAGELEMEK BEMUTATÁSA KERESÉS, LEJÁTSZÁS ÉS FELADATKÉSZÍTÉS AZ NKP-N

A NEMZETI KÖZNEVELÉSI PORTÁL ÉS A DIGITÁLIS TANANYAGELEMEK BEMUTATÁSA KERESÉS, LEJÁTSZÁS ÉS FELADATKÉSZÍTÉS AZ NKP-N A NEMZETI KÖZNEVELÉSI PORTÁL ÉS A DIGITÁLIS TANANYAGELEMEK BEMUTATÁSA KERESÉS, LEJÁTSZÁS ÉS FELADATKÉSZÍTÉS AZ NKP-N Az NKP célkitűzései Az NKP komplex, tanulást támogató online rendszer. Fejlesztési célok:

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7.

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. www.webkat.hu A WebKat.hu 2004 februárjában: 213 459 rekord 44 087 saját anyag Cél: a magyar kulturális

Részletesebben

HELYI TANTERV / INFORMATIKA

HELYI TANTERV / INFORMATIKA Célok és kompetenciák Alap és legfontosabb cél INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A tanuló képes legyen a modern információs társadalom előnyeit kihasználni, veszélyeit kikerülni. Legyen

Részletesebben

OSINT. Avagy az internet egy hacker szemszögéből

OSINT. Avagy az internet egy hacker szemszögéből OSINT Avagy az internet egy hacker szemszögéből Nyílt Forrású Információszerzés OSINT - Open Source Intelligence Definíció: minden egyén számára nyilvánosan, legális eszközökkel megszerezhető, vagy korlátozott

Részletesebben

URN használata hálózati dokumentumok azonosításában Országos Széchényi Könyvtár Könyvtár-informatikai M hely Budapest, június 12.

URN használata hálózati dokumentumok azonosításában Országos Széchényi Könyvtár Könyvtár-informatikai M hely Budapest, június 12. URN használata hálózati dokumentumok azonosításában Országos Széchényi Könyvtár Könyvtár-informatikai M hely Budapest, 2003. június 12. Horváth Ádám OSZK informatikai f igazgató- helyettes Napirend OSZKKM

Részletesebben

Networkshop 2009. Szemantikusan annotált tartalom létrehozása intelligens szövegfeldolgozó eszközök támogatásával. Héder Mihály MTA SZTAKI

Networkshop 2009. Szemantikusan annotált tartalom létrehozása intelligens szövegfeldolgozó eszközök támogatásával. Héder Mihály MTA SZTAKI Networkshop 2009 Szemantikusan annotált tartalom létrehozása intelligens szövegfeldolgozó eszközök támogatásával Héder Mihály MTA SZTAKI mihaly.heder@sztaki.hu Problémafelvetés RDF RDF Hármas: Alany Reláció

Részletesebben

Képek használata az oktatás hétköznapjaiban

Képek használata az oktatás hétköznapjaiban Képek használata az oktatás hétköznapjaiban 2008. március 18. Forczek Erzsébet Szanyi Ágnes SZTE, ÁOK Orvosi Informatikai Intézet PTE, Kommunikáció Doktori Iskola Hagyományos oktatás: egy téma klasszikus

Részletesebben

BISNODE ADATBÁZIS SZOLGÁLTATÁSOK

BISNODE ADATBÁZIS SZOLGÁLTATÁSOK BISNODE ADATBÁZIS SZOLGÁLTATÁSOK BISNODE A Bisnode az összes magyarországi vállalkozás cégbíróságon bejegyzett adatával, valamint számos gyűjtött céginformációval rendelkezik. Partnerünkön, a Dun & Bradstreeten

Részletesebben

Üzleti modellen alapuló webes tudásprezentáció

Üzleti modellen alapuló webes tudásprezentáció Üzleti modellen alapuló webes tudásprezentáció Pataki Máté, Micsik András Bevezetés Számos projekt küzd azzal a problémával, hogy a projekt menete során felhalmozott nagy mennyiségű, hasznos információ,

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA, EGER. Beszámoló könyvtári szakmai gyakorlatról

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA, EGER. Beszámoló könyvtári szakmai gyakorlatról ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA, EGER Beszámoló könyvtári szakmai gyakorlatról Digitálisarchívum-fejlesztő szak Humán Informatika Tanszék Média Informatika Intézet Zádori Zsuzsanna Netpun kód: U5AT4N A szakmai

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. 4. előadás Redundancia, normalizálás

Adatbázis rendszerek. 4. előadás Redundancia, normalizálás Adatbázis rendszerek 4. előadás Redundancia, normalizálás Molnár Bence Szerkesztette: Koppányi Zoltán HF tapasztalatok HF tapasztalatok [ABR] az email címbe! Ne emailbe küldjük a házikat, töltsétek fel

Részletesebben

ÜZLETI I TELLIGE CIA - VIZUALIZÁCIÓ

ÜZLETI I TELLIGE CIA - VIZUALIZÁCIÓ Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék ÜZLETI I TELLIGE CIA - VIZUALIZÁCIÓ Elméleti segédanyag Készítette: Kovács Dániel László 2007. november Tartalomjegyzék

Részletesebben

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel Országos Széchényi Könyvtár Miről lesz szó? Mi is az a web harvesztelés? Mire és hol használjuk? Miért hasznos? Saját megvalósításaink Mi a web harvesztelés? Interneten található weboldalak begyűjtése,

Részletesebben

Online információkeresés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Online információkeresés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Online információkeresés Dr. Nyéki Lajos 2016 Dokumentum és információ A dokumentum az ismeretek lelőhelye, hordozója. Az információkeresés viszont nem dokumentumokra irányul. A dokumentumgyűjtemények

Részletesebben

IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta

IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta IT biztonsági szintek és biztonsági kategorizálási minta Verzió száma: V1 Kiadás dátuma: 2008. május 29. Azonosító: EKK_ekozig_ITbiztonsagibesorolasiminta_080529_V01 A dokumentum az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

R ++ -tree: an efficient spatial access method for highly redundant point data - Martin Šumák, Peter Gurský

R ++ -tree: an efficient spatial access method for highly redundant point data - Martin Šumák, Peter Gurský R ++ -tree: an efficient spatial access method for highly redundant point data - Martin Šumák, Peter Gurský Recenzió: Németh Boldizsár Térbeli indexelés Az adatszerkezetek alapvetően fontos feladata, hogy

Részletesebben

A szavak hálójában: szabadszavas mélyhálókereső

A szavak hálójában: szabadszavas mélyhálókereső A szavak hálójában: szabadszavas mélyhálókereső program Tikk Domonkos, Kardkovács Zsolt, Magyar Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék 1117 Budapest,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Debreceni Egyetem Informatikai Kar Debreceni Egyetem Informatikai Kar APACHE MAVEN BŐVÍTMÉNY FEJLESZTÉS Témavezető: Jeszenszky Péter egyetemi adjunktus Készítette: Zsolczai Gergő Programtervező informatikus Debrecen 2011 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

OOP. Alapelvek Elek Tibor

OOP. Alapelvek Elek Tibor OOP Alapelvek Elek Tibor OOP szemlélet Az OOP szemlélete szerint: a valóságot objektumok halmazaként tekintjük. Ezen objektumok egymással kapcsolatban vannak és együttműködnek. Program készítés: Absztrakciós

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011. február 19. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) ugyanez egyben: Enter Reform mozgalmak a formális matematika megalapozását az életkjori sajátosságoknak megfelelő tárgyi tevékenységnek

Részletesebben

Bevezetés s a szemantikus technológi

Bevezetés s a szemantikus technológi Bevezetés s a szemantikus technológi giákba Szemantikus technológi giák Rendszerelemek jelentés logikai formula Elvárások logikai formula Az elvárások megvalósítása sa a rendszerelemek segíts tségével

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Fogalomtár bevezetése a Magyar Telekomnál

Fogalomtár bevezetése a Magyar Telekomnál Fogalomtár bevezetése a Magyar Telekomnál Koncz Béla (MT) Tóth Rózsa (IQSYS) IQSYMPOSIUM, 2012. április 26 Tartalom 1. A projekt: Dilemmák és megoldások a Fogalomtár körül 2. Az eszköz: Funkciók és a működési

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés Gépi tanulás a gyakorlatban Bevezetés Motiváció Nagyon gyakran találkozunk gépi tanuló alkalmazásokkal Spam detekció Karakter felismerés Fotó címkézés Szociális háló elemzés Piaci szegmentáció analízis

Részletesebben

Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra

Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra Oracle9i Teljes e-üzleti intelligencia infrastruktúra Oracle9i Database Integrált üzleti intelligencia szerver Data Warehouse ETL OLAP Data Mining M e t a

Részletesebben

Az Europeana felé tartó rögös úton

Az Europeana felé tartó rögös úton ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E - SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG Az Europeana felé tartó rögös úton A Linked Heritage projekt tapasztalatai Networkshop Sopron, 2013.03.27. Kínálat 1. A Linked Heritage projekt,

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

Három az egyben. Közös keresõ az elektronikus könyvtárban

Három az egyben. Közös keresõ az elektronikus könyvtárban Moldován István Három az egyben Közös keresõ az elektronikus könyvtárban http://mek.oszk.hu/kozoskereso Az internetes szolgáltatások természetes jellemzője egyrészt a sokféleség, a sokszínűség, másrészt

Részletesebben

A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIA A BIZTOSÍTÁSBAN MABISZ KONFERENCIA Dr. Kocsis Gergely Ügyvezető RowanHill Global Kft.

A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIA A BIZTOSÍTÁSBAN MABISZ KONFERENCIA Dr. Kocsis Gergely Ügyvezető RowanHill Global Kft. A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIA A BIZTOSÍTÁSBAN MABISZ KONFERENCIA 2017 Dr. Kocsis Gergely Ügyvezető RowanHill Global Kft. Tartalom A Blockchain kifejlesztésének okai Blockchain technológia bemutatása Blockchain

Részletesebben

Egységes szolgáltatás kialakítása heterogén forrásokból - a Digitális Irodalmi Akadémia adatforrásainak integrálása portál környezetbe

Egységes szolgáltatás kialakítása heterogén forrásokból - a Digitális Irodalmi Akadémia adatforrásainak integrálása portál környezetbe Egységes szolgáltatás kialakítása heterogén forrásokból - a Digitális Irodalmi Akadémia adatforrásainak integrálása portál környezetbe Networkshop 2010 Debrecen Szerzők : Mazula Zoltán Palkó Gábor Miről

Részletesebben

Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával

Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával Elosztott könyvtári rendszerek megvalósítása a Z39.50 és az OAI protokoll használatával Tóth Kornél MTA SZTAKI NWS 2004, Győr rendszerek 1 Könyvtári hálózatok kialakulása Nagygépes rendszerek PC-s helyi

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

MMK-Informatikai projekt ellenőr képzés 4

MMK-Informatikai projekt ellenőr képzés 4 Miről lesz szó Big Data definíció Mi a Hadoop Hadoop működése, elemei Köré épülő technológiák Disztribúciók, Big Data a felhőben Miért, hol és hogyan használják Big Data definíció Miért Big a Data? 2017.

Részletesebben

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS)

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Networkshop, 2008 Márc. 17 19., Dunaújváros Holl Erdődi: Fejlett kereső... 1 Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Holl András Erdődi Péter MTA Konkoly Thege Miklós

Részletesebben

Keresés képi jellemzők alapján. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék

Keresés képi jellemzők alapján. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Keresés képi jellemzők alapján Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Lusta gépi tanulási algoritmusok Osztályozás: k=1: piros k=5: kék k-legközelebbi szomszéd (k=1,3,5,7)

Részletesebben

Tematikus portálok szolgáltatása a Miskolci Egyetem közgyűjteményeiben (könyvtár, levéltár, múzeum)

Tematikus portálok szolgáltatása a Miskolci Egyetem közgyűjteményeiben (könyvtár, levéltár, múzeum) Tematikus portálok szolgáltatása a Miskolci Egyetem közgyűjteményeiben (könyvtár, levéltár, múzeum) Szendi Attila (ME-KöLM) Halla Viktor (Monguz Kft) https://nws.niif.hu/nws2011/ Felsőoktatási közgyűjteményi

Részletesebben

Hozzáférés és újrahasznosítás

Hozzáférés és újrahasznosítás Hozzáférés és újrahasznosítás A TEL és az Europeana a tudományos kutatás szolgálatában Kovácsné Koreny Ágnes Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kutatók a virtuális térben 10 évnyi kutatás a virtuális kutatók

Részletesebben

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 7. Óravázlat Cím: Információk feltöltése, biztonságos, jogszerű megosztása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról

Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról Időpont: 2009. szeptember 28-30. Helyszín: Korfu Készítette: Naszádos Edit (Informatikai Osztály) Résztvevők Több mint 200

Részletesebben

Keresőmarketing ONLINE MARKETING III. ELŐADÁS KOVÁCS ISTVÁN. BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Keresőmarketing ONLINE MARKETING III. ELŐADÁS KOVÁCS ISTVÁN. BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Keresőmarketing ONLINE MARKETING III. ELŐADÁS KOVÁCS ISTVÁN BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Amit eléjük teszel, legyen rövid, hogy elolvassák, világos, hogy értékeljék, képekben gazdag,

Részletesebben

Tartalom. Google szolgáltatásai. Googol Google. Története. Hogyan működik? Titka

Tartalom. Google szolgáltatásai. Googol Google. Története. Hogyan működik? Titka Tartalom Google szolgáltatásai - A keresésen túl - Tarcsi Ádám adam.tarcsi@gmail.com 2006. november 17. Google név eredete Története Titka PageRank Google trükkök Szolgáltatások Jövője InfoÉRA 2006 Tarcsi

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM HALLGATÓI TUDÁSTÁRA A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG. Sztermen Orsolya Lili, dr.vitéz Gáborné, Veréb Norbert

A MISKOLCI EGYETEM HALLGATÓI TUDÁSTÁRA A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG. Sztermen Orsolya Lili, dr.vitéz Gáborné, Veréb Norbert Sztermen Orsolya Lili, dr.vitéz Gáborné, Veréb Norbert CÉLOK, TERVEK Tudástár, adatbázis Tudástár, adatbázis Blog, honlap, koliháló? Kövessük a MEPA-t Legyen önálló alkalmazás: Miskolci Egyetemi Hallgatói

Részletesebben

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu VONZATKERETEK A MAGYAR NEMZETI SZÖVEGTÁRBAN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály MSZNY2005 Szeged, 2005. december 8-9. 1 MOTIVÁCIÓ 2 ESZKÖZÖK

Részletesebben

Excel III. Haladó ismeretek

Excel III. Haladó ismeretek Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. Excel III. Haladó ismeretek Haladó szerkesztési ismeretek Az Excel számolótábla méretei Munkafüzet lap felosztása Sorok,

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 13. 1. feladat: Fordítás a megszokott eszközökkel... 17 A számítógép hatékony használatáról... 18

Tartalom. Előszó... 13. 1. feladat: Fordítás a megszokott eszközökkel... 17 A számítógép hatékony használatáról... 18 Előszó... 13 1. feladat: Fordítás a megszokott eszközökkel... 17 A számítógép hatékony használatáról... 18 1.1. Előkészítés... 21 A munka fogadása... 21 Az elektronikus levelezés technikája és etikája...

Részletesebben

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere By: Béres Roland Will Gábor Miről lesz szó? Szintrehozás pár szó a reklámokról Internetes reklámozás kezdetei A nyerő üzleti modell made by Google

Részletesebben

Multimédiás adatbázisok

Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázis kezelő Olyan adatbázis kezelő, mely támogatja multimédiás adatok (dokumentum, kép, hang, videó) tárolását, módosítását és visszakeresését Minimális elvárás

Részletesebben

Excel IV. Haladó ismeretek. További fontos függvények Függvényhasználat ellenőrzése

Excel IV. Haladó ismeretek. További fontos függvények Függvényhasználat ellenőrzése Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. Excel IV. Haladó ismeretek További fontos függvények Függvényhasználat ellenőrzése Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Részletesebben

Változások, tendenciák a bibliográfiai szolgáltatásban

Változások, tendenciák a bibliográfiai szolgáltatásban Egyetemi könyvtárak együttműködése felelősséggel a sikeres bibliográfiai szolgáltatásokért! Változások, tendenciák a bibliográfiai szolgáltatásban SZÉKELYNÉ TÖRÖK TÜNDE ELTE EGYETEMI KÖNYVTÁR Vándorgyűlés

Részletesebben