KIVÁLASZTÁS, A VESE MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KIVÁLASZTÁS, A VESE MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC"

Átírás

1 KIVÁLASZTÁS, A VESE MŰKÖDÉSE Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

2 A háziállatok szervezetében zajló anyagcsere folyamatok eredményeként az extracelluláris térből három úton ürülnek anyagok a külvilágra: a vesék a verejtékmirigyek és a tejmirigy útján.

3 a homeosztázis fenntartása vizeletet (urina) választ ki A VESE FELADATAI felesleges anyagcseretermékeket ürít ki fontos szerepe van a méregtelenítésben szabályozza a szervezet folyadéktereinek mennyiségét a szervezet folyadékkoncentrációjának állandó szinten tartása a plazmatérfogat, az ozmotikus egyensúly megőrzése különböző ionok kiválasztásával a szervezet a sav-bázis egyensúlyának (ph) fenntartása átalakítja a T3-at T4-é. a vesében épül át az 1-OH-D3 vitamin 1,25-(OH)2D3 vitaminná (kalcitriol) szabályozza a vérnyomást és a vér oxigén szállító képességét (hormonokkal)

4 A H U G Y S Z E R V E K 1 A VESE 2. A VIZELETVEZETŐ KÉSZÜLÉK az érrendszerrel szoros - a vesemedence kapcsolatban áll - a húgyvezető a kiválasztást végzi - a húgyhólyag kéregállománya lebenykékből áll - a húgycső velőállománya velőpiramisokból épül fel lebeny + piramis= renculus működési egysége a nephron nephron= glomerulus + tubulus glomerulus: Malphigi-féle vesetestecske : Bowman tok+ kapilláris hálózat (artériás csodarece) tubulus: - proximális kanyarulatos csatornácska - Henle-féle kacs - distális kanyarulatos csatornácska

5

6 A vese harántmetszete alapján, kívülről barnásvörös, érdes kéregállományt /vesekéreg, cortex renis /, belülről halványpiros, csíkolatos velőállományt /vesevelő, medulla renis / különíthetünk el, a velőállomány kéregfelőli része pedig a sok eret tartalmazó határállomány. A kéregállomány lebenykékből, velőállomány pedig velőpiramisokból épül fel. Egy lebeny és a neki megfelelő piramis un. "renculust", vesécskét képez.

7 Embrionális korban a legtöbb emlősállat veséje lebenyes szerkezetű különálló renculusokból áll. A vesécskék összenövési foka szerint összetett és egyszerű vesét különböztetünk meg. Az összetett vesék vesécskéi kifejlett állatokban is különállóak maradnak, a vese alakja szőlőfürtre emlékeztet, vagy csupán laza kötőszövet fűzi őket egymáshoz. Összetett veséje van pl. a medvének, a cetnek, a vidrának, a fókának. A háziállatok veséje egyszerű vese, mert a szomszéd renculusok egymással összenőttek. Az összenövés mértéke szerint az egyszerű vese háromféle lehet: 1. Sima, egy papillás vese a ló, juh, a húsevők, a házinyúl veséje. Itt a renculusok teljesen összenőttek, közös veseszemölcsöt képeznek. 2. Sima, több papillás vese, ilyen a sertésé, az emberé. A kéreg lebenykék, valamint a velőállomány periférikus része összenőtt, a velőpiramisok papillái azonban nem. 3. Barázdált, több papillás vese a szarvasmarhában található. a kéregállománynak a centrális, a velőállománynak a periférikus része nőtt össze ebben az esetben.

8

9 A NEPHRON SZERKEZETE

10 A glomerulus-filtráció A vérplazma passzív átszűrése, filtrációja, passzív transzport folyamat a glomerulusok endothel hámjának igen nagy felületén keresztül történik a Bowman-tok üregében. A filtráció a glomerulus kapillárisai és a Bowmantok közötti nyomáskülönbség hatására megy végbe. A glomerulus szűrlet plazma- ultrafiltrátumot jelent (elsődleges szűrlet naponta embernél kb.: 180 l; tyúkban 6 l; kutyában 50 l, kiskérődzőkben 140 l, sz.marhánál 1400 l) Összetétele megegyezik a plazmáéval, csak fehérjét nem tartalmaz. Az ultrafiltrátum 98-99%-a visszaszívódik Normális esetben a vizeletben nincs fehérje!

11 A glomerulusok működését a vízellátottság, az évszaki hőmérsékletingadozás és befolyásolhatja. Alapvetően azonban a vérkeringés, az endokrin rendszer és az ép májfunkció kontrollja alatt állnak. Egy-egy vesében (embernél) kb. 12 millió nephron van.

12 Tubuláris reabszorpció elsődlegesen aktív transzport, de van passzív transzport is, a vesecsatornácskákat speciális hámjuk teszi képessé a reabszorbcióra és a szekrécióra. a glomerulus filtratio és a végleges vizelet (1,5-2 liter/nap) között jelentős koncentráció különbség van, mely kétféle úton keletkezik: a csatornák hámja bizonyos anyagokat választ ki a vizeletbe és ezzel emeli annak koncentrációját. a tubulusok a víz nagy részét visszaszívják, ezáltal az oldott anyagok koncentrációja a folyadékban nagyobb lesz. A szervezet belső egyensúlya szempontjából a víz, a só és a cukorforgalom a legalapvetőbb tényezők! Az ezeket szabályozó mechanizmusok jelentős részben a vesékre hatnak, működésének befolyásolásával biztosítják a szervezet víz-, só- és cukor egyensúlyát.

13 A vesemedence (pelvis renalis) a veseöbölben helyet foglaló, hártyás falu zsák, amelybe a veseszemölcs vezetékei nyílnak. Alakja állatfajonként eltérő, szarvasmarhában nem fejlődik ki, itt a vesekelyhek a vesevezetékbe, majd a húgy vezetőbe szájadzanak. A vesemedencéből a húgyvezető / ureter / vezeti el a vizeletet, mely izmos falu, nyálkahártyával bélelt, tágulékony cső. A húgyvezető három szakaszra osztható: a hasi, a medencei és a húgyhólyag falában haladó rövid, intramuralis /izomréteg és nyálkahártya között haladó / szakaszra. Fala három rétegből áll: belső nyálkahártya, középső izomréteg /vastag /, külső kötőszövet.

14 A húgyhólyag (vesica urinaria) kerek vagy körte alakú, izmos falu, nagyon tágulékony, tömlőszerű szerv, amely a vizelet befogadására, gyűjtésére, tárolására, majd kiürítésére szolgál. A medenceüreg alapján, a fancsont tájékán helyeződik a végbél és a nemi szervek alatt. Ha megtelik,a felhalmozódó vizelet nyomást gyakorol a falára, s ez vizeletürítési ingert vált ki. Elülső végén heg található, ez a húgyinda maradványa, mely a magzat húgyhólyagját kötötte össze a húgyhártyának (allantois) nevezett magzatburokkal. Az állat világrajövetele után a húgyinda elzárul.ezután következik a hólyag teste, mely caudálisan a hólyag nyakává szűkül, majd a húgycsőbe torkollik.

15 A húgycső (urethra) a hím állatokon hosszú cső, kezdeti részébe az ondóvezetők és a járulékos nemi mirigyek kivezető csövei nyílnak. A hím neműek húgycsöve tehát a nemi szervekkel közös kivezető csatorna /canalis urogenitalis/. A nő neműek húgycsöve rövid lefutás után a hüvely és a hüvelytornác határán nyílik ventralisan, tehát csak a vizelet elvezetésére szolgáló csatorna /canalis urinalis/

16 A vizelet (urina) összetétele és vizsgálata a vizelet vizsgálata fontos élettani folyamatokra derít fényt, illetve számos betegség felismerésében segít, a vizelet összetétele függ a táplálkozási, hőmérsékleti tényezőktől, a végzett munkától, Fizikai vizsgálata: színe szaga, mennyisége, átlátszósága, habképződése, fajlagos tömege mennyisége embernél kb.1,5 liter/nap vegyhatása savanyú,(vegetáriánusoknál lúgos), 95%- a víz, szerves anyagok: karbamid (fehérjelebontás végterméke), kreatinin (az izomanyagcsere során keletkezik, húgysav, éterkénsav, foszforsav szervetlen anyagok: sók (konyhasó), anionok (szulfátok, foszfátok), kationok (nátrium, kálium, kálcium, magnézium) szagát az ammónium adja, színét a urokron nevű festékanyag adja, valamint porfirinek és urobilin is, Kémiai vizsgálata: vegyhatása, alkotói, üledékei; fehérje,- cukor,- genny,- vér jelenléte; biológiailag aktív anyagok (pl.: hormonok) lebomlási termékei, ketonanyagok.

17 A veseműködés mérésére a clearance (tisztítási hányados) értékét használhatjuk, amely a vizsgálathoz használt anyagtól függően a vesefunkció más-más összetevőjét jellemzi. Általában egy anyag vese-clearance-e alatt azt a plazmatérfogatot értjük, amely az illető anyagnak a vese által a vérből időegységenként eltávolított mennyiségét tartalmazza.

18 A vesefunkció megítéléséhez a kreatininklirensz jól használható módszer. A vérben és a bizonyos ideig (általában 4, 12 vagy 24 óráig) gyűjtött vizeletben meghatározzák a kreatininszintet, és abból egy képlet segítségével kiszámolják a kreatininklirenszet. Ez a szám tulajdonképpen a glomerulusokban időegység alatt keletkezett átszűrődött folyadék mennyiségét mutatja (normálérték ~mol/1). Precízebb és érzékenyebb, mint a szérumkreatinin meghatározása önmagában.

19 Az ADH hatása a vese működésére ADH= Antidiuretikus hormon (adiuretin, vazopresszin) A hypothalamus nucleus supraopticus (NSO) magcsoportjában termelődik Az NSO-ban lévő ozmoreceptorok érzékelik a vérplazma koncentrációjának emelkedését Vérrel jut el a vesenphron distalis tubulusainak hámjához Hatása: fokozza a vízvisszaszívást. A hatás eredménye: csekély mennyiségű, koncentrált vizelet Hiányában a tubulusok és gyűjtőcsatornák impermeabilissá válnak a vízzel szemben, így a vizelet nagy folyadékmennyiséggel ürül (napi l embernél)

20 JGA: juxtaglomeruláris apparátus Módosult simaizom sejtekből álló endokrin sejtek csoportja. Hormonjaik a renenin és az eritropoetin. vérnyomás szabályozás és a vörösvértestképzés. RAAS: renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer

21 A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer

22

23 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

Vizeletkiválasztó rendszer

Vizeletkiválasztó rendszer Vizeletkiválasztó rendszer Urogenitalis rendszer Húgyszervek és az ivarszervek A vizeletkiválasztó rendszer célja A szervezetben feleslegessé vált víz és a benne oldott anyagok kiürítése Ezek az anyagok

Részletesebben

1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai

1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai H-1. A vesemûködés alapjai 1.1. A túlélés szabályozáselméleti biztosítékai 1. Homeosztázis A belsô környezet kémiai stabilitásának megôrzése az egyes komponensek koncentrációjának szabályozása által. Jellegzetesen

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer élettana

A kiválasztó szervrendszer élettana A kiválasztó szervrendszer élettana A kiválasztó szervrendszer funkciói kiválasztó funkció (anyagcsere végtermékek, ammónia, urea, hormonok, gyógyszerek... a szervezet számára értékes anyagok konzerválása

Részletesebben

A kiválasztási rendszer felépítése, működése

A kiválasztási rendszer felépítése, működése A kiválasztási rendszer felépítése, működése Az ionális és ozmotikus egyensúly édesvízi, szárazföldi állatok: édesvízhez képest hiper-, tengervízhez képest hipozmotikus folyadékterek- szigorú ozmoreguláció

Részletesebben

Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg regio olfactoria: orr kupolában, szaglóhám borítja legnagyobb részt regio respiratorica: többmagsoros, csillós hengerhám, nyálkatermelő

Részletesebben

Tubularis működések. A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) (Tanulási támpontok: 54-57)

Tubularis működések. A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) (Tanulási támpontok: 54-57) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) Dr. Attila Nagy 2018 Tubularis működések (Tanulási támpontok: 54-57) 1 A transzport irányai Tubuláris transzportok

Részletesebben

A vese mőködése. Dr. Nánási Péter elıadásai alapján

A vese mőködése. Dr. Nánási Péter elıadásai alapján A vese mőködése Dr. Nánási Péter elıadásai alapján A vese homeosztatikus mőködése Miért van feltétlenül szükség a renális szabályozásra? Hıszabályozás verejtékezés Kihívások és megoldások Táplálkozás akcidentális

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018 A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (1) Dr. Attila Nagy 2018 A vese szerepe 1. A vízterek (elsősorban az extracelluláris tér) állandóságának biztosítása

Részletesebben

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása 1. Bevezetés Kiválasztás 2. Homeosztázis 2.1 izoozmózis Szerkesztette: Vizkievicz András 2.2 izoiónia 2.3 izohidria 2.4 izovolémia 3 Kiválasztószervrendszer 3.1 A vese makroszkópos felépítése 3.1.1 A vese

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) Dr. Nagy Attila 2015 A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA Vízfelvétel Folyadék formájában felvett víz Táplálék formájában felvett

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) Dr. Nagy Attila 2017 Transzepitheliális transzport (Polarizált sejt) 1 Transzepitheliális transzport A transzepitheliális

Részletesebben

Homeosztázis A szervezet folyadékterei

Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis A szervezet folyadékterei Homeosztázis Homeosztázis: a folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5) Dr. Attila Nagy 2016 Kalcium és foszfátháztartás (Tanulási támpont: 63) A szabályozásban a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Részletesebben

Hibajel: a szabályozandó érték eltér a kívánatostól, Feladata: Kompenzációs reakció megindítása. Módja: Negatív visszacsatolások

Hibajel: a szabályozandó érték eltér a kívánatostól, Feladata: Kompenzációs reakció megindítása. Módja: Negatív visszacsatolások Homeosztázis Folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett minimális és maximális érték közötti ingadozás.

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer működése, sav-bázis egyensúly és a vizeletürítés szabályozása

A kiválasztó szervrendszer működése, sav-bázis egyensúly és a vizeletürítés szabályozása A kiválasztó szervrendszer működése, sav-bázis egyensúly és a vizeletürítés szabályozása A vese szerepe 1) a vízterek állandóságának biztosítása (elsősorban az extracelluláris téré) isosmia, isovolemia,

Részletesebben

A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája.

A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája. A Vese Laboratóriumi Diagnosztikája Szarka@mail.bme.hu Fő funkciói: 150 g páros szerv. Tömege 40%-át erek és vér adja 1. Hulladékanyagok kiválasztása 2. Extracelluláris folyadék térfogatának, összetételének

Részletesebben

A FOLYADÉKHÁZTARTÁS ÉS A VESÉK MŐKÖDÉSE

A FOLYADÉKHÁZTARTÁS ÉS A VESÉK MŐKÖDÉSE A FOLYADÉKHÁZTARTÁS ÉS A VESÉK MŐKÖDÉSE A vesemőködés jelentısége A vesemőködés jelentısége: a folyadékok és a benne oldott anyagok kiválasztása (homeosztázis biztosítása) endokrin (belsı elválasztású

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (2) Dr. Nagy Attila 2015 Transzepitheliális transzport (Polarizált sejt) 1 Transzepitheliális transzport A transzepitheliális

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése,

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése, A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése, A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg mm 6000 m 360 Hg mm - 80 Hg

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer élettana I.

A kiválasztó szervrendszer élettana I. A kiválasztó szervrendszer élettana I. Oláh Attila DEOEC Élettani Intézet 2009.10.30. A vese legfıbb feladata a homeosztázis (=relatív belsı állandóság) fenntartása I. Ennek elemei: isotonia/isoosmosis

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (4) Dr. Attila Nagy A víztranszport

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (4) Dr. Attila Nagy A víztranszport A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (4) Dr. Attila Nagy 2017 A víztranszport 1 A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA Vízfelvétel Folyadék formájában felvett víz Táplálék

Részletesebben

Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 3. előadás 2009. október 7.

Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 3. előadás 2009. október 7. Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 3. előadás 2009. október 7. Miről fogunk beszélni? Miről nem? 2 Tartalom A vizelet kiválasztó és elvezető rendszer Az emésztőszervek

Részletesebben

VIZELETI SZERVEK Organa uropoetica

VIZELETI SZERVEK Organa uropoetica VIZELETI SZERVEK Organa uropoetica páros vesék páros ureter húgyhólyag urethra A VESÉK készítik a vizeletet kiválasztj lasztják k a káros anyagcseretermékeket szabályozz lyozzák k a szövetek belsı miliıjét

Részletesebben

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős:

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: Kalcium anyagcsere A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: 2/13 szervetlen sók, főleg hidroxiapatit Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH) formájában a belső vázat alkotja másrészt oldott állapotban az extracelluláris

Részletesebben

H-2. A glomeruláris filtráció 2.1. A glomerulus szerkezete

H-2. A glomeruláris filtráció 2.1. A glomerulus szerkezete A. aff. A. eff. H-2. A glomeruláris filtráció 2.1. A glomerulus szerkezete Bowman-tok Tubulusfolyadék Podocyta-nyúlványok Proximalis tubulus Mesangialis sejtek Basalis membrán Glomeruluskapilláris Endothelsejt

Részletesebben

1. Az ozmo- és volumenreguláció alapjai

1. Az ozmo- és volumenreguláció alapjai 1. Az ozmo- és volumenreguláció alapjai Extracelluláris tér = NaCl H 2 O Szabályozás: lassú gyors Az E.C. tér nagyságának szabályozása = volumenreguláció A NaCl és víz arányának szabályozása = ozmoreguláció

Részletesebben

Homeosztázis szabályozása:

Homeosztázis szabályozása: Kiválasztás Homeosztázis Folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett minimális és maximális érték közötti

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) Dr. Attila Nagy 2018 A fehérje típusú reabszorpció kismolekulasúlyú peptidek: karriermediált mechanizmus, a nagymolekulasúlyú

Részletesebben

Ionális és ozmotikus egyensúly

Ionális és ozmotikus egyensúly Kiválasztás Ionális és ozmotikus egyensúly obligát ozmotikus kicserélődés: fizikai faktoroktól függ, kevéssé szabályozható bőr, légzőfelület, környezettel érintkező hám felszínén - gradiens - térfogat/felület

Részletesebben

A vizelet vizsgálata fontos élettani folyamatokra derít fényt, illetve számos betegség felismerésében segít. Vizelet összetétele:

A vizelet vizsgálata fontos élettani folyamatokra derít fényt, illetve számos betegség felismerésében segít. Vizelet összetétele: A vizelet vizsgálata fontos élettani folyamatokra derít fényt, illetve számos betegség felismerésében segít. Vizelet összetétele: függ: táplálkozási, hőmérsékleti tényezőktől, a végzett munkától, vegyhatása

Részletesebben

A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei

A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei Emésztőrendszer felépítése: Nyálkahártya (mucosa): 1 epithelium: hámréteg 2 lamina propria: kötőszöveti réteg: 3 lamina muscularis mucosa: nyálkahártya

Részletesebben

Vese. TT.-ok: Karcsúné Dr. Kis Gyöngyi SZTE ÁOK Élettani Intézet December 7.

Vese. TT.-ok: Karcsúné Dr. Kis Gyöngyi SZTE ÁOK Élettani Intézet December 7. Vese TT.-ok:52-58. Karcsúné Dr. Kis Gyöngyi SZTE ÁOK Élettani Intézet 2018. December 7. Áttekintés TT-ok @52#Mutassa be a filtrációs barriert: írja le a glomerularis barrier háromrétegű felépítését @53#Ismertesse

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Élettan Szemináriumok-Második félév Bevezetés, Veseélettan I. Domoki Ferenc 2017 Február 10.

Élettan Szemináriumok-Második félév Bevezetés, Veseélettan I. Domoki Ferenc 2017 Február 10. Élettan Szemináriumok-Második félév Bevezetés, Veseélettan I Domoki Ferenc 2017 Február 10. Témák Kollokviumi statisztikák Célkitűzések a második félévre A szemináriumok programja Feladatválogatásos tesztek,

Részletesebben

Homeosztázis szabályozása:

Homeosztázis szabályozása: Kiválasztás Homeosztázis Folytonos változások mellett az organizáció állandóságát létrehozó biológiai jelenség. A belső környezet szabályozott stabilitása. Megengedett minimális és maximális érték közötti

Részletesebben

Humán élettan II. molekuláris biológus MsC A vese szerepe a homeosztázis fenntartásában

Humán élettan II. molekuláris biológus MsC A vese szerepe a homeosztázis fenntartásában Humán élettan II. molekuláris biológus MsC A vese szerepe a homeosztázis fenntartásában Hogy ne száradjunk ki!! Ozmoreguláció Anatómiai feltétel: A túlélés titka: Víz konzerválás és NaCl, urea nagy c.c.

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc )

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc ) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc ) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi vese (és a nefron) működése 1. Az ember kiválasztó szervrendszere (http://hu.wikipedia.org/wiki/kiv%c3%a1laszt%c3%b3_szervrendszer)

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

3.2. A tubulusfal szerkezete

3.2. A tubulusfal szerkezete H3. Tubuláris funkciók 3.1. Transzepitheliális transzport mechanizmusa Transzcellularis útvonal Paracellularis útvonal Tight junction Lateralis intercelluláris tér Luminalis membrán / K + / K + / K + Basolateralis

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

A vizeletürítés mechanizmusa

A vizeletürítés mechanizmusa A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (4) Dr. Nagy Attila A vizeletürítés mechanizmusa 1 Felső húgyutak -vesekelyhek -vesemedence -ureter Alsó húgyutak -húgyhólyag

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2000. február 23. 2 TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Hámszövet, mirigyhám. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Hámszövet, mirigyhám. Dr. Katz Sándor Ph.D. Hámszövet, mirigyhám Dr. Katz Sándor Ph.D. HÁMSZÖVET A hámsejtek a bazális membránon helyezkednek el. Oldalai: bazális, laterális és apikális. HÁMSZÖVET Szorosan egymás mellett helyezkednek el és speciális

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek egyszerő zsírok 25. A zsíranyagcsere zavarai - neutrális zsírok - viaszok összetett zsírok (lipoidok) - foszfatidok (lecitin, kefalin, szfingomyelin, inozit-foszfát) - glikolipidek

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000)

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) MEGOLDÁSOK A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatlap. A pályázóknak megoldásaikat külön lapra kellett leírniuk. A bíráló a javítási útmutatóban

Részletesebben

A vese működése és a Herbafulvo essencia

A vese működése és a Herbafulvo essencia A vese működése és a Herbafulvo essencia A felnőtt embernél a vesén átlagosan naponta kb. 1500 liter vér áramlik át. A nagyjából 5 liter vérünk naponta 300-350 alkalommal cirkulál át a vesén. Normál esetben

Részletesebben

MIT TEHETÜNK A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉÉRT?

MIT TEHETÜNK A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉÉRT? MIT TEHETÜNK A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉÉRT? Tartalom A vizeletkiválasztó rendszer részei és funkciói A vizeletkiválasztó rendszer feladta Amiről csak suttogva merünk beszéni - A felfázás Hétköznapi praktikák

Részletesebben

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága)

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom Ionizált Ca Ca komplex Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca H6. Kalcium háztartás 6.1. Ca 2 forgalom 1.2 mm 0.15 mm 1.15 mm 2.5 mm Albumin H Ca 2 Külsô Ca 2 forgalom Belsô Ca 2 forgalom 0.8 g Colon Jejunum

Részletesebben

A víz, a nátrium és kálium egyensúly zavarai. Dr. Miseta Attila Dr.Kőszegi Tamás 2016

A víz, a nátrium és kálium egyensúly zavarai. Dr. Miseta Attila Dr.Kőszegi Tamás 2016 A víz, a nátrium és kálium egyensúly zavarai Dr. Miseta Attila Dr.Kőszegi Tamás 2016 1 Átlagos napi vízfelvétel 2 Az egyes ionok és molekulák hozzájárulása a plazma ozmolaritáshoz 3 A szervezet vízháztartása

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

LABORATÓRIUMI MEDICINA

LABORATÓRIUMI MEDICINA szakképzésvezető (diplomás ápoló) LABORATÓRIUMI MEDICINA BEVEZETŐ Az orvostudomány egyik igen fontos területe, amelynek az a feladata, hogy egyszerű, egyértelmű választ adjon az orvosok számára a páciens

Részletesebben

Ozmoreguláció, volumenreguláció

Ozmoreguláció, volumenreguláció Ozmoreguláció, volumenreguláció Tanulási támpontok: 78, 79 Dr. Nagy Attila 2019 Normálértékek: vizelet ozmotikus koncentrációja: 70-1200 mosmol/l vizelet sűrűsége (fajsúlya) 1001-1038 g/l (plazma 1012

Részletesebben

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Izotópvizsgálatok urológiában Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Vesevizsgálatok Statikus vizsgálat: veseszcintigráfia + számítógépes arányképzés. Dinamikus vizsgálat: kamera-renográfia + Furosemid-diuresis

Részletesebben

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a KERINGÉS A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a szén-dioxidot és a salakanyagokat. Biztosítja

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Az ionális és ozmotikus egyensúly

Az ionális és ozmotikus egyensúly A kiválasztás Az ionális és ozmotikus egyensúly édesvízi, szárazföldi állatok: édesvízhez hiper-, tengervízhez hipozmotikus - szigorú ozmoreguláció szükséges obligát ozmotikus kicserélıdés: fizikai faktoroktól

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

A kiválaszt. Levelező tagozat

A kiválaszt. Levelező tagozat A kiválaszt lasztó készülék felépítése és s működésem Állattenyésztő mérnök k szak, BSC Levelező tagozat Állattan-állatélettan lettan II. Kiválasztó készülék Szoros kapcsolat a nemi készülékkel. Felépítése:

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

Madarakban. Emlısökben. A fehérje-anyagforgalom zavarai. 27. Uricosis (Köszvény) nucleoproteidekbıl. fehérjékbıl. teljes N-anyagforgalom

Madarakban. Emlısökben. A fehérje-anyagforgalom zavarai. 27. Uricosis (Köszvény) nucleoproteidekbıl. fehérjékbıl. teljes N-anyagforgalom A fehérje-anyagforgalom zavarai 28. Köszvény (Uricosis) 29. Hyalinos elfajulás Fibrinoid elfajulás 30. Amyloidos elfajulás 27. Uricosis (Köszvény) A húgysav anyagforgalom zavara Elıfordul madarakban hüllıkben

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

Vízháztartás szabályozása

Vízháztartás szabályozása Vizeletvizsgálatok Vízháztartás szabályozása Vizsgálata nehéz Nagyságrendi különbség lehet a 24 h alatt felvett víz (ürített vizelet) mennyiségben A szárazanyag koncentráció még jobban inog 1. Csak az

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Válaszoljon a létfenntartó szervekkel kapcsolatos, alábbi kérdésekre!

Válaszoljon a létfenntartó szervekkel kapcsolatos, alábbi kérdésekre! AZ EMBER LÉTFENNTARTÓ SZERVEI Válaszoljon a létfenntartó szervekkel kapcsolatos, alábbi kérdésekre! 1. Nevezze meg a tápcsatornában zajló emésztés során zajló kémiai reakció típusát! 2. A tápcsatorna mely

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2003. március 05. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelő tanár részére A

Részletesebben

A VESEMÛKÖDÉS ÉLETTANA, A KIVÁLASZTÁS FUNKCIÓJA AZ EMBERI TEST VÍZTEREINEK ÉLETTANA

A VESEMÛKÖDÉS ÉLETTANA, A KIVÁLASZTÁS FUNKCIÓJA AZ EMBERI TEST VÍZTEREINEK ÉLETTANA A VESEMÛKÖDÉS ÉLETTANA, A KIVÁLASZTÁS FUNKCIÓJA AZ EMBERI TEST VÍZTEREINEK ÉLETTANA A VESE SZEREPE 1. A vízterek (elsõsorban az extracelluláris tér) állandóságának biztosítása (isosmia, isovolemia, isoionia,

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

Fejlődési rendellenességek, normál variációk

Fejlődési rendellenességek, normál variációk Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Alapszak Képalkotó diagnosztikai analitika szakirány Fejlődési rendellenességek, normál variációk Újszülöttkori veseelváltozások

Részletesebben

APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképz szervrendszer) szövettana. Julianna

APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképz szervrendszer) szövettana. Julianna APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképz pzı és elvezetı szervrendszer) szövettana összeállította: dr. Berczi Sándor diaképek: dr. Jójárt Julianna Apparatus uropoeticus részei 1. Ren / Nephros 3. Ureter 5. Urethra

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

GYOMOR. EGYES SZERVEK ÉS SZERVREND- SZEREK BIOKÉMIAI MŰKÖDÉSEI 1. Az emésztés és felszívódás PEPSZIN GYOMOR 2. PATKÓBÉL, DUODENUM

GYOMOR. EGYES SZERVEK ÉS SZERVREND- SZEREK BIOKÉMIAI MŰKÖDÉSEI 1. Az emésztés és felszívódás PEPSZIN GYOMOR 2. PATKÓBÉL, DUODENUM EGYES SZERVEK ÉS SZERVREND- SZEREK BIOKÉMIAI MŰKÖDÉSEI 1. Az emésztés és felszívódás biokémiája Az emésztőcsatorna szakaszai: Szájüreg: - mechanikai aprítás - megfelelő konzisztencia kialakítása (nyál).

Részletesebben

Nevezze meg a számozott részeket!

Nevezze meg a számozott részeket! Élettan1 ea (zh1) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2018-10-13 12:08:59 Név: Minta Diák 1. (1.1) Milyen folyamatot ábrázol az ábra? Nevezze meg a számozott részeket! (1.2) A(z) 1 jelű rész neve: (1.3)

Részletesebben

5.1. A pufferek mûködése

5.1. A pufferek mûködése Isohydria jelentôsége H5. Savbázis háztartás 5.1. A pufferek mûködése Fiziológiás ph: 7.38 7.42 (acidózis alkalózis) Kihívások: dominánsan savanyodás (szervetlen savak, szerves savak, CO 2 ) Védelem: azonnali

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2015. április 24. 12:30 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vese

Részletesebben

H-4. Ozmo- és volumenreguláció 4.1. A vese koncentrálóképességét befolyásoló tényezôk

H-4. Ozmo- és volumenreguláció 4.1. A vese koncentrálóképességét befolyásoló tényezôk H-4. Ozmo- és volumenreguláció 4.1. A vese koncentrálóképességét befolyásoló tényezôk A HK vastag felszálló szárának obligát NaCl reabszorpciója Henle-kacs hossza és a hosszú kacsú nephronok aránya emberben:

Részletesebben

25. A szervezet vízforgalmának zavarai

25. A szervezet vízforgalmának zavarai 25. A szervezet vízforgalmának zavarai A vízforgalom idegrendszeri és hormonális szabályozása Idegrendszeri hypothalamus a vesemőködés az izzadás az emésztınedv termelés a tüdı mőködés szabályozása révén

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben