Adatbázis kezelés alapjai I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatbázis kezelés alapjai I."

Átírás

1 A gyakorlaton megoldandó feladat Egy leegyszerűsített online könyváruházat fogunk elkészíteni, amely két oldalból fog mindösszesen állni. Az egyik lapon kilistázzuk a legfrissebb 5 könyvet, míg a másikon a szerző neve alapján tudunk majd keresni a könyvek között. Áttekintés Eme alkalmazáson keresztül megismerkedünk az ASP.NET-es adatbázis kezelés alapjaival. Az alábbi új vezérlőket, illetve segédosztályokat fogjuk felhasználni a feladat megvalósítása közben: SqlDataSource, GridView, WebConnfigurationManager, SqlConnection, SqlCommand, SqlDataReader, DataTable, stb.. Probléma - Tervezés A mai rohanó világban, ahol egyre több és több információra van szükségünk, egyedül csak az internet képes csillapítani eme szomjúságunkat. A világhálón lévő dinamikus weboldalak 99%-a mögött valamilyen adatbázis található, melyekben eltárolják ezeket az információkat. Könnyen látható tehát, hogy a web-es alkalmazások fejlesztésénél kulcsfontosságú szerepet kap az adatbázisokkal történő kommunikáció óta (.NET 1.0 megjelenése) a Microsoft rendkívül sokféle megoldással állt elő erre a problémára. Ezen a gyakorlaton mi most két technikával fogunk foglalkozni, míg a következőn még további két lehetőséggel fogunk megismerkedni. Az első módszer lényege, hogy színtisztán csak markup kód segítségével le tudunk kérdezni, meg tudunk jeleníteni, illetve esetleg akár módosítani is tudunk adatbázisban tárolt adatokat. A dolog legnagyobb előnye, hogy nullasornyi C# kód írással képesek vagyunk sokféle adatbázissal kapcsolatos feladat elvégezésére. Ennek persze ára van még pedig, hogy a felhasználói felületet leíró kódban nem csak az adatok megjelenítésével foglalkozunk, hanem azt is meg mondjuk, hogy miként és honnan szeretnénk kinyerni ezeket az információkat. Nagyobb alkalmazások esetén célszerű a megjelenítést és az üzleti logikát (jelenesetben az adatbázisbeli adatok elérést) különválasztani! Emiatt a második technikát gyakrabban is szokták alkalmazni üzleti alkalmazások fejlesztése során. Ebben az esetben nekünk kell megírnunk kézzel C# nyelven az adatbázis kezeléssel kapcsolatos kódokat. Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy így egyszerre két fejlesztő is képes dolgozni ugyanazon az oldalon (egyikőjük a megjelenítésen dolgozik, míg a másik az adatelérésen). Megvalósítás Nulladik lépésként az adatbázis létrehozásával foglalkozunk, majd ezek után az adatok megjelenítéssel folytatjuk tovább az ismerkedést, ugyanis mindkét technika esetén ez azonos módon történik. Végül pedig az adatok kinyerésének fent említett módjait nézzük meg a gyakorlatban.

2 Adatbázis létrehozás Egy adatbázist sokféleképpen létre lehet hozni. Alapvetően vagy egy szöveges sql script fájl segítségével vagy pedig egy grafikus felületen keresztül. Mi az utóbbit választjuk. Itt két segédeszköz közül válogathatunk, az egyik a Visual Studio-ba beépített Server Explorer-en keresztül elérhető adatbáziskezelő felület, a másik pedig az SQL Management Studio, amely mindenféle adminisztrátori feladat elvégzését is lehetővé teszi. Mi most csak a Visual Studio-s segédeszközt fogjuk megnézni. Először létre kell hozni egy adatbázist (App_Data mappán jobb klikk >> Add New Item >> DataBase), amelyre duplán kattintva a Solution Explorer-ben, kapcsolódni tudunk. Ezek után a Server Explorerben keressük meg a Tables mappát, melynek a helyi menüben válasszuk ki az Add New Table menüpontot. Itt egy olyan felületet kapunk, melyen keresztül fel tudjuk sorolni az egyes mezőket (mezőnév, adattípus, lehet-e null) hármasok megadásával. Íme, egy képernyőkép a KönyvÁruház adatbázisunk Könyv táblájáról. A könyváruház adatbázis sok féleképpen megvalósítható, mi az alábbi módon tettük meg ezt, amelyet az 1. függelékben található entitás modellel 1 reprezentálunk. A Konyv tábla felelős a könyvek adatainak tárolásáért. A Szerzo adattáblában a szerzőkről tartunk nyílván információkat. A KonyvSzerzoKapcsolo segédtábla a sok-sok kapcsolatok leírásához kell. Ugyanis egy könyvnek lehet több szerzője is, illetve egy szerzőnek lehet több könyve is. A Raktar-ban a raktáron lévő könyvek darabszámot tároljuk. A Vasarlo-ban a vevő adatai, míg a Rendeles-ben a hozzájuk kapcsolódó rendelések adatai találhatóak. 1 Entitás modell: Az adatbázisok relációs modelljének objektumokkal történő reprezentálása. A tábláknak az objektumokat (entitásokat) feleltetjük meg és a táblázatok mezőit pedig az entitások tulajdonságainak. A relációk közötti kapcsolatok is megjelennek a modellben oly módon, hogy például egy 1-sok kapcsolatnál az 1 oldali objektum tulajdonságai között lesz egy olyan lista, mely a hozzákapcsolódó sok oldali objektumokra mutat.

3 Adatmegjelenítés Ebben a feladatban mi most egy úgynevezett GridView-t fogunk használni az adatok reprezentálásához. Ezen vezérlő segítségével táblázatos formában tudjuk felsorolni egymás alatt az egyes adattáblabeli rekordokat. Ehhez viszont arra van szükségünk, hogy megmondjuk, hogy a táblázat egy adott oszlopa, mely mezőjét jelenítse meg a rekordoknak. 2 Ezeket a GridView Columns tulajdonságán keresztül tudjuk felsorolni, amelyet akár grafikus felületen keresztül is beállíthatunk. Design vagy Split nézetben a GV gyorsmenüjéből válasszuk ki az Edit Columns... menüpontot. Itt az Available fields listában találhatóak a választható oszloptípusok. Nekünk most csak a Boundfield-re és az Imagefield-re lesz szükségünk. A Boundfield DataField tulajdonsága szolgál arra, hogy megszabjuk, melyik mezővel szeretnék összekapcsolni. Itt egy legördülő listából választhatjuk ki a megfelelő mező nevét 3. Míg Imagefield esetén ugyanezt a DataImageUrlField-en keresztül tudjuk beállítani. Íme, egy egyszerű példa a GridView használatára: <asp:gridview ID="gv_books" runat="server" AutoGenerateColumns="False"> <Columns> <asp:imagefield DataImageUrlField="Borito" HeaderText="Borító"/> <asp:boundfield DataField="Cim" HeaderText="Cím"> <ItemStyle Font-Bold="True" /> </asp:boundfield> <asp:boundfield DataField="Kategoria" HeaderText="Kategória"> <ItemStyle Font-Italic="True" /> </asp:boundfield> </Columns> </asp:gridview> A GridView alap kinézete könnyedén megváltoztatható még pedig úgy, hogy valamelyik előre definiált stílust beállítjuk neki. Ezt a GV gyorsmenüjében lévő Auto Format menüpontra kattintva tehetjük meg. A gyakorlat folyamán mi a Professional sémát fogjuk használni. 2 Az objektumok tulajdonságait összekapcsoljuk a táblázat mezőivel. 3 A listában csak akkor fog elem szerepelni, ha van DataSource vezérlőnk. Lásd később.

4 Adatelérés 1. változat Markup kódból A nulla kódsoros adatelérést úgynevezett DataSource (adatforrás) vezérlők segítségével tudjuk megvalósítani. Ezek mindegyikéhez tartozik egy-egy varázslófelület, amelyen keresztül grafikusan választhatjuk ki, hogy milyen adatokra is van nekünk szükségünk. ASP.NET 4.0 esetén már 7 különböző adatforrás vezérlő található alapból a Toolbox-on. Ezek közül mi most csak az SqlDataSource-szal fogunk foglalkozni, amely segítségével Microsoft SQL Server példányokhoz tudunk kapcsolódni. Mindenegyes DS vezérlőhöz tartozó varázsló kicsit eltér a másiktól, de abban mindegyik megegyezik, hogy először azt kell megszabni, hogy mihez akarunk csatlakozni (szervernév + adatbázisnév), illetve mely felhasználó nevében. Ezeket az információkat egy speciális string-be gyűjtjük össze, melyet ConnectionString-nek neveznek. Ezt a web.config-ban szokás tárol. A varázsló természetesen felajánlja nekünk, hogy az összekattintgatott connectionstring-et elmenti a web.config-ba. Íme, egy példa: Data Source=.\sqlexpress08;Initial Catalog=KonyvAruhaz; Integrated Security=True. Bővebb információ: Az SqlDataSource-hoz tartozó varázsló további lapjain magát az sql lekérdezés kattintgathatjuk össze, illetve próbálhatjuk ki. Miután ezzel megvagyunk, már csak egyetlen dolgunk maradt: az adatforrás vezérlőt össze kell kapcsolnunk valamelyik megjelenítésre szolgáló vezérlővel. Ezt a DataSourceID tulajdonsággal tudjuk megtenni, ahol az adatforrás vezérlő azonosítóját (ID-ját) kell megadnunk.

5 Adatelérés 2. változat C# kódból Most ismerkedjünk meg a kódolós lehetőséggel. Ebben az esetben hasonlóan az előzőhöz, először egy kapcsolatot kell létrehoznunk az adatbázissal. Erre a feladatra az SqlConnection nevezetű objektumot fogjuk használni, melynek a konstruktorában megadható a már fentebb is említett ConnectionString. Mivel ez a string a web.config-ban van eltárolva, ezért ezt előbb onnan ki kell nyernünk. Ehhez a WebConfigurationManager segédosztályt kell használnunk. Miután létrehoztunk egy példányt az SqlConnection-ből és megadtuk neki a megfelelő kapcsolódási paramétereket, utána meg kell nyitnunk az adatcsatornát. Ezt az Open metódussal tehetjük meg. Most, hogy már van egy élő adatbázis kapcsolatunk, az alábbi négy feladat vár még ránk: 1.) adott sql utasítás előállítása 2.) végrehajtása 3.) adatok kinyerése az eredményhalmazból 4.) megjelenítővel történő összekapcsolása. 1.) Ehhez egy SqlCommand objektum példányra lesz szükségünk. Ennek a CommandText tulajdonságán keresztül tudjuk beállítani az adott SQL utasítást, amelyet végre szeretnénk hajtatni. 2.) A végrehajtásnak többféle módja lehetséges attól függően, hogy milyen eredményt várunk az sql utasítástól. Az alábbi táblázat ezt hivatott összefoglalni. SQL utasítás által visszaadott eredmény nem ad vissza (pl.: Update ) egyetlen érték (pl.: Select count(*) ) több rekord/táblaértékű (pl.: Select * ) Az SqlCommand-on meghívandó függvény ExecuteNonQuery() ExecuteScalar() ExecuteReader() 3.) Vegyük azt az esetet, amikor a lekérdezésünk táblaértékű, vagyis több rekordot is visszaadhat. Ilyenkor ugyebár az ExecuteReader() metódust hívjuk meg, amely visszaad egy SqlDataReader objektumot. Ebből úgy tudjuk a legegyszerűbben kinyerni az adatot, ha betöltjük egy DataTable objektumba. Vagyis létre kell hoznunk belőle egy példányt és meg kell rajta hívnunk a Load metódust úgy, hogy paraméterként megadjuk az ExecuteReader-től kapott SqlDataReader-t. 4.) A megjelenítő vezérlő DataSource tulajdonságának értékül kell adnunk a DataTable-t, majd utána meg kell hívnunk rajta a DataBind() metódust. Fontos 1.) DataSource!= DataSourceId 2.) Ne felejtsük le a DataBind metódushívást, mivel enélkül nem fog megjelenni semmi a UI-on! Végezetül, íme, az általános váza a kódírásos módszernek: string connstring = WebConfigurationManager.ConnectionStrings["ConnStringName"].ConnectionString; DataTable table = new DataTable(); using (SqlConnection conn = new SqlConnection(connstring)) { conn.open(); using (SqlCommand comm = conn.createcommand()) { comm.commandtext = "SELECT * FROM "; SqlDataReader reader = comm.executereader(); table.load(reader); } } gridview_result.datasource = table; gridview_result.databind();

6 Néhány megjegyzés a fentebbi kódrészlethez: - Az SqlConnection-t azért tesszük bele egy using blokkba, mivel így a blokk végén automatikusan meghívódik a destruktor, ami pedig meghívja a Close metódust, vagyis így bezáródik az adatcsatorna. (Valós rendszerek esetén try catch blokkba érdemes elhelyezni az SqlConnection-t és a finally blokkban pedig bezárni az adatcsatornát). - A DataTable oszlopai a SELECT listában szereplő mezők lesznek, amelyeket a Load metódus automatikusan létrehoz. (Kézzel is lehetséges az oszlopok megadása, így egyszerűen lehetséges számított mező létrehozása). - Az SqlDataReader-ből közvetlenül is ki lehet nyerni az adatokat rekordonként és azon belül mezőnként. Ilyenkor egy while ciklussal addig hívogatjuk a Read metódust, amíg igazat ad vissza és ezen belül, mint egy asszociatív tömb tekintünk a DataReader objektumra, ahol a tömb index az oszlop nevek. (Az értékek típusos kinyeréséhez a GetXYZ metódusok használandók). - A gridview_result jelenesetben a gv_books GridView-t jelöli. A kereső oldal A keresési funkció egyszerűen megvalósítható a fentiek alapján. A felhasználói felületet 1 Button-nal és 1 TextBox-szal kell kibővíteni. A kódban pedig egy WHERE feltételbe be kell ágyazni a TextBox tartalmát. Képernyőképek

7 1. Függelék

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 12. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ADO.NET) Giachetta Roberto

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 12. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ADO.NET) Giachetta Roberto Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 12. előadás Objektumrelációs adatkezelés (ADO.NET) Giachetta Roberto A jegyzet az ELTE Informatikai Karának 2014.

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Molnár Mátyás Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Magyar nyelvi verzió Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Csak a lényeg érthetően! Microsoft Excel 2013 Kimutatás készítés relációs adatmodell alapján

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat PHP-MySQL Adatbázisok gyakorlat Weboldalak és adatbázisok Az eddigiek során megismertük, hogyan lehet a PHP segítségével dinamikus weblapokat készíteni. A dinamikus weboldalak az esetek többségében valamilyen

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ASP.NET)

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ASP.NET) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás Objektumrelációs adatkezelés (ASP.NET) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto

Részletesebben

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Structured Query Language adatbázisok kezelésére szolgáló lekérdező nyelv Szabályok: Utasítások tetszés szerint tördelhetők Utasítások végét pontosvessző zárja

Részletesebben

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggő információ vagy adatgyőjtemény. Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése. Adatbázis sorai: (adat)rekord Adatbázis oszlopai:

Részletesebben

Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird. Készítette: Dr. Kotsis Domokos

Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird. Készítette: Dr. Kotsis Domokos PASzSz Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird Készítette: Dr. Kotsis Domokos Az SQLdb fülön IBConnection Kapcsolat A Data Access fülön Az SQLdb fülön... Select 1. Az SQLQuery lezárása. (Active := false,

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt. Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt. Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi 1. Bevezetés Számítógépes adattárolás fájlokban. Az egész adatbázist egy fájlban (Pl.: Access, Interbase,és a legtöbb SQL

Részletesebben

Entity Framework alapú adatbáziselérés

Entity Framework alapú adatbáziselérés Entity Framework alapú adatbáziselérés Dr. Johanyák Zsolt Csaba http://johanyak.hu A gyakorlat célja Model-first megközelítéssel Entity-Framework modell létrehozása, majd ebből adatbázis generálása LocalDB-ben.

Részletesebben

LBRA6i integrált rendszer

LBRA6i integrált rendszer LBRA6i integrált rendszer LIBRA 6i logolás és a log megtekintése Készítette: Libra Szoftver Zrt. Létrehozás dátuma: 2005.12.15. Utolsó módosítás: 2014.10.30. Referencia szám: LIBRA6i_UZEM_V_1.5 Verzió:

Részletesebben

A gyakorlaton megoldandó feladat. Áttekintés. Probléma - Tervezés. 6. gyak 1. feladat. ASP.NET Alapozó. Authentikáció és Authorizáció

A gyakorlaton megoldandó feladat. Áttekintés. Probléma - Tervezés. 6. gyak 1. feladat. ASP.NET Alapozó. Authentikáció és Authorizáció ASP.NET Alapozó A gyakorlaton megoldandó feladat Egy leegyszerűsített online műszaki áruházat szeretnénk megvalósítani, mely jelenesetben két oldalból fog állni. Az egyik oldalon kilistázzuk az akciós

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Microsoft

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN

Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN B IT v: 2016.02.10 MAN SQL felületek Hatékony: SQL parancsok kiadására Eredmények megtekintésére Nehézkes: Nagyobb volumenű, rutintevékenységek

Részletesebben

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 10. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté

Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 10. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése II 10. előadás (Entity Framework) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Készült Giachetta Roberto

Részletesebben

11. Körlevél készítése

11. Körlevél készítése készítése Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Körlevél Sok közel azonos

Részletesebben

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok.

ALAPOK. 0 és 255 közé eső számértékek tárolására. Számértékek, például távolságok, pontszámok, darabszámok. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK Főbb Adattípusok: Igen/Nem Bájt Ez az adattípus logikai adatok tárolására alkalmas. A logikai adatok mindössze két értéket vehetnek fel. (Igen/Nem, Igaz/Hamis, Férfi/Nő, Fej/Írás

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens

WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens Hozzunk létre egy ASP.NET Empty Web Site projektet! A projekt neve legyen WCFAPP1. Ez

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása Kézikönyv Szelekciós jegyzék létrehozása Tartalomjegyzék 1 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - VEVŐ MEGJELENÍTÉS... 4 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 VEVŐ - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 11 6 VEVŐ

Részletesebben

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet

Adatbáziskezelés alapjai. jegyzet Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 1 Adatbáziskezelés alapjai jegyzet Készítette: Juhász Adrienn Juhász Adrienn Adatbáziskezelés alapja 2 Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggı információ vagy

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS. Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben

Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS. Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda WEB PROGRAMOZÁS 4.ELŐADÁS 2015-2016 Adatbázis alapú alkalmazások készítése PHP-ben Adatbázis alapú alkalmazás 2 A leggyakrabban használt dinamikus alkalmazások

Részletesebben

Adatbázis rendszerek II. Adatbázis elérése C# kliens programból ADO.NET API-n keresztül

Adatbázis rendszerek II. Adatbázis elérése C# kliens programból ADO.NET API-n keresztül Adatbázis rendszerek II. Adatbázis elérése C# kliens programból ADO.NET API-n keresztül Adatbázis elérés lehetőségei absztrakciós rétegen keresztül: - Open DataBase Connectivity (ODBC), közös függvényhalmaz,

Részletesebben

Entity Framework + LINQ oktatási segédlet

Entity Framework + LINQ oktatási segédlet Entity Framework + LINQ oktatási segédlet Török János Zsolt 2.0. változat Célok: - Ismerkedés az Entity Framework el - Adatbázis lekérdezések létrehozása LINQ segítségével Feladat: Megrendeléseket kezelő

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Java programozási nyelv 11. rész Adatbázis-programozás

Java programozási nyelv 11. rész Adatbázis-programozás Java programozási nyelv 11. rész Adatbázis-programozás Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

C++ programozási nyelv

C++ programozási nyelv C++ programozási nyelv Gyakorlat - 13. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. december A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/10 Tartalomjegyzék Objektumok

Részletesebben

Féléves feladat. Vezetéknév Keresztnév

Féléves feladat. Vezetéknév Keresztnév Féléves feladat Vezetéknév Keresztnév Vezetéknév Keresztnév 2/15 2015.02.05.. 1. Az adatbázis célja 1 A féléves feladat adatbázisát azért hoztam létre, hogy édesapám munkahelyén, egy szerviz cégnél megkönnyítsem

Részletesebben

Vizuális programozás gyakorlat

Vizuális programozás gyakorlat Vizuális programozás gyakorlat A gyakorlat célja az entitás modell készítésének és az MS SQLEXPRESS használatának gyakorlása. A gyakorlat során egy könyvtári szoftver adatmodelljét tervezzük meg, valamint

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté.

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás Objektumrelációs adatkezelés (Entity Framework) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Készült

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

PRECÍZ Információs füzetek

PRECÍZ Információs füzetek PRECÍZ Információs füzetek Információk, Módszerek, Ötletek és Megoldások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerhez T14. ODBC adatkapcsolat 2009. augusztus 31. PRECÍZ integrált ügyviteli rendszer

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

A.NET keretrendszer (.NET Framework) három alapvetõ összetevõbõl áll:

A.NET keretrendszer (.NET Framework) három alapvetõ összetevõbõl áll: Bevezetés Üdvözöljük a C# adatbázis-programozás mesteri szinten tanfolyamán! Amint az Olvasó bizonyára tudja, a technológiai forradalom következõ lépcsõje elkerülhetetlenül a.net felület lesz. A.NET erõssége,

Részletesebben

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani.

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani. Vizuális programozás 1. A gyakorlat célja A gyakorlat célja a Könyvtár alkalmazás folytatása az előző gyakorlaton elkészített grafikus felület felhasználásával. Elsőként lemásoljuk az előző gyakorlat eredményeként

Részletesebben

KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1

KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1 KISZÁLLÍTÁSI SEGÉDLET 1 1. Belépés az Online Megrendelői Felületre 1. 1. Lépjen fel a www.erzsebetutalvany.hu weboldalra. 2. A kezdőoldalon válassza az Online megrendelő menüpontot. 3. Adja meg a felhasználónevét

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Adatbázis, adatbázis-kezelő

Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázisok I. rész Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázis: Nagy adathalmaz Közvetlenül elérhető háttértárolón (pl. merevlemez) Jól szervezett Osztott Adatbázis-kezelő szoftver hozzáadás, lekérdezés, módosítás,

Részletesebben

C#---Access adatbáziskezelési gyakorlat

C#---Access adatbáziskezelési gyakorlat C#---Access adatbáziskezelési gyakorlat 1. Feladat: adatbázis kezelő alkalmazás készítése C# környezetben, Access adatbázist használva. 2. Minta adatbázis létrehozása ACCESS-ben 3. A Projekt létrehozása

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg.

Ezek után már csak a Mentés és a Lekérdezés Futtatása (az ellenőrzés miatt) van hátra. Ügyeljünk, hogy a mentésnél a megadott (Kezd) nevet adjuk meg. 1. A feladat szövegéből kiderül, hogy a teljes adatbázisból a feltétel szerint szűkíteni akarunk, vagyis az alapértelmezett Választó lekérdezést kell használni. Szintén a feladat szövegéből látszik, hogy

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

SEGÉDLET ADATKEZELÉS MS EXCEL-BEN. Tároljuk az adatokat Excel munkalapon. Megjegyzés: A feladatokat MS Office Excel 2003- ban oldottuk meg.

SEGÉDLET ADATKEZELÉS MS EXCEL-BEN. Tároljuk az adatokat Excel munkalapon. Megjegyzés: A feladatokat MS Office Excel 2003- ban oldottuk meg. SEGÉDLET ADATKEZELÉS MS EXCEL-BEN Tekintsük az alábbi példát: Népesedési tendenciák a közép-kelet-európai fővárosokban, Nemzetközi összehasonlítások 9. KSH, Budapest 2005. Tároljuk az adatokat Excel munkalapon.

Részletesebben

Help Key Bt Cím: 1142 Budapest Dorozsmai u 211 Számítástechnikai Telefon: +36 1 469 09 55

Help Key Bt Cím: 1142 Budapest Dorozsmai u 211 Számítástechnikai Telefon: +36 1 469 09 55 ACCESS ALAPOK Amikor nagy mennyiségű adattal dolgozunk, akkor érdemes kialakítani olyan környezetet, amelyben a lehető legkevesebb helyen a legtöbb adatot tarthassuk nyilván. Az Access relációs adatbázis

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ADATBÁZIS-KEZELÉS. A MySQL adatbáziskezelő PHP folytatás JDBC, ODBC

SZÁMÍTÓGÉPES ADATBÁZIS-KEZELÉS. A MySQL adatbáziskezelő PHP folytatás JDBC, ODBC SZÁMÍTÓGÉPES ADATBÁZIS-KEZELÉS A MySQL adatbáziskezelő PHP folytatás JDBC, ODBC ADATBÁZISOK Adatbázis = adott formátum és rendszer szerint tárolt adatok összessége. DBMS feladatai: adatstruktúra (adatbázisséma)

Részletesebben

I. rész: A Microsoft Visual C# és a Microsoft Visual Studio 2005 bemutatása. 1. Üdvözöljük a C# világában! 3

I. rész: A Microsoft Visual C# és a Microsoft Visual Studio 2005 bemutatása. 1. Üdvözöljük a C# világában! 3 Köszönetnyilvánítás Bevezetés Honnan kezdjük a könyv olvasását? A könyvben használt konvenciók és egyéb jelölések Konvenciók Egyéb jelölések Online kiegészítő tartalom Technológiai frissítések Rendszerkövetelmények

Részletesebben

Entity Framework alapú adatbáziselérés

Entity Framework alapú adatbáziselérés Entity Framework alapú adatbáziselérés Dr. Johanyák Zsolt Csaba http://johanyak.hu A gyakorlat célja Model-first megközelítéssel Entity-Framework modell létrehozása, majd ebből adatbázis generálása LocalDB-ben.

Részletesebben

Adatbázisok I. Jánosi-Rancz Katalin Tünde 327A 1-1

Adatbázisok I. Jánosi-Rancz Katalin Tünde 327A 1-1 Adatbázisok I. 9 Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 Adatbáziskezelés C#-ban A.NET környezet lehetőséget biztosít számos adatbázis-típushoz való kapcsolódásra, ezekhez különböző motorokat

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 3. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Tábla kapcsolatok létrehozása,

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Szoftvertechnolo gia 7. gyakorlat

Szoftvertechnolo gia 7. gyakorlat Szoftvertechnolo gia 7. gyakorlat Román Gábor 1. Feladat Készítsen az alábbi leírás alapján egy Egyed kapcsolat (EK) diagramot, majd annak alapján Visual Studio 2013-ban Entity Framework entitás diagramot!

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Egyszerű alkalmazás fejlesztése JDeveloperben

Egyszerű alkalmazás fejlesztése JDeveloperben Egyszerű alkalmazás fejlesztése JDeveloperben Készítette: Cséri Tamás A feladat a következő: Jdeveloperrel egy webes alkalmazást kell készíteni, amely segítségével egy hallgato(eha,nev,atlag) táblába lehessen

Részletesebben

Webszolgáltatás és XML alapú adatbázis. 1. Az adatbázis megtervezése

Webszolgáltatás és XML alapú adatbázis. 1. Az adatbázis megtervezése Webszolgáltatás és XML alapú adatbázis A segédlet célja az, hogy a teljesség igénye nélkül egy egyszerű példán keresztül bemutassa, hogy hogyan készíthetünk egy olyan kétrészes (kétrétegű) alkalmazást,

Részletesebben

Haladó irodai számítógépes képzés tematika

Haladó irodai számítógépes képzés tematika Haladó irodai számítógépes képzés tematika Word haladó Haladó szövegszerkesztés Szöveg effektusok alkalmazása Az automatikus javítási beállítások használata Szöveg körbefuttatása, szövegtörés A szövegirány

Részletesebben

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla 1. Az adatbázistábla létrehozása a, Ha még nem hoztunk létre egy adatbázistáblát sem, akkor a jobb egérrel a DDIC-objekt. könyvtárra kattintva, majd a Létrehozás és az Adatbázistábla menüpontokat választva

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 2. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Táblák létrehozása,

Részletesebben

Adatbázisok I. Definíció: DDL: - objektum létrehozás CREATE - objektum megszüntetés DROP - objektum módosítás ALTER

Adatbázisok I. Definíció: DDL: - objektum létrehozás CREATE - objektum megszüntetés DROP - objektum módosítás ALTER Adatbázisok I 1 SQL- Utasítások csoportosítása Definíció: DDL: - objektum létrehozás CREATE - objektum megszüntetés DROP - objektum módosítás ALTER Módosítás: DML: - rekord felvitel INSERT - rekord törlés

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

TestLine - balla tesztje-03 Minta feladatsor

TestLine - balla tesztje-03 Minta feladatsor 10.g adatbázis dattábla létrehozható--- (1 helyes válasz) 1. Átméretezéssel. Word dokumentum segítségével. Importálással. Törléssel. ccess adatbázis kezelő rendszer: (1 helyes válasz) 2. lkalmazás létrehozása

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Adatbázis-kezelés ActiveX vezérl kkel 2.rész

Adatbázis-kezelés ActiveX vezérl kkel 2.rész Adatbázis-kezelés ActiveX vezérl kkel 2.rész Készítette: Szabóné Nacsa Rozália 2004. november Feladat Figyelmeztetés, Figyelmeztetés, ha ha betelt betelt a a csoport. csoport. Csoport Csoport kiválasztása

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Microsoft Access alapok

Microsoft Access alapok Microsoft Access alapok Képzési program Cím: 1027 Budapest, Csalogány utca 23. (a) A tanfolyam célja (a képzés során megszerezhető kompetencia) A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már jártasságát szereztek

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Access XP alapokon Tartalomjegyzék

Access XP alapokon Tartalomjegyzék Access XP alapokon Tartalomjegyzék Kapcsolódhat a fejezetben elkészítendő raktárrendszerhez egy számlázó program?...4 1. Az Access eszközigénye, telepítése...4 Az én Office programom nem tartalmazza az

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

Hozzunk létre két rekordot a táblában, majd véglegesítsünk (commit):

Hozzunk létre két rekordot a táblában, majd véglegesítsünk (commit): Oracle adatbázis elérése A gyakorlat célja az, hogy a hallgató tapasztalatot szerezzen egy szerver oldali adatbázis kezelő rendszer elérésében, gyakorolja a vizuális eszközök és a kapcsolat nélküli (Disconnected

Részletesebben

Excel ODBC-ADO API. Tevékenységpontok: - DBMS telepítés. - ODBC driver telepítése. - DSN létrehozatala. -Excel-ben ADO bevonása

Excel ODBC-ADO API. Tevékenységpontok: - DBMS telepítés. - ODBC driver telepítése. - DSN létrehozatala. -Excel-ben ADO bevonása DBMS spektrum Excel ODBC-ADO API Tevékenységpontok: - DBMS telepítés - ODBC driver telepítése - DSN létrehozatala -Excel-ben ADO bevonása - ADOConnection objektum létrehozatala - Open: kapcsolat felvétel

Részletesebben

1. Nyissa meg a honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés

1. Nyissa meg a   honlapot. 2. Kattintson a Rendelek. 3. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. 4. Kattintson a Belépés I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek gombra. Adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport TANMENET Informatika szakmacsoport Programozási gyakorlatok III. tantárgy 12. évfolyam A osztály 2013/2014 tanév Heti óraszám: Éves óraszám: 3 óra 96 óra Készítette: Szikszai Gusztáv tanár Ellenőrizte:.

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

OO PDO. Tehát PDO használatával, könnyen átállhatunk egy másik adatbáziskezelőre, anélkül hogy a kódot teljes egészében újraírnánk.

OO PDO. Tehát PDO használatával, könnyen átállhatunk egy másik adatbáziskezelőre, anélkül hogy a kódot teljes egészében újraírnánk. OO PDO PDO VS MYSQLi VS MYSQL ================================================================================ A PHP mysql metódusai elavultak, helyette lehet hazsnálni a MYSQLi metódusokat, amelyek szinte

Részletesebben

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer RENDSZERTERV Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer A rendszer célja A projekt célja egy egyetemi könyvtár nyilvántartó rendszerének megtervezése. A legfőbb követelmény, amit a rendszerrel szemben támasztok,

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

A SELECT működése. Ttanar tábla: Tdiak tábla:

A SELECT működése. Ttanar tábla: Tdiak tábla: A SELECT működése A SELECT utasítás általános formája: SELECT [ALL/DISTINCT] {*/,, } FROM [],, [] [WHERE

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció

Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció DWAM Webáruház integrációja meglévő belső ERP rendszerhez. A webáruház valamennyi termékkel és megrendeléssel összefüggő adatát a belső rendszer (..) tárolja,

Részletesebben

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell Adatmodellezés MODELL: a bonyolult (és időben változó) valóság leegyszerűsített mása, egy adott vizsgálat céljából. A modellben többnyire a vizsgálat szempontjából releváns jellemzőket (tulajdonságokat)

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Adatbázis parancsok 2 Táblaparancsok 2 A táblázat létrehozása 2 A táblázat módosítása 3 A tábla törlése 3 Indextábla létrehozása 3

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése

Webes alkalmazások fejlesztése Webes alkalmazások fejlesztése 3. gyakorlat Authentikáció, adatok feltöltése Szabó Tamás (sztrabi@inf.elte.hu) - sztrabi.web.elte.hu Authentikáció Manapság már elvárás, hogy a felhasználó regisztrálni

Részletesebben