Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS"

Átírás

1 Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke Szám: 410-6/2008. Melléklet: 5 db. ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának szeptember 10-i ülésére Tárgy: Szociális intézmények szabályzatainak jóváhagyása Az előterjesztést készítette: Löffler Tamás, a Humánszolgáltatási Főosztály szociális referense A szociális intézmények működését szabályozó jogszabályi környezet és az egyes intézmények tevékenységében, belső életében bekövetkezett változások miatt folyamatosan szükséges felülvizsgálni az egyes intézmények szabályzatait. Görcsöny: A Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Módszertani Otthona január 1-től június 30-ig megyei módszertani intézmény volt. A szociális és munkaügyi miniszter 3/2008. (IV. 15.) SZMM rendelete a módszertani feladatok ellátását regionális szinten szervezte újjá. A módszertani feladatellátás átalakulása, és a megyei módszertani tevékenység megszűnése miatt a közgyűlés a 88/2008. (VI. 26.) Kgy. határozatával az alapító okiratából a módszertani szakirányítás feladatai szakfeladat törlésre került, továbbá az intézmény neve is megváltozott (Kastélypark Időskorúak Otthona). A tevékenységi körben bekövetkezett változás szükségessé tette az intézmény szabályzatainak aktualizálását. (1-3. sz. mellékletek) Szigetvár-Turbékpuszta: A Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala (működést engedélyező szerv) az intézményben november 8-án ellenőrzést végzett, amelynek során hiányosságokat tapasztalt április 10- én kelt felszólításában az intézmény további határozatlan idejű működési feltételeinek biztosítására hívta fel a fenntartó figyelmét, így többek között a szakmai program és mellékletei aktualizálására. Az intézmény házirendjét az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottsága a 23/2008. (III. 6.) ESZGYB határozatával, az otthonhoz kapcsolódó Tréninglakás házirendjét pedig a 33/2008. (IV. 8.) ESZGYB határozatával hagyta jóvá. Jelen előterjesztés az intézmény SZMSZ-ének és szakmai programjának jóváhagyására tesz javaslatot. (4-5. sz. mellékletek) A Baranya Megyei Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2007. (III. 24.) Kgy. rendelet 4. sz. melléklete értelmében a Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság a közgyűléstől átruházott hatáskörében jóváhagyja a megyei fenntartású szociális intézmények szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját és házirendjét.

2 2 1. Szervezeti és működési szabályzat: A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 5/B. értelmében a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza: a) az intézmény szervezeti felépítésének leírását, b) a szervezeti ábrát, c) több személyes gondoskodási forma egy szervezeti keretben történő megszervezése esetén a szervezeti formát, d) a belső szervezeti tagozódást, a szervezeti egységek megnevezését és feladatkörét, e) a szervezeti egységek szakmai együttműködésének, az esetleges helyettesítéseknek a rendjét, f) az intézmény irányítási és működési rendjével kapcsolatos kérdéseket, ideértve a munkáltatói jogok gyakorlásának rendjét. Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. (5) bekezdése értelmében az alapító okiratban foglaltakat a felügyeleti szerv által jóváhagyott szervezeti és működési szabályzatban kell részletezni, amelynek - a külön jogszabályban meghatározottakon kívül - tartalmaznia kell: a) az alapító okirat keltét, számát, b) az állami feladatként ellátott alaptevékenység, benne elhatároltan a kisegítő, kiegészítő tevékenységek, valamint az azokat meghatározó jogszabály(ok) megjelölését, c) a vállalkozási feladatoknak és gazdálkodó szervezetben való részvételnek a részletes - alaptevékenységtől elhatárolt - felsorolását, valamint a költségvetési szerv, illetve szervezeti egységei vezetőinek ezzel kapcsolatos feladatait, d) a b)-c) pontokban megjelölt feladatok, tevékenységek forrásait, e) a feladatmutatók megnevezését, körét, f) a költségvetési szerv szervezeti felépítését és működésének rendszerét, a szervezeti egységek (ezen belül a gazdasági szervezet), telephelyek megnevezését, g) a költségvetési szerv költségvetésének végrehajtására szolgáló számlaszámot, h) a költségvetési szervhez rendelt részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek felsorolását, valamint ezen szerveknél, illetve saját szervezeti egységeinél a pénzügyi-gazdasági tevékenységet ellátó személyek feladatkörének, munkakörének meghatározását, i) a költségvetés tervezésével és végrehajtásával kapcsolatos különleges előírásokat, feltételeket, j) a szervezeti egységek vezetőjének azon jogosítványait, amelyek körében a költségvetési szerv képviselőjeként járhat el. A Korm. rendelet 145/A. (5) bekezdése értelmében a költségvetési szerv vezetője köteles szabályozni a szabálytalanságok kezelésének eljárásrendjét, amely a szervezeti és működési szabályzat mellékletét képezi.

3 3 2. Házirend A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 5. (3) bekezdése értelmében a háziredben kell szabályozni különösen: a) az együttélés szabályait, b) az intézményből való eltávozás és visszatérés rendjét, c) az ellátásban részesülő személyek egymás közötti, valamint a hozzátartozóikkal való kapcsolattartásának szabályait, d) az intézménybe bevihető személyes használati tárgyak körét, e) az érték- és vagyonmegőrzésre átvett tárgyak átvételének és kiadásának szabályait, f) a ruházattal, textíliával, tisztálkodó szerekkel való ellátás, valamint a ruházat és textília tisztításának és javításának rendjét, g) az intézményi jogviszony megszűnésének szabályait, h) az egyéni és a közösségi vallásgyakorlásra vonatkozó szabályokat, i) az intézmény alapfeladatát meghaladó programok, szolgáltatások körét és térítési díját. 3. Szakmai program: Az 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 5/A. értelmében az intézmény szakmai programjának tartalmaznia kell: a szolgáltatás célját, feladatát, így különösen - a megvalósítani kívánt program konkrét bemutatását, a létrejövő kapacitások, a nyújtott szolgáltatáselemek, tevékenységek leírását, - a szakmai program megvalósítása várható következményeinek, eredményességének, az ellátórendszerben betöltött szerepének és hatásának értékelését, - a más intézményekkel történő együttműködés módját, az ellátottak körét, demográfiai mutatóit, szociális jellemzőit, ellátási szükségleteit, a feladatellátás szakmai tartalmát, módját, a biztosított szolgáltatások formáit, körét, rendszerességét, az ellátás igénybevételének módját, bentlakásos intézmény esetén az ápolási, gondozási, rehabilitációs és fejlesztési feladatok jellegét, tartalmát, az ellátottak és a személyes gondoskodást végző személyek jogainak védelmével kapcsolatos szabályokat, az intézményre vonatkozó szakmai információkat, így különösen a személyes gondoskodást végző személyeknek a létszámát és szakképzettségét a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott szervezeti rendnek megfelelő bontásban. A szakmai programhoz mellékletként csatolni szükséges a szolgáltatás bevételeinek, kiadásainak a tárgyévi tervezett alakulását, valamint az ellátás igénybevételének megkezdésekor az intézményvezető és az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője között kötendő megállapodás tervezetét.

4 4 Az intézményi szabályzatok a jogszabályi előírásoknak megfelelnek, így azok jóváhagyását javaslom a Tisztelt Bizottság számára. Határozati javaslat: 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Szociális és Gyermekvédelmi Bizottsága a Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Időskorúak Otthona (Görcsöny) intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatát, Házirendjét, valamint Szakmai programját az 1-3. számú mellékletek szerinti tartalommal jóváhagyja. Határidő: a közlésre azonnal Felelős: Rács Zoltán, a bizottság elnöke 2. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Szociális és Gyermekvédelmi Bizottsága a Baranya Megyei Önkormányzat Horizont Otthona (Szigetvár- Turbékpuszta) intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatát valamint Szakmai programját a 4-5. számú mellékletek szerinti tartalommal jóváhagyja. Határidő: a közlésre azonnal Felelős: Rács Zoltán, a bizottság elnöke Pécs, szeptember 4. Rács Zoltán s.k.

5 Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Időskorúak Otthona 1. sz. melléklet SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1

6 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános és bevezető szabályok Az SZMSZ célja, hatálya Az intézmény neve, székhelye, telephelye Az intézmény alapítása Az intézmény típusa Az intézmény tevékenységi területe Működési területe Feladat mutatók Működési engedély Feladatok, tevékenységek forrásai Fenntartó és felügyeleti szerve Az intézmény számlaszáma Az alaptevékenységet meghatározó jogszabályok Az intézmény jogállása Képviselete A kinevezések rendje Fegyelmi jogkör II. Az intézmény szervezeti tagozódása, a helyettesítések rendszere Az intézményvezető helyettesítése A) Ápolás Gondozás Az ápolást-gondozást végző nem vezető beosztású-szakmai munkakörök, és a helyettesítések rendszere B) Gazdasági, műszaki tevékenység A gazdasági, műszaki tevékenységet végző nem vezető beosztású-munkakörök és a helyettesítések rendszere A kapcsolattartás rendje III. Az intézmény szakmai vezetése, fő tevékenységi irányvonalak IV. Az intézmény működésének szabályai A munkáltatói jogok gyakorlása Ügyviteli szabályok Bélyegző használata, kezelése Az intézmény szabályalkotása Az intézmény szervezeti egységeinek és dolgozóinak együttműködése Munkaterv 2

7 Beszámoló Adatkezelés Az intézmény munkarendje Szabadság Az ápoló-gondozó személyzet magatartási szabályai és titoktartási kötelezettsége Kártérítési kötelezettség Nyilatkozat tömegtájékoztató szervek részére Munkakörök átadása V. Az intézmény gazdálkodásának rendje A gazdálkodást meghatározó belső szabályzatok: A bankszámlák feletti jogosultság: Kötelezettségvállalás, érvényesítés, utalványozás Belső ellenőrzés A Folyamatba épített Előzetes és Utólagos Vezetői Ellenőrzés Rendszere (FEUVE) Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje: VI. Intézményi fórumok, szervezetek Vezetői értekezlet Munkaértekezlet Csoportértekezlet Lakógyűlés Érdekképviseleti Fórum Szakszervezet Közalkalmazotti Tanács VII. Záró rendelkezések, Függelék 3

8 I. ÁLTALÁNOS ÉS BEVEZETŐ SZABÁLYOK Az SZMSZ célja, hatálya: Az SZMSZ célja, hogy világos, átlátható belső viszonyok alakuljanak ki, ahol minden egység és dolgozó tudja, hogy mi a feladata és hol a helye a rendszerben. Az SZMSZ és függelékét képező egyéb szabályzatok (1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 1. számú mellékletében foglaltak), illetve igazgatói utasítások az intézménnyel jogviszonyban álló valamennyi dolgozóra, az intézményben működő közösségekre és az intézmény szolgáltatásait igénybe vevőkre kötelező érvényűek. Az intézmény neve, székhelye, telephelye Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Időskorúak Otthona Az intézmény székhelye: Görcsöny, Hársfa u. 6. Tel.: 72/ , , Fax: 72/ igazgato@kastelypark.t-online.hu gazdasagivezeto@kastelypark.t-online.hu elelmezesvezeto@kastelypark.t-online.hu postmaster@kastelypark.t-online.hu Telephelye: Görcsöny-Keresztespuszta Tel.-Fax: 72/ Az intézmény alapítása Az intézményt alapító neve: Baranya Megyei Tanács Az alapítás éve:

9 Az intézmény típusa Idősek ápolást-gondozást nyújtó intézménye Az intézmény tevékenységi köre Alaptevékenysége (szakfeladatai) Ápoló-gondozó otthoni és rehabilitációs intézményi ellátás. Görcsöny: - nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek az ápolása, gondozása, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézet kezelést nem igényel, - intenzív ápolást gondozást igénylő, nyugdíjkorhatárt betöltött személyek ellátása, - demens betegek ápolása, gondozása - az átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezési körülményeket és szolgáltatásokat biztosító ellátás nyújtása Keresztespuszta: - nyugdíjkorhatárt betöltött személyek ápolása, gondozása, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel - demens betegek ápolása, gondozása - az átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezési körülményeket és szolgáltatásokat biztosító ellátás nyújtása Önkormányzatok, valamint többcélú kistérségi társulások elszámolásai Munkahelyi vendéglátás. Az alapító okiratot a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 88/2008. (VI. 26.) Kgy. határozatával fogadta el. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 117/2007. (XII. 5.) Kgy. Határozatának 4. pontja értelmében az intézmény feladata a Baranya Megyei és Pécs Megyei Jogú Városi Idősügyi Tanács működtetése. Az intézménynek vállalkozásként végezhető tevékenysége nincs. Szakágazat: Működési területe: Baranya megye Feladatmutatók: - engedélyezett férőhelyek száma: 170 5

10 Működési engedély Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Időskorúak Otthona Görcsöny: 5-179/4/2006. ideiglenes jelleggel december 31.-ig ágazati azonosító: S (műk. eng.: /2007.) Idősek otthona ápolást gondozást nyújtó tartós bentlakásos szakosított ellátás 100 fővel, ezen belül 8 apartmanban 16 fő számára átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezéssel. keresztespusztai telephely: 5-273/3/2006. ideiglenes jelleggel december 31.-ig ágazati azonosító: S S (műk. eng.: /2007.) Idősek otthona ápolást gondozást nyújtó tartós bentlakásos szakosított ellátás 70 fővel, ezen belül 3 apartmanban 6 fő számára átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezéssel. Feladatok, tevékenységek forrásai: - fenntartói támogatás - saját bevétel Az intézménynek nincs az alaptevékenységét meghatározó egyéb tevékenysége. Fenntartó: Baranya Megyei Önkormányzat Felügyeleti szerve: Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Az intézmény számlaszáma: Számlaszám: Az alaptevékenységet meghatározó jogszabályok: évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről 188/1999. (XII. 16.) Korm. Rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről 8/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást végző személyek adatainak működési nyilvántartásáról 6

11 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról 29/1993. (II. 17.) Korm. Rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról A mindenkor aktuális költségvetési törvény évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról 257/2000. (XII. 26.) Korm. Rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról. 388/2007. (XII. 23.) Korm. Rendelet a közalkalmazotti pályázatnak a kormányzati személyügyi igazgatási feladatokat ellátó szerv honlapján történő közzétételére vonatkozó részletes szabályokról 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól év CXXI. Törvény az egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról a működést meghatározó egyéb aktuális jogszabály Az intézmény jogállása: Önálló jogi személyként működik, jogokat szerezhet, kötelezettségeket vállalhat. Vagyonával a jogszabálynak megfelelően gazdálkodik. Önálló gazdálkodású költségvetési szerv önálló számvitele van, éves mérleget (beszámolót) készít. Képviselete: Az intézményt az igazgató képviseli. E jogkörét esetenként, vagy az ügyek meghatározott csoportjára nézve az intézmény dolgozóira átruházhatja. Szükség esetén egyes feladatok ellátására teljes jogkörrel eljáró képviselőt bízhat meg, aki intézkedéseiről közvetlenül a vezetőnek tartozik beszámolni. Az intézmény nevében aláírásra az igazgató jogosult. Távollétében helyettesei. Az OTP és a Posta felé aláírásra jogosult továbbá az a dolgozó is, akinek jogosultsága az OTP, illetve a Posta felé a szokásos formanyomtatványon bejelentést nyert. Az otthon OTP számlájával való rendelkezéshez két jogosult személy együttes aláírására van szükség, akik közül az egyiknek vagy az intézmény igazgatójának, vagy gazdasági vezetőjének kell lennie. A kinevezések rendje A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése nevezi ki az intézmény igazgatóját és ő is menti fel. Az igazgató nevezi ki és alkalmazza az intézmény személyi állományába tartozó valamennyi dolgozót. 7

12 Fegyelmi jogkör: A fegyelmi jogkör gyakorlója az intézmény igazgatója, mely jogkörét a közalkalmazottak jogállásról szóló többször módosított évi XXXIII. tv. rendelkezéseinek megfelelően gyakorolja. II. AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI TAGOZÓDÁSA, A HELYETTESÍTÉSEK RENDSZERE Az intézményvezető helyettesítése: Az igazgatót tartós távolléte esetén gazdasági, műszaki és igazgatási területen a gazdasági vezető, ápolási - gondozási területen az intézményvezető ápoló helyettesíti. Az igazgató távolléte esetén mindenkori helyettese az ápolást - gondozást érintő kérdésekben az intézményvezető ápoló bevonása és egyetértése nélkül intézkedést nem eszközölhet. Az intézményvezető ápoló távolléte esetén jogkörében az ápolók között megbízott szakmai vezetők intézkedhetnek. Az intézményvezető helyettesei: 1.) Az ápolás - gondozás területén az intézményvezető ápoló, aki tevékenységét az igazgató által átruházott hatáskörben, a közvetlen irányítása alatt fejti ki. - feladata és hatásköre kiterjed az intézmény valamennyi az ápolásban - gondozásban közvetlenül tevékenykedő szakdolgozójára (ápolók, mentálhigiénés munkatársak, foglalkoztatás szervezők, mozgásterapeuta) illetve a kisegítő (elsősorban takarítást végző) dolgozókra, - elkészíti az irányítása alá tartozó dolgozók munkaköri leírását, - szakmai irányító tevékenységét helyettesei (az ápolók közül kijelölt szakmai vezetők) bevonásával látja el, - elkészíti az éves gondozási terveket, a mentálhigiénés csoport munkatársaival pedig elkészítteti az éves foglalkoztatási és munkatervet, - közreműködik abban, hogy az intézményi élelmezés a bentlakók életkori sajátosságainak, valamint az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelő legyen. Hatáskörét és részletes feladatait a munkaköri leírása határozza meg, tevékenységéről rendszeres időközönként beszámol. 2.) A gazdasági műszaki ellátás területén a gazdasági vezető az, aki irányítási tevékenységét az igazgató által átruházott hatáskörben, a közvetlen irányítása alatt fejti ki. - feladatköre kiterjed a költségvetés elkészítésére - feladatát képezi a munkaerő és bérgazdálkodás szabályainak betartása, a nyilvántartások vezetése, - az éves munkaterv elkészítése, - a gazdasági egység dolgozói munkaköri leírásának elkészítése, 8

13 - ellenjegyzési jogkört gyakorol az igazgató, vagy az intézményvezető ápoló által vállalt kötelezettségek anyagi vonatkozásaiban, - a pénzgazdálkodási-, anyaggazdálkodási-, anyagellátási-, tárgyi eszközgazdálkodási tevékenységek összehangolása, - az éves pénzügyi beszámolók elkészítése, - a selejtezések és leltározások szakszerű és időbeni elkészíttetése. Tevékenységéről az intézményvezetőnek rendszeresen beszámol. Hatáskörét és részletes feladatait a munkaköri leírása határozza meg. SZERVEZETI EGYSÉGEK A. Ápolási Gondozási egység B. Gazdasági, műszaki egység A. Az ápolási - gondozási egységnek, mint intézményi gondozási egységnek a vezetője az intézményvezető ápoló. Az ápolási - gondozási egységbe tartoznak: - a gondozásban közvetlenül közreműködő szociális szakdolgozók (ápolók, foglalkoztatás szervezők, mentálhigiénés munkatársak, mozgásterapeuta, diétás nővér), - illetve a kisegítő (mosoda, konyha, és takarítás) jellegű munkát végző dolgozók. Az ápolási gondozási egység feladata: az intézményben élő lakók teljes körű, koruknak megfelelő: egészségügyi, fizikai, mentális ellátásának biztosítása. Ezen belül: az ellátottak életkorának és egészségi állapotának megfelelő környezet biztosítása az egészségmegőrzést szolgáló felvilágosítás nyújtása rendszeres orvosi felügyelet (egészségségi állapot folyamatos ellenőrzése, egészségügyi tanácsadás, szűrés, az orvos által elrendelt vizsgálat elvégzése abban az esetben, ha ez az intézmény keretei között megoldható) biztosítása szükség szerint ápolás szakorvosi ellátáshoz való hozzájutás megszervezése gyógyszerellátás biztosítása gyógyászati segédeszköz biztosítása. Az ápolási gondozási egység összes dolgozója: Tevékenységét jó munkaszervezéssel, ésszerűen végzi. Megismeri az intézmény alapdokumentumainak körét, ezen belül az egyes dokumentumok funkcióját, tartalmát, főbb összefüggéseit. Munkáját az alapdokumentumokban megfogalmazott elvek, célok szerint, a meghatározott szervezeti és működési keretekhez igazodva, a bennük rögzített jogok és kötelezettségek figyelembevételével végzi. 9

14 Intézményi szolgáltatások: - étkeztetés megszervezése (napi legalább háromszori étkezés, orvosi javaslat figyelembe vételével) - elegendő mennyiségű saját ruházat híján ruházat, textília biztosítása (három váltás fehérnemű és hálóruha, az évszaknak megfelelő két váltás felső ruházat, és utcai cipő szükség szerint, három váltás ágynemű; textília, a tisztálkodáshoz szükséges anyagok, eszközök) Az intézmény az alapgyógyszer körben szereplő gyógyszereket biztosítja térítésmentesen. Az alapgyógyszereken túlmenően felmerülő egyéni gyógyszerszükséglet költségét a lakó fizeti. Az intézmény az alábbi esetekben viseli a lakó rendszeres és eseti egyéni gyógyszerszükségletének teljes költségét, ha: - a lakónak a személyi térítési díj megfizetése után fennmaradó havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum húsz százalékát, - a lakó részére a költőpénzt az intézmény biztosítja - részleges költségét, ha a lakónak a személyi térítési díj megfizetése után fennmaradó havi jövedelme meghaladja a nyugdíjminimum húsz százalékát, azonban ez a jövedelem nem fedezi a lakó egyéni gyógyszerszükségletének költségét. Ebben az esetben az intézmény a lakó jövedelmének a költőpénz összegét meghaladó részét az egyéni gyógyszerszükséglet mértékéig kiegészíti. Az intézmény ápolást gondozást végző szakmai munkakörei: - intézményvezető ápoló - ápolók-gondozók - mozgásterapeuta Helyettesítések rendszere Az intézményvezető ápoló helyettesei az ápolók közül kijelölt szakmai vezetők. Az ápolókra vonatkozó aktuális helyettesítéseket (táppénz, tanulmányok folytatása miatt) az intézményvezető ápoló, illetve Keresztespusztán az ápolók közül kijelölt szakmai vezetők készítik el. A keresztespusztai telepvezető helyettesei a szakmai vezetők, illetve a szociális ügyintéző. Amennyiben tartós távollétről van szó, a létszám a folyamatos munkavégzés érdekében szükség esetén átcsoportosítható. A mentálhigiénés ellátás komplex szemléletű. A mentálhigiénés és foglalkoztatás szervező munkatársak összehangolt munkáján felül fontos és szükségszerű az ápoló személyzet ugyancsak aktív és közreműködő szerepe, hozzáállása, magatartása, hangneme, stílusa. A mentálhigiénés ellátás magában foglalja: a személyre szabott bánásmódot, a konfliktushelyzetek kialakulásának megelőzése érdekében az egyéni, csoportos megbeszélést, a szabadidő kultúrált eltöltésének feltételeit, az ellátottak családi és társadalmi kapcsolatai fenntartásának feltételeit 10

15 a gondozási tervek megvalósulását a hitélet gyakorlásának feltételeit segíti, támogatja az intézményen belüli kis közösségek, társas kapcsolatok kialakulását és működését. Mindent meg kell tenni a lakó testi lelki aktivitása fenntartásának, megőrzésének érdekében. Az elhunyttal kapcsolatos teendők ellátása keretében gondoskodni kell az elhunyt - elkülönítéséről - végtisztességre való felkészítéséről - törvényes képviselő, valamint a közeli hozzátartozók értesítéséről - ingóságainak számbavételéről, megőrzéséről. A mentálhigiénés ellátást végző munkakörök: - mentálhigiénés munkatárs - foglalkoztatás szervező Helyettesítések rendszere Tartós távollét esetén a folyamatos munkaszervezés érdekében a létszám (Görcsöny, illetve Keresztespuszta tekintetében) átcsoportosítható. Ennek értelmében a foglalkoztatás szervező, illetve a mentálhigiénés munkatársak egymást helyettesítik Görcsönyben, illetve Keresztespusztán is. Erre a telepvezető, illetve szakmai vezetők tehetnek javaslatot az intézményvezető felé. B. A gazdasági, műszaki egység vezetője a gazdasági vezető. Helyettese a gondnok, aki a műszaki ellátásért felelős karbantartók vezetője. A gazdasági, műszaki egységbe tartoznak: - gazdasági vezető - élelmezésvezető - raktáros és anyagkönyvelő (gondnok) - könyvelő - pénztáros - szakmunkások, betanított munkások, gépkocsivezető - szakács, konyhalány, mosónő A gazdasági vezető általános szakmai feladatai: A jogszabályoknak való megfelelés biztosítása - Gondoskodik arról, hogy az intézmény gazdálkodása során mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően történjen. - Folyamatosan gondoskodik jogszabályok megismeréséről és megismertetéséről. A hatékonyság, gazdaságosság követelményeinek biztosítása - Segíti az intézményvezetőt abban, hogy az intézmény, működtetési, üzemeltetési tevékenysége során érvényesüljön a hatékonyság és a gazdaságosság követelménye. 11

16 Élelmezésvezető fő feladatai: - Összeállítja az intézményi ellátásban résztvevő személyek egészségi állapotuknak megfelelő étrendet. - Ellátja a dietetika feladatait. - Tevékenységét jó munkaszervezéssel, ésszerűen végzi. - Megtervezi a különböző étrendeket (normál, könnyű-vegyes, rostszegény, rostdús stb.) ételkészítési eljárások szerinti változatokban. - Az egészséges táplálkozás és a jelzett diéták ételkészítési technológiáit alkalmazza, alkalmaztatja. A raktáros és anyagkönyvelő (gondnok) főbb feladatai: Az intézmény karbantartóinak, gépkocsi vezetőjének munkaidő-beosztás elkészítése, napi feladataiknak tételes, előre történő elkészítése (park rendbe tétele: ágak, gallyak összegyűjtése, fűnyírás, hólapátolás, szerelési, karbantartási feladatok, stb.) a végzett munka ellenőrzése. A munka racionális megszervezése érdekében a keresztespusztai telepvezetővel folyamatosan konzultálni köteles. Az aktuális munkát (fűnyírás, hólapátolás, kűműves-, karbantartási munkák, vizesblokkok ellenőrzése stb.) szükség esetén a görcsönyi, illetve keresztespusztai műszaki ellátásban dolgozók együttes bevonásával szervezi meg (a munkahely a folyamatos és zavartalan működés érdekében - tehát indokolt esetben változó). Indokolt esetben, intézményvezetői, illetve gondnoki utasításra a gépkocsivezető is köteles besegíteni a munka elvégzése érdekében. A könyvelő általános szakmai feladatai: A jogszabályoknak való megfelelés biztosítása - Ügyel arra, hogy feladatát mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezze. - Folyamatosan gondoskodik a jogszabályok megismeréséről és megismertetéséről. A hatékonyság, gazdaságosság követelményeinek biztosítása - Tevékenysége során érvényesíti a hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit. A pénztáros általános szakmai feladatai: A közigazgatási eljárási szabályok betartása - Munkája során gondoskodik a közigazgatási eljárási szabályok betartásáról. - Az ügyfelekkel jó kapcsolatot tart, ügyel a gyors, hatékony ügyintézésre, segíti az ehhez szükséges feltételek megteremtését. Pénztárosi, pénzkezelési feladatok ellátása - Tevékenységét mindig a hatályos belső szabályzatok, valamint a számviteli törvény bizonylatkezeléssel kapcsolatban meghatározott rendelkezései alapján végzi. - A gyakran ismétlődő cselekmények írásbeli rögzítéséhez iratmintákat dolgoz ki és alkalmaz. - Az eljárás során megfelelő és részletes szóbeli tájékoztatást ad a pénztár ügyfeleinek. A feladatellátás tárgyi feltételei - Figyelemmel kíséri a feladatellátásához szükséges tárgyi feltételek meglétét, különös tekintettel a szabályzatban meghatározott elemekre (biztonsági előírások között meghatározott feltételek, nyomtatványok stb.). 12

17 A karbantartók általános feladatai - A foglalkozás gyakorlása során előforduló feladatokat a karbantartó - részben önálló munkával látja el, - részben vezetői, vezető-helyettesi iránymutatás alapján végzi. - Ellátja a karbantartási feladatokat. - Tevékenységét jó munkaszervezéssel, ésszerűen, a takarékosság, és a baleset-megelőzés szempontjait figyelembe véve végzi az intézmény (Görcsöny és Keresztespuszta egész területén) A konyhai személyzet fő feladatai: Az intézményben élő lakók napi háromszori étkezésének szükség esetén többszöri biztosítása. Helyettesítések rendszere A könyvelő, pénztáros, gondnok helyettesítését a gazdasági vezető határozza meg. A konyhai dolgozók helyettesítését az élelmezésvezető határozza meg. Az élelmezésvezető távolléte esetén kijelöli helyettesét. A karbantartók helyettesítését a gondnok határozza meg. A takarító személyzet helyettesítését az ápolók közül kijelölt szakmai vezető határozza meg. A kapcsolattartás rendje Az intézmény feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében a szervezeti egységek egymással szoros kapcsolatban állnak. Az együttműködés során a szervezeti egységeknek minden olyan intézkedésnél, amely a másik szervezeti egység működését érinti, az intézkedést megelőzően egyeztetési kötelezettségük van. Az intézmény eredményesebb (szakmai és pénzügyi támogatás) működése érdekében szakmai szervezetekkel együttműködési megállapodást köthet. III. AZ INTÉZMÉNY SZAKMAI VEZETÉSE, FŐ TEVÉKENYSÉGI IRÁNYVONALAK Az intézményt az intézményvezető vezeti. Feladatát a Baranya Megyei Önkormányzat által jóváhagyott munkaköri leírás alapján végzi. Az intézményvezető felelős: - az intézmény megfelelő szakmai működéséért, - az etikai helyzetért - a személyzeti feladatok irányításáért, - az intézmény dolgozói számára a szükséges munkafeltételek megteremtéséért, szükség szerinti javításáért. 13

18 Az intézményvezető az ápolás - gondozás hatékonysága érdekében: a.) elkészíti, illetve elkészítteti: - az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatát, - a költségvetési tervet, - Közalkalmazotti Szabályzatot, a Munkavédelmi-, Belső Ellenőrzési Szabályzatokat, - az éves továbbképzési tervet, - az éves munkatervet és beszámolót és gondoskodik ezek folyamatos végrehajtásáról. b.) ellátja: - a munkáltatói jogokat, - a jogszabályokban vagy a felügyeleti szerv által meghatározott feladatokat, - fegyelmi jogkört gyakorol. c.) irányítja és összehangolja helyettesei munkáját, d.) irányítja és ellenőrzi: - az etikai követelmények megtartását, - az intézmény belső szabályzataiban rögzített feladatok végrehajtását e.) kijelöli a belső ellenőrzés feladatait és felügyel annak hatékony működésére f.) kapcsolatot tart fenn az illetékes közigazgatási-, társadalmi szervezetekkel g.) gondoskodik az együttműködési megállapodásokban foglaltak végrehajtásáról. A gazdálkodással kapcsolatos főbb feladatai: a.) az igazgató a gazdasági- és bérgazdálkodási feladatok felelőse a gazdasági vezetővel egyetemben b.) feladata szakmai tervekkel összhangban az intézmény gazdálkodási tevékenységének megállapítása, ennek alapján a főbb költségvetési feladatok meghatározása és jóváhagyása, c.) elkészíti, illetve elkészítteti az éves költségvetési beszámolót, d.) ellenőrzi a gazdálkodási terv végrehajtását, valamint végrehajtja a fenntartó szerv által megszabott feladatokat, e.) felel a társadalmi tulajdon helyzetéért, ellenőrzi az irányítása alá tartozó vezetők tulajdonvédelmi tevékenységét, f.) feladata a rendelkezési-, az utalványozási-, kötelezettségvállalási- és a kiadmányozási jogkör gyakorlása. Az intézményvezető feladatait a hatályos jogszabályokban meghatározott módon, vagy annak hiányában az önmaga által meghatározott körben közvetlenül, vagy helyettesei útján látja el. Az intézményvezető közvetlen irányítása alá tartozó, vezető beosztású munkakörök: - telephelyvezető - gazdasági vezető - élelmezésvezető - intézményvezető ápoló Telephelyvezető: Felelős az intézmény keresztespusztai telephelyén az intézmény zavartalan működésének megszervezéséért, az egyes munkakörökben dolgozók munkájának ellenőrzésért. 14

19 Gazdasági vezető: Segíti az intézményvezetőt abban, hogy az intézmény a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően működjön. Ügyel arra, hogy az intézmény működtetési, üzemeltetési tevékenysége során érvényesüljön a hatékonyság és a gazdaságosság követelménye. Élelmezésvezető: Felelős Görcsönyben, valamint a keresztespusztai telephelyen élő lakók életkori sajátosságainak, valamint az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelő étkeztetés megszervezéséért, valamint a konyhai dolgozók irányításáért. Intézményvezető ápoló: Feladata: az intézményben élő lakók teljes körű, koruknak megfelelő: egészségügyi, fizikai, mentális ellátásának megszervezése, ellenőrzése. A vezető beosztású dolgozók részletes feladatait munkaköri leírásuk pontosan rögzíti. IV. AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYAI A munkáltatói jogok gyakorlása A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, szakszervezet, közalkalmazotti tanács, munkavállaló a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni. A munkáltató a munkavállalót, szakszervezetet, közalkalmazotti tanácsot minden olyan tényről, körülményről, változásról tájékoztatja, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából jelentős. A munkáltató joga: - gyakorolja valamennyi intézményi foglalkoztatott esetében a következő jogokat: kinevezés, átsorolás, jogviszony módosítás, jogviszony megszüntetése, fegyelmi jogkör gyakorlása - a zavartalan működés és megfelelő munkavégzés érdekében a szakmai létszám átcsoportosítása a görcsönyi, illetve keresztespusztai intézmény között - az intézményvezető a keresztespusztai telepvezető, intézményvezető ápoló, véleményének előzetes kikérését követően dönt: tanulmányi szerződés kötéséről, túlmunka elrendeléséről, egyes rendszeres és nem rendszeres személyi juttatásokról, fizetés nélküli szabadság engedélyezéséről, - az intézményvezető a telepvezetővel, intézményvezető ápolóval egyeztetve készíti el az ápolók munkaköri leírását, - a telepvezető az intézményvezető kérésére összeállítja a telephelyen dolgozók munkaköri leírás tervezetét, melyet ezt követően az intézményvezető hagy jóvá - a munkaköri leírásokat feladat-, hatáskör módosulása esetén aktualizálni kell. Az intézmény működésével kapcsolatos tevékenységek, folyamatok leírása az intézmény ISO dokumentumában részletesen rögzítve vannak. Ügyviteli szabályok Az intézménybe érkező külső dokumentumokat az intézményvezető áttanulmányozza, és egyben meghatározza az azzal kapcsolatos belső teendőket. Kijelöli azokat a személyeket akik érintettek a megismerésében, végrehajtásában, szükség esetén a kidolgozói, reagálási 15

20 tevékenységben. A külső dokumentumok másolása, szétosztása, visszavétele az intézményvezető, illetve felelős vezető eseti döntésének megfelelően valósul meg. A külső dokumentumokkal kapcsolatos adminisztratív jellegű tevékenységek végzése a kijelölt személyek feladata. Összhangban az Iratkezelési szabályzattal az iratkezelés irányításáért és ellenőrzéséért az intézményvezető a felelős. Fontos, kiemelendő iratvédelmi szabályok: Az intézmény irataiba az adatvédelmi szabályok betartásával csak az tekinthet bele, akinek munkájával, tevékenységével összefüggő feladatok ellátása ezt indokolja, a betekintés személyiségi jogokat nem sérthet. Hatósági és más szerveknek adatokat és információkat csak írásos megkeresés alapján, a hivatalos eljárás mértékéig lehet rendelkezésre bocsátani. A kiadott információk, adatok személyiségi jogokat nem sérthetnek. Az intézmény bármely dokumentumáról másolat kizárólag az intézményvezető engedélyével adható ki. A másolatot A másolat hiteles felirattal, keltezéssel és az intézményvezető aláírásával kell ellátni. Bélyegző használata, kezelése Valamennyi cégszerű aláírásnál cégbélyegzőt kell használni. A bélyegzővel ellátott, cégszerűen aláírt iratok tartalma érvényes kötelezettségvállalást, jogszerzést, jogról való lemondást jelent. Az intézmény bélyegzőit a gazdasági vezető köteles naprakész állapotban nyilvántartani. Az intézményben cégbélyegző használatára az alábbi személyek jogosultak: - intézményvezető - gazdasági vezető - intézményvezető ápoló - telephelyvezető - élelmezésvezető - adminisztrátor - főszakácsnő - pénztáros Az átvevők személyesen felelősek a cégbélyegzők megőrzéséért. A cégbélyegzők beszerzéséről, kiadásáról, nyilvántartásáról, cseréjéről, évenkénti leltározásáról a gazdasági vezető gondoskodik. A gazdasági vezető a bélyegző elvesztése esetén az előírások szerint jár el. Az intézmény szabályalkotása Az intézmény az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 1. számú melléklete által előírt szabályzatokkal rendelkezik. A jogszabályban előírt szabályzatokon felül az intézményben dolgozó ápoló gondozók az intézményvezető ápoló által készített protokollok, valamint a munkaköri leírásukban foglaltak alapján végzik munkájukat. Egyéb szabályozó dokumentumok: központi és helyi jogszabályok, egyéb kötelezően alkalmazandó előírások, minisztériumi állásfoglalások, szakmai módszertani körlevelek, közgyűlési, bizottsági rendeletek-, illetve határozatok. 16

21 Az intézmény szervezeti egységeinek és dolgozóinak együttműködése Az intézmény székhelyén és telephelyén az intézmény valamennyi dolgozóját tekintve elengedhetetlen a szoros együttműködés, kölcsönös és folyamatos tájékoztatás, szakmai hozzáértés, a munkához való megfelelő hozzáállás, humánus, empatikus magatartás, a kölcsönös tisztelet, egymás megbecsülése. Tekintve, hogy intézményünk szociális intézmény, munkáját minden dolgozó a Szociális Munka Etikai Kódexében foglaltak szem előtt tartásával, az idősek iránti maximális tisztelet megtartásával köteles végezni. Ellátás helyett törekszünk arra, hogy szolgáltatást nyújtsunk. Olyan szolgáltatást, melyben a lakók jogai is érvényesülnek. Ha szolgáltatunk, akkor a legfontosabb kérdés annak minősége. Az olyan minőséget, amely lakók, dolgozók, vezető beosztású munkatársak, és intézményvezető elégedettségét egyaránt szolgálja, a megszerzett tapasztalatokból, tudásból, elvárásokból, az azoknak való megfelelésből a vezetőség és munkatársak kölcsönös együttműködésével érhetjük csak el. Az erre való törekvés mindannyiunk közös érdeke kell, hogy legyen. A tudás, tapasztalat megszerzése érdekében önmagát képezni, fejleszteni valamennyi dolgozónak szükséges. Ehhez tényszerűen társul a szakdolgozók 5 éves ciklusokban történő továbbképzési kötelezettségének teljesítése is. A szervezeti egységek együttműködése, a végzett munka során mindig törekedni kell a hatékonyságra, gazdaságosságra, profizmusra. A görcsönyi, illetve keresztespusztai intézmény szakdolgozói a munka megfelelő szintű, és minőségű, annak folyamatos és gördülékeny ellátása érdekében átcsoportosíthatók. (pl.: az ápolók betegség, táppénz esetén; a karbantartók bizonyos munkák végzése esetén hólapátolás, levelek összegyűjtése, fűnyírás, rendezvények alkalmával székek, asztalok, stb. pakolása). Az intézményvezető vagy tartós távolléte esetén helyettesei és a keresztespusztai telephelyvezető távolléte esetén helyettese - az elvégzendő feladatok közös megszervezése érdekében folyamatosan konzultálnak. A kapcsolattartás telefonon, illetve személyesen történik. A lakók komplex mentálhigiénés ellátását tekintve az intézményben dolgozó valamennyi munkatárs hozzáállása, viselkedése, szóbeli és viselkedésbeli megnyilvánulásai egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy azok az idős emberek, akik intézményünket választották többnyire életük utolsó állomásaként jól és otthonosan éljék meg mindennapjaikat. Ahhoz, hogy az idősek, és a dolgozók is, a mindennapokat egyaránt jól éljék meg, fontos: - hogy az időseket tekintve a megfelelő, komplex, teljes körű ápolásban gondozásban részesüljenek - részünkről, dolgozók részéről pedig az nagyon fontos, hogy a napi rutinfeladatokat olyan légkörben végezzük, hogy az mindannyiunk számára jó legyen. Fontos, hogy reggel aki elsőnek kapcsolja fel a szobában villanyt, hogyan, milyen hangulatban köszönti a lakót (legyen az ápoló, takarítónő, vagy bármelyik dolgozó.) Azt, hogy nyugodt, barátságos, elfogadó légkört teremtsünk magunk körül, az az intézményben dolgozó valamennyi munkatárson múlik. Munkaterv Az intézményvezető az intézmény feladatainak végrehajtását szabályozón szakmai programot, valamint éves munkatervet készít. A munkaterv összeállításához az intézményvezető javaslatot kér a szakmai egységek vezetőitől, az intézmény keretein belül működő szervezetektől. 17

22 A munkaterv tartalmaznia kell a feladatok konkrét meghatározását, a felelősök, valamint határidő megjelölésével. Beszámoló Minden év január 31.-ig az intézményvezető beszámolót kér az egyes szakmai egységek, valamint a keresztespusztai telephely vezetőjétől az előző évben végzett tevékenységekre vonatkozóan, melyből összeállítja a fenntartónak is elküldendő komplex intézményi beszámolót. Adatkezelés Intézményünk lakóiról az intézményvezető nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza: - a jogosult nevét, születésének helyét, idejét, anyja leánykori nevét (természetes személyazonosító adatok) - a jogosult állampolgárságát, illetőleg bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállását - a jogosult belföldi lakó-, illetőleg tartózkodási helyét, - a jogosult tartásra köteles személy alapvető személyazonosító adatait - a jogosultsági feltételekre és az azokban bekövetkezett változásokra vonatkozó adatokat - a szociális ellátás megállapítására, megváltoztatására, és megszüntetésére vonatkozó döntést - a jogosultság és a térítési díj megállapításához szükséges jövedelmi adatokat - a lakó Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (TAJ) - a legközelebbi hozzátartozó elérhetőségét - az ellátás igénybevételének és megszűnésének időpontját - a térítési díj fizetési kötelezettség teljesítésére, annak elmaradására és a követelés behajtására, valamint az elévülésre vonatkozó adatokat. Abban az esetben, ha az intézmény vezetője kapacitás, illetve férőhely hiányában az ellátásra vonatkozó igényt nem teljesíti, úgy a kérelmet, beutaló határozatot a kézhezvétel napján nyilvántartásban veszi. A nyilvántartás célja az igények teljesítési sorrendjének megállapíthatósága. A nyilvántartás tartalma: - a kérelem beadásának, a beutaló határozat közlésének időpontja - a kérelmező személyazonosító adatai - a kérelmező lakó-, illetve tartózkodási helyét - a tartásra köteles személy, illetve törvényes képviselője természetes személyazonosító adatait. A nyilvántartott igények teljesítésének indokoltságát évente vizsgálni kell. A nyilvántartásból töröljük az adatokat, ha az ellátásra vonatkozó igény teljesül, illetve ha az ellátásra vonatkozó igény megszűnik. Az intézmény által vezetett nyilvántartásból adat csak az adatigénylésre jogosult szervnek és a jogosultságot megállapító szociális hatáskört gyakorló szervnek szolgáltatható. Akinek az adatai az intézményben nyilvántartásba vannak véve, a személyére vonatkozó adatok tekintetében a betekintési, a helyesbítési vagy törlési jogának érvényesítése mellett kérheti a jogai gyakorlásához szükséges adatainak közlését az intézmény vezetőjétől. Az adatkezelésre és az adatok védelmére egyebekben a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló évi LXIII. törvény, valamint az egészségügyi adatkezelésre vonatkozó törvény rendelkezései az irányadók. 18

23 Az intézmény munkarendje A Kollektív szerződésben foglaltak az irányadóak. Heti törvényes munkaidő 40 óra, napi 8 óra. Az intézmény ápolást - gondozást végző személyzete, az Szt.-ben előírt 24 órás, folyamatos feladatellátás érdekében három műszakban végzi munkáját. Délelőttös műszak: Délutános műszak: Éjszakás műszak: Szabadság Az éves rendes szabadság kivételéhez a szervezeti egységek vezetőivel előzetesen egyeztetett tervet szükséges készíteni. A rendkívüli és fizetés nélküli szabadság engedélyezésére kizárólag az intézményvezető jogosult, egyéb esetekben a közvetlen felettes vezető. A munkavállalók éves rendes szabadságának mértéket a közalkalmazottak jogállásáról, valamint a Munka Törvénykönyvében foglaltak szerint kell megállapítani. A dolgozók által kivett szabadságról nyilvántartást kell vezetni. Az intézményben a szabadság nyilvántartás vezetéséért a pénztáros (akinek munkakörébe tartozik a személyzeti ügyek vitele) felelős. Az ápoló-gondozó személyzet magatartási szabályai és titoktartási kötelezettsége Az ápoló-gondozó személyzet magatartási szabályaira a Szociális Munka Etikai Kódexében foglaltak az irányadóak, mely a görcsönyi, illetve keresztespusztai dolgozók részére egyaránt rendelkezésre lettek bocsátva. A szociális munkás az általános adatvédelmi szabályokon túl is köteles biztosítani a titoktartást és az információk felelős kezelését, de társadalmi felelőssége vagy egyéb kötelezettségek módosíthatják ezt a felelősségét, amit mindenkor a kliens tudomására kell hoznia. A titoktartás minden szóbeli, írásbeli, hang- és képanyagra rögzített és az azokból kikövetkeztethető információra, az esettanulmányokra, esetismertetésekre és publikációkra is vonatkozik. Kártérítési kötelezettség A munkavállaló a munkaviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik. Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtéríteni. A munkavállaló vétkességre tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandó megőrzésben tart, kizárólagosan használ, illetőleg kezel, és azokat jegyzék vagy elismervény alapján vett át. A pénztárost e nélkül is felelősség terheli az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb 19

24 értéktárgy tekintetében. Amennyiben az intézményben történt kárt több személy együttesen okozta, vétkességük, a megőrzésre átadott dolgokban a bekövetkezett hiány esetén a munkabérük arányában felelnek (Mt ). Amennyiben a kárt többen, szándékosan okozták, abban az esetben egyetemleges kötelezésnek van helye. A kár összegének meghatározásánál a Mt a az irányadó. Anyagi felelősség Az intézmény valamennyi dolgozója felelős a berendezési-, felszerelési tárgyak rendeltetésszerű használatáért, az eszközök, gépek, stb. megóvásáért. Az intézmény a dolgozó munkaruházatában a munkavégzés folyamán bekövetkezett kárért felel. Nyilatkozat tömegtájékoztató szervek részére A televízió, rádió, írott sajtó képviselőinek adott mindennemű felvilágosítás nyilatkozatnak minősül. Az intézménnyel kapcsolatos kérdésekben a nyilatkozat tételre az intézményvezető, vagy az általa megbízott személy jogosult. Nyilatkozat adáskor az alábbi előírásokat kell betartani: - A nyilatkozat minden esetben objektív, udvarias, tényszerű legyen. - Minden esetben tekintettel kell lenni a hivatali titoktartásra vonatkozó előírásokra, az intézmény jó hírnevére, érdekeire. Nem adható nyilatkozat olyan ténnyel, körülménnyel kapcsolatban, amelynek idő előtti nyilvánosságra hozatala az intézmény tevékenységében zavart, anyagi, illetve erkölcsi kárt okozna. Továbbá nem adható nyilatkozat olyan kérdésekről, amelyeknél a döntés nem a nyilatkozattevő hatáskörébe tartozik. Nyilatkozattevőnek jogában áll, hogy a vele készített interjút a közlés előtt megismerje. Külföldi sajtóorgánumoknak kizárólag az intézményvezető engedélyével adható nyilatkozat. Munkakörök átadása Az intézmény vezető beosztású dolgozói, valamint az intézményvezető által kijelölt dolgozók munkakörének átadásáról, illetve átvételéről személyi változás esetén jegyzőkönyvet kell felvenni. Az átadásról és átvételről készült jegyzőkönyvben az alábbiakat kell feltüntetni: az átadás-átvétel időpontját, a munkakörrel kapcsolatos tájékoztatást, fontosabb adatokat, a folyamatban lévő konkrét ügyeket, az átadásra kerülő eszközöket, az átadó és átvevő észrevételeit, a jelenlévők aláírását. Az átadás-átvételi eljárást, a munkakörváltozást követően, legkésőbb 5 napon belül be kell fejezni. 20

25 A munkakör átadás-átvételével kapcsolatos eljárás lefolytatásáról a munkakör szerinti felettes vezető gondoskodik. V. AZ INTÉZMÉNY GAZDÁLKODÁSÁNAK RENDJE Az intézmény gazdálkodásával, kiemelten a költségvetés tervezésével, végrehajtásával, az intézmény kezelésében lévő vagyon hasznosításával összefüggő feladatok a jogszabályok és a fenntartó rendelkezéseinek figyelembe vételével az intézményvezető, illetve a gazdasági vezető feladata. A gazdálkodást meghatározó belső szabályzatok: Kiskincstár szabályzat Bankszámla, pénzkezelési Bizonylati szabályzat Értékelési szabályzat FEUVE szabályzat Kockázatkezelési szabályzat Szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje Kötelezettségvállalás, érvényesítés, utalványozás szabályzat Lakók pénz és értékkezelési szabályzat Önköltség szabályzat A bankszámlák feletti jogosultság: A számlatulajdonos intézmény, illetve annak erre jogosult vezetője az adott számlavezető pénzintézet által meghatározott módon jelenti be a pénzintézethez, hogy a bankszámla felett kik jogosultak rendelkezni -aláírás bejelentő karton. A kartonok egy-egy másolati példányát a gazdasági vezető köteles őrizni. A bankszámla feletti rendelkezéshez két személy együttes aláírása szükséges. Mint a pénztárkezelésnél, itt is el kell kerülni az összeférhetetlenségi helyzeteket. A rendelkezési jogosultsági körből ki kell zárni újabb bejelentéssel azon személyt: Aki vezetői döntés alapján nem rendelkezhet tovább a bankszámla felett Akinek munkaviszonya az intézménynél megszűnt Aki tartós távollét miatt van távol a munkahelyétől (GYES, GYED, előre láthatóan hosszú ideig tartó betegség) Akinek munkaköre miatt összeférhetetlen a rendelkezési jog ellátása Kötelezettségvállalás, érvényesítés, utalványozás A kötelezettségvállalásra jogosult az intézmény vezetője - korlátlan összeghatárig - vagy átruházott hatáskörben az általa megbízott személy, a kijelölt pénzügyi dolgozó ellenjegyzése mellett. Az ellenjegyzés az az eljárás, amelynek során a gazdasági vezető, vagy az általa kijelölt pénzügyi szakképesítésű dolgozó személyesen meggyőződik minden olyan körülményről, amely biztosítja a kötelezettségvállalás vagy a követelés, előírás jogszerűségét, valódiságát, teljesíthetőségét és mindezt aláírásával igazolja. 21

Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Mozsgó) SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Mozsgó) SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona (Mozsgó) SZERVEZETI MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT - 2 - TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Az intézmény neve és székhelye Tevékenységi köre Működési

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KASTÉLYPARK MÓDSZERTANI OTTHONA GÖRCSÖNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KASTÉLYPARK MÓDSZERTANI OTTHONA GÖRCSÖNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KASTÉLYPARK MÓDSZERTANI OTTHONA GÖRCSÖNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések Az intézmény neve és székhelye Tevékenységi köre Működési

Részletesebben

Az intézményi szabályzatok

Az intézményi szabályzatok TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az intézményi szabályzatok Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.. 1/2000. (I.

Részletesebben

Előterjesztés. Lajosmizse és Felsőlajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának 2013. július 29-i ülésére

Előterjesztés. Lajosmizse és Felsőlajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának 2013. július 29-i ülésére Előterjesztés 3. Lajosmizse és Felsőlajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának 2013. július 29-i ülésére Tárgy: A Társulás által fenntartott Egészségügyi,

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Időskorúak Otthona 7751 Szederkény, Pécsi út 23. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Baranya Megyei Önkormányzat Időskorúak Otthona 7751 Szederkény, Pécsi út 23. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Baranya Megyei Önkormányzat Időskorúak Otthona 7751 Szederkény, Pécsi út 23. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Általános rendelkezések A Szervezeti és Működési Szabályzat célja, hogy rögzítse az intézmény

Részletesebben

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök:

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök: 3. számú melléklet Hatályos SZMSZ 1.10. Az Alapító Okirat száma és kelte: A létrehozásról szóló Alapító Okirat kelte és száma: 2012. december 20, 182/2012. (XII. 20.) KH. Hatályos Alapító Okirat kelte

Részletesebben

54 762 02 0010 54 01 Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 01 Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Lajosmizse és Felsőlajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának november 23-i ülésére

Lajosmizse és Felsőlajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának november 23-i ülésére 2. Előterjesztés Lajosmizse és Felsőlajos Köznevelési, Egészségügyi és Szociális Közszolgáltató Társulás Társulási Tanácsának 2015. november 23-i ülésére Tárgy: A Társulás által fenntartott Egészségügyi,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Baranya Megyei Kastélypark Időskorúak Otthona Szakmai program 1.számú melléklete SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános és bevezető szabályok Az SZMSZ célja, hatálya Az intézmény

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 1 ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) 1. A költségvetési szerv neve: Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 2. A költségvetési szerv székhelye: Pápa, Barát u. 9.

Részletesebben

MÁTRASZENTIMREI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

MÁTRASZENTIMREI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA MÁTRASZENTIMREI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Az Önkormányzati Hivatal alapító okiratának kelte, száma, alapítás időpontja 1./ 10./2002. ( II.13.) sz. Kt. határozatával fogadta

Részletesebben

6. Tevékenység típusai pontjába új szakfeladatként az alaptevékenységek közé besorolja a Időskorúak átmeneti ellátása megnevezésűt.

6. Tevékenység típusai pontjába új szakfeladatként az alaptevékenységek közé besorolja a Időskorúak átmeneti ellátása megnevezésűt. 122/2009. (IX. 17.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. (1) bekezdése g) pontja és a költségvetési szervek jogállásáról

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Jegyzőkönyvi kivonat. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. június 30-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 21. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA Ügyiratszám: 051905/2008/05 Ügyintéző: dr. Krizsai Anita NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-585; Fax: (42)

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. február 24-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből.

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. február 24-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2011. február 24-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 12. napirendi pont: Előterjesztés alapító okiratok módosításáról

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetű)

ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetű) SZIGETHALOM ÉS KÖRNYÉKE EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetű) 2012. április 1-jétől 1 SZIGETHALOM ÉS KÖRNYÉKE EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetű)

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2015. április 30-án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület 2015. április 30-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2015. április 30-án tartandó ülésére Javaslat az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár és a Városgondnokság Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására

Részletesebben

A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás. Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény

A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás. Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény A Felső Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény ALAPÍTÓ OKIRATA (egységes szerkezetbe foglalva) Bődi Szabolcs Társulás elnöke ALAPÍTÓ OKIRAT A Felső-Kiskunsági

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SzMSz) 12. c) pontjában

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. (Segédanyag) PEST MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET 1052 BUDAPEST, VÁROSHÁZ U. 7. TEL./FAX: 06 1 318-6806, 317-6436

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. (Segédanyag) PEST MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET 1052 BUDAPEST, VÁROSHÁZ U. 7. TEL./FAX: 06 1 318-6806, 317-6436 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (Segédanyag) 1052 BUDAPEST, VÁROSHÁZ U. 7. TEL./FAX: 06 1 318-6806, 317-6436 A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. tv. hatályba lépésével

Részletesebben

Intézményvezető álláspályázat

Intézményvezető álláspályázat Intézményvezető álláspályázat A Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa (Székesfehérvár, Városház tér 1.) pályázatot hirdet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII.

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

Pálmonostora Község Önkormányzat. Polgármesteri Hivatalának. Szervezeti és Működési Szabályzata

Pálmonostora Község Önkormányzat. Polgármesteri Hivatalának. Szervezeti és Működési Szabályzata Pálmonostora Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata 1 Az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998. (XII. 30.) Korm. rend. 10.. (4)

Részletesebben

A szabályzat a fenntartó jóváhagyásával lép hatályba és határozatlan időre szól. A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézményének meghatározása:

A szabályzat a fenntartó jóváhagyásával lép hatályba és határozatlan időre szól. A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézményének meghatározása: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 5. -ában meghatározottak

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptember 29-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptember 29-i ülésére 8891/2006. ELŐTERJESZTÉS A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. szeptember 29-i ülésére Tárgy: A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Napraforgó Ápoló- Gondozó Otthona (Gara) Alapító Okiratának módosítása Az

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke Szám: 410-3/2008. Melléklet: Házirend ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi,

Részletesebben

TAKSONY ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ALAPÍTÓ OKIRATA február 1-jétől

TAKSONY ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ALAPÍTÓ OKIRATA február 1-jétől TAKSONY ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ALAPÍTÓ OKIRATA 2013. február 1-jétől TAKSONY ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ALAPÍTÓ OKIRATA Taksony Nagyközség Önkormányzat

Részletesebben

Az Országos Magyar Vadászkamara Országos Szervezete Hivatali Apparátusának. Szervezeti és Működési Szabályzata 2017.

Az Országos Magyar Vadászkamara Országos Szervezete Hivatali Apparátusának. Szervezeti és Működési Szabályzata 2017. Az Országos Magyar Vadászkamara Országos Szervezete Hivatali Apparátusának Szervezeti és Működési Szabályzata 2017. I. AZ OMVK HIVATALI APPARÁTUSÁNAK JOGÁLLÁSA ÉS FELADATAI Az Országos Magyar Vadászkamaráról

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület február hónap 18. napján tartandó ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület február hónap 18. napján tartandó ülésére Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. február hónap 18. napján tartandó ülésére Tárgy: A Hajdúhadházi Mikrotérségi módosításának jóváhagyása Szociális Gondozási

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 162/2011. (VIII. 25.) számú. határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 162/2011. (VIII. 25.) számú. határozata NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 162/2011. (VIII. 25.) számú határozata Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésének 117/2011. (VI.30.) számú határozatának módosításáról, a Gyermekjóléti Központ

Részletesebben

Alkalmazott Tudományért Kutatási és Fejlesztési Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata

Alkalmazott Tudományért Kutatási és Fejlesztési Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata 1 Alkalmazott Tudományért Kutatási és Fejlesztési Alapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata Kelt: Budapest, 2006.november 16. 2 Az Alapítvány adatai: Az Alapítvány cégneve: Alkalmazott Tudományért

Részletesebben

Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatói beosztás ellátására vonatkozó pályázat kiírására

Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatói beosztás ellátására vonatkozó pályázat kiírására Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatói beosztás ellátására vonatkozó pályázat kiírására Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: Hatósági

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy, október 11. Tarjáni István s.k. polgármester

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy, október 11. Tarjáni István s.k. polgármester Város Polgármestere 051 Biatorbágy, Baross Gábor utca /a. Telefon: 06 3 310-174/14, 144 Fax: 06 3 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS a Biatorbágyi Családsegítő és

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 526-11/2012. 11. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez Szociális

Részletesebben

A KÖRJEGYZŐSÉG FELADATAI

A KÖRJEGYZŐSÉG FELADATAI A KÖRJEGYZŐSÉG FELADATAI 1. A körjegyzőség feladata és hatásköre A körjegyzőség számára meghatározott feladatoknak és hatásköröknek a körjegyzőség szervezeti egységei, dolgozói közötti megosztásáról a

Részletesebben

A Képviselő-testület 21 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő határozatot hozta:

A Képviselő-testület 21 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő határozatot hozta: A Képviselő-testület 21 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő határozatot hozta: 202/2009. (V.8.) Kt.sz. h a t á r o z a t : Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete:

Részletesebben

Gombai Polgármesteri Hivatal. Szervezeti és Működési Szabályzata

Gombai Polgármesteri Hivatal. Szervezeti és Működési Szabályzata Gombai Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata Jóváhagyás: A Szervezeti és Működési szabályzatot egységes szerkezetbe foglalt szövegezéssel Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata szeptember 24-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből.

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata szeptember 24-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009. szeptember 24-ei közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 1. napirendi pont: Előterjesztés az önkormányzati költségvetési

Részletesebben

POLGÁRMESTERE Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28) , Fax: (28)

POLGÁRMESTERE Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28) , Fax: (28) 10 KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133, Fax: (28)-470-357 ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2015. szeptember 30-i ülésére Tárgy: Városi Óvoda

Részletesebben

Módosító Okirat. Megnevezése: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Őszi Napsugár Otthon

Módosító Okirat. Megnevezése: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Őszi Napsugár Otthon V-89/4737/2013. sz. határozat 1. melléklete Módosító Okirat Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Őszi Napsugár Otthon Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa által 2012. december 20. napján

Részletesebben

Szakályi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata

Szakályi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata Szakályi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános rendelkezések 1. A költségvetési szerv a) Szakályi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban:hivatal) b) székhelye:

Részletesebben

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 53-73/2011.ikt.sz. 6. sz. napirendi pont Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a HARMÓNIA Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon

Részletesebben

Marcalgergelyi. Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2009.(III.18.) rendelete. falugondnoki szolgálatról

Marcalgergelyi. Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2009.(III.18.) rendelete. falugondnoki szolgálatról Marcalgergelyi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2009.(III.18.) rendelete falugondnoki szolgálatról (A 2/2010. (II.24.) rendelettel módosított szöveg.) Kihirdetve: 2009. március 18. Vadas László

Részletesebben

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 3. pontja helyébe mely a módosított okiratban pont alatt szerepel a következő rendelkezés lép:

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 3. pontja helyébe mely a módosított okiratban pont alatt szerepel a következő rendelkezés lép: A Közgyűlés II-12/314.106/2016. számú határozatának 1. melléklete Okirat száma: 499005/2016. Módosító okirat A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Őszi Napsugár Otthon Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592-660 Pf.: 76. fax: 592-676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/362-7/2018 MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A JOGI ÉS HUMÁNPOLITIKAI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Jóváhagyta a Szenátus 20/2018. (X. 26.) számú határozatával. 2 1. Általános rendelkezések A Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA IDŐSEK KLUBJA 3931. MEZŐZOMBOR, JÓZSEF.A.U.5. TEL: 06/47 369-053 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti és Működési

Részletesebben

11-3/2014. E L Ő T E R J E SZ T É S az Alsó- Tisza-menti Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa február 05. napján tartandó ülésére

11-3/2014. E L Ő T E R J E SZ T É S az Alsó- Tisza-menti Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa február 05. napján tartandó ülésére Alsó- Tisza-menti Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa E l n ö k é t ő l 6647 Csanytelek, Volentér János tér 2 Tel.: 63 / 578 510 Fax: 63 / 578-517, e-mail: atmot@csanytelek.hu 11-3/2014. E L Ő T E

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

Gondozási Központ és Idősek Otthona Alapító Okirata a 2013. szeptember 1-jei hatályú XX. számú módosítással egységes szerkezetben

Gondozási Központ és Idősek Otthona Alapító Okirata a 2013. szeptember 1-jei hatályú XX. számú módosítással egységes szerkezetben Gondozási Központ és Idősek Otthona Alapító Okirata a 2013. szeptember 1-jei hatályú XX. számú módosítással egységes szerkezetben A Csákvári Önkormányzati Társulás, mint irányító szerv a Magyarország helyi

Részletesebben

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménye ALAPÍTÓ OKIRATA A Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa a gyermekek védelméről gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 90/2013.(IV.25.) számú. határozata

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 90/2013.(IV.25.) számú. határozata NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 90/2013.(IV.25.) számú határozata A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában levő Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Alapító Okiratának módosításáról

Részletesebben

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN Társulási Tanács: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 9. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Tóth József Alapszolgáltatási Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat a Tóth József Alapszolgáltatási Központ Szervezeti és Működési

Részletesebben

a.../2005. (II. 17.) Kgy. határozat 1. számú melléklete MEGÁLLAPODÁS

a.../2005. (II. 17.) Kgy. határozat 1. számú melléklete MEGÁLLAPODÁS a.../2005. (II. 17.) Kgy. határozat 1. számú melléklete MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Baranya Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Nevelési Tanácsadója, Kollégiuma

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

ME 01 Minőségirányítási Eljárás ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ME 01 Minőségirányítási Eljárás ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. február 23-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Gondozási

Részletesebben

A KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ALAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, AZ ALAPÍTÓ OKIRATOK TARTALMI ELEMEI ÉS A KÖZÖSSÉGI TÉR HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSA

A KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ALAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, AZ ALAPÍTÓ OKIRATOK TARTALMI ELEMEI ÉS A KÖZÖSSÉGI TÉR HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSA A KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ALAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, AZ ALAPÍTÓ OKIRATOK TARTALMI ELEMEI ÉS A KÖZÖSSÉGI TÉR HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSA Egy kisvárosi önkormányzat önállóan tartja fenn művelődési házát és könyvtárát.

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. DECEMBER 8-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. DECEMBER 8-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. DECEMBER 8-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 609-12/2011. MELLÉKLETEK: 2 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Kiskunmajsa Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés b) pontja alapján alábbi határozatot hozza:

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés b) pontja alapján alábbi határozatot hozza: Cibakháza Nagyközség Önkormányzata 17/2016.(II.24.) KT határozata A Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményegysége Szervezeti és Működési Szabályzata jóváhagyásáról

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KANCELLÁRIA GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KANCELLÁRIA GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 9/A. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE KANCELLÁRIA GAZDASÁGI ÉS

Részletesebben

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA

DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Dunaharaszti Város Önkormányzata DUNAHARASZTI TERÜLETI GONDOZÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA Okirat száma: 2-653453/2016 Alapító Okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

FELVÉTELI KÉRELEM ...

FELVÉTELI KÉRELEM ... FELVÉTELI KÉRELEM Az ellátást igénylő neve:. Születési neve:. Anyja neve: Szig sz: Születési helye, időpontja:.. Állandó lakhelye, tartózkodási helye... Telefon.. Jelenlegi tartózkodási helye, pontos cím:...

Részletesebben

A SÁRRÉTI MÚZEUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SÁRRÉTI MÚZEUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. Fejezet A SÁRRÉTI MÚZEUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1.1. Az intézmény neve: Sárréti Múzeum (fej- és körbélyegzőjén: Sárréti Múzeum) 1.2. Az intézmény székhelye: Szeghalom, Tildy Zoltán u. l4.

Részletesebben

BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ÉRTELMI FOGYATÉKOS GYERMEKEK OTTHONA (BÓLY) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ÉRTELMI FOGYATÉKOS GYERMEKEK OTTHONA (BÓLY) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ÉRTELMI FOGYATÉKOS GYERMEKEK OTTHONA (BÓLY) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1./ A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti

Részletesebben

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat:

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: - FOT (fogyatékossági támogatás) vagy emelt családi pótlék határozat - rendszeres havi jövedelem igazolás - TAJ kártya fénymásolata

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége 2011.

Szervezeti és Működési Szabályzat Alkohol-Drogsegély Ambulancia. Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége 2011. Szervezeti és Működési Szabályzat Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Közösségi Alapellátása Sümeg és kistérsége 2011. 16 Általános bevezetés a. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja Rögzítse

Részletesebben

KIVONAT. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés

KIVONAT. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés KIVONAT a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2009. április 29-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

1. A költségvetési szerv megnevezése: Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola (A továbbiakban: költségvetési szerv)

1. A költségvetési szerv megnevezése: Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola (A továbbiakban: költségvetési szerv) 1 KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA ÚJHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK AZ ÚJHARTYÁNI NÉMET NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN Újhartyán Község Önkormányzatának

Részletesebben

2. oldal A pszichiátriai és szenvedélybetegek rehabilitációs intézményi részlege olyan 18. életévét betöltött pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek

2. oldal A pszichiátriai és szenvedélybetegek rehabilitációs intézményi részlege olyan 18. életévét betöltött pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek 1. oldal Kastély Otthon Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

DIÓSJENŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2014. (XII. 13.) számú rendelete

DIÓSJENŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2014. (XII. 13.) számú rendelete DIÓSJENŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2014. (XII. 13.) számú rendelete Diósjenő Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzatáról, valamint ügyfélfogadásának

Részletesebben

S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i. S z a b á l y z a t

S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i. S z a b á l y z a t LÉTAVÉRTESI CSALÁD ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 4281 LÉTAVÉRTES, RÓZSA UTCA 1-3. TEL.: 52/585-011 S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i S z a b á l y z a t 2016. TARTALOMJEGYZÉK I. A Szervezeti és Működési

Részletesebben

A Szervezeti és Működési Szabályzat ( továbbiakban : SZMSZ ) a Pécs Városi Tenisz Club ( továbbiakban : PVTC ) megfelelő szabályait tartalmazza, így :

A Szervezeti és Működési Szabályzat ( továbbiakban : SZMSZ ) a Pécs Városi Tenisz Club ( továbbiakban : PVTC ) megfelelő szabályait tartalmazza, így : A PÉCSI VÁROSI TENISZ CLUB SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bevezetés A Szervezeti és Működési Szabályzat ( továbbiakban : SZMSZ ) a Pécs Városi Tenisz Club ( továbbiakban : PVTC ) megfelelő szabályait

Részletesebben

ME 01 Minőségirányítási Eljárás ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ME 01 Minőségirányítási Eljárás ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 22-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Gondozási

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T BÉKÉSCSABAI KISTÉRSÉGI ÉLETFA IDÕSEK OTTHONA

A L A P Í T Ó O K I R A T BÉKÉSCSABAI KISTÉRSÉGI ÉLETFA IDÕSEK OTTHONA A L A P Í T Ó O K I R A T 1. Az intézmény neve: BÉKÉSCSABAI KISTÉRSÉGI ÉLETFA IDÕSEK OTTHONA 2. Székhelye (pontos címe): 5600 Békéscsaba, Lencsési út 85. 3. Mûködési (felvételi) területe: A Békéscsaba

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens Tárgy: Javaslat a Kazincbarcikai Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete Alapító Okiratának módosítására Tisztelt

Részletesebben

21/2010. (III. 3.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása

21/2010. (III. 3.) Kgy. határozat. A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása 21/2010. (III. 3.) Kgy. határozat A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása 1. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése jóváhagyja a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 3650-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. április 27-i ülésére Tárgy: Kerekegyerdő bölcsőde intézmény alapítása Előterjesztő: dr. Kelemen Márk

Részletesebben

Szociális Szolgálat ALAPÍTÓ OKIRATA. Módosítása

Szociális Szolgálat ALAPÍTÓ OKIRATA. Módosítása Okirat nyilvántartási száma: 1/ /2012. Szociális Szolgálat ALAPÍTÓ OKIRATA Módosítása A bevezető szövegrész helyébe A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény és

Részletesebben

KIVONAT. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Ápoló-Gondozó Otthona Mándok Alapító Okirata megállapításáról

KIVONAT. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Ápoló-Gondozó Otthona Mándok Alapító Okirata megállapításáról KIVONAT a Közgyűlés 2009. április 29-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből ------------------------------------------------------------------------------------------------- SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben

ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben Kivonat 3/4. számú melléklet ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 3. (2) bekezdése értelmében Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat

Részletesebben

Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzata

Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzata Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzata I. Általános és bevezető rész Intézmény neve: Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Székhelye: 2510 Dorog, Otthon tér 4. Intézményi

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 231/2012. (IX. 27.) számú határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 231/2012. (IX. 27.) számú határozata NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 231/2012. (IX. 27.) számú határozata a Szociális Gondozási Központ Alapító Okiratának módosításáról, egységes szerkezetben történő elfogadásáról A Közgyűlés

Részletesebben

A Polgármesteri Hivatal ügyrendjéről 1

A Polgármesteri Hivatal ügyrendjéről 1 A Polgármesteri Hivatal ügyrendjéről 1 6. számú melléklet Az önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 38.. (1) bekezdése értelmében: "A képviselőtestület egységes hivatalt hoz létre - polgármesteri

Részletesebben

JAVASLAT. Az Intézmények Pénzügyi és Ellátó Szervezete valamint a Pásztói Polgármesteri Hivatal alapító okiratának módosítására

JAVASLAT. Az Intézmények Pénzügyi és Ellátó Szervezete valamint a Pásztói Polgármesteri Hivatal alapító okiratának módosítására PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY UTCA 35. (06-32) *460-55 FAX: (06-32) 460-98 Szám: -5/205. A határozat meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT Az Intézmények Pénzügyi

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. 1 1. Általános rendelkezések: A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-és

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület február hónap 18. napján tartandó ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület február hónap 18. napján tartandó ülésére Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. február hónap 18. napján tartandó ülésére Tárgy: A Hajdúhadházi Család- és Gyermekjóléti Központ alapító okiratának

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/26/7/2017. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. június 28-i ülésére Tárgy: A) A Veszprémi Kistérség Többcélú

Részletesebben

Javaslat az Öttevényi Mackó-kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására

Javaslat az Öttevényi Mackó-kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására Öttevény Község Polgármesterétől Öttevény, Fő u. 100. 5. napirend Javaslat az Öttevényi Mackó-kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására Tisztelt Képviselő-testület! Az Öttevényi

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU ELŐTERJESZTÉS Dorog Város Képviselő-testületének 2014. december 12

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008.

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008. E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK MÁJUS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 852/2008. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratának módosítása ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

Módosító okirat. Házi segítségnyújtás: Herend, Nagyvázsony, Nemesvámos, Szentgál, Tótvázsony, Veszprém közigazgatási területe.

Módosító okirat. Házi segítségnyújtás: Herend, Nagyvázsony, Nemesvámos, Szentgál, Tótvázsony, Veszprém közigazgatási területe. B). melléklet a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye alapító okiratának módosításáról szóló Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete /207. (X. 25.) határozatához

Részletesebben

Előterjesztés A Kapcsolat Központ vezetői pályázatáról

Előterjesztés A Kapcsolat Központ vezetői pályázatáról Előterjesztés A Kapcsolat Központ vezetői pályázatáról 1.Az előterjesztés száma: 349 /2016 2.Az előterjesztést készítő személy neve: dr. Hekman Tibor 3.Az előterjesztést készítésében közreműködő személy

Részletesebben