Befektetési lehetőség Sri Lankán Apartman házak az óceán partján saját használatra és/vagy üzleti célra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Befektetési lehetőség Sri Lankán Apartman házak az óceán partján saját használatra és/vagy üzleti célra"

Átírás

1 1 Befektetési lehetőség Sri Lankán Apartman házak az óceán partján saját használatra és/vagy üzleti célra

2 2 Sri Lanka az elmúlt évtizedekben a belső viszályok miatt bizonytalannak tűnt a befektetők számára tavasza óta, a politikai és gazdasági stabilitásnak köszönhetően nagyfokú tőkebeáramlás kezdődött, elsősorban a turizmus és az infrastruktúra (utak, közművek, kommunikáció) fejlesztésének irányába. Az ingatlanárak és a szolgáltatások árai stabilan növekednek, ezért dolgoztunk ki egy olyan befektetési lehetőséget, mely 1. ingatlanfejlesztés (telek vásárlása és építkezés) 2. olyan szolgáltatás, ami a külföldi és a belföldi turizmust egyaránt célozza. A vállalkozás rövid leírása Sri Lankának az idegenforgalom által leginkább preferált Dél- nyugati partján 1. veszünk egy óceánparti telket 2. 1,5 év alatt felépítünk egy apartman szállót (10 önálló apartmant: 70, 90, illetve 107 négyzetméteres házakat, úszómedencét, központi épületet étteremmel) 3. az apartman szállót, elkészülte után, 2011 novemberétől folyamatosan üzemeltetjük, a szezonokban elsősorban külföldi turisták, a fennmaradó időben Sri Lankán élő külföldiek és helyi lakosok körében 4. az apartman szállóhoz (az éttermen kívül) folyamatosan egyéb szolgáltatásokat (reptéri transzferek, turisztikai programok szervezése, magyar nyelvű idegenvezetés, hajó-és gépkocsi kölcsönzés, ayurvédikus központ, stb.) is kapcsolunk. Ez a vállalkozás lehetőséget nyújt azoknak, akik tőkéjüket olyan üzletbe kívánják fektetni, melynek az ingatlanárak növekedésén kívül egyéb személyes és anyagi előnye, haszna is van. A befektetés teljes összege (egységes, 107 négyzetméteres apartman házakkal számolva) (egymillió) EUR. Keressük azt a (maximum 10) befektetőt, akik fejenként (átlagosan) (egyszázezer) EUR összegben megvalósítanák a projektet. A befektetők alapítanak egy Sri Lanka-i céget. Ez a cég 1. vásárolja meg a telket 2. koordinálja a kivitelezést 3. üzemelteti az elkészült apartman szállót.

3 3 A befektetés teljes összege maximum (egymillió) EUR, az egyes befektetőkre jutó tőkeigény pedig az általuk felépíteni kívánt ház/házak mérete szerint változik. Nem zárkózunk el attól, hogy egy befektető több házat is megfinanszírozzon, így a vállalkozásból nagyobb tulajdoni részhez jusson. Minden befektetőhöz tartozni fog (legalább) egy apartman ház kizárólagos tulajdonjoga, és az (egyéb) osztatlan közös tulajdon tőkearányos százaléka. A tulajdon a létrehozott cég tulajdoni részeként jelenik meg, tehát pl. 10 fő egyenlő tőkebefektetése esetén mindenkinek 10% tulajdoni része lesz a vállalkozásból. Saját apartman házaikban a tulajdonosok (rokonaik, ismerőseik) nyaralhatnak, time sharing - ként, vagy egyéb módon hasznosíthatják, az általuk nem lekötött időben pedig (igény szerint) a közös cég hasznosíthatja. A közös cég üzemelteti (vagy bérbe adja) az éttermet, s egyéb szolgáltatásokat is nyújt a turisták számára, melyek haszna a tulajdoni rész szerint oszlik a befektetők között. Miért Sri Lankán? Sri Lanka ugrásra kész Sri Lanka India után a leggyorsabban fejlődő Dél-Ázsiai ország (az elmúlt évben a GDP növekedés 3,5 %, az infláció 3,4 %, a munkanélküliség 5,9 %). A szolgáltatásokból származik a nemzeti jövedelem 58 %-a. A turizmus területén hasonló gyors fejlődés várható, mint aminek az elmúlt évtizedekben Thaiföldön és Vietnamban tanúi lehettünk. Miközben ezek az országok elnyugatiasodtak, sokat vesztettek egyedi sajátosságaikból, s jelentősen drágultak, Sri Lanka megőrizte hagyományait, báját, és árszínvonalát. További meghatározó gazdasági szektorok: ipar (29,2 %), főként a gumi-, tea- és kókuszfeldolgozás, telekommunikáció, ruházat- és textilipar, drágakő kitermelés, megmunkálás, ékszerkészítés, valamint a mezőgazdaság (12,8 %), ezen belül a rizs-, cukornád-, fahéj- és kókusztermesztés. Sri Lanka egzotikus Ez a sziget kisebb, mint Magyarország, és mégis néhány óra utazás során teljesen különböző éghajlati sajátosságokat, változatos tájakat, növény- és állatvilágot találhatunk. A partokon állandóan nyári meleg, 30 fok körüli hőmérséklet van, a monszun nagyjából kiszámítható (nyugaton május-június, illetve szeptember-október során, keleten január-február és július-augusztus során, általában két-két hét).

4 4 Az óceán meleg, partja homokos és sziklás, kiváló pihenésre, búvárkodásra, vízi sportok űzésére. Négy szörf, illetve kite-szörf paradicsom is található: Hikkaduwa, Arugam Bay, Trincomale, Negombo. A sziget belsejében esőerdők, vízesésekkel és teaültetvényekkel tarkított, több mint 2000 méter magas hegyek, nemzeti parkok,

5 5 vadrezervátumok, hatalmas rizsföldek, gumifa-, kókusz- és fahéj ültetvények, banánligetek találhatók. A folyótorkolatok alkalmasak a jet-ski, a vízisíelés és a horgászat kedvelőinek, egyes hegyi folyók alkalmasak vadvízi evezésre. Motorcsónak, vagy halászhajó bérelhető a mélytengeri halászathoz, vagy a kék bálnák és delfinek megtekintéséhez. Sri Lanka kulturálisan is különleges Sri Lanka saját kultúrája több ezer éves, az emlékeket ősi városok, szent helyek, valamint az öltözködés, a zene, a tánc és az ünnepek, vallási fesztiválok őrzik.

6 6 A kb. 450 év gyarmatosításból megmaradtak a portugál, holland és brit kulturális és építészeti sajátosságok, tárgyi emlékek, szokások és hagyományok. (Például: kevesen gondolnánk arra, hogy itt a krikett a nemzeti sport.) A Sri Lanka-iak többsége buddhista, de jelentős számú a hindu, iszlám és keresztény lakosság. Sri Lanka lakosai nyitottak és elfogadóak a más vallási vagy kulturális környezetből érkezőkkel, kedves, vendégszerető emberek.

7 7 Sri Lanka befogadó a befektetések számára A közelmúltban egyszerűsítették a vállalkozási törvényt, a kormány sok módon segíti a befektetéseket. A jogrendszer az angol szisztémára épül, és minden jogszabály elérhető szingaléz, tamil és angol nyelven is. A nagyobb beruházásokat a BOI (Board Of Investment a Befektetési Minisztériumhoz tartozó Testület) koordinálja, jelentős ideig tartó adó- és vámmentességet, tőke behozatali és profit kiviteli kedvezményeket biztosítva. Sri Lanka olcsó A fizikai munkások kb. napi két-három Eurónak megfelelő összeget keresnek, a szakmunkások kettő-négy Eurót. A közalkalmazottak havi bére Euró körüli. A keresettebb szakmákban a havi kereset eléri a Eurót. Ennek megfelelően az alap élelmiszerek és nyersanyagok, valamint a tömegközlekedés ára is nagyon alacsony. Az európai jövedelmek és nyugdíjak magas életszínvonalat biztosítanak a hosszabb-rövidebb időt itt töltő európaiak számára. Jelenleg igen kedvező áron lehet telket venni, de a leginkább frekventált Dél- nyugati parton az árak gyorsan emelkednek az elmúlt év alatt több mint 15 %-kal. Sri Lankán novembertől áprilisig tart a főszezon Sri Lanka különösen vonzó az európaiak számára, mert átugorhatnak a télből a forró, trópusi nyárba.

8 8 Miért éppen most? Vége a polgárháborúnak A 26 évig tartó polgárháború 2009 tavaszán véget ért, a korábban tamil területek is látogathatóak, ott is megindult a békés építés és fejlesztés. Nyugalom van az országban, jelentősen növekszik a turisták száma. Vége a választásoknak 2010 januárjában hat évre újraválasztották az elnököt, áprilisban pedig hat évre a kormányt. Az erős, és a nyitás irányában elkötelezett politikai vezetés, valamint a politikai folytonosság kiszámíthatóvá teszi a befektetéseket. Jó főszezon volt Az ingatlanok iránti kereslet az elmúlt évben is jelentősen növekedett, de már most érezhető, hogy a jól sikerült 2009/2010-es szezon felviszi a telkek és a hotelek, valamint a turistákat érintő szolgáltatások árait. Mit veszünk? Egy, 8271 négyzetméter nagyságú óceánparti, enyhén lejtős telket Sri Lanka frekventált Délnyugati partján, a fővárostól, Colombotól kb. 110 km-re Délre. A telek egyik oldala a Galle-i főút, másik az óceán.

9 9 Mit építünk? 10 apartman házat A házak négyzetméteresek, három hálószobásak, három fürdőszobával, amerikai konyhás nappalival, terasszal négyzetméteresek, két hálószobásak, két fürdőszobával, amerikai konyhás nappalival, terasszal négyzetméteresek, egy hálószobásak, egy fürdőszobával, amerikai konyhás nappalival, terasszal. A befektetők igénye szerint építünk egy-, kettő-, illetve három hálószobás házakat. Jó minőségű építőanyagokkal számolva egy négyzetméter építési költsége 400 EUR. úszómedencét A medence tervezett mérete: 150 négyzetméter. központi épületet közösségi helyiségekkel, étteremmel A központi épület 300 négyzetméter, benne az étterem mérete: 200 négyzetméter. Miért éppen apartman házakat építünk? Szinte egyáltalán nincsenek rövid időre bérelhető apartmanok ezen a partszakaszon, pedig a családosan nyaralók, a csoportosan utazó fiatalok, a Sri Lankán dolgozó külföldiek, és a jómódú helyi lakosok részéről jelentős az igény erre a megoldásra. A Sri Lankán élők közül sokan látogatják hétvégeken, nagyobb ünnepeken, s iskolai szünetek alatt a Dél- nyugati partot, s szívesen töltenék idejüket óceánparti, önálló házakban. Ez a célcsoport biztosíthatja, hogy az általunk tervezett vállalkozás ne csak szezonálisan üzemeljen, hanem az egész év során. A legjelentősebb magyarországi utazási irodák körében végzett piackutatásunk is jelzi a Sri Lanka-i apartman szálló iránti igényt. Mit veszünk még? Egy mikrobuszt a vendégek kiszolgálására. (Reptéri transzfer, túrák, egyéb szállítás.)

10 10 Konstrukció A vállalkozás megvalósítására leghatékonyabb, ha a befektetők létrehoznak egy Sri Lanka-i céget, s ez a cég veszi meg a telket, koordinálja a kivitelezést és az üzemeltetést. Az ilyen volumenű céges beruházásokat kiemelten támogatja a kormány, adó- és vámkedvezményeket, valamint a teljes profit kivitelét biztosítva. Sri Lanka és Magyarország között nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény, ezért is célszerű a céges forma. Miért együtt? A létrehozandó cég alapítási és fenntartási költségei megoszlanak. A telek, az úszómedence, és az éttermet is magába foglaló központi épület kivitelezési költségei megoszlanak. A kivitelezést európainak kell felügyelni, a költségei megoszlanak. A későbbi fenntartási/karbantartási költségek megoszlanak. A későbbi üzemeltetési költségek megoszlanak. Az egyéb beruházási költségek (pl. mikrobusz) költségei megoszlanak. Miért az SLEU Solutions (Pvt) Ltd.-vel? Az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. 10%-ban részvényese kíván lenni az apartman szállót felépítő cégnek. Az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. Sri Lankán, PV szám szerint jegyzett, 100 %-ban magyar tulajdonú cég, igazgatója Vaskuti Pál István. (Önéletrajzát kérésre -ben elküldjük.) A cég igazgatója a cunami után három évet töltött Sri Lankán. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány megbízásából kilenc házból álló épületegyüttest (HELP Village Resource Center) építtetett Sri Lanka Déli Tartományában szeptembere óta újra folyamatosan Sri Lankán tartózkodik, s igazgatója a Lanka Ocean And Island Transport (Pvt) Ltd.-nek is. Vaskuti Pál István Sri Lanka-i tevékenységéről referenciát nyújthatnak: Mr. Rohan Nanayakkara, Magyarország Tiszteletbeli Konzulja Sri Lankán Telefon: consulate@ronanair.com

11 11 Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Elnöke Telefon sandor@baptistasegely.hu A HELP Program részletes leírását kérésre -ben elküldjük Vaskuti Pál István jól ismeri a helyi gazdasági viszonyokat és szokásokat, az engedélyeztetési és építési gyakorlatot, valamint jelentős kapcsolatrendszerrel bír a központi és a helyi adminisztrációban. Az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. az elmúlt hónapokban előkészítette a vállalkozást: feltérképezte a telek kínálatot, kiválasztotta a megfelelő telket, elkészíttette az apartman házak, a központi épület és az úszómedence terveit, elkészítette a teljes projekt kivitelezésének költségvetését, elkészítette az üzleti tervet, kiválasztotta a generál kivitelezőt. A generál kivitelezőt (Mr. Gamini Wickromasekara-t) az SLEU Solutions (Pvt) Ltd. igazgatója évek óta ismeri, együtt dolgoztak a cunami utáni programban.

12 12 Ütemezés 1. cégalapítás augusztus 2. telek megvásárlása szeptember 3. engedélyek megszerzése október 4. alapkőletétel november 5. átadás november 6. üzemeltetés novemberétől (A törzstőke biztosítja az üzletvezetést márciusáig.) Költségek A teljes beruházás (10, egyenként 107 négyzetméteres ház, és a többi létesítmény): (egymillió) EUR EUR cég alapítás és fenntartás márciusáig BOI szerződés és költségek márciusáig telek, illetékek, ügyvédi költség (kettőezer nyolcszáz) (tizenháromezer kettőszáz) (háromszázhetvenezer) tervezés, engedélyek (nyolcezer) 10 ház, központi épület, uszoda (négyszáznyolcvanezer) kivitelezése előkészítés (2010.május-szeptember) építésvezetés (2010.október-2011 október) üzletvezetés (2011.november-2013 március) összesen 35 hónap, 2500 EUR/hó (nyolcvanhétezer ötszáz) mikrobusz (huszonötezer) tartalékképzési alap (tizenháromezer ötszáz) (egymillió) EUR 10 fő társulása esetén (arányos elosztásnál) (egyszázezer) EUR/fő

13 13 Fizetési ütemezés 1. cégalapításkor 50 % 2. alapkő letételkor 15 % 3. oldalfalak elkészülésekor 15 % 4. tető elkészülésekor 15 % 5. befejezéskor 5 % Megtérülés Azon kívül, hogy a tőke az ingatlanban (telek és felépítmények) van, a várható hozam: Első teljes év (2012) 5 % Második teljes év 8 % Harmadik teljes év 11 % Negyedik évtől meghaladja az évi 11 %-ot Kapcsolattartás A kapcsolattartást biztosítják: Magyarországon az SLEU Export-Import Kft. Dr. Erdélyi István személyében Tel.: istvan.erdelyi@sleu.hu Sri Lankán az SLEU Solutions (Pvt) Ltd, Vaskuti Pál István (igazgató) személyében Tel.: pal.vaskuti@sleu.hu Cím: 38/2 St. Joseph Mawatta, Ettukala, Negombo,Sri Lanka

Figyelmébe ajánljuk továbbá mindenkinek, aki szereti Sri Lankát, vagy szívesen megismerné

Figyelmébe ajánljuk továbbá mindenkinek, aki szereti Sri Lankát, vagy szívesen megismerné 1 AJÁNLAT NYUGDÍJASOKNAK Ez az ajánlat elsősorban azoknak a nyitott és rugalmas európai nyugdíjasoknak szól, akik már rájöttek arra, hogy nyugdíjuk igen magas életszínvonalat biztosít egy fejlődő országban,

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Málta Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Az 1964. óra független Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport,

Részletesebben

A turizmus fejlődésének következményei

A turizmus fejlődésének következményei A turizmus fejlődésének következményei 2018. 10. 04 http://itthon.hu/site/upload/mtrt/turizmus_bulletin/00_06/r-21.htm a turizmus leginkább kedvező és leginkább kedvezőtlen hatásai Siófokon http://itthon.hu/site/upload/mtrt/turizmus_bulletin/00_06/r-21.htm

Részletesebben

Az osztrák gazdaság főbb mutatói

Az osztrák gazdaság főbb mutatói Üzleti lehetőségek Ausztriában Nyitott szemmel a német és osztrák piacon Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kecskemét 2013.05.23. Az osztrák gazdaság főbb mutatói Lakosság millió fő A GDP értéke

Részletesebben

Sokáig voltam távol?

Sokáig voltam távol? Sokáig voltam távol? Az olasz lakosság utazási szokásai Kiss Kornélia kutatási igazgató Magyar Turizmus Zrt. Európa hatodik legnépesebb országa Olaszország területe: 301 230 km 2 Lakosainak száma: 58,1

Részletesebben

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében A turizmus ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Az ágazatról általánosságban A turizmus a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Sajátossága ugyanakkor, hogy nem csak a kereslet

Részletesebben

Sri Lanka. Sri Lanka. gyöngyszem az Indiai-óceánban. Sri Lanka

Sri Lanka. Sri Lanka. gyöngyszem az Indiai-óceánban. Sri Lanka gyöngyszem az Indiai-óceánban - mely sokak által Ceylon néven ismert - egy könnycsepp alakú trópusi sziget az Indiai-óceánban. Fôvárosa Colombo (Sri Jayawardanapura). Területe nem nagy (hazánkénak csak

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Balatonfenyves településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1658/2012 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban,

Részletesebben

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől,

MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, MALDÍV-szigetek. BANDOS ISLAND Észak Malé atoll, 4 csillagos, 600 m x 400 m, zátony: 10-40 m, 20 perc gyorshajóval a reptértől, Ez a méltán népszerű sziget az egyik legrégebben átadott üdülőhely. Eredetileg

Részletesebben

Karpathos a szenvedély szigete

Karpathos a szenvedély szigete Karpathos a szenvedély szigete Akad egy hely, egy parányi gyöngyszem, amelynek neve egybeforrt a szenvedéllyel, egy sziget, ahol a vadság találkozik a nyugalommal, a hagyománytisztelő falu a nyitottabb

Részletesebben

Magyar-román gazdasági kapcsolatok. Skapinyecz Péter Nemzeti Külgazdasági Hivatal

Magyar-román gazdasági kapcsolatok. Skapinyecz Péter Nemzeti Külgazdasági Hivatal Magyar-román gazdasági kapcsolatok Skapinyecz Péter Nemzeti Külgazdasági Hivatal Románia főbb gazdasági mutatói 2008 2009 2010 2011. f.é. A GDP értéke Mrd EUR 136,8 119,8 122,0 55,9 A GDP növekedése %

Részletesebben

Fakultatív programok Negombo-ból

Fakultatív programok Negombo-ból Colombo biciklivel Túra vége: 10.30 7400 Kaposvár, Fő u. 53. Telefon: 82/511 190, 82/511 191, 82/526 584 Telefax: 82/ 526 585 E-mail: anita@jetwing.hu Eng. szám: U 000387 Adószám: 13097417-2-14 Fakultatív

Részletesebben

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport:

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport: Jetwing Blue Hotel Negombo közkedvelt szállodasorán található, a repülôtértôl 15 km-re. A vízparton, modern stílusban megépített, vadonatúj hotel. Nyitott étterme egybeépült a szálloda látványkonyhájával.

Részletesebben

Kanári-szigetek KANÁRI-SZIGETEK / LANZAROTE

Kanári-szigetek KANÁRI-SZIGETEK / LANZAROTE Kanári-szigetek A Kanári-szigetek a Ráktérítőhöz közel, Afrika szaharai övezetétől nem messze találhatóak. Szigetekről lévén szó, az Atlanti-óceán befolyásolja az időjárást, így mindig nyárias meleg van,

Részletesebben

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4.

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. A két ország gazdasági kapcsolatainak alapjai A gazdasági kapcsolatok rendezettek: 1998-tól 2004-ig a CEFTA, azt követően az EU szabályozása hatályos, 2007 január

Részletesebben

H.D.Napfény Kft. marketingterve

H.D.Napfény Kft. marketingterve H.D.Napfény Kft. marketingterve Egy 10 milliós ország és egy 15 milliós nemzet. Budapest - Magyarország fővárosa. 2014-at írunk. Az ország gazdasága folyamatosan változik. Magyarország teljes mértékben

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS évi ingatlanvásárlási keret felhasználásáról. Hotel Pontis, Biatorbágy, Viadukt utca 10. hrsz: 1518/30 megvásárlásáról

ELŐTERJESZTÉS évi ingatlanvásárlási keret felhasználásáról. Hotel Pontis, Biatorbágy, Viadukt utca 10. hrsz: 1518/30 megvásárlásáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/230, 229, 295 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: epitesipont@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu : ELŐTERJESZTÉS 2016. évi ingatlanvásárlási

Részletesebben

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében.

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében. KARPATHOS Akad egy hely, egy parányi gyöngyszem, melynek neve egybeforrt a szenvedéllyel, egy sziget, ahol a vadság találkozik a nyugalommal, a hagyománytisztelő falu a nyitottabb fővárossal, a napsugár

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. június 20. Adatforrásaink UN WORLD TOURISM ORGANIZATION IMF, CIA World FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL COMMISSON

Részletesebben

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly.

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. Siófok bemutatása Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. A Magyar Turizmus Zrt. nemrégiben tette közzé a leglátogatottabb magyar városok előzetes top 10-es listáját, ahol

Részletesebben

BUDAPEST HELYE EURÓPÁBAN

BUDAPEST HELYE EURÓPÁBAN BUDAPEST HELYE EURÓPÁBAN Közép- és Kelet-Európa az egyik leggyorsabban fejlődő régió, ahol számos ország éves GDP-növekedése meghaladja az EU átlagát. Magyarország a Kárpát-medence közepén, a Közép-európai

Részletesebben

Kihaad Maldives Éttermek:

Kihaad Maldives Éttermek: Kihaad Maldives 4,5 csillagos, 600 m x 350 m -s sziget, zátony 50 m 200 m Csak ALL INCLUSIVE ellátással lehet igénybe venni. Szobai minibár (sör+üdítők) és 1kirándulás is az árban Kiváló minőségű, szép

Részletesebben

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly.

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. Siófok bemutatása Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. A Magyar Turizmus Zrt. nemrégiben tette közzé a leglátogatottabb magyar városok előzetes top 10-es listáját, ahol

Részletesebben

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel:

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel: 1 CLUB MED FINOLHU VILLAS 5 csillagos luxus minőség. Észak Male atoll, 40 perces privát gyorshajó transzfer a reptértől a szállodáig. A sziget déli része kizárólag az ott nyaralóknak van fenntartva. Ezen

Részletesebben

NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark)

NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) Országos Ipari Park Koncepció: együttműködésben az önkormányzatokkal Befektetés-ösztönzési gazdasági fórum Miskolc, 2018. június 07. Dr.

Részletesebben

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011.

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011. Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA 2007 2012 2011. december Gárdony Pákozd Sukoró Zichyújfalu Vereb 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Ember a tájban A balatoni turizmus aktualitásai és. The Wine Lab Taste & Create Workshop

Ember a tájban A balatoni turizmus aktualitásai és. The Wine Lab Taste & Create Workshop Project number: 575782-EPP-1-2016-1-IT-EPPKA2-KA Ember a tájban A balatoni turizmus aktualitásai és The Wine Lab Taste & Create Workshop A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai rendezvénye 2017. november

Részletesebben

Murau-Kreischberg (868-2118 m)

Murau-Kreischberg (868-2118 m) Murau - Kreischberg Murau-Kreischberg (868-2118 m) Kreischbergen a haladó és profi sízők is megtalálják a számításukat. A 2118 méter magas Rosenkranz csúcsra vivő ülőszékes + csákányos felvonók mentén

Részletesebben

Trendforduló volt-e 2013?

Trendforduló volt-e 2013? STATISZTIKUS SZEMMEL Trendforduló volt-e 2013? Bár a Magyar Nemzeti Bank és a KSH is pillanatnyilag 2013-ról csak az első kilenc hónapról rendelkezik az utasforgalom és a turizmus tekintetében a kereskedelmi

Részletesebben

2005. szeptember Spanyolország. A prezentáci

2005. szeptember Spanyolország. A prezentáci A hónap h küldk ldo országa 25. szeptember Spanyolország Kiss Kornélia kutatási igazgató Magyar Turizmus Rt. A prezentáci ció készítéséhez felhasznált lt adatok Másodlagos adatok (199625)? World Tourism

Részletesebben

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Oroszország! A gazdasági növekedés a válságig az orosz középosztály megerősödését

Részletesebben

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán.

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán. HORVÁTORSZÁG - Omiš NIKOLA APARTMANHAZ (4+1 fő): A ház az aprókavicsos tengerparttól 200 m-re, a homokos tengerparttól, valamint Omiš központjától 700 m-re helyezkedik el. A ház teljesen új, modern berendezéssel

Részletesebben

Hospodárska geografia

Hospodárska geografia Hospodárska geografia A GAZDASÁGI ÉLET JELLEMZŐI Világgazdaság szereplői: - nemzetközi óriáscégek, - integrációk(együttműködések), - országok, Ezek a földrajzi munkamegosztáson keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Részletesebben

a Personal Tours A Kefallinia.hu Partnere

a Personal Tours A Kefallinia.hu Partnere A Kefallinia.hu Partnere a Personal Tours A 24. sikeres szezonja elé néző Personal Tours az elmúlt évtizedekben több, mint százezer pihenni vágyó, jelentős részben visszatérő vendéget utaztatott nyaralásukra.

Részletesebben

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel:

1 ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel: 1 COCOON MALDIVES 4-5 csillagos sziget Lhaviyani atoll, 30 perc hidroplán transzfer Maléról, 700 m hosszú, 100 m széles sziget, 145 lakrésszel. Új építésű DESIGN modern stílusú resort, meghagyva az eredeti

Részletesebben

Nemzeti Befektetési Ügynökség HIPA. Értékmegőrzés generációkon át 2015. 09. 23

Nemzeti Befektetési Ügynökség HIPA. Értékmegőrzés generációkon át 2015. 09. 23 Nemzeti Befektetési Ügynökség HIPA Értékmegőrzés generációkon át 2015. 09. 23 Misszió Munkánkkal hozzájárulunk a nemzetgazdaság és a magyar társadalom fejlődéséhez a külföldi működőtőke bevonásával, új

Részletesebben

MADOCSATELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

MADOCSATELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE MADOCSATELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE V é l e m é n y e z t e t é s i d o k u m e n t á c i ó I. kötet: Megalapozó vizsgálat Készítette a Pécsépterv Stúdió Kft. 7621 Pécs,

Részletesebben

Balatonhenye település Önkormányzati Képviselő-testületének. 4/2002. ( VI. 14.) számú ör. 1 R E N D E L E T E. a helyi közművelődésről

Balatonhenye település Önkormányzati Képviselő-testületének. 4/2002. ( VI. 14.) számú ör. 1 R E N D E L E T E. a helyi közművelődésről Balatonhenye település Önkormányzati Képviselő-testületének 4/2002. ( VI. 14.) számú ör. 1 R E N D E L E T E a helyi közművelődésről 1 2 Balatonhenye település Önkormányzati Képviselő-testülete a kulturális

Részletesebben

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék

Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 28-29. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár EKF-GTK Turizmus Tanszék A vendég Otthon: rokon, barát Üzleti életben: partner, munkatárs

Részletesebben

Srí Lanka Maldív-szigetek Seychelle-szigetek Mauritius India Egyesült Arab Emirátusok Thaiföld Indonézia - Bali

Srí Lanka Maldív-szigetek Seychelle-szigetek Mauritius India Egyesült Arab Emirátusok Thaiföld Indonézia - Bali 2016 nyár-ősz Srí Lanka Maldív-szigetek Seychelle-szigetek Mauritius India Egyesült Arab Emirátusok Thaiföld Indonézia - Bali Kedves Utasaink! Legújabb programfüzetünkben utazási irodánk 2016. nyári-ôszi

Részletesebben

Pszichológiai tényezık

Pszichológiai tényezık Pszichológiai tényezık Motivációk: kitörés a mindennapi, megszokott életbıl, lazítás, játszás, családi kötelékek erısítése, presztízs, szociális interakció, tanulás, ön-realizálás, bevásárlás. Társadalmi

Részletesebben

A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI

A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI A JAPÁN LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI KISS KORNÉLIA MAGYAR TURIZMUS ZRT. ADATFORRÁSAINK Másodlagos adatok? UN World Tourism Organization (UNWTO)? Japan National Tourist Organization? European Travel Commission?

Részletesebben

ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel:

ADMIRAL TRAVEL utazási iroda, Tel: Kihaa Maldives 4 csillagos, 600 m x 350 m -s sziget, zátony 50 m 200 m Csak ALL INCLUSIVE ellátással lehet igénybe venni. Az egyik legszebb partú sziget, főleg a SUNSET oldalon. 1 A 2012-ben nyitott Kihaa

Részletesebben

Nem az egyetemistákon kaszálnak nagyot a lakáskiadók

Nem az egyetemistákon kaszálnak nagyot a lakáskiadók Nem az egyetemistákon kaszálnak nagyot a lakáskiadók 2016. július 2. 12:55 portfolio.hu A XI. kerület nagyon változatos lakásállománya az árazásban is visszaköszön. A legdrágább környékeken több mint kétszer

Részletesebben

Üzleti Lehetőség: Üdülési Franchise Üzemeltetők Részére

Üzleti Lehetőség: Üdülési Franchise Üzemeltetők Részére Üzleti Lehetőség: Üdülési Franchise Üzemeltetők Részére Egy befektetési lehetőség, amelyben befektetése egy év alatt nem csak megtérül, hanem évről évre megsokszorozódik! A Holiday Magyar Country Club

Részletesebben

Lengyelország üzleti környezet. 2012 május. Wisniewski Anna Varsói Külgazdasági Iroda

Lengyelország üzleti környezet. 2012 május. Wisniewski Anna Varsói Külgazdasági Iroda Lengyelország üzleti környezet 2012 május Wisniewski Anna Varsói Külgazdasági Iroda Gazdaság állapota, kilátások Tartósan növekedő gazdaság (3,8% 2010, 4,3% 2011, 3,0% 2012) A növekedés fő hatóereje: belső

Részletesebben

Agrárium természeti értékekhez való viszony és turisztikai potenciál Homoródalmáson

Agrárium természeti értékekhez való viszony és turisztikai potenciál Homoródalmáson Agrárium természeti értékekhez való viszony és turisztikai potenciál Homoródalmáson Agora Munkacsoport Sólyom Andrea A háztartások általános adatai: A népesség korcsoportok szerinti megoszlása 15-34 év

Részletesebben

ELEMZÉS A UNIT-LINKED ALAPOKRÓL - HUNGÁRIA ALAP

ELEMZÉS A UNIT-LINKED ALAPOKRÓL - HUNGÁRIA ALAP ELEMZÉS A UNIT-LINKED ALAPOKRÓL - HUNGÁRIA ALAP 2015.IV. negyedév Makrogazdaság Magyarország A Magyar Nemzeti Bank a vártnak megfelelően tartotta az 1,35%-os alapkamatot, 2016 végéig előreláthatólag nem

Részletesebben

Szentbékkálla település Önkormányzati Képviselő-testületének

Szentbékkálla település Önkormányzati Képviselő-testületének Szentbékkálla település Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2002. ( VI. 17.) számú ör. 1 R E N D E L E T E a helyi közművelődésről 1 Módosította: 11/2008. (XII.08.) ÖK rendelet. Hatályba lépés időpontja:

Részletesebben

Több minőségi kategóriára is osztható az exkluzív szolgáltatásoktól a szociálpolitikával támogatott kínálatig. Üdülési csekk

Több minőségi kategóriára is osztható az exkluzív szolgáltatásoktól a szociálpolitikával támogatott kínálatig. Üdülési csekk Több minőségi kategóriára is osztható az exkluzív szolgáltatásoktól a szociálpolitikával támogatott kínálatig Üdülési csekk 1982-ben vezették be Franciaországban a dolgozók megvásárolhatták (havi keresetük

Részletesebben

az időmegosztásos üzemeltetésű ingatlanok saját számlás adásvétele

az időmegosztásos üzemeltetésű ingatlanok saját számlás adásvétele L NEMZETGAZDASÁGI ÁG INGATLANÜGYLETEK 68 Ingatlanügyletek 68.1 Saját tulajdonú ingatlan adásvétele 68.10 Saját tulajdonú ingatlan adásvétele 68.10.1 Saját tulajdonú ingatlan adásvétele 68.10.11 Lakóingatlan

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. április 9-én megtartott Vagyonbizottsági ülésről

Összefoglaló a 2013. április 9-én megtartott Vagyonbizottsági ülésről MAGYAR VEGYIPARI, ENERGIAIPARI ÉS ROKON SZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE 1068 Budapest, Benczúr u.45. 1406 Budapest, Pf.29. Telefon: 4612-400; Fax: 4612-499; E-mail: mail@vdsz.hu, www.vdsz.hu

Részletesebben

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai A ra utazó magyar háztartások utazási szokásai Összeállította a Magyar Turizmus Rt. a A Magyar Turizmus Rt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság 2000 októberében vizsgálta a magyar

Részletesebben

Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás

Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Inpark Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás Dr. Szarka Gábor vezérigazgató-helyettes, stratégia igazgató NavigátorVilág Konferencia - 2017.

Részletesebben

CIVIL EGYÜTTMŰKÖDÉSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA A KULTURÁLIS ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS ÉRDEKÉBEN A KÖZÉPKORI TEMPLOMOK ÚTJA MENTÉN

CIVIL EGYÜTTMŰKÖDÉSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA A KULTURÁLIS ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS ÉRDEKÉBEN A KÖZÉPKORI TEMPLOMOK ÚTJA MENTÉN CIVIL EGYÜTTMŰKÖDÉSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA A KULTURÁLIS ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS ÉRDEKÉBEN A KÖZÉPKORI TEMPLOMOK ÚTJA MENTÉN Kihívások! Területfejlesztési háttér tényezők Határon túlra kerülő centrumok, határokon

Részletesebben

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia?

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? Glósz és Társa Kft. 1. Magunkról: Kik vagyunk, mit tudunk, miért kerültünk ide? 2018. Glósz és Társa Kft. 2. oldal

Részletesebben

Városfejlesztés a Duna mentén az ingatlanfejlesztő szemszögéből

Városfejlesztés a Duna mentén az ingatlanfejlesztő szemszögéből Városfejlesztés a Duna mentén az ingatlanfejlesztő szemszögéből Noah M. Steinberg elnök-vezérigazgató VÁROSFEJLESZTÉS A DUNA MENTÉN 2010. május 6. BEMUTATKOZÁS A WING Zrt. az egyik legnagyobb magyar ingatlanvállalkozás.

Részletesebben

LUXEMBURG. I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete, bilaterális kapcsolatok

LUXEMBURG. I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete, bilaterális kapcsolatok LUXEMBURG I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete, bilaterális kapcsolatok 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Luxemburgi Nagyhercegség (franciául: Grand Duché de Luxembourg,

Részletesebben

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI

Horvátország HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI HOTEL LIŠANJ 2* - NOVI VINODOLSKI A hotel közvetlen tengerparton található, közelében postahivatal, bank és benzinkút, a városközpont kb. 10 perc. A kétágyas szobák mindegyikben zuhany/wc, SAT TV, telefon.

Részletesebben

UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA

UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA DEMOGRÁFIA megoszlás férfi 46% nő 54% megoszlás 20 év alatt 7% 20-29 között 40% 30-39 között 20% 40-49 között 14% 50-59

Részletesebben

Alulírott, (név).., mint a (cégnév) (adószám).

Alulírott, (név).., mint a (cégnév) (adószám). 34 6. sz. melléklet Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről I. Törvény

Részletesebben

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004.

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004. Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 24. Elemzésünket a Központi Statisztikai Hivatal által rendelkezésre bocsátott, a hajdú-bihar megyei székhelyű vállalkozások összesített export-import adatai alapján készítettük

Részletesebben

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró Olaszország Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró A csizma alakú ország a kultúra és a művészetek bölcsőjének

Részletesebben

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit A feladat leírása Készítse el a Forrás Hotel Komárom ingatlan értékelési szakvéleményét. Ismertesse

Részletesebben

Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei

Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei Király Csaba Kárpát Régió Üzleti Hálózat Irodavezető, Nagyvárad Budapest, 2014 március 20 Fekvés: A Nyugati Szigethegység, a magyar

Részletesebben

VIETNÁM. I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete és a kétoldalú kapcsolatok

VIETNÁM. I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete és a kétoldalú kapcsolatok VIETNÁM I. Az ország társadalmi-gazdasági helyzete és a kétoldalú kapcsolatok 1. Általános információk Forrás: http://worldatlas.com/webimage/flags /countrys/asia/vietnam.htm http://worldatlas.com/webimage/cou

Részletesebben

6. sz. melléklet. a TÁMOP 2.2.4 pályázati útmutatóhoz. Költségvetési specifikáció

6. sz. melléklet. a TÁMOP 2.2.4 pályázati útmutatóhoz. Költségvetési specifikáció 6. sz. melléklet a TÁMOP 2.2.4 pályázati útmutatóhoz Költségvetési specifikáció A specifikáció az ESZA elszámolható költségek általános útmutatóban foglaltakat a TÁMOP 2.2.4 pályázati kiírás esetében az

Részletesebben

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VÍZ MELLETTI RELAX Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VíZ MELLETTI relax Zemplínska šírava A Zemplínska šírava az Oravska priehrada után a második legnagyobb vízfelület Szlovákiában,

Részletesebben

Magyar-Szlovák gazdasági kapcsolatok. Szilágyi Balázs, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Közép-Európa Főosztály

Magyar-Szlovák gazdasági kapcsolatok. Szilágyi Balázs, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Közép-Európa Főosztály Magyar-Szlovák gazdasági kapcsolatok Szilágyi Balázs, főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Közép-Európa Főosztály Szlovákia gazdasága I. Szlovákia gazdasági kilátásai stabilak, az elmúlt

Részletesebben

FADD TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

FADD TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE 1 1 FADD TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE V é l e m é n y e z t e t é s i d o k u m e n t á c i ó I. kötet: Megalapozó vizsgálat Készítette:PÉCSÉPTERV STÚDIÓ Kft, 7621 Pécs,

Részletesebben

Térségi egyenl tlenségek

Térségi egyenl tlenségek Térségi egyenl tlenségek Kistérségi különbségek Demográfia Gazdaság leírásának dimenziói Foglalkoztatás, munkanélküliség Infrastruktúra Iskolázottság, oktatás Jövedelem, vagyoni helyzet Elérés Migráció

Részletesebben

Francia Polinézia hajóút Tahiti Huahine Rangiroa Raiatea Bora Bora Moorea Rövid Los Angeles-i városnézéssel

Francia Polinézia hajóút Tahiti Huahine Rangiroa Raiatea Bora Bora Moorea Rövid Los Angeles-i városnézéssel Francia Polinézia hajóút Tahiti Huahine Rangiroa Raiatea Bora Bora Moorea Rövid Los Angeles-i városnézéssel Körút Tahiti-ről (Papeete), Francia Polinézián át 10 nap az Ocean Princess fedélzetén Hajóndulás:

Részletesebben

HUNGARY SMART. AMBITIOUS. COMPETITIVE.

HUNGARY SMART. AMBITIOUS. COMPETITIVE. HUNGARY SMART. AMBITIOUS. COMPETITIVE. A Nemzeti Befektetési Ügynökség Nagy Viktória vezető tanácsadó 2018. június 7. Agenda A HIPA bemutatása, eredmények Munkaerő-piaci körkép Állami támogatások Opening

Részletesebben

GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019

GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019 BALATONSZÁRSZÓ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019 Balatonszárszó, 2015.március 23. A gazdasági programot a Képviselő-testület 80/2015.(III.23.) számú határozatával

Részletesebben

A szenior korosztály utazási szokásai

A szenior korosztály utazási szokásai A szenior korosztály utazási szokásai A Magyar Turizmus Rt. megbízásából 2004-ben lebonyolított, a magyar lakosság utazási szokásait vizsgáló kutatás 1 adataiból elemzés készült a szenior korosztály, azaz

Részletesebben

A BALATON TÉRSÉGE MINT ÉLETTÉR

A BALATON TÉRSÉGE MINT ÉLETTÉR BATUKI (BALATONI TURISZTIKAI KUTATÓINTÉZET) SZAKMAI KONFERENCIA VESZPRÉM, 2018. NOV. 13. Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi A BALATON TÉRSÉGE MINT ÉLETTÉR BANÁSZ ZSUZSANNA FEHÉR

Részletesebben

A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2017. március 10. A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 1. A magyar lakosság többnapos belföldi utazásai 2016-ban 1 A magyar lakosság

Részletesebben

Budapesti Ingatlanpiaci Körkép. 2015. I. negyedév

Budapesti Ingatlanpiaci Körkép. 2015. I. negyedév Budapesti Ingatlanpiaci Körkép 2015. I. negyedév Kiskereskedelmi forgalom (2015. I. né.) GDP növekedés (2015.I. né.) unkanélküliségi ráta (2015. I. né.) illió Gazdaság / Befektetési piac Gazdaság 3,4%

Részletesebben

ÉLMÉNYÍGÉRETEK, ÉLMÉNYKÉPZETEK ÉS MEGVALÓSULÁSUK A TISZAI VÍZPARTI TURIZMUSBAN

ÉLMÉNYÍGÉRETEK, ÉLMÉNYKÉPZETEK ÉS MEGVALÓSULÁSUK A TISZAI VÍZPARTI TURIZMUSBAN ÉLMÉNYÍGÉRETEK, ÉLMÉNYKÉPZETEK ÉS MEGVALÓSULÁSUK A TISZAI VÍZPARTI TURIZMUSBAN 2010-2016 Dr. Kóródi Márta - Kalmárné Rimóczi Csilla Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar Turizmus-Vendéglátás Tanszék Szolnok

Részletesebben

Alapítás: 2000 Projektgazda: DEMETER BORÁSZAT Kft Jegyzett tőke: 50 millió Ft felett és 100 millió Ft alatt Tevékenység: Szőlőbor termelése

Alapítás: 2000 Projektgazda: DEMETER BORÁSZAT Kft Jegyzett tőke: 50 millió Ft felett és 100 millió Ft alatt Tevékenység: Szőlőbor termelése Alapítás: 2000 Projektgazda: DEMETER BORÁSZAT Kft Jegyzett tőke: 50 millió Ft felett és 100 millió Ft alatt Tevékenység: Szőlőbor termelése Megvalósulás Jó hírnév Rendezvény Új piac Egri bor Hagyományőrzés

Részletesebben

MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND

MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND MALDÍV-szigetek: HOLIDAY ISLAND 3 csillagos, 700m x 140m, zátony: 350-400 m, 35 perc belső járattal Malé reptértől+ 5 perc hajóval: PADI búvárközponttal rendelkezik! Talán a legkedvezőbb áru sziget! A

Részletesebben

Még egy dolog, amiben Buda legyőzheti Pestet

Még egy dolog, amiben Buda legyőzheti Pestet Még egy dolog, amiben Buda legyőzheti Pestet 2016. június 28. 09:17 portfolio.hu A budapesti irodapiac, összterületét nézve egyik jelentős központja a kelet-közép európai régiónak. Az utóbbi időben a bérlők

Részletesebben

Turizmus. Magyarországon

Turizmus. Magyarországon Turizmus www.itthon.hu végleges adatokkal Turizmus A nemzetközi turistaérkezések számának alakulása (millió fő, /2010) Európa (504,0; +6,2%) Afrika (49,9; +0,4%) Amerika (156,6; +3,9%) Ázsia (216,9; +6,1%)

Részletesebben

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08.

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. 2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben

Részletesebben

BULGÁRIA I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk. Bolgár Köztársaság köztársaság Főváros. Hivatalos megnevezés Államforma

BULGÁRIA I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk. Bolgár Köztársaság köztársaság Főváros. Hivatalos megnevezés Államforma BULGÁRIA I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Bolgár Köztársaság köztársaság Főváros Szófia Terület 110 910 km 2 Népesség 7 679 290 Nemzetiségi

Részletesebben

A turizmus rendszere környezete kölcsönhatásai

A turizmus rendszere környezete kölcsönhatásai A turizmus rendszere környezete kölcsönhatásai A turizmus rendszere 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató A turizmus rendszere és környezete Társadalmi környezet Kulturális környezet Politikai

Részletesebben

Tájékoztató a Mátra Térségi TDM Turisztikai Nonprofit Kft évi szakmai tevékenységéről

Tájékoztató a Mátra Térségi TDM Turisztikai Nonprofit Kft évi szakmai tevékenységéről Ikt. sz.: 14-2/2017/203 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tájékoztató a Mátra Térségi TDM Turisztikai Nonprofit Kft. 2016. évi szakmai tevékenységéről Tisztelt Közgyűlés! A Heves Megyei Önkormányzat felkérésére

Részletesebben

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Időpont: 2019. március 14-17. (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Étkezés: étterem lehetőség Szarajevóban, reggeli szálláson

Részletesebben

AI AI. 250-700 m FREE FREE FREE

AI AI. 250-700 m FREE FREE FREE POREC Egyike a leglátogatottabb isztriai fürdőhelyeknek. A tengerpart legrégibb városai közé tartozik. Művészettörténeti ritkasága a VI. századból származó, bizánci stílusban épített, mozaikokkal díszített

Részletesebben

VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2 0 1 6 VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA MEGBÍZÁSÁBÓL KÉSZÍTETTE: 1 Tartalom 1.JÖVŐKÉP... 3 1.1. Vonyarcvashegy

Részletesebben

Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között

Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között DR. TAKÁCS JÓZSEF Összefüggések a kultúra és az idegenforgalom között Bevezetés Mindjárt első mondatommal szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy előadást tarthattam és szeretném átadni a székesfehérvári

Részletesebben

Siófok bemutatása. elnevezés: Siófok a nyár fővárosa.

Siófok bemutatása. elnevezés: Siófok a nyár fővárosa. Siófok bemutatása Siófok az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt 2013-ban. Itt az Ön helye is, közvetlenül az Aranyparton, az ország egyik legnépszerűbb és leglátványosabb helyén. Siófok

Részletesebben

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Szolgáltatási csekk (utalvány) rendszer Belgiumban Mi a probléma? Alacsony a foglalkoztatás, elsősorban a képzettséggel nem rendelkezők esetében

Részletesebben

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban

A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban A szürkemarha-szalámitól a fotóstúrákig termékfejlesztési trendek az ökoturizmusban Pénzes Erzsébet Turizmus Tanszék Pannon Egyetem, Veszprém Magyar Nemzeti Parkok Hete szakmai nap, 2013. június 7. Hortobágy

Részletesebben

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 I.1. A HELYZETELEMZÉS FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI:... 7 I.1.1. A város egészére vonatkozó helyzetelemzés... 7 I.1.2. Városrészek

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 53 814 01 Ingatlankezelő Tájékoztató

Részletesebben

Az általam képviselt szervezet olyan belföldi / külföldi 1

Az általam képviselt szervezet olyan belföldi / külföldi 1 sz. szerződés... sz. melléklete Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 41. (6) bekezdésében foglaltaknak való megfelelésről a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3.

Részletesebben

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata TERVEZET Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata Lombár Gábor polgármester 8646 Balatonfenyves, Kölcsey u. 27. Generál Tervező: Altervező: ARKER Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. 7400 Kaposvár,

Részletesebben