TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR projektekre vonatkozóan

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR projektekre vonatkozóan"

Átírás

1 Projekt Alapító Dokumentum (PAD) 0.0 verzió TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR projektekre vonatkozóan Gödöllő, január 11

2 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 2/25 Bevezetés Jelen Projekt Alapító Dokumentum (továbbiakban PAD) érvényessége a projekt összes szakaszára, a projekt teljes időtartalmára kiterjed, betartása egyaránt vonatkozik a projekt belső és külső résztvevőire. A PAD a Felek által aláírt Szerződéssel együttesen határozza meg a megvalósítandó projekt terjedelmét, azaz: a projekt célját, a projekt eredményét, a projekt körülményeit, a projekt munkamódszerét, a projekt ütemezését, a projekt szervezeti és működési rendjét. A PAD módosítása A PAD módosítását a Projektvezetők kezdeményezhetik. A PAD módosítása módosítási javaslat alapján történik. A PAD módosítás javaslatának tartalmaznia kell a változtatás okát, illetve leírását. A PAD módosítást a Projekt Irányító Bizottság fogadja el. A PAD verziókövetése A PAD 0.0-s verziója a szerződés után, a projekttervezés lezárásával, Felek által közösen elfogadott verziója, mely a szerződés mellékletét képezi (azaz rögzíti a megvalósítandó projekt terjedelmét). A PAD további n.0-s verziói abban az esetben készülnek, ha Felek közösen olyan mértékben változtatnak a projekt terjedelmén, hogy változtatja a szerződés kereteit. Ebben az esetben a PAD n.0-s verziója a szerződés mellékletét képezi és automatikusan felülírja a PAD (n-1).0-s verzióját. A PAD minden nem n.0 verziója munkaverziónak minősül, melyet Felek nem hagytak jóvá és így a szerződének nem melléklete.

3 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 3/25 1. A projekt célja 1.1. A projekt célja A Szent István Egyetem a felsőfokú szakemberképzésben, a tudományos kutatásban és szaktanácsadásban, az értelmiségi életre, a tudományos ismeretek bővítésére és alkalmazására való felkészítésben felmerülő feladatait a jelenleginél korszerűbb oktatási és működési struktúrában kívánja megvalósítani. Ezért az egyetem egyrészt arra törekszik, hogy széles képzési kínálatával, humán szolgáltatásaival meg tudjon felelni a hallgatók érdeklődési körének, elvárásainak. Ehhez szükséges az egyetemre jelentkezett hallgatók motivációjának megismerése, a végzett diplomások munkaerő-piacon való megfelelésének nyomon követése, a gazdasági és munkaerő-piaci folyamatokhoz való gyors alkalmazkodás. Másrészt széleskörű alkalmazott kutatásokat preferáló kutatási portfolió kialakításával minél több hallgató számára kíván lehetőséget biztosítani a kutatási feladatokba való bekapcsolódásra, amihez elengedhetetlen a tehetséggondozás fejlesztése. Harmadrészt erősíteni kell a gazdaság helyi és regionális szereplőivel fennálló kapcsolatokat, illetve újak kialakítását annak érdekében, hogy mindenki számára előnyös együttműködések jöjjenek létre a hosszú távú stabil működés érdekében. A fentiek figyelembe vételével a jelenlegi tervezett projekt hosszú távú célja kettős, egyrészt hozzá kíván járulni az egyetemen folyamatos szervezeti fejlesztéséhez, másrészt az intézményi szolgáltatások fejlesztésével a versenyképes, modern, szolgáltató egyetem megteremtéséhez adjon lényegi segítséget. A komplex projekt közvetlen célkitűzései a következők: Felmérni, megismerni és nyomon követni az egyetem képzési, valamint kapcsolódó szolgáltatási tevékenységeiről alkotott belső és külső véleményeket, visszajelzéseket, és azok eredményeire alapozva folyamatosan korszerűsítsük, fejlesszük a képzés struktúráját; Építeni, erősíteni az egyetem és a gazdaság szereplői közötti kapcsolatokat kölcsönös előnyökre alapozott együttműködések kialakítása érdekében; Az egyetem döntéshozatali és menedzsment folyamatai hatékonyságának növelése, az ágazati és intézményi adatkezelés és adatszolgáltatás korszerűsítése; Az egyetem jelenlegi és egykori hallgatóinak munkaerő-piaci érvényesülési esélyeinek növelése; A tehetséggondozási szolgáltatások fejlesztésével tovább emelni az egyetemen folyó tudományos és kutatási tevékenység színvonalát, növelve ez által az intézmény szakmai elismertségét Jelen PAD által meghatározott projektet követő munka célja A projektet követő munka kiemelt célja az Oktatási és Kulturális Minisztériummal (továbbiakban: OKM)/ Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságával (továbbiakban OKMT) itt kötött támogatási szerződésben vállalt fenntartási kötelezettség megvalósítása, illetve a 2 év alatt elért eredmények fenntartása, a hallgatói intézményfejlesztésben elért eredmények hoszszú távú megvalósítása.

4 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 4/25 2. Projekt eredményei 2.1. A projekt eredménye: indikátorokban mérhető KMR Mutató neve Mutató forrása Mértékegység Pályakövetési rendszer eredményeit az intézményben felhasználók száma (SZMSZ-ben vagy egyéb intézményi szabályzatban rögzített személyi kor: dékán, rektor, tanulmányi vezető stb.). Pályakövetési rendszerekben az elérhető / megkeresett 2010-től diplomát szerző hallgatók aránya az összes 2010-től diplomát szerző hallgatóhoz képest. (Elérhető-megkeresett diplomát szerző fő / összes diplomát szerző fő). Pályakövetési rendszerekhez kapcsolódó felmérésekben a válaszadók aránya a megkérdezettekhez képest intézményi átlagban (Válaszoló diplomát szerző fő/ megkeresett diplomát szerző fő). Alumni szolgáltatásokat igénybe vevő végzettek, diplomát szerzők és a szolgáltatást igénylők (visszajelzők) aránya az összes diplomát szerzőhöz képest. Komplex, egyénre szabott tanulmányi-, pályaorientációs, és tehetségsegítő szolgáltatást igénybe vevő hallgatók aránya az összes hallgatóhoz képest (dokumentált ügyfélforgalomban az intézményi hallgatói jogviszonnyal rendelkező igénybevevők száma + kapcsolódó rendezvényeken részt vettekből az intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezők számával, leválogatva igénybevevő személyekre. Ez az összeg osztva az összes intézményi hallgató számával.). Vezetők által elérhető jelentések (a rendszerben legalább három személy által használt jelentések) száma évente. Adattárba integrált nyilvántartások száma. Monitoring: SZMSZ- vagy egyéb intézményi szabályzat. Monitoring: hitelesített, sorszámozott lista (elektronikus vagy papíralapú). Monitoring: hitelesített, sorszámozott lista, a válaszadás dokumentuma (elektronikus vagy papíralapú). Monitoring: hitelesített, sorszámozott lista, a szolgáltatás igénylők adatbázisa. Monitoring: hitelesített, sorszámozott listák, a szolgáltatás igénybevételét és a hallgatói jogviszonyt hitelesen igazoló dokumentáció. Monitoring: elektronikus hozzáférés esetén, a rendszernapló alapján; amennyiben a vezetők papíron kapják a jelentéseket, akkor a vezetői ülések jegyzőkönyvei alapján. Monitoring: rendszerleírás. Kiinduló érték év év év év fő % % % % db db

5 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 5/25 KONV Mutató neve Mutató forrása Mértékegység Pályakövetési rendszer eredményeit az intézményben felhasználok száma (SZMSZ-ben vagy egyéb intézményi szabályzatban rögzített személyi kör: dékán, rektor, tanulmányi vezető stb.). Pályakövetési rendszerekben az elérhető / megkeresett 2010-től diplomát szerző hallgatók aránya az összes 2010-től diplomát szerző hallgatóhoz képest. (Elérhető-megkeresett diplomát szerző fő / összes diplomát szerző fő). Pályakövetési rendszerekhez kapcsolódó felmérésekben a válaszadók aránya a megkérdezettekhez képest intézményi átlagban (Válaszoló diplomát szerző fő/ megkeresett diplomát szerző fő). Alumni szolgáltatásokat igénybe vevő végzettek, diplomát szerzők és a szolgáltatást igénylők (visszajelzők) aránya az összes diplomát szerzőhöz képest. Komplex, egyénre szabott tanulmányi-, pályaorientációs, és tehetségsegítő szolgáltatást igénybe vevő hallgatók aránya az összes hallgatóhoz képest (dokumentált ügyfélforgalomban az intézményi hallgatói jogviszonnyal rendelkező igénybevevők száma + kapcsolódó rendezvényeken részt vettekből az intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezők számával, leválogatva igénybevevő személyekre. Ez az összeg osztva az összes intézményi hallgató számával.). Vezetők által elérhető jelentések (a rendszerben legalább három személy által használt jelentések) száma évente. Adattárba integrált nyilvántartások száma. Monitoring: SZMSZ- vagy egyéb intézményi szabályzat. Monitoring: hitelesített, sorszámozott lista (elektronikus vagy papíralapú). Monitoring: hitelesített, sorszámozott lista, a válaszadás dokumentuma (elektronikus vagy papíralapú). Monitoring: hitelesített, sorszámozott lista, a szolgáltatás igénylők adatbázisa. Monitoring: hitelesített, sorszámozott listák, a szolgáltatás igénybevételét és a hallgatói jogviszonyt hitelesen igazoló dokumentáció. Monitoring: elektronikus hozzáférés esetén, a rendszernapló alapján; amennyiben a vezetők papíron kapják a jelentéseket, akkor a vezetői ülések jegyzőkönyvei alapján. Monitoring: rendszerleírás. Kiinduló érték év év év év fő % % % % db db Projekttermékek Jelen PAD által meghatározott projekt termékei az alábbi öt területen keletkeznek:

6 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 6/25 1. DIPLOMÁSOK PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA Hallgatók életpályája-adatainak gyűjtését, rögzítését, feldolgozását és elemzését lehetővé tevő szakmai-módszertani fejlesztések A Diplomás Pályakövetési Rendszer (továbbiakban DPR) kialakításának első legfontosabb tevékenysége a rendszer fejlesztése során elvégzendő felmérések, vizsgálatok módszertanának kidolgozása, figyelemmel az országosan kialakításra kerülő felmérés módszertanára, követelményeire. Annak érdekében, hogy a DPR keretében elvégzendő egyes részvizsgálatok megfeleljenek a legfontosabb kutatás-módszertani követelményeknek - különösen az összehasonlító elemzéseket lehetővé tevő kérdőívek tartalmát, valamint a reprezentativitást és statisztikai megbízhatóságot biztosító mintavételi követelményeket illetően - a kérdőíveket úgy állítjuk össze, hogy egyrészt az egyetem különböző karain, az eltérő időpontokban elvégzett vizsgálatok eredményei, másrészt az egyes intézményi vizsgálatok eredményei összevethetők legyenek az országos DPR vizsgálatok, illetve más képzésterületenként, valamint intézményekben végzett vizsgálatok eredményeivel. A kérdőív három egymástól elkülönülő kérdőív blokkból fog állni: 1. Az országos blokkban az egyetem, minden felsőoktatási intézményre vonatkozó ugyanazon kérdéseket szerepelteti. A kérdéssort az Educatio Kht. állítja össze a TÁMOP kiemelt projekt keretében. 2. A közös intézményi blokkban az egyetem minden karán egységesen lekérdezésre kerülő kérdések kerülnek összeállításra. 3. A karokra vonatkozó kérdésblokkban képzési területre kérdéssorok kerülnek kidolgozásra. Ez kérdőív blokk a TÁMOP kiemelt projekt keretében az Educatio Kht. által, képzési területi alapon szerveződő szakmai együttműködés keretében kerül kidolgozásra. A vizsgálatok módszertana tartalmazni fogja a megfelelő szintű reprezentativitást és mintaelemszámot biztosító mintavételi szempontokat, úgymint: a végzés éve; képzési terület (szakok szerint is); nem; képzési szint, finanszírozási forma; munkarend, stb. Ahol az adatfelvétel eredményeként a megvalósult minta nem reprezentatív, ott statisztikai súlyozással reprezentatív mintát kell előállítani. Hallgatói motivációs vizsgálat Hallgatói lista, adatbázis összeállítása Adatbázis karbantartás Kérdőív összeállítása, elemzési szempontok kialakítása Kérdezési on-line felület kialakítása, karbantartása Kérdőív programozása on-line felületre Hallgatói lista, adatok: az e-learning rendszerben automatikusan rendelkezésre áll kötelező kurzus esetén. Fontos: a szükséges alapadatokat tartalmazza a kurzusjelentkezés, vagy összekapcsolás a Neptunnal. Hallgatói adatbázis, évente frissítés. Kérdőíves kutatás elemzési szempontjainak kialakítása: Országos blokk - Educatio Kht. Intézményi blokk - intézményen belüli szakértők, képzési területi blokk intézmény + Educatio Kht., egyéb intézmény. Motivációs kérdőív felül bírálata évente, esetleges módosítások, kiegészítések. A kutatás elején a felület kialakítása, később karbantartása. Az első kérdőív programozása, kérdőív karbantartása.

7 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 7/25 Kérdezés, kérdőívek kitöltése Adatbázis kezelés: ellenőrzés, előkészítés, feldolgozás Adatok továbbítása Elemzés Értékelés Nyilvánosságra hozatal, közzététel E-learning kurzus keretében minden hallgató elérése (kitöltés nem kötelező) (III-VII. kérdezés fenntartási időszakban). Adatok ellenőrzése, tisztítás, reprezentativitás ellenőrzése, szükség esetén súlyértékek meghatározása, előkészítése feldolgozáshoz, feldolgozás. Adatkonverzió a megfelelő formátumokba. Elkészült adatbázis továbbítása Educatio Kht-nak. Kérdőíves felmérés elemzése. A felmérés eredményessége, az elemzés és a felmérés értékelése, tanulmány. Elkészült tanulmány közzététele, nyilvánosságra hozatal, a megfelelő célcsoportokhoz való eljutás biztosítása. Eredménye: a pályamotivációk és intézmény választás megismerése. Lehetővé teszi az intézmény munkájának minőségi értékelését és javítását, az elvárásokhoz való közelítését. Követéses vizsgálat a végzés után egy évvel Hallgatói lista, adatbázis összeállítása Adatbázis karbantartás Kérdőív összeállítása, elemzési szempontok kialakítása Kérdezési on-line felület kialakítása, karbantartása Kérdőív programozása on-line felületre, karbantartás Kérdezés egy évvel végzés után Adatok rögzítése Adatok előkészítése, feldolgozása Adatok továbbítása Elemzés Értékelés Nyilvánosságra hozatal, közzététel Végzett hallgatók adatbázisa Egy évvel végzés után adatok frissítése, karbantartása. Kérdőíves kutatás elemzési szempontjainak kialakítása: Országos blokk - Educatio Kht. Intézményi blokk - intézményen belüli szakértők, képzési területi blokk intézmény + Educatio Kht., egyéb intézmény. Kérdőív összeállítása, felülbírálata évente, esetleges módosítások, kiegészítések (Központi rész beépítése). A kutatás elején a felület kialakítása, később karbantartása Az első kérdőív programozása, karbantartása. On-line elérhető hallgatók bevonása a felmérésbe, Akik nem érhetők el on-line, papír alapú postai kérdőív kiküldése. Papíralapú kérdőívek rögzítése. Adatok ellenőrzése, tisztítás, reprezentativitás ellenőrzése, szükség esetén súlyértékek meghatározása, előkészítése feldolgozáshoz, feldolgozás. Adatkonverzió a megfelelő formátumokba. Elkészült adatbázis továbbítása Educatio Kht nak. Kérdőíves felmérés elemzése. A felmérés eredményessége, az elemzés és a felmérés értékelése, tanulmány. Elkészült tanulmány közzététele, nyilvánosságra hozatal, a megfelelő célcsoportokhoz való eljutás biztosítása.

8 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 8/25 Eredménye: a frissen végzett hallgatók munkaerő piaci helyzetének megismerése és az intézményi értékelés elemzése a friss munkaerő piaci tapasztalatok függvényében. Lehetővé teszi az intézmény munkájának minőségi értékelését és javítását, az elvárásokhoz való közelítését. Gyors viszszacsatolást biztosít az aktuális tendenciák értékeléséhez. Követéses vizsgálat ismétléssel Hallgatói lista, adatbázis összeállítása Adatbázis karbantartás Kérdőív összeállítása, elemzési szempontok kialakítása Kérdezési on-line felület kialakítása Kérdőív programozása on-line felületre, karbantartás I. Célcsoport lekérdezése 2010 tavasz (2007-ben végzettek,) II. célcsoport lekérdezése tavasz (2008-ban végzettek) III. célcsoport lekérdezése tavasz (2009-ban végzettek) IV. stb. Adatok rögzítése, Adatok előkészítése, feldolgozása Adatok továbbítása Elemzés Értékelés Nyilvánosságra hozatal, közzététel Végzett hallgatók adatbázisa Hallgatói adatbázis frissítése, karbantartása Kérdőíves kutatás elemzési szempontjainak kialakítása: Országos blokk - Educatio Kht. Intézményi blokk - intézményen belüli szakértők, képzési területi blokk - intézmény+educatio Kht., egyéb intézmény. A kérdőív felülbírálata évente, esetleges módosítások, kiegészítések. A kutatás elején a felület kialakítása, később karbantartása Az első kérdőív programozása, on-line kérdőív karbantartása. On-line vagy postai kérdezés, kérdőívek kiküldése, visszaérkezés. Papíralapú kérdőívek rögzítése. Az adatok ellenőrzése, tisztítása, reprezentativitás ellenőrzése, szükség esetén súlyértékek meghatározása, előkészítése feldolgozáshoz, feldolgozás. Adatkonverzió a megfelelő formátumokba. elkészült adatbázis továbbítása Educatio Kht nak. Kérdőíves felmérés elemzése. A válaszolók ismételt megkeresése 2 év múlva. Követéses vizsgálat összehasonlító elemzése. A felmérés eredményessége, az elemzés és a felmérés értékelése, tanulmány. Elkészült tanulmány közzététele, nyilvánosságra hozatal, a megfelelő célcsoportokhoz való eljutás biztosítása. Eredménye: a diplomázott hallgatók munkaerő piaci karrierjének, élethelyzeteinek alakulása nélkülözhetetlen információkat ad az intézmény munkájának értékeléséhez. Erősíti a volt hallgatók intézményi kötődését, az alumni tevékenységek eredményességét.

9 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 9/25 Mintavételes vizsgálat Hallgatói lista, adatbázis összeállítása Adatbázis karbantartás Kérdőív összeállítása, sokszorosítása Reprezentatív mintavétel Mintába került hallgatók tájékoztatása Kérdezők felkészítése I. Célcsoport lekérdezése ben végzettek 2010 ősz II. célcsoport lekérdezése ben végzettek 2013 ősz Adatok rögzítése, ellenőrzése, feldolgozása Adatok továbbítása Végzett hallgatók adatbázisa Hallgatói adatbázis frissítése, karbantartása Kérdőíves kutatás elemzési szempontjainak kialakítása: Országos blokk - Educatio Kht. Intézményi blokk - intézményen belüli szakértők, képzési területi blokk intézmény + Educatio Kht, egyéb - intézmény Kérdőív összeállítása, szerkesztése, sokszorosítása A megadott rétegek szerinti reprezentatív mintavétel, minta kialakítása Felkérő levél és tájékoztatás a kutatásról, felkérés az együttműködésre telefonon vagy postai úton A kérdezők oktatása, képzése, felkészítése a kérdezésre Személyes kérdezés, a mintában szereplő hallgatók személyes felkeresése Személyes kérdezés, a mintában szereplő hallgatók személyes felkeresése Adatrögzítés, adatok ellenőrzése, tisztítása, reprezentativitás ellenőrzése, szükség esetén súlyértékek meghatározása, előkészítése feldolgozáshoz, feldolgozás adatkonverzió a megfelelő formátumokba, elkészült adatbázis továbbítása Educatio Kht -nak Elemzés Értékelés Nyilvánosságra hozatal, közzététel Kérdőíves felmérés elemzése A felmérés eredményessége, az elemzés és a felmérés értékelése, tanulmány Elkészült tanulmány közzététele, nyilvánosságra hozatal, a megfelelő célcsoportokhoz való eljutás biztosítása Eredménye: Részletes, több témára kiterjedő vizsgálat a diplomázott hallgatók munkaerő piaci karrierjének, élethelyzeteinek alakulásáról, az intézmény munkájának és a munkaerő piaci mozgások értékeléséről. A DPR szabályzatokba és szervezeti keretekbe integrálása; A pályázati útmutatóban meghatározott feltételeknek megfelelően a DPR lebonyolítását és a fenntartási időszakban való működtetését az egyetem vezetésének közvetlenül alárendelt, az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában (továbbiakban SZMSZ) nevesített szervezeti egység fogja megvalósítani, amely koordinálja a karokon folyó pályakövetést. Az SZMSZ tartalmazni fogja a DPR folyamatok leírásárát, feladat- és felelősségi körök lehatárolását, valamint a pályakövetés adatvédelmi kérdéseit, az eredmények felhasználásának módját, következményeit. A pályakövetés beépül az egyetem intézmény fejlesztési terveibe. A pályakövető kutatás szakmai vezetését az egyetemmel munkajogviszonyban álló szakember látja el, aki statisztikai végzettségű. Munkáját szociológiai, közgazdász és gazdaságinformatikai végzettséggel rendelkező szakemberek segítik. Ezen munkatársak több éves (évtizedes) tapasztalatokkal rendelkeznek a kvantitatív empirikus kutatások terén.

10 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 10/25 Adatszolgáltatás az országos nyilvántartási rendszerbe. A tevékenység keretében a TÁMOP kiemelt projektben meghatározásra kerülő adatköröket meghatározott rendszerességgel és ütemezés szerint továbbítani fogjuk a központi Diplomás Pályakövetési Rendszert működtető Educatio Kht-nak. Az adatszolgáltatás elektronikus úton történik, az Educatio Kht. által biztosított kommunikációs rendszeren keresztül. 2. ALUMNI RENDSZER ÉS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE Egységes címadatbázis kialakítása, fejlesztése a végzettekre: A DPR eredményes megvalósításának elengedhetetlen feltétele, hogy a rendelkezésre álló adatokból (NEPTUN, régebbi nyilvántartások feldolgozása) teljes körű, egységes hallgatói illetve öregdiák-adatbázis jöjjön létre. Ennek első állapota a meglévő adatok alapján központilag feltölthető, a további frissítéseket a felhasználók végzik. A címadatbázis szolgál az öregdiák-kapcsolatok ápolására, az kapcsolódhat be akár az on-line, akár a hagyományos közösségek életébe, akinél sikerül elérni, hogy az adatait karbantartsa. Ennek megfelelően kétféle regisztrációs szintű felhasználója lesz a rendszernek: Egyrészt mindenki automatikusan bekerül a felhasználói adatbázisba, de ezzel csak a különféle kérdőívezéseknek (motivációs, pályakövető) válik az alanyává, vagyis paszszív felhasználója lesz a rendszernek. Másrészt az, aki igénybe kívánja venni pl. az alumni rendszer szolgáltatásait (Europass dokumentumok, közösségi szolgáltatások stb.), vagyis aktívan be kíván kapcsolódni a rendszer használatába, annak külön meg kell ezt erősítenie. Tevékenységek: A felhasználókat és személyes adataikat nyilvántartó adatbázis létrehozása: A felhasználókat és személyes adataikat nyilvántartó adatbázist olyan módon kell kialakítani, hogy az alkalmas legyen a tervezett rendszer alapvetően kétféle adatigényének való megfelelésre. Ez egyrészt a motivációs vizsgálatok (aktív hallgatók) és a diplomások pályakövetési vizsgálatának (végzett hallgatók) elvégezése, tehát a minta kiválasztása, a kérdőívek célba juttatása (elérhetőségek), valamint annak biztosítása, hogy a felhasználó egyszer és csak egyszer töltsön ki egy kérdőívet az adott kérdőívezéshez szükséges anonimitási szint biztosítása mellett. Másrészt a személyes adatok alapján válhat egy felhasználó a közösségi szolgáltatások részévé, így találhatják meg egykori évfolyamtársak stb. Ez az adatbázis tárolja az egyetemi, az egyetem utáni és a magánélethez kötődő összes felhasználói adatot. A felhasználók kezeléséhez, az adatok lekérdezéséhez, megjelenítéséhez, módosításához szükséges felületek létrehozása: Ez a tevékenység tartalmazza mindazon webes felület kifejlesztését, melyek a felhasználók és személyes adataik kezeléséhez kapcsolódnak. Ilyen felületeket vesz igénybe maga a felhasználó az adatainak lekérdezésénél illetve módosításánál, a hozzáférési korlátozások privacy beállításánál (felhasználói profil kezelése), a DPR-hez kötődő vizsgálatokat végző szakemberek (célcsoport kiválasztása, kérdőívek kiküldése), valamint a különböző rendszeradminisztrátori funkciókat betöltő személyek (felhasználó-adminisztráció). Felhasználók migrációja a meglévő adatbázisból (Neptun), illetve régebben diplomát szerzett hallgatók esetén egyéb nyilvántartásokból: A rendszer leendő felhasználóinak adatai a Szent István Egyetemen alapvetően a Neptun rendszerből származhatnak. A gödöllői karok tekintetében a nappalos képzésben részt vevő hallgatók 2002 óta részei a Neptunnak (a levelezős hallgatók 2008 ősze óta), a korábbi hallgatókat egyéb nyilvántartásokból (papír- vagy Excel-alapú) szükséges konvertálni. A felhasználóknak ilyen módon automatikusan lesznek tagjai a rendszernek (hasonlóan a Neptunhoz), külön regisztrációra ehhez a fázishoz nincs szükség. Ha valaki aktív felhasználója kíván lenni a rendszernek, azt külön regisztrációs fázisban kell megerősítenie.

11 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 11/25 Alumni web-es felületek, oldalak, közösségi honlapok kialakítása, kapcsolattartási rendszerek kiépítése, fejlesztése: Az öregdiákok számára egyrészt elérhető lesz egy regisztrációt nem igénylő honlap, ahol az alapvető információkat találja meg: az alumni-rendszer működése, hírek, elkövetkező események. Másrészt a regisztráció (pontosabban a felhasználói fiók használatba vétele) után elérhetővé válnak olyan közösségi funkciók, mint a csoportokhoz (évfolyam, szakirány, sportegyesület stb.) való csatlakozás, vitafórumokhoz való hozzászólás, üzenetküldés, eseményszervezés, tartalmak közzététele, hirdetőfal használata. A közösségi funkciókon túl használhat olyan egyéni szolgáltatásokat, mint az Europass dokumentumcsalád tagjainak elkészítése és tárolása, e-portfolió tárolása, személyes adatok, életpálya tárolása. Ezen túl elérheti az ügyfélszolgálatot is: kezdeményezheti egyes hivatalos dokumentumok (diplomamásolat, tantárgyi tematikák) kiállítását, kérdést tehet fel. Ezen szolgáltatások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az öregdiákok fenntartsák egymással és az intézménnyel való kapcsolatukat, így jobbam bevonhatók legyenek az egyetem életébe. A rendszer használatába való beszoktatás és a pályázatban megvalósítani tervezett további funkciók (pl. tehetséggondozás) miatt a rendszer bizonyos funkciói elérhetők az aktív hallgatóknak is, értelemszerűen az öregdiákoktól a szükséges mértékben szeparáltan. Tevékenységek: Igényfelmérés a kötelezően túl megvalósítható szolgáltatásokról: Az alumni rendszer rendelkezik bizonyos maguktól értetődő alapszolgáltatásokkal (pl. üzenetküldés, csoportok, események létrehozása), illetve olyan szolgáltatásokkal, amelyeket a pályáztató kvázi-kötelező elemként várhat el (pl. Europass dokumentumcsalád elemeinek létrehozása, tárolása). Az ezeken túlmutató szolgáltatások esetében azonban a felhasználói igényeket is folyamatosan szükséges felmérni, hogy milyen egyénhez kötődő vagy közösségi szolgáltatásokat látnának szívesen a rendszerben. Ezek egy részét a nagy közösségi oldalakon (iwiw, facebook) már használják ezekkel igazából nem lehet versenyezni, illetve így azonosítható azok a szolgáltatások, amelyek által az egyetemi rendszer egyedivé, vonzóvá válhat. (Ennek érdekében a későbbiekben az is feladatként azonosítható, hogy olyan minialkalmazások kerüljenek kifejlesztésre a népszerű közösségi oldalakhoz, melyek megteremtik az átjárhatóságot köztük és az egyetemi rendszer között.) Nyilvános weboldal szolgáltatásainak megvalósítása: Ezen funkciók regisztráció nélkül is elérhetők. Szerepük, hogy tájékoztassák az érdeklődőt (aktív hallgató, öregdiák, külső érdeklődő) az alumni rendszer működéséről, előnyeiről, a csatlakozás feltételeiről, valamint olyan szolgáltatások nyújtása, amelyek kedvet csinálhatnak a regisztrációhoz, illetve növelik az intézmény presztízsét. Az itt elérhető szolgáltatások a következők: Tájékoztatás az elérhető funkciókról, lehetőségekről - Tájékoztatás a csatlakozás feltételeiről, módjáról - Személy- és/vagy csoportkereső (pl. alumni: évfolyam, szakirány, sportegyesület): Az alumni rendszer kiterjedtsége mérhető le általa, a csatlakozás felé irányíthatja a használóit. - Eseménynaptár: Itt helyet kapnak az öregdiákokat érintő központilag szervezett egyetemi események, illetve a publikus öregdiákok által szervezett események (pl. évfolyam-találkozók). - Kiemelt öregdiákok bemutatása: Az egyetem presztízsének emelése a leendő és aktuális hallgatók valamint a látogatók szemében, illetve reklámlehetőség az öregdiákok számára. Az alumni rendszer tagjai számára hozzáférhető webes szolgáltatások megvalósítása: Ezen szolgáltatások regisztráció (pontosabban az automatikusan létrejövő felhasználói hozzáférés kiterjesztése )

12 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 12/25 vehetők igénybe az alumni rendszer tagjai számára. A funkciók feladata, hogy hasznos szolgáltatásokon keresztül fenntartsák a végzett hallgatók egymás közötti és az egyetemmel fenntartott kapcsolatát, így hatékonyabban bevonhatók legyenek az egyetem életébe. Az itt elérhető szolgáltatások egy része a közösségi jelleget fogja erősíteni (a kapcsolatok miatt ennek nagyobb az IT-erőforrás igénye), mások inkább az egyénhez kötődnek. A tervezett szolgáltatások a következők: - Kommunikáció a rendszer felhasználóival, keresési lehetőség (közösségi) - Csoportok létrehozása, csoportokhoz való csatlakozás (közösségi) - Vitafórumok létrehozása, hozzászólás (közösségi) - Események on-line szervezése, erőforrások (pl. terem) lefoglalása (közösségi) - Piactér/hirdetőfal (pl. munkalehetőség, gyakorlati hely) használata (közösségi) - Fényképtár használata (átmenet a kettő között, inkább közösségi) - Személyes tartalom (jegyzetek, blog, könyvjelzők) létrehozása, megosztása (átmenet a kettő között, inkább közösségi) - Europass dokumentumok kitöltése, tárolása (egyéni) - Fontos dokumentumok (vö. e-portfolio) tárolása (egyéni) - Kérdőívek (melyek akár ad hoc felmérések is lehetnek) kitöltése (egyéni) - Ügyfélszolgálat, tanácsadás, mentorálás igénybevétele, illetve az ehhez kapcsolódó pl.: kommunikációs, e-learning felületek (egyéni) - Hivatalos dokumentumok (diplomamásolat, tantárgyi tematikák) iránti igény benyújtása (az ügyfélszolgálathoz kötődően) (egyéni) Öregdiák találkozók, rendezvények szervezéséhez szükséges kapacitások kiépítése, ezek feltételrendszerének javítása: A szervezéshez szükséges IKT-infrastruktúra létrehozása: Olyan infrastruktúra elemek megvalósítását értjük ez alatt, amelyek a rendezvényszervezést támogatják (címadatbázist kezelő felület, jelentkezési és jelentkeztetési felület, feltöltött dokumentumokat kiszolgáló tartalomkezelő rendszer). Öregdiák találkozók, rendezvények szervezéséhez szükséges kapacitások kiépítése, ezek feltételrendszerének javítása Célja az on-line alumni rendszerbe nem regisztrált öregdiákok elérése pl. évfolyamtalálkozó céljából. Mivel a címek nem adhatók ki harmadik félnek, a kommunikációt az érintettekkel a létrehozandó Alumni- és Karrieriroda vállalja fel. Kapcsolódó szakmai előadások, workshopok, konferenciák szervezése: A tevékenység célja az egyetemmel való kapcsolat fenntartása, erősítése, az egymás közötti szakmai kapcsolati háló bővítése. Ennek keretében több szakmai konferencia megtartására kerül sor. Ügyfélszolgálat kiépítése: Cél: a volt diákok egyetemmel való kapcsolatának fenntartása, erősítése, a képzésbe való újra becsatornázás, egyéb együttműködések előkészítése, koordinálása. Közreműködő, koordináló szervezeti egység a kialakításra kerülő központi Alumni- és Karrieriroda. 3. KOMPLEX HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSFEJLESZTÉS Karrierirodák felállítása és szolgáltatásainak kialakítása a SZIE minden campusán: A tevékenységgel célunk, hogy az egyetemre érkező gólyáktól kezdve az egyetemet elvégzett SZIE Alumni Hálózat tagjaival bezáróan a résztvevők komplex munkaerőpiaci integ-

13 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 13/25 rációs és reintegrációs segítséget kapjanak, kapcsolódó szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A tevékenység keretében sor kerül egy központi karrieriroda felállítására a gödöllői campuson és további alirodák beüzemelésére az egyetem minden karán. Kidolgozásra kerül az irodák működésének rendje, szolgáltatási rendszere, ezek személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása, működési szabályzata, feladatkörök, tevékenységek lehatárolása, hatáskörök meghatározása. Az irodák a tervek szerint heti 16 órában működnek majd, és az egyetem alkalmazásában álló személyek fogják üzemeltetni. Pályaorientációs, karrier-, és egyéb munkaerő-piaci tanácsadások kiépítése, fejlesztése; A SZIE hallgatóinak felkészítése és kibocsátása a munkaerőpiacra - Karrier tanácsadás, HR tanácsadás - Pályaorientációs tanácsadás; - Elhelyezkedési tanácsadás; - Szakmai gyakorlati lehetőségek biztosítása; - Állás információk közvetítése; - A hallgatók igényeinek folyamatos vizsgálata, mérése, monitorozása Kiegészítő tevékenységek - Információs honlap, hírlevelek és hálózatok működtetése részben PR, részben hálózatépítési céllal; - Az önkéntesség, mint munkaerő-piaci (re)integrációs eszköz széleskörű elterjesztése a SZIE-n belül. Ide kapcsolódik az önkéntesség egyetemen belüli struktúráinak fejlesztése és a külső kapcsolatokkal, együttműködő partnerekkel meglévő struktúrák fejlesztése is. Munkaerő-piaci integrációs képzések, tréningek szervezése; A gyakorlatias gondolkodásra, az önállóságra felkészítő, ugyanakkor a nagyobb feladatok csapatmunkában való elvégzésére irányuló képzések szintén nem szerepelnek a tantervekben. A vállalkozói ismeretek oktatásának elsősorban a hároméves BSC szintű képzésben tulajdonítunk nagy jelentőséget, mivel az innen kikerülő üzemmérnökök elsősorban termelő üzemeknél tudnak elhelyezkedni. Amennyiben ez nem sikerül, a képzés lehetőséget ad saját vállalkozás, saját gazdaság elindításához. Ehhez azonban kellőképpen ismerni kell a vállalkozás beindításához, működtetéséhez, fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi, pénzügyi erőforrások, feltételek megteremtésének lehetőségeit, módjait. A Vállalkozói ismeretek képzési programba a munka világával való kapcsolatteremtés érdekében gyakorlati szakembereket hívunk meg vendégelőadóként, akik termelő üzemek, pénzügyi szolgáltatók képviseletében tartanak előadásokat az adott területen jelentkező gyakorlati elvárásokról. A vállalkozások fejlesztéséhez megfelelő projekteket kell tervezni, generálni, amelyeket a források megszerzése után eredményesen le kell bonyolítani, menedzselni. Ehhez megfelelő szintű projektmenedzsment ismeretekre, felkészültségre van szükség. Képzési programjainkkal és a kapcsolódó munkaerő-piaci szolgáltatásainkkal, tanácsadásainkkal a gazdálkodás minőségi fejlesztésére képes, gyakorlati jártassággal rendelkező, innovatív szakembereket készítünk fel elsősorban a termelési, feldolgozási folyamatok szervezésére, irányítására. A tevékenység keretében a SZIE gödöllői campusán és budapesti karain szemeszterenként 1-1 alkalommal a munkaerő-piac elvárásainak megismerését, ahhoz való igazodást segítő iskolarendszeren kívüli képzéseket bonyolítunk le. Az e-learning alapú, kontakt napokkal kiegészített blendid képzéseket külön a projektre kialakított honlapon keresztül bonyolítjuk le, amivel kellő

14 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 14/25 rugalmasságot tudunk biztosítani a hallgatóknak a programban való részvételre. A résztvevők a tananyagot állandó e-mentoring támogatás mellett egyéni ütemezés szerint sajátíthatják el. A projektben az alábbi képzéseket valósítjuk meg: - Vállalkozói ismeretek, (120 órás tananyag, 30 kontakt órával): modul: Vállalkozói alapismeretek; 2. modul: Gazdasági, piaci és pénzügyi ismeretek; 3. modul: Vállalkozásmenedzsment; 4. modul: Számviteli, adózási ismeretek; 5. modul: Üzleti és pénzügyi tervezés. - EU pályázati és projektmenedzsment ismeretek (60 órás tananyag, 30 kontakt órával): 1. modul: Európai Uniós alapismeretek; 2. modul: Projektgenerálás, pályázatkészítés; 3. modul: Projektmenedzsment. Munkaerő-piaci integrációs tréningek: - Álláskeresési technikák (3 nap): A program résztvevői álláskeresési technikákat sajátítanak el, és a tanácsadó, valamint a csoporttagok támogatását, tapasztalatait felhasználva, segítséget kapnak az álláskereséshez. Megismerik, hogyan kell jó önéletrajzot írni, hogyan juthatnak állásinformációkhoz, hogyan vehetik fel a kapcsolatot telefonon a munkaadóval, hogyan mutatkozhatnak be legelőnyösebben a felvételi beszélgetésen. - Kulcsképességek feltárása (3 nap): A csoportfoglalkozás során azoknak a képességeknek a feltárása és számbavétele történik meg, amelyeket a munkavállalók bármilyen munkafeladatban hasznosítani tudnak. A munka elsősorban a problémamegoldás folyamatára, a kommunikáció minőségére, a kooperáció képességére, valamint a felelősségvállaláshoz kapcsolódó indoklás és értékelési képesség megismerésére irányul. A csoportos foglalkozásban élményszintű feladatmegoldás mellett nagy hangsúlyt kap az önálló munkavégzésre történő felkészülés. Szakmai rendezvények szervezése; A campusokon témaspecifikus szakmai rendezvények, fórumok megtartására kerül sor a munkaerő-piac helyi szereplőinek (vállalkozások, munkaügyi központok, civil szervezetek) bevonásával. Munkaerő-piaci kapcsolatok építése, ápolása; 1. A már végzett hallgatókból álló SZIE Alumni Hálózat kialakítása: - A végzett hallgatókkal, mint potenciális munkaadókkal való együttműködések kialakítása - A végzett hallgatókkal, mint céges partnerekkel való együttműködések kialakítása - Közös projektek, kutatások, innovációs együttműködések kialakítása (együttműködésben a RET/TTO-val) - A végzett hallgatókkal, mint potenciális adományozókkal és szponzorokkal való együttműködések kialakítása 2. Együttműködések kialakítása és fenntartása a munkaerőpiac különböző szintű szereplőivel: - Kapcsolattartás a cégekkel, civil szervezetekkel és állami intézményekkel, mint potenciális munkaadókkal - Közös munkaerőpiaci (re)integrációs projektek és pályázatok megvalósítása - Részvétel az állami szintű munkaerőpiaccal kapcsolatos jogalkotásban, az Operatív Programok véleményezésében, azok monitoringjában. Formális együttműködések

15 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 15/25 kialakítása az SZMM, FVM és az OKM-mel, kamarákkal, munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel - A munkaadók és a munkaerőpiac igényeinek folyamatos vizsgálata, mérése, monitorozása, az eredmények továbbítása az egyetem és a karok vezetői számára - Kapcsolatok és együttműködések kialakítása olyan hazai és nemzetközi szervezetekkel, melyek segítségével a végzős hallgatók kvalifikált nemzetközi állásokhoz juthatnak a SZIE struktúráin keresztül, erősítve ezzel az egyetem részvételét a nemzetközi munkaerőpiacon is Informatikai támogató eszközök kialakítása, fejlesztése. Ezen tevékenység keretében kerül sor a karrierirodák egységes működését segítő informatikai háttér és alkalmazások kifejlesztésére, telepítésére. A szoftverfejlesztésen kívül minden karrieriroda kap egy asztal PC-t, egy notebookot és egy asztali multifunkciós készüléket. 4. TEHETSÉGGONDOZÁS FEJLESZTÉSE: A Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) részt vevő hallgatók PhD képzéshez igazodó tudományágak szerinti központi nyilvántartása, adatbázisának kialakítása; Annak érdekében, hogy a doktori iskolák képzési színvonala tovább javuljon, egyrészt ki kell alakítani az iskolák közötti együttműködést, ami tantárgyak kölcsönös felvételét, az egyes iskolák közötti mobilitást, közös kutatási programokhoz való csatlakozást jelent. Mélyíteni kell az ágazati és akadémiai kutatóhelyekkel meglevő együttműködést. Mindezek indokolják azt, hagy az egyetemen létre jöjjön egy olyan központi nyilvántartás, adatbázis, amelybe bekerülnek a tudományos munkát végző hallgatók, a kutatási területek, témák és a hozzájuk kapcsolódó egyéb információk, adatok, amelyek egységes dokumentumtárat alkotva alapját képezik a tehetséggondozás fejlesztésének. TDK és szakkollégiumi hallgatók IKT alapú kapcsolattartása, munkacsoportok létrehozása; Ezen tevékenység keretében az egyetemen kialakításra kerül egy informatikai keretrendszer az egyetemi mentori-, tutori szolgáltatások számára, ahol lehetőség nyílik a jelenleg karokhoz kötődő tehetséggondozás mellett tudományterületenkénti koordinációra is. Erősíteni kell az infokommunikációs kapcsolattartást az alábbi elvégzendő feladatokkal: - egységes tájékoztató felület kialakítása az érdeklődők számára, - e-learning modulok létrehozása, egyrészt a mentorok, másrészt a kutatási területek/kutatásvezetők/témák köré, - az előzővel egybeépült és/vagy független levelezőlisták kialakítása, - dolgozatok/pályamunkák egyetlen digitális könyvtárba való gyűjtése. Tutori hálózat kiépítése, tutorok felkészítése; A tevékenységgel a hallgató-tanár műhelymunka olyan szakmai, emberi kapcsolatát kívánjuk ösztönözni és erősíteni, amely hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatóban kialakuljon a kitartó munka iránti belső igény, hogy elsajátítsák az érvelés képességét, amely egyrészt jelenti a saját szellemi tevékenységük melletti érvelés képességét és a másik fél szakmai tevékenységének megismerését, elfogadását, azaz a szellemi hozadék iránti tisztelet és alázatot, mint a legalapvetőbb kutatási tulajdonságok. Az egyetem oktatóinak, kutatóinak pedig lehetőséget ad a diákok szakmai jártasságának megismerésére, a szakmai utánpótlás, a PhD-képzésre jelentkezők érdemi kiválogatására. Ehhez a

16 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 16/25 munkához állítjuk össze és készítjük fel a doktori iskolákhoz kapcsolódó különböző tudományterületeken az oktatói hálózatot. A mentori/tutori rendszerből adódóan minden hallgatóhoz kell(ene) egy felelőst rendelni, aki végigkíséri a tanulmányokban való előrehaladást és intenzív mentális, módszertani segítséget ad az eredményes záróvizsgáig. A működő szakkollégiumok hálózatának kialakítása; Az egyetem Intézményfejlesztési Tervében megfogalmazásra került, hogy a tehetséggondozással kapcsolatos fejlesztések közül egyik fontos terület a szakkollégiumaink elismertségének növelése, tevékenységük szakmai hátterének biztosítása. Az egyetem karainak erős területi tagoltsága szükségessé teszi a doktori iskolákhoz igazodó szakkollégiumok alapítása mellett a már működők tevékenységének egyetemi szintű kiterjesztését, amit az érintett karokon kialakítandó információs pontokon keresztül kívánunk elérni. A tudományos munkában részt vevő hallgatók kompetenciafejlesztő vállalkozói, pályázati képzése, öngondoskodást segítő személyiségfejlesztő tréningek lebonyolítása; A tevékenység keretében a tehetséggondozásba vont hallgatók (szakkollégisták, PhD hallgatók, TDK-s hallgatók) részére a projekt megvalósítása alatt, évenként 1-1 alkalommal a fiatalok kompetenciáinak fejlesztésére, öngondoskodási képességeik növelésére iskolarendszeren kívüli képzéseket, illetve tréningeket bonyolítunk le. A képzési programokat e-learning alapú, kontakt napokkal kiegészített blendid képzések formájában valósítjuk meg. Vállalkozói ismeretek, (120 órás tananyag, 30 kontakt órával): modul: Vállalkozói alapismeretek; 2. modul: Gazdasági, piaci és pénzügyi ismeretek; 3. modul: Vállalkozásmenedzsment; 4. modul: Számviteli, adózási ismeretek; 5. modul: Üzleti és pénzügyi tervezés. - EU pályázati és projektmenedzsment ismeretek (60 órás tananyag, 30 kontakt órával): 1. modul: Európai Uniós alapismeretek; 2. modul: Projektgenerálás, pályázatkészítés; 3. modul: Projektmenedzsment. - Asszertivitás tréning (20 óra): A csoportfoglalkozás során azoknak a tulajdonságoknak, képességeknek a feltárása, fejlesztése és gyakorlása történik meg, amelyekkel a fiatalok tudják érvényesíteni érdekeiket a munka világában, anélkül, hogy agresszívek vagy szubmisszívek lennének. A csoportos foglalkozásban nagy hangsúlyt kap a személyiség fejlesztése. - Kommunikációs tréning (20 óra): A csoportfoglalkozáson elsősorban az előadói készségek, prezentációs technikák fejlesztése és gyakorlása történik meg, amelyek nagy segítséget adnak a fiatalok oktatói, kutatói létre való felkészüléséhez. Szakkollégiumi szakmai rendezvények szervezése. A jelenleg is jól működő néhány szakkollégium munkájára jellemző, hogy heti rendszerességgel szerveznek szakmai fórumokat, előadásokat az érintett tudományterülethez kapcsolódó témákban. A szakkollégiumok biztos bázisai a tudományos diákköri tevékenységnek, ezért a projekt keretében létrejövő szakkollégiumi hálózatok keretében szakmai rendezvényekkel kívánjuk tovább erősíteni ezt a munkát. 5. TÁJÉKOZTATÁS, NYILVÁNOSSÁG A projektről és a támogatásról az előírt módokon, csatornákon, eszközökkel, és tartalommal információt szolgáltatunk. A tájékoztatásra és nyilvánosságra vonatkozó követelményeket a Ked-

17 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 17/25 vezményezettek tájékoztatási kötelezettségei című dokumentum, valamint az Arculati Kézikönyv alapján terveztük meg. A projekt megvalósítása során a Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei című dokumentumban szereplő III. számú kommunikációs csomagot valósítjuk meg. Projektünk esetében a nyilvánosságot és a tájékoztatást a legmesszebbmenőkig teljesíteni tudjuk, hiszen ahhoz, hogy a karrieriroda tervezett szolgáltatásait, a képzési programokat, a tehetséggondozás fejlesztéséhez kapcsolódó tevékenységeket sikeresen tudjuk indítani és működtetni, elengedhetetlen azok széles körben történő meghirdetése, népszerűsítése. Kommunikációs terv elkészítése A projekt sikeres megvalósításnak alapfeltétele a projekt megfelelő kommunikálása mind a belső érintettek, célcsoportok, mind a külső szervezetek, támogatók, együttműködők irányába. Ehhez egy jól átgondolt, szakszerűen megtervezett, összeállított és eredményesen megvalósítható Kommunikációs tervre van szükség, amelyet már a projekt előkészítő szakaszában el kell készíteni és elfogadtatni az egyetem vezetésével. Kötelező arculati elemek megjelentetése; A projekt során keletkező dokumentumokon, írott és nyomtatott egyéb anyagokon az Arculati Kézikönyvben meghatározottak szerint alkalmazzuk a kötelezően előírt arculati elemeket. Ennek megfelelően többek között C típusú tájékoztatási táblát helyezünk el a projekt megvalósításának helyszínein (karrierirodák falán). A projekt keretében megrendezésre kerülő rendezvényeken, szakmai fórumokon, konferenciákon való megjelenés céljából molinókat, plakátokat készíttetünk, melyeken feltűntetésre kerül a projekt címe, támogatója és a kötelező arculati elemek, logók. Nyomtatott sajtóban cikkek, interjúk, sajtóközlemények megjelentetése; A rendezvényekre a szélesebb közvélemény tájékoztatása érdekében minden alkalommal meghívjuk a média képviselőit. Mind a SZIE, mind pedig a projekt megvalósításban együttműködő partnerek az eddigi működésük során jó kapcsolatokat alakítottak ki a helyi és megyei írott sajtó, néhány országos napilap munkatársaival. Újságcikkek, riport, sajtóközlemény megírása és megjelentetése szerepel a tervekben helyi (gödöllői, budapesti), regionális és országos sajtóban. Elektronikus médiában (TV, rádió) való megjelenés; Ugyancsak jó kapcsolatokkal rendelkezik az egyetem az elektronikus médiát illetően (Duna TV, Kossuth Rádió, stb.). A projekt futamideje alatt riportok, interjúk, illetve reklám megjelentetését tervezzük valamelyik regionális és országos szintű rádióban, televízióban. Az együttműködő partnerek vállalják továbbá, hogy internetes honlapjukon folyamatosan közzéteszik a projekt programjaival, szolgáltatásaival kapcsolatos információkat, ismereteket. Szakmai fórumok, rendezvények szervezése; A projekt keretében sor kerül rendezvényekre: állásbörzék, szakmai napok, konferenciák megszervezésére az együttműködő partnerek, helyi és regionális szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások bevonásával. Ezeken a rendezvényeken és a megjelentetett kiadványokon feltűntetjük az EU Arculati Kézikönyvében előírtaknak megfelelően azon arculati elemeket, meghatározott szöveget és logókat, amelyek egyértelműen utalnak a program támogatottságának hátterére. A képzések tananyagain, jegyzetein szintén feltűntetjük ezeket az elemeket.

18 PAD v0.0 TÁMOP / és TÁMOP /2/KMR PROJEKTEK 18/25 3. A projekt körülményei 3.1. A projekt előzményei A felsőoktatásról szóló évi CXXXIX. tv. arról rendelkezik, hogy A felsőoktatási intézmények önkéntes adatszolgáltatás alapján ellátják a pályakövetés feladatait, melynek keretében figyelemmel kísérik azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet. A pályakövetési rendszer alapján határozza meg a Kormány a felsőoktatásba belépő új hallgatók létszámkeretét, továbbá a pályakövetési rendszer eredményei alapján módosítja az egyes intézmények finanszírozását. A törvényi előírások figyelembevételével dolgozta ki egyetemünk a as időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Tervét, amelynek minőségfejlesztési programjára vonatkozó fejezetében egyértelműen megfogalmazódik, a minőségbiztosítási tevékenység egyik fontos eleme a végzős hallgatók körében végzendő vizsgálat. A mérés célja, hogy képet kapjunk a végzős hallgatók intézménnyel kapcsolatos véleményéről, értékeléséről és ennek megfelelően módosítsuk, alakítsuk képzésünket. A felvettek körében motivációs felmérést kell megvalósítani abból a célból, hogy a karok világosan lássák, milyen tényezők befolyásolták a jelentkezőket választási döntésükben és milyen elképzeléseik, elvárásaik vannak az egyetemi oktatással kapcsolatban. A karok a pályakövetés különböző formáit működtetik az egyes szakokon, viszont fontos fejlesztési cél egy, a karok között összehangolt, egyetemi pályakövetési rendszer kialakítása. Ezen törekvésünket támasztja alá az a felsőoktatási törvényben meghatározott központi szándék is, miszerint az OKM fogja működtetni a végzett hallgatók országos szintű pályakövetési rendszerét, és ehhez szükséges az intézmények hatékony együttműködése. Éppen ezért a SZIE együtt kíván működni a TÁMOP kiemelt program megvalósításával megbízott Educatio Kht-val. A DPR kiépítése és működtetése szorosan összefügg az alumni rendszer kialakításával és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésével. Az öregdiákokkal való folyamatos kapcsolattartás eddig is fontos szerepet töltött be az egyetem életében, hiszen diplomaszerzésük után sokféleképpen kapcsolódhatnak az Alma Materhez, pl.: Az egyetemi márka megtestesítőiként; Vállalatok képviselőiként, akik révén partnerek megnyerhetők a cégek különféle együttműködésekre; A leendő hallgatókat befolyásoló személyekként, pl. mint szülők vagy egyéb véleményformálók, Egy újabb képzésbe való bekapcsolódás útján ismételten az egyetem hallgatóiként; Anyagi források biztosítói, adományozók, amely források felhasználhatók célzottan az intézmény finanszírozására, vagy hallgatók támogatására. Ezért is fontos, hogy az öreg diákok egyetemhez való kötődését, megerősítsük mind a személyes kommunikációban, a személyesen nyújtott szolgáltatásokban, mind pedig az online szolgáltatásokban. Az egyetem Intézményfejlesztési tervében a szolgáltatások fejlesztésénél megfogalmazódott a hallgatók elhelyezkedését támogató egyetemi karrieriroda működtetése. Jelenleg az egyetem egykét karán működik olyan iroda, információs pont, ami a klasszikus értelembe vett karrierirodai

B/21. számú melléklet TÁMOP 4.1.1 - Intézményi követelmények Diplomás Pályakövető Rendszer

B/21. számú melléklet TÁMOP 4.1.1 - Intézményi követelmények Diplomás Pályakövető Rendszer B/21. számú melléklet TÁMOP 4.1.1 - Intézményi követelmények Diplomás Pályakövető Rendszer 1. Támogatandó szakmai követelmények - pályakövető kutatások A pályakövetési vizsgálatok főbb elemei: hallgatói

Részletesebben

Szent István Egyetem. Gödöllő. 4/2011. sz. rektori utasítás rektori utasítás a Szent István Egyetemen alkalmazandó DPR szabályokról

Szent István Egyetem. Gödöllő. 4/2011. sz. rektori utasítás rektori utasítás a Szent István Egyetemen alkalmazandó DPR szabályokról Szent István Egyetem Gödöllő 4/2011. sz. rektori utasítás rektori utasítás a Szent István Egyetemen alkalmazandó DPR szabályokról 1 A Szent István Egyetemen a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

KÉZIKÖNYV A GÁBOR DÉNES FŐISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉHEZ 1

KÉZIKÖNYV A GÁBOR DÉNES FŐISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉHEZ 1 Szervezeti és Működési Rend 7. sz. melléklete A Diplomás Pályakövetés rendszere, működtetése KÉZIKÖNYV A GÁBOR DÉNES FŐISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉHEZ 1 Tartalom: 1.) Bevezető 2.) Intézményi

Részletesebben

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata Dr. Gáti József Intézményfejlesztési főigazgató Akkreditálási Világnap 2016. június 9. A megfelelőség-értékelés elemei Az értékelés tárgya Követelmények

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA Elfogadva: 2016. szeptember 20, hatályba lép: 2016. szeptember 22-én A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény,

Részletesebben

DPR SZABÁLYZATA. (Jelen szabályzatot a Szenátus 38/2018. (XII.12.) számú határozatával elfogadta)

DPR SZABÁLYZATA. (Jelen szabályzatot a Szenátus 38/2018. (XII.12.) számú határozatával elfogadta) DPR SZABÁLYZATA (Jelen szabályzatot a Szenátus 38/2018. (XII.12.) számú határozatával elfogadta) 2018 Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta Oktatási Igazgatóság Kalóné Szűcs Erzsébet oktatási Igazgató Jogi

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. RADNÓTI MIKLÓS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 7633Pécs, Esztergár Lajos út 6. OM 027423. Tartalma

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. RADNÓTI MIKLÓS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 7633Pécs, Esztergár Lajos út 6. OM 027423. Tartalma RADNÓTI MIKLÓS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 7633Pécs, Esztergár Lajos út 6. OM 027423 KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tartalma 1. A kommunikációs terv célja 2. Hatókör 3. A kommunikáció felelősei 4. A kommunikáció

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Szabályzata

A Debreceni Egyetem Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Szabályzata A Debreceni Egyetem Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Szabályzata A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 19. (2) bekezdése rögzíti, hogy a felsőoktatási intézmények

Részletesebben

(Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 1. Dr. Gáti József általános rektrohelyettes

(Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 1. Dr. Gáti József általános rektrohelyettes ÓBUDAI EGYETEM MU 10.01 DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ (Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) JÓVÁHAGYTA: Dr. Gáti József általános rektrohelyettes

Részletesebben

A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA. Alumni hagyományt teremtünk

A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA. Alumni hagyományt teremtünk A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA Alumni hagyományt teremtünk dr. Oláh Dániel 2016 TARTALOM Előzmények Szervezetfejlesztés háttere Összevonás Alumni, DPR, Karrierközpont Tervek Az első év Arculat,

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 16. SZÁMÚ MELLÉKLET AZ ÓBUDAI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2016. (2016. február 16. napjától hatályos, 1. verziószámú

Részletesebben

Minőségfejlesztési program 2013/14

Minőségfejlesztési program 2013/14 Minőségpolitika, stratégia és eljárások 1 A kari minőségpolitika aktualizálása Minőségcélok kitűzése és 2 A kari minőségfejlesztési bizottság munkájának 3 Az intézetek, tanszékek minőségbiztosítási tevékenységének

Részletesebben

A HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG

A HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG A HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG TERÜLETEI, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A PTE-N A hallgató elégedettség dimenziói - az intézményi alkalmazkodás lehetőségei műhelykonferencia Pécs, 2012. november 22. Lengvárszky Attila

Részletesebben

A projekt ütemezése 2010. 2011. 2012. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3. 4. 5. Tevékenység

A projekt ütemezése 2010. 2011. 2012. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3. 4. 5. Tevékenység A projekt ütemezése Tevékenység Projekt menedzsment 1. Munkaerőpiaci alkalmazkodás fejlesztése 1.2 Regionális- térségi szolgátatóvá váláshoz szükséges módszertani és szervezeti fejlesztések A Regionális

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola pályakövetési tevékenységének rendje (AR/DPR Szabályzat)

A Szolnoki Főiskola pályakövetési tevékenységének rendje (AR/DPR Szabályzat) A Szolnoki Főiskola pályakövetési tevékenységének rendje (AR/DPR Szabályzat) 2012 A Szolnoki Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a rektor kezdeményezésére a Főiskola és jogelődjeinek képzésein

Részletesebben

Központi diplomás pályakövető program (DPR)

Központi diplomás pályakövető program (DPR) TÁMOP 4.1.3 DPR Központi diplomás pályakövető program (DPR) avagy amit a VAS elbír Fodor Szabolcs 11. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2011. január 21. Tudja Ön pontosan, hogy mennyi ma Magyarországon

Részletesebben

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C Prof. Dr. Varga Mihály Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C DUÁLIS KÉPZÉS A MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSBAN szakmai fórum Felsőoktatási Centrum Zalaegerszeg,

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2012

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2012 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2012 Módszertani útmutató a Diplomás Pályakövető Rendszer 2012 es tavaszi online kérdőíveinek központi blokkjához Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2009-2011-2013-ban abszolváltak) Informatikai képzési terület 2014. október DPR: a 2009-2011-2013-ban abszolváltak (informatikai képzési

Részletesebben

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai DPR intézményi szakmai fórum 2011. április 12. Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, osztályvezető (BTK PIKO) Stratégiai cél: 1. cél: Képzésfejlesztés, tananyagfejlesztés

Részletesebben

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások ismertető A GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások projekt A projekt célja: A GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők

Részletesebben

Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban

Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban Campus Mundi program - felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésének támogatása Cél: a hazai felsőoktatási intézményekben

Részletesebben

BME Diákközpont tapasztalatai a diplomás pályakövető rendszer működtetéséről

BME Diákközpont tapasztalatai a diplomás pályakövető rendszer működtetéséről BME Diákközpont tapasztalatai a diplomás pályakövető rendszer működtetéséről Szabó Imre Diákközpont igazgató Jogszabály 2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról 20. (4) A felsőoktatási intézményben

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP A gyakorlati képzés iránti vállalati igények és elvárások a régióban AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0009)

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2010-2012-2014-ben abszolváltak) Informatikai képzési terület 2015. október DPR: a 2010-2012-2014-ben abszolváltak (informatikai képzési

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata 1653/2015.02.06. sz. szenátusi határozat A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata Törvényes keretek: A Sapientia EMTE Pályaválasztási

Részletesebben

Veresné dr. Somosi Mariann

Veresné dr. Somosi Mariann Az 1.3. A felsőoktatás szakember-kibocsátásának munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása érdekében a gyakorlati oktatás erősítése című alprojekt középiskolai vonatkozású eredményeinek ismertetése

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. május 26-i ülésére Saád Tamás, Dr. Peredi Katalin Szervezetfejlesztési

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és

Részletesebben

Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben. Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22.

Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben. Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22. Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22. 1.Mi is az a beiskolázási marketingtevékenység? A felsőoktatási

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM. Jövőd kulcsa a karrieriroda!

SZENT ISTVÁN EGYETEM. Jövőd kulcsa a karrieriroda! SZENT ISTVÁN EGYETEM Jövőd kulcsa a karrieriroda! A Karrieriroda rövid története A Szent István Egyetemen a 2009. évet megelőzően már történtek kezdeményezések a hallgatók elhelyezkedésének segítésére,

Részletesebben

Innovációs területek fejlesztési feladatok és hozzájuk rendelt tanácsadói tevékenységek meghatározása 1. innovációs terület:

Innovációs területek fejlesztési feladatok és hozzájuk rendelt tanácsadói tevékenységek meghatározása 1. innovációs terület: Innovációs területek fejlesztési feladatok és hozzájuk rendelt tanácsadói tevékenységek meghatározása 1. innovációs terület: A referencia-intézményi szolgáltatói szerep ellátásához szükséges fejlesztéseket

Részletesebben

Az AVIR eredményei és továbbfejlesztésének irányai

Az AVIR eredményei és továbbfejlesztésének irányai Az AVIR eredményei és továbbfejlesztésének irányai Bozóky Tamás, AVIR szakmai vezető Fejérvári Bence, informatikai folyamatmenedzser 2013. szeptember 18. AVIR I. fejlesztése 2008-2011: AVIR fejlesztése

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A Partiumi Tudáscentrum ügyrendje

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A Partiumi Tudáscentrum ügyrendje NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A Partiumi Tudáscentrum ügyrendje Elfogadva: 2013. július 23., hatályba lép: 2013. július 25-én Utolsó módosítás: 2014. április 8., hatályba lép: 2014. április 10-én A Partiumi Tudáscentrum

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szent István Egyetem Diplomás Pályakövetõ Rendszer. 1. szám 2010. október

HÍRLEVÉL. Szent István Egyetem Diplomás Pályakövetõ Rendszer. 1. szám 2010. október Szent István Egyetem Diplomás Pályakövetõ Rendszer HÍRLEVÉL 1. szám 2010. október A képzés munkaerõ-piaci relevanciájának erõsítése komplex intézményi és hallgatói szolgáltatásfejlesztési programokkal

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész 2007-ben

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV (2017)

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV (2017) Intézmény neve: Dr. Mester György Általános Iskola Elek OM azonosító: 201335 Intézmény vezető: Intézményvezető oktatási azonosítója: Intézkedési tervneve/azonosítója:t2013350012017aint Intézkedési terv

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban pályázat Kódszám: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai

Részletesebben

SZAKMAI SZEMPONTOK GINOP A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA

SZAKMAI SZEMPONTOK GINOP A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése GINOP-6.2.3-17 - A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA SZAKMAI SZEMPONTOK Előadó: Ütőné dr. Visi Judit Szakmai

Részletesebben

North Hungarian Automotive Cluster

North Hungarian Automotive Cluster North Hungarian Automotive Cluster Alapítók Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pannon Autóipari Klaszter 2 Az ImKKK

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2009-2011-2013-ban abszolváltak) Műszaki képzési terület 2014. október DPR: a 2009-2011-2013-ban abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30.

A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30. A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ÚJ DIMENZIÓI PROJEKTVÁSÁR ÉS SZAKMAI RENDEZVÉNY SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETEK SZÁMÁRA 2011.szeptember 29 30. KoopeRáció kiemelt projekt eredményei KoopeRáció kiemelt projekt célja A TÁMOP

Részletesebben

A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján

A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján Diplomán innen és diplomán túl Szent István Egyetem Gödöllő 2011. október 24. A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján Kuráth Gabriella Németh Péter

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14.

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14. A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében 2016. december 14. A kamarai feladatokról általában Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti

Részletesebben

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. Projektmenedzser, szakmai megvalósítók

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. Projektmenedzser, szakmai megvalósítók 1 A projekt megvalósításának időtartama 8 hónap. A projekt időszak: 2012.03.01 2012.10.31. Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. A projekt végrehajtásának előkészítése, szakmai megvalósítók

Részletesebben

Integrált irányítási eljárás

Integrált irányítási eljárás ME 03 Partnerközpontúság a tanulmányi, kutatási és egyéb V2. sz. verzió A kiadás dátuma: 2013. május 01. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: ügyvivő szakértő JÓVÁHAGYTA: Dr. Puskás János dékán A dokumentum

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Minőségfejlesztési program 2017/18. Minőségpolitika, stratégia és eljárások

Minőségfejlesztési program 2017/18. Minőségpolitika, stratégia és eljárások Minőségpolitika, stratégia és eljárások 1 A kari minőségpolitika aktualizálása Minőségcélok kitűzése és Minőségügyi 2017-08 Vezetőségi átvizsgálás A 2018/19. tanévre vonatkozóan 2018 őszén, a hivatalba

Részletesebben

Tanácsadók álláskeresési álmai. Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya

Tanácsadók álláskeresési álmai. Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya Tanácsadók álláskeresési álmai Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya Cél Megtalálni azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a friss diplomások elhelyezkedési esélyeit. Ezek

Részletesebben

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai Frissdiplomások a munkaerőpiacon műhelykonferencia Pécsi Tudományegyetem Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. 2012. október 25. A felsőoktatási

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2.0 verzió

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2.0 verzió KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2.0 verzió PROJEKT: A képzés munkaerő-piaci relevanciájának erősítése komplex intézményi és hallgatói szolgáltatásfejlesztési programokkal a Szent István Egyetemen SZERZŐDÉS SZÁMOK:

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. sz. példány A SZAK- ÉS SZAKIRÁNYFELELŐS FELADAT- ÉS HATÁSKÖREINEK SZABÁLYZATA - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET Általános

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2013-2015-2017-ben abszolváltak) Műszaki képzési terület 2019. június DPR: a 2013-2015-2017-ben abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015-es tanév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi Szakmenedzser

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2017. június 15. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések Hallgatói félidős felmérés adatai OHV felmérés 2016.

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu

AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu Integrált (Elektronikus) Nyomonkövető Rendszer Miért használjuk? Hogyan használjuk?

Részletesebben

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése

ENELFA - ENtrepreneurship by E-Learning For Adults. Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése Az ENELFA projekt eredményeinek hasznosítása, értékesítése A projekt jövőbeni hasznosíthatósága kétirányú: egyrészről a Továbbképzési és Szakképzési Központ segítségével külső körnek történő értékesítés,

Részletesebben

EFOP Köznevelés Sikeres projektportfólió menedzsment Szervezeti feltételek és megoldások. Ríz Ádám november 30.

EFOP Köznevelés Sikeres projektportfólió menedzsment Szervezeti feltételek és megoldások. Ríz Ádám november 30. EFOP Köznevelés Sikeres projektportfólió menedzsment 2018 Szervezeti feltételek és megoldások Ríz Ádám 2017. november 30. Eddig jó Kicsit nehezebb Még egy kicsit nehezebb 2017 2018 2019 2020 Kihívás A

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 56. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁG BUDAPEST,

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VIR KOMPETENCIA KÖZPONT ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VIR KOMPETENCIA KÖZPONT ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM VIR KOMPETENCIA KÖZPONT ÜGYRENDJE SOPRON 2011 A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa az Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer (VIR) megfelelő működtetésére, a felsőszintű

Részletesebben

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ Helyzetfelmérés Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy erőforrás

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

A humán erőforrás kezelés aktuális kérdései. Rauh Edit mb. főigazgató-helyettes

A humán erőforrás kezelés aktuális kérdései. Rauh Edit mb. főigazgató-helyettes A humán erőforrás kezelés aktuális kérdései Rauh Edit mb. főigazgató-helyettes Aktualitások humánerőforrás kríziskezelés tekintetében Képzéstámogatás Szakképzés átalakítás- Gyakorlati képzés hangsúlyossá

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068

KOMMUNIKÁCIÓS TERV. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.2/A-2008-0068 KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése 1. Helyzetelemzés Tét Város Önkormányzatának legfontosabb szerve a képviselő-testület, amely az önkormányzat működésével,

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 2009. november 27. 1 Intézményünk története A BGF három nagy múltú főiskola egyesítésével

Részletesebben

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány RENDEZVÉNYSZERVEZÉS Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány Disszemináció projekteredmények terjesztése projekttermékek terjesztése (új képzések, tantervek, tananyagok, taneszközök, stb.) projektmegvalósítás

Részletesebben

ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata. Makó

ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata. Makó ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata Makó 2016.11.22. Tartalom 1. Kutatás keretei 2. Módszertan a mai munkához 3. Megyei workshop eredményeinek összefoglalója

Részletesebben

Komplex mátrix üzleti képzések

Komplex mátrix üzleti képzések 1.sz. melléklet Komplex mátrix üzleti képzések A munkaerőpiac elismeri a szakjainkat, 3 szak a TOP10-ben szerepel, emiatt továbbra is lesz kereslet A K-M, P-SZ, T-V alapszakok iránt folyamatos piaci igény

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0063

TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0063 TÁMOP-.1.7-11/1-2011-006 A TÁMOP-.1.7-11/1-2011-006 Horizontális háló a Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése Megvalósítás: 2012. április 1. 2012. november 0 Az elnyert

Részletesebben

A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében

A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében 1. Menedzsment controlling rendszer bevezetése 2. Menedzsment controlling folyamatok kockázatelemzése 3. Az AVIR-hez kapcsolódó

Részletesebben

2014.11.26. KULCSFONTOSSÁGÚ TEHETSÉGEK MENEDZSMENTJE

2014.11.26. KULCSFONTOSSÁGÚ TEHETSÉGEK MENEDZSMENTJE 2014.11.26. KULCSFONTOSSÁGÚ TEHETSÉGEK MENEDZSMENTJE KIT TEKINTÜNK TEHETSÉGNEK? 26/11/2014 Page 1 KI A TEHETSÉG KIK PÁLYÁZHATNAK A BONAFARM CSOPORTBAN? VEZETŐI SZAKEMBER - Lelkesedés, erős teljesítmény

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A Nyíregyházi Főiskola önértékelési folyamatszabályozása (a Minőségirányítási kézikönyv 4. melléklete) Elfogadva: 2010. november 16., hatályos: 2010. december 1. Módosítva:

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM KALOCSAI KORNÉL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer őszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben, 2008-ban és

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

A TÁMOP A-11/1/KONV projekt részletes kommunikációs terve

A TÁMOP A-11/1/KONV projekt részletes kommunikációs terve A projekt részletes s terve A Kommunikációs tevékenységek összefoglaló leírása A projekt előkészítési szakaszában Elkészítjük a http://www.mfk.uni-miskolc.hu/ honlapunkhoz a projekthez kapcsolódó tájékoztató

Részletesebben

című kiemelt uniós projekt eredményei

című kiemelt uniós projekt eredményei A TÁMOP 3.1.5/12 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA című kiemelt uniós projekt eredményei 2015. október 27. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Ahhoz, hogy nagy dolgokat vigyünk végbe, nem csupán

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

Út a sikeres pályázathoz. Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek

Út a sikeres pályázathoz. Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek Út a sikeres pályázathoz Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek Korábbi tapasztalatok, motivációk Korábban részt vettünk egy Erasmus+ projektben, mint partnerintézmény, ami nagyon sikeres volt Meglévő

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0004 Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára 2013. szeptember 1. 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg a projekt megvalósításában részt vevők feladat-

Részletesebben

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló NTP-HHTDK-17-0049 Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló Ebben a periódusban folytatódott a tehetséggondozás tudományos diákköri

Részletesebben

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés (Szakirányú továbbképzési (szakmérnöki) szak) Munkarend: Levelező Finanszírozási forma: Költségtérítéses Költségtérítés (összesen): 375 000 Ft

Részletesebben

DOCUMENTA.HU képzésszervezési és adminisztrációs rendszer

DOCUMENTA.HU képzésszervezési és adminisztrációs rendszer DOCUMENTA.HU képzésszervezési és adminisztrációs rendszer A képzési tevékenység, az információ-, a tudásátadás professzionális folyamatait fogja össze egységes rendszerré a DOCUMENTA.HU online informatikai

Részletesebben

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja:

FELMÉRÉSI TERV. 1.) Felmérési terv célja: FELMÉRÉSI TERV 1.) Felmérési terv célja: 2.) Felmérés folyamata: 3.) Felmérés módszertanának meghatározása 4.) Kérdőív tervezésének fázisai, tesztelésének módja 5.) Interjúk előkészítésének módja 6.) Adatgyűjtés

Részletesebben

Jogszabály-változások a szaktanácsadásban

Jogszabály-változások a szaktanácsadásban NEMZETI AGÁRGAZDASÁGI KAMARA Jogszabály-változások a szaktanácsadásban SZÉKELY ERIKA Székesfehérvár, 2014. november 27. Tájékoztatás, tanácsadás, szaktanácsadás Agrár-tanácsadás Térítésmentes tanácsadás

Részletesebben

Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program

Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program A projekt: Megnevezése: Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program Támogatta: Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER. KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI MENEDZSER (KSZM, KSZM levelező, RSZM, EU, KKV specializációk) KÉPZÉS 2014/2015/2-es félév MODUL ZÁRÓVIZSGÁJÁRÓL Tisztelt végzős Hallgatók! Az Önök modulrendszerű Kereskedelmi

Részletesebben

Népszámlálás kommunikációs program

Népszámlálás kommunikációs program Népszámlálás kommunikációs program Sikeres kommunikáció=eredményes összeírás Népszámlálás az egyetlen teljeskörű összeírás. Legmélyebb területi szintű adatok megszerzése. (kistérség, városrész). Tetszőleges

Részletesebben

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról 2017.02.09. Előadók Köszöntő: Dr. Maruzsa Zoltán Oktatási Hivatal Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Brassói Sándor Egységes

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat 2017 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-87. ) 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. infokommunikációs fejlesztései. Koplányi Emil Digitális Pedagógiai Osztály

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. infokommunikációs fejlesztései. Koplányi Emil Digitális Pedagógiai Osztály Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. infokommunikációs fejlesztései Koplányi Emil Digitális Pedagógiai Osztály Tartalom A közoktatási rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó céljaink Tevékenységeink

Részletesebben

KÖFOP VEKOP- 16. VERSENYKÉPES KÖZSZOLGÁLAT SZEMÉLYZETI UTÁNPÓTLÁSÁNAK STRATÉGIAI TÁMOGATÁSA

KÖFOP VEKOP- 16. VERSENYKÉPES KÖZSZOLGÁLAT SZEMÉLYZETI UTÁNPÓTLÁSÁNAK STRATÉGIAI TÁMOGATÁSA KÖFOP-2.1.5-VEKOP-16 A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása B. alprojekt: HR Stratégiai cselekvési képesség megteremtése Közszolgálati HR rendszerek és tudásbázis

Részletesebben

Felnőttképzési kiegészítő tevékenységek

Felnőttképzési kiegészítő tevékenységek Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély nyilvántartási száma: E-000116/2014. Felnőttképzési kiegészítő

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁSOK

MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁSOK Eötvös Loránd Tudományegyetem MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁSOK ME 1.7.4. Gólyafelmérés és eredményeinek felhasználása Készítette: Rektori Kabinet Minőségügyi Iroda Verzió/kiadás dátuma: 1/2017.11.10. Jóváhagyta:

Részletesebben