A legtöbb auditoros neuropathiásnak diagnosztizált beteg feltehetően inkább auditoros desynchronizáció diagnózist kellene kapjon.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A legtöbb auditoros neuropathiásnak diagnosztizált beteg feltehetően inkább auditoros desynchronizáció diagnózist kellene kapjon."

Átírás

1

2

3 Tisztelt Olvasóim! A Protone- Audio Kft. küldöttjeként részt vehettem Marseillesben az idei CI konszenzus konferencián. A kongresszust követően minden résztvevő megkapta a témák szerint kialakult és konszenzuson alapuló szakvéleményeket. Én most a címek kivételével átnyújtom a magyar fordítást. Remélem, hogy néhány megállapítás érdeklődésre tarthat számot. Nem változtattam meg az eredeti formát azért, hogy figyelemmel tudják kísérni az egyes panelekben résztvevő nemzetközi szaktekintélynek örvendő specialistákat. Üdvözlettel, Katona Erzsébet dr. 1. Auditory neuropathy Szükséges az auditoros neuropathia jobb definícióját meghatározni A legtöbb auditoros neuropathiásnak diagnosztizált beteg feltehetően inkább auditoros desynchronizáció diagnózist kellene kapjon. A legtöbb desynchronizációtól szenvedő beteg alkalmas a cochlearis implantációra. Azok, akik valódi neuropazhiától szenvednek, igen rossz hatásfokkal használják a CI-t. 2. Advanced cochlear implant electrode and hearing preservation A múltban a CI pácienseknek nem volt hallásuk, ezért az elektróda megtervezésének és a cochleában való elhelyezkedésének nem volt jelentősége. Az új indikációs kritériumok azonban már olyan betegeknek is ajánlják az implantátumot, akiknek hallásmaradványuk van, ezért az elektróda formájának és a sebészi technikának nagy jelentősége van. Az elektródáknak és a sebészetnek atraumatikusnak kell lenni. Mindenegyes sebészi megoldásnak, még az alternatívaknak is ragaszkodni kell a scala vestibuliba való inzercióhoz és meg kell őrizni a maradék hallást. A hallás konzervációja nem csak a beszéd értés szempontjából fontos, hanem a zene felfogása miatt is. A jövőben még a néhány szőrsejt megőrzésének is jelentősége lesz a szőrsejt regeneráció miatt a neurptrophinok vagy más gyógyszerek hatásának eredményeképpen. Klasszifikációs rendszer nagyon fontos a reziduális hallásra. 3. Electroacoustic stimulation Elektroakusztikus stimuláció nagyon hasznos lehet olyan betegeken, akiknek szignifikáns reziduális hallásuk van elsősorben a mély frekvenciákon. A jövőben a kombinált elektromos és mechanikai stimuláció nagyobb eredményt hozhat egy potenciálisan növekvő számú populációnak a kritériumok kiszélesedése kövtekezményeképpen 4. Totally implanted cochlear implant A teljesen implantálható CI kísérleti stádiumban van. Felnőttek számára a jövőben hasznos lehet., de gyermeken is igen gondosan kiválogatott esetekben.

4 5. Tinnitus A tinnitus kezelésének elektromos stimulációval való lehetősége még több kutatást kíván. 1. Middle ear problems (A): Bilateralis csont/lég köz kb. 40 db kétoldali effúzióval. Tympanoplaszika elvégezve többször mindkét fülön. Ajánlás:. Ismételt tympanoplasztikato perform tympanoplasty. Egyoldali BAHA. ímásodik BAHA vagy egyéb megoldások

5 2. Middle ear problems (B): Egyoldali cson/lég köz mintegy 40 db masszív effúzió és többszörös tympanoplasztikai kísérlet. Másik oldali fül normál. Ajánlás: Megbeszélés tárgya a beteggel. BAHA. Conventionalis CROS Középfül implatátum (round window). A beteget tájékoztatni kell arról, hogy kezdeti tapasztalatok vannak csak. 3. External and/or middle ear malformations Bilaterális középfül aplasia. Hiányzó külső hallójárat Hiányzó vagy majdnem hiányzó fülkagyló.. BERA: bilateralis küszöb 50 db Ajánlás: Megbeszélni a beteggel: Amilyen hamar csak lehet, bilaterális csontvezetéses eszköz (soft band BAHA) kerek ablak implantátum (uni or bilateralis) a másik oldalon hallókészülékkel vagy anélkül. 6. Tympanosclerosis with mixed hearing loss Bilaterális 40 db csont/lég köz, bilaterális csontvezetése küszöb 30 db, szabad dobüreg, stapes talp fixáció. Száraz fül, ép, rekonstruált dobhártya. Ajánlat:. Bilaterális hallókészülék. Kerek ablak implatátum. 7. Bilateral SNHL Külső hallójárat betegségei, nem kielégítő hallókészülék használat. Ajánlat: Megbeszélés tárgya:. Nyitott illesztésű hallókészülék. Középfül implantátum 8. Specific professional activities with bilateral SNHL Úszás, izzadó hallójárat.

6 Ajánlat: Semi or fully implantable középfül implantátum. A jövőben a BAHA tervezhető lehet 2-5 éveseken úgy, hogy a továbbfejlesztett csotvezetéses epithesis és a fülkagyló sebészi rekonstrukcióját ne akadályozzák.. A középfül implantátumok még atpasztalati stádiumban vannak, de máris ígéretenek mutatkoznak ebben az indikációs területben. Az implantáció oldal választásának a középfül anatómiájához kell alkalmazkodnia. A szülőnek tudni kell erről az új lehetőségről. 4. Otosclerosis Kétoldali, kevert halláscsökkenés, csont/lég köz 30 db. Csontvezetés 40 db-nél. Ajánlatok: Megbeszélendő a beteggel:. Stapes sebészet kétoldali hallókészülék viselést követően. Nincs megegyezés a középfülimplantátumok használatáról. Lehetséges választás az implantáció akár a stapes sebészet alatt, vagy a várakozás.

7 5. Tympanosclerosis, with pure conductive hearing loss Kétoldal csont/lég köz 40 db, normal csontveztés, szabad dobüregek, stapes talp fixáció. Számos tympanoplasztikai kísérlet után van a beteg. Száraz fülek, ép, rekonstruált dobhártyák. Ajánlatok: Megbeszélni a különböző lehetőségeket a beteggel:. Újabb revíziós tympanoplasztika. Bilaterális hallókészülék. Unilateral/bilateral BAHA 9. Unilateral deafness with normal contralateral ear Ajánlatok:. Semmi teendő. CROS Conventional CROS CROS WiFi. BAHA a siket oldalon 10. Unilateral deafness with moderate SNHL on the only hearing ear Megbeszélni a beteggel:. Hallókészülék és ha elfogadja, akkor hozzá még CROS. BAHA Cordelle (csekély elfogadottság). Kontraindikált a halló fül implantációja. 11. Unilateral deafness with conductive hearing loss on the only hearing ear. Hallókészülék. BAHA. A halló fülön kontraindikált a tympanoplasztika vagy középfül implantátum.

8 1. Major aplasia of the ear canal: Inclusion/exclusion kritériumok:. Egyoldali eset : Általánosan elfogadott, hogy semmi teendő. Kísérletek folynak: soft band one / two BAHA

9 . Bilateralis gyermek: Korai dg. Korai audiológiai dg.(bc ABR) Teljes képalkotó dg.(mri/ct) Softband BAHA a korai stádiumban A BAHA implantáció idejének megválasztása függ a szülő választásától és a softband BAHA elfogadásától.. Bilaterális felnőtt: Diagnózis Audiológiai dg. (BC ABR) Teljes képalkotó dg. (MRI/CT) BAHA trial Unilateralis BAHA (ongoing studies: bilateral BAHA) A BAHA sikertelnesége vagy komplikáció esetében vagy ha a beteg kívánja, akkor középfülimplantáció lehetséges megoldás

10 Postop evaluációs módszerek:. Audiometria: PTA and beszédértés. kérdőívek. Komplikáció és rehab. követés Postoperative CSF leakage Meningitis Vertigo Kevés megjósolható eredmény PROGNOSIS. Jó prognosis Basilaris kanyarulat meg van Modiolus kimutatható. kevésbé megjósolható prognosis Ha több féle, kifejezett malformáció igazolódott Alternative therapeutic options: ABI= Auditory Brainstem Implant) (tanulmányok folyamatban)

11 2. Cochlear labyrinth dysplasia (bilateral): Therápiás lehetőségek:. If javítható, akkor, bilaterális konvencionális hallókészülék. Amint szükséges, cochlearis implant Inclusion / exclusion kritériumok:. Anatómiai kritérium: Elégséges cochlearis lumen Coclearis ideg megléte

12 . Audiologiai kritérium: Azonos a CI -éval A jobban halló oldalon tapasztalt állandóan fennálló fluktuáló hallásküszöbök kevésbé szigorú inklúziós kritériumot szavatolnak. Vestibularis kritériumok: Ha a vestibuláris működés aszimmetrikus, akkor ha lehetséges a rosszabb vestibuláris funkcióval rendelkező fület implantálni.. Az egyéb kritériumok egyeznek a CI általános kritériumaival. ( kor, a siketség időtartama, képzési lehetősgek stb) Evaluációs módszerek: Azonosak az áltlános CI populációjáéval. Komplikációk: Intraoperative: Fokozott rizikó a n. facialis traumatizációjára, az elektróda rossz helyre vezetése. 3. Cochlear nerve aplasia and dysplasia (bilateral): Therápiás lehetőségek:. Cochlear implant kizárás kritérium: criterion for CI Total n. cochl. hiány (aplasia n. cochl) PROGNOSIS. Változó és a n. cochl. dysplasiája esetében nehéz a prognosist megjósolni. Alternative therápiás megoldás: ABI (tanulmányok folyamatban)

13 1. Management of patients with NF2 Az esetek többségében ez a súlyos probléma kétoldali totális siketséghez vezet. Ezért az ABI-t fejlesztették ki megoldásul. A kezdeti stádiumban egycsatornás implantátumot fejlesztett ki a House Institute, majd jöttek a több elektródásak. Manapság megszületett a megegyezés, hogy a daganat totális eltávolítása a cochlearis ideget nem kímélve történik és az ABI indikált ugynabban az ülésben transzlabyrinther vagy retrosigmoid megközelítésből. Újabban javasolták a n. cochl. megkímélését egy CI elvégzése miatt. Ha a hallóideget megkímélik funkcionális okból, de a hallás a műtét alatt elvész melyet aaz ABR és CNAP igazol, akkor két lehetőség áll fenn:

14 . cochlear implant. ABI Hogyan döntsünk a kettő közül?. Ha az ABR eltűnt a műté alatt és a CNAP is hiáynzik vagy nagyon alacsony amplitudójú, akkor az tiszta indikációt jelent az ABI-re.. Ha az ABR hiáynzik, de a CNAP jó amplifikációjú, akkor a CI jelenti a legjobb megoldást és az ABI nem indikált. Jelenleg nincs konszenzus az ABI használatára, ha a másik fül normál. Néhány betegen jobb megcsinálni az ABI-t a nagyobb tumor oldalán, másokon mindkét oldalon, de a még halló oldalon nem aktiválni. Más esetben az első daganat műtétje idejében nem indikált még az ABI csak a második fül daganatos sebészete során következik be. Az aktív elektródák száma nagyon fontos, minél nagyobb a számuk, annál jobb eredmény várható. A sebészi team tapasztaltsága nagyon kritikus minden szempontból. Megegyezés született arról, hogy az eredményhez idő kell. Legalább 12 hónapot kell várni a jó eredményhez 2. In patients with acoustic tumor in the only hearing ear. A CI t először az ellenoldali fülön ajánlott elvégezni. Ha ez nem lehetséges, akkor várni kell és a scan az iránymutató a hallás változása és a tu. növekedése szempontjából. A sebésznek meg kell kísérelni a n. cochl-t megtartani a CI számára inkább, mint hogy ABI-t kelljen indikálni. ABI igen magas technológiai és tapasztalati jártasságot igényel, ezért centralizálni kell magas színvonalú otoneurológiai centrumokban.

15 1. Unilateral deafness Segíteni kell a betegen, ha rossz a beszédértése zajban és a fej árnyékoló hatásától szenved.. BAHA egy esély. Cochlear implant még experimentális ezen a téren. 2. Bilateral SNHL in adults A CI-ra vonatkozó indikáció kritériuma:. beszéd értés: < 50% mondat tesztekre és< 35% egyszótagú szavakra. A teszteket standardizált körülmények között kell elvégezni. (pl. prezentációs szint stb) Képalkotás: CTscan and MRI scan Szelekciós kritérium az implantálható hallókészülékekre:. beszéd értés: > 60% mondat teszttel és > 50% egyszótagú szavakkal a legoptimálisabb javított feltételekkel

16 (Hallókészülék) 3. Bilateral SNHL in children Szelekciós feltételek a CI-ra: objective audiometry: nincs válasz: OAE, ABR és ECoG.. viselkedési válaszon alapuló audiometria: hangra nem reagál.. imaging: CTscan shows: cochlea kimutatott, belső hallójárat meg van és IAM MRIscan szerint: a n. acusticus létezik és nagyobb eltérés az agyban nem látható. hallókészülék próba: Hallásmaradvány esetében 3-6 hónap, ha nincs beszéd és nyelvfejlődés a CI. indikált Jelenleg hybrid elektródákat még gyermeken nem ajánlunk. 4. High frequency deafness Definition A betegnek kell legyen használható mély frekvenciás hallásmaradványa (<1.5 KHz) és a magas frekvenciákon siketség. Szelekciós kritérium: Egyszótagú szavakkal < 50% ipsilateralisan és < 65% contralateralisan. Fő cél: A hallás megtartása hibrid elektróda használatával soft sebészeti technikával. Magyarázat: A páciens a járulékos elektromos ingerlés miatt:. Jobban érti a beszédet zajban. Felfogja a zenét. Javul a térhallása Az elektróda technológia jövőbeni fejlesztése és a molekuláris biológia eredményei felhasználhatóak lesznek. Hybrid electroda ugyanazt a beszédértési eredményt mutatja mint a standard elektróda. Jelenleg gyermeken a hybrid nem használható, a jövőbeni kísérletek döntenek.

17 5. Progressive hearing loss A progrssszív halláscsökkenés pathophysiologiája intenzív kutatások. Az alapmechanizmusok tisztázódtak és specifikus intevenciók ajánlotta. Ezek között a corticosteroidok és antioxidánsok adása ajánlott pl a CI inzerciós traumájának csökkentésére. A jövőben antiapoptotic szerek lesznek elérhetők, de még a klinikai használathoz specifikus módszer kidolgozása szükséges az alkalmazáshoz. A gén th. még nem alkalmazható. 6. Severe mixed HL

18 A HL kevert (BC threshold > 60 db, additional conductive component) és a hallókészüléknek nincs haszna:. Konvencionális hallókészülék torzít a magas frekvenciás feedback miatt. BAHA: nem nyújt kielégítő erősítést. Cochlear implants. A belső fül funkciója túl jó Ezek a páciensek igen jól hasznosítják az implantálható hallókészülékek kerek ablak változatát, vagy a stapesra helyezését, ha az meg van és mobilis, vagy a belső fülbe applikálva (perilymphatikus kuplung), átugorva a középfület. 7. Neural deafness Ezek a betegek az ABI kandidátusai vagy középfül implantra valók.. Az implantátum lehet felületi vagy penetráló.. A penetráló elnevezése AMI. (Auditory Midbrain Implant)

19 Egyöntetű volt a panel véleménye, hogy a bilateralis implantáció (BCI) az estek többségében jobb auditoros percepcióhoz vezet. Abban szintén megegyeztek, hogy nem mindenkinél kell a kétoldali CI-ra gondolni. Nem kell kétoldali implant azokon,- legyen az felnőtt vagy gyermek,- akik jól hasznosítják a hallókészüléküket a másik oldalon. Gyermeken azonban bármilyen módon is, de az ellenoldali fület is segíteni kell. Kivéve, ha az unilateralis CI minden szempontból kielégítő, vagy ha a ckontralaterális fül erősítését a beteg nem viseli el. 1. In the case of adults A binauralis hallás két CI-al segíti a hang lokalizációját majdnem minden esetben és segíti a beszédértést zajban. A legtöbb felnőtt szerint a hang sokkal jobb és gazdagabb, mint egyel. 2. In the case of children A jobb beszédértésre, a jobb lokalizációra irányuló adatok kor függőek értelemszerűen. A panel megegyezett abban, hogy meg kell majd határozni azokat a kondíciókat, amelyek az optimális eredményt adják a kétoldali implantáció esetében. Az életkor az első impantációra és az időintervallum az első és a második között szintén meghatározásra került azért, hogy a legjobb eredményt lehessen kihozni.. A panel megegyezett abban, hogy az elsőt a 24 hónapos korban kell elvégezni, de többen a 12 hónapos kort preferálták. Egyöntetű volt a vélemény abban, hogy a szimultán végzett implantáció a javasolt, de sok esetben különböző okok miatt a sequenciálist lehet csak megoldani.. A panelisták egyetértettek, hogy a kétoldali implantáció rizikója alacsony, de abban is megegyeztek, hogy a 6 hónapos kor alatt végzett műtétek fokozott anaesthesiológiai és sebészi rizikóval járnak. Sajnos a kétoldali CI előnyei anyagi oldalról nagy terhet rónak a viselőre, mert a másodikat a biztosítók nem támogatják. Egyöntetűen megegyeztek abban, hogy a gondosan kiválasztott gyermek és felnőtt esetekben a világirodalmi adatok alátámasztják a kétoldali előnyét, így esetenként a kétoldali támogatás is indokolt lenne a kormányzati illetve a biztosítási szervek részéről..

20 Maurizio ITALY Bruce GANTZ U.S.A. Badr Eldin MOSTAFA EGYPT AMADORI Alejandro HARGUINDEY Luis GARCIA SPAIN ANTOLI CANDELA IBANEZ SPAIN Albert MUDRY SWITZERLAND Miguel ARISTEGUI SPAIN Michel GERSDORFF BELGIUM Jeff MULDER THE NETHERLANDS Antje GERMANY William AUSTRALIA Joachim MULLER GERMANY ASCHENDORFF GIBSON Daniel F. àwengen SWITZERLAND Mislav GJURIC CROATIA Emmanuel MYLANUS THE NETHERLANDS Gregorio Kazimierz ITALY Benoît GODEY BABIGHIAN NIEMCZYK POLAND Andrea BACCIU ITALY John GRAHAM U.K. Thomas GREECE NIKOLOPOULOS Fatthi BAKI EGYPT Wilko THE GROLMAN NEDERLANDS Erwin OFFECIERS BELGIUM Manohar BANCE CANADA Maurizio GUIDA ITALY Enrique PERELLO SPAIN Wolf Dieter AUSTRIA Rudolf SWITZERLAND Enrico ITALY BAUMGARTNER HAUSLER PICCIRILLO JeanPierre Emmanuel Maria Del Carmen GREECE BEBEAR HELIDONIS PUJOL SPAIN

21 Aziz BELAL EGYPT Gordon Nicola U.S.A. HUGHES QUARANTA ITALY MiloAchille ITALY Malou SWEDEN Angel RAMOS SPAIN BELTRAME HULTCRANTZ MACIAS Stefano ITALY Karl GERMANY Alain ROBIER BERRETTINI HUTTENBRINK Klaus BOEHEIM AUSTRIA Herman JENKINS U.S.A. Stéphane ROMAN Alberico BOJANO ITALY Dan JIANG U.K. Philippe ROMANET Philippe Hiromi KOJIMA JAPAN Alexandra RUSSO ITALY BORDURE Rubens BRITO BRAZIL Jona ISRAEL Shak SAEED U.K. KRONENBERG Sandro BURDO ITALY Abdelkrim LAMRANI MAROCCO Mario SANNA ITALY Carlos CENJOR SPAIN Roland LASZIG GERMANY Jorge SCHWARTZMAN ARGENTINA Javier CERVERA SPAIN JeanPierre Sébastien LAVIEILLE SCHMERBER André CHAYS Thomas Levent GERMANY LENARZ SENNAROGLU TURKEY Geneviève Pedro CLAROS SPAIN LINA- GRANADE Thomas SOMERS BELGIUM Noël COHEN U.S.A. Claud LORENS POLAND Vincent DARROUZET Nathalie LOUDON AbdelKader TAIBAH Rinze TANGE ITALY THE NETHERLANDS Naïma DEGGOUJ BELGIUM Michal LUNTZ ISRAEL George TAVARTKILADZE RUSSIA Olivier DEGUINE William U.S.A. JeanMarc LUXFORD THOMASSIN Antonio DELLA Jacques Franco ITALY VOLPE MAGNAN TRABALZINI ITALY Françoise Hannes MAIER GERMANY Patrice TRAN BA DENOYELLE HUY Dragoslava SERBIA Manuel SPAIN JeanMichel DJERIC MANRIQUE TRIGLIA Colin DRISCOLL U.S.A. Nikolaos GREECE Tuncay ULUG TURKEY MARANGOS Christian Christian Alain UZIEL DUBREUIL MARTIN Thibaud DUMON Alessandro FrançoisMichel ITALY MARTINI VANEECLOO John J. Stefan GREECE ECONOMIDES MATTHEIS GERMANY John VATHILAKIS GREECE Roberto FILIPO ITALY Jan MAURER GERMANY Benno Paul WEBER GERMANY Alec FITZGERALD Brian U.K. O'CONNOR MCKINNON U.S.A. Peter WEBER U.S.A. Bruno FRACHET Renaud MELLER John XENELIS GREECE Giuseppe FRAU ITALY Bernard MEYER Arturo ZAGHIS ITALY Bernard FRAYSSE Thierry MOM Andrzej ZAROWSKI BELGIUM Henning FRENZEL GERMANY Michel Hans Peter ZENNER GERMANY MONDAIN Ivan GAHIDE Constantino MORERA SPAIN

NOE Egészségközpont Katona Erzsébet dr 2015-03-21

NOE Egészségközpont Katona Erzsébet dr 2015-03-21 NOE Egészségközpont Katona Erzsébet dr 2015-03-21 Korai detekció, korai ellátás kritikus a beszéd, nyelv és kognitív fejlődés szempontjából Klasszifikáció Típus Mérték Konfiguráció Keletkezés időpontja

Részletesebben

Katona Gábor dr. Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai Osztály

Katona Gábor dr. Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai Osztály Katona Gábor dr. Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai Osztály Bilaterális hallás Stereo hallás - binaurális hallás Hangerő és időkülönbség a két fül között Jelentősége: Irányhallás Nincs

Részletesebben

Halláscsökkenések diagnosztikája és terápiás lehetőségek

Halláscsökkenések diagnosztikája és terápiás lehetőségek Halláscsökkenések diagnosztikája és terápiás lehetőségek Matievics Vera, Arany Tünde SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika, Szeged Noé Egészségközpont Szeged AUDIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKA -szubjektív

Részletesebben

A cochlearis implantáció napjainkban

A cochlearis implantáció napjainkban A cochlearis implantáció napjainkban Dr.Küstel Marianna SE Fül-Orr-Gégészeti, Fej-Nyaksebészeti Klinika Cochlearis implantátum A közép- és belsőfülbe beépített elektronikus eszköz, melynek célja a belsőfül

Részletesebben

Audiológia. Dr. Gáborján Anita

Audiológia. Dr. Gáborján Anita Audiológia Dr. Gáborján Anita Audiológia feladata megállapítani a hallás (halláscsökkenés) mértékét meghatározni a halláscsökkenés okát, a laesio helyét meghatározni a szükséges terápiát, rehabilitációt,

Részletesebben

2018/19 II. félév, ÁOK IV. évf. Audiológia. Dr. Gáborján Anita. Semmelweis Egyetem, Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika

2018/19 II. félév, ÁOK IV. évf. Audiológia. Dr. Gáborján Anita. Semmelweis Egyetem, Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika 2018/19 II. félév, ÁOK IV. évf. Audiológia Dr. Gáborján Anita Semmelweis Egyetem, Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika Audiológia feladata megállapítani a hallás (halláscsökkenés) mértékét

Részletesebben

Beültethetı hallókészülékek,

Beültethetı hallókészülékek, Beültethetı hallókészülékek, implantátumok Dr.Küstel Marianna SE Fül-Orr-Gégészeti, Fej-Nyaksebészeti Klinika Beültethetı hallókészülékek BAHA Középfülbe implantálható készülékek Cochlearis implantátum

Részletesebben

Cochlearis implantáció, az utolsó fél évszázad legfontosabb új eljárása a halláscsökkenés/süketség rehabilitációjában

Cochlearis implantáció, az utolsó fél évszázad legfontosabb új eljárása a halláscsökkenés/süketség rehabilitációjában Cochlearis implantáció, az utolsó fél évszázad legfontosabb új eljárása a halláscsökkenés/süketség rehabilitációjában Dr.Küstel Marianna SE Fül-Orr-Gégészeti, Fej-Nyaksebészeti Klinika Cochlearis implantátum

Részletesebben

Az általánosított bizalom rádiuszának nyitott kérdései a társadalmi tőke kutatásában Bodor Ákos MTA KRTK RKI DTO Nagyvárad, 2016 szeptember 16.

Az általánosított bizalom rádiuszának nyitott kérdései a társadalmi tőke kutatásában Bodor Ákos MTA KRTK RKI DTO Nagyvárad, 2016 szeptember 16. Az általánosított bizalom rádiuszának nyitott kérdései a társadalmi tőke kutatásában Bodor Ákos MTA KRTK RKI DTO Nagyvárad, 2016 szeptember 16. Bizalom és társadalmi tőke, a bizalom formái 2 Bizalom Társadalmi

Részletesebben

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Molekuláris Medicina Mindenkinek Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika 2012. December 4. Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Felosztás Neurofibromatózis I. (Recklinghausen

Részletesebben

Lujber László és a szerző engedélyé

Lujber László és a szerző engedélyé Cochlearis implantáció: honnan indultunk, merre tartunk? ) A fejlődés iránya Kitekintés a jövőbe Dr. Gerlinger Imre PTE ÁOK Fül-,Orr-,Gégészeti és Fej-,Nyaksebészeti Klinika Pécs, 2013. Ludwig van Beethoven

Részletesebben

Népegészségügyi Kar. Fül-orr-gégészet

Népegészségügyi Kar. Fül-orr-gégészet Népegészségügyi Kar Fül-orr-gégészet Halláscsökkenések fajtái, diagnózisa Hallásrehabilitáció szempontjai Zajártalom A hallószerv felépítése Külsőfül fülkagyló, hallójárat és dobhártya Középfül hallócsontláncolat

Részletesebben

Enterprise Vision Day

Enterprise Vision Day Dr. Strublik Sándor Kereskedelmi igazgató sandor.strublik@arrowecs.hu 2014.06.18. Fontos információ Parkolás A várba történő behajtáskor kapott parkoló kártyát tartsa magánál! A rendezvény után ezt a parkoló

Részletesebben

Cochlea-Implantat Versorgung und zentral-audiotorische Implantate. Irányelv Német Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Társaság

Cochlea-Implantat Versorgung und zentral-audiotorische Implantate. Irányelv Német Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Társaság Cochlea-Implantat Versorgung und zentral-audiotorische Implantate Irányelv Német Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Társaság Célja: veleszületett vagy szerzett nagyfokú/ süketséggel határos halláscsökkentek

Részletesebben

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december A PISA 2003 vizsgálat eredményei Értékelési Központ 2004. december PISA Programme for International Students Assessment Monitorozó jellegű felmérés-sorozat Három felmért terület Szövegértés, matematika,

Részletesebben

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul (MSZ ISO/IEC 20000-1:2013) LATERAL Consulting 1 Tartalom ISO/IEC 20000-1 alapú tanúsítások a nagyvilágban és itthon ISO/IEC 20000-1:2011 f jellemz

Részletesebben

Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a. kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey

Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a. kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey elnevezésű nagyszabású nemzetközi project előkészítő munkálatait.

Részletesebben

Svájci adószeminárium

Svájci adószeminárium Zürich Zug www.taxexpert.ch Svájci adószeminárium Sebestyén Péter,, Zürich Budapest, 2015. június 24. 2015. All rights reserved. Tartalom 2 I. Fontos tudnivalók a svájci adórendszerröl II. III. IV. Az

Részletesebben

Halláskárosodások szakértői véleményezése. dr. Ékes Erika egészségbiztosítás kötelező szintentartó tanfolyam 2017

Halláskárosodások szakértői véleményezése. dr. Ékes Erika egészségbiztosítás kötelező szintentartó tanfolyam 2017 Halláskárosodások szakértői véleményezése dr. Ékes Erika egészségbiztosítás kötelező szintentartó tanfolyam 2017 MI A HALLÁS? A környezetünkből származó hanghullámok érzékelése és feldolgozása. A hanghullámok

Részletesebben

Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI

Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI- 2013. 04. 17. 1: A GDP és a felsőfokú végzettségűek arányának összefüggése Forrásév

Részletesebben

Eligazodás napjaink összetett üzleti kockázatai között

Eligazodás napjaink összetett üzleti kockázatai között Eligazodás napjaink összetett üzleti kockázatai között Európára, a Közel-Keletre, Indiára és Afrikára kiterjedő felmérés a visszaélésekről - magyarországi eredmények 2013. Május 7. Pesszimizmus a piac

Részletesebben

For Professionals. SYNCHRONY rendszer. Összhangban a természetes hallással

For Professionals. SYNCHRONY rendszer. Összhangban a természetes hallással For Professionals SYNCHRONY rendszer Összhangban a természetes hallással SYNCHRONY rendszer Összhangban a természetes hallással A SYNCHRONY cochlearis implantátum rendszer számtalan kulcstechnológiát egyesítve

Részletesebben

Egyszerűsített statisztika

Egyszerűsített statisztika http://www.pvmh.hu http://www.pv www.pvmh.hu [ALAPBEÁLLÍT Egyszerűsített statisztika 2011.04.14. 2012.09.03. % a teljesből: egyedi látogatók: 100,00% Jelentés lap Mutatócsoport Egyedi látogatók 1 200 600

Részletesebben

Az újszülöttek hallásszűréséről /Alapkutatástól a napi gyakorlatig/

Az újszülöttek hallásszűréséről /Alapkutatástól a napi gyakorlatig/ Az újszülöttek hallásszűréséről /Alapkutatástól a napi gyakorlatig/ Dr. Subicz Imre; Dr. Borkó Rezső Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Fül-orr-gégészeti és Szájsebészeti Osztály, Audiológia

Részletesebben

Tympanoplastica. Dr. Polony Gábor. Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti, Fej-, Nyaksebészeti Klinika

Tympanoplastica. Dr. Polony Gábor. Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti, Fej-, Nyaksebészeti Klinika Tympanoplastica Dr. Polony Gábor Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti, Fej-, Nyaksebészeti Klinika Anatomiai viszonyok dr. Polony Gábor 2 Meghatározás Krónikus középfülgyulladások esetén alkalmazott műtéti

Részletesebben

Timpanoplasztika. Dr. Polony Gábor. Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti, Fej-, Nyaksebészeti Klinika

Timpanoplasztika. Dr. Polony Gábor. Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti, Fej-, Nyaksebészeti Klinika Timpanoplasztika Dr. Polony Gábor Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti, Fej-, Nyaksebészeti Klinika Anatomiai viszonyok dr. Polony Gábor 2 Meghatározás Krónikus középfülgyulladások esetén alkalmazott műtéti

Részletesebben

A Knorr Bremse, mint a magyar közúti és vasúti közlekedés elkötelezett partnere. A jelen és a jövő kihívásai

A Knorr Bremse, mint a magyar közúti és vasúti közlekedés elkötelezett partnere. A jelen és a jövő kihívásai A Knorr Bremse, mint a magyar közúti és vasúti közlekedés elkötelezett partnere. A jelen és a jövő kihívásai Knorr-Bremse Történelem Georg Knorr, a neves német mérnök és feltaláló 1905-ben alapította meg

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

Küszöb és küszöb feletti audiometriai vizsgálatok azaz a cochlearis-retrocochlearis laesio differenciál diagnosztikája Dr.

Küszöb és küszöb feletti audiometriai vizsgálatok azaz a cochlearis-retrocochlearis laesio differenciál diagnosztikája Dr. Küszöb és küszöb feletti audiometriai vizsgálatok azaz a cochlearis-retrocochlearis laesio differenciál diagnosztikája Dr. Küstel Marianna 1 Hallásvizsgálatok Küszöb: halláscsökkenés foka? helye? Küszöb

Részletesebben

Mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat

Mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat Mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálat Használati útmutató Neuro A cochleáris implantátum rendszer 0459 (2015) NEURELEC 2720 Chemin Saint-Bernard, 06220 Vallauris France TEL: +33 (0)4 93 95 18

Részletesebben

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke: (Nemzeti Csúcs, MTA Székház, 2008. október 18.)

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke: (Nemzeti Csúcs, MTA Székház, 2008. október 18.) Csapó Benő www.staff.u-szeged.hu/~csapo A közoktatás új fejlődési pályára állítása Zöld könyv a magyar közoktatás megújításáért Budapest, 2008. november 25. NEVELÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Simor András a Magyar

Részletesebben

AKUSZTIKUS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK

AKUSZTIKUS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK AKUSZTIKUS KIVÁLTOTT VÁLASZ VIZSGÁLATOK Dr. Nagy Ferenc Kaposi Mór M r Oktató Kórház, Neurológiai Osztály Dr. Pfund Zoltán PTE, Neurológiai Klinika Klinikai Neurofiziológiai továbbk bbképzés, PécsP 2011

Részletesebben

Várj reám, s én megjövök, hogyha vársz nagyon.

Várj reám, s én megjövök, hogyha vársz nagyon. Várj reám, s én megjövök, hogyha vársz nagyon. Ne nézd tétlenül, míg a digitális forradalom kihagy a mindent behálózó digitális gazdaságából TNS 2015 1 Alkalmazkodnunk kell a digitálisan inkább passzív

Részletesebben

Akusztikai eseményhez kötött agyi válaszok, objektív audiometria (ERA, Otoakusztikus emisszió)

Akusztikai eseményhez kötött agyi válaszok, objektív audiometria (ERA, Otoakusztikus emisszió) Akusztikai eseményhez kötött agyi válaszok, objektív audiometria (ERA, Otoakusztikus emisszió) Akusztikus Kiváltott Potenciál (AKP) Hanginger hatására létrejövő diszkrét, rövid idejű elektromos agyi válaszok

Részletesebben

Phonak CROS-rendszer Innovatív megoldás az egyoldali teljes hallásveszteségre

Phonak CROS-rendszer Innovatív megoldás az egyoldali teljes hallásveszteségre Phonak CROS-rendszer Innovatív megoldás az egyoldali teljes hallásveszteségre Bevezetés Az egyoldali teljes hallásveszteség, amit egyoldali siketségnek is neveznek, a hallás teljes elvesztését jelenti

Részletesebben

Helyzetkép. múlt jelen jövő. A képességmérés dilemmái. A magyar tanulók tudásának alakulása történeti és nemzetközi kontextusban

Helyzetkép. múlt jelen jövő. A képességmérés dilemmái. A magyar tanulók tudásának alakulása történeti és nemzetközi kontextusban Molnár Gyöngyvér SZTE Neveléstudományi Intézet http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar A képességmérés dilemmái Amit nem tudunk megmérni, azon nem tudunk javítani. Kelvin Szeged, 2014. november 29. Helyzetkép

Részletesebben

Területi kormányzás és regionális fejlődés

Területi kormányzás és regionális fejlődés Területi kormányzás és regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona MTA Székház, 2014. november 20. Regionális kormányzás kiment a divatból? Területi jelző néha elmarad (Oxford Handbook of Governance 2014. 800

Részletesebben

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász Rólunk Piacvezetők Romániában Kórházfinanszírozás Kórházkontrolling, gazdálkodásjavítás Egészséggazdaságtani felmérések 2 Az egészségügyről

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Audiológiai szakasszisztens szakképesítés Audiológia modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Audiológiai szakasszisztens szakképesítés Audiológia modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK

A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK A HÁZIORVOSLÁS JÖVŐKÉPE HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Globális egészségügyi felmérés

Részletesebben

Intraocularis tumorok

Intraocularis tumorok Intraocularis tumorok 25 évvel ezelőtt, ha egy szemben chorioidea melanomát találtunk, akkor a szemet enucleáltuk. Szemben lévő festékes daganat (melanoma chorioideae) Chorioidea melanoma miatt eltávolított,

Részletesebben

Újabb lendület a visszaélés elleni harcban

Újabb lendület a visszaélés elleni harcban Újabb lendület a visszaélés elleni harcban A vállalati visszaélésekre vonatkozó 13. globális felmérés magyarországi eredményei 2014. június A felmérésről Munkatársaink 2013. novembere és 2014. februárja

Részletesebben

A évi demográfiai adatok értékelése. Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet

A évi demográfiai adatok értékelése. Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet A 212. évi demográfiai adatok értékelése Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet Tartalom Népesség száma, megoszlása Élveszületések Magzati veszteségek Születés körüli halálozás Csecsemőhalálozás

Részletesebben

World Championship Driving Kecskemet 2009

World Championship Driving Kecskemet 2009 World Championship Driving Kecskemet 2009 CLT TEAM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 NETHERLANDS *GOSSCHALK Benny *VAN TERGOUW Mieke *VERSTAPPEN Harrie HUNGARY *LÁZÁR Vilmos *LÁZÁR Zoltán *SELYBEN Zsolt GERMANY

Részletesebben

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Név: Születési hely, idő: TAJ szám: Lakcím: Pontos diagnózis, oldaliság: Hasadék Centrumba kerülés időpontja: A hasadék felismerésének időpontja: Gyermeksebészeti

Részletesebben

Megbízhatósági jelentés első félév

Megbízhatósági jelentés első félév Megbízhatósági jelentés 2017. első félév 1 Az Oticon Medicalról Az Oticon Medical csontvezetéses hallásjavító rendszereket és cochleáris implantátumokat kínál, melyek többféle páciens csoportnak nyújtanak

Részletesebben

halálos iramban Németh Dávid vezető elemző

halálos iramban Németh Dávid vezető elemző halálos iramban Németh Dávid vezető elemző 2016.11.10. 1 innováció vezető innovátor követő innovátor mérsékelt innovátor lemaradó innovátor ki a gazdagabb? 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 versenyképesség alakulása

Részletesebben

Kommunikáció és energiamenedzsment

Kommunikáció és energiamenedzsment Kommunikáció és energiamenedzsment Huber Szabolcs Értékesítési igazgató 2009. január 22. Sagem Communications termékek Lakossági megoldások Vezeték nélküli dect telefonok ADSL és Home Gateway terminálok

Részletesebben

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on Phonak CROS B Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on A CROS hallókészülékeim visszaadták a hangokat, amik visszaadták az életemet.. Angie Aspinall, Phonak CROS viselő Hallás

Részletesebben

A MAGYAR ÉLSPORT VERSENYKÉPESSÉGE

A MAGYAR ÉLSPORT VERSENYKÉPESSÉGE A MAGYAR ÉLSPORT VERSENYKÉPESSÉGE GULYÁS Erika, KOVÁCS Eszter, STERBENZ Tamás Nyerges Mihály Emlékkonferencia Eredményjelző: Magyar Sport 2015 2016.01.26. KUTATÁSRÓL Célja: Azonosítani azokat a tényezőket,

Részletesebben

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban Molnár Zsolt PTE, AITI Bevezetés Research vs. Science Kutatás Tudomány Szerkezeti háttér hiánya Önkéntesek (lelkes kisebbség) Beosztottak (parancsot teljesítő

Részletesebben

A évi európai pontprevalencia vizsgálatok jellemzői I.

A évi európai pontprevalencia vizsgálatok jellemzői I. Antimikrobiális szer alkalmazás a hazai és európai kórházakban és bentlakásos szociális intézményekben az európai pont-prevalencia vizsgálatok eredményei alapján dr. Kurcz Andrea, dr. Hajdu Ágnes, Veress

Részletesebben

A nő mint főbevásárló

A nő mint főbevásárló A nő mint főbevásárló Csillag-Vella Rita, GfK Médiapiac 2016 1 Glamour napok a budapesti Aréna plázában akkora a tömeg, hogy ma (szombat) délután a 2800 férőhelyes parkolóban elfogytak a helyek. (Pénzcentrum.hu)

Részletesebben

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved?

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? A HALLÁSVESZTÉSRŐL Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? Nem elképzelhetetlen, hogy Ön tudja meg utoljára. A hallásromlás fokozatosan következik be és lehet, hogy már csak akkor veszi észre,

Részletesebben

Territorial Autonomy Official Language Status Guaranteed Representation Public Funding Affirmation of Multinationalism International Personality TOTAL SCORE 1980 2000 2010 1980 2000 2010 1980 2000 2010

Részletesebben

Tanfolyam adatlap. Szemeszter 2012.I.félév Jelleg. Dr. Küstel Marianna egyetemi docens

Tanfolyam adatlap. Szemeszter 2012.I.félév Jelleg. Dr. Küstel Marianna egyetemi docens Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner Célcsoport SE- TK/2012.I./00073 Szemeszter 2012.I.félév Jelleg Kötelezően választható Négyhetes kötelező fül-orr-gégészeti szakvizsga

Részletesebben

Az antibiotikumok lehetséges globális hatásai

Az antibiotikumok lehetséges globális hatásai Az antibiotikumok lehetséges globális hatásai A M A G YAR INFEKTOLÓGIAI ÉS KLINIKAI MIKROBIOLÓGIAI TÁRSASÁG 41. KONGRESSZUSA SZOLNOK, 2 013 OKTÓBER 3-5. PROF. DR. TERNÁK G Á BOR: Az antibiotikumok történelmi

Részletesebben

III./3. Hallásszűrés

III./3. Hallásszűrés III./3. Hallásszűrés Miért szükséges az újszülöttkori hallásszűrés? Hallásszűrésről beszélünk, ha egy-egy kiválasztott célcsoportnál, tünetektől függetlenül, panaszmentesség esetén is hallásvizsgálatot

Részletesebben

A zajmérésekkel együtt elvégzett hallásvizsgálatok, azok eredményei

A zajmérésekkel együtt elvégzett hallásvizsgálatok, azok eredményei A zajmérésekkel együtt elvégzett hallásvizsgálatok, azok eredményei Dr. Gáborján Anita 2016. november 10. Semmelweis Egyetem, Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika Gyermekeknek szóló rendezvények

Részletesebben

Qualicoat, az építészetben felhasznált, festett alumínium védjegye, garancia a minőségre

Qualicoat, az építészetben felhasznált, festett alumínium védjegye, garancia a minőségre Qualicoat, az építészetben felhasznált, festett alumínium védjegye, garancia a minőségre Fehér Imre AFMSZ www.afmsz.hu Zanathy Valéria VEKOR ft. www.vekor.hu QUALICOAT nemzetközi, non profit egyesület,

Részletesebben

A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete Audiológiai Szekciójának 54. Vándorgyűlése Szeged, szeptember

A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete Audiológiai Szekciójának 54. Vándorgyűlése Szeged, szeptember A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete Audiológiai Szekciójának 54. Vándorgyűlése Szeged, 07. szeptember 8-0. PROGRAM Szeptember 8. csütörtök 7.00-8.0 Képalkotás kerekasztal Elnökség:

Részletesebben

M E G H Í V Ó. HSAVA őszi, háromnapos 41. országos konferenciája. MÁOK által elismert KIEMELT RENDEZVÉNY (legalább 2 napon történő részvétel esetén)

M E G H Í V Ó. HSAVA őszi, háromnapos 41. országos konferenciája. MÁOK által elismert KIEMELT RENDEZVÉNY (legalább 2 napon történő részvétel esetén) M E G H Í V Ó HSAVA őszi, háromnapos 41. országos konferenciája MÁOK által elismert KIEMELT RENDEZVÉNY (legalább 2 napon történő részvétel esetén) 2019. október 11-13. Állatorvostudományi Egyetem, Aula

Részletesebben

Fedezze fel a hallását. Amit a hallásveszteségről tudni kell

Fedezze fel a hallását. Amit a hallásveszteségről tudni kell Fedezze fel a hallását Amit a hallásveszteségről tudni kell Megértés A hang hatalma Gondoljon a beszélgetés és a hallgatás egyszerű folyamatára. A hang képes informálni, tanítani, vezetni, irányítani,

Részletesebben

http://donacio.ovsz.hu Szervkoordinációs Iroda SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Szervkoordinációs Iroda Országos Vérellátó Szolgálat Budapest, 2011. január 26.

http://donacio.ovsz.hu Szervkoordinációs Iroda SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Szervkoordinációs Iroda Országos Vérellátó Szolgálat Budapest, 2011. január 26. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Szervkoordinációs Iroda Országos Vérellátó Szolgálat Budapest, 211. január 26. Agykárosodás Agyhalál kialakulása Agyhalál észlelése Donorjelentés Agyhalál megállapítás Szervdonációs és

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15.

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Egyenlı bérek és a recesszió hatása a nıi dolgozókra Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Miért állnak fenn a nemek

Részletesebben

AUDIOMETRIA. Szubjektív Objektív. Cél: hallásküszöb és a lézió helyének megállapítása

AUDIOMETRIA. Szubjektív Objektív. Cél: hallásküszöb és a lézió helyének megállapítása AUDIOMETRIA Szubjektív Objektív Cél: hallásküszöb és a lézió helyének megállapítása Súgott, társalgó, kiáltó beszéd Hangvillavizsgálatok Weber (256 Hz) Rinné (1024 Hz) Szubjektív audiometria 1. Tisztahang

Részletesebben

MIGeneRÁCÓ KONFERENCIA. Balatonszárszó, augusztus 8-11.

MIGeneRÁCÓ KONFERENCIA. Balatonszárszó, augusztus 8-11. MIGeneRÁCÓ KONFERENCIA Balatonszárszó, 2013. augusztus 8-11. A szellemi tőke vándorlása és cirkulációja Illés Sándor ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi tanszék, Budapest Csodaszerkeresés Általánosabban:

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Gyermekgondozás (bölcsőde) és az európai szemeszter

Gyermekgondozás (bölcsőde) és az európai szemeszter Gyermekgondozás (bölcsőde) és az európai szemeszter Az európai szemeszter A gazdaságpolitikai koordináció folyamata Fontos események: Éves növekedés felmérés (November) Ország-jelentések (Február) Nemzeti

Részletesebben

Esettanulmány egy hard természetföldrajz és soft közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól

Esettanulmány egy hard természetföldrajz és soft közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól Esettanulmány egy hard természetföldrajz és soft közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól Zsófia Viktória Vida MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

A használati minta és az újdonság

A használati minta és az újdonság A használati minta és az újdonság A találmány természete abban rejlik, hogy új Az újdonság alatt általában világviszonylatban vett újdonságot értünk A szabadalmi jog az újdonságot úgy határozza meg, hogy

Részletesebben

KÖZÉP- ÉS BELSŐFÜL TRAUMÁK

KÖZÉP- ÉS BELSŐFÜL TRAUMÁK KÖZÉP- ÉS BELSŐFÜL TRAUMÁK Karosi Tamás B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály, Miskolc Anatómia Dobhártya Dobhártya sérülések Általános jellemzők:

Részletesebben

Működőtőke-befektetések Adatok és tények

Működőtőke-befektetések Adatok és tények Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 1. Konjunktúrafórum 13. november. Működőtőke-befektetések Adatok és tények Működőtőke-befektetések állománya Magyarországon 1.1.31., származási ország szerint,

Részletesebben

2373-06 Hallásakusztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2373-06 Hallásakusztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2373-06 Hallásakusztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Idős férfibeteg feleségével érkezik a rendelésre. A páciens szerint nincs halláscsökkenése, csak a felesége panaszkodik, hogy

Részletesebben

2. Az emberi hallásról

2. Az emberi hallásról 2. Az emberi hallásról Élettani folyamat. Valamilyen vivőközegben terjedő hanghullámok hatására, az élőlényben szubjektív hangérzet jön létre. A hangérzékelés részben fizikai, részben fiziológiai folyamat.

Részletesebben

Modern hallókészülékek: új technológia a hallássérültek számára

Modern hallókészülékek: új technológia a hallássérültek számára Hallási megoldások Modern hallókészülékek: új technológia a hallássérültek számára Hallásunk nem csak a kommunikáció szempontjából fontos, hanem tájékozódási képességünk miatt is; hogy mi történik körülöttünk,

Részletesebben

Application Picture to follow

Application Picture to follow 1.0-1.5 t Elektromos hajtású targonca Application Picture to follow www.toyota-forklifts.hu 2 Toyota Traigo 24 Toyota Traigo 24 Az új Toyota Traigo 24 Biztonság Termelékenység Tartósság Kezelhetőség Az

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Felülvizsgálat napja : - Verzió : 01. BEKEZDÉS 1: Az anyag/készítmény és a vállalat/társaság azonosítása

Felülvizsgálat napja : - Verzió : 01. BEKEZDÉS 1: Az anyag/készítmény és a vállalat/társaság azonosítása Biztonsági adatlap A kiállítás kelte : 31-Aug-2015 SDS # : IRW 0002 N - 01 EU EN Verzió : 01 BEKEZDÉS 1: Az anyag/készítmény és a vállalat/társaság azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév A termék kódja(i)

Részletesebben

«DURAK HAZELNUTS» PRESENTATION

«DURAK HAZELNUTS» PRESENTATION «DURAK HAZELNUTS» PRESENTATION PRODUCT RANGE CAPACITIES p.a. HAZELNUT KERNELS RAW : 80.000 MT ------------------------------------------------- ROASTINGCAPACITY : 30.000 MT, out of which: ROASTED WHOLE

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

Cochlearis implantáció

Cochlearis implantáció Cochlearis implantáció Dr. Jóri József Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Bevezetés Az információk

Részletesebben

QUICK INSTALLATION GUIDE

QUICK INSTALLATION GUIDE Wireless AC1200 Dual Band ACCess Point QUICK INSTALLATION GUIDE TELEPÍTÉSI SEGÉDLET A CSOMAG TARTALMA Wireless AC1200 Dual Band Access Point Megjegyzés: Kettő leszerelhető antennával. 12 V 1A TÁPADAPTER

Részletesebben

Alkalmazásának megfelelő moduláris csatlakozó választék

Alkalmazásának megfelelő moduláris csatlakozó választék Alkalmazásának megfelelő moduláris csatlakozó választék 1946-os alapítása óta a LEMO csoport világszinten vezető pozíciót ért el a Push-Pull hengeres csatlakozók és a különböző csatlakozó megoldások piacán.

Részletesebben

Cseh László és Hosszú Katinka Európa trónján

Cseh László és Hosszú Katinka Európa trónján https://www.fina-budapest2017.com/hu/hirek/28/cseh-laszlo-es-hosszu-katinka-europa-tronjan Cseh László és Hosszú Katinka Európa trónján 2016.01.08. 13:30 CET Világbajnok úszókat választottak az elmúlt

Részletesebben

AZ ELVESZETT MOBILINTERNET

AZ ELVESZETT MOBILINTERNET NAGY PÉTER PÁPAI ZOLTÁN MCLEAN ALIZ PAPP BERTALAN AZ ELVESZETT MOBILINTERNET NYOMÁBAN A MAGYAR MOBIL SZÉLESSÁV PENETRÁCIÓS LEMARADÁS LEHETSÉGES OKAI Verseny és Szabályozás 2016 2017.02.22. A lemaradás

Részletesebben

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények.

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Zabaras D, Boubolis S, Spanos A, Petsinis V, Gisakis I G Bevezetés

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 54 725 02 Audiológiai asszisztens és hallásakusztikus Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat

Részletesebben

Érzékszervek gyakorlat. Dr. Puskár Zita (2018)

Érzékszervek gyakorlat. Dr. Puskár Zita (2018) Érzékszervek gyakorlat Dr. Puskár Zita (2018) Receptor készülékek idegvégződéses receptorok Az érző dúcsejt perifériás nyúlványának vége az az elem, amelyben adott ingerre az ingerület keletkezik. 59#

Részletesebben

Clinical Care Pathways dr. Kárpáti Edit Clinical Care Pathways???

Clinical Care Pathways dr. Kárpáti Edit Clinical Care Pathways??? dr. Kárpáti Edit 2011.10.06.??? 1 Lásd még: treatment pathways critical pathways care paths integrated care pathways care maps case management plans National Library of Medicine 1996 : critical pathway...az

Részletesebben

Digitális? Oktatás? C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r

Digitális? Oktatás? C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r Digitális? Oktatás? D r. B a l o g h A n i k ó K ö z é p - E u r ó p a i E g y e t e m C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r Digitális? Oktatás? Digitális? Digitális eszközök használati

Részletesebben

A gazdasági fejlődés felgyorsításának feltétele a közoktatás megújítása

A gazdasági fejlődés felgyorsításának feltétele a közoktatás megújítása Csapó Benő www.staff.u-szeged.hu/~csapo A gazdasági fejlődés felgyorsításának feltétele a közoktatás megújítása Gazdasági és Szociális Tanács Budapest, 2008. december 2. NEVELÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Simor

Részletesebben

A gemiusranking HU-ról bővebb információ, a Módszertan menüpont alatt található.

A gemiusranking HU-ról bővebb információ, a Módszertan menüpont alatt található. E kimutatásnak az adatai - a Gemius SA által végzett - a gemiustraffic kutatásban összegyűjtött adatok felhasználásával készült, majd a gemiusranking HU oldalon került publikálásra. A gemiustraffic kutatás

Részletesebben

A (szociális) szövetkezet(ek) szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében

A (szociális) szövetkezet(ek) szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében A (szociális) szövetkezet(ek) szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében 90. Szövetkezeti Világnap 2012 Szövetkezeti Év Ferge Sándor emulticoop - GYERE 1 Miért pont most? Poverty rates (Laeken 60)

Részletesebben

Az információs társadalom és a digitális egyenlőtlenségek főbb irányai és teljesítményei

Az információs társadalom és a digitális egyenlőtlenségek főbb irányai és teljesítményei Projektzáró workshop (TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005) Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Az információs társadalom és a digitális

Részletesebben

ÓRATERV AUDIOLÓGIAI ASSZISZTENS ÉS HALLÁSAKUSZTIKUS NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma

ÓRATERV AUDIOLÓGIAI ASSZISZTENS ÉS HALLÁSAKUSZTIKUS NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma ÓRATERV AUDIOLÓGIAI ASSZISZTENS ÉS HALLÁSAKUSZTIKUS NAPPALI SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma Szakmai követelménymodulok 11500-12 Munkahelyi egészség és

Részletesebben