A gyermek ideiglenes hatályú elhelyezése illetve nevelésbe vétele. Azonosságok- Különbségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gyermek ideiglenes hatályú elhelyezése illetve nevelésbe vétele. Azonosságok- Különbségek"

Átírás

1 A gyermek ideiglenes hatályú elhelyezése illetve nevelésbe vétele Azonosságok- Különbségek

2 Elméleti alapvetés Kulcskérdés : a gyermek elhelyezés kérdésében a döntési jog Csjt. 72/A. : A gyermek elhelyezéséről a szülők döntenek. Ha a szülők nem tudnak megegyezni: a bíróság dönt a gyermekelhelyezésről. Új PTK. Családjogi könyv: - a gyermeknek joga van ahhoz, hogy saját családjában nevelkedjen Ha a gyermek nem nevelkedhet saját családjában akkor biztosítani kell számára, hogy lehetőleg családi környezetben nőjön fel és megtarthassa korábbi családi kapcsolatait.

3 A szülői felügyelet Kulcsfogalom az új családjogi könyvben is! A biróság a szülői felügyeletről dönt a szülők esetében, A gyermek elhelyezéséről csak 3. személynél történő elhelyezés esetén rendelkezik A gyermekjogi egyezmény szóhasználata: szülői felelősség; de ezt a fogalmat használja az uniós rendelet is!(2201/2003.ek.r.)

4 A szülői felügyelet részjogosítványai Gondozás-nevelés Vagyonkezelés Törvényes képviselet Gyámnevezés-gyámságból való kizárás Kiemelkedő jelentőségű: a gondozás- nevelés joga; tul. képp.: ez maga a gyermekelhelyezés fizikai megvalósulása

5 1991. évi LXIV Tv. A gyermekjogi egyezmény értelmében : a szülő és a gyermek kölcsönös egymást kiegészítő- joga, hogy a gyermeket szüleitől ezek akarata ellenére ne válasszák el, kivéve ha az illetékes hatóságok bírói felülvizsgálat lehetőségének fenntartásával úgy döntenek, hogy ez a gyermek mindenek felett álló érdekének megfelel. A 19. cikk értelmében megtesznek minden arra alkalmas intézkedést hogy megvédjék a gyermeket az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki durvaság, az elhagyás, vagy az elhanyagolás, a rossz bánásmód, vagy a kizsákmányolás (nemi erőszak) bármilyen formájától amíg a szüleinek (vagy akinél elhelyezték ) a felügyelete alatt áll.

6 A gyermekvédelmi Tv. A Tv. Célja, hogy segítséget nyújtson a szülői kötelességek teljesítéséhez A veszélyeztetettség megelőzéséhez és megszüntetéséhez A hiányzó szülői gondoskodás pótlásáról A gyermek családjától csak saját érdekében választható el - ennek során joga van a családot pótló ellátáshoz, a helyettesítő védelemhez! A helyettesítő védelem során figyelemmel kell lenni nemzetiségi, etnikai és kulturális hovatartozására. A speciális gyermekotthonban elhelyezett gyermeket fokozott védelemben kell részesíteni!

7 A helyettesítő védelem Kulcsfogalom! A gyermek családjából - Akár ideiglenesen - Akár átmenetileg - Akár tartósan Akkor kerülhet ki, ha ez az érdekében áll!

8 Ha tartósan kerül ki a gyermek Speciális szabályozás lép életbe: - ilyen esetben a gyermek aki saját érdekében nem hagyható meg családi környezetében Jogosult: 1. Családnál történő elhelyezésre 2. Az iszlám jog Kafalah-ja szerinti gondnokságra 3. Az örökbefogadásra 4. Illetve szükség esetén- megfelelő gyermekintézményben történő elhelyezésre (Egyezmény 20. cikk)

9 Ha ideiglenes, vagy átmeneti a kikerülés Az ideiglenes illetve átmeneti családból történő kikerülés történhet 1. - a szülő szándékának megfelelően 2. A szülő hozzájárulásával (beleegyezésével) 3. A szülő szándéka (akarata) ellenére

10 Hatályos jogi szabályozás A csjt (72A. ) szabályai szerint a gyermek elhelyezéséről a szülők állapodnak meg A szülők megegyezésének hiányában: akinél a gyermek számára kedvezőbb Ha a szülőnél történő elhelyezés a gyermek érdekét veszélyezteti- a bíróság másnál is elhelyezheti a gyermeket Ha a gyermek érdekében azonnali intézkedésre van szükség a bíróság soron kívül ideiglenes intézkedéssel- határoz!

11 Korábbi jogi szabályozás a csjt-ben Korábbi jogi szabályozás: Csjt 92/A. A gyámhatóság a veszélyeztetett kiskorú esetében 1./ -elrendeli a szükséges védő és óvó intézkedéseket 2./ A szülő kérelmére, vagy beleegyezésével a kiskorút intézetben helyezi el 3./ A kiskorút intézeti nevelésbe veszi (a szülő akarata ellenére) 4./ Azonnali intézkedést igénylő esetben a kiskorút ideiglenes hatállyal intézetbe utalja- Illetőleg a gyermeket ideiglenesen a különélő másik szülőnél, vagy alkalmas más személynél helyezi el 5./ A kiskorút állami nevelésbe veszi

12 Hatályos szabályozás a Gyvt.-ben GYVT. X. fejezet: ideiglenes hatályú elhelyezés: újszerű a részletesen körülírt tényállás Ha a gyermek felügyelet nélkül marad Vagy testi, értelmi, érzelmi, és erkölcsi fejlődését - - családi környezete - vagy önmaga súlyosan veszélyezteti, És emiatt azonnali elhelyezése szükséges, A jegyző A gyámhivatal valamint a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a bv. parancsnok, (a továbbiakban beutaló szerv?)

13 folytatás A gyermeket ideiglenesen A nevelésére alkalmas, azt vállaló, különélő szülőnél Más hozzátartozónál illetve személynél Vagy ha erre nincs lehetőség A legközelebbi ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermekek ellátását is biztosító nevelőszülőnél, Vagy ha erre sincs Az erre kijelölt gyermekotthonban helyezi el És erről értesíti az ill. gyámhivatalt

14 Újszerű a szabályozásban A Tv. meghatározza a súlyos veszélyeztetettség fogalmát: A gyermek olyan bántalmazása, Elhanyagolása Amely az életét közvetlen veszélynek teszi ki Vagy, testi, értelmi, érzelmi, vagy erkölcsi fejlődésében jelentős és helyrehozhatatlan károsodást okozhat. ( Megjegyzés: Ptk. nem vagyoni kár: tartós és súlyos, vagy tartós, vagy súlyos károsodás)

15 Következménye A szülői felügyelet részjogosítványai közül a gondozás- nevelés joga szünetel Az ügyben az eljáró szerv végzést hoz,, ami álláspontom szerint több okból is aggályos! Ad 1./ Az ideiglenes elhelyezésről szóló eljárást lezáró döntés mindenképpen érdemi! (erről szól ez az eljárás) Ad 2./ Az a tény, hogy a későbbiek során ezt a gyámhivatal felülvizsgálja nem teszi kikerülhetővé a jogorvoslathoz való alkotmányos jogot, különösen egy ilyen különösen védett jogterületen mint a szülői felügyeleti jog.

16 Következmények 2. A korábbi jogi szabályozás azonnal végrehajtható határozati formát tartalmazott, amely jogorvoslattal megtámadható volt. Problémát ebben az időben a nem gyámhatóság által alkalmazott ideiglenes hatályú elhelyezés ellen benyujtott fellebbezés elbirálási fóruma jelentett. A Ket hatályba lépésekor a Gyer. ellentmondásosan szabályozott: a )7.. Cime: a határozat tartalma volt, de szövegben már végzés szerepelt. A probléma ebben a jogorvosláshoz való jog kérdése! A gyámhivatali határidő gyakran nem tartható ( akár a hivatalnak fel nem róhatóan is) ugyanakkor a szülőtől ténylegesen akár karhatalom igénybevételével is elvették a gyermekét és sehová sem fordulhatott!

17 A megoldás Az ideiglenes hatályú elhelyezésre határozati formát kell előírni, úgy,hogy a fellebbezés lehetőségét kizárjuk, és ezzel megnyílik az út a bírósági felülvizsgálathoz - így az alkotmányos jogorvoslathoz való jog sem sérülne! Így nem okozna gondot a jogorvoslat fórumrendszere sem!

18 A szülői felügyelet kérdése A Tv. Szerint a gondozás nevelés joga szünetel, de a szülői felügyelet fennáll! Ugyanakkor szünetel a szülői felügyeleti jog ha az arra jogosult ennek gyakorlásában ténylegesen akadályoztatva van (csjt. 91./1./bek.b./ pontja) Kevés pregnánsabb esete van ennek ennél Ez alatt az idő alatt számos beavatkozást igényelhet a gyermek pl.: invazív eü. bevatkozást, transzfúziót, drogfüggőséggel összefüggő intézkedések, személyi szabadság korlátozása stb Az ideiglenes elhelyezés időtartamára legalább eseti gondnokot kellene rendelni a gyermek számára

19 A családba fogadás A családba-fogadás lényege, hogy a szülők és a családba fogadók közötti megállapodás alapján hatósági jóváhagyással- A gyermek feletti felügyeleti jog gyámság útján történő rendezésével bírósági eljárást nem igénylő módon Rendezzük a gyermek elhelyezését Az intézkedéssel gyakran elkerülhető a gyermek nevelésbe vétele is! Gyvt. módosítás értelmében a már nevelésbe vett gyermek esetében is mód nyílik a családba fogadás engedélyezésére.

20 Az Id. Hat. Elh. jogkövetkezményei A Gyámhivatal 22 munkanapon belül (?) - megszünteti az id. hat elh.-t, - 27 munkanapon belül elrendeli a gyermek átmeneti, vagy tartós nevelésbevételét, vagy - 45 munkanapon belül pert indít az id.hat.elh. fenntartása vagy megváltoztatása- mellett - a gyermekelhelyezés megváltoztatása, illetve - A szülői felügyeleti jog megszüntetése iránt

21 Id. hat. Elh. és jogkövetkezményei (forrás: OSAP 2006) jegyző VGYH Más sz. összesen Id. hat. Elh..sz. Érintettkiskorúak sz. különélő szülönél elh. harmadik sz. gyermekotthon ÁTN SZFM per GYEM per Id.hat megsz. CSf. Öf.

22 Id.Hat.Elh. Zala megyében (2008) Jegyző VGYH Más.sz. Összesen Id.H.e.kk.sz. Kül.é.sz. 3.szem nev.sz. gy.otth. ATN sz. TN GYE per SZF. Per Megsz Csf. Öf.

23 Átmeneti nevelésbe vétel A Gyvt. XI. fejezete értelmében a Gyh. a gyermeket átmeneti nevelésbe veszi, ha - fejlődését családi környezete veszélyezteti - és veszélyeztetettségét az alapellátás igénybevételével, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni - Illetve attól eredmény nem várható Továbbá: - ha gyermek megfelelő gondozása családján belül nem biztosítható

24 Az átmeneti nevelésbe vétel tehát két osztatú: Egyrészt: represszív jellegű- azaz a szülő felróható magatartásának következménye másrészt objektiv jellegű azaz elrendelésének oka a szülőn kívülálló, pl. a gyermek magatartásában, illetve egyéb külső körülményekben irható körül

25 Lényeges, hogy a ÁTN elrendeléséhez nem kell fennállnia a súlyos veszélyeztetettségnek Arra mindig a gyermek érdekében kerül sor, Represszió esetén sem kell szükségszerűen büntetőjogi felelősséget megállapítani Azaz a gyermek veszélyeztetésének azon foka, amely még nem éri el a büntethetőség mértékét, már involválhatja a gyermekvédelmi intézkedést. Addig tart amíg a család képessé válik ismét a gyermek nevelésére!

26 Eljárás A gyámhivatal az átmeneti nevelésbe vételről soron kívül határoz! A határozat a fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható! (nem nyilvánítandó!) Értelemszerűen azonban vonatkozik rá a KET. 101./4./ bekezdése mely szerint az azonnali végrehajthatóságot külön ki kell mondani és meg kell indokolni! Az indokolásban nem elégséges csak a gyermek tartására gondozására történő utalás!

27 GYER A Gyer ellentmondásba került (?) a KET A GYVT szabályaival, mert a határozat tartalmánál rögzíti a fellebbezésre tekintet nélküli végrehajthatóságot! Álláspontom szerint ez akkor és csak akkor kelléke a határozatnak, ha annak kimondása szükséges és indokolt volt! Tkp. a Gyer /1./bek. k.)pontja a határozat tartalmáról szól ( tehát ha a Tv. alapján a gy.hiv. erről rendelkezett ezt a határozatnak is tartalmaznia kell!)

28 Elhelyezési javaslat A gondozási nevelési színtérre vonatkozik! MÉGIS A Gyer 103 /2/bek mintha új eljárásra utasíthatná a gyámhivatalt (a gyámhivatal ismételten megvizsgálja az átmeneti nevelésbe vétel feltételeit ) Ki az ügy ura?? A szakértői bizottság szakértő és nem szakhatóság!

29 A gyermek nemzetiségi vallási és kulturális hovatartozása? Kitől szerezhető be az információ?

30 Az ÁTN jogkövetkezményei A Gyh. a szülő és az átn. gyermek kapcsolatát, A szülőnek a gondozási hellyel való együttműködését Továbbá a szülő magatartásában, életvitelében, körülményeiben beálló változásokat folyamatosan figyelemmel kíséri! Lényeges a bekerülés indokainak, illetve a megszüntetés feltételeinek összhangja

31 Kapcsolattartás-együttműködés Az átn. gyermeket illetve szülőjét megilleti a kapcsolattartás joga De Ha a szülő a kapcsolattartással visszaél - a gyermek, vagy a gyermeket gondozó sérelmére - magatartásával a gyermek nevelését veszélyezteti, a kapcsolattartási jog korlátozható, megvonható! ha szülő - neki felróhatóan a gyermek érdekét súlyosan sértő módon- nem müködik együtt a gyermeket gondozóval, - illetve gyermekével nem tart kapcsolatot, - továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein nem változtat a gyámhivatal pert indít a szülői felügyelet megszüntetése iránt!

32 Felülvizsgálat Az intézkedés célja: a gyermek átmeneti kiemelése Ezért folyamatosan vizsgálandó a megszüntetés lehetősége (a gyh. a gyermek átmeneti nevelését megszünteti, ha annak feltételei már nem állnak fenn) A gyh. hivatalból évente (félévente) a gyjsz. és a TEGYESZ tájékoztatása,ill javaslata alapján felülvizsgálja. A kötelező felülvizsgálat nem váltja ki a folyamatos figyelemmel-kísérési kötelezettséget! (de ennek nincsenek meg a személyi feltételei)

33 ÁTN. megszűnése Megszűnik ha a gyermek Tartós nevelésbe kerül Örökbe fogadták Nagykorúvá vált Bírósági ítélet alapján (gyermek -elhelyezési perben hozott )

34 Örökbefogadhatóvá nyilvánitás Az átmeneti nevelés, a szülői jogok kötelezettségek körében nem nélkülözhető ennek tárgyalása A gyh az ÁTN gyermeket örökbefogadhatóvá nyilvánitja ha szülő Önhibájából 1 éve nem tart rendszeres kapcsolatot Életvitelén, körülményein nem változtat És emiatt az átmeneti nevelés nem szüntethető meg. (CSJT. 48/A..) Ha összevetjük a Gyvt 78./3./ bek.-ével ( szü. felügy.megsz. ir. per) látjuk, hogy mindkettő kötelező nem vagylagos intézkedés, együtt mégsem alkalmazható! Az alkalmazás eltérése talán a súlyos felróhatóságban van

35 Öf. nyilvánítás 2. Akkor is sor kerül az intézkedésre, ha a szülő lakó és tartózkodási helyét új lakó és tartózkodási helye hátrahagyása nélkül változtatja meg és felkutatása fél éven át nem járt eredménnyel Vagy a szülő gyermekével fél éven át semmiféle kapcsolatot nem tart Az öf. nyilvánitással egyidejüleg a szülő kapcsolattartási joga is korlátozható, vagy szüneteltethető. Ha a kk. örökbefogadására nem kerül sor, és a gyh. az ÁTN-t megszünteti, az öf. Nyilvánitó határozat hatályát veszíti.

36 Vitatott kérdések Egyéni elhelyezési terv: Gyer 107./4./ - a Gyh. egyéni elhelyezési terv elfogadásáról való döntése nem terjed ki a /3./bekben foglalt rendelkezésekre! Um.: azokra a feltételekre amelyeket a szülőnek, a gyermeknek kell biztosítania amelyek teljesitése nélkül az átmeneti nevelés nem szüntethető meg az ennek érdekében igénybevehető szolgáltatások megjelölésére - a szakszolgálat a gyo. családgondozója és a gyjsz. családgondozója közti munkamegosztás elveire!!!? Miért nem?

37 Javaslatok Átmeneti nevelés időtartamának korlátozása, ( pl. 2 évhez) kötése A tartós nevelés terminológiáját a 2 évnél hosszabban állami gondoskodásban élő gyermekekre használni A szülői felügyelet megszűnése illetve megszüntetése esetében alkalmazott gyermekvédelmi intézkedésre új terminológia bevezetése.

38 Köszönöm a figyelmet! Dr. Tőke Alajos

Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid bemutatása

Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid bemutatása TÁMOP-557-08/1-2008-0001 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/II Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid

Részletesebben

Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól

Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól Tájékoztató a városi gyámhivataloknak a gyámhatósági jogszabályok 2011. január 1-i változásairól 2011. január 1. napján hatályba lépett a 2010. évi CLXXI. törvény, mely módosította a gyermekek védelméről

Részletesebben

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban:

I. számú melléklet. 2. számú táblázat Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyermekek száma kor szerinti eloszlásban: 29 I. számú melléklet 1. számú táblázat 0-18 éves gyermekek korcsoport szerinti megoszlása 2004. év 2005. év korosztály férfi (fő) nő (fő) összesen férfi (fő) nő (fő) összesen 0-2 éves 2265 2122 4387 2364

Részletesebben

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/III A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői

Részletesebben

A hazai gyermekvédelmi rendszer működtetése az állam és az önkormányzatok feladata. A legfontosabb gyermekvédelmi feladatok közé tartozik

A hazai gyermekvédelmi rendszer működtetése az állam és az önkormányzatok feladata. A legfontosabb gyermekvédelmi feladatok közé tartozik GYERMEKVÉDELEM jegyzet A hazai gyermekvédelmi rendszer működtetése az állam és az önkormányzatok feladata. A legfontosabb gyermekvédelmi feladatok közé tartozik 1. a gyermekek családban való nevelkedésének

Részletesebben

G y e r m e k e i n k

G y e r m e k e i n k G y e r m e k e i n k védelmében delmében A jegyzői i gyámhat mhatóság g feladat és hatásk sköre Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, 149/1997.(IX.10.)

Részletesebben

A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások kapcsolata

A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások kapcsolata TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A gyermekvédelemről szóló törvény rendelkezései A szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ellátások

Részletesebben

Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/ Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/

Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/ Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/ GYÁMHIVATAL Ügyintézők Laczkóné Kottner Erzsébet gyámhivatal-vezető fszt. 14. sz. 47/565-276 Balázs Ildikó ügyintéző fszt. 12. sz. 47/565-278 ügyintéző fszt. 12. sz. 47/565-280 ügyintéző fszt. 13. sz.

Részletesebben

MAKÓ VÁROS NÉPESSÉGÉNEK ALAKULÁSA. MEGNEVEZÉS Állandó lakosok száma: Születések száma:

MAKÓ VÁROS NÉPESSÉGÉNEK ALAKULÁSA. MEGNEVEZÉS Állandó lakosok száma: Születések száma: 1 / 6 2. sz. melléklet MAKÓ VÁROS NÉPESSÉGÉNEK ALAKULÁSA MEGNEVEZÉS 2000 2001 2002 2003 Állandó lakosok száma: 26090 25908 25893 25825 Születések száma: 245 214 230 245 Halálesetek száma: 413 358 360 379

Részletesebben

Gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezésének gyermekjogi kérdései

Gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezésének gyermekjogi kérdései DUENAS-BERDÁR VALÉRIA: Gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezésének gyermekjogi kérdései A gyermekek számára biztosított jogok az emberi jogok különleges és sajátos részterületét képezik. Az elmúlt évtizedekben

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata

A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata dr. Sipos László PhD docens A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata Digitális oktatási segédanyag Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2015. A gyermeki jogok testi, értelmi, érzelmi,

Részletesebben

A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata

A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata dr. Sipos László PhD docens A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata Digitális oktatási segédanyag Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2017. A gyermeki jogok testi, értelmi, érzelmi,

Részletesebben

Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella. A gyámi csoport feladatai és működése

Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella. A gyámi csoport feladatai és működése Gyermekvédelmi Gyámi Csoportvezető: Varga Gabriella A gyámi csoport feladatai és működése A családjogi törvény fogalmazása szerint, Az a kiskorú, aki nem áll szülői felügyelet alatt, gyámság alá tartozik.

Részletesebben

Gyámügyi feladatkörben tett intézkedések gyermekeink biztonságáért

Gyámügyi feladatkörben tett intézkedések gyermekeink biztonságáért Gyámügyi feladatkörben tett intézkedések gyermekeink biztonságáért dr. Lantai Csilla főosztályvezető Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály A gyermeki jogok jelentősége A

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998. (IV.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. április 25-i ülésére. Tárgy: Beszámoló Dorog Város Gyámhatóságának 2007.

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. április 25-i ülésére. Tárgy: Beszámoló Dorog Város Gyámhatóságának 2007. EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. április 25-i ülésére Tárgy: Beszámoló Dorog Város Gyámhatóságának 2007. évi munkájáról Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

Az elkövető kiskorú védelembe van-e véve?

Az elkövető kiskorú védelembe van-e véve? 1 Megelőző elrendelése vagy mellőzése Bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható v. vádolt a gyermek Elzárással is sújtható szabálysértés miatt szabálysértési eljárás alá vonták a gyermeket

Részletesebben

A rokonság. Alapja: leszármazás, örökbefogadás - teljes rokonság (4:97. )

A rokonság. Alapja: leszármazás, örökbefogadás - teljes rokonság (4:97. ) A rokonság Alapja: leszármazás, örökbefogadás - teljes rokonság (4:97. ) Az apai jogállás keletkezése Vélelmet keletkeztető tények (sorrend!): 1. házassági kötelék (4:99. ) 2.élettársak reprodukciós eljárásban

Részletesebben

GYÁMÜGYI TEVÉKENYSÉG

GYÁMÜGYI TEVÉKENYSÉG GYÁMÜGYI TEVÉKENYSÉG I. JEGYZŐK, VÁROSI ÉS MEGYEI GYÁMHIVATALOK által szolgáltatott adatok összesítése 2003. évi adatok ORSZÁGOS, és néhány megyei tábla a 227/2002. (XI.7.) Korm. rendelet alapján 1210.

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében. 2014. szeptember 23.

A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében. 2014. szeptember 23. A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében 2014. szeptember 23. Szempontsor Eddigi tapasztalatok: Teljes körű adatszolgáltatás a gyámhivatalok felé Egyre jobb minőségű,

Részletesebben

GYÁMÜGYI TEVÉKENYSÉG

GYÁMÜGYI TEVÉKENYSÉG GYÁMÜGYI TEVÉKENYSÉG I. JEGYZŐK, VÁROSI ÉS MEGYEI GYÁMHIVATALOK által szolgáltatott adatok összesítése 2005. évi adatok ORSZÁGOS, és néhány megyei tábla a 303/2004.(XI.2.) Korm. rendelet alapján 1210.

Részletesebben

Szentendre Városi Gyámhivatal

Szentendre Városi Gyámhivatal Szentendre Városi Gyámhivatal 2000 Szentendre Városház tér 3. Tel: 06 26 503 328 Fax: 06 26 503 331 E-mail: gyamhivatal@ph.szentendre.hu Beszámoló Szentendre Városi Gyámhivatal 2008. évi munkájáról Szentendre

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó

T á j é k o z t a t ó Segesd, Ötvöskónyi és Beleg Községek Körjegyzőjétől 7562 Segesd, Szabadság tér 1. Tel.: 82/733-402 E-mail: segesd@somogy.hu Szám: T á j é k o z t a t ó A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete Hatályos:2015-03-01 -tól Encsencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati

Részletesebben

(1) A Gyvt-ben meghatározott egyes ellátási formák közül az önkormányzat képviselőtestülete

(1) A Gyvt-ben meghatározott egyes ellátási formák közül az önkormányzat képviselőtestülete Bocskaikerti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (VII. 01.) KT. számú rendelete a gyermekek védelmével összefüggő pénzbeli és természetben nyújtott ellátások, valamint a személyes gondoskodást

Részletesebben

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve 1 A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala 2010. évi munkaterve A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala (továbbiakban: Szociális

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. A jogorvoslati rendszer alapjai Előzetes megjegyzések Törvényesség követelménye megfeleljen a meghozatalra vonatkozó valamennyi anyagi és eljárási szabálynak Egy aktus

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a május 26. napján tartandó Képviselő-testületi ülésre

BESZÁMOLÓ. a május 26. napján tartandó Képviselő-testületi ülésre BESZÁMOLÓ a 2011. május 26. napján tartandó Képviselő-testületi ülésre Tárgy: beszámoló Dévaványa Város Gyámhivatalának tevékenységéről és a gyermekvédelmi feladatainak ellátásról a 2010. év vonatkozásában

Részletesebben

Gyermekjogi képviselő továbbképzés Gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatás II. Készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta

Gyermekjogi képviselő továbbképzés Gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatás II. Készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta Gyermekjogi képviselő továbbképzés Gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatás II. Készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta. Fontosabb jogszabályok I. 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 2013. évi XXVII.

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 13/2001. (IV.27.) SZ. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 13/2001. (IV.27.) SZ. RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 13/2001. (IV.27.) SZ. RENDELETE a gyermekvédelem helyi rendszeréről (Egységes szerkezetbe foglalva: 2012. december 14. napján.) Siófok Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Szülõi felügyeleti jog gyakorlás

Szülõi felügyeleti jog gyakorlás Igénylı, kötelezett Szülõi felügyeleti jog gyakorlás Ha a szülõi felügyeletet együttesen gyakorló szülõk a szülõi felügyelet körébe tartozó kérdésekben nem tudnak megegyezni, a gyámhivatal döntését bármelyik

Részletesebben

A rendelet célja 1. II. A rendelet hatálya

A rendelet célja 1. II. A rendelet hatálya 1 MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 52/2003.(XI.11.) sz. rendelete az önkormányzat fenntartásában lévő személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi intézmények által biztosított ellátások formáiról,

Részletesebben

A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON

A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON dr. Radoszáv Miklós Fővárosi TEGYESZ GYERMEKI JOGOK A legalapvetőbb gyermeki jogok: az élethez való jog a származás megismerésének joga a családban

Részletesebben

A családjog kézikönyve

A családjog kézikönyve Dr. Bajory Pál Dr. Kiss Éva Dr. Bencze Lászlóné Dr. Kőrös András Dr. Brávácz Ottóné Dr. Makai Katalin Dr. Csiky Ottó Némethné dr. Bokor Klára Dr. Filó Erika Dr. Söth Lászlóné Dr. Katonáné dr. Pehr Erika

Részletesebben

GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. FEBRUÁR 20. KÉSZÍTETTE: BURKÁNÉ DR. NAGY BEÁTA TÁMOP

Részletesebben

Gyermeki jogok. 1997. évi XXXI. tv. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Gyermeki jogok. 1997. évi XXXI. tv. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Gyermeki jogok 1997. évi XXXI. tv. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Alapelvek A védelmet ellátó szervezetek (helyi önk., gyámhiv., bíróság, rendőrség, ügyészség, pártfogó felügyelői szolgálat

Részletesebben

9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK

9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK 9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK 9.1 Gyermekjóléti szolgálatatás 9.1.1 Gyermekjóléti intézmények férőhelyeinek megyénként, 2004 Gyermekek átmeneti gondozása Bölcsődék Családi napközik Helyettes szülők Gyermekek

Részletesebben

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dr. Boros Zsuzsa Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Átmeneti rendelkezések A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről

Részletesebben

A rendelet hatálya. Az eljárás alapja

A rendelet hatálya. Az eljárás alapja Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. február 3. Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2003.(VI.25.) számú rendelete a

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában

A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában A pedagógiai szakszolgálat szerepe a gyermekek veszélyeztetésének, bántalmazásának megelőzésében, feltárásában Hargitai Enikő Éva Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 Statisztikai adatok A bántalmazás/elhanyagolás

Részletesebben

Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012.(IX.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi

Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012.(IX.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012.(IX.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátások szabályozásáról 2 Homokbödöge Község Önkormányzat

Részletesebben

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004. (IV. 29.) önkormányzati R E N D E L ET E. A gyermekek védelméről

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004. (IV. 29.) önkormányzati R E N D E L ET E. A gyermekek védelméről Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004. (IV. 29.) önkormányzati R E N D E L ET E A gyermekek védelméről (Egységes szerkezetben a 8/2005. (VI. 28.) Kt. rendelet*, a 4/2010. (II.

Részletesebben

Lókút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2006. (III.31.) rendelete GYERMEKEK VÉDELMÉRŐL

Lókút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2006. (III.31.) rendelete GYERMEKEK VÉDELMÉRŐL Lókút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2006. (III.31.) rendelete GYERMEKEK VÉDELMÉRŐL Lókút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a többször módosított 1997. XXXI. törvényben kapott felhatalmazás

Részletesebben

A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013.

A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013. A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013. Miről lesz szó az ellátási igények háttere bekerülési okok a bekerülők jellemzői a bent lévők

Részletesebben

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelete. A gyermekvédelem helyi rendszeréről

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelete. A gyermekvédelem helyi rendszeréről Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (III. 20.) önkormányzati rendelete A gyermekvédelem helyi rendszeréről Tartalomjegyzék I. FEJEZET ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK

GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS V. TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK 2005. évi adatok összesítése (ORSZÁGOS és néhány megyei) a 303/2004.(XI.2.) Korm. rendelet alapján 1209. számon elrendelt JELENTÉS

Részletesebben

Sármellék Község Önkormányzata Képviselőtestületének

Sármellék Község Önkormányzata Képviselőtestületének Sármellék Község Önkormányzata Képviselőtestületének 7/2004. /VI. 25./ RENDELETE a gyermekvédelem helyi rendszeréről Sármellék Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat 15/2007. (VI. 27.) önkormányzati RENDELETE

A Tolna Megyei Önkormányzat 15/2007. (VI. 27.) önkormányzati RENDELETE A Tolna Megyei Önkormányzat 15/2007. (VI. 27.) önkormányzati RENDELETE a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátások formáiról, igénybevételéről és a fizetendő térítési díjról A Tolna Megyei

Részletesebben

A tankötelezettség teljesítéséről újra

A tankötelezettség teljesítéséről újra A tankötelezettség teljesítéséről újra 2012. március 22. dr. Rácz Julianna DMJV PH Családvédelmi Osztály vezetője Az iskola teendői igazolatlan mulasztás esetén a) első mulasztás: szülő értesítése b) ismételt

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Az Eht. és a Ket. 2016. január 1-től hatályos módosításai Építtetői, tervezői és kivitelezői F ó r u m 2016. március 31. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény

Részletesebben

GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. FEBRUÁR 20. KÉSZÍTETTE: BURKÁNÉ DR. NAGY BEÁTA TÁMOP

Részletesebben

Nagyatádi Járási Hivatal Járási Gyámhivatala

Nagyatádi Járási Hivatal Járási Gyámhivatala Nagyatádi Járási Hivatal Járási Gyámhivatala Elérhetőségek: Hoffmann Andrea gyámhivatal vezető 82/504-053 126. mellék Nagyatád, Baross G. u. 5. fsz. 2. sz. iroda Molnár Orsolya gyámügyi ügyintéző 82/504-053

Részletesebben

A Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és a kerületi gyermekjóléti szolgáltatók együttműködésének szakmai alapelvei

A Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és a kerületi gyermekjóléti szolgáltatók együttműködésének szakmai alapelvei A Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és a kerületi gyermekjóléti szolgáltatók együttműködésének szakmai alapelvei közösen megfogalmazott szabályok, alapvetések 2014. július 1. Az együttműködés általános

Részletesebben

Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2007. /VI. 28./ Rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2007. /VI. 28./ Rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2007. /VI. 28./ Rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Kömlő Község Önkormányzatának Képviselő Testülete, a gyermekek védelméről

Részletesebben

A szociális ellátórendszer ellátásai 2015 (Szociálpolitika) Dr. Mélypataki Gábor

A szociális ellátórendszer ellátásai 2015 (Szociálpolitika) Dr. Mélypataki Gábor A szociális ellátórendszer ellátásai 2015 (Szociálpolitika) Dr. Mélypataki Gábor A társadalombiztosítás rendszere ellátások 1997:LXXXI. és LXXXIII. törvény Egészségbiztosítási ellátások: a) egészségügyi

Részletesebben

Áldozatsegítés ember- és gyermekjogi megközelítésben Nemzetközi trendek Dr. (Habil) Herczog Mária Ph.D. Egyetemi docens ENSZ Gyermekjogi Bizottság

Áldozatsegítés ember- és gyermekjogi megközelítésben Nemzetközi trendek Dr. (Habil) Herczog Mária Ph.D. Egyetemi docens ENSZ Gyermekjogi Bizottság Áldozatsegítés ember- és gyermekjogi megközelítésben Nemzetközi trendek Dr. (Habil) Herczog Mária Ph.D. Egyetemi docens ENSZ Gyermekjogi Bizottság tagja Budapest, 2012. December 11. Sokféle megközelítési

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Gyámhivatal

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Gyámhivatal Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Gyámhivatal 1153 Bp., Bácska u. 14. 1601 Bp. Pf. 46. Tel.: 305-3100 Fax.: 305-3211 gyamhivatal@bpxv.hu www.bpxv.hu Ügyfélfogadási idı:

Részletesebben

Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2006.(V.18.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2006.(V.18.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Magyarszerdahely község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2006.(V.18.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Magyarszerdahely község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Pannonhalma Város Önkormányzat 2011. május 31-én tartandó képviselő testületi ülésének 1. napirendi pontjához

ELŐTERJESZTÉS. Pannonhalma Város Önkormányzat 2011. május 31-én tartandó képviselő testületi ülésének 1. napirendi pontjához ELŐTERJESZTÉS Pannonhalma Város Önkormányzat 2011. május 31-én tartandó képviselő testületi ülésének 1. napirendi pontjához Tárgy: Beszámoló a gyermekvédelmi feladatok ellátásáról Tisztelt Képviselő testület!

Részletesebben

Gyermekvédelmi ellátás rendszere II.

Gyermekvédelmi ellátás rendszere II. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere II. Előadó: Kátainé Lusztig Ilona gyermekjogi képviselő 2013. október

Részletesebben

Rendelet hatálya 1. Pénzbeli ellátások 2. 1 3.. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

Rendelet hatálya 1. Pénzbeli ellátások 2. 1 3.. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás TAKTASZADA KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/1999. (IV.28.) számú rendelete a gyermekvédelmi támogatásokról és a gyámügyi ellátásokról Taktaszada Község Képviselőtestülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények száma megyénként, Családi napközik

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények száma megyénként, Családi napközik 9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS 9.1.1 A gyermekjóléti intézmények megyénként, 2002 Gyermekjóléti szolgálatok Bölcsődék Családi napközik Házi gyermekfelü gyeletek Gyermekek átmeneti gondozása Helyettes szülők

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet 1. Napirend gyermekvédelmi rendelet - előterjesztés 1. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet Tisztelt képviselő-testület!

Részletesebben

A MAGYAR GYERMEKVE DELMI RENDSZER MŰ KÖ DE SE AZ ÖNLINE KÖ RNYEZETBEN TÖ RTE NÖ GYERMEKVESZE LYEZTETE S TŰ KRE BEN

A MAGYAR GYERMEKVE DELMI RENDSZER MŰ KÖ DE SE AZ ÖNLINE KÖ RNYEZETBEN TÖ RTE NÖ GYERMEKVESZE LYEZTETE S TŰ KRE BEN A MAGYAR GYERMEKVE DELMI RENDSZER MŰ KÖ DE SE AZ ÖNLINE KÖ RNYEZETBEN TÖ RTE NÖ GYERMEKVESZE LYEZTETE S TŰ KRE BEN A magyar gyermekjóléti, gyermekvédelmi, gyámügyi szabályozás törvényi alapja a gyermekek

Részletesebben

Szentes Város Polgármesteri Hivatal Gyámhivatala 2010. évi legfontosabb hatósági intézkedéseiről, feladatairól a következők szerint számolok be:

Szentes Város Polgármesteri Hivatal Gyámhivatala 2010. évi legfontosabb hatósági intézkedéseiről, feladatairól a következők szerint számolok be: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Gyámhivatala 6600 Szentes, Kossuth tér 6. J-16381-2/2011. Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Tárgy: Tájékoztató a gyámhivatal 2010. évi hatósági

Részletesebben

A magántanulói jogviszony

A magántanulói jogviszony Magántanulói jogviszony jellemzői: A magántanulói jogviszony Beiratkozási kötelezettség. Félévkor és év végén osztályozóvizsga. A magántanuló az iskolával tanulói jogviszonyban áll. Megilletik ugyanazok

Részletesebben

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek száma megyénként, Házi gyermekfelü gyeletek

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek száma megyénként, Házi gyermekfelü gyeletek 9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS 9.1.1 A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek megyénként, 2003 Bölcsődék Családi napközik Házi gyermekfelü gyeletek Gyermekek átmeneti gondozása Helyettes szülők Gyermekek

Részletesebben

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.)

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) A házirendben foglaltak biztosítják a Gyermekjóléti Központ szolgáltatásait

Részletesebben

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások

Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások Az új Pp. jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület 2019. március 1-én tartott ülésén elfogadott állásfoglalások 65. Ha a bíróságnak az állítási szükséghelyzettel érintett tényállítás

Részletesebben

Szociális ügyek. Szociális ügyintéző: Pölöskeiné Köstner Szilvia igazgatási főmunkatárs Telefon: 99/330-012. Ügyintézési határidők:

Szociális ügyek. Szociális ügyintéző: Pölöskeiné Köstner Szilvia igazgatási főmunkatárs Telefon: 99/330-012. Ügyintézési határidők: Szociális ügyintéző: Szociális ügyek Pölöskeiné Köstner Szilvia igazgatási főmunkatárs Telefon: 99/330-012 Ügyfélfogadási időpontok:. hétfő: 08:00-12:00; 13:00-16:00 kedd 13:00-15:30 szerda: 08:00-12:00

Részletesebben

Z Á H O N Y VÁROS. Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2011./IV.16./ Önkormányzati rendelete

Z Á H O N Y VÁROS. Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2011./IV.16./ Önkormányzati rendelete Z Á H O N Y VÁROS Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2011./IV.16./ Önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

Mell.: 2 db kimutatás ASZKGYSZ beszámolója

Mell.: 2 db kimutatás ASZKGYSZ beszámolója Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105 731/2013. Tárgy: Az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának

Részletesebben

GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ GYERMEKJOGI KÉPVISELŐ TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI IGAZGATÁS II. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 25. KÉSZÍTETTE: BURKÁNÉ DR. NAGY BEÁTA

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához

TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához TÁJÉKOZTATÓ ÉS MINTA Házasság felbontása iránti keresetlevél benyújtásához A mellékelt minta szerint benyújtott keresetlevélben kérheti a bíróságtól házasságának felbontását. Hogyan készítse el a keresetlevelet?

Részletesebben

A védelembe vételi eljárások gyakorlata. Mentuszné dr. Terék Irén ÉMRÁH SZGYH Eger Június 2.

A védelembe vételi eljárások gyakorlata. Mentuszné dr. Terék Irén ÉMRÁH SZGYH Eger Június 2. A védelembe vételi eljárások gyakorlata Mentuszné dr. Terék Irén ÉMRÁH SZGYH Eger 2010. Június 2. Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (Gyvt.) 149/1997.

Részletesebben

Nyékládháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 28.)sz. rendelete. a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról

Nyékládháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 28.)sz. rendelete. a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról Nyékládháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 28.)sz. rendelete a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról (A módosítással egységes szerkezetbe foglalva.) Nyékládháza Város

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 29-ei soros ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 29-ei soros ülésére ELŐTERJESZTÉS Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 29-ei soros ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Beszámoló a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok 2012. évi ellátásáról

Részletesebben

A VÁROSI GYÁMHIVATAL BESZÁMOLÓJA

A VÁROSI GYÁMHIVATAL BESZÁMOLÓJA EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Dorog városi Gyámhivatal 2008. évi munkájáról Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és

Részletesebben

TÜSKEVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2007./VIII.28./ RENDELETE

TÜSKEVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2007./VIII.28./ RENDELETE TÜSKEVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2007./VIII.28./ RENDELETE A gyermekvédelem önkormányzati rendszeréről, az önkormányzat által biztosított pénzbeli ellátásokról valamint a gyermekvédelmi

Részletesebben

Tárgy: Tájékoztató a gyámhivatal 2007. évi hatósági intézkedéseiről, feladatairól

Tárgy: Tájékoztató a gyámhivatal 2007. évi hatósági intézkedéseiről, feladatairól Szentes Városi Polgármesteri Hivatal Gyámhivatala 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf. 58. Tel.: (63) 510310 J-921-4/2008. Szentes Város Képviselő-testülete Helyben Tárgy: Tájékoztató a gyámhivatal 2007. évi

Részletesebben

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ 1. a) Mit értünk az életmód fogalmán? Milyen tényezők határozzák meg az életmódot? b) Hogyan épül fel a szociális igazgatás szervezete? Milyen szerepet tölt be a megyei szociális és gyámhivatal a szociális

Részletesebben

II. fejezet. Gyermekjóléti Szolgálat működtetése

II. fejezet. Gyermekjóléti Szolgálat működtetése 2. sz. melléklet II. fejezet Gyermekjóléti Szolgálat működtetése Jogszabályok és a fenntartó által előírt feladatok. A gyermekjóléti szolgálat feladatai: 1997. évi XXXI. tv., a 235/1997 ( XII.17.) sz.

Részletesebben

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 29-i nyílt ülésére. napirendi pont

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 29-i nyílt ülésére. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 29-i nyílt ülésére napirendi pont Előterjesztés címe és tárgya: Beszámoló a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok 2012.

Részletesebben

A RENDELET CÉLJA 1.. A RENDELET HATÁLYA 2..

A RENDELET CÉLJA 1.. A RENDELET HATÁLYA 2.. Tarnaméra Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2004. (IV. 01.) rendelete a gyermekek pénzbeli és természetbeni, valamint személyes gondoskodást nyújtó ellátásáról. Tarnaméra Községi Önkormányzat

Részletesebben

Dr. Németh László: A gyermeki jogok érvényesülése a gyermekvédelmi szakellátásba elhelyezési gyakorlat során.

Dr. Németh László: A gyermeki jogok érvényesülése a gyermekvédelmi szakellátásba elhelyezési gyakorlat során. 1 Dr. Németh László: A gyermeki jogok érvényesülése a gyermekvédelmi szakellátásba elhelyezési gyakorlat során. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 10/2008.(IX.16.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokról

Részletesebben

A Magyaryegyszerűsítési programmal bevezetett, 2014 január 1-jétől hatályba lépő változások

A Magyaryegyszerűsítési programmal bevezetett, 2014 január 1-jétől hatályba lépő változások A Magyaryegyszerűsítési programmal bevezetett, 2014 január 1-jétől hatályba lépő változások Örökbefogadhatónak nyilvánítás Örökbefogadás előtti eljárás Örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás 2013.

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (VII. 31.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (egységes szerkezetben a 45/2015. (XII. 18.) a 30/2017. (XII.

Részletesebben

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról. I.FEJEZET Általános rendelkezések

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról. I.FEJEZET Általános rendelkezések Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

2. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások formái 2.

2. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások formái 2. Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (VI.27.) önkormányzati rendelete A Dabasi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ által nyújtott család és gyermekjóléti szolgáltatásról Dabas

Részletesebben

Központi írásbeli vizsgatevékenység Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző

Központi írásbeli vizsgatevékenység Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző T Központi írásbeli vizsgatevékenység 55 762 06 Szociális, gyermek és ifjúságvédelmi ügyintéző Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012.

Részletesebben

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó ÁPOLÁSI DÍJ Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó (Ptk. 8:1.. (1) bek 2.pont) részére biztosított anyagi hozzájárulás. ALANYI JOGÚ ÁPOLÁSI DÍJ:

Részletesebben