ELŐADÁSVÁZLAT HANG- ÉS VIDEOTECHNIKA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELŐADÁSVÁZLAT HANG- ÉS VIDEOTECHNIKA"

Átírás

1 ELŐADÁSVÁZLAT HANG- ÉS VIDEOTECHNIKA Vezetőtanár: Dr. Berke József Szerzők: Fenyvesi Péter Oláh György - Dr. Berke József 2009/2010

2 FŐ TÉMAKÖRÖK: A MOZGÓKÉP FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETE A VIDEOFELVÉTEL KÉSZÍTÉS ALAPJAI AZ ÖTLETTŐL A PREMIERIG AZ ELKÉSZÜLT ALKOTÁS A HAGYOMÁNYOS RAJZFILMGYÁRTÁS

3 A MOZGÓKÉP FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETE A mozgókép rögzítés kezdetei A mozgás az élet legfőbb kifejeződési formája. (A fejlődés a mozgás mozgása.) Az örök körforgás. Alkotásainkat, megfigyeléseinket rögzíteni tudjuk. A kicsiről fényképet, a tájról festményt, a kertbe szobrot készítünk, ezek a valóság elvont leképzései, valóságosan, objektívan létrehozott másolatai a valóságnak.

4 Leonardo Utolsó vacsorája: pillanatkép. Az altamirai barlangrajzok. Szinte minden gyerek elkészíti a maga kis praxinoszkópját a füzete sarkára fázisról fázisra, hogy azután átpörgetve azt, mozgóképpé álljon össze sematikus rajzocskája. Ha áttekintjük a vetített kép történetét, vissza kell nyúlnunk a középkorba, amikor az alakoskodó játékok, vásári- és bábjátékok között megtaláljuk az árnyjátékot, a laterna magicát, később a sztroboszkópot, a praxinoszkópot;

5 A középkori laterna magica bűvös lámpa az üvegre festett apró képet vetítette ki nagyításban az optika törvényei szerint. A sztroboszkóp felvillanó fényei a mozgást bontják fel fázisaira pl. a diszkóban. A praxinoszkópba helyezett fázisrajzok belülről megvilágítva, és kellő sebességgel forgatva folyamatos mozgás érzetét keltik bennünk. Ez a kellő sebesség pedig fázis/másodperc. Azaz filmnél 24 képkocka/mp, tévénél 25x2 félkocka/mp. A szemünk fizikai törvények következtében ezt a sebességet látja a valóságnak megfelelő mozgásnak.

6 Informatikai Rendszerek e Tantárgy : Kép és hangtechnika Kódszám: oldal Daguerre fényképezési labor-eljárást dolgozott ki. Edison a celluloid szalagot végig lyukasztgatta (perforálta), hogy abba fogakat illeszthessen és így egyenletes pergéssel egyenletesen tudja kivetíteni az állóképek sorozatát, amit a szemünk folyamatos mozgásnak lát. Már 1888-ban kikísérletezte az eljárást, ő hozta létre a kinetoszkópot, a filmnézőkét.

7 A vetítés kezdetei A Lumiėre-fivérek rendezték az első nyilvános vetítést, ami már fizető közönség előtt zajlott, december 28-án, Párizsban. Magyarországon májusában megtörtént az első vetítés, ám a filmkészítés csak később indult be a világhoz képest.

8 Képzeljük magunk elé a vetítést, hogyan nézhetett ki! A Lumiėre-fivérek által bemutatott filmek: - A vonat érkezése - Az ács - A kisbaba reggelije - A munkaidő vége - A megöntözött öntöző

9 Az élet dokumentálásától a filmalkotásig Georges Méliės-t ( , francia, elsőként teremtette meg a folyamatos cselekményű filmet) Méliės gyorsan rájött a filmtrükk lehetőségeire, pl. bűvész lévén, hogy lehet eltűntetni egy nőt a lepedő alól és áthelyezni egy hengerbe? Két irányzat még ma is él, miszerint spontán vagy megrendezett jelenetet veszünk fel. A dokumentum vagy a dokumentumszerű ábrázolás a valóság erejét aknázza ki, a megrendezett jelenetben erőteljesebben érvényesül az alkotói fantázia és szubjektivitás. Kialakul a rendezés technikája és egyéniségei.

10 A gyártókon belül elkülönült az operatőr, aki csak a gépével foglalkozott az író, aki kitalálta az elmés történeteket, majd a rendező vált ki, kezdetben a színészekből, hogy eligazítsa az összképet Híres komikusok és komikus párok tűntek fel. A folytatásos ponyvafüzetek, képregények animációs filmeken elevenedtek meg: ez a kockázás trükkje. Megszületett a megasztár: Greta Garbo ( ) Karenina Anna, Krisztina királynő, Ninocska, Walewska grófnő stb.

11 Minden együtt volt, a film már mindent tudott, épphogy meg nem szólalt. Igaz is: miért nem beszéltek a filmek? Áthidaló megoldás volt a táblás felirat, amikor gyakran szecessziós virágkeretbe írt szöveget lefényképezték és belevágták a jelenetbe, majd pergett a jelenet tovább. Ezt a feliratot ki is lehetett cserélni az adott ország nyelvére fordítva. Már Edison kísérletezett a film és a fonográf összeházasításával.

12 A mai értelemben vett hangosfilm 1929-re született meg. Ha már hang - legyen zenés! A Jazzénekes c. film volt az első, ami még vegyes technikával készült, csak a zenés betétek voltak hangosak. Rossz minőségű volt. A New York fényei c. film már bevált a hang szempontjából!

13 SZINKRON vagy FELIRATOZÁS? dialóg zene zörej nemzetközi hang narráció klisé labor kopírozás

14 A dialóg-szinkront műfordításként kell kezelnünk. Szinkronizáláskor lefordítják az eredeti nyelvről a szöveget, szájra írják, a megfelelő színészekkel eljátszatják az eredeti színészi játék szellemében, majd hozzákeverik a nemzetközi hangot, ugyancsak a film szellemében. Ha minden a helyén van, nem vesszük észre, hogy szinkronváltozatot látunk, és akkor jó a szinkron.

15 A filmzene a film mondanivalóját segítő, aláfestő, érzelmileg megerősítő, cselekményét követő, hatását fokozó, önálló zenemű. Nem filmzene az a zene, ami effekt-ként szolgál, csak éppen hangszerrel állították elő.

16 A színesfilm 1934-ben jelent meg, de az ötvenes években terjedt el. Vannak, akik fekete-fehérben álmodnak, vannak akik színesben.

17 A videotechnika fejlődése A televízió története akkor kezdődött, amikor néhány ezer évvel ezelőtt az ember tudatosan kezdte figyelni az optikai, mágneses és villamos jelenségeket. (Nozdroviczky László) január 13-tól megindult kísérleti adások csak néhány helyen voltak foghatók (TV-készülék hiányában). A sok kezdeti nehézség után elejére lezárult a kísérleti időszak és stabilizálódott a televíziós műsorszórás gyakorlata.

18 A világban három színes TV rendszer terjedt el, az NTSC, a PAL és a SECAM. NTSC (National Television Standard Comittee) (Nemzeti Televízió Szabvány Bizottság) Képváltási frekvencia: 29,97 kép(kocka)/sec. A kép 525 sorból áll. PAL (Phase Alternation Line) (fázist váltó sor) Képváltási frekvencia: 25 kép(kocka)/sec. A kép 625 sorból áll. SECAM (SEquentiat Couleur Arec Memoire) (egymás után következő szín és emlékezés) Képváltási frekvencia: 25 kép(kocka)/sec.

19 A VIDEOFELVÉTEL KÉSZÍTÉSÉNEK ALAPJAI A kamera lehetőségei A mai modern videokamerák ún. kamkoderek (kamera és magnó egyben) az optikai képet elektromos jellé alakítják (analóg rendszerek) vagy temérdek szám formájában kódolják (digitális rendszerek).

20 A videokamera optikája egy színbontó tükörre vagy prizmarendszerre vetíti a képet, amely azt három egyszínű alkotóra, R (vörös), G (zöld), B (kék) összetevőkre bontja. Az így kapott képet a kamerában lévő CCD (Charge Coupled Device) alakítja elektromos jellé.

21 A CCD A CCD esetén az egyes érzékelők töltése a kiolvasás folyamán "végigcsorog" az érzékelő egyik szélére, ahol az erősítés és mérés történik. A kiolvasás tehát soronként vagy oszloponként történik. Az egyazon kiolvasási sorba tarozó érzékelők mindegyikének töltését ugyanaz az áramkör erősíti és méri.

22 A CMOS A CMOS szenzorokban minden egyes érzékelő saját erősítővel rendelkezik. Emiatt a szenzor területének jelentős részét - akár csak a CCD esetén - ezek a kiolvasó áramkörök foglalják el. Az elfoglalt terület a CMOS szenzoroknál jóval nagyobb, mint a CCD-k esetében. Emiatt a mikrolencsés módszer kerül alkalmazásra.

23 A kamera optikáján keresztül, a rögzítendő kép színének beállítása is elektronikus úton történik. A színhűség érdekében, az adott szituációban meg kell mutatni a kamerának a fehér és fekete színeket. Ehhez viszonyítva hozza létre a többi színt. Külső térben - napfényes környezetben, Belső térben - különböző világítás esetén. Így érhető el a legjobb színhűség.

24 A plánoknak három fő típusát különböztetjük meg: A premier plán vagy közelkép (nagyközel, kisközel) arcrészlet, arc, de legfeljebb vállképet mutat. Second plán vagy félközel (kistávok, féltávol), amely mellképet vagy kétharmados alakot mutat. A totál plán vagy távol (nagytávol) bármilyen távolságból mindig a teljes alak látható.

25 A kamera elhelyezésével különböző képkompozíciós hatást érhetünk el: alacsony elhelyezés, (szemmagasság alatt) magas elhelyezés, (szemmagasság felett) általános elhelyezés, (szemmagasságban)

26 Ha kamera rögzített helyen áll, vario (zoom), ráközelíthetünk egy részletre vagy attól el is távolodhatunk. schwenk a kamera vízszintes vagy függőleges tengely irányú (jobbra, balra, le, fel) mozgása

27 Ha a kamera elmozdul álló helyéből fahrt (autósfahrt) A kamera lábon, sínen, kocsin történő mozgatása. kran (dolly) Koncerteken elég gyakran látható egy nagy gémeskútra vagy darura hasonlító szerkezet, mellyel süllyedni és emelkedni is lehet.

28 snitt A kamera forog vagyis a felvételt elindítottuk és a jelenetből egy beállítást veszünk fel. (a felvétel indításától a leállásig).

29 A világítási alaphelyzet: 3. gégen (ellenfény) 2. derítés 1. főfény

30 A hang A film és video produkciók esetében nem feledkezhetünk meg azok hangjáról. Egy jól sikerült hangi alkotás segítheti a képet de el is ronthatná. Végül is van egy képi és hangi világ, amit szinkronba kell hoznunk.

31 A trükk és előkészítése Vannak film és videó trükkök, amelyeket már a felvétel folyamán el kell készítenünk vagy csak egy részét, másokat pedig utólag.

32 AZ ÖTLETTŐL A PREMIERIG A forgatókönyv Szinopszis Filmnovella Technikai forgatókönyv

33 A forgatócsoport tagjai filmíró (a sztorizó) dramaturg rendező, rendező asszisztens producer gyártásvezető, felvételvezetők operatőr, kameraman, segédoperatőr képmérnök látványtervező vágó, vágóasszisztens hangmérnök, mikrofonosok kábelesek zeneszerző fővilágosító világosítók színész, statiszta ruhás kellékes fahrtos dollys

34 Forgatás Utómunka pénz, helyszín és technikai feltétel Vágás (szerkesztés, montírozás, editálás) A képet vághatjuk hanggal (vezérhang), vagy anélkül. Vágóasztalon dőlnek el a felhasználható trükkök is zene zörej

35 Videó vágásnál a stúdiókban különböző technikák állnak rendelkezésünkre: hagyományos analóg(lineáris) vágás ANALÓG VÁGÓRENDSZER Az elkészült kész videofilmet maszternek hívjuk, a többi példány ennek a másolata.

36 Analóg vágórendszer KAMERA DOCK Élő felvétel ANALÓG LEJÁTSZÓ VIDEO Forgatott anyag (muster) KAMERA DOCK ANALÓG LEJÁTSZÓ VIDEO Élő felvétel Forgatott anyag (muster) EDITÁLÓ (képkeverő mixer; vezérlő egység) ANALÓG BEMENŐJEL ANALÓG FELVEVŐ VIDEO PC videokártya ANALÓG VÉGTERMÉK (master)

37 A technika és a számítógép fejlődésével ma már a számítógépen is vághatunk, ezt hívjuk non-lineáris szerkesztésnek, vágásnak.

38 Egy a sok közül... ADOBE PREMIERE 5.1

39 Monitorablak: a felvett snitt lejátszására Monitorablak: a vágott anyag lejátszására Videosávok: ahol vágunk Hangsávok: a videóhoz tartozó hangokkal vagy zene, zörej stb. Itt jelennek meg azok a snittek, amit fel akarunk használni, vagyis a felvett anyag Trükkök: két snitt közötti átmenetre

40 Az utómunkák roppant izgalmas szakasza a keverés. Végezetül feliratozzuk a képet.

41 AZ ELKÉSZÜLT ALKOTÁS A film fajtái: játék, dokumentum, riport, reklám, referencia, propaganda, oktató, eseményrögzítő stb. A játékfilmnek számos műfaja van, ezek elnevezését alapvetően az irodalomból kölcsönzi. Ismerünk tragédiát, drámát, komédiát. Emlékezzünk a három irodalmi műnemre, miszerint a líra a szubjektív, az epika az objektív, és a dráma, a kettő együtt: párbeszédes műfaj.

42 A dráma felépítése: bevezetés melyben jelentkezik az ellentmondás bonyodalom vagy kifejlet, az ellentmondás sokoldalú bemutatása késleltetés nyugalmi állapot, előkészítés tetőpont vagy katarzis, a nagy összecsapás, nekifeszülés megoldás ami a probléma ilyen-olyan megoldása Gondoljuk át: Ha az egyik hiányzik: rossz a film. Ha felcserélődnek az elemek: művészfilm.

43 A filmműfajok tematikai, formai, stilisztikai stb. jegyek alapján egymással rokonítható filmek csoportjai. Álljon itt egy felsorolás a teljesség igénye nélkül a játékfilm gyakori műfajairól, ki-ki gondolja át, melyik áll hozzá közel: abszurd, adaptáció, akció, börleszk, családregény, családi vígjáték, detektív, dráma, életkép, életrajzi, fantasy, groteszk, horror, ifjúsági, kaland, kosztümös, krimi, lélektani dráma, lírai groteszk, melodráma, musical, opera, operett, sci-fi, thriller, történelmi, vígjáték, western, zenés stb.

44 Videofilm a készítő oldaláról Videofilm befogadó oldaláról

45 A HAGYOMÁNYOS RAJZFILMGYÁRTÁS KÉPES FORGATÓKÖNYV SZÖVEGFELVÉTEL (KIKOCKÁZÁS) KULCS ÉS FÁZISRAJZ MOZGÁSPRÓBA KIHUZÁS,KIFESTÉS FELVÉTEL (TRÜKKASZTAL) LABOR,MUSZTER VÁGÁS UTÓSZINKRON, ZENE, ZÖREJ, EFFEKT VÁGÁS KEVERÉS HANGÁTÍRÁS,NEGATÍV VÁGÁS LABOR 0 (null) KÓPIA, STANDARD

46 Walt Disney: Hófehérke és a hét törpe

47 Jankovics Marcell: Magyar népmesék Dargay Attila: Szaffi

48 The End ENDE Kraj KOHE Fin Vége Ц

SZKA208_54. A szabadság farkaskölykei

SZKA208_54. A szabadság farkaskölykei SZKA208_54 A szabadság farkaskölykei tanulói A SZABADSÁG FARKASKÖLYKEI 8. évfolyam 513 54/1 A FILM TARTALMÁNAK FELDOLGOZÁSA Szétvágható csoportos feladatlap 1. Milyennek mutatja be a film a galerit? Hogyan

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fotográfus és fotótermék-kereskedő

Foglalkozási napló. Fotográfus és fotótermék-kereskedő Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fotográfus és fotótermék-kereskedő (OKJ száma: 54 10 01) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló

Részletesebben

Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában. Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23.

Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában. Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23. Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23. Bemutatkozás Hogy vagy most? - Hogy vagyok most? Címmel. 1 fotó készítése telefonnal.

Részletesebben

KISFILMEK A MINTAPROJEKTEKBEN

KISFILMEK A MINTAPROJEKTEKBEN KISFILMEK A MINTAPROJEKTEKBEN SZU ANNAMÁRIA SZEKERES VIKTÓRIA SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM MÚZEUMI OKTATÁSI ÉS MÓDSZERTANI KÖZPONT CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK AKTÍV KÖZÖSSÉGI SZEREPVÁLLALÁS EFOP-1.3.1-15-2016-00001

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY. 1. A mozgóképnyelv alapjai, a filmpoétika fogalmai

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY. 1. A mozgóképnyelv alapjai, a filmpoétika fogalmai MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY 1. A mozgóképnyelv alapjai, a filmpoétika fogalmai A képrögzítés és mozgásábrázolás alapjai és jellemzői, a technikai képalkotás

Részletesebben

A 93. sorszámú Mozgóképkészítő részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 93. sorszámú Mozgóképkészítő részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 93. sorszámú Mozgóképkészítő részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 51 213 08 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

VIDEOTECHNIKAI ALAPOK

VIDEOTECHNIKAI ALAPOK VIDEOTECHNIKAI ALAPOK A videokamera működése A mai kamerák nagy része ún. kamkorder, vagyis a kamera és a rekorder (felvevőegység) egybe van építve. A kamkorder rendszerétől függ, hogy a rögzített jelek

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 7.

Jegyzetelési segédlet 7. Jegyzetelési segédlet 7. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI

Részletesebben

A MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNYEK MÉRÉSE JÚNIUS 29. M. TÓTH GÉZA

A MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNYEK MÉRÉSE JÚNIUS 29. M. TÓTH GÉZA A MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNYEK MÉRÉSE 2016. JÚNIUS 29. M. TÓTH GÉZA 1 SZÍNHÁZI, ELŐADÓMŰVÉSZETI ÉS MOZGÓKÉPES ALKOTÁSOK KVANTITATÍV ÉRTÉKELÉSE 2 MOZGÓKÉPES ALKOTÁSOK SÚLYOZÁSA alkotások típusa alkotói részvétel

Részletesebben

Ai MTV A álfa! teljesítendő gyártási kapacitások tételes felsorolása. 5. sz, melléklet

Ai MTV A álfa! teljesítendő gyártási kapacitások tételes felsorolása. 5. sz, melléklet Ai MTV A álfa! teljesítendő gyártási kapacitások tételes felsorolása 5. sz, melléklet I. Az MTV A álfa! biztosított kapacitás a folyamatos gyárfás során 3 részhői áll; /. Komplett stúdió személyzettel

Részletesebben

- a minden típusú (filmsorozatok, tévéfilm, beleértve a rajzfilmet is), elsősorban tv-s bemutatásra készített film gyártása

- a minden típusú (filmsorozatok, tévéfilm, beleértve a rajzfilmet is), elsősorban tv-s bemutatásra készített film gyártása J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 59 Film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás 59.1 Film, video, televízióműsor-gyártás 59.11 Film, video, televízióműsor-gyártás 59.11.1 Film,

Részletesebben

Néhány számítógépes trükk elméleti háttere

Néhány számítógépes trükk elméleti háttere Utómunka gyakorlatok (Készítette: dr. Szilágyiné Gálos Ildikó) A filmforgatás befejeztével az utómunkálatok fázisa következik. Ide tartozik a szerkesztés, vágás, a mozgókép különböző típusú hordozói közötti

Részletesebben

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat)

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés,

Részletesebben

A népmese örök - Beszélgetés Mikulás Ferenccel, a Magyar népmesék sorozat kitalálójával

A népmese örök - Beszélgetés Mikulás Ferenccel, a Magyar népmesék sorozat kitalálójával A magyar animációs kultúra egyik legkiemelkedőbb alakjának nem kisebb siker sorozatokat köszönhetünk, mint a Vizipók-csodapók vagy a Magyar népmesék televíziós változata. 1995-ben a Magyar Köztársaság

Részletesebben

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

I. RÉSZ: a filmnyelv. 1. Bevezetés. 1.1. A mozgókép jelentései és élményei. 2.1. Monitor élmények: televíziós műsorok

I. RÉSZ: a filmnyelv. 1. Bevezetés. 1.1. A mozgókép jelentései és élményei. 2.1. Monitor élmények: televíziós műsorok I. RÉSZ: a filmnyelv 1. Bevezetés 1.1. A mozgókép jelentései és élményei A mozgókép mindent a maga konkrétságában tud csak bemutatni. Temérdek olyan elemet, motívumot rögzít, amelynek a közlendő szempontjából

Részletesebben

A filmhang készítés technológiája I. rész. Előkészítés Forgatás

A filmhang készítés technológiája I. rész. Előkészítés Forgatás A filmhang készítés technológiája I. rész Előkészítés Forgatás Írta: Balázs Gábor és Zányi Tamás Hozzászólt, kiegészítette, támogatta: Dr. Erdélyi Gábor, Hubay Zsolt, Komlódi Gábor, Kovács György, Kőporosy

Részletesebben

vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:

vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok: vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok: szakképesítés ráépüléssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési

Részletesebben

A természettudományos laborok új lehetőségei - terepi mérés

A természettudományos laborok új lehetőségei - terepi mérés A természettudományos laborok új lehetőségei - terepi mérés 1 Dr. Berke József CSc - 2 Dr. Berkéné Várbíró Beáta okleveles fizikus, főiskolai tanár 1 - Gábor Dénes Főiskola, Budapest 2- Vajda János Gimnázium,

Részletesebben

A FILMIRODALOM SPECIÁLIS SZAKRENDSZERE

A FILMIRODALOM SPECIÁLIS SZAKRENDSZERE A FILMIRODALOM SPECIÁLIS SZAKRENDSZERE 91 SEGÉDKÖNYVEK 910 Plakátok 911 Lexikonok 912 Szótárak 913 Katalógusok* Bibliográfiák- Repertóriumok 914 Filmográfiák. Egyes adatok 915 Biográfiák 916 Évkönyvek*

Részletesebben

A 80. sorszámú Mozgóképgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 80. sorszámú Mozgóképgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 80. sorszámú Mozgóképgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 213 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység ódszertan Óratípus Eszközök Tantárgy: ozgókép- és médiaismeret Tartalom 8. évfolyam... A változat... A mozgókép előzményei, a film és a mozi felfedezése...

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Utómunka szakasszisztens Mozgóképgyártó

Utómunka szakasszisztens Mozgóképgyártó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Filmes műfajok Minek a műfaj? Miért szeretünk mindent valamilyen rendszerbe elhelyezni? (Pl. Linne) Minek a csomagolás (műfaj)? Besorolható-e minden? Csak egyféleképpen sorolható be minden? Tartozhat-e

Részletesebben

Filmelmélet 1. Történet és elbeszélés. A narrátori funkciók, narrátori szintek.

Filmelmélet 1. Történet és elbeszélés. A narrátori funkciók, narrátori szintek. Filmelmélet 1. Történet és elbeszélés. A narrátori funkciók, narrátori szintek. Hogyan lesz egymás mellé helyezett képekből történet? Az elbeszélés szerkezeti egységei egy filmben Történet és cselekmény,

Részletesebben

BARTLET communication

BARTLET communication BARTLET communication REKLÁM ÉS PR FILMEK 2 Sosem lesz igazi autószerelő abból, aki nem szerelmes a masinákba! Kepes András TÖRTÉNET Mi szerelmesek vagyunk. Nem is kicsit. Első emlékeinknek is meghatározó

Részletesebben

ÁLLAMVIZSGA-KÖVETELMÉNYEK

ÁLLAMVIZSGA-KÖVETELMÉNYEK Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvár FILMMŰVÉSZET, FOTÓMŰVÉSZET, MÉDIA SZAK A) RENDEZŐI SZAKIRÁNY Államvizsga film terve Államvizsga film Elméleti dolgozat ÁLLAMVIZSGA-KÖVETELMÉNYEK 1. Egyetemes

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS A KIÁLLÍTÁS

BEMUTATKOZÁS A KIÁLLÍTÁS BEMUTATKOZÁS Egyedülálló látványosság a filmek szerelmeseinek! Közép- Kelet- Európa első filmes látogatóközpontja Budapesttől 30 km- re, Etyeken található a Korda Filmstúdió területén, annak díszletei

Részletesebben

Live Info Network. egy új hirdetési lehetőség a magyar internetes piacon

Live Info Network. egy új hirdetési lehetőség a magyar internetes piacon Live Info Network egy új hirdetési lehetőség a magyar internetes piacon cégadatok A Live Info 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy különböző eseményekről szolgáltasson élő közvetítést és online videókat.

Részletesebben

SilverCrest Action Camcorder Alkalmazás

SilverCrest Action Camcorder Alkalmazás SilverCrest Action Camcorder Alkalmazás Android verzió Tartalomjegyzék Bevezetés... 2 A SilverCrest Action Camcorder alkalmazás elindítása... 2 Rögzítés üzemmód... 2 A Média album... 3 Felvételek átvitele

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának VIZUÁLIS KULTÚRA Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő 11. évfolyam Heti 2 óra Évi 72 óra 1.1. Vizuális nyelv 1.1.1. A vizuális nyelv alapelemei - Vonal - Sík- és térforma - Tónus, szín -

Részletesebben

A nagy kihívás. Digitális átállás a helyi televíziók szemszögéből Bagladi Ákos Leonardo SNS Kft.

A nagy kihívás. Digitális átállás a helyi televíziók szemszögéből Bagladi Ákos Leonardo SNS Kft. A nagy kihívás Digitális átállás a helyi televíziók szemszögéből Bagladi Ákos Leonardo SNS Kft. Miről is lesz szó? Bemutatkozás Alapfogalmak Felmerülő elvárások A Helyi Televíziós dilemma Tippek és trükkök

Részletesebben

Mozgókép- és hangszerkesztés

Mozgókép- és hangszerkesztés Mozgókép- és hangszerkesztés HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler

Részletesebben

Mé diakommunika cio MintaZh 2011

Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mé diakommunika cio MintaZh 2011 Mekkorára kell választani R és B értékét, ha G=0,2 és azt akarjuk, hogy a szín telítettségtv=50% és színezettv=45 fok legyen! (gammával ne számoljon) 1. Mi a különbség

Részletesebben

SJ4000 Felhasználói útmutató

SJ4000 Felhasználói útmutató SJ4000 Felhasználói útmutató Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak közelébe, mint például mágnes és elektromos motor. Kerülje az

Részletesebben

M Kérdés A tanári szemléltetés része a tanulási környezetnek. Kép

M Kérdés A tanári szemléltetés része a tanulási környezetnek. Kép M A tanári szemléltetés része a tanulási környezetnek. Bal Jobb Pár Interaktivitás A felhasználó befolyásolni tudja a történteket. Pár Időfüggetlen A tartalom befogadása nem adott idejű. Pár Számítógép

Részletesebben

reactable interaktív zeneasztal

reactable interaktív zeneasztal reactable interaktív zeneasztal 2(6) - reactable Interaktív zeneasztal reactable Interaktív zeneasztal A reactable interakív asztal egy modern, többfelhasználós elektroakusztikus hangszer. A hangszer kezeléséhez

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 24. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Mozgóképkultúra

Részletesebben

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv Modell: Sárga-Fekete Fekete Termék Szerkezete Termék Jellemzői 1. Nagy felbontású 720P/1080P Felbontás: 1280*720P/1920*1080P, 8 Mega Pixel 2. Videó

Részletesebben

Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult

Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult A Gödöllői Városi Könyvtár kérdőíves felmérést végzett a látogatók, használók elégedettségéről 2013 tavaszán. A célunk ezzel az volt, hogy visszajelzést

Részletesebben

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály Tematikai egység Kifejezés, képzőművészet Valóság és képzelete Kifejezés, képzőművészet Stílus és mozgás Vizuális kommunikáció Időbeli és térbeli változások Vizuális kommunikáció Jelértelmezés, jelalkotás

Részletesebben

MISKEI VENDEL TIPPEK ÉS TRÜKKÖK GÖMBPANORÁMA KÉSZÍTÉSÉHEZ I. 2007 Panorámakép készítése tükörtechnikával Nagyon érdekesnek tartom a gömbpanorámákat, ezért kerestem egy olyan egyszerű módszert, amivel viszonylag

Részletesebben

Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét?

Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét? 2011/10/06 Az ember tragédiája rajzfilmen: Jankovics Marcell részleteket vetít az alkotásból október 6-án. Az érdeklődőket előzetes bejelentkezés után várjuk! [1]Jankovics Marcell Kossuth-díjas, érdemes

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

www.metroman.hu Felhasználói kézikönyv CIKKSZÁM: M070704L + C120W Installálás és beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el!

www.metroman.hu Felhasználói kézikönyv CIKKSZÁM: M070704L + C120W Installálás és beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el! www.metroman.hu VEZETÉK NÉLKÜLI 7 LCD TFT SZÍNES MEGFIGYELŐ RENDSZER Felhasználói kézikönyv CIKKSZÁM: M070704L + C120W Installálás és beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el! Köszönjük, hogy az általunk

Részletesebben

8. VIDEO KIMENET 9. Kezelőgombok 10. TÁPFESZÜLTSÉG jelzőfény 11. PAL jelzőfény 12. Csatornaválasztó kapcsoló 13. VIDEO BEMENET

8. VIDEO KIMENET 9. Kezelőgombok 10. TÁPFESZÜLTSÉG jelzőfény 11. PAL jelzőfény 12. Csatornaválasztó kapcsoló 13. VIDEO BEMENET Termékinformáció ADÓ VEVŐ 1. Antenna 2. VGA KIMENET 3. VGA BEMENET 4. AUDIO BEMENET 5. S-VIDEO 6. Tápfeszültség 7. Kezelőgombok 8. VIDEO KIMENET 9. Kezelőgombok 10. TÁPFESZÜLTSÉG jelzőfény 11. PAL jelzőfény

Részletesebben

Tisztelt Előfizetők!

Tisztelt Előfizetők! Tisztelt Előfizetők! A Szabolcs Kábeltelevízió Kft. összevont egységes Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF), melyben 2011. december 15-én az alábbi módosításokat eszközöltük: A Nemzeti Média- és Hírközlési

Részletesebben

PC kártya és a szoftver telepítése, indítása után ( ID, jelszó : admin, admin)

PC kártya és a szoftver telepítése, indítása után ( ID, jelszó : admin, admin) PC kártya és a szoftver telepítése, indítása után ( ID, jelszó : admin, admin) Mozgásérzékelés beállítása Jobb klikk a beállítandó videó képén (pl: Channel1),a Channel configuration (videó csatorna konfigurációs

Részletesebben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Mechatronika, Optika és Mûszertechnika Tanszék A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Tárgy: Fotó és Készítette: Curávy Tamás képszerkesztési technikák B1Y6IV Elõadó: Antal Á kos Budapest,

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

Közösség Kép Kommunikáció Rendezvény BESZÁMOLÓ Kópháza, 2014. június 17-18

Közösség Kép Kommunikáció Rendezvény BESZÁMOLÓ Kópháza, 2014. június 17-18 Közösség Kép Kommunikáció Rendezvény BESZÁMOLÓ Kópháza, 2014. június 17-18 Bemutatkozás Hutvágerné Kasper Judit: tréner, A Bakonyért Vidékfejlesztési Egyesület, Zirc Ladányi János: tréner Hajtó Géza: településén

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Gyűjtőköri Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának

Részletesebben

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Javítóvizsga követelmények Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból 2012/2013 Készítette: Nagy László A vizsga menete: Az javítóvizsga írásbeli

Részletesebben

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA Szegregáció helyett integráció Alsómocsoládon DDOP 4.1.2/B-13-2014-0001 SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉLETKÉPEK FOTÓKLUB I. SZÁMÚ BESZÁMOLÓ Alsómocsolád Község Önkormányzata és a Mocsolád-Civilház Szociális

Részletesebben

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U Fontos teendők Szállásadó elérhetősége, pontos cím ellenőrzése Felszerelés áttekintése: állvány nagylátószögű objektív gép töltöttsége elég hely a memória kártyán egyéb

Részletesebben

SJM10 Felhasználói útmutató

SJM10 Felhasználói útmutató SJM10 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Archive Player Divar Series. Kezelési útmutató

Archive Player Divar Series. Kezelési útmutató Archive Player Divar Series hu Kezelési útmutató Archive Player Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 4 2 Működés 5 2.1 A program indítása 5 2.2 A fő ablak bemutatása 6 2.3 Megnyitás gomb 6

Részletesebben

I S M E R T E T Ő a pályázati témához kapcsolódó jogcímekről

I S M E R T E T Ő a pályázati témához kapcsolódó jogcímekről I S M E R T E T Ő a pályázati témához kapcsolódó jogcímekről I. Nagyrendezvények, rendezvények Kulturális értéket létrehozó nagyrendezvények, rendezvénysorozatok megvalósítására igényelhető támogatás.

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 20. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

PMW-400 az új Broadcast kamera

PMW-400 az új Broadcast kamera ready PMW-400 az új Broadcast kamera Budapest, 2013. július 25. PMW-400 PMW-400 2013 augusztustól PMW-400K és PMW-400L XAVC codec 2014 nyarán Firmware frissítés 2013 augusztus ver. 1.0 (gyári) 2013 október

Részletesebben

Az Ének-zenei Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖREI ősz

Az Ének-zenei Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖREI ősz Az Ének-zenei Tanszék DOLGOZATI TÉMAKÖREI A DOLGOZAT TÉMÁJA Asztalos Bence 1. Koncert-pedagógia, közönségnevelés óvodás kortól 2. Kreativitás és vállalkozókészség fejlesztése az ének-zene oktatásban. 3.

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 1 5 3, B u d a p e s t B o c s k a i u. 8 Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

alkotómunkák forgatókönyv cselekmény nélküli film asszociációs filmlíra logikai kísérleti film történetmesélő film a történet forrása adaptáció

alkotómunkák forgatókönyv cselekmény nélküli film asszociációs filmlíra logikai kísérleti film történetmesélő film a történet forrása adaptáció alkotómunkák forgatókönyv cselekmény nélküli film asszociációs filmlíra logikai kísérleti film történetmesélő film a történet forrása adaptáció eredeti forgatókönyv ötlet alapján készült a történet szerepe

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fotográfus és fotótermék-kereskedő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 10 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

LÁTVÁNY ÉS GRAFIKAI TERVEZÉS

LÁTVÁNY ÉS GRAFIKAI TERVEZÉS 4 2011 BEMUTATÓ ÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET LÁTVÁNY ÉS GRAFIKAI TERVEZÉS LÁTVÁNY ÉS GRAFIKAI TERVEZÉS BEVEZETŐ 1 KÉPZELETBŐL VALÓSÁG? SZÁMÍTÓGÉPES VIZUALIZÁCIÓ 2 ARCULAT TÓL AZ ANIMÁCIÓKIG 3KLASSZIKUS GRAFIKAI

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép XIX. rész A szkenner

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép XIX. rész A szkenner ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A szkenner XIX. rész 1. Bevezetés A digitális képfelvételt és képfeldolgozást a gyakorlatban már az ötvenes évek elejétol kezdték alkalmazni. A számítógépes

Részletesebben

Szinkronasszisztens Mozgóképgyártó

Szinkronasszisztens Mozgóképgyártó 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT /tervezet/

ALAPÍTÓ OKIRAT /tervezet/ ALAPÍTÓ OKIRAT /tervezet/ 1. Az intézmény neve: Forrás Gyermek és Ifjúsági Központ 2. Rövidített elnevezése: Forrás GYIK - EGER 3. Az intézmény székhelye: 3300 Eger, Bartók Béla tér 6. 4. Az intézmény

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 24. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Mozgóképkultúra és médiaismeret középszint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 23. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Látszerész és fotócikk-kereskedő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 725 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

- Esküvői Film Árlista ~ Érvényes március 15- től ~

- Esküvői Film Árlista ~ Érvényes március 15- től ~ Esküvői Film Árlista 2017 ~ Érvényes március 15től ~ La Mémoire + Női érzékenység + Többszörös díjnyertes filmstúdió + Esküvőkre specializálva Tapasztalatunk szerint minden pár különböző igényekkel és

Részletesebben

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról!

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Versenykiírás Szereted Arany János műveit? Érdekesnek találod az életét? Izgat a filmkészítés? Szeretsz történeket (mozgó)képben vagy rajzban elmesélni? Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Az ARANYFESZT

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Mozgóképkultúra és médiaismeret emelt szint gyakorlati vizsga Javítási-értékelési útmutató 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A diavetítő modell megépítésének célkitűzése: A diákok építsenek saját, működőképes modellt, próbálják ki, teszteljék több beállítással is.

A diavetítő modell megépítésének célkitűzése: A diákok építsenek saját, működőképes modellt, próbálják ki, teszteljék több beállítással is. A diavetítő modell megépítésének célkitűzése: A diákok építsenek saját, működőképes modellt, próbálják ki, teszteljék több beállítással is. Szerezzenek közvetlen tapasztalatot a geometriai optika terén

Részletesebben

Műsorterjesztés. Definíciók. Televíziós és rádiós műsorszolgáltatás. Kulcskérdések

Műsorterjesztés. Definíciók. Televíziós és rádiós műsorszolgáltatás. Kulcskérdések Definíciók Műsorterjesztés Műsorterjesztés: műsorszolgáltató által előállított műsorszolgáltatási jelek elektronikus úton egyidejűleg, változatlanul történő eljuttatása a felhasználó vevőkészülékéhez.

Részletesebben

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra)

Digitális karóra rögzítő. Felhasználói kézikönyv. (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Digitális karóra rögzítő Felhasználói kézikönyv (felvevő, kamera, mobil érzékelés, infravörös éjszakai karóra) Profil: - Mikrofon - Infravörös éjszakai lámpa - USB interfész - HD kamera - Bekapcsolás/Kikapcsolás,

Részletesebben

Optikai méréstechnika alkalmazása járműipari mérésekben Kornis János

Optikai méréstechnika alkalmazása járműipari mérésekben Kornis János Optikai méréstechnika alkalmazása járműipari mérésekben Kornis János PhD, okleveles villamosmérnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék, kornis@phy.bme.hu Absztrakt: Az optikai

Részletesebben

Műszaki leírás. műnyomó papír 135 g, ofszet vagy digitális nyomdai eljárással, Pécsre szállítással

Műszaki leírás. műnyomó papír 135 g, ofszet vagy digitális nyomdai eljárással, Pécsre szállítással Műszaki leírás Nyomdai tevékenység 1. Plakátok nyomtatása, összesen 76 féle, 76 rendezvényre, alkalmanként az adott rendezvényre vonatkozó plakátból 150 db, méret A/2, fényes műnyomó papír 135g, ofszet

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Forgalmazói ügynökségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Forgalmazói ügynökségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Creative Europe Forgalmazói ügynökségek Pályázat megnevezése (angol) Support to Sales Agents 2017 Pályázat kódja EACEA/01/2017

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

A realizmus fogalma 1.

A realizmus fogalma 1. A realizmus A realizmus A romantikával egyidejűleg XIX. sz. elejétől a századforduló időszakáig terjedt el az európai festészetben, irodalomban. Az 1850-1870 közötti két évtizedben a legjelentősebb. Az

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. Most mutasd meg! című játék. A következő foglalkozások eljátszása, kitalálása a cél:

Óravázlat. Az óra menete. Most mutasd meg! című játék. A következő foglalkozások eljátszása, kitalálása a cél: Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: A mindenséget kutató ember Az óra témája: Tudósaink, művészeink (példaképeink) Az óra célja és feladata: A művészek, tudósok munkájának feltárása

Részletesebben

Elektromosság, áram, feszültség

Elektromosság, áram, feszültség Elektromosság, áram, feszültség Elektromos alapjelenségek Egymással szorosan érintkező ( pl. megdörzsölt) felületű anyagok a szétválás után elektromos állapotba kerülnek. Azonos elektromos állapotú anyagok

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a nemzeti kulturális járulék 2002. évi elszámolására szolgáló 0216-os nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató. a nemzeti kulturális járulék 2002. évi elszámolására szolgáló 0216-os nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a nemzeti kulturális járulék 2002. évi elszámolására szolgáló -os nyomtatványhoz Általános tudnivalók A bevallást a Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló, többször módosított 1993.

Részletesebben

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. 10. 11. Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 12. 13. Irodalom 2 2 4 É 3 É Magyar nyelv 2 2 1 É 1 É Történelem és társadalomismeret

Részletesebben

Szín számokkal Képábrázolás

Szín számokkal Képábrázolás 2. foglalkozás Szín számokkal Képábrázolás Összegzés A számítógépek a rajzokat, fényképeket és más képeket pusztán számokat használva tárolják. A következő foglalkozás bemutatja, hogyan tudják ezt csinálni.

Részletesebben

Á Sorozat teljes költségvetése. 4. sz, melléklel

Á Sorozat teljes költségvetése. 4. sz, melléklel Á Sorozat teljes költségvetése 4. sz, melléklel LIMIT KÖLTSÉGVETÉS MTVA és Marslakók Produkció: ihossza: MARSLAKÓK c. műsor havi X 26 perc x 1-1 perc (Net) I - HAVI GYÁRTÁSI KÖLTSÉGEK MTVA? (NetT)" 35

Részletesebben

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 DOP 02 OPTIKAI KIOLVASÓ Kezelési és karbantartási útmutató Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 TARTALOMJEGYZÉK DOP 02... 1 Általános tudnivalók, biztonság... 2 Műszaki leírás... 3 Felépítése... 3 Műszaki

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

Televízióműsor-gyártó felsőfokú szakképzés

Televízióműsor-gyártó felsőfokú szakképzés Televízióműsor-gyártó felsőfokú szakképzés Televízióműsor-gyártó felsőfokú szakképzés PTE PMMK Tanulmányi tájékoztató 2007/2008 A képzés megnevezése: felsőfokú szakképzés A szakképesítés megnevezése: televízióműsor-gyártó

Részletesebben

OKTATÁSTECHNOLÓGIA ÉS MULTIMÉDIA

OKTATÁSTECHNOLÓGIA ÉS MULTIMÉDIA Tóth Béláné - Tóth Péter OKTATÁSTECHNOLÓGIA ÉS MULTIMÉDIA LIGATURA Kiadó A jegyzet Leonardo támogatás keretében készült. Szerzők: Tóth Béláné (1-5. fejezet) Tóth Péter (6-10. fejezet) Lektor: Dr. Varga

Részletesebben

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY TV Kiforrott technológia Kiváló képminőség Környezeti fény nem befolyásolja 4:3, 16:9 Max méret 100 cm Mélységi

Részletesebben

Kossuth Ház Hírlap - Newsletter

Kossuth Ház Hírlap - Newsletter Kossuth Ház Hírlap - Newsletter rendkívüli kiadás ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN NAPI ÜNNEPI HÉTVÉGE A KOSSUTH HÁZBAN 2014. AUGUSZTUS 23. 24. Elnöki beszámoló Az augusztus 23. 24. Szent István napi ünnepünk

Részletesebben