MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, BAROMFI. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, BAROMFI. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK"

Átírás

1 MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, BAROMFI Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

2 BAROMFI FAJOK: Tyúk Gyöngytyúk Pulyka Liba Kacsa Pézsmakacsa (pézsmaréce) A tartástechnológia minden fajnál más-más. Árutermelés szempontjából legfontosabb a tyúk, ezen belül is az árutojás termelésre használt genotípus.

3 A BAROMFITENYÉSZTÉS JELENTŐSÉGE Megnövekedett a fehérjében gazdag, kalóriaszegény élelmiszerek szerepe. A tojás, a baromfihús magas biológiai értékű táplálék. A nagy hozamú hibridek beállítása jelentősen növelte az állati termék-hatékonyságot. Az ágazatban a beruházási költségek rövid idő alatt megtérülnek Termelése gyorsan igazítható a piac és az export igényeihez Kedvező a vágási kihozatal Számottevő a trágyatermelés A termék jelentős része exportálható.

4 Termőföld igénye a baromfi jó fehérje transzformáló képessége miatt az állati termékeket előállító ágazatok közül a legkisebb. Eszközigénye más állattenyésztési ágazatokhoz képest alacsony, mindemellett kiváló istállókihasználtság jellemzi, így a legnagyobb az egységnyi férőhelyen előállított hús mennyisége. A technikai és a gazdasági hatékonysága a fajok produkciós és reprodukciós képessége miatt magas. A zárt technológia viszont szigorú fegyelmet és hozzáértést igényel, amihez hazánkban nem minden esetben van megfelelő szaktudás. Az esetenkénti élőmunka csúcsok (csőrözés, vakcinaias, rakodás, stb.) ellenére, az állati termékeket előállító ágazatok közül a legkisebb élőmunka igenyű és a legjobban szervezhető munkarendű vertikum. A befektetett tőke mozgása es az ökonómiai megterülés gyors, ami likviditási előnyt ad a termékpálya szereplőinek.

5

6

7

8

9

10 Év Baromfi (ezer db) Tyúkféle Tyúktojás (millió db) Egy tyúkra jutó tojás

11 ELNEVEZÉSEK. Naposcsibe: a kelés után felszáradt, még nem etetett állat Csirke: nevelésre kihelyezett állat, 8-10 hetes korig. Brojler/pecsenyecsirke. Fiatalkorú gyorshizlalásra beállított állat Kakas: hímivarú állat Jérce: nőivarú Tyúk: kifejlett tojástermelő állat.

12 A TENYÉSZTÉS FELADATAI Fajtatiszta tenyésztést alkalmaznak: A hibridek előállítására szolgáló vonalak fenntartására és teljesítőképességének fokozására A kis létszámban fenntartandó állományok fajfenntartó tenyésztésére A kettős hasznosítású állományok teljesítményének javítására Hibridtenyésztés: genetikailag jól kombinálódó állományokat, vonalakat kereszteznek a heterózishatás kiváltására.

13

14 TARTÁSMÓD Alapvetően 3 féle tartásmód: Hagyományos udvaros tartás: a szabadon tartott állat szabadon keresgéli az élelmét. Önellátásra termelés esetén. Félintenzív: az állatok épületben vannak. A termékek piacra kerülnek. Mélyalmos tartásmód: az istálló padozatára cm vastag alomréteget (szecskázott szalma, faforgács) terítenek. Ketreces tartásmód: Árutojás-termelésnél alkalmazzák. 2-4 szintes ketrecekben vannak a tyúkok. Növelhető az állatok száma és jól gépesíthető. Két fajtája: rácspadlós vagy trágyaaknával kombinált. (De: EU-s követelmények!). Állománysűrűség: az egységnyi (1 m 2 ) hasznos alapterületen elhelyezett állatok száma.

15 HAGYOMÁNYOS UDVAROS TARTÁS A szabad tartású tyúkoknak legalább tyúkonként 4m 2 területük van, melyet egész nap használhatnak, ülőrudakat, tojófészkeket, kaparófát és almozott területet biztosítanak a nekik.

16 MÉLYALMOS TARTÁS 9-18 tojótyúkot tartanak négyzetméterenként, nagy csarnokokban madár tartható így egy épületben. Különböző szintű ülőrudak és tojófészkeket biztosítanak a tyúkoknak. Viselkedési zavarok:a tolltépés, kannibalizmus. Ez a fajta stressz gyakori okozója az elhullásnak, azoknál a madaraknál melyek alulmaradnak a ranglétrán.

17 KETRECES TARTÁS

18 HÚSHIBRID TARTÁSTECHNOLÓGIA

19 BROJLERCSIRKE Nagy növekedési erélyű, jó hústermelő képességű tyúkfajta ill. hibrid, amelyet végtermék előállítás céljából nap alatt 1,5-2,5 kg testtömegre hizlalnak fel. Ezt a nagy élőtömeget ilyen rövid idő alatt csak úgy tudjuk elérni, ha megfelelő hústípusú hibridet hizlalunk, betartjuk a technológiában előírt tartási-feltételeket (állománysűrűség, hőmérséklet, páratartalom, stb.) és az állatok táplálóanyag szükségletének megfelelően takarmányozzuk az állatokat.

20 A nevelés három-fázisos: - napos kortól 21 napos korig indítótáp, - 22-től 35 napos korig nevelőtáp, - 36 napos kortól a hízlalás befejezéséig befejező tápot etetünk. A hústípusú hibridek 2,0 2,4 kg keveréktakarmányból állítanak elő 1 kg élőtömeget.

21 A NAPOSÁLLAT FOGADÁS A naposállatot mindig alaposan takarított, gondosan fertőtlenített, almozott, felfűtött istállóba fogadjuk, amelyben bent vannak az ugyancsak fertőtlenített etetők és itatók, feltöltve ivóvízzel és takarmánnyal. Fűtés: nélkülözhetetlen a csibék 25 napos koráig. Két típus: kombinált és teremfűtés. Relatív páratartalom 60-70%. Fontos a jó szellőzőkapacitás is. Az új állományt az előző csoport kórokozóitól védeni kell, ezért a takarítás az épület környezetére és minden helyiségeire terjedjen ki. Fertőtleníteni csak tiszta felületet lehet, nagynyomású géppel hatékonyabb az elvégzett munka. Az épület rotációját úgy kell tervezni, hogy a takarítás után az épület napig üresen állhasson, tehát a 7 hetes nevelési időt 3 hetes szervizperiódus kövessen. Így egy évben 5,2 rotáció érhető el.

22 A BROJLER CSIRKE ELŐÁLLÍTÁSÁNAK EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A brojler-előállítás eredményességét az állománysűrűség, a nevelés időtartama és az állomány rotációja befolyásolja. A helyesen megválasztott állománysűrűség a brojler nevelés gazdaságosságának döntő tényezője. Korszerűen felszerelt nevelőkben az állománysűrűség kg/m 2 -ben határozható meg, amely 1,5 kg-os brojlerekből naposcsibe telepítését jelenti. A nevelés időtartamának megválasztása a gazdaság adottságaitól és a vásárlói igényeitől függ. Rövidebb nevelési idő, illetőleg kisebb hizlalási végtömeg jobb takarmányértékesítést és férőhely-kihasználást, továbbá gyorsabb állományforgót tesz lehetővé. Az állomány rotációja az egy gazdaságból egy év alatt vágásra leadott csoportok számát jelenti. Az évi állományforgó nagyságát egyrészt az egy turnus hizlalásának időtartama befolyásolja, másrészt az üresen állás ideje határozza meg. Az állományforgó 8 hetes hizlaláskor 5,5 5,7, 7 hetes hizlalási idő esetén pedig 6,3 6,5 közötti.

23 A BROJLER NEVELŐ TELEP ÉS ÉPÜLETEI A pecsenyecsirke -hizlalás mély almos és ketreces rendszerben történhet, bár az utóbbi mind inkább háttérbe szorul, sőt Magyarországon szinte kizárólag mély almos brojler nevelés található meg. A hizlalótelep méretét az egyszerre betelepítés, illetve kiürítés lehetősége határozza meg. A mély almos brojler nevelő istállókkal szemben támasztott követelmények: - A naposcsibék fogadására az istálló egész alapterületét ki lehessen használni, - Elegendő itató- és etetőférőhely legyen benne, - Klimatizálása megfeleljen a brojlerek igényeinek - Kiszolgálása egyszerű és áttekinthető legyen. - Az istálló épületére vonatkozóan nincsenek szoros megkötések. Méretének alsó határát az egy gondozóra jutó egység jelenti, felső határa pedig ennek 2-3-szorosa lehet.

24 A BROJLERISTÁLLÓ KLÍMÁJA A mai korszerű hústípusú hibridek érzékenyek az istállóklímára. A megfelelő istálló-hőmérséklet irányértékeinek betartása alapvető követelmény. Ez télen könnyebb feladat, mint nyáron. A hizlalás időtartama alatt az istállólevegő jó minősége a jó oxigénellátottság, a csekély széndioxid és ammóniakoncentráció, a megfelelő páratartalom és a viszonylagos pormentesség a nevelés sikerét jelentősen befolyásoló tényező. A szellőzés mértékét mindenkor az állomány kora, testtömege, telepítési sűrűsége, a külső levegő és az istállótér hőmérséklete szabja meg. Az istálló levegőjének relatív páratartalmát úgy célszerű beállítani, hogy a nevelés első 10 napjában 70-75%-os, ezt követően 50-60%-os legyen. A harmadik héttől kezdve a szellőztetésnek egyre nagyobb jelentősége van.

25 A BROJLERISTÁLLÓ KLÍMÁJA Hazai klimatikus viszonyok között szellőztetés nélkül nem képzelhető el sikeres brojler nevelés. A szellőztetési rendszerek lehetnek negatív nyomású és túlnyomásos rendszerek. Az előbbinél szívóventilátorok kiszívják az elhasználódott levegőt, amelynek a helyére a negatív nyomás révén légbeejtőkön friss levegő áramlik be. A túlnyomásos rendszerekben nyomóventilátorok befújják, megforgatják, majd kifújják a levegőt. A ventilációnak a hizlalás második felében döntő szerepe van a kívánatos alomminőség fenntartásában. A brojler nevelés második szakaszában a csirkék napi trágyatermelése ugrásszerűen nő, hasonlóan a takarmány - és vízfogyasztáshoz, veszélyeztetve az alom minőségét. A jó minőségű alom az egyik előfeltétele a jó közérzetnek, az egészségi állapotnak és a hatékony termelésnek.

26 Szellőzés higiéniája A hőt, vízgőzt, káros gázokat, port, élő csírákat a kürtők és a szellőzőnyílások útján távolítanak el. Természetes: nyílászáró szerkezetekkel. Mesterséges: ventillátorral A levegő szennyezettség hatással van a háziállatok termelésére és egészségére.

27 A napos állatok hőszabályozása még nem fejlett, a szükségesnél tartósan alacsonyabb hőmérséklet az állatok lehűlését, az emésztőrendszer működésének leállását okozza, bélgyulladáshoz, éhezéshez, elhulláshoz vezet. A felnőtt állatok jobban tűrik a hideget, mint a meleget, mivel hőszabályozásuk inkább a hőtermelésre és tárolásra, mint a hő leadásra rendezkedett be.

28 Környezeti higiénia (takarítás, fertőtlenítés) 1. Seprűtisztára takarítás 2. Nedves takarítás és fertőtlenítés (gőzborotva) A környezetben jelenlevő kórokozó csírák ellen takarítással és fertőtlenítéssel védekezünk. 3. Istálló kiszárítása 4. Gázos fertőtlenítés 5. Szellőztetés 6. Bealmozás 7. Fogadási hőmérsékletre fűtés - alaphőmérséklet C - műanya alatt C

29 BETEGSÉGMEGELŐZÉS A járványos betegségek megelőzésének módja egyrészt az állatok ellenálló képességének magas szinten tartása, másrészt a kórokozók bejutásának megakadályozása, amihez a következő szabályokat kell betartani: - a telep zártságának biztosítása, - a személyi- és járműforgalom korlátozása, - karantén istálló biztosítása, - rágcsálók és vérszívó rovarok távoltartása, - rendszeres takarítás, fertőtlenítés, - rendszeres ellenőrzés.

30 Broileristálló berendezései Etető 2-2.5m-en belül legyen etető

31 Itató 1m-en belül itató: nyílt víztükrű vagy csepegtető

32 SZÁLLÍTÁS A tartási, takarmányozási helyzet, a csirkék kíméletes, vagy kíméletlen összefogása, ketrecbe helyezése, a szállítás és vágás előírt módon való végzése, egyenként és összesen kihat a hús minőségére, ezen keresztül a piaci helyzetére. Kíméletlen rakodás esetén gyakori az értékes testrészeken fellépő bevérzés, sőt a csontok törése sem ritka. A begy az utolsó tápfelvétel után 6-8 óra múlva ürül ki. A telt begy a feldolgozáskor szakad, szennyezi a húst, főként a legértékesebb mellhúst. Szállítás előtt 6-8 órával szüntessék meg az etetést, mert jelentős értéket kobozhatnak el.

33 HÚSTERMELŐ HIBRIDEK Hybro: Magyarország nagyszülő-párokat importál. Évi tojástermelése: db. Szülőpár tojónként értékesíthető brojler naposcsibe nyerhető. Arbor Acres: fehér tollazatú, jó húsformákat mutató, gyors fejlődésű hibrid. A világ élvonalába tartozik. Ross húshibrid: H-Ross Kft. 4 típusa van.

34 FEHÉR-ROSS 308 Rendkívül jó húskihozatalú. Tetszetős húsformái, előnyös gasztronómiai tulajdonságai miatt az egyik legkeresettebb fajta. Erőteljes brojler fejlődési erényű és kimagasló takarmányértékesítésű. Szilárd szervezeti felépítés, jó életképesség jellemzi. Ajánlott az intenzív nevelési idő alatt végig jó minőségű takarmányt etetni.

35 ROSS-314

36 REDBRO: Vörös tollú brojler. Egyöntetű vörös tollazatú kedvelt fajta. Kiváló húsminőség, nagyon jó húsformák, kiemelkedő életképesség jellemzi, fajlagos takarmány felhasználása vetekszik az ipari típusokéval. Mind háztáji, mind intenzív körülmények között gazdaságosan nevelhető. A kiváló húsformák és vörös tollazata miatt az élő piacok kedvelt fajtája. Rostos, kevésbé zsírosodó húsminősége miatt a legmagasabb fogyasztói igényeknek is megfelel. Ajánlott az intenzív előnevelés, mely után választható az intenzív, vagy extenzív utónevelés.

37 MASTER GRIS Tarka tollú, hústípusú broiler. Kedvező húsformái és húsminősége, valamint a növekedési erély és fajlagos takarmányozási paraméterei miatt gazdaságosan hizlalható. Kiváló növekedési erélye és ellenálló képessége miatt megfelel a háztáji és a kisüzemi baromfi hizlalás céljainak.

38 AZ ÁRUTOJÁS (ÉTKEZÉSI TOJÁS)- TERMELÉS

39 Az árutojás -termelés a brojler hizlalást követően a tyúktenyésztés második legnagyobb ágazata. A tojóhibridek nevelése: - előnevelés 5-6 hetes korig - utónevelés: hetes korig A nevelési periódust követően hetes korban a tojóházba telepítik át az állományt. Az árutojást kizárólag tojóhibridekkel állítjuk elő intenzív, zárt tartási módban, ahol az állatok a betelepítéstől selejtezésig irányított környezetben élnek és termelnek.

40 TOJÓHIBRID Olyan tyúkhibrid, amelyet kifejezetten magas színvonalú tojástermelésre és nagy stressztűrő képességre szelektálnak. Tojástermelési ciklus Az a tojástermelési időszak, amelynek kiindulópontját az állomány 5%-os termelése jelenti, és termelési típustól függően hétig tart. Általában a tojótípusú fajták, hibridek termelési ciklusa hosszabb.

41 A TOJÓHIBRID JÉRCÉK NEVELÉSÉNEK ÉPÜLETEI A nevelőistállóknak alapvetően két formája alakult ki: - a padozatos és (a padozat lehet mélyalmos és rácspadozat) - a ketreces nevelés. Az árutojás termelő állományok 75%-át ketreces rendszerben nevelik. A ketreces tartásban javul az épület-kihasználás, jól szabályozható a tojótyúkonkénti takarmány - és ivóvízellátás, a munkafolyamatok könnyen gépesíthetők a állatok sokkal kevésbé fertőződhetnek, az ember egészségére nézve minimalizálja a veszélyforrásokat, könnyebb a klímát kialakítani elsősorban azért, mert a trágya folyamatosan elválasztható a belső térből.

42 TECHNOLÓGIAI TÉNYEZŐK Istálló kialakítása, felépítése Hőmérséklet, páratartalom Takarmány Ivóvíz, vízfogyasztás Technológia Trágya kezelése Tojások kezelése

43 ISTÁLLÓ KIALAKÍTÁSA Főbb jellemzők: jól szigetelt épület, mosható belső tér, (falak, padozat), lehetőség szerint légmentesen lezárható (fertőtlenítés, gázosítás) Modern épületek: szendvicspanel (6cm= 60cm fal) Oldalfalakon: hűtőpanelek, légbeejtők Végfalakon: ventillátorok Tetőbe építve: kürtők ventillátorokkal Oldalfal:szigetelt, tető: szendvicspanel

44 IVÓVÍZ, VÍZFOGYASZTÁS Létfontosságú (előbb víz, aztán takarmány) Optimális hőmérsékletű tiszta víz kell Savanyítás: bizonyos gyógyszereket jobban megisszák, Salmonella ellen is használják A víz minőségét rendszeresen ellenőrizni kell, a rendszert sűrűn kell átmosni ( szennyeződések). Gyógyszeradagoló mindig legyen Leggyakrabban használt adalékok: almaecet (savanyítás), Calgophos-os oldat ( Ca-többlet biztosítása), vitaminok Vízhiány: kevesebb, kisebb tojások (azonnal)

45 ITATÓ BERENDEZÉSEK Általában vályús és körtányéros itató berendezéseket használnak. Innen itathatnak gyógyszereket és egyéb vízben oldható hatóanyagokat tartalmazó készítményeket is.

46 VILÁGÍTÁS, CSŐRKURTÍTÁS, SELEJTEZÉS A világítás döntő hatású a tyúk tojástermelésére ezért a nevelés során világítási programokkal alakítják az ivarérés idejét ill. az ivarérést követően a tojástermelés beindulását. A nevelés során elengedhetetlen gondozás feladat a csőrkurtítás. Ketreces tartásban a csőrkurtítás mellett a jércék középső három karmát és taraját is le szokták vágni. A nevelési idő alatt általában két alkalommal selejteznek egyszer 8 hetes kor körül és egyszer a tojóházba telepítéskor. Selejtezni az alkati és egészségi szempontból nem megfelelő egyedeket kell. A selejtezést akkor érdemes elvégezni, amikor amúgy is kézbe vesszük az állatokat.

47 HŐMÉRSÉKLET, PÁRATARTALOM A tojástermelés ºC-os tojóházban a legkedvezőbb. Az ettől eltérő hőmérséklete csökken a tojástermelés és romlik a takarmányértékesítés. Az ideális páratartalom a tojóházban %. Állandó légmozgás kell, mértéke: 0,1-0,2 m/s Mélyalmos tojóházban almozásra tiszta, száraz szalmát vagy puha faforgácsot használunk. Nyáron: hűtés, szellőzés létfontosságú, nagy melegben az állatok többet isznak, tojásszám csökken, és a héjszilárdság is romlik A tyúk a magasabb hőmérsékletet alacsony páratartalommal jobban elviseli (max. 75 %),ezért az adiabatikus hűtést is óvatosan kell alkalmazni. Télen: fűtés nincs, ilyenkor is kell a légmozgás, szellőztetés fontos, de vigyázni kell, hirtelen nagy mennyiségű hideg levegőt nem szabad az istállóba engedni; öblítés programot szoktak alkalmazni a ventilláción.

48 TAKARMÁNYOZÁS Zárt rendszerű (fertőzés, porképzés) Dercés takarmány: kevesebbet fogyaszt az állat, mint granulátumból ( g/nap/tyúk), csőrkurtítás Napi többszöri etetés (ingerlés) Ad-libitum etetés 12 cm/állat vályúhossz kell Etető kocsi megtöltve

49 ETETŐBERENDEZÉSEK: Vályús (kaparóláncos) Zártcsöves (köretetős) Úgy kell megválasztani, hogy a száraztakarmányok ad libitum és korlátozott adagú etetése egyaránt megoldható legyen.

50 TRÁGYA KEZELÉSE Rácsos padozat alatt műanyag szalagra kerül Trágya kijutatása az épületből: technológia függvénye milyen időközönként, hetente legalább két alakalommal (nincs ammónia felhalmozódás) Létezik olyan technológia, ahol azonnal szárítják a trágyát, már az istállóban (meleg levegős csövek) Az állat nem érintkezik a trágyával, betegségek, fertőzések elkerülhetőek ( szemben a mélyalmossal) Tojás sem kerül a közelébe! Végtelenített szalag

51 TOJÁSOK KEZELÉSE Modern telepeken: kézzel nem érintkeznek a tojással (automata csomagoló gépek) Tojások leszedésének helye: legjobb ha nem az ólban történik (porképződés, zavarják az állatot), hanem egy erre kialakított helyiségben. Tojásszedés menete: minőség szerinti válogatás (törött, koszos tojás), átvilágítás tükrök előtt (hajszálrepedés, belső minőség), súly szerinti válogatás Fertőtlenítési módok: UV-fénnyel, Ózonnal (külsőleg) Vízzel nem érintkezhet a tojás ( kutikula felület lemosódik, 72 órán belül fel kell dolgozni ). Tojás jelölése élelmiszertintával. Átvilágítás

52 Az üzletekben vásárolt tojásokon található kód első karaktere egy szám, ami utal magára a tartásmódra. A tojások jelölésénél a következő számokat kell alkalmazni: 0 organikus tojás 1 szabadtartású tojás 2 mélyalmos tojás 3 ketreces tojás

53 TOJÁSTERMELŐ HIBRIDEK Shaver Starcross 288:Könnyű testű, fehér héjú étkezi tojást termelő. Mo. nagyszülő-párokat importál. Évi tojástermelése: db. Tetra SL: Középnehéz testű, barna héjú étkezi tojást termelő. Évi tojástermelése: db. Harco hibrid: Bábolnai Mg forgalmazza.

54 A KETRECES TARTÁS ELŐNYEI Nagy a munkatermelékenység Nagyfokú automatizálás Kedvezőbb mikroklíma Higiénikusabb A rossz szokások kialakulásának veszélye minimális Alacsonyabb a tojás előállítási költsége Minimális a felesleges mozgásból eredő luxus takarmányfogyasztás Kisebb mortalitás Nincs fűtési kts. (animális hő)

55 A KETRECES TARTÁS HÁTRÁNYAI Nagy beruházási ktsg. A technológiai hibák nehezen vehetők észre Érzékeny az állomány a takarmány fehérjetartalmára Jól képzett munkaerő kell (műszaki, informatikai képzettség) Nehéz az elhullott állatok észrevétele.

56 AZ EU ELŐÍRÁSAI A KETRECES TARTÁSRA A ketrec terület 65%-ának legalább 40 cm magasnak kell lennie, nem lehet 35 cm-nél alacsonyabb. Körömkoptató kell A ketrecpadozat lejtése 8 o 10 cm etetővályú/állat 10 cm itatóvályú/állat (vagy itatószelep) Tojófészek legyen a ketrecben

57 Baromfi ágazat helyzete piaci kilátásai rövid és közeptávon (

58 Baromfi ágazat helyzete piaci kilátásai rövid és közeptávon (

59 A TOJÁSTERMELÉS SZAPORODÁSI FOLYAMAT Ha az állat nem érzi jól magát, akkor a termelése csökkenésével reagál. A tojásrakás szaporodási ösztön, ha szuboptimális a környezet, akkor nincs petesejt termelés sem. Tehát nem tudjuk rossz környezetben tartani az állatot, ha árutojást akarunk termelni, mert a szaporodási folyamatok szűnnének meg először.

60 Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan technológiai elemek, amelyeket minden állatlétszám és megoldás esetén nagyon komolyan be kell tartani. Ezek az ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI és a TAKARMÁNY MINŐSÉGI ÖSSZETÉTELEKRE vonatkozó előírások és szabályok. Figyelmen kívül hagyásuk vagy csak módosításuk is olyan veszéllyel jár, ami az egész termelés eredményességét veszélyeztetheti.

61 A TENYÉSZTOJÁS-TERMELÉS

62 A tenyésztojás -termelő állományok fenntartásának célja minél nagyobb mennyiségű, keltetésre alkalmas, termékeny tenyésztojás előállítása. Ehhez olyan környezeti feltételeket kell teremteni, amelyek között az állatok egészségi állapota kifogástalan, tartani tudják a termelő kondíciót, a kakasok és a tojók ivari tevékenysége zavartalan. Szülőpár Tenyész-utánpótlás céljából tartott baromfi-állomány, amelyben meghatározott ivararányt kell fenntartani az optimális tenyésztojás termelés érdekében. Jérce Tyúkfajba tartozó 10 hétnél idősebb, de még nem ivarérett, tenyésztési vagy árutojás -termelési célra nevelt nőivarú állat. Az ivararány beállítása Az optimális ivararány betartása a tojások magas termékenységi arányának a feltétele. A túl sok kakas éppúgy csökkenti a termékenységet, mint a túl kevés. Hústípusú tenyészállományokban mélyalmon 100 tyúkra 10 kakas jut. Rácspadló esetén kismértékben növelni kell a kakasok arányát. Tojó típusú állományokban a tartásmódtól függetlenül 9-10 kakast számítanak 100 tojóra.

63 A TENYÉSZÁLLAT TARTÁS NÉHÁNY FŐBB SZEMPONTJA Az állattenyésztés magasabb szintje, nagyobb szakmai ismereteket igényel, mint a végtermék (húscsirke, árutojás) előállítása. az állomány nagy értékű még precízebben be kell tartani az állategészségügyi követelményeket. A szaporítási munka csak a tenyésztő, illetve forgalmazó engedélyével történhet. Tartástechnológiai megoldására a mélyalmos tartást ajánlják több okból is: Beruházási igénye kisebb. Természetszerűbb tartásforma, a tenyészállatnál lényeges a párzás, az állóképesség, a megfelelő erős lábszerkezet szempontjából is. Hátránya, hogy nagyobb a férőhelyigény, a tojás szennyeződésének lehetősége, és rosszabb az állategészségügyi feltétel.

64 A TENYÉSZÁLLAT TARTÁS NÉHÁNY FŐBB SZEMPONTJA Néhány technológiai szempont: A tenyészállat tartás általában kétfázisú: - jércenevelésre (21-23 hét) - és tojástermelési fázisra (11-13 hónap) bontható. Ezek pontos hossza az állat hasznosítási irányától függ - tojó típusú tyúkoknak korábbi az ivarérése és hosszabb ideig termelnek, mint a hús típusúak. Ezt a két fázist térben különválaszthatjuk, de történhet egy helyen is. Telepítési sűrűség függ attól, hogy 1 vagy 2 fázisban nevelünk, de alapvető meghatározója a technológia korszerűsége.

65 A TENYÉSZÁLLAT TARTÁS NÉHÁNY FŐBB SZEMPONTJA Nagyon nagy figyelmet kell annak szentelni, hogy megfelelő legyen a légcsere. Ha ez természetes úton nem oldható meg, mesterséges ventilációról kell gondoskodnunk. Tenyészállatok tartásával az optimális hőmérséklet C o, bár a termelés 5-25 C o között még zavartalan. Ajánlott ivararány: Általában 1:10 az ajánlott, de itt is figyelembe kell venni a tenyésztők ajánlását. Világítás: Nagyon fontos technológiai elem. Minden tenyészállományba pontos világítástechnológiai leírás tartozik, aminek nem betartása csökkent termelést jelent minden esetben.

66 A TENYÉSZTOJÁSOK GYŰJTÉSE A tojások keltetésre való alkalmassága már a tojóházban eldől. A megtermelt tojásokat tenyésztojásként kell kezelni, ami fokozott gondosságot igényel. Első feladat a tojótyúkok tojófészekbe szoktatása. Ha ez elmarad, sok lesz az alomra, trágyaaknára rakott, piszkos tojás. A tojófészkeket jól kell almozni, és állandóan tisztán kell tartani. A tojásokat a tojóidőszakban naponta legalább négyszer, az alomtojást állandóan szedni kell. A tojásokat erre a célra készült, fogantyúval ellátott ún. tálcatartós eszközre kell gyűjteni.

67 JÁRVÁNYVÉDELMI ELŐÍRÁSOK A termelő épületeket kerítéssel kell körülvenni, amin zárható kaput, a kerítés határában kéz- és lábfertőtlenítési eszközöket kell elhelyezni. A rágcsálók és a vadmadarak az épületekbe ne juthassanak be Törekedni kell arra, hogy a telep területén egykorú broilerek legyenek, a ki- és betelepítés minden ólban egyszer történjen. Az épületekbe az ott dolgozók csak átöltözés után lépjenek be, az itt használt munkaruhát a telepről kivinni nem szabad. Az elhullott állatokról az illetékes állatorvos utasítása szerint kell gondoskodni.

68 Általános higiénia szempontok: Az élelmiszer termelés egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a baromfi. A termelést nagyban befolyásolja: Genetikai háttér, Környezet, Takarmányozás, betegségek elleni védelem. Az állategészségügyi munka legfontosabb része a betegségek megelőzésére való törekvés. optimális környezeti feltételek kialakítása ellenálló képesség növelése

69 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

Árutojás-termelés. Módszerei. előnevelés: 5-6 hétig utónevelés: 18-20. hétig

Árutojás-termelés. Módszerei. előnevelés: 5-6 hétig utónevelés: 18-20. hétig Árutojás-termelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állattudományi Intézet Dr. Konrád Szilárd egyetemi tanársegéd Módszerei 1. Egyfázisú: nevelés és termelés egy helyen

Részletesebben

BAROMFI TARTÁSTECHNOLÓGIA, HIGIÉNIA, ETOLÓGIA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

BAROMFI TARTÁSTECHNOLÓGIA, HIGIÉNIA, ETOLÓGIA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK BAROMFI TARTÁSTECHNOLÓGIA, HIGIÉNIA, ETOLÓGIA Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK BAROMFI FAJOK: Tyúk Gyöngytyúk Pulyka Liba Kacsa Pézsmakacsa (pézsmaréce) A tartástechnológia minden fajnál

Részletesebben

BAROMFI TARTÁSTECHNOLÓGIA ETOLÓGIA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

BAROMFI TARTÁSTECHNOLÓGIA ETOLÓGIA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK BAROMFI TARTÁSTECHNOLÓGIA ETOLÓGIA Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK BAROMFI FAJOK: Tyúk Gyöngytyúk Pulyka Liba Kacsa Pézsmakacsa (pézsmaréce) A tartástechnológia minden fajnál más-más.

Részletesebben

BAROMFI SZAPORODÁSBIOLÓGIA

BAROMFI SZAPORODÁSBIOLÓGIA BAROMFI SZAPORODÁSBIOLÓGIA A tojás képződése, összetétele Az embrionális fejlődés során mind a bal, mind a jobboldali petefészek és petevezető fejlődésnek indul a madarakban is. Néhány fajt leszámítva

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése TARTÁSTECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A BAROMFITENYÉSZTÉSBEN I. - A pecsenyecsirke előállítás technológiája

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA

PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA PULYKA NEVELÉSI, HÍZLALÁSI TECHNOLÓGIA (TOJÁSTÓL VÁGÓHÍDIG) Törzsállomány Keltető Előnevelő Hízlaló 57 hét 1.,29-33 hét előnevelés, felkészítés a tojástermelésre 2.,24 hét tojástermelés 5 + 28 nap 1. Tojás

Részletesebben

Részletes takarmányozástan 3. gyakorlat Tenyésznövendék és tojótyúk takarmányozása A tenyésznövendékek takarmányozása Hajtatott nevelés hátrányai: Ivarérés felgyorsul Tojásrakás korán megindul Apró, keltetésre

Részletesebben

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia

TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia 1 TETRA-H nevelési és tojástermelési technológia A kettős hasznosítású TETRA-H nyugodt vérmérsékletű, színes tollú hibrid a külterjes tartást is kitűnően

Részletesebben

8. Ismertesse a pecsenye-csirke elıállítás technológiáját!

8. Ismertesse a pecsenye-csirke elıállítás technológiáját! 8. Ismertesse a pecsenye-csirke elıállítás technológiáját! 1. A fajta, hibrid megválasztása Fajták: Fehér cornish: Amerikai Egyesült Államokban tenyésztették ki. A fajta, mint apai keresztezési partner,

Részletesebben

Kettős hasznosítású (háztáji) hibridek. Nevelési és tojástermelési technológiája

Kettős hasznosítású (háztáji) hibridek. Nevelési és tojástermelési technológiája BÁBOLNA TETRA Kettős hasznosítású (háztáji) hibridek Nevelési és tojástermelési technológiája BÁBOLNA SUPER HARCO & BÁBOLNA TETRA-H Nevelési és tojástermelési technológia Bábolna TETRA Kft a technológiában

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően)

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) A telep neve:... Telephelye-címe:... Telefon/fax száma:... Tulajdonos/üzemeltető neve:...

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

SZÜLŐPÁR Teljesítmény Mutatók június

SZÜLŐPÁR Teljesítmény Mutatók június 08 SZÜLŐPÁR Teljesítmény Mutatók Bevezetés A füzet a Ross 308 szülőpár állományok teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross 308 Szülőpár tartástechnológia kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése ÁLLATTARTÁSI TECHNOLÓGIÁK, BORJÚ-, NÖVENDÉKNEVELÉS ÉS HÍZLALÁS - Az állattartási technológiák

Részletesebben

Antibiotikum használat a baromfi ágazatban Ausztriában

Antibiotikum használat a baromfi ágazatban Ausztriában Antibiotikum használat a baromfi ágazatban Ausztriában Dr. Peter Mitsch Baromfi szakértő Derzy`s Days 2019, 6th and 7th June, Balatonfüred Témák A baromfiszektor Ausztriában Hústermelés Tojástermelés Antibiotikum

Részletesebben

Pulykatenyésztés. Pulyka. Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állattudományi Intézet. Pávaszemes pulyka.

Pulykatenyésztés. Pulyka. Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állattudományi Intézet. Pávaszemes pulyka. Pulykatenyésztés Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Állattudományi Intézet Dr. Konrád Szilárd egyetemi tanársegéd Pulyka Pávaszemes pulyka Vadpulyka 1 Pulykahús-fogyasztás

Részletesebben

A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A madárinfluenza járvány hazai kára és következményei, jövőkép Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1952 1954 1956 1958 1960 1962 1964 1966 1968 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984

Részletesebben

EXEMPLIS DISCIMUS - Példákból tanulunk

EXEMPLIS DISCIMUS - Példákból tanulunk EXEMPLIS DISCIMUS - Példákból tanulunk A tartásmód hatása a tyúkok tojástermelő képességére a genotípustól függően, az első és a mesterséges vedletést követő második tojástermelési időszakban SÜTŐ Z. 1

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Tojástermelés jelentősége Vállalatgazdasági előnyei, hátrányai Berendezkedés

Részletesebben

ROSS 308. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand

ROSS 308. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand ROSS 308 Teljesítménymutatók EURÓPA SZÜLŐPÁR An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 szülőpár állományok teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Szülőpár kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

EURÓPA. Teljesítménymutatók ROSS 708 SZÜLŐPÁR. An Aviagen Brand

EURÓPA. Teljesítménymutatók ROSS 708 SZÜLŐPÁR. An Aviagen Brand EURÓPA ROSS 708 SZÜLŐPÁR Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 szülőpár-állományok teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Szülőpár tartástechnológia kézikönyvvel együtt

Részletesebben

ROSS 708. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand

ROSS 708. Teljesítménymutatók SZÜLŐPÁR EURÓPA. An Aviagen Brand ROSS 708 Teljesítménymutatók EURÓPA SZÜLŐPÁR An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 szülőpár állományok teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Szülőpár kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Az etetés néhány

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A feladat Ismertesse a gazdasági állataink tartásánál alkalmazott etetési módszereket és itatási módokat! Vázolja

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

EURÓPA. ROSS 308 SZÜLŐPÁR Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

EURÓPA. ROSS 308 SZÜLŐPÁR Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand EURÓPA ROSS 308 SZÜLŐPÁR Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 szülőpár állományok teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross 308 Szülőpár tartástechnológia kézikönyvvel

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Nyúltartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Nyúltartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Nyúltartás Nyúltartás Ajánlott fajta/genotípus:

Részletesebben

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A baromfi ágazat stratégiája Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1949 1951 1953 1955 1957 1959 1961 1963 1965 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995

Részletesebben

Nevelési útmutató és fajtakínálat

Nevelési útmutató és fajtakínálat Nevelési útmutató és fajtakínálat A Goldavis csibék nevelésének kiemelt feladatai Flex, Redbro, Master Gris, Farm, Farm Color, Farm Q, Farm Q (fekete), Gris Barre és Avicolor 04 Az elmúlt évtizedek baromfitermelési

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése TARTÁSTECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A BAROMFITENYÉSZTÉSBEN II. - A pecsenyekacsa és a kacsa törzsállományainak

Részletesebben

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT CEPO KONFERENCIA ÉS WORKSHOP, KESZTHELY, 2013. OKTÓBER 18 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT FEJLESZTÉSI (TÚLÉLÉSI?) STRATÉGIÁJA Dr. Csorbai Attila Világ hústermelése Me.: millió t marha sertés baromfi 38,3 35,8 15,2

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Világ és nemzetgazdasági jelentőség Vállalatgazdasági előnyök, hátrányok

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft.

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft. VITAFORT ZRT. 2016.06.02. Nemes Péter Vet- Produkt Kft. 1 Miért a Biosecurity Fotó: Dr. Horváth- Papp Imre 2 A biosecurity célja A kórokozók behurcolásának megakadályozása, hogy ne legyen: - szubklinikai

Részletesebben

HÚSÁRUTERMELÉS. 1. A vágócsirke típuskategóriái

HÚSÁRUTERMELÉS. 1. A vágócsirke típuskategóriái HÚSÁRUTERMELÉS 1. A vágócsirke típuskategóriái 1. Pecsenyecsirke vagy brojler élőtömeg (g) vágott tömeg (g) 1.1. Kistömegű brojler 1.1.1. Galamb brojler 700-900 500-700 1.1.2. Mini brojler 1000-1300 750-950

Részletesebben

Madárinfluenza hatása a baromfiágazatra Derzsy napok Bükkfürdő, Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

Madárinfluenza hatása a baromfiágazatra Derzsy napok Bükkfürdő, Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács Madárinfluenza hatása a baromfiágazatra Derzsy napok Bükkfürdő, 2017.06.01-02. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 700000 600000 500000 400000 300000 200000 100000 0 Gazdasági szerepe,

Részletesebben

Schothorst A szakértelem összekapcsolása a gyakorlattal

Schothorst A szakértelem összekapcsolása a gyakorlattal Schothorst A szakértelem összekapcsolása a gyakorlattal Piero Agostini Baromfi Takarmányozási Kutató & Szaktanácsadó UBM baromfi szakmai nap Szeged Magyarország 1 Termékünk: Advanced Feed Package (AFP

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK Baromfitakarmányok Central intenzív brojler indító 5% komplett premix kokcidiosztatikummal Kiegészítő takarmány Cikkszám: 412-115-01 Nettó súly: 25kg tak.mész, búzatak.liszt,

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A létfenntartás táplálóanyag szükséglete A gazdasági állatok a takarmány táplálóanyagait elsőként létfenntartásra

Részletesebben

KÖRNYEZETKÍMÉLŐ SERTÉSTARTÁS GAZDASÁGOSAN

KÖRNYEZETKÍMÉLŐ SERTÉSTARTÁS GAZDASÁGOSAN KÖRNYEZETKÍMÉLŐ SERTÉSTARTÁS GAZDASÁGOSAN Rövid összefoglalás az Iowa-i Egyetem által végzett 2 éves könnyűszerkezetes épületekben elhelyezett, mélyalmos sertéstechnológia vizsgálatáról. Készítette: SEED-IMEX

Részletesebben

BÁBOLNA Tetra-H. Nevelési és tojástermelési TECHNOLÓGIA

BÁBOLNA Tetra-H. Nevelési és tojástermelési TECHNOLÓGIA BÁBOLNA Tetra-H Ketts hasznosítású hibrid Nevelési és tojástermelési TECHNOLÓGIA Hegeds Zsolt Karácsonyi Gyuláné Bábolnai Naposcsibe Márkabolt Bábolnai Naposcsibe Márkabolt 6000 Kecskemét, Budai hegy 121.

Részletesebben

ÉTKEZÉSI TOJÁSTERMELÉS

ÉTKEZÉSI TOJÁSTERMELÉS B. 4 melléklet ÉTKEZÉSI TOJÁSTERMELÉS (Az étkezési tojás élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi követelményei és forgalma.) Étkezési tojásként az a tojás kerülhet forgalomba, amely olyan egészséges,

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Állattartó szakmunkás szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 621 03 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

Teljesítmény modellek alkalmazása a brojlerek táplálóanyag szükségletének meghatározására

Teljesítmény modellek alkalmazása a brojlerek táplálóanyag szükségletének meghatározására Teljesítmény modellek alkalmazása a brojlerek táplálóanyag szükségletének meghatározására Dr. Halas Veronika és Dukhta Galyna Kaposvári Egyetem Takarmányozástani Tanszék XXI. Kaposvári Baromfitenyésztési

Részletesebben

Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök

Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök VI. MSDay Budapest, 2013. február 21. Dr. Jacsó Attila Dr. Földi József A kezdet Permetező kabin alkalmazása az istállóban A folytatás:

Részletesebben

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal A HÁROM GENOTÍPUS FŐBB JELLEMZŐI: A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM A Kaposvári Egyetem három állomány szelekcióját végzi Anyai vonal Pannon fehér Nagytestű vonal

Részletesebben

Korszerű ledes világítástechnikai rendszerek. Előadó: Faludi Tamás ügyvezető-igazgató

Korszerű ledes világítástechnikai rendszerek. Előadó: Faludi Tamás ügyvezető-igazgató Korszerű ledes világítástechnikai rendszerek Előadó: Faludi Tamás ügyvezető-igazgató Dilaco Lighting Kft. Cégünk fő tevékenysége: fénytechnikai világítástechnikai műszerek, vezérlőberendezések fejlesztése

Részletesebben

HU-BA: A HUNGARIKUM BAROMFITERMÉKEK

HU-BA: A HUNGARIKUM BAROMFITERMÉKEK Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete Association of Hungarian Small Animal Breeders for Gene Conservation H-2100 Gödöllő, Isaszegi út 208., Hungary Tel:+36-28-511-335; Fax:+36-28-511-35 E-mail:

Részletesebben

Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban. Dr. Sándor Gergely Derzsy napok

Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban. Dr. Sándor Gergely Derzsy napok Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban Dr. Sándor Gergely Derzsy napok 2019.06.06 Mikor használunk antibiotikumot a baromfiaknál? PROPHYLAXIS fogadjuk Enróra abból

Részletesebben

TETRA L Superb TOJÓHIBRID NEVELÉSI ÉS TOJÁSTERMELÉSI TECHNOLÓGIA

TETRA L Superb TOJÓHIBRID NEVELÉSI ÉS TOJÁSTERMELÉSI TECHNOLÓGIA TETRA L Superb TOJÓHIBRID NEVELÉSI ÉS TOJÁSTERMELÉSI TECHNOLÓGIA TETRA L Superb TOJÓHIBRID NEVELÉSI ÉS TOJÁSTERMELÉSI TECHNOLÓGIA Tartalom Tartalom Bevezetés 2 Értékmérő tulajdonságok 3 Nevelési időszak

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 project ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA University of Debrecen University of West Hungary University of Pannonia The project is supported by the European Union and co-financed by

Részletesebben

Dercés és granulált takarmány Gyermelyről

Dercés és granulált takarmány Gyermelyről A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. Fő termékei, a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. A cégcsoport egy teljesen zárt vertikumot

Részletesebben

MEMBER OF ROYAL DE HEUS

MEMBER OF ROYAL DE HEUS TAKARMÁNY ÁLLATAINAK, MEGÚJULT FORMÁBAN MEMBER OF ROYAL DE HEUS NYULAK Nyúl Start kimondottan iatal nyulak számára kifejlesztett takarmány, amely lényegesen csökkenti az elhullást az elválasztás időszakában.

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

összefüggésben más haszonállat fajokkal Horn Péter

összefüggésben más haszonállat fajokkal Horn Péter Időszerű kérdések a baromfitenyésztés köréből, összefüggésben más haszonállat fajokkal Horn Péter Az egy főre eső évi GDP és az állati eredetű élelmiszerek aránya az összes energia-bevitelhez képest GDP

Részletesebben

bábolna tetra Hibridek Harco Blanca

bábolna tetra Hibridek Harco Blanca bábolna tetra Hibridek TETRA-SL LL Harco Blanca TOJÓHIBRID NEVELÉSI ÉS TOJÁSTERMELÉSI TECHNOLÓGIA BÁBOLNA TETRA VÉGTERMÉK TOJÓHIBRID TECHNOLÓGIA Tartalom Tartalom 1 Bevezető 2 Értékmérő tulajdonságok 3

Részletesebben

bábolna tetra Hibridek Harco Blanca

bábolna tetra Hibridek Harco Blanca bábolna tetra Hibridek TETRA-SL Harco Blanca TOJÓHIBRID NEVELÉSI ÉS TOJÁSTERMELÉSI TECHNOLÓGIA BÁBOLNA TETRA VÉGTERMÉK TOJÓHIBRID TECHNOLÓGIA Tartalom Tartalom 1 Bevezető 2 Értékmérő tulajdonságok 3 Járványvédelem

Részletesebben

Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; Hol vannak még tartalékok?

Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; Hol vannak még tartalékok? Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; Hol vannak még tartalékok?, PhD egyetemi docens, Kaposvári Egyetem Budapest, 2018. február 20. Bevezetés Precíziós gazdálkodás 4R szabály - Right amount

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI

AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI DEBRECENI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR XXXII. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA AGRÁRTUDOMÁNYI SZEKCIÓ Hódmezővásárhely-Szeged, 2015. április 8-10. AZ ÉTKEZÉSI TOJÁS FOGYASZTÓI ÉS VÁSÁRLÓI MAGATARTÁSÁNAK

Részletesebben

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai JFGK 16.: BORJAK VÉDELME A követelmények célja: Az állattartót terheli a felelősség azért, hogy a borjak tartási körülményei minden szempontból megfeleljenek

Részletesebben

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: - Az előbél felépítése és járulékos mirigyei - A középbél felépítése és járulékos mirigyei - Az utóbél

Részletesebben

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása SERTÉSAKADÉMIA 1.2.0 (Budapest, 2012. február 18.) Dr. Ózsvári László Az állattartó telepeken, mint vállalkozásokban a fő cél a gazdasági

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Tojástermelés és tojástermékek előállításának higiéniája vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

DERZSY NAPOK JÚNIUS 2. SÁRVÁR

DERZSY NAPOK JÚNIUS 2. SÁRVÁR DERZSY NAPOK 2011. JÚNIUS 2. SÁRVÁR A ketrecben töltött utolsó év Mit jelent a hazai tojástermelésben a technológiaváltás? Ketreces tojótyúktartásra vonatkozó állatvédelmi előírások EU (1988/166/EGK) és

Részletesebben

Az őshonos magyar baromfifajták visszajuttatása természetes élőhelyükre. (Faluprogram) 2012. év. A program háttere

Az őshonos magyar baromfifajták visszajuttatása természetes élőhelyükre. (Faluprogram) 2012. év. A program háttere A program háttere Az őshonos magyar baromfifajták visszajuttatása természetes élőhelyükre (Faluprogram) 2012. év Az intenzív szemléletű baromfiipar elterjedésével a régi, tradicionális baromfifajták eltűntek

Részletesebben

És mégis mozog a föld - II. rész

És mégis mozog a föld - II. rész Erste Agrár Hírek 2016/01-02 És mégis mozog a föld - II. rész Aktualitások Előttünk az újabb földárverések a tulajdonviszonyok változása máris számos jól menő agrárcsoportot érintett hátrányosan, mások

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 125/2015. (X. 21.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 125/2015. (X. 21.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 125/2015. (X. 21.) számú KÖZLEMÉNYE a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet szerinti

Részletesebben

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban 2017 Kiindulási helyzet a mezőgazdasági termelés ciklusokban zajlik a ciklusok eltérnek a pénzügyi elszámolási periódusoktól 350 300 Termelési ciklusok

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 08 SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 2013 An Aviagen Brand 1 ROSS 708 SZÜLŐPÁR 708 ÁLLOMÁNY: Takarmányok beltartalmi beltartalmi értékei értékei Bevezetés A kiadvány a Ross 708 szülőpár

Részletesebben

TYÚK ÉS PULYKA TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI KÓDEX IV.

TYÚK ÉS PULYKA TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI KÓDEX IV. TYÚK ÉS PULYKA TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI KÓDEX IV. 2007 HEN AND TURKEY PERFORMANCE TESTING CODE IV. 2007 Készítették a Kisállattenyésztési Kódex Bizottság alábbi tagjai: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Bleyer

Részletesebben

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Baromfitartás gépesítése I. 1. Baromfitartó telepek és épületek kialakítása, építészeti és technológiai

Részletesebben

V. A Kor mány tag ja i nak ren de le tei

V. A Kor mány tag ja i nak ren de le tei 23130 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 81. szám V. A Kor mány tag ja i nak ren de le tei A vidékfejlesztési miniszter 68/2011. (VII. 14.) VM rendelete a baromfi ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti

Részletesebben

139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet. a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről

139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet. a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez

Részletesebben

Tárgyi eszköz-gazdálkodás

Tárgyi eszköz-gazdálkodás Tárgyi eszköz-gazdálkodás Gazdálkodás, gazdaságosság, kontrolling Termelési eszközök és megtérülésük A tárgyi eszközök értéküket több termelési perióduson belül adják át a készterméknek, miközben használati

Részletesebben

Sertés állatjóléti támogatás: Támogatási kérelem (N0672) Kifizetési kérelem (N0673)

Sertés állatjóléti támogatás: Támogatási kérelem (N0672) Kifizetési kérelem (N0673) A sertés ill. a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Ügyintézés helye Somogy Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály Cím: 7400 Kaposvár, Petőfi tér 1-3.

Részletesebben

(telefon, e-mail, stb.)

(telefon, e-mail, stb.) I. Tanya paraméterei Címe: Tulajdonosa: Mérete, terület nagysága, épületei: Üzemeltető: Megközelíthetősége: Elérhetőségei: (telefon, e-mail, stb.) Lakott, ott élők száma: Infrastruktúra (internet, telefon,

Részletesebben

Az alternatív tojástermelés kihívásai Várható változások a magyar tojáspiacon

Az alternatív tojástermelés kihívásai Várható változások a magyar tojáspiacon Várható változások a magyar tojáspiacon Várható változások a piacon Változó piac Állatjóléti elvárások Kereskedelmi láncok Németországban komoly piaca van a mobil tojóházaknak Már 1 millió férőhely Source:https://www.heinicoop.de/places/germany/bayern/beratzhausen/oeffentlich/rudlhof-stueberl/

Részletesebben

AZ AGRÁRVILÁGÍTÁS ÚJGENERÁCIÓJA 2018 Dilaco Lighting Kft.

AZ AGRÁRVILÁGÍTÁS ÚJGENERÁCIÓJA 2018 Dilaco Lighting Kft. AZ AGRÁRVILÁGÍTÁS ÚJGENERÁCIÓJA 2018 Dilaco Lighting Kft. Filozófiánk A Dilaco Lighting Kft. agrár-világításra szakosodott magyarországi vállalkozás. Fő tevékenyse, baromfi állattartó telepek világítástechnikájának

Részletesebben

NÁDASD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8/1995. (V.05.) számú rendelete

NÁDASD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8/1995. (V.05.) számú rendelete NÁDASD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8/1995. (V.05.) számú rendelete AZ ÁLLATTARTÁSRA SZOLGÁLÓ MELLÉKÉPÜLETEK ELHELYEZÉSÉNÉL BETARTANDÓ VÉDŐTÁVOLSÁGOKRÓL ÉS AZ ÁLLATTARTÁSSAL KAPCSOALTOS EGYÉB

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A mezőgazdaság az élőhelyeket és környezetét megváltoztatja, hogy

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE

DeLaval M45S matrac 04-2009 CSLH PP FSBE matrac 04-2009 CSLH PP FSBE Komfort és megbízhatóság az istállóban! 2 A DeLaval M45S matrac egy kényelmes, megszakításmentes megoldás, erős 4 mm vastag szintetikus kétrétegű burkolattal és egy puha 40

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

Innovációs képzés az állattenyésztésben az élelmiszerbiztonság és minőség növelése érdekében

Innovációs képzés az állattenyésztésben az élelmiszerbiztonság és minőség növelése érdekében Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi kar Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék Innovációs képzés az állattenyésztésben az élelmiszerbiztonság és minőség növelése érdekében Élelmiszerbiztonsággal

Részletesebben

WellCome. A legoptimálisabb indítás naposcsibék számára

WellCome. A legoptimálisabb indítás naposcsibék számára A legoptimálisabb indítás naposcsibék számára A legoptimálisabb indítás A modern baromfitartásban a naposcsibék első életnapjai kiemelten fontosak az állomány jövőbeni termelési eredménye szempontjából.

Részletesebben

Pannon Egyetem Georgikon Kar. Készítette: Hegedűsné Baranyai Nóra Dublecz Károly Benedek Zsuzsanna

Pannon Egyetem Georgikon Kar. Készítette: Hegedűsné Baranyai Nóra Dublecz Károly Benedek Zsuzsanna magyarországi sertéságazat nitrogén és ammónia emissziójának meghatározásához kapcsolódó tartástechnológiák és takarmányozási gyakorlatok felméréseinek eredményei Pannon Egyetem Georgikon Kar Készítette:

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Fábián János, Ph.D. Kutatás-fejlesztési igazgató Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmánygyártás gyakorlatában Kukorica tőzsdei jegyzésének alakulása

Részletesebben