Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait"

Átírás

1 II. évfolyam, 6. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása (harmadik)

2 Köszöntő Kedves Olvasó! 1990 óta jelenteti meg az MSZP Erzsébetvárosi Szervezete a mára jól ismert Szegfű újságját. Az információ és informálódás egyre változó és gyorsuló világát tapasztalhatjuk magunk körül. A hírfogyasztók számára sok száz lehetőség áll rendelkezésre a tájékozódásra, miközben a hírfogyasztás szokásai is megváltoztak től az Erzsébetvárosi Szegfű elektronikus formában jelenik meg. Olvasóink tapasztalhatták, hogy ebben a formájában gazdagabb képvilággal és könnyen megnézhető filmbetétekkel színesíthetjük híreinket. Az elektronikus Szegfű továbbra is arra vállalkozik, hogy hírt adjon az Erzsébetvárosban történtekről, a kerület életét formáló politikáról, kulturális, művészeti életről, ünnepeinkről, környezetünkről, hétköznapi életünkről. Olvasóink kérésére rovataink kiegészültek az egészséggel, hétköznapi életvezetési tanácsadással, környezetvédelemmel foglalkozó cikkeknek is. Nem titkolt célja újságunknak az sem, hogy híreivel szélesebbre nyissa a kerületünkben kialakult egyoldalú tájékoztatást, hiszen sokan szeretnének tisztán látni, ismereteket szerezni a tényekről. Éppen ezért újságunk teret ad a mindennapjainkban történő eseményekről formálódó lakossági véleményeknek is, legyen az kritika vagy dicséret. Az elektronikus Szegfű közéleti lap marad, online elérhető módon, a címen. A hagyományos papír alakot kedvelő olvasók végiglapozhatják a Lakossági Piros Pontban is, a Dob utca 65. szám alatt. Szerkesztőségünk továbbra is várja Olvasóink véleményét, javaslatait, fotóit - en vagy címünkre megküldött papír alapon is, hogy újságunk még érdekesebb legyen. Jó olvasást kívánunk! Dr. Kispál Tibor és Gergely József 2.

3 Tartalom 2. - Köszöntő 3. - Tartalom, felhívás 4. - Rövid hírek 7. - Korlátozzák a szülők jogait 9. - Hol jár munkaidőben a szociális alpolgármester? Gyorsleltár A Roma kissebbségi önkormányzat bemutatása Svájci Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Kedves Olvasó! Ha úgy érzi szívesen írna a szegfűbe és van is ötlete akkor ragadjon billentyűzetet és küldje a kész cikket a címre. Ha több ötlete is lenne és bizonytalan nyugodtan kérdezzen és segítünk! A szegfű cikkeit kizárólag önkéntesek írják, így nem elvárás, hogy írónak szülessen. Ha véleménye van, és úgy érzi ez másokat is érdekelhet vagy közös érdekünk ennek megosztása egész nyugodtan. Igyekszünk mihamarább közzé tenni. 3.

4 Rövid hírek... Erzsébetváros szülöttének, Örkény István ( ) tiszteletére emléktáblát avattak szeptember 25-én a Damjanich utca 39. szám alatti szülőházánál. Az ünnepséget és az emléktábla elkészítését a Közös Dolgaink Alapítvány szervezte és finanszírozta a befizetett támogatásokból. Az MSZP Erzsébetvárosi Szervezetének számos tagja ajánlott fel támogatást a nemes célra. Az ünnepségen Dr. Nemeskéri Gyula, egyetemi tanár, az Alapítvány kurátora, Mácsai Pál, az Örkény Színház művész-igazgatója idézték fel a modern magyar irodalom klasszikusának emlékét. Az önkormányzat részéről a kerület polgármestere mondott beszédet. Az erzsébetvárosi szocialisták nevében Gergely József és Dr. Kispál Tibor önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút a frissen felavatott emléktáblánál. Szeptember 27-én a Dob utcai Lakossági Piros Pontban megrendezésre került az Erzsébetvárosi Vitaesték első állomása. A Rom som - Kétarcú társadalom? A magyarországi romák és a baloldal címmel megrendezett esemény a vidékről is érkezett vendégek óriási érdeklődése mellett, valódi társadalmi vitát eredményezett. A meghívott vendégek Magyar Kornélia, politológus, Hortobágyi Anna szakértő és Balogh Artúr az MSZP Roma tagozatának elnöke volt. Az MSZP Erzsébetvárosi Szervezete által útnak indított a vitaest sorozat következő állomására október 30-án órai kezdettel került sor, ahol Bíró Nagy András politológus, a Policy Solutions igazgatója, Tóth Zoltán közigazgatási és választási szakértő és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP Budapesti Területi Szövetsége elnöke válaszoltak a megjelentek kérdéseire. A további aktuális beszélgetéseket és piros pontba tervezett eseményekről a weboldalon tájékozódhat. 4.

5 Az MSZP Erzsébetvárosi Szervezete megrendüléssel értesült Verók István, Terézváros volt polgármesterének, az MSZP Terézvárosi Szervezete elnökének halálhíréről. Szeretett és tisztelt barátunk temetése október 10-én a Fiumei úti sírkertben lesz, ahol Pártszervezetünk tagjai és elnöksége végső búcsút vesz Verók Istvántól. Nyugodjon békében. A Zene Világnapján október 3-án fergeteges koncerttel tisztelegett Erzsébetváros a zeneművészetnek a Wesselényi utcai Közösségi Házban. A koncertet a Molnár Antal Zeneiskola igazgatója, Kiss Tünde nyitotta meg. A másfél órás koncerten felléptek a Zeneiskola művész növendékei, Tekerős Barátok Együttes Bella Péter vezetésével, Szeredi Krisztina operaénekes és Hegedűs Valér zongoraművész és a Száztagú Cigányzenekar 2008-ban megalakult ifjúsági tagozat művészei. A Rendezvényt a Közösségi Ház, a Molnár Antal Zeneiskola és a Művészetbarátok Egyesülete szervezte. Az Aradi Vértanúkra emlékezve az MSZP Erzsébetvárosi Szervezetéből sokan vettek részt a Batthyányi Örökmécsesnél október 5-én megrendezett ünnepségen. 5.

6 Civil szervezet alapítása politikai döntésre? A szeptember 27-i erzsébetvárosi képviselő-testületi ülésen a fideszes képviselők elfogadták, hogy 5 milliót meghaladó támogatást kap az az új Polgárőr szervezet, amit az önkormányzat és a kerületi rendőrség hozott létre. Új irodát, gépkocsikat kap az új polgárőr szervezet, amely vezetőjének nem Erzsébetvárosi lakos lett kinevezve. A hosszú évek óta már működő két kerületi polgárőrszervezetet annak ellenére ítéltek elvérzésre, hogy sorra kapták a Budapesti, Pest megyei és országos elismerő kitüntetéseket. Érthetetlen az a hazardírozás, amellyel Erzsébetvárosban élő, szabad idejüket és sokszor saját pénzüket a kerület biztonságára feláldozó embereket így megszégyenítenek. Milyen civil szervezet az, amit politikai döntésre hoznak létre? Miért nem volt jó az előző kettő, annak ellenére, hogy tucatjával kapták az országos elismeréseket, miközben szakmai hozzáértésük miatt rendszeresen vezényelték őket sürgős esetekben akár vidékre is? A képviselő-testületi ülésen hiába kérdeztem a polgármestert, válasz helyett szokása szerint mellébeszélt. A képviselő-testületi ülést megelőző bizottsági ülésen az új szervezet Újpestről importált vezetője érezve a helyzet fonákságát finoman fogalmazva is érdekes fejtegetésbe kezdett: A két meglévő szervezet is fontos, ők úgy működnek majd, mint a Szem és, ha látnak valamit jelzik a rendőröknek, az új szervezet meg majd úgy működik majdnem, mint a rendőrség. Hol található meg az a passzus, miszerint a civil polgárőr egyesületek jogosultságban megkülönböztetők? Úgy tűnik ez a közbiztonságban is egyre lejjebb süllyedő kerületben csak azokat nem érdekli a közbiztonság, akik tehetnének érte. 6.

7 Megszűnik a szociális segély? JANUÁRTÓL A KORMÁNY TERVEI SZERINT A SEGÉLYEKET RÉSZBEN HITELLÉ ALAKÍTJÁK ÁT. TEHÁT KAPHAT PÉNZT A RÁSZORULÓ, DE VISZ- SZA KELL FIZESSE AZ ÖNKORMÁNYZATNAK. Ez a terv újabb csapás a szegényebb embereknek. A hitel visszafizetésnek az a garanciája, hogy legalább forint egy főre jövedelem kell a családban. A legrászorultabbak nem kaphatnak. A megmaradó szociális támogatásokat összevonják egy jogcímmé. Ezt eseti jelleggel vagy meghatározott időre adnák, váratlan többletkiadás esetén kérhető és temetéshez. Hogy az önkormányzatnak ne jusson eszébe helyileg többet segíteni, szűkítik az erre fordítható keretet is. Orbán azt mondta, hogy senkit nem hagynak az út szélén. Akkor le kell rúgni az útszéli árokba? És új munkahely van, hogy munkával jusson pénzhez az ember? Gergely József képviselő Tarts velünk! A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT ERZSÉBETVÁROSI SZERVEZETE NEM NÉZHETI TÉTLENÜL AZT A TOB- ZÓDÁST, AMIT A KÉTHARMADOS HATALOMTÓL MEGRÉSZEGÜLT FIDESZ-KDNP KORMÁNY ÉS KE- RÜLETI HELYTARTÓIK MŰVELNEK HAZÁNKBAN ÉS SZŰKEBB PÁTRIÁNKBAN, ERZSÉBETVÁROSBAN. Elég volt abból, hogy bezárják iskolánkat, sanyargatják megmaradt intézményeinket, duplájára emelik a lakbéreket, sarcolják az amúgy is nélkülöző családokat, megszüntetik a támogatások jó részét, többek között a lakásfenntartási támogatást, jelentősen csökkentik a társasházak felújítási pályázatát is. Ezért elkezdtük a felkészülést a következő választásra, amelyre legkésőbb 2014-ben kerül sor. Feltett szándékunk, hogy más demokratikus pártokkal, civil szerveződésekkel összefogva, vagy akár saját erőnkből leváltsuk Orbán Viktor helytartóit és visszatérjünk arra az útra, amelyik kerületünk fejlődéséhez, lakosainak jobb életminőséhez vezetnek. Ehhez a munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges az összefogás, és minél több segítség. Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy EBBŐL ELÉG VOLT, és szabad idejéből képes nehány órát feláldozni, kérjük legyen a partnerünk a felkészülésben, a munkában. Jelentkezését várjuk a Lakossági Piros Pont helyiségünkben (Dob u. 65), vagy telefonon : , ben: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete 7.

8 Korlátozzák a szülők jogait Az Erzsébetvárosi Képviselő-testület módosította a gyermekvédelmi ellátási rendeletet. Ennek előterjesztési része volt igazán izgalmas. Ugyanis arról tájékoztatott, hogy nálunk is bevezetik a támogatások természetbeni juttatását, konkrétan az Erzsébet-utalványt. Hogy erről ki döntött? Nyilván az előterjesztő: Vattamány Zsolt, fideszes polgármester. A testület nem döntött, mert nincs a rendeletben, az iroda ilyent nem merne meglépni, Rónaszékiné szociális alpolgármestert régen nem láttuk, de a törvényt megszavazta. Megnézve az Erzsébetutalvány hivatalos honlapját, három dolog látszik: a törvény nem kötelezi az önkormányzatokat, csak megengedi használatát; csak hidegélelemre és meleg ételre használható; meghatározza a mértékét is. Mit írt az előterjesztő? október 1-jét követően a támogatást az önkormányzat természetben nyújtja fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában. A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügy eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) kormány rendelet módosított 68. -a kimondja, hogy a természetbeni támogatás nyújtásáról nem kell döntést hozni. Mit ír az Erzsébet-utalvány hivatalos honlap: Ha a települési önkormányzat képviselő-testülete a rendszeres szociális segély és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás természetbeni szociális ellátás formájában történő nyújtásáról dönt, úgy ennek eljárási szabályait és a természetbeni 8.

9 juttatás formáit rendeletében szabályozza azzal, hogy védelembe vett gyermekenként az ellátás megállapított összegének 20 %-a, de összesen legfeljebb 60 %-a nyújtható természetben. Az Erzsébet-utalvány felhasználási területe: hideg étkezés; meleg étkezés. Tehát nem elég, hogy a fideszes vezetés korlátozza a támogatás felhasználását, de nem rendeletben dönt, félrevezet a célokat illetően és nem tisztázza a mértékét. Vajon a szülők miből vesznek tornacipőt, tanszereket és miből fizetik a villanyt? Vajon merre jár munkaidőben a szociális alpolgármester? Arról már írtunk, hogy Rónaszékiné Keresztes Monika szociális alpolgármester a testületi ülések közül még a felén sem vesz részt. Ez nem jelenti, hogy fél milliós tiszteletdíjának is csak a kisebb részét venné fel. A szeptemberi ülésen öt olyan téma volt, ami hatáskörébe tartozik, de csak az egyiknek volt előterjesztője. Amikor az alapítványi együttműködésre került sor, a polgármester mondta, hogy az előterjesztő nem kívánja szóban kiegészíteni az írást. Moldován képviselő úr kérdezte, hogy lehet-e tárgyalni az előterjesztő távollétében és a polgármestert nem zavarja-e, hogy az alpolgármestere sorozatosan nincs jelen. Egyáltalán tudja-e az alpolgármester, hogy ő előterjesztő. A polgármester átlépte a kérdést problémás kérdésekre nem szeret válaszolni -, miközben a fideszesek mosolyogtak. Lehet, hogy ők sem szeretik, ha valaki nincs a munkahelyén munkaidőben? Gergely József 9.

10 Gyorsleltár A fideszes kormány, meg a helyi fideszes vezetés gyors ütemben felszámolja az ország és Erzsébetváros elmúlt évtizedekben elért eredményeit. Felszámolják a munkahelyeket, naponta jelentenek be üzem bezárást és elbocsátást. A devizahitelesek közül a jómódúakat megsegítették, a többieknek csak az ígéretek jutnak. Az egykulcsos szja-val az átlag feletti nettó jövedelmeket növelték, a többieknek jelentősen csökken és értéktelenedik a jövedelme. Ha még van. Ismételten csökkentik a gyógyszerár támogatást, mindenkire kivetették a telefonadót, a sárgacsekk-adót. Egyetemre az mehet, aki meg tudja fizetni vagy vállal 20 éves röghöz kötést.

11 Felszámolták és eltőzsdézték 3 millió dolgozó ember magánnyugdíj megtakarítását. Megfélemlítik a rendőrök és a közszolgák után a többi munkavállalót, kínai körülmények közé akarnak kényszeríteni minket. Miksa múzeum intézményét. Felszámolta a sokakat foglalkoztató közmunkát. Felszámolta a szociális lakáspályázatot. Háromszorosára emelte a bérlakások vételárát. Duplájára emelte a lakbéreket. Megígérte a fideszes polgármester, hogy ténylegesen működő szabályozással meg fogjuk teremteni az itt élők éjszakai nyugalmát. Azóta megsokszorozódott a kocsmák és az utcán üvöltöző vendégeik száma, felszámolta a nyugalom maradékát is. Októberben a randalírozók már egy ott parkoló autót is felborítottak az utcán! Felszámolták a rokkantnyugdíjakat, a korengedményes ellátást. Felszámolták a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alkotmányos jogát. Felszámolják országosan a sajtószabadságot, tönkreteszik a független sajtót, be akarják tiltani a nekik nem szimpatikus Klubrádiót. Erzsébetvárosban kitiltották a közpénzen fenntartott újságból és tévéből a más véleményeket, még a közterületeken kihelyezett 150 hirdetőtáblát is kivágatták. A polgármester felszámoló biztosként működik: felszámolta a közterületi biztonságot, felmondta a kerületőrséget, nem működik együtt a polgárőrökkel. Felszámolta Erzsébetváros egyik legjobb iskoláját, felszámolta a Közösségi ház és a Róth A miniszterelnök és pénzügyminisztere már most megígérte, hogy 2013-ban minden magyar állampolgár zsebéből újabb Forintot vesznek ki! Ebből elég! Dr. Kispál Tibor 11.

12 A roma kisebbségi önkormányzat tevékenysége. III./IV. AZ ERZSÉBETVÁROSI ROMA KISEBBSÉGI ÖN- KORMÁNYZAT A TÖRVÉNYI FELTÉTELEKNEK MEGFELELŐEN MŰKÖDIK. RENDSZERES IDŐKÖ- ZÖNKÉNT, HAVONTA EGY ALKALOMMAL TART- JA ÜLÉSEIT. RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK, VAGY SÜRGŐS ESETEKBEN RENDKÍVÜLI ÜLÉSEKET TARTANAK. A KERÜLETI CIVILHÁZ DÍSZTERMÉBEN, ÉVENTE MEGTARTJÁK KÖZMEGHALLGATÁSAIKAT, AME- LYEN TÖBB MINT SZÁZ FŐ SZOKOTT RÉSZT VEN- NI. A TAVALYI KÖZMEGHALLGATÁSON RÉSZT VETT A KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNY HELYET- TES, AKIHEZ A JELENLÉVŐK IS INTÉZHETTEK KÉRDÉSEKET. A FEJEZET TOVÁBBI RÉSZÉBEN KÉT RÉSZRE SZERETNÉM BEMUTATNI AZ ÖNKOR- MÁNYZAT TEVÉKENYSÉGÉT. AZ ELSŐ RÉSZBEN A ES CIKLUS EREDMÉNYEIT, A MÁ- SODIKBAN PEDIG A JELEN CIKLUS ESEMÉNYEIT KÍVÁNOM RÉSZLETEZNI Az előző ciklusban az önkormányzatnak szerteágazó tevékenysége volt. A hagyományosnak mondható kulturális tevékenység mellett aktív részese volt a kerület munkahely-teremtési és oktatási programjának. Az akkori évi forintos normatív támogatáson túl pályázati és önkormányzati támogatásokkal egészítették ki a 12.

13 tevékenységhez szükséges költségeket. A négy év alatt mintegy 10 millió forint értékben nyújtottak be pályázatot és ezekből körülbelül 4 millió forint összegben nyertek támogatást. Ezen felül a Szociális Minisztérium pályázatán a munkahelyteremtés megvalósítására képzési programot működtettek. Háromhavonta, 60 főnek volt lehetősége szakmai képzésekben való részvételre, amelyhez tanulmányi átlaghoz igazodó ösztöndíj is járt. Így a kivalló tanulók havi , míg a jó és közepes jegyet elérők 80. illetve 60 ezer forintos juttatásban részesültek. Sokan éltek is a lehetőséggel és a bizonyítvány megszerzése után hasznosították a megszerezett ismereteket. Az országos kisebbségi önkormányzaton keresztül a középiskolai és felsőfokú oktatásban részt vevők havi forintos ösztöndíjban részesültek. A program országosan 380milió forinttal támogatta a diákokat és hallgatókat. Az oktatás területén angol és német nyelvtanfolyamokat is szerveztek. Évente 60 főnek volt lehetősége részt venni az térítésmentes képzéseken. Az államkincstártól változó összegben kaptak anyagi forrásokat a legrászorultabban részére élelmiszercsomagok biztosítására. A kerületi önkormányzat saját forrásból további programokat támogatott. A nyári időszakban 120 fő részére biztosított lehetőséget balatoni kirándulásra. Az utazást a kisebbségi önkormányzat szervezte, és célként szerepelt, hogy lehetőleg olyan családok vegyenek részt, akik még nem ju- tottak el a Balatonra. A nyári iskolai szünetben, az önkormányzat Ruzsinai táborán, a kerületben élő nehéz anyagi helyzetben lévő családok gyermekei ingyenesen vehettek részt. A szeptemberi iskolakezdéskor az általános kedvezményeken túl forintot biztosított roma gyereket tanszervásárlására. Az ünnepek alkalmával, például Mikuláskor ajándékcsomagot biztosítottak a kisebbségi önkormányzatnak, amelyet a rászoruló gyerekek között oszthattak szét. Az egyik legfontosabb juttatás a települési önkormányzat által finanszírozott irodahasználat volt. Az iroda először a Dob utcában működött, majd az épület lebontása után a Damjanich utca 46-ban. Az iroda alapterülete hozzávetőleg150 négyzetméter volt, amely a kulturális rendezvényekhez is megfelelő helyet biztosított. Az iroda felszerelésén túl a titkárnői költségeket is az önkormányzat finanszírozta. A kisebbségi elnök juttatása volt havi 30ezer forint összeghatárig a mobiltelefon használata. 13.

14 A kerületben működött az Erzsébetvárosi Roma Zenekar, amely a közmunka program részeként foglalkoztatott zenészeket, akik a kerület rendezvényein léphettek fel. A közmunkaprogramban is kiemelt lehetőség nyílt a kerület roma lakosságának foglalkoztatására. Több száz család megélhetését segítette ez a rendszeres jövedelem, havi 78ezer forint és 12ezer forintnyi étkezési utalvány. A közmunkások nagyrészt a Kamilla Kht. alkalmazta, a kerület-fenntartási munkákra, de az önkormányzati fenntartású intézmények karbantartást, őrzését is közmunkásokkal oldották meg. A kulturális tevékenységben az erzsébetvárosi civil házzal együttműködésben kiállításokat, koncerteket szervezett a kisebbségi önkormányzat. Évente megrendezésre kerültek roma bálok és egyéb ünnepségek A 2010-es őszi önkormányzati választások nagy változásokat hoztak a kerület életében. az újonnan felállt önkormányzati testület nagyszabású átalakításokba kezdett, ami a hivatal rendszerétől, az oktatási ágazaton át a vagyonkezelő szervezetig számos területet érintett. Ezek a változások a kerületben élő romákat is nehéz helyzetbe hozták. A közmunkaprogram átalakítása, megvonta a szerény, de biztos megélhetés lehetőségét. Évi három hónapig, négy órás munka mellett a jövedelem 78ezer forintról 28ezerre esett vissza. Az önkormányzati lakásban élők 2011-ben szembesültek azzal, hogy egy önkormányzati rendeletmódosítás következtében egyik napról a másikra, bérleti díjuk nagymértékben, számos esetben 100%-al, emelkedett. Ehhez csatlakozik az a tény, hogy a szociális háló nagymértékben meglazult. A kerület a már megszokott, az állami normatíván felüli támogatásokat az önkormányzat vezetése visszavette, pont abban az időszakban, amikor az állam által biztosított juttatások mértéke is csökkent. A kisebbségi önkormányzat számára sem hozott könnyebb időszakot az elmúlt másfél év. Mind az támogatások, mind az egyéb ellátások szintjén, számos szinten visszalépés történt. Az iroda működése megszűnt. Az egyetlen megmaradt támogatás a kisebbségi elnök mobiltelefon használata, 30ezer összeghatárig. Az állami normatív támogatás évi 214ezer forintra csökkent. ezt az összeget a kerületi önkormányzat évi 500ezer forinttal egészíti ki. Az oktatási pályázatok megszűntek, az ösztöndíjpályázat összege nagymértékben lecsökkent és a pályázat kiírása is elmaradt. A kisebbségi önkormányzat 2011-ben 317ezer forintot nyert roma gyerekek táboroztatására. Ugyancsak a tavalyi évben bruttó ötszázezer forintot kaptak az államkincstártól élelmiszercsomagok adományozására. A kerületi önkormányzat ugyancsak csökkentette a Kamilla Kht. tevékenységét, így sok család újból nehéz helyzetbe került. Összesítésként elmondható, hogy mind az ország és a kerület gazdasági helyzete, mind a kerületi vezetés más irányú prioritásai negatívan befolyásolták a kerületi roma lakosság és a roma kisebbségi önkormányzat helyzetét. Bulzán András 14.

15 Svájci Hasznos tudnivalók az utolsó oldalon, oldalakon. Szolgáltatások, lehetőségek melyeket többnyire Mi biztosítunk Önöknek. Ha kérdése van ill. szívesen ajánlana olyan szolgáltatást, ami hasznos a kerületben élők számára és itt nem szerepel, írjon a címre. A listát folyamatosan bővítjük, reméljük sokak hasznára. Térítésmentes tanácsadási szolgáltatás Tanácsadás társasházak - lakástulajdonosok, számvizsgáló bizottsági tagok és közös képviselők - részére Helye: Lakossági Piros Pont, Dob utca 65. Időpontja: Minden héten - pénteken 16 órától 17 óráig Piros Pont nyitva tartás Hétfő: óráig Kedd - csütörtök: óráig Péntek: óráig 15.

16 Kiadja: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete - Felelős kiadó: Kispál Tibor

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8301 Tapolca, Hősök tere 15. Ügyiratszám: 1/187-2/2005. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2006. február 10-én

Részletesebben

9. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. május 29-i üléséről.

9. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. május 29-i üléséről. SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 9. SZ. JEGYZŐKÖNYV Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. május 29-i üléséről. Jelen vannak: 1. a Közgyűlés tagjai a mellékelt jelenléti ív

Részletesebben

4 7 10 Felsõoktatás iskolapélda KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA. Segítség az átképzéshez. Köztisztaság, közbátorság közbékesség

4 7 10 Felsõoktatás iskolapélda KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA. Segítség az átképzéshez. Köztisztaság, közbátorság közbékesség A VIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XV. évfolyam I 2007. szeptember 11. I Megjelenik: kéthetente 4 7 10 Felsõoktatás iskolapélda Segítség az átképzéshez Köztisztaság, közbátorság közbékesség KÉPES

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE J E G Y Z Ő K Ö N Y V A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. április 16-án (csütörtökön) megtartott

Részletesebben

Üllői. Egész napos rendőri jelenlét. Jobb lesz-e a közbiztonság. Olvasni jó! a könyvtár hírei. Fehér László: Üllő története. XIII. Amatőr Sakk Kupa Ù

Üllői. Egész napos rendőri jelenlét. Jobb lesz-e a közbiztonság. Olvasni jó! a könyvtár hírei. Fehér László: Üllő története. XIII. Amatőr Sakk Kupa Ù Új évi fejlesztések Boldog új évet kíván Üllő város vezetése! Az új esztendő beköszöntével számos, a lakóközösség életét jobbító változást üdvözölhetünk. Megújul a bölcsőde, lesz ivóvízminőségjavítóprogram,

Részletesebben

Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között

Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között XX. évfolyam 12. szám 2012. június 26. Megjelenik: kéthetente Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között ÖNKORMÁNYZAT Összefognak Szorosabb együttmûködés a rendvédelmi szervek

Részletesebben

Összefogással a közbiztonságért Képes beszámoló a 21. Ugrógáláról Premier filmek a megújult Apolló moziban. 2008. JÚLIUS I. évfolyam 6.

Összefogással a közbiztonságért Képes beszámoló a 21. Ugrógáláról Premier filmek a megújult Apolló moziban. 2008. JÚLIUS I. évfolyam 6. 2008. JÚLIUS I. évfolyam 6. szám önkormányzat Összefogással a közbiztonságért Képes beszámoló a 21. Ugrógáláról Premier filmek a megújult Apolló moziban Beköszöntő Tisztelt Olvasók! Kedves Salgótarjániak!

Részletesebben

SAUTANZ HÍRMONDÓ SVÁB DISZNÓTOR BUDAKESZIN. XXIII. évf. 2015. február. www.hirmondo.budakeszi.hu. Erzsébet-program. Részletek a. 10-11.

SAUTANZ HÍRMONDÓ SVÁB DISZNÓTOR BUDAKESZIN. XXIII. évf. 2015. február. www.hirmondo.budakeszi.hu. Erzsébet-program. Részletek a. 10-11. Budakeszi www.hirmondo.budakeszi.hu HÍRMONDÓ XXIII. évf. 2015. február Részletek a 10-11. oldalon SAUTANZ SVÁB DISZNÓTOR BUDAKESZIN Részletek a 12. oldalon Részletek a 9. oldalon Részletek a 16. oldalon

Részletesebben

Kanizsa LOKÁLPATRIÓTA HETILAP Kétmilliós segítség a kárpátaljai Eszenynek XXVII. évfolyam 15. szám 2015. április 23. Állás: jogász A Nagykanizsai Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ pályázatot hirdet

Részletesebben

Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu

Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu XXV. évfolyam 5. szám Ballagás a Sztárai gimnáziumban. Az igazgatónő dr. Novothné Bán Erzsébet a felnőtté, önállóvá válás nehézségeiről is beszélt. Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2015. május

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tisztelt Képviselő-testület, a napirendekkel kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy az alábbi előterjesztést az előterjesztő visszavonta.

JEGYZŐKÖNYV. Tisztelt Képviselő-testület, a napirendekkel kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy az alábbi előterjesztést az előterjesztő visszavonta. JEGYZŐKÖNYV Készült Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület 2011. december 15-én 14.00 órakor a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal III. em. 300-as tárgyalójában megtartott 18.

Részletesebben

Kőbányai. Segítség percek alatt. Hírek. Egyedülálló mentőállomás Kőbányán 6. old. 4. 7. 16. Új fogorvosi székek. Iskolakezdési támogatás

Kőbányai. Segítség percek alatt. Hírek. Egyedülálló mentőállomás Kőbányán 6. old. 4. 7. 16. Új fogorvosi székek. Iskolakezdési támogatás Új Kőbányai XXIV/8. 2014. augusztus A X. kerület közérdekû magazinja Hírek Segítség percek alatt Egyedülálló mentőállomás Kőbányán 6. old. A tervek szerint halad a Zsivaj utcai rendelő 100 milliót is meghaladó

Részletesebben

Még nincs határidő Híd épülhet

Még nincs határidő Híd épülhet Mire és mennyit költünk idén? ŐRMEZŐ KELENFÖLD GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY Jogos az a választói igény, hogy a megválasztott vezetők ne csak a választási kampányok

Részletesebben

Üllői. Közösségben az erő. Emberségből jeles. Év végi segítség. Jó kezekben az iskola. Üllői pofon a Vasasnak. A tartalomból:

Üllői. Közösségben az erő. Emberségből jeles. Év végi segítség. Jó kezekben az iskola. Üllői pofon a Vasasnak. A tartalomból: Költségvetés 2012 Nem lesz könnyű a 2012. esztendő. A nehézségek a város költségvetésén is tükröződnek. Több fronton várható szigorítás, ennek ellenére kijelenthető: a város még mindig irigylésre méltó

Részletesebben

Szökõkutak és a Pilis vonzásában

Szökõkutak és a Pilis vonzásában Érvényesítse kedvezményét! KUPONOLDAL a 19. oldalon naponta frissülõ hírek a TV13 mûsorai Hírnök online XVIII. ÉVFOLYAM 21. SZÁM ANGYALFÖLD-ÚJLIPÓTVÁROS-VIZAFOGÓ 2012. NOVEMBER 7. Évértékelés Kerületünk

Részletesebben

HÍRADÓ. Albertirsai. 2008. február. XX. évfolyam, 2. szám. 80 Ft. Hogyan lehet. Albertirsát?: 15. oldal. élhetőbbé tenni. Közéleti és tájékoztató lap

HÍRADÓ. Albertirsai. 2008. február. XX. évfolyam, 2. szám. 80 Ft. Hogyan lehet. Albertirsát?: 15. oldal. élhetőbbé tenni. Közéleti és tájékoztató lap XX. évfolyam, 2. szám Hogyan lehet élhetőbbé tenni Albertirsát?: 15. oldal. Albertirsai HÍRADÓ Közéleti és tájékoztató lap Megjelenik minden hónap elsõ felében 80 Ft Megkezdődött a farsangi időszak MESÉLNEK

Részletesebben

MEGVÉDJÜK AZ IDŐSEKET! Egymillió nyugdíjas kap pluszjuttatást. Szakmunkások kerestetnek 2010/1. Mesterházy Attila és a Nyugdíjas Szolidaritás

MEGVÉDJÜK AZ IDŐSEKET! Egymillió nyugdíjas kap pluszjuttatást. Szakmunkások kerestetnek 2010/1. Mesterházy Attila és a Nyugdíjas Szolidaritás XVII. évfolyam 1. szám Magyar Szocialista Párt és Országgyűlési Képviselőcsoportja www.mszp.hu balközép 2010/1 MEGVÉDJÜK AZ IDŐSEKET! Mesterházy Attila és a Nyugdíjas Szolidaritás Egymillió nyugdíjas kap

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ KzØleti informæcis lap Ismét 1% + 1% Ebben az évben ismét lehetõségünk van arra, hogy személyi jövedelemadónk 2 x 1 %-áról rendelkezzünk. Az elsõ 1 %-ot társadalmi szervezet, alapítvány

Részletesebben

Ikt. sz.: VFB/29-3/2014. VFB-10/2014. sz. ülés (VFB-10/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv

Ikt. sz.: VFB/29-3/2014. VFB-10/2014. sz. ülés (VFB-10/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv Ikt. sz.: VFB/29-3/2014. VFB-10/2014. sz. ülés (VFB-10/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának 2014. december 9-én, kedden, 8 óra 06 perckor az Országház főemelet

Részletesebben

BIZTOSÍTÁSOK, NYUGDÍJ

BIZTOSÍTÁSOK, NYUGDÍJ 24.2.2011 0:09 Page 2 ZSUZSKA Etyeki V I R Á G ZÓ L O T T Ó Z Ó JA Élôvirág, koszorúk, alkalmi csokrok, virágföld, ajándék Befelé nézz, bensôdben fakad fel a jónak forrása, s ha szüntelenül mélyíted, szüntelenül

Részletesebben

Kedves Besnyőiek! Új háziorvosunk lesz decembertől. Idősek Világnapjára. 2014/4. szám

Kedves Besnyőiek! Új háziorvosunk lesz decembertől. Idősek Világnapjára. 2014/4. szám 2014/4. szám Kedves Besnyőiek! A 2010-14-es önkormányzati ciklus végére érvén a Besnyői Hírmondó ez évi 5. lapszámát ajánlom szíves figyelmükbe, melyben végre új háziorvosunk érkezéséről adhatunk hírt,

Részletesebben

közéleti lap monitor 2009. szeptember 9. Becsengettek FlyBalaton: Húsz-huszonöt százalékos bevételi mínusz A város meghatározó arca a Fő tér xvii/15.

közéleti lap monitor 2009. szeptember 9. Becsengettek FlyBalaton: Húsz-huszonöt százalékos bevételi mínusz A város meghatározó arca a Fő tér xvii/15. Magyar Termék Nagydíj a hévízi Carbonának 5. oldal Húsz-huszonöt százalékos bevételi mínusz 2. oldal monitor 2009. szeptember 9. közéleti lap xvii/15. www.monitormagazin.hu Becsengettek 8. oldal A város

Részletesebben

Születési helye: Mezőkövesd

Születési helye: Mezőkövesd Városunk lapja XXVI. évf. 4. szám 2014. február 27. Születési helye: Mezőkövesd városháza Kormányzati támogatás aktuális Kibővült térfigyelőrendszer Sportkalauz Sikeresen rajtolt az MKC mezőkövesdi újság

Részletesebben

IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál. 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem

IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál. 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem VIII. évfolyam, 2. szám 2014. január 31. Fotó: Hartyányi Norbert P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem

Részletesebben

Kőbányai. Boldog születésnapot, Bill! Hírek. 65 éves a blues királya, akit koncertje előtt a Szent László Napokon köszöntöttek 12.

Kőbányai. Boldog születésnapot, Bill! Hírek. 65 éves a blues királya, akit koncertje előtt a Szent László Napokon köszöntöttek 12. Új Kőbányai XXIII/7. 2013. július A X. kerület közérdekû magazinja Hírek Boldog születésnapot, Bill! 65 éves a blues királya, akit koncertje előtt a Szent László Napokon köszöntöttek 12. Dr. Bodnár Attila

Részletesebben

Genius díj a Gyulaiban

Genius díj a Gyulaiban 1 2007. január Abony Város Önkormányzatának lapja XV. évfolyam 1. szám 2007. január Ára: 150 Ft Genius díj a Gyulaiban 2007. január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetéseket adtak át pedagógusoknak

Részletesebben

2008. október XVIII. évfolyam 10. szám 100 Ft ÖNKORMÁNYZATI, KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS HÍRLAP MEGHÍVÓ

2008. október XVIII. évfolyam 10. szám 100 Ft ÖNKORMÁNYZATI, KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS HÍRLAP MEGHÍVÓ 2008. október XVIII. évfolyam 10. szám 100 Ft ÖNKORMÁNYZATI, KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS HÍRLAP Ideje: Helye: MEGHÍVÓ szeretettel meghív minden helyi lakost az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója

Részletesebben

Dunakeszi Polgár VÁROSI MAGAZIN. 2009. december. IX. évfolyam 12. szám FOTÓ: KESZIPRESSZ

Dunakeszi Polgár VÁROSI MAGAZIN. 2009. december. IX. évfolyam 12. szám FOTÓ: KESZIPRESSZ Dunakeszi Polgár IX. évfolyam 12. szám VÁROSI MAGAZIN 2009. december Idén is sok gyermeknek szerzett örömöt a Millenniumi Parkban berendezett Betlehemi élőkép. FOTÓ: KESZIPRESSZ hirdetés 2 Dunakeszi Polgár

Részletesebben

Nem csak pénzügy, szívügy is

Nem csak pénzügy, szívügy is Közmeghallgatások Tiszaújvárosi Tavaszi Fesztivál Szezonkezdet A Városházán folytatódott, majd Tiszaszederkényben zárult Tiszaújváros képviselő-testületének tavaszi közmeghallgatás sorozata. /3. oldal

Részletesebben

Adjunk értelmet és örömöt egymás életének!

Adjunk értelmet és örömöt egymás életének! XVII. évfolyam 4. szám 2010. december Adjunk értelmet és örömöt egymás életének! Az idő soha meg nem áll, és folyton-folyvást változik. Elmúlt a karácsony ünnepe, és itt az újesztendő! Engedjék meg, hogy

Részletesebben