SZÍVFÉRGESSÉG, ANAPLASMOSIS, LYME-BETEGSÉG LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÍVFÉRGESSÉG, ANAPLASMOSIS, LYME-BETEGSÉG LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA"

Átírás

1 SZÍVFÉRGESSÉG, ANAPLASMOSIS, LYME-BETEGSÉG LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKÁJA Dr. Balogh Nándor PhD. Dipl. ECVCP. PraxisLab Kft. 1038, Budapest, Vasút sor 34. Szívférgesség A szívférgességet okozó Dirofilaria immitis diagnosztikája hazánkban nem választható el, a hasonló microfilariakat produkáló D. repens kórhatározásától, tekintve utóbbi jelentős prevalenciáját. A két Dirofilaria faj magyarországi elterjedése az utóbbi években számottevő mértékben előretört. Míg azonban a D. repens első Magyarországi leírása (Fok E és mtsai., 1998) óta eltelt másfél évtizedben hozzászoktunk a magas fertőzöttségi arányhoz a hazai kutyapopulációban, a D. immitis autochton megjelenése csak 2009 óta ismert. Az eddigi felmérések alapján a D. repens elterjedése Magyarországon kutyákban 18%, macskák esetében 4,5% (Fok E és mtsai 2007), míg D. immitis esetében területenként változó lehet, valószínűleg jóval alacsonyabb, azonban összességében nem ismert. A laboratóriumunkban időszakban vizsgált mintákból rutin vérkenet mikroszkópos vizsgálata során kutyákban 7,1%-os, macskákban 0,2%-os prevalenciát találtunk. Knott-teszttel vizsgálva azonos időszakban 395 mintába 18,2% volt a microfilaraemia prevalenciája. A D. repens infectioval szemben a szívférgességet okozó D. immitis fertőzöttség súlyos tünetekkel jár, ezért nagyon fontos ezek biztos elkülönítése. Kezdeti stádiumban, illetve enyhe fertőzöttség esetén egyik parazita sem okoz jellegzetes klinikai tüneteket, D. repens esetén változatos bőrtünetek, D. immitis esetén gyakran csak krónikus fáradtság, lesoványodás, illetve légzőszervi tünetek jelentkezhetnek. Laboratóriumunkban megalakulásunk óta jelen van a Dirofilaria diagnosztika. A témával a gyakorló állatorvos kollégákhoz hasonlóan két irányból kapcsolódunk. Egyrészt az egészséges állatok részére végzett szűrővizsgálatok, másrészt a tüneteket mutató v. a különböző szűrővizsgálatokon fennakadt állatok megerősítő vizsgálatai. Hogyan tudjuk ilyen esetben elkülöníteni a két faj mikrofiláriáit? A morfológiai jegyek mellett speciális festéssel elkülöníthető a kétféle faj, ehhez azonban gyakorlott vizsgáló szükséges, és ráadásul vegyes fertőzöttség esetén előfordulhat, hogy csak az egyik faj egyedei kerülnek a mintába. A PCR vizsgálat érzékenyebb módszer, itt ugyanis akár egy mikrofilária töredékéből is megállapítható a parazita fajtája. A D. immitis terjedésével egyre növekvő mértékben merül föl az igény a tulajdonosok részéről is a szívférgesség kimutatására/kizárására. Jelenleg az alábbi vizsgálatok állnak a rendelkezésünkre: Microfilaraemia kimutatása A microfiláriák megléte a legnyilvánvalóbb jele a fertőzöttségnek. Ez akár egy csepp vérből is kimutatható, azonban alacsony fertőzöttség esetén nagyobb mennyiségű vér vizsgálata szükséges (min. 1 ml) Knott teszttel, vagy mikrofilaria filtrációs teszttel. Negatív vérkenet esetén mikrofilaraemia nem zárható ki!

2 D. immitis antigén kimutatása Az tesztek az adult nőstény szívférgek petefészkéből leváló antigént mutatják ki. Lehetnek gyorsteszt formátumúak, ezek nagyrészt úgynevezett gyors immunmigrációs tesztek (Rapid Immunomigration Test), vagy ELISA tesztek. Utóbbiakból egy cégnek gyorstesztben is elérhető platformja van forgalomban, illetve laboratóriumi körülmények között (ELISA lemezen, mosó és leolvasó készülék segítségével) végezhetők. Utóbbiak megbízhatósága általában felette van a gyorsteszt formátumú eljárásoknak. Laboratóriumunkban D. immitis antigén ELISA teszttel 654 mintán végzett vizsgálat közül 16,4% pozitivitást figyeltünk meg. A pozitivitás mértéke változott a vizsgálatkérés indokának megfelelően (1. táblázat) Kérés típusa Export szűrővizsgálat microfilaria+ összes összes pozitív prevalencia 5,2% 14,3% 24,2% 16,4% A táblázatból is látható, hogy a teszt találati aránya megfelelő indikáció esetén magasabb. Emellett meg kell jegyezni, hogy a piacon található tesztek különböző specificitással és szenzitivitással rendelkeznek, és általában csak min. 2-3 kifejlett és csak nőstény férgek jelenléte esetén alkalmazhatók. Az adultok kifejlődéséhez min 6-7 hónap szükséges, ezért ennél fiatalabb állatok szűrővizsgálata nem javasolt. Ezek miatt esetenként fals negatív eredményeket kaphatunk. Hazánkban valószínűleg nagyobb a jelentősége a fals pozitív ELISA eredményeknek, hiszen a növekvő számú klinikai eset ellenére sem valószínű, hogy jelentős a betegség prevalenciája (előfordulási gyakorisága). Alacsony prevalencia mellett ugyanakkor még a 90% feletti specificátsú tesztek esetén sem várhatók magas pozitív prediktív értékek. Fentiek okán pozitív ELISA teszt esetén mindenképpen javasolt annak megerősítése lehetőleg egy másik fajta teszttel, illetve mikrofiláriák jelenléte esetén azok fajtájának megállapítása. Erre a legérzékenyebb és legspecifikusabbb vizsgálati módszer a PCR vizsgálat. Laboratóriumunkban mi is több esetben megfigyeltük, hogy az ELISA teszt és az azt megerősítő PCR vizsgálat eredménye nem állt összhangban. (1. ábra) Emiatt javasoljuk a megfelelő indikáció esetén minél többféle vizsgálattal megerősíteni a diagnózisunkat a gyógykezelés elkezdése előtt PCR:D. repens PCR:D. immitis PCR: Vegyes ELISA neg ELISA poz 1. ábra. Microfilariás állatok PCR és ELISA vizsgálatának összehasonlítása

3 Az alábbiakban bemutatjuk a szűrővizsgálatok javasolt lépéseit és az eredmények értelmezését: Szűrővizsgálat Diagnózis eredménye D. Knott immitis teszt ELISA - - Valószínűleg nem fertőzött - + D. repens fertőzöttség gyanúja + + D. immitis fertőzöttség gyanúja + - D. immitis fertőzöttség gyanúja microfilaraemia nélkül További diagnosztikai lépés Tünetek esetén: Ismételt vizsgálatok, UH, RTG javasolt PCR megerősítésre PCR megerősítésre Ismételt ELISA vizsgálat lehetőleg másik teszttel, UH, RTG, ismételt PCR eredménye nem szükséges Magyarázat D. repens elvárt eredménysor D. immitis fals negatív ELISA pl. kevés nőstény féreg esetén, (ritkán transzplatentáris, transzfúziós mikrofilaria fertőzés) Vegyes fertőzés fals negatív ELISA pl. kevés nőstény féreg esetén (ritkán transzplacentáris, transzfúziós mikrofilaria fertőzés) D. immitis elvárt eredménysor D. repens 1. Fals pozitív ELISA teszt 2. Vegyes fertőzés D. immitis mikrofiláriák nélkül (korai fert.) Vegyes fertőzés általában nincs elegendő Dirofilaria DNS az elvégézéséhez Knott teszt 2. táblázat. Dirofilaria fertőzöttség gyanúja esetén javasolt diagnosztikai lépések, és azok értelmezése Rövid diagnosztikai ajánlásaink Dirofilaria infectiok felderítésére, megerősítésére kutyák részére:

4 Dirofilaria immitis szempontjából a szűrést 7 hónapos kor után javasolt elkezdeni, antigén teszttel. Preventív kezelés megkezdése előtt feltétlen javasolt az esetleges korábbi fertőzés felderítésére. Preventív kezelésen lévő kutyák esetén fél évente három alkalommal javasolt további szűrővizsgálat, ha valamennyi szűrés eredménye negatív, ezután évente javasolt szűrni. Az antigenaemia megjelenése néhány hónappal megelőzheti a microfilaraemiát. Rendelőben végzett pozitív antigén teszt esetén microfilaria vizsgálat (ha vérkenet negatív, Knott-teszt is) és megerősítő antigén teszt (laboratóriumban) javasolt. Microfilaria (vérkenet v. Knott-teszt) pozitív mintákból PCR-rel javasolt a faji megkülönböztetést elvégeztetni. Anaplasmosis Hazánkban eddig kutyákban, lovakban és egy macska esetben tapasztaltuk Anaplasma phagocytophilum infectio megjelenését. Észak Amerikában jelen van a teljesen hasonló klinikai és mikroszkópos megjelenésű Anaplasma ewingii nevű kórokozó is. Világszerte leírták, de Magyarországról még nem jelentették a vérlemezkéket megtámadó Anaplasma platys előfordulását. A kórokozó obligát intracelluláris Gram-negatív baktérium. Különböző kullancs fajok terjeszthetik, hazánkban jellemzően az Ixodes ricinus. A kórokozó a neutrophil granulocyták phagosomáiban gátolja a szuperoxid-peroxinirit anionok képződését és azokban elszaporodik, így alakulnak ki a jellegzetes, fénymikroszkóppal is felismerhető morulák. A betegséget akut lázas tünetek, izületi fájdalmak, ritkán gastrointestinális v. légzőszervi, esetleg idegrnedszeri tünetek jellemzik. Ezek az esetek többségében kezelés nélkül is enyhülnek, v. elmúlnak, ritkán akár elhulláshoz is vezethetnek, v. többször visszatérhetnek. Ismert tünetmentes hordozás is ennek különösen vértranszfúziók esetén lehet jelentősége. A betegség heveny szakaszát a vérképben thrombocytopaenia, neutropaenia, esetleg enyhe anaemia jellemzi. Kutyákban előfordul az alkalikus foszfatáz aktivitás enyhe, valamint a C- reaktív protein szint jelentős emelkedése is. A betegség diagnózisát a vérkenetben a neutrophil granulocytákban megfigyelt morulák észlelése jelenti. Ezeket az eseteket megerősítés céljából, a klinikailag gyanút keltő, de morulákat nem mutató eseteket pedig a betegség kizárása céljából javasolt PCR vizsgálatnak is alávetni. A fertőzés vizsgálható szerológia módszerekkel is. A gyorsteszt formátumú ELISA A.phagocytophilum és A. platys fertőzés esetén ad pozitivitást, kutyákban használható. Az immunfluoreszcens teszt képes a két fertőzést elkülöníteni, minden állatfajban használható. Ismét emlékeztetnék arra, hogy a szeropozitivitás nem jelent egyet a klinikai betegséggel. Ezt igazolja a laboratóriumunkban végzett szerológiai minták eredményének összesítése is. A 37 szeropozitív esetben csak 5-6 esetben jelentkeztek tünetek.

5 3.táblázat A. phagocytophilum előfordulása havi lebontásban a PraxisLab laboratórium mintáiban időszak minták pozitív negatív kétes pozitív (%) negatív (%) kétes (%) éves ,62 82,82 1, éves ,28% 87,70% 9,02% 2012 éves ,90% 87,67% 3,43% éves % 93,75% 6,25% összes ,76% 87,07% 5,17% Borreliosis A Lyme-betegség kórokozói a Borrrelia burgdorferi sensu lato komplex különböző fajai. Európában több más faj mellett a leg elterjedtebbek a Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. garinii, B. afzelii. Tekintve a betegség nem specifikus tüneteit (láz, izületi fájdalom, esetleg proteinuria, idegrendszeri tünetek) laboratóriumi módszerek szükségesek a diagnózis felállításához. E helyen különösen fontos hangsúlyozni, hogy a laboratóriumi eredményeket mindig a teljes klinikai kép részeként szükséges értékelni. Lévén, hogy a kórokozó nehezen tenyészthető, illetve hogy PCR-módszerrel viszonylag nehezen hozzáférhető mintákból (synovia, bőrbiopszia/aspirátum, liquor) javasolt vizsgálni, alapvetően szerológia módszerek használatosak az infectio felderítésére. Borreliosis diagnózisára, jelenleg az alábbi tesztek elérhetők: Hagyományos (teljes sejt bacterin alapú) ELISA, Immunoblot (különböző antigének elleni ellenanyagok szétválogatása ), C6-ELISA utóbbiból kvalitatív és kvantitatív módszer is. A hagyományos ELISA tesztek bár érzékenyek, hátrányuk a gyakori keresztreakció, gyenge specificitás. Az immunoblot viszonylag költséges, de megbízható eljárás, segítségével a vakcinázott és vad kórokozóval fertőzött állatok között is különbség tehető. A C6-ELISA tesztek a jelenleg elérhető leghatékonyabb tesztek, kellő érzékenység mellett megfelelően specifikusak is. A vakcinázás nem ad pozitivitást ezeknél a teszteknél. Említést érdemel, hogy az Immunoblot esetében a fertőzéstől számítot 5-8-, míg a C6-ELISA esetében 3-5 hét múlva várható pozitivitás. Az elmúlt 5 év mintáiban laboratóriumunkban kb. 6% C6-ELISA szeropozitivitást tapasztaltunk.

6 Tekintve, a tünetek nem-specifikus voltát jelentős figyelmet kell szentelni, a különböző differenciál diagnózisok felderítésére. Erre az alábbi sémát javasoljuk. Sántaság, láz, anorexia Fájdalmas, duzzadt izület Kulancs által terjesztett kórokozók Borreliosis Anaplasmosis Ehrlichiosis RMSF Bartonellosis Mycoplasmosis Immun-mediált poliarthritis Szisztémás lupus erythematosus Rheumatoid arhtritis Septicus Degeneratív izületi betegség Trauma Lyme+, proteinuria: Teljes vizeletvizsg. Vizelet fehérje/krea-arány vérnyomásmérés Pedigré-analízis Vesebiopszia Ízület környéke fájdalmas, duzzadt Panostitis Osteomyelitis Hyperthrofiás osteodystróphia Hyperthrofiás osteopathia Polymiosytis Neoplasma Mozgásképtelen/gyenge végtag(ok) ± fájdalom Metabolikus betegség Kardiopulmonaris betegség Neurológiai kórkép Vascularis betegség További vizsgálat a klinikai indikáció alapján Vérkép, biokémia, CRP, vizelet Szerológiák (incl. Borrelia C6-ELISA) ANA, RF, Coomb s-test Ízületi punkció-cytológia, bakteriológia RTG Tumor-keresés (RTG, UH, nyirokcsomó-, csontvelő-cytológia)

7 Borreliosis gyanúja esetén az alábbi diagnosztikai algoritmust javasoljuk követni. Jelenleg a C6-ELISA az általában preferált Lyme-betegség diagnosztikai ajánlás Inidikációk: Kullancscsípés Borreliosisra utaló tünetek Fertőzés kizárása vakcinázás előtt Antibiotikummal KEZELT kutyák esetén Hagyományos vizsgálati sor két lépésben Antibiotikummal NEM KEZELT kutyák esetén C6-sor - 1. Szűrés ELISA-val + 1. qualitatív C6-ELISA + 2. Megerősítés Western immunoblottal 2. quantitatív C6-ELISA - Tünetek megléte esetén: differenciál diagnózisok feltárása, ismételt szerológia 2-4 hét múlva Tüntmentesség esetén: nem fertőzőtt (esetleg 2-4 hét múlva ism. vizsgálat) + kezelés C6-ellenanyagszint > 30 U/ml C6-ellenanyagszint <30 U/ml differenciáldiagnózisok feltárása ismételt szerológia 2-4 hét múlva Terápia ellenőrzése 3-6 hónap múlva: Minimum 50%-os quant. C6-ellananyagszint csökkenés jelzi a sikeres kezelést

Kutyák és macskák Dirofilaria repens/dirofilaria immitis okozta fertőzöttsége

Kutyák és macskák Dirofilaria repens/dirofilaria immitis okozta fertőzöttsége Ajánlás kutyák és macskák repens és immitis okozta fertőzöttségének megelőzésére és gyógykezelésére Szerzők: Dr. Fok Éva és Dr. Varga Zsolt Az ajánlás a 2009-ben megjelent Dr. Fok Éva - Dr. Varga Zsolt:

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja 2013.05. 01. Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség, biztonság! 1. Azonosítószám: a 32/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. melléklete 2. Az

Részletesebben

A Nemzeti Erıforrás Minisztérium szakmai protokollja a tuberkulózis diagnosztikájáról és terápiájáról

A Nemzeti Erıforrás Minisztérium szakmai protokollja a tuberkulózis diagnosztikájáról és terápiájáról A Nemzeti Erıforrás Minisztérium szakmai protokollja a tuberkulózis diagnosztikájáról és terápiájáról 2011. EüK. 18. szám NEFMI közlemény 18 (hatályos: 2011.09.16 - ) (1. módosított változat) Készítette:

Részletesebben

Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez

Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez Kézikönyv a szolgáltató által kezdeményezett orvosi vizsgálathoz, szûrôvizsgálathoz és tanácsadáshoz

Részletesebben

Használata és klinikai jelentôsége melanoma malignumban

Használata és klinikai jelentôsége melanoma malignumban Sangtec 100 Használata és klinikai jelentôsége melanoma malignumban Sangtec 100 Sangtec 100 Használata és klinikai jelentôsége melanoma malignumban. Szerzô: Magyar változat: Axel Hauschild, M.D. Dermatológia

Részletesebben

GYERMEKKORI ASTHMA. Cserháti Endre

GYERMEKKORI ASTHMA. Cserháti Endre GYERMEKKORI ASTHMA Cserháti Endre Az asthma bronchiale ma az egyik leggyakoribb kezelést és gondozást igénylő betegség a gyermekkorban. A továbbiakban leírtak a csecsemőkortól a 18 éves korig asthma bronchiale-ban

Részletesebben

Tuberkulózis. diagnosztikus és terápiás protokoll

Tuberkulózis. diagnosztikus és terápiás protokoll Tuberkulózis diagnosztikus és terápiás protokoll Tüdıgyógyászati Szakmai Kollégium 2009. I. Alapvetı megfontolások 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe 1.1. A protokoll témája a tuberkulózis

Részletesebben

ÚJSZÜLÖTTEK, KORASZÜLÖTTEK KEZELÉSE Dr. Görbe Éva

ÚJSZÜLÖTTEK, KORASZÜLÖTTEK KEZELÉSE Dr. Görbe Éva ÚJSZÜLÖTTEK, KORASZÜLÖTTEK KEZELÉSE Dr. Görbe Éva Az újszülöttek gyógykezelése sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az 1900-as évek elején még nagyon magas volt az újszülöttek, koraszülöttek halálozása,

Részletesebben

A máj, az epehólyag és az epeutak károsodásai. Fehér János Erdôs László Horváth Imre Juhász Ferenc Lengyel Gabriella Morvai Veronika. 18.

A máj, az epehólyag és az epeutak károsodásai. Fehér János Erdôs László Horváth Imre Juhász Ferenc Lengyel Gabriella Morvai Veronika. 18. A máj, az epehólyag és az epeutak károsodásai Fehér János Erdôs László Horváth Imre Juhász Ferenc Lengyel Gabriella Morvai Veronika 18. fejezet Általános rész A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, súlya

Részletesebben

Az urológiai kövek kezelése

Az urológiai kövek kezelése Az urológiai kövek kezelése Előfordulás, kőtípusok A húgyúti kőképződés (urolithiasis) világszerte az egyik leggyakoribb urológiai betegség. Európai prevalenciája 3 5%, incidenciája 0,2% körüli, de idősek

Részletesebben

A Ki-67 Proliferációs Index Meghatározásának Különböző Vonatkozásai Emlőrákban

A Ki-67 Proliferációs Index Meghatározásának Különböző Vonatkozásai Emlőrákban A Ki-67 Proliferációs Index Meghatározásának Különböző Vonatkozásai Emlőrákban Ph.D. Tézis Témavezető: Prof. Dr. Cserni Gábor D.Sc. Szegedi Tudományegyetem Pathologiai Intézet Szeged 2014 0 AZ ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Sclerosis Multiplex betegtájékoztató

Sclerosis Multiplex betegtájékoztató 11 2 Sclerosis multiplex Betegtájékoztató A betegségről a laikusok, de a betegséggel közvetlenül nem foglalkozó orvosok körében is gyakran a valóságnál sötétebb kép él: sokszor az SM-mel kapcsolatos első

Részletesebben

QUANTA Lite TM H. pylori IgA 708720 In Vitro diagnosztikai alkalmazásra CLIA Bonyolultság: magas

QUANTA Lite TM H. pylori IgA 708720 In Vitro diagnosztikai alkalmazásra CLIA Bonyolultság: magas QUANTA Lite TM H. pylori IgA 708720 In Vitro diagnosztikai alkalmazásra CLIA Bonyolultság: magas Javasolt alkalmazás A QUANTA Lite TM H. pylori IgA készlet egy enzimhez kötött ellenanyag-vizsgálat (ELISA)

Részletesebben

Az arthritis psoriaticában szenvedő betegek egészségi állapota és betegségterhe Magyarországon

Az arthritis psoriaticában szenvedő betegek egészségi állapota és betegségterhe Magyarországon Az arthritis psoriaticában szenvedő betegek egészségi állapota és betegségterhe Magyarországon Doktori értekezés Dr. Brodszky Valentin Semmelweis Egyetem Patológiai Doktori Iskola Témavezető: Bírálók:

Részletesebben

E 1 Neuroimmun moduláció: a kolinerg idegrendszer hatása osteoclastokon Mandl Péter 1, Poór Gyula 1, Silvia Hayer 2, Kurt Redlich 2, Josef Smolen 2 1

E 1 Neuroimmun moduláció: a kolinerg idegrendszer hatása osteoclastokon Mandl Péter 1, Poór Gyula 1, Silvia Hayer 2, Kurt Redlich 2, Josef Smolen 2 1 A Ma gyar Reumatológusok Egye sü le te 2009. évi kecskeméti ván dor gyű lés ének elő adás- és posz ter-ös sze fog la lói Abstracts of the 2009 Annual Meeting of the Association of Hungarian Rheumatologists

Részletesebben

Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei. A szelektív cyclooxigenase-2 (cox-2) inhibitorok; rofecoxibum;

Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei. A szelektív cyclooxigenase-2 (cox-2) inhibitorok; rofecoxibum; Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei A szelektív cyclooxigenase-2 (cox-2) inhibitorok; rofecoxibum; a tudományos bizonyítékok szisztematikus áttekintése (hatásosság),

Részletesebben

Az autoimmun gyulladásos kórképek biológiai terápiái az ártámogatási rendszerben

Az autoimmun gyulladásos kórképek biológiai terápiái az ártámogatási rendszerben Az autoimmun gyulladásos kórképek biológiai terápiái az ártámogatási rendszerben OEP Ártámogatási Főosztály Kozma Petra Orsolya, Nádudvari Nóra, Szabó Márta, dr. Berta Gábor, Dankó Dávid, dr. Molnár Márk

Részletesebben

A C-vírus hepatitis diagnosztikája, antivirális kezelése, kezelés utáni gondozása

A C-vírus hepatitis diagnosztikája, antivirális kezelése, kezelés utáni gondozása A C-vírus hepatitis diagnosztikája, antivirális kezelése, kezelés utáni gondozása Magyar konszenzusajánlás Hunyady Béla dr. 1, 5 Gervain Judit dr. 2 Horváth Gábor dr. 3 Makara Mihály dr. 4 Pár Alajos dr.

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

www.pediatric-rheumathology.printo.it

www.pediatric-rheumathology.printo.it www.pediatric-rheumathology.printo.it SZISZTÉMÁS LUPUSZ ERITEMATOZUSZ (SLE) Mi ez? A Szisztémás lupusz eritematozusz (SLE) egy krónikus autoimmun betegség, amely a test különböző szerveit támadhatja meg,

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

A myeloma multiplex. Nemzetközi Myeloma Alapítvány. A csontvelő rákos megbetegedése. A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve

A myeloma multiplex. Nemzetközi Myeloma Alapítvány. A csontvelő rákos megbetegedése. A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve Nemzetközi Myeloma Alapítvány A myeloma multiplex A csontvelő rákos megbetegedése A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve Kiadta a Nemzetközi Myeloma Alapítvány (IMF) Nemzetközi Myeloma

Részletesebben

Májdaganatos betegek intraoperatív és perkután RFA kezelése

Májdaganatos betegek intraoperatív és perkután RFA kezelése Alkér Júlia ÁOK IV, Kováč Zoltán ÁOK IV Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest Májdaganatos betegek intraoperatív és perkután RFA kezelése Bevezetés: A világszerte növekvő primer

Részletesebben

Biomarkerek alkalmazása az emlőrák-prevenció különböző szintjein. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Dr. Faluhelyi Zsolt

Biomarkerek alkalmazása az emlőrák-prevenció különböző szintjein. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei. Dr. Faluhelyi Zsolt Biomarkerek alkalmazása az emlőrák-prevenció különböző szintjein Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Dr. Faluhelyi Zsolt Programvezető: Dr. Ember István Témavezető: Dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Hány

Részletesebben

MTA ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI BIZOTTSÁGA SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA AKADÉMIAI BESZÁMOLÓK

MTA ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI BIZOTTSÁGA SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA AKADÉMIAI BESZÁMOLÓK MTA ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI BIZOTTSÁGA SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA AKADÉMIAI BESZÁMOLÓK KLINIKUMOK, GYÓGYSZERTAN, TOXIKOLÓGIA 2010. évi 37. füzet 2011. január 24-27. között a

Részletesebben

Egészségügyi genetikai tesztek

Egészségügyi genetikai tesztek Egészségügyi genetikai tesztek MILYEN ESETBEN INDOKOLT GENETIKAI TESZTET VÉGEZNI? SZAKSZERŰ GENETIKAI TANÁCSADÁS MIRE KERES VÁLASZT A GENETIKAI TESZT? AZ ÖN DÖNTÉSE Egészségügyi genetikai tesztek Mindannyian

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

IMMUNOLÓGIAI SZEMINÁRIUMOK

IMMUNOLÓGIAI SZEMINÁRIUMOK IMMUNOLÓGIAI SZEMINÁRIUMOK IMMUNOLÓGIAI SZEMINÁRIUMOK Szerkesztette Fülöp András Kristóf Írták Pállinger Éva Buzás Edit Falus András Nagy György Holub Marianna Csilla Tóth Sára Kőhidai László Pál Zsuzsanna

Részletesebben