I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya"

Átírás

1 Kazincbarcika Város Önkormányzatának 44/2005. (XII. 22.) számú rendelete Kazincbarcika Város Helyi Építési Szabályzatáról (HÉSZ) és Szabályozási Tervéről Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított évi LXV. törvény 16. /1/ bekezdésben, valamint az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított évi LXXVIII. törvény 7. /3/ bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján Kazincbarcika Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről az alábbi rendeletet alkotja: I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya 1 /1/ E rendelet hatálya Kazincbarcika város közigazgatási területére terjed ki. /2/ Az érvényességi területen belül építési tevékenységet folytatni, arra hatósági engedélyt adni, telket, területet kialakítani, valamint kötelezést előírni csak a Környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény, (továbbiakban Ktv.) és az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított évi LXXVIII. törvény, (továbbiakban Étv.), valamint e törvény alapján meghatározott, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló többször módosított 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (továbbiakban OTÉK) előírásai, illetőleg Kazincbarcika Helyi Építési Szabályzata (HÉSZ) és a mellékletét képező szabályozási tervek előírásainak együttes figyelembe vételével lehet. /3/ A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz. Jelen rendelet alól az I. fokú építési hatóság jegyző csak azon a területen és csak abban a körben biztosíthat eseti eltérést az országos érvényű előírások keretein belül, ahol és amely tárgyat érintően erre a Helyi Építési Szabályzat kifejezetten feljogosítja. 2. Az igazgatási terület és az igazgatási határ módosítása /1/ A Településszerkezeti Terv az igazgatási határt a korábbi Berentével történt egyesítés előtti igazgatási határvonalon jelöli, de ezt a határvonalat ideiglenes igazgatási határvonalként kezeli, későbbi módosításával számol, hogy a városra nézve hátrányos helyzet megszűnjön. 1 Az 1 (1) bekezdését a 26/2009. (VI.26.) sz. Ör módosította

2 /2/ Amennyiben a Berentével szomszédos igazgatási határ a Szabályozási Tervtől eltérően kerül megállapításra, úgy a végleges igazgatási határ ismeretében az érintett területek szabályozását felül kell vizsgálni. 3. A belterület és a belterületi határ módosítása /1/ A belterület határvonalát a Belterület Szabályozási Terve tünteti fel. A határvonal a rendelet kihirdetése napján érvényes ingatlan nyilvántartás szerinti állapot alapján került feltüntetésre. A rendelet hatályba lépéséig folyamatban lévő belterületbe vonásokat az építéshatósági eljárás során figyelembe kell venni annak ellenére, hogy a Szabályozási Terven esetlegesen nem szerepel. /2/ A belterületi határvonal lehetséges módosításainak helyét és területét, valamint a beépítésre szánt terület határvonalát a Szabályozási Terv jelöli. A tervben kijelölt területek belterületbe vonását mind a tulajdonosok, mind az Önkormányzat kezdeményezheti. /3/ A belterületbe vonás feltételei: a) a belterületbe vonandó terület közvetlenül csatlakozzon a meglévő belterülethez 1 b)szigetszerű belterületbe vonás csak legalább 5 hektár nagyságú terület esetén lehetséges; a belterületbe vonás legkisebb egysége a Szabályozási Terven jelölt területfelhasználási egység, tömb, építési övezet, vagy legalább 2 hektár nagyságú terület, kivéve, ha a kialakult belterületi határ nem rendezett természetes határvonal mentén halad és a módosítással ezt javítani lehet, valamint ha a bevonni kívánt terület közvetlenül csatlakozik a belterülethez. Ebben az esetben teleknyél, vagy kiszolgáló útként megjelenő teleknyél nem tekinthető közvetlen csatlakozásnak. c) a belterületbe vonás legkisebb egysége a Szabályozási Terven jelölt területfelhasználási egység, tömb, építési övezet, vagy legalább 2 hektár nagyságú terület. 2 d) a Kazincbarcikai Ipari Park területén elhelyezkedő ingatlanok minimum területnagyság meghatározása nélkül, egyedi Képviselő-testületi döntés alapján is belterületbe vonhatók. /4/ Azon területeket, melyek nem szerepelnek az előirányzott belterületbe vonandó területek között, nem lehet belterületbe vonni. /5/ A tényleges belterületbe vonás előtt képviselő-testületi döntést kell hozni, mely tisztázza a belterületbe vonás műszaki és egyéb feltételeit, a belterületbe vonás költségvonzatait, és a belterületbe vonás költségviselésének feltételeit. A belterületbe vonás költségeit az Önkormányzat a tulajdonosokra előzetes megállapodás alapján átháríthatja. /6/ A tervezett területhasználat szerinti előírt infrastrukturális ellátásról, a közmű- és közlekedési kapcsolatok kiépítéséről, illetve az egyéb terület-előkészítési feladatok 1 A 3. /3/ bekezdés b) pontját a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. módosította. 2 A 3. /3/ bekezdését d) ponttal kiegészítette a 28/2007. (VI. 29.) sz. Ör.

3 végrehajtásáról és tervi előkészítéséről a belterületi határ változásáról szóló határozat megalkotásával egyidejűleg kell dönteni. /7/ A belterületbe vonás előtt a terület tulajdonosának szükséges elkészíttetnie a területre vonatkozó területismertető talajmechanikai szakvéleményt, illetve a külön jogszabályban előírt esetekben a telekalakítási tervet. A szükséges műszaki előkészítési munkák költségeit indokolt esetben az Önkormányzat részben vagy egészben átvállalhatja képviselő-testületi döntés alapján. /8/ A belterületbe vonás ütemezetten is végrehajtható. /9/ A lakóterületeket és a településközponti vegyes területeket kivéve a beépítésre szánt területeket nem kell belterületbe vonni. Amennyiben a területek nem kerülnek belterületbe vonásra, úgy beépítésre szánt területként kezelendők, ahol a Szabályozási Tervben és a Helyi Építési Szabályzatban meghatározott övezeti szabályozás érvényes. 1 (10) Azokon a beépítésre szánt lakóterületeken, melyek közvetlenül csatlakoznak a belterülethez, vagy a belterületi határ mellett haladó külterületen fekvő kiszolgáló úthoz, akkor is kiadható lakóépületre és a hozzá tartozó kiszolgáló épületekre építési engedély, ha még nem került a lakóterület belterületbe vonásra. Ezekben az eseteken e belterületbe vonás későbbi ütemben történhet meg. A belterületbe vonás akkor kezdeményezhető, ha a belterületbe vonás feltételei a beépítésre szánt lakóterületen alkalmassá válnak a belterületbe vonásra (teljesülnek a 3. (3) bekezdés a) - c) pontjaiban megfogalmazott feltételek. II. FEJEZET TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KÖVETELMÉNYEK 4. A beépítésre szánt területek területfelhasználása 2 /1/ A beépítésre szánt területek az alábbi területfelhasználási kategóriákba sorolandók: 1 A 3. -t (10) bekezdéssel kiegészítette a 25/2013. (X.25.) sz. Ör 2 A 4. /1/ bekezdését a 47/2012. (X. 26.) sz. Ör. módosította.

4 TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉG JEL E Lakóterületek L Nagyvárosias lakóterület Ln Kisvárosias lakóterület Lk Kertvárosias lakóterület Lke Falusias lakóterület Lf Vegyes területek V Településközponti vegyes terület Vt Gazdasági területek G Kereskedelmi, szolgáltató terület Gksz Ipari terület Gip Különleges területek K Nagybevásárló központ területe K/1 Kórház területe K/2 Uszoda területe K/3 Műjégpálya területe K/4 TERÜLETFELHASZNÁLÁSI JEL EGYSÉG E Sportcsarnok területe K/5 Sport célú területek K/6 Strand területe K/7 Strand kiszolgáló területe K/7.1 Sípálya területe K/8 Szabadidőközpont területe K/9 Szennyvíztisztító területe K/10 Autóbusz pályaudvar területe K/11 Garázstelep területek K/12 Temető terület K/13 Pincesor területe K/15 Közmű területe K/16 Rendezvényterület K/17 Kegyeleti park területe K/18 Hulladékudvar területe K/19 Különleges intézményi terület K/20 /2/ A területek övezeti határvonalait és építési övezeti besorolásukat a Szabályozási Tervek határozzák meg. 1 /3/ Belterület bővítése esetén, ahol ez fizikailag lehetséges, 200 m szélességű beépítésre nem szánt (mező, erdőgazdasági, közlekedési, vízgazdálkodási) területekből álló gyűrűvel kell körülvenni, amely területen csak közlekedési, közmű, hírközlési és vízvédelmi építmények helyezhetők el. 5. A beépítésre nem szánt területek területfelhasználása 2 /1/A beépítésre nem szánt területek az alábbi területfelhasználási kategóriákba sorolandók: 1 A 4. -t /3/ bekezdéssel kiegészítette a 28/2007. (VI. 29.) sz. Ör. 2 Az 5. /1/ bekezdését a 31/2008. (VIII. 15.) sz. ör. módosította.

5 TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉG Közlekedési és közműterületek Közutak területe Vasút terület Légi közlekedés területe (heliport) Vizi közlekedés területe (i) Zöldterületek Közpark területe Közkert területe (ii) Erdőterületek Védelmi célú erdőterület JELE Kö Köu Kök Köl Köv Z Z/kp Z/kk E Ev Egészségügyi-turisztikai erdőterület (iii) Mezőgazdasági területek Általános mezőgazdasági terület Szántóterület Rét-legelő területe Kertes mezőgazdasági terület Kertes terület Szőlő-gyümölcstermelő terület Vízgazdálkodási területek Folyóvizek területe Állóvizek területe Csapadékvíz elvezető árkok területe Ee M Má Má/1 Má/2 Mk Mk/1 Mk/2 V Vá/f Vá/á Vi/cs /2/ A területek határvonalait és övezeti besorolásukat a Szabályozási Tervek határozzák meg. 6. Szabályozási elemek /1/ A kötelező szabályozási elemek jelkulcsát a Szabályozási Tervek tartalmazzák. /2/ A Szabályozási Tervek kötelező szabályozási elemei: a) A beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt terület határvonala; b) A közterületek és egyéb funkciójú területek határvonala, szabályozási vonal; c) Szabályozási szélesség a tervezett kötelező szabályozási vonalak közötti minimális közterület keresztmetszeti szélessége; d) A területfelhasználási egység, az építési övezet és az övezet határa; e) A területfelhasználási, az építési övezeti és övezeti besorolás, ezen belül 1. Az építési övezetben elhelyezhető építmények rendeltetése; 2. A beépítés feltételei; 3. A beépítési mód; 4. A legnagyobb beépítettség mértéke; 5. A telek területének és utcai homlokvonalának minimális mérete ha azt az övezeti előírás meghatározza; 6. A telken belül kialakítandó zöldterület minimális mérete; 7. Az építménymagasság megengedett legnagyobb, - és ha az övezeti előírás tartalmazza - az építménymagasság legkisebb mérete; f) Funkcionális korlátozások; g) Az elő-, hátsó- és oldalkertek minimális méretei, valamint a kötelező építési vonal, az építési hely, az építési terület, - ha azt az építési övezeti előírás, és/vagy a Szabályozási terv külön meghatározza h) A terepszint alatti építmények előírásai i) A területre, az építményekre, a természetre és az objektumokra vonatkozó védelmi előírások; j) Az egyes területfelhasználási egység és építési övezet minimális közművesítésének előírásai.

6 /3/ A kötelező szabályozási elemek módosításához a szabályozási terv módosítása szükséges, kivéve az alább felsoroltakat: a) A nem kottázott kötelező szabályozási elemeket a digitális terven méréssel kell meghatározni. Azoktól eltérni a belterületen maximum 1 m, a külterületen maximum 2 méter eltéréssel lehet. b) Az építési övezet határa egy adott tömbön belül szabályozási terv módosítása nélkül változhat akkor, ha a telekméretekre vonatkozó övezeti előírások megtarthatóak, és a telekalakítások nem eredményezik az érintett övezetek ellehetetlenülését vagy nem haladják meg az érintett övezet területének 20%-át. Az övezeti határ azonban telekhatárhoz kötött, övezeti határ csak telekhatáron lehet. Egy telek csak egy övezetbe tartozhat A telekalakítás szabályai /1/ Az egyes építési övezeteken és egyéb övezeteken belül a telekalakítás és telekosztás a meglévő, illetve kialakított közterületről vagy magánútról biztosított közvetlen kapcsolat mellett a Szabályozási terv, a HÉSZ, magasabb rendű egyéb jogszabályok, valamint telekalakítási terv alapján végezhető. /2/ Új építési telek kialakítása esetén az övezeti szabályozásban megadott minimális telekméreteknél kisebb telket nem lehet kialakítani. /3/ A Képviselőtestület az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló évi LXXVIII. Tv. 24. (3) bekezdése alapján kapott felhatalmazás szerint a közterületek konkrét kialakításáról és annak költségmegosztásáról, támogatásáról külön önkormányzati határozatban rendelkezik. /4/ Az építési telek kialakítható legkisebb utcai homlokvonalának szélességét az építési övezetek előírásai tartalmazzák. Ennek hiányában zártsorú beépítés kivételével az alakítható legkisebb utcai homlokvonal legalább 14,0 m, kivéve, ha az illeszkedési szabályok alapján ettől eltérő méret állapítható meg. /5/ Nyúlványos telek újonnan nem alakítható ki. Meglévő, közterületi kapcsolatokkal nem rendelkező (csak szolgalmi joggal megközelíthető) telkek esetében nyúlványos telkek kizárólag a kialakult állapot rendezése céljából alakíthatók ki. /6/ Az önkormányzati határozattal jóváhagyott területhasználattól és a szabályozási tervtől eltérő kialakult használat esetén a terv szerinti igénybevétel időpontjáig telekalakítás csak a kijelölt új területhasználat és szabályozás szerinti funkció esetén lehetséges, illetve a kialakult használat megtartásával de csak telekegyesítés és telekhatár-rendezés, út céljára történő lejegyzés esetén engedélyezhető. /7/ A szabályozási terven jelölt kötelező út céljára történő lejegyzéseket, telekalakítási kötelezettségeket, valamint telekrendezést el kell végezni az építéshatósági eljárás során. /8/ Kertvárosi és falusias lakóterületen belül azon telkek melyeket legalább két oldalról utca határol (sarok vagy átmenő telek) akkor is megoszthatóak, ha az övezeti 1 A 7. -t (9) bekezdéssel kiegészítette az 1/2013. (I.18.) sz. Ör

7 szabályozásban megadott alakítható legkisebb telekterület értéke nem tartható, de az alakítandó és megmaradó telek legalább 400 m 2 területű. 1 (9) 8. A telkek beépítésének feltételei /1/ Azokon a beépítésre szánt területeken, melyeken az építés feltételei (területelőkészítés, tereprendezés, közművesítés hiánya, utak kialakítása) nem biztosítottak építési engedély nem adható ki. /2/ A rendelet hatálya alá eső területeken minden belterületen és igazgatási területen lévő beépítésre szánt területfelhasználási egységre és építési telekre a megközelítést közterületről vagy magánútról biztosítani kell. /3/ A külterületen lévő beépítésre nem szánt, elsősorban mezőgazdasági és erdőterületek megközelítése a településen belül kialakult határhasználati és megközelítési rend szerint történhet. Ilyen esetben a kialakult rend szerint az egyes területfelhasználási egységek magánterületről is megközelíthetőek lehetnek. /4/ Amennyiben a beépítésre nem szánt területeken az OTÉK és a HÉSZ szerint mégis épület építésére merül föl igény, úgy a megközelítést közterületről vagy magánútról kell biztosítani. /5/ A korábbi előírásoknak megfelelően beépített, ill. jogerős építési engedély vagy fennmaradási engedély alapján kialakult állapot esetén további beépítés amennyiben a telek jelenlegi beépítettsége eléri vagy meghaladja a jelen előírásban meghatározott mértéket -, csak a meglévő beépítettség megtartásával, az engedélyezhető szintterületnövelés mértékéig engedélyezhető. /6/ A közművesítés kötelező mértéke: a) A nagyvárosi, kisvárosi és kertvárosi kisvárosi lakóterületeket teljes közművesítéssel kell ellátni. b) A településközponti vegyes, gazdasági és üdülő területeket teljes közművesítéssel kell ellátni. c) Ahol szennyvízcsatorna kiépül, kötelezően rá kell kötni. A szennyvízelvezetés szolgáltatásának igénybevétele a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától kötelező. Ezeken a területeken a zárt rendszerű szennyvíztározót üzemen kívül kell helyezni, illetve új zárt rendszerű szennyvíztározóra engedélyt kiadni nem lehet. d) Amennyiben a szennyvízkezelés zárt rendszerű egyedi szennyvíztározóban történik, ennek üzembe helyezését a használatbavétel feltételeként kell meghatározni, és vízzáróságát hivatalos mérési dokumentumokkal, a vízzáróság próbájával kell igazolni. e) Az egyes építési övezetekben a belterületen és a beépítésre szánt területen használatbavételi engedélyt kiadni csak az előírt közműhálózat kiépítése, vagy az azokat pótló berendezések megléte esetén lehet. 1 A 7 (9) bekezdését hatályon kívül helyezte a 14/2014. (III.31.) Ör

8 1 8/A Közterületek, közlekedési és közmű területek telekalakításának sajátos előírásai /1/ Az útlejegyzéssel kapcsolatosan kialakított telkek esetében az övezeti előírásokban előírt alakítható legkisebb telekterületet első ütemben nem kell megtartani, hanem az útlejegyzéssel csökkentett telekterület maradhat. A fennmaradó, kialakult, az övezeti előírásokban előírt telekmérettől kisebb ingatlanokra építési engedély akkor adható, ha a szabályozási tervben előírt telekméret kialakításra került. /2/ Az egyes beépítésre szánt területeken meghatározott építési övezeteken belül kialakított közterületek, közlekedési és közmű területek telekalakításánál az övezetekben előírt alakítható legkisebb telekterület szabályozási előírásait nem kell tartani, helyette a műszaki szükségszerűségből és az egyes közterületek kialakult viszonyaiból következő egyedi telekméretek is alkalmazhatóak. III. FEJEZET ÉPÍTÉSHATÓSÁGI ELJÁRÁSOK KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYAI 9. Építéshatósági eljárások kiegészítő szabályai általános esetekben /1/ Építési engedélyt kiadni csak a szabályozási terv és a HÉSZ, valamint a vonatkozó magasabb rendű előírásoknak megfelelően szabad. /2/ Azokon a területeken, ahol a terület felhasználása és építési övezete a Szabályozási terv szerint megváltozik, építés csak a változásnak megfelelően engedélyezhető. Meglévő funkció megtartható, és az övezetben megengedett mértékig bővíthető, amennyiben azt az övezeti előírások nem tiltják, illetve nem esik egyéb korlátozás alá. A telekalakítás ebben az esetben a HÉSZ 7. (6) bekezdés szerint lehetséges. /3/ Az újonnan kialakítandó vagy tömbfeltárásokkal bővülő összefüggő lakó- és településközponti vegyes, különleges és gazdasági területek esetében, meglévő lakótelepek rehabilitációja során (beleértve a lakótelepeken vagy környezetükben lévő garázstelkek kialakítását is), továbbá lakóparkok kialakításakor telekalakítási tervet kell készíttetni (a 85/2000 (XI.08) FVM rendelet szerint), melyet beépítési tervjavaslat egészítsen ki. A telekalakítási tervet az engedélyezési eljárás során a városi főépítész jóváhagyása után a Képviselőtestülettel is jóvá kell hagyatni. /4/ Az építési engedélyezési eljárás során csak a meglévő környezethez igazodó és környezethez alkalmazkodó épületek engedélyezhetők. Nem engedélyezhető a meglévő építészeti karaktertől idegen, a környezetbe nem illő elem, a tájhagyománytól és a városképtől idegen építészeti karakter, építési anyag, formakultúra és lépték. /5/ Magánerőből megvalósított út, úthálózat önkormányzati tulajdonba vételének feltétele a szilárd burkolat (legalább aszfalt) kiépítése, melynek megvalósítása az átadó tulajdonosnak, vagy jogutódjának kötelezettsége. 1 A rendeletet 8/A -al kiegészítette a 14/2014. (III.31.) Ör

9 /6/ Az építés során keletkező hulladék elszállítása, vagy ártalommentes elhelyezése az építési, valamint a használatbavételi engedély megadásának feltétele. 1 /7/ /8/ Kereskedelmi, szolgáltató, valamint vendéglátó tevékenység céljára közterületen állandó használatra pavilon nem létesíthető. A meglévő, jelenleg működő ilyen jellegű létesítmények megtarthatóak, alapterületük jelen rendelet hatályba lépését követően egyszer, alapterületük 30%- át meg nem haladó módon bővíthetők, korszerűsíthetők. Az átalakítás és bővítés építéshatósági eljárása során a városi főépítész jóváhagyó véleményét be kell szerezni. /9/ Állattartó épület építése az egyes építési övezeteken belül a város állattartási rendelete alapján történik. Mindenféle állattartó épület esetében a zárt rendszerű, a környezetszennyezést megakadályozó szilárd és híg trágyatárolást kötelezően elő kell írni. Trágya, trágyalé közcsatornába nem vezethető. /10/ Az országos közforgalmú vasútvonal szélső vágányától számított 50 méteres védőtávolságon belül építmény csak külön jogszabályokban megadottak szerint helyezhető el. /11/ Műsorszóró, átjátszó bázisállomások (kivéve kábel tv erősítőket) belterületen és településképi jelentőségű külterületeken nem létesíthetők. 10. Építéshatósági eljárások kiegészítő szabályai értékvédelem alatt álló területeken és ingatlanokon /1/ A jelen rendelet és a szabályozási terv által jelölt építészeti örökségvédelem által érintett területeken és ingatlanokon csak a meglévő környezethez igazodó és környezethez alkalmazkodó épületek engedélyezhetők. Nem engedélyezhető a meglévő építészeti karaktertől idegen, a környezetbe nem illő elem, a tájhagyománytól és az építészeti arculattól idegen és formakultúra, lépték és építési anyag. 2 /2/ 3 /3/ /4/ Bontási engedély azon esetekben, ahol a bontás következtében utcai foghíj jön létre, csak a keletkező foghíj beépítésére vonatkozó előírásával együtt adható ki. 4 /5/ Építéshatósági eljárások kiegészítő szabályai nagyvárosi lakó területeken A nagyvárosi lakóterületek helyi városképi védelem alá kerülnek A 9. /7/ bekezdését hatályon kívül helyezte a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. 2 A 10. /2/ bekezdését hatályon kívül helyezte a 38/2009. (X.29.) sz. Ör. 3 A 10. /3/ bekezdését hatályon kívül helyezte a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. 4 A 10 /5/ bekezdését hatályon kívül helyezte a 38/2009. (X.29.) sz. Ör. 5 A 11. szövegét a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. módosította.

10 13. Tervtanácsi és Főépítészi véleményezések 2 /1/A városi főépítész előzetes véleménye szükséges az alábbi esetekben: a) Az illeszkedés szabályainak megállapítása esetében. b) A szabályozási tervtől eltérő eseti övezeti határ módosításánál. c) A város belterületén és külterületén új telekosztások, telekalakítások és telekösszevonások esetében. d) Egy építési telken több épület elhelyezése esetén. e) Tetőidomok, tetőhajlásszögek, és tetőablakok megállapításánál minden elvi építési engedélyköteles tevékenységnél, valamint védett és kiemelt jelentőségű területeken és védett épületek esetében. f) Helyi építészeti védelem alatt álló épület vagy épületrész esetleges bontásának kérelmezése során g) Védelem alatt álló területen lévő épület felújítása, átalakítása során, reklámok, feliratok, közművek homlokzaton való elhelyezése esetén, annak érdekében, hogy az épület eredeti formavilágának megtartása biztosított legyen. h) Az épületek homlokzati színezésének, tetőformájának és tetőhéjazatának kialakításánál, változtatásánál, anyagának és színezésének meghatározásánál. i) Reklámtábla elhelyezésénél. j)az állandó közterület-használat engedélyezésénél. k)közterületen elhelyezkedő, és újonnan elhelyezendő mikroarchitektúra elemek, utcabútorok, képzőművészeti alkotások, térburkolatok, jelző és irányító táblák, és minden egyéb közterületi tárgy esetében. 3 /2/ Az építés hatósági eljárás során a városi tervtanács egyetértő véleményét szükséges beszerezni az alábbi esetekben: 1. Településrendezési tervek módosítása esetében 2. A városközpontban történő építési ügyekben 14. Az illeszkedés szabályainak alkalmazása Az illeszkedés szabályainak alkalmazásával kell eljárni az alábbi esetekben, amennyiben az általános és konkrét övezeti szabályozás másként nem rendelkezik: a) Előkertek megállapítása b) Hátsókertek megállapítása c) Telekmegosztás esetén az alakítható legkisebb telekszélesség és telekmélység meghatározásánál d) Kötelező építési vonal kijelölése a megadott építési helyen belül 1 A 12 -t az 57/2012. (XII.20.) sz. Ör. hatályon kívül helyezte 2 A 13. /1/ bekezdését a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. módosította. 3 A 13. /2/ bekezdését a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. módosította.

11 e) Épület elhelyezés az építési helyen belül f) Melléképületek elhelyezése az építési helyen belül, különös tekintettel a beépítési módra, az elő-, oldal-, és hátsókertre, valamint a tetőformára és a kialakult állapotokra. g) Az épületek homlokzati színezésének, tetőformájának és tetőhéjazatának kialakításánál, változtatásánál, anyagának és színezésének meghatározásánál. h) Beépítési módok helyi alkalmazása i) Minden olyan esetben, amikor a HÉSZ és a Szabályozási terv nem ad egyértelmű szabályozást. IV. FEJEZET TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉGEK ÖVEZETI SZABÁLYOZÁSA BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK 15. Az övezeti jelek értelmezése /1/ A beépítésre szánt területek övezeti kódjának értelmezése az alábbiak szerint történik: Például az övezet jele Lf/S ,5) ahol Lf területfelhasználás kategóriája 1 jelű kód a beépítési mód kódja a jelben S (Szabadonálló) 2 jelű kód az alakítható legkisebb telekterület kódja a jelben 15 (1500 m 2 ) 3 jelű kód a megengedett legnagyobb beépítettség mértékének kódja a jelben 3 (30%) 4 jelű kód a megengedett legnagyobb építménymagasság kódja a jelben 4,5 (4,5 m) /2/ A területfelhasználás kategóriája: A területfelhasználás kategóriája Nagyvárosias lakóterület Kisvárosias lakóterület Kertvárosias lakóterület Falusias lakóterület Településközponti vegyes terület Kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület Ipari gazdasági terület Különleges terület Kód Ln Lk Lke Lf Vt Gksz Gip K

12 /3/ A beépítési mód kódjai: Beépítési mód Szabadonálló beépítés Szabadonálló telepszerű beépítés Szabadonálló keretes beépítés Oldalhatáron álló beépítés Ikres beépítés Zártsorú beépítés Kód S ST SK O I Z 1 /4/ Az alakítható legkisebb telekterület kódjai: Az alakítható legkisebb telekterület Kód Kialakult K 40 m m m m m m m m m m m m 2 1H m 2 2H m 2 3H m 2 5H /5/ A megengedett legnagyobb beépítettség mértékének kódjai: A megengedett legnagyobb beépítettségi mértéke Kód Kialakult K 10 % 1 20 % 2 30 % 3 40 % 4 50 % 5 60 % 6 70 % 7 80 % 8 90 % 9 1 A 15. /4/ bekezdését a 47/2012. (X. 26.) sz. Ör. módosította.

13 1, 2 /6/ A megengedett legnagyobb építménymagasság kódjai: A megengedett legnagyobb építmény-magasság Kód mértéke méterben Kialakult építménymagasság K 3,5 m 3,5 4,5 m 4,5 6,0 m 6,0 7,5 m 7,5 9,0 m 9,0 9,5 m 9,5 10,5 m 10,5 12,5 m 12,5 15,0 m 15,0 16,0 m 16,0 33,0 m 33,0 Technológiától függő építménymagasság T 16. A területfelhasználási egységek szintterület sűrűsége A város területén az egyes területfelhasználási egységek esetén betartandó szintterület sűrűségi mutatók értéke: Területfelhasználás egység Szintterület sűrűség Nagyvárosi lakóterület 3,0 Kisvárosias lakóterület 1,5 Kertvárosias lakóterület 0,6 Falusias lakóterület 0,5 Településközponti vegyes terület 2,4 Kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület 2,0 Ipari gazdasági terület 1,5 Különleges 1,0 17. Az egyes területfelhasználási egységekre vonatkozó általános előírások /1/ Építési telken és területen épület, építmény csak akkor helyezhető el, ha: a) az építmény, továbbá a szomszédos ingatlanok és építmények rendeltetésszerű és biztonságos használata biztosított, b) személy és közszolgálati járművek (tűzoltó, mentő, stb.) által megközelíthető, 1 A 15 /6/ bekezdését kiegészítette a 25/2013. (X.25.) sz. Ör 2 A 15. /6/ bekezdését a 28/2007. (VI. 29.) sz. Ör. módosította.

14 c) a rendeltetésszerű használathoz szükséges energia, ivóvíz (szükség esetén technológiai víz) ellátás biztosítható és használatával az ellátó rendszer működésében zavart nem okoz, d) a keletkező szennyvíz ártalommentes elvezetése vagy elhelyezése és a csapadékvíz elvezetése biztonságosan megoldható, e) az építmény nem befolyásolja károsan a föld alatti vizek szintjét, mozgását és tisztaságát, a levegő minőségét, a zajvédelmi rendeletekben előírt határértékeknél nagyobb zajterhelést nem okoz. f) megfelel a veszélyes üzemek biztonsági övezetében meghatározott előírásoknak. /2/ Azokon a területeken, ahol az építés feltételei (terület-előkészítés, vízrendezés, stb. hiánya miatt) nem biztosítottak, építési munka csak az előírt és szükséges feltételek megteremtése után, az építési feltételek rendelkezésre állását követően engedélyezhető, végezhető. Kivétel az elő-közművesítés, melyet elegendő a használatbavételi engedély kiadásának időpontjáig biztosítani. /3/ Az építési telkeken belül a telek beépített területébe be nem számítandóan az alábbi melléképítmények helyezhetők el, a biztonságos gépjárművel való beközlekedés biztosítása 3 m széles bejáró megtartása mellett. a) előkertben: 1. Közmű csatlakozási műtárgy 2. hulladéktartály tároló (legfeljebb 1,50 m-es magassággal) 3. kirakatszekrény (legfeljebb 0,50 m-es szélességgel, és 1,5 méteres magassággal 4. multireklám tábla (1,5 m 2 felett) a védett területek, településközponti területek, nagyvárosi és kisvárosi lakóterületek esetében nem helyezhető el. b) oldalkertben: 1. közmű csatlakozási műtárgy 2. hulladéktartály tároló (legfeljebb 1,50 m-es magassággal) 3. kirakatszekrény (legfeljebb 0,50 m-es szélességgel, és 1,5 méteres magassággal 4. kerti építmény (hinta, csúszda, szökőkút, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz), 5. napkollektor 6. kerti épített tűzrakó hely, lugas, 7. kerti szabadlépcső és lejtő, 8. multireklám tábla (1,5 m 2 felett), a védett területek, településközponti területek, nagyvárosi lakóterületek kivételével, a városi főépítész hozzájárulásával. c) hátsókertben: 1. közmű csatlakozási műtárgy, 2. hulladéktartály tároló (legfeljebb 1,50 m-es magassággal), 3. kirakatszekrény (legfeljebb 0,50 m-es szélességgel, és 1,5 méteres magassággal 4. kerti építmény (hinta, csúszda, szökőkút, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz),

15 5. kerti víz- és fürdőmedence, napkollektor, 6. kerti épített tűzrakó hely, lugas, 7. kerti szabadlépcső és lejtő, 8. kerti építmény (hinta, csúszda, szökőkút, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedőkerti épített tűzrakó hely, lugas, háztartási célú kemence 9. kerti tető, legfeljebb 20 m 2 vízszintes vetülettel, 10. multireklám tábla (1,5 m 2 felett), a védett területek, településközponti területek, nagyvárosi lakóterületek kivételével, a városi főépítész hozzájárulásával /4/ Terepszint alatti építmény a közművek és közműépítmények kivételével a legnagyobb beépítés nagyságát meghaladó mértékben csak az építési hely határain belül, a telekre vonatkozó legkisebb zöldfelület megvalósítása mellett engedélyezhető. Amennyiben a terepszint alatti építmény, vagy épületrész terepszinttől számított magassága az 1,0 métert meghaladja, úgy a beépítettség mértékének megállapításakor és az építménymagasság számításánál figyelembe kell venni. Kivételt képeznek a már meglévő pincék és pincerendszerek valamint esetleges technológiai berendezések, ezek felújítása, rendeltetésének megváltoztatása és a telekhatáron belüli területi bővítése engedélyezhető. /5/ Az építési telken - a nagyvárosias lakó és tömbtelkes településközponti vegyes területek kivételével - a telek beépített területébe beszámított módon az alábbi melléképületek helyezhetőek el az övezeti szabályoknak megfelelően: a) jármű- (gépkocsi, motorkerékpár, munkagép stb.) tároló b) a háztartással, lakófunkcióval kapcsolatosan 1. nyári konyha, mosókonyha, szárító 2. tároló építmények (tüzelőanyag- és más tároló, szerszámkamra, szín, fészer, magtár, góré, csűr, pajta stb.) 3. az állattartás céljára szolgáló épületek és építmények, külön önkormányzati rendeletben megadott feltételek teljesítése esetén 4. kisipari vagy barkácsműhely, műterem, kiskereskedelmi üzlet 5. az idegenforgalommal és turizmussal kapcsolatos funkciók (idegenforgalmi, kereskedelmi, szolgáltató, szálláshely-szolgáltató funkciók) 6. fűtés céljára szolgáló melléképület (kazánház) 7. pince, pincefelépítmény. 8. a borászattal kapcsolatos funkciók. c) előkertben melléképület, pavilon nem helyezhető el, kivéve ha a HÉSZ eltérően nem rendelkezik. /6/ A város területén a megengedett legnagyobb építménymagasságtól eltérő tornyok illetve nagy méretű kémények csak a technológia függvényében az alábbi övezetekben létesíthetők: a) Ipari terület (Gip) b) Különleges terület (K)

16 /7/ Az épületek és építmények rendeltetésszerű használatához szükséges parkoló számot az OTÉK előírásainak megfelelően telken belül kell biztosítani. Ettől eltérni csak az önkormányzat helyi parkolási rendeletében megállapított esetekben és feltételekkel lehet. Ha az építmény elhelyezésének feltétele az OTÉK szerint előírt parkoló szám kialakítása, és erre részben vagy egészben saját telken belül nincs lehetőség, akkor az erre megalkotott külön önkormányzati rendelet, ill. az építtető és az önkormányzat között létrejött megállapodás szerint kell eljárni. /8/ Nagyvárosi lakóterületen, településközponti vegyes területen ill. központi vegyes területen lévő többszintes épület garázsszintjén a gépkocsitároló rendeltetésének megváltozása csak az új funkciónak megfelelő számú férőhely egyidejű kialakítása mellett engedélyezhető. 18. Építési hely, az épület elhelyezése az építési helyen belül /1/ Előkertek, oldalkertek, hátsókertek szabályozása a) Előkertek 1. Az előkertek méretét a szabályozási terv szerint kell meghatározni. A szabályozási terven az alábbi jelölések használatosak: EK = kötelezően megtartandó minimális előkerti méret, szabályozási terv szerinti méretekkel. 2. Ha a szabályozási terv nem rendelkezik az előkert méretéről, akkor újonnan kialakított lakóterületek, és egyéb területfelhasználások esetében az előkerti méret az utcai telekhatártól számított 5 méter. 3. Amennyiben azt a terepadottságok indokolják a kötelező előkert mérete új beépítésű területek esetében ettől eltérő érték is lehet műszaki szükségszerűségből, vagy az illeszkedési szabályok alkalmazásával. 4. Kialakult beépítésű terület esetében a környezetben jellemző értékeket kell alkalmazni az illeszkedés szabályi alapján. b. Oldalkertek Az oldalkertek méretének meghatározása OTÉK szerint történjen, az alábbi eltérések alkalmazásával: 1. Meglévő telek esetében az OTÉK-tól eltérő oldalkerti méretek szabályozása 2. Kisvárosias lakóterületek alább felsorolt építési övezeteire: Minden olyan kialakult építési övezetben, ahol a megengedett legnagyobb építménymagasság értéke 6,0 méter, vagy annál kevesebb. 3. Kertvárosias lakóterületek alább felsorolt építési övezeteire: Minden olyan kialakult építési övezetben, ahol a megengedett legnagyobb építménymagasság értéke 6,0 méter, vagy annál kevesebb 4. Településközponti vegyes területek alább felsorolt építési övezeteire Minden olyan kialakult egyedi telkes építési övezetben, ahol a megengedett legnagyobb építménymagasság értéke 6,0 méter, vagy annál kevesebb

17 1 5. Az oldalkerti méretek és az épület elhelyezés megállapítása. Amennyiben a telekszélesség kisebb, mint 12 m: - Ha a meglévő telek szélessége egyenlő, vagy kisebb mint 12 méter, akkor az építendő új épületet a telek oldalhatárára kell építeni, a kötelezően megtartandó oldalkerti méret 4 méter. Ez esetben az oldalkertre néző tényleges homlokzatmagasság nem haladhatja meg az 5 métert, illetve az övezetben előírt építménymagasság értéket. - Ha a beépítési oldal felőli szomszédos telken az oldalkertben 1 méteren belül melléképület, egyéb épület, vagy épületrész áll, akkor az új épület 1-1 méterrel kibővített átfedő homlokzatszakaszát nyílás nélküli tűzgátló falként kell megépíteni. ( A jelű ábra szerint) Amennyiben a telekszélesség nagyobb, mint 12 m, de kisebb egyenlő, mint 14 m: - Ha a meglévő, szabályosan beépíteni kívánt telek szélessége nagyobb, mint 12 méter, de kisebb mint 14 méter és az építési oldallal szomszédos telken az építési oldallal ellentétes oldalon a telekhatártól számított 0-3,0 méteren belül melléképület, vagy egyéb épület, épületrész áll, úgy az újonnan építendő épületet 1 méteres csurgótávolságra kell elhelyezni, s az új épület átfedő homlokzatát nyílás nélküli tűzgátló falként kell megépíteni. Ebben az esetben a kötelezően megtartandó oldalkerti méret legalább 4 méter, az oldalkertre néző tényleges homlokzatmagasság nem haladhatja meg az 5 métert, illetve az építménymagasság mértékét. ( B jelű ábra szerint) Amennyiben a telekszélesség nagyobb, mint 12 m, de kisebb egyenlő, mint 16 m: - Ha a meglévő, szabályosan beépíteni kívánt telek szélessége nagyobb, mint 12 méter, de kisebb egyenlő, mint 16 méter és az építési oldallal ellentétes oldalon a telekhatártól számított 0-4,0 méteren belül melléképület, vagy egyéb épület, épületrész állt, úgy az újonnan építendő épület és a meglévő épületrész között legalább 4 méter telepítési távolságot kell tartani. Ebben az esetben a kötelezően megtartandó oldalkerti méret legalább 4 méter, amennyiben az új épület szélessége nem haladja meg a 9 métert. Ez esetben az oldalkertre néző tényleges homlokzatmagasság nem haladhatja meg az 5 métert, illetve az építménymagasság értékét. ( C jelű ábra szerint) Amennyiben a kialakult telek kertvárosias lakóterületen belül helyezkedik el és ikres kialakult beépítési móddal beépített Ha a kialakult telek kertvárosias lakóterületen belül helyezkedik el és kialakult ikres beépítési móddal rendelkezik valamint az övezetben szabályozott megengedett legnagyobb építménymagasság értéke nem haladja meg a 6 métert az oldalkert 3 méterre csökkenthető. 6. Az 5. pontban megadott oldalkerti méretek és telepítési távolságok alkalmazásakor az alábbi szabályok is figyelembe veendők: - A tetőfedés anyaga csak nem éghető anyag lehet (cserép, betoncserép, stb.) 1 A 18. /1/ bekezdés b) pont 5. alpontját kiegészítette a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör.

18 - A csökkentett telepítési távolság ellenére a szomszédos telek felé tetőfelület megjelenhet (nyeregtető, sátortető, stb.) a szomszéd telek felé nem kell tűzfalat építeni, de az ereszt tűzálló anyagból kell megépíteni. - Az építési oldal felőli szomszéd felé néző tetőfelületen nyílászáró nem létesíthető. - A csökkentett telepítési távolság felé néző ereszt tűzgátló anyagból kell kiképezni A jelű ábra B jelű ábra C jelű ábra c) Hátsókertek TSZ: telekszélesség TT: telepítési távolság EK: Előkerti méret az övezeti szabályozás szerint HK: Hátsókerti méret az övezeti szabályozás szerint Nyílás nélküli tűzgátló fal A hátsókertek megállapítása általában az OTÉK szerint történik az alábbi eltérésekkel: 1. A kertvárosi és falusi lakóterületek esetében az építési határvonal az utcai telekhatártól számított maximum 40 méter. Amennyiben a telekmélység kisebb, mint 40 méter, úgy a hátsókertek méretét az OTÉK szerint kell megállapítani 2. A hátsókertek megállapításánál a szabályozási terven jelölt határvonalat is figyelembe kell venni, illetve azt a szabályozási terven megadott érték szerint kell megállapítani. HK minimális hátsókerti méret szabályozási terv szerinti méretekkel 3. Kialakult viszonyokra való tekintettel a hátsókerti méret az OTÉK-tól eltérő méretű és 0 méter is lehet a tűzvédelmi előírások betartásával, a Szabályozási Terven jelölt helyeken, vagy a főépítésszel és az építéshatósággal egyeztetett illeszkedés esetében.

19 /2/ Építési vonal a) Az építési vonalat a szabályozási terv szerint kell meghatározni, ha az övezeti szabályozás másként nem rendelkezik. A szabályozási terven az alábbi jelölések használatosak: ÉV = kötelező építési vonal az utcai telekhatártól ÉV építési vonal a megadott határok között az utcai telekhatártól számítva ÉV építési vonal minimális értéke az utcai telekhatártól ÉV = K Kialakult építési vonal b) Kialakult beépítések és kialakult beépítések közé épülő új beépítések esetében az építési vonalat az építéshatóság állapítja meg az illeszkedés szabályai alapján, a főépítész jóváhagyásával. 19. A beépítési módok helyi alkalmazása A kisvárosi, kertvárosi és falusias lakóterületeken belül a szabályozott épületelhelyezésnél az alábbi, kiegészítő szabályokat is alkalmazni kell a védett területek kivételével: /1/ Oldalhatáron álló beépítési mód a) Főépületek esetében méter kialakult telekszélesség alatt az épület csak oldalhatárra helyezhető el. 2. Ha a telek szélessége meghaladja a 12 métert, az oldalhatáron álló épület elhelyezés maximum 1,0 méter széles csurgó távolság elhagyásával is lehetséges. 3. Amennyiben a telek szélessége eléri, vagy meghaladja a 18,0 métert, az épület szabadon állóan is elhelyezhető. Ebben az esetben az eredeti oldalkert nem csökkenthető, míg az eredeti építési oldaltól tartandó távolság a megengedett legnagyobb építménymagasság fele, de legalább 3,0 m. 4. A lakóterületek saroktelkein - oldalhatáron álló beépítési mód esetében - az épület szabadon állóan is elhelyezhető az egyéb övezeti előírások betartásával. A szabadon álló beépítés a szomszédos építési telek építési jogait nem korlátozhatja. Amennyiben kötelező előkertet tartalmaz a szabályozás, úgy az épület elhelyezését tekintve az előkert mértékével csökkentett telekszélesség alapján kell eljárni. 5. Ha a meglévő beépítés indokolja, (pl.: már meglévő - építési oldalváltásnál) az épületek elhelyezése ikres is lehet. b) Melléképületek esetében 1. A kötelező oldalkerti méretek betartása mellett melléképület szabadonállóan is elhelyezhető. 2. Kialakult állapotok szerint az illeszkedés szabályaira figyelemmel más beépítési mód is alkalmazható.

20 3. Oldalkertbe garázs csak a főépülettel egybeépítve az illeszkedési szabályok megtartása mellett engedélyezhető. /2/ A zártsorú beépítési mód a) A teljes zártsorúsítás nem kötelező, helyette az oldalhatáron álló épületelhelyezés sajátos formáját a hajlított ház típust (utcával párhuzamos épületszárny és rá merőleges oldalhatáron álló épületszárny) és a hézagosan zártsorú épület-elhelyezést (a zártsorú jelleget legalább 3,0 méter magas falkerítés biztosítja) vagy a csoportos (sorházas) épület-elhelyezést is lehet alkalmazni. A teljes zártsorúsítás esetén is legalább 3,00 m, közforgalom esetén 3,50 m széles, és 3,00 m magas kapuáthajtóval szükséges biztosítani a telkek gépjárművel való megközelítését. b) Az övezeti jelekben Z*-gal jelölt zártsorú beépítési mód esetében a magasabb rendű út felőli telekvonalon a zártsorúsítás kötelező, amennyiben azt a csatlakozó telekhatáron álló épület kialakítása (nyílászáró, átnyúló eresz) nem akadályozza. c) Az utcai szárny úgy alakítandó ki, hogy az a szomszédos ingatlanok átépítése során legalább 6,0 m mélységben a zártsorú csatlakozás lehetőségét biztosítsa. Az utcai szárny mélysége a csatlakozó telekhatárok mentén - tűzfalasan kialakítva - nem lehet több mint 12,00 m. d) A hézagosan zárt beépítés esetén az utcai épületszárny oldalkertje legalább 4,00 m. Ezen a véghomlokzaton nyílászáró lehet, ha az érintett de épületrész az eresz kivételével ebbe a sávba nem állhat. e) A hátsó épületszárnyak kialakítását az oldalhatáron álló beépítés általános előírásai alapján kell alkalmazni. f) A hátsó épületszárny homlokzatmagassága legfeljebb 6,00 m lehet. g) A hátsó épületszárny, amennyiben a szabadon álló beépítésnek megfelelően létesül, az eredeti építési oldalon legalább 2,0 m magas tömör kerítés létesítendő. 1 /3/ Védett területek eltérő beépítési lehetőségei Az egyes területfelhasználási egységeken belül a szabályozott beépítési módtól az alábbi esetekben lehet eltérni a védett területeken és a helyi védelem alatt álló épületeknél: Amennyiben a felmérések és kutatások valamint egyéb körülmények indokolttá teszik az eltérést, úgy azt az illeszkedés szabályainak megfelelően lehet engedélyezni. /4/ Melléképületek elhelyezése: a) Melléképületek az egyes építési övezetekben az előírt beépítési módtól eltérően, a kialakult állapotoknak és a helyben szokásos módoknak megfelelően is elhelyezhetőek az illeszkedés szabályai szerint. b) Melléképületek az egyes építési övezetekben az előírt beépítési módtól eltérően, előkertben is elhelyezhetők amennyiben a tereplejtés meghaladja a 15%-ot. A kialakult állapotok és az illeszkedés szabályainak megfelelően is elhelyezhetőek a garázsok az előkertben. 1 A 19. /3/ bekezdését a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör. módosította.

21 20. A kialakult állapot értelmezése /1/ Az egyes építési övezetekben megadott övezési előírások az újonnan kialakított telkekre, és újonnan létesített épületekre, funkciókra vonatkoznak /2/ Kialakult telek akkor is beépíthető, ha az övezeti szabályozásban megadott alakítható legkisebb telekterület a minimális telekszélesség és telekmélység értékeinek nem felel meg, de azon épület a szükséges telepítési távolságok (OTÉK és HÉSZ 18, (1) b), valamint a sajátos övezeti előírások) betartásával elhelyezhető. /3/ Amennyiben az oldalhatáron álló új beépítésű épület megépítését a szomszéd telken lévő meglévő épület akadályozná, az új épület a HÉSZ 18. (1) b) pontban megadottak alapján építhető. /4/ Abban az esetben, ha a telek meglévő beépítettségének mértéke nagyobb, mint az övezeti szabályozásban megadott megengedett legnagyobb beépítettség mértéke, úgy megtartható, és legfeljebb egyszeri alkalommal 5%-kal bővíthető az épület alapterületének egyharmad részéig történő bontás esetén. Ennél nagyobb mértékű bontás esetén az övezeti szabályozásban megadott beépítettségi mérték az irányadó. /5/ A kialakult beépítettségi mérték - mely nagyobb az övezetben megadottaknál - nem korlátozza az épület szintterületének növelését (tetőtérbeépítés, emeletráépítés) az övezetben szabályozott szintterületsűrűségi mutató és egyéb övezeti szabályok megtartása mellett. /6/ Abban az esetben, ha a meglévő épület kialakult építmény és homlokzatmagassága nagyobb, mint az övezeti szabályozásban megadott építménymagasság értéke úgy megtartható. /7/ Kertvárosi és falusi lakóterületen belül azon telek melyet legalább két oldalról utca, közterület határol (sarok vagy átmenő telek), akkor is megosztható és lakóházzal vagy egyéb lakóterületen elhelyezhető funkcióval beépíthető, ha az övezeti szabályozásban megadott alakítható legkisebb telekterület értéke nem tartható, de az alakítandó és megmaradó telek legalább 400 m 2 területű. Saroktelek és átmenő telek esetében a megengedett legnagyobb beépítettségi mérték növelhető 10 %-kal, amennyiben mindkét utca felé főépület épül A továbbtervezésre kijelölt területek 22. Az épületek kialakítására vonatkozó általános előírások /1/ Saroktelken csak sarokház épülhet, az utcák felé egyenrangú homlokzatokkal. 1 A 21. -t hatályon kívül helyezte a 31/2008. (VIII. 15.) sz. Ör.

22 /2/ Oldalfalon és egyéb épületszerkezetként fém kémény nem helyezhető el. Amennyiben más műszaki megoldás nem alkalmazható, akkor főépítészi véleményezéssel úgy engedélyezhető, hogy a kémény a közterület felől takarva legyen. /3/ Szabadlépcső csak legfeljebb 1,50 m szintkülönbségig alkalmazható. /4/ Közterület fölé zárt épületrész, nem lóghat, csak a közterület tulajdonosának és az önkormányzatnak a külön hozzájárulásával. /5/ Közterület fölé nyitott épületrész (erkély, oldalfolyosó, előtető, eresz, stb.) csak abban az esetben nyúlhat, ha az a közterület rendeltetésszerű és biztonságos használatát, az esetleges légvezetékek biztonsági zónáját valamint a közterületi fák, növényzet lombozatát, állagát nem veszélyezteti. /6/ Közterület fölött átívelő, a szemközti ingatlanokat, illetve épületeket összekötő híd, épület építése, csak a szabványos közúti űrszelvény biztosítása mellett, és az önkormányzat egyedi hozzájárulásával lehetséges. /7/ Oldalszárnyak építése a lakó, településközponti vegyes övezetein belül: a) Egyedi telken egy vagy több oldalszárny vagy egyéb épületszárny létesíthető, de az oldalszárnyak között legalább a tényleges építménymagasság értékének megfelelő udvar szélességet kell biztosítani. b) Tömbrehabilitáció, vagy tömbtelek esetén több oldalszárny is építhető, de a maximális telekszélességnek el kell érnie a 35 métert. c) Keretes beépítés esetében a telekszélesség minimális mérete 45 méter, telekmélysége 50 méter. /8/ A magastető hajlásszöge között választandó meg. LAKÓTERÜLETEK 23. Nagyvárosi lakóterületek /1/ A szabályozási terven Ln jellel jelölt nagyvárosias lakóterület sűrű beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 12,50 m-es épületmagasságot meghaladó, de 33,0 m-es magasságot el nem érő elsősorban lakóépületek elhelyezésére szolgál. /2/ Kialakított úszótelken épület, építmény a vonatkozó rendelet (Lásd 8/2000. (XI.8.) FVM rendelet ) előírásainak betartásával helyezhető el. /3/ A nagyvárosias lakóterületen belül a meglévő lakóépületeken kívül az alábbi létesítmények helyezhetők el: a) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület. b) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület. /4/ A nagyvárosias lakóterületen az alábbi létesítmények kivételesen elhelyezhetők: a) szálláshelyet szolgáltató épület, b) igazgatási épület,

23 c) sportépítmény. /5/ A nagyvárosias lakóterületen belül nem helyezhető el: a) üzemanyagtöltő állomás, valamint önálló parkoló terület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ezeket szállító járművek számára b) önálló ipari jellegű és termelő gazdasági létesítmény, épület és építmény. /6/ Az övezeten belüli garázsokat egységes építészeti kialakítás mellett csoportosan lehet elhelyezni. A garázsterületek kijelölését csak helykijelölési tanulmányterv alapján lehet elvégezni, melyet jóváhagyó főépítészi vélemény birtokában a Képviselőtestülettel jóvá kell hagyatni. /7/ A meglévő lakótelepek lakóövezeteire vonatkozó általános építészeti szabályozás: a) A beépítési mód kialakult, részben szabadon álló, részben típusépületek szekcióiból összeállított, részben keretes vagy keretes beépítésű, mely a határoló utcák felé viszonylag zártan jelenik meg, védett tömbbelsőket közrefogva. b) A megengedett legnagyobb beépítettség mértékét a kialakult állapotok szerint kell figyelembe venni az alábbi eltérésekkel: 1. A lakóövezeten a kialakult építési helyen belül a szekciók alapterülete maximum 10%-kal növelhető egységes épületrekonstrukció esetében, melynek célja a homlokzat rekonstrukció, a liftelhelyezés, bejárati előterek és hozzájuk tartozó kiszolgáló funkciók elhelyezésének elősegítése. 2. Spontán, egyedi esetekben bővítés nem engedélyezhető, csak legalább egy szekcióra vonatkozóan. c) Az épületek meglévő homlokzatmagassága csak a tetőtér beépítésnél megengedett mértékben - maximum 1,2 méter - növelhető. Emeletráépítés nem engedélyezhető. d) Magastető építés egységes, teljes épületegyüttest magába foglaló módon történhet. Önálló álló tetőablak nem építhető, helyette a homlokzattal egybeépített, a homlokzatszélesség 1/3 részét meg nem haladó tetőfelépítmény létesíthető, melynek magassága nem haladhatja meg az emeletmagasság mértékét. e) Védett épületeken magastető ráépítés nem engedélyezhető. f) Magas tető ráépítés esetén garzonlakás nem építhető. A tetőtereket az alattuk lévő szintekkel egybe lehet kapcsolni. g) Tetőtér beépítés esetén szekciónként maximum 2 önálló rendeltetési egység építhető. h) A lakóépületekben a lakások eltérő használata az érvényes jogszabályok szerint lehetséges. Nem helyezhető el azonban vendéglátó funkció és termelő jellegű gazdasági funkció. i) A homlokzatok átalakítása a városközpont területén és a védett területek esetében csak egységes módon egy időben történhet egy épületen belül. Az átalakítások során az illeszkedés szabályainak, illetve az értékvédelmi szabályozásnak megfelelően kell eljárni.

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 43/2003. (VIII. 28.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 43/2003. (VIII. 28.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 43/2003. (VIII. 28.) számú r e n d e l e t e Nyíregyháza Általános Rendezési Terve szabályozási előírások és szabályozási terv Tiszavasvári út Tagló utca 0518/33

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 15/2002. (III. 27.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 15/2002. (III. 27.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 15/2002. (III. 27.) számú r e n d e l e t e Sóstófürdő Kemecsei u. Állomás u. 15403 hrsz-ú út Napfény u., valamint a Kemecsei u. Állomás u. 27751/156 hrsz-ú

Részletesebben

SAJÓECSEG KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

SAJÓECSEG KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT LA-URBE ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu SAJÓECSEG KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

4.. Szabályozási elemek

4.. Szabályozási elemek 4.. Szabályozási elemek (1) A szabályozási terv kötelező elemeinek jelmagyarázatát a szabályozási terv tartalmazza (2) Kötelező szabályozási elemek: A közterületek és egyéb funkciójú területek határa,

Részletesebben

4.. Szabályozási elemek

4.. Szabályozási elemek 4.. Szabályozási elemek (1) A szabályozási terv kötelező elemeinek jelmagyarázatát a szabályozási terv tartalmazza (2) Kötelező szabályozási elemek: A közterületek és egyéb funkciójú területek határa,

Részletesebben

Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI

Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI LAKÓTERÜLETEK Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI 30. Általános előírások a lakóterületekre 43. (1) Lakóterületen az építési helyen belül a tűzvédelmi távolságok

Részletesebben

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV RÉSZMÓDOSÍTÁS JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA - 14/2008 (III. 21.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI HATÁROZAT (46/2003.

Részletesebben

4.. Szabályozási elemek

4.. Szabályozási elemek 4.. Szabályozási elemek (1) A szabályozási terv kötelező elemeinek jelmagyarázatát a szabályozási terv tartalmazza (2) Kötelező szabályozási elemek: A közterületek és egyéb funkciójú területek határa,

Részletesebben

Jelen rendelet 2009. szeptember 07. napjával lép hatályba. Füzesabony, 2009. szeptember 2. jegyzı. polgármester

Jelen rendelet 2009. szeptember 07. napjával lép hatályba. Füzesabony, 2009. szeptember 2. jegyzı. polgármester Füzesabony Város Önkormányzatának 34/2009.(IX.02.) rendelete Füzesabony Város Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 30/2008.(XI.26.) rendelet módosításáról 1. (1) A Szabályzat megnevezése

Részletesebben

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Szabályozási Terv és Helyi Építési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetben

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Szabályozási Terv és Helyi Építési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetben LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Szabályozási

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEK (Vt) ÉPÍTÉSI ÖVEZETEINEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI

A TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEK (Vt) ÉPÍTÉSI ÖVEZETEINEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI 6. sz. melléklet Vegyes területek A TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEK (Vt) ÉPÍTÉSI ÖVEZETEINEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI 11. (1) A településközpont vegyes építési övezetek intézményi, kereskedelmi, szolgáltatási

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 52/2001. (IX. 10.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 52/2001. (IX. 10.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 52/2001. (IX. 10.) számú r e n d e l e t e a Garibaldi u. Korányi F. u. Krúdy Gy. u. - Ószőlő u. közötti terület Szabályozási Tervének elfogadásáról és a Helyi

Részletesebben

TÁLLYA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TÁLLYA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LA-URBE ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu TÁLLYA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI

Részletesebben

DEMECSER VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(VII.29.) Ör

DEMECSER VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(VII.29.) Ör DEMECSER VÁROS ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNE 15/2005.(VII.29.) Ör r e n d e l e t e Demecser Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről A épviselőtestület az Épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

A(z) 4255 HRSZ-Ú FÖLDRÉSZLETRE ( 2009 )

A(z) 4255 HRSZ-Ú FÖLDRÉSZLETRE ( 2009 ) 4001 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Telefon: (42) 524-524 NYÍREGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA A(z) 4255 HRSZ-Ú FÖLDRÉSZLETRE ( 2009 ) A jelen adatszolgáltatás tájékoztató jellegű Nyíregyháza

Részletesebben

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL 0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL BEÉPÍTETTSÉ G meglévő teleknagyság 250 m 2 alatt 250-500 m 2 között 500 m 2 felett 60 (75)* de max.137,5(175) a telek beépítési százalék (% max) m

Részletesebben

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNORMÁNYZATA ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNE 6 / 2012./(III.22.) ÖNORMÁNYZATI RENDELETE HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Hajdúszoboszló

Részletesebben

RENDELET TERVEZET 1. (1) (2) (3)

RENDELET TERVEZET 1. (1) (2) (3) RENDELET TERVEZET Kemeneshőgyész Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2019.(..) önkormányzati rendelete Kemeneshőgyész Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 5/2016.(IV.14.)

Részletesebben

(Főépítészi véleményre alapozva) a szabályozási terven más elnevezéssel szerepel a terület, az összhang megteremtése szükséges.

(Főépítészi véleményre alapozva) a szabályozási terven más elnevezéssel szerepel a terület, az összhang megteremtése szükséges. Önkormányzati válaszok Püspökladány város Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építésügyi Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztályának

Részletesebben

Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása

Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása Szekszárd, 4635 hrsz-ú ingatlan bemutatása Ingatlan-nyilvántartás adatai: Ingatlan címe: Szekszárd, Alkotmány u. 23. Helyrajzi száma: szekszárdi 4635 hrsz.; Fekvése: belterület; Területe: 242 m 2 ; Megnevezése:

Részletesebben

HÉSZ módosítás önkormányzati döntés alapján.

HÉSZ módosítás önkormányzati döntés alapján. Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014.(IX.09.) önkormányzati rendelete Balkány Város Szabályozási Tervének elfogadásáról és a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 3/2009.

Részletesebben

LŐRINCI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

LŐRINCI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LŐRINCI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LŐRINCI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2004. (IV.29.) számú önkormányzati RENDELETTEL jóváhagyott, 23/2005. (XII.15.), 22/2006 (XI. 23.) és 8/2008.

Részletesebben

A rendelet megalkotásának napja: május 27.

A rendelet megalkotásának napja: május 27. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete a Tata Építési Szabályzatáról szóló 38/2005. (XII.06.) önkormányzati rendelet módosításáról Tata Város Önkormányzat

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 41/2003. (VIII. 28.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 41/2003. (VIII. 28.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 41/2003. (VIII. 28.) számú r e n d e l e t e Nyíregyháza általános rendezési terve szabályozási előírások és szabályozási terv központi belterület és Salamonbokor

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1.. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1.. A rendelet hatálya Nádudvar város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2008.(IV.30.) önkormányzati rendelete Nádudvar város Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról 123456 A Képviselőtestület az Épített környezet

Részletesebben

Abádszalók Város Önkormányzatának 3/2010. (II. 11.) számú rendelete. Abádszalók helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításáról

Abádszalók Város Önkormányzatának 3/2010. (II. 11.) számú rendelete. Abádszalók helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításáról Abádszalók Város Önkormányzatának 3/2010. (II. 11.) számú rendelete Abádszalók helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosításáról Abádszalók Város Önkormányzati Képviselőtestülete A helyi

Részletesebben

1. CÍMLAP HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Egységes szerkezetben a módosításokkal

1. CÍMLAP HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Egységes szerkezetben a módosításokkal LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA FT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu 1. CÍMLAP HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI

Részletesebben

(1) A város igazgatási területe a településszerkezeti terv meghatározásainak megfelelően a következő terület felhasználási egységekre tagolódik:

(1) A város igazgatási területe a településszerkezeti terv meghatározásainak megfelelően a következő terület felhasználási egységekre tagolódik: PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2013. (X. 17.) önkormányzati rendelete Püspökladány Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 7/2005. (V. 27.) önkormányzati

Részletesebben

LOVÁSZI KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

LOVÁSZI KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA LOVÁSZI KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA LOVÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 10/2007. (VIII 31.) SZÁMÚ RENDELETE A KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL - egységes szerkezetben - Lovászi község Önkormányzata

Részletesebben

2009.03.12. du. 3:13 C:\hivatal\kozlony\download\2009_14.doc Horváth János 1. oldal, összesen: 5

2009.03.12. du. 3:13 C:\hivatal\kozlony\download\2009_14.doc Horváth János 1. oldal, összesen: 5 Kaposvár megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2009. (II.27) önkormányzati rendelete Kaposvár Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló, többször módosított 70/2005.(XII.15.)

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 27/2009.(IX.04.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: a Helyi Építési Szabályzatról Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005.(V.10.) Ök. sz. rendelete. Kozármisleny község helyi építési szabályzatáról szóló

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005.(V.10.) Ök. sz. rendelete. Kozármisleny község helyi építési szabályzatáról szóló Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005.(V.10.) Ök. sz. rendelete a Kozármisleny község helyi építési szabályzatáról szóló 10/2003. (VII.3.) Ök. sz. rendelet módosításáról Kozármisleny

Részletesebben

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA. Egységes szerkezetben

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA. Egységes szerkezetben HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA Tartalom: A 15/2004.(X.01.)SZ. ÖNORMÁNYZATI RENDELETE, MÓDOSÍTVA A 11/2005.(V.19.) SZ., A 22/2008.(XI.20.), A 15/2009. (X.15.) ÉS A 15/2010. (IX.09.) SZ.

Részletesebben

VEDER UTCA - VIHAR UTCA - RAKTÁR UTCA - BEREND UTCA

VEDER UTCA - VIHAR UTCA - RAKTÁR UTCA - BEREND UTCA ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30./2003. (IX.08.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE AZ ÓBVSZ-RŐL SZÓLÓ 32/2001.(XI.30) Ö.K. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL valamint A BUDAPEST III. kerület VEDER UTCA

Részletesebben

ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK BEÉPÍTÉSÉNEK ELŐÍRÁSAI. 1. táblázat Lakó övezetek beépítésének előírásai

ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK BEÉPÍTÉSÉNEK ELŐÍRÁSAI. 1. táblázat Lakó övezetek beépítésének előírásai /013.(VI.30.) Önk. rendelettel jóváhagyott HÉSZ 5. melléklete ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK BEÉPÍTÉSÉNEK ELŐÍRÁSAI 1. táblázat Lakó övezetek beépítésének előírásai // (m ) min-max 3 Nagyvárosias lakóterület építési

Részletesebben

NYÍRBÁTOR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT JÓVÁHAGYVA A 17/2008.(X.31.)SZ. RENDELETTEL

NYÍRBÁTOR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT JÓVÁHAGYVA A 17/2008.(X.31.)SZ. RENDELETTEL LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA FT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu NYÍRBÁTOR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

BÉCSI ÚT - KISCELLI UTCA - SAN MARCO UTCA - KENYERES UTCA

BÉCSI ÚT - KISCELLI UTCA - SAN MARCO UTCA - KENYERES UTCA ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27./2003. (IX.08.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE AZ ÓBVSZ-RŐL SZÓLÓ 32/2001.(XI.30) Ö.K. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL valamint A BUDAPEST III. kerület BÉCSI ÚT -

Részletesebben

1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Rendelettel jóváhagyandó. /2014.(..) számú rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról

1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Rendelettel jóváhagyandó. /2014.(..) számú rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról 1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Rendelettel jóváhagyandó. /2014.(..) számú rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról Lajosmizse Városának Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

TARCAL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Egységes szerkezetben a módosításokkal

TARCAL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Egységes szerkezetben a módosításokkal LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338~Fax: 06-46-504-339 Mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu TARCAL KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI

Részletesebben

SZOLNOK S Z A B Á L Y O Z Á S I T E R V H I B A J A V Í T Á S A A S Z É C H E N Y I V Á R O S R É S Z / 4 5 H R S Z T E L K É N

SZOLNOK S Z A B Á L Y O Z Á S I T E R V H I B A J A V Í T Á S A A S Z É C H E N Y I V Á R O S R É S Z / 4 5 H R S Z T E L K É N SZOLNOK S Z A B Á L Y O Z Á S I T E R V H I B A J A V Í T Á S A A S Z É C H E N Y I V Á R O S R É S Z 8 9 3 9 / 4 5 H R S Z T E L K É N 2 0 1 8. EGYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ 1 2018 VÁTERV95 A dokumentációt

Részletesebben

11/2002. (VI. 3.) rendelete

11/2002. (VI. 3.) rendelete BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 11/2002. (VI. 3.) rendelete a Budapest XVI. kerület Bökényföldi út Zsemlékes út Íjász utca E-TG keretövezet által határolt terület szabályozási tervéről (Egységes

Részletesebben

2 A R. 4.. (1) (2) (3) bekezdése az alábbiak szerint változik:

2 A R. 4.. (1) (2) (3) bekezdése az alábbiak szerint változik: Kisbajcs község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2009 (VIII.25.) rendelete a helyi építési szabályzatáról szóló 4/2006. (III.1.) rendelet módosításáról Kisbajcs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1. A R. 2. -a kiegészül az alábbi új (4) bekezdéssel, mellyel egyidejűleg a korábbi (4)-(8) bekezdéseinek számozása (5)-(9) bekezdésekre módosul:

1. A R. 2. -a kiegészül az alábbi új (4) bekezdéssel, mellyel egyidejűleg a korábbi (4)-(8) bekezdéseinek számozása (5)-(9) bekezdésekre módosul: Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének /2011.. rendelete a Budapest, IX. ker. VÁGÓHÍD UTCA ÉS KÖRNYÉKE Soroksári út Haller utca Nagyvárad tér Szent László Kórház

Részletesebben

I. FEJEZET Általános előírások. 1.. A rendelet hatálya. 2.. Belterületi határmódosítás

I. FEJEZET Általános előírások. 1.. A rendelet hatálya. 2.. Belterületi határmódosítás MEZŐÖVESD VÁROS ÖNORMÁNYZATA ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNE 7/2004.(IV.21.) ÖNORMÁNYZATI RENDELETE MEZŐÖVESD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL 1 A épviselőtestület az Épített környezet

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1.. A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK. 1.. A rendelet hatálya Nádudvar város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2008.(IV.30.) önkormányzati rendelete Nádudvar város Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról 123 A Képviselőtestület az Épített környezet

Részletesebben

SZENTPÉTERSZEG KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

SZENTPÉTERSZEG KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA A 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 32.. 6a) pontja szerinti állami főépítészi eljárás dokumentációja: SZENTPÉTERSZEG KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA a Helyi építési szabályzat Ipari gazdasági

Részletesebben

1. C Í M L A P Szikszó város Településrendezési Terve Helyi Építési Szabályzat és. Szabályozási Terv

1. C Í M L A P Szikszó város Településrendezési Terve Helyi Építési Szabályzat és. Szabályozási Terv LA-URBE ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Tel: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu V+A VISZLAI ÉPÍTÉSZ IRODA Kft. 3531 Miskolc, Győri Kapu

Részletesebben

BALKÁNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. 2. kötet ELFOGADVA A 3/2009. (II.06.) SZ.

BALKÁNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. 2. kötet ELFOGADVA A 3/2009. (II.06.) SZ. BALKÁNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT 2. kötet ELFOGADVA A 3/2009. (II.06.) SZ. RENDELETTEL Megrendelő: Balkány város Polgármesteri Hivatala Balkány Rákóczi

Részletesebben

27. A Rendelet 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az épületek elhelyezésének övezeti előírásait az 1.21.melléklet tartalmazza.

27. A Rendelet 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az épületek elhelyezésének övezeti előírásait az 1.21.melléklet tartalmazza. Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16./2018. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról szóló 9/2007. (IX.01.) önkormányzati rendelet módosításáról Szentkirályszabadja

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK../2017. (...) önkormányzati rendelete

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK../2017. (...) önkormányzati rendelete DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK../2017. (...) önkormányzati rendelete Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 8/2003. (V. 23.) Kr.

Részletesebben

(2) A rendelet 2. (4-8) bekezdéseinek számozása (5-9)-ra módosul.

(2) A rendelet 2. (4-8) bekezdéseinek számozása (5-9)-ra módosul. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének /2011.. rendelete a Budapest, IX. ker. VÁGÓHÍD UTCA ÉS KÖRNYÉKE Soroksári út Haller utca Nagyvárad tér Szent László Kórház

Részletesebben

Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 28/2001.(VII.20)Ök. számú rendelete

Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 28/2001.(VII.20)Ök. számú rendelete Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 28/2001.(VII.20)Ök. számú rendelete a Budapest, XXIII. kerület Helsinki út Hold u. MÁV vasútvonal által határolt terület szabályozási tervéről

Részletesebben

a BUDAPEST, III. KERÜLET KASZÁSDŰLŐ ÉS KÖRNYÉKE Bécsi út Bojtár utca Csillaghegyi út 19916/5 hrsz telek által határolt terület

a BUDAPEST, III. KERÜLET KASZÁSDŰLŐ ÉS KÖRNYÉKE Bécsi út Bojtár utca Csillaghegyi út 19916/5 hrsz telek által határolt terület ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2002. (VII.4.) RENDELETE a BUDAPEST, III. KERÜLET KASZÁSDŰLŐ ÉS KÖRNYÉKE Bécsi út Bojtár utca Csillaghegyi út 19916/5 hrsz telek által határolt

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 70/2003. (XII. 17.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 70/2003. (XII. 17.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 70/2003. (XII. 17.) számú r e n d e l e t e az Általános Rendezési Terv Benczúr tér és környékére (Széchenyi u. Szarvas u. Arany J. u. Toldi u. közötti terület)

Részletesebben

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZLÖNYE

ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZLÖNYE XI. évfolyam 4. szám ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZLÖNYE HIVATALOS LAP 2010. MÁJUS 25. TARTALOM A KÖZGYŰLÉS RENDELETE ZMJVK 19/2010. (V.25.) ÖR. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatának

Részletesebben

RAKTÁR UTCA - VIHAR UTCA - HUNOR UTCA - HÉVÍZI ÚT - KUNIGUNDA ÚTJA

RAKTÁR UTCA - VIHAR UTCA - HUNOR UTCA - HÉVÍZI ÚT - KUNIGUNDA ÚTJA ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 34/2003. (X.2.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE AZ ÓBVSZ-RŐL SZÓLÓ 32/2001.(XI.30) Ö.K. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL valamint A BUDAPEST III. kerület RAKTÁR UTCA -

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 23/2015. (XI. 30.) számú Önkormányzati rendelete Pilis Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 10/2010. (VI.02.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

területfelhasználási egységekbe sorolja.

területfelhasználási egységekbe sorolja. Kisunyom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (IX. 11.) önkormányzati rendelete a község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 3/2000. (VI. 19.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROS VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉVI MÓDOSÍTÁSA

BALMAZÚJVÁROS VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉVI MÓDOSÍTÁSA 15/2008. (V. 24.) sz. rendelet BALMAZÚJVÁROS VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK 2008. ÉVI MÓDOSÍTÁSA Balmazújváros Város Önkormányzati Képviselő-testülete 46/2000.(XII. 15.) B.újv. Ör. sz. rendeletével

Részletesebben

110/2012 (IX. 10.) sz. kt. határozat

110/2012 (IX. 10.) sz. kt. határozat 110/2012 (IX. 10.) sz. kt. határozat Csór Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról

Részletesebben

PALLAS. 21/2005.(VI.24.) sz. rendelet. Té.T. Bt.

PALLAS. 21/2005.(VI.24.) sz. rendelet. Té.T. Bt. Törökszentmiklós város Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve 2005. 21/2005.(VI.24.) sz. rendelet PALLAS Té.T. Bt. Településépítészeti és Térinformatikai Szolgáltató Betéti Társaság 3580 Tiszaújváros,

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

Cegléd város településfejlesztési koncepciójának és településrendezési eszközeinek felülvizsgálata, módosítással érintett területek

Cegléd város településfejlesztési koncepciójának és településrendezési eszközeinek felülvizsgálata, módosítással érintett területek 2 Tervezett területfelhaszn álás, övezet Jelenlegi területfelhasználá s, övezet Terület mérete A termálfürdő melletti tó környékének rendezése, a tó mellett egy zöldsáv kialakítása, azután vegyes területbe

Részletesebben

P E T Ő H Á Z A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS

P E T Ő H Á Z A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS REGIOPLAN KÖRNYEZET ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, APÁCA U. 44. TEL/FAX.: 96/529751, 311304 email: regioplan@regioplan.hu Munkaszám. Rp.I.1136 P E T Ő H Á Z A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

a többször módosított Újhartyán község Helyi Építési Szabályzatáról szóló

a többször módosított Újhartyán község Helyi Építési Szabályzatáról szóló ÚJHARTYÁN VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11./2016.(VI. 29. ) sz. rendelete a többször módosított Újhartyán község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 16/2012.(V.24.) számú Kt. R e n d e l e t

Részletesebben

Telkibánya Község Önkormányzata 17/2004. (XII. 20.) sz. rendelete Telkibánya Község Helyi Építési Szabályzatáról

Telkibánya Község Önkormányzata 17/2004. (XII. 20.) sz. rendelete Telkibánya Község Helyi Építési Szabályzatáról Telkibánya Község Önkormányzata 17/2004. (XII. 20.) sz. rendelete Telkibánya Község Helyi Építési Szabályzatáról TELKIBÁNYA KÖZSÉG Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló,

Részletesebben

Vizsoly község Helyi Építési Szabályzata VIZSOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2008.(VIII. 27.) számú rendelete

Vizsoly község Helyi Építési Szabályzata VIZSOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2008.(VIII. 27.) számú rendelete VIZSOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2008.(VIII. 27.) számú rendelete VIZSOLY KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL I. F E J E Z E T Vizsoly község önkormányzatának

Részletesebben

ÓBVSZ 9/39b. számú melléklete. I. fejezet A Szabályozási Tervlap szabályozási elemei

ÓBVSZ 9/39b. számú melléklete. I. fejezet A Szabályozási Tervlap szabályozási elemei 69/2007. (2008.I.14.) RENDELET 2. számú melléklete ÓBVSZ 9/39b. számú melléklete Kiegészítő előírások a Budapest III. kerület Békásmegyer, Királyok útja, Hadrianus utca, Hatvany Lajos utca és Sarkadi utca

Részletesebben

RAJZI SZABÁLYOZÁSI ELEMEK Nem települési döntési szint FELÜLETEK Települési döntési szint HATÁRVONALAK... polgármester I. rendű közlekedési célú közterület II. rendű közlekedési célú közterület (belterületen

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (VI. 30.) önkormányzati rendelete Mezőkövesd Város Önkormányzata épviselő-testületének 17/2011. (VI. 30.) önkormányzati rendelete Mezőkövesd város Szabályozási Tervéről és a Helyi Építési Szabályzatról Mezőkövesd Város Önkormányzatának

Részletesebben

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Szabályozási Terv és Helyi Építési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetben

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Szabályozási Terv és Helyi Építési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetben LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Szabályozási

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30/2005. (VI.29.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRÓL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30/2005. (VI.29.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK JÓVÁHAGYÁSÁRÓL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 30/2005. (VI.29.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE a Budapest III. kerület Harsány lejtő 20039/2 út EV övezet nyugati határa 20 067/2 telek déli határa Domoszló

Részletesebben

HEJŐKERESZTÚR ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL és SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL

HEJŐKERESZTÚR ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL és SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL NÉMETH ÉS TÁRSA Településrendezési és Építészeti Tervező Iroda Bt. 3521 Miskolc, Miskolci u. 48. HEJŐKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HEJŐKERESZTÚR ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL és SZABÁLYOZÁSI

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. ( ) számú önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. ( ) számú önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. ( ) számú önkormányzati rendelete az Önkormányzat 11/2008. (III. 28.) számú rendeletével jóváhagyott Újpest 3. számú városszerkezeti

Részletesebben

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (XI.03.) ÖR. sz. rendelete

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (XI.03.) ÖR. sz. rendelete HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2011. (XI.03.) ÖR. sz. rendelete Hajdúbagos Község Szabályozási Tervének és Helyi Építési Szabályzatának elfogadásáról Hajdúbagos Község Önkormányzatának

Részletesebben

Pomáz, Alcsevicze északi része Szabályozási Terv és a HÉSZ módosítása JANUÁR

Pomáz, Alcsevicze északi része Szabályozási Terv és a HÉSZ módosítása JANUÁR Pomáz Város Önkormányzata 1/2008. (I. 18.)rendelete a Helyi Építési Szabályzatról szóló a 32 /2006. (2007. 03. 06.) sz. önkormányzati rendelet osításáról POMÁZ Város Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

BAKONYBÁNK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL

BAKONYBÁNK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL Bakonybánk 8/2003. (X. ( 30.) ök. rendelettel megállapított Helyi Építési Szabályzat BAKONYBÁNK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2014. (..) rendelettervezete a 8/2003. (X. 30.) rendelettel

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ÓZD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2011. (V. 20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ÓZD VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat 38/2007. (XII. 21.) rendelettel módosított 32/2004. (IX. 27.) rendelete a Budapest, XVI. kerület Biztató út - Árpádföldi sor - HÉV vonal - (117579) hrsz. közterület

Részletesebben

Üllői út Haller utca Mester utca által határolt terület) Kerületi Építési Szabályzatáról szóló. 25/2016. (XI.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Üllői út Haller utca Mester utca által határolt terület) Kerületi Építési Szabályzatáról szóló. 25/2016. (XI.22.) önkormányzati rendelet módosításáról Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2018. (VI.26.) önkormányzati rendelete a Budapest, IX. ker. KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS Rehabilitációs Terület (Ferenc körút Üllői

Részletesebben

13/2001. (VIII.29.) 18/1993. (VI.

13/2001. (VIII.29.) 18/1993. (VI. Ercsi Város Önkormányzatának 13/2001. (VIII.29.) Kt. számú rendelete a többször módosított 18/1993. (VI. 29.) Kt. Ercsi Nagyközség helyi építési szabályzat 19. -ának kiegészítéséről, illetve módosításáról,

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelete a Budapest XVII. kerület Pesti út Oszlop utca - Anna utca Szőlőtőke utca Sisakos

Részletesebben

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete Ózd város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete Ózd város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről LA-URBE ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011.

Részletesebben

Taksony Helyi Építési Szabályzatának módosítása

Taksony Helyi Építési Szabályzatának módosítása BAU-URB Tsz.: 59/2014. Tervező és Tanácsadó Kft. 1112.Budapest, Dayka Gábor utca 94. Tel/Fax.: 319-36-44 Taksony Helyi Építési Szabályzatának módosítása Budapest, 2015. november hó Szabályozási Terv (bel-

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 7/2005. (II. 21.) rendelete A Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló 30/2000. (VII. 14.) rendelet ódosításáról és a Budapest, XVI. kerület Újszász

Részletesebben

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLETEN. A. Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek 1.

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLETEN. A. Az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó paraméterek 1. 13. melléklet a 10/2007.(Vlll.10.) önkormányzati rendelethez 1 TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLETEN 13.1 Az Lk-1 jelű építési övezet 2.legkisebb telekterület 800 m2, saroktelek

Részletesebben

Az építési övezet jele legkisebb legnagyobb legnagyobb megengedett legkisebb megengedett legkisebb legnagyobb. szintterületi mutatója

Az építési övezet jele legkisebb legnagyobb legnagyobb megengedett legkisebb megengedett legkisebb legnagyobb. szintterületi mutatója Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010. (III.23.) önkormányzati rendelete a Budapest Hegyvidék XII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 14/2005.

Részletesebben

TATA, Gábor Á. Deák F. utca sarok ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

TATA, Gábor Á. Deák F. utca sarok ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA LT - PLA BT. 2800 Tatabánya, Tátra u. 1/A TATA, Gábor Á. Deák F. utca sarok ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA - 2018 - Tervező: LÁSZLÓ TIBOR okl. építészmérnök TT-1/11-0086 JÓVÁHAGYADÓ MUKARÉSZ Tata Város

Részletesebben

4.. Szabályozási elemek

4.. Szabályozási elemek 4.. Szabályozási elemek (1) A szabályozási terv kötelező elemeinek jelmagyarázatát a szabályozási terv tartalmazza (2) Kötelező szabályozási elemek: A közterületek és egyéb funkciójú területek határa,

Részletesebben

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark Befektetõi ajánlat Csalánosi Lakópark T E R V E Z Z E V E L Ü N K J Ö V Õ J É T! BEFEKTETÉSI LEHETÕSÉG Kecskemét, a közel 110 ezer lelket számláló hírös város, az Alföld dinamikusan fejlõdõ települése,

Részletesebben

GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében

GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében 2019. február GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4

Részletesebben

Vizslaparki út Petőfi utca sarkán lévő eladó építési terület

Vizslaparki út Petőfi utca sarkán lévő eladó építési terület Vizslaparki út Petőfi utca sarkán lévő eladó építési terület Tulajdonos: Indotek Vagyonkezelő Zrt. Cím: 1148 Budapest, Kerepesi út 52. Email: indotek@indotek.hu Kapcsolat: Balázs Piri Balázs Tel:30/445

Részletesebben

7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata

7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata 7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata Az ingatlanok értékbecslése kapcsán gyakran felmerül egy adott ingatlan

Részletesebben

1. A településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítása január 16. ELŐTERJESZTÉS

1. A településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítása január 16. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. január 16-ai soron kívüli ülésére 1. napirend Tárgya: Előadó: A településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítása Tabányi

Részletesebben

16/2017. (VIII.16.) 21/ 2009.(XII.

16/2017. (VIII.16.) 21/ 2009.(XII. Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (VIII.16.) önkormányzati rendelete Kozármisleny város helyi építési szabályzatáról szóló 21/ 2009.(XII. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2013.(V.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2013.(V.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 25/2013.(V.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Siófok város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 23/2005.(IV.29.) számú rendelet módosításáról

Részletesebben

b) Vegyes terület ba) Településközponti vegyes c) Üdülő terület d) Gazdasági terület Gksz jelű e) Különleges terület

b) Vegyes terület ba) Településközponti vegyes c) Üdülő terület d) Gazdasági terület Gksz jelű e) Különleges terület Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. (.) önkormányzati rendelete Vasszécseny Község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról, valamint Helyi Építési Szabályzatáról szóló 2/2005. (II.25.)

Részletesebben

Petőháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2011. (V. 30.) Kt. határozata a településszerkezeti terv módosításáról

Petőháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2011. (V. 30.) Kt. határozata a településszerkezeti terv módosításáról REGIOPLAN KÖRNYEZET ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, APÁCA U. 44. TEL/FAX.: 96/529751, 311304 email: regioplan@regioplan.hu Petőháza Község Önkormányzata Képviselőtestületének 62/2011. (V. 30.) Kt.

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004.(VII.15.) önkormányzati rendelete

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004.(VII.15.) önkormányzati rendelete Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004.(VII.15.) önkormányzati rendelete Nyírbátor Város Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási terve jóváhagyásáról (egységes szerkezetben) A Képviselőtestület

Részletesebben

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT TMT Településrendezési és Műszaki Társulás 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 2. Tel / Fax: (56) 419 087 e mail: tmt@chello.hu Sz: 68 / 2000. CIBAKHÁZA NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben