Mediációs Konferencia Partners Hungary Alapítvány Budapest, október 27.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mediációs Konferencia Partners Hungary Alapítvány Budapest, 2015. október 27."

Átírás

1 Mediációs Konferencia Partners Hungary Alapítvány Budapest, október 27.

2

3 Nemzetközi kitekintés Európai Parlament és a Tanács 2008/52/EK Irányelve apolgári és kereskedelmi ügyekben végzett közvetítés egyes szempontjairól; Amediátorokeurópai magatartáskódexe (EiÜ 21/2004.); 2001/2003EK rendelet, a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint azok elismeréséről és végrehajtásáról - határon átnyúló mediáció, gyermek meghallgatása; Európa Tanács Miniszteri Bizottságának a R(98)1 ajánlása családi közvetítésről (1998)- a gyermek érdekeinek és jólétének figyelembevétele, mint ALAPELV; A gyermek jogainak gyakorlásáról szóló Európai Egyezmény (1996.) 13. cikke a gyermeket érintő jogviták megelőzése, megoldása, a bírósági eljárás elkerülése érdekében ösztönzi a mediáció, és más vitamegoldó eljárásokat.

4 A hágai családjogi egyezmények kifejezetten említik a közvetítés, a békéltetés és hasonló módszerek alkalmazását.(1996. évi Hágai Gyermekvédelmi Egyezmény, évi Hágai Jogellenes Gyermekelviteli Egyezmény, évi Hágai Tartási Egyezmény) Bevált gyakorlatról szóló ÚTMUTATÓ a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló, október 25-i Hágai Egyezmény alapján (2012.) közvetítőnek a szülőket gyermekeik szükségleteinek előtérbe helyezésére kell ösztönöznie, és emlékeztetnie kell őket arra, hogy legfőbb felelősségük gyermekeik jólétének biztosítása, valamint arra, hogy tájékoztassák és hallgassák meg gyermekeiket. szülőknek segítséget kell nyújtani a gyermek érdekeit és jólétét figyelembe vevő megállapodás elérésében.

5 A gyermek bevonása a nemzetközi mediációba Szülőkön múlik, hogy a gyermek véleménye hogyan válik a folyamat részévé. Az, hogy a közvetítési folyamatban van-e mód a gyermek véleményének meghallgatására, és ha igen, milyen formában és mértékben, az mindig attól függ, hogy a szülők elfogadnak-e egy adott eljárást. A gyermek bevonásának (mediációs ülésen,vagy külön, ekkor visszajelzés a szülőknek) célja,hogy megállapodás valóban a gyermek legfőbb érdekét szolgálja (vélemények, vágyak megfogalmazása) információkkal szolgáljon aszülőknek (közös érdek kialakítása) a gyermek meghallgatáshoz fűződő jogának tiszteletben tartása (közvetítőnek adott esetben arra is fel kell hívnia a szülők figyelmét, hogy a megállapodás bírói jóváhagyása attól is függhet, hogy megfelelő védelmet biztosítottak-e a gyermek jogainak és érdekeinek, mert a bíróság a gyermek véleményét korára, érettségére tekintettel figyelembe veszi)

6 Családi mediáció A CSALÁDI MEDIÁCIÓ európai szintű jogi szabályozása rendkívül sokrétű: a jogintézmény megjelenik a házassággal és a szülői felügyelettel kapcsolatos ügyek szabályozása, a gyermeki jogok, a nemek közötti egyenlőség, a határokon átnyúló viták rendezése kapcsán. A családi mediáció tágabb értelemben a párkonfliktusok (a házasság felbontásával összefüggő vitás kérdések) és a szülői felügyelet körébe tartozó ügyek lehetséges rendezési útját jelentik. A szűkebb értelemben vett mediáció a szülő (vagy más jogosult), illetve a gyermek közötti kapcsolattartás szabályait rendezi. Nálunk a családi (polgárjogi) mediáció jogi hátterét a közvetítői tevékenységről szóló évi LV. törvény teremtette meg (2003. március 17.) (specialitása: a probléma sokrétű, felek között erős érzelmi kapocs áll fenn, múltbéli sérelmek, kevés türelem, játszmák stb.)

7 Polgári Törvénykönyv A tágabb és a szűkebb érelemben vett családi mediációt fogalmazza meg a Ptk. Családjogi Könyve a házassági bontójog és a szülői felügyeleti jogok gyakorlása körében a bíróságok számára: Ptk. 4:22. A házastársak a HÁZASSÁGI BONTÓPER megindítása előtt vagy a bontóper alatt - saját elhatározásukból vagy a bíróság kezdeményezésére - kapcsolatuk, illetve a házasság felbontásával összefüggő vitás kérdések megegyezésen alapuló rendezése érdekében közvetítői eljárást vehetnek igénybe. A közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodásukat perbeli egyezségbe foglalhatják. Ptk. 4:177. A bíróság indokolt esetben kötelezheti a szülőket, hogy a SZÜLŐI FELÜGYELET MEGFELELŐ GYAKORLÁSA és az ehhez szükséges együttműködésük biztosítása érdekében - ideértve a különélő szülő és a gyermek közötti KAPCSOLATTARTÁST - közvetítői eljárást vegyenek igénybe.

8 A gyermek érdekének érvényesülése A Ptk. szerint a házasság felbontásánál a közös gyermek érdekét figyelembe kell venni. A szülői felügyelet gyakorlásának, a szülő és a gyermek közötti kapcsolattartásnak és a gyermek tartásának rendezése során a gyermek érdekének kell elsődlegesen érvényesülnie. (A gyermek legfőbb érdeke több elemből áll. Egyrészt alanyi jog, a gyermek azon joga, hogy eltérő érdekek esetében az ő legfőbb érdekét elsődleges szempontként értékeljék, másrészt eljárási szabály is, a döntéshozatali folyamat során - pozitív vagy negatívhatását értékeljék.)

9 Házassági bontóperi MEGÁLLAPODÁS járulékos kérdései szülői felügyelet közös gyakorlása, vagy csak egyik szülő általi gyakorlása gyermek lakóhelye, kapcsolattartás (a közös felügyeletnél nem kell szabályozni) gyermek tartása, házastársi közös lakás használata, házastársi tartás (igény esetén) A járulékos kérdésnél a házastársi közös vagyon megosztása már nem feltétel. (A gyermeknek joga van tudni, hogy ki (kik) fogja gondozni- nevelni, és hogy hogyan tart majd kapcsolatot a szüleivel. 14 életévét betöltött gyermek hozzájárulása)

10 Gyermekvédelmi törvény A tágabb és a szűkebb érelemben vett családi mediációt fogalmazza meg a Ptk. Családjogi Könyve a szülői felügyeleti jogok, kapcsolattartás gyakorlása körében a gyámhatóságok számára: Ptk. 4: 177. A gyámhatóság, kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból, a szülői felügyeletet gyakorló szülő és a gyermekétől különélő szülő közötti megfelelő EGYÜTTMŰKÖDÉS KIALAKÍTÁSA, akülönélő szülő JOGAINAK biztosítása - ideértve a különélő szülő és a gyermek közötti KAPCSOLATTARTÁST - érdekében a szülők számára közvetítői eljárás igénybevételét rendelheti el évi LV. törvény a közvetítői tevékenységről- IV/A. Fejezet A BÍRÓSÁGI KÖZVETÍTÉS (38/A.-38/H. ) 1997.évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről (6)bek. a gyámhivatal elrendelhet kötelező gyermekvédelmi közvetítői eljárást vagy kötelező támogatott közvetítői eljárást.

11 Gyermekjogi Egyezmény Mottó: A gyermek akkor emlékezik rád holnap, ha ma vagy vele (Steffen T. Kraehmer) A gyermek legjobb érdekének meghatározásába beletartozik a szüleivel való szoros kapcsolatainak szükséglete is, a kapcsolattartás fontos, de legsérülékenyebb joga; a kapcsolat a későbbi emberi kontaktus alapmintája (3.cikk 1 pont.) Ezért, a gyámhivatal, illetve a bíróság a kapcsolattartás- felügyelt kapcsolattartás - helyszíneként a gyermekjóléti központ vagy a kapcsolattartási ügyeletet működtető gyermekjóléti szolgálat helyiségét is megjelölheti.

12 (Családsegítő és )Gyermekjóléti szolgálat A gyermekjóléti szolgálat feladata többirányú szervezési szolgáltatási és gondozási tevékenységet jelent. Ennek keretében: elősegíti, hogy a szülők - ha nem tudnak megegyezni-, ÉRTESÜLJENEK a konfliktuskezelő szolgáltatás, a gyermekvédelmi és a támogatott közvetítői eljárás igénybevételének lehetőségéről; SEGÍTI a családi konfliktusok megoldását, különösen válás, gyermekelhelyezés vagy kapcsolattartás esetén, különösen gyermekvédelmi közvetítői eljárással, illetve más konfliktuskezelő, családterápiás módszer alkalmazásával segíti elő, vagy JAVASLATOT tesz ilyen szolgáltatás igénybevételére; biztosítja a gyermekvédelmi és a támogatott közvetítői eljáráshoz SEMLEGES HELYSZÍNT; biztosítja a felügyelt kapcsolattartáshoz szükséges SEMLEGES HELYSZÍNT, a felügyeletet ellátó szakembert, vagy lehetővé teszi más felügyeletet ellátó szakember jelenlétét.

13 (Családsegítő és) Gyermekjóléti Központ A KAPCSOLATTARTÁSI ÜGYELET a találkozásra, együttlétre alkalmas SEMLEGES HELY biztosítása mellett konfliktuskezelő, segítő szolgáltatás nyújtása, gyermekvédelmi közvetítői eljárás (MEDIÁCIÓ) biztosítása, melynek célja a felek közötti konfliktusok feloldásának segítése, közöttük a megállapodás létrehozása, és annak mindkét fél részéről történő betartása, vagy Önálló szakmai módszertani programmal rendelkező KAPCSOLATÜGYELETI szolgáltatás nyújtása (Kapcsolatügyeletek Európai Kartája 2004; Kapcsolatügyeletek Európai Szövetsége 2006 Alapszabály, Etikai Kódex elfogadása) FELÜGYELT KAPCSOLATTARTÁST elrendelő szervvel történt előzetes egyeztetést követően - a felügyeletet ellátó szakember biztosítása, vagy más szakember jelenlétének lehetővé tétele, a gyámhivatal tájékoztatása a történtekről. (2 fő/ heti 10 óra)

