Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége"

Átírás

1 Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta, Róka Eszter, Barna Zsófia, Kiss Csaba, Kern Anita 1 Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság Vízhigiénés osztály 2 Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Bevezetés Magyarország közismerten fürdőnagyhatalom, különösen a termál- és gyógyvizei világhírűek, és vonzák a fürdőzőket a világ minden tájáról. Megfelelő minőségük éppen ezért nem csak higiénés, hanem gazdasági érték is, mivel egy fürdővíz eredetű járvány alapjaiban rendítené meg az iparág hitelét. Üzemeltetés szempontjából elsődlegesen töltő-ürítő rendszerű, és vízforgatással (szűrő-forgató berendezéssel) üzemelő medencéket különböztetünk meg. A hazai szabályozás (37/1996 NM rendelet) értelmében a közegészségügyi kockázat mérséklése érdekében valamennyi medencét vízforgatással kell üzemeltetni. Ez alól felmentést csak azon gyógyvizek kaphatnak, amelyeknek biológiailag aktív komponenseit a vízforgatás károsítja, vagy gyógyhatását csökkenti. Ugyanakkor a hazai gyakorlat szerint minden gyógyvízre kérelmezik a vízforgatás alóli felmentést, gyakran már a fürdő létesítését megelőzően. A folyamat során nem szükséges annak közvetett vagy közvetlen igazolása, hogy a vízkezelés csökkentené egyes komponensek koncentrációját, vagy a gyógyhatást. Felmentéssel rendelkeznek továbbá sok esetben a kisméretű szauna merülőmedencék, amelyeknél a nagy térfogatú vízpótlás és az alacsony vízhőmérséklet csökkenti a közegészségügyi kockázatot. A töltő-ürítő medencék többsége fertőtlenítés nélkül üzemel, mivel a fertőtlenítőszerek, különösen a hagyományos klór alapú vegyszerek ugyancsak károsíthatják a természetes gyógytényezőket. Emiatt a rendelet a népegészségügyi hatóság A közelmúltban azonban már egyre több helyen kísérleteznek különböző vízkezeléssel fizikai módszerekkel vagy alternatív fertőtlenítőszerekkel a medencék mikrobiológiai minőségének javítása érdekében. Ennek a hatósági megítélésében nincs országosan egységes álláspont. A hazai fürdők higiénés mikrobiológiai állapota A medencék vízminőségét az üzemeltetők napi szintű helyszíni és heti vagy havi laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. Mikrobiológiai vizsgálatra általában havonta kerül sor, amely különböző higiénés indikátor baktériumok tenyésztéses kimutatását jelenti. A gyakorlat ebben sem egységes, a vizsgálat legalább E. coli és Micrococcus (összes coccus) kimutatására irányul, emellett körülményektől függően Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus, Enterococcus számát is meghatározzák. Az MSZ szabvány a vízforgatással üzemelő medencék esetében a nemzetközi gyakorlat alapján a telepszám 22 C és pezsgőmedencék és egyéb aeroszol képző medencék esetén Legionella vizsgálatát is javasolja. A mikrobiológiai paraméterek hatályos jogszabály szerinti, MSZ szabványban rögzített, valamint az OTH és OKK által összeállított jogszabálytervezet szerinti határértékeit az 1. táblázat tartalmazza.

2 1. táblázat Mikrobiológiai paraméterek határértékei. A visszavont MSZ a hatályos 37/1996 NM rendelet által hivatkozott minősítő szabvány, az MSZ a hatályos szabvány vízforgatással üzemeltetett medencékre. A rendelet módosításának tervezete kockázat szempontjából különbözteti meg a medencéket. Az I. kockázati csoportba tartozó medencék a fejbemerítéssel használt vagy aeroszol képződés mellett üzemelő medencék, a II. kockázati csoportba az ülőmedencék tartoznak. *nyitott szabadtéri medencék **csak az aeroszol képző medencéknél kötelező vizsgálni. A tervezet szerint II. kockázati csoportba tartozó vagy gyógymedencében aeroszol képző élményelem nem üzemeltethető Rendelet módosítási tervezet Paraméter Mértékegység MSZ MSZ I. kockázatú II. kockázatú felmentett medencék medencék gyógymedencék E. coli TKE/1 ml 2 5 Pseudomonas 1 2 TKE/1 ml 2 aeruginosa Összes 1/3* 5 - TKE/ml - 1 telepszám Micrococcus TKE/1 ml /25* 5 1 Legionella** TKE/1 ml Enterococcus TKE/1 ml - 5 S. aureus TKE/1 ml Coliform szám TKE/1 ml ENDO szám TKE/1 ml Az üzemeltetői ellenőrzések mellett a medencés fürdőkben az illetékes népegészségügyi hatóság is végez vízminőség vizsgálatot, kisebb gyakorisággal (évi 1-2 alkalommal). Az eredmények között ugyanakkor jelentős eltérés van, különösen a töltő-ürítő rendszerű medencék esetén (1. ábra). Míg az önellenőrző minták eredményei (37 minta) alapján a medencék kétharmada, a hatósági vizsgálatok (57 minta) szerint mindössze a negyede megfelelő minőségű mikrobiológiai szempontból. A különbség a forgatott vizű medencék is megfigyelhető, bár korántsem ilyen jelentős (93 vs. 78 % az önellenőrző ill. a hatósági vizsgálatok esetén) Önkontroll Hatósági 1. ábra A medencés fürdők mikrobiológiai szempontból megfelelő hányada az önellenőrző és a hatósági vizsgálatok során %-ban kifejezve, medencetípusonként. Az ábra külön csoportban mutatja be a töltő-ürítő és a vízforgatással üzemelő medencéket.

3 Az eltérés oka elsősorban a különböző mintavételi ütemezésben keresendő. Az üzemeltetői mintákat sok esetben a reggeli órákban, a nyitást követően veszik, amikor a medence kihasználtsága még alacsony. A hatósági mintavételre a jogszabályi előírásnak megfelelően a medence legnagyobb terhelése mellett kerül sor. Emellett esetenként előfordul az is, hogy az ismert időpontú önellenőrző mintavételt megelőzően sokkszerű fertőtlenítést végeznek. A töltő-ürítő medencéknél változó, hogy melyik paraméter okozza a határérték túllépést, de gyakori a fekális eredetű szennyezésre utaló E. coli jelenléte is, esetenként igen nagy számban. Közegészésügyi szempontból ez a legaggasztóbb, mivel a széklettel egyéb kórokozók, így a fertőtlenítésnek jobban ellenálló enterális vírusok (pl. adenovírus, calicivírus) vagy egysejtűek (pl. Cryptosporidium) is a medencevízbe kerülhetnek. A Staphylococcus szám, vagy az összes coccus szám emelkedése inkább a medence túlterheltségét jelzi, míg a Pseudomonas és a Legionella a szerelvényekben, vízkezelő eszközökben biofilm kialakulására utal. A vízforgatással üzemelő medencékben ezek a leggyakrabban kifogásolt paraméterek. Valamennyi baktérium annak az indikátora is egyben, hogy vízkezelés és a fertőtlenítés (vagy töltő-ürítő medencék esetén a vízpótlás) hatásfoka nem kielégítő. A fenti megfontolások alapján a medencék az egész éves bakteriális vízminőség alapján megfelelő, kismértékben kifogásolt, és súlyosan kifogásolt kategóriába sorolhatók (2. ábra). Súlyosan kifogásoltnak azok a medencék minősülnek, amelyekneknél a mikrobiológiai nem megfelelőség 2 %-nál gyakrabban fordul elő, vagy jelentős (a határérték ötszörösét meghaladó) mértékű. 1% 1% 8% a. 8% b. 6% 6% 4% 2% % 4% 2% % Súlyosan kifogásolt Kismértékben kifogásolt Kifogástalan 2. ábra A medencék minősítése az éves mikrobiológiai megfelelőség alapján, 213. a. Töltő-ürítő medencék b. Vízforgatással üzemelő medencék. A súlyos kifogások aránya a töltő-ürítő rendszerű gyógymedencék esetén a legmagasabb, több mint 3 %. A vízforgatással üzemelő medencéknél többnyire jóval 1 % alatti, kivételt a termál medencék és a pezsgőmedencék jelentenek. Mindenképp elgondolkodtató, hogy ezek a számok évtizedek óta állandóak.

4 Kórokozók jelenléte a medencés fürdőkben A 37/1996 NM rendelet járványügyi helyzetben előírja enterális kórokozók vizsgálatát. Erre azonban az utóbbi évtizedben elvétve került sor, jellemzően a megbetegedések víz eredete nem igazolható. Tudományos célú vizsgálatok során azonban igazolható volt a nemzetközi tapasztalatokkal összhangban hogy a hazai fürdővizek sem mentesek a kórokozóktól. Kern Anita doktori munkájában (213, 214) összesen 25 medencevizet vizsgált enterális vírusok jelenlétére, amelyekből 15 töltő-ürítő, 1 forgatott vizű medencéből származott. A minták közül 2-ból volt humán adenovírus, 11-ből norovírus, és 3-ból enterovírus kimutatható. A víruscsoportok közül az adenovírusok gyomor-bél tünetes, légúti megbetegedéseket, szem- és fülgyulladást okozhatnak. A norovírus az egyik leggyakoribb hányást, hasmenést okozó vírus Magyarországon, a kimutatott vírusok közül ezek jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel már akár 1 vírusrészecske lenyelése is megbetegedést okozhat. Az enterovírusok változatos kórképet okozhatnak, bár fürdővízzel összefüggésben elsősorban gastrointestinális megbetegedéseket figyeltek meg. Különösen figyelemreméltó, hogy a vizsgálatok során nem találtak összefüggést a vízminták klasszikus higiénés indikátorokkal jellemzett vízminősége, valamint a humán adenovírusok jelenléte ill. titere között (3. ábra). Bakteriológiai szempontból minden tekintetben megfelelő medencében is igazoltak nagy víruskoncentrációt, és nem volt jelentős eltérés a töltő-ürítő és a forgatott vizű medencék között. Megjegyzendő, hogy a vizsgálat olyan molekuláris biológiai módszerrel történt, amely a vírus nukleinsav jelenlétét igazolta, ugyanakkor a fertőzőképességre vonatkozóan nem ad információt. Humán adenovírus Kifogásolt bakteriológiai paraméter HAdV GC/L 1.E+4 1.E+3 1.E+2 1.E+1 1.E+ VF2 TÜ8 VF3 VF1 TÜ2 TÜ4 TÜ1 TÜ7 VF5 TÜ5 TÜ6 TÜ3 VF Bakteriológiai paraméter száma 3. ábra A vizsgált vízforgatásos (VF) és töltő-ürítő (TÜ) medencés fürdők vizének humán adenovírus (HAdV) titere és rutin mikrobiológiai vízminősége (a kifogásolt bakteriológiai paraméterek számával jellemezve). Kiss Csaba (214) szabadonélő amőbák és Legionella baktériumok jelenlétét vizsgálta összesen 2 fürdő összesen 16 medencéjében. Tapasztalatai szerint a Legionella a töltő-üritő medencék 2, a forgatott vizű medencék 1 %-ában volt jelen, szabadonélő amőbák esetén ez az arány több mint 5, ill. 4 % volt (4. ábra). Mindkét csoport opportunista patogén, a szabadonélő amőbák

5 közül a legismertebb a keratitist okozó Acanthamoeba, és az agyvelőgyulladást okozó Naegleria. A Legionella fajok az arra fogékonyakban (így különösen idősekben, dohányosokban, és legyengül immunállapotú betegekben) fertőzés esetén akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is kialakíthatnak. a b TÜ VF TÜ VF pozitív negatív 4. ábra. a. Szabadon élő amőbák b. Legionella előfordulása medencés fürdőkben. TÜ: töltő-ürítő, VF: vízforgatásos medence. n=16 Fürdővíz eredetű megbetegedések A fenti tapasztalatokkal szemben felhozott leggyakoribb érv, hogy az észlelt kórokozókhoz kapcsolódó megbetegedéseket nem észleljük. Ez azonban feltehetően inkább az észlelési rendszer hibája, mivel a fejlett surveillancet üzemeltető országokban rendre igazolnak elsősorban norovírus vagy Cryptosporidium okozta medencés fürdővízzel összefüggő járványokat. A hazai gyakorlatban az enyhe, elsősorban vírusos megbetegedések többsége nem is kerül az egészségügyi ellátórendszer látókörébe, de még a diagnosztizált megbetegedéseket sem hozzák összefüggésbe a fürdőzéssel. Az egyetlen kivételt a Legionella jelenti, amely igazoltan legalább 3 járványt (ezen belül két halálesetet) és több sporadikus megbetegedést okozott az elmúlt években. A fertőzés forrása minden esetben nem megfelelő fertőtlenítés mellett üzemeltetett pezsgőmedence volt (Szax és mtsai, 212). Következtetések Több évtizedes eredménysorok bizonyítják, hogy a töltő-ürítő rendszerű medencék fertőtlenítés nélkül optimális hidraulika és bőséges pótvíz biztosítás esetén sem nem üzemeltethetőek oly módon, hogy a mikrobiológiai vízminőség megfelelő legyen. Különösen a gyógyvizek jelentenek paradox módon kiemelten nagy egészségkockázatot. Bár a közelmúltban nem jelentettek az országban medencés fürdővízzel összefüggő tömeges megbetegedést, közegészségügyi szempontból nem elfogadható, hogy a fürdőzők rendszeresen ki legyenek téve a fertőzés kockázatának, méghozzá anélkül, hogy erről tájékoztatást kapnának. Mindenképpen szükséges, hogy szabályozás és műszaki fejlesztés szintjén is megszülessenek azok a

6 megoldások, amelyekkel a gyógyvizek mikrobiológiai szennyezettsége jelentős mértékben csökkenthető, anélkül, hogy ez a gyógyhatást csökkentené. Ugyancsak figyelmet kell fordítani azokra az újonnan terjedőben lévő kórokozókra, amelyek a fertőtlenítőszerekkel szembeni ellenállóképességüknek köszönhetően akár a forgatott, kezelt vizű medencékben is jelen lehetnek, megbetegedés kockázatát jelentő koncentrációban. Különösen fontos ez a közelmúltban felbukkanó és egyre elterjedtebbé váló, a hagyományostól eltérő üzemeltetést igénylő medencetípusok (pezsgőmedencék, Kneipp-medencék, buborékfürdők...), valamint a megváltozott használati szokások (magánmedencék, babaúszás, wellness-hétvégék minden korosztálynak) tükrében. Válogatott irodalmi hivatkozások Barna, Z., Kádár, M. (212): The risk of contracting infectious diseases in public swimming pools. A review. Ann. Int Super Sanita 48(4): Kiss, C., Barna, Z., Vargha, M., Török, J.K. (214): Incidence and molecular diversity of Acanthamoeba species isolated from public baths in Hungary. Parasitology Research 113: Kern, A., Kadar, M., Szomor, K., Berencsi, G., Kapusinszky, B., Vargha, M. (213): Detection of enteric viruses in Hungarian surface waters: first steps towards environmental surveillance. Journal on Water and Health Kern, A.; Kórokozó vírusok előfordulása Magyarországi felszíni- és fürdővizekben, doktori értekezés, 214 Szax, A., Barna, Zs., Bánfi, R., F. Paluska, I., Horváth, J. K., Kádár, M., Krisztián, E., Pászti, J., Sári, K., Vargha, M. (212): Egy utazással összefüggő legionellosis cluster epidemiológiai vizsgálata. Egészségudomány 56(2):48

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta1, Róka Eszter1, Barna Zsófia, Kiss Csaba2, Kern Anita1 Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság, Vízhigiénés

Részletesebben

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Épületgépészeti és vízgazdálkodási továbbképzés Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara 2017. 12. 06. Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Dr. Vargha Márta Bufa-Dőrr Zsuzsanna, Róka Eszter

Részletesebben

A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA

A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA 1971-2002 Nemzetközi Fürdőhigiénés Konferencia Budapest 2005 március 10-11 Rebecca L. Calderon U.S. Environmental Protection Agency National Health

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály Környezetmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1828/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. Környezetmikrobiológiai Laboratórium 1153

Részletesebben

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Preventív Igazgatóság, Közegészségügyi

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1379/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b.) akkreditált területe I. Az akkreditált

Részletesebben

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Vargha Márta Országos Könyezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági főosztály Vízzel kapcsolatos betegségek Vízben lévő mikroorganizmusok

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi Decentrum/Osztály

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

Közegészségügyi kockázat. 49/2015 EMMI rendelet. A Legionella baktérium

Közegészségügyi kockázat. 49/2015 EMMI rendelet. A Legionella baktérium 49/2015 EMMI rendelet A Legionella által okozott fertőzési kockázatról szóló EMMI rendelet vegyiparr való kiterjesztésének indokai és a vegyiparra vonatkozó követelmények Dr. Vargha Márta Országos Közegészségügyi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1379/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez tartozó

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-0834/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136 Budapest, Tátra utca 27/b.)

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Védelemegészségügyi

Részletesebben

Dr. Bujdosó László Balatonfüred, 2017 szeptember

Dr. Bujdosó László Balatonfüred, 2017 szeptember Dr. Bujdosó László Balatonfüred, 2017 szeptember Legionellózis Legionella történelem: 1976 Philadelphia, Amerikai Légió veteránszervezet kongresszusa után tömeges tüdőgyulladás, több mint 30 haláleset.

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Védelemegészségügyi

Részletesebben

Liofilchem Chromatic termékcsalád

Liofilchem Chromatic termékcsalád Liofilchem Chromatic termékcsalád Kromogénes tápközegek mikrobaazonosításhoz és az antibiotikum rezisztencia vizsgálatához Liofilchem Chromatic Salmonella Szelektív kromogénes tápközeg a Salmonella spp.

Részletesebben

KÓROKOZÓ VÍRUSOK ELŐFORDULÁSA MAGYARORSZÁGI FELSZÍNI- ÉS FÜRDŐVIZEKBEN. Doktori értekezés tézisei. Kern Anita

KÓROKOZÓ VÍRUSOK ELŐFORDULÁSA MAGYARORSZÁGI FELSZÍNI- ÉS FÜRDŐVIZEKBEN. Doktori értekezés tézisei. Kern Anita KÓROKOZÓ VÍRUSOK ELŐFORDULÁSA MAGYARORSZÁGI FELSZÍNI- ÉS FÜRDŐVIZEKBEN Doktori értekezés tézisei Kern Anita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Környezettudományi Doktori Iskola, Környezetbiológia Program,

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdõ és Egészségturisztikai Zrt. Laboratórium (4200 Hajdúszoboszló,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1380/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Laboratórium (4200 Hajdúszoboszló Szt. István park 1-3.) akkreditált

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1007/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapest Fõváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Közegészségügyi Laboratóriumi

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1146/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zrt Szigetvári Üzemigazgatóság Szigetvári Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Salgótarján december 13.

Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Salgótarján december 13. Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Salgótarján 2016. december 13. Vízzel kapcsolatos egészségügyi hatósági feladatok Jogszabály: Az egészségügyi

Részletesebben

Természetes és medencés fürdővíz mikrobiológiai körvizsgálatok értékelése. Schuler Eszter, dr. Vargha Márta

Természetes és medencés fürdővíz mikrobiológiai körvizsgálatok értékelése. Schuler Eszter, dr. Vargha Márta Természetes és medencés fürdővíz mikrobiológiai körvizsgálatok értékelése Schuler Eszter, dr. Vargha Márta 2012 Természetes fürdővíz körvizsgálatok - 2012 11.tfKv 2012. május 15. Escherichia coli Enterococcus

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1228/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezőföldvíz Kft. Vízminőség-ellenőrző Laboratórium (Kémiai Részleg: 7030 Paks, Szennyvíztisztítótelep

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1792/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Tudományos

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1228/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mezőföldivíz Kft. Vízminőség-ellenőrző Laboratórium (7030 Paks, Szennyvíztisztítótelep 30024

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény arzén. zavarosság* ammónium nitrit ph. mangán. kémiai. vezetőképesség

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény arzén. zavarosság* ammónium nitrit ph. mangán. kémiai. vezetőképesség Mintavétel ideje Minta száma vas mangán ammónium nitrit ph kémiai oxigénigény arzén zavarosság* Szín, szag, íz A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói

Részletesebben

Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái

Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái Borbély Tibor vízilétesítmény tervező, szakértő 1. Létesítési problémák Egy új gyógyvizes medence létesítésénél sokszor szembesül a tervező és a beruházó

Részletesebben

A klórozás hatása a vizek mikrobaközösségeire. Készítette: Vincze Ildikó Környezettan BSc Témavezető: dr. Makk Judit Mikrobiológia Tanszék

A klórozás hatása a vizek mikrobaközösségeire. Készítette: Vincze Ildikó Környezettan BSc Témavezető: dr. Makk Judit Mikrobiológia Tanszék A klórozás hatása a vizek mikrobaközösségeire Készítette: Vincze Ildikó Környezettan BSc Témavezető: dr. Makk Judit Mikrobiológia Tanszék A víz Az élet alapja, tápanyagforrás Az ivóvíz nélkülözhetetlen

Részletesebben

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1085/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Észak-magyarországi Regionális Intézete Regionális Mikrobiológiai

Részletesebben

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Mintavételi helyek kiválasztása vízből és levegőből Reskóné Dr. Nagy Mária KVI-Plusz Kft. Legionella új közegészségügyi

Részletesebben

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségügyi 74 0 3 0 0 0 0 0 0 37/1996.(X.18.) NM rendelet 1. (2)(3)(4) bekezdése, 3.sz. melléklet - Fürdőmedencék - 2. pontja; 121/1996. (VII.24.)Kormányrendelet

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1379/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b.) akkreditált területe I. Az akkreditált

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

Patogén amőbák és szimbiontáiknak vizsgálata magyarországi termál- és gyógyfürdőkben

Patogén amőbák és szimbiontáiknak vizsgálata magyarországi termál- és gyógyfürdőkben Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Doktori Iskola Patogén amőbák és szimbiontáiknak vizsgálata magyarországi termál- és gyógyfürdőkben Kiss Csaba III.éves PhD hallgató

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1394/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Délzalai Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Laboratórium (8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

Humán kórokozó vírusok kimutatása magyarországi felszíni vizekbıl

Humán kórokozó vírusok kimutatása magyarországi felszíni vizekbıl Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Doktori Iskola Humán kórokozó vírusok kimutatása magyarországi felszíni vizekbıl Kern Anita Témavezetı: Dr. Vargha Márta, Országos

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-0834/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai

Részletesebben

A nyilvános uszodák higiénés felügyelete a Lisszabon és a Tejo-völgye körzetben

A nyilvános uszodák higiénés felügyelete a Lisszabon és a Tejo-völgye körzetben A nyilvános uszodák higiénés felügyelete a Lisszabon és a Tejo-völgye körzetben MATOS, António 1 ; NORONHA, Vera 2 ; PACHECO, Patrícia 2 ÖSSZEFOGLALÓ A Lisszabon és Tejo-völgye Területi Közegészségügyi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv eredménye célja egészségügyi 36 0 0 0 0 0 0 0 0 nem 64 0 47 0 0 0 0 0 0 Ivóvíz jogszabályban előírt határérték túllépése Ellenőrzési időszak:

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 08. hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉG TÖRVÉNYI

Részletesebben

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 6. hét Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma 2017. február 612. között a figyelőszolgálatban

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI Ssz. Főosztály Osztály I. fokú hatósági ügytípus megnevezése A jogkört megállapító jogszabályhely pontos megjelölése

Részletesebben

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 8. hét Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban résztvevő

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ. BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése

Az Országos Epidemiológiai Központ. BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése Az Országos Epidemiológiai Központ BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése Ideje: 2013. március 19-22. Regisztráció: március 19-én 9:30-10:00 óráig Helye:

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 06. hét Lassabban terjed az influenza A 6. héten tovább emelkedett az influenzás

Részletesebben

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Készítette: Korányi Erika Környezettan Alapszakos Hallgató Témavezető: Majorosné Dr. Tóth Erika Mikrobiológia

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1612/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Korlátolt Felelősségű Társaság (KAVÍZ Kft.)

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Járványosan terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Járványosan terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 03. hét Járványosan terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

Görögországi uszodavizek minségének jellemzése különböz mikrobiális indikátorok segítségével

Görögországi uszodavizek minségének jellemzése különböz mikrobiális indikátorok segítségével Görögországi uszodavizek minségének jellemzése különböz mikrobiális indikátorok segítségével Mavridou A 1, Vagiona A 2, Boufa P 3, Vantarakis A 4, Roussia V 3, and Papapetropoulou M 4. 1 Technological

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-1050/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma 4405 Nyíregyháza, Tünde

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

MH HOVÉDKÓRHÁZ Egészségügyi Hatósági és Haderővédelmi Igazgatóság Honvéd Közegészségügyi és Járványügyi Intézet HATÓSÁGI LABORATÓRIUMI OSZTÁLY

MH HOVÉDKÓRHÁZ Egészségügyi Hatósági és Haderővédelmi Igazgatóság Honvéd Közegészségügyi és Járványügyi Intézet HATÓSÁGI LABORATÓRIUMI OSZTÁLY 2. sz. melléklet (8 lap) a 196/2012.Honvédkórház Pk.Gazdh. intézkedéshez MH HOVÉDKÓRHÁZ Egészségügyi Hatósági és Haderővédelmi Igazgatóság Honvéd Közegészségügyi és Járványügyi Intézet HATÓSÁGI LABORATÓRIUMI

Részletesebben

FELHÍVÁS EFOP VEKOP projektben való kutatási együttműködésre

FELHÍVÁS EFOP VEKOP projektben való kutatási együttműködésre FELHÍVÁS EFOP-1.8.0.-VEKOP-17-2017-00001 projektben való kutatási együttműködésre Háttér: Az ivóvíz minőségére és az ellenőrzés rendjére vonatkozó 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet értelmében az ivóvíz

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 3. hét Intenzíven terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

Lakossági tájékoztató anyag a magánkutak egészségkockázatáról

Lakossági tájékoztató anyag a magánkutak egészségkockázatáról 1. sz. melléklet ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. Lakossági tájékoztató anyag a magánkutak egészségkockázatáról I. Általános tájékoztató Magyarországon az ivóvíz minőségét

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1312/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium (8230

Részletesebben

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve Dr Melles Márta főigazgató főorvos Országos Epidemiológiai Központ Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1765/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: SEQOMICS Biotechnológiai Kft. Élelmiszerbiztonsági laboratórium 6782 Mórahalom,

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 8. hét Az elmúlt héten tetőzött az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 2015.

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS. Vízminõség ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA

VÍZGAZDÁLKODÁS. Vízminõség ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE VÍZGAZDÁLKODÁS A vízek fizikai, organoleptikus, kémiai, biológiai, bakteriológiai jellemzése. Vízminõség A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA 1. Organoleptikus (érzékszervi tulajdonságok);.

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Befejeződött az országos influenzajárvány

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Befejeződött az országos influenzajárvány KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 13. hét Befejeződött az országos influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő

Részletesebben

1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit!

1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit! 1. A. Foglalja össze a vízminőség fogalmát, ismertesse a vízminőségi osztályokat! 1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit! 2. A. Beszéljen az ivóvízminőségre

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1792/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Védelemegészségügyi Laboratóriumi Intézet, Katonai

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditálási ügyirathoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi Regionális Intézet Kirendeltsége, Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium (Zamárdi,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1050/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma (4405 Nyíregyháza, Tünde u. 18.) akkreditált

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Ivóvizek mikrobiológiai jellemzői minőségirányítási elvárások

Ivóvizek mikrobiológiai jellemzői minőségirányítási elvárások Ivóvizek mikrobiológiai jellemzői minőségirányítási elvárások Reskóné Nagy Mária Wessling Hungary Kft. HUNGALIMENTARIA - 2013. április 16-17. 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár, Mezőgazdasági Múzeum

Részletesebben

International Conference on Health and Water Quality Aspects of the Man-Made Recreational Water Environment

International Conference on Health and Water Quality Aspects of the Man-Made Recreational Water Environment International Conference on Health and Water Quality Aspects of the Man-Made Recreational Water Environment Tisztelettel köszöntöm a magam és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriumai

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1146/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1146/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1146/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A BARANYA-VÍZ Zrt. Szigetvári Üzemigazgatóság Szigetvári Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Legionella rendelettel kapcsolatos hatósági feladatok

Legionella rendelettel kapcsolatos hatósági feladatok Népegészségüggyel kapcsolatos hatósági aktualitások a munkahelyekkel összefüggésben 2017. évben Legionella rendelettel kapcsolatos hatósági feladatok Molnár Lászlóné ZMKH Zalaegerszegi Járási Hivatal Hatósági

Részletesebben

Levonulóban az influenzajárvány

Levonulóban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 9. hét Levonulóban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1312/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézet Közegészségügyi Higiénés Laboratórium (1095 Budapest, Gyáli út

Részletesebben

Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 5. hét Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY KÖZLEMÉNY A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 02. hét Terjed az influenza A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1312/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

Legionella kimutatásának tapasztalatai

Legionella kimutatásának tapasztalatai Legionella kimutatásának tapasztalatai Gasparikné dr. Reichardt Judit Borókay Zsuzsanna, Tóth Ildikó Simon Zsanett Barbara, Lovász Csaba Dátum Hungalimentaria 2017.04. 27. Legionella általános ismertető

Részletesebben