Befektetési lehetőség Sri Lankán Apartman házak az óceán partján saját használatra és/vagy üzleti célra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Befektetési lehetőség Sri Lankán Apartman házak az óceán partján saját használatra és/vagy üzleti célra"

Átírás

1 1 Befektetési lehetőség Sri Lankán Apartman házak az óceán partján saját használatra és/vagy üzleti célra

2 2 Sri Lanka az elmúlt évtizedekben a belső viszályok miatt bizonytalannak tűnt a befektetők számára tavasza óta, a politikai és gazdasági stabilitásnak köszönhetően nagyfokú tőkebeáramlás kezdődött, elsősorban a turizmus és az infrastruktúra (utak, közművek, kommunikáció) fejlesztésének irányába. Az ingatlanárak és a szolgáltatások árai stabilan növekednek, ezért dolgoztunk ki egy olyan befektetési lehetőséget, mely 1. ingatlanfejlesztés (telek vásárlása és építkezés) 2. olyan szolgáltatás, ami a külföldi és a belföldi turizmust egyaránt célozza. A vállalkozás rövid leírása Sri Lankának az idegenforgalom által leginkább preferált Dél- nyugati partján 1. veszünk egy óceánparti telket 2. 1,5 év alatt felépítünk egy apartman szállót (10 önálló apartmant: 70, 90, illetve 107 négyzetméteres házakat, úszómedencét, központi épületet étteremmel) 3. az apartman szállót, elkészülte után, 2011 novemberétől folyamatosan üzemeltetjük, a szezonokban elsősorban külföldi turisták, a fennmaradó időben Sri Lankán élő külföldiek és helyi lakosok körében 4. az apartman szállóhoz (az éttermen kívül) folyamatosan egyéb szolgáltatásokat (reptéri transzferek, turisztikai programok szervezése, magyar nyelvű idegenvezetés, hajó-és gépkocsi kölcsönzés, ayurvédikus központ, stb.) is kapcsolunk. Ez a vállalkozás lehetőséget nyújt azoknak, akik tőkéjüket olyan üzletbe kívánják fektetni, melynek az ingatlanárak növekedésén kívül egyéb személyes és anyagi előnye, haszna is van. A befektetés teljes összege (egységes, 107 négyzetméteres apartman házakkal számolva) (egymillió) EUR. Keressük azt a (maximum 10) befektetőt, akik fejenként (átlagosan) (egyszázezer) EUR összegben megvalósítanák a projektet. A befektetők alapítanak egy Sri Lanka-i céget. Ez a cég 1. vásárolja meg a telket 2. koordinálja a kivitelezést 3. üzemelteti az elkészült apartman szállót.

3 3 A befektetés teljes összege maximum (egymillió) EUR, az egyes befektetőkre jutó tőkeigény pedig az általuk felépíteni kívánt ház/házak mérete szerint változik. Nem zárkózunk el attól, hogy egy befektető több házat is megfinanszírozzon, így a vállalkozásból nagyobb tulajdoni részhez jusson. Minden befektetőhöz tartozni fog (legalább) egy apartman ház kizárólagos tulajdonjoga, és az (egyéb) osztatlan közös tulajdon tőkearányos százaléka. A tulajdon a létrehozott cég tulajdoni részeként jelenik meg, tehát pl. 10 fő egyenlő tőkebefektetése esetén mindenkinek 10% tulajdoni része lesz a vállalkozásból. Saját apartman házaikban a tulajdonosok (rokonaik, ismerőseik) nyaralhatnak, time sharing - ként, vagy egyéb módon hasznosíthatják, az általuk nem lekötött időben pedig (igény szerint) a közös cég hasznosíthatja. A közös cég üzemelteti (vagy bérbe adja) az éttermet, s egyéb szolgáltatásokat is nyújt a turisták számára, melyek haszna a tulajdoni rész szerint oszlik a befektetők között. Miért Sri Lankán? Sri Lanka ugrásra kész Sri Lanka India után a leggyorsabban fejlődő Dél-Ázsiai ország (az elmúlt évben a GDP növekedés 3,5 %, az infláció 3,4 %, a munkanélküliség 5,9 %). A szolgáltatásokból származik a nemzeti jövedelem 58 %-a. A turizmus területén hasonló gyors fejlődés várható, mint aminek az elmúlt évtizedekben Thaiföldön és Vietnamban tanúi lehettünk. Miközben ezek az országok elnyugatiasodtak, sokat vesztettek egyedi sajátosságaikból, s jelentősen drágultak, Sri Lanka megőrizte hagyományait, báját, és árszínvonalát. További meghatározó gazdasági szektorok: ipar (29,2 %), főként a gumi-, tea- és kókuszfeldolgozás, telekommunikáció, ruházat- és textilipar, drágakő kitermelés, megmunkálás, ékszerkészítés, valamint a mezőgazdaság (12,8 %), ezen belül a rizs-, cukornád-, fahéj- és kókusztermesztés. Sri Lanka egzotikus Ez a sziget kisebb, mint Magyarország, és mégis néhány óra utazás során teljesen különböző éghajlati sajátosságokat, változatos tájakat, növény- és állatvilágot találhatunk. A partokon állandóan nyári meleg, 30 fok körüli hőmérséklet van, a monszun nagyjából kiszámítható (nyugaton május-június, illetve szeptember-október során, keleten január-február és július-augusztus során, általában két-két hét).

4 4 Az óceán meleg, partja homokos és sziklás, kiváló pihenésre, búvárkodásra, vízi sportok űzésére. Négy szörf, illetve kite-szörf paradicsom is található: Hikkaduwa, Arugam Bay, Trincomale, Negombo. A sziget belsejében esőerdők, vízesésekkel és teaültetvényekkel tarkított, több mint 2000 méter magas hegyek, nemzeti parkok,

5 5 vadrezervátumok, hatalmas rizsföldek, gumifa-, kókusz- és fahéj ültetvények, banánligetek találhatók. A folyótorkolatok alkalmasak a jet-ski, a vízisíelés és a horgászat kedvelőinek, egyes hegyi folyók alkalmasak vadvízi evezésre. Motorcsónak, vagy halászhajó bérelhető a mélytengeri halászathoz, vagy a kék bálnák és delfinek megtekintéséhez. Sri Lanka kulturálisan is különleges Sri Lanka saját kultúrája több ezer éves, az emlékeket ősi városok, szent helyek, valamint az öltözködés, a zene, a tánc és az ünnepek, vallási fesztiválok őrzik.

6 6 A kb. 450 év gyarmatosításból megmaradtak a portugál, holland és brit kulturális és építészeti sajátosságok, tárgyi emlékek, szokások és hagyományok. (Például: kevesen gondolnánk arra, hogy itt a krikett a nemzeti sport.) A Sri Lanka-iak többsége buddhista, de jelentős számú a hindu, iszlám és keresztény lakosság. Sri Lanka lakosai nyitottak és elfogadóak a más vallási vagy kulturális környezetből érkezőkkel, kedves, vendégszerető emberek.

7 7 Sri Lanka befogadó a befektetések számára A közelmúltban egyszerűsítették a vállalkozási törvényt, a kormány sok módon segíti a befektetéseket. A jogrendszer az angol szisztémára épül, és minden jogszabály elérhető szingaléz, tamil és angol nyelven is. A nagyobb beruházásokat a BOI (Board Of Investment a Befektetési Minisztériumhoz tartozó Testület) koordinálja, jelentős ideig tartó adó- és vámmentességet, tőke behozatali és profit kiviteli kedvezményeket biztosítva. Sri Lanka olcsó A fizikai munkások kb. napi két-három Eurónak megfelelő összeget keresnek, a szakmunkások kettő-négy Eurót. A közalkalmazottak havi bére Euró körüli. A keresettebb szakmákban a havi kereset eléri a Eurót. Ennek megfelelően az alap élelmiszerek és nyersanyagok, valamint a tömegközlekedés ára is nagyon alacsony. Az európai jövedelmek és nyugdíjak magas életszínvonalat biztosítanak a hosszabb-rövidebb időt itt töltő európaiak számára. Jelenleg igen kedvező áron lehet telket venni, de a leginkább frekventált Dél- nyugati parton az árak gyorsan emelkednek az elmúlt év alatt több mint 15 %-kal. Sri Lankán novembertől áprilisig tart a főszezon Sri Lanka különösen vonzó az európaiak számára, mert átugorhatnak a télből a forró, trópusi nyárba.

8 8 Miért éppen most? Vége a polgárháborúnak A 26 évig tartó polgárháború 2009 tavaszán véget ért, a korábban tamil területek is látogathatóak, ott is megindult a békés építés és fejlesztés. Nyugalom van az országban, jelentősen növekszik a turisták száma. Vége a választásoknak 2010 januárjában hat évre újraválasztották az elnököt, áprilisban pedig hat évre a kormányt. Az erős, és a nyitás irányában elkötelezett politikai vezetés, valamint a politikai folytonosság kiszámíthatóvá teszi a befektetéseket. Jó főszezon volt Az ingatlanok iránti kereslet az elmúlt évben is jelentősen növekedett, de már most érezhető, hogy a jól sikerült 2009/2010-es szezon felviszi a telkek és a hotelek, valamint a turistákat érintő szolgáltatások árait. Mit veszünk? Egy, 8271 négyzetméter nagyságú óceánparti, enyhén lejtős telket Sri Lanka frekventált Délnyugati partján, a fővárostól, Colombotól kb. 110 km-re Délre. A telek egyik oldala a Galle-i főút, másik az óceán.

9 9 Mit építünk? 10 apartman házat A házak négyzetméteresek, három hálószobásak, három fürdőszobával, amerikai konyhás nappalival, terasszal négyzetméteresek, két hálószobásak, két fürdőszobával, amerikai konyhás nappalival, terasszal négyzetméteresek, egy hálószobásak, egy fürdőszobával, amerikai konyhás nappalival, terasszal. A befektetők igénye szerint építünk egy-, kettő-, illetve három hálószobás házakat. Jó minőségű építőanyagokkal számolva egy négyzetméter építési költsége 400 EUR. úszómedencét A medence tervezett mérete: 150 négyzetméter. központi épületet közösségi helyiségekkel, étteremmel A központi épület 300 négyzetméter, benne az étterem mérete: 200 négyzetméter. Miért éppen apartman házakat építünk? Szinte egyáltalán nincsenek rövid időre bérelhető apartmanok ezen a partszakaszon, pedig a családosan nyaralók, a csoportosan utazó fiatalok, a Sri Lankán dolgozó külföldiek, és a jómódú helyi lakosok részéről jelentős az igény erre a megoldásra. A Sri Lankán élők közül sokan látogatják hétvégeken, nagyobb ünnepeken, s iskolai szünetek alatt a Dél- nyugati partot, s szívesen töltenék idejüket óceánparti, önálló házakban. Ez a célcsoport biztosíthatja, hogy az általunk tervezett vállalkozás ne csak szezonálisan üzemeljen, hanem az egész év során. A legjelentősebb magyarországi utazási irodák körében végzett piackutatásunk is jelzi a Sri Lanka-i apartman szálló iránti igényt. Mit veszünk még? Egy mikrobuszt a vendégek kiszolgálására. (Reptéri transzfer, túrák, egyéb szállítás.)

10 10 Konstrukció A vállalkozás megvalósítására leghatékonyabb, ha a befektetők létrehoznak egy Sri Lanka-i céget, s ez a cég veszi meg a telket, koordinálja a kivitelezést és az üzemeltetést. Az ilyen volumenű céges beruházásokat kiemelten támogatja a kormány, adó- és vámkedvezményeket, valamint a teljes profit kivitelét biztosítva. Sri Lanka és Magyarország között nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény, ezért is célszerű a céges forma. Miért együtt? A létrehozandó cég alapítási és fenntartási költségei megoszlanak. A telek, az úszómedence, és az éttermet is magába foglaló központi épület kivitelezési költségei megoszlanak. A kivitelezést európainak kell felügyelni, a költségei megoszlanak. A későbbi fenntartási/karbantartási költségek megoszlanak. A későbbi üzemeltetési költségek megoszlanak. Az egyéb beruházási költségek (pl. mikrobusz) költségei megoszlanak. Miért az SLEU Solutions (Pvt) Ltd.-vel? Az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. 10%-ban részvényese kíván lenni az apartman szállót felépítő cégnek. Az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. Sri Lankán, PV szám szerint jegyzett, 100 %-ban magyar tulajdonú cég, igazgatója Vaskuti Pál István. (Önéletrajzát kérésre -ben elküldjük.) A cég igazgatója a cunami után három évet töltött Sri Lankán. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány megbízásából kilenc házból álló épületegyüttest (HELP Village Resource Center) építtetett Sri Lanka Déli Tartományában szeptembere óta újra folyamatosan Sri Lankán tartózkodik, s igazgatója a Lanka Ocean And Island Transport (Pvt) Ltd.-nek is. Vaskuti Pál István Sri Lanka-i tevékenységéről referenciát nyújthatnak: Mr. Rohan Nanayakkara, Magyarország Tiszteletbeli Konzulja Sri Lankán Telefon:

11 11 Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Elnöke Telefon A HELP Program részletes leírását kérésre -ben elküldjük Vaskuti Pál István jól ismeri a helyi gazdasági viszonyokat és szokásokat, az engedélyeztetési és építési gyakorlatot, valamint jelentős kapcsolatrendszerrel bír a központi és a helyi adminisztrációban. Az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. az elmúlt hónapokban előkészítette a vállalkozást: feltérképezte a telek kínálatot, kiválasztotta a megfelelő telket, elkészíttette az apartman házak, a központi épület és az úszómedence terveit, elkészítette a teljes projekt kivitelezésének költségvetését, elkészítette az üzleti tervet, kiválasztotta a generál kivitelezőt. A generál kivitelezőt (Mr. Gamini Wickromasekara-t) az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. igazgatója évek óta ismeri, együtt dolgoztak a cunami utáni programban.

12 12 Ütemezés 1. cégalapítás augusztus 2. telek megvásárlása szeptember 3. engedélyek megszerzése október 4. alapkőletétel november 5. átadás november 6. üzemeltetés novemberétől (A törzstőke biztosítja az üzletvezetést márciusáig.) Költségek A teljes beruházás (10, egyenként 107 négyzetméteres ház, és a többi létesítmény): (egymillió) EUR EUR cég alapítás és fenntartás márciusáig BOI szerződés és költségek márciusáig telek, illetékek, ügyvédi költség (kettőezer nyolcszáz) (tizenháromezer kettőszáz) (háromszázhetvenezer) tervezés, engedélyek (nyolcezer) 10 ház, központi épület, uszoda (négyszáznyolcvanezer) kivitelezése előkészítés (2010.május-szeptember) építésvezetés (2010.október-2011 október) üzletvezetés (2011.november-2013 március) összesen 35 hónap, 2500 EUR/hó (nyolcvanhétezer ötszáz) mikrobusz (huszonötezer) tartalékképzési alap (tizenháromezer ötszáz) (egymillió) EUR 10 fő társulása esetén (arányos elosztásnál) (egyszázezer) EUR/fő

13 13 Fizetési ütemezés 1. cégalapításkor 50 % 2. alapkő letételkor 15 % 3. oldalfalak elkészülésekor 15 % 4. tető elkészülésekor 15 % 5. befejezéskor 5 % Megtérülés Azon kívül, hogy a tőke az ingatlanban (telek és felépítmények) van, a várható hozam: Első teljes év (2012) 5 % Második teljes év 8 % Harmadik teljes év 11 % Negyedik évtől meghaladja az évi 11 %-ot Kapcsolattartás A kapcsolattartást biztosítják: Magyarországon az SLEU Export-Import Kft. Dr. Erdélyi István személyében Tel.: Sri Lankán az SLEU Solutions (Pvt) Ltd, Vaskuti Pál István (igazgató) személyében Tel.: Cím: 38/2 St. Joseph Mawatta, Ettukala, Negombo,Sri Lanka

SZENT RÓKUS SPA & WELLNESS & GOLF Projekt

SZENT RÓKUS SPA & WELLNESS & GOLF Projekt SZENT RÓKUS SPA & WELLNESS & GOLF Projekt Készítette: D Projekt vezető S Tervező N Értékesítési Igazgató S Gazdasági tanácsadó F Tanácsadó Tartalom I. Füzes sziget és Nagybaracska bemutatása, befektetési

Részletesebben

INGATLAN. új Ház és Kert

INGATLAN. új Ház és Kert új Ház Tel.: +36 30 958 1992 www.hazkert.hu E-mail: simon.csaba.hu@gmail.com Újépítésű lakások Pécelen 60-70 m 2 közötti nagyságban Saját használatú kertkialakítással Saját gépkocsibeállási lehetőség A

Részletesebben

TURIZMUS MENEDZSMENT. A fenntartható turizmus megvalósítása, megõrzése és fejlesztése Hajdúszoboszlón TURIZMUS BULLETIN 25. 1.

TURIZMUS MENEDZSMENT. A fenntartható turizmus megvalósítása, megõrzése és fejlesztése Hajdúszoboszlón TURIZMUS BULLETIN 25. 1. A fenntartható turizmus megvalósítása, megõrzése és fejlesztése Hajdúszoboszlón TURIZMUS MENEDZSMENT Szerzõ: Istók Csaba 1 1. Bevezetés Hajdúszoboszló több mint 70 éve a reumások Mekkájaként, a strandolók

Részletesebben

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja Koncepció 2014-2030 II. kötet 2014. szeptember Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. A térség jövőképe... 6 2. A térség célrendszerének

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ VÁROSLIGET ZRT. 2014. június 20. 0 Korlátozó feltételek A KPMG Tanácsadó Kft. (a továbbiakban

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Dianné Kissimon Erzsébet 2008.

SZAKDOLGOZAT. Dianné Kissimon Erzsébet 2008. SZAKDOLGOZAT Dianné Kissimon Erzsébet 2008. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Levelező tagozat Export-import menedzsment szakirány A FOGLALKOZTATÁSRA ÉS A MUNKANÉLKÜLISÉGRE

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Retail hírek... 34 A plázastopot kijátszák: belvárosi üzleteket nyit a Lidl és az Aldi... 35 Budapesten most érdemes befektetni...

Tartalomjegyzék. Retail hírek... 34 A plázastopot kijátszák: belvárosi üzleteket nyit a Lidl és az Aldi... 35 Budapesten most érdemes befektetni... 2013 9. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 3 Jobb volt a februári ingatlanpiac... 4 Mindent az építési hitelekről... 5 A kormány kitolná a kilakoltatási moratóriumot... 6 Így szüntetnék meg az építőipari

Részletesebben

Ábrahámhegy Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2013 2018)

Ábrahámhegy Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2013 2018) Ábrahámhegy Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2013 2018) 2013. július Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Demográfiai helyzet...

Részletesebben

Doing Business in Hungary 2013 tagja

Doing Business in Hungary 2013 tagja tagja Doing Business in Hungary 2013 Előszó A Doing Business in Hungary 2013 kiadvány célja, hogy a Magyarországon üzleti befektetésre készülő döntéshozókat segítse a gazdasági vállalkozások alapítására

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Első kötet. I.4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Management. Első kötet. I.4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Management Első kötet I.4. Szállodák tulajdonjoga és üzemeltetése Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 1992, 2005, 2010, 2015 Dr. Juhász László

Részletesebben

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek 2012 34. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 A rossz hitelek állománya még nincs mélyponton... 5 Felpörgött az árfolyamgát... 6 Most jó családi házat venni... 7 Megéri lakásunkat szállodaként kiadni...

Részletesebben

Eszközalapok leírása. Eszközalapok leírása 2011

Eszközalapok leírása. Eszközalapok leírása 2011 Eszközalapok leírása Eszközalapok leírása 2011 Az UNIQA Biztosító Zrt. eszközalapjai Egy jó befektetés megalapozza jövőnket, és segítséget nyújt céljaink megvalósításában. A kiadvány segítségével meg ismerkedhet

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. Helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS

KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS Egy régi-új szakma bemutatkozik KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS A tekintélyes amerikai gazdasági szaklap, a FORTUNE Magazin 2004. augusztus 9-i számában már másodszor jelentetett meg önálló mellékletet a közvetlen

Részletesebben

Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák

Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák Helyi er források turisztikai hasznosítása a magyarszlovák határrégióban 4kapu_projekt_konyv_20140831_belivek_magyar.indd 1 2014.09.11. 10:31:09 4kapu_projekt_konyv_20140831_belivek_magyar.indd 2 2014.09.11.

Részletesebben

Szeged lesz a legjobban csatornázott város Magyarországon

Szeged lesz a legjobban csatornázott város Magyarországon 2006. FEBRUÁR A V Á R O S K Ö Z É R D E K Û I N F O R M Á C I Ó S L A P J A Szeged lesz a legjobban csatornázott város Magyarországon Az idén befejezôdik a 2003 októbere óta folyó, nagyszabású csatornaépítési

Részletesebben

1.1.1 Közlekedési hálózat: úthálózat, vasúthálózat, vízi, légi közlekedés 5

1.1.1 Közlekedési hálózat: úthálózat, vasúthálózat, vízi, légi közlekedés 5 1 A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ HELYZETÉNEK ÁTTEKINTŐ ELEMZÉSE 1 A Közép-magyarországi régió Budapestet és Pest megyét foglalja magába, területe 6.919 km 2, ezzel az ország területének 7,4%-át teszi ki.

Részletesebben

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK NAPPALI TAGOZAT PUBLIC RELATIONS SZAKIRÁNY A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. DEFINICIÓK, MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 3.1. Definíciók... 9 3.2. A koncepció

Részletesebben

2013 HARMADIK NEGYEDÉV

2013 HARMADIK NEGYEDÉV 2013 HARMADIK NEGYEDÉV 1 KÖSZÖNTŐ TISZTELT OLVASÓNK, KEDVES SZAKMABELIEK! A lakáspiaci mutatókat vizsgálva a már megszokott kép bontakozik ki előttünk, stagnáló adásvételi számok, csökkenő árak, javuló

Részletesebben

Segélyezés és fejlesztés Afganisztánban a nemzetközi közösség esélyei

Segélyezés és fejlesztés Afganisztánban a nemzetközi közösség esélyei 88 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2011. NOVEMBER Molnár Ferenc Segélyezés és fejlesztés Afganisztánban a nemzetközi közösség esélyei Az elmúlt évtizedek válságkezeléseinek és különösen az afganisztáninak talán legfontosabb

Részletesebben

ERSTE NYÍLTVÉGŰ INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2008. féléves jelentése

ERSTE NYÍLTVÉGŰ INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2008. féléves jelentése Az ERSTE NYÍLTVÉGŰ INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP e 1. Az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása Az Alap neve Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap Az Alap rövidített

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

I IBW. Közhasznú bérlakásszektor bevezetése Magyarországon. Megvalósíthatósági tanulmány. Institut für Immobilien, Bauen und Wohnen GmbH Wien

I IBW. Közhasznú bérlakásszektor bevezetése Magyarországon. Megvalósíthatósági tanulmány. Institut für Immobilien, Bauen und Wohnen GmbH Wien I IBW Institut für Immobilien, Bauen und Wohnen GmbH Wien Közhasznú bérlakásszektor bevezetése Magyarországon Megvalósíthatósági tanulmány A Társaság a Lakásépítésért Egyesület megbízása alapján I IBW

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 25 Belvárosi irodaházat gründol az UniCredit... 26 Új irodába költözik a Riceland-Magyarország Kft...

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 25 Belvárosi irodaházat gründol az UniCredit... 26 Új irodába költözik a Riceland-Magyarország Kft... 2012 2. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 Kérjünk önkormányzati segítséget rezsink kifizetéséhez!... 5 Kell hitel? Jön a pozitív BAR-lista... 6 Hogyan fagyasszuk be a fűtésszámlát télvíz idején?...

Részletesebben

KERÉKPÁROS MAGYARORSZÁG PROGRAM 2007-2013 2007-2013 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Háttér... 3 1. Lehetőségek és adottságok a kerékpározás fejlesztése területén... 5 1.1. Kerékpáros közlekedés...

Részletesebben

FHB Lakásárindex fókusz Első Lakásukat Vásárlók

FHB Lakásárindex fókusz Első Lakásukat Vásárlók FHB Lakásárindex fókusz Első Lakásukat Vásárlók Tovább javult az Első Lakásukat Vásárlók helyzete A 2008-ban kitört válság még mindig érezteti hatását, és a gazdaság szereplői lassú kilábalásra rendezkedtek

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2015 2018

MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2015 2018 MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KONVERGENCIA PROGRAMJA 2015 2018 2015. április TARTALOM 1. GAZDASÁGPOLITIKAI CÉLOK... 3 2. MAKROGAZDASÁGI FOLYAMATOK ÉS ELŐREJELZÉS... 5 2.1. NEMZETKÖZI KÖRNYEZET...

Részletesebben

Turizmus operatív program

Turizmus operatív program CBD STRATEGIES -HU-SRB/0901/213/013 Turizmus operatív program Készítette: HOMOKHÁT EUROINTEGRÁCIÓ Nonprofit Közhasznú Kft Mórahalom, 2011.08.15 1 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. A térségi turizmus szabályozási

Részletesebben