Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl"

Átírás

1 Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl A jelen tájékoztató gyakorlati útmutatási céllal készült, a szakmagyakorlóktól és a program-szervezktl beérkezett leggyakoribb kérdések alapján. Mieltt bosszankodva félredobná a T. SZAKMAGYAKORLÓ a cikket az új szokatlan szakmagyakorló fogalom miatt, hadd hozzam fel a jogalkotó védelmében, hogy ez is az egyik gyakori kérdésre ad választ. Szakmagyakorló: gyjtfogalom, (építészeti mszaki tervez, építésügyi mszaki szakért, építési mszaki ellenr, felels mszaki vezet) mindenki, aki jogosultsággal rendelkezik és ezért a kamaránál névjegyzékben szerepel. A szakmagyakorló fogalom tehát nemcsak a kamarai tagsággal rendelkezk csoportját jelenti, hanem a kamarai tagság nélküli jogosultsággal rendelkezket is együttesen. A továbbképzés két részbl áll: I. A szabadon választható részbl, amely pontot ér és öt év alatt 20 pontot kell összegyjteni. II. A kötelez részbl, amely tanfolyam jelleg és min.10 - max. 20 óra A továbbképzés alól a jogszabály nem ad felmentési lehetséget. A felmentésre vonatkozóan a jogosultsági vizsgával tévesztik össze, amely alól pl. a 60 éves életkor már a felmentés indoka lehet. I. A TOVÁBBKÉPZÉS SZABADON VÁLASZTHATÓ RÉSZE A pontérték megállapításának eljárása és visszaigazolása A pontértéket a Kamara Továbbképzési Bizottsága (KTB) állapítja meg az alábbi eljárással. Az Oktatási és Továbbképzési Iroda (OkTI) a beérkezett adatlapot és mellékletét az illetékes Szakterületi Munkabizottságnak (SzTMb) továbbítja javaslattételre. A program-szervez elzetesen egyeztethet az SzTMb-vel és már a szakmai javaslattal együtt küldheti meg az adatlapot az OkTI-nak, ez meggyorsítja az ügyintézést. Az SzTMb a javaslatát 14 napon belül küldi vissza az OKTI. részére. Az SzTMb javaslatának figyelembe vételével a pontértéket a KTB elnöke állapítja meg a normatív pontozási elvek alapján.

2 A megállapított pontértéket az OKTI visszaigazolja a program szervezjének, az adatlapon megadott címre. A hivatalos visszaigazolás során az OKTI a programszerveznek megküldi az igazolás- és törzslap mintát. Az OKTI minden elfogadott pontszámot nyilvánossá tesz, táblázatos formában tájékoztató jelleggel a honlapon megjelenteti a fontosabb adatok feltüntetésével. Felhívjuk a T. Programszervezk figyelmét, hogy a MMK. honlapján megjelen tájékoztató nem helyettesíti a szakmai program meghirdetését, közzétételét, és nem minsül meghívónak. (Tekintettel arra, hogy a évi jogosultság-megújításhoz a szabadon választható továbbképzést idarányosan teljesíteni kell, ezért a KTB a II. félévében lezajlott szakmai programokat utólagos pontozás alkalmazásával elfogadhatja. Hazai szakmai programok utólagos pontozását II. félévétl csak kivételes alkalomnak tekintjük.) A pontérték megállapításának elvei: A pontérték megállapításának kereteit a 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet adja meg. Minden olyan esetben, amikor a korm. rendelet a maximálisan adható pontértéket határozza meg, szükséges a pontozást egységes elvek alapján részletezni. Szabadon választható szakmai programnak nevezzük a félnapos, illetve egy-két napos csak jelenlétet igényl tanfolyamnak nem minsül konferenciákat és szakmai napokat. A pontérték megállapításának elve, figyelembe véve, hogy a korm. rendelet szerint a konferencia max. pontértéke 3 pont lehet, a következ: Hallgatók számára félnapos konferencia: 0,5-1 pont, egynapos konferencia: 1-2 pont, kétnapos konferencia: 2-3 pont. eladók számára, amennyiben az eladás legalább 25 perc: max.1,5 pont, legalább 45 perc: max 2 pont, legalább 2 x 45 perc: max 3 pont 2 x 45 perc fölött: max 4 pont Konferencián elhangzó, legalább 45 perces eladás rendelkezhet a konferenciára megállapítottól elkülönített pontértékkel.

3 Az elvek természetesen csak irányadók, hiszen egy konferencia, illetve eladás idtartama csak az egyik jellemz adat a sok közül. Ezzel egyrészt a lehetségekhez képest normatívvá szeretnénk tenni a pontozást, másrészt lehetvé akarjuk tenni a tényleges értékbeni eltérések pontban való kifejezését is. Ezért az elvektl kismértékben el lehet térni, de azt a javaslattev Szakterületi Munkabizottságnak röviden indokolnia kell. 1. A szakmai program szervezi részérl leggyakrabban felmerül kérdések 1.1. Mit kell tennie a program szervezjének, hogy az adott program pontértékkel rendelkezzen? A pontérték megállapítását a program szervezjének kell kérni, a MMK honlapján található Adatlap kitöltésével, a program idpontja eltt legalább 2 hónappal. Az adatlapot és az adatlap mellékletét képez rövid szakmai leírást az Oktatási és Továbbképzési Irodához (OkTI) elektronikus formában kell megküldeni. Az adatlapot gondosan kell kitölteni, a hiányosan kitöltött adatlapot az OKTI nem fogadja el Mit kell tennie a programszerveznek, hogy a megállapított pontértéket a program résztvevi felhasználhassák? A programon jelenléti ívet kell készíteni. Az igazolást a megadott minta szerint mindenkinek ki kell adni, aki a jelenléti ívet aláírta. A program szervezje nem mérlegelhet. Igazolást kell adni a nem kamarai tagoknak is, st azon résztvev számára is, aki nem a MMK tagja feltéve, hogy jelen volt és ezt a jelenléti ív igazolja. Az igazoláson fel kell tüntetni az OKTI által kiadott törzsszámot (ezt csak májustól), és az igazolás sorszámát. A törzslap a kiadott igazolások összesítése, amelyen szintén fel kell tüntetni a törzsszámot (ezt azért hangsúlyozom, mert ezt felejtik el legtöbbször). 2. A szakmagyakorlók részérl leggyakrabban felmerül kérdések 2.1. Aki nem kamarai tag kaphat -e pontot az adott szakmai programon való részvételrl? A továbbképzési kötelezettség minden szakmagyakorlóra vonatkozik, akik számára a jogosultságot a kamara az építésügyi jogszabályok alapján állapította meg. Ahol tehát a

4 szakmagyakorlók körérl van szó, abban az esetben a nem kamarai tag (rendszerint építési mszaki ellenr (ME) és felels mszaki vezet (FM) is értend) is kaphat pontot, st azt a jogosultsága megújításakor érvényesítheti is. Azért vezette be a jogszabály a szakmagyakorló fogalmát, hogy azon rendelkezések esetén, amelyek mindenkire vonatkoznak, ne kelljen hosszan felsorolni minden jogosultsági formát. Ahol azonban nem mindenkirl van szó, ott meg kell határozni pontosan az érdekeltek körét Hogyan kell jelentkezni olyan szakmai programra, amelyik pontot ér? Azok számára, aki már eddig is szívesen vettek részt a szakmai közéletben a rövid válasz az, úgy ahogyan azt eddig is tették, azonban január 1-tõl pontot is ér a jelenlétük. Sajnos ez a szakmagyakorlóktól némi tördést igényel, figyelni kell a felhívásokat, a kamarai és szakmai tagozati közleményeket. Az Oktatási és Továbbképzési Iroda a pontértékkel rendelkez szakmai programok listáját tájékoztatásul - megjelenteti a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, amely a Továbbképzési Iroda címen található. A lista tartalmazza a program címét, azt a szakmagyakorlói kört, amely számára ajánlott a részvétel, a program helyét, idejét, és ami a legfontosabb, a szervez megnevezését és elérhetségét, valamint a pontszámot. Jelentkezni a program szervezjénél kell. Az Oktatási és Továbbképzési Iroda (OKTI) jelentkezést nem fogad el, mert a szervezés a programszervez feladata Érdemes-e olyan szakmai programon részt venni, amelyiket nem az a tagozat jegyzi, amelyikbe az illet tartozik? A továbbképzés nem kötdik szigorúan szakterülethez, a továbbképzési teljesítményt az eljáró területi kamara bármely jogosultság megújításakor figyelembe veszi. A továbbképzés nem az egyetemi alapképzés folytatása, hanem a szakmai fejldést és a szakmai érdekldét hivatott ersíteni. Ezért mindenki bátran menjen el olyan eladásokra, amelyek t érdeklik és saját véleménye szerint a munkájában hasznos. A honlapon azért szerepelnek a szakmai programok tagozatonkénti bontásban, mert az OKTI attól a tagozattól kér javaslatot a pontszám megállapítására, amely a leginkább érdekelt, azaz felteheten a legmagasabbra értékeli a programot Hány pontot kell szerezni több jogosultság esetén?

5 A továbbképzés alanya a szakmagyakorló (és nem a jogosultság), ezért a jogszabály értelmében öt év alatt 20 pontot kell összegyjteni. Általában egy személy esetén a több jogosultság egymáshoz kapcsolódik, ugyanazon a szakterületen szakért és tervez. Az egymástól jelentsen eltér szakmai tartalmú jogosultságok esetén is összesen 20 pontot kell teljesíteni. Azok számára, akik mindkét kamarában jogosultsággal rendelkeznek, tervezzük az építész kamarával való megállapodást, ennek részletei azonban még nincsenek kidolgozva Kapnak-e pontot az eladók? Igen, az eladók is kapnak pontot, st, ha valaki egy adott programon elad, majd a program hallgatójakét a további eladásokat meghallgatja, mindkét pontra jogosult Hogyan lehet igazolni a megszerzett pontokat a jogosultság megújításakor? A pontértékkel rendelkez szakmai programok befejezésekor a programszervez igazolást állít ki. Az igazoláson fel kell tüntetni a szakmagyakorló nevét, kamarai azonosító számát, a program címét, helyét, idejét és a pontszámot. A név mellett fel kell tüntetni, hogy az illet milyen minségében kapta a pontokat, hallgató, vagy eladó volt, az egyszerség kedvéért ugyanis nem adunk ki külön igazolást a hallgatóknak illetve az eladóknak. Felhívjuk a T. hallgatók figyelmét arra, hogy az igazoláson a programszerveznek fel kell tüntetnie a program törzsszámát, valamint az igazolás sorszámát. Kérem, hogy Önök is figyeljenek rá legalább most az elején, hogy szabályos-e az igazolás! (A törzsszámot az OKTI adja meg a programszerveznek a pontérték megállapításának visszaigazolásakor. A törzsszámot az OKTI 2007 májusától vezette be, ezért a korábbi igazolásokon ne keressék.) Az igazolások öt évig érvényesek, és ezalatt az öt év alatt minden jogosultság-megújításkor fel lehet használni, ezért az eredeti igazolást ne csatolják a megújításkor a mellékletekhez. Az igazolást minden esetben a program szervezje adja ki. Kérem figyeljenek a jogaikra, mert a programszerveznek kötelessége mindenkinek kiadni az igazolást, aki a jelenléti ívet aláírta és az igazolást kéri.

6 2.7. Lehet-e utólag pontot kérni? A személyes teljesítmények pontértékének megállapítása (publikáció, eladás, stb) utólagos. Ezekrl az OKTI ad igazolást, amelyre a kérelmet szintén adatlapon kell benyújtani. Utólag kell pontértéket megállapíttatni külföldi (részvételi díjas) szakmai programokra, az egyéni teljesítésekhez hasonlóan. A KTB nem állapít meg elzetesen pontszámot a költséges külföldi szervezés programokra, mert ez az elvárás látszatát keltheti. Aki bármely külföldi programon részt vesz, utólag és egyénileg kérheti a pontérték megállapítását. Kivételek a közös határmenti programok, illetve az ingyenes programok, ezeket elzetesen is lehet pontozni Az idarányos teljesítés értelmezése? Az idarányos teljesítés 4 pont évente. Ez azt jelenti, hogy akinek nincs teljes öt éve a megújításig, attól az els fokon eljáró területi kamara nem követelhet az idarányosnál nagyobb teljesítményt. Egyébként a 20 pontot egy év alatt is össze lehet gyjteni Mikor lehet jelentsebb 5-10 pont érték tanfolyamokra jelentkezni? A jogszabály elírja, hogy a tanfolyamok szervezését pályáztatni kell. Tanfolyamnak minsül a továbbképzés szempontjából az olyan oktatás, amely: a MMK szakmai tagozódásának megfelelen tartalmaz ismeretanyagot; legalább 6 órát vesz igénybe, legalább 45 perces eladásokkal; teljesítését tesztvizsga, írásbeli, illetve szóbeli vizsga igazolja. A tanfolyamok pontértéke 5-10 pont lehet. A pályázat kiírása folyamatban van A középfokú végzettség szakmagyakorlók szabadon választható továbbképzése. A középfokú végzettség, fként felels mszaki vezetk és építési mszaki ellenrök számára olyan továbbképzések szervezését készítjük el, amely tanfolyam jelleg, egy- egy alkalommal 5-10 pontot ér. Ezek kevesebb utánajárással érhetk el és egyszerbben teljesíthetvé teszi a 20 pont megszerzését.

7 Hasonló továbbképzéseket ajánlunk azoknak is, akiknek nincs lehetségük publikálni, eladásokat tartani, vagy éppen nem szeretnek különböz szakmai programokra járni. II. A TOVÁBBKÉPZÉS KÖTELEZ RÉSZE A szakmai továbbképzés keretében a évi kötelez tanfolyamra kiírt pályázat lezárult, a pályázók értesítése folyamatban van. A pályázattal befogadott kötelez tanfolyamok: általános modulból, (6 órás általános jogi-, pénzügyi, minség és szabványügyi ismeretek); szakmai modulból (6 órás szakmai jogi-, pénzügyi, minség és szabványügyi ismeretek) állnak. A pályázatra 23 pályázó nyújtott be oktatási programot. A kiírásnak 20 pályázat felet meg, ezeket a KTB elfogadta. A pályázók értesítését követen az eredményt közzé tesszük. A kötelez továbbképzés elre láthatóan 2007 szeptemberétl indul. A továbbképzések helyérl, pontos idejérl, a jelentkezés lehetségérl részletes tájékoztatást fognak kapni elssorban a tanfolyamszervezktl, továbbá a kamara honlapjára minden információt fel fogunk tenni. A tervezknek és szakértknek meghirdetett kötelez tanfolyamok alkalmasak az építési mszaki ellenrök ÉME és felels mszaki vezetk FMV továbbképzésére, de további három órás munkabiztonsági oktatással kiegészítve. A továbbképzéssel kapcsolatos tájékoztatás nem lehet teljes sem a honlapon sem ben, mindig maradnak megválaszolatlan kérdések. Ezért azt javaslom a T. Kollégáknak, hogy amennyiben még további kérdéseik merülnek fel forduljanak bizalommal az Oktatási és Továbbképzési Irodához. Összeállította: Péter Annamária, az OKTI vezetje

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA A Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési szakbizottsága (továbbiakban: KTB) az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) A Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési szakbizottsága (továbbiakban: KTB) az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott

Részletesebben

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről A továbbképzési kötelezettséget az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes

Részletesebben

A megállapított pontértékkel a tanfolyamok 2008. évben az igényeknek megfelelően többször megismételhetők.

A megállapított pontértékkel a tanfolyamok 2008. évben az igényeknek megfelelően többször megismételhetők. MMK/2007-ME-FMV/1 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Mérnöki Kamara pályázatot hirdet olyan szabadon választható tanfolyamok kamarai akkreditálására, amelyek építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők

Részletesebben

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről. I. A kötelező továbbképzés

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről. I. A kötelező továbbképzés Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről A továbbképzési kötelezettséget, az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes

Részletesebben

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS VI. KATONAI ÉPÍTÉSHATÓSÁGI KONFERENCIA 2007. május 31. MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS Előadó: dr. Korda János MMK alelnök ÚJ JOGSZABÁLYOK 1. 244/2006. (XII.5.) Korm. r. az építési műszaki ellenőri,

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA Preambulum A Magyar Mérnöki Kamara, mint szakmai önkormányzat tudatában van a folyamatos, magas színvonalú és korszerű képzés jelentőségének és a mérnöki

Részletesebben

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Takács Zsuzsanna, titkár KEM Mérnöki és Építész Kamara Tatabánya, 2011. október 19. Akiben zűrzavar van, az zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend

Részletesebben

A mérnöki kamara által adható energetikai felülvizsgálói engedély megadása htermel berendezésekre illetve légkondicionáló rendszerekre

A mérnöki kamara által adható energetikai felülvizsgálói engedély megadása htermel berendezésekre illetve légkondicionáló rendszerekre A mérnöki kamara által adható energetikai felülvizsgálói engedély megadása htermel berendezésekre illetve légkondicionáló rendszerekre A 264/2008. (XI. 6.) Korm. rendelet a htermel berendezések és légkondicionáló

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

Emlékeztet. a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl

Emlékeztet. a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl Emlékeztet a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl Helyszín: A Magyar Mérnöki Kamara tárgyalója, Budapest IX., Angyal u. 1. Idpont: 2006. július 6. Jelen vannak: A Bizottság tagjai,

Részletesebben

Egyetemi BME ösztöndíj

Egyetemi BME ösztöndíj Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás a 2016/17. tanév tavaszi félévre A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) (EHK) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM. Igazságügyi szakértők jogi oktatása

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM. Igazságügyi szakértők jogi oktatása KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Igazságügyi szakértők jogi oktatása Tisztelt Érdeklődő! Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 18. (1)

Részletesebben

Igazságügyi szakértők jogi oktatása

Igazságügyi szakértők jogi oktatása KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Igazságügyi szakértők jogi oktatása Tisztelt Érdeklődő! Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 18. (1)

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

Egyetemi BME ösztöndíj

Egyetemi BME ösztöndíj Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás a 2017/18. tanév őszi félévre A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési

Részletesebben

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT A szabályzatot a MÉK küldöttgyűlése 2007. április 27-i ülésén elfogadta Megjegyzés: A szabályzat szövege mellett a könnyebb kezelhetőség érdekében a hatályos

Részletesebben

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki

Kelt:. a kérelmező aláírása A területi kamara előzetes észrevételei, közlendői (szakcsoport véleménye): A mérnöki kamara tölti ki A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE. PONTRENDSZER mesterképzés - nappali tagozat

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE. PONTRENDSZER mesterképzés - nappali tagozat A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Balassi Intézet által nappali tagozatos mesterképzésben részt vevő, tanulmányaikat 2008/2009-es, a 2009/2010-es, valamint 2010/2011-es tanévben

Részletesebben

Ha elnyert külföldi ösztöndíjat a fenti szakon folytatott tanulmányai során, akkor az ösztöndíjas félévek felsorolása:

Ha elnyert külföldi ösztöndíjat a fenti szakon folytatott tanulmányai során, akkor az ösztöndíjas félévek felsorolása: E L T E T á T K K ö z t á r s a s á g i Ö s z t ö n d í j P á l y á z a t m e l l é k l e t Megpályázott szak: szint: alapképzés / mesterképzés Ha elnyert külföldi ösztöndíjat a fenti szakon folytatott

Részletesebben

Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás 2018/19. tanév

Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás 2018/19. tanév Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás 2018/19. tanév A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) (EHK) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 11. alapján

Részletesebben

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:...

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... A mérnöki kamara tölti ki Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Debrecen, Arany János u. 45. Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM A MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TELEPÜLÉSTERVEZÉSI, ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.01.01-103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az

Részletesebben

Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás 2017/18. tanév tavaszi félévre

Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás 2017/18. tanév tavaszi félévre Egyetemi BME ösztöndíj Pályázati felhívás 2017/18. tanév tavaszi félévre A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) (EHK) ösztöndíj pályázatot hirdet a BME Térítési és Juttatási Szabályzat

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az egyes alprogramokra vonatkozó pályázati feltételek és tudnivalók az alprogramokról szóló mellékletekben találhatók meg.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Az egyes alprogramokra vonatkozó pályázati feltételek és tudnivalók az alprogramokról szóló mellékletekben találhatók meg. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Fadd Nagyközség Önkormányzata tanulmányi ösztöndíj pályázatot hirdet roma tanulók/hallgatók részére tanulmányi sikerességük előmozdításának támogatására Fadd Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

Az épületek htechnikai tanúsítása

Az épületek htechnikai tanúsítása Az épületek htechnikai tanúsítása Ismeretes: a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet (megtalálható a www.magyarorszag.hu honlapon) rögzítette az épületek energia tanúsításának feltételrendszerét. Ebben a

Részletesebben

Avagy hogyan maradhatok, hogyan lehetek, hogyan folytathatom?

Avagy hogyan maradhatok, hogyan lehetek, hogyan folytathatom? A geodéziai tervező és szakértő minősítések új szabályai Avagy hogyan maradhatok, hogyan lehetek, hogyan folytathatom? A jogszabályban (327/2015. (XI.10.) Korm. r.) van egy negyedik terület is a hogyan

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07.

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07. SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete út. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 FELVÉTELI

Részletesebben

64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től

64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től 64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től dr. Szombath Dezső 06-20-8250675 SE Továbbképzési Központ hivatalvezető laboratóriumi szakorvos Változások,

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása

A Víz Keretirányelv végrehajtása WAREMA Nyári Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar A Víz Keretirányelv végrehajtása Dr.Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke BME Vízépítési és Vízgazdálkodási

Részletesebben

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM

A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM A 2015/2016. TANÉV FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE - 9. ÉVFOLYAM Választható tanulmányi területek, ágazatok: 001 gimnázium emelt óraszámú angollal (1 osztály 28 fő) 006 dekoratőr (0,5 osztály 14 fő) 007 divat-

Részletesebben

A Magyar Építész Kamara. Szakmai továbbképzési szabályzata

A Magyar Építész Kamara. Szakmai továbbképzési szabályzata A Magyar Építész Kamara Szakmai továbbképzési szabályzata Elfogadta a MÉK 2014.03.28-i Küldöttgyűlése Hatályos: 2014. április 19-től 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2. www.mek.hu Szakmai továbbképzési szabályzat

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉS FELHÍVÁS A NEMZETI FELSŐOKTATÁSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATHOZ

ÚTMUTATÓ ÉS FELHÍVÁS A NEMZETI FELSŐOKTATÁSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATHOZ ÚTMUTATÓ ÉS FELHÍVÁS A NEMZETI FELSŐOKTATÁSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATHOZ A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 2016. július 1- jétől hatályos módosítása szerint, a 114/D.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet 1. sz. melléklet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a. tanévben felsoktatási intézményekbe teljes idej, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

Továbbtanulás, pályaválasztás. 2009/2010.tanév

Továbbtanulás, pályaválasztás. 2009/2010.tanév Továbbtanulás, pályaválasztás 2009/2010.tanév Jogszabályok 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 8. számú melléklete (a 16/2008. (IV. 30.) OKM rendelete módosította) Tanév rendjéről szóló rendelet melléklete

Részletesebben

BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás a 2016/2017. tanév 1. félévére

BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás a 2016/2017. tanév 1. félévére BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás a 2016/2017. tanév 1. félévére A pályázat célja A Biztos jövő ösztöndíj támogatás célja, hogy az Egyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tehetséges, szakmailag

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata

A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata Ideiglenesen elfogadta a Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyőlése

Részletesebben

Kari BME ösztöndíj JOGOSULT HALLGATÓK

Kari BME ösztöndíj JOGOSULT HALLGATÓK A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Egyetem) Építészmérnöki Kar (Kar) Hallgatói Képviselet (Építész HK) ösztöndíj pályázatot hirdet az Egyetem Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 11.

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE. 1. fejezet

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE. 1. fejezet II. RÉSZ A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE 1. fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Személyi hatály 195. (1) A felvételi eljárás rendjének hatálya az Nftv. 40. -ában foglaltak alapján az alapképzésre, az osztatlan képzésre

Részletesebben

MÖDFE Nappali munkarendű mester 2017/ /2017/FOKT

MÖDFE Nappali munkarendű mester 2017/ /2017/FOKT Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által nappali munkarendű mesterképzésben részt vevő, tanulmányaikat 2014/2015 ös, 2015/2016-os valamint a 2016/2017-es

Részletesebben

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet. az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról. A rendelet hatálya. Általános rendelkezések

255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet. az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról. A rendelet hatálya. Általános rendelkezések Hatályos:2011.01.01-255/2007. (X. 4.) Korm. rendelet az építésügy körébe tartozó egyes hatósági nyilvántartásokról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

ERASMUS PÁLYÁZATI ADATLAP SZAKMAI GYAKORLAT

ERASMUS PÁLYÁZATI ADATLAP SZAKMAI GYAKORLAT Egészségügyi Közszolgálati Kar 2015/16. tanév PÁLYÁZATI ŰRLAP HALLGATÓK A SZÁMÁRA I. SZEMÉLYES ADATOK Iktatási szám: Pályázó neve NEPTUN azonosító Állandó lakcím Levelezési cím Telefon E-mail II. GYAKORLATI

Részletesebben

MÖDFE Nappali munkarendű mester 2018/2019 /2018/FOKT

MÖDFE Nappali munkarendű mester 2018/2019 /2018/FOKT Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által nappali munkarendű mesterképzésben részt vevő, tanulmányaikat a 2015/2016-os tanévtől a 2017/2018-as tanévig terjedő

Részletesebben

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

- aktív tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út 37-39. Telefon: 00-(36)-1-220-5690 FAX: 00-(36)-1-220-8921. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara

Részletesebben

52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet. az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről

52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet. az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről 52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 116. -a (2) bekezdésében,

Részletesebben

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1 a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról módosításokkal egységes szerkezetben 2 I. Szempontok A közjegyzői állásra

Részletesebben

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1 a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szemokról módosításokkal egységes szerkezetben 2 I. Szemok A közjegyzői állásra pályázónak

Részletesebben

Horvátország mesterképzés pontrendszer 2018/2019

Horvátország mesterképzés pontrendszer 2018/2019 Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a 2018/2019-es tanévben szülőföldi felsőoktatási mester képzésben részt vevő horvát állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek

Részletesebben

BGE Biztos Jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2016/2017. tanév 2 félévére

BGE Biztos Jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2016/2017. tanév 2 félévére A pályázat célja BGE Biztos Jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2016/2017. tanév 2 félévére A Biztos jövő ösztöndíj támogatás célja, hogy az Egyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tehetséges, szakmailag

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.01.01-2013.12.31. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019 Bolyai János Műszaki Szakgimnáziuma és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2018/2019. OM azonosító: 203058 Feladatellátási hely: Cím: 1134 Budapest, Váci út 21. Tel.:1-3208-233 Web: www.bolyai-szakgimnazium.hu

Részletesebben

Kari BME ösztöndíj 2017/18. tanév őszi félév

Kari BME ösztöndíj 2017/18. tanév őszi félév A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Egyetem) Építészmérnöki Kar (Kar) Hallgatói Képviselet (Építész HK) ösztöndíj pályázatot hirdet az Egyetem Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 11.

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/221-17/2017. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A Z ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM INTÉ ZMÉNYI S ZAKMAI ÉS OPERATÍV LEBONYOLÍTÁSI FELADA TOKKAL KAPCSOLATOS S ZABÁLYA I (ÚNKP SZABÁLYZAT) Elfogadta

Részletesebben

Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk

Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk Tájékoztatás a 4- éves doktori tanulmányok komplex vizsgájáról: a jelentkezésre és a vizsga lebonyolítására vonatkozó információk Ezen tájékoztató dokumentum célja a komplex átvilágító vizsgára vonatkozó

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet. A 2011.01.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet. A 2011.01.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési

Részletesebben

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n. Pótpályázat április

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n. Pótpályázat április Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n 1. Előzmények Pótpályázat 2019. április Az MNB a Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiája alapján aktív szerepet vállal

Részletesebben

MÖDFE Nappali alap / egységes, osztatlan 2017/ /2017/FOKT

MÖDFE Nappali alap / egységes, osztatlan 2017/ /2017/FOKT Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által nappali munkarendű alap- és egységes (osztatlan) képzésben részt vevő, tanulmányaikat 2010/2011-es, 2011/2012-es,

Részletesebben

Tartalom. Tartalom Általános rendelkezések Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára Vizsgabizottság...

Tartalom. Tartalom Általános rendelkezések Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára Vizsgabizottság... Tartalom Tartalom... 1 Általános rendelkezések... 2 Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára... 3 Vizsgabizottság... 4 A vizsga lefolytatása... 4 Jegyzőkönyv... 4 Tanúsítvány... 4 Díj... 5 Hatálybalépés...

Részletesebben

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1 a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szemokról módosításokkal egységes szerkezetben 2 I. Szemok A közjegyzői állásra pályázónak

Részletesebben

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei a Budapesti Gazdasági Egyetemen október 5.

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei a Budapesti Gazdasági Egyetemen október 5. Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei a Budapesti Gazdasági Egyetemen 2016. október 5. 1. Előzmények A Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban MNB) a Budapesti Gazdasági Egyetem

Részletesebben

Tájékoztató beszámolóról, jogosultsági vizsgáról. Tartalom

Tájékoztató beszámolóról, jogosultsági vizsgáról. Tartalom Tájékoztató beszámolóról, jogosultsági vizsgáról A jogosultság megállapítását követő egy éven belül a szakmagyakorlónak beszámolót kell tennie. A beszámoló célja annak vizsgálata, hogy a szakmagyakorló

Részletesebben

Iktatási szám:.. Polgármesteri Ösztöndíj Pályázati Űrlap szakiskolai és szakközépiskolai tanulók részére. Név: Születési hely, idő: Anyja neve:

Iktatási szám:.. Polgármesteri Ösztöndíj Pályázati Űrlap szakiskolai és szakközépiskolai tanulók részére. Név: Születési hely, idő: Anyja neve: Iktatási szám:.. Polgármesteri Ösztöndíj Pályázati Űrlap szakiskolai és szakközépiskolai tanulók részére Személyes leadási határidő: Postára adási határidő: Postázási cím: Hallgatói adatok Minden sor kitöltése

Részletesebben

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában F O N T O S T U D N I V A L Ó K A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: 1. Társadalom, politika és hadsereg a Magyar Királyságban 1740 1867 Programvezető: Prof. Dr. habil Gergely

Részletesebben

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata A kamara küldöttgyőlése elfogadta 2007. december 15-én. Hatályba lép 2008. január 1-jén. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a Magyar Könyvvizsgálói

Részletesebben

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE. PONTRENDSZER alap- és egységes osztatlan képzés- nappali tagozat

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE. PONTRENDSZER alap- és egységes osztatlan képzés- nappali tagozat A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Balassi Intézet által nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzésben részt vevő, tanulmányaikat 2008/2009-es, 2009/2010-es valamint

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre 2014/2015. tanév 2. (tavaszi) félév

JELENTKEZÉSI LAP a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre 2014/2015. tanév 2. (tavaszi) félév SPORTÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG JELENTKEZÉSI LAP a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre 2014/2015. tanév 2. (tavaszi) félév Kérem a kitöltött jelentkezési lap alapján a javaslattételt,

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS Magyar Állatorvosi Kamara szakmai továbbképzési előadáslistáján szereplő előadások igénybe vételére

PÁLYÁZATI KIÍRÁS Magyar Állatorvosi Kamara szakmai továbbképzési előadáslistáján szereplő előadások igénybe vételére PÁLYÁZATI KIÍRÁS Magyar Állatorvosi Kamara szakmai továbbképzési előadáslistáján szereplő előadások igénybe vételére A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) pályázatot hirdet a Kamara területi szervezetei részére

Részletesebben

a hatósági eljárás Szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok pályáztatása

a hatósági eljárás Szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok pályáztatása Szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok pályáztatása a hatósági eljárás dr. Karl Károly főosztályvezető 2014. április 29. 2 A pályázati eljárás A pályázati eljárás hatósági

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítása

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítása 1 Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 4/2017. (IV. 1) OBH utasítása az európai jogi szaktanácsadói hálózatról szóló 9/2016. (X. 17.) OBH utasítás módosításáról A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX.

Részletesebben

PANNON Egyetem TÁMOP-4.2.2.-B-10/1-2010-0025

PANNON Egyetem TÁMOP-4.2.2.-B-10/1-2010-0025 A Pannon Egyetem Mérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsa TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0025 című projektje keretében pályázatot hirdet A Mérnöki Kar Kiemelkedő Tudományos eredményeket elért hallgatója díj elnyerésére.

Részletesebben

5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról. 1. Általános rendelkezések

5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról. 1. Általános rendelkezések Iktatószám: KA/106/2016. 5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról 1. Általános rendelkezések (1) A Külföldi Tanulmányi Út Támogatás

Részletesebben

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1. a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szempontokról A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 11. sz. iránymutatása 1 a közjegyzői állások pályázatainak elbírálásánál irányadó szemokról módosításokkal egységes szerkezetben 2 I. Szemok A közjegyzői állásra pályázónak

Részletesebben

BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2018/2019. tanév 1. félévére

BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2018/2019. tanév 1. félévére BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2018/2019. tanév 1. félévére A pályázat célja A Biztos jövő ösztöndíj támogatás célja, hogy az Egyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tehetséges, szakmailag

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar

Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar SZABÁLYZATA AZ SZTE NEMZETKÖZI HALLGATÓI MOBILITÁSI ALAPJÁNAK KARI FELHASZNÁLÁSI RENDJÉRŐ L Szeged, 2005. 03. 16. 2 I. Általános rendelkezések Pályázók

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor követelményeinek megfelelően abból a kiindulva, hogy a Mérnöki Kamara feladata a szakmagyakorlás

Részletesebben

Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályozásában. Tóbiásné Csutka Anett megyei vezető ápoló

Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályozásában. Tóbiásné Csutka Anett megyei vezető ápoló Változások az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályozásában Tóbiásné Csutka Anett megyei vezető ápoló Új jogi szabályozás 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MNB KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MNB KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MNB KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJRA A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kara az Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank együttműködése keretében pályázatot

Részletesebben

JELENTKEZÉSI ADATLAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz

JELENTKEZÉSI ADATLAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz JELENTKEZÉSI ADATLAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz 1. Pályázó neve 2. Megpályázott bírósági fogalmazói álláshely(ek) bíróságonként, rangsorolva* 1. 2. 3. 3. Pályázó

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakközépiskolája és Kollégiuma Felvételi tájékoztató 2016/2017 OM azonosító: 203058 Iskolakód: 051402 Telephelykód: 03 Cím: 134 Budapest, Váci

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ SZABÁLYZATA Szeged, 2009. A Szegedi Tudományegyetem Köztársasági Ösztöndíj Szabályzata 1 A Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) kiemelkedő tanulmányi

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉS PROGRAM AZ FOSZK KM KÉPZÉS HALLGATÓINAK SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ 2014/2015. tanév

ÚTMUTATÓ ÉS PROGRAM AZ FOSZK KM KÉPZÉS HALLGATÓINAK SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ 2014/2015. tanév ÚTMUTATÓ ÉS PROGRAM AZ FOSZK KM KÉPZÉS HALLGATÓINAK SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ 2014/2015. tanév Általános tudnivalók A FOSZK Kereskedelem és marketing képzés tanterve a 4. félév befejezéseként nappali képzésen

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJRA Az oktatásért felelős miniszter döntése szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban) 64. (5) bekezdése, valamint a felsőoktatásban

Részletesebben

Új tagozatok a as tanévben!

Új tagozatok a as tanévben! 1 Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium SAPERE AUDE! MERJ GONDOLKODNI! Új tagozatok a 2017-2018-as tanévben! A tanulók érdeklődésük és felvételi eredményeik alapján kerülhetnek be

Részletesebben

BGF Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás a 2015/2016. tanév 1. félévére

BGF Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás a 2015/2016. tanév 1. félévére BGF Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás a 2015/2016. tanév 1. félévére A pályázat célja A Biztos jövő ösztöndíj támogatás célja, hogy a Főiskola kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tehetséges, szakmailag

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ HATODIK és NYOLCADIK OSZTÁLYOS TANULÓKNAK! A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium felvételi tájékoztatója a 2015/2016-os tanévre a HATÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. 1.számú melléklet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott

Részletesebben

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n július 15.

Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n július 15. Az MNB kiválósági ösztöndíj pályázatok elbírálásának rendje és feltételei az SZTE-n 1. Előzmények 2016. július 15. A Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban MNB) a Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban SZTE)

Részletesebben

Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti

Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a 2011/2012. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

A földmérő szakemberek továbbképzésének feladatai

A földmérő szakemberek továbbképzésének feladatai A földmérő szakemberek továbbképzésének feladatai Dr. Szepes András FMMK Változó Jogszabályi és technológiai környezetünk Székesfehérvár, 2015 november 13. Mahatma Gandhi: Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó

Részletesebben

LURDY Ház. Minősítések és ami mögöttük van A papír nem minden! Tévedések és tévhitek, amire a figyelem nem szokott kiterjedni

LURDY Ház. Minősítések és ami mögöttük van A papír nem minden! Tévedések és tévhitek, amire a figyelem nem szokott kiterjedni TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és MMK Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja Tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek, társasházkezelőknek, beruházóknak Minősítések és ami mögöttük van A papír nem

Részletesebben

BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2015/2016. tanév 2. félévére

BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2015/2016. tanév 2. félévére A pályázat célja BGE Biztos jövő ösztöndíj pályázati felhívás 2015/2016. tanév 2. félévére A Biztos jövő ösztöndíj támogatás célja, hogy az Egyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tehetséges, szakmailag

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP szakmai, tudományos ösztöndíjra 2017/2018. tanév őszi félév

PÁLYÁZATI ADATLAP szakmai, tudományos ösztöndíjra 2017/2018. tanév őszi félév PÁLYÁZATI ADATLAP szakmai, tudományos ösztöndíjra 2017/2018. tanév őszi félév Név: Születési dátum: Elérhetőség (tel., e-mail): NEPTUN kód: OM azonosító: Szak, évfolyam megnevezése: Költségviselés formája

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A FŐISKOLA ÁLTAL SZERVEZETT NYELVI TANFO- LYAMOKRÓL ÉS BELSŐ VIZSGÁKRÓL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2012. november 27. Határozat száma: 2012/5/37. Hatálybalépés

Részletesebben

HÖDFE Nappali alap / osztatlan 2019/ /2019/KARPATKFF

HÖDFE Nappali alap / osztatlan 2019/ /2019/KARPATKFF Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által nappali munkarendű, felsőbb éves alap- és osztatlan képzésben részt vevő, tanulmányaik során a 2013/2014-es tanévtől

Részletesebben

Szakmagyakorlási rendelet várható hatásai a mérnöki létesítményekkel kapcsolatos feladatokban

Szakmagyakorlási rendelet várható hatásai a mérnöki létesítményekkel kapcsolatos feladatokban Szakmagyakorlási rendelet várható hatásai a mérnöki létesítményekkel kapcsolatos feladatokban Siki Zoltán Mérnökgeodéziai feladatok az Atomerőműben Szakmai nap 2015.12.11. Előzmények 2013.07.01 a geodézia

Részletesebben

A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ PONTRENSZERE Állam- és Jogtudományi Kar. Kutatási tevékenység:

A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ PONTRENSZERE Állam- és Jogtudományi Kar. Kutatási tevékenység: A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ PONTRENSZERE Állam- és Jogtudományi Kar I. Tanulmányok: Tanulmányi eredmény: 4,51 4,6 : 2 pont 4,61 4,7 : 3 pont 4,71 4,8 : 4 pont 4,81 4,9 : 5 pont 4,91 5,0 : 6 pont Nyelvvizsgák:

Részletesebben

PRO UNIVERSITATE ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT SZAKMAI ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT KÖZÖSSÉGI ÖSZTÖNDÍJ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018-as tanév 1. (őszi) félév - 0 -

PRO UNIVERSITATE ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT SZAKMAI ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT KÖZÖSSÉGI ÖSZTÖNDÍJ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018-as tanév 1. (őszi) félév - 0 - PRO UNIVERSITATE ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT SZAKMAI ÖSZTÖNDÍJ, KIEMELT KÖZÖSSÉGI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018-as tanév 1. (őszi) félév - 0 - Általános információk A BCE HÖK pályázatot hirdet a Hallgatói

Részletesebben

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám:... Postai cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... E-mail cím:...

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám:... Postai cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... E-mail cím:... A mérnöki kamara tölti ki Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TERVEZŐI, ILL. SZAKÉRTŐI ENGEDÉLY MEGADÁSÁRA, VAGY MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA Név:.....................................................................................

Részletesebben