Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért"

Átírás

1 1 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért

2 2 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta végzi hazai szociális fejlesztő tevékenységét. Több intézményt is működtet országszerte, melyek elsősorban a családoknak és a nehéz szociális helyzetben lévő embereknek nyújtanak támogatást. Fontos célkitűzése hazai szociális területen, hogy azon csoportok számára szervezzen ellátásokat, akiket nem képes elérni a szociális ellátórendszer, emellett megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a különböző betegségek miatt segítségre szorulók támogatására is. A Segélyszervezet vállalati felelősségvállalás programjainak gyakorlatában is a hitelesség, szakmaiság, partnerség, bátorság alapelveit követve e célok érdekében működik együtt támogatóival. A Novartis a világ egyik vezető gyógyszervállalata az innovatív gyógyszerek kutatásában és fejlesztésében. A Novartis elkötelezett abban, hogy újabb és újabb gyógyszereket fedezzen fel és fejlesszen tovább a betegségek gyógyítására, az emberek életminőségének javítására, az egészség megőrzésére. A Novartis Hungária tevékenyen részt kíván vállalni abban, hogy növekedjen Magyarország versenyképessége. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lakosság egészségesebb, az egészségügyi ellátás pedig magasabb színvonalú legyen. Minden tevékenységük középpontjában első és legfontosabb partnerük, a beteg áll. A Novartis Hungária elkötelezett amellett, hogy működése eredményeképpen a beteg minőségi gyógyítási eszközökhöz jusson hozzá.

3 A modellprogram A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány kezdeményezésére 2011 szeptemberében a Novartis Hungária Kft. támogatásával Segíts Másokon! elnevezéssel egyéves modellértékű programot indított útjára, melynek célja valós segítséget nyújtani a Budapesten élő, sclerosis multiplexben szenvedő betegeknek az otthonukban, egy önkéntes segítő hálózat kiépítésével. Az Ökumenikus Segélyszervezet szociális programok koordinálásában szerzett gyakorlatát és az önkéntesség területén szerzett tapasztalatait is felhasználva, stratégiai partnere, a Novartis Hungária támogatásával, e programmal kívánt hozzájárulni, hogy a magyarországi sclerosis multiplexes betegek komplex segítségnyújtásban részesüljenek.

4 4 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért Miért van szükség az SM-betegek önkéntes formában történő támogatására? A sclerosis multiplex a fiatal felnőttkor egyik leggyakoribb idegrendszeri megbetegedése, amely elsősorban mozgáskorlátozottságot, ezért kiszolgáltatottságot okoz, de kiszámíthatatlan tünetei miatt nevezik ezerarcú kórnak is. Hazánkban mintegy 10 ezer, Európa-szerte 600 ezer családot érint. Az orvostudomány eddig nem talált olyan gyógymódot, mellyel végleges és tökéletes gyógyulást lehet elérni. Miután jelenleg csak a tüneti kezelés, illetve a betegség előrehaladásának lassítása lehetséges, ezért a betegek gondozása, folyamatos támogatása elengedhetetlen.

5 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért 5 Az önkéntesekkel megvalósuló otthoni segítségnyújtásban olyan laikus, egészségügyi és szociális szakképzettséggel nem rendelkező személyek vesznek részt, akik az érintett betegcsoport tagjai mindennapi feladatainak elvégzésében nyújtanak támogatást. A meglévő állami és önkormányzati ellátórendszert kiegészítve az önkéntesek a segítségre szoruló emberek otthonában a hiányzó vagy leterhelt családtagot pótolják, illetve tehermentesítik a rászorulók életszínvonalának emelése érdekében. Az önkéntes segítők tevékenységüket anyagi ellenszolgáltatás nélkül, a szabadidejükben végzik.

6 6 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért A program bemutatása A modellprogram célja volt felhívni a társadalom figyelmét erre a betegcsoportra és az önkéntes segítő hálózat felállításával segítséget nyújtani az SM-betegeknek, elsősorban otthonukban, kiegészítve az egészségügyi és a szociális téren dolgozó szakemberek munkáját és segítve a családok életét. A program keretében a segítségnyújtásra vállalkozó és jelentkező önkéntesek kétnapos felkészítő képzésen vettek részt, melyet követően egyedül vagy párban, hetente, illetve kéthetente 2-4 órát töltöttek a segítséget igénylő SM-beteg otthonában. Az önkéntesek szakmai fejlődését, motiválását esetmegbeszélő szupervíziók, közösségi programok is segítették. A modellprogram során felkészített és a programba bevont önkéntesek teljes száma: 39 fő. Az önkéntes segítők elsősorban a sclerosis multiplexes otthoni teendői során nyújtottak támogatást a beteg igényeihez igazodva, ezért feladataik nagyon változatosak voltak: házimunka (takarítás, főzés, mosás, ruha teregetése, vasalás, rendrakás), karbantartási munkák, ügyintézés, beszélgetés, orvoshoz kísérés vagy szállítás, kulturális programokra kísérés, közös sétálás, bevásárlás, felolvasás stb. telefonon vagy ben érdeklődők száma jelentkezők száma (beérkezett jelentkezési lapok) felkészítő képzésen részt vett önkéntesek száma legalább 3 hónapig aktív önkéntesek száma a modellprogram végéig aktív önkéntesek száma 95 fő 45 fő 39 fő 31 fő 25 fő A modellprogram ideje alatt ellátott SM-betegek teljes száma: 19 fő.

7 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért 7 A programértékelés során adott válaszok megoszlása a következőképen alakult: Értékelje egy skálán milyen változást jelent az életében az önkéntesek jelenléte? 10 5 nagyon sokat segített 7 4 érezhetően jobb lett 2 3 kevés változást jelent 2 nem jelentős a változás 1 egyáltalán nem jelent változást A modellprogram végén készült értékelés alapján a programban résztvevő, segítséget igénylő 19 SM beteg a továbbiakban is kéri az önkéntesek segítségét. Az igénylők egy skálán 1-től 5-ig értékelték, milyen változást jelent az életükben az önkéntesek jelenléte. A modellprogram eredményeként elkészült az Otthoni segítségnyújtás önkéntesekkel c. szakmai program és dokumentum, mely a modellprogramba bevont és önkéntes segítségét igénylő SM-betegek értékelése alapján a gyakorlatban is igazolta eredményes működését. Tapasztalatok A modellprojekt - eredményei és a benne résztvevők értékelései alapján bebizonyította, hogy valós szükségletre válaszol. Az önkéntesek hiánypótló feladatot látnak el, valóban kiegészítik a meglévő szociális ellátórendszert és képesek a családtagok tehermentesítésére. A modellprogram igazolta, hogy az önkéntesek megfelelő szakmai támogatás és koordináció mellett hosszútávon is képesek bekapcsolódni a segítséget igénylők életébe, ugyanakkor a hálózat fenntartása érdekében folyamatos képzésük és utánpótlásuk is elengedhetetlen.

8 8 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért Szemek tükrében (személyes történetek, interjúk) Én jelenleg sok mindent el tudok még végezni ebben a kis háztartásban. Az önkéntesek segítségével viszont sokkal kevesebb idő és fáradtság a házimunka, ami nagy terhet vesz le a vállamról, sokkal kevesebbet kínlódom, hiszen amíg a lányoknak egy saláta aprítása nincs fél óra, addig nekem az egy fél napos program volt. Ez igaz a többi házimunkára is. A lányok segítenek a teregetésben, vasalásban, takarításban, főzésben, mosogatásban. De épp ilyen fontos az, hogy az emberre rányitják az ajtót, hogy nem vagyok egyedül, hogy van, aki meghallgatja az örömöm, bánatom. Igazi barátokra leltem. Azt hiszem, hogy kölcsönösen jó ez mindkét félnek, mert nagyon jó kapni, de jó adni is. Brandt Erzsébet önkéntesek segítségét igénylő SM-beteg Nyugdíjasként van szabadidőm, amit hasznosan szeretek eltölteni. A gyermekeim, sőt, már az unokáim is nagyok, kevésbé veszik igénybe a nagyi szabadidejét. Sokat jelent a lelkemnek, hogy érzem, fontosat teszek és számítanak rám. Nagyon jó érzés látni, hogy Zsóka menynyire hálás, hogy mekkora segítség neki az a néhány apróság, amiben segíteni tudok. Jól esik úgy hazamenni, hogy tettem valami jót. Nagy Erzsébet, önkéntes Már korábban is gondolkodtam azon, hogy önkéntes munkát vállalok, hiszen már nekem is nagyok a gyerekeim aztán munkanélkülivé váltam és ez megadta a végső lökést, mert időm is lett a munkakeresés mellett. Amikor az ember belecsöppen egy olyan élethelyzetbe, hogy úgy érzi, nincs már rá szükség, jót tesz lelkileg, ha újra hasznossá válhat. Ebből a szempontból az önkénteskedés egy érdekes fajta önzés. Pagonyi Judit, önkéntes

9 Segíts Másokon! Modellértékű program a sclerosis multiplexben szenvedő betegekért 9 Rólunk írták Nemcsak adni kell tudni, hanem meg kell tanulni a segítséget is elfogadni vallja Sebestyén Istvánné, aki élt is a kínálkozó lehetőséggel. Elég rozoga vagyok már, gyenge a gerincem, így hamar elfáradok, a bevásárlásnál eddig is segítséget kértem a cipekedésben, vagy hátizsákban próbáltam elhozni az árukat, a függönyt leszedni pedig már nem merek felmászni a székre sorjázza a mindennapi kihívásokat az asszony, érzékeltetve, milyen hasznos számára, hogy két nyugdíjas felvállalta, eljárnak hozzá egy-két hetente. A találkozásokban a praktikus teendők elvégzése mellett legalább olyan fontosnak tartja a barátságkötést is. idézet a SejtMag Magazin Segíts Másokon! programot bemutató riportjából. Amit az egyik embernek nem nagy erőfeszítés megtenni, hanem inkább csak elhatározás kérdése, egy másik embernek bearanyozhatja a napját. Abban bízom, hogy a példám a közvetlen környezetemben is elindít egy olyanfajta gondolkodásmódot, hogy az embernek nemcsak önmagával, hanem kicsit másokkal is kell foglalkoznia. A törődést a pozitív lelkierő révén többszörösen visszakapjuk vallja Csepy Norbert, önkéntes. idézet a SejtMag Magazin Segíts Másokon! programot bemutató riportjából

10 10 English summary Why is it necessary to support MS patients with volunteers? Initiated by the Foundation for Hungarian Patients With Multiple Sclerosis and supported by the Novartis Hungária Ltd., Hungarian Interchurch Aid launched a one-year pilot project called Help others! in September Its purpose is to offer real help to people multiple sclerosis sufferers living in Budapest in their homes, by establishing a network of volunteers. Multiple sclerosis is one of the most common neurological illnesses in young adults, which typically results in physical disability and loss of independence. According to modern medical science, it is only possible to slow down the progression of the illness, therefore it is absolutely essential to look after and continuously support patients. The volunteers who help patients at home are non-professional people without medical or social qualifications, complementing the existing support system offered by the state and local government; and at the same time, relieving family members of the burden. The volunteers work in their free time and without any financial compensation. About the project Under the framework of the project the volunteers attended a two-day preparation training course, after which, alone or in pairs, they spent 2 to 4 hours per week or per fortnight helping MS patients in their homes.

11 English summary 11 The total number of the volunteers prepared for and involved in the pilot project was 39. The volunteers primarily involved in the following activities: housework (cleaning, cooking, washing, hanging out clothes, ironing, tidying), maintenance work, administration, conversing, accompanying or transporting patients to the doctor, accompanying patients to cultural events, walking together, shopping, reading out loud for patients, etc. The total number of MS patients looked after during the pilot project was 19. Impresszum: Szerző: Brogli Edit, Fordítás: Medgyes Réka Fotók: Kiss Tamás, József Imre Kiadó: Ökumenikus Segélyszervezet H-1116 Budapest, Tomaj u. 4. tel.:(+36-1) Grafikai tervezés: Major Lajos Nyomda: Folprint Nyomda Kiadás dátuma: 2012 A kiadványban szereplő fényképek alanyai nem minden esetben hozhatók közvetlen kapcsolatba a szövegkörnyezettel.

12 Adomány számlaszám: %-os adószám:

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student:

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student: STUDENT LOGBOOK 1 week general practice course for the 6 th year medical students Name of the student: Dates of the practice course: Name of the tutor: Address of the family practice: Tel: Please read

Részletesebben

FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE

FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE István Harcsa Judit Monostori A magyar társadalom 2012-ben: trendek és perspektívák EU összehasonlításban Budapest, 2012 november 22-23 Introduction Factors which

Részletesebben

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató How to apply modern e-learning to improve the training of firefighters Jenő Dicse Director of

Részletesebben

CAMPUS-LÉT A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia

CAMPUS-LÉT A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia CAMPUS-LÉT A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia Dr. Tóbiás László Társadalmi cselekvés ahogy egyetemisták gyakorolták és jövőjükben látják Interprofesszionális szemléletű

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Az Alzheimer Café mozgalom célja jelene és jövője Dr. MENYHÁRT MIKLÓS. ALZHEIMER VILÁGNAPI rendezvény szeptember 8-án

Az Alzheimer Café mozgalom célja jelene és jövője Dr. MENYHÁRT MIKLÓS. ALZHEIMER VILÁGNAPI rendezvény szeptember 8-án Az Alzheimer Café mozgalom célja jelene és jövője Dr. MENYHÁRT MIKLÓS ALZHEIMER VILÁGNAPI rendezvény 2017. szeptember 8-án ALZHEIMER CAFÉ a világ nagyobb részén kisebb településeken is megszokottak az

Részletesebben

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Készült a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján Ez a kiadvány

Részletesebben

Angol B2 prezentáció - English B2 presentation Témák - Topics

Angol B2 prezentáció - English B2 presentation Témák - Topics Angol B2 prezentáció - English B2 presentation Témák - Topics Az angol B2 prezentáció során a vizsgázó egy rövid összefoglalást ad vizsgázópárja részére a félkészülés alatt kapott témából. A konkrét feladat

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

SMaragd SM Egyesületnél elfogadva 2015.04.25 1. oldal/4 SMaragd Kecskemét és Vonzáskörzete Sclerosis Multiplexes Betegeinek Egyesülete Közhasznúsági jelentés szöveges kiegészítés 2014 évről SMaragd SM

Részletesebben

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése 2010 Kaposvár 2011. május 11. Kristófné Kiss Emese elnök Tartalom: Adatok 1. Számviteli beszámoló 2. A költségvetési támogatás felhasználása

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Sok éves vállalkozói vagy vállalkozásokat segítő tapasztalattal rendelkezik? Szívesen használná tudását, tapasztalatát mélyszegénységben élő közösségek segítésére?

Részletesebben

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése. 2009 (2 hónap) Kaposvár 2009.március 10. Kristófné Kiss Emese elnök

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése. 2009 (2 hónap) Kaposvár 2009.március 10. Kristófné Kiss Emese elnök A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése 2009 (2 hónap) Kaposvár 2009.március 10. Kristófné Kiss Emese elnök A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése

Részletesebben

VILÁGNAP 2015. május 23. Országos megmozdulás és központi ünnepség Székesfehérváron

VILÁGNAP 2015. május 23. Országos megmozdulás és központi ünnepség Székesfehérváron S clerosis M ultiplex VILÁGNAP 2015. május 23. Országos megmozdulás és központi ünnepség Székesfehérváron A Sclerosis Multiplexrõl A sclerosis multiplex a fiatalkorban elõforduló egyik leggyakoribb neurológiai

Részletesebben

EGYÉNI GONDOZÁSI TERV

EGYÉNI GONDOZÁSI TERV EGYÉNI TERV II/1. számú melléklet (2012) Név: Réthy Virág Kamilla Nyilvántartási szám: 2/2010 Törvényes képviselő neve: - Fogyatékosság típusa, mértéke: A gondozást befolyásoló - lakókörnyezet jellemzői,

Részletesebben

ÉTA DIÁKÖNKÉNTES ÉS KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT PROGRAM

ÉTA DIÁKÖNKÉNTES ÉS KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT PROGRAM ÉTA DIÁKÖNKÉNTES ÉS KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT PROGRAM (köznevelési, közérdekű iskolai közösségi szolgálat) 2012. Előzmények, célok A ÉTA szövetség, mint fogadó szervezet 2011. második félévében kezdte meg a

Részletesebben

Jogszabály alapján kötelező dokumentumok

Jogszabály alapján kötelező dokumentumok DOKUMENTÁCIÓ 2012 Jogszabály alapján kötelező dokumentumok Egészségi állapotra vonatkozó igazolás 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. számú melléklet I. rész Jövedelemnyilatkozat 9/1999. (XI. 24.) SzCsM

Részletesebben

Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat évi munkájáról

Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat évi munkájáról Tanyagondnoki Szolgálat 4445. Nagycserkesz Lenin u. 10. sz. Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat 2014. évi munkájáról Készítette: Kósa Csaba Tanyagondnok Tanyagondnoki Szolgálat 4445. Nagycserkesz Lenin

Részletesebben

NIOK Alapítvány a civil partner

NIOK Alapítvány a civil partner NIOK Alapítvány a civil partner Tudás, tapasztalat, infrastruktúra, szolgáltatások Egyre több vállalat fordít figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra (CSR) és azon belül is a jótékonyságra, az adományozásra,

Részletesebben

Mangalica: The VM-MOE Treaty. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

Mangalica: The VM-MOE Treaty. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado Mangalica: The VM-MOE Treaty The agreement 2013 the Goverment of Hungary decided to launch a strategic cooperation with the MOE. The deal is based in the Hungarian Pig Development Strategy (3 to 6 millon

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

Mennyire szolidáris a magyar?

Mennyire szolidáris a magyar? Mennyire szolidáris a magyar? Kiket és milyen módon támogat és támogatna Magyarország lakossága itthon és külföldön? Kutatási eredmények 2013. szeptember 4. 1 A kutatás háttere: Eurobarometer 2012: a magyarok

Részletesebben

Osztályozó vizsga. Angol nyelv. 10., 11., 12. évfolyam

Osztályozó vizsga. Angol nyelv. 10., 11., 12. évfolyam Osztályozó vizsga Angol nyelv 10., 11., 12. évfolyam A vizsga szerkezete: írásbeli és szóbeli vizsga Témalista Ember és társadalom: hátrányos helyzetű és elesett emberek segítése; diszkrimináció Tágabb

Részletesebben

9. Táppénz Sick-pay TÁPPÉNZ SICK-PAY 153

9. Táppénz Sick-pay TÁPPÉNZ SICK-PAY 153 9. Táppénz Sick-pay 9.1. Kifizetőhelyi betegszabadsági adatok... 154 Sick-leave data on payment offices 9.2. Összefoglaló táppénzes adatok... 154 Aggregate sick-pay data 9.3. Táppénzes adatok a foglalkoztatás

Részletesebben

Demenciával élők nappali ellátásának szakmai irányelvei SZAKMAI MŰHELY

Demenciával élők nappali ellátásának szakmai irányelvei SZAKMAI MŰHELY Demenciával élők nappali ellátásának szakmai irányelvei SZAKMAI MŰHELY 2018.05.31. Az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 77. (1) bekezdésében meghatározott szolgáltatási elemek közül továbbá a demenciával élők

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

Mentőöv Információs Központ

Mentőöv Információs Központ Mentőöv Információs Központ A ritka betegségekről röviden előfordulási gyakoriságuk kisebb, mint 1/2000 (európai definíció), 6000-8000 féle ilyen betegséget azonosítottak már (definíciótól függően), sok

Részletesebben

T-kit. Egyenlő esély fiataloknak. T-kit. A fiatalok társadalmi és közösségi részvételét, együttműködését fejlesztő módszertan

T-kit. Egyenlő esély fiataloknak. T-kit. A fiatalok társadalmi és közösségi részvételét, együttműködését fejlesztő módszertan T-kit A fiatalok társadalmi és közösségi részvételét, együttműködését fejlesztő módszertan Mobilitás Európai Fejlesztési Igazgatóság Budapest, 2005 1 Mit is jelent az, hogy T-kit? Kétféle válasz is adható

Részletesebben

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 82 86. NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING LEDNICZKY

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ)

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) Kinek szól? A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi vizsga megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, amelyet első alkalommal

Részletesebben

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata Can/ Can is one of the most commonly used modal verbs in English. It be used to express ability or opportunity, to request or offer permission, and to show possibility or impossibility. A az egyik leggyakrabban

Részletesebben

Társadalmi-gazdasági szempontok Az ipari termelési folyamatok kedvezőbbé tétele és az ipari együttműködési láncok sűrűsége pozitív társadalmi és gazdasági eredmények létrejöttéhez is hozzájárul. A társadalmi

Részletesebben

3. FELADATSOR BEVEZETŐ BESZÉLGETÉS Task 1. (Társalgás) 7. FREE TIME ACTIVITIES,

3. FELADATSOR BEVEZETŐ BESZÉLGETÉS Task 1. (Társalgás) 7. FREE TIME ACTIVITIES, 1. FELADATSOR Family reliationship Common illnesses, flu 2. FELADATSOR Role of technology 3. FELADATSOR Theatre 9. SCIENCE AND COMPUTER TECHNOLOGY INTERNET 4. FELADATSOR 8. TRAVEL AND TOURISM Our home

Részletesebben

9. Táppénz Sick-pay TÁPPÉNZ SICK-PAY 159

9. Táppénz Sick-pay TÁPPÉNZ SICK-PAY 159 9. Táppénz Sick-pay 9.1. Kifizetőhelyi betegszabadsági adatok... 160 Sick-leave data on payment offices 9.2. Összefoglaló táppénzes adatok... 160 Aggregate sick-pay data 9.3. Táppénzes adatok a foglalkoztatás

Részletesebben

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. A feladatsor három részből áll VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Keszthely város idősügyi helyzetének bemutatása. Nagy Bálint alpolgármester Idősügyi Tanács elnöke Keszthely, november 21.

Keszthely város idősügyi helyzetének bemutatása. Nagy Bálint alpolgármester Idősügyi Tanács elnöke Keszthely, november 21. Keszthely város idősügyi helyzetének bemutatása Nagy Bálint alpolgármester Idősügyi Tanács elnöke Keszthely, 2017. november 21. Nemzetközi kitekintés Népességszerkezet és a népesség elöregedése 2015. január

Részletesebben

A Kaszap István Alapítvány Közhasznúsági Jelentése a 2009-es esztendőről

A Kaszap István Alapítvány Közhasznúsági Jelentése a 2009-es esztendőről Számviteli beszámoló A Kaszap István Alapítvány Közhasznúsági Jelentése a 2009-es esztendőről Kaszap István Alapítvány Költségvetési támogatás felhasználása Tárgyévben Alapítványunk nem részesült költségvetési

Részletesebben

ALAPÍTVA ADÓSZÁM: BANKSZÁMLASZÁM:

ALAPÍTVA ADÓSZÁM: BANKSZÁMLASZÁM: SEGÍTÜNK! WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 ALAPÍTVA 1999 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA 36. ISBN: 978-963-88259-1-9 AZ EGYÜTT A DAGANATOS

Részletesebben

Ábrák jegyzéke List of figures

Ábrák jegyzéke List of figures Ábrák jegyzéke List of figures 1. A gyermeknépesség eltartottsági rátája, 2011. január 1-jén... IX Child dependency ratio, 1 January 2011 2. Az idős népesség eltartottsági rátája, 2011. január 1-jén...

Részletesebben

Szemem Fénye Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Hospice 2011.04.04.

Szemem Fénye Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Hospice 2011.04.04. Szemem Fénye Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Hospice Szolgálat 2011.04.04. Kezdetek A Szemem Fénye Alapítvány 2002-ben alakult Személyes indíttatásból: a leukémiás megbetegedésben elhunyt Nail emlékére

Részletesebben

ENELFA PROJEKT. (Entrepreneurship by E-Learning For Adults) Dr. PUCSEK JÓZSEF BGF Tanszékvezető-helyettes

ENELFA PROJEKT. (Entrepreneurship by E-Learning For Adults) Dr. PUCSEK JÓZSEF BGF Tanszékvezető-helyettes ENELFA PROJEKT (Entrepreneurship by E-Learning For Adults) Dr. PUCSEK JÓZSEF BGF Tanszékvezető-helyettes Együtt a vállalkozásokkal, együtt a vállalkozásokért ELŐZMÉNYEK Igények felismerése más képzések

Részletesebben

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet a Helyi Érték - Közép-Dunántúli Civil Szolgáltató Hírlevél felkérésére kutatást végzett Közép-Dunántúl három

Részletesebben

- Bevándoroltak részére kiadott személyazonosító igazolvány

- Bevándoroltak részére kiadott személyazonosító igazolvány HUNGARY - Bevándoroltak részére kiadott személyazonosító igazolvány (Blue booklet form or card format issued for permanent residents - from 1 January 2000 a new card format has been introduced and issued)

Részletesebben

Tárgy: Tájékoztató a Közösségi Misszió évi munkájáról. Bodorló Borbála intézményvezető

Tárgy: Tájékoztató a Közösségi Misszió évi munkájáról. Bodorló Borbála intézményvezető Előterjesztés Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottsága 2018. március 27-i ülésére Sorszám: Tárgy: Tájékoztató a Közösségi Misszió 1 2017.

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Zala Megyei Kórházban 2013/14.

Közösségi szolgálat a Zala Megyei Kórházban 2013/14. Közösségi szolgálat a Zala Megyei Kórházban 2013/14. Dr. Csidei Irén főigazgató Magyar Kórházszövetség XXVI. Kongresszus Siófok, 2014. április 2-4. Együttműködési szerződés Zala Megyei Kórház Deák Ferenc

Részletesebben

SEGÍTÜNK! Alapitvany-Fuzet_2016_01.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2016_01.indd :54: :54:24

SEGÍTÜNK! Alapitvany-Fuzet_2016_01.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2016_01.indd :54: :54:24 SEGÍTÜNK! Alapitvany-Fuzet_2016_01.indd 1 2016.01.20. 15:54:24 WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA 36.

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

ELECTROLUX DESIGN LAB 2013

ELECTROLUX DESIGN LAB 2013 ELECTROLUX DESIGN LAB 2013 Az Electrolux Design Lab egy nemzetközi formatervező verseny, amelyre friss diplomások és hallgatók nevezhetnek a jövő háztartásainak tervezett innovatív koncepcióikkal. 2013-ban

Részletesebben

Copies of this questionnaire and authorized translations can be obtained after signing a user s agreement.

Copies of this questionnaire and authorized translations can be obtained after signing a user s agreement. International Osteoporosis Foundation QUALITY OF LIFE QUESTIONNAIRE Qualeffo-41 (10 December1997) International Osteoporosis Foundation Copies of this questionnaire and authorized translations can be obtained

Részletesebben

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL Tartalom Az intézmény tevékenysége Szakmai egység, személyi

Részletesebben

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés A tesztalany sorszáma (áldozatvállalási készség) 1 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 0 2 2 2 1 2 2 1 3 1 2 3 2 4 1 3 3 1 1 2 2 3 2 3 0 2 1 3 2 2 5 2 3 2 1 1 1 3

Részletesebben

III. Bajai Gabona Partnerség. III. Baja Grain Partnership

III. Bajai Gabona Partnerség. III. Baja Grain Partnership III. Bajai Gabona Partnerség Előadó:Nagy László, a Bajai OKK Kft. ügyvezetője 2011. Június 16. III. Baja Grain Partnership Presenter: László Nagy, managing director of Baja Public Port Ltd. 16th June,

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

ENROLLMENT FORM / BEIRATKOZÁSI ADATLAP

ENROLLMENT FORM / BEIRATKOZÁSI ADATLAP ENROLLMENT FORM / BEIRATKOZÁSI ADATLAP CHILD S DATA / GYERMEK ADATAI PLEASE FILL IN THIS INFORMATION WITH DATA BASED ON OFFICIAL DOCUMENTS / KÉRJÜK, TÖLTSE KI A HIVATALOS DOKUMENTUMOKBAN SZEREPLŐ ADATOK

Részletesebben

IT KOCKÁZATOK, ELEMZÉSÜK, KEZELÉSÜK

IT KOCKÁZATOK, ELEMZÉSÜK, KEZELÉSÜK Póserné Oláh Valéria Budapesti Műszaki Főiskola NIK, poserne.valeria@nik.bmf.hu IT KOCKÁZATOK, ELEMZÉSÜK, KEZELÉSÜK Absztrakt Napjainkban már a legtöbb szervezet működése elképzelhetetlen informatikai

Részletesebben

Szabó Gábor tantárgyprogramjai

Szabó Gábor tantárgyprogramjai Szabó Gábor tantárgyprogramjai Angol középfokú nyelvvizsgára felkészítő I. Az oktatásért felelős: Idegen Nyelvi Oktatási Központ Oktató: Szabó Gábor Tibor Óraszám: heti 4 óra (2 óra szóbeli, 2 óra írásbeli)

Részletesebben

Kacskovics Imre ELTE/ImmunoGenes. A technológiatranszfer. kutató szemszögéből (Startup spin-off)

Kacskovics Imre ELTE/ImmunoGenes. A technológiatranszfer. kutató szemszögéből (Startup spin-off) Kacskovics Imre ELTE/ImmunoGenes A technológiatranszfer szolgáltatások haszna a kutató szemszögéből (Startup spin-off) 2010. november 17. A sikeres startup kulcsa amegfelelő emberek kiválasztása olyan

Részletesebben

Az idén 25 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 22. alkalommal hirdeti meg képzési programjait KLÖE TRÉNINGEK 2017.

Az idén 25 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 22. alkalommal hirdeti meg képzési programjait KLÖE TRÉNINGEK 2017. Az idén 25 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 22. alkalommal hirdeti meg képzési programjait KLÖE TRÉNINGEK 2017. 60 ÓRÁS LELKIGONDOZÓ TRÉNING (KLT-A/31.) Olyanoknak, akik szeretnének ismereteket,

Részletesebben

I. Mielóma Információs Nap

I. Mielóma Információs Nap betegszervezetek moha alapítvány mielóma információs program (MIP) - 94- Háttér A mielóma multiplex a plazmasejtekből kiinduló rosszindulatú megbetegedés. A kevéssé ismert hematológiai betegségek közé

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

Márkaépítés a YouTube-on

Márkaépítés a YouTube-on Márkaépítés a YouTube-on Tv+ Adj hozzá YouTube-ot, Google Ground, 2016 Március 7. Bíró Pál, Google - YouTube 9,000,000 INTERNETTEL BÍRÓ ESZKÖZÖK VOLUMENE GLOBÁLISAN WEARABLES OKOS TV 8,000,000 7,000,000

Részletesebben

WP2: Deliverable 2.1

WP2: Deliverable 2.1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP2: Deliverable 2.1 European benchmark study on mutual recognition Q-BICON PROJECT INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD

Részletesebben

Szent László TISZK (SZLTISZK) Kocsis Ibolya

Szent László TISZK (SZLTISZK) Kocsis Ibolya Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) Szent László TISZK (SZLTISZK) Kocsis Ibolya deputy general director Leonardo Partnerships S.O.S. project coordinator Leonardo

Részletesebben

Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között.

Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között. Melegedőnk a Fóti úti épületünk földszintjén működik munkanapokon 9-15 óra között. Az intézmény vezetője Surányi Ákos, a szociális munkások a 233-11-91 számon hívhatók. Szakmai program (2008. november)

Részletesebben

5. Otthoni Gondozási Csomag

5. Otthoni Gondozási Csomag 5. Otthoni Gondozási Csomag Az Otthoni Gondozási Csomag (Home CarePackage) segíthet Önnek, ha szeretne otthonában maradni, azonban idősödik, így szüksége van némi segítségre olyan dolgokban, mint takarítás,

Részletesebben

A lábdeformitások mûtéti kezelése a neurológiai károsodást szenvedett betegek mozgásszervi rehabilitációja során DR. DÉNES ZOLTÁN

A lábdeformitások mûtéti kezelése a neurológiai károsodást szenvedett betegek mozgásszervi rehabilitációja során DR. DÉNES ZOLTÁN Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet közleménye A lábdeformitások mûtéti kezelése a neurológiai károsodást szenvedett betegek mozgásszervi rehabilitációja során DR. DÉNES ZOLTÁN Érkezett: 1997. május

Részletesebben

FRAMBU központ, mint jó gyakorlat és megvalósításának hazai lehetősége

FRAMBU központ, mint jó gyakorlat és megvalósításának hazai lehetősége FRAMBU központ, mint jó gyakorlat és megvalósításának hazai lehetősége BONCZ BEÁTA RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE WWW.RIROSZ.HU, BONCZBEA@RIROSZ.HU Kihívások a Ritka

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012.

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. Tatabányai Otthon Segítünk Alapítvány 2800 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. Tatabánya, 2013. március 01. Tartalom: 1. A szervezet alapadatai 2. Egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített

Részletesebben

3 Nagyatád, 4 Salgótarján, 5 Eger, 6 Budapest)

3 Nagyatád, 4 Salgótarján, 5 Eger, 6 Budapest) A betegek visszajelzései, mint a minőségbiztosítás indikátorai Prof. Simon Tamás 1, Gellénné Rezsnyák Erika 2, dr. Kiss Istvánné 3, Kreicsi Mária 4, Bak Imre 5, Szentmiklósi Judit 6 ( 1 Magyar Rákellenes

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest 2011. július 13.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest 2011. július 13. SAJTÓKÖZLEMÉNY Budapest 2011. július 13. A MinDig TV a legdinamikusabban bıvülı televíziós szolgáltatás Magyarországon 2011 elsı öt hónapjában - A MinDig TV Extra a vezeték nélküli digitális televíziós

Részletesebben

HOZZÁJÁRULÁS A HELYI CIVIL TÁRSADALOM ERŐSÖDÉSÉHEZ A KÖZÖSSÉGI ÖNKÉNTESSÉG KULTÚRÁJÁNAK MEGALAPOZÁSÁN KERESZTÜL

HOZZÁJÁRULÁS A HELYI CIVIL TÁRSADALOM ERŐSÖDÉSÉHEZ A KÖZÖSSÉGI ÖNKÉNTESSÉG KULTÚRÁJÁNAK MEGALAPOZÁSÁN KERESZTÜL HOZZÁJÁRULÁS A HELYI CIVIL TÁRSADALOM ERŐSÖDÉSÉHEZ A KÖZÖSSÉGI ÖNKÉNTESSÉG KULTÚRÁJÁNAK MEGALAPOZÁSÁN KERESZTÜL Juhász Judit Málovics György Bajmócy Zoltán AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE A téma háttere Service

Részletesebben

Fulbright Bizottság Budapest

Fulbright Bizottság Budapest Fulbright Bizottság Budapest Budapest Tel.: 462-8040 Fax: 252-0266 Baross u. 62. info@fulbright.hu H-1082 www.fulbright.hu Híd emberek és kultúrák között: A Fulbright Program Magyarországon Dr. Brückner

Részletesebben

Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 2. oldal 1. melléklet a 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelethez 1. Az

Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 2. oldal 1. melléklet a 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelethez 1. Az Magyar joganyagok - 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet - a személyes gondoskodást n 1. oldal 40/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól

Részletesebben

6. Szociális támogatások Social benefits

6. Szociális támogatások Social benefits 6. Szociális támogatások Social benefits 6.1. Önkormányzatok által nyújtott főbb rendszeres támogatások... 77 Main regular benefits granted by local governments 6.2. Önkormányzatok által nyújtott főbb

Részletesebben

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP-1.3.5-16 Alapvető célok: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2013. január

A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2013. január A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2013. január A támogatott munkaerıigények domináltak januárban Az év elsı hónapjában több mint három ezer

Részletesebben

***I JELