P Á Z M Á N Y PÉTER KATOLIKUS EGYETEM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "P Á Z M Á N Y PÉTER KATOLIKUS EGYETEM"

Átírás

1 P Á Z M Á N Y PÉTER KATOLIKUS EGYETEM H i ttudományi Kar HITTANÁR-NEVELŐ MA SZAK hospitálási és tanítási gyakorlatának FELADATAI ÉS SEGÉDLETEI H-1053 Budapest, Veres Pálné u. 24, Postacím: H-1364 Budapest Postafiók 420. Telefon: (36-1) Fax: (36-1)

2 Az új oktatási törvény szerint minden tanári szakon a mesterszak 120 kreditjének (4 félév) elvégzése után egy gyakorlati (5.) félév keretében egyéni tanítási gyakorlatot kell teljesíteni a kijelölt gyakorló iskolákban megadott mennyiségű órák megtartásával. A hitéleti képzés sajátosságait figyelembe véve a hittanár-nevelő szakos hallgatóknak lehetőségük nyílik az egyetem gyakorló iskoláin kívül más iskolákban, vagy plébániákon is eleget tenni a gyakorlati félév követelményeinek. A gyakorlatot végezhetik saját plébániájukon, vagy tetszőlegesen választott plébánián, ahol fogadják őket A gyakorlati félév (szorgalmi időszak 13 hét) keretében teljesíteni kell a Hittanár-nevelő tanítási gyakorlatot (20 kredit), mely magába foglalja - a heti (átlag) min. 2 óra hittan hospitálást (5-8. és korosztályoknál) (össz.: 26 óra) - a heti (átlag) min. 2 óra hittan órát/foglalkozást (5-8. és korosztály) (össz.: 26 óra) - a látogatott és tartott foglalkozásokról folytatott értékelő/elemző beszélgetést a mentor tanárral. A megbeszéléseket a tanárjelöltnek írásban kell dokumentálnia a portfolióban - vizsgatanítást, valamint - a félév során Gyakorlatkísérő szemináriumon (10 kredit) a vezető tanár felügyelete mellett el kell készíteni a tapasztalatszerzés (hospitálási napló, óravázlat készítés, önreflexiók, értékelések) szakszerű dokumentálását (portfolió), mely a tanulók megismerése terén végzett munkát, a hallgató tanári eredményességét mutatja be. A szeminárium időpontjainak megbeszélése a félév elején történik. Gyakorlati tudnivalók: Az 1. és 5. melléklet szerint hospitálási, ill. gyakorló tanítási engedélyt kell kérni az adott intézményben. A hospitálás szempontjait a 2. sz. melléklet, a hospitálási naplót a 3. melléklet, a gyakorlati tanítás óraelemzési szempontjait a 6. sz. melléklet tartalmazza. A hospitálásról és a gyakorló tanításról összesítőt kell készíteni a 4. és 7. sz. melléklet szerint. A Hittanár-nevelő tanítási gyakorlat háromfokozatú érdemjegye a vizsgatanításon kerül megállapításra a gyakorlótanítás és a vizsgatanítás alapján (8. sz. melléklet). Az indexbe ezt az érdemjegyet is a Gyakorlatkísérő szemináriumot vezető tanár írja be a leadott 8. sz. melléklet alapján. Az abszolutóriumot, amely a záróvizsgázásra való bocsáthatóság feltétele, csak a gyakorlati félév maradéktalan teljesítése után lehet megszerezni.

3 1.SZ. MELLÉKLET HOSPITÁLÁSI ENGEDÉLY Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24. Tel.: ; Fax.: A hallgató neve Évfolyam, szak, csoport Iskola / Plébánia neve, címe Iskolaigazgató / Plébános Mentortanárok Melyik osztályban, mikor történik a hospitálás? A fenti hospitálást engedélyezem: Kelt: év hó.nap PH... Iskolaigazgató / Plébános

4 2.SZ. MELLÉKLET A HOSPITÁLÁS MEGFIGYELÉSI SZEMPONTJAI Katolikus iskola 1. Milyen szempontok szerint nézem az órát? (pl.: imádság helye, kérdések szerepe, fegyelmezés-kézbentartás módszere, alkalmazott módszerek, eszközök használata) 2. Légkör A terem kényelmes, tiszta, az ülőhelyek elhelyezése elősegíti a látást, a gondolatok megosztását stb.? A tanulók természetes helyzetben lehetnek, nyugodtak, lépést tudnak-e tartani a hitoktatóval és társaikkal, vagy vannak leszakadók, más hátterűek? 3. A hitoktató személye szívélyes, nyitott, érdekes élénk előadó, jó a kapcsolata a tanulókkal, látszott a készülete, stb.? milyen légkört sikerült teremtenie? A váratlan helyzetet a tanár hogyan oldotta meg? Élt-e a tanár a differenciálás lehetőségével, ha szükség volt rá? Mikor, hogyan? 4. A tanulók érdeklődők, vagy csak résztvevők, esetleg passzívak, Milyen volt a tanulók önállósága? Élhettek-e a tanulók a tévedés jogával? Például hogyan? 5. Milyen módon mérte fel a tanár, az előző órai anyag ismeretét? mennyire tudják az előző anyagot? 6. Az új anyag feldolgozása: a/ hogyan vezette be a hitoktató? felkeltette-e a tanulók érdeklődését? Hogyan? Megfelelő volt-e ez? Miért? b/ Milyen módszert, segédanyagot használt a téma feldolgozásához? Véleményem az alkalmazott módszerről c/ Hogyan fejezte be a tanítást? Volt alkalmuk a tanulóknak hozzászólásra, kérdezésre? Hogyan kezelte a tanulók kérdéseit? d/ Melyik szemlélet volt a legjellemzőbb az órán, biblikus, antropologikus, liturgikus, dogmatikus s az milyen volt jó, megfelelő vagy gyenge? e/ A katekétának milyen nevelési szempontjai érvényesültek? Közösségépítés, tanúságtétel, szolgálatra vagy liturgiára nevelés? Fejtse ki a tapasztalatait és indokolja meg! f/ Az osztály kézbentartása, fegyelmezése hogyan sikerült? Miért? g/ Milyen hittankönyvet, szemléltető és egyéb eszközt használtak az órán? h/ Az imádságnak milyen szerepe, helye és tartalma volt? Megfelelt az adott életkornak? i/ Az óra végén volt-e ellenőrzés, értékelés, milyen formában? Hogyan? - dicséret stb. Megfelelőnek tűnt? Az értékelés elősegíti a hitélet pozitív alakulását? Miért? j/ A tanár hogyan gazdálkodott az idővel? 7. A katekéta hogyan próbálta a gyerekeket a plébániájuk közösségéhez kacsolni? Volt-e kitekintés a keresztény közösség életére: a valós életből voltak-e példák? 8. Az óralátogatás személyes kiértékelése: a/ Az óra pozitívumai és negatívumai szerintem b/ Ami a leginkább megerősített? c/ Mint leendő hitoktatónak, milyen téren kellene a látottak alapján fejlődnöm? d/ Milyen új szempontokkal megyek be a következő óralátogatásra? e/ Mit lehetett volna ötletesebben, szemléletesebben, életszerűbben megvalósítani? Mit lehet tenni a javítás érdekében?

5 A HOSPITÁLÁS MEGFIGYELÉSI SZEMPONTJAI önkormányzati iskola és plébánia 1. Légkör A helyiség kényelmes, katekézisre alkalmas? Az ülőhelyek elhelyezése elősegíti-e a látást, a gondolatok megosztását, a közösségi légkör kialakulását stb.? A tanulók természetes helyzetben lehetnek, nyugodtak, lépést tudnak-e tartani a katekétával és társaikkal, vagy vannak leszakadók, más hátterűek? Érezhető-e, hogy ismeri a hitoktató a tanulók szüleit, családját? Miből? 2. A katekéta személye Szívélyes, nyitott, élénk, jó a kapcsolata a tanulókkal? Milyen légkört teremtett? Szakmailag felkészült? Látszott-e a készülete? Hogyan oldotta meg a váratlan helyzetet ha volt? Hogyan gazdálkodott az adott idővel? 3. A hittanulók Érdeklődők, vagy csak résztvevők, esetleg passzívak, Milyen volt a tanulók önállósága? Volt alkalmuk a hittanulóknak hozzászólásra, kérdezésre? 4. A foglalkozás menete: Milyen módon mérte fel a tanár, az előző órai anyag ismeretét? Mennyire tudták az előző anyagot? a/ Hogyan vezette be a témát a katekéta? Felkeltette-e a tanulók érdeklődését? Hogyan? Megfelelő volt-e ez? Miért? b/ Milyen módszert, segédanyagot használt a téma feldolgozásához? Véleményem az alkalmazott módszerről c/ Melyik szemlélet volt a legjellemzőbb az órán, biblikus, antropologikus, liturgikus, dogmatikus s az milyen volt jó, megfelelő vagy gyenge? d/ Hogyan sikerült a csoport kézbentartása, fegyelmezése? Miért? e/ Használtak-e hittankönyvet, szemléltető és egyéb eszközt a foglalkozás során? f/ Milyen szerepe, helye és tartalma volt az imádságnak? Megfelelt az adott életkornak? g/ Hogyan fejezte be a foglalkozást? h/ A foglalkozás végén volt-e ellenőrzés, értékelés, s az milyen formában? 5. A katekéta hogyan próbálta a gyerekeket a plébániájuk közösségéhez kapcsolni? Volt-e utalás a vasárnapi szentmisére, az evangéliumra, esetleges távolmaradásokra? Volt-e kitekintés a keresztény közösség életére: a valós életből voltak-e példák? Milyen nevelési szempontok érvényesültek: Közösségépítés, tanúságtétel, szolgálatra vagy liturgiára nevelés? Fejtse ki a tapasztalatait és indokolja meg! 6. A foglalkozás személyes kiértékelése: a/ A foglalkozás pozitívumai és negatívumai szerintem b/ Mit lehetett volna ötletesebben, szemléletesebben, életszerűbben megvalósítani? Mit lehetne tenni a javítás érdekében? c/ Ami a leginkább megerősített Ami engem elkeserített vagy megijesztett d/ Mint leendő hitoktatónak, milyen téren kellene a látottak alapján fejlődnöm? e/ Milyen új szempontokkal megyek be a következő foglalkozás meglátogatására?

6 3.SZ. MELLÉKLET HOSPITÁLÁSI NAPLÓ Hittanár-nevelő MA képzés gyakorlati félév (1.oldal) Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24. Tel.: ; Fax.: Hallgató (név, évfolyam, szak, csoport):... Hospitálása során ez hányadik óra? Iskola, (Plébánia) osztály:... Év: hónap: nap: Tanár neve:.. Tankönyv: neve, címe. Tananyag: a lecke címe... Idő Órafelépítés Tartalom (tananyag részletének megnevezése) Tanári tevékenység (módszerek) Tanulói tevékenység (aktív, passzív, önálló) Oktatástechnika (eszközök )

7 HOSPITÁLÁSI NAPLÓ (2. oldal) Idő Órafelépítés Tartalom (tananyag részletének megnevezése) Tanári tevékenység (módszerek) Tanulói tevékenység Oktatástechnika (eszközök) A megvalósult oktatási cél: A megvalósult nevelési cél:... A legfontosabb tapasztalat:..

8 4.SZ. MELLÉKLET HOSPITÁLÁSI ÖSSZESÍTŐ Hittanár-nevelő MA képzés gyakorlati félév Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24. Tel.: ; Fax.: Hallgató (név, évfolyam,): Hospitálás helye:... Dátum Jelleg Oszt Tanár neve Tantárgy Tananyag Megjegyzés Aláírás Kelt: PH. PH. Igazgató/ Plébános pedagógiai szakreferens

9 5.SZ. MELLÉKLET GYAKORLÓTANÍTÁSI NGEDÉLY Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24. Tel.: ; Fax.: A hallgató neve Évfolyam, szak, csoport Iskola (Plébánia) neve, címe Iskolaigazgató Plébános Mentortanárok Melyik osztályban, mikor történik a gyakorlótanítás? A gyakorlótanítást engedélyezem: Kelt: év hó.nap PH... Iskolaigazgató / Plébános

10 6.SZ. MELLÉKLET AZ ÓRAELEMZÉS SZEMPONTJAI a tanárjelölt gyakorlótanításához Az óraelemzés rendszerint a tanárjelölt érzéseivel, élményeivel, önkritikájával kezdődik, majd ha vannak a hospitáló tanárjelölttársak, végül a tapasztaltabb kollegák mondják el véleményüket a látottakról. Mindezekre természetesen válaszolhat az órát tartó jelölt és így közösen megbeszélhetik. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? 1. Általános ismertetés az óráról Milyen előzmények után került sor az órára? Mik voltak a kitűzött célok, feladatok? Sikerült-e ezeket megvalósítani? 2. Az óra típusa és felépítése Miért ezt az óratípust választotta? Mi volt az órafelépítés rendezőelve? Sikerült-e megvalósítani az elgondoltakat? Milyen nehézségekbe ütközött a gyakorlati megvalósítás? Voltak-e aránybeli eltolódások? 3. Az óra megvalósulása Megfelelő mennyiségű anyagot terveztünk-e? Szakmai szempontból kifogástalan volt-e az óra? (elméleti ismeretek, eszmei megközelítés, nyelvhelyesség stb.) 4. Az alkalmazott módszerek Az óra során (a számonkérés, az új anyag feldolgozása, gyakoroltatás, házifeladat-adás ) megfelelő módszereket alkalmazott-e? A közlés és a megbeszélés aránya. (Gyakori hiba, hogy a kezdő tanárok előadnak, s kevésbé építenek a tanulók önálló, kreatív munkájára.) Induktív vagy deduktív utat választott és miért? Az analízis és szintézis megvalósulása. 5. A tanulók viselkedése, közreműködése 6. A tanár viselkedése, dinamizmusa, kapcsolata az osztállyal 7. Az óra pozitívumai és negatívumai 8. Következtetések, javaslatok a látott óra kapcsán Milyen oktatási, nevelési, módszertani tanulságok fogalmazhatók meg az óra kapcsán? Mit lehetett volna ötletesebben, szemléletesebben, életszerűbben megvalósítani? Mit lehet tenni a javítás érdekében? Az óraelemzést érdemes előbb globális értékeléssel kezdeni, majd lépésről lépésre haladva a tartalmi és módszertani részleteket is megbeszélni. Végül megfogalmazhatjuk az óra legfőbb erényeit, hibáit, a továbbfejlődés lehetséges útjait.

11 7.SZ. MELLÉKLET GYAKORLÓTANÍTÁSI ÖSSZESÍTŐ Hittanár-nevelő MA képzés gyakorlati félév Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24. Tel.: ; Fax.: Hallgató (név, évfolyam, szak, csoport): Gyakorlótanítás kezdete: Év: hónap:.. nap:.. vége: Év: hónap:.. nap: Mentortanár:..... Sorszám 1. DÁTUM TANANYAG Oktatástechnológ iai eszközök Megjegyz és Aláírás A gyakorlótanítás igazolása: Jóváhagyom: Kelt., PH... iskolaigazgató / plébános PH.. pedagógiai szakreferens

12 8.SZ. MELLÉKLET GYAKORLÓTANÍTÁS ÉS VIZSGATANÍTÁS ELEMZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24. Tel.: ; Fax.: Személyiség SZEMPONTOK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS PONTOK (1-5) 1. Elkötelezettség 2. Felelősség 3. Becsületesség 4. Nyitottság 5. Valóságérzék 6. Igazságosság 7. Mértéktartás 8. Határozottság 9. Érzelmi egyensúly 10. Optimizmus, derű Ö S S Z E G Z É S (szöveges és összpontszám) 2. Pedagógiai alapbeállítódás SZEMPONTOK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS PONTOK (1-5) 1. Szereti-e a gyerekeket? 2. Szereti-e az osztályt? 3. Empátia 4. Van-e tekintélye? 5. Tud-e fegyelmet tartani? 6. Szereti-e a tantárgyát? 7. Van-e meggyőző ereje? 8. Következetesség 9. Türelem 10. Értékelő képesség Ö S S Z E G Z É S (szöveges és összpontszám)

13 3. Pedagógiai készségek SZEMPONTOK 1. Tudományos felkészültség 2. Módszertani felkészültség 3. Motiválókészség 4. Előadókészség 5. Kérdéskultúra 6. Érvelési készség 7. Rendszerező készség 8. Asszociációs készség 9. Elvont dolgok érthetővé tétele 10. Humor, önirónia Ö S S Z E G Z É S (szöveges és összpontszám) SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS PONTOK (1-5) 4. Az óra előkészítése SZEMPONTOK 1. Logikus órafelépítés 2. Arányos időbeosztás 3. Az óra tananyagának reális méretezése 4. Módszerek változatossága 5. Súlypontozás helyessége 6. Életkori sajátosságok figyelembevétele 7. Kapcsolódás a gyermek közvetlen tapasztalataihoz 8. Tantárgyi integráció 9. A korábban tanultakra építés 10. A később tanulandók előkészítése Ö S S Z E G Z É S (szöveges és összpontszám) SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS PONTOK (1-5)

14 5. Az óra vezetése SZEMPONTOK 1. A megjelenés, 2. A figyelem ébrentartása 3. Motiválás 4. Az előadásmód, a hangnem 5. Az óradinamika változatossága 6. Tudatos ismétlések, rendszerezések, összefoglalások 7. Önállóságra nevelés 8. Váratlan helyzetek megoldása 9. Oktatástechnikai eszközök 10. Az oktatási cél és a nevelési cél megvalósulása Ö S S Z E G Z É S (szöveges és összpontszám) SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS PONTOK (1-5) A BIZOTTSÁGI TAG ÖSSZEGZŐ VÉLEMÉNYE: SZEMPONTOK 1. SZEMÉLYISÉG 2. ALAPBEÁLLÍTÓDÁS 3. PED. KÉSZSÉGEK 4. ÓRA ELŐKÉSZÍTÉSE 5. ÓRA VEZETÉSE Ö S S Z E G Z É S SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS ÁTHOZO TT PONTOK A gyakorlótanítás értékelése (1-3): (max. 150 pont) A vizsgatanítás értékelése (4-5): (max. 100 pont) A VIZSGABIZOTTSÁG DÖNTÉSE (érdemjegy: jól megfelelt, megfelelt, nem felelt meg):. Dátum: vizsgabizottsági tag Ph. vizsgabizottsági tag. vizsgabizottság elnöke

15

MUNKANAPLÓ A TANÁRJELÖLTEK B TÍPUSÚ, CSOPORTOS SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ. név. évfolyam. szak(ok) tanév

MUNKANAPLÓ A TANÁRJELÖLTEK B TÍPUSÚ, CSOPORTOS SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ. név. évfolyam. szak(ok) tanév MUNKANAPLÓ A TANÁRJELÖLTEK B TÍPUSÚ, CSOPORTOS SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ név évfolyam szak(ok) tanév ADATLAP B típusú gyakorlat Gyakorlatvezető mentor: e-mail: Telefon: Iskola: Címe: Tel.: Csoporttagok: E-mail

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező

VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező Kreditértéke: 0 A tanóra típusa: gyak. és óraszáma: 9 Félév: 2. A tantárgy célja: A gyakorlat járuljon hozzá olyan jártasságok, készségek, képességek megalapozásához,

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT NAGYMÁGOCSI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 201172 ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Nagymágocs, 2016. szeptember 19. Reményi Ferencné intézményvezető ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 1. Jelen szabályzat a Nagymágocsi Hunyadi

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA Tanítási gyakorlat 2 Fókuszban ének-zene, testnevelés, VMT (NBC_TA206G5, LBC_TA206G5), 5 kredit,

Részletesebben

MUNKANAPLÓ Osztatlan képzésben részt vevő tanárjelöltek részére

MUNKANAPLÓ Osztatlan képzésben részt vevő tanárjelöltek részére C TÍPUSÚ, EGYÉNI GYAKORLAT MUNKANAPLÓ Osztatlan képzésben részt vevő tanárjelöltek részére név évfolyam szak(ok) tanév TÁJÉKOZTATÓ A szakmai gyakorlat célja a szakképzettséghez kapcsolódó gyakorlati ismeretek

Részletesebben

CSOPORT ELŐTTI ÉS EGYÉNI TANÍTÁSI GYAKORLAT V. Tanító szak IV. évf. I. félév, Levelező tagozat

CSOPORT ELŐTTI ÉS EGYÉNI TANÍTÁSI GYAKORLAT V. Tanító szak IV. évf. I. félév, Levelező tagozat CSOPORT ELŐTTI ÉS EGYÉNI TANÍTÁSI GYAKORLAT V. Tanító szak IV. évf. I. félév, Levelező tagozat Kód: TKL710 Kredit: 6 Óraszám: 45 óra Tanítási egység: 6 Zárás: évközi jegy Alsó tagozaton az alábbi tárgyakból

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Heti óraszám: 1 Összes óra: 40 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült.

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzata 1 Készítette: Nagy Ilona intézményvezető 1 A fenti

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS I. Felépítés II. Táblázat III. Gyakorlati képzés feladatai IV. Gyakorlati képzés formái V. A hallgatók lehetőségei és kötelességei a gyakorlat

Részletesebben

Debreceni Református Hittudományi Egyetem Debrecen. Útmutató és igazolólapok tanítási gyakorlatokhoz

Debreceni Református Hittudományi Egyetem Debrecen. Útmutató és igazolólapok tanítási gyakorlatokhoz Debreceni Református Hittudományi Egyetem Debrecen Útmutató és igazolólapok tanítási gyakorlatokhoz TANÍTÓ SZAK ESTI TAGOZAT hallgató 2018. SZEPTEMBER Tájékoztató Tisztelt Hallgató! A kreditrendszer szerinti

Részletesebben

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS I. Felépítés II. Táblázat III. Gyakorlati képzés feladatai IV. Gyakorlati képzés formái I. Felépítés Nappali tagozat A német nemzetiségi szakirány

Részletesebben

MUNKANAPLÓ A TANÁRJELÖLTEK EGYÉNI ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI C TÍPUSÚ GYAKORLATÁHOZ. név. évfolyam. szak(ok) tanév

MUNKANAPLÓ A TANÁRJELÖLTEK EGYÉNI ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI C TÍPUSÚ GYAKORLATÁHOZ. név. évfolyam. szak(ok) tanév MUNKANAPLÓ A TANÁRJELÖLTEK EGYÉNI ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI C TÍPUSÚ GYAKORLATÁHOZ név évfolyam szak(ok) tanév TÁJÉKOZTATÓ A szakmai gyakorlat célja a szakképzettséghez kapcsolódó gyakorlati ismeretek (pl. tanórára

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ 2019

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ 2019 OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról ELTE Tanárképző Központ 2019 A tájékoztató forrása http://tkk.elte.hu/gyakorlatokrol-altalaban/ http://tkk.elte.hu/osszefuggo-egyeni-iskolai-gyakorlat/

Részletesebben

NYÁRI ÖSSZEFÜGGŐ PEDAGÓGIAI GYAKORLAT BEJELENTŐ

NYÁRI ÖSSZEFÜGGŐ PEDAGÓGIAI GYAKORLAT BEJELENTŐ NYÁRI ÖSSZEFÜGGŐ PEDAGÓGIAI GYAKORLAT BEJELENTŐ 1. A hallgató: (név, évfolyam, szak, csoport): 2. A táborozást felügyelő intézmény(plébánia, iskola) neve és címe 3. A táborvezető neve, címe 4. 5. 6. A

Részletesebben

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Szent-Györgyi Albert

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. Szent-Györgyi Albert MAGYAR SZENTEK RÓMAI KATOLIKUS ÓVODA és ÁLTALÁNOS ISKOLA 3060 Pásztó Deák Ferenc út 17. telefon: 32/889-103; 889-104; email cím: titkarsag.paszto@ekif-vac.hu A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

Útmutató. Óvodapedagógia szak, LEVELEZŐ tagozat gyakorlati záróvizsgához

Útmutató. Óvodapedagógia szak, LEVELEZŐ tagozat gyakorlati záróvizsgához Útmutató Óvodapedagógia szak, LEVELEZŐ tagozat gyakorlati záróvizsgához A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tanterve alapján a III. évfolyamos óvodapedagógia szakos levelezős hallgatóknak

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ augusztus 30.

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ augusztus 30. OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról ELTE Tanárképző Központ 2018. augusztus 30. A tájékoztató forrása http://tkk.elte.hu/gyakorlatokrol-altalaban/ http://tkk.elte.hu/osszefuggo-egyeni-iskolai-gyakorlat/

Részletesebben

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Levelező tagozat

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Levelező tagozat I. Felépítés II. Táblázat III. Gyakorlati képzés feladatai IV. Gyakorlati képzés formái TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS I. Felépítés Levelező tagozat I. félév: II. félév: III.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZEMPONTÚ HOSPITÁLÁS PEDAGÓGIA GYAKORLAT TEMATIKA KÖVETELMÉNYEK, A KURZUS TELJESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI

ÁLTALÁNOS SZEMPONTÚ HOSPITÁLÁS PEDAGÓGIA GYAKORLAT TEMATIKA KÖVETELMÉNYEK, A KURZUS TELJESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI SZTE BTK Neveléstudományi Intézet ÁLTALÁNOS SZEMPONTÚ HOSPITÁLÁS PEDAGÓGIA GYAKORLAT TEMATIKA A PEDAGÓGIA GYAKORLAT CÉLJA, hogy a hallgatók számára betekintést nyújtson az iskolai élet és a pedagógusszakma

Részletesebben

C TÍPUSÚ, EGYÉNI GYAKORLAT MUNKANAPLÓ. név. évfolyam. szak(ok) tanév

C TÍPUSÚ, EGYÉNI GYAKORLAT MUNKANAPLÓ. név. évfolyam. szak(ok) tanév C TÍPUSÚ, EGYÉNI GYAKORLAT MUNKANAPLÓ név évfolyam szak(ok) tanév TÁJÉKOZTATÓ A szakmai gyakorlat célja a szakképzettséghez kapcsolódó gyakorlati ismeretek (pl. tanórára való felkészülés, óratervezés,

Részletesebben

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon:

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: ÚTMUTATÓ AZ ESTI TAGOZATOS TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK VII. (ŐSZI) FÉLÉVI GYAKORLATAIHOZ TBE00A07g Egyéni tanítási gyakorlat III., TBE00A08g Műveltségterületi egyéni tanítási gyakorlat, TBE00A09g Egyéni iskolai

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA I. Pedagógiai megfigyelés - Fókuszban a tanítás (NBP_TA203G2, LBP_TA203G2), 2 kredit, gyakorlati

Részletesebben

Osztatlan tanárképzés. Tájékoztató október 25.

Osztatlan tanárképzés. Tájékoztató október 25. Osztatlan tanárképzés Tájékoztató 2017. október 25. Gyakorlatok az osztatlan tanárképzésben Közösségi Közösségszervezési feladatok 7-8.félév vagy nyári szünet Iskolai Szaktárgyi tanítási gyakorlat ELTE

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM ÓVÓ- ÉS TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET TÁJÉKOZTATÓ A TANÍTÁSI VERSENYRŐL

NYÍREGYHÁZI EGYETEM ÓVÓ- ÉS TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET TÁJÉKOZTATÓ A TANÍTÁSI VERSENYRŐL NYÍREGYHÁZI EGYETEM ÓVÓ- ÉS TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET TÁJÉKOZTATÓ A TANÍTÁSI VERSENYRŐL Nyíregyháza 2018 A tanítási verseny lebonyolítási rendje az Óvó- és Tanítóképző Intézetben Az Óvó- és Tanítóképző Intézet

Részletesebben

Gyakornoki felkészítés programja

Gyakornoki felkészítés programja Gyakornoki felkészítés programja Intézmény: A program érvényessége: Készítette: Jóváhagyta: Bedőné Fatér Tímea mentor Készült a gyakornok pedagógussal egyeztetve.. gyakornok Különleges körülmény, melyhez

Részletesebben

A tanórai megfigyelések lehetséges szempontjai (Nagy Lászlóné: Segédanyag a tanórai megfigyelésekhez, JATEPress, Szeged, 2003 felhasználásával)

A tanórai megfigyelések lehetséges szempontjai (Nagy Lászlóné: Segédanyag a tanórai megfigyelésekhez, JATEPress, Szeged, 2003 felhasználásával) A tanórai megfigyelések lehetséges szempontjai (Nagy Lászlóné: Segédanyag a tanórai megfigyelésekhez, JATEPress, Szeged, 2003 felhasználásával) 1. A TANÍTÁSI ÓRA CÉLKITŰZÉSE, TARTALMA A tanítási óra oktatási,

Részletesebben

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és

Részletesebben

EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ. Inklúzió

EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ. Inklúzió EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ = Inklúzió Integráció (együttnevelés) Inklúzió I-I-I Innováció A saját pedagógiai gyakorlatunk optimalizálására irányuló folyamat Integráció Inklúzió Az integrációval be kívánják

Részletesebben

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról Zsinati Határozat a hitéleti szakok nek meghatározásáról Magyarországi Református Egyház Zsinata - az Oktatásügyi Szakbizottságnak a református felsőoktatási intézmények vezetőinek egyetértésével tett

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV

A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV A GYAKORLATI KÉPZÉS MUNKATERVE 2013/2014. tanév TAVASZI FÉLÉV I. évfolyam (2. félév) Egyéni komplex gyakorlat II. (ANPETA 1712) Tartalma: a tájékozódás szakaszát a 2. félévben a célirányos, különböző pedagógiai

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A dokumentumelemzés szempontjai és tapasztalatai

Jegyzőkönyv. A dokumentumelemzés szempontjai és tapasztalatai Jegyzőkönyv Az eljárás azonosítója Az eljárás típusa Az értékelt neve Az értékelt azonosítója Az adatgyűjtés módszere Az adatgyűjtést végző neve Az adatgyűjtést végző oktatási azonosítója Az adatgyűjtés

Részletesebben

Mentori tájékoztató A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének pedagógiai gyakorlataihoz tartozó dokumentumok és űrlapok, 2018.

Mentori tájékoztató A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének pedagógiai gyakorlataihoz tartozó dokumentumok és űrlapok, 2018. MELLÉKLETEK AZ ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉNI GYAKORLATOKHOZ TARTOZÓ DOKUMENTUMOK A ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET TANÁRSZAKOS KÉPZÉSEIHEZ 2018 11. számú melléklet Fogadó nyilatkozat az összefüggő egyéni iskolai gyakorlathoz

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A tanmenet és az éves tervezés egyéb dokumentumai:

JEGYZŐKÖNYV. A tanmenet és az éves tervezés egyéb dokumentumai: JEGYZŐKÖNYV Az eljárás azonosítója Az eljárás típusa Az értékelt neve Dokumentumelemzés Kolompár Gyula Az értékelt azonosítója Az adatgyűjtés módszere Az adatgyűjtést végző neve Megtekintés, interjú, önértékelés

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Önértékelés. Hogyan követi a szakmában megjelenő újdonságokat, a végbemenő változásokat?

Jegyzőkönyv. Önértékelés. Hogyan követi a szakmában megjelenő újdonságokat, a végbemenő változásokat? Jegyzőkönyv Az eljárás azonosítója Az eljárás típusa Az értékelt neve Az értékelt azonosítója Az adatgyűjtés módszere Az adatgyűjtést végző neve Az adatgyűjtést végző oktatási azonosítója Az adatgyűjtés

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ 2019

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ 2019 OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatról ELTE Tanárképző Központ 2019 A tájékoztató forrása http://tkk.elte.hu/gyakorlatokrol-altalaban/ OTAK http://tkk.elte.hu/wp- content/uploads/2017/03/%c3%b6sszef%c3%bcgg%c5%91-

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató a szaktárgyi tanítási gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ 2019

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató a szaktárgyi tanítási gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ 2019 OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató a szaktárgyi tanítási gyakorlatról ELTE Tanárképző Központ 2019 A tájékoztató forrása http://tkk.elte.hu/gyakorlatokrol-altalaban/ http://tkk.elte.hu/szaktargyi-tanitasi-gyakorlat/

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. 1. Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. 1. Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT 1. Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. 2. Az érettségi bizonyítvány kiadásához a közösségi szolgálat végzésének igazolását

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

A nevelő-oktató munkát segítő pedagógus végzettségű alkalmazottak minősítési eljárásáról

A nevelő-oktató munkát segítő pedagógus végzettségű alkalmazottak minősítési eljárásáról 2016.09.01. NOS SZABÁLYZAT A nevelő-oktató munkát segítő pedagógus végzettségű alkalmazottak minősítési eljárásáról ALMAFA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 4646 EPERJESKE, KOSSUTH UTCA 74. 0 A nevelőtestület

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3.

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. félév tanegység: Pedagógiai megfigyelés 1. - Fókuszban a tanuló (kiscsoportos

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató a szaktárgyi tanítási gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ augusztus 30.

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató a szaktárgyi tanítási gyakorlatról. ELTE Tanárképző Központ augusztus 30. OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS Tájékoztató a szaktárgyi tanítási gyakorlatról ELTE Tanárképző Központ 2018. augusztus 30. A tájékoztató forrása http://tkk.elte.hu/gyakorlatokrol-altalaban/ http://tkk.elte.hu/szaktargyi-tanitasi-gyakorlat/

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI MUNKA ELLENŐRZÉSI TERVE IX. X. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. szakmai h.. admin.h.

A PEDAGÓGIAI MUNKA ELLENŐRZÉSI TERVE IX. X. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. szakmai h.. admin.h. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Általános iskola intézményegység 1-8. évfolyam ELLENŐRZÉSI TERVE 2010/2011. tanév Az intézményen belül folyó munka eredményeinek

Részletesebben

késıbbi önértékelés forrása pedagógiai ars poetica, egyéni fejlesztési terv, kettéosztott napló: saját reflexiók 1. kettéosztott napló:

késıbbi önértékelés forrása pedagógiai ars poetica, egyéni fejlesztési terv, kettéosztott napló: saját reflexiók 1. kettéosztott napló: 1.számú melléklet: Bemeneti hallgatói térkép Személyes kompetenciák Pontos önértékelés: Legyen tisztában értékeivel és gyengeségeivel! Önkontroll: Legyen képes hátráltató érzelmeinek és impulzusainak kordában

Részletesebben

A VÁSÁRHELYI LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZABÁLYZATA

A VÁSÁRHELYI LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZABÁLYZATA SZABÁLYZAT A VÁSÁRHELYI LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 100921 SZABÁLYZATA A NEVELŐ- OKTATÓ MUNKÁT SEGÍTŐ PEDAGÓGUS VÉGZETTSÉGŰ ALKALMAZOTTAK MINŐSÍTÉSI ELJÁRÁSÁRÓL A nevelőtestület elfogadásának dátuma:

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

Útmutató szakmai gyakorlathoz

Útmutató szakmai gyakorlathoz Útmutató szakmai gyakorlathoz Eszterházy Károly Egyetem Készítették:,, tantárgyfelelősök AZ ÚTMUTATÓ FELÉPÍTÉSE Az útmutató felépítése Általános tudnivalók A hallgatók megjelenésére, magatartására vonatkozó

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében

Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében ELTE-IK Diáktanácsadó Pásztor-Nagy Anett, diáktanácsadó

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA

ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK, ISKOLAI SZAKVEZETŐK, GYAKORLATVEZETŐ OKTATÓK SZÁMÁRA I. Reflektálás 2. Fókuszban a pedagógus (NBC_TA180G3, LBC_TA180G3), 3 kredit, gyakorlati jegy

Részletesebben

Egyéni szakmai gyakorlat

Egyéni szakmai gyakorlat Egyéni szakmai gyakorlat 1. A gyakorlat célja Az egyéni szakmai gyakorlat a tanárképzés záró eleme. Az egyetemi tanulmányok utolsó évében, közoktatási intézményben, erre felkért mentortanár, mentortanárok

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29.

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29. MOTIVÁCIÓ A BEN avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, 2017. november 29. HITVALLÁS Félig sem oly fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk.

Részletesebben

SZENT ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZENT ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZENT ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 8500 Pápa, Fő tér 6. (fax): 06-89/324-852 E-mail: sztistvan@sztistvan-papa.sulinet.hu Bankszámlaszám: OTP 11748045-20018896 Pedagógus szakképzettséggel rendelkező

Részletesebben

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig.

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. 2012. A tanulószoba időbeosztása: Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. A tanulószoba helyszíne: 6. osztály tanterme A tanulószoba

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát BÚZASZEM NYUGATI ÓVODA OM: 033101 4400 NYÍREGYHÁZA Búza u. 7-17. Tel./fax: (42) 512-940 Email: buzaszemovi@gmail.com A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév 2016/2017. tanév Tartalomjegyzék A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat... 2 1. A szabályzat

Részletesebben

Tájékoztató a levelező tagozatos óvodapedagógusok zárófoglalkozásának rendjéről a. tanév. félévében

Tájékoztató a levelező tagozatos óvodapedagógusok zárófoglalkozásának rendjéről a. tanév. félévében Tájékoztató a levelező tagozatos óvodapedagógusok zárófoglalkozásának rendjéről a. tanév. félévében A képesítési követelményeknek megfelelően minden óvodapedagógus hallgató zárófoglalkozást köteles tartani.

Részletesebben

A tanári mesterképzés portfóliója

A tanári mesterképzés portfóliója A tanári mesterképzés portfóliója TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dr. Márton Sára főiskolai tanár

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

Igazgató: Szabó Győzőné

Igazgató: Szabó Győzőné JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 5000 Szolnok,

Részletesebben

Tanári mesterképzés levelező, 2018.

Tanári mesterképzés levelező, 2018. Tanári mesterképzés levelező, 2018. A tanárképzés célja: Olyan tanárok képzése, akik széles körű szaktudományos, pedagógiai, pszichológiai és általános műveltséggel, elméleti és gyakorlati tudással, készséggel

Részletesebben

KATEKÉTIKA SPECIÁLIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA

KATEKÉTIKA SPECIÁLIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA KATEKÉTIKA SPECIÁLIS IV. ÉVFOLYAM A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Római Katolikus Teológia Kar 1.3 Intézet Pasztorálteológia

Részletesebben

10. sz. melléklet Tanmenet. A pedagógus neve:... A műveltségi terület neve:... A tantárgy neve:... Az ajánlott évfolyam:... Dátum:...

10. sz. melléklet Tanmenet. A pedagógus neve:... A műveltségi terület neve:... A tantárgy neve:... Az ajánlott évfolyam:... Dátum:... 10. sz. melléklet Tanmenet A pedagógus neve:... A műveltségi terület neve:... A tantárgy neve:... Az ajánlott évfolyam:... Dátum:... Ssz. Témakörök Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1.

Részletesebben

Igazgató: Szabó Győzőné

Igazgató: Szabó Győzőné JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 5000 Szolnok,

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN A TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT 3/B. MELLÉKLETE Szeged, 2016. június Szakmai gyakorlatok az osztatlan tanárképzésben (a 8/2013.

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY EGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR LÁTÁSSÉRÜLTEK PEDAGÓGIÁJA SZAKIRÁNY Kurzuskód Kurzusnév Tagozat Tantervi félév NBLÁ-314 Szakpedagógiai Nappali 7. (NBLÁ-328) gyakorlat

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4243 Téglás, Úttörő u. 15. Telefon/fax: 52/384-410 Mobil: 20/2928-228 OM azonosító: 031051 E-mail:

Részletesebben

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT A 326/2013.(VIII.30.) Kormányrendelet előírásai szerint készült, az intézmény nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő, pedagógus szakképzettséggel rendelkező gyakornok munkavállalóinak. Kecskeméti Vásárhelyi

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat

Helyi értékelési szabályzat SZÁZHALOMBATTAI ÖNKORMÁNYZAT SZÁZHALOMBATTAI SZÁZSZORSZÉP ÓVODA OM: 032791 2440 Százhalombatta Posta köz.4. 1 Helyi értékelési szabályzat Hatályos: 2016. október 1. 2 A Százhalombattai Százszorszép Óvoda

Részletesebben

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató A Soproni Szakképzési Centrum pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár 1.2 Kar Római Katolikus Teológia Kar 1.3 Intézet Pasztorálteológia Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA ELLENŐRZÉSI TERVE es tanévre

A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA ELLENŐRZÉSI TERVE es tanévre REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA 2800 Tatabánya, Kossuth u. 6. Telefon: 34/306-139 E-mail: remediumiskola@freemail.hu. www.remedium.suli.hu A REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA ELLENŐRZÉSI

Részletesebben

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT [Év] Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának BA képzésű tanterve alapján

Részletesebben

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A tanulmányi munka értékelése 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A pedagógus a tanuló teljesítményét, előmenetelét tanítási év közben rendszeresen érdemjeggyel

Részletesebben

Ú T M U T A T Ó Ó V O D A P E D A G Ó G U S SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ SZAKOS HALLGATÓK RÉSZÉRE

Ú T M U T A T Ó Ó V O D A P E D A G Ó G U S SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ SZAKOS HALLGATÓK RÉSZÉRE Ú T M U T A T Ó SZAKMAI GYAKORLATOKHOZ Ó V O D A P E D A G Ó G U S SZAKOS HALLGATÓK RÉSZÉRE tanegységek: 1. Bölcs dei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés (csoportos szakmai

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra Oldal 1 Tartalomjegyzék Intézményi alapadatok... 3 Jogszabályi háttér... 3 1. Alkalmazási

Részletesebben

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje.

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. 2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. Az oktatási folyamat tervezése a központi kerettanterv alapján a helyi tanterv elkészítésével kezdődik. A szakmai munkaközösség tagjai

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES ÚTMUTATÓ A TANÍTÓ SZAKOS, ESTI TAGOZATOS HALLGATÓK KÉTHETES TBE00A10g KOMPLEX SZAKMAI GYAKORLATÁHOZ tavasz A nyolcadik tanulmányi félévben hallgatónk iskolát választ komplex gyakorlatának színteréül, az

Részletesebben

A WJLF hittanár nevelő tanár mesterszak összefüggő egyéni szakmai gyakorlatának szabályai (10, 20, 30 kredites gyakorlati modul)

A WJLF hittanár nevelő tanár mesterszak összefüggő egyéni szakmai gyakorlatának szabályai (10, 20, 30 kredites gyakorlati modul) A WJLF hittanár nevelő tanár mesterszak összefüggő egyéni szakmai gyakorlatának szabályai (10, 20, 30 kredites gyakorlati modul) Az alapfokú képzésre épülő tanári mesterképzési szak (MA) meghatározó része

Részletesebben

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge 9/A 1. Milyen elvárásai vannak iskolánkkal kapcsolatban? Kérjük, állítson fel fontossági sorrendet az 1-5 skála felhasználásával. Vigyázzon arra, hogy az 1. és 2. helyre maximum két területet jelölhet!

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN A TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT 3/B. MELLÉKLETE Szeged, 2017. június Szakmai gyakorlatok az osztatlan tanárképzésben (a 8/2013.

Részletesebben

PK101027A Elégedettségi értékelő. Továbbképzés A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése

PK101027A Elégedettségi értékelő. Továbbképzés A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése PK7A Továbbképzés címe: A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése Helyszín: Városi Óvodai Intézmény; Jászberény, Mártírok útja. Időpont..7.,..8.,..9., Oktató(k) Dr. Váry Annamária Résztvevők száma: 6

Részletesebben