14 Közvetítést végző személy A felek - hatósági eljárást mellőző - kezdeményezése esetén gyermekvédelmi közvetítést az a személy végezhet, akit a szociális továbbképzések rendszerében minősített konfliktuskezelő vagy mediációs programon kiképeztek, illetve az ilyen program trénere. kiképzettnek kell tekinteni azt a személyt is, akiről aprogramot minősíttető személy, illetve szervezet igazolja, hogy olyan programon szerzett tanúsítványt, amelyet később, de még e rendelet hatálybalépése előtt minősítettek. Családgondozó: felsőfokú szociális alapvégzettség, pszichológus, pszichopedagógus, vagy mentálhigiénés szakember, gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó oklevéllel rendelkező: óvodapedagógus, tanító, tanár, nevelőtanár, pedagógiai előadó, gyógypedagógus, védőnő, teológus, hittanár, hittantanár. (9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet szerinti továbbképzési jegyzéket a NCSSZI vezeti )

15 Közvetítés - gyermekvédelmi, támogatott- a gyámügyi eljárásban Kapcsolattartás rendezése, kapcsolattartás végrehajtása, szülői felügyeleti jog gyakorlásával összefüggő eljárásban folytatható. KÖZVETÍTŐI ELJÁRÁS lehet kérelemre, beleegyezéssel gyermekvédelmi közvetítői eljárás vagy támogatott közvetítői eljárás, a Ptk. alapján elrendelt kötelező gyermekvédelmi közvetítői eljárás vagy kötelező támogatott közvetítői eljárás. Gyámhivatali eljárás 2hónapratörténő FELFÜGGESZTÉSE (15 napon belüli első találkozás után 3 alkalommal közvetítői ülés, kivételesen több is lehet: eredménytelen mediáció, kivételesen meghosszabbítás, illetve a megállapodás megküldése 8 napon belül a gyámhivatalnak (külön megállapodás stb.).,

16 Gyermekvédelmi közvetítői eljárásban az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékbe vagy az IM által vezetett névjegyzékbe felvett közvetítő ad szolgáltatást. Gyermekvédelmi szakértői NÉVJEGYZÉK 25/2009. (XI. 13.) SZMM rendelet az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékről és az Országos Szociálpolitikai Szakértői Névjegyzékről. Egyik szakterület: konfliktuskezelés, gyermekvédelmi közvetítés, mediáció (felkészítés és továbbképzés) Elfogadható szakképesítés: a szociális továbbképzések rendszerében e témában minősített program trénere, illetve kiképzett személy. Kiképzettnek tekintendő az a személy is, aki olyan programon szerzett tanúsítványt, amelyet a 10/2003. (III. 27.) ESzCsM rendelet hatálybalépése előtt minősítettek Elfogadható szakvizsga: szociális szakvizsga, jogi szakvizsga, közigazgatási szakvizsga, orvosi szakképesítéssel megszerezhető szakirányú szakképesítés, pedagógusszakvizsga, szakpszichológusi szakvizsga. Elfogadható szakmai gyakorlat: a gyermekvédelem, illetve a szociális ellátás területén szerzett 5 éves gyakorlat, ezen belül 3 éves, a konfliktuskezelésben vagy a konfliktuskezelési technika tanítása során szerzett szakmai gyakorlat.

17 A névjegyzékek a gyámhivatal és a gyermekjóléti szolgálat hivatali helyiségében is MEGTEKINTHETŐK. Támogatott közvetítői eljárásban a TEGYESZ közvetítője nyújt szolgáltatást (TEGYESZ/1 fő foglalkoztatása). TEGYESZ mediátora mediátor képesítéssel rendelkező: jogász, igazgatásszervező, felsőfokú szociális alapvégzettségű szakember, pedagógus, pszichológus, mentálhigiénés szakember, vagy mediátor képesítéssel és gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó, jogi szakokleveles családvédelmi tanácsadó oklevéllel rendelkező: védőnő, teológus, hittanár, hittantanár

18 Kötelező közvetítő eljárás (gyermekvédelmi vagy támogatott) CSAK a szülő számára rendelhető el. Gyermek bevonható a közvetítői eljárásba (kérelemre, javaslatra) Közvetítés HELYSZÍNE: gyermekvédelmi közvetítésnél a felek igényei szerint támogatott közvetítői eljárásban TEGYESZ, a gyámhivatal vagy a gyermekjóléti szolgálat székhelye Közvetítés DÍJA: az általuk választott közvetítő által meghatározott díjat maguk térítik meg; TEGYESZ által biztosított támogatott közvetítői eljárás igénybevétele esetén (minimálbér 3%-a/alkalom; költségmentesség kérhető együttműködés esetén, ha nem éri el az öregségi nyugdíj min. 4x-t; RGYK ingyenes, nevelésbe vett gyermeknél az eljáró szerv viseli).

19 Jogkövetkezmények a Gyer.-ben Nem lehet az egyezséget jóváhagyni, ha az ellen az ítélőképessége birtokában lévő gyermek kifejezetten tiltakozik. Ha a megállapodás, részmegállapodás a jogszabályoknak megfelel, és a fél e körülmény ellenére a gyámhatósági eljárás során nem köt egyezséget, a gyámhivatal kötelezi a közvetítői eljárás díjának megfizetésére. (Gyer. 30/D. (5) bek.)

20 A MEDIÁCIÓ A GYERMEKET ÉRINTI, ÉS ABBAN RÉSZT IS VEHET Gyermeki jogok feltétlen érvényesülése

21 A gyermek bevonása a mediációba Megfelelő előkészítés mellett, de NEM minden esetben és NEM minden áron. Gyer. szerint a közvetítő annak érdekében, hogy a gyermek az őt érintő döntések előkészítése során véleményt nyilváníthasson a korlátozottan cselekvőképes gyermeket kérelmére, az ítélőképessége birtokában lévő cselekvőképtelen gyermeket a felek kérelmére vagy a gyámhivatal javaslatára bevonhatja a közvetítői eljárásba,feltéve, hogy ez a gyermek számára nem jelent túl nagy megterhelést, valamint érzelmi fejlődését a felek által elmondottak, illetve a felek magatartása várhatóan nem veszélyezteti. (Kompetenciák: mediáció NEM szociális segítés, NEM terápia. DE fontos a mediátor pszichológiai ismerete stb.)

22 A gyermeknek több pszichológiai feladatot kell megoldania a lelki egészsége védelme érdekében: elfogadni a házasság felbomlásának tényét és a válás véglegességét, a mindennapokban nem elköteleződni a szülői konfliktusokban és feszültségekben, feldolgozni az egyik szülő valamilyen mértékű elvesztését, feldolgozni a haragot és az önvádat, reális reményekkel tekinteni a kapcsolatra. (Judith Wallerstein gyermekpszichológus )

23 A gyermek ÉRDEKÉT a mediátor képviseli. A mediátor a gyámhivatal felé haladéktalanul IRÁSBAN JELZI, ha megítélése szerint a gyermek érdekében sürgős intézkedés megtétele indokolt, különösen, ha bármelyik szülővel szemben felmerül a gyermek bántalmazásának vagy súlyos elhanyagolásának gyanúja. (A gyámügyi eljárásban ennek lehetőségéről a feleket tájékoztatni kell)

24 Mediáció gyámügyi végrehajtási eljárásban GYERMEKVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK: - A kapcsolattartás gyakorlása konfliktusokkal jár, és folyamatosan akadályokba ütközik, a felek között kommunikációs zavarok állnak fenn (gyermekjóléti szolgálat, vagy gyj. központ kapcsolattartási ügyelete közreműködésének kezdeményezése, gyermek védelembe vétele, gyermekvédelmi közvetítő közreműködésének igénybe vétele (felfüggesztés mellett). 14 évfeletti gyermek befolyásmentes, önálló akaratnyilvánítása miatt hiúsul meg a kapcsolattartás, a gyámhivatal - kérelemre - a végrehajtási eljárást felfüggeszti (igénybe veszik gyermekvédelmi közvetítői eljárást, vagy felek bármelyike kéri a kapcsolattartás újraszabályozását, illetve megvonását)

25 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

SPECIÁLIS JELLEMZŐKKEL BÍRÓ HUNGARICUM: A GYERMEKVÉDELMI KÖZVETÍTŐI JUHÁSZNÉ KOÓS EDIT

SPECIÁLIS JELLEMZŐKKEL BÍRÓ HUNGARICUM: A GYERMEKVÉDELMI KÖZVETÍTŐI JUHÁSZNÉ KOÓS EDIT SPECIÁLIS JELLEMZŐKKEL BÍRÓ HUNGARICUM: A GYERMEKVÉDELMI KÖZVETÍTŐI ELJÁRÁS DILEMMÁI JUHÁSZNÉ KOÓS EDIT A ragaszkodást nem lehet elzárni, mint egy csapot. Főleg, ha az ember gyerekéről van szó. (Cassandra

Részletesebben

Az előterjesztés a szabályozási szint változása mellett a névjegyzékek tekintetében felmerült egyéb szükséges szakmai módosításokat is tartalmazza.

Az előterjesztés a szabályozási szint változása mellett a névjegyzékek tekintetében felmerült egyéb szükséges szakmai módosításokat is tartalmazza. 2018. január 1-jén hatályba lép az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.). Az Ákr. értelmében eljárásjogi rendelkezések miniszteri rendeleti szinten nem

Részletesebben

J o g s z a b á l y v á l t o z á s szeptember 1-jétől módosul

J o g s z a b á l y v á l t o z á s szeptember 1-jétől módosul J o g s z a b á l y v á l t o z á s 2018. szeptember 1-jétől módosul a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Részletesebben

A GYERMEK MEGHALLGATÁSA A KÖZVETÍTŐI ELJÁRÁSBAN

A GYERMEK MEGHALLGATÁSA A KÖZVETÍTŐI ELJÁRÁSBAN A GYERMEK MEGHALLGATÁSA A KÖZVETÍTŐI ELJÁRÁSBAN DR. JUHÁSZ ÉVA ANNA Jogi keretek Másfél évvel ezelőtt a Partners Hungary Alapítvány meghívására kerültem be a gyermekek mediációban történő meghallgatásának

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület január 27-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület január 27-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2016. január 27-i ülésére

Részletesebben

A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások kapcsolata

A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások kapcsolata TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához A mellékelt minta szerint benyújtott keresetlevélben kérheti a bíróságtól házasságának felbontását. Hogyan készítse el a keresetlevelet?

Részletesebben

A bírósági közvetítői eljárás

A bírósági közvetítői eljárás ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ ÜGYFELEKNEK A bírósági közvetítői eljárás A közvetítés vagy más néven mediáció egy olyan, a hagyományos vitarendező (peres) eljárásoktól lényegesen eltérő megoldás, melynek az a célja,

Részletesebben

Családjogi perek és a gyermeki jogok

Családjogi perek és a gyermeki jogok Családjogi perek és a gyermeki jogok Budapest, 2007. február 7. Rezidensképzés-HEFOP-3.3.1 Dr. Barinkai Zsuzsanna Fő megállapítások o Család konfliktusok megoldására a jog eszközei korlátozottan alkalmasak

Részletesebben

A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK ADATAI

A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK ADATAI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. -a alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1696 A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához A mellékelt minta szerint benyújtott keresetlevélben kérheti a bíróságtól házasságának felbontását. Hogyan készítse el a keresetlevelet?

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához A mellékelt minta szerint benyújtott keresetlevélben kérheti a bíróságtól házasságának felbontását. Hogyan készítse el a keresetlevelet?

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. január 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. január 28-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. január 28-i ülésére

Részletesebben

Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról

Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról A tervezet a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő azon miniszteri

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter. /2009. (..) SZMM. r e n d e l e t e

A szociális és munkaügyi miniszter. /2009. (..) SZMM. r e n d e l e t e A szociális és munkaügyi miniszter. /2009. (..) SZMM r e n d e l e t e az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékről és az Országos Szociálpolitikai Szakértői Névjegyzékről A gyermekek védelméről

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja.

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja. MEDIÁCIÓ A viták békés rendezésének útja. Ha megtanulunk a szívünkből beszélni, az asztalra tenni a különbségeinket, és kölcsönös tisztelettel és méltósággal párbeszédet folytatni, annak a konfliktus megoldása

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998. (IV.

Részletesebben

A rokonság. Alapja: leszármazás, örökbefogadás - teljes rokonság (4:97. )

A rokonság. Alapja: leszármazás, örökbefogadás - teljes rokonság (4:97. ) A rokonság Alapja: leszármazás, örökbefogadás - teljes rokonság (4:97. ) Az apai jogállás keletkezése Vélelmet keletkeztető tények (sorrend!): 1. házassági kötelék (4:99. ) 2.élettársak reprodukciós eljárásban

Részletesebben

Jogi terminológia szószedete

Jogi terminológia szószedete Jogi terminológia szószedete A TANÁCS 2201/2003/EK RENDELETE (2003. november 27.) a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza és Térsége Feladatellátó Társulás 2015. szeptember 30-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza és Térsége Feladatellátó Társulás 2015. szeptember 30-i ülésére .-1/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza és Térsége Feladatellátó Társulás 2015. szeptember 30-i ülésére Tárgy: Intézményvezetői pályázat kiírása a Humán Szolgáltató Központ vezetésére Előterjesztő:

Részletesebben

Mediáció a polgári eljárásban. Szerző: Dr. Gyermán-Kőszegi Zsuzsanna

Mediáció a polgári eljárásban. Szerző: Dr. Gyermán-Kőszegi Zsuzsanna Mediáció a polgári eljárásban Szerző: Dr. Gyermán-Kőszegi Zsuzsanna 2016. július 21. PÉCS Bevezetés Tanulmányomban a mediációt mint új polgári jogi jogintézményt szeretném bemutatni bemutatva a jogszabályi

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS TERÜLETÉN

VÁLTOZÁSOK A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS TERÜLETÉN VÁLTOZÁSOK A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS TERÜLETÉN dr. Andráczi-Tóth Veronika Főosztályvezető Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK RENDSZERSZINTŰ ÁTALAKÍTÁSA

Részletesebben

HÁZASSÁG FELBONTÁSA IRÁNTI KERESET

HÁZASSÁG FELBONTÁSA IRÁNTI KERESET HÁZASSÁG FELBONTÁSA IRÁNTI KERESET Tisztelt Járásbíróság! Felperes neve: Születési név: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcíme: Telefon, fax: E-mail: Munkahelyének címe: (ha nyugdíjat, járadékot, vagy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ B Í R Ó S Á G I K Ö Z V E T Í T É S R Ő L

TÁJÉKOZTATÓ B Í R Ó S Á G I K Ö Z V E T Í T É S R Ő L 1 TÁJÉKOZTATÓ B Í R Ó S Á G I K Ö Z V E T Í T É S R Ő L A közvetítés vagy más néven mediáció olyan, a hagyományos vitarendező (peres és nemperes) eljárásoktól eltérő megoldás, melynek célja, hogy a vitában

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékről és az Országos Szociálpolitikai Szakértői Névjegyzékről

TÁJÉKOZTATÓ. az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékről és az Országos Szociálpolitikai Szakértői Névjegyzékről TÁJÉKOZTATÓ az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékről és az Országos Szociálpolitikai Szakértői Névjegyzékről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 103/A.

Részletesebben

A szociális képzési rendszer

A szociális képzési rendszer Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság A szociális képzési rendszer Spiesz Tamás mb. főosztályvezető Budapest, 2018. október 1. Személyes gondoskodást végző személyek továbbképzési rendszerének megújítása

Részletesebben

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/III A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői

Részletesebben

A bírósági közvetítés jogszabályi keretei Szerzők: dr. Acsádi Tímea és dr. Faix Nikoletta

A bírósági közvetítés jogszabályi keretei Szerzők: dr. Acsádi Tímea és dr. Faix Nikoletta A bírósági közvetítés jogszabályi keretei Szerzők: dr. Acsádi Tímea és dr. Faix Nikoletta Budapest, 2016. március 18. I. Bevezetés, avagy a mediáció fogalma és helye a polgári peres eljárásban A magyar

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály. Igazságügyi Osztály. Áldozatsegítés

Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály. Igazságügyi Osztály. Áldozatsegítés Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztály Áldozatsegítés a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. a hozzátartozók

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 4/1998.(II.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 4/1998.(II.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 4/1998.(II.1.) számú r e n d e l e t e a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényből adódó feladatok végrehajtásáról (egységes

Részletesebben

Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/ Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/

Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/ Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/ GYÁMHIVATAL Ügyintézők Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/565-276 Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/565-278 ügyintéző fszt. 12. sz. 47/565-280 ügyintéző fszt. 13. sz.

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest,

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest, TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest, 2013. 09. 20. Előadó: Kátainé Lusztig Ilona gyermekjogi

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Képviselő-testület 2015. február 24-i ülése ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat intézményvezetői állások betöltésére vonatkozó pályázatok kiírására Előterjesztés

Részletesebben

II. fejezet. Gyermekjóléti Szolgálat működtetése

II. fejezet. Gyermekjóléti Szolgálat működtetése 2. sz. melléklet II. fejezet Gyermekjóléti Szolgálat működtetése Jogszabályok és a fenntartó által előírt feladatok. A gyermekjóléti szolgálat feladatai: 1997. évi XXXI. tv., a 235/1997 ( XII.17.) sz.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ B Í R Ó S Á G I K Ö Z V E T Í T É S R Ő L

TÁJÉKOZTATÓ B Í R Ó S Á G I K Ö Z V E T Í T É S R Ő L TÁJÉKOZTATÓ B Í R Ó S Á G I K Ö Z V E T Í T É S R Ő L A közvetítés vagy más néven mediáció olyan, a hagyományos vitarendező (peres) eljárásoktól eltérő megoldás, melynek célja, hogy a vitában érdekelt

Részletesebben

Beszámoló. Gyermekjóléti Szolgálat év. Mórichida

Beszámoló. Gyermekjóléti Szolgálat év. Mórichida Beszámoló Gyermekjóléti Szolgálat 2015. év Mórichida Készítette: Inhaizer Izabella családgondozó Szeresd, ne bántsd a gyermeket, Mosolygó kedvét el ne vedd. Légy hozzá nyájas, szíves, gyöngéd, S ha sír,

Részletesebben

Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Intézmény székhelye: Nagykanizsa, Zrínyi Miklós u. 51. Telefonszáma:06-20-920-8044 e-mail:gyjsznk@gmail.com facebook: Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Részletesebben

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Átmeneti rendelkezések A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről

Részletesebben

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.)

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) A házirendben foglaltak biztosítják a Gyermekjóléti Központ szolgáltatásait

Részletesebben

A tankötelezettség teljesítéséről újra

A tankötelezettség teljesítéséről újra A tankötelezettség teljesítéséről újra 2012. március 22. dr. Rácz Julianna DMJV PH Családvédelmi Osztály vezetője Az iskola teendői igazolatlan mulasztás esetén a) első mulasztás: szülő értesítése b) ismételt

Részletesebben

Szakmai ajánlás iskolai szociális munkás hálózat tervezéséhez

Szakmai ajánlás iskolai szociális munkás hálózat tervezéséhez Szakmai ajánlás iskolai szociális munkás hálózat tervezéséhez Javasolt iskolai szociális munkás alkalmazása a pályázatot megvalósító célterület azon településein, ahol a HHH-s gyerekek aránya eléri a 25%-ot,

Részletesebben

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122 Csernus Edit Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor Engedélyszám: K000122 Szakmai küldetésem Hihetetlen módon felgyorsult világban élünk, ahol a folyamatos helytállás sorra hozza magával a

Részletesebben

A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK ADATAI

A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK ADATAI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. -a alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1696 A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK

Részletesebben

A KÉPZÉSI RENDSZER ÉVI VÁLTOZÁSAI VEZETŐKÉPZÉS, TOVÁBBKÉPZÉS. Berekfürdő, november 21.

A KÉPZÉSI RENDSZER ÉVI VÁLTOZÁSAI VEZETŐKÉPZÉS, TOVÁBBKÉPZÉS. Berekfürdő, november 21. A KÉPZÉSI RENDSZER 2018. ÉVI VÁLTOZÁSAI VEZETŐKÉPZÉS, TOVÁBBKÉPZÉS Berekfürdő, 2017. november 21. VEZETŐKÉPZÉS 2017. 11. 24. 2 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Gyámhivatal

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Gyámhivatal Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Gyámhivatal 1153 Bp., Bácska u. 14. 1601 Bp. Pf. 46. Tel.: 305-3100 Fax.: 305-3211 gyamhivatal@bpxv.hu www.bpxv.hu Ügyfélfogadási idı:

Részletesebben

Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella. A gyámi csoport feladatai és működése

Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella. A gyámi csoport feladatai és működése Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella A gyámi csoport feladatai és működése A családjogi törvény fogalmazása szerint, Az a kiskorú, aki nem áll szülői felügyelet alatt, gyámság alá tartozik.

Részletesebben

Szakmai szolgáltatások az új szaktanácsadói rendszer felépítése PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

Szakmai szolgáltatások az új szaktanácsadói rendszer felépítése PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Szakmai szolgáltatások az új szaktanácsadói rendszer felépítése Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 19. és 61. A pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról,

Részletesebben

Budapest Főváros II. Kerületi Család-és Gyermekjóléti Központ

Budapest Főváros II. Kerületi Család-és Gyermekjóléti Központ Budapest Főváros II. Kerületi Család-és Gyermekjóléti Központ család-és gyermekjóléti szolgáltatás Szolgálat minden polgármesteri hivatallal rendelkező településen Információnyújtás Észlelő-és jelzőrendszer

Részletesebben

Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól

Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól 2011. január 1. napján hatályba lépett a 2010. évi CLXXI. törvény, mely módosította a gyermekek védelméről

Részletesebben

Ágazati jogszabályok évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól,

Ágazati jogszabályok évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, Szociális és gyámügyi igazgatás Ágazati jogszabályok 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

Család- és Gyermekjóléti Központ. Család- és Gyermekjóléti Szolgálata

Család- és Gyermekjóléti Központ. Család- és Gyermekjóléti Szolgálata BESZÁMOLÓ 2017 Település: Lébény Családsegítő neve: Görcs Veronika Kalányos Anita Demográfiai adatok: 0-2 3-5 6-13 14-17 18-24 25-34 35-49 50-61 62felett Összes férfi 41 51 149 83 132 225 426 258 237 1602

Részletesebben

A Magyaryegyszerűsítési programmal bevezetett, 2014 január 1-jétől hatályba lépő változások

A Magyaryegyszerűsítési programmal bevezetett, 2014 január 1-jétől hatályba lépő változások A Magyaryegyszerűsítési programmal bevezetett, 2014 január 1-jétől hatályba lépő változások Örökbefogadhatónak nyilvánítás Örökbefogadás előtti eljárás Örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás 2013.

Részletesebben

Tájékoztató a bírósági közvetítői eljárásról

Tájékoztató a bírósági közvetítői eljárásról Tájékoztató a bírósági közvetítői eljárásról I./ Mi a bírósági közvetítői eljárás? A bírósági közvetítői eljárás új jogintézményként alkalmazható a polgári peres, illetve nem peres eljárásokhoz kapcsolódóan.

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI MÓDOZATOK BEHOZATALA AZ ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT

GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Encs és Térsége Szociális Társulás fenntartásában- által működtetett Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT INÁNCS TELEPÜLÉSRŐL

Részletesebben

A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában

A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában Hargitai Enikő Éva Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 Statisztikai adatok A bántalmazás/elhanyagolás

Részletesebben

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében Katona Gergely Gyermekjóléti alapellátási főreferens Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti

Részletesebben

Online alternatív vitarendezés

Online alternatív vitarendezés Online alternatív vitarendezés Szőke Gergely László XI. Infokommunikációs Szakmai Nap - Elektronikus eljárások 2010. április 16. Az online vitarendezésről Fogalma Alternatív vitarendezési megoldások részben

Részletesebben

A védelembe vételi eljárások gyakorlata. Mentuszné dr. Terék Irén ÉMRÁH SZGYH Eger Június 2.

A védelembe vételi eljárások gyakorlata. Mentuszné dr. Terék Irén ÉMRÁH SZGYH Eger Június 2. A védelembe vételi eljárások gyakorlata Mentuszné dr. Terék Irén ÉMRÁH SZGYH Eger 2010. Június 2. Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (Gyvt.) 149/1997.

Részletesebben

Szülõi felügyeleti jog gyakorlás

Szülõi felügyeleti jog gyakorlás Igénylı, kötelezett Szülõi felügyeleti jog gyakorlás Ha a szülõi felügyeletet együttesen gyakorló szülõk a szülõi felügyelet körébe tartozó kérdésekben nem tudnak megegyezni, a gyámhivatal döntését bármelyik

Részletesebben

Szociális segítő. 54 762 01 0010 54 03 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző É 1/10

Szociális segítő. 54 762 01 0010 54 03 Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző É 1/10 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid bemutatása

Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid bemutatása TÁMOP-557-08/1-2008-0001 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/II Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid

Részletesebben

Új Ptk. - Szemináriumi sorozat. dr. Katonáné dr. Pehr Erika Budapest, március 4.

Új Ptk. - Szemináriumi sorozat. dr. Katonáné dr. Pehr Erika Budapest, március 4. Új Ptk. - Szemináriumi sorozat dr. Katonáné dr. Pehr Erika Budapest, 2014. március 4. Gyermek érdeke és jogai fokozott védelme (CSJK alapelv) Jogszabályváltozások Törvények Polgári Törvénykönyvről szóló

Részletesebben

A működési nyilvántartás vezetését érintő jogszabályváltozások július 1-jétől I.

A működési nyilvántartás vezetését érintő jogszabályváltozások július 1-jétől I. A működési nyilvántartás vezetését érintő jogszabályváltozások 2018. július 1-jétől I. A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM

Részletesebben

Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete Hatályos:2015-03-01 -tól Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati

Részletesebben

c) a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram pályázataival kapcsolatos feladatokat a módosítás alapján az ESZA Kht. helyett az NCSSZI látja el.

c) a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram pályázataival kapcsolatos feladatokat a módosítás alapján az ESZA Kht. helyett az NCSSZI látja el. A kormányzati szervezetrendszer átalakítása keretében a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet is átalakításra kerül, szociális ágazati feladatait a továbbiakban Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet

Részletesebben

A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI ADATAI

A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI ADATAI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1696 A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 216. évi CLV. törvény

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium (035328) 1. osztályaiba: 2014. április 28. (hétfő) 8.00-18.00 óra között

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ÉVES MUNKATERV 2012 2013.

GYERMEKVÉDELMI ÉVES MUNKATERV 2012 2013. Körösladányi Általános Művelődési Központ Zöldág Napköziotthonos Óvodája és Bölcsődéje 5516 Körösladány, Arany János utca 7. E-mail: klovoda@fuzestv.hu; zoldagovi@gmail.com / Web: www.amkkorosladany.hu

Részletesebben

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 5600 Békéscsaba Degré u. 59. Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek 1 A nevelőszülők nemes hivatásáról

Részletesebben

Ágazati jogszabályok. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. Törvény (továbbiakban: Ákr.),

Ágazati jogszabályok. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló évi CL. Törvény (továbbiakban: Ákr.), Ágazati jogszabályok Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. Törvény (továbbiakban: Ákr.), A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 88748 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 221. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei Az emberi erőforrások minisztere 83/2013. (XII. 29.) EMMI rendelete a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetésével

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ egyeki gyermekjóléti szolgálatának 2012. évi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ. Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ egyeki gyermekjóléti szolgálatának 2012. évi tevékenységéről BESZÁMOLÓ a Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ egyeki gyermekjóléti szolgálatának 2012. évi tevékenységéről Figéné Nádasdi Ágnes Intézményvezető A Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8245. Pécsely, Vásártér u. 148/a. Tel/fax:87/445-017

POLGÁRMESTER 8245. Pécsely, Vásártér u. 148/a. Tel/fax:87/445-017 Pécsely Község POLGÁRMESTER 8245. Pécsely, Vásártér u. 148/a. Tel/fax:87/445-017 Átfogó értékelés Pécsely Község Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2014. évi ellátásáról "A gyermekek

Részletesebben

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI ADATAI

A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI ADATAI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1696 A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük

TÁJÉKOZTATÓ. 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük TÁJÉKOZTATÓ Az egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról és a szociális módszertani intézmények kijelöléséről és feladatairól, valamint a szociális szolgáltatók, intézmények engedélyezési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. december 12. napján tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. december 12. napján tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. december 12. napján tartandó ülésére Tisztelt Képviselő-testület! A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2014. január 1.

Részletesebben

Az új bölcsődei ellátási formák, a év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján

Az új bölcsődei ellátási formák, a év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján Az új bölcsődei ellátási formák, a 2017. év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján I. Országos NEVOSZ Konferencia Fenntartói és intézményfejlesztési kihívások a XXI. századi Magyarországon

Részletesebben

G y e r m e k e i n k

G y e r m e k e i n k G y e r m e k e i n k védelmében delmében A jegyzői i gyámhat mhatóság g feladat és hatásk sköre Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, 149/1997.(IX.10.)

Részletesebben

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban:

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban: 29 I. számú melléklet 1. számú táblázat 0-18 éves gyermekek korcsoport szerinti megoszlása 2004. év 2005. év korosztály férfi (fő) nő (fő) összesen férfi (fő) nő (fő) összesen 0-2 éves 2265 2122 4387 2364

Részletesebben

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető.

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Társadalmi egyeztetés A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/29-330-011 /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének a

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV PSZI-INT PSZICHIÁTRIAI BETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV Készítették: Bugarszki Zsolt Dr. Gárdos Júlia Gordos Erika Marketti Judit PSZI-INT.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13.

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes ifjúsági, szociális és gyermekvédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes ifjúsági, szociális és gyermekvédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 11.779-1/2006-SZMM TERVEZET M i n i s z t e r i r e n d e l e t egyes ifjúsági, szociális és gyermekvédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2006.

Részletesebben

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ;

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ; 5. napirendi pont: Előterjesztés A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ; Előadó: Domjánné dr. Fehérvári Diána aljegyző A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a Gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról 40/A. ag) pont szerint 2018. szeptember 1-től a Család és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő

Részletesebben

Ombudsman a gyermekjogok

Ombudsman a gyermekjogok Offline & Online A gyermekjogok védelmének ombudsmani fókuszai 2018-ben Offline & Online The ombudsman's focus on the protection of children's rights in 2018 Dr. Lápossy Attila, főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

feladatait is. A módosítás kibővíti a továbbképzések szakmai felügyeletére vonatkozó szabályozást, az Intézet feladataként előírja a továbbképzések

feladatait is. A módosítás kibővíti a továbbképzések szakmai felügyeletére vonatkozó szabályozást, az Intézet feladataként előírja a továbbképzések 1 Indokolás A módosítás célja a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet módosítása, aktualizálása annak érdekében, hogy

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP a.../ tanév első évfolyamára jelentkező tanköteles gyermek számára GYERMEKRE VONATKOZÓ ALAPADATOK

JELENTKEZÉSI LAP a.../ tanév első évfolyamára jelentkező tanköteles gyermek számára GYERMEKRE VONATKOZÓ ALAPADATOK A gyermek neve: Születési helye, ideje: Állampolgársága: Anyja neve: Lakcím: JELENTKEZÉSI LAP a.../ tanév első évfolyamára jelentkező tanköteles gyermek számára Oktatási azonosító száma: GYERMEKRE VONATKOZÓ

Részletesebben

A közvetítői szakmai képzések listája

A közvetítői szakmai képzések listája A közvetítői szakmai képzések listája Az alábbi lista azokat a képzéseket tartalmazza, amelyeknek a közvetítői szakmai képzésről és továbbképzésről szóló 63/2009. (XII. 17.) IRM rendeletnek (a továbbiakban:

Részletesebben

A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI ADATAI

A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI ADATAI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1696 A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MŰKÖDÉSI

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben