A 10 év alatti korosztály bevezetése a sportba. Képességfejlesztés gimnasztikai gyakorlatok alkalmazásával ügyesség-, és erőfejlesztés párhuzamosan

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 10 év alatti korosztály bevezetése a sportba. Képességfejlesztés gimnasztikai gyakorlatok alkalmazásával ügyesség-, és erőfejlesztés párhuzamosan"

Átírás

1 A 10 év alatti korosztály bevezetése a sportba. Képességfejlesztés gimnasztikai gyakorlatok alkalmazásával ügyesség-, és erőfejlesztés párhuzamosan az ízületi mozgékonyság megtartásával.

2 Alapfogalmak, edzéselméleti törvényszerűségek A sportfelkészítés rendszerben, ún. edzésrendszerben működik. Elemei, annak törvényszerűségei ill. ezek szakszerű felhasználása határozza meg a képzés színvonalát, a későbbi eredményességet. E működési folyamatot az állandó, aktuális elemzések és igazodások jellemzik. Alkotóelemek, tudomány területek: Anatómia, élettan Edzéselmélet Fizika, Sport/analítika Sport/pedagógia, Sport/pszichológia Informatika és egyéb tudományágak Stb

3 A téma időszerűségének indoklása Problémák a testnevelés és sport oktatásában A testnevelés oktatási metodikája nélkülözi az edzéselmélet által meghatározott törvényszerűségeket! A cél megfogalmazása pedig egyértelmű: egészséges ifjúság, élethosszig tartó sportolási igény kialakítása! (szenzitív kor figyelmen kívül hagyása, a tanévek egymásra épülésének tervezési hiánya pl. órarendkészítés, NETFIT mérés hiányos és azonos minden korosztályban, stb.) Az élsport elsődleges célkitűzése az eredményesség. Az elsődleges cél az emberi szervezet (sportolónk) felkészítése a nagyobb teljesítmény elérésére! Az emberi szervezet a legfinomabban és legérzékenyebben működő rendszer.

4 Statisztikai adatok Az eredmények szerint Magyarországon a 6-8 éves gyermekek több mint 20%-a túlsúlyos vagy elhízott (fiúk 20,5%, lányok 21,9%). Magyarország jó úton jár a gyermekkori elhízás megelőzésében, hiszen 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya, de minden ötödik magyar kisiskolás még mindig túlsúlyos vagy elhízott írja az MTI az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye alapján, amelyet az elhízás szerdai világnapja alkalmából adtak ki. Nőtt a halálozások száma (KSH 2016) Az egészségtudatosság javul, az egészség-magatartás kevésbé. A Tartáskorrekciós mozgásanyag elsődleges célja a primer prevenció. A szerzők ajánlása szerint a programot a testnevelésóra gimnasztikai anyagába integrálva dolgozták ki, így minden gyermek számára hozzáférhető. Tapasztalatok! A sérült, műtött élsportolók statisztikája!!!

5 Az edzőkre háruló feladatok A sportolni vágyó gyermekek száma megnőtt!!! (TAO; hazai rendezésű világversenyek sokasága, sikerei; egyebek). Ez esélyt ad a pozitív irányba történő elmozdulásra! Vannak sportágak, ahol kevés az edzői létszám az igény a TF ez évben bevezetett edzőképzésében megvalósulni látszik. Tapasztalatok! Az eddig leírtak alapján, a sportegyesületekbe jelentkező gyermekek képzésének megtervezésében megnőtt a prevenciós feladatok alkalmazásának igénye! A képzésben a szenzitív időszakok figyelembevétele értelemszerű. Az alkalmazott mozgásanyagok - a szenzitivitást figyelembe véve - elsődlegesen általános célkitűzést kapnak, az erre épülő speciális képzés csak ezután következhet! Mindkét félnek ez az érdeke!!! (Indok: egészséges testfejlődés, könnyebb átállás más sportágra, sérülések elkerülésének megalapozása, pontos mozgásvégrehajtás megalapozása, stb.)

6 A gimnasztika szerepe a kajak-kenu sportág képzési anyagában A kajak-kenu sportágról az itt ülők közül én tudok a legkevesebbet. A gimnasztika mozgásanyagáról, annak felhasználásáról viszont tapasztalatokkal szolgálhatok! Az elképzeléseimet a mozgásanyag hasznosíthatóságáról 2 szinten ismertetem: 1. Általános ún. előkészítő szerepe a képzésben; 2. A kajak-kenu fő mozgásaihoz felhasználható képzést és prevenciót szolgáló mozgásanyag a fő címben említett 10 év alatti korosztálynál.

7 Szenzitív időszakok Naptári/ fejlődési kor Fiúk 9-12 és Lányok 8-11 Alapvető sport képességek-készségek - Fogékonyság a mozgástanulásra

8 Sport képesség-készség komplex Dubecz József 2006

9 Koordinációs képességek Gyorsasági koordinációs képesség; Mozgásérzékelés képesség (kinesztézis); Egyensúlyozás képesség (statikus, dinamikus, vegyes); Ritmus képesség (érzékelés, visszaadás, tartás); Reakció, reagálási képesség; (adott egyszerű jelre; váratlan, ismeretlen jelre); Téri-tájékozódó képesség; Differenciális irányító képesség; Összekapcsolási átlátási képesség; Egyéb speciális koordinációs képességek.

10 Kognitív képességek Érzékelés képesség szelektálás izolálás; Észlelés képesség analizálás osztályozás; Emlékezeti képesség előhívó felidéző pontossági képzelet; Megfigyelési képesség részletesség felbontási tartomány; Absztraháló, integráló, oksági viszony feltáró képesség; Kombinációs döntési képesség; Speciális gondolkodási képességek ( kajak-kenu: túlélés a speciális gondolkodás középpontjában).

11 Hajlékonyság, ízületi mozgékonyság, az izom ellazításának képessége Az izom nyugalmi állapotban hosszú. Ha pedig terheljük, összehúzódik. Így adja le az energiát. Az izomzat ugyanis terhelés hatására, egyre kevésbé képes a megnyúlni, nyugalmi állapotot elérni, egyre inkább az összehúzott állapotban marad. Ez érezhető is a teljesítmény csökkenésén. A fáradtság jó. Ez a szervezet védekező mechanizmusa, amely a túlélést segíti. Szabályozza a megterhelést, védi az izomzatot, csontozatot, szívet, ér- és nyirokrendszert. Az izom egyébként alapvetően nem nagyon fáj. A bemerevedett izomtól az ízület, vagy a csonthártya fáj.

12 A futás nemhogy rosszat nem tesz az ízületeknek, ma már klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy a futók ízületei jobbak, mint a nem futóké. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a futók az átlagnál jobban igénybe veszik ízületeiket, ezért a szervezet "megjavítja", fokozza a porctermelést. Igen, a porc vissza tud épülni. Tud fejlődni. Negyven, ötven éves korban és később is! Másrészt pedig az ízületi fájdalmakért, a fáradásos törésért, a csonthártyagyulladásért is az elhanyagolt, fáradt izom a felelős. Illetve hát az izom gazdája, aki "úgy" hagyta. Berövidülten. Feszülten. A lényeg, hogy tartsuk lazán az izomzatot, mert az csak úgy egészséges! Az emberi test egy összetett rendszer, ha valahol valamilyen diszfunkció alakul ki, az szétterjed, a hatásai egészen máshol jelentkeznek, mint ahol a baj gyökere van. Ha nem, vagy alig nyújtunk, és valahol valami fájdalom keletkezik a testben, soha nem a helyben kezelés a hosszú távú megoldás!

13 A gimnasztikai gyakorlatok hatás mechanizmusa Agonista izomtevékenység A munkát végző, a mozgás létrejöttében főszerepet játszó izomcsoport működése Antagonista izomtevékenység Passzív elernyedésükkel és megnyúlásukkal lehetővé teszik az agonista izomcsoportok működését. Statikus gyakorlat Izometriás izomműködés jellemzi (az izom hossza nem változik). Kiindulóhelyzetből a testrész/vagy az egész test elmozdulása után a testrész/vagy az egész test helyzetét megtartjuk. Dinamikus gyakorlat Izotóniás izomműködés jellemzi (az izom hossza változik). Ez gyakorlat legalább 1 mozgásos alapformát tartalmaz.

14

15 Izomtapadások a gerincen. A gerincsérv az elhanyagolt izmok húzása miatt alakul ki. Az izmok elmozdítják a csigolyákat

16 Minden mindennel összefügg. A rendszer egy egészet alkot. Ha az egyik elem sérül, az hatással van a többire. A térdfájdalom rendszerint egy elhanyagolt izom következménye.

17

18 A gimnasztika szerepe a mozgásoktatás folyamatában A gimnasztika a mai értelmezés szerint az általánosan és sokoldalúan képző gyakorlatokat, a sportágak előkészítő, fejlesztő és szinten tartó gyakorlatait, valamint az ember természetes mozgásait foglalja magába. A gimnasztika a testkulturális mozgásos cselekvések rendszerében egy olyan testgyakorlati ág, amely az ember törzsfejlődése (filogenezise) során kialakult alapvető, elemi mozgásmintákat rendszerezi, e mozgások variációiból és kombinációiból összeállított gyakorlatokkal az ember motoros képességeinek megalapozását, fejlesztését, szinten tartását célozza meg (Metzing, 1996). Az általánosan és sokoldalúan ható, a motorikus teljesítményt megalapozó, előkészítő gimnasztika gyakorlatok sportág semlegesek, sportág függetlenek. A gimnasztika nem egy sportág elkötelezettje, nem egy sportág része! Mozgásanyagát minden sportág, valamint a testnevelés/ gyógytestnevelés is felhasználja. A sajátos sportági képzést segítő gimnasztikai gyakorlatok azonban sportágspecifikusak. A gimnasztika gyakorlatok végrehajtásának technikáját, szabályait, törvényszerűségeit, kritériumait és követelményeit mindig a célul kitűzött, a szervrendszerekre kifejtett hatások elérése diktálja, determinálja.

19 Eszköz nélküli-, és eszközzel alkalmazott gyakorlatok 1. Természetes gyakorlatok járások, futások, ugrások, emelések, hordások, leengedések, küzdőgyakorlatok (tolások, húzások és birkózások), kúszások, mászások, egyensúlygyakorlatok. 2. Szabadgyakorlati alapformákra épülő gyakorlatok a. szabadgyakorlatok Testre gyakorolt hatásuk szerint: erősítő, nyújtó és ernyesztő hatású gyakorlatok. Testrészek szerint: nyakgyakorlatok, kargyakorlatok, törzsgyakorlatok (hasgyakorlatok, hátgyakorlatok, oldalgyakorlatok), lábgyakorlatok. A gyakorlat szerkezete szerint: egyszerű és összetett gyakorlatok. Egyéb felosztás szerint: koordinációt fejlesztő gyakorlatok, légzőgyakorlatok. b. társas gyakorlatok c. csoportos gyakorlatok

20 Izolált kar-, láb-, törzs gyakorlatok (általánosan képző) A hibajavítást meghatározó szempontok: A végrehajtásban közvetlen résztvevő, érintett izmok a mozdulatlan/statikus testrészek izomműködései! A végrehajtásban résztvevő ízületek tulajdonságai ízületi mozgáshatár, az ízületre jellemző mozgások ismerete.

21 Az előkészítő gimnasztikai mozgások rendszere 1. Szabadgyakorlatok 2.Szer- és kéziszer gyakorlatok Támaszhelyzetek (k.h.) tartásos gyakorlatelemek Karmozgások Törzsmozgások Lábmozgások Összetett gyakorlatok stb. Pl.: bordásfal

22 Támaszhelyzetek és tartásos gyakorlatelemek (kiinduló helyzetek) Állások Ülések Térdelések Fekvések Kéz- és lábtámaszok Kéztámaszok Egyéb támaszok

23 Karmozgások Statikus Ujjtartások Kéztartások Kartartások: nyújtott,hajlított,vegyes Ujjmozgások Kézmozgások Alkarmozgások Dinamikus Karmozgások: lebegtetések,lengetések,lendítések; körzések, emelések,leengedések, karhúzások, karfordítások, karhullámok, ejtések, rázások; összetett karmozgások.

24 Törzsmozgások Statikus helyzetek Hajlítások statikus fokozatai (4) Döntések statikus fokozatai (3) Dőlések Törzsívek Fordítások Összetett helyzetek Dinamikus törzsmozgások Törzshajlítás Törzskörzések Törzslendítések Törzsejtések Törzshullámok Összetett mozgások

25 Lábmozgások Lábfejtartások Lábtartások: nyújtott hajlított Statikus helyzetek Dinamikus lábmozgások Lábfejmozgások: lábfej és bokagyakorlatok,sarokemelések és leengedések,ruganyozók Lábmozgások: emelés-leengedés, lengetés-lendítés, fordítás, körzés, láb- és térdhúzás, térdhajlítás és nyújtás, összetett lábmozgás.

26 Összetett gyakorlatok

27

28 Összetett gyakorlatok (általánosan képző) Célja a több, mint 400 (megnevezhető) izomkötegünk beidegzése által a motoros egységek működtetése; a sokirányú figyelem kialakítása a sportmozgások gyakorlásával; az egyre több ízületi helyzet/mozgás bekapcsolásának képesség fejlesztése a bonyolult mozgásformák gyakorlásával; a tudatos mozgástanítás!!!! STB. 2 kéz, 2 láb - mozgásainak szempontjai: a testrész ízületei és azok sajátosságaiból adódó mozgási lehetőségek kihasználása; a gyakorlatok térbeli szerkeszthetőségének figyelembe vétele (pl.: szögállás, jobb kar mellső-, bal kar oldalsó középtartásban bal karral karkörzés lefelé rossz gyakorlat szerkesztés!; Tér-idő-dinamikai jegyek változtatása Oka: a térérzékelés, ritmusképesség, valamint a gyorsasági koordináció fejlesztése!

29 A gimnasztikai gyakorlatok mozgásszerkezete Térbeli jellemzők Időbeli jellemzők Dinamikai jellemzők A test elhelyezkedése a térben (kiinduló helyzetek, szerhez viszonyított helyzet); A mozgás terjedelme ( a kh.-től a befejező helyzetig megtett távolság, a mozgás amplitúdója stb.); A testrészek egymáshoz képesti helyzetének, viszonyának megváltozása; A helyváltoztatás (az egész test másik helyre kerül). A mozgás időtartama; sebessége; tempója; üteme. A gyakorlatok erőbeli szerkezetének változása, kapcsolata határozza meg. Az izomerő és a külső ható erők határozzák meg.

30 Koordinációs képességfejlesztés gimnasztikával

31

32 Izolált gyakorlatok (általánosan-, és speciálisan képző) Dinamikus kargyakorlatok Nyújtó: körzések; húzások; lendítések; stb. Erősítő: emelés, leengedés; karfordítás; karhajlítás, nyújtás; tölcsérkörzés; lebegtetés; stb. Törzsgyakorlatok - hasizom Nyújtó: hajlítás hátra; törzsforgatás; hason fekvésben passzív hajlítás hátra (statikus); stb. Erősítő: ülésben, fekvésben, függésben végzett lábgyakorlatok; ülésből ereszkedés hanyattfekvésbe és vissza; mellső fekvőtámasz tartása (statikus); stb.

33 Törzsgyakorlatok - hátizom Nyújtó: törzshajlítás előre; fordításban hajlítás előre; stb. Erősítő: döntések; hason fekvésben törzsemelések; tartásjavító törzshajlító-, és feszítő gyakorlatok; hátsó fekvőtámasz tartása (statikus); stb.

34 Törzsgyakorlatok oldalizom Nyújtó: hajlítások oldalra; fordítások oldalra különböző síkokban (vízszintes, függőleges); stb. Erősítő: - állásban törzsdöntésben fordítás; oldalfekvésben törzsemelés; oldalfekvőtámaszban csípőejtés, emelés; oldalfekvőtámasz tartása (statikus); stb.

35 Dinamikus lábgyakorlatok Nyújtó láblendítések és lábhúzások; térdlendítések és térdhúzások; lábkörzés; bokakörzés; Erősítő: lábujjra emelkedések; szökdelések; ugrások; térdhajlítások; rugózások; stb.

36 Összetett gyakorlatok (speciálisan képző)

37 A gimnasztika eszközei, melyekkel szolgálni képes a koordináció fejlesztését A test összerendezett mozgásának kialakítását (kar-törzslábgyakorlatok) izolált és összetett gyakorlatok alkalmazásával segíti. A bevezetés egymásra épülő fázisai: Izolált szimmetrikus kargyakorlatok; Izolált szimmetrikus lábgyakorlatok; Izolált törzsgyakorlatok; Összetett gyakorlatok: kar-törzs; kar-láb; láb-törzs; Aszimmetrikus kargyakorlatok; Aszimmetrikus lábgyakorlatok; Összetett törzsgyakorlatok (döntésben fordítás, törzshullám stb.); Összetett aszimmetrikus gyakorlatok helyben, majd haladással; Tér idő dinamikai tényezők változtatása ( változó körülmények közti alkalmazás).

38 Módszertani ajánlások a gimnasztika oktatásához Milyen céllal? Kezdetben csoportosan, később egyénre szabottan! A bemelegítés részeként mindig alkalmazzuk a gimnasztikai mozgásanyagot! Az alkalmazás gyakorisága és a hibajavítás minősége/hatékonysága határozza meg a sikerességet, a testi képességek kialakulásának minőségi szolgálatát!!! Az alapformák (statikus és dinamikus)pontos végrehajtásának begyakorlása után alkalmazzunk szereket (torna és kézi szereket) a változatosság megteremtésének és a hatékonyság növelésének célzatával. A bemelegítésen kívül képességfejlesztésre is használjuk a gimnasztikát!!! A szerek alkalmazása az egyén képesség színvonalától függ, nem elsősorban az életkorától. A végrehajtás helyszínéül a tornatermen kívül a szabadban füvön, homokban mezítláb!, vagy a természetben - erdőben, tisztáson, sivatagban stb., azaz változatos környezetet válasszunk! Ajánlott szerek a 8-10 évesek képzésében: Tornaszerek: pad - felfordított pad, zsámoly, bordásfal, bója stb. Kéziszerek: ugrókötél, gumilabda (különböző méretű és súlyú), karika, bot stb.

39 A kajak-kenu sportágban ajánlott célgimnasztikai gyakorlatok Törzs gyakorlatok mély hátizmok (törzs stabilizációs gyakorlatok) nyújtó, erősítő gyakorlatai; Kargyakorlatok váll ízületet körülvevő izmok nyújtó, erősítő gyakorlatai; Lábgyakorlatok a farizom erősítő gyakorlatai, valamint a combhajlító-, és feszítő izmainak nyújtó erősítő gyakorlatai; A lábfej szerepe az egyensúly megtartásában! Kenu esetében az egy azonos oldal használatát kompenzáló gyakorlatok!

40

41

42

43

Gimnasztika A gimnasztika fogalma, alkalmazási területei. Gimnasztika célja. Gimnasztika feladatai. Gimnasztika jellemzői

Gimnasztika A gimnasztika fogalma, alkalmazási területei. Gimnasztika célja. Gimnasztika feladatai. Gimnasztika jellemzői Gimnasztika 6.20. A gimnasztika fogalma, alkalmazási területei 10-11. oldal: A gimnasztika célja, feladatai, jellemzői 11-12. oldal: A gimnasztika alkalmazási területei ld. 3.3. tételt is Gimnasztika célja

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket

Részletesebben

Emlékeztető (1-2. óra) Előadó: Gyulai Gergely

Emlékeztető (1-2. óra) Előadó: Gyulai Gergely Előadó: Gyulai Gergely gyulai@tf.hu Semmelweis Egyetem TS Kar Emlékeztető (1-2. óra) Előadó: Gyulai Gergely Irodalom: Dr. Metzing Miklós: Gimnasztika jegyzet (TFTI) Dr. Derzsy Béla: A gimnasztika alapjai

Részletesebben

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak 2019/20. tanév Intézet neve: DE Sporttudományi Koordinációs Intézet Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak Tagozat: nappali Specializáció megnevezése: nincs Félév: 1. Tantárgy neve, Neptun-kódja(i):

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára. Tananyag. Uszoda. Vízhez szoktatás (járás vízben, merülési gyakorlatok, lebegés,)

Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára. Tananyag. Uszoda. Vízhez szoktatás (járás vízben, merülési gyakorlatok, lebegés,) Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára Fejlesztési célok Szárazföld, Tornaterem Tananyag Uszoda Mozgásformák Vízitelep Módszertani javaslatok, tevékenységi formák Baleset megelőzés Testtartás

Részletesebben

GIMNASZTIKA. Jegyzet az OKJ-s Sportszakember képzés számára. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)

GIMNASZTIKA. Jegyzet az OKJ-s Sportszakember képzés számára. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) GIMNASZTIKA Jegyzet az OKJ-s Sportszakember képzés számára 2010 Szerző: Dr. Metzing Miklós Egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) A rajzokat, fényképeket, videókat

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP 1. feladat 4 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A sportforma kialakításában

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása.

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása. Testnevelés Elvárt eredmények 1. osztály végén: A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás között álló és ülő helyzetben.

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Vitorlázás 6. évfolyam

Vitorlázás 6. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; A serdülőkori fiziológiás elváltozások (végtaghossz-, testmagasság növekedés) miatt

Részletesebben

Mindennapi testmozgás-egészséges élet

Mindennapi testmozgás-egészséges élet Mindennapi testmozgás-egészséges élet Dr. Vass Zoltán Ph.D. Magyar Diáksport Szövetség 1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: Az egészség

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. 8 pont Az emberre jellemző életjelenség a mozgás, melynek fő végrehajtója a(z)

Részletesebben

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI 13/1996. (XI. 5.) MKM-BM együttes rendelet a sportszakmai képesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról I. A szakképesítés Országos

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Gimnasztika. Módszertani segédlet tanítóknak és óvodapedagógusoknak 2014.

Gimnasztika. Módszertani segédlet tanítóknak és óvodapedagógusoknak 2014. Gimnasztika Módszertani segédlet tanítóknak és óvodapedagógusoknak 2014. Összeállította: Rácz Katalin ELTE TÓK Testnevelési Tanszék Szerkesztette: M. Pintér Tibor Felelős kiadó: Dr. Mikonya György dékán

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

STREET WORKOUT ESZKÖZÖK

STREET WORKOUT ESZKÖZÖK STREET WORKOUT ESZKÖZÖK Rendelési SW7601 DUPLA KORLÁT 64 x 254 x 92 20,02 67 800 Ft 86 106 Ft 40 680 Ft Állóképességet és egyensúlyt saját testsúly használatával fejlesztő eszköz, mely a rajta elvégezhető

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MUNKAFÜZET GIMNASZTIKA

ELEKTRONIKUS MUNKAFÜZET GIMNASZTIKA DEBRECENI EGYETEM ELEKTRONIKUS MUNKAFÜZET GIMNASZTIKA Szerkesztette: Pfau Christa 2015 TÁMOP-4.1.2.E-15/1/Konv-2015-0001 ''3.misszió'' Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon Többszörös

Részletesebben

Gimnasztika Fitness Company sportedző tanfolyamok

Gimnasztika Fitness Company sportedző tanfolyamok Gimnasztika Fitness Company sportedző tanfolyamok Fi Emília Gimnasztika Fitness Company, Vác Fi Emília 2001, Fitness Company Kft., Vác Szerkesztő: Fi Emília Grafika és tördelés: Timkó Krisztina Második

Részletesebben

Óravázlat. Tisztelt Kollégák!

Óravázlat. Tisztelt Kollégák! Tisztelt Kollégák! Engedjétek meg, hogy megköszönjük megtisztelı jelenléteket, és röviden bemutassuk a Zipernowsky Károly sport törekvéseit, amelyek egyben a mai bemutató óra szakmai hátterét is meghatározzák.

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Kajak-kenu helyi tanterv harmadik-negyedik osztályosok számára. Tananyag. Tanmedence. Helyes lapátfogás rögzítése Lábtámasz, ülés önálló beállítása

Kajak-kenu helyi tanterv harmadik-negyedik osztályosok számára. Tananyag. Tanmedence. Helyes lapátfogás rögzítése Lábtámasz, ülés önálló beállítása Kajak-kenu helyi tanterv harmadik-negyedik osztályosok számára Fejlesztési célok Szárazföld, Tornaterem Tananyag Tanmedence Eszközök Védőfelszerelések használata Vízitelep Módszertani javaslatok, tevékenységi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM intézmény 1. Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT KAR 1.3 Intézet EGYÉNI SPORTOK 1. Szakterület GYÓGYTORNA 1.5 Képzési

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása

A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A vizsgafeladat ismertetése: Gimnasztikai gyakorlatelemzés és -tervezés, rajzírás alkalmazása A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket

Részletesebben

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN Némethné Dr. Tóth Orsolya Főiskolai docens Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Kar Savaria Egyetemi

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Készítette: Fehér Ferenc Bevezetés Az edzésterv: egy megvalósíthatónak tartott rövidebb-hosszabb ideig tartó edzésfolyamat elméleti előrevetítése.

Részletesebben

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12.

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12. BMSZC EGRESSY GÁBOR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKGIMNÁZIUMA 1149, EGRESSY ÚT 71. TANMENET Edzésprogramok tantárgy tanításához Éves óraszám: 74 óra Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban Oktatási időszak: 2017-2018.

Részletesebben

4 Fejlesztô Pedagógia 2012/6. szám

4 Fejlesztô Pedagógia 2012/6. szám 4 Fejlesztô Pedagógia 2012/6. szám A GIMNASZTIKA JELENTÔSÉGE A MOZGÁSKOORDINÁCIÓ FEJLESZTÉSÉBEN ÉS A MOZGÁSTANÍTÁSBAN ADORJÁNNÉ OLAJOS ANDREA FAJTNÉ THURÓCZY ZSUZSA VERSICS ANIKÓ KOKOVAY ágnes Hamar Pál

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN Készítette: Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász SANITAS Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2017.09.16. FUNKCIONÁLIS

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc 1 GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc Tanácsok: lassú, fokozatos mozgással végeztessük a gyakorlatokat, óvatosan közelítve

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben A labdarúgás technikai elemeinek oktatása, és mérési lehetőségei testnevelésórán Utánpótlás korú labdarúgók

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése:

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: 1. Alkalmasság LABDA NÉLKÜLI KOORDINÁCIÓ 2. Megfelelés 3. Rátermettség 4. Állóképesség A körülmény, amikor valaki fizikailag erős és egészséges (Oxford Dictionary)

Részletesebben

48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli

48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli 48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli Gyermekeknél már az óvodában, majd az iskola alsóbb évfolyamaiban meg kell kezdeni a láb elváltozásainak megelőzését. Ekkor zajlik le ugyanis a második alakváltozás

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM intézmény 1. Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT KAR 1.3 Intézet EGYÉNI SPORTOK 1. Szakterület TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Részletesebben

Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása.

Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. Testnevelés és sport 1.-4. évfolyam: 1. évfolyam, első félév : Előkészítő és preventív mozgásformák Az alapvető tartásos és mozgásos elemek felismerése, pontos végrehajtása. A testrészek megnevezése. Különbségtétel

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám:

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Általános bemelegítés 15 éves kor feletti sportolók* részére Név: Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Nyugalmi pulzus:

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

Koordinációs képességek

Koordinációs képességek Koordinációs képességek Mozgáskoordináció fogalma Az idegrendszer azon szabályozó folyamata, amely a cselekvéseink összetevőinek, a mozgásoknak és azok részleteinek összerendezettségét funkcionális egységbe

Részletesebben

AKROBATIKUS TORNA SZAKÁG HUNGARIAN ACROBATIC GYMNASTICS FEDERATION 2014. HAZAI ELEMTÁBLÁZAT

AKROBATIKUS TORNA SZAKÁG HUNGARIAN ACROBATIC GYMNASTICS FEDERATION 2014. HAZAI ELEMTÁBLÁZAT MGYR TORN SZÖVETSÉG HUNGRIN GYMNSTIS FEERTION KROTIKUS TORN SZKÁG HUNGRIN ROTI GYMNSTIS FEERTION 2014. HZI ELEMTÁLÁZT készítette: Edzői izottság 2014 január 1 KEZŐ KOROSZTÁLY 4-8 Fős csoportok Előírt elemek:

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP 1. feladat 5 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A térd ízülete: egytengelyű

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM intézmény 1. Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT KAR 1.3 Intézet EGYÉNI SPORTOK 1. Szakterület TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása.

TESTNEVELÉS. Hely- és helyzetváltoztató természetes mozgásformák A játékszabályok és a játékszerepek, illetve a játékfeladat alkalmazása. TESTNEVELÉS Évfolyam 1. Fejlesztési követelmények Előkészítő és preventív mozgásformák A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola TANTERV : 5-8. osztály Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola NAT műveltségterület: Éves óraszám: Heti óraszám: Testnevelés és sport 185 5 ÉVF O- LY AM: A TANTÁRGY NEVE: 5. Testnevelés 6. Testnevelés

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák 8. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai 8 10 gyakorlattal önállóan bemelegítés

Részletesebben

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor A sporttehetség azonosítása Koncepciók 1. Természetes kiválasztódás -/+ Szinte az összes mozgásos tevékenység kipróbálása

Részletesebben

Magyar Torna Szövetség. Felmérőprogram éves korú tornászok számára

Magyar Torna Szövetség. Felmérőprogram éves korú tornászok számára Felmérőprogram 15-18 éves korú tornászok számára Készítette: A munkacsoport tagjai: Köszönet: Bordán Csaba Puskás Jenő Szűcs Róbert Nagy Zoltán Pisák Tamás Szász Dániel Minden edzőnek, aki az új felmérőprogram

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

GIMNASZTIKA. Jegyzet az OKJ-s Sportszakember képzés számára. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)

GIMNASZTIKA. Jegyzet az OKJ-s Sportszakember képzés számára. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) GIMNASZTIKA Jegyzet az OKJ-s Sportszakember képzés számára 2010 Szerz: Dr. Metzing Miklós Egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) A rajzokat, fényképeket, videókat

Részletesebben

Vitorlázás 1. osztály

Vitorlázás 1. osztály 1. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai az 1. évfolyamon: Az összehangolás megvalósítása az iskola és az egyesület között; A tantárgy formai és tartami sajátosságainak elemi szintű megismerése;

Részletesebben

Balance Mozgásterápiás Központ Sportinnovációs Központunkról: Fiatal agilis szervezet gyógytornászok, manuálterapeuták, sportorvosok, sebészek 5000 páciens: élsportolók, hobbisportolók, idősek, fiatalok

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

2. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK:

2. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK: Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF 2. Évfolyam CÉLOK: 1. Az els? évfolyamon megtanult hátúszás technikájának továbbfejlesztése.

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés. Kasper István Erőnléti edző

MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés. Kasper István Erőnléti edző MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés Kasper István Erőnléti edző Korosztályonkénti sajátosságok Három kulcskérdése van a képességfejlesztésnek: a játékosok

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Kajak-kenu helyi tanterv második osztályosok számára. Tananyag. Uszoda

Kajak-kenu helyi tanterv második osztályosok számára. Tananyag. Uszoda Kajak-kenu helyi tanterv második osztályosok számára Fejlesztési célok Szárazföld, Tornaterem Tananyag Uszoda Mozgásformák Vízitelep Módszertani javaslatok, tevékenységi formák Baleset megelőzés Testtartás

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

11. évfolyam SPORTKÖR

11. évfolyam SPORTKÖR 11. évfolyam SPORTKÖR Az iskolai testnevelés amellett, hogy teljesíti egészségmegőrző, kultúraközvetítő és nevelési feladatait, szolgálhatja, segítheti a versenysportot is. A sportolás során a fizikai

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ

LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ 54 813 0 LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 011. évi CXC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

7. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK:

7. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK: Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF 7. Évfolyam CÉLOK: 1. A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása;

Részletesebben

Belügyi- rendészeti 9-10. Testnevelés

Belügyi- rendészeti 9-10. Testnevelés TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma már a kritikus gondolkodásra alapozva ezen az iskolafokon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, az aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Tájékoztató ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Szakirányú továbbképzési program megnevezése: Iskolai sportkör tartására képzett szakember szakirányú

Részletesebben

Korszerű bemelegítés a preventív teljesítményfokozáshoz

Korszerű bemelegítés a preventív teljesítményfokozáshoz Takács Kinga RMEDAKADÉMIA Trigger Point Performance Master Trainer Atlétika szakedző Korszerű bemelegítés a preventív teljesítményfokozáshoz izompólya ellazítás, dinamikus stretching. Korszerű bemelegítés

Részletesebben

11. évfolyam. Sportjátékok

11. évfolyam. Sportjátékok 11. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Sportjátékok Órakeret 30 óra A helyi tanterv szerint választott labdajátékokban a 9 10. osztályos

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT A MOZGÁSFEJLESZTİ PROGRAM CÉLJA: MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT Rendszeres mozgással egészséges életvitel kialakítása,

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Mitől kritériumorientált a NETFIT tesztrendszer?

Mitől kritériumorientált a NETFIT tesztrendszer? NETFIT 2017-2018. Mi a NETFIT? A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT ) egy olyan diagnosztikus értékelő rendszer, amely segítségével a tanulók egészségközpontú fizikai fittségi állapota országosan

Részletesebben

GIMNASZTIKA. Dr. Konczos Csaba NYME Győr

GIMNASZTIKA. Dr. Konczos Csaba NYME Győr GIMNASZTIKA Dr. Konczos Csaba NYME Győr A gimnasztika fogalma Görög eredetű Gymnos = mezítelen Az ókori hellén testkultúrában a testgyakorlatok összességét gimnasztikának nevezték. 1. Palesztrika (férfiak

Részletesebben