A kivitelezést csak a jogerõs építési engedély birtokában lehet elkezdeni.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kivitelezést csak a jogerõs építési engedély birtokában lehet elkezdeni."

Átírás

1 16. Ön szerelõként dolgozik egy távközlési vállalkozásnál, ahol új profilként kábeltelevíziós szereléseket kell létesíteni. Ismertesse az elõfizetõkkel a kábeltévé hálózatok építésének speciális szabályait! Ábrázolja a HFC hálózatok kiépítési lehetõségeit! Információtartalom vázlata - Információkezelés alapfogalmai (Véleményem szerint ez itt téves beírás Nagy Zoltán) 1. Különleges építési szabályok 2. Koaxiális kábel építése 3. Fényvezetõ kábel építése 4. Fv. Kábel légkábelként való építése 5. Közös oszlopsoros építés különleges szabályai 1 Különleges építési szabályok Magyarországon a kábeles és a vezeték nélküli hírközlési hálózatok építésének szabályozását a 29/1999-es építési törvény írja elõ. Ez alapján Hírközlési hálózat csak jogerõs építési engedély alapján építhetõ. Az építési engedélyt a Nemzeti Hírközlési Hatóság területileg illetékes hivatala adhatja ki. Építési engedély beadásának alapfeltételei: A Magyar Mérnök Kamara tervezõi névjegyzékében s lévõ hivatalos tervezõ által ellenõrzött és aláírt nyomvonal terv és rendszertechnikai kiviteli terv beadása. Az építési területen érintett összes szakhatóság és közmû hozzájáruló nyilatkozata, mint pl: Önkormányzat, Gázmûvek, áramszolgáltató, Örökségvédelmi hivatal, stb Az építési területen a Földhivatal által nyilvántartott tulajdoni lapok kikérése és az azon lévõ tulajdonosok hozzájárulása, Hatósági eljárási díj befizetése a Magyar Államkincstár Letéti számlájára. A kivitelezést csak a jogerõs építési engedély birtokában lehet elkezdeni. Az építés megkezdése elõtt: Az építés elkezdést 15 nappal elõtte be kell jelenteni: az engedélyezõ hatóságnak 50 millió Ft fölötti beruházás esetén az APEH illetékes irodájának, a területileg illetékes munkaügyi hivatalnak. Meg kell hirdetni a munkaterület átadás átvételt, melyre meg kell hívni az engedélyezési eljárásban résztvevõ közmûveket és hatóságokat. Meg kell nyitni az építési naplót, melynek naprakész vezetéséért a Felelõs Mûszaki Vezetõ felel. Felelõs Mûszaki Vezetõ, csak a Magyar Mérnök Kamara névjegyzékében nyilvántartott és arra jogosult személy lehet. A jogosultság 5 évre szól. Meghosszabbítása folyamatosan igazolt szakmai tevékenységhez, valamint kötelezõ és szabadon választott kreditpont gyûjtéshez kötött. Az építési napló vezetésével a FMV megbízhatja a terülten dolgozó mûszaki vezetõt is.

2 Nagyobb beruházásoknál kötelezõ a Mûszaki Ellenõr is, mely tevékenység szintén Kamarai névjegyzékhez kötött. Az építés alatt: Naprakészen vezetni kell az építési naplót Az engedélyes kiviteli tervtõl való bárminemû eltérést fel kell jegyezni az építési naplóban és arról értesíteni kell az engedélyezõ hatóságot, továbbiakban NHH-t. Engedélyes tervtõl való eltérés elõfordulhat alépítményes hírközlõ hálózatok esetében. Ezeket a szakaszokat, helyeket eltakar területnek nevezzük, általában valamilyen közmû miatt nem lehet a terveknek megfelelõen kiépíteni a nyomvonalas hálózatot. A módosított tervet be kell mutatni és jóvá kell hagyatni az NHH-val. Az építés befejezése: Az építés befejezését fel kell jegyezni az építési naplóba. Értesíteni kell az engedélyezési eljárásban résztvevõket. A javított kiviteli terv beadásával az NHH-tól meg kell kérni az un: Használatba Vételi engedélyt (HV engedély). Szabálytalanság esetén az NHH kötelezheti az építtetõt az un: Fennmaradási Engedély megkérésére (FM engedély), ami bírság kiszabásával együtt is jár. A 90-es években számtalan engedély nélkül épült hálózat valósult meg, melyek többségére csak Fennmaradási Engedélyt adott ki az NHH. Szolgáltatni és azért díjat szedni csak olyan hálózaton lévõ szolgáltatás után lehet, melynek van fennmaradási, vagy használatbavételi engedélye. 2 Koaxiális kábel építése Új hálózatok létesítéskor az MSZ 2364 szabványsorozat vonatkozó elõírásait kell betartani. A különleges eseteket a kiviteli terv részletesen tartalmazza. A tervtõl eltérni TILOS! Hiányos, hibás és sérült anyagokat és eszközöket beépíteni, illetve felhasználni balesetvédelmi szempontok miatt is TILOS! Általános elõírások 1. A koaxiális kábel végekrõl megmunkálás után megfelelõ oldószerrel el kell távolítani a víztaszító réteget. 2. A vonali koaxiális csatlakozókat villáskulccsal, a lehetõ legnagyobb kézi erõvel kell meghúzni, tekintettel a zavarsugárzásra és a 8 ampert is elérõ távtáplálásra. 3. Dropkábel-vég (bekötõ kábel) megmunkálásához használt szerszámot úgy kell beállítani, hogy a belsõ, ragasztott fólia nem sérülhet meg. 4. Minden koaxiális csatlakozót nyomásálló kitöltõ anyagot tartalmazó zsugorcsõvel, vagy vulcano szalaggal kell ellátni az alépítményekben. 5. A PIN-csatlakozók (tûs csatlakozók, a melegér kontaktust külön tû biztosítja, nem a kábel) belsõ ere a bekötõponton ne nyúljon túl 6. A koaxiális. kábelvégeket a csatlakozótípus szerelési elõírásának megfelelõen kell megmunkálni, illesztettlenség és RF tömítettlenség elkerülésére.

3 7. A kiviteli terv szerinti táp-szakaszolások betartására különös gondot kell fordítani baleset elhárítás, kárelkerülés, stb. érdekében! 8. Az erõsítõket, tápegységeket, optikai vevõket az alkalmazási elõírásnak megfelelõen kell felszerelni. A hûtõborda-lemezek közötti függõleges légáramlás útjába szerelvényt elhelyezni nem szabad. 9. Az erõsítõk, elosztok, leágazók be nem kötött kimeneteit le kell zárni 75 ohmos lezáróval. 3 Fényvezetõ kábel építése Optikai hálózatok építése során kötelezõ szálkifejtési jegyzõkönyvet készíteni a fejállomástól a rendszertechnikai rajz szerinti NODE-számmal meghatározott végpontig, szálanként. Ennek tartalmaznia kell a kötések számát, a kötésenkénti OTDR csillapítás értékeket (mindkét irányból mérve, mind 1310, mind 1550 mm-en), a kötések érkezõ és induló kábelviszonylat, csõszín, szálszín szerinti meghatározását, minden egyes szekrénypozíció számmal meghatározott kötési helyre. Minden egyes kötés csillapítás értéke legyen jobb, mint 0,05 db. Mindemellett a valós beiktatási csillapítást is meg kell mérni. Optikai kábelek csak a rendszertechnikai rajzon jelölt helyen vághatók el. Kábelt elvágni az optikai rendszertechnikában meghatározott helyeken kívül tilos! Általános elõírások 1. Beépítés elõtt az optikai kábeleket ellenõrizni kell, beltéri felhasználáshoz a PEvédõköpenyes kábelt tilos használni, csak PVC-köpenyes konstrukció alkalmazható. 2. Szállítás csak fix platós gépjármûvel, vagy kábeldob szállítóval történhet. A kábeldob fel, illetve lehelyezése rámpával, vagy daruval történhet. A kábelek kezelése, telepítése során elkerülendõ a kábel megtörését, behorpadását, gyûrõdését, csavarodását vagy bármilyen sérülését okozó mechanikai hatás. A kábeldobokat görgetni csak a felcsévélés irányával megegyezõ irányban szabad. Kábel-lefejtése a kiindulási pontnál (elsõ oszlop, vagy megszakító létesítmény) elhelyezett emelt dobról forgatással lehetséges, lehurkolás tilos. Az optikai kábel toló igénybevételnek nem tehetõ ki, csak húzásra vehetõ igénybe. A szerelés során az adott kábeltípusra vonatkozó legnagyobb húzóerõ túllépése tilos. 3. Alépítmények optikai kábelezésénél elfogadott és jól bevált technológia a sûrített levegõs befúvásos eljárás. 4. Optikai kábel legkisebb megengedett hajlítási sugara: 35 cm, hurokátmérõ min. 70 cm. Az adott kábelre elõírt hajlítási sugárnál kisebb sugárral a kábelt meghajlítani tilos. 5. Kötéshelyen kábelenként m legyen felhurkolva, szekrényfalra, vagy tartószerkezetre rögzítve, így képezve megfelelõ tartalékot az esetleges meghibásodások, kábelszakadások javítására.. 6. Optikai vevõt felépítményi szekrényben kell elhelyezni. A kiépítés módja a Megrendelõ igényének megfelelõen módosulhat. 7. Kifejtésnél a jelenleg meg nem kötött szálakat a kötõdobozban a szokásos hosszban, késõbbi kötéshez feltekerve kell hagyni. 8. Optikai vevõhöz menõ kábelt a leágazó kötésbõl, LPE 32-es csõben, vevõbe tömített kivezetéssel kell elkészíteni.

4 9. A Vállalkozó köteles a maradék kábelfelhasználást optimalizálni. Az adott helyre szükséges szálszám és hosszúság ismeretében kell a megfelelõ maradék mennyiséget tartalmazó dobot kiválasztani. 4 Fv. Kábel légkábelként való építése Az optikai léges hálózatok építésének különleges elõírásai nincsenek. Az optikai légkábelekben nincs fémes feszítõszál, a teherhordást a kábel szerkezetének közepén elhelyezett kevlár szál biztosítja. Ez egy nagyon erõs mûanyag sodrat, mely lehetõvé teszi, hogy akár a feszített kábelbõl un: pászmákat fejtsünk ki. (egy pászma 12 optikai szálat tartalmaz). Magyarországon a léges HFC hálózatok nagy része un: Közös Oszlopsoros hálózat, ahol a HFC hálózat általában az áramszolgáltatói oszlopra létesül. Mivel az optikai kábelben nincs fémes anyag, a fent említett elõírások kevésbé szigorúak, mint koaxiális léges hálózat esetén. Az optikai hálózatokat nagy távolságok áthidalására építik, így az építés során számos olyan kábel felfogatási eljárást dolgoztak ki, mely a nagyon hosszú szakaszok építésére, gyors szerelésre és javításra összpontosít. Ilyenek: Függesztõ csiga Feszítõ spirál Tartalékkábel tartó Optikai légkábeles hálózat, kötõdobozzal Mivel a kevlárszálas optikai légkábelekben nincs fémes anyag, azokat lehet nagyfeszültségû távvezetékeken is alkalmazni, pl: 20 kv-os áramszolgáltatói oszlopokon is. Természetesen ennek különleges elõírásai vannak. Hazánkban és külföldön egyaránt léteznek nagytávolságú léges optikai hálózatok, tipikusan a 20 kv-nál nagyobb feszültségû távvezetékeken. Ezek szerelését és üzemeltetését minden esetben a távvezeték tulajdonosa, vagy üzemeltetõje végzi, saját zárt rendszerén belül. Az ilyen infrastruktúrákból vagy szálakat-, vagy szolgáltatásokat lehet bérelni. Magyarországon ezek tulajdonosa az Magyar Villamos Mûvek Tröszt (MVM).

5 Általános szabályok 5 Közös oszlopsoros építés különleges szabályai Csak az áramszolgáltató külön engedélyével és hozzájárulásával. Az ilyen jellegû hálózatok csak abban az esetben kaphatnak építési engedélyt az NHH-tól, ha a HFC hálózat nyomvonal terve és rendszertechnikai terve mellett beadásra kerül az érintett áramszolgáltató által ellenjegyzett Szabványosítási terv is. A Szabványosítási terv tartalmazza az érintett áramszolgáltatói hálózat oszlopterhelési számításait. Elõírja az estlegesen rossz, hibás, túlterhelt, vagy túlfeszített oszlopok megerõsítését, cseréjét. A hálózat építési munkákat csak a szabványosítási tervben elõírtak maradéktalan végrehajtása után lehet elkezdeni. Legfontosabb a két hálózat közötti elõírt védõtávolságok betartása. A különleges esetek és megoldások tervezésére magyar országon kizárólag az ERÕTERV Zrt. jogosult. Minden megvalósult közös oszlopsoros hálózaton csak az ERÕTREV által tervezett és jóváhagyatott technológiák és eszközök vannak, lehetnek. Ezen technológiák és elõírások az un: Iránytervben szerepelnek, melyet az ERÕTERV Zrt. adott ki és értékesít. Különleges szabályok: 1. A kisfeszültségû kábelhez legközelebb esõ felsõ KTV rendszer elsõ szerelését, valamint a már felszerelt kábelekhez történõ utólagos kötegelést az Iránytervben meghatározott kisfeszültségû szabad vezetéktõl számított 0,9 m, illetve szigetelt kisfeszültségû vezetéktõl számított 0,3 m távolságokat betartva- csak a 0,4 kv-os hálózat feszültségmentes állapotában szabad végezni. 2. Feszültség közeli-, vagy Feszültség Alatti Munkavégzés (rövidítve: FAM) 1,2 m, illetve 0,6 m védõtávolságok betartása esetén lehetséges. Ha a kábelhúzásos technológiával történik a telepítés 3 oszlopköznél nagyobb távolság esetén csiga alkalmazása kötelezõ. Az egyben húzható légkábel maximális hossza 300m, vagy 9 átlagos oszlopköz. Betonoszlop esetén az oszlop áttörésébe nem kerülhet oszlopszerelvény, vagy acélszalag. A hálózat telepítését a közvilágítással ellentétel oldalon kell megvalósítani. A tartószálnak a nyomvonal mentén végig felül kell elhelyezkedni. 3. A szerelés során jelen irányelvekben megadott elõírt kábelbelógásokat kell biztosítani. A belógások méretezésénél lehetõleg igazodni kell a már meglévõ áramszolgáltatói kábelek belógásához, de az elõírtnál kisebb belógást nem szabad alkalmazni. Nem kötegelt szerelési mód esetén a leágazó kábelek belógási méretezésénél igazodni lehet a vonali kábelek belógásaihoz. Az egy hálózathoz tartozó kábeltelevíziós kábelek távolsága kb 15 cm legyen.

6 A belógásokkal együtt létrejövõ kábel-föld távolság, közút felett min. 5,5 m, belterületi út felett min 5 m., külterületen min.4,7 m., belterületen, de ahol jármûforgalom van min 4 m., ahol csak gyalogos forgalom van min 3,5 m.,(msz151-8/2002.), vagy a tervezõ által elõírt távolság legyen. 4. Bizonyos esetekben az áramszolgáltató elõírhatja a többsíkú hálózatok kötegelését is. A HFC hálózat üzemeltetése szempontjából ez hátrányosabb a külön álló légkábelekhez képest. Építési és érintésvédelmi szabályok: Az alábbiakban elõírt érintésvédelmi bekötések és nullázások csak feszültségmentes hálózaton végezhetõk el. FAM közben nullázni TILOS és ÉLETVESZÉLYES!!! 1. A hálózatok érintésvédelmének kialakításánál az elektromos szolgáltató elõírásait kell figyelembe venni 2. Az áramszolgáltatók az általuk üzemeltetett kisfeszültségû hálózaton a visszavont MSZ/172/ szerinti nullázásos (TN) érintésvédelmet alkalmazzák. A közös oszlopsoros hálózatokon valamennyi fémszerkezetet egyen potenciálra kell hozni. 3. A KTV légkábelek tartósodronyait és árnyékolásait minden oszlopon folytonosítani kell, és a nullázásos érintésvédelmi rendszerbe be kell kötni. A tartósodronyok érintésvédelmi rendszerbe bekötése történhet közvetlenül az EPH pontba bekötéssel, de ha erre nincs lehetõség, a tartósodronyok bekötéséhez minimum a tartósodronyok keresztmetszetével azonos keresztmetszetû AASC vagy kisebb keresztmetszetek esetén ASC vezetõsodronyt kell alkalmazni. A KTV rendszer érinthetõ fém részeit rögzítõ szerelvényeit, valamint a KTV eszközöket,- minden oszlopon be kell kötni az erõsáramú hálózat érintésvédelmi rendszerébe. 4. Ha a tartósodrony az oszlopnál elvágásra kerül, esetleg a tartósodronyra kábeltelevíziós szerelvények is kerülnek, az oszlopnál EPH csomópontot kell létrehozni. Az EPH csomópont az oszlopszerelvényen is létrehozható. Ehhez az oszlopszerelvénynek rendelkeznie kell egy olyan bekötési ponttal, amelynél a nullázó vezetõ 50 mm 2 (vagy az áramszolgáltató által elõírt) keresztmetszetû vezetéke fémesen jól érintkezve beköthetõ. Az EPH csomópontot csatlakoztatni kell a kisfeszültségû hálózat nulla vezetõjéhez, illetve esetlegesen a meglévõ oszlopföldeléshez is.

7 5. Közös oszlopsoros hálózatoknál a transzformátorkörzetek között átvezetett KTV hálózatok esetén, ahol az erõsáramú hálózat nulla vezetõje a két transzformátor körzet között nincs átvezetve, ott a transzformátor körzetek nulla vezetõit a meglévõvel legalább azonos keresztmetszetû és anyagú vezetékkel fémesen össze kell kötni. 6. A KTV hálózat építése során a végpontokon és 300 m-enként földeléseket kell kialakítani. A kisfeszültségû nulla vezetõ és az acélszerkezetek földelésének kivitelezéséhez 50 mm 2 keresztmetszetû AASC vezetõsodronyt kell alkalmazni. 7. A kötések sajtolt saruval legyenek megoldva, és segédeszköz nélkül ne legyenek bonthatóak. A sajtolt saruval ellátott EPH bekötõ vezetékek csavaros kötéseinél tûzi horganyzott sima+rugós alátétet kell alkalmazni. A korróziós hatásokra tekintettel, alumínium csak alumíniummal vagy horganyzott acél vezetõvel érintkezhet.

Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén

Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén Üzemeltetni, felülvizsgálni, minősíteni, a létesítés időpontjában érvényes szabványok, előírások szerint kell! Új építés, bővítés, számottevő átalakítás

Részletesebben

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport vállalati struktúrája és engedélyesei 10 Régióközpont

Részletesebben

Korszerű, gyors építésű lefedő hálózatok (1. rész léges hálózatok)

Korszerű, gyors építésű lefedő hálózatok (1. rész léges hálózatok) Partner Cable Zrt. Kispéter Gábor Korszerű, gyors építésű lefedő hálózatok (1. rész léges hálózatok) Lefedő hálózatok Oszlopsoron építhető megoldások Könnyű, gyors építésű optikai légkábelek Légkábel szerelvények

Részletesebben

GYENGEÁRAMÚ RENDSZER ÉRINTÉSVÉDELMI BEKÖTÉSE

GYENGEÁRAMÚ RENDSZER ÉRINTÉSVÉDELMI BEKÖTÉSE GYR érintésvédelmi bekötése (24. sz. melléklet) GYENGEÁRAMÚ RENDSZER ÉRINTÉSVÉDELMI BEKÖTÉSE 1. Kisfeszültség + gyengeáramú rendszer közös oszlopsor A GYR érintésvédelmi bekötése az erősáramú hálózat érintésvédelmi

Részletesebben

Bérleti keretszerződés 2. sz. melléklet

Bérleti keretszerződés 2. sz. melléklet Bérleti keretszerződés 2. sz. melléklet Technológiai szabályozás KÖF hálózatra 1 A melléklet tárgya Jelen melléklet a hírközlési kábelek elhelyezését tárgyalja a NKM Áramhálózati Kft. (továbbiakban Bérbeadó)

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Az építmény címe: Debrecen, Kassai u. 46. 1 O l d a l Műszaki leírás Tervezői Nyilatkozat Tűzvédelemi

Részletesebben

Villanyszerelő Villanyszerelő

Villanyszerelő Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem

Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem Szakember Találkozó 2014. május 16. 1. OLDAL Szabadvezetékes szabványok Visszavonás MSZ 151-1:2000 Erősáramú szabadvezetékek. 1 kv-nál

Részletesebben

Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében.

Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében. Az NMHH 14/2013. rendeletében várható módosítások a DNFP gyorsítása érdekében. dr. Rajnai Judit NMHHH Építmény Engedélyezési Osztály 2015. március 17. Érintett jogszabályok 2 a Digitális Nemzet Fejlesztési

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető.

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Bérleti keretszerződés 3. sz. melléklet

Bérleti keretszerződés 3. sz. melléklet Bérleti keretszerződés 3. sz. melléklet Technológiai szabályozás KIF hálózatra 1 A melléklet tárgya Jelen melléklet a hírközlési hálózat elhelyezését tárgyalja a NKM Áramhálózati Kft. (továbbiakban Bérbeadó)

Részletesebben

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22.

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22. Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése Gazdagh Péter MEE VET 2019. május 22. Társasházak MIRŐL LESZ SZÓ? - Társasház a VET rendszerében - Kötelezettségek - Tulajdonviszonyok - Tervek

Részletesebben

MSZ 172 szabványsorozat

MSZ 172 szabványsorozat MSZ 172 szabványsorozat 1 gyure.peter@moravarosi.hu 2018. 07. 10. MSZ 172-1:1986 Érintésvédelmi szabályzat. Kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések. MSZ 172-2:1972 Érintésvédelmi szabályzat. 1000

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap

Költségvetés főösszesítő Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap TUZA Mérnökiroda 8200 Veszprém, Árpád u. 43. E-mail: mernokiroda@tuza.hu A munka leírása: 2017.04.10 GYERMAKANIMÁCIÓS és FOGLALKOZTATÓ TÉR 8251 Zánka, hrsz.: 576/3 VILLANYSZERELÉSI MUNKÁK építés engedélyes

Részletesebben

Hatályba lépő módosítások az SZ-149-v01 Szabályzat előírásaihoz képest

Hatályba lépő módosítások az SZ-149-v01 Szabályzat előírásaihoz képest Hatályba lépő módosítások az SZ-149-v01 Szabályzat előírásaihoz képest SZ-149-v01 előírása A Használatba Vevő írásbeli igénybejelentésének tartalmaznia kell: Az igénybe venni kívánt KIF és/vagy KÖF hálózatrész(ek)

Részletesebben

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása Megrendelő: Mérnök: Vállalkozó: ÉB 2018 KONZORCIUM NIF Nemzeti FŐBER Nemzetközi Vasútvillamosító Infrastruktúra Ingatlanfejlesztő és R-KORD Kft. Kft. Fejlesztő Zrt. Mérnöki Zrt. 8086 Felcsút, Fő utca 1106

Részletesebben

Belső villámvédelmi rendszer

Belső villámvédelmi rendszer Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 Villámvédelmi potenciál-kiegyenlítés Belső villámvédelmi rendszer A belső villámvédelemnek kell megakadályoznia

Részletesebben

cime

cime Budapest, 2002. február 22. Dokumentum Revizió Tervezo: azonosító cime 02-2001-000-0 01 02-2001-001-0 1 2005.10.18. 2/5 Tartalomjegyzék Tervezoi nyilatkozat...3 Elozmények...4 Muszaki leírás...4 Zónák

Részletesebben

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja Néhány információ Szakmai kérdésekről 1 Jogosultsági vizsga követelményei 266/2013 Kr. alapján Kérdés csoportok kérelmezett, vagy gyakorolt

Részletesebben

FTTX passzív építőelemek

FTTX passzív építőelemek FTTX passzív építőelemek Bevezetés Mit is takar az FTTX kifejezés? FTTB (Fibre to the Building) fényvezető szállal az épületig, FTTC (Fibre to the Curb) fényvezető szállal a járdáig, FTTCab (Fibre to the

Részletesebben

Nemzeti Digitális Fejlesztési Program

Nemzeti Digitális Fejlesztési Program Nemzeti Digitális Fejlesztési Program Jogszabályi változások az építményengedélyezés szabályozásában 2016.11.07. Szakmai Továbbképzés Tatabánya 1 Jogszabályi változások az építményengedélyezés szabályozásában

Részletesebben

FÓKUSZBAN AZ ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELEM ÉRINTÉSVÉDELEM HIBAVÉDELEM. Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens

FÓKUSZBAN AZ ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELEM ÉRINTÉSVÉDELEM HIBAVÉDELEM. Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens FÓKUSZBAN AZ ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELEM ÉRINTÉSVÉDELEM HIBAVÉDELEM Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai Intézet VET 2014.05.16. EGYENPOTENCIÁLRA-HOZÁS

Részletesebben

Tervek tartalmi és formai követelményei

Tervek tartalmi és formai követelményei Tervek tartalmi és formai követelményei Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Egyértelmű, szabályokban rögzített követelmény szükséges A tervező mérnök alkotói szabadságának

Részletesebben

405. számú ügyvezető igazgatói utasítás. Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése

405. számú ügyvezető igazgatói utasítás. Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése 405. számú ügyvezető igazgatói utasítás Kisfogyasztói csatlakozó berendezések létesítése Készítette: DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és Kereskedői kapcsolatok Osztály, Technológiai csoport 2008. Nyomtatásban

Részletesebben

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Hírközlési és Informatikai Tagozat Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Slyuch András NMHH Debreceni Hatósági Iroda 2016. szeptember 23. Tartalomjegyzék 1. Feladataink, SZIP stb.

Részletesebben

Műszaki leírás. Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapest, XXI. kerület, Petőfi tér 1

Műszaki leírás. Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapest, XXI. kerület, Petőfi tér 1 Műszaki leírás Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1212 Budapest, XXI. kerület, Petőfi tér 1 40, 04 kwp teljesítményű háztartási méretű kiserőmű Felhasználó

Részletesebben

Szakmai tételek A. 1. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt alumínium tulajdonságait és felhasználási területét!

Szakmai tételek A. 1. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt alumínium tulajdonságait és felhasználási területét! Szakmai tételek A 1. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt alumínium tulajdonságait és 2. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt réz tulajdonságait és 3. Ismertesse

Részletesebben

Villamos szakmai rendszerszemlélet II. - A földelőrendszer

Villamos szakmai rendszerszemlélet II. - A földelőrendszer Villamos szakmai rendszerszemlélet II. A földelőrendszer A villamos szakmai rendszerszemléletről szóló cikksorozat bevezető részében felsorolt rendszerelemek közül elsőként a földelőrendszert tárgyaljuk.

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

(ID): P-H1A HALOBD001

(ID): P-H1A HALOBD001 HOZZÁFÉRÉSI HÁLÓZAT ÉS SZOLGÁLTATÁS MENEDZSMENT IGAZGATÓSÁG Passzív hálózatok ágazat Passzív hálózat fejlesztési központ, Budapest 1098 Budapest, Távíró utca 3-5. B.ép. KOMPLEX TEL-COM Kft. Cím: 1113 Budapest,

Részletesebben

Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési elképzelései, az ellenőrzések tükrében,és a tervek tartalmi követelményeiről

A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési elképzelései, az ellenőrzések tükrében,és a tervek tartalmi követelményeiről A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési elképzelései, az ellenőrzések tükrében,és a tervek tartalmi követelményeiről Szomolányi Tiborné MMK HiT alelnök A tervellenőrzésekről: 1996 évi LVIII. Törvény (Kamarai

Részletesebben

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET Optikai hálózatok és kialakításuk - hány optikai hálózattípus is van - miképp csoportosítanánk - mit kell megvalósítanunk B.L.G. 2014 nov. 5. Jellemző

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 14 Villamos hálózatkezelő

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamoselosztóhálózat-szerelő,

Részletesebben

Szolgáltatások Iparvállalatok részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások Iparvállalatok részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások Iparvállalatok részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés Megújuló

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. Szigetelt szabadvezetékes hálózat építés

Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. Szigetelt szabadvezetékes hálózat építés Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft. Szigetelt szabadvezetékes hálózat építés Előzmények: Az ÉDÁSZ-nál 1975-ben felmerült a csupasz légvezetékes hálózat szigeteltre történő cseréje. 1976-ban

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei 1. TÉTEL, VILLANYSZERELŐ SZAKMAI VIZSGA 2018. 10. 04. 12:08:08 GYURE.PETER@MORAVAROSI.HU 1 Előírások 2007. évi LXXXVI. törvény a Villamos Energiáról (VET) 273/2007.

Részletesebben

Nemzeti Színház Szeged, Deák Ferenc u. 2. Műszaki leírás. 13/ pld. MGI 6722 Szeged, Lengyel u. 26. : (36) 62/

Nemzeti Színház Szeged, Deák Ferenc u. 2. Műszaki leírás. 13/ pld. MGI 6722 Szeged, Lengyel u. 26. : (36) 62/ 13/ pld. Nemzeti Színház Szeged, Deák Ferenc u. 2. Műszaki leírás Megbízó: Török Csongor Szeged Létesítmény: Nemzeti Színház, Szeged, Deák Ferenc u. 2. Tárgy: Elektromos műszaki leírás Hőtechnikai korszerűsítéshez

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamos elosztóhálózat

Részletesebben

ADATLAP Engedély iránti kérelemhez a 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet (továbbiakban R.) alapján

ADATLAP Engedély iránti kérelemhez a 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet (továbbiakban R.) alapján ADATLAP Engedély iránti kérelehez a 14/2013. (IX.25.) NMHH rendelet (továbbiakban R.) Érkezett: (Hatóság tölti ki!) Építény egnevezése: Kieelt jelentőségű beruházás: Korányrendelet száa: Kérelezett engedély

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Igénybejelentés villamos energia vételezésére

Igénybejelentés villamos energia vételezésére 1. Igénybejelentő adatai: partnerszám: szerzôdés száma: fogyasztó neve előző (születési/leánykori) neve anyja neve születési hely születési idô értesítési címe telefon/fax 2. Gazdálkodó szervezet (nem

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA I. 4. Dr.Varga Péter János 2 Antennák Antenna jellemzők izotropikus antenna: hipotetikus ideális gömbsugárzó karakterisztika: sugárzás, érzékenység irányonként más irányított vagy omni

Részletesebben

Radó-kúria felújítása Répcelak, Bartók B. u. 51. HRSZ: 300

Radó-kúria felújítása Répcelak, Bartók B. u. 51. HRSZ: 300 Répcelak, Radó-kúria felújítás VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS Radó-kúria felújítása 9653 Répcelak, Bartók B. u. 51. HRSZ: 300 Építtető: Répcelak Város Önkormányzata Tervező: Delta Electro Kft 9435 Sarród Kossuth

Részletesebben

BEÉPÍTHETŐ BELTÉRI LÁMPATESTEK R7s FOGLALATÚ HALOGÉN FÉNYFORRÁSOKHOZ. Műszaki ismertető

BEÉPÍTHETŐ BELTÉRI LÁMPATESTEK R7s FOGLALATÚ HALOGÉN FÉNYFORRÁSOKHOZ. Műszaki ismertető BEÉPÍTHETŐ BELTÉRI LÁMPATESTEK R7s FOGLALATÚ HALOGÉN FÉNYFORRÁSOKHOZ Műszaki ismertető A beltéri lámpatesteket különféle közösségi intézmények helyiségeiben (pl. irodák, kiállítótermek, oktatási és egészségügyi

Részletesebben

30 MB. Kálmán Miklós MMK HIT KAMARAI FELKÉSZÜLÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZEKTOR KÖZÖTTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉRE

30 MB. Kálmán Miklós MMK HIT KAMARAI FELKÉSZÜLÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZEKTOR KÖZÖTTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉRE 30 MB Kálmán Miklós MMK HIT KAMARAI FELKÉSZÜLÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZEKTOR 2014-2020 KÖZÖTTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉRE 2015.03.17. MMK-HIT Szakmai Nap PROJEKT LÉTREHOZÁSA MIT MIKORRA Nyomvonalas új

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Alapok - Az építményben és annak környezetében a fizikai károsodás és az élőlények érintési és

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 04

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com TERVEZÉS A GYAKORLATBAN Szomolányi Tiborné 2009 november Fejlesztés tervezés folyamata 1 Felmérési terv 3 2 Szabványok, gyártók adatai Becslések, Evolúció folyamata referenciák Üzleti terv Fejlesztéstervezés

Részletesebben

Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók

Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók Az Ilsintech kiváló minőségű, kedvező árú terepen hegeszthető optikai csatlakozói (SOC - Splice-on Connector), hosszú távon megbízható, költséghatékony megoldást

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Jánossomorja Várost érintő tevékenységéről

BESZÁMOLÓ. az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Jánossomorja Várost érintő tevékenységéről BESZÁMOLÓ az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Jánossomorja Várost érintő tevékenységéről A város területén az alábbi hálózatok karbantartási és üzemviteli munkáit látjuk el: Középfeszültségű (22

Részletesebben

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Struktúrált kábelezéssel (és optikával) kialakított hálózatok Szomolányi Tiborné 2006 november Telephelyen belül elhelyezkedő két épület és az épületeken belüli

Részletesebben

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei

A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei A hálózatra kapcsolás műszaki feltételei 1. TÉTEL, VILLANYSZERELŐ SZAKMAI VIZSGA 2018. 06. 21. 12:03:47 GYURE.PETER@MORAVAROSI.HU 1 Előírások 2007. évi LXXXVI. törvény a Villamos Energiáról (VET) 273/2007.

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

1. Melyik a helyes fogyasztásmérő-szekrény elhelyezés kisfogyasztóknál a DÉMÁSZ területén? (2 pont) Közterület. Magánterület

1. Melyik a helyes fogyasztásmérő-szekrény elhelyezés kisfogyasztóknál a DÉMÁSZ területén? (2 pont) Közterület. Magánterület 1. Melyik a helyes fogyasztásmérő-szekrény elhelyezés kisfogyasztóknál a DÉMÁSZ területén? (2 pont) a. b. c. Közterület Magánterület 2. A DÉMÁSZ területén a kerítésfalba melyek az elhelyezhető fogyasztásmérő

Részletesebben

Villamosenergia hálózatok aktuális kérdései

Villamosenergia hálózatok aktuális kérdései Villamosenergia hálózatok aktuális kérdk rdései MEE, Miskolc 2011. 1. Hálózatfejlesztés s stratégiai céljaic 1. MEH által előírt szolgáltatási minőség mutatók elérése, javítása 2. Hálózati vagyon megőrzése

Részletesebben

Tervezői segédlet. Szenzor terminál

Tervezői segédlet. Szenzor terminál Tervezői segédlet Szenzor terminál Szenzor terminál (TTW-01, TSW-01) tervezői segédlet A segédlet célja, ismertesse a szenzor terminál(ok) BiiOS rendszerben való alkalmazásának funkcionális és műszaki

Részletesebben

SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT

SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT MEE 59. Vándorgyűlés, Budapest, 2012. szeptember 6. SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT NYÍREGYHÁZA SIMAI ÚT 132/22 kv-os ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉSE 132 kv-on KÉTGYŰJTŐSÍNESRE

Részletesebben

. Munkaszám: ÓB-108/2014/NY Project ID: 1-B14-210041-TRVND-01001. Oldalszám: 1/15

. Munkaszám: ÓB-108/2014/NY Project ID: 1-B14-210041-TRVND-01001. Oldalszám: 1/15 Tartalomjegyzék Bp. III., Pünkösdfürdő utcai csomópont átépítés Magyar Telekom tulajdonú hálózat kiváltása Magyar Telekom Nyrt tulajdonú nyilvános hálózatok KIVITELI TERV Tartalomjegyzék... 1 Tervezői

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 33 522 04 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 33 522 04 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modulok: Modulon

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. február 15-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. február 15-i ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-127/2012. ELŐTERJESZTÉS A Gazdasági Bizottság 2012. február 15-i ülésére Tárgy: Bp. IX. ker. Üllői út 147. sz. alatti áruház energia

Részletesebben

VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS. Nyírmártonfalva Iskola tér 2. hrsz: 238/1. Óvoda bővítése építési engedélyezési tervdokumentációjához.

VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS. Nyírmártonfalva Iskola tér 2. hrsz: 238/1. Óvoda bővítése építési engedélyezési tervdokumentációjához. VILLAMOS MŰSZAKI LEÍRÁS Nyírmártonfalva Iskola tér 2. hrsz: 238/1. Óvoda bővítése építési engedélyezési tervdokumentációjához. 1. Általános előírások: -Az óvoda épület hagyományos szerkezetű, téglaépület,

Részletesebben

Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés

Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés 1.1 Igénybejelentő (szerződő) adatai: partnerszám: szerzôdés száma: rendszerhasználó/fogyasztó neve előző (születési/leánykori) neve anyja neve személyi azonosító okirat (szem.ig útlevél*) száma születési

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M10. számú melléklet Az idegen ingatlanok tulajdon- és használati jogának korlátozása Elosztói üzletszabályzat M10.

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. A Rezsióradíjak mértékét (felhasználását) az egyes munkáknál az alábbi elfogadott normatívák szerint vizsgáljuk:

MŰSZAKI LEÍRÁS. A Rezsióradíjak mértékét (felhasználását) az egyes munkáknál az alábbi elfogadott normatívák szerint vizsgáljuk: MŰSZAKI LEÍRÁS T-233/14. számú, indításra előkészített közbeszerzési eljárás: Felsővezeték oszlopok, illetve tartozékainak, csatlakozó eszközeinek javítása, cseréje A Rezsióradíjak mértékét (felhasználását)

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28), a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított), a 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017 (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított szakmai és

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT. 24 tantermes Általános Iskola Budaörs, Hársfa utca 4080/10 Hrsz. INFORMATIKAI HÁLÓZAT

ÁRAJÁNLAT. 24 tantermes Általános Iskola Budaörs, Hársfa utca 4080/10 Hrsz. INFORMATIKAI HÁLÓZAT ÁRAJÁNLAT 24 tantermes Általános Iskola 2040. Budaörs, Hársfa utca 4080/10 Hrsz. INFORMATIKAI HÁLÓZAT A vetésben szereplõ tételek ill. megadott gyártmányok csak mûszaki színvonalat és minimum követelményt

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

Változások a gázelosztás biztonsági követelményeiben

Változások a gázelosztás biztonsági követelményeiben Változások a gázelosztás biztonsági követelményeiben Kerekes Ferenc Gázelosztó Szakági Műszaki Bizottság elnöke Az előadás szól a 1. A biztonsági szabályzat szükségességéről 2. A 80/2005. (X. 11.) GKM

Részletesebben

Hálózatokat alkotunk. Megtaláljuk tehetséged: Tesztek Neked!

Hálózatokat alkotunk. Megtaláljuk tehetséged: Tesztek Neked! Hálózatokat alkotunk Megtaláljuk tehetséged: Tesztek Neked! Europort Kft. Az Europort Kft. legfontosabb tevékenysége a gyenge- és erősáramú hálózatok tervezése, kivitelezése. Olyan komplex tervezési feladatokat

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M6. számú melléklet Kisfeszültségű felhasználási helyek mérőhely létesítésének műszaki feltételei Elosztói üzletszabályzat

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC 7/45 HWTM fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött

Részletesebben

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat 38/2007. (XII. 21.) rendelettel módosított 32/2004. (IX. 27.) rendelete a Budapest, XVI. kerület Biztató út - Árpádföldi sor - HÉV vonal - (117579) hrsz. közterület

Részletesebben

Távhővezetékek kialakítása, elhelyezése

Távhővezetékek kialakítása, elhelyezése Hőszállítás c. tárgy (BMEGEÉPAGE2) Távhővezetékek kialakítása, elhelyezése Tartalom A távhővezetékek elhelyezése térszint felett és alatt Közmű jellegű berendezés Elhelyezés más közművek között Az elhelyezés

Részletesebben

Parkok, közterületek öntözésének gyakorlata MIRE FIGYELJÜNK AZ ÖNTÖZŐRENDSZER ELEKTROMOS KIALAKÍTÁSÁNÁL?

Parkok, közterületek öntözésének gyakorlata MIRE FIGYELJÜNK AZ ÖNTÖZŐRENDSZER ELEKTROMOS KIALAKÍTÁSÁNÁL? Parkok, közterületek öntözésének gyakorlata Elektromossággal kapcsolatos kérdések az Dobovics Miklós MIRE FIGYELJÜNK AZ ÖNTÖZŐRENDSZER ELEKTROMOS KIALAKÍTÁSÁNÁL? ALAPFOGALMAK KÁBELEK ÉS BEKÖTÉSEK MÉRÉSEK

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS

Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK Pocsaj nagyközség közvilágítás korszerűsítés Műszaki leírás - Külzetlap - Műszaki leírás - Korszerűsítéssel érintett terület

Részletesebben

Sándorfi György ev. Msz: 14/2017 Zalaegerszeg, Ady E. u. 28. MŰSZAKI LEÍRÁS

Sándorfi György ev. Msz: 14/2017 Zalaegerszeg, Ady E. u. 28. MŰSZAKI LEÍRÁS MŰSZAKI LEÍRÁS Szombathely, Kőszegi u. 32-42. ingatlanok mögötti 6203 hrsz. alatti belső tömbben parkolók kialakításának tervezési munkái. Parkoló világítás létesítése, 0,4kV-os csatlakozási pont kiépítése

Részletesebben

RITTER Dániel. telefonszám:

RITTER Dániel. telefonszám: RITTER Dániel telefonszám: 06704266456 email: info@mies.hu MŰSZAKI LEÍRÁS AZ ENVIRO-MASTER KÖRNYEZETMÉRNÖKI ÉS TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ BT. SZÁMÁRA A KEREPES, KÜLTERÜLETÉN LÉTESÍTENDŐ CSARNOK ÉS MŰHELY

Részletesebben

19/1998. (X. 13.) RENDELETE

19/1998. (X. 13.) RENDELETE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 19/1998. (X. 13.) RENDELETE a Bökényföldi út - nagynyomású gázvezeték védősávja - Cinkotai út és a 103867 hrsz-ú ipari út által határolt terület szabályozási

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2018. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció A műszaki ellenőr az építtető

Részletesebben

Primus Line technológia

Primus Line technológia Primus Line technológia Alkalmazási terület A Primus Line technológia új eljárás a nyomás alatti közművezetékek kitakarás nélküli felújításához. Előnyösen alkalmazható minden nyomás alatti vezeték-rekonstrukciónál

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő Villanyszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM

JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Oldal: 1 / 14 Típusazonosító: Megnevezés: JZD-(LiE1)-D(1-3)F-K-LF/FKvM Kültéri tipizált fogyasztásmérő szekrény Műszaki adatlap Műszaki leírás Telepítési utasítás Dokumentáció melléklet Változatszám: JZ

Részletesebben

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

BEÉPÍTHETŐ BELTÉRI LÁMPATESTEK MR11, MR16 és MR230 JELŰ PARABOLATÜKRÖS HALOGÉN FÉNYFORRÁSOKHOZ ÉS TARTOZÉKAIK. Műszaki ismertető

BEÉPÍTHETŐ BELTÉRI LÁMPATESTEK MR11, MR16 és MR230 JELŰ PARABOLATÜKRÖS HALOGÉN FÉNYFORRÁSOKHOZ ÉS TARTOZÉKAIK. Műszaki ismertető BEÉPÍTHETŐ BELTÉRI LÁMPATESTEK MR11, MR16 és MR230 JELŰ PARABOLATÜKRÖS HALOGÉN FÉNYFORRÁSOKHOZ ÉS TARTOZÉKAIK Műszaki ismertető A beltéri lámpatestek különféle beépítési lehetőségekre (bútorok, álmennyezetek,

Részletesebben