A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési elképzelései, az ellenőrzések tükrében,és a tervek tartalmi követelményeiről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési elképzelései, az ellenőrzések tükrében,és a tervek tartalmi követelményeiről"

Átírás

1 A Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési elképzelései, az ellenőrzések tükrében,és a tervek tartalmi követelményeiről Szomolányi Tiborné MMK HiT alelnök

2 A tervellenőrzésekről: 1996 évi LVIII. Törvény (Kamarai törvény )alapján Az országos kamarák országos feladat- és hatáskörrel rendelkező köztestületek. Az országos kamarák a mérnöki, illetve építészeti tevékenység jogszerűségének biztosítása és szakmai színvonalának emelése érdekében - közreműködnek a mérnöki és építészeti tevékenység minőségellenőrzési rendszerének kialakításában, és elősegítik annak alkalmazását, (Szakmafelügyelet) - kidolgozzák tájékoztatásul a mérnöki és építészeti tevékenységek ajánlott díjszabását a hozzá tartozó szolgáltatások tartalmi követelményeivel együtt,.

3 Az MMK alapszabálya szerint A kamara célja és feladata a mérnökök szakmai érdekképviselete, érdekérvényesítése és érdekvédelme, a társadalom számára pedig a jó minőségű mérnöki szolgáltatások biztosítása. - ügyel arra, hogy a mérnöki munkában érvényesüljenek a szakmai, etikai, gazdasági, környezetvédelmi és kulturális követelmények - a fogyasztóvédelem biztosítása érdekében őrködik a szakmaiság érvényesülésén. - a nyilvántartott vállalkozásokat minősítheti, a szakmai minősítés részletes szabályait külön szabályzatban állapítja meg.

4 A Tagozat ellenőrzési tevékenysége az NMHH-val együttműködve A kiviteli tervek ellenőrzése az alábbi fő szempontok szerint történik: - egy részt a kiviteli tervdokumentáció tartalmi előírásainak értelemszerű betartását, az elektronikus hírközlési építmények sajátosságai figyelembevételével [a 191/2009-es kormány rendeletben foglaltak (1. d.); 9. ; 22-23, 1. sz. melléklet) és annak alapján az MMK HiT által készített tartalmi követelményeknek való megfelelést), és a tervdokumentáció, tartalmának az Étv. 33. (1) bekezdés a) pontjának aa) alpontja és b) pontja szerinti az építés minőségének, a szakszerű kivitelezés biztosításának, valamint a 31. (2) bekezdése szerinti és az egyéb jogszabályokban meghatározott követelményeknek - való megfelelést - másrészt a 29/1999. (X.6.) KHVM r. a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről, 18. (5) bekezdésnek való megfelelést vizsgálja

5 Tapasztalatok: 2012 szeptembertől a mai napig 80 db terv bekért + a helyszíni ellenőrzéseken. (Kiviteli tervek eng. és bej.) 2008-tól ellenőrzünk, - tapasztalás - szakmafelügyelet A tervek kiválasztása: - szúrópróba - jelzésre - ismételt. Formaiság, tartalmiság - tervdokumentációra Műszaki tartalom megvalósíthatóság, - műszaki megfelelőség, - biztonságosság

6 Formaiság Tartalmiság A formai előírás kevés eltéréssel betartásra került, A tervdokumentációk tartalma (mit kell tartalmaznia), több esetben hiányos, főként tervrajzok, egyeztetések, tervjóváhagyók, vagy költségvetés, illetve a megvalósulási dokumentációból mérési jegyzőkönyvek, átadás átvételi jegyzőkönyv, és a fenntartó nyilatkozata a megfelelőségről. Adminisztratív hiányosságok: nem szerepel a címlapon a megrendelő, a tervező elérhetősége, az elkészített dokumentációk példányszáma, stb. Hiba, szabálytalanság, az aláírók jogosulatlan címmel szerepelnek (pl. vezető tervező, tervellenőr, jogosulatlan tervező.) Esetenként nincs aláírás.

7 Műszaki tartalom: Tervfeladat, alapadatok? Hiányos tervezői nyilatkozat, Műszaki leírás: szűkszavú, nem mond semmit,(pl. a tervezett hálózat építési utasításai a rajokon vannak ) - nem lehet a szöveget beazonosítani a tervrajzon, - nincs tagolva, hiányoznak a hatóságok, közművek által a hozzájárulásukban szerepeltetett kikötések, - olyan utasításokat is tartalmaz, ami nem tartozik a tervhez, viszont hiányzik, ami kell. Hiányoznak számítások, ill. megfelelőség bizonyítása

8 Földalatti építések esetén nincs megadva, illetve hiányos az építési technológia (pl. útátfúrás) vagy közutakon, nincs forgalomtechnikai fejezet. Közös oszlopsoros, vagy meglévő oszlopon létesítés: hiányzik az oszlopok állapotára vonatkozó információk, (számítások, vagy kapott adatok) Védelmi fejezetek általánosságok, sokszor az optika hiányzik Tervrajzok: Átnézeti rajz, nem mutat semmit. (méterarány, hiányos felíratok) Nyomvonali rajzok: nincs méretezve, túlzsúfolt, hiányos (utak, jelmagyarázat, megszakítók, tartószerkezetek azonosítói, közművek kikötései, stb.) Keresztezések megoldásai problémás, metszetek hiánya, helytelen ábrázolások.

9 Kapcsolódó továbbképzések 2013 (tervezett) Tagozati, szakcsoporti szervezésben Szakmai napok: (volt: debreceni szcs, szegedi szcs, Törvényi változások: tagozati kötelező + szakmai napokon, Hálózattervezés aktuális kérdései, (lehet felkészítő) - Általános tervezési kérdések, - Közös oszlopsoros hálózatok tervezése, - Tervdokumentációk tartalmi követelményei (új Hálózat építési kérdések, - Keresztezések, (utak, sínek, medrek, vízfolyások, stb.) átfúrással.) Lehetséges fúrás technikák, eszközök. - Építési technológiákkal kapcsolatos információk Hálózatvédelem

10 Műszaki Ellenőrök, Felelős Műszaki Vezetők felkészítő tanfolyama. /Nonprofit/ Mesteriskola (jövőre indul, 2 félév, 1. építés és szerelés technológiák, 2. tervezések) Nem a tervezéshez kapcsolódó rendezvények GSM-R Magyarországi bevezetése (NISZ) júni. 26. MMK Korszerű Projekt menedzsment alkalmazása a mérnöki munkában. Beruházás lebonyolítói felkészítés?

11 Tervek tartalmi követelményei Két cél teljesítése: 1./ A 191/2009 Kr. alapján a kivitelezési dokumentáció követelményei: A kivitelezési dokumentáció minden munkarészét olyan léptékben és kidolgozottsági szinten kell elkészíteni, amilyen mértékben az a megértéséhez, a kivitelezéshez, az építési-szerelési munka szakszerű elvégzéséhez, és az építőipari kivitelezés ellenőrzéséhez szükséges. A kivitelezési dokumentáció tartalmi követelménye tekintetében figyelembe kell venni a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vonatkozó, szakmai követelményeket megállapító szabályzatait.

12 2./ Kamarai törvény szerint: a mérnöki tevékenységek ajánlott díjszabásának összeállításához, ki kell dolgozni a hozzá tartozó szolgáltatások, azaz a különböző tervek, tartalmi követelményeit. A megváltozott törvények, rendeletek, követelmények és új szakmai műszaki megoldások figyelembe vételével kidolgozásra kerültek: Kiviteli tervdokumentációk tartalmi követelményei elektronikus hírközlési és informatikai alkalmazások vezetékes hálózataihoz. Megvalósulási tervdokumentáció tartalmi követelménye.

13 Kiviteli tervdokumentációk tartalmi követelményei elektronikus hírközlési és informatikai alkalmazások nyomvonalas vezetéknélküli megoldásaihoz. Épületen, építményen, intézményen, belüli infokommunikációs hálózatok terveinek tartalmi, formai követelményei. Elektronikus Hírközlési szakági tervfejezet tartalma Településszerkezeti tervhez. Elektronikus Hírközlési és informatikai fejlesztések tanulmányterveinek tartalma. Néhány rövid definíció : Megvalósíthatósági tanulmány, Fedvényterv, Felmérési terv, Pályázati terv, Eng. Terv.

14 A szakági kiviteli terv Az Étv és az EHT alapján meghatározott követelmények kielégítését figyelembe véve, a tervezett elektronikus hírközlési (infokommunikációs) építmény megvalósításához szükséges és elégséges minden közvetlen információt, utasítást tartalmazva, mutatja be az építmény létesítését, minden munkarészre kiterjedően az építők, szerelők, gyártók, üzemeltető(k) számára, kellő részletességgel. Ezen felül meghatározza az építmény részévé váló összes anyag, szerkezet, termék, berendezés, stb. helyzetét, méretét, minőségét, mérettűrését. Tanúsítja az összes vonatkozó előírásban, valamint a hatósági engedélyekben, a közmű hozzájárulásokban, és esetenként az ajánlatkérési műszaki dokumentációban részletezett fizikai és virtuális követelmények teljesítését. Az eltérő tervezési célkitűzésekhez eltérő részletezettségű tervek felelnek meg, melyek kidolgozása különböző.

15 A megvalósulási tervdokumentáció Az építmény tényleges megvalósulásának megfelelő módosítást is tartalmazó tervdokumentáció. Lényege, hogy rögzítse azt az információt, amit a tervező adott az építmény megvalósításához kiviteli terv illetve annak módosításai és azokat az építési tűréseknél nagyobb eltéréseket, amelyekkel az építmény megvalósult. Ennek megfelelően az eredeti megvalósulási tervet a törzspéldányt - a kivitelezőnek kell összeállítani, saját felmérései alapján, a tényleges kivitelezés alapjául szolgáló (a kivitelezés közben esetleg módosított) kiviteli tervdokumentáció dokumentumain eltérő (általában, hagyományosan) piros színnel átvezetve a változásokat. A rajzon mindig a kivitelező felelős műszaki vezetője javítja azokat a részeket, amelyek változtak. A megvalósulási tervet a felelős műszaki vezető a következő szöveg rájegyzésével - Megvalósulási terv! A valóságnak megfelel. -, dátum, aláírás hitelesíti. Aláírni mindig a felelős műszaki vezetőnek kell.

16 Ez esetben a Megvalósulási dokumentáció tartalma: Műszaki átadás - átvételi jegyzőkönyv Mindazon közreműködők hozzájáruló nyilatkozata, akik az építési engedélyben szerepelnek, és a hálózat fenntartójának nyilatkozata. Esetleg Szakhatóságok bevonása. Megvalósulási terv (rajzok) és a pontosan kigyűjtött felhasznált anyagok (leltárváltozási ív). Felelős műszaki vezető nyilatkozata (A kivitelező nyilatkozat nem kell.)

17 Amennyiben a tervezőtől kérnek megvalósulási tervet, akkor szintén az eltérő színnel javított tervdokumentáció felhasználásával készül, a törzspéldánynak megfelelően, annak tartalmát tekintve annak hű másolataként, az esetleges tervet módosító naplóbeli tervezői intézkedések rávezetésével a dokumentumokra. Ebben a tervben mindig pontosan kell méret hűen meghatározni a nyomvonal elhelyezkedését (felhasználva a geodéziai bemérés eredményeit), és a nyomvonalon telepített eszközöket, berendezéseket, a pontos hossz értékek feltüntetése mellett. Ilyen esetben meg kell adni szövegesen a megvalósított építés szerelés technológiai megoldását és csatolni kell az átadás-átvételi jegyzőkönyveket. Itt nincs szükség a védelmi fejezetekre, de a költségvetés és anyagjegyzékre igen.

18 Abban az esetben, amikor nem készült engedély terv, csak vázlat alapján történt a kivitelezés, a fennmaradási engedélyhez el kell készíteni a Megvalósulási terv- dokumentációt. Általában a Beruházó egy tervezőt kér fel erre a feladatra. Hatóságnak benyújtandó dokumentációnak tartalmaznia kell a Megvalósulási tervet, névvel, számmal, dátummal és a tervező minden adatával együtt. Műszaki részében az előző szakaszban leírtaknak szerepelni kell, ha nem áll rendelkezésre, fel kell mérni a létesített nyomvonalat.

19 Az ilyen esetekben a megvalósulási dokumentum tartalma: közmű hozzájárulások, megvalósulási terv, felelős műszaki vezető nyilatkozata, átadás átvételi jegyzőkönyvek, A hálózat fenntartójának nyilatkozata a megfelelőségről. Továbbá, be kell kérni nyilatkozatot a védelmet igénylő szakaszok által lefedett területekről, (pl. erősáram, stb.) annak betartásáról.

20 Köszönöm a figyelmet!

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen

HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja. Néhány információ. Szakmai kérdésekről. Szomolányi Tiborné Debrecen HB M Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai szakcsoport napja Néhány információ Szakmai kérdésekről 1 Jogosultsági vizsga követelményei 266/2013 Kr. alapján Kérdés csoportok kérelmezett, vagy gyakorolt

Részletesebben

Tervtartalmi követelményekről a Tervellenőrzések tapasztalatai alapján

Tervtartalmi követelményekről a Tervellenőrzések tapasztalatai alapján MMK HiT Tervtartalmi követelményekről a Tervellenőrzések tapasztalatai alapján Kerekasztal megbeszélés 2016. 13.31 NMHH A tervellenőrzések elindítása és célja Panaszok - kivitelezők, (gyártók) panaszai

Részletesebben

Tervek tartalmi és formai követelményei

Tervek tartalmi és formai követelményei Tervek tartalmi és formai követelményei Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Egyértelmű, szabályokban rögzített követelmény szükséges A tervező mérnök alkotói szabadságának

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat évi feladatai. Rácz József. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat évi feladatai. Rácz József. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program Digitális Nemzeti Fejlesztési Program MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat 2016. évi feladatai Rácz József 2016.02.05. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program 2016. feladatai 1 Digitális Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat

MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat Szakmai Program és a Szupergyors Internet kamarai feladatai Rácz József 2016.09.23. Szakmai Program és a SZIP 1 Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja által szervezett szakcsoport nap

Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja által szervezett szakcsoport nap Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja által szervezett szakcsoport nap E-közmű, Hír-Közmű, Tervfelülvizsgálat, tervminősítés jogosultsági követelményei Mérnök-igazolvány

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő. VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés

Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő. VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Engedélyezési dokumentációk összeállítása Kiviteli tervezés Tűzjelző és tűzvédelmi

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

(megjegyzés: a d) pont értelmében az egyes tervellenőri szakterületeknek megfelelő kérdések kerülnek alkalmazásra)

(megjegyzés: a d) pont értelmében az egyes tervellenőri szakterületeknek megfelelő kérdések kerülnek alkalmazásra) 2. A vizsgázó tervellenőr ismerje: a) a tervellenőri jogosultság feltételrendszerét, b) a tervellenőr feladatát, a tevékenység ellátásának összeférhetetlenségi szabályait, c) az etikai-fegyelmi szabályokat,

Részletesebben

(ID): P-H1A HALOBD001

(ID): P-H1A HALOBD001 HOZZÁFÉRÉSI HÁLÓZAT ÉS SZOLGÁLTATÁS MENEDZSMENT IGAZGATÓSÁG Passzív hálózatok ágazat Passzív hálózat fejlesztési központ, Budapest 1098 Budapest, Távíró utca 3-5. B.ép. KOMPLEX TEL-COM Kft. Cím: 1113 Budapest,

Részletesebben

Békés Megyei Mérnöki Kamara

Békés Megyei Mérnöki Kamara Békés Megyei Mérnöki Kamara Buzás Zoltán elnök 2016. június 8-10. OREMBIK '16 Országos Emelőgépes konferencia 1 A Békés Megyei Mérnöki Kamara szakmai köztestület, melyet 20 éve (1996. decemberében) 250

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat

Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat 2014. május 21. 1 A VILLAMOS TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI 2 Kamarai szabályzatok 2014. május 21. Kamarai szabályzatok 3 www.mmk.hu 2014.

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat küldetése

Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat küldetése Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai küldetése Küldetésünknek tekintjük a jogosultsággal rendelkező mérnökeink szakmai színvonalának növelését, a Magyar Mérnöki Kamara és a tagság közötti gyors

Részletesebben

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető

Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető Projektek minőségbiztosítása: Hogyan előzhetők meg / fedezhetők fel időben a garanciális problémák? Nyiri Szabolcs Szakértői Iroda vezető 2013.11.13. Tartalomjegyzék: Kivitelezési hibák, projekt végrehajtási

Részletesebben

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. ELŐADÁS VÁZLAT I. rész:

Részletesebben

KAMARAI SZABÁLYOZÁS ÉMTSZR LÉNYEGE ÉMTSZR CÉLJA ÉMTSZR ELEMEI ÉMTSZR FÁZISAI SZEREPKÖRÖK DÍJSZÁMÍTÁS

KAMARAI SZABÁLYOZÁS ÉMTSZR LÉNYEGE ÉMTSZR CÉLJA ÉMTSZR ELEMEI ÉMTSZR FÁZISAI SZEREPKÖRÖK DÍJSZÁMÍTÁS KAMARAI SZABÁLYOZÁS ÉMTSZR LÉNYEGE ÉMTSZR CÉLJA ÉMTSZR ELEMEI ÉMTSZR FÁZISAI SZEREPKÖRÖK DÍJSZÁMÍTÁS Kamarai Törvény 1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai

Részletesebben

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Takács Zsuzsanna, titkár KEM Mérnöki és Építész Kamara Tatabánya, 2011. október 19. Akiben zűrzavar van, az zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ÉPÍTÉSI TAGOZAT TERÜLET-ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. 2 TARTALOMJEGYZÉK MAGYARÁZAT 1. A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY 2. A

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB Átadás-átvétel és a projekt zárása KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018. 02. 22. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 Átadás

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

LURDY Ház. Minősítések és ami mögöttük van II. rész Füstbe ment tervek kié a felelősség? szeptember 20., csütörtök 9:00

LURDY Ház. Minősítések és ami mögöttük van II. rész Füstbe ment tervek kié a felelősség? szeptember 20., csütörtök 9:00 TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és MMK Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja Műszaki ellenőröknek, felelős műszaki vezetőknek, tervezőknek, kivitelezőknek Minősítések és ami mögöttük van II. rész Füstbe

Részletesebben

Hő- és füst elleni védelem hatósági tapasztalatok

Hő- és füst elleni védelem hatósági tapasztalatok Hő- és füst elleni védelem hatósági tapasztalatok V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Lakitelek, 2016. szeptember 14-15. Gyapjas János tű. ezredes Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes BKMMK Tűzvédelmi

Részletesebben

Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március

Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március Szabványos játszószerek halmaza = játszótér??? Játszótér = a zöldfelület játszószerekkel

Részletesebben

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN AZ M0 KÖRGYŰRŰ ÉSZAKI SZAKASZÁNAK LEBONYOLÍTÓI M0 Beruházási Főmérnökség 2007. október ELŐKÉSZÍTÉS IDŐSZAKA: Általában tendertervek, jelen esetben

Részletesebben

Az EHA társfinanszírozásában megvalósuló HOP 2. támogatási tengelye szerinti beruházási támogatások eddigi tapasztalatai és jövőbeli kilátásai

Az EHA társfinanszírozásában megvalósuló HOP 2. támogatási tengelye szerinti beruházási támogatások eddigi tapasztalatai és jövőbeli kilátásai Az EHA társfinanszírozásában megvalósuló HOP 2. támogatási tengelye szerinti beruházási támogatások eddigi tapasztalatai és jövőbeli kilátásai MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága Feldolgozóipari

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ALSÓREGMEC KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK M-1 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI, ÉS ADATKÉRÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

ALSÓREGMEC KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK M-1 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI, ÉS ADATKÉRÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ 1. CÍMLAP ALSÓREGMEC KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK M-1 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI, ÉS ADATKÉRÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Megrendelő: ALSÓREGMEC ÖNKORMÁNYZATA Alsóregmec

Részletesebben

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei

Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Hírközlési és Informatikai Tagozat Hírközlési hálózatok engedélyezésének legújabb feltételei Slyuch András NMHH Debreceni Hatósági Iroda 2016. szeptember 23. Tartalomjegyzék 1. Feladataink, SZIP stb.

Részletesebben

B E S ZÁ M OLÓ. a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Mérnöki Kamara évi tevékenységről

B E S ZÁ M OLÓ. a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Mérnöki Kamara évi tevékenységről B E S ZÁ M OLÓ a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Mérnöki Kamara 2015. évi tevékenységről Elnökség, titkárság tevékenysége Az Elnökség az alapszabálynak, a kamarai törvénynek és vonatkozó jogszabályi előírásoknak

Részletesebben

AZ MMK TERVDOKUMENTÁCIÓ HONOSÍTÁSI SZABÁLYZATA

AZ MMK TERVDOKUMENTÁCIÓ HONOSÍTÁSI SZABÁLYZATA AZ MMK TERVDOKUMENTÁCIÓ HONOSÍTÁSI SZABÁLYZATA Elfogadta a Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése 2003. május 10-én a 6/2003. (V. 10.) sz. MMK Küldöttgyűlési határozat Preambulum A tervező és szakértő mérnökök,

Részletesebben

MMK Küldöttgyűlési határozatok

MMK Küldöttgyűlési határozatok MMK Küldöttgyűlési határozatok 2016 2016. május 21. 1/2016. (V.21.) MMK Küldöttgyűlési határozat A Magyar Mérnöki Kamara 2016. május 21-i Küldöttgyűlése határozatképes. A szavazati joggal rendelkező 284

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE

AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE A bejelentési adatszolgáltatást nyomtatott betűkkel, olvashatóan kérjük kitölteni. AZ ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGEK MEGKEZDÉSÉNEK ELŐZETES BEJELENTÉSE Az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlattarv beadás előtt meg

Részletesebben

A EHA kérelmek benyújtási és helyszíni ellenőrzési tapasztalatai, az új kiírás sajátosságai

A EHA kérelmek benyújtási és helyszíni ellenőrzési tapasztalatai, az új kiírás sajátosságai A EHA kérelmek benyújtási és helyszíni ellenőrzési tapasztalatai, az új kiírás sajátosságai Vanyúrné Szanyi Judit beruházási rendszerfelelős MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága Feldolgozóipari

Részletesebben

A kivitelezési dokumentáció elektronizálása és az e-építési napló

A kivitelezési dokumentáció elektronizálása és az e-építési napló ÉTDR, e-napló, e-ügyintézés Új alapokon az építésügy A kivitelezési dokumentáció elektronizálása és az e-építési napló Dr. Hegedűs Annamária 2013. Március 8. Az előadás témái Az Országos Építésügyi Nyilvántartás

Részletesebben

HÍR-KÖZMŰ PROJEKT. HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport évi szakmai nap. Debrecen,

HÍR-KÖZMŰ PROJEKT. HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport évi szakmai nap. Debrecen, HÍR-KÖZMŰ PROJEKT HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport 2019. évi szakmai nap Debrecen, 2019.02.08. Indokoltság Miért van szükség a nyilvántartásra? Az NMHH jelenleg is számos nyilvántartást vezet,

Részletesebben

cime

cime Budapest, 2002. február 22. Dokumentum Revizió Tervezo: azonosító cime 02-2001-000-0 01 02-2001-001-0 1 2005.10.18. 2/5 Tartalomjegyzék Tervezoi nyilatkozat...3 Elozmények...4 Muszaki leírás...4 Zónák

Részletesebben

SPRINKLER TERVEZÉS, SZABVÁNYOK, BEÉPÍTÉS, KARBANTARTÁS, HATÓSÁGI FELADATOK

SPRINKLER TERVEZÉS, SZABVÁNYOK, BEÉPÍTÉS, KARBANTARTÁS, HATÓSÁGI FELADATOK MINIMAX Hungária Kft Előadó: Csízi Béla Minimax 2014 1. Tervezés és kivitelezés harmonizált szabvány alapján 2. Tervezés és kivitelezés nem harmonizált szabvány alapján 3. Beépíthető anyagok minősítése

Részletesebben

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM 218. A villámvédelmi berendezés norma szerinti, ha tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata, karbantartása

Részletesebben

LURDY Ház. Minősítések és ami mögöttük van A papír nem minden! Tévedések és tévhitek, amire a figyelem nem szokott kiterjedni

LURDY Ház. Minősítések és ami mögöttük van A papír nem minden! Tévedések és tévhitek, amire a figyelem nem szokott kiterjedni TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és MMK Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja Tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek, társasházkezelőknek, beruházóknak Minősítések és ami mögöttük van A papír nem

Részletesebben

Az infrastruktúra minősége: kinek a felelőssége?

Az infrastruktúra minősége: kinek a felelőssége? Az infrastruktúra minősége: kinek a felelőssége? dr. Kovács Oszkár BPMK elnökségi tag MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat elnökségi tag okovacs@interware.hu TARTALOM! Háttér! A szereplők érdekei! Következtetések!

Részletesebben

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól.

Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az építészeti-műszaki tervezési jogosultság részletes szabályairól. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (2) bekezdés c) pontjában, valamint a földmérési

Részletesebben

Az építési napló története. Az építési napló története. Építési napló (az elektronikusan vezetett és az e-napló) Mikor kell naplót írni?

Az építési napló története. Az építési napló története. Építési napló (az elektronikusan vezetett és az e-napló) Mikor kell naplót írni? Építési napló (az elektronikusan vezetett és az ) Az építési napló története Már a XIX. századból találhatók máig megőrzött építési naplók (akkori nevükön munkanaplók). Egy kiállított példánnyal lehet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a kivitelezői teljességi nyilatkozatról

TÁJÉKOZTATÓ. a kivitelezői teljességi nyilatkozatról TÁJÉKOZTATÓ a kivitelezői teljességi nyilatkozatról A beruházás befejezését követően az alábbi nyilatkozatot kell benyújtani az Útmutató 13.1. pontja értelmében az elszámoláshoz szükséges egyéb dokumentumok

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között Megyeház utca 5 sz. között 1./8 A L Á Í R Ó L A P Megyeház utca 5 sz. között Tóth Gábor tervező... 2./8 TARTALOMJEGYZÉK Megyeház utca 5 sz. között I. Iratok Címlap 1/8 Aláírólap 2/8 Tartalomjegyzék 3/8

Részletesebben

Felkészülés a kivitelezésre

Felkészülés a kivitelezésre Budapest, 2015. március 26. Tóth Balázs okleveles építészmérnök Értékesítési Csoport vezető ÉMI Nonprofit Kft. Az építés titka Tóth Balázs 2 Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat 2011. szeptember 17. Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Jelenlegi helyzet TECHNOLÓGIA GIS alapú nyilvántartási rendszerek nyílt forráskódú szoftverek széleskörű

Részletesebben

Tűzvédelmi tervezői tevékenység

Tűzvédelmi tervezői tevékenység Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia 2012. február 16. Tűzvédelmi tervezői tevékenység Mi a tűzvédelmi tervezés? Ki lehet tűzvédelmi tervező? Hol szükséges tűzvédelmi tervet készíteni? Mi a tűzvédelmi

Részletesebben

Vizsgadíjak, Igazgatási szolgáltatási díjak jogosultságok szerinti bontásban

Vizsgadíjak, Igazgatási szolgáltatási díjak jogosultságok szerinti bontásban Vizsgadíjak, Igazgatási szolgáltatási díjak jogosultságok szerinti bontásban Igazgatási szolgáltatási díjak jogszabály jogszabályhely megnevezés díj építészeti-műszaki tervezői jogosultság (kamarai tagsághoz

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

Magyar joganyagok - 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - a beépített tűzjelző, illetve 2. oldal d) a berendezés további üzemeltetését a védett építmé

Magyar joganyagok - 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - a beépített tűzjelző, illetve 2. oldal d) a berendezés további üzemeltetését a védett építmé Magyar joganyagok - 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - a beépített tűzjelző, illetve 1. oldal 491/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat

Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozat Küldetésünknek tekintjük a jogosultsággal rendelkező mérnökeink szakmai színvonalának növelését, a Magyar Mérnöki Kamara és a tagság közötti gyors

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos műszaki ellenőrzési szolgáltatásról Tisztelt Megrendelőnk! Köszönettel vettük a felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárda-berendezésekre

Részletesebben

A Mérnöki Kamarára háruló feladatok

A Mérnöki Kamarára háruló feladatok BUDAPESTI ÉS PEST MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA -------------------------------------------------------------------------------------- Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja

Részletesebben

A kiviteli terv tűzvédelmi munkarésze. VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Decsi György tűzvédelmi tervező, Fireeng Kft

A kiviteli terv tűzvédelmi munkarésze. VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Decsi György tűzvédelmi tervező, Fireeng Kft A kiviteli terv tűzvédelmi munkarésze VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Decsi György tűzvédelmi tervező, Fireeng Kft. 2018.09.04. a tűzvédelmi TERV Majd elküldöm a kész tervet, kéne egy műleírás,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000

0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 2201_09_DU_01 2017_FN-01 Psz mérés Y X Z pont jelleg DT R (m) DT M (m) R hibahatár M hibahatár Y közép X közép Z közép 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1/1 2201_09_DU_01_C_2018_FN-02 MŰSZKI LEÍRÁS emérő

Részletesebben

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2016. szeptember 14. Szabó Mónika Halas Tűzvédelem Kft. Karbantartási munkavégzés feltételei Tűzvédelmi

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatályos: 2017.01.01-155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza Ügytípus Elvi építési, építési, bontási, használatbavételi, rendeltetésváltozási, fennmaradási engedélyezési, továbbá az azokkal összefüggésben keletkezett ellenõrzési és kötelezési ügyek Az ügyet intézõ

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga. Kérdésbank. Mintakérdések. Közlekedési szakterület. 2014. szeptember 08.

Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga. Kérdésbank. Mintakérdések. Közlekedési szakterület. 2014. szeptember 08. Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga Kérdésbank Mintakérdések Közlekedési szakterület 2014. szeptember 08. Tartalomjegyzék I. Kérdésbank.3 II. Mintakérdések 8 I. A Miniszterelnökség által jóváhagyott

Részletesebben

Hol Szupergyors Internet Program s Hol tart a Szupergyors Internet

Hol Szupergyors Internet Program s Hol tart a Szupergyors Internet Hol Szupergyors Internet Program s Hol tart a Szupergyors Internet SZUPERGYORS INTERNET PROGRAM(SZIP) Rácz József 2017.04.20. Digitális Nemzeti Fejlesztési Program SZIP. feladatai 1 SZIP célja Minden háztartásba

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

Hálózatépítés a szakma kötelez

Hálózatépítés a szakma kötelez Hálózatépítés a szakma kötelez 1 VEZETÉKES INFOKOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK ÉPÍTÉSI HIBÁI, HIÁNYOSSÁGAI ÉS MEGOLDÁSUK Földalatti hálózatok 2 VEZETÉKES INFOKOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK ÉPÍTÉSE-, SZERELÉSE és Szerződés,

Részletesebben

TERVEZÉSI PROGRAM (MŰSZAKI MELLÉKLET) AZ ÚJ FOGÁSZATI ELMÉLETI TÖMB

TERVEZÉSI PROGRAM (MŰSZAKI MELLÉKLET) AZ ÚJ FOGÁSZATI ELMÉLETI TÖMB ELŐZMÉNYEK TERVEZÉSI PROGRAM (MŰSZAKI MELLÉKLET) AZ ÚJ FOGÁSZATI ELMÉLETI TÖMB GENERÁL TERVEZÉSI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRA Az önálló pécsi fogorvos képzés kezdetét az 1970-es évek közepére tehetjük. Ebben

Részletesebben

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető.

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN. Szőllőssy Gábor főtitkár

A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN. Szőllőssy Gábor főtitkár A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA SZEREPE A SZAKMAGYAKORLÁSBAN Szőllőssy Gábor főtitkár Az előadás vázlata 1. A kamarai gondolat története 2. A kamara feladatai és szervezete 3. A kamarai jogosultsági rendszer 4.

Részletesebben

30 MB. Kálmán Miklós MMK HIT KAMARAI FELKÉSZÜLÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZEKTOR KÖZÖTTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉRE

30 MB. Kálmán Miklós MMK HIT KAMARAI FELKÉSZÜLÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZEKTOR KÖZÖTTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉRE 30 MB Kálmán Miklós MMK HIT KAMARAI FELKÉSZÜLÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZEKTOR 2014-2020 KÖZÖTTI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉRE 2015.03.17. MMK-HIT Szakmai Nap PROJEKT LÉTREHOZÁSA MIT MIKORRA Nyomvonalas új

Részletesebben

Tűzvédelmi tervezés és robbanásvédelem

Tűzvédelmi tervezés és robbanásvédelem Tűzvédelmi tervezés és robbanásvédelem Csak kérdések?! A mai előadások a kémiai robbanásokkal foglalkoznak! Nem tárgya a konferenciának a fizikai robbanások témaköre. Az épületet az adott rendeltetésre

Részletesebben

Építésfelügyeleti ellenőrzések évi tapasztalatok. Vargáné Fekete Mónika építészeti referens Építésjogi és Hatósági Főosztály

Építésfelügyeleti ellenőrzések évi tapasztalatok. Vargáné Fekete Mónika építészeti referens Építésjogi és Hatósági Főosztály Építésfelügyeleti ellenőrzések 2015. évi tapasztalatok Vargáné Fekete Mónika építészeti referens Építésjogi és Hatósági Főosztály Építésfelügyeleti feladatellátás céljai szolgáltató közigazgatás az állampolgár

Részletesebben

a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Mérnöki Kamara évi beszámolója

a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Mérnöki Kamara évi beszámolója a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Mérnöki Kamara 2018. évi beszámolója Megyei kamaránk tevékenysége Kamaránk az alapszabálynak, a kamarai törvénynek és vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, valamint

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2018. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció A műszaki ellenőr az építtető

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás 2014. szeptember 18. 1 - A mai nap tematikája 1. Szabvány és jogszabályi környezet

Részletesebben

Az előadás két projektor egyidejű felhasználásával történt, ezért a két összetartozó prezentációt együtt kell követni.

Az előadás két projektor egyidejű felhasználásával történt, ezért a két összetartozó prezentációt együtt kell követni. Az előadás két projektor egyidejű felhasználásával történt, ezért a két összetartozó prezentációt együtt kell követni. A prezentációk a szóbeli előadáshoz készültek, tartalmuk teljes értékűen az ott elhangzottakkal

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 200. szám 26539

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 200. szám 26539 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 200. szám 26539 A belügyminiszter 73/2015. (XII. 21.) BM rendelete a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének

Részletesebben

16200010-60409852-00000000 adószám: számlaszám: 12938263243 cégj egyzékszáma:

16200010-60409852-00000000 adószám: számlaszám: 12938263243 cégj egyzékszáma: amely létrejött egyrészről név: Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzata székhely, posta, számlázási cím: 1163 Budapest, Havashalom utca 43. adószám: 15516006-2-42 számlaszám: 11784009-15516006 képviseli:

Részletesebben

Tárgy: Tervezési ajánlat Nagyvenyim község településrendezési eszközök felülvizsgálatára

Tárgy: Tervezési ajánlat Nagyvenyim község településrendezési eszközök felülvizsgálatára BEREK TÁJÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 1025 Budapest, Zöldmáli lejtő 10/B A lph. fszt/2. VARGÁNÉ KAISER KATALIN POLGÁRMESTER ASSZONY RÉSZÉRE NAGYVENYIM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA NAGYVENYIMI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

Részletesebben

Szakmai Továbbképzés

Szakmai Továbbképzés Szakmai Továbbképzés E-napló, E-közmű, Hír-Közmű, Tervfelülvizsgálat, tervminősítés jogosultsági követelményei Mérnök-igazolvány által biztosított jogosultságok 2018.04.26. Szakmai továbbképzés Tatabánya

Részletesebben

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről Hatály: 2017.I.1. - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1a)

Részletesebben

Mérnökgeodézia. A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok

Mérnökgeodézia. A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok Mérnökgeodézia A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok Kapcsolódó jogszabályok Főbb jogszabályok Építési törvény (Étv) Földmérési törvény

Részletesebben

Terv olvasási gyakorlat - a kiviteli terv és a tűzvédelem

Terv olvasási gyakorlat - a kiviteli terv és a tűzvédelem Terv olvasási gyakorlat - a kiviteli terv és a tűzvédelem TSZVSZ Szakmai Nap, Budapest-LURDY Ház Decsi György tűzvédelmi tervező, Fireeng Kft. 2018.09.20. Terv olvasás melyik terv A kivitelező az munkára

Részletesebben

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr

Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 2. oldal b) az építtető adatait, c) az érintett telek címét, helyr Magyar joganyagok - 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - a lakóépület építésének eg 1. oldal 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről A Kormány az épített környezet

Részletesebben

Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig. Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140)

Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig. Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140) Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140) Acélcsarnokok gyors és gazdaságos kivitelezése tervezéstől

Részletesebben

Beruházások. Kis- és középvállalkozások. Beruházás folyamata. Ügyvezetés I. és II.

Beruházások. Kis- és középvállalkozások. Beruházás folyamata. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Beruházások 2 Beruházás folyamata Nagy vállalkozásokra értelmezve Megvalósíthatósági vizsgálat (tanulmány) Beruházási alapokmány Beruházás előkészítése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Építésfelügyeleti ellenőrzés

TÁJÉKOZTATÓ. Építésfelügyeleti ellenőrzés TÁJÉKOZTATÓ A Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi Hivatalának Építésfelügyelete (a továbbiakban: első fokú építésfelügyeleti hatóság) joghatóságába, hatáskörébe és illetékességébe tartozó közigazgatási

Részletesebben