A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata"

Átírás

1 A Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel kapcsolatos tervezıi- és szakértıi jogosultság megújításához elıírt továbbképzésre vonatkozó szabályzata Ideiglenesen elfogadta a Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyőlése a 7/2006. (V.13.) MMK Küldöttgyőlési határozatával Jogalap az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól szóló 103/2006. (IV.28.) Korm. r. (TR) tervezıkre és szakértıkre vonatkozó elıírásai. A TR az MMK feladatává teszi építési mőszaki ellenırök és felelıs mőszaki vezetık továbbképzését is; e szabályzat a rájuk vonatkozó továbbképzési szabályokat nem tartalmazza. Az MMK továbbképzési szervezete A továbbképzés szervezıje: a Magyar Mérnöki Kamara a következı bizottságok és szervezetek útján és illetékességi körében: Kamarai Továbbképzési Szakbizottság (KTB) Szakterületi Továbbképzési Munkabizottság (SzTMb) Továbbképzési Iroda (TI), a szervezés adminisztratív lebonyolítója Kamarai Továbbképzési Szakbizottság (KTB), a KTB ügyrendje vezetıje: az MMK elnöksége által felkért KTB elnök, tagjai: a tárgyalt témától függetlenül állandó tagok: az építésügyért felelıs miniszter, a felsıoktatási intézmény vezetıje és a Mérnöki Kamara Kht. által megbízott egy-egy személy, az ülésen tárgyalt továbbképzési témához igazodóan tagjai: - jogi, pénzügyi, minıség- és szabványügyi témában az MMK ügyvezetı igazgatója és az MMK jogtanácsosa, vagy - valamely szakmai tagozat illetékességébe tartozó témában a tagozati SzTMb vezetıje és egy az SzTMb által delegált tagja. A fentiekben felsorolt hattagú bizottság felvonó- és mozgólépcsı-ellenıri téma tárgyalásakor kiegészül az Építésügyi Minıségellenırzı Innovációs Kht. vezetıje által megbízott személlyel hét fıre.

2 2 A felsıoktatási intézmény vezetıjétıl a tárgyalandó szakterületben jártas személy részvételének biztosítását kell kérni. A KTB munkájához szakértıket kérhet fel; szavazati joguk nincs. A KTB ülését az SzTMb vagy a TI javaslatait figyelembe véve a KTB elnöke a tervezett napirendi pontok megjelölésével hívja össze és vezeti. A résztvevıknek a megtárgyalandó anyagokra vonatkozó javaslatokat az ülés elıtt legalább egy héttel meg kell küldeni. Az elnököt akadályoztatása esetén a jelenlévık által megválasztott levezetı elnök helyettesíti, teljes jogkörrel. A szakbizottság mőködésének részletes szabályait e Szabályzat elıírásait szükség szerint kiegészítve ügyrendjében állapítja meg, melyet az OLÉH elnöke hagy jóvá. A KTB határozatképes, ha az ülésen a KTB elnöke és tagjai közül legalább három fı, vagy az elnök távolléte esetén négy tag jelen van. Az elıre kiküldött javaslati anyagokhoz indoklással ellátott szavazatát írásban az ülés kezdete elıtt a KTB elnökéhez beküldı tag jelenlevınek tekinthetı; szavazata figyelembe vehetı. A KTB határozatait szótöbbséggel hozza, szavazategyenlıség esetén az elnök szavazata dönt. Tanácskozási joggal részt vesz az MMK Továbbképzési (adminisztratív) Irodájának (TI) vezetıje. A KTB feladata a) évente, legkésıbb március 1-ig, a szakterület szerinti illetékes miniszter, illetve az OLÉH egyetértésével meghatározza a kötelezı jogi, pénzügyi, minıség- és szabványügyi továbbképzések témakörét, követelményét, óraszámát, elkülönítve a szakmai vagy jogosultsági vizsgával rendelkezı és nem rendelkezı szakmagyakorlóknak a követelményrendszerét, b) évente, legkésıbb március 1-ig, a szakterületileg illetékes SzTMb és az OLÉH javaslatainak figyelembe vételével meghatározza a szabadon választható szakmai továbbképzések témakörét, követelményét. Egyes, a március 1-i terminushoz idıben nem igazítható továbbképzések is elfogadhatók. c) jóváhagyja és értékeli a javasoltak közül elfogadható továbbképzések programját és hozzárendeli az elfogadott óraszámot vagy pontértéket, d) kiválasztja tanfolyam esetében, pályáztatás mellett a továbbképzı(ke)t. Ugyanaz a továbbképzés megszervezhetı párhuzamosan az ország több helyén mőködı szervezet útján, illetve kontaktképzéssel és távoktatással is. e) szakmai elıadás, konferencia, tanulmányút továbbképzési teljesítményként való elismerése f) egyén által kérelmezett személyi teljesítmény továbbképzési teljesítményként való elismerése g) felügyeli az SzTMb-k és a TI mőködését, feladat-teljesítését. h) a tárgyévet követı év február 1-ig beszámol az OLÉH-nak a továbbképzésekrıl a TItıl kapott adatok felhasználásával.

3 3 Tanfolyamok befogadása A kötelezı és a szabadon választható továbbképzési tanfolyamok tematikájára, követelményére, óraszámára a KTB, az OLÉH, valamint bárki más tanfolyamszervezı is javaslatot tehet. A tanfolyamnak a továbbképzésbe való befogadásáról, megszervezésének indokoltságáról a KTB dönt; a kötelezı tanfolyamok esetében az OLÉH egyetértésével. A KTB az elfogadott továbbképzési javaslatokat az MMK internetes honlapján és a Mérnök Újságban 30 napon belül pályáztatásra meghirdeti. A pályázati kiírásnak feltétlenül elı kell írnia a TR 7. (2) bek. szerintieket. Pályázatot nyújthat be a kiírásban meghatározott feltételekkel bármely szervezet, amely a TR 3. (3) és (5) alatti feltételeknek megfelel. A tanfolyamról, illetve a beérkezett pályázatok elfogadásáról a KTB 60 napon belül dönt. Megállapítja szabadon választható témakör esetén a TR 2. sz. mellékletében meghatározott korlátértékek figyelembe vételével a továbbképzési teljesítmény pontértékét. Határozatáról értesíti a pályázókat, tanfolyam-szervezı(ke)t. A KTB a pályázat eldöntését követı 30 napon belül meghirdeti a szakmai továbbképzésbe befogadott tanfolyamokat az MMK internetes honlapján és a Mérnök Újságban. A hirdetmény kellı részletességgel ismerteti a tanfolyamot, (szakterület, tananyag, elıadók, hely, idı, tandíj, jelentkezés módja, stb.), szabadon választható tanfolyam esetén a pontértékét, illetve kötelezı tanfolyam esetén az óraszámát. Az ismertetés kiterjed az egymásnak teljesen, vagy esetleg csak részlegesen megfelelı tanfolyami lehetıségekre; (pl.akár kontakt elıadások meghallgatásával, akár távoktatásban végezhetı azonos tematikával). A nem tanfolyami formában megszervezett szakmai továbbképzés befogadása A szakmai elıadás, konferencia, tanulmányút továbbképzési teljesítményként való elismerését annak szervezıje kéri írásban a KTB-tıl. A kérelemnek tartalmaznia kell a továbbképzés címét, formáját, szakmai tartalmát, elıadóit, szervezıit, a továbbképzésben érintett szakterület megnevezését. A KTB a kérelem kiegészítését kérheti. A KTB a befogadást feltételekhez kötheti, amelyek elfogadásáról a döntést megelızıen nyilatkoztatja a kérelmezıt. A szakmai továbbképzésbe befogadott szakmai elıadást, konferenciát, tanulmányutat a KTB a tanfolyamokra elıírthoz hasonló módon hirdeti meg. Az egyéni továbbképzési teljesítmények befogadása (elismerése) Az egyén a TR 3. (4) bek. b), d), f), g), h) alatt felsoroltak szerinti teljesítménye továbbképzési teljesítményként való elismerését írásban kéri a KTB-tıl. A kérelem a továbbképzés szempontjából való értékeléshez szükséges részletességő legyen. A KTB a kérelem írásbeli, vagy szóbeli kiegészítését kérheti. A befogadásról és az elismert pontértékrıl a KTB 60 napon belül dönt és értesíti a kérelmezıt. Egyéni teljesítmény továbbképzésként való elismerése esetén errıl igazolást küld a kérelmezınek és a TI-nek is.

4 4 Szakterületi Továbbképzési Munkabizottság (SzTMb) vezetıje: a szakterület szerinti szakmai tagozat elnöke (általa felkért helyettese) tagjai: a tagozat elnöksége által felkért a tagozati szakosztályok és területi szakcsoportok képviseletét is lehetıvé tevı számú személy; a szakterületét felügyelı tárca szakmailag is hozzáértı képviselıje, a Mőszaki Felsıoktatás a szakterületen tevékenykedı képviselıje, akiket a tagozat elnöksége javaslata alapján a Magyar Mérnöki Kamara elnöke kér fel. Határozatait szótöbbséggel hozza, szavazategyenlıség esetén az SzTMb vezetıje szavazata dönt. Munkarendjét az SzTMb maga állapítja meg. Az SzTMb feladata a) a KTB feladatai közül a b) pont alattira javaslattétel b) szakmai elıadás, konferencia, tanulmányút továbbképzési teljesítményként való elismerésére javaslattétel a KTB felé c) az illetékességi területébe tartozó, egyén által kérelmezett személyi teljesítmények továbbképzési teljesítményként való elismerésére javaslattétel a KTB felé d) a KTB által jóváhagyott továbbképzések szükség szerinti megszervezése, illetve a tanfolyam- vagy továbbképzés-szervezı munkájának felügyelete. A Továbbképzési Iroda (TI) A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége dönt a TI megszervezésérıl, személyi állományáról, felszerelésérıl. Munkáltatója a Magyar Mérnöki Kamara ügyvezetı igazgatója. Feladata: - a továbbképzéssel kapcsolatos minden titkári, adminisztratív és nyilvántartási teendı végrehajtása - a KTB ülési jegyzıkönyveinek elkészítése; a jegyzıkönyvet a KTB elnöke (ill. az ülésen részt vevı eseti helyettese) hitelesíti - a KTB továbbképzési cselekményt elfogadó határozatainak nyilvántartása, errıl kérésre a információ szolgáltatása, kivéve a személyi teljesítményekkel kapcsolatos továbbképzésekrıl - a továbbképzéssel kapcsolatos minden elıírt nyilvántartás vezetése - adatszolgáltatás a KTB számára. A továbbképzés tananyaga A továbbképzés a mérnök szakmai munkájának színvonalát emelje, tudásának naprakészségét szolgálja, segítse elı a szakterület mőszaki fejlıdésének követését. Segítse a mérnököt abban, hogy a továbbképzési idıszakban megjelenı, a szakmagyakorláshoz szükséges új szakmai ismereteket, mőszaki fejlesztési eredményeket, elıírásokat, illetve a korábbi elıírások változásait idıben megismerje. Nem fogadható el az aktuális továbbképzési idıszak teljesítményének olyan továbbképzési teljesítmény, amelyet a továbbképzés résztvevıje már a továbbképzési idıszak elıtt elsajátított. Ilyen pl. azoknak a szakmai, jogi, pénzügyi, minıség- és szabványügyi ismereteknek az elsajátítása, amelyeket korábbi továbbképzési idıszakban, illetve a

5 5 jogosultság megszerzéséhez (jogosultsági vizsga, illetve az az alóli felmentés/felmenthetıség kapcsán) a mérnök megismert A kötelezı továbbképzés tananyaga a mérnök szakterületétıl függıen a szakmagyakorlásához szükséges a továbbképzési idıszakban hatályba lépett jogi, pénzügyi elıírások tartalmának ismerete, magyarázata a mérnök szakterületének megfelelı a továbbképzési idıszakban hatályba lépett szabványügyi és minıségügyi rendelkezések ismerete, magyarázata. Kötelezı továbbképzésben csak olyan ismeretek oktathatók, amelyeknek alkalmazása kötelezı és igazodik a mérnök szakirányához. A kötelezı továbbképzés tananyagát olyan a szakmagyakorláshoz szükséges jogi, pénzügyi, szabványügyi és minıségügyi ismeretek képezik, amelyek a továbbképzési idıszakban keletkeztek, illetve amelyeknek elsajátítása a továbbképzési idıszakban vált esedékessé. Az oktatást lehetıleg a kihirdetés és a hatályba lépés között, de legkésıbb a hatályba lépést követı három hónapon belül kell megtartani. A továbbképzési idıszakot megelızıen hatályba lépett elıírás módosulása esetén csak a módosítás elsajátítása tekinthetı továbbképzési teljesítménynek; a korábbi elıírás olyan mértékig oktatható, hogy a módosítás megérthetı legyen. A szabadon választható tartalmú továbbképzés tananyaga Azok a szakmagyakorlási jogosultsághoz kapcsolódó, a mőszaki fejlıdést és a szakmai ismeretanyag bıvítését szolgáló továbbképzési anyagok, amelyeket a továbbképzési célra az illetékes SzTMb alkalmasnak ítél. A mérnöknek nyíljék választási lehetısége arra, hogy a tevékenységének megfelelı részterületeken képezhesse tovább magát. A szakmai továbbképzésre való jelentkezés A Mérnöki Kamara által szervezett tanfolyamra jelentkezni a TI-ben lehet személyesen, vagy bármely módon eljuttatott, aláírt levélben. A tanfolyami díjat elıre kell befizetni, a megtörténtét jelentkezéskor (pl. csekkszelvénnyel, fénymásolatával) igazolni szükséges. A jelentkezı mérnöki kamarai tagot fel kell venni, ha nincsen tagdíjelmaradása; ennek ellenırzése a TI feladata. Távoktatásos tanfolyamon való részvétel további feltétele, hogy a tanfolyam résztvevıje rendelkezzék internet hozzáféréssel és biztosítson a TI-vel kapcsolatot. A felvétel visszaigazolásakor a TI írásban átadja a tanfolyam elvégzésére vonatkozó információkat.

6 6 A továbbképzési teljesítmény igazolása Az egyes továbbképzési teljesítmény elemek igazolása Nem távoktatásos tanfolyam, elıadás, konferencia esetében a teljesítés igazolható, ha a kontaktórák legalább 70 százalékán a hallgató (a jelenléti ívbıl megállapíthatóan) jelen volt. A tanulmányi kirándulás teljesített annak, aki végig részt vesz és beszámolót ír. A továbbképzés szervezıje írásban igazolja a teljesítést a hallgatónak és a TI-t is értesíti. Távoktatásos formájú továbbképzés esetén a teljesítés igazolt, ha a távoktatási anyagban megtalálható a hallgatónak személyre szólóan biztosított tesztlapot a hallgató legalább 70 százalékos eredményességgel kitöltötte, és a szerverre elküldte. Eredményérıl a szerver értesítést, teljesítés esetén kinyomtatható bizonyítványt küld vissza ben, továbbá értesíti az eredményrıl a TI-t. A távoktatásban a tesztvizsga egyszer ismételhetı meg, új tesztlapot kérve a szervertıl. Az ötéves továbbképzési idıszakra elıírt teljes követelmény teljesítésének igazolása A továbbképzett személy tartozik megırizni a továbbképzési idıszakban teljesített továbbképzési teljesítési igazolásait. A teljesített továbbképzések megnevezéseit, azok óraszámát, illetve a pontértékeit az igazolásokhoz hozzácsatolt lapon felsorolja és kimutatja az összegzett teljesítményt: a kötelezı továbbképzési részben az óraszámot, a szabadon választható továbbképzési részben a pontértéket, majd benyújtja a TI-hez. Kéri a továbbképzési idıszakra elıírt továbbképzés igazolását. A TI a saját adatai alapján ellenırzést végez. Eltérés esetén egyeztetést kezdeményez. Ha az igazolt továbbképzési teljesítmény eléri a jogosultság megújításához elıírt követelményt, írásbeli igazolást ad a teljesítésrıl a kérelmezınek, továbbá értesíti a területi mérnöki kamarát, amelynek a kérelmezı tagja. Budapest, május 13. (Dr. Kováts Gábor) elnök

A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakterületi Továbbképzési Munkabizottságának (MMK GGT SzTMb) ügyrendje

A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakterületi Továbbképzési Munkabizottságának (MMK GGT SzTMb) ügyrendje A Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakterületi Továbbképzési Munkabizottságának (MMK GGT SzTMb) ügyrendje Az ügyrend szerves részét képezi a Magyar Mérnöki Kamara építésüggyel

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az épített környezet alakításáról

Részletesebben

A megállapított pontértékkel a tanfolyamok 2008. évben az igényeknek megfelelően többször megismételhetők.

A megállapított pontértékkel a tanfolyamok 2008. évben az igényeknek megfelelően többször megismételhetők. MMK/2007-ME-FMV/1 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Mérnöki Kamara pályázatot hirdet olyan szabadon választható tanfolyamok kamarai akkreditálására, amelyek építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők

Részletesebben

Emlékeztet. a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl

Emlékeztet. a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl Emlékeztet a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Bizottság alakuló ülésérl Helyszín: A Magyar Mérnöki Kamara tárgyalója, Budapest IX., Angyal u. 1. Idpont: 2006. július 6. Jelen vannak: A Bizottság tagjai,

Részletesebben

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS

MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS VI. KATONAI ÉPÍTÉSHATÓSÁGI KONFERENCIA 2007. május 31. MÉRNÖKI JOGOSULTSÁGOK, ELŐÍRT TOVÁBBKÉPZÉS Előadó: dr. Korda János MMK alelnök ÚJ JOGSZABÁLYOK 1. 244/2006. (XII.5.) Korm. r. az építési műszaki ellenőri,

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA (érvényes 2012. július 11-től) A Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési szakbizottsága (továbbiakban: KTB) az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Preambulum. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA Preambulum A Magyar Mérnöki Kamara, mint szakmai önkormányzat tudatában van a folyamatos, magas színvonalú és korszerű képzés jelentőségének és a mérnöki

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Bevezető rendelkezések

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA. Bevezető rendelkezések A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZATA A Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési szakbizottsága (továbbiakban: KTB) az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.01.01-103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az

Részletesebben

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT A szabályzatot a MÉK küldöttgyűlése 2007. április 27-i ülésén elfogadta Megjegyzés: A szabályzat szövege mellett a könnyebb kezelhetőség érdekében a hatályos

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor követelményeinek megfelelően abból a kiindulva, hogy a Mérnöki Kamara feladata a szakmagyakorlás

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.01.01-2013.12.31. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól

Részletesebben

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet

103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól A Kormány az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet. A 2011.01.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet. A 2011.01.01. óta hatályos szöveg. Tartalomjegyzék Opten Törvénytár Opten Kft. I. 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT Szeged Megyei Jogú Város Idısügyi Tanácsa (továbbiakban: IT) figyelemmel a létrehozása óta eltelt idı tapasztalataira, a korábbi és 2003-ban elfogadott Szervezeti és Mőködési Szabályzatát visszavonja és

Részletesebben

hatályos: 2011.12.30 -

hatályos: 2011.12.30 - 64/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsıfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezık folyamatos továbbképzésérıl hatályos: 2011.12.30 - Az egészségügyrıl

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014.

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT 2014. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor követelményeinek megfelelően abból a kiindulva, hogy a Mérnöki Kamara feladata a szakmagyakorlás

Részletesebben

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl A Nemzeti Erıforrás Minisztérium közleménye az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl hatályos: 2012.04.06 - Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalról

Részletesebben

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről A továbbképzési kötelezettséget az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes

Részletesebben

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje (Az Ügyrendet a Tanács 7/2012.(IV.24.) számú határozatával fogadta el) A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi

Részletesebben

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Takács Zsuzsanna, titkár KEM Mérnöki és Építész Kamara Tatabánya, 2011. október 19. Akiben zűrzavar van, az zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend

Részletesebben

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai továbbképzési szabályzata A kamara küldöttgyőlése elfogadta 2007. december 15-én. Hatályba lép 2008. január 1-jén. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a Magyar Könyvvizsgálói

Részletesebben

A szakmagyakorlási kódex

A szakmagyakorlási kódex A szakmagyakorlási kódex Hajdú György VIII. MÉRNÖKNAP Szolnok 2013. szeptember 14. 266/2013. (VII. 11.) Kormány rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggı szakmagyakorlási tevékenységekrıl Hatályos:

Részletesebben

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA A Társulási Tanácsa a közbeszerzésekrıl szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 6. (1) bekezdése alapján közbeszerzési szabályzatát

Részletesebben

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A Standard Elıkészítı Testület (a továbbiakban: Testület) létrehozásáról és mőködtetésérıl a magyar számviteli

Részletesebben

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2 Útkeresés Segítı Szolgálat Székhelye: Dunaújváros Bartók B. út 6/B A szabályzat kiterjed intézmény keretében mőködı ellátásokra

Részletesebben

A kamara elsı választásának szabályai

A kamara elsı választásának szabályai 24/1998. (VI. 9.) BM rendelet a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról

Részletesebben

A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata

A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata 1. A Fizikai Intézet 1.1. Az Intézet neve: Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete Angolul: Institute of Physics of Pécs 1.2. Az Intézet

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara 2006.

Magyar Mérnöki Kamara 2006. Magyar Mérnöki Kamara Építésügyi tervezıi- és szakértıi jogosultságok szabályai 2006. Ideiglenes jelleggel elfogadva a 6/2006. (V.13.) MMK Küldöttgyőlési határozattal. Felhatalmazta a Választmányt az ideiglenes

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ...

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ... Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás...... HATÁROZAT Szám: 7/2009. (III.16.) BTT határozat Tárgy: A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanács Közbeszerzési szabályzatának elfogadása A Bakonyi

Részletesebben

Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl

Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl Tájékoztatás a Kamarai továbbképzés rendszerérl A jelen tájékoztató gyakorlati útmutatási céllal készült, a szakmagyakorlóktól és a program-szervezktl beérkezett leggyakoribb kérdések alapján. Mieltt bosszankodva

Részletesebben

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út Telefon: 00-(36) FAX: 00-(36)

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út Telefon: 00-(36) FAX: 00-(36) Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út 37-39. Telefon: 00-(36)-1-220-5690 FAX: 00-(36)-1-220-8921. Az SZVMSZK elnökének döntése: A 124/2007. (11.13) számú

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS ÉSZAK-KELET PEST ÉS NÓGRÁD MEGYEI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÉS KÖRNYZETVÉDELMI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. A Társulás megnevezése A Társulás teljes neve: 2. A Társulás

Részletesebben

10/2006. (III. 7.) IM rendelet. az igazságügyi szakértıi tevékenység folytatásához szükséges jogi oktatásról és vizsgáról

10/2006. (III. 7.) IM rendelet. az igazságügyi szakértıi tevékenység folytatásához szükséges jogi oktatásról és vizsgáról A jogszabály mai napon hatályos állapota 10/2006. (III. 7.) IM rendelet az igazságügyi szakértıi tevékenység folytatásához szükséges jogi oktatásról és vizsgáról Az igazságügyi szakértıi tevékenységrıl

Részletesebben

I. A kamarai vizsgabizottsági képviselık kiválasztása:

I. A kamarai vizsgabizottsági képviselık kiválasztása: Az SzVMSzK Pest Megyei Szervezete pályázatot hirdet szakmai vizsgabizottsági képviselıi feladatok ellátására. A pályázatok folyamatosan benyújthatók, elbírálásuk minden év április hónapjában, április 30-ig

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 1. (1) A magyar számviteli standardokról, azok értelmezéseirıl és a kapcsolódó

Részletesebben

TISZTSÉGVISELİI SZABÁLYZAT

TISZTSÉGVISELİI SZABÁLYZAT MAGYAR TOLLASLABDA SZÖVETSÉG TISZTSÉGVISELİI SZABÁLYZAT A JÁTÉKVEZETİK ÉS VERSENYBÍRÓK (DÖNTNÖKÖK) KÉPZÉSÉRİL, TOVÁBBKÉPZÉSÉRİL ÉS MINİSÍTÉSI KÖVETELMÉNYEIRİL Budapest A Magyar Tollaslabda Szövetség (a

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA. Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET)

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA. Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET) MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET) 2014. A Szakosztály szervezetét és működését elsősorban a Magyar Mérnöki Kamara Alapszabálya (továbbiakban: Alapszabály),

Részletesebben

A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: május 24-tıl

A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: május 24-tıl A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2002. május 24-tıl 1. SZAVAZÁSI KÉRDÉSEK Szavazati joggal a Magyar Aktuárius Társaság (továbbiakban Társaság vagy MAT) tagjai és

Részletesebben

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről. I. A kötelező továbbképzés

Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről. I. A kötelező továbbképzés Tájékoztatás a kamarai továbbképzés rendszeréről A továbbképzési kötelezettséget, az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes

Részletesebben

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA 1. Általános rendelkezések 1. Az egyesület neve: Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület (a továbbiakban: egyesület). 2. Székhelye: 3422

Részletesebben

27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet

27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet a tőzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökrıl, a tőzvédelmi szakvizsgával összefüggı oktatásszervezésrıl

Részletesebben

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl ( egységes szerkezetben) Ozora Község Önkormányzata Képviselı-testülete

Részletesebben

A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai:

A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai: 2. Tevékenységre, mőködésre vonatkozó adatok Közzétételi egység: Döntéshozatal, ülések A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai: A képviselı-testület döntéshozatalának eljárási szabályait

Részletesebben

Elıterjesztés az Oktatási és Kulturális Bizottság november 10-i ülésére

Elıterjesztés az Oktatási és Kulturális Bizottság november 10-i ülésére Ügyszám: 07-7/1059/2010. Ügyintézı: dr. Gáspár Jenı Tárgy: Pályázati kiírás a Pannon Filharmonikusok-Pécs magasabb vezetıi munkakörének ellátására Elıterjesztés az Oktatási és Kulturális Bizottság 2010.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat kiírója: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat kiírója: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pályázati felhívás a környezetvédelmi és vízügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai vizsgáinak szervezésére történı jogosultság elnyerésére A Környezetvédelmi és Vízügyi

Részletesebben

Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség

Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség BELSİ SZABÁLYZATA 2000. szeptember hó 18. A 2008. október 15. - i változásokkal egységes szerkezetbe foglalat szöveg. 1 BELSİ SZABÁLYZAT A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A fogyasztóvédelemrıl

Részletesebben

A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÁLLAMIGAZGATÁSI KOLLÉGIUM Ü G Y R E N D J E

A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÁLLAMIGAZGATÁSI KOLLÉGIUM Ü G Y R E N D J E A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÁLLAMIGAZGATÁSI KOLLÉGIUM Ü G Y R E N D J E A fıvárosi, megyei közigazgatási hivatalokról szóló 214/2010. (VII. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 19. (1) bekezdésének

Részletesebben

a Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodásának 11. számú módosításának jóváhagyására.

a Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodásának 11. számú módosításának jóváhagyására. A 103/2011.(V.19.) KT határozat melléklete a Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodásának 11. számú módosításának jóváhagyására. 1. A Társulási Megállapodás I. fejezetének /Általános

Részletesebben

Készült Polgárdi Város Képviselı-testületének 2007. április 3. napján tartott ülésének jegyzıkönyvébıl.

Készült Polgárdi Város Képviselı-testületének 2007. április 3. napján tartott ülésének jegyzıkönyvébıl. J E G Y Z İ K Ö N Y V I K I V O N A T Készült Polgárdi Város Képviselı-testületének 2007. április 3. napján tartott ülésének jegyzıkönyvébıl. POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 31/2007. (IV. 3.) ÖNK.

Részletesebben

Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól

Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól A 36/2013. (IV. 23.) önkormányzati határozat melléklete Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT. elfogadva: március 28. utolsó módosítás: április 19. utolsó módosítás: május 12.

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT. elfogadva: március 28. utolsó módosítás: április 19. utolsó módosítás: május 12. MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TOVÁBBKÉPZÉSI SZABÁLYZAT elfogadva: 2014. március 28. utolsó módosítás: 2017. április 19. utolsó módosítás: 2018. május 12. 1 Előszó 1. A Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése a kor

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA Építési Tagozat. Fiatal Mérnökök Csoportja. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI ÜGYREND

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA Építési Tagozat. Fiatal Mérnökök Csoportja. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI ÜGYREND MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI ÜGYREND 2016. március 21. 1. Általános rendelkezések Az MMK Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja (továbbiakban:

Részletesebben

A B.Sc. képzésben résztvevı hallgatók számára a diploma megszerzésének feltétele

A B.Sc. képzésben résztvevı hallgatók számára a diploma megszerzésének feltétele szöveg: Hajdók Ibolya TÁJÉKOZTATÓ (1) (2010 szeptemberében beiratkozó elsıéves hallgatóknak) A DIPLOMA MEGSZERZÉSÉNEK NYELVI FELTÉTELEI 1. AKKREDITÁLT NYELVVIZSGA A B.Sc. képzésben résztvevı hallgatók

Részletesebben

A Bizottság, feladata ellátása érdekében: 1.1. Elfogadja ügyrendjét. 1.2. A pályázatokat értékeli, rangsorolja, és dönt a pályázatok támogatásáról.

A Bizottság, feladata ellátása érdekében: 1.1. Elfogadja ügyrendjét. 1.2. A pályázatokat értékeli, rangsorolja, és dönt a pályázatok támogatásáról. A Magyar Természetvédık Szövetsége EU alapok, te érted? címő pályázati felhívása bíráló bizottságának ügyrendje Az EU alapok, te érted? Bíráló és Elfogadó Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) a Magyar

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szajlai Helyi Választási Bizottság 3334. Szajla, Kertész utca 2. Iktatószám: 781-5/2010. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2010. augusztus 6-án 13.00 órakor Szajla Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére 9. Elıterjesztés Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére Tárgy: Lajosmizse Város igazgatói beosztására beérkezett pályázatok elbírálása Az elıterjesztést készítette: Nagy Judit irodavezetı

Részletesebben

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. melléklet amely létrejött Hajdúdorog Város Önkormányzat Képviselı-testülete, mint az önállóan mőködı és gazdálkodó Hajdúdorog Városi Polgármesteri Hivatal irányító szerve,

Részletesebben

A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: május 26-tól

A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: május 26-tól A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2006. május 26-tól 1. SZAVAZÁSI KÉRDÉSEK Szavazati joggal a Magyar Aktuárius Társaság (továbbiakban Társaság vagy MAT) tagjai és

Részletesebben

1996. évi LVIII. törvény. I. Fejezet. Általános rendelkezések

1996. évi LVIII. törvény. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1996. évi LVIII. törvény a tervezı- és szakértı mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról Az Országgyőlés - a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát követve - a környezet alakítása,

Részletesebben

Az egyesület alapszabályának adattartalma

Az egyesület alapszabályának adattartalma 41. melléklet a 11/2012. (II. 29.) KIM rendelethez Az egyesület alapszabályának adattartalma 1. Kötelezı rendelkezések az általános rendelkezések körében: 1.1. az egyesület neve 1.2. az egyesület székhelye

Részletesebben

TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 24./2011. (X. 14.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 24./2011. (X. 14.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 24./2011. (X. 14.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A BURSA HUNGARICA Felsıoktatási Önkormányzati Ösztöndíj szabályozásáról Törökszentmiklós Város

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Rendelıintézete

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-i ülésére

ELİTERJESZTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE VI. 584 / 2011. ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. április 28-i ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei területi kisebbségi önkormányzatokkal

Részletesebben

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében a köztisztviselık jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) Prof. Dr. Rudas Imre rektor

(Minőségirányítási eljárás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) Prof. Dr. Rudas Imre rektor BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA ME 06 TOVÁBBKÉPZÉSI FOLYAMATOK (Minőségirányítási eljárás) 3. sz. verzió A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Dr. Francsovics Anna dékánhelyettes

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2012. március 01.-tıl A szabályzat hatálybalépésével egyidejőleg, a 2009. 04. 01.-i Közbeszerzési szabályzat a 2010. 01. 01.-i Közbeszerzési szabályzat 1. sz. kiegészítése

Részletesebben

2013. EüK. 7. szám közlemény 2 (hatályos: 2013.04.30 - )

2013. EüK. 7. szám közlemény 2 (hatályos: 2013.04.30 - ) A Nemzeti Vizsgabizottság közleménye rendkívüli vizsgaidıszakra vonatkozó szakvizsga tájékoztatójáról a 2013. június július közötti vizsgaidıszakra Általános tudnivalók 2013. EüK. 7. szám közlemény 2 (hatályos:

Részletesebben

VAS MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS TANÁCSADÓ TESTÜLETE SZÁMÁRA

VAS MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS TANÁCSADÓ TESTÜLETE SZÁMÁRA Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás ÜGYREND VAS MEGYEI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS TANÁCSADÓ TESTÜLETE SZÁMÁRA 8 / 2006. (III.23.) OM rendelet 20. -a alapján A Tanácsadó Testület szavazati joggal

Részletesebben

Fogyatékos Hallgatók Ügyeivel Foglalkozó Bizottság Ügyrend

Fogyatékos Hallgatók Ügyeivel Foglalkozó Bizottság Ügyrend 1 Fogyatékos Hallgatók Ügyeivel Foglalkozó Bizottság Ügyrend Elfogadta a Fogyatékos Hallgatók Ügyeivel Foglalkozó Bizottság 2016. VI.3-án. Jóváhagyta a rektor 2016. június Jóváhagyta a Szenátus: sz. határozatával.

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008.12.09. Határozat száma: 2008/5/49. Hatályos: 2008.12.09 Készítette: dr. Kohány

Részletesebben

26/2004. (VI. 11.) BM rendelet

26/2004. (VI. 11.) BM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 26/2004. (VI. 11.) BM rendelet az egyes mőszaki termékek tőzvédelmi megfelelıségét vizsgáló, ellenırzı és tanúsító szervezetek kijelölésérıl A mőszaki

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:...

Név:... Kamarai tagsági nyilvántartási szám: Lakás címe:... Értesítési cím (ha nem azonos a lakáscímmel):... Napközbeni telefon:... A mérnöki kamara tölti ki Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Debrecen, Arany János u. 45. Iktatás kelte: Iktató neve: Iktató szám: KÉRELEM A MÉRNÖKI KAMARA ÁLTAL ADHATÓ TELEPÜLÉSTERVEZÉSI, ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI

Részletesebben

HONOSÍTÁSI SZABÁLYZAT

HONOSÍTÁSI SZABÁLYZAT Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezıgazdaságtudományi Kar Debrecen HONOSÍTÁSI SZABÁLYZAT Debrecen, 2002. október 29. 1 A felsıoktatásról szóló 1993. évi LXXX. Törvény (továbbiakban Ftv.), valamint

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

30. számú melléklet. Útmutató a kapacitásváltozásokkal kapcsolatos eljárásokról. a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett

30. számú melléklet. Útmutató a kapacitásváltozásokkal kapcsolatos eljárásokról. a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett 30. számú melléklet Útmutató a kapacitásváltozásokkal kapcsolatos eljárásokról a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett Korszerő regionális onkológiai hálózat kialakítása címő

Részletesebben

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (továbbiakban: PTE IGYK) hatályos szabályzatai alapján az Illyés Gyula Szakkollégium (továbbiakban:

Részletesebben

9/2. SZ. MELLÉKLET A BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR KARI SAJÁTOSSÁGOKAT TARTALMAZÓ KARI SZABÁLYZATA

9/2. SZ. MELLÉKLET A BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR KARI SAJÁTOSSÁGOKAT TARTALMAZÓ KARI SZABÁLYZATA 9/2. SZ. MELLÉKLET A BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR KARI SAJÁTOSSÁGOKAT TARTALMAZÓ KARI SZABÁLYZATA ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A SZABÁLYZAT HATÁLYA 1. A Szabályzat hatálya kiterjed a Bölcsészettudományi Karon a

Részletesebben

52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet. az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről

52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet. az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről 52/2003. (VIII. 22.) ESZCSM rendelet az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 116. -a (2) bekezdésében,

Részletesebben

5. A FÉT nem helyettesíti a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács tevékenységét.

5. A FÉT nem helyettesíti a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács tevékenységét. A Nyíregyházi Fıiskola Érdekegyeztetı Tanácsának mőködési rendje I. Az Érdekegyeztetı Tanács megalakulása, célja, hatásköre 1.1. A többszörösen módosított 1993. évi LXXX. felsıoktatási törvény (Ftv.) 112..

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS 7. sz. napirendi pont Tájékoztató a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ feladatkörét érintı jogszabályváltozásokról Elıadó: dr. Brebán

Részletesebben

Partnerségi Egyeztetési Szabályzat módosítása. zárt ülés

Partnerségi Egyeztetési Szabályzat módosítása. zárt ülés Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı u. 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 133-../2014. ELİTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Sándorfalva-Szatymaz Szennyvíz-, Csatorna Beruházó Társulás Társulási Megállapodásának módosítása Melléklet:

Részletesebben

Felülvizsgálat alatt

Felülvizsgálat alatt Felülvizsgálat alatt Pomáz Város Önkormányzat Képviselı-testületének 16/2003. (V. 20.) Önk. sz. rendelete az Önkormányzati Tervtanács létrehozásáról és mőködésének rendjérıl Pomáz Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Az igazságügyi és rendészeti miniszter pályázati felhívása szakmai vizsgaelnöki névjegyzékbe történı felvételre

Az igazságügyi és rendészeti miniszter pályázati felhívása szakmai vizsgaelnöki névjegyzékbe történı felvételre Az igazságügyi és rendészeti miniszter pályázati felhívása szakmai vizsgaelnöki névjegyzékbe történı felvételre Az igazságügyi és rendészeti miniszter a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 101.

Részletesebben

Békés Megyei Mérnöki Kamara

Békés Megyei Mérnöki Kamara Békés Megyei Mérnöki Kamara Buzás Zoltán elnök 2016. június 8-10. OREMBIK '16 Országos Emelőgépes konferencia 1 A Békés Megyei Mérnöki Kamara szakmai köztestület, melyet 20 éve (1996. decemberében) 250

Részletesebben

Tájékoztató beszámolóról, jogosultsági vizsgáról. Tartalom

Tájékoztató beszámolóról, jogosultsági vizsgáról. Tartalom Tájékoztató beszámolóról, jogosultsági vizsgáról A jogosultság megállapítását követő egy éven belül a szakmagyakorlónak beszámolót kell tennie. A beszámoló célja annak vizsgálata, hogy a szakmagyakorló

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére. Önkormányzati Iroda

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére. Önkormányzati Iroda Elıterjesztés 2. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Intézményei Gazdasági Szervezete gazdasági vezetı beosztására

Részletesebben

M E G H Í V Ó. N a p i r e n d : Elıadó: 1./ Helyszíni törvényességi ellenırzés megállapításainak Bózsóné Dr. megtárgyalása (írásbeli)

M E G H Í V Ó. N a p i r e n d : Elıadó: 1./ Helyszíni törvényességi ellenırzés megállapításainak Bózsóné Dr. megtárgyalása (írásbeli) Községi Önkormányzat P o l g á r m e s t e r e Kıtelek, Szabadság út 1. szám M E G H Í V Ó Kıtelek Községi Önkormányzat Képviselıtestülete 2011. január 24-én (hétfı) délután 14 órakor ülést tart, melyre

Részletesebben

1. Támogatható képzések

1. Támogatható képzések A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ ajánlattételi felhívása a 2008. március 17-2009. május 31. közötti idıszakra vonatkozóan a Munkaerı-piaci Alap decentralizált Foglalkoztatási Alaprészébıl

Részletesebben

b) az építésügyi hatósági engedélykérelem és mellékleteinek, dokumentációjának elıkészítésére,

b) az építésügyi hatósági engedélykérelem és mellékleteinek, dokumentációjának elıkészítésére, 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f) és

Részletesebben

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl. Általános elıírások

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl. Általános elıírások A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérıl

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya Visegrád Város Önkormányzat Képviselı-testületének 15/2013. (VI.19.) önkormányzati rendelete a helyi településrendezési elıírások tartalmáról szóló elızetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos szakmai

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM NORMATÍV KUTATÁSTÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM NORMATÍV KUTATÁSTÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Mőködési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Mőködési Rend 18. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM NORMATÍV KUTATÁSTÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010.

Részletesebben