Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,"

Átírás

1 Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

2 Kérdés: volt organizáció? Felelősségi körök Tartalomjegyzék Cél: jogszabályoknak való megfelelés 8/2001. (III. 30.) GM rendelet kivonat A munka előkészítés minimális tartalma Organizációs bejárás célja Munkavégzési ütemterv Koordináció a munkahelyeken Vállalkozó által biztosítandó további információk az organizációs egyeztetéshez Munkaterület átadás-átvétel, Műszaki ellenőrzés Műszaki átadás-átvétel, dokumentáció,

3 Kérdés: volt organizáció? OTR tűz.mpg

4 Kérdés: volt organizáció?

5 Kérdés: volt organizáció?

6 Felelősségi körök Tervezői felelősség: adaptív tervezés, Típustervi, Iránytervi tipizált szerkezetetek adaptálása. Amennyiben egyedi, eltérő megoldás is szükséges, akkor ennek részletes leírása. Tervdokumentáció Kivitelezői felelősség: tervező által elkészített és engedélyezett tervdokumentáció szerinti kivitelezés végrehajtása Műszaki ellenőri projektgazda - felelősség: tervező által elkészített és engedélyezett tervdokumentáció szerinti kivitelezés ellenőrzése

7 Cél: a jogszabályoknak való megfelelés! évi XCIII. törvény a munkavédelemről 4/2002. (II. 20.) SZCSM EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről 8/2001. (III. 30.) GM rendelet a Villamosmű Műszaki-Biztonsági Követelményei Szabályzat hatálybaléptetéséről (2. (2) A villamosmű engedélyese a Szabályzatban foglaltak alapján köteles kialakítani a villamosművi műszaki-biztonsági követelmények teljesüléséhez szükséges további részletes szabályokat.)

8 Cél: a jogszabályoknak való megfelelés! évi XCIII. törvény a munkavédelemről 4/2002. (II. 20.) SZCSM EüM együttes rendelet az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről 8/2001. (III. 30.) GM rendelet a Villamosmű Műszaki-Biztonsági Követelményei Szabályzat hatálybaléptetéséről (2. (2) A villamosmű engedélyese a Szabályzatban foglaltak alapján köteles kialakítani a villamosművi műszaki-biztonsági követelmények teljesüléséhez szükséges további részletes szabályokat.)

9 8/2001. (III. 30.) GM rendelet kivonat Tervezés Általános követelmény A villamosművekre és berendezéseire vonatkozó terveket a törvényi, jogszabályi, a létesítést engedélyező, a műszaki-biztonságra vonatkozó hatósági és az építésügyi; a hálózati létesítményeknél: az építésügyi és vezetékjogi], továbbá a létesítéshez hozzájáruló szakhatósági előírásokkal, a megalapozott műszaki követelményekkel, továbbá a szerződő felek által a szerződésbe foglalt közzétett nemzeti szabványokkal és egyéb előírásokkal összhangban kell elkészíteni. A terveknek biztosítaniuk kell munka-, tűz- és vagyon-, valamint a környezetvédelem feltételeinek megvalósíthatóságát. A tervdokumentációnak tartalmaznia kell: a felhasznált berendezésekre, villamos szerkezetekre vonatkozó dokumentumokat, vagy azokra való pontos hivatkozást.

10 8/2001. (III. 30.) GM rendelet Munkavédelem A felelős tervezőnek írásban kell nyilatkoznia, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés törvényben előírt követelményeit betartotta. A nyilatkozat alapja a tervezés során alkalmazott és kötelezően betartandó előírások összegzése: a munkavédelmi tervfejezet Tűz- és vagyonvédelem A felelős tervezőnek írásban kell nyilatkoznia, hogy a terv az alkalmazandó előírásokban foglalt tűzvédelmi követelményeknek megfelel. A nyilatkozat alapja: a tűz- és vagyonvédelmi tervfejezet Környezetvédelem A nem hatásvizsgálat-köteles villamosművet is úgy kell tervezni, hogy annak a környezetre gyakorolt hatása a létesítés, üzemeltetés és megszüntetés során az érintett terület lakosságának és a létesítő, üzemeltető, karbantartó személyzetnek az egészségét ne veszélyeztesse, a természeti környezetet és tájképi értékeket a lehető legkisebb mértékben változtassa meg.

11 8/2001. (III. 30.) GM rendelet Kivitelezés Alapkövetelmény A villamosműveket és azok berendezés(rész)eit csak elfogadott tervdokumentáció alapján szabad létesíteni, úgy, hogy azok üzemeltetése során a testi épséget, életet veszélyeztető balesetek, vagyoni károk megelőzhetők legyenek, illetve tűzveszély, robbanásveszély, túlfeszültségek, túláramok, feszültségcsökkenés és egyéb hatások következményeként keletkező veszélyek megelőzhetők és elháríthatók legyenek Berendezések létesítéséhez csak az alkalmazásnak és igénybevételnek megfelelő olyan anyagot, készüléket, gépet, villamos szerkezetet stb. szabad felhasználni, amely a vonatkozó műszaki-biztonsági követelményeknek megfelel.

12 A munka előkészítés minimális tartalma A munka előkészítésnek legalább az alábbiakra ki kell térnie : a munkavégzés körülményei, a munkavégzés kockázatai, a kockázatok csökkentésének módja, eszközei (Pl: villamos kockázatok, magasban történő munka, mélyben végzett munka, tűz és robbanásveszély, munkavégzés hatókörében tartózkodók, gépi anyagmozgatás) munkaterület elhatárolása, módja, eszközei (villamos és építési munkaterület) alkalmazott technológiák, eszközök alapanyagok, hulladék, veszélyes hulladékok kezelése, tárolása munkautasítások kiadásának módja Az organizáció folyamatának kidolgozása az illetékes szakterületek feladata és felelőssége.

13 Munkavégzési ütemterv A kivitelező a meghívó mellékleteként köteles az előzetes munkavégzési ütemtervet készíteni, amely ütemtervnek napi bontásban tartalmaznia kell a munkaterület pontos határait és a munkavégzéshez tervezett időket. A vállalkozó által biztosítandó információkhoz a Megrendelő (projekt gazda, munkavédelmi, környezetvédelmi területi referens) további elvárásokat, korlátozásokat határozhat meg. A projektgazda felelőssége, hogy megkövetelje az organizációs jegyzőkönyv vállalkozó által előkészítendő részének adott munkára specifikus kitöltését minden értelmezhető pontban. Az organizációs jegyzőkönyvet elhúzódó kivitelezés esetén, folyamatosan koordinációs megbeszélések keretében aktualizálni kell Az organizációs jegyzőkönyv érvényessége 3 hónap. Az organizációs jegyzőkönyv 1 példányát a munkavégzés helyén kell tartani, tartalmából a munkát végzőket a munka megkezdése előtt ki kell oktatni.

14 Az organizációs bejárás célja Az organizációs bejárás célja a vállalkozói munkavégzés biztonságos előkészítése, a munkavégzés során felmerülő illetve a munkakörnyezetből eredő kockázatok felmérése és ezek hatékony kezelése a balesetek megelőzése érdekében. Felelősségek/feladatok: Organizációs bejáráson minden esetben ki kell térni és nyilatkozni kell minden résztvevőnek: A munka időtartamára, ütemezésére Feszültségmentesítés szükségessége, rendje, szerelési felügyeletre Magasban történő munkavégzés (vállalkozó által meghatározott módszer E.ON szabályozással történő összevetése)

15 Organizációs bejárás Az organizációs bejárás összehívását a kivitelező kezdeményezi legalább 5 munkanappal az organizációs bejárás tervezett időpontja előtt az organizációs bejárás írásbeli összehívásával. Az organizációs bejáráson köteles részt venni: kivitelező képviselője, munkavezetője projektgazda és a hálózat üzemeltetési területi referens

16 Koordináció a munkahelyeken Általános szabályok Amennyiben több munkáltató által foglalkoztatott munkavállalók egy munkahelyen végeznek munkát, akkor az egyes tevékenységek egymásra hatása miatt a kockázatok megnövekednek. Ezért olyan munkahelyen, ahol különböző munkáltatók alkalmazásában álló munkavállalókat egyidejűleg foglalkoztatnak, a munkavégzést úgy kell összehangolni, hogy az ott dolgozókra és a munkavégzés hatókörében tartózkodókra az veszélyt ne jelentsen. Az egyes munkafolyamatok összehangolásával egy felelős személyt (koordináló személyt) kell megbízni. A koordinátor kijelölése a munkavégzésért felelős illetékes szakterület feladata és felelőssége. A kijelölés minden esetben írásban történik. Dokumentálása vállalkozási szerződésben, organizációs jegyzőkönyvben, KFMU-n, építési naplóban történik.

17 Vállalkozó által biztosítandó további információk az organizációs egyeztetéshez Magasban történő munkavégzés esetén a munkavégzés módja, eszközei, Munkavégzés technológiája, módszerei, eszközei, Munkaterület elhatárolás, a munkavégzés hatókörében tartózkodók védelme (veszélyes műveletek elhatárolása, gyalogos forgalom elhatárolása stb.) Szállítás, anyagmozgatás, anyagtárolás feltételei Munkavégzéshez szükséges védőeszközök Munkavégzéshez szükséges feszültségmentesítési igény Elsősegélynyújtás és műszaki mentés módja Energiavételezési igény Környezetvédelem, bontott anyagok kezelése Munkavezető neve, alvállalkozó neve Továbbá: BET Biztonsági és Egészségvédelmi Terv

18

19

20

21

22

23 Munkaterület átadás-átvétel Kivitelező hirdeti meg, egyeztetetten a megbízóval beruházóval Résztvevők köre: kivitelező - felelős építésvezető projektgazda hálózat üzemeltető - koordinátor érintett közműkezelők, üzemeltetők Résztvevők bejárják a munkaterületet, az információkat jegyzőkönyvben rögzítik. Itt van lehetőség az esetleges többlet munkákkal kapcsolatos egyeztetésekre is, melyek a költségvetést érinthetik. Az organizációs jegyzőkönyv is itt egészíthető ki szükség esetén.

24 Műszaki ellenőrzés

25 Műszaki ellenőrzés

26 Műszaki ellenőrzés

27 : Műszaki ellenőrzés

28 2 Műszaki ellenőrzés

29 Műszaki ellenőrzés

30 Műszaki ellenőrzés

31 Műszaki ellenőrzés

32 Műszaki ellenőrzés

33 Műszaki ellenőrzés

34 Műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, Projektgazda hirdeti meg, egyeztetetten a megbízóval beruházóval Résztvevők köre: kivitelező - felelős építésvezető projektgazda hálózat üzemeltető - koordinátor érintett közműkezelők, üzemeltetők (Érintett tulajdonos) Résztvevők bejárják a teljes nyomvonalat. A résztvevők nyilatkoznak az elkészült műről, ennek tényét jegyzőkönyvben rögzítik. Végleges kivitel javított leltárrajzát kivitelező átadja. Minőségi hiány nem lehet pl. földelés hiányzik -, csak a tereprendezések, környezet rendbetételével kapcsolatos feladatok.

35 OTR tűz.mpg

36 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető.

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Az E.ON Csoport munkavédelmi helyzete, aktuális kérdések

Az E.ON Csoport munkavédelmi helyzete, aktuális kérdések Az E.ON Csoport munkavédelmi helyzete, aktuális kérdések Munkavédelmi szervezet Szabályozások Munkavédelmi szakember képzés Vezetői képzés H&S Stratégia támogatás MEBIR támogatás Munkavédelmi oktatások

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

ÚJ ÉPÍTÉSI (FELVONULÁSI) MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

ÚJ ÉPÍTÉSI (FELVONULÁSI) MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK ÚJ ÉPÍTÉSI (FELVONULÁSI) MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Munkavédelmi feladatok új építési, kivitelezési munkahely kialakításakor. 1. Új építési (felvonulási) munkahelyek létesítésére vonatkozó

Részletesebben

A M unkavéd édelem kihí kihívá i sa Gráfel Sándor

A M unkavéd édelem kihí kihívá i sa Gráfel Sándor AM Munkavédelem kihívásai i Gráfel Sándor A munkavédelem egyik fő kihívása a szabályozások, elvárások napi gyakorlatba történő bevezetése, azok betartatása Szabályozás 1993. Évi XCIII. Törvény a munkáltató

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

Az összehangolási tevékenység aktuális kérdései

Az összehangolási tevékenység aktuális kérdései 1. Katonai Hatósági Konferencia Az összehangolási tevékenység aktuális kérdései Halász László okl. mérnök őrnagy osztályvezető-helyettes Honvédelmi Munkabiztonsági Hatósági Osztály Balatonkenese, 2012.

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

AZ ÉPÍTŐIPARI BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI, FELADATAIK, MUNKAMÓDSZEREIK

AZ ÉPÍTŐIPARI BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI, FELADATAIK, MUNKAMÓDSZEREIK AZ ÉPÍTŐIPARI BIZTONSÁGI ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI KOORDINÁTOROK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEI, FELADATAIK, MUNKAMÓDSZEREIK 1. Koordinátorok kijelölése az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások:

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE II. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSMENT. Wolf András műszak igazgató Market Építő Zrt.

PROJEKTMENEDZSMENT. Wolf András műszak igazgató Market Építő Zrt. PROJEKTMENEDZSMENT Wolf András műszak igazgató Market Építő Zrt. CÉGCSOPORT FELÉPÍTÉSE, FŐBB TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK LOGISZTIKAI ÉS IPARI INGATLANOK KIVITELEZÉSE IRODAHÁZAK, KÖZINTÉZMÉNYEK ÉS SZÁLLODÁK KIVITELEZÉSE

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI frissítve: 2018.11.15. ÉPÍTTETŐ / ÉPÍTTETŐ MEGHATALMAZOTTJA: Az építtető vagy az építtető érdekeit képviselő meghatalmazott, aki az e-napló

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

Sümeg, Kompanik Zsófia u. 8. sz alatti Egészségház villamosítása villamos kiviteli terv

Sümeg, Kompanik Zsófia u. 8. sz alatti Egészségház villamosítása villamos kiviteli terv Sümeg, Kompanik Zsófia u. 8. sz alatti Egészségház villamosítása villamos kiviteli terv Építtető: Sümeg Város Önkormányzata 8330 Sümeg, Béke tér 7. Megrendelő: Németh Gábor okl. építészmérnök 8360 Keszthely,

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Vállalkozási szerződés

Vállalkozási szerződés Vállalkozási szerződés Amely létrejött Egyrészről Cégnév: Székhely: Cégjegyzékszám: Adószám: Képviselő/név, tisztség: Kapcsolattartó/név, telefonszám, email Felelős műszaki vezető név, telefonszám, email:

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 VÁLLALATI, VÁLLALKOZÓI ISMERETEK 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére

Részletesebben

Beruházások. Kis- és középvállalkozások. Beruházás folyamata. Ügyvezetés I. és II.

Beruházások. Kis- és középvállalkozások. Beruházás folyamata. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Beruházások 2 Beruházás folyamata Nagy vállalkozásokra értelmezve Megvalósíthatósági vizsgálat (tanulmány) Beruházási alapokmány Beruházás előkészítése

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Műtárgy karbantartás Előadó: Palotás Gábor Munka, tűz és környezetvédelmi igazgató KÖZGÉP Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. Munkavédelmi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Áramátalakítók távvezérlésének központosítása GSM rendszer használatával BKV áramátalakító-távvezérlő központ funkcióleírás

Áramátalakítók távvezérlésének központosítása GSM rendszer használatával BKV áramátalakító-távvezérlő központ funkcióleírás Áramátalakítók távvezérlésének központosítása GSM rendszer használatával Áramátalakítók távvezérlésének központosítása GSM rendszer használatával BKV áramátalakító-távvezérlő központ funkcióleírás 1 Bevezetés

Részletesebben

bet-v1 Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata fenntartásában álló Területi Védőnői és Házi Gyermekorvosi Rendelő épületének felújítása

bet-v1 Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata fenntartásában álló Területi Védőnői és Házi Gyermekorvosi Rendelő épületének felújítása Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata fenntartásában álló Területi Védőnői és Házi Gyermekorvosi Rendelő épületének felújítása helyszín: 1145 Budapest XIV. kerület, Csertő park 3/b-c. helyrajzi

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

O-PMM Projekt és Marketing Menedzsment Kft.

O-PMM Projekt és Marketing Menedzsment Kft. A projekt ütemezése Feladat Szerződött cég Kezdési időpont Befejezési időpont Megvalósíthatósági Tanulmány, költség-haszon elemzés Az MT+CBA készítőjének feladata: megvalósíthatósági tanulmány készítése

Részletesebben

Villanyszerelő Villanyszerelő

Villanyszerelő Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS DMH bővítés 2000 Szentendre Péter Pál u 6/b Kiviteli tervdokumentációjához GÉPÉSZET. Budapest, augusztus hó

MŰSZAKI LEÍRÁS DMH bővítés 2000 Szentendre Péter Pál u 6/b Kiviteli tervdokumentációjához GÉPÉSZET. Budapest, augusztus hó MŰSZAKI LEÍRÁS DMH bővítés 2000 Szentendre Péter Pál u 6/b Kiviteli tervdokumentációjához GÉPÉSZET Budapest, 2017. augusztus hó 1 Tartalomjegyzék Műszaki leírás DMH bővítés 2000 Szentendre Péter Pál u

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kapcsolási és Feszültségmentesítési. az E.ON-nál

Kapcsolási és Feszültségmentesítési. az E.ON-nál Kapcsolási és Feszültségmentesítési Utasítás Kezelő Rendszer bevezetése az E.ON-nál Lakatos Gábor - E.ON Üzemirányítási osztály Kapta Krisztián - Astron Informatikai Kft. Mi a KFMU? Tervezett munkák végrehajtásának

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus 54 582 04 1000 00 00 Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus 54 582 04 1000 00 00 Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Megrendelő: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft Hortobágy Czinege u. 1 sz.

Megrendelő: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft Hortobágy Czinege u. 1 sz. ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ Megrendelő: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. 4071 Hortobágy Czinege u. 1 sz. Építés helye: Teleltető hodály Hortobágy Kis-Tornyi domb Hrsz:

Részletesebben

A BKV Zrt. Zugló villamos kocsiszín területén található csarnokok bejárati kapuinak cseréje

A BKV Zrt. Zugló villamos kocsiszín területén található csarnokok bejárati kapuinak cseréje A BKV Zrt. Zugló villamos kocsiszín területén található csarnokok bejárati kapuinak cseréje e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. VB-398/16. MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ 2016. 1. sz. függelék TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő. VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés

Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő. VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Engedélyezési dokumentációk összeállítása Kiviteli tervezés Tűzjelző és tűzvédelmi

Részletesebben

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelethez Az építőipari tevékenységhez kapcsolódó jogsértő cselekmények esetén megállapítható bírság összegek

Részletesebben

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22.

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22. Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése Gazdagh Péter MEE VET 2019. május 22. Társasházak MIRŐL LESZ SZÓ? - Társasház a VET rendszerében - Kötelezettségek - Tulajdonviszonyok - Tervek

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42

Darukötöző Építményszerkezet-szerelő Targoncavezető Építő- és anyagmozgató gép kezelője 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők:

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők: BEMUTATKOZÁS Az ENVIRIDIS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS KERESKEDELMI BT. segítséget nyújt a munka- és tűzvédelemről, a kémiai biztonságról, környezetvédelemről és a telepengedélyeztetés rendjéről szóló törvényekben

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető EHS modul rendszer Király Lajos, Zoltek, EHS vezető Munkavédelem Tűzvédelem Környezetvédelem Robbanásbiztonság-technika menetrendje Ex owner s engineer Robbanásbiztonságtechnika Általános ipari megfelelés

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7.

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7. Felvonók bontása Kovács Zoltán MFSZ konferencia tudományos fımunkatárs Siófok ÉMI FMF 2012. június 7. Tartalom 1. Elıírások 3. Balesetek 1. Elıírások BONTÁSI ENGEDÉLYEZÉS 113/1998. (VI. 10.) Kormányrendelet

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

Tervek tartalmi és formai követelményei

Tervek tartalmi és formai követelményei Tervek tartalmi és formai követelményei Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Egyértelmű, szabályokban rögzített követelmény szükséges A tervező mérnök alkotói szabadságának

Részletesebben

Munkavédelmi oktatási tematika és napló

Munkavédelmi oktatási tematika és napló PTE Munkavédelmi Szabályzat 7. számú melléklete Munkavédelmi oktatási tematika és napló A Pécsi Tudományegyetemen (továbbiakban: Egyetem) munkavédelmi oktatásokhoz szükséges munkavédelmi oktatási tematika

Részletesebben

KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Tiszalök Városi Önkormányzata 4450 Tiszalök Kossuth Lajos u. 67.sz.

KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Tiszalök Városi Önkormányzata 4450 Tiszalök Kossuth Lajos u. 67.sz. KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ a ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKÁIHOZ T A R T A L O M J E G Y Z É K a alatti ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKÁINAK KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ Tervezői nyilatkozat Műszaki leírás Tervlapok

Részletesebben

Munkahelyi egészség biztonság

Munkahelyi egészség biztonság AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 582 04 Festő, mázoló, díszítő és tapétázó szakképesítés 10500-12 Munkahelyi egészség biztonság modul 10163-12 Munkahelyi egészség

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

(ID): P-H1A HALOBD001

(ID): P-H1A HALOBD001 HOZZÁFÉRÉSI HÁLÓZAT ÉS SZOLGÁLTATÁS MENEDZSMENT IGAZGATÓSÁG Passzív hálózatok ágazat Passzív hálózat fejlesztési központ, Budapest 1098 Budapest, Távíró utca 3-5. B.ép. KOMPLEX TEL-COM Kft. Cím: 1113 Budapest,

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. május 27-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. május 27-i ülésére Tárgy: Tájékoztató Békés Város Önkormányzata Intézményeinek munkavédelmi helyzetéről Előkészítette: Gál András osztályvezető Ilyés Péter környezetvédelmi referens Véleményező bizottság: Műszaki Osztály

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓHÁZ BONTÁSA

SZOLGÁLTATÓHÁZ BONTÁSA KELEVILL Iroda: 1123 Budapest, Győri út 20. Tel/fax.: 322-6263, 322-7462, 342-6598 e-mail: kelevill@kelevill.hu Budapest, X. kerület Kápolna u. 2. hrsz.:41464/8 SZOLGÁLTATÓHÁZ BONTÁSA VILLAMOS MŰSZAKI

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Színpad-, világítás-, hangtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján.

Színpad-, világítás-, hangtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján. A vizsgafeladat ismertetése: Színpad-, világítás-, hangtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján. A tételekhez segédeszköz nem használható! A feladatsor első

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ Elektronikus építés napló bevezetése Cél: a kivitelezési tevékenység dokumentálásának korszerűsítése, a kivitelezési folyamat nyomon követhetősége, a hitelesség erősítése, távolról

Részletesebben

V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S A szerződés 5 számozott oldalból áll.

V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S A szerződés 5 számozott oldalból áll. V Á L L A L K O Z Á S I S Z E R Z Ő D É S A szerződés 5 számozott oldalból áll. amely létrejött egyrészről Óbuda Békásmegyer Önkormányzat Cím: 1033 Budapest, Fő tér 3. Tel: 4378-647 Képviselő: Szepessy

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 059706 Közlekedésépítő közös feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A projekttervnek az alábbi dokumentumokat kell kötelezően tartalmaznia: c) Humánerőforrás-menedzsment terv

A projekttervnek az alábbi dokumentumokat kell kötelezően tartalmaznia: c) Humánerőforrás-menedzsment terv 2. részszempont Projektterv szakmai kidolgozottsága A projekttervnek az alábbi dokumentumokat kell kötelezően tartalmaznia: a) Műszaki ütemterv b) Organizációs terv c) Humánerőforrás-menedzsment terv A

Részletesebben

Biztonságos és balesetmentes bölcsődei munkakörnyezet kialakításának gyakorlati ismérvei - bölcsődei szakemberek és vezetők részére

Biztonságos és balesetmentes bölcsődei munkakörnyezet kialakításának gyakorlati ismérvei - bölcsődei szakemberek és vezetők részére Biztonságos és balesetmentes bölcsődei munkakörnyezet kialakításának gyakorlati ismérvei - bölcsődei szakemberek és vezetők részére Előadó: Somorácz Balázs Okleveles munkavédelmi mérnök, Munkabiztonsági

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok. Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I.

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok. Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I. VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Egy építőipari beruházás folyamata, tűzjelző a fókuszban I. Az (egy majdnem) ÉPÍTÉSZ nézőpontja előírások 1997. évi LXXVIII. Törvény az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens

Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Környezet és Energia Operatív Program Állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató

Tanfolyami tájékoztató MIOK Szeged Szakgimnázium és Szakközépiskola Tanfolyami tájékoztató ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS OKJ 54 582 01 Képzés : Épületgépész technikus Képzés OKJ száma: OKJ 54 582 01 Jelentkezés feltételei: érettségi

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

Beke Ferenc. Bárányterv Kft. 4400, Nyíregyháza, Westsik V. u. 33/D. Bárány Pál V-T , VN-51/2012/01

Beke Ferenc. Bárányterv Kft. 4400, Nyíregyháza, Westsik V. u. 33/D. Bárány Pál V-T , VN-51/2012/01 Tervező: Bárányterv Kft. 4400, Nyíregyháza, Westsik V. u. 33/D. Bárány Pál VT150381, VN51/2012/01 Tervező munkatárs: Beke Ferenc Project: Szakág: Elektromos Teleltetőhodály villámvédelmi terv Hortobágy,

Részletesebben

Mit ellenőriz az. hatóság? ISOFÓRUM XXII. NMK

Mit ellenőriz az. hatóság? ISOFÓRUM XXII. NMK Mit ellenőriz az Építésfelügyeleti hatóság? Hatóságok Építésigazgatás (általános építmények) Első fokú hatóságok Járási székhely Járási (kerületi) Hivatal jegyzője (198) (38+21) Általános építésügyi hatósági

Részletesebben

Biztonsági és egészségvédelmi terv

Biztonsági és egészségvédelmi terv Biztonsági és egészségvédelmi terv Az Európai Unió területén az építőiparban évente több mint 1000 halálos munkabaleset történik, ebben a szektorban a legnagyobb a baleseti veszély. Világviszonylatban

Részletesebben

Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése

Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése Előadó: Pankucsi István PAJZS 94 Kft Munkavédelmi vezető Érdekességek október 12.-ről Október 12. az év 286.

Részletesebben

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között Megyeház utca 5 sz. között 1./8 A L Á Í R Ó L A P Megyeház utca 5 sz. között Tóth Gábor tervező... 2./8 TARTALOMJEGYZÉK Megyeház utca 5 sz. között I. Iratok Címlap 1/8 Aláírólap 2/8 Tartalomjegyzék 3/8

Részletesebben

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport vállalati struktúrája és engedélyesei 10 Régióközpont

Részletesebben

Beruházás-szervezés projektkoordináció

Beruházás-szervezés projektkoordináció Beruházás-szervezés projektkoordináció Projektciklus: Építési kivitelezés résztvevıi: Projekt menedzsment Beruházó (építtetı): 1. szerzıdések (építési, tervezési) megkötése 2. a tervezı kiválasztása, jogszabályban

Részletesebben

I. MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK

I. MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK Oldal 1 / 5 I. MUNKA- ÉS TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK Munkáltatói felelősség Vállalkozó köteles a munkavégzésre vonatkozó munka, tűz és balesetvédelemmel kapcsolatos jogszabályokat, külső előírásokat megismerni

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A speciális mélyépítés aktuális kérdései és néhány esettanulmány (M0 Déli szektor, Pilisvörösvár.)

A speciális mélyépítés aktuális kérdései és néhány esettanulmány (M0 Déli szektor, Pilisvörösvár.) A speciális mélyépítés aktuális kérdései és néhány esettanulmány (M0 Déli szektor, Pilisvörösvár.) Varsányi Tamás, Főmérnök SZIE GYŐR 2013. október 22. Hogyan lesz a tervből műtárgy? Ajánlati felhívás/árajánlatkérés

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben