Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség"

Átírás

1 Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel. (06 56) Fax: (06 56) Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25 Ügyfélfogadás: hétfő és péntek: 8 12 óráig, szerda: 8-16 óráig. Web: kozeptiszavideki@zoldhatosag.hu Ikt.sz.: /2010. Ea.: Hering Róbert/Kné [56/ ] Tárgy: Beregi komplex árapasztási és ártérrevitalizációs fejlesztés vízjogi létesítési engedélye Vízikönyvi szám: Tisza/7617 A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (székhely: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 19.; rövidített név: FETI-KÖVIZIG) megbízásából eljáró VIZITERV ENVIRON Korlátolt Felelősségű Társaság (4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 15.; rövidített név: VIZITERV ENVIRON Kft.) szeptember 30-án kelt, /2009. számú beadványában a Beregi komplex árapasztási és ártér-revitalizációs fejlesztés vízjogi létesítési engedély kiadására indult eljárásban a következő döntést hoztam: Határozat A VIZITERV ENVIRON Kft. által, 403/2009. számú és az azt módosító májusában összeállított tervdokumentáció alapján vízjogi létesítési engedélyt adok arra, hogy A Beregi Tározó konzorcium [a konzorcium vezető partnere a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (székhely: 1012 Budapest, Márvány utca 1/d); KÜJ: ], [továbbiakban: engedélyes] a Beregi komplex árapasztási és ártér-revitalizációs fejlesztés -t december 31-ig kivitelezhesse az alábbi előírások betartása mellett. Az engedélyezett vízilétesítmények: I. A vízjogi engedély a benyújtott tervdokumentáció szerinti megbontásban tartalmazza az engedélyezett vízilétesítményeket: A. A Beregi árapasztó tározó B. Beregi árapasztó tározó-vízbeeresztő műtárgy C. A Lónyai árapasztó fióktározó és a Beregi vízgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése D. Monitoring és informatikai rendszer A megvalósítani tervezett rendszer céljai: Az árvízi biztonság növelése, a határmenti vidékfeljesztés támogatása a felszíni vízkészletek természetközeli hasznosításával, a természeti értékek megőrzése.

2 2 A.) A Beregi árapasztó tározó Elhelyezkedése: A FETI-KÖVIZIG működési területén (a 2,01 számú Beregi ártéri öblözetben), a Makócsa- és a Szipa-főcsatornák vízgyűjtőterületén tervezett tározó Gergelyiugornya (közigazgatásilag Vásárosnaményhez tartozik), Jánd, Gulács, Tivadar, Tarpa, Hetefejércse, Márokpapi, Tákos és Csaroda települések közötti térségben fekszik. A határoló töltés a legtöbb településhez viszonylag közel húzódik, körtöltésszerűen veszi őket közre. Ezen kívül észak felől a 41-es út, kelet felől a es, illetve a 4127-es sz. utak, dél felől pedig a Jánd Gulács (4113. sz.) közút alkotja a tározó határát. Az árvízi tározó főbb adatai: A vízkivétel helye: Tivadar felett, Tisza 707 fkm Vízkivétel kapacitása: m 3 /s MÁSZ: 114,90 mbf Maximális tározási szint: 109,60 mbf Tározótöltés koronaszint: 110,60 mbf Térfogat: 58 millió m 3 Tározó jogi területe: 60 km 2 Statikus elöntési felület 52,3 km 2 Átlagos vízmélység: 1,11 m Tervezett létesítményei: TÁROZÓTÖLTÉSEK A tervezett árvízi tározó teljes kerülete 56,9 km, határait többségében új töltések alkotják összesen 50,5 km hosszúságban. Ezen kívül 4,5 km-en magaspart határolja az elöntött területet, ezen a szakaszon a töltéssel közel megegyező magasságon burkolt üzemi út került megtervezésre. További 1,9 km-en meglévő közút képezi a tározó határát (Tarpa-Márokpapi között). Meglévő tiszai védvonal a kiválasztott változatban nem képezi a tározó határát, kivételt képez a beeresztő, illetve leeresztő műtárgyak közvetlen közelébe eső két védvonalszakasz, melyek a műtárgyak két oldalán bekötő tározótöltések között elbontásra kerülnek, és új, a műtárgyakhoz kapcsolódó védvonalszakaszok épülnek ki a tiszai elsőrendű védvonal paramétereinek megfelelően. A tározó maximális tározási vízszintje 109,60 mbf, a tervezett töltések burkolat nélküli koronaszintje e fölött 1,0 m-rel, tehát 110,60 mbf szinten kerül kialakításra. A kétoldali rézsűhajlás: 1:3, a koronaszélesség általában: 4,0 m, egy rövidebb szakaszon 5,0 m. A talajtani szakvélemény alapján a humuszleszedés vastagsága átlagosan 50 cm. Déli töltésszakasz: Tisza jobb parti fővédvonal tkm szelvényétől indul, és tiszai védvonalhoz a tkm szelvénynél köt be. A tiszai töltésnél a nyers földmű (burkolat nélküli) kezdő magassága 113,53 mbf, innen csökken le a töltésmagasság Gulácsnál, az tkm-nél 110,60 mbf szintre, ami a maximális tározási vízszint + 1,0. A déli töltésszakasz hossza m. Északi töltésszakasz: A leeresztő műtárgy alatt a tkm szelvénynél indul, és a sz. útba köt be, a 15/1 sz. csatorna keresztezése utáni erdőnél. Az északi töltésszakasz hossza m, a nyers földmű magassága a teljes szakaszon 110,60 mbf. Az északi töltés szakasz nyomvonala természetvédelmi szempontok miatt a júniusában összeállított kiegészítő dokumentáció alapján, négy helyszínen módosult.

3 3 Keleti töltésszakasz: A keleti töltésszakasz Hetefejércse délkeleti végétől indul, és a meglévő tiszai fővédvonalat az tkm szelvényben éri el. Magassága a Kőris-erdőt elérve hasonlóan alakul, mint a déli töltésszakasz, tehát a Tisza felé egyre emelkedik, követve a beeresztési felszíngörbét, a tiszai csatlakozásnál a nyers földmű magassága 113,53 m Bf. A keleti töltés hossza: m. A keleti töltés szakasz nyomvonala természetvédelmi szempontok miatt a júniusában összeállított kiegészítő dokumentáció alapján egy helyszínen módosult. A tározó tervezett új töltései füvesített földmű, 4,0, illetve 5,0 m koronaszélességű, 1:3-as kétoldali rézsűhajlású és mindkét oldalon m széles fenntartási sávval rendelkezik. Az északi töltés a teljes hosszon 4,0 m koronaszélességű, a déli és a keleti töltésszakaszok pedig a tiszai fővédvonal és a Tivadar Tarpa út között 5,0 m koronaszélességgel bírnak, megegyezve a fővédvonallal, illetve a beeresztő műtárgy bekötőtöltéseivel. Altalaj-állékonyság szempontjából veszélyes szakasz lehet az északi töltés (holtágkeresztezéssel is érintett) , tkm közötti szakasza, valamint a tkm közötti szakasza, ahol a fedőréteg elvékonyodik. Ezért e szakaszokon a vízoldali fenntartási sáv szélességében vízzáró szőnyeg építése szükséges a kellő állékonyság biztosítása érdekében. A töltéskoronán a teljes hosszban 3 méter szélességű aszfaltburkolat létesül. A burkolat rétegrendje a 4,0, illetve az 5,0 m koronaszélességű szakaszokon eltér, 35 cm, illetve 50 cm vastagságú. A burkolat aljának magassága a tengelyben mérve éri el a tervezési szintet, tehát a burkolat magassága még e fölött van 35, illetve 50 cm-rel. A rétegrendek az alábbiak. A Déli töltésszakasz a között, a Keleti töltés a között, a teljes Északi töltés és a magasparti szakaszon: 5 cm AB-11 aszfalt 15 cm CKt alap 15 cm homokos-kavics ágyazat geotextília A Déli töltésen a tkm, és a Keleti töltésen a tkm között: 5 cm AB-11 aszfalt 5 cm K22 kötőréteg 20 cm CKt alap 20 cm homokos-kavics ágyazat geotextília A keresztező-, és az ún. bajuszrámpák szintén aszfaltburkolatot kapnak. A burkolt szakaszok és a földutak csatlakozásánál minimálisan 50 m hosszon a földút rendezésre kerül, amiből minimálisan 28 m hosszon burkolatot kap. A tározó töltései a VTT többi tározójához képest viszonylag alacsonyak, azonban hosszabb szakaszokon itt is célszerű hullámvédő erdősáv telepítése. Alkalmazkodva a helyi körülményekhez kisebb vízmélység a tervezett erdősáv szélessége 20 m, a telepített fafajok kiválasztásánál is szempont volt a kisebb mélységű víz hullámzásának megakadályozása. A Déli töltésszakaszon a és a tkm szelvények között, az Északi töltésszakaszon a , a , a , valamint a tkm szelvények között szükséges véderdő. A Keleti töltésszakaszon a tkm között létesül erdősáv a védvonal mentén, a tkm között pedig a védvonaltól kissé távolabb, az anyagnyerőhely területén létesül erdő.

4 4 Magasparti szakasz: A magaspart azon szakaszain melyek nem kapcsolhatók meglévő utakhoz a töltéssel megegyező burkolattal ellátott üzemi út létesül 110,60 m Bf szinten. A nyomvonal egyes szakaszin, azzal párhuzamosan természetvédelmi célból övárok építését, ill. kökényes cserjesáv kialakítását tervezték. A magasparti szakasz nyomvonala természetvédelmi szempontok miatt a júniusában összeállított kiegészítő dokumentáció alapján egy helyszínen módosult. Egyéb építmények: A tervezett védvonal számos meglévő belvízcsatornát és utat keresztez. A keresztezett földutak nagy része megmarad, az esetlegesen megszűnők újonnan létesülő földúttal kiváltásra kerülnek. A megmaradó és az újonnan létesülő földútkeresztezéseknél keresztrámpák épülnek. A keresztező műtárgyak nagy részénél szintén létesülnek egy vagy kétoldali rámpák. A rámpák a töltéskoronával megegyező aszfaltburkolatot kapnak. A csatornakeresztezéseknél, összesen 23 helyen zsilipes műtárgy létesül: déli töltés S4, S5, S6, S7, S13, északi töltés Z1, Z2, Z3, Z4, Z5, Z6, S1, S2, S3, S16, S15 és S12, keleti töltés Z7, S8, S9, S10, S11 jelű zsilipek. A magasparti szakaszon a Z8 jelű műtárgy létesül a tkm szelvényben. Az engedély a műtárgyakat később részletezi. A többi csatornakeresztezésnél (ahol nem létesül műtárgy) a védvonal alatt, illetve a töltésláb két oldalán, attól legalább méteren a csatorna betöltésre kerül. A keresztező földutaknál a töltést alatti szakaszon betemetésre kerül az útárok. A csatorna-, illetve árokbetöltések hossza a töltéstest alatt átlagosan 50 m. A betöltésre kerülő csatornáktól összekötő csatorna vezet, azokig a csatornákig, amelyeken műtárgy létesül, így ezek vize is átvezetésre kerül. Az összekötő csatornák a tározó felőli oldalon nem közvetlenül a tervezett védvonal mellett létesülnek, hanem távolabb, a hullámvédő erdősáv tározó felőli oldalán. A töltéskoronán a szelvényezést jelölő köveket kell elhelyezni, összesen 50 db km követ és 454 db hm követ. Észlelőrendszer Vízmércék: Az árvízi vízbeeresztést a vízbeeresztő és leeresztő műtárgyaknál kialakuló Tiszavízszint alapján kell végezni. Annak észlelésére a hullámtéri töltésoldalba, a műtárgyak felett, a tervezett új árvízvédelmi töltés kiindulásánál rézsűs lapvízmércét kezelőlépcsővel kell elhelyezni Ezen felül, a vízbeeresztő és leeresztő műtárgyak környezetében a tározó töltésében is kezelőlépcsővel ellátott rézsűs lapvízmércét kell elhelyezni. A tározótöltést keresztező műtárgyaknál vízmércék létesülnek: Fekvő vízmérce kezelőlépcsővel a Z1, Z5 és az S6 jelű műtárgyaknál, a csatornák rézsűjén, a mentett és a tározó felőli oldalon, valamint a töltés rézsűjén, a tározó felőli oldalon. A Z1 és az S6 műtárgyaknál a fekvő vízmércéket álló mércékkel is ki kell egészíteni. Észlelő kutak: A talajvízszint változások nyomon követésére a meglévő vízrajzi törzsállomások és a tározóval egy időben létesített új észlelő kutak szolgálnak. A kutakat részletesebben a Monitoring rendszernél tartalmazza az engedély. Pontjelek: A függőleges és vízszintes elmozdulás mérésére a vízbeeresztő és leeresztő műtárgyon, valamint a töltéskeresztezéseknél létesülő 25 db zsilipes műtárgyakon acél pontjelek kerülnek elhelyezésre. A töltésépítéshez kapcsolódó infrastruktúra kiváltások terveit az engedélykérelmi dokumentáció részletesen tartalmazza.

5 5 Anyagnyerőhelyek: Az /2010. számon kiadott környezetvédelmi engedély előírásai szerint a 2010 júniusában összeállított kiegészítő dokumentáció a tározó töltéseinek építéséhez szükséges anyagnyerőhelyek listáját, és a hozzájuk kapcsolódó részletes információkat pontosította, ill. kiegészítette. Közel 1,8 millió m 3 töltésépítésre alkalmas anyag található a feltárt anyagnyerő helyeken. A beruházás összes földmunkaigénye mintegy 2,0 millió m 3, ebből anyagnyerő helyről szükséges biztosítani 1,75 millió m 3 -t. (A fennmaradó anyagmennyiséget a leeresztési vezérárok, a természetvédelmi-tájgazdálkodási vízpótló csatorna, illetve a tervezett összekötő csatornák földanyaga biztosítja. Az eredeti tervben nagyobb földmennyiség szerepelt, ezt a fenntartási sávok méretének optimalizálásával csökkentették le.) Helység Kitermelhető Jel Hrsz anyag A1 JÁND 063/ m 3 A3 VNAMÉNY m /4 A28 VNAMÉNY 8200 m /7 A6 CSARODA m 3 A8 MPAPI 093/ m 3 A9 MPAPI m 3 013/9 013/10 013/11 A27 MPAPI belt m 3 A11 HFEJÉRCSE m 3 A25 HFEJÉRCSE m /12-14 Tartalék HFEJÉRCSE m /16 A13 TARPA m 3 036/3 036/4 036/5 A19 TARPA m 3 067/2 A26 TARPA m 3 A30 TARPA 072/ m 3 072/18 072/19 A31 TARPA 072/16 ~ m 3 A32 GULÁCS m /12 A41 VNAMÉNY m 3 084/1 A43 TÁKOS m 3 021/13, 14 A42 TÁKOS m 3 047/8, 9

6 6 Tartalék Jel Helység Kitermelhető Hrsz anyag CSARODA m /19 ÖSSZESEN: m 3 BEERESZTŐ MŰTÁRGY A tározó beeresztő műtárgya külön engedélykérelmi dokumentációban került benyújtásra, azonban a műtárgy szerves részét képezi a tározónak, ezért jelen engedélyben, de külön a rendelkező rész B. fejezetében szerepel. TERMÉSZETVÉDELMI-TÁJGAZDÁLKODÁSI VÍZPÓTLÓ CSATORNA Rendeltetése, a vízpótlási célú üzem esetén a vizek bejuttatása a legközelebbi csatornáig (Duzsa- Dobra-csatorna), ahonnan a víz már továbbjuthat a Makócsa rendszerbe, illetve innen kiágazva egy teljesen új csatornát terveztek, ami a Kőris-erdő keleti szélén észak felé haladva keresztezi a Gulács-Tarpa utat, és a tározó töltését követve Hetefejércse mellett eléri a 19. sz. csatornát. A csatorna fenékszintje a műtárgynál 109,00 mbf, a Duzsa-Dobra-csatorna csatlakozásánál 108,55 mbf-en kapcsolódik annak fenékszintjéhez, 106,75 mbf szinten éri el a Makócsa-főcsatornát, ami után egy 55 cm-es küszöb épül, így a fenékszint 107,30 mbf szintre emelkedik, a végpontja pedig a 19. sz. csatornánál, mint befogadónál található 107,10 mbf szinten, szintén csatlakozva az ottani fenékszinthez. A vízpótló csatorna alapvetően négy szakaszból áll. Az első szakasz a tulajdonképpeni hullámtéri csatorna, mely lehetővé teszi, hogy a kisebb, első fokot megközelítő, illetve meg is haladó árhullámok vize eljusson a beeresztő műtárgyig. Ez a szakasz 109,00 mbf szinten vízszintes fenékkel kerül kialakításra. A második, a mentett oldalon, a műtárgy utáni felső szakasz, mely a Duzsa-Dobra-csatorna eléréséig tart. Fenékszélessége 6 m, rézsűhajlása 1:3, átlagos mélysége 1,0 1,5 m közötti ebben megegyezik a hullámtéri szakasszal. Esése 0,27 ezrelék, számított kapacitása 1,2 m-es átlagos vízmélységgel 6,0 m 3 /s. A harmadik szakasz a Duzsa-Dobra-csatornától a Makócsa-főcsatornáig tart. Itt az esés a legnagyobb, 0,31 ezrelék, ennek megfelelően a fenékszélesség lecsökkenthető 4,0 m-re. 1,2 m-es vízmélységgel számolva a vízszállítása 5,0 m 3 /s. A negyedik, alsó szakasza 20 m-re kiszélesedő, 1:6-os rézsűkkel rendelkező, mindössze 1 m mély teknő alakú szelvény. Ez a kialakítás az esésviszonyok miatt vált szükségessé, igen csekély, mindössze 0,06 ezrelékes eséssel rendelkezik. 1,0 m-es vízmélységgel számítva a vízszállítás 4,3-4,5 m 3 /s. VÍZLEERESZTŐ MŰTÁRGY A műtárgy A műtárgy a Tisza jobb parti töltésének tkm szelvényében, a meglévő tiszai töltés védelmében épül egy új, a tározó felé kiépített töltésnyomvonalban. A műtárgy kialakítása aszimmetrikus, csak a hullámtéri oldalon kerül sor nagyméretű energiacsillapító medence kiépítésére. A műtárgy tervezett küszöbszintje 107,00 mbf.

7 7 A műtárgy egy középső monolit vasbeton tömbből, ehhez a hullámtéri oldalon csatlakozó energiacsillapító medencéből áll. Mindkét oldalon levezető csatorna épül, melynek az energiatörő medencéhez kapcsolódó kezdeti szakasza kővel burkolt. A Tisza felőli csatorna a hullámtéri holtágba torkollik. A csillapító medencében két sorban helyezkednek el az energiatörő vasbeton fogak, melyek előtt a medence anyaga vasbeton, míg azt követően betonba rakott terméskő. A középső monolit vasbeton tömb három darab 2,0 x 2,0 m, négyszög keresztmetszetű zárt csatornát tartalmaz, melyek a zsiliphornyoktól távolodva 2,0 m-ről 2,80 m-re szélesednek ki. Ezeket a csatornákat mindkét oldalon (a Tisza és a tározó felőli oldalon is) az acélszerkezetű, síktáblás zsilipszerkezetek zárják le. A tömb mindkét végén, tehát mind a Tisza felőli, mind a tározó felőli oldalán, a MÁSZ+1,0 m fölé magasodó pillérek az ideiglenes elzárás hornyainak és a besüllyesztett hágcsónak, valamint a víz jó áramlását biztosító vb. kötényfalaknak adnak helyet. A Tisza és a tározó felőli oldalon lévő műtárgyfejek tartalmazzák a 120 cm vastag, a végükön ívesen kialakított, függőleges elválasztó pilléreket, amelyeknek a zsilipek beépítési hornyai között maradó, 40 cm vastag magja a zárt vasbeton csatornák függőleges oldalfalainak a meghosszabbítása. A pillérek közötti 2,0 m széles vízvezető nyílás egy részét felül tölcsérszerű vasbeton kötényfal fedi le, amely vízszintes alkotójú hengerfelülettel, áramvonalasan fut be a zárt csatornák födémének síkjába, hogy biztosítsa a nagysebességű vízáram kontrakciómentes és kis veszteséget okozó beáramlását. Elzárószerkezetek A vízleeresztő nyílások főelzáró berendezései az árvízvédelmi követelményeknek megfelelő kettős elzárást biztosító acélszerkezetű táblák, amelyek a vasbeton műtárgyban kialakított 2,00 2,00 m szabadnyílást zárják le. A Tisza felőli főelzárás az árvízi főelzárás. A tározó felőli főelzárás az árvízvédelmi biztonsági főelzárás. Főbb műszaki adatok: - Küszöbszint: 107,00 mbf - Szabad nyílás szélessége: 2,00 m - Szabad nyílás magassága: 2,00 m - A táblákat mechanikus (kézi) vagy elektro-mechanikus berendezés mozgatja. A vízleeresztő nyílások ideiglenes lezárása kisméretű, kb. 1,10 m magas táblákkal történhet, így nyílás lezárásához 6 db tábla szükséges, ez biztosítja a MÁSZ +1,0 m-es vízszint kizárhatóságát. Leeresztési vezérárok A csatorna fenékszintje a műtárgynál 107,00 mbf, a Jánd-Gulácsi közútnál 108 mbf-en kapcsolódik a terephez. Fenékszélessége 6 m, rézsűhajlása 1:3, átlagos mélysége 1,0 m alatti. A műtárgy hullámtéri oldalán az energiacsillapító medence után a csatorna folytatódik a Holt- Tiszáig, amely az élő Tiszával gravitációs kapcsoltban áll. TÁROZÓTÖLTÉSBE LÉTESÍTENDŐ BELVÍZI MŰTÁRGYAK Az árvízi tározó töltése több, kisebb-nagyobb, egyes esetekben jelentős belvízcsatornát fog keresztezni, gátolva, vagy megakadályozva a töltéskeresztezés feletti részöblözet hatékony vízlevezetését. A MŰTÁRGYAK SZERKEZETÉNEK ÁLTALÁNOS ISMERTETÉSE Szerepük szerint megkülönböztethető: A tározótérből a belvizeket kivezető Z jelű A tározóba a tározótéren kívülről érkező vizeket bevezető S jelű műtárgyak, ezekhez szivatytyúállás is tartozik A Z jelű zsilipek száma: 9 (beleértve a Szipa-főcsatorna tározóba lépésénél létesítendő ideiglenes elzárási lehetőséget). Az S jelű (mobil szivattyúkkal) felszerelhető zsilipek száma: 16.

8 8 A műtárgyak kialakítása, átfolyási szelvénye alapvetően a vízhozam függvénye: A kisebb vízhozamok (Q<0,300 m 3 /s) esetében egységesen NÁ1000 mm átmérőjű, gumigyűrűs ROCLA-csövekből kialakított áteresz készül. Ilyen kialakítású műtárgyból készül: 15 db. A közepes vízhozamoknál (0,300 m 3 /s <Q< 0,600 m 3 /s) monolit vasbeton keret szerkezetű, négyszög szelvényű áteresz készül, a vízhozam függvényében két mérettel (1,20 m x 1,20 m, illetve 1,40 m x 1,40 m méretekkel). Ilyen kialakítású műtárgyból készül: 6 db A nagy vízhozamok esetében (Q>5,0 m 3 /s) egyedi kialakítással, (ikerszelvényű, illetve háromnyílású) monolit vasbeton keret szerkezetű, négyszög szelvényű átereszek készülnek 3 helyen, a KÖVIZIG kezelésű főcsatornákon, illetve egy speciális, leürítés célját szolgáló zsilipnél. Speciális műtárgy készül a Szipa-főcsatornának a tározótérbe lépésénél. Itt a közút alatt ideiglenes elzárással kialakított műtárgy épül. Ezzel a műtárggyal, betéttáblák behelyezésével meg lehet akadályozni, hogy havária esetén a túltöltött tározó szintje a közút felett nem kívánatos elöntéseket, károkat okozzon. A műtárgy zárása után a Szipán érkező belvizek átemelését ideiglenesen odatelepített diesel meghajtású szivattyúkkal lehet biztosítani. Fontos, hogy az ideiglenes zsilipet csak rendkívüli esetben szabad elzárni. A műtárgy méreteket úgy állapították meg, hogy települések, vagy kiépített infrastruktúra közelében a mértékadó vízhozamnál a műtárgy okozta visszaduzzasztás 5 cm nagyságrendű, illetve annál kisebb legyen, Mezőgazdasági területeken, településtől távol a mértékadó vízhozam által kiváltott visszaduzzasztás 10 cm vagy 5-10 cm közé esik. A vasbeton átereszeket (legyen az vagy előre gyártott ROCLA cső, vagy monolit szerkezet) két függőleges, monolit vasbeton akna szakítja meg. Az egyik akna az árvízi tározó töltésének koronája mellé épül a tározó oldalára, a másik a töltéstengelytől kissé távolabb. Az áteresz mindkét végét 1:1,5-es hajlású sípfej zárja le. Az átereszeket mindkét aknában elhelyezett, függőleges síkban mozgatható acél tábla zárja el. A tározóban a vízszint észlelése 3 műtárgynál lesz biztosítva. Szivattyúállások kialakítása: Nagyobb mértékadó vízhozamok esetében (Q>0,300 m 3 /s) szivattyúállás épül ki, a töltésbe beépített csőkeresztezéssel. Kisebb vízhozamok esetén (Q<0,300 m 3 /s) csupán vasalt betonlemez készül a hordozható szivattyúk elhelyezése céljából. A MŰTÁRGYAK ADATAI: Z1 jelű műtárgy Csatorna neve: Szipa-főcsatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: 6,760 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 105,65 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 2,18 m Műtárgy alapozási síkja: 105,05 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 6,00 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 5,10 mbf Műtárgy hossza: 39,77 m Tervezett áteresz belmérete: 2 x 2,40 m x 2,0 m + 1 x 2,80 m x 2,0 m Tervezett zsiliptábla mérete: 3 db 2,0 m x 2,0 m

9 9 Z2 jelű műtárgy Csatorna neve: Üzemi árok Tákos közelében Csatorna szelvényszáma: - Tervezett töltés szelvényszáma: É tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,200 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,00 mbf Műtárgy alapozási síkja: 106,40 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,70 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,30 mbf Műtárgy hossza: 35,33 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Z3 jelű műtárgy Csatorna neve: 19. sz. (Fejércsei) csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: 0,600 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 105,50 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,85 m Műtárgy alapozási síkja: 104,90 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 6,20 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,90 mbf Műtárgy hossza: 42,23 m Tervezett áteresz belmérete: 1,40 m x 1,40 m Tervezett zsiliptábla mérete: 1,40 m x 1,40 m Z4 jelű műtárgy Csatorna neve: 20/1. sz. csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É8+888 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: 5,000 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 105,50 mbf Műtárgy alapozási síkja: 104,90 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 6,20 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 4,20 mbf Műtárgy hossza: 41,78 m Tervezett áteresz belmérete: 2 x 1,85 m x 1,60 m Tervezett zsiliptábla mérete: 2 db 1,60 m x 1,60 m Z5 jelű műtárgy Csatorna neve: Makócsa-főcsatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É6+533 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf

10 10 Mértékadó vízhozam: 5,440 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 104,50 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 2,24 m Műtárgy alapozási síkja: 103,90 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 7,20 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 4,60 mbf Műtárgy hossza: 45,84 m Tervezett áteresz belmérete: 2 x 1,85 m x 1,60 m + 1 x 2,10 m x 1,60 m Tervezett zsiliptábla mérete: 3 db 1,60 m x 1,60 m Z6 jelű műtárgy Csatorna neve: Halvány-csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É2+833 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: 0,150 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 105,50 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,60 m Műtárgy alapozási síkja: 104,90 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 6,20 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 4,30 mbf Műtárgy hossza: 41,03 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Z7 jelű műtárgy Csatorna neve: Bogaras-csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: K1+031 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,100 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 108,00 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,40 m Műtárgy alapozási síkja: 107,40 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 3,70 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,45 mbf Műtárgy hossza: 28,75 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Z8 jelű műtárgy Csatorna neve: Tóháti-csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: M4+457 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,25 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,100 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,50 mbf

11 11 Műtárgy alapozási síkja: 106,90 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 3,85 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,50 mbf Műtárgy hossza: 25,32 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m S1 jelű műtárgy Csatorna neve: 15. sz. (Márokpapi) csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,60 mbf Mértékadó vízhozam: 0,385 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,00 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,75 m Műtárgy alapozási síkja: 106,40 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 5,70 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,80 mbf Műtárgy hossza: 40,22 m Tervezett áteresz belmérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett zsiliptábla mérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás NA 500 nyomócső Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel meghajtású szivattyú: 1 db 200 l/s + 2 db 100 l/s S2 jelű műtárgy Csatorna neve: Szennyvíztelepről induló csatorna Csatorna szelvényszáma: - Tervezett töltés szelvényszáma: É4+306 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,100 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,35 mbf Műtárgy alapozási síkja: 106,75 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,35 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,40 mbf Műtárgy hossza: 32,93 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 1 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S3 jelű műtárgy Csatorna neve: Gerzon-csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É2+204tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,300 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,00 mbf

12 12 Műtárgy alapozási síkja: 106,40 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,70 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,30 mbf Műtárgy hossza: 35,33 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla, gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S4 jelű műtárgy Csatorna neve: 25/1 sz. csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: D tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,70 mbf Mértékadó vízhozam: 0,520 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 106,16 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,60 m Műtárgy alapozási síkja: 105,56 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 6,60 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,70 mbf Műtárgy hossza: 46,55 m Tervezett áteresz belmérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett zsiliptábla mérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás Na 600 nyomócső Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel szivattyú: 3 db 200 l/s S5 jelű műtárgy Csatorna neve: 25/4 sz. csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: D8+302 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,70 mbf Mértékadó vízhozam: 0,525 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 106,70 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,80 m Műtárgy alapozási síkja: 106,10 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 6,10 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 4,00 mbf Műtárgy hossza: 46,81 m Tervezett áteresz belmérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett zsiliptábla mérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás Na 600 nyomócső Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel szivattyú: 3 db 200 l/s S6 jelű műtárgy Csatorna neve: Nagyréti- csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: D5+514 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,61 mbf

13 13 Mértékadó vízhozam: 0,145 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,20 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,60 m Műtárgy alapozási síkja: 106,60 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,50 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,30 mbf Műtárgy hossza: 34,19 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 2 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S7 jelű műtárgy Csatorna neve: Urai-oldalág Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: D4+173 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,26 mbf Mértékadó vízhozam: 0,073 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,20 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,50 m Műtárgy alapozási síkja: 106,60 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 5,10 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,60 mbf Műtárgy hossza: 37,58 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 1 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S8 jelű műtárgy Csatorna neve: Üzemi csatorna (közúti-5.csatorna átkötése) Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: K tkm Tervezett töltés koronaszintje: 112,05 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,200 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 108,50 mbf Műtárgy alapozási síkja: 107,90 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,60 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,30 mbf Műtárgy hossza: 35,03 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 2 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel

14 14 S9 jelű műtárgy Csatorna neve: Csepleszi-csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: K9+717 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,34 mbf Mértékadó vízhozam: 0,175 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,80 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,50 m Műtárgy alapozási síkja: 107,20 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,60 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,40 mbf Műtárgy hossza: 34,67 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 2 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S10 jelű műtárgy Csatorna neve: Makócsa-főcsatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: K7+201 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,60 mbf Mértékadó vízhozam: 0,400 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,30 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 1,10 m Műtárgy alapozási síkja: 106,70 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 5,40 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,70 mbf Műtárgy hossza: 39,03 m Tervezett áteresz belmérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett zsiliptábla mérete: 1,20 m x 1,20 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás NA 500 nyomócső Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel szivattyú: 1 db 200 l/s + 2 db 100 l/s S11 jelű műtárgy Csatorna neve: 19. sz. (Fejércsei) csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: K3+898 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,70 mbf Mértékadó vízhozam: 0,600 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,10 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,65 m Műtárgy alapozási síkja: 106,50 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 5,70 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,90 mbf Műtárgy hossza: 40,31 m Tervezett áteresz belmérete: 1,40 m x 1,40 m

15 15 Tervezett zsiliptábla mérete: 1,40 m x 1,40 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás NA 600 nyomócső Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel szivattyú: 3 db 200 l/s S12 jelű műtárgy Csatorna neve: 15/1. sz. csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés szelvényszáma: É tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,300 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,10 mbf Műtárgy alapozási síkja: 106,50 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,60 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,90 mbf Műtárgy hossza: 32,78 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S13 jelű műtárgy Csatorna neve: Üzemi csatorna (közúti-4.csatorna átkötése) Csatorna szelvényszáma: - Tervezett töltés szelvényszáma: D0+746 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 112,77 mbf Tervezett töltés koronaszélessége: 5,0 m Mértékadó vízhozam: < 0,300 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 109,00 mbf Műtárgy alapozási síkja: 108,40 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 5,0 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,30 mbf Műtárgy hossza: 38,11 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 3 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S14 jelű műtárgy Csatorna neve: Diáksánc-csatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: 0,325 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,70 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,50 m Műtárgy alapozási síkja: 107,10 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 4,0 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,70 mbf

16 16 Műtárgy hossza: 30,07 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 4 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S15 jelű műtárgy Csatorna neve: Márokpapiból délre kivezető útárok Csatorna szelvényszáma: - Tervezett töltés szelvényszáma: É tkm Tervezett töltés koronaszintje: 111,10 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,200 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 108,70 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 0,60 m Műtárgy alapozási síkja: 108,10 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 3,50 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,20 mbf Műtárgy hossza: 28,15 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 2 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel S16 jelű műtárgy Csatorna neve: Ipartelepről kivezető árok Csatorna szelvényszáma: - Tervezett töltés szelvényszáma: É4+954 tkm Tervezett töltés koronaszintje: 110,60 mbf Mértékadó vízhozam: < 0,100 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 106,05 mbf Műtárgy alapozási síkja: 105,45 mbf Vízoldali akna magassága az alapozási síktól: 5,65 mbf Mentett oldali akna magassága az alapozási síktól: 3,90 mbf Műtárgy hossza: 43,48 m Tervezett áteresz belmérete: NA 1000 mm Rocla gumigyűrűs tömítéssel Tervezett zsiliptábla mérete: Ø 1,00 m Tervezett szivattyúállás: Ideiglenes szivattyúállás beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 1 db diesel meghajtású 100 l/s-os szivattyú flexibilis nyomócsővel IZ1 jelű műtárgy Csatorna neve: Szipa-főcsatorna Csatorna szelvényszáma: km Tervezett töltés koronaszintje: Mértékadó vízhozam: 5,340 m 3 /s Műtárgy folyásfenék szintje: 107,30 mbf Mértékadó belvíz mélysége (nyitott zsilipnél): 1,84 m

17 17 Műtárgy alapozási síkja: 106,70 mbf Műtárgy hossza: 12,25 m Tervezett áteresz belmérete: ideiglenes elzárás 2db x 2,00m x 3,00m Tervezett zsiliptábla mérete: nincs Tervezett szivattyúállás: beépített nyomócső nélkül Beszerzendő szivattyúk: 4 x 0,50 m 3 /s = 2,0 m 3 /s B.) Beregi árapasztó tározó vízbeeresztő műtárgy Elhelyezkedése: A műtárgy a Tisza folyó jobb parti árvízvédelmi töltés tkm környezetében létesül. A műtárgy építése a meglévő árvízvédelmi töltés mögött és annak védelmében a mentett oldalon történik. A meglévő árvízvédelmi töltés és a műtárgy hídtengelye közötti távolság ~ 87,00 m. A műtárgy főbb jellemzői: A megvalósítani tervezett vízbeeresztő műtárgy 8 nyílású, szabad vízfelszínű, mozgatható elzárószerkezetekkel szabályozható vízbevezetést biztosító létesítmény. A műtárgyhoz a tározó felőli oldalon nagyfelületű energiatörő utófenék csatlakozik. A 111,50 mbf küszöbszinttel kialakított műtárgy MÁSZ = 114,90 mbf felvízszintnél, (Tiszai árvízszintnél) a 8 db nyílás egyidejű teljes megnyitása esetén, Q = 600 m 3 /s vízhozam bevezetését biztosítja a tározóba. MÁSZ + 1,0 m = 115,90 mbf felvízszintnél közel 1000 m 3 /s az elérhető vízszállítás. A műtárgy monolit vasbetonszerkezet, az elzáróberendezések korrózióvédő bevonattal ellátott acélszerkezetek, mozgatásukat elektromechanikus mozgatóberendezés végzi, kézi szükségmozgatás lehetőségével. A természetvédelmi-tájgazdálkodási vízpótlás biztosítására a műtárgyba egy üzemszerűen 6,0 m 3 /s kapacitású (de távlatilag max. 15,0 m 3 /s) vízbevezetésre alkalmas csőzsilip lesz beépítve. A vízbeeresztő műtárgy főbb részei: - vasbeton műtárgy, üzemi híddal, - a műtárgyhoz csatlakozó felvíz- és alvíz oldali vasbeton szárnyfalak, - a műtárgy tározó felőli oldalához csatlakozó vasalt beton energiatörő utófenék, - az A.) fejezetben szereplő tájgazdálkodási vízbevezető csatorna, A műtárgy és az üzemi híd A műtárgy vízbevezető nyílásainak küszöbszintje: 111,50 mbf. A fenékszint a kifolyási oldalon 30 cm-rel alacsonyabb, 111,20 mbf. A műtárgyhoz a tározó felől csatlakozó energiatörő utófenéknek ugyancsak 111,20 mbf a fenékszintje. Az alaplemezhez a Tisza felőli oldalon 20,0 m széles vasbeton előfenék csatlakozik. A homokos kavicságyazatra épülő vasbeton lemez vastagsága 50 cm. Felvíz felőli lezárását 5,0 m mélységig lemenő vasalt beton résfal biztosítja. Az előfenék elé 10,0 m széles kőszórás kerül beépítésre. A 8 nyílású főműtárgy teljes hossza a két parti pillér külső szélei között: 92,20 m. A műtárgy keresztirányú mérete az átfolyás irányában: 30,00 m. A pillérek felső kezelőszintje minden pillérnél azonos, de egy pilléren belül változó: 116,70 mbf a Tisza felőli végén, 118,40 mbf a közepén és 117,30 mbf a tározó felőli végén. A legalacsonyabb kezelőszint is a MÁSZ felett 1,80 m magasan van. A szegmenstáblák mozgató-berendezéseinek kezelőszintje: 108,40 mbf. A két parti pillérhez a felvízi és alvízi oldalon a töltésbe bekötő,

18 18 szivárgásgátló vasalt betonfalak csatlakoznak, amelyek az eredeti terepszint alatt résfalként épülnek meg. A hídpálya teljes szélessége: 9,73 m. A híd pályaszintje a híd tengelyében 118,14 mbf. A pálya 2 rétegű aszfaltburkolattal van ellátva. A műtárgyhoz csatlakozó felvíz- és alvíz oldali vasbeton szárnyfalak A műtárgy szélső pilléreihez felvíz- és alvíz felől helyszínrajzilag íves vonalvezetésű vasbeton szárnyfalak csatlakoznak. A szárnyfalak szögtámfal kialakításúak, síkalapozással. A szárnyfalak a felső kezelőszinttől a terepszintig változó magassággal készülnek, kifuttatásuk az árvízvédelmi töltés 1:3 hajlású rézsűjéhez igazodik. A tározó felőli oldalon az oldalfeltöltések határán lévő alvízi szárnyfalak állandó magasságúak. A műtárgy tározó felőli oldalához csatlakozó vasalt beton energiatörő utófenék A vízbeeresztő műtárgyhoz a tározó felől (az alvízi oldalon) kaszkád rendszerű energiatörő utófenék csatlakozik. Az utófenék alvízi szélén az utófenék lezárását 5,0 m mélységig lemenő vasalt beton résfal biztosítja. Az energiatörő utófenék a szétnyíló alvíz oldali szárnyfalak közé van beépítve, folyásirányú hossza: 47,10 m. Az utófenék fenékszintje 111,20 mbf. A medencét a vízátfolyás irányára merőlegesen beépített három végigmenő borda három kisebb szélességű medencére osztja (15,0 m, 10,0 m, 10,0 m széles medencékre). Elzáróberendezések Vízbevezető nyílások főelzáróberendezései A vízbevezetés szabad vízfelszínű vízbevezetéssel történik. A 8 db 8,0 m széles vízbevezető nyílás főelzáróberendezései, az árvízvédelmi követelményeknek megfelelő kettős elzárást biztosító, elektromechanikus mozgatóberendezéssel mozgatott, acélszerkezetű nyomott szegmenstáblák. Főbb méretek és szintadatok: - Nyílások száma: 8 db - Szabad nyílás a szegmenstábla vízzáró lemezénél: 8,00 m - A küszöbszint: 111,50 mbf. - A tábla felső éle: MÁSZ + 1,3 m = 116,20 mbf. - A tábla magassága: 4,70 m - A csaptámasz szintje: 115,50 mbf. - A kiemelt tábla alsó éle: MÁSZ + 2,3 m = 117,20 mbf. - A táblák mozgatását kétoldali gall-láncos elektromechanikus mozgatóberendezés végzi. Vízbevezető nyílások ideiglenes elzárása. A Tisza felöli oldalon az átfolyó nyílások a vasbeton műtárgyba beépített acélszerkezetű tokszerkezetben megvezetett, egymásra helyezett acélszerkezetű betétgerendákkal zárhatók. Egy nyílás teljes lezárásához 5 db ~ 1,02 m magas betétgerenda szükséges, így biztosítja a MÁSZ + 1,3 m-es vízszint kizárhatóságát. A 8 nyíláshoz egy készlet betétgerendás elzárás van előirányozva. (5 db betétgerenda + 1 db kiemelő gerenda a víz alatti megfogáshoz.) A gerendák hegesztett lemezes szerkezetűek. Egymáshoz és a tokszerkezethez való vízzárását profilgumi tömítés biztosítja.

19 19 Tájgazdálkodási vízbevezető nyílások főelzáróberendezései A tájgazdálkodási vízbevezető nyílások főelzáró berendezései az árvízvédelmi követelményeknek megfelelő kettős elzárást biztosító acélszerkezetű görgős táblák, amelyek a vasbeton műtárgyban (a középső pillérben) kialakított nyílásokat zárják le. Főbb műszaki adatok: Tisza felőli elzárás - Nyílások száma: 2 db - Küszöbszint: 109,00 mbf. - Szabad nyílás szélessége: 2,00 m - Szabad nyílás magassága: 2,00 m - A táblákat elektro-mechanikus berendezés mozgatja, fogasléc közvetítésével. Mód van kézi mozgatásra is. Hálózati áramkimaradás estén aggregátor áll rendelkezésre. - A mozgatóberendezés kezelőszintje a műtárgy 116,70 mbf-i szintjén van, a pillértetőn. Tározó felőli elzárás: - Nyílások száma: 2 db - Küszöbszint: 109,00 mbf. - Szabad nyílás szélessége: 2,00 m - Szabad nyílás magassága: 2,00 m - A táblákat elektro-mechanikus berendezés mozgatja, fogasléc közvetítésével. Mód van kézi mozgatásra is. Hálózati áramkimaradás estén aggregátor áll rendelkezésre. - A mozgatóberendezés kezelőszintje a műtárgy 118,40 mbf szintjén van, a pillértetőn. Az elzárószerkezet a betonműtárgyba beépített tokszerkezetben sínen gördülő, fogasléc közvetítésével mozgatott hegesztett kivitelű síktáblás elzárás.. A tájgazdálkodási vízbevezető nyílások ideiglenes elzárása A nyílások ideiglenes lezárása kisméretű, ~1,03 m magas táblákkal történik. A Tisza felőli aknában 7 db elzárótábla biztosítja a MÁSZ +1,30 m-es vízszint kizárását egyszerre 1 nyílásban. A tározó felőli akna 2 db elzárótáblával zárható le egyszerre 1 nyílásban, vagy mindkét nyílás 1-1 táblával. Összesen tehát 9 db elzárótábla + 1 db kiemelő keret. C.) A Lónyai árapasztó fióktározó és a Beregi vízgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése Depóniák rekonstrukciója 1. Csaronda főcsatorna depóniák rekonstrukciója A maximális vízszint + 50 cm-es biztonságnak megfelelő, előirt depóniamagasság: km-nél: 108,14 mbf km-nél: 106,06 mbf km-nél: 105,20 mbf. A depónia koronaszélessége 3,00 m, rézsűhajlása: 1:2. A tervezett szakaszok listája Balpart BP km között: 500 m BP km között: 730 m BP km között 110 m BP km között 492 m (2 szakasz) BP km között 36 m BP km között m (6 szakasz) BP km között 784 m (4 szakasz)

20 20 Jobbpart JP km között m (3 szakasz) JP: km között m (4 szakasz) Mindösszesen jobb- és balpart: m Földmennyiségek A depóniákba beépítendő összes nyersföld: 54 ezer m 3 A depóniákba beépítendő összes humuszos talaj: 30 ezer m 3 Építés előtt a tervezett depónia és a hullámtéri anyagnyerőhely területén a szükséges irtási munkát el kell végezni. Az építéssel érintett kivett területeken (meglévő depónián és csatorna anyagnyerőhelyen) a humuszt cm vastagságban kell leszedni. 2. Dédai-Micz szelvénybe csatlakozó holtágnál jp. depónia építés terve A mértékadó vízszint + 50 cm-es biztonságnak megfelelő, előirt depóniamagasság: km-nél: 107,05 mbf. A depónia koronaszélessége 3,00 m, rézsűhajlása: 1:2. A tervezett szakaszok listája Jobbparton A Dédai-Micz csatorna km szelvénye között 235 m Földmennyiségek A depóniába beépítendő összes nyersföld: 2918 m 3 A depóniákba beépítendő összes humuszos talaj: 820 m 3 Sorszám Település Helyrajzi szám Művelési ág Kisajátítandó terület (m 2 ) (becsült) Kitermelhető földmennyiség CsA1 Lónya 058 szántó CsA2 Lónya 0107/2-3-4 szántó CsA3 Lónya 0156 gyep CsA4 Barabás 0214 erdő CsA5 Tiszakerecseny 061 gyep CsA6 (tartalék) Lónya 0107/7 szántó CsA7 Lónya 0137 csatorna Összesen Csatorna kotrások 1. Csaronda főcsatorna kotrása Engedélyezett fenékszint: km: 105,16 mbf km: 103,96 mbf. Fenékesés: 0,21 Mértékadó vízszint: km: 106,56 mbf km: 105,78 mbf. Fenékszélesség: 5,00 m Rézsűhajlás: 1:2 Vízhozam: 5,20 m 3 /s - 8,20 m 3 /s (Gelénes-Csarodai csatorna alatt) A mederkotrást a gyökérzónás iszap eltávolításával, 50 cm-es túlkotrással valósul meg. 2. Szipa főcsatorna hidromechanizációs kotrása szelvények között A Szipa főcsatorna km szelvények közötti szakasza egy rég lefűződött Tisza meder, itt kialakult a Csaronda tó, mely Csaroda település belterületével határos.

21 21 A vízszabályozás, vízvisszatartás érdekében a beruházás keretében a csatorna km szelvényében egy fenékküszöb épül. A fölötte lévő tó vízmélységének növelése érdekében a mederben lerakódott iszapot el kell távolítani. A csatorna itt m szélességet is eléri, ezért hidromechanizációs kotrás úszókotróval, cm vastagságban történik. Zagyelhelyezés: Az eltávolítandó iszap mennyisége: m 3, a kitermelt zagy mennyisége 7-7,5 szeres vízmennyiséggel számolva m 3. Az iszap tárolása és az ülepítésre tervezett terület 0,9 ha+0,8 ha = 1,7 ha. Lónyai árapasztó fióktározó létesítése (A fióktározóban történő vízvisszatartás a Beregi árapasztó tározó ürítése esetén illetve a mértékadót megközelítő belvízhullámok esetén válhat szükségessé. Annak érdekében, hogy a mértékadónál nagyobb vízhozamok, a torkolati zsilipek zárása, a Tiszaszalkai szivattyútelep esetleges meghibásodása esetén ukrán területre ne legyen a szabályzatban lévő vízhozamtól több átvezetve (ez főleg a Csaronda határszelvényében lévő 21,0 m 3 /sec vízhozamot meghaladó vízhozam esetén érvényes), illetve ha az ukrán oldali szivattyútelepek kapacitása nem elegendő, a vizet tározókban kell visszatartani. Az árapasztó fióktározó és egyben belvíztározó Lónya-Tiszakerecseny térségében alakítandó ki. A vésztározó igénybevételére várhatóan csak a Tiszai árvizekkel egybeeső nagy, vagy rendkívüli ár- vagy belvizek idején fog sor kerülni, az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan átlagosan évenként.) A tározó főbb adatai: Elárasztási Tározott térfogat Felület (ha) Megjegyzés szint (mbf) (millió m 3 ) 102,25 0,000 0, ,50 0,001 1, ,75 0,008 3, ,00 0,049 30, ,25 0, , ,50 0, , ,75 1, ,614 várható belvízszint az elárasztás előtt 104,00 3, , ,25 5, , ,50 9, ,335 belvízi vésztározási szint 104,70 12, ,664 árvízi vésztározási szint 104,75 13, , ,00 19, ,540 A tározó határai: Keleti irányból a Csaronda főcsatorna depóniája alkotja a tározó határát. Délről és nyugat felől a természetes terepvonulat szabja meg a tározás határát. Észak felől új töltést kell építeni a magyarukrán országhatár mentén 3700 m hosszban, valamint Lónya, Bátyui utca mentén 400 m hosszban. A tározó maximális vízszintje úgy lett meghatározva a domborzati viszonyok figyelembe vételével, hogy belterületet és ukrán területeket a tározott víz ne veszélyeztessen. Megvalósuló létesítmények: Zárótöltések (országhatár mellett és Lónya, Bátyui utca mellett) Csaronda főcsatorna ki-beeresztő műtárgyak (3db) Egercse csatorna zárótöltés zsilip Lónya, belterületi csatornán csappantyús áteresz sz. közút alatti áteresz felújítás

A projekt általános célja a VTT program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása.

A projekt általános célja a VTT program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása. Projekt címe: VTT Közép-tiszai tározók kiépítése Inérháti tározó Projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0-15-2016-00013 Projektgazda megnevezése: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) valamint az Észak-magyarországi

Részletesebben

Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat kezelésében lévő 8SZ jelű szivattyútelep fejlesztése

Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat kezelésében lévő 8SZ jelű szivattyútelep fejlesztése Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat kezelésében lévő 8SZ jelű szivattyútelep fejlesztése TARTALOMJEGYZÉK Szöveges munkarészek Tartalomjegyzék Tervezői nyilatkozat Iratok Műszaki leírás Üzemelési

Részletesebben

Szamos-Kraszna közi tározó építési munkáinak előrehaladása. Hoszták Ferenc, Gulyás János Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Szamos-Kraszna közi tározó építési munkáinak előrehaladása. Hoszták Ferenc, Gulyás János Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szamos-Kraszna közi tározó építési munkáinak előrehaladása Hoszták Ferenc, Gulyás János Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság I. Bevezetés Magyarország árvízi veszélyeztetettsége Európában egyedülálló:

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

A megye vízgazdálkodási jellemzése, a térségi fejlesztés lehetőségei június 21. Orbán Ernő műszaki igazgató-helyettes

A megye vízgazdálkodási jellemzése, a térségi fejlesztés lehetőségei június 21. Orbán Ernő műszaki igazgató-helyettes A megye vízgazdálkodási jellemzése, a térségi fejlesztés lehetőségei 2017. június 21. Orbán Ernő műszaki igazgató-helyettes Működési terület, elérhetőség TIVIZIG FETIVIZIG Debrecen Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

MÉRNÖKI VÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT Budapest, Angyalföldi út /B. fszt. 2.,

MÉRNÖKI VÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT Budapest, Angyalföldi út /B. fszt. 2., MÉRNÖKI VÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 1134 Budapest, Angyalföldi út 30-32./B. fszt. 2., e-mail: aquarea.bp@gmail.com I. ütem: Barabás Miklós utcától a Gombás-patakig Mobil árvízvédelmi mű ~ 1900 fm

Részletesebben

A Nagykunsági árapasztó tározó üzemeltetésének bemutatása

A Nagykunsági árapasztó tározó üzemeltetésének bemutatása Kunhegyes, 2013. április 17. Abádszalók, 2013. április 18. A Nagykunsági árapasztó tározó üzemeltetésének bemutatása Előadó: Fejes Lőrinc szakaszmérnök szakasz védelemvezető KÖTIVIZIG Árvízszintek alakulása

Részletesebben

A beregi árapasztó tározó üzemeltetési sajátosságainak bemutatása a évi vízkárelhárítási gyakorlat tematikája alapján

A beregi árapasztó tározó üzemeltetési sajátosságainak bemutatása a évi vízkárelhárítási gyakorlat tematikája alapján A beregi árapasztó tározó üzemeltetési sajátosságainak bemutatása a 2016. évi vízkárelhárítási gyakorlat tematikája alapján Készült a BEREGI KOMPLEX ÁRAPASZTÁSI ÉS ÁRTÉR REVITALIZÁCIÓS FEJLESZTÉS IDEIGLENES

Részletesebben

Kismintavizsgálatok

Kismintavizsgálatok Kismintavizsgálatok Bukós-surrantós műtárgy Bukós-surrantós műtárgy szerkezeti felépítése (III. vált.) Bukó szélessége: 210 m (7 x 30 m) Küszöbszint: 113,45 mb.f. Bukós-surrantós műtárgy működése Billenőtáblás

Részletesebben

A VTT KONCEPCIÓJA ÉS MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMATA

A VTT KONCEPCIÓJA ÉS MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMATA A TISZA-VÖLGYI ÁRVÍZVÉDELMI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A VTT KONCEPCIÓJA ÉS MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMATA Zielinski Szilárd Konferencia Budapesti Műszaki Egyetem 2017. Április 1. Rosza Péter ügyvezető igazgató BEVEZETÉS

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. szám: 104-1/10/2011./I.

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K 2. HIDROMETEOROLÓGIA...1 3. ÁRVÍZVÉDELEM...2 4. VÍZRENDEZÉS...6

T A R T A L O M J E G Y Z É K 2. HIDROMETEOROLÓGIA...1 3. ÁRVÍZVÉDELEM...2 4. VÍZRENDEZÉS...6 T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. ELŐZMÉNYEK...1 2. HIDROMETEOROLÓGIA...1 2.1. Napfénytartam...1 2.2. Léghőmérséklet...1 2.3. Csapadék- és hóviszonyok...1 2.4. Párolgás...2 3. ÁRVÍZVÉDELEM...2 3.1. Alapadatok...2

Részletesebben

Vízépítési műtárgyak kivitelezése a Szigetközi Szakaszmérnökség területén a 2013-2015. évben

Vízépítési műtárgyak kivitelezése a Szigetközi Szakaszmérnökség területén a 2013-2015. évben A dolgozat címe: Vízépítési műtárgyak kivitelezése a Szigetközi Szakaszmérnökség területén a 2013-2015. évben Készítette: Szitás Sándor területi felügyelő GYŐR 2015. június 8. TARTALOM 1. Duna Projekt...

Részletesebben

A Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó Vízbeereesztő műtárgyának kiviteli tervezése szerző: Bunyevácz Viktor, KONSTRUKTŐR Mérnökiroda Kft.

A Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó Vízbeereesztő műtárgyának kiviteli tervezése szerző: Bunyevácz Viktor, KONSTRUKTŐR Mérnökiroda Kft. 1 A Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó Vízbeereesztő műtárgyának kiviteli tervezése szerző: Bunyevácz Viktor, KONSTRUKTŐR Mérnökiroda Kft. 1. ELŐZMÉNYEK, A TERV TÁRGYA A Szamos-Kraszna-közi

Részletesebben

Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens

Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Környezet és Energia Operatív Program Állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések

Részletesebben

INTERREG-III/A. PROGRAM. Előadó: Garami Ferenc, Bartha Ákos /VIZITERV Consult Kft.

INTERREG-III/A. PROGRAM. Előadó: Garami Ferenc, Bartha Ákos /VIZITERV Consult Kft. INTERREG-III/A. PROGRAM Előadó: Garami Ferenc, Bartha Ákos /VIZITERV Consult Kft. A nemzeteközi együttműködésen alapuló Project magyar résztvevői ÉKÖVIZIG (Miskolc) Altervezőjeként: VIZITERV Consult Kft

Részletesebben

A Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó bemutatása

A Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó bemutatása MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXI. Országos Vándorgyűlés Gödöllő, 2013. július 3-5. A Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó bemutatása Előadó: FEJES LŐRINC szakaszmérnök KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökség

Részletesebben

Jobb belvízelvezetés, Tájgazdálkodás, Fejlesztések (összesen 54 helyen):

Jobb belvízelvezetés, Tájgazdálkodás, Fejlesztések (összesen 54 helyen): A tájgazdálkodást megalapozó vízi infrastruktúra kiépítése (VTT) című pályázat lehetőségei a Beregi árapasztótározótérségében tározó térségében Konferencia és lk lakossági áifó fórum Jánd, 2012.11.16.

Részletesebben

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv;

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv; 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett

Részletesebben

A Beregi Tájgazdálkodási projekt bemutatása KOVÁCS ORSOLYA FETIVIZIG

A Beregi Tájgazdálkodási projekt bemutatása KOVÁCS ORSOLYA FETIVIZIG A Beregi Tájgazdálkodási projekt bemutatása KOVÁCS ORSOLYA FETIVIZIG I. Előzmények, célok I.1 Előzmények A Tájgazdálkodás infrastruktúra fejlesztése a Beregben és benne a Beregi árvízszintcsökkentő tározó

Részletesebben

Bodonhelyi holtágrehabilitáció mintakeresztszelvénye M=1:150. Holtág a föág bal oldalán Mv=1:100 Mh=1:1000

Bodonhelyi holtágrehabilitáció mintakeresztszelvénye M=1:150. Holtág a föág bal oldalán Mv=1:100 Mh=1:1000 Bodonhelyi holtágrehabilitáció mintakeresztszelvénye 24+92-25+11 fkm 112,70 (6,17 m/s 1971) 110.6 Kotrás referencia mederszint + 1,0 m 2,07 min. 6,00 m holtág rehabilitációjával Holtág Mederkotrás, anyagelhelyezés

Részletesebben

Felső-Dunai térség KEHOP támogatással megvalósuló fejlesztései

Felső-Dunai térség KEHOP támogatással megvalósuló fejlesztései SZIGETKÖZ FELSŐ-DUNA MENTE TÉRSÉGI FEJLESZTÉSI TANÁCS ÁSVÁNYRÁRÓ 2017. 05.19. Felső-Dunai térség KEHOP támogatással megvalósuló fejlesztései Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Németh József igazgató Rába-völgy

Részletesebben

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve ÁRVIZI VESZÉLYEZTETETTSÉG MAGYARORSZÁGON 2015. konferencia 2015. február 3. Csibrán Zoltán osztályvezető Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Célkitűzések

Részletesebben

A folyó, mint a nagyvízi meder része Keresztgátak kialakítása fizikai kisminta-kísérlet segítségével

A folyó, mint a nagyvízi meder része Keresztgátak kialakítása fizikai kisminta-kísérlet segítségével 2 szekció: A vízkárelhárítás időszerű feladatai Nagyvízi meder kijelölése, nagyvízi mederkezelés, modellezés, tervezés, egyeztetés tapasztalatai A folyó, mint a nagyvízi meder része Keresztgátak kialakítása

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

85 éve a belvízvédelem szolgálatában (Makádi szivattyútelep)

85 éve a belvízvédelem szolgálatában (Makádi szivattyútelep) 85 éve a belvízvédelem szolgálatában (Makádi szivattyútelep) XXXIII. Országos Vándorgyűlés Szombathely, 2015. július 1-3. Összeállította: Jilling Alexa 1. Előzmények a) A Csepel-szigeti árvízvédelmi rendszer

Részletesebben

A határozat JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ:

A határozat JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ: ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Vízminőségi és Vízgazdálkodási

Részletesebben

1.1. A koncepcionális változat kiválasztását szolgáló elemzések

1.1. A koncepcionális változat kiválasztását szolgáló elemzések Kivonat a 2011. április 29-én készült Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmányból 1. VÁLTOZATELEMZÉS 1.1. A koncepcionális változat kiválasztását szolgáló elemzések A változatelemzés keretében összesen három

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 H A T Á R O Z A T

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. szám: 1953-1/11/2012. Műszaki

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

Alapadatok. Érintett települések: Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd

Alapadatok. Érintett települések: Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd Alapadatok Útszakasz megnevezése: M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt Kunszentmárton között Állapot: Kivitelezés megkezdése elött Kivitelező: Duna Aszfalt Kft. Hódút Kft. közös ajánlattevők Kivitelezés szerződéses

Részletesebben

Projekt címe: Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése

Projekt címe: Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése Projekt címe: Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése Kedvezményezett megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0005

Részletesebben

Önkormányzati üzemeltetésű Fegyvernek-Büdöséri belvízöblözet védekezési tapasztalatai

Önkormányzati üzemeltetésű Fegyvernek-Büdöséri belvízöblözet védekezési tapasztalatai Önkormányzati üzemeltetésű Fegyvernek-Büdöséri belvízöblözet védekezési tapasztalatai Békési István, Gáspár Renáta Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4. 1. Előzmények

Részletesebben

AZ ÁRVÍZI KOCKÁZATKEZELÉS (ÁKK) EGYES MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI MÉHÉSZ NÓRA VIZITERV ENVIRON KFT.

AZ ÁRVÍZI KOCKÁZATKEZELÉS (ÁKK) EGYES MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI MÉHÉSZ NÓRA VIZITERV ENVIRON KFT. AZ ÁRVÍZI KOCKÁZATKEZELÉS (ÁKK) EGYES MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI MÉHÉSZ NÓRA VIZITERV ENVIRON KFT. A PROJEKT BEMUTATÁSA ÉS CÉLKITŰZÉSE Az Árvízi kockázati térképezés és stratégiai kockázati terv készítése (KEOP-2.5.0.B)

Részletesebben

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése (KEHOP ) programozási időszak

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése (KEHOP ) programozási időszak Balaton levezető rendszerének korszerűsítése (KEHOP-1.3.0-15-2015-00007) 2014-2020 programozási időszak Oláh Zoltán osztályvezető Árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztály Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen EBR42 azonosító: 2014/201 374 Újpesti Bauplan Kft. 1046 Budapest Pöltenberg u. 6. Msz: 743/2015 Terv- és iratjegyzék Mogyoród Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

KÖTI-VIZIG-Szolnok Város Térségi fejlesztése- Tájékoztató szerződésmódosításról

KÖTI-VIZIG-Szolnok Város Térségi fejlesztése- Tájékoztató szerződésmódosításról KÖTI-VIZIG-Szolnok Város Térségi fejlesztése- Tájékoztató szerződésmódosításról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/49 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése. Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése. Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0006 Előkészítési szakasz: Támogatási

Részletesebben

Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. ütem, a Tápéi szivattyútelep rekonstrukciója. Előadó: Máté-Tóth Anita Szeged, október 19.

Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. ütem, a Tápéi szivattyútelep rekonstrukciója. Előadó: Máté-Tóth Anita Szeged, október 19. Előadó: Máté-Tóth Anita Szeged, 2012. október 19. Hódtó-Kis-Tiszai Érintett lakos szám: 11 806 fő vízrendszer rekonstrukciója I. ütem Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. üteme: I. ELŐZMÉNYEK Év I./0,8m

Részletesebben

A Dráva árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység a Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti.

A Dráva árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység a Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti. A Dráva árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység a Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti. Intézkedés Árvízvédelmi célja Előirányzott intézkedések Árvízvédelmi

Részletesebben

Hajózás a Maros folyón

Hajózás a Maros folyón BORZA TIBOR osztályvezető Magyar Hidrológiai Társaság, XXXIV. Országos Vándorgyűlés Debrecen, 2016. július 6-8. Történeti áttekintés A meglévő állapot ismertetése Jogszabályi környezet Hidrológiai számítások

Részletesebben

A NEMZETI VÍZSTRATÉGIA SZEREPE A VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG FELADATAINAK MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

A NEMZETI VÍZSTRATÉGIA SZEREPE A VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG FELADATAINAK MEGVALÓSÍTÁSÁBAN KVASSAY JENŐ TERV 2015 A NEMZETI VÍZSTRATÉGIA BEMUTATÁSA ÉS TÁRSADALMI VÉLEMÉNYEZÉSE AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ALSÓ-DUNA- VÖLGYI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG FÓRUMA A NEMZETI VÍZSTRATÉGIA SZEREPE

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/ RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Pekáryné Mindszenti Csilla Előterjeszti:

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: X. tározó 1.2. A víztest VOR kódja: AIH041 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: hasonló típus: 11 meszes kis területű sekély nyílt vízfelületű

Részletesebben

Projekt címe: Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója. Projekt azonosító száma: KEHOP

Projekt címe: Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója. Projekt azonosító száma: KEHOP Projekt címe: Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója Projekt azonosító száma: KEHOP-1.3.0-15-2016-00010 Projektgazda megnevezése: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) valamint az Észak-dunántúli

Részletesebben

A RÉTKÖZI-TÓ A VÍZGAZDÁLKODÁS SZOLGÁLATÁBAN. Kozma Béla FETIVIZIG

A RÉTKÖZI-TÓ A VÍZGAZDÁLKODÁS SZOLGÁLATÁBAN. Kozma Béla FETIVIZIG A RÉTKÖZI-TÓ A VÍZGAZDÁLKODÁS SZOLGÁLATÁBAN Kozma Béla FETIVIZIG RÉTKÖZ MOCSÁRVILÁGA SCHEDIUS-BLASCHNEK 1833-36-BAN KÉSZÜLT TÉRKÉPÉN Az öblözet, a Tisza védművek megépülése előtt 60 %-ot tekintve árvíz-

Részletesebben

TASSI TÖBBFELADATÚ LEERESZTŐ MŰTÁRGY

TASSI TÖBBFELADATÚ LEERESZTŐ MŰTÁRGY TASSI TÖBBFELADATÚ LEERESZTŐ MŰTÁRGY Tass, 2017. november 30. Benedek András Okl. építőmérnök AZ ELŐADÁS VÁZLATA Történeti áttekintés Célok A tervezett műtárgy TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS A tassi vízlépcsőt 1924-1927

Részletesebben

Intézkedés Árvízvédelmi célja Előirányzott intézkedések Árvízvédelmi töltésekkel kapcsolatos intézkedés típusok

Intézkedés Árvízvédelmi célja Előirányzott intézkedések Árvízvédelmi töltésekkel kapcsolatos intézkedés típusok A Alsó-Duna árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység az Alsó-Duna-völgyi, a Közép-dunántúli és a Dél-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti. Intézkedés Árvízvédelmi célja Előirányzott

Részletesebben

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS Közúti Építő és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 10. Tel./Fax: 74/512-312, 512-313 www.kozuti.epito.hu E-mail: kozuti.epito@t-online.hu ISO 9001/2000 Tanúsítvány r. száma: CERT-5192-2007-AQ-BUD-RvA

Részletesebben

ESUWATER- HURO/1101/1.3.2

ESUWATER- HURO/1101/1.3.2 Előadó: Vígh Máté A FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁSI INFRASTRUKTÚRA KIALAKÍTÁSA A MAGYAR- ROMÁN HATÁR MENTI RÉGIÓBAN projektmenedzser ESUWATER- HURO/1101/1.3.2 2013. május 30. Projekt Nyitórendezvény Az ATI-VIZIG

Részletesebben

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE 11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ZÁRÓRENDEZVÉNY 2015. február 25. ELŐADÓ: BORZA TIBOR 11.06. ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI Pályázat előkészítése A pályázat előkészítése

Részletesebben

A Közép-Duna árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység a Közép-Duna-völgyi és a Közép-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti.

A Közép-Duna árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység a Közép-Duna-völgyi és a Közép-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti. A Közép-Duna árvízkockázat kezelési (ÁKK) tervezési egység a Közép-Duna-völgyi és a Közép-dunántúli vízügyi igazgatóságok működési területét érinti. Intézkedés Árvízvédelmi célja Előirányzott intézkedések

Részletesebben

VIZITERV Environ Kft. 2011. augusztus-november

VIZITERV Environ Kft. 2011. augusztus-november VIZITERV Environ Kft. 2011. augusztus-november Tervezési alapadatok 676/1971 számú vízjogi engedély, vizikönyvi szám: I/614. mely a Ferenc tápcsatorna üzemeltetéséről szól Érvényben lévő jogszabályok,

Részletesebben

A Vásárosnamény-Zsurki állami kezelésű nyárigát rendszer fenntarthatóságának vizsgálata

A Vásárosnamény-Zsurki állami kezelésű nyárigát rendszer fenntarthatóságának vizsgálata A Vásárosnamény-Zsurki állami kezelésű nyárigát rendszer fenntarthatóságának vizsgálata MHT XXXIV. Vándorgyűlés Debrecen, 2016. július Dajka István - Horváth Péter osztályvezető folyószab. ügyintéző Árvízvédelmi

Részletesebben

MÉRTÉKADÓ ÁRVÍZSZINTEK MEGHATÁROZÁSA A TISZA-VÖLGYBEN

MÉRTÉKADÓ ÁRVÍZSZINTEK MEGHATÁROZÁSA A TISZA-VÖLGYBEN MÉRTÉKADÓ ÁRVÍZSZINTEK MEGHATÁROZÁSA A TISZA-VÖLGYBEN XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely, 2015. július 02. Dr. Kovács Sándor Váriné Szöllősi Irén SZOLNOKI HÍD SZELVÉNYE 2000. április SZOLNOK TISZAPARTI

Részletesebben

Az MVA adat- és információ igénye. Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola

Az MVA adat- és információ igénye. Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola Az MVA adat- és információ igénye Bíró Tibor Károly Róbert Főiskola Felhasználók Vízhasználók Vízszolgáltatók Igazgatási szervek Hatósági szervek Tudományos szervezetek Alapvetések A vízhasználóknak lényegesen

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség KözépTiszavidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4. Tel.: (06 56) 523423 Fax: (06 56) 343768 Postacím: 5002 Szolnok,

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: Tiszaugi Holt-Tisza 1.2. A víztest VOR kódja: AIH 134 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: 3 Szerves kis területű sekély nyílt vízfelületű állandó

Részletesebben

AKTUÁLIS FEJLESZTÉSI FELADATOK A VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG TERÜLETÉN

AKTUÁLIS FEJLESZTÉSI FELADATOK A VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG TERÜLETÉN KVASSAY JENŐ TERV 2015 A NEMZETI VÍZSTRATÉGIA BEMUTATÁSA ÉS TÁRSADALMI VÉLEMÉNYEZÉSE AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG FÓRUMA AKTUÁLIS FEJLESZTÉSI FELADATOK A

Részletesebben

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003)

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Országos Vízügyi Főigazgatóság Összefoglaló adatok 12 árvízi

Részletesebben

A határozat JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ: - H A T Á R O Z A T

A határozat JOGERŐS: év: hó: nap: KÜJ: KTJ: - H A T Á R O Z A T ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Vízminőségi és Vízgazdálkodási

Részletesebben

fejlesztései február 17.

fejlesztései február 17. VTT programhoz kapcsolódó települések belvíz-védelmi védelmi fejlesztései Általános tájékoztató 2011. február 17. Tájékoztató háttere 2004. évi LXVII. VTT. Törvény: hazai és EU forrásokból kell megvalósítani

Részletesebben

Szeged 2014. július 02. Lovas Attila - Fazekas Helga KÖTIVIZIG. mintaszabályzata

Szeged 2014. július 02. Lovas Attila - Fazekas Helga KÖTIVIZIG. mintaszabályzata XXXII. MHT - Vándorgyűlés Szeged 2014. július 02. Lovas Attila - Fazekas Helga KÖTIVIZIG Az árvízcsúcs csökkentő tározók üzemirányítási és üzemeltetési mintaszabályzata Előzmények 2 Kedvezményezett: OVF

Részletesebben

Előadó: Kádár Mihály Szeged, 2013. december 06.

Előadó: Kádár Mihály Szeged, 2013. december 06. Tápéi belvízöblözet korszerűsítése I. ütem, Előadó: Kádár Mihály Szeged, 2013. december 06. 38.sz. Tápé-Vesszősi belvízrendszer: Hódtó-Kis-Tiszai vízrendszer rekonstrukciója I. ütem 38/1. Tápé öblözet

Részletesebben

VASVÁR IPARTERÜLET KIALAKÍTÁS VÍZIKÖZMŰ ELLÁTÁS TANULMÁNYTERV

VASVÁR IPARTERÜLET KIALAKÍTÁS VÍZIKÖZMŰ ELLÁTÁS TANULMÁNYTERV TARTALOMJEGYZÉK Iratok: Tartalomjegyzék Aláírólap Műszaki leírás Tervezői költségbecslések 7/2 A L Á Í R Ó L A P Felelős tervező: Szilvás István... VZ-TEL; 18-0162 A dokumentáció 7 gépelt oldalt tartalmaz.

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: Kecskeri-tározó 1.2. A víztest VOR kódja: AIG977 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: hasonló típus: 11 meszes kis területű sekély nyílt vízfelületű

Részletesebben

KÖZÉP-TISZA-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG. Az árvízkockázati térképezés információs eszközei

KÖZÉP-TISZA-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG. Az árvízkockázati térképezés információs eszközei KÖZÉP-TISZA-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG Az árvízkockázati térképezés információs eszközei Előadó: Kummer László Célkitűzés az Európai Parlament és a Tanács 2007/60/EK sz. Irányelv az

Részletesebben

Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens

Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens TIVITIG árvízvédelmi szakaszai és elsőrendű árvízvédelmi töltései 09.01.

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: Közös - csatorna 1.2. A víztest VOR kódja: AEP728 1.3. A víztestet alkotó vízfolyás (ok) neve: Közös - csatorna 1.4. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírás:

Részletesebben

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát!

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 2. A. Foglalja össze hidrometriai (vízméréstani) ismereteit!

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: Gyova-Mámai Holt- 1.2. A víztest VOR kódja: AIH 076 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: 13 Meszes kis területű sekély nyílt vízfelületű állandó

Részletesebben

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK Duna Projekt A DUNA PROJEKTRŐL ÁLTALÁBAN A Duna projekt egy, az Európai Unió támogatásával, közel 30 milliárd forintból megvalósuló, kiemelt állami beruházás. Magyarország eddigi legnagyobb, az árvízvédelem

Részletesebben

Védelmi szakaszok üzemelési szabályzatai mit, miért, hogyan?

Védelmi szakaszok üzemelési szabályzatai mit, miért, hogyan? Védelmi szakaszok üzemelési szabályzatai mit, miért, hogyan? Készítette: Asztalos Tamás Keviterv Akva Mérnöki Vállalkozási Kft. Bevezetés Az egyes Vízügyi Igazgatóságok árvízvédelmi szakaszok szempontjából

Részletesebben

Tiszadorogmai és Tiszavalki I. (régi) szivattyútelepek rekonstrukciója

Tiszadorogmai és Tiszavalki I. (régi) szivattyútelepek rekonstrukciója Projekt címe: Tiszadorogmai és Tiszavalki I. (régi) szivattyútelepek rekonstrukciója Projektgazda megnevezése: Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosítószáma: ÉMOP-3.2.1/D-09-2010-0004

Részletesebben

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ 15. évfolyam 2. szám 2008.június VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség belsı információs kiadványa A Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése

Részletesebben

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00016 Kedvezményezett: Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. A projekt megvalósítási időszaka: 2017.06.01.

Részletesebben

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen

Terv- és iratjegyzék. Mogyoród. Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú helyszínen EBR42 azonosító: 2014/201 374 Újpesti Bauplan Kft. 1046 Budapest Pöltenberg u. 6. Msz: 743/2015 Terv- és iratjegyzék Mogyoród Esőzések okozta károsodások helyreállítási munkái 4 önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

Műszaki leírás. Törökkoppány Petőfi S. Bajcsy-Zsilinszky E, Kossuth L. és Damjanich utca csapadékvíz-elvezető rendszerének koncepciótervéhez

Műszaki leírás. Törökkoppány Petőfi S. Bajcsy-Zsilinszky E, Kossuth L. és Damjanich utca csapadékvíz-elvezető rendszerének koncepciótervéhez Műszaki leírás Törökkoppány Petőfi S. Bajcsy-Zsilinszky E, Kossuth L. és Damjanich utca csapadékvíz-elvezető rendszerének koncepciótervéhez 1. Bevezetés Törökoppány Község Önkormányzata azzal kereste meg

Részletesebben

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350 Tétel-szám Megnevezés Mennyiség Útépítés 1 * Mértékegység E.ár [Ft] Költség [ E Ft] Főpálya építés 0+000-0+350km sz. között (M3 ap. csp-hoz tartozó főpálya szakasz) 1 * 200 000 ELŐKÉSZÍTŐ- ÉS FÖLDMUNKÁK

Részletesebben

ESETTANULMÁNYOK. Ssz. Eset Kitöltendő űrlap(ok)

ESETTANULMÁNYOK. Ssz. Eset Kitöltendő űrlap(ok) ESETTANULMÁNYOK Javaslatok néhány egyszerűbb, általános esetre a megfelelő létesítményűrlapok kiválasztásához az integrációs feladatokat ellátó munkacsoport szakterületi alcsoport besorolásai alapján:

Részletesebben

K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S

K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S GÁT-JA BT. Nyíregyháza, Ószőlő u. 116. K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S Készült: Csengersima Község Önkormányzat Csengersima, Kossuth u. 60., a Csengersima külterületén a Hrsz: 0138/88 alatt meglévő

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. 2011. év hidrometeorológiai jellemzése A 2010. év kiemelkedően sok csapadékával szemben a 2011-es év az egyik legszárazabb esztendő volt az Alföldön.

Részletesebben

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Maller Márton Árvízvédelmi előadó ÉDUVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Országos

Részletesebben

Vízkárelhárítás. Kisvízfolyások rendezése. www.vit.bme.hu 2010.12.17. 1

Vízkárelhárítás. Kisvízfolyások rendezése. www.vit.bme.hu 2010.12.17. 1 Vízkárelhárítás Kisvízfolyások rendezése www.vit.bme.hu 2010.12.17. 1 Kisvízfolyások rendezésének lehetséges indokai Intenzív hordalékterhelés miatt függımeder alakult ki, nem megfelelı a vízelvezetés

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

RÁCKEVEI (SOROKSÁRI) DUNA- ÁG ÉS MELLÉKÁGAI KOTRÁSA, MŰTÁRGYÉPÍTÉS ÉS REKONSTRUKCIÓ Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy

RÁCKEVEI (SOROKSÁRI) DUNA- ÁG ÉS MELLÉKÁGAI KOTRÁSA, MŰTÁRGYÉPÍTÉS ÉS REKONSTRUKCIÓ Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy RÁCKEVEI (SOROKSÁRI) DUNA- ÁG ÉS MELLÉKÁGAI KOTRÁSA, MŰTÁRGYÉPÍTÉS ÉS REKONSTRUKCIÓ Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy PAPP GERGELY PROJEKTFELELŐS SC TASS 2017 KONZORCIUM 2019.03.25. TASSI TÖBBFUNKCIÓJÚ

Részletesebben

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Környezetvédelmi aknák 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Az Elsõ Beton Kft. 1991 óta gyárt különbözõ típusú vasbeton aknákat. A megrendelõi igényeknek megfelelõen ezen termékcsaládba

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: 1.2. A víztest VOR kódja: AIG949 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: hasonló tipus: 11 meszes kis területű sekély nyílt vízfelületű időszakos

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: Csengeri halastavak 1.2. A víztest VOR kódja: AIH033 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: hasonló tipus: 11 meszes kis területű sekély nyílt vízfelületű

Részletesebben

MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell. DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával. Kiválasztás menü és eszköztár. Csomópontok és csövek

MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell. DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával. Kiválasztás menü és eszköztár. Csomópontok és csövek MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell Modell elemek Készült az projekt keretében, a DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával 1 Kiválasztás menü és eszköztár Csomópontok és csövek A csomópont

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest : NK-III-2. öntözőcsatorna 1.2. A víztest VOR kódja: AEP844 1.3. A víztestet alkotó vízfolyás (ok) : NK-III-2. öntözőcsatorna 1.4. A víztest VKI szerinti típusa, a

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/10

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/10 módosítás 3 - A Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója című, KEHOP-1.3.0-15- 2015-00002 azonosítószámú projektben a FIDIC Sárga Könyv feltételei szerint kivitelezési feladatok

Részletesebben

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Láng István Műszaki főigazgató helyettes Belügyminisztérium Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkárelhárítási Főosztály Helyzetértékelés Külföldi vízgyűjtők Kiszolgáltatott

Részletesebben

A Szeged környéki Tisza-szakasz Nagyvízi Mederkezelési Mintaterve

A Szeged környéki Tisza-szakasz Nagyvízi Mederkezelési Mintaterve A Szeged környéki Tisza-szakasz Nagyvízi Mederkezelési Mintaterve Előadó: Borza Tibor osztályvezető 2014. július 2-4. 1. Jelenlegi szabályozás: 83/2014 Korm. rendelet 2. Nagyvízi Mederkezelési Tervek országos

Részletesebben

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK 1.1. A víztest neve: Kengyeli halastó 1.2. A víztest VOR kódja: AIG979 1.3. A víztest VKI szerinti típusa, a típus leírása: hasonló típus: 11 meszes kis területű sekély nyílt vízfelületű

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/14

Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/14 módosítás 4 - A Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója című, KEHOP-1.3.0-15- 2015-00002 azonosítószámú projektben a FIDIC Sárga Könyv feltételei szerint kivitelezési feladatok

Részletesebben

MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, június Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt.

MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, június Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt. MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, 2016. június 15-17. Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt. Than Mór: Mohácsi csata Előzmények Expo híd 1992 Mohácsi Duna Híd Alapítvány

Részletesebben

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ELŐADÓ: DR. KOZÁK PÉTER

11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ELŐADÓ: DR. KOZÁK PÉTER 11.06 ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI KÉPESSÉGÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE ELŐADÓ: DR. KOZÁK PÉTER 11.06. ÁRVÍZVÉDELMI SZAKASZ VÉDELMI Kedvezményezett: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Projekt címe: 11.06

Részletesebben