SZÍVFÉRGESSÉG, ANAPLASMOSIS, LYME-BETEGSÉG LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÍVFÉRGESSÉG, ANAPLASMOSIS, LYME-BETEGSÉG LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA"

Átírás

1 SZÍVFÉRGESSÉG, ANAPLASMOSIS, LYME-BETEGSÉG LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA Dr. Balogh Nándor PhD. Dipl. ECVCP. PraxisLab Kft. 1038, Budapest, Vasút sor 34. Szívférgesség A szívférgességet okozó Dirofilaria immitis diagnosztikája hazánkban nem választható el, a hasonló microfilariakat produkáló D. repens kórhatározásától, tekintve utóbbi jelentős prevalenciáját. A két Dirofilaria faj magyarországi elterjedése az utóbbi években számottevő mértékben előretört. Míg azonban a D. repens első Magyarországi leírása (Fok E és mtsai., 1998) óta eltelt másfél évtizedben hozzászoktunk a magas fertőzöttségi arányhoz a hazai kutyapopulációban, a D. immitis autochton megjelenése csak 2009 óta ismert. Az eddigi felmérések alapján a D. repens elterjedése Magyarországon kutyákban 18%, macskák esetében 4,5% (Fok E és mtsai 2007), míg D. immitis esetében területenként változó lehet, valószínűleg jóval alacsonyabb, azonban összességében nem ismert. A laboratóriumunkban időszakban vizsgált mintákból rutin vérkenet mikroszkópos vizsgálata során kutyákban 7,1%-os, macskákban 0,2%-os prevalenciát találtunk. Knott-teszttel vizsgálva azonos időszakban 395 mintába 18,2% volt a microfilaraemia prevalenciája. A D. repens infectioval szemben a szívférgességet okozó D. immitis fertőzöttség súlyos tünetekkel jár, ezért nagyon fontos ezek biztos elkülönítése. Kezdeti stádiumban, illetve enyhe fertőzöttség esetén egyik parazita sem okoz jellegzetes klinikai tüneteket, D. repens esetén változatos bőrtünetek, D. immitis esetén gyakran csak krónikus fáradtság, lesoványodás, illetve légzőszervi tünetek jelentkezhetnek. Laboratóriumunkban megalakulásunk óta jelen van a Dirofilaria diagnosztika. A témával a gyakorló állatorvos kollégákhoz hasonlóan két irányból kapcsolódunk. Egyrészt az egészséges állatok részére végzett szűrővizsgálatok, másrészt a tüneteket mutató v. a különböző szűrővizsgálatokon fennakadt állatok megerősítő vizsgálatai. Hogyan tudjuk ilyen esetben elkülöníteni a két faj mikrofiláriáit? A morfológiai jegyek mellett speciális festéssel elkülöníthető a kétféle faj, ehhez azonban gyakorlott vizsgáló szükséges, és ráadásul vegyes fertőzöttség esetén előfordulhat, hogy csak az egyik faj egyedei kerülnek a mintába. A PCR vizsgálat érzékenyebb módszer, itt ugyanis akár egy mikrofilária töredékéből is megállapítható a parazita fajtája. A D. immitis terjedésével egyre növekvő mértékben merül föl az igény a tulajdonosok részéről is a szívférgesség kimutatására/kizárására. Jelenleg az alábbi vizsgálatok állnak a rendelkezésünkre: Microfilaraemia kimutatása A microfiláriák megléte a legnyilvánvalóbb jele a fertőzöttségnek. Ez akár egy csepp vérből is kimutatható, azonban alacsony fertőzöttség esetén nagyobb mennyiségű vér vizsgálata szükséges (min. 1 ml) Knott teszttel, vagy mikrofilaria filtrációs teszttel. Negatív vérkenet esetén mikrofilaraemia nem zárható ki!

2 D. immitis antigén kimutatása Az tesztek az adult nőstény szívférgek petefészkéből leváló antigént mutatják ki. Lehetnek gyorsteszt formátumúak, ezek nagyrészt úgynevezett gyors immunmigrációs tesztek (Rapid Immunomigration Test), vagy ELISA tesztek. Utóbbiakból egy cégnek gyorstesztben is elérhető platformja van forgalomban, illetve laboratóriumi körülmények között (ELISA lemezen, mosó és leolvasó készülék segítségével) végezhetők. Utóbbiak megbízhatósága általában felette van a gyorsteszt formátumú eljárásoknak. Laboratóriumunkban D. immitis antigén ELISA teszttel 654 mintán végzett vizsgálat közül 16,4% pozitivitást figyeltünk meg. A pozitivitás mértéke változott a vizsgálatkérés indokának megfelelően (1. táblázat) Kérés típusa Export szűrővizsgálat microfilaria+ összes összes pozitív prevalencia 5,2% 14,3% 24,2% 16,4% A táblázatból is látható, hogy a teszt találati aránya megfelelő indikáció esetén magasabb. Emellett meg kell jegyezni, hogy a piacon található tesztek különböző specificitással és szenzitivitással rendelkeznek, és általában csak min. 2-3 kifejlett és csak nőstény férgek jelenléte esetén alkalmazhatók. Az adultok kifejlődéséhez min 6-7 hónap szükséges, ezért ennél fiatalabb állatok szűrővizsgálata nem javasolt. Ezek miatt esetenként fals negatív eredményeket kaphatunk. Hazánkban valószínűleg nagyobb a jelentősége a fals pozitív ELISA eredményeknek, hiszen a növekvő számú klinikai eset ellenére sem valószínű, hogy jelentős a betegség prevalenciája (előfordulási gyakorisága). Alacsony prevalencia mellett ugyanakkor még a 90% feletti specificátsú tesztek esetén sem várhatók magas pozitív prediktív értékek. Fentiek okán pozitív ELISA teszt esetén mindenképpen javasolt annak megerősítése lehetőleg egy másik fajta teszttel, illetve mikrofiláriák jelenléte esetén azok fajtájának megállapítása. Erre a legérzékenyebb és legspecifikusabbb vizsgálati módszer a PCR vizsgálat. Laboratóriumunkban mi is több esetben megfigyeltük, hogy az ELISA teszt és az azt megerősítő PCR vizsgálat eredménye nem állt összhangban. (1. ábra) Emiatt javasoljuk a megfelelő indikáció esetén minél többféle vizsgálattal megerősíteni a diagnózisunkat a gyógykezelés elkezdése előtt PCR:D. repens PCR:D. immitis PCR: Vegyes ELISA neg ELISA poz 1. ábra. Microfilariás állatok PCR és ELISA vizsgálatának összehasonlítása

3 Az alábbiakban bemutatjuk a szűrővizsgálatok javasolt lépéseit és az eredmények értelmezését: Szűrővizsgálat Diagnózis eredménye D. Knott immitis teszt ELISA - - Valószínűleg nem fertőzött - + D. repens fertőzöttség gyanúja + + D. immitis fertőzöttség gyanúja + - D. immitis fertőzöttség gyanúja microfilaraemia nélkül További diagnosztikai lépés Tünetek esetén: Ismételt vizsgálatok, UH, RTG javasolt PCR megerősítésre PCR megerősítésre Ismételt ELISA vizsgálat lehetőleg másik teszttel, UH, RTG, ismételt PCR eredménye nem szükséges Magyarázat D. repens elvárt eredménysor D. immitis fals negatív ELISA pl. kevés nőstény féreg esetén, (ritkán transzplatentáris, transzfúziós mikrofilaria fertőzés) Vegyes fertőzés fals negatív ELISA pl. kevés nőstény féreg esetén (ritkán transzplacentáris, transzfúziós mikrofilaria fertőzés) D. immitis elvárt eredménysor D. repens 1. Fals pozitív ELISA teszt 2. Vegyes fertőzés D. immitis mikrofiláriák nélkül (korai fert.) Vegyes fertőzés általában nincs elegendő Dirofilaria DNS az elvégézéséhez Knott teszt 2. táblázat. Dirofilaria fertőzöttség gyanúja esetén javasolt diagnosztikai lépések, és azok értelmezése Rövid diagnosztikai ajánlásaink Dirofilaria infectiok felderítésére, megerősítésére kutyák részére:

4 Dirofilaria immitis szempontjából a szűrést 7 hónapos kor után javasolt elkezdeni, antigén teszttel. Preventív kezelés megkezdése előtt feltétlen javasolt az esetleges korábbi fertőzés felderítésére. Preventív kezelésen lévő kutyák esetén fél évente három alkalommal javasolt további szűrővizsgálat, ha valamennyi szűrés eredménye negatív, ezután évente javasolt szűrni. Az antigenaemia megjelenése néhány hónappal megelőzheti a microfilaraemiát. Rendelőben végzett pozitív antigén teszt esetén microfilaria vizsgálat (ha vérkenet negatív, Knott-teszt is) és megerősítő antigén teszt (laboratóriumban) javasolt. Microfilaria (vérkenet v. Knott-teszt) pozitív mintákból PCR-rel javasolt a faji megkülönböztetést elvégeztetni. Anaplasmosis Hazánkban eddig kutyákban, lovakban és egy macska esetben tapasztaltuk Anaplasma phagocytophilum infectio megjelenését. Észak Amerikában jelen van a teljesen hasonló klinikai és mikroszkópos megjelenésű Anaplasma ewingii nevű kórokozó is. Világszerte leírták, de Magyarországról még nem jelentették a vérlemezkéket megtámadó Anaplasma platys előfordulását. A kórokozó obligát intracelluláris Gram-negatív baktérium. Különböző kullancs fajok terjeszthetik, hazánkban jellemzően az Ixodes ricinus. A kórokozó a neutrophil granulocyták phagosomáiban gátolja a szuperoxid-peroxinirit anionok képződését és azokban elszaporodik, így alakulnak ki a jellegzetes, fénymikroszkóppal is felismerhető morulák. A betegséget akut lázas tünetek, izületi fájdalmak, ritkán gastrointestinális v. légzőszervi, esetleg idegrnedszeri tünetek jellemzik. Ezek az esetek többségében kezelés nélkül is enyhülnek, v. elmúlnak, ritkán akár elhulláshoz is vezethetnek, v. többször visszatérhetnek. Ismert tünetmentes hordozás is ennek különösen vértranszfúziók esetén lehet jelentősége. A betegség heveny szakaszát a vérképben thrombocytopaenia, neutropaenia, esetleg enyhe anaemia jellemzi. Kutyákban előfordul az alkalikus foszfatáz aktivitás enyhe, valamint a C- reaktív protein szint jelentős emelkedése is. A betegség diagnózisát a vérkenetben a neutrophil granulocytákban megfigyelt morulák észlelése jelenti. Ezeket az eseteket megerősítés céljából, a klinikailag gyanút keltő, de morulákat nem mutató eseteket pedig a betegség kizárása céljából javasolt PCR vizsgálatnak is alávetni. A fertőzés vizsgálható szerológia módszerekkel is. A gyorsteszt formátumú ELISA A.phagocytophilum és A. platys fertőzés esetén ad pozitivitást, kutyákban használható. Az immunfluoreszcens teszt képes a két fertőzést elkülöníteni, minden állatfajban használható. Ismét emlékeztetnék arra, hogy a szeropozitivitás nem jelent egyet a klinikai betegséggel. Ezt igazolja a laboratóriumunkban végzett szerológiai minták eredményének összesítése is. A 37 szeropozitív esetben csak 5-6 esetben jelentkeztek tünetek.

5 3.táblázat A. phagocytophilum előfordulása havi lebontásban a PraxisLab laboratórium mintáiban időszak minták pozitív negatív kétes pozitív (%) negatív (%) kétes (%) éves ,62 82,82 1, éves ,28% 87,70% 9,02% 2012 éves ,90% 87,67% 3,43% éves % 93,75% 6,25% összes ,76% 87,07% 5,17% Borreliosis A Lyme-betegség kórokozói a Borrrelia burgdorferi sensu lato komplex különböző fajai. Európában több más faj mellett a leg elterjedtebbek a Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. garinii, B. afzelii. Tekintve a betegség nem specifikus tüneteit (láz, izületi fájdalom, esetleg proteinuria, idegrendszeri tünetek) laboratóriumi módszerek szükségesek a diagnózis felállításához. E helyen különösen fontos hangsúlyozni, hogy a laboratóriumi eredményeket mindig a teljes klinikai kép részeként szükséges értékelni. Lévén, hogy a kórokozó nehezen tenyészthető, illetve hogy PCR-módszerrel viszonylag nehezen hozzáférhető mintákból (synovia, bőrbiopszia/aspirátum, liquor) javasolt vizsgálni, alapvetően szerológia módszerek használatosak az infectio felderítésére. Borreliosis diagnózisára, jelenleg az alábbi tesztek elérhetők: Hagyományos (teljes sejt bacterin alapú) ELISA, Immunoblot (különböző antigének elleni ellenanyagok szétválogatása ), C6-ELISA utóbbiból kvalitatív és kvantitatív módszer is. A hagyományos ELISA tesztek bár érzékenyek, hátrányuk a gyakori keresztreakció, gyenge specificitás. Az immunoblot viszonylag költséges, de megbízható eljárás, segítségével a vakcinázott és vad kórokozóval fertőzött állatok között is különbség tehető. A C6-ELISA tesztek a jelenleg elérhető leghatékonyabb tesztek, kellő érzékenység mellett megfelelően specifikusak is. A vakcinázás nem ad pozitivitást ezeknél a teszteknél. Említést érdemel, hogy az Immunoblot esetében a fertőzéstől számítot 5-8-, míg a C6-ELISA esetében 3-5 hét múlva várható pozitivitás. Az elmúlt 5 év mintáiban laboratóriumunkban kb. 6% C6-ELISA szeropozitivitást tapasztaltunk.

6 Tekintve, a tünetek nem-specifikus voltát jelentős figyelmet kell szentelni, a különböző differenciál diagnózisok felderítésére. Erre az alábbi sémát javasoljuk. Sántaság, láz, anorexia Fájdalmas, duzzadt izület Kulancs által terjesztett kórokozók Borreliosis Anaplasmosis Ehrlichiosis RMSF Bartonellosis Mycoplasmosis Immun-mediált poliarthritis Szisztémás lupus erythematosus Rheumatoid arhtritis Septicus Degeneratív izületi betegség Trauma Lyme+, proteinuria: Teljes vizeletvizsg. Vizelet fehérje/krea-arány vérnyomásmérés Pedigré-analízis Vesebiopszia Ízület környéke fájdalmas, duzzadt Panostitis Osteomyelitis Hyperthrofiás osteodystróphia Hyperthrofiás osteopathia Polymiosytis Neoplasma Mozgásképtelen/gyenge végtag(ok) ± fájdalom Metabolikus betegség Kardiopulmonaris betegség Neurológiai kórkép Vascularis betegség További vizsgálat a klinikai indikáció alapján Vérkép, biokémia, CRP, vizelet Szerológiák (incl. Borrelia C6-ELISA) ANA, RF, Coomb s-test Ízületi punkció-cytológia, bakteriológia RTG Tumor-keresés (RTG, UH, nyirokcsomó-, csontvelő-cytológia)

7 Borreliosis gyanúja esetén az alábbi diagnosztikai algoritmust javasoljuk követni. Jelenleg a C6-ELISA az általában preferált Lyme-betegség diagnosztikai ajánlás Inidikációk: Kullancscsípés Borreliosisra utaló tünetek Fertőzés kizárása vakcinázás előtt Antibiotikummal KEZELT kutyák esetén Hagyományos vizsgálati sor két lépésben Antibiotikummal NEM KEZELT kutyák esetén C6-sor - 1. Szűrés ELISA-val + 1. qualitatív C6-ELISA + 2. Megerősítés Western immunoblottal 2. quantitatív C6-ELISA - Tünetek megléte esetén: differenciál diagnózisok feltárása, ismételt szerológia 2-4 hét múlva Tüntmentesség esetén: nem fertőzőtt (esetleg 2-4 hét múlva ism. vizsgálat) + kezelés C6-ellenanyagszint > 30 U/ml C6-ellenanyagszint <30 U/ml differenciáldiagnózisok feltárása ismételt szerológia 2-4 hét múlva Terápia ellenőrzése 3-6 hónap múlva: Minimum 50%-os quant. C6-ellananyagszint csökkenés jelzi a sikeres kezelést

BABESIA BABESIA. Babesia Kutya: Babesia canis 4-7 µm Babesia gibsoni 2-5 µm Babesia microti like 2-5 µm

BABESIA BABESIA. Babesia Kutya: Babesia canis 4-7 µm Babesia gibsoni 2-5 µm Babesia microti like 2-5 µm BABESIA A vérkenet vizsgálata során látható gyakoribb paraziták fénymikroszkópos azonosítása (Babesia canis, Babesia gibsoni, Mycoplasma haemofelis,, Mikrofilaria) Kullancs által terjesztett (harapás,

Részletesebben

BABESIA BABESIA. Babesia Kutya: Babesia canis 4-7 µm Babesia gibsoni 2-5 µm Babesia microti like 2-5 µm

BABESIA BABESIA. Babesia Kutya: Babesia canis 4-7 µm Babesia gibsoni 2-5 µm Babesia microti like 2-5 µm BABESIA A vérkenet vizsgálata során látható gyakoribb paraziták fénymikroszkópos azonosítása (Babesia canis, Babesia gibsoni, Mycoplasma haemofelis,, Mikrofilaria) Kullancs által terjesztett (harapás,

Részletesebben

Állategészségügy klímaváltozás

Állategészségügy klímaváltozás Állategészségügy klímaváltozás Dr. Farkas Róbert egyetemi tanár Állatorvostudományi Egyetem KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGY ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS szeminárium Nemzeti Közszolgálati Egyetem A felgyorsult klímaváltozás

Részletesebben

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21.

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. IBR és BVD mentesítés IBR mentesítés 1. ge negatív állomány kialakítása 2. IBR negatív állomány kialakítása

Részletesebben

Az állat- és közegészségügyi jelentőségű kullancsfajok előfordulása Közép-Európában

Az állat- és közegészségügyi jelentőségű kullancsfajok előfordulása Közép-Európában Az állat- és közegészségügyi jelentőségű kullancsfajok előfordulása Közép-Európában Farkas Róbert Parazitol itológiai és Állattani Tanszék Állatorvos-tudományi Kar Szent István Egyetem A kullancsok és

Részletesebben

Filaria kimutatás elméleti alapjai és a differenciáldiagnosztika lehetőségei

Filaria kimutatás elméleti alapjai és a differenciáldiagnosztika lehetőségei Filaria kimutatás elméleti alapjai és a differenciáldiagnosztika lehetőségei Dr. Bókony Brigitta 2015.03.17. Előfordulás D. immitis trópus, szubtrópus import betegség (USA, Olaszország) az elmúlt évtizedben

Részletesebben

M. A. H. FOOD CONTROLL Kft. Mikrobiológiai vizsgáló Laboratóriuma Állategészségügyi Diagnosztikai Részleg BROILER PROGRAM

M. A. H. FOOD CONTROLL Kft. Mikrobiológiai vizsgáló Laboratóriuma Állategészségügyi Diagnosztikai Részleg BROILER PROGRAM BROILER PROGRAM Telepítés utáni mintavétel: élőállat-szállító autóról vett, lezárt csomagolású alompapír és 10 db útihulla (vagy 25 g meconium), mely a MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007 és a 180/2009 (XII:

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

Lyme-kór (lyme-artritisz)

Lyme-kór (lyme-artritisz) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Lyme-kór (lyme-artritisz) Verzió 2016 1. MI A LYME-KÓR 1.1 Mi ez? A Lyme-artritisz (Lyme-borreliózis) egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák Chlamydiaceae család Obligát intracelluláris baktérium Replikáció: élő szövetekben, élőlényekben Replikációs ciklus: Elemi test, reticularis test Antigenitás Csoportspecifikus LPS antigen Faj- és típusspecifikus

Részletesebben

Diagnosztikumok bősége. Mikor, milyen teszttel mit lehet kimutatni?

Diagnosztikumok bősége. Mikor, milyen teszttel mit lehet kimutatni? Diagnosztikumok bősége. Mikor, milyen teszttel mit lehet kimutatni? Dr Ujhelyi Eszter Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet Immunológiai Labor MOLSZE X.

Részletesebben

4. A BORRELIA CSALÁDFÁJÁRÓL: (taxonómiai

4. A BORRELIA CSALÁDFÁJÁRÓL: (taxonómiai A KULLANCS 4. A BORRELIA CSALÁDFÁJÁRÓL: (taxonómiai osztályozása) 1. A TÉMA FONTOSSÁGÁRÓL 2. TUDNIVALÓK A VEKTORRÓL, A KÖZÖNSÉGES KULLANCSRÓL I. 3. TUDNIVALÓK A VEKTORRÓL, A KÖZÖNSÉGES KULLANCSRÓL II.

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

A gyakorlati tapasztalat megváltoztathatja az oltóanyagok ajánlását (FSME-Immun)

A gyakorlati tapasztalat megváltoztathatja az oltóanyagok ajánlását (FSME-Immun) A gyakorlati tapasztalat megváltoztathatja az oltóanyagok ajánlását (FSME-Immun) Dr. Jelenik Zsuzsanna Kávészünet 2012. május 11. Siófok 1 FSME-Immun Bevezetés 1976., magyarországi bevezetés 1991. Folyamatos

Részletesebben

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010.

Parazitológia IV. Hengeresférgek. Toxocara életciklusa. Toxocara canis, Toxocara cati. Diagnózis és terápia. Tünetek. Szabó Judit 2010. Parazitológia IV. Szabó Judit 2010. Hengeresférgek Enterobius vermicularis Ascaris lumbricoides Trichuris trichiura Toxocara Ancylostoma duodenale Necator americanus Strongyloides stercoralis Trichinella

Részletesebben

Szerológiai vizsgálatok APPvel kapcsolatban

Szerológiai vizsgálatok APPvel kapcsolatban Szerológiai vizsgálatok APPvel kapcsolatban Kiss István Tudományos Támogató Igazgatóság Ceva-Phylaxia Tudományos támogató igazgatóság Termék támogatás Diagnosztika Módszer átadás Vázlat APX toxinok Szerológiai

Részletesebben

Pulyka légzőszervi betegségek

Pulyka légzőszervi betegségek Pulyka A kórokozók Légzőszervi Gyakorlati helyzet Betegségek Alacsony patogenitású madárinfluenza XXIII. DERZSY NAPOK 2015. június 4-5. Zalakaros A jelenlegi megoldások Merial Avian Technical Services

Részletesebben

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek?

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Dr. Jávorszky Eszter, Kánnai Piroska Dr. Szőnyi László Semmelweis Egyetem, I. Gyermekklinika, Budapest Anyagcsere szűrőközpont 2 Ritka

Részletesebben

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Aujeszky-betegség 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Fogalmak Fertőzött sertés: vírus, antigénjei, DNS kimutatható; gyanút keltő klinikai tünetek és olyan állományban van ahol a fertőzöttséget hatóságilag

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Opponensi vélemény Lakos András Kullancs által terjesztett fertőzések; Lyme. Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA című MTA doktori értekezéséről.

Opponensi vélemény Lakos András Kullancs által terjesztett fertőzések; Lyme. Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA című MTA doktori értekezéséről. Opponensi vélemény Lakos András Kullancs által terjesztett fertőzések; Lyme Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA című MTA doktori értekezéséről. Az összességében 162 oldal terjedelmű, 99 ábrát, 7

Részletesebben

GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A

GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A GYÓGYSZERTÁRAKBAN DR. MISETA ILDIKÓ GÖLLE, SZENT ISTVÁN GYÓGYSZERTÁR Rozsnyay Mátyás emlékverseny Debrecen, 2012. május 10-12. BEVEZETÉS - CÉLKITŰZÉS Miért kell a gyorstesztekkel

Részletesebben

Marker koncepció (Bovilis BVD)

Marker koncepció (Bovilis BVD) Marker koncepció (Bovilis BVD) VI. MSDay Budapest 2013. február 21. Dr. Földi József Mi a marker vagy diva koncepció? Típusai BVDV NS3 (p80) marker vakcinák és tesztek A BVDV NS3 marker elv gyakorlati

Részletesebben

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor Intrauterin magzati infectiók Dr. Timmermann Gábor Definíció Az amnionűr fertőzése a magzat és/vagy az endometrium érintettségével Iu. infectiók jelentősége Vetéléshez, koraszüléshez vezethetnek Fejlődési

Részletesebben

szerepe a gasztrointesztinális

szerepe a gasztrointesztinális A calprotectin és egyéb biomarkerek szerepe a gasztrointesztinális gyulladásos betegségek differenciál diagnosztikájában 1 Halmainé Kiss Ilona, 2 Rutka Mariann, 1 Földesi Imre Szegedi Tudományegyetem 1

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

T. pallidum szerológia - a közelmúlt diagnosztikus tanulságai O E K TD TOVÁBBKÉPZÉS. dr. Balla Eszter. OEK, II. sz. Bakteriológia

T. pallidum szerológia - a közelmúlt diagnosztikus tanulságai O E K TD TOVÁBBKÉPZÉS. dr. Balla Eszter. OEK, II. sz. Bakteriológia T. pallidum szerológia - a közelmúlt diagnosztikus tanulságai dr. Balla Eszter OEK, II. sz. Bakteriológia Szerológiai összefoglaló SPECIFIKUS EA ASPECIFIKUS EA Megjelenés IgM: ~ 10-14 nap Reagin: ~6 hét

Részletesebben

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Áttekintés Miért éppen a nyuszik? Védekezés módja Vakcina jellemzői Vakcina működése Ráfertőzési

Részletesebben

A SNAP technológia előnyei

A SNAP technológia előnyei Tartalomjegyzék A SNAP technológia előnyei Bevezetés... 3 ELISA módszer... 4-5 Retrovírus SNAP Feline Triple... 6 7 Hasnyálmirigy-gyulladás SNAP cpl... 8 9 Vektorok által terjesztett betegségek SNAP 4Dx...

Részletesebben

Szisztémás autoimmun betegségek: a kezelés és gondozás elvei Dr Szűcs Gabriella

Szisztémás autoimmun betegségek: a kezelés és gondozás elvei Dr Szűcs Gabriella Szisztémás autoimmun betegségek: a kezelés és gondozás elvei Dr Szűcs Gabriella DEOEC Reumatológiai Tanszék Szisztémás autoimmun betegségek Tünetek diagnózis Szervi manifesztációk, stádium felmérése Prognosztikai

Részletesebben

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok Dr. Peter Franken Budapest 2013 BVD elleni védekezés a szarvasmarhaállományokban 1. Bevezetés és holland szarvasmarha-adatok

Részletesebben

Amikor a mentőkutyát is menteni kell

Amikor a mentőkutyát is menteni kell Amikor a mentőkutyát is menteni kell Szívférgesség előfordulása a Jászságban Dr. Bakonyi László Vet-E-Medic Kft. Kisállat Szakrendelő és Kutyakozmetika Jászberény, Czigány János u. 1. 2013. Február 21.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat. Ortopédia - Testegyenészet. Ismerd ellenségedet! Mi okozhat sántaságot? Nacionálé. Diagnosztika.

Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat. Ortopédia - Testegyenészet. Ismerd ellenségedet! Mi okozhat sántaságot? Nacionálé. Diagnosztika. Kisállat Ortopédia Sántaságvizsgálat Ortopédia - Testegyenészet Az ortopédia az orvoslás tartó és mozgató apparátus betegségeinek megelőzésével, gyógyításával és kutatásával foglalkozó ága. prof. Dr. Vízkelety

Részletesebben

LOVAK FERTŐZŐ KEVÉSVÉRŰSÉGÉNEK

LOVAK FERTŐZŐ KEVÉSVÉRŰSÉGÉNEK LOVAK FERTŐZŐ KEVÉSVÉRŰSÉGÉNEK AKTUALITÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA Stollár Katalin Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Első leírása Franciaország, Lignée (1843) Szerológiai diagnosztika Coggins és Norcross

Részletesebben

Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je?

Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je? Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je? Bevezetés Dr. Salamon Ágnes Szekszárd A gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel diseases,

Részletesebben

Kontrollok a szerológiában. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Kontrollok a szerológiában. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Kontrollok a szerológiában Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ A kontrollok szerepe A kontrollok szerepe, hogy a szerológiai vizsgálatok eredményeit helyesen értékeljük és meggyőződjünk,

Részletesebben

Agócs Zsófia 1, Liptai Zoltán 1 Nagy Róbert 3 Nikolova Radka 1, Varga Edit 4, Zsigmond Ildikó 3 Kovács Éva 2, Trethon András 1

Agócs Zsófia 1, Liptai Zoltán 1 Nagy Róbert 3 Nikolova Radka 1, Varga Edit 4, Zsigmond Ildikó 3 Kovács Éva 2, Trethon András 1 MIRA Agócs Zsófia 1, Liptai Zoltán 1 Nagy Róbert 3 Nikolova Radka 1, Varga Edit 4, Zsigmond Ildikó 3 Kovács Éva 2, Trethon András 1 1 Egyesített Szent István és Szent László Kórház 2 Egyesített Szent István

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNYTERVEZET

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNYTERVEZET Európai Parlament 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 25.5.2018 2018/0000(RSP) ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNYTERVEZET a B8-0000/2018. számú szóbeli választ igénylő

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3.

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3. Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok Dr. Kollár Anna, Dr. Soós Pál, Antalné Szalkai Teodóra, Dr. Tóth Ádám, Dr. Nagy Zoltán, Gubucz-Sombor

Részletesebben

Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken

Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken Dr Horváth-Papp Imre Pannon Poultry Services A legfontosabb légzőszervi betegségek Fertőző Bronchitis ORT TRT / APV Mycoplasmosis Aspergillosis ILT ND ** Slide

Részletesebben

A házi gyermekorvosi praxisokban lezajlott gyorsteszt-felhasználás kérdőíves eredményei (II. Cél 9. feladat) Dr. Mészner Zsófia

A házi gyermekorvosi praxisokban lezajlott gyorsteszt-felhasználás kérdőíves eredményei (II. Cél 9. feladat) Dr. Mészner Zsófia A házi gyermekorvosi praxisokban lezajlott gyorsteszt-felhasználás kérdőíves eredményei (II. Cél 9. feladat) Dr. Mészner Zsófia A vizsgálat jelentősége, előzményei A vizsgálatban összesen 35 házi gyermekorvos

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2015. évi Továbbképző Konferenciája. Magyar Állatorvosi Kamara Heves megyei Területi Szervezetének

M E G H Í V Ó. 2015. évi Továbbképző Konferenciája. Magyar Állatorvosi Kamara Heves megyei Területi Szervezetének Magyar Állatorvosi Kamara Heves megyei Területi Szervezetének 2015. évi Továbbképző Konferenciája M E G H Í V Ó Helyszín: Hotel Aquarell Cegléd**** 2700 Cegléd, Fürdő út 24. Időpont: 2015. október 10-11.

Részletesebben

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonellák bemutatása Enterobacteriaceae családba tartozó Gramnegatív pálcák, körülcsillósak, aktívan mozognak (kivéve

Részletesebben

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu BRDC általános állománydiagnosztika Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu Melyik az elsődleges az állománydiagnózis, vagy az egyedi diagnózis? 1. Egyedi diagnózis 2. Állomány diagnózis 3. Mindkettő egyformán

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Gyermekkori nem reumás eredetû arthritisek

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Gyermekkori nem reumás eredetû arthritisek Gyermekkori nem reumás eredetû arthritisek Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Szõnyi László A gyermekkorban jelentkezõ ízületi fájdalmak jelentõs differenciáldiagnosztikai

Részletesebben

Gyermekreumatológia arthritisek. www.pmmonline.org

Gyermekreumatológia arthritisek. www.pmmonline.org Gyermekreumatológia arthritisek www.pmmonline.org Juvenilis idiopathiás arthritis, JIA Ritka? Incidencia 10/100.000 gyermek. Prevalencia 15-150/100.000 gyermek. Jellemzők: -16 éves kor alatt -Minimum

Részletesebben

szerzett tapasztalataink

szerzett tapasztalataink Anti-CCP mérése során szerzett tapasztalataink Geider Viola,Piros Alfrédn dné Baranya Megyei KórhK rház z Klinikai és Mikrobiológiai Laboratórium rium MOLSZE Kongresszus Pécs 2009 Bevezetı A rheumatoid

Részletesebben

Kompatibilitás. Type & Screen

Kompatibilitás. Type & Screen Kompatibilitás Type & Screen Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ A kompatibilitási vizsgálatok célja nil nocere elv ( a transzfúziós szövődmény megelőzése) a donor vörösvérsejtek

Részletesebben

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 A BIZOTTSÁG 1108/2008/EK RENDELETE (2008. november 7.) az 1266/2007/EK rendeletnek a kéknyelvbetegség-ellenőrzési és -megfigyelési programok minimumkövetelményei,

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Doktori Iskola

SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Doktori Iskola SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Doktori Iskola A Dirofilaria-fajok hazai elterjedtsége és állategészségügyi jelent sége, a gyógykezelés tapasztalatai Dr. Jacsó Olga PhD értekezés tézisei Budapest

Részletesebben

A nyugat-nílusi vírus okozta lóencephalitis klinikuma

A nyugat-nílusi vírus okozta lóencephalitis klinikuma Előfordulás A nyugat-nílusi vírus okozta lóencephalitis klinikuma Bakos Zoltán A globalizáció és a globális felmelegedés betegségei közé tartozik A vírust 1937-ben izolálták először Ugandában Első lóesetek:

Részletesebben

A Legionella jelenlétének kimutatása

A Legionella jelenlétének kimutatása A Legionella jelenlétének kimutatása Diagnosztikai lehetőségek Kari András Budapest 2016. 04.07. Legionella nemzetség: aerob coccoid-pálca Gram (gyengén festődik) kataláz +, oxidáz +, hippurátot hidrulizálja

Részletesebben

Autoantitestek kimutatásának laboratóriumi problémái

Autoantitestek kimutatásának laboratóriumi problémái Autoantitestek kimutatásának laboratóriumi problémái Dr. Németh Julianna, Dr. Miklós Kata Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály Budapest 1901 P. Ehrlich Horror autotoxicus des Organismus

Részletesebben

Miért várnád meg a csípést?! Dr. Szilágyi Noémi MÁOK Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2015. 01. 17-18.

Miért várnád meg a csípést?! Dr. Szilágyi Noémi MÁOK Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2015. 01. 17-18. Miért várnád meg a csípést?! Dr. Szilágyi Noémi MÁOK Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2015. 01. 17-18. Vérszívás Viszketés Fájdalom Kórokozók átadása 2 Repellencia Csípés megelőzése

Részletesebben

A gyakorlatban általában kizárásos diagnózis.

A gyakorlatban általában kizárásos diagnózis. Az ultrahangvizsgálat megbízhatósága lymphadenitis mesenterialis gyermekkori diagnosztikájában MOLNÁR DIANA, BÉLI TÍMEA, HÉJJ ILDIKÓ, TÓTH ILDIKÓ HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ Lymphadenitis mesenterialis Akut

Részletesebben

Vörösvérsejt ellenes autoantitestek. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Vörösvérsejt ellenes autoantitestek. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Vörösvérsejt ellenes autoantitestek Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Vörösvérsejt ellenes autoantitestek Fogalom meghatározás - Vörösvérsejt ellenes antitest (autoantitest) az,

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI

KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI LABORATÓRIUMMAL KOCKÁZATMENTES GENETIKAI VIZSGÁLAT A MAGZATI KROMOSZÓMA-RENDELLENESSÉGEK KIMUTATÁSÁRA ÚJ KORSZAK A MAGZATI DIAGNOSZTIKÁBAN Ma már a várandós anya vérében

Részletesebben

LABORATÓRIUMBAN VÉGZETT VIZSGÁLATOK, ÉS A VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK TÜDŐGYÓGYINTÉZET TÖRÖKBÁLINT

LABORATÓRIUMBAN VÉGZETT VIZSGÁLATOK, ÉS A VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK TÜDŐGYÓGYINTÉZET TÖRÖKBÁLINT A LABORATÓRIUMBAN VÉGZETT VIZSGÁLATOK, ÉS A VIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK TÜDŐGYÓGYINTÉZET TÖRÖKBÁLINT 1. A laboratórium címe: 2045. Törökbálint, Munkácsy Mihály út 70. Mb.Laborvezető: Dr.Surányi

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

a NAT-1-1678/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1678/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1678/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai Mikológiai Parazitológiai és Tipizáló fõosztály

Részletesebben

A klinikai citológia alapjai

A klinikai citológia alapjai A klinikai citológia alapjai Vajdovich Péter Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Budapest A citológiai vizsgálatok célja elváltozások: normál, hiperplasztikus

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

ált.bakteriológiai tenyésztés baktérium meghatározás és rezisztencia + gomba Ft 5 nap meghatározás

ált.bakteriológiai tenyésztés baktérium meghatározás és rezisztencia + gomba Ft 5 nap meghatározás Mintákból végzett bakteriológiai és mikológiai vizsgálatok Anus ált. bakteriológia + gonorrhoea 6 300 Ft 3-5 nap ált. bakteriológiai + N. gonorrhoea, rezisztencia Bőr (glans, vulva, stb..) 4 500 Ft 3 nap

Részletesebben

BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN. Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim

BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN. Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim Mi a fűbetegség? polyneuropathia, ami elsősorban a gyomor-bél traktus beidegzését

Részletesebben

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye)

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) MACSKÁK FELSŐ Ő LÉGÚTI BAKTERIÁLIS MEGBETEGEDÉSEI LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) RHINITISEK, RHINOSINUSITISEK

Részletesebben

Dr. Lakos András MTA doktora pályázatának. bírálata. A doktori értekezés címe:

Dr. Lakos András MTA doktora pályázatának. bírálata. A doktori értekezés címe: Dr. Lakos András MTA doktora pályázatának bírálata A doktori értekezés címe: Kullancsok által terjesztett fertőzések: Lyme borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA Dr. Lakos András 1991-ben nyerte el

Részletesebben

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen

Kryoglobulinaemia kezelése. Domján Gyula. Semmelweis Egyetem I. Belklinika. III. Terápiás Aferezis Konferencia, 2014. Debrecen Kryoglobulinaemia kezelése Domján Gyula Semmelweis Egyetem I. Belklinika Mi a kryoglobulin? Hidegben kicsapódó immunglobulin Melegben visszaoldódik (37 C-on) Klasszifikáció 3 csoport az Ig komponens

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10.

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10. BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD élőállat bemutató Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEXGARD SPECTRA

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEXGARD SPECTRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS 9 mg / 2 mg rágótabletta kutyáknak 2 3,5 kg 19 mg / 4 mg rágótabletta kutyáknak >3,5 7,5 kg 38 mg / 8 mg rágótabletta kutyáknak >7,5 15 kg 75 mg / 15 mg rágótabletta kutyáknak >15 30

Részletesebben

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban 11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban HIV fertőzés kimutatása (fiktív) esettanulmány 35 éves nő, HIV fertőzöttség gyanúja. Két partner az elmúlt időszakban. Fertőzött-e

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatos esetismertetések. Biksi Imre SZIE ÁOTK Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika

Mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatos esetismertetések. Biksi Imre SZIE ÁOTK Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika Mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatos esetismertetések Biksi Imre SZIE ÁOTK Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika 1. Hosszabb lett a malacok lába! Árutermelő állományban előzmények nélkül sok

Részletesebben

Az Advocate macskáknak 100 mg/ml imidaklopridot és 10 mg/ml moxidektint tartalmaz.

Az Advocate macskáknak 100 mg/ml imidaklopridot és 10 mg/ml moxidektint tartalmaz. 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Advocate rácsepegtető oldat kistestű macskáknak és görényeknek Advocate rácsepegtető oldat nagytestű macskáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Az Advocate macskáknak

Részletesebben

Újszülöttkoriszepszis. Dr Szabó Miklós PhD november 20.

Újszülöttkoriszepszis. Dr Szabó Miklós PhD november 20. Újszülöttkoriszepszis Dr Szabó Miklós PhD Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Magyar Perinatológiai Társaság OGYEI PIC Adatbázis 2015. november 20. Alap definiciók/ hangsúlyok Korai kezdetű 72 óra

Részletesebben

Paratyphus tömeges előfordulása nagyüzemi sertésállományokban. Dr. Albert Mihály

Paratyphus tömeges előfordulása nagyüzemi sertésállományokban. Dr. Albert Mihály Paratyphus tömeges előfordulása nagyüzemi sertésállományokban Dr. Albert Mihály Sertés salmonellosisai Sertéstyphus: S. typhisuis Malac paratyphus: S. choleraesuis S. typhimurium S. dublin Esetismertetés

Részletesebben

HLA-B27 pozitivitás vizsgálati lehetőségei

HLA-B27 pozitivitás vizsgálati lehetőségei HLA-B27 pozitivitás vizsgálati lehetőségei Pálinkás László, Uherkovichné Paál Mária, Berki Timea Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Immunológiai és Biotechnológiai Intézet HLA-B27 Humán Leukocita Antigén

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok

Állategészségügyi szabályok BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegség

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése MALDI-TOF MS módszerrel Pappné Ábrók Marianna, Arcson Ágnes, Urbán Edit, Deák Judit Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben

ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN

ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN Benkő Mária 1, Ivanics Éva 2, Palya Vilmos 3, Nemes Csaba 4, Kecskeméti Sándor 5, Dán Ádám 2, Kaján Győző 1, Glávits Róbert 2 1 MTA Állatorvos-tudományi

Részletesebben

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008)

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) Beszámoló (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) A LEONARDO által támogatott gyakorlatomat Barcelonában, az Ars veterinaria (Calle Cardedeu, 3 08023 Barcelona) magánkórházban töltöttem el Artur Font Dipl.

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-0514/2018 5.11.2018 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY a B8-0417/2018. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 128. cikkének (5) bekezdése

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Kutyák és macskák Dirofilaria repens/dirofilaria immitis okozta fertőzöttsége

Kutyák és macskák Dirofilaria repens/dirofilaria immitis okozta fertőzöttsége Ajánlás kutyák és macskák repens és immitis okozta fertőzöttségének megelőzésére és gyógykezelésére Szerzők: Dr. Fok Éva és Dr. Varga Zsolt Az ajánlás a 2009-ben megjelent Dr. Fok Éva - Dr. Varga Zsolt:

Részletesebben

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika LIQUORVIZSGÁLAT A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika Összefoglalás 1. A liquor termelődése, keringése, felszívódása

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

Riskettsiák általános jellemzői. Rickettsia család. Howard Taylor Ricketts. Stanislaus von Prowazek. Rickettsia és Orientia speciesek 2014.11.26.

Riskettsiák általános jellemzői. Rickettsia család. Howard Taylor Ricketts. Stanislaus von Prowazek. Rickettsia és Orientia speciesek 2014.11.26. Riskettsiák általános jellemzői Rickettsiák, Coxiellák, Erlichiák, Bartonellák obligát intracelluláris baktériumok Gram-negatívak 0.2-0.5 um pálcák in vitro nem tenyészthetők rezervoárjaik legtöbbször

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

ÍZELTLÁBÚ VEKTOROKKAL TERJEDİ KÓROKOZÓK ÁLLAT- ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI JELENTİSÉGE HAZÁNKBAN

ÍZELTLÁBÚ VEKTOROKKAL TERJEDİ KÓROKOZÓK ÁLLAT- ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI JELENTİSÉGE HAZÁNKBAN Magyar Parazitológusok Társasága és Magyar Zoonózis Társaság ÍZELTLÁBÚ VEKTOROKKAL TERJEDİ KÓROKOZÓK ÁLLAT- ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI JELENTİSÉGE HAZÁNKBAN címő tudományos rendezvény elıadásainak összefoglalója

Részletesebben