SZAKMAI BESZÁMOLÓ A DEBRECENI KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETŐ FÓRUM ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZAKMAI BESZÁMOLÓ A DEBRECENI KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETŐ FÓRUM ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL"

Átírás

1 Melléklet SZAKMAI BESZÁMOLÓ A DEBRECENI KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETŐ FÓRUM ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

2

3 Helyzetkép az addiktológiai problémák megjelenéséről Debrecenben Debrecen és környéke a drogfogyasztás elterjedtségét tekintve az országos adatokhoz mérten közepesen fertőzött területnek tekinthető. Illegális szerek használata tekintetében a marihuána, amfetamin-származékok, designer drogok jellemzőek. Az opiát- és kokainfogyasztás jelentősen az országos átlag alatt van. Kiemelkedő még a nyugtatók visszaélésszerű használata valamint több szer egyidejű használata, ami az idősebb korosztályra is jellemző, és súlyosabb problémát feltételez. Veszélyeztetett csoportok: az iskolából kimaradók, csellengők, a sok problémás családokból származó fiatalok, akiket egy szülő nevel, vagy akik családjában szenvedélybeteg van, illetve ha hiányzik a rendszeres szülői kontroll. A középiskolások közül a kollégisták és a bejárók a leginkább veszélyeztetettek, akik a lakóhelyük és az iskola között ingáznak naponta. Az egyetemisták körében is egyre inkább jellemző az alkohol mellett az illegális drogok használata. Gyakori a drogfogyasztás megjelenése az állami neveltek, volt állami neveltek, romák, és a különböző zenei szubkultúrát követő fiatalok körében (drum and base, rock, house, techno, punk). A különböző forrásból származó információk alátámasztották, hogy az iskolából való rendszeres hiányzás, majd az ebből következő kimaradás, egyre több esetben tapasztalható magántanulói státusz megnöveli a drogfogyasztás általi veszélyeztetettséget. A leginkább elterjedt a marihuana, az amfetamin származékok (melyeket a közvélemény, mint disco drogok ismer), valamint az alkohol és gyógyszer együttes használata. A legális és illegális szerek használata leginkább a zenés, szórakozóhelyekre jellemző, amelyek hétvégén szerveznek bulikat, táncos összejöveteleket vagy bizonyos szubkultúrák, a fiatalok speciális csoportjainak számára jelentenek találkozó helyet. Debrecenben a szocialista városrendezésnek köszönhetően több nagy házgyári lakótelep található, ahol a lézengő, unatkozó gyerekek körében egyre inkább elterjedt a drogok használata. A város, különböző közterületein is megjelenik a szerfogyasztás. Ezek a helyek a Darabos-Bethlen utca környéke, Bajcsy Zsilinszky és Simonffy utca, a Jászai Mari tér, a Kínai Áruház mögötti terület, a Honvéd utca (régi birkózó csarnok és mögötti terület), Kartács utcai erdőrész, a Gyógyfürdőt körülvevő park, Nagyállomás környéke illetve az éjjel nyitva tartó kocsmák és szórakozóhelyek környéke.

4 A drogok kipróbálása a magánlakáson rendezett házibulik alkalmával illetve iskolai rendezvények, osztálykirándulások és kollégiumi rendezvényeken történik A legjelentősebb fogyasztó réteget az alkoholfogyasztók alkotják. Jellemzővé vált a binge drinking, rohamszerű berúgás, vedelés. Azt a jelenséget illetjük, amikor egy-két óra leforgása alatt több mint 5 egységnyi alkoholt hörpint fel az egyén kifejezetten azzal a céllal, hogy berúgjon. Célja legtöbb esetben a fokozott élménykeresés, a gátlások feloldása, feszültségcsökkentés, illetve a stressz oldása. A marihuánát a fiatalok ártalmatlan természetes anyagnak tekintik, nem is tartják igazán kábítószernek, és mivel széles körben elterjedt, ezért használata nem is tűnik számukra normaszegésnek. Egyéb szereket használóknál is egyre nagyobb szerepet kap a marihuána fogyasztás, kiegészítve más szerek használatával. Szerhasználati gyakoriság szempontjából a marihuánát az amfetamin-származékok (speed, extasy) követik. Fogyasztóik között intravénás használók is előfordulnak, de nincsenek róluk megbízható adatunk, mivel főként az alacsony küszöbű, anonim szolgáltatásokban jelennek meg (tűcsere, buli-segély szolgálat). Az ártalomcsökkentő szolgáltatások klienskörét a rejtőzködő, kezelést nem igénylő drogfogyasztó populáció, valamint a peremhelyzetben lévő, marginalizált csoportok alkotják. Az általános iskolás korosztálynál alapvetően a legnagyobb és legnehezebben kezelhető probléma az alkohol érintettség. Már a 6. osztályos gyerekek körében is tapasztalják, hogy esetenként az iskolai klubdélutánra rendezvényre is be tudnak csempészni alkoholt, illetve eldicsekednek, hogy házibulikon ittak, ihattak, valamint a hagyományos cigarettázás szembeötlő. Kifejezetten a kábítószer (eltekintve az alkohol, cigaretta használattól) vonatkozásában a középiskolai korosztály, mint népesség-csoport a legkülönbözőbb háttér-okokra visszavezetve különböző mértékben veszélyeztetett. A háttérben a szerekhez való egyre könnyebb hozzáférés, a családok működésében szemmel látható, tapasztalható érzelmi elhanyagolás, illetve a deviáns viselkedésű szülői működést követően gyengülő szülő gyerek kapcsolat mutatható ki. Szembetűnő a pedagógusoknak (főleg kollégiumok esetében ez a tapasztalat a korábbi RAR mérésnél is megfogalmazódott), hogy a diákok túlterhelésük és feszültségük oldásaként is gyakrabban fordulnak a drogokhoz, egy más összefüggésből eredeztethető ok miatt veszélyeztetettek a kisvárosból a debreceni középiskolákba érkező tanulók, valamint a

5 szakképző intézmények növendékei, ezekben az esetekben a gyengülő szülői, felnőtt kontrollra lehet következtetni. A már említett, szinte mindenki számára bármikor hozzáférhető szer a városban a marihuána és a designer drogok (amelyek Interneten is megrendelhetők), amelyhez főleg ismerősök által jutnak hozzá a fogyasztók. A városban továbbra is veszélyeztető tényezők a szórakozóhelyek, ahol különösebb nehézség nélkül hozzáférhetnek és használhatják a szereket a fiatalok, leginkább hétvégeken, de már pénteken is, valamint meccseken, házibulikon. A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2011.évi tevékenységét a helyi stratégiát alkotó pillérek alapján tekintjük át. I. Pillér: Közösség és együttműködés Fontos feladat a folyamatos naprakész tájékoztatás a lakosság, a politikusok körében. Ennek érdekében a felkínált nyilvánosságot megragadva éljen a tájékoztatás lehetőségével, mely elősegítheti a drogkérdéssel kapcsolatban kialakult szemléletek változását. Rendszeres részvétel az önkormányzat döntéseinek előkészítésében és így a jövőben ténylegesen javaslatokat lehessen tenni költségvetésre, és a drogproblémát érintő kérdésekre. Debrecen város, kezdeményező szerepet töltött be a kábítószer probléma hatékony visszaszorítása érdekében, így aktív szerepet vállalt az Észak-alföldi régió Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának létrehozásában. Elkészült és aláírásra került drogproblémák kezelése az Északalföldi régió helyzetelemzés című közös anyag, amely egy regionális stratégia alapját képezheti. Feladatok a drogprobléma társadalmasításában 1. A lakosság nagyon erős előítéleteinek megváltoztatása érdekében reális tájékoztatás, információadás a szenvedélybetegségekkel kapcsolatban. 2. Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal felelősségének és feladatainak tudatosítása a drogprobléma kezelésében.

6 3. Rendszeres tájékoztatás a KEF munkájáról és a szenvedélybeteg ellátás területén elért eredményekről és aktuális problémákról. 4. Újabb szervezetek és intézmények bevonása a KEF munkájába. 5. Szakmai konferenciák szervezése 6. Lehetőséget adni az informálódást biztosító írások megjelentetéséhez a helyi médiában, a tájékoztató kiadványok eljuttatásához az adott célcsoportok felé, megjelenéshez a helyi TVben, rádióban is. 7. Erősíteni kell a Hajdú-Bihar megyében működő szervezetekkel, intézményekkel és önkormányzatokkal a kapcsolatot. A megyei egyeztetés célja a város megyeszékhelyi státuszából adódik, minek következtében könnyebb lenne a kábítószerkérdés kezelését finanszírozni a megyével karöltve, hiszen az intézmények egy része ellátja a Debrecenben és a megyében szenvedélybetegséggel küzdő egyéneket. II. Pillér: Prevenció A Csomópont Iroda az elmúlt időszakban folyamatosan felhívta magára a figyelmet programjaival és a kábítószerügyi egyeztetés fontos színterévé vált. Az irodán keresztül az utóbbi időben elindult programok folytatása és az egyeztető folyamatok rendszeressé tétele segíti a társadalom érzékennyé tételét a drogkérdéssel kapcsolatosan. A legeredményesebbnek tartott prevenciós munka a tanárok szerint a gyerekekkel folytatott, tanórai keretekben vagy azokon túl szervezett beszélgetés-sorozatok! Azokban a helyzetekben, amikor meg tudják fogalmazni bátran a tanulók a bennük feszülő érzéseiket, amikor kérdéseket tudnak már feltenni mindarról, ami érdekli őket (legtöbbször a család és önmaguk a téma), akkor fogékonyak a drogokkal kapcsolatos információkra is. Ugyancsak fontos és eredményes prevenciós forma a pedagógusokkal és a szülőkkel közösen folytatott párbeszéd. Ezzel kapcsolatosan vannak nagyon pozitív visszajelzések azoktól a szülőktől, akik az elmúlt években bekapcsolódtak az iskolák, illetve a város kezdeményezte közösségi, prevenciót szolgáló rendezvényekbe, fórumokba. A diákokat mélyen megérinti a gyógyult szenvedélybeteggel való találkozás, az irányított beszélgetés ben a prevenció területén újszerű, dramatikus elemeket tartalmazó drogmegelőzési programra nyert támogatást a Forrás Lelki Segítők Egyesülete a KAB-KEF-10 pályázaton.

7 Feladatok a prevenció hatékonyabbá tételére 1. Összegyűjteni, hogy milyen prevenciós programok folynak az iskolákban. 2. Az iskolai drogügyi koordinátorok tevékenységének folyamatos támogatása. 3. A prevenciós programoknak tartalmazniuk kell olyan készségek fejlesztését, amelyek segíthetnek a fiataloknak ellenállni a drogok kínálásakor, erősítik elkötelezettségüket a drogokkal szemben, növelik szociális kompetenciájukat, (kommunikációjukat, kortárskapcsolataikat, én hatékonyságukat) amely legalább ennyire fontos protektív tényező. 4. Be kell vonni a szülőket is, így erősebbek lesznek az üzenetek, s ez lehetőséget teremt arra, hogy az iskolán kívül a családi körben is megbeszélhessék e témákat. 5. Életkor-specifikusnak kell lennie a prevenciós programoknak 6. Összehangoltabbá kell tenni a drogprevencióban tevékenykedő szervezetek munkáját a városban. 7. A pedagógusok számára - lehetőleg akkreditált- mentálhigiénés, drogprevencióval kapcsolatos képzések szervezése. III. Pillér: Kezelés és ellátás Debrecen Megyei Jogú Város a drogprobléma megelőzése és kezelése területén más városokkal összehasonlításban szerencsésnek mondható abban a tekintetben, hogy a város kezelési rendszere teljesnek mondható. Megtalálhatók a városban a hatékony megelőzés feltételei, a szenvedélybetegek közösségi ellátások mellett alacsonyküszöbű szolgáltatások is vannak. Az egészségügyi területen megtalálható a Drogambulancia és addiktológiai osztály is óta már van rehabilitációs otthon, és évek óta félutas ház is működik a városban. A fent felsoroltakról azonban elmondható, hogy a szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények nem részesülnek közvetlen önkormányzati támogatásban ezért működésük finanszírozása központi költségvetésből normatíván keresztül, illetve pályázati úton történik. Az elmúlt években folyamatosan növekszik az önként, többnyire súlyosabb szomatikus és pszichoszociális problémákkal küzdő, rendszeres használó szenvedélybetegek száma a kezeltek között. Az intravénás használat elterjedtségére és a vele kapcsolatos kockázati viselkedésre (közös tűhasználat, stb.) nincsenek megbízható adatok, a szakemberek benyomása szerint emelkedő tendenciát mutat. Az országos felmérések, valamint a helyi kezelési adatok alapján

8 tehát feltételezhető, hogy az illegális szerek kipróbálása a fiatalok mintegy harmadára jellemző, továbbra is növekvő tendenciát mutat. Magas a legális szerek visszaélésszerű használata. A problémás használók között növekszik a napi használat, több szer együttes alkalmazása. A kezelési tapasztalatok azt mutatják, hogy a két fajta motiváció, két, lényegesen eltérő populációt takar. Az elterelést választók nagyobb százalékban alkalmi használók, vagy kipróbálók. Abúzus, függőség, valamint pszichoszociális szövődmények ritkábban fordulnak elő körükben. Ezzel párhuzamosan a motiváltságuk, a kezelésben mutatott aktivitásuk csekély. A kezelés célja leginkább érzékenyítés, hiteles információk szolgáltatása a drogokkal és fogyasztásukkal kapcsolatban, valamint kapcsolatépítés. A hat hónapos kezelés gyakran csoportos formában történik (a jelentkezők választása alapján), ami kisebb involválódást igényel a klienstől, mint az egyéni terápia. Az önként jelentkezettek ezzel szemben többnyire napi használók. Gyakori körükben a függőség, abuzus. Szinte mindig valamilyen pszichoszociális szövődmény miatt keresik fel a kezelőhelyet. A terápiára való motiváltságuk nagyobb, aktívabbak a kezelés során. Az esetek döntő többségében a megfogalmazott cél az absztinencia, a kezelés leginkább egyéni- vagy családterápiás formában zajlik, kiegészítve gyógyszeres kezeléssel, valamint szociális tanácsadással. Debrecen város addiktológiai ellátó rendszerének bemutatása A Debrecenben a szenvedélybetegek ellátásban közvetlenül résztvevő szervezetek és intézmények tevékenységét tekintjük át a 2011-es adatok alapján.

9 1. számú ábra Debrecen addiktológiai ellátó rendszere Alacsonyküszöbű szolgáltatások Az ártalomcsökkentő szolgáltatások klienskörét a rejtőzködő/ kezelést nem igénylő drogfogyasztó populáció, valamint a peremhelyzetben lévő/ marginalizált csoportok alkotják. Az alacsonyküszöbű tevékenység egyik része a szenvedélyproblémás kliensek megtalálása, a másik része az ártalomcsökkentő szolgáltatások biztosítása, felajánlása és a kliensek további kezelések felé terelése. A városban 4 szervezet nyújt alacsonyküszöbű szolgáltatást. A Magyar Ökumenikus Segély Szervezet a városi kulturális és szabadidős rendezvényeken biztosít állandó szolgálatot ben a nappali ellátását 2 telephelyen működteti, ahol 70 főt lát el. Közösségi ellátásban 50 főt részesítenek, az Alacsonyküszöbű ellátást alkalmi/egyszeri igénybevevők száma 5547 fő, rendszeres/tartós ellátást igénylők száma 945 fő. Az elterelésben résztvevők száma: 7 fő. A Forrás Lelki Segítők Egyesülete a Tócóskerti es lakótelepen végez alacsonyküszöbű tevékenységet. A Lelkierő Egyesület a Debreceni

10 Egyetemmel együttműködve buli segély szolgálatot (Mozgó-Társ), utcai megkereső programot (Rolling Room) és pláza programot (Open Doors) működtet. Debrecen méretét tekintve a szakmai szempontok figyelembe vételével indokolt lenne több szolgáltatás elindítása is. A Függő-Híd Egyesület a Drogambulanciával együttműködve belvárosi alacsonyküszöbű szolgáltatást indított el pályázati forrásból. ( Zöld hullám) Szolgáltatások fajtái az alacsonyküszöbű ellátásokban: Utcai és lakótelepi megkereső munka Drop-in ellátás Party Service Szolgáltatás Tűcsere program Pláza program Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület Party service szolgáltatás Az egyesület 2004-től Mozgó-társ Buli Segély Szolgálatot működtet Debrecenben a Lovarda nevű szórakozóhelyen, a Campus partik keretében. A Mozgó-társ Buli Segély Szolgálat olyan segítő tevékenység, amelynek célja a biztonságos szórakozás és a biztonságos táncolás elősegítése az elektronikus zenei partikon. A parti szerviz szolgáltatásai a szermentes, a szereket kipróbáló, alkalmi és rekreációs használó egyéneket és csoportokat egyaránt célozzák. A szolgáltatások elsősorban a droghasználatból adódó fizikai és pszichoszociális ártalmak csökkentésére irányulnak. Olyan körülmények kialakítása a cél, amelyek leginkább biztosítani képesek a fiatalok drogmentes szórakozását. - Beszélgetést kezdeményeztek a fiatalokkal - Ártalomcsökkentésre alkalmas eszközöket, mint például ásványvizet, vitaminokat, óvszert, pezsgőtablettát kínáltak az arra rászorulóknak - Információkat adtak a városban fellelhető segítő szolgáltatásokkal kapcsolatban - Chill-out room biztosítása

11 Utcai megkereső munka A megkereső munka olyan segítő tevékenység, amelynek célja az ellátási területen élő, vagy ott életvitelszerűen tartózkodó, vagy az ellátási területen meghatározott céllal megjelenő, rejtőzködő segítő intézménnyel kapcsolatot nem tartó droghasználó egyénekkel, csoportokkal, közösségekkel történő kapcsolatfelvétel. A kapcsolatfelvétel célja a nehezebben elérhető csoportok ellátása, annak érdekében, hogy felmérhetőek legyenek a szükségleteik, és meghatározhatóak legyenek az e szükségletekre adható segítői válaszok. A Rolling Room Mozgó Bulisegély Szolgálat tapasztalatai azt mutatták, hogy nagyon nagy igény van az utcai megkeresésre, ugyanis maga a pre-loading - tehát, hogy a partik előtt utcákban, kocsmákban melegítenek be a fiatalok is komoly problémát jelent. A város több szórakozóhelyén, a fiatalok igényeinek megfelelően, hétvégén az esti órákban nyújt névtelenül igénybevehető segítséget. A szórakozóhelyek (Silence, Orange Cafe, Kikötő, Unplugged ) közvetlen környezetében van jelen a szolgáltatás. A mobil bulisegély megkereső tevékenységet egy időben minimum 4 fő látja el. Ebből 1 fősegítő szakember, 3 fő önkéntes kortárssegítő fiatal. A szolgálat ideje alatt az önkéntesek több alkalommal körbejárják a szórakozóhelyek közvetlen környezetét, és figyelik, hogy ki van rosszul. A rosszulléttel küszködők elsősegélynyújtásban részesülnek. A program a multidiszciplináris megközelítésű, professzionális segítők és kortárssegítők is részt vesznek benne. Pláza program Az "Open Doors" nevű iroda a Debrecen Plázában található, mely a 14 éven felüli fiatalok számára nyújt pszicho-szociális, mentálhigiénés szolgáltatásokat és kulturális és szabadidős programokat. Fontos, hogy a fiatalok elsajátítsanak egy olyan szemléletet, ami szerint az életük folyamán hasznos lehet a különböző iskolai, baráti konfliktusok megoldásában, vagy elkerülésében, segíthet kiküszöbölni a párkapcsolati ellentéteket, és megelőzést jelenthet a családi krízishelyzetek kialakulásában, valamint segítséget ad az identitás és intimitás stabil fejlődésében, valamint hogy olyan életvitel folytassanak, ami drogoktól mentes és nem veszélyezteti őket a függőség kialakulása és a devianciák megjelenése.

12 Forrás Lelki Segítők Egyesülete Drop-in ellátás A Drop In (megpihenő klub/ kontaktklub) elsősorban szerhasználó szenvedélybetegek számára minimális elvárások mellett biztosít pihenési, józanodási lehetőséget. A Drop In programjai kiegészül a szerhasználat ártalmainak mérséklésére irányuló további szolgáltatásokkal. Melegedő, pihenő funkció keretében biztosítják a pihenési lehetőséget, a melegedést (főleg a téli hónapokban), mosást, szárítást, zuhanyzást, az alapvető higiéniai feltételeket, folyadékpótlást (ásványvíz, tea) A kliens ellátása adekvát módon történik, (pl. erős alkoholos befolyásoltság esetén ásványvíz, illetve rövid alvási lehetőség felajánlása.) Szükség esetén alapvető elsősegély nyújtása, horzsolásos sérülések ellátása. Egyéb tevékenységeik: Internet használat segítése, a korábban kimosott ruha átvétele, fénymásolás. Lakótelepi megkereső program A közel ezres Tócóskerti lakótelepen végzik megkereső tevékenységüket, ahol a lézengő, unatkozó gyerekek körében egyre inkább elterjedt a drogok használata. A nyitott Gitárklub az évek folyamán egy jól működő kortárs közösséggé nőtte ki magát, amely elsősorban a hangszeres játékot preferáló, és szermenetes szórakozási lehetőséget igénylő fiatalok körében vált közkedveltté. A Lakótelepi programokon kitelepülnek, és sátrukban tájékoztató kiadványokkal, kérdőívekkel jelennek meg, valamint személyes konzultációra is van lehetőség. Magyar Ökumenikus Segély Szervezet Tűcsere program Tű -és fecskendőcsere szolgáltatásoknak nevezzük azokat az ártalomcsökkentő segítő tevékenységeket, amelyek lehetőséget adnak az intravénás, injekciós droghasználók számára, hogy az injekciózás során használt eszközeiket (tű, fecskendő) steril eszközökre cseréljék. Így megelőzhetőek a közös eszközhasználattal járó kockázatok, leginkább a Hepatitisz és HIV vírussal való fertőződés, továbbá e szolgáltatásokkal csökkenthetők a társadalom tagjaira leselkedő a köztereken, nyilvános szemetesekben, játszótereken, parkokban eldobott használt fecskendők és egyéb eszközök által okozott veszélyek.

13 Drop-in ellátás A Drop In elsősorban a Rákóczi utcai Szociális Központban biztosít pihenési, józanodási lehetőséget, amely kiegészül a szerhasználat ártalmainak mérséklésére irányuló további szolgáltatásokkal. Krízisintervenció, az életvitelből adódó a táplálkozási rendellenességek kezelése, agresszió kezelése, életvezetési feszültségek oldása, információnyújtás az egészségügyi, a szociális szolgáltatások igénybevételéről. Party service szolgáltatás A szolgáltatás, amelynek elsődleges célja annak megvalósítása, hogy a városban a hétvégi koncerteken kikapcsolódó fiatalok biztonságos körülmények között tölthessék szabadidejüket. A szolgálat szemlélete és szolgáltatásainak összessége a prevenció és az ártalomcsökkentés kettős területeiből áll össze Fizikai panasz esetén vitaminos pezsgő tablettával és ásványvízzel való ellátás, leültetés; rosszullét esetén a legalapvetőbb elsősegélynyújtással kapcsolatos teendők megtétele, ha szükséges mentő hívása. 1. számú táblázat Alacsonyküszöbű szolgáltatásokat végző szervezetek Lelkierő Egyesület Utcai megkereső munka Party service Forrás Lelki Segítők Egyesület MÖSZ 754 fő fő fő Tűcsere fő Lakótelepi elérő program Drop in fő - 94 fő 769 fő 4273 fő 1184 fő 5294 fő Összesen évi forgalmi adatai -

14 Egészségügyi és szociális ambuláns ellátások Ez a terület a legsokszínűbb, mivel a legtöbb szolgáltató itt tevékenykedik. Ez abból a helyzetből is következik, hogy Debrecen, mint megyeszékhely kettős szerepben van a szenvedélybetegek ellátásában. Az elvonó kezeléssel foglalkozó intézmények egészségügyi fenntartásúak, míg a szociális szolgáltatók civil szervezetek. Illetve vannak olyan szerveződések, az önsegítő csoportok egyik kategóriába sem tartoznak. Az egészségügyi és szociális ellátás (beleértve a reszocializációt, reintegrációt) különböző formáit, valamint az alacsonyküszöbű szolgáltatásokat nagyrészt nonprofit társadalmi és gazdasági szervezetek, egyházi fenntartású szervezetek (szeretetszolgálat, segélyszervezet) működtetik. Mind szakmai feladatvállalásukat, mind finanszírozási módjaikat tekintve több lábon állnak. Működésüket, szakmai programjaikat pályázati támogatások, normatíva, adományok segítségével biztosítják. A pályázati rendszerek legnagyobb hátránya azonban, hogy a szervezeteknek kell alkalmazkodniuk a kiíráshoz, így kénytelenek gyakran eltávolodni eredeti szakmai ötletüktől. Szakember ellátottság tekintetében is hiányok jelentkeznek, mivel a szakképzett, addiktológiában speciális tudással és tapasztalatokkal rendelkező munkatársak, mint az egészségügyi intézményeknél és a szociális szolgáltatóknál is hiányoznak. A finanszírozás szempontjából leginkább a kapacitásbővítés jelent nehézséget mivel az igényekhez igazodó fejlődés már nehézségekbe ütközik a forráshiány miatt. Az egészségügyi intézmények új keletű problémája az egészségügyi átszervezés negatív hatásai miatt a már meglevő szolgáltatások szinten tartása. Betegforgalom szempontjából nem feltétlen működik a kölcsönösség a szervezetek között, valamint kialakulnak keresztgondozások, amelyekre csak belső válasz születhetne, hatékony információáramlással. Drogambulancia Az intézmény 1990-ben alakult, a Kenézy Gyula Kórház Gyermekpszichiátria részeként. Egy pszichológus és egy egészségnevelő alkotta az akkori stábot. A klienskör főleg lakótelepi szipós fiatalokból állt, akik a pszichiátria szabályaihoz nehezen tudtak alkalmazkodni, illetve

15 az osztály nem erre az ellátási formára jött létre. A 80-as évek vége felé már lehetett beszélni a narkomániáról, mint létező problémáról, így megfogalmazódhatott a Drogambulancia iránti igény és elkezdődhetett az intézmény feltételeinek megteremtése. A célcsoport ebben az időben a drogfüggő 18 év alatti korosztály volt. Később azonban nagy számban fordultak hozzánk segítségért felnőttek alkohol problémával. Az intézmény a Kenézy Kórház Rendelőintézet Egészségügyi Szolgáltató Kft. Gyermekpszichiátriai osztályának részlegeként végzi a szerhasználók ambuláns komplex ellátását. Az ambulancia tevékenységét a dolgozók által létrehozott Függő-híd Egyesület is támogatja. Az egészségügyi hálózat részeként működik, bár az egészségügyi jellegtől mindig elhatárolta magát (fehér köpeny, műanyag bútorok, csempék, stb.) Az intézmény célfinanszírozott, az alapellátáshoz szükséges eszközöket a kórháztól kapják, de kulturális-szabadidős programjaik megvalósításához pályázati lehetőségeket vesznek igénybe. Gyógyító-terápiás munka Az intézmény a nappali ellátás területén működik. Kábítószer, alkohol, gyógyszer, szerves oldószer, játékszenvedély problémával hozzánk forduló klienseket vállalják fel elsősorban. Beutaló nélkül is fogadnak klienseket, alapelv az anonimitás. A következő szolgáltatásokat nyújtja az intézmény: - drogtanácsadás drogfogyasztók és hozzátartozóik részére, - konzultációs lehetőség más segítő szakmában dolgozó szakemberek számára, - egyéni terápia orvos, pszichológus vezetésével, - kapcsolatfelvétel a drogsegély telefonon keresztül, - pár -és családterápia, - alternatív csoport, azok számára, akiket a rendőrség kábítószerrel való visszaélés miatt erre kötelez, - csoportterápia önkéntesen jelentkező főleg egy társaságba tartozó fiatalok számára, (a törvényi megítélés miatt nehezen vállalják fel problémáikat mások előtt ) - hozzátartozói csoport

16 Probléma megnevezése Drog beteg Ebből, elterelés Alkohol beteg Egyéb beteg Összesen számú táblázat A Drogambulancia utolsó 3 évi forgalmi adatainak összesítése Addiktológiai Szakrendelés és Gondozó Debrecen város az Egészségügyi Járóbeteg Központ Nonprofit Kft. által működteti az addiktológiai szakrendelést, amely leginkább gyógyszeres kezelést jelent. Gyakran jelent nehézséget a kettős diagnózisú betegek ellátása is. Megfigyelhető jelenség, hogy többszöri elvonó kezelés után sem tartják sikeresnek a hozzátartozók a kezelést és ennek fő oka, hogy a családtagok nincsenek felkészítve a drogmentes életre. Ilyenkor újra meg kell tanulniuk kommunikálni egymással és a szenvedélybetegségből kilábalni akaró helyét is újra meg kell találni a családi rendszerben. A évben 789 alkoholbeteg volt nyilvántartva, amelynek 20 % -a nő.

17 Szervezet Férfi Nő Összesen Alkohol dependencia 631 fő 158 fő 789 fő Gyógyszer dependencia 7 fő 17 fő 24 fő Gyógyszer és alkohol dependencia 36 fő 41 fő 77 fő Kórós szerencsejáték 13 fő 0 fő 13 fő 216 fő 903 fő Összesen: 687 fő 3. számú táblázat Az Addiktológiai Szakrendelés és Gondozó évi forgalmi adatai Közösségi szenvedélybeteg közösségi ellátások A városban 4 civil szervezet biztosítja a szenvedélybetegek közösségi ellátását. A közösségi ellátás talán széleskörű gondozási feladataiból kifolyólag, heterogén klienskört vonz magához. Az általuk ellátott kliensek életkora, szerfogyasztása, egzisztenciája, iskolázottsága, kapcsolati rendszere rendkívül különböző. A tapasztalat azt mutatja, hogy az addiktológiai osztályról elbocsátott betegek szociális problémái a kikerülésük után is fennmaradnak. A pszichés függőség, illetve a szociális és családi rendszer problémáinak kezelésére a hagyományos ellátási formák (egészségügyi intézmény ambuláns ellátás) túlterheltségük miatt képtelenek komplex módon ezeket a feladatokat kezelni. A hozzátartozók, a családtagok nincsenek felkészítve a szenvedélybeteggel való együttélésre. A szenvedélybetegségből felépülő embernek újból meg kell találnia a helyét a családban. A családtagoknak is újra kell tanulniuk a kommunikációt egymással. Gondot jelent, hogy az ellátás után a betegek nem kapnak pszichoszociális támogatást. Ez a jelenség gyakran hozzájárul a betegségek kiújulásához. A közösségi szenvedélybeteg ellátás célja, hogy a gondozott szenvedélybetegek

18 integrált és teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak, illetve reintegrálódjanak a közösségbe. Az ellátások ingyenesen, és önkéntesen vehetők igénybe. Szociális- és addiktív gondozást biztosítanak az egészségügyi ellátórendszerrel való szoros együttműködés segítségével. Az ellátásba bevontak társadalmi beilleszkedési esélyeit növelik ez által. A biztosított szolgáltatások formái és köre: Állapot és életvitel felismerése. Helyi közösségekkel és közösségfejlesztőkkel együttműködés a személyes célok elérése érdekében. Problémakezelés. Pszichoedukáció (Tájékoztatás a betegségről, a kezelésről, a korai figyelmeztető tünetekről, a lehetséges következményekről, a gyógyító, segítő folyamatról, a teendőkről, a felépülés várható hatásairól). Készségfejlesztés (életvitellel kapcsolatos tréningek szervezése, az önellátásra való képesség javítása és fenntartása, asszertivitás és kommunikációfejlesztés). Rehabilitációs interakciók (A visszaesés megelőzése, a visszautasítás készségeinek kialakítása, fejlesztése, addiktológiai konzultáció, gyógyszer-compliance segítése). Szociális munka csoportokkal (hozzátartozói és szabadidős csoportok szervezése, működtetése, facilitálása, önsegítő csoportok szerveződésének segítése). Kapcsolattartás a szociális alap és szakosított ellátás szakembereivel. Állapotrosszabbodás esetén megfelelő kezelő helyre juttatás, krízisintervenció, a kliens állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, rosszabbodás esetén jelzés az orvos felé. Tanácsadás, információnyújtás az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi ellátások és szolgáltatások, valamint a foglalkoztatási, oktatási, lakhatási lehetőségek igénybevételéről, és a hivatalos ügyekben való segítségnyújtás A közösségi szenvedélybeteg szolgáltatók szerint évben is főként az alkohol fogyasztásából adódó problémák voltak a jellemzőek. Előfordult, hogy az alkohol, valamilyen gyógyszer fogyasztásával is társul, amely még intenzívebb függőséget okozott. A problémás szerhasználatához társultak pszichiátriai problémák is, amivel a gondozás során párhuzamosan foglalkozunk. Pl. szorongás, depresszió, személyiségzavar.

19 A Forrás Lelki Segítők Egyesületének a Mentálhigiénés Központja a Szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátás referencia intézménye feladatait látta el március 1-től március 31-ig. Szervezet Kapacitás Forrás Lelki Segítők Egyesülete Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület Ellátottak száma 40 fő 48 fő 51 fő 58 fő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központ 50 fő 68 fő Tiszántúli Református Egyházkerület 48 fő 63 fő Összesen: 189 fő 237 f 4. számú táblázat Közösségi szenvedélybeteg ellátást nyújtó szervezetek évi adatait összefoglaló táblázat Szenvedélybeteg nappali ellátások A nappali megnevezés arra utal, hogy adott helyiségben napközbeni ellátásokat nyújt a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő szenvedélybetegek részére. Fontos, hogy ezek a szolgáltatások a kliensek széles köre számára legyenek elérhetőek, és a szenvedélybetegségből adódó sokrétű problémára egyéni megoldások megtalálását segítse elő. A szolgáltatás egyéni szükségletekre alapozott, hosszabb távú ellátásokat kínál, amely nagymértékben épít a kliensek aktív és felelős részvételére, valamint a nyitott programokon résztvevők kooperatív készségére. Szenvedélybetegség az egész életre kihat, ezért az absztinencia megtartásának segítése, a reintegráció is csak komplex tevékenységgel érhető el. A Nappali Ellátás során újra szocializációs folyamatok is megindulnak. Az egyén életében bekövetkező változások pozitív hatással bírnak családjára. A

20 nappali ellátást azon szenvedélybetegek számára biztosítjuk, akik önként igénylik ezt, és az intézménnyel együttműködést vállalnak. Biztosított szolgáltatások: egyének, családok kapcsolatkészségének javításához segítségnyújtás, egyének és a családok életvezetési képességének megőrzése, fejlesztése, életvitelre vonatkozó tanácsadás, életvezetés segítése, családgondozás, ezen belül segítő kapcsolat, rendszeres családlátogatás, informálás, egészségügyi, mentálhigiénés tanácsadás, hivatalos ügyek intézésének segítése, krízisintervenció, egyéni, pár- és családkonzultáció, pszichológiai tanácsadás, terápiák, csoportok, szociális tanácsadás, a napközbeni tartózkodás biztosítása, a nyitvatartási időn belül, az alapvető higiéniai szükségletek (tisztálkodás, mosás) biztosítása, egészségügyi alapellátáshoz való hozzájutás segítése, kísérés, időpont egyeztetés, szakellátásokhoz való hozzájutás segítése, kísérés, időpont egyeztetés, felvilágosító előadások szervezése, tartása, tanácsadás az egészséges életmódról, mentális gondozás, munkavégzés lehetőségének szervezése, álláskeresés segítése, Szervezet Kapacitás Ellátottak száma Forrás Lelki Segítők Egyesülete 30 fő 55 fő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 72 fő 82 fő Összesen: 100 fő 137 fő 5. sz. táblázat Nappali ellátások évi adatai

21 Egészségügyi osztályos ellátás Addiktológia Osztály A debreceni Kenézy Kórház Nonprofit Kft. Pszichiátriai Osztályán működik a 30 ágyas Addiktológia Osztály. Szenvedélybetegek (alkohol, drog és játék) előjegyzést követően kerülhetnek felvételre szakrendelésen keresztül. Részlegen 2 féle terápiában részesülhetnek a betegek: 1. méregtelenítés ideje 2-3 hét, 2. személyiség-fejlesztő rehabilitációs program, melynek keretei között csoport és egyéni terápiában részesül a beteg. Szoros együttműködésben AA/Névtelen Alkoholisták/önsegítő csoportján. Ideje 3,5-4 hónap. 2009ben kezdték a kialakítani az osztályon bevezetni Dr. Gaál Erzsébet osztályvezető főorvos vezetésével a Minnesota-modellt, mint a szerfüggők, szenvedélybetegek rehabilitációs programját, az 1940-es években kezdték el használni Amerikában, Minnesota államban, innen ered a neve. Azért nem nevezzük gyógyító programnak, mert magát a függőséget gyógyíthatatlannak tartjuk. A Minnesota-modell fő ismérve, hogy az alkoholizmusra betegségként tekint. Mivel pedig az alkoholizmus függőség, ezért gyógyíthatatlan, ám tünetmentessé tehető. A Szigetvári Kórház alkohológiai osztályán alkalmazták először ezt a módszert ahol gyógyszer nélkül pszichoterápiás módszerekkel kezelik őket. A pszichoterápiás módszer jelenthet egyéni-, pár-, család- és csoportterápiát, vagy a tanulást. Mivel a modell lényege a betegségelvűség, fontos, hogy a páciens is megértse, elfogadja, megtanulja, mi ez a betegség. A kórházi kezelés letelte után a betegek az önsegítő Anonim Alkoholisták csoportba járnak. A modellt több tényező is megkülönbözteti más kezelési módoktól. Az egyik a már említett betegségkoncepció. Sok orvos számára még mindig nem egyértelmű, hogy ez egy idült, krónikus, elsődleges betegség, ami életünk végéig tart. Az elsődlegesség azt jelenti, hogy ez a beavatkozás központi része, ezzel kell kezdeni a változást, nem pedig a családi, munkahelyi problémával. Az alkoholbetegek gyakran úgy védekeznek, hogy ha nem lennének ezek az egyéb problémák, akkor nem innának. De ez nem így van, ezért az alkoholizmus az elsődleges probléma. A betegség emellett progresszív, előrehaladó is, tehát ha nem állítjuk le, akkor nagyon gyorsan romlik az egyén állapota. A terápia másik fontos ismérve, hogy gyógyszermentes. Mind a tapasztalatok, mind a visszajelzések nagyon pozitívak. Az osztály működését támogatja az S.O.S Lelki Egészségért Alapítvány. Az

22 osztályon 2011-ben 518 beteg került felvételre, ebből 20 fő fejezte be és 6 fő idő előtt hagyta abba a Minnesota-programot. 22 fő más addiktológiai diagnózissal került felvételre. A DEOEC Pszichiátriai Tanszéke A Pszichiátriai Tanszék 56 fekvőbeteg ággyal (34 aktív és 22 rehabilitációs ágy) és 11 férőhelyes nappali kórházzal rendelkezik, melyek a gyógyítási profil szempontjából elkülöníthető részlegekre tagolódnak. Az akut osztályon, organikus pszichiátriai, addiktológiai és akut pszichotikus állapotok kerülnek felvételre és gyógykezelésre. A kezelésben első helyen a korszerű pszichofarmakológia kerül alkalmazásra. Tekintettel arra, hogy a veszélyeztető állapotú betegek is ezen az osztályon kerülnek kezelésre, az osztály földszinti részlege szükség esetén zárt jelleggel is működik. A rehabilitációs osztály a krónikus pszichiátriai kórképek, a szkizofréniák, bipoláris zavarok, major depressziók, valamint súlyosabb személyiségzavarok gyógyításával foglalkozik. A korszerű farmakoterápia mellett rendszeres egyéni és csoport- pszichoterápia is része a komplex terápiának. A nappali kórház főként pszichoterápiás profilú részleg, mely elsősorban a szkizofrén és szenvedélybetegek gyógyítását végzi a pszicho- és munkaterápiák és gyógyszeres kezelések kombinációjával. Az alacsony ágylétszámú fekvőbeteg ellátást intenzív ambuláns tevékenység egészíti ki. Az általános pszichiátriai ambulancia, az Alkohológiai és Depresszió-gondozók mellett pszichológiai, pánik-, alvászavar- és gerontopszichiátriai szakambulancia is működik regionális feladatokkal. Ügyeleti időben ambulanciánk állandó készenlétet biztosít Debrecen város és a megyei kórház ellátási területe részére. A 34 aktív és 22 rehabilitációs ágyon 422 fő addiktológiai kórképpel feküdt ebből 2. sz. ábra Alkohol Cannabis Illékony oldószer 14 3 Nyugtatók és altatók Egyéb stimuláns 1 Drogok Ópiát 1

23 Addiktológiai kórképpel rendelkező kliensek száma Rehabilitáció és reintegráció A sokrétűnek mondható debreceni ellátási rendszer leginkább hiányzó lépcsője a rehabilitáció területe. Hajdú-Bihar megye és az Észak-Alföld-i régió szociális ellátásának hosszú évek óta hiányzó formája volt a szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye. Így a kórházi elvonás után nem volt átmeneti (reszocializációs) intézmény. A betegeket Budapest közeli, vagy dunántúli rehabilitációs intézményekbe kellett utalni, ami további nehézségek elé állította a szakellátó intézményeket, a szenvedélybeteget és hozzátartozóikat. A Forrás Lelki Segítők Egyesülete által fenntartott Fordulópont 10 férőhelyes rehabilitációs intézmény hosszú kitartó munka eredményeként jött létre, amely az Észak-alföldi régióból önként jelentkező szenvedélybeteg férfiak számára nyújt komplex rehabilitációs programot csendes, nyugodt környezetben. Az utógondozás a legfontosabb mozzanat a társadalmi visszailleszkedés egész folyamatában. Ebben a folyamatban készülhet el a szenvedélybeteg rehabilitációs terve. Az elemzés fontos szempontjai között van az egészségi állapot, a pszichiátriai status, a foglalkoztatás/ beiskolázás, a szociális kapcsolatok rendszere.meg kell vizsgálni, hogyan változott meg a beteg viszonyulása önmagához, környezetéhez, családjához, a tanuláshoz, a munkához. Baptista Szeretetszolgálat Az utógondozó rendszer legstabilabb pontját jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat félutas háza adja, amely a szermentes életmód kialakításának és fenntartásának ad igazi otthont. A Boldogkerti Lakóotthonban gyógyulófélben lévő szenvedélybeteg lakók egy védett környezetben élnek önálló életet. Legfontosabb cél az absztinencia fenntartása, a mielőbbi munkavállalás és rendszeres takarékoskodás, illetve a családi és a társadalmi kapcsolatok ápolása. Lakóotthon 14 fővel, folyamatos teltházzal működik. Az itt megforduló kliensek mindegyike egykori szerhasználó volt, gyógyulófélben lévő szenvedélybetegek, akik az eredeti lakókörnyezetükbe már nem kívánnak munkahelyként funkcionáló kerámia-műhelyt elindítani visszamenni. Sikerült egy védett

24 Forrás Lelki Segítők Egyesülete Fordulópont szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye A 10 férőhelyes rehabilitációs intézmény Debrecentől 4 km-re található a Cuca tanyán, amely az Észak-alföldi régióból önként jelentkező szenvedélybeteg férfiak számára jött létre. Csendes, nyugodt környezetben biztosítja a bentlakók számára az elhelyezést. A bekerülés feltételei: önkéntesség, betöltött 18. életév, absztinencia, elvonó kezelésen való részvétel. A foglalkozások délelőtt: munka, munkaterápia Délután: terápiás-, sport és szabadidős foglalkozások Elhelyezés: 4 ágyas szobákban. A térítési díj: jövedelemtől függően van megállapítva. Fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás április óta működik a Szenvedélybetegek Nappali Ellátása keretében fejlesztőfelkészítő foglalkoztatás. A normatív támogatás lehetővé teszi, hogy 12 szenvedélybeteg napi 4 órában munkát végezhessen. Jelenleg a következő munkakörök betöltésére van lehetőség: adatrögzítő, adminisztrátor, eljáró, takarító. A foglalkoztatásban a 18. életévüket betöltött, aktív életkorú, debreceni állandó lakcímmel rendelkező szenvedélybetegségben érintetteket fogadjuk. A fejlesztő felkészítő foglalkoztatás keretén belül, kiemelt figyelmet fordítunk a szenvedélybetegek munkavállalási készségeinek fejlesztésére. A rendszeres munkavállaláshoz feltétlenül szükséges a képességek, és készségek újratanulása. A foglalkoztatásban résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy meglévő képességeiket, és készségeiket tovább fejlesszék, munkavégző képességük helyreálljon. A szociális foglalkoztatás legfőbb előnye, hogy segíti az ellátott önálló életvezetésének, szocializációjának kialakítását, a munka világába történő visszailleszkedést, ezáltal pedig továbblépési lehetőséget teremt a védett, vagy nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. A munkavégzési képesség és a szerhasználat, viselkedési addikció között szoros, fordított összefüggés van. A függőségben töltött évek, évtizedek alatt, az eredményes munkavégzéshez szükséges képességek elvesznek az egyénről. A fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás lehetőséget biztosít, hogy az ellátott szomatikus állapotában bekövetkezett irreverzibilis folyamatok figyelembevételével-teljes mértékben helyre álljon a munkavégző képesség, szabályozott életritmust alakítson ki a kliens.

25 Önsegítő közösségek, csoportok A másik probléma, hogy nagyon kevés olyan önsegítő csoport működik, amelyik a drogmentes életformát elfogadja és támogatja a leszokni akarót a döntésükben. Pedig ezek nélkül a csoportok nélkül elképzelhetetlen az életforma váltás. Nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalmi visszaillesztés elősegítésében az önsegítő csoportok. Fontos szerepet töltenek be a társadalmi visszailleszkedés elősegítésében és az absztinencia fenntartásában. Több önsegítő csoport is működik a városban: A 12 lépésen alapuló önsegítő csoportok Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya. Az AA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, mi önellátóak vagyunk saját hozzájárulásainkból. Elsődleges cél a józanság megtartása és más alkoholisták józanodásának a segítése. Debrecenben 3 Anonim csoport működik(szervezés alatt van az N.A. Csoport), amelyek aktívan együttműködnek az ellátási rendszer más szereplőivel. A Kenézy Kórház Nonprofit Kft. Addiktológiai Osztályán folyó Minnesota-modell működtetésében, de alkalmakat tartanak a Fordulópont rehabilitációs intézmény lakói számára is: A.A., Anonim Alkoholisták, Al-Anon, Családi Csoport, G.A. Anonim Szerencsejátékosok, N.A. - Anonim Narkománok Kék kereszt utógondozó csoport A Magyar Kékkereszt Egyesület célja az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedő, lelki és testi gyógyulást keresők segítése úgy, hogy a keresztyén hitben Isten szabadító erejét megismerjék. Egyesület a szenvedélybetegségek megelőzése, terjedésének megakadályozása, a szenvedélybetegek gyógyítása céljából fejti ki tevékenységét. Ennek érdekében ifjúsági felvilágosító, prevenciós munkát (nyári táborok, ifjúsági csoportok),

26 valamint utógondozó - rehabilitációs tevékenységet is végez. Jelenleg 48 helyi utógondozó csoport működik szerte az országban. Az egyesület gyógyító alkalmait minden hónapban a Dunakanyarban Dömösön rendezi meg az 55 férőhelyes alkohológiai szakintézetben, amelybe az ország bármely pontjáról önkéntes jelentkezés útján és kórházi beutalóval juthatnak a gyógyulni vágyók. A szolgálat felekezettől függetlenül végzi gyógyító szolgálatát a szenvedélybetegek körében. A Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség ad helyet a Debrecen- csoportnak. Hetente keddi napokon tartanak összejöveteleket Jenei Zoltán lelkész vezetésével. A csoport létszáma 25 fő. Gamma GT önsegítő csoport A Katolikus Alkoholistamentő Szolgálatot 1985-ben Halász Endre római katolikus lelkész önkéntes munkatársaival indította, alkoholproblémával küszködő embertársainak, valamint hozzátartozóinak megsegítésére. A lelkészi feladatokat 2000-től Jakus Ottó római katolikus lelkész látja el. A Szolgálat tevékenysége elsősorban közösségi összejövetelek- többnapos lelkigyakorlatok, lelki napok - szervezéséből, személyes lelki gondozásból áll. Az egyre növekvő igényt érzékelve szükségessé vált a Szolgálat tevékenységének bővítése, mely hatékonysága látványosan növekedett. Egy évben általában 4 alkalommal 3 napig tartó bentlakásos lelki együttlét jelenleg a leányfalui Szent Gellért lelkigyakorlatos házban. A találkozásokon az elmélkedések, előadások után kisebb csoportokban folyik tovább a beszélgetés. A közösségben a személyes tapasztalatok megosztására kerül sor. A lelkigyakorlatok alapja, az elfogadás, befogadás, amely lehetőséget ad, az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele az alkohol problémában való érintettség, valamint a vágy az ivás abbahagyására, változásra. A társfüggőségben lévő hozzátartozókat is várják, számukra külön csoportot is tartunk. A Forrás Lelki Segítők Egyesület Szenvedélybeteg Nappali ellátásának klub helységében találkozik hétfői napokon a Debrecen-i Gamma GT csoport. A csoport létszáma 15 fő.

27 Önsegítő Csoport elnevezése Létszám A. A. csoport 50 fő Al-Anon. csoport 30 fő G.A. csoport 10 fő GGT. csoport 15 fő Kék-Kereszt csoport 25 fő Összesen: 130 fő 6. sz. táblázat Az önsegítő csoportok adatait összefoglaló táblázat a 2011-es adatok alapján Ez a terület sokszínű, mivel a legtöbb szolgáltató itt tevékenykedik. Ez abból a helyzetből is következik, hogy Debrecen, mint megyeszékhely kettős szerepben van a szenvedélybetegek ellátásában. Az elvonó kezeléssel foglalkozó intézmények egészségügyi fenntartásúak, míg a szociális szolgáltatók civil szervezetek. Illetve vannak, olyan szerveződések, az önsegítő csoportok, melyek egyik kategóriába sem tartoznak. Feladatok a kezelés területén 1. Kábítószer fogyasztók kezelési adatainak gyűjtése és folyamatos monitorozása. 2. Kezelési adatok gyűjtése és a fogyasztási tendenciák elemzése 3. A napi ellátási nehézségek csökkentése (alkalmasság, szűk kapacitás, finanszírozási gondok,hiányok, nagy várakozási idő )

28 4. Folyamatos esetmegbeszélés és szupervízió megszervezése munkatársak számára. 5. A szociális és egészségügyi szolgáltatók közötti együttműködés módjainak kidolgozása Feladatok a rehabilitáció területén 1. Védett munkahelyek kialakítása, amelyek az első lépcsőfokot jelentik a félutas házban és a rehabilitációs intézményben élők, valamint az onnan már kilépők számára. 2. Védett albérlet létrehozása, amely szorosan kapcsolódik a jelenlegi intézmény rendszerhez. A gyógyult szenvedélybetegeknek olyan munka-, és lakhatási feltételekre lenne szükségük, amelyek maximálisan figyelembe veszik képességeiket, helyzetüket, és emellett próbálnak általánosan elfogadott életritmust, munkamódot, teljesítménymotivációt kialakítani. 3. A rehabilitációs intézmény befogadó képességének kibővítése. 4. Az önsegítő csoportok létrejöttének és működésének támogatása. A szakmai célok eléréséhez szükség van az intézményrendszer fejlesztésére. A városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) töltheti be az intézmények közötti együttműködés facilitálását és összehangolását. IV. Pillér: Kínálatcsökkentés 2011-ben elkezdődött a KEF-en belül a kínálatcsökkentéssel foglalkozó munkacsoport szervezése. Az előzetes tervek szerint a munkacsoport vezetője dr. Tilk Ferenc ügyész lett. Ennek a munkacsoportnak a megalakítása már nagyon időszerűvé és fontossá vált. Feladatok a kínálatcsökkentés területén 1. Kínálatcsökkentéssel foglakozó munkacsoport megalakítása. 2. A rendőrség szemléletének formálása, alakítása hangsúlyozva, hogy inkább a segítő beavatkozás szemlélete legyen erősebb. 3. A rendőrség számára megismertetni az ellátórendszer elemeit és a tevékenységüket és munkájukat. 4. Új együttműködési formák kialakítása az ártalomcsökkentő, mozgó szolgáltatások során. A polgárőrség bevonása a KEF munkájába.

29 Munkacsoportok A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2011-ben 33 tagszervezettel működött. Egy ekkora szervezet az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy működhet hatékonyan, ha a tagok szakterületenként fejtik ki tevékenységüket. Ennek érdekében működtettük a már létrehozott munkacsoportokat (prevenció, kezelés-ellátás, iskolai, egyházi). A munkacsoportok lehetőség szerint havonta üléseznek, de kiemelt eseményekre, akciókra alkalomszerűen is összeülnek. A szakterületenként létrejövő munkacsoport mellett a DMJV Önkormányzatával történő egyeztetésért a KEF Koordinációs munkacsoportja felelős. A KEF közgyűlésre, évente 2 alkalommal kerül sor. A KEF koordinációs feladatait a Csomópont Iroda segítette. Általánosságban, a KEF Szervezeti és Működési Szabályzata alapján, a következő koordinációs feladatok valósultak meg: a KEF ülések előkészítése, meghívók elküldése, valamint az üléseikről jegyzőkönyv elkészítése, a KEF működésével kapcsolatos adminisztratív teendők, szervezési és operatív feladatok ellátása, kapcsolattartás a KEF tagjaival, információk naprakész átadása, ( Hírlevél) kapcsolattartás a KEF elnökével és szakmai elnökével, kapcsolattartás az NDI és a KEF tagjai között, (képzések támogatása) a KEF képviselete, és jelentések készítése az NDI felé a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. prevenciós munkájának elősegítése a szakmai elnök munkájának hatékony segítése a pályázatok előkészítésében részvétel illetve az elektronikus pályázati rendszer kezelése. Koordinációs munkacsoport Vezetője a KEF szakmai elnöke Berényi András. A koordinációért felelős munkacsoport a szakterületekért felelős munkacsoportok javaslatait hivatott megvitatni és azokat javaslat formájában egyeztetni a DMJV Önkormányzatával.

30 Prevenciós munkacsoport A munkacsoport vezetője Kiss Ákos, a Szertelen Egyesület tagja. A munkacsoportban főképpen a prevenciós tevékenységgel foglalkozó szervezetek és intézmények vesznek részt. A munkacsoport javaslataival és tevékenységével a debreceni drogprevenciós tevékenységek elősegítésén dolgozik. Kezelés-ellátás (Terápia-rehabilitációs) munkacsoport A munkacsoport vezetője Simonné Kiss Mónika a Drogambulancia munkatársa. A munkacsoport elsősorban a debreceni kezelési láncban dolgozó szervezetekből és intézményekből áll. Javaslataik a terület hatékonyabb ellátásának céljával születnek meg, hiszen ez a terület kiesik a város gondolkodásának homlokteréből. Iskolai munkacsoport: A munkacsoport vezetője Csizi Katalin a Baross Gábor Szakképző drogügyi koordinátora. A munkacsoport júniusában alakult meg az előző évben életre hívott Tanári Klubból. A munkacsoport létrehozásánál fő szempontunk volt, hogy a pedagógusokkal folytatott párbeszédet kiszélesítsük. A pedagógusok javaslatait figyelembe véve alakítsuk ki álláspontunkat és tegyünk szakmai javaslatokat. A munkacsoport életre hívását az indokolta, hogy Debrecenben 70 általános és középiskola működik és az itt folyó koordináció és szakmai munka súllyal jelenjen meg a kábítószerügyi egyeztetés folyamatában. Ad-hoc munkacsoportok Az állandó munkacsoportok munkáján túl ad-hoc jelleggel alkalmi munkacsoportok jöttek létre az elvégzendő feladatoknak megfelelően: Konferencia szervezés Nyilvános megmozdulások szervezése Kutatás és stratégiaalkotás Pályázatírással kapcsolatos egyeztetés Drogmentes világnap szervezése

31 A munkacsoportok vezetőinek feladata A városi drogstratégiát konkrét projektekre bontani. Ennek megvalósítása a stratégiához igazított feladatokra javaslatot tenni, és azok megvalósításában közreműködni. Számon kérhető és időhatárhoz kötött akcióterv készítése és betartatása. A munkacsoport munkájáról folyamatos tájékoztatást adni a KEF tagszervezetinek A munkacsoport vezetője, vagy annak megbízottja a munkacsoportban megszülető javaslatokat a koordinációs munkacsoportban képviseli Összefoglalva A KEF által létrehozott munkacsoportok célja a városi drogstratégia megvalósításának elősegítése és a minél szélesebb társadalmi párbeszéd kialakítása. A célok elérése érdekében állandó munkacsoportok működnek: prevenciós, kezelés-ellátás, kínálatcsökkentő, iskolai, és koordinációs. Szükség esetén eseti jelleggel létrehozhatók munkacsoportok, melyek konkrét feladatok megvalósítása érdekében működnek, majd feladatuk végeztével megszűnnek. A KEF részt vett az Új Nemzeti Drogstratégiára vonatkozó elképzelések megvitatásában illetve az azzal kapcsolatos javaslatok összegyűjtésében. Ennek keretében NCSSZI NDI Regionális Műhelykonferenciájára került sor án a Debreceni Egyetemen. A Berényi András a KEF szakmai elnöke tagja volt annak az országos munkacsoportnak amely elkészítette a stratégia munka anyagát ben is aktívan dolgozott a Debrecen-i Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. 25 alkalommal került sor munkacsoport ülésekre 32 szakmai rendezvényen vettek részt a KEF szervezetek munkatársai. Az évben 2 alkalommal került sor KEF közgyűlésre. 12 rendezvényt a KEF illetve más partnerekkel közösen szervezett. Vendégül láttuk az Edelényi KEF küldöttségét. A KEF képviselői 5 alkalommal találkoztak a Debrecen MJV Bizottságaival. Reméljük, hogy a szakmai munka színvonala és kollégák lelkesedés a 2012-es évben sem fog csökkeni. Feladatot fog jelenteni a KEF számára az Új Nemzeti Drogstratégia parlamenti elfogadása után a helyi stratégia átdolgozása is.

32 Az Iroda megalakulásának előzményei A Debreceni Kábítószerügyi Egyezető Fórum a Debrecen városi drogstratégiában (2003.) ajánlásként fogalmazta meg, hogy szükséges lenne egy olyan iroda létrehozása, ami a drogprevenció számára mintegy módszertani központként tud működni.2004 nyarán a város létrehozta a Csomópont Drogprevenciós Irodát, amely szervezetileg a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. részét képezi óta a Csomópont Iroda vezetője, jelenleg is folyamatosan, Gesztelyi Tamás mentálhigiénés szakember szeptemberében az iroda, korábbi helyéről, a Simonffy utca 21. szám alá költözött az Ifjúsági Házba. A Csomópont Iroda belülről

33 Az Iroda feladatai Az iroda küldetése a drogprevenciós szolgáltatást nyújtó szervezetek és a szolgáltatást igénybevevők közötti koordináció és folyamatos párbeszéd biztosítása. Folyamatos kapcsolattartás a szervezetekkel, intézményekkel és az önkormányzat szerveivel ugyanolyan kiemelkedő feladat, mint az információgyűjtés és információszolgáltatás, vagy a pályázatfigyelés, de említhetnénk a könyv- és médiatár kiépítését is. A fenti teendők egyben a közvélemény formálására is alkalmat adnak megfelelő médiatámogatás mellet, melyet nyitás óta folyamatosan biztosítanak a helyi és az országos médiumok. Szolgáltatások: Együttműködés a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF). A városi drogstratégiában megfogalmazott drogprevenciós irányelvek képviselete, megvalósulásának segítése. A közoktatási intézményekben folyó prevenciós munka segítése, koordinálása. Hozzáférhető adatbázis, részletes és folyamatos kimutatás készítése a városban működő prevenciós munkát végző szervezetekről. Jól működtethető kapcsolattartási metódus kidolgozása a prevenciós munkát segítő különböző, más területen dolgozó szakemberekkel. Kapcsolat kialakítása és tartása a helyi médiával, amelynek célja: a KEF elsősorban prevenciós tevékenységéről korrekt, széleskörű és időben történő tájékoztatás a lakosság felé. A prevencióval összefüggő, rendszeres pályázatfigyelés, a célcsoportok figyelmének felhívása ezekre, segítségnyújtás a pályázatok elkészítésében, benyújtásában. A prevenciós munkát segítő, azzal összefüggő szakanyagok (könyvek, filmek, stb.,) összegyűjtése, folyamatos bővítése, az érdeklődők számára elérhetővé tétele. Drogprevenciós programok, rendezvények szervezése. Célcsoportok: Szakemberek (információszolgáltatás, konzultáció, együttműködések kialakítása, pályázati tanácsadás, képzés)

34 Pedagógusok (információszolgáltatás, konzultáció, iskolai együttműködések kialakítása, pályázati tanácsadás, képzés) Szülők (információszolgáltatás, konzultáció, képzés) Diákok (információszolgáltatás, konzultáció, együttműködések kialakítása, pályázati tanácsadás, képzés) KEF munkacsoportok, mint módszertani segítségnyújtása: A Csomópont Iroda rendszeresen helyet biztosított a debreceni KEF munkacsoportjainak megbeszéléséhez. Általában havonta egy alkalommal találkoznak a KEF munkacsoportok tagjai. Prevenciós előadások: Irodában: Meghirdetés alapján kihelyezett osztályfőnöki órákat tartunk az irodában, az iskola által választott témában (drogmegelőzés, viselkedéses addikciók, dohányzás, alkohol veszélyei, designer drogok, energiaital veszélyei, virtuális függőségek, stb.). Az előadásbeszélgetés után röviden bejárjuk az Ifjúsági Házat és bemutatjuk a szolgáltatásokat és a program lehetőségeket. Alkalmak: Ifjúsági Ház Ifjúsági Ház Ifjúsági Ház Ifjúsági Ház középiskolás diákok középiskolás diákok főiskolai hallgatók középiskolás diákok 3 előadás 1 előadás 1 előadás 5 előadás

35

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai Gesztelyi Tamás Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum A Debreceni KEF bemutatása KEF szakmai fórum 2003. óta működik Debrecenben

Részletesebben

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Dr. Szemelyácz János INDIT Közalapítvány Pécs 2005.okt.18.

Részletesebben

Szakmai beszámoló Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása, Ajka

Szakmai beszámoló Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása, Ajka Szakmai beszámoló 2010 Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása, Ajka I. Alacsonyküszöbű ellátás feladata és szolgáltatásai 1. Az alacsonyküszöbű szolgáltatás: Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal,

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Alapszolgáltatások I. Étkeztetés Házi Segítségnyújtás Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás Családsegítés Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat

Részletesebben

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek

Ügyelet: a célcsoport folyamatos fogadása és szükségletfelmérés. Hátrányok leküzdését célzó tevékenységek A partnerszervezetek nevei és rövidítése: Belvárosi Tanoda Alapítvány - BTA Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola Leo Amici 2002 Addiktológiai

Részletesebben

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos"

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól Kassai-Farkas Ákos Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos" Definíció A közösségi pszichiátriai gondozás és rehabilitáció a ma érvényes betegjogokkal összhangban igyekszik elkerülni

Részletesebben

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás Étkeztetés Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 3. komponens Fiatalok prevenciós és tanácsadó programja Moravcsik-Kornyicki Ágota Szakmai

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr, Vasvári Pál u. 1/a. www.maltai.hu 2011. Február 25. Szakmai Nap Előzmények Bűnmegelőzési pályázat:kiíró

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Fin áros X. kerület Kőbányai SZIVÁRVÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYUJTÖ, P. «stuict uiese KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ~4 j S2dj /Ior?f_ 1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3. Tel: 434-2150, Fax: 264-3621 onnn

Részletesebben

Alkohol Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Pápa Szakmai beszámoló

Alkohol Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Pápa Szakmai beszámoló Alkohol Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Pápa Szakmai beszámoló 2010. január 01. december 31. 1. Alacsonyküszöbű szolgáltatás: Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy

Részletesebben

Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Intézmény székhelye: Nagykanizsa, Zrínyi Miklós u. 51. Telefonszáma:06-20-920-8044 e-mail:gyjsznk@gmail.com facebook: Családsegítő és Gyermekjóléti Központ

Részletesebben

adott helyiségekben folytatott tevékenységükről Szociális ellátásra irányuló fellebbezések elbírálásáról (kivonat)

adott helyiségekben folytatott tevékenységükről Szociális ellátásra irányuló fellebbezések elbírálásáról (kivonat) határozata 176/2012. (VI. 28.) határozata 177/2012. (VI. 28.) határozata 178/2012. (VI. 28.) határozata 179/2012. (VI. 28.) határozata 180/2012. (VI. 28.) határozata 181/2012. (VI. 28.) határozata 182/2012.

Részletesebben

1083 Budapest, Szigony u. 37. tel./fax: 303 6574 www.btabp.hu info@btabp.hu LOGIKAI KERETMÁTRIX

1083 Budapest, Szigony u. 37. tel./fax: 303 6574 www.btabp.hu info@btabp.hu LOGIKAI KERETMÁTRIX LOGIKAI KERETMÁTRIX Általános célkitűzések A project célkitűzése Célok A munkaerőpiacról, képzésből és bármiféle intézményi ellátásból egyránt kiszorult, szenvedélybeteg és deviáns életvezetésű fiatalok

Részletesebben

Ellátás kérdőív csak olvasásra

Ellátás kérdőív csak olvasásra csak olvasásra Az ellátási programjához kapcsolódó kérdőívet megtekintheti és kinyomtathatja, hogy azután a rendszerben könnyebb legyen a kitöltés. A kérdőív a portálon 14 oldalas; ezt a 17 oldalas nyomtatható

Részletesebben

IV. Pillér. Kábítószer probléma kezelésével összefüggő szolgáltatások fejlesztése pillérrel összefüggő helyi munkákra vonatkozó feladatok TANULMÁNY

IV. Pillér. Kábítószer probléma kezelésével összefüggő szolgáltatások fejlesztése pillérrel összefüggő helyi munkákra vonatkozó feladatok TANULMÁNY SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK MODERNIZÁCIÓJA, KÖZPONTI ÉS TERÜLETI STRATÉGIAI TERVEZÉSI KAPACITÁSOK MEGERŐSÍTÉSE, SZOCIÁLPOLITIKAI DÖNTÉSEK MEGALAPOZÁSA TÁMOP 5.4.1. KIEMELT PROJEKT IV. Pillér Kábítószer probléma

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló Alkohol - Drogsegély Ambulancia KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló Tárgy: Az Alkohol - Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek közösségi ellátásának

Részletesebben

1094/2007. (XII. 5.) Korm. határozat

1094/2007. (XII. 5.) Korm. határozat 1094/2007. (XII. 5.) Korm. határozat a kábítószer-probléma visszaszorításáról szóló nemzeti stratégiai program céljainak végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról A Kormány a kábítószer-probléma

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS évre Magadért Drogmentességet Védő Alapítvány A HELY. Normatív támogatás elterelés:

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS évre Magadért Drogmentességet Védő Alapítvány A HELY. Normatív támogatás elterelés: KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2017. évre Magadért Drogmentességet Védő Alapítvány A HELY BEVÉTELEK: Normatív támogatás elterelés: SZJA1% Cégek és magánszemélyek adományai: Közhasznú tevékenység bevétele: Egyéb

Részletesebben

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a Gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról 40/A. ag) pont szerint 2018. szeptember 1-től a Család és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő

Részletesebben

Önsegítés: a közösségi felépülés motorja. Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály

Önsegítés: a közösségi felépülés motorja. Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály Önsegítés: a közösségi felépülés motorja Petke Zsolt Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Addiktológiai Osztály A felépülés Önsegítő viselkedést, önszabályozó képességet,

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Józan Babák Klub Krízisellátás várandós szerhasználó nők részére

Józan Babák Klub Krízisellátás várandós szerhasználó nők részére Józan Babák Klub Krízisellátás várandós Oberth József Józan Babák Klub, 2016. március 21. Ártalomcsökkentő - és tűcsere-szolgáltatók éves szakmai találkozója A Józan Babák Klub diszpécsere a jozanbabakklub@gmail.com

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Házi segítségnyújtás, Szociális étkeztetés

Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Házi segítségnyújtás, Szociális étkeztetés GONDOZÁSI KÖZPONT 2133 Sződliget, Szent István u. 34-36. Email: gondozasi@szodliget.hu Mobil tel.: 06 30 485 9298 Tel.: 06 27 590-ö95/113 mellék Kirendeltsége: 2163 Vácrátót, Petőfi tér 3. Email: gyermekjoleti@vacratot.hu

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998. (IV.

Részletesebben

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY Ágyszám: Akut ágy 116, Alkohológia ágy10, Krónikus ágy 10, Pszichiátriai Rehabilitációs ágy 34. Évi átlagos fekvő betegforgalom: 3200 fő ( 2010. évi adat ) Évi átlagos járó / ambuláns

Részletesebben

SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY. Közhasznúsági jelentés

SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY. Közhasznúsági jelentés SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY Közhasznúsági jelentés Könyvvizsgálattal alátámasztott 2008. P.H... a szervezet vezetője A közhasznúsági jelentés tartalma 1. Számviteli beszámoló 2. Beszámoló a költségvetési

Részletesebben

Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015

Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015 Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015 2015. január 1-től több jogszabály tételesen rendelkezik arról, hogy az egyes szociális, és gyermekjóléti szolgáltatások, valamint a gyermekvédelmi szakellátás

Részletesebben

XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) Drogprevenciós Alapítvány Tűcsere Program

XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) Drogprevenciós Alapítvány Tűcsere Program XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) Drogprevenciós Alapítvány Tűcsere Program Mi a program célja? A droghasználatból származó egyéni és közösségi ártalmak csökkentése, Bp. XIII. kerületében

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben

A DROGFOGYASZTÓK TÁRSADALMI REINTEGRÁCIÓJA MAGYARORSZÁGON

A DROGFOGYASZTÓK TÁRSADALMI REINTEGRÁCIÓJA MAGYARORSZÁGON A DROGFOGYASZTÓK TÁRSADALMI REINTEGRÁCIÓJA MAGYARORSZÁGON Paksi Borbála, Magi Anna A MAGYAR ADDIKTOLÓGIAI TÁRSASÁG IX. ORSZÁGOS KONGRESSZUSA SIÓFOK, 2013. NOVEMBER 21. HÁTTÉR ÉS CÉL Egységes, rendszeresen

Részletesebben

FELHÍVÁS. Tisztelt miskolci lakosok! FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN MÉG INTENZÍVEBBEN!

FELHÍVÁS. Tisztelt miskolci lakosok! FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN MÉG INTENZÍVEBBEN! FELHÍVÁS Tisztelt miskolci lakosok! Évente nagyon sok ember válik a tél áldozatává, és szenved kihűléses halált lakáson belül és kívül egyaránt. FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN

Részletesebben

A helyi addiktológiai ellátórendszer

A helyi addiktológiai ellátórendszer A helyi addiktológiai ellátórendszer Prioritások és fejlesztési lehetőségek Észak-Pesten Döntéselőkészítő tanulmány Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata számára 2011. április Vezetői összefoglaló

Részletesebben

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer Az Alapítv tvány céljac A Segítő Kéz z Alapítv tvány 1999-ben alakult, így már r 11 éve dolgozik a szociális ellátásban azon belül l a legelesettebb emberek segítésében. Az Alapítv tvány időskor skorúak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2005. április 18-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2005. április 18-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. április 18-i ülésére Tárgy: A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 13/2000. (V.30.) ÖK. rendelet felülvizsgálata

Részletesebben

Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt-, gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés

Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt-, gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt-, gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés Megelőzés három fő vetülete: 1. Kínálatcsökkentés /a drogok hozzáférhetőségének korlátozása/ 2. Keresletcsökkentés

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Alkohol-Drogsegély Ambulancia SZENVEDÉLYBETEGEK KÖZÖSSÉGI ALAPELLÁTÁSA PÁPA ÉS DEVECSER KISTÉRSÉGE 8582 FARKASGYEPŰ PETŐFI U. 42.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Alkohol-Drogsegély Ambulancia SZENVEDÉLYBETEGEK KÖZÖSSÉGI ALAPELLÁTÁSA PÁPA ÉS DEVECSER KISTÉRSÉGE 8582 FARKASGYEPŰ PETŐFI U. 42. Alkohol - Drogsegély Ambulancia SZENVEDÉLYBETEGEK KÖZÖSSÉGI ALAPELLÁTÁSA PÁPA ÉS DEVECSER KISTÉRSÉGE 8582 FARKASGYEPŰ PETŐFI U. 42. SZAKMAI BESZÁMOLÓ Tárgy: Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek

Részletesebben

Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Ajka. Szakmai program 2011.

Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Ajka. Szakmai program 2011. Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Ajka Szakmai program 2011. 1 Az alacsonyküszöbű ellátás célja, feladata, a megvalósítani kívánt program konkrét bemutatása, a létrejövő

Részletesebben

INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK

INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK Szociális szolgáltatások 56 (1) A szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást az állam, valamint az önkormányzatok biztosítják (1993 évi III tv A szociális igazgatásról

Részletesebben

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.)

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) A házirendben foglaltak biztosítják a Gyermekjóléti Központ szolgáltatásait

Részletesebben

Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen

Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen Müller Éva osztályvezető Budapest, 2017. december 14. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya Nemzeti

Részletesebben

Drogprevenciós módszerek a klinikumban Klinikai és mentálhigiéniai felnőttgyermek. szakpszichológus szakképzés

Drogprevenciós módszerek a klinikumban Klinikai és mentálhigiéniai felnőttgyermek. szakpszichológus szakképzés Drogprevenciós módszerek a klinikumban Klinikai és mentálhigiéniai felnőttgyermek és ifjúsági szakpszichológus szakképzés Drogmegelızés és ártalomcsökkentés /forrás: Buda Béla, A drogmegelızés elméleti

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

Az ellátott lakóhelyének közelében nyújtott szolgáltatások, az alapellátás intézményi rendszere

Az ellátott lakóhelyének közelében nyújtott szolgáltatások, az alapellátás intézményi rendszere TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az ellátott lakóhelyének közelében nyújtott szolgáltatások, az alapellátás intézményi rendszere Lőwné Szarka

Részletesebben

54 762 02 0010 54 02 Pszichiátriai gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 02 Pszichiátriai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat

dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat DROGPROBLÉMÁK Fogyasztási típusok Absztinens Kísérletező Szociális, rekreációs Helyzetfüggő Intenzifikált Kényszeres DROGPROBLÉMÁK A drogok felosztása Pszichoaktív

Részletesebben

Tinédzser Addiktológiai Rehabilitációs Intézmény előgondozási és bekerülési feltételek - protokoll terv-

Tinédzser Addiktológiai Rehabilitációs Intézmény előgondozási és bekerülési feltételek - protokoll terv- Tinédzser Addiktológiai Rehabilitációs Intézmény előgondozási és bekerülési feltételek - protokoll terv- Berényi András Holb Gergő 2016.Június 28. KÁBÍTÓSZERÜGYI TANÁCS A protokoll terv elkészítésének

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. SZEPTEMBER 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. SZEPTEMBER 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2010. SZEPTEMBER 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 190-6/2010. MELLÉKLETEK: 0 DB TÁRGY: Tájékoztató a Dél-Dunántúli Regionális Drogstratégia végrehajtására

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása. Sümeg és kistérsége. Szakmai beszámoló év

Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása. Sümeg és kistérsége. Szakmai beszámoló év Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége Szakmai beszámoló 2011. év Készítette: Guzrán Ildikó Közösségi koordinátor 2 Az Alkohol Drogsegély Ambulancia

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: 14-./2017. Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona Sopron, Major-köz 3. Gondozási Központ: Étkeztetés Házi segítségnyújtás Lila Akác Idősek

Részletesebben

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL Tartalom Az intézmény tevékenysége Szakmai egység, személyi

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV PSZI-INT PSZICHIÁTRIAI BETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV Készítették: Bugarszki Zsolt Dr. Gárdos Júlia Gordos Erika Marketti Judit PSZI-INT.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13.

Részletesebben

Pszichiátriai Betegek Közösségi Ellátása Szakmai Programja

Pszichiátriai Betegek Közösségi Ellátása Szakmai Programja Pszichiátriai Betegek Közösségi Ellátása Szakmai Programja Az ellátás tevékenységét meghatározó jogszabályok és szabályzatok: - 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

A kistérségi közösségi szolgáltatások feladatai Balassagyarmati, Rétsági és Szécsényi Járásban, lehetséges kapcsolatok az AE közösségekkel

A kistérségi közösségi szolgáltatások feladatai Balassagyarmati, Rétsági és Szécsényi Járásban, lehetséges kapcsolatok az AE közösségekkel A kistérségi közösségi szolgáltatások feladatai Balassagyarmati, Rétsági és Szécsényi Járásban, lehetséges kapcsolatok az AE közösségekkel TELEK TIBOR BALASSAGYARMAT KISTÉRSÉG SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG LEHETŐSÉGEK ÉS KIHÍVÁSOK A DROGPOLITIKÁBAN MÜLLER ÉVA OSZTÁLYVEZETŐ

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG LEHETŐSÉGEK ÉS KIHÍVÁSOK A DROGPOLITIKÁBAN MÜLLER ÉVA OSZTÁLYVEZETŐ SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG LEHETŐSÉGEK ÉS KIHÍVÁSOK A DROGPOLITIKÁBAN MÜLLER ÉVA OSZTÁLYVEZETŐ EMMI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSOK FŐOSZTÁLYA FORRÁS:

Részletesebben

Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP-5.4.9-11/1

Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP-5.4.9-11/1 Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP-5.4.9-11/1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Célok A program célja: a szociális és gyermekjóléti

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége 2011.

Szervezeti és Működési Szabályzat Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége 2011. Szervezeti és Működési Szabályzat Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége 2011. 16 Általános bevezetés a. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja Rögzítse

Részletesebben

PR-Kód A szervezet neve Projekt címe Igényelt összeg Megítélt összeg. Eger Megyei Jogú Város LÉGY TISZTÁBAN MAGAD- DAL KAB-KEF-11-C-3616

PR-Kód A szervezet neve Projekt címe Igényelt összeg Megítélt összeg. Eger Megyei Jogú Város LÉGY TISZTÁBAN MAGAD- DAL KAB-KEF-11-C-3616 KAB-KEF-11-C-3616 Eger Megyei Jogú Város LÉGY TISZTÁBAN MAGAD- DAL KAB-KEF-11-C-3610 KAB-KEF-11-C-3602 Miskolc Megyei Jogú Város Békéscsaba Megyei Jogú Egészségügyi Alapellátási Intézmény Nekünk fontos

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

IV. Pillér. Kábítószer probléma kezelésével összefüggő szolgáltatások fejlesztése pillérrel összefüggő helyi munkákra vonatkozó feladatok

IV. Pillér. Kábítószer probléma kezelésével összefüggő szolgáltatások fejlesztése pillérrel összefüggő helyi munkákra vonatkozó feladatok SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK MODERNIZÁCIÓJA, KÖZPONTI ÉS TERÜLETI STRATÉGIAI TERVEZÉSI KAPACITÁSOK MEGERŐSÍTÉSE, SZOCIÁLPOLITIKAI DÖNTÉSEK MEGALAPOZÁSA TÁMOP 5.4.1. KIEMELT PROJEKT IV. Pillér Kábítószer probléma

Részletesebben

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET ÉVI BESZÁMOLÓ

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET ÉVI BESZÁMOLÓ Határozati javaslat 5. melléklete LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2014. ÉVI BESZÁMOLÓ A 2003-ban alakult Lelkierő Egyesület célja, hogy egy olyan civil hálózat részeként működjünk, ami az ifjúsági

Részletesebben

Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között.

Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között. Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között. Az intézmény vezetője Surányi Ákos, a szociális munkások a 233-11-91 számon hívhatók. Szakmai program (2008. november)

Részletesebben

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:.

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:. A kérelmező intézmény neve: A kérelmező intézmény címe:.... település,... irányító sz.... utca, hsz., Tel.: Fax.:.. E-mail cím:. Tisztelt Bizottság! Kérem, hogy a nevű igénybe vevő (Előző név, ha van:.

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ alapító

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK I. A HELYSZÍN RÖVID BEMUTATÁSA 3 II. A HELYI SZÜKSÉGLET MEGHATÁROZÁS EREDMÉNYEI 3

TARTALOMJEGYZÉK I. A HELYSZÍN RÖVID BEMUTATÁSA 3 II. A HELYI SZÜKSÉGLET MEGHATÁROZÁS EREDMÉNYEI 3 Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések megalapozása TÁMOP 5.4.1. Kiemelt projekt A kábítószer-probléma kezelésével

Részletesebben

Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer. Szekszárd

Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer. Szekszárd Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer Szekszárd 2018.02.22. A 2016. Január 1-től jogszabályi változások Családsegítő- Gyermekjóléti Központok/Szolgálatok 2016. január 1 előtt külön

Részletesebben

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13.

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13. Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13. Stratégia alkotás A kortárssegítő tréning Oktatáskutató

Részletesebben

IV A kialakított helyi szolgáltatási térképek különböző verzióinak kialakítása (döntéshozó, szakmai alkalmazó, lakossági stb.

IV A kialakított helyi szolgáltatási térképek különböző verzióinak kialakítása (döntéshozó, szakmai alkalmazó, lakossági stb. Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések megalapozása TÁMOP 5.4.1. Kiemelt projekt A kábítószer-probléma kezelésével

Részletesebben

Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának évi. Szakmai Beszámolója

Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának évi. Szakmai Beszámolója Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának 2012. évi Szakmai Beszámolója A Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálata

Részletesebben

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus A nevelési tanácsadás feladatain belül a pszichológusokat érintő feladatkörök teljesítését a nevelési tanácsadást ellátó intézmény szervezeti és működési szabályzatában is rögzítetten lehet megosztani.

Részletesebben

Együttműködési megállapodás az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység működéséről

Együttműködési megállapodás az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység működéséről Együttműködési megállapodás az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység működéséről Amely létrejött alulírott egyrészről, mint SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ intézmény:. Család és Gyermekjóléti Központ továbbiakban:

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2007

Közhasznúsági jelentés 2007 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2007 Nyíregyháza, 2008-05-26 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás a

Részletesebben

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről A tanácskozás helyszíne: Katolikus Pedagógiai Intézet 1068 Budapest, Városligeti fasor 42. A tanácskozás témája: Védelmi nyomok A tanácskozás ideje: 2019. április 09. 10 óra, várható befejezés 14.30 A

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

Az ellátórendszer intézményei A prostitúció és az emberkereskedelem áldozatait segítő ellátórendszer főbb feladatai, szakmai, etikai alapelvei B.A. H.K. Ártalomcsökkentő, alacsony küszöbű szolgáltatások

Részletesebben

Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának évi. Szakmai Beszámolója

Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának évi. Szakmai Beszámolója Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának 2014. évi Szakmai Beszámolója A Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálata

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Szektorok közötti együttműködés partnerek feltárása, együttműködések kiépítése

Szektorok közötti együttműködés partnerek feltárása, együttműködések kiépítése Név/cím: Szektorok közötti együttműködés partnerek feltárása, együttműködések kiépítése Rövid leírás Mivel a korai iskolaelhagyás megelőzése és az érintett tanulók visszavezetése az oktatási rendszerbe

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló Alkohol - Drogsegély Ambulancia KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE 8582 FARKASGYEPŰ, PETŐFI U. 42. Szakmai Beszámoló Tárgy: Az Alkohol - Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Közösségi Ellátásának

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2005

Közhasznúsági jelentés 2005 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2005 Nyíregyháza, 2006-04-01. Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás

Részletesebben

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS 28. évi Szakmai beszámolója Készítette: Turba Attila Székhely: 2181 Iklad, Szabadság u. 7. Ellátási terület appali Ellátás: Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz,

Részletesebben

ALBA CARITAS HUNGARICA ALAPÍTVÁNY RÉV SZENVEDÉLYBETEG-SEGÍTŐ AMBULANCIA

ALBA CARITAS HUNGARICA ALAPÍTVÁNY RÉV SZENVEDÉLYBETEG-SEGÍTŐ AMBULANCIA RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia Intézményünk szolgáltatásai, terápiás lehetőségek: Intézményünk terápiás lehetőségeket nyújt a különböző függőségekben élők, úgy a szer-, mint a viselkedésfüggők számára.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-36/2018. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság 2018. február 14-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató

Részletesebben

Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása. Sümeg és kistérsége. Szakmai beszámoló 2010.

Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása. Sümeg és kistérsége. Szakmai beszámoló 2010. Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége Szakmai beszámoló 2010. Az Alkohol Drogsegély Ambulancia Egyesület 2010. július 01. napjától látja el a szenvedélybetegek

Részletesebben

Szakmai ajánlás A SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT ALACSONYKÜSZÖBŰ SZOLGÁLTATÁSOK RÉSZÉRE

Szakmai ajánlás A SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT ALACSONYKÜSZÖBŰ SZOLGÁLTATÁSOK RÉSZÉRE Szakmai ajánlás A SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT ALACSONYKÜSZÖBŰ SZOLGÁLTATÁSOK RÉSZÉRE FSZH Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Addiktológiai Szakértői Munkacsoport Budapest, 2008. 1 Tartalom 1.

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 03 Szenvedélybeteg-gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatók

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2006

Közhasznúsági jelentés 2006 Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület Közhasznúsági jelentés 2006 Nyíregyháza, 2007-04-02 Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület számviteli beszámolója 3. Kimutatás a

Részletesebben

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJÁNAK Intézkedési terve (2004-2006) A kerületi gyermek és ifjúsági korosztályok fölmérése 1. A fizikai teljesítőképesség, biológiai

Részletesebben