A gyakorlaton megoldandó feladat. Áttekintés. Probléma - Tervezés. 6. gyak 1. feladat. ASP.NET Alapozó. Authentikáció és Authorizáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gyakorlaton megoldandó feladat. Áttekintés. Probléma - Tervezés. 6. gyak 1. feladat. ASP.NET Alapozó. Authentikáció és Authorizáció"

Átírás

1 ASP.NET Alapozó A gyakorlaton megoldandó feladat Egy leegyszerűsített online műszaki áruházat szeretnénk megvalósítani, mely jelenesetben két oldalból fog állni. Az egyik oldalon kilistázzuk az akciós termékeket, melyeknek az árait csak a bejelentkezett felhasználók láthatják. A másik oldalon pedig felületet biztosítunk az oldal tulajdonosának a termékek szerkesztésére. Áttekintés Eme alkalmazáson keresztül megismerkedünk a felhasználók azonosításával, illetve a jogosultságok kezelésével ASP.NET-ben. Az alábbi új vezérlőket, technikákat, illetve segédeszközt fogjuk felhasználni a feladat megvalósítása során: Login, LoginView, CreateUserWizard, Authentication, Authorization, WebSite Administration Tool, stb. Probléma - Tervezés Ahogyan a való életben úgy a webes alkalmazásoknál is gyakran felmerülő igény a személy (kliens) azonosítása. Mindenki rendelkezik valamilyen azonosítóval (vagy rendszer által generált, vagy általunk választott), viszont ez nem mindig elég ahhoz, hogy bebizonyítsuk, tényleg azok vagyunk, akiknek mondjuk magunkat. Emiatt a valóéletben általában valamilyen egyedi jellemzővel (arc fényképpel, ujjlenyomattal, retina szerkezettel, stb.) együtt történik az azonosítás folyamata, míg a web-es világban általában valamilyen titok/jelszó/jelmondat segítségével valósul meg ugyanez. (A továbbiakban a felhasználónév, jelszó páros érvényességének ellenőrzősére, mint a felhasználók azonosítása/hitelesítése (Authentication) fogunk hivatkozni.) Miután megtörtént az adott felhasználó hitelesítése, utána a rendszer feladata, hogy eldöntse mely műveletekhez, oldalakhoz van hozzáférési joga. Teljesen hasonlóan, mint a való életben: vannak, akik egyenlőbbek az egyenlők között, vagyis vannak, akik több jogosultsággal bírnak a többieknél, vagy jobb szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá. A hozzáférési jogok eldöntésének folyamatát jogosultságkezelésnek (Authorization) nevezzük alkalmazások esetén. ASP.NET-ben ez mappa, illetve szerepkör alapú. Vagyis a könyvtáraknak tudjuk a hozzáférési jogait korlátozni felhasználók egy-egy csoportjára. ASP.NET 2.0 óta a rendszer szerves részét képezi a felhasználó-azonosítás, illetve jogosultságkezelés. Ezen szolgatatások beállításához kapunk egy egyszerű, de jól használható web-es felületet, amelyet WebSite Administration Tool-nak vagy ASP.NET Configuration-nek hívnak. (a továbbiakban WSAT). Az ezen szolgáltatások által használt, illetve generált adatokat egy úgynevezett ASPNETDB.mdf fájlban tárolja az ASP.NET az App_Data könyvtáron belül (alap esetben). Ehhez a wwwroot szintű web.config-ban tárolódik egy connectionstring LocalSqlServer néven, amely természetesen az alkalmazásban felülírható. (remove (vagy clear) + add tag együttes használata)

2 Megvalósítás A Starter projektben található néhány segédfájl, amelyeket az alkalmazás fejlesztése során fel fogunk használni. Adatforrásként most egy xml fájlt 1 fogunk használni, amelyben a műszaki cikkek adatai találhatóak. (lásd 1. Függelék). Az ebből történő adatkinyerést a DAL osztály GetAllElectronics metódusa valósítja meg, míg ennek a frissítéséért az Update metódus a felelős (lásd 2. Függelék). Először készítsük el a felhasználó azonosításért felelős felületet. (Pontosabban, inkább csak magyarosítsuk.) Az Account könyvtár Login.aspx oldala pontosan ezt a funkciónalítást valósítja meg. Az oldal markup kódjában található egy Login vezérlő, amely nem a standard megjelenítést használja. Íme, egy összehasonló kép az alap és az úgynevezett template-esített verziókhoz. A template-ezhetőség nagy előnye, hogy így könnyen az oldalunk kinézetéhez alakíthatjuk a vezérlőket úgy, hogy közben minden funkcionalitásuk megmarad. Template-esíteni úgy lehet egy Login vezérlőt, hogy a gyorsmenüjében a Convert to template menüpontot válasszuk. A vezérlők elrendezése teljesen átszabható, viszont a vezérlők azonosítója kötött! (pl.: UserName, az a TextBox, amibe a felhasználónév került; RememberMe, az a CheckBox, amellyel engedélyezni lehet az azonosításhoz szükséges adatok sütiben történő tárolását; LoginButton, az a Button vezérlő, melyre kattintva a felhasználónév jelszó páros ellenőrzésre kerül). Természetesen a LayoutTemplate felüldefiniálása esetén a Validator vezérlőkről is nekünk kell gondoskodnunk. Most a Register.aspx oldalt magyarosítsuk annak érdekében, hogy a felhasználók tudjanak regisztrálni az oldalunkon. Ehhez egy némileg átalakított vezérlőt használunk, amely nem más, mint az úgynevezett CreateUserWizard (a továbbiakban CUW). Íme, ismét egy összehasonlító kép: 1 A webes világban a relációs adatbázisok mellett gyakran szokás xml-t (, mint félig strukturált adatszerkezetet) használni adatok tárolására, főképp a szabványos mivolta miatt mely elősegíti a különböző rendszerek közötti kommunikációt. Gyakori használata miatt ebben a példaalkalmazásban xml alapú adatforrást használunk.

3 Alapjában véve két oldalból (WizardStep-ből) áll ez a varázsló. Az első oldalon (CreateUserWS) összegyűjtjük a felhasználó adatait, míg a másodikon (CompletedWS) értesítjük a sikeres regisztrációról. Amennyiben szükségünk lenne extra információkra is a regisztráló személyről, abban az esetben létrehozhatunk saját varázsló oldalakat (WizardStep-eket) is, (vagy kibővíthetjük akár az első oldalt is a template-sítés után). Ezeket a CUW gyorsmenüjében az Add new WizardStep menüponttal tudjuk megtenni. Az ilyen oldalakon összegyűjtött információk eltárolásáért mi vagyunk a felelősek, ezért érdemes a CreatedUser vagy a ContinueButtonClick nevű eseményre feliratkozni. Gyakori feladat szokott lenni webes alkalmazásoknál, hogy attól függően, hogy a felhasználó be van-e már jelentkezve vagy még nem, különböző adatot/vezérlőt/felületet jelenítsünk meg a számára. Ehhez nagy segítség lehet a LoginView vezérlő, amelynek két külön sablonja van az előbb említett két állapothoz (AnonymousTemplate, LoggedInTemplate) 2. Ezeken belül bármilyen tartalom elhelyezhető. Mi jelenesetben ezt arra fogjuk használni, hogy az árakat csak a bejelentkezett felhasználóknak jelenítsük meg. Ennek a kódja az alábbi módon áll össze: <asp:loginview ID="lv_price" runat="server"> <AnonymousTemplate> <a href="account/login.aspx">csak belépetteknek</a> </AnonymousTemplate> <LoggedInTemplate> <%# Eval("Price", "0 Ft") %> </LoggedInTemplate> </asp:loginview> A jogosultságkezelést először engedélyeznünk kell. Ehhez indítsuk el a WSAT-ot. A Solution Explorerben kattintsunk az alábbi ikonra:, vagy válasszuk a Website >> ASP.NET Configuration menüpontot. Ha elindult a böngészőben az oldal, akkor kattintsunk a Security linkre. Ezek után a középső blokkban (Roles) kattintsunk az Enabled Roles linkre. Majd a Create or Manage rules linkre való kattintás után írjunk be a szövegdobozba, hogy admin. Végül kattintsunk az Add role-ra, majd utána pedig a Back gombra. Így, sikeresen létrehoztunk egy szerepkört. 2 A View-k közötti váltás automatikus. A User segédosztály Indentity.IsAuthenticated tulajdonságától függően jeleníti meg a megfelelő felületet.

4 Most adjuk hozzá valamelyik felhasználót ehhez a szerepkörhöz. A Security oldal legbaloldaliabb (Users) blokkjában kattintsunk a Manage users linkre. Itt keressük ki a megfelelő felhasználót, majd klikkeljünk az Edit Roles-ra. Ilyenkor a jobboldalon meg fog jelenni egy újabb panel, ahonnan kiválaszthatjuk, melyik szerepkörhöz szeretnénk hozzáadni az adott felhasználót. Jelenesetben az admin-t pipáljuk be, majd kattintsunk a Back gombra. Végezetül hozzuk létre a szabályokat. A legjobboldalibb blokkban (Access Rules) klikkeljünk a Create access rules linkre. A Select a directory for this rule címke alatt található Treeview vezérlőben keressük meg azt a mappát, amelynek a hozzáférési jogait korlátozni szeretnénk, jelenesetben ez az Admin könyvtár. A Rule applies to felirat alatt most válasszuk ki a Role admin-t, a Permission-nél pedig az Allow legyen bekattintva. Végül klikkeljünk az OK gombra. Így már van hozzáférési joga az admin csoporthoz tartozó felhasználóknak az Admin mappához, viszont a többi felhasználónak is, ezért ezt tiltsuk le. Ismét navigáljunk el a Create access rules oldalra, majd az alábbi módon állítsuk be a vezérlőket: Select a directory for this rule: Admin; Rule applies to: All users; Permission: Deny. Ezek után már ténylegesen csak az admin jogokkal rendelkező felhasználók jogosultak az Admin könyvtár megtekintésére. A Manage access rules alatt, ha megnézzük az admin könyvtárat, akkor azt láthatjuk, hogy 3 szabály van hozzá, pedig mi csak kettőt hoztunk létre. Ez azért van így, mivel alapból minden felhasználó hozzáférhet bármelyik fájlhoz. (Ezért volt szükség a 2. szabályra.) Értelemszerűen a tiltás erősebb, mint az engedélyezés, emiatt Allow [all] valójában nincs is ott. [Lépésről lépésre 12 képen keresztül] Képernyőképek A főoldalon egy ListView vezérlővel jelenítjük meg a műszaki cikkeket. A dolog érdekessége, hogy nem egymás alatt vannak felsorolva az elemek, hanem 3 cikk található egy sorban. Ez két egyszerű css beállításnak köszönhető (display: inline; float: left). Az admin oldalon egy DetailsView található.

5 1. Függelék Electronics.xml <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE electornics [ <!ELEMENT electornics (device+)> <!ELEMENT device (#PCDATA)> <!ATTLIST device image CDATA #REQUIRED> <!ATTLIST device price CDATA #REQUIRED> ]> <electornics> <device image="imgs/hdtv.png" price="120000">hd TV</device> <device image="imgs/tv.png" price="75000">tv</device> <device image="imgs/mobile.png" price="30000">mobil</device> <device image="imgs/pocket_pc.png" price="60000">noteszgép</device> <device image="imgs/mp3_player.png" price="10000">mp3-lejátszó</device> <device image="imgs/video_camera.png" price="100000">kamera</device> <device image="imgs/camera.png" price="80000">fényképező</device> <device image="imgs/speakers.png" price="60000">hangszoró</device> <device image="imgs/printer.png" price="40000">nyomtató</device> <device image="imgs/washing_machine.png" price="90000">mosogató</device> </electornics> 2. Függelék DAL.cs public class DAL private static List<Device> devices; private static string xmlpath = Server.MapPath("~//App_Data//Electronics.xml"); public static List<Device> GetAllElectronics() if(devices == null) LoadDevices(); return devices; public static void Update(Device d) XDocument doc = XDocument.Load(xmlpath); var modified = (from device in doc.descendants("device") where (string)device.value == d.name select device).first(); modified.setvalue(d.name); modified.setattributevalue("price", d.price); modified.setattributevalue("image", d.imageurl); doc.save(xmlpath); LoadDevices(); private static void LoadDevices() XDocument doc = XDocument.Load(xmlpath); devices = (from device in doc.descendants("device") select new Device Name = (string)device.value, Price = (int)device.attribute("price"), ImageUrl = (string)device.attribute("image") ).ToList(); public class Device public string Name get; set; public string ImageUrl get; set; public int Price get; set;

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Table of Contents Windows 7... 2 Windows 8... 6 Windows Phone... 11 Android... 12 iphone... 14 Linux (Debian)... 20 Sebők Márton

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Adatbázis kezelés alapjai I.

Adatbázis kezelés alapjai I. A gyakorlaton megoldandó feladat Egy leegyszerűsített online könyváruházat fogunk elkészíteni, amely két oldalból fog mindösszesen állni. Az egyik lapon kilistázzuk a legfrissebb 5 könyvet, míg a másikon

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 7. előadás. Autentikáció és autorizáció (ASP.NET Core) Cserép Máté

Webes alkalmazások fejlesztése 7. előadás. Autentikáció és autorizáció (ASP.NET Core) Cserép Máté Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 7. előadás Autentikáció és autorizáció (ASP.NET Core) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Autentikáció

Részletesebben

Symfony kurzus 2014/2015 I. félév. Security: authentication, authorization, user provider, role-ok, access control, FOS user bundle

Symfony kurzus 2014/2015 I. félév. Security: authentication, authorization, user provider, role-ok, access control, FOS user bundle Symfony kurzus 2014/2015 I. félév Security: authentication, authorization, user provider, role-ok, access control, FOS user bundle Authen'ca'on Ez még csak azt dönti el, hogy a rendszer által azonosítóható-e

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu A weboldalt és az admin felületet tervezte és fejlesztette: First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu 1 2 www.kvtagozat.hu Belépés minden regisztrált látogatónak saját egyedi felhasználónévvel

Részletesebben

Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak

Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak Conversific integráció Átlátható webelemzés ShopRenter tulajdonosoknak Ki ne szeretne megalapozott üzleti döntéseket hozni? Tartalom Conversific összekötése ShopRenteres webáruházzal... 2 1. Conversific

Részletesebben

ROUTER beállítás otthon

ROUTER beállítás otthon ROUTER beállítás otthon 1 Tartalom TP LINK router internet kapcsolatának beállítása... 3 WI-FI beállítás... 5 LinkSys router internet kapcsolatának beállítása... 6 WI-FI beállítás... 8 2 TP LINK router

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: Tartományi megosztások 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 7. előadás. Autentikáció és autorizáció (ASP.NET)

Webes alkalmazások fejlesztése 7. előadás. Autentikáció és autorizáció (ASP.NET) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 7. előadás Autentikáció és autorizáció (ASP.NET) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Internet alapú alkalmazásfejlesztés gyakorlat

Internet alapú alkalmazásfejlesztés gyakorlat Internet alapú alkalmazásfejlesztés gyakorlat 1 ASPX feladatok (adatkezelés nélkül) 1-1 Egyszerű HTML űrlap készítése Hozzunk létre egy egyszerű HTML file-t, melyen egy text és egy password típusú beviteli

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

11. Gyakorlat: Certificate Authority (CA), FTP site-ok

11. Gyakorlat: Certificate Authority (CA), FTP site-ok 11. Gyakorlat: Certificate Authority (CA), FTP site-ok 11.1. A CA szerver szerepkör telepítése a DC01-es szerverre 11.2. Az FTP szervíz telepítése a DC01-es szerverre 11.3. A szükséges DNS rekordok létrehozása

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

10. Gyakorlat: Alkalmazások publikálása Remote Desktop Szervízen keresztül

10. Gyakorlat: Alkalmazások publikálása Remote Desktop Szervízen keresztül 10. Gyakorlat: Alkalmazások publikálása Remote Desktop Szervízen keresztül 10.1. Jogosultságok és csoportok létrehozása 10.2. Az RDS szerver szerepkör telepítése a DC01-es szerverre 10.3. Az RDS01-es szerver

Részletesebben

Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4

Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Az alakalmazás letöltése... 2 Regisztráció... 3 Kapcsolódás (helyi vezérlés):... 4 Kapcsolódás vezeték nélküli routerrel (távoli vezérlés)... 5 Android:... 5 ios:...

Részletesebben

1. ábra Fájl feltöltése 2. ábra Megtekintés

1. ábra Fájl feltöltése 2. ábra Megtekintés Áttekintés A feladat során egy User control-t (felhasználói vezérlőt) készítünk. A bekért adatok ellenőrzéséhez Validátor vezérlőket használunk. Megismerjük a következő összetett vezérlőket FileUpload,

Részletesebben

1. beadandó feladat dokumentáció

1. beadandó feladat dokumentáció . beadandó feladat dokumentáció Készítette: Speeder Feladat: Készítsünk egy blogkezelő honlapot, amelyen a felhasználók saját blogokat vezethetnek. A weblap rendelkezzen az alábbi funkciókkal: A főoldalon

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Az RSS csatornákkal kapcsolatos web 2.0-ás eszközök lehetővé teszik, hogy az RSS hírolvasáson túl saját, személyre szabott weboldalt (ún. személyes kezdőlapot)

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

DDNS szolgáltatás beállítása NVR P2P elérésének beállítása

DDNS szolgáltatás beállítása NVR P2P elérésének beállítása DDNS szolgáltatás beállítása NVR P2P elérésének beállítása Walisec AHDVR, NVR és IP kamera ingyenes DDNS beállítása: Megjegyzés: Csak kizárólag nem Cloud szériás Walisec eszközöknél használható ez a funkció!

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom 1. fejezet: Regisztráció és bejelentkezés az Önkiszolgáló Portálra 2 2. fejezet: Általános információ 4 3. fejezet: Termékregisztráció 5 4. fejezet:

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: Csoport Házirend 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET in NAT

Részletesebben

Hogyan készítsünk Colorbox-os képgalériát Drupal 7-ben?

Hogyan készítsünk Colorbox-os képgalériát Drupal 7-ben? Hogyan készítsünk Colorbox-os képgalériát Drupal 7-ben? (Jó segítség: http://www.youtube.com/watch?v=gstnfznz3hg) I. Telepteni kell az alábbi három dolgot 1. A Colorbox modult (https://www.drupal.org/project/colorbox)

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

Quick Start Guide. Home Security IP kamera. NVSIP alkalmazás csatlakozás

Quick Start Guide. Home Security IP kamera. NVSIP alkalmazás csatlakozás Quick Start Guide Home Security IP kamera NVSIP alkalmazás csatlakozás Tartalomjegyzék 1. Hálózati kapcsolat... 2 1.1 Vezeték nélküli kapcsolat... 2 1.2 Kábeles kapcsolat... 2 2. Előkészítés okos telefonon

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

Guarding Vision Beállítása

Guarding Vision Beállítása Guarding Vision Beállítása Rögzítő beállítása: 1. Beállítások Hálózat Platform-hozzáférés. 1. Engedélyezze a platform hozzáférést 2. Ha a Server Address mezőben más cím olvasható, az Egyedi (Custom) engedélyezése

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

TP-LINK Router Wireless M7350

TP-LINK Router Wireless M7350 TP-LINK Router Wireless M7350 beüzemelési útmutató Várható beüzemelési idő: 10 perc A doboz kibontása után első lépésként helyezd be a SIM kártyát az akkumulátor alatti foglalatba. A hátlap belsején található

Részletesebben

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Rendszerkövetelmények: Operációs rendszer: amennyiben Ön Windows 7 operációs rendszerrel szeretné a programot használni, kérjük,

Részletesebben

Útmutató lépésről lépésre. Ismerkedés a TestvérTér használatával

Útmutató lépésről lépésre. Ismerkedés a TestvérTér használatával Útmutató lépésről lépésre Ismerkedés a TestvérTér használatával Profilok szerkesztése... 3 Tanárok és látogatók meghívása a TestvérTérbe... 5 Diákok meghívása a TestvérTérbe... 8 Blogok létrehozása a TestvérTér

Részletesebben

Regisztráció Regisztráció WINTAX programrendszer regisztrációja

Regisztráció Regisztráció WINTAX programrendszer regisztrációja Regisztráció 2019 WINTAX programrendszer regisztrációja Regisztrációs folyamat három lépésben összefoglalva Az első lépés, hogy a 2019-es vagy a 2018-as megrendelésben megadott regisztrációra jogosult

Részletesebben

DDNS szolgáltatás beállítása NVR P2P elérésének beállítása

DDNS szolgáltatás beállítása NVR P2P elérésének beállítása DDNS szolgáltatás beállítása NVR P2P elérésének beállítása Fontos! A megfelelő DDNS eléréshez a portokat át kell irányítani a routeren/tűzfalon, egyébként az eszköz nem lesz elérhető. A www.hdcctvddns.com

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv Tőkepiaci Közzététel Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. TŐKEPIACI KÖZZÉTÉTEL (TPK) MODUL... 4 3.1. A TPK MODUL ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA... 4

Részletesebben

GUSE BEMUTATÓ. Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0. MTA Cloud csapat

GUSE BEMUTATÓ. Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0. MTA Cloud csapat GUSE BEMUTATÓ Az MTA CLOUD felhasználói számára készült guse bemutató v2.0 MTA Cloud csapat info@mta.cloud.hu Tartalom Mi a guse?... 2 A telepítéshez szükséges képfájlok... 2 A belépéshez szükséges azonosítók...

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Súgó a magyarországi központi Agrárstatisztikai és Piaci Árinformációs rendszer publikus moduljához. 1 Publikus felhasználói regisztráció A publikus felület Regisztráció

Részletesebben

Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja. ECAS Kézikönyv

Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja. ECAS Kézikönyv EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja ECAS Kézikönyv Az Európai Bizottság Felhasználó-azonosítási

Részletesebben

Egyszerű alkalmazás fejlesztése JDeveloperben

Egyszerű alkalmazás fejlesztése JDeveloperben Egyszerű alkalmazás fejlesztése JDeveloperben Készítette: Cséri Tamás A feladat a következő: Jdeveloperrel egy webes alkalmazást kell készíteni, amely segítségével egy hallgato(eha,nev,atlag) táblába lehessen

Részletesebben

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához

Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Útmutató az Elektronikus fizetési meghagyás használatához Fizetési meghagyás online igénylése 1(13) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A MOKK E-Fizetési meghagyás kezelésének

Részletesebben

CAMLAND Beruházás-megfigyelő

CAMLAND Beruházás-megfigyelő 2016 CAMLAND Beruházás-megfigyelő Felhasználói útmutató Készítette: GeoVision Hungária Kft. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 Bejelentkezés... 2 Vezérlőpult... 3 Kamera adatlap... 4 Nézetek kezelése... 6 Felhasználók...

Részletesebben

A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel

A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

EU Login kézikönyv (rövidített változat)

EU Login kézikönyv (rövidített változat) EU Login kézikönyv (rövidített változat) Az Európai Bizottság felhasználó-azonosítási rendszere (EU Login, régebbi nevén: ECAS - European Commission Authentication Service) lehetővé teszi a felhasználók

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET 1. Általános A HYUNDAI CLOUD P2P szolgáltatás távoli élőkép megtekintést, rögzített felvétel visszajátszást és távoli paraméterezést tesz lehetővé. A szolgáltatás igénybevételéhez

Részletesebben

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRO GSM MODEM/VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Készítette A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű felhasználói jogai a -t illetik. A dokumentumot az Ügyfél korlátlan számban

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

TESZTELÉSI SEGÉDLET. regisztráció I első naplóváz elkészítése I első napló kitöltése I applikáció letöltése I naplózás applikációval

TESZTELÉSI SEGÉDLET. regisztráció I első naplóváz elkészítése I első napló kitöltése I applikáció letöltése I naplózás applikációval AZ ELSŐ ONLINE HACCP NAPLÓZÁSI RENDSZER TESZTELÉSI SEGÉDLET regisztráció I első naplóváz elkészítése I első napló kitöltése I applikáció letöltése I naplózás applikációval Regisztráció Regisztrációs folyamat

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Telepítési útmutató. 1.1 lépés : Telepítés típusa - ablak :

Telepítési útmutató. 1.1 lépés : Telepítés típusa - ablak : Telepítési útmutató 1.1 lépés : Telepítés típusa - ablak : Typical (Általános): A telepítéskor a program fájljai, az adatbázis kezel, valamint a súgó fájlok kerülnek telepítésre. (Abban az esetben ajánlott,

Részletesebben

Regisztráció (kb. 10 perc)

Regisztráció (kb. 10 perc) EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság Egész életen át tartó tanulás program Az Egész életen át tartó tanulás program koordinációja ECAS Kézikönyv Az Európai Bizottság Felhasználó-azonosítási

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET 1. Általános A HYUNDAI CLOUD P2P szolgáltatás távoli élőkép megtekintést, rögzített felvétel visszajátszást és távoli paraméterezést tesz lehetővé. A szolgáltatás igénybevételéhez

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúsági Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2016.03.30. 1 Cél A pályázók oly

Részletesebben

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása Felhasználói segédlet v1.1 2017. 02. 15 HU Tartalomjegyzék 1. A HIK-CONNECT szolgáltatásról... 3 2. A HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása (PORT TOVÁBBÍTÁS nélkül)...

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Facebook album beillesztése az oldalba

Facebook album beillesztése az oldalba Facebook album beillesztése az oldalba Facebook Album Fetcher modul A modulról A Facebook Album Fetcher modul teszi lehetővé, hogy a megadott facebook felhasználó albumai a drupal alapú oldalon megjelenjenek,

Részletesebben

Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére

Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére Az alábbi oldalakon szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a Virtualoso Meeting szolgáltatás Telefonkonferencia

Részletesebben

Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató

Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató Tartalomjegyzék 1 MEGJEGYZÉS a.hu domainnel regisztrált ÜGYFELEK számára... 2 2 Bejelentkezés az O365 fiókba... 3 2.1 Az adminisztrátor felhasználói

Részletesebben

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés).

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu Kép 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). 3. 4. Értelemszerűen kitölteni a regisztrációs lapot, és elküldeni. 5. Postafiókomra érkező levélben

Részletesebben

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani.

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani. Vizuális programozás 1. A gyakorlat célja A gyakorlat célja a Könyvtár alkalmazás folytatása az előző gyakorlaton elkészített grafikus felület felhasználásával. Elsőként lemásoljuk az előző gyakorlat eredményeként

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE

BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE BEJELENTKEZÉS AZ EPK RENDSZERÉBE 1) Az Akadémiai Adattárban regisztrált felhasználók (az MTA köztestületének akadémikus és nem akadémikus tagjai, a 2013 utáni MTA-pályázatokon résztvevő személyek) minden

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatáscsomag

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatáscsomag OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatáscsomag MUNKAVÁLLALÓI REGISZTRÁCIÓ, ELFELEJTETT ADATOK www.otpadlak.hu 2016.03.04. MUNKAVÁLLALÓK... 3 1. Az OTP ADLAK internetes portál... 3 2. Regisztráció...

Részletesebben

Virtualoso WorkPlace Tartalomjegyzék

Virtualoso WorkPlace Tartalomjegyzék Virtualoso WorkPlace Tartalomjegyzék 1. Elsô használatba vétel és beállítások................................................ 2 2. Jogosultságok kiosztása..........................................................

Részletesebben

EKÁER használati utasítás

EKÁER használati utasítás EKÁER használati utasítás Bevezetés A program célja, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehessen EKÁER számokat kérni, módosítani és véglegesíteni. A használatához be kell regisztrálni a NAV-os honlapon

Részletesebben

KÜRT Zrt. Logelemzés heti riport Felhasználói fiók, illetve felhasználói csoportkezelési műveletek

KÜRT Zrt. Logelemzés heti riport Felhasználói fiók, illetve felhasználói csoportkezelési műveletek KÜRT Zrt. Logelemzés heti riport Felhasználói fiók, illetve felhasználói csoportkezelési műveletek KÜRT Zrt. 2/9 1. A DOKUMENTUM ADATLAPJA Ez a dokumentum a SeConical rendszer Logdrill moduljában került

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

Belépéshez azonosító a neptunkód, (első belépésnél) a jelszó pedig: jelszo1. Belépés után változtassuk meg!

Belépéshez azonosító a neptunkód, (első belépésnél) a jelszó pedig: jelszo1. Belépés után változtassuk meg! Bejelentkezés Böngészőben nyissuk meg az e-learning.georgikon.hu oldalt. Itt klikk a Belépésre. Belépéshez azonosító a neptunkód, (első belépésnél) a jelszó pedig: jelszo1. Belépés után változtassuk meg!

Részletesebben

Tortoise SVN használata. Képes útmutató

Tortoise SVN használata. Képes útmutató Tortoise SVN használata Képes útmutató 0. lépés Checkout könyvtár létrehozása Hozzunk létre egy könyvtárat, ahova letöltjük első alkalommal a Repository tartalmát és ahol később dolgozni fogunk! 1. Checkout

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat

Vezeték nélküli hálózat Vezeték nélküli hálózat Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban elindult a WiFi szolgáltatás. Közösségi terekben, előadókban, könyvtárban érhető el a szolgáltatás.

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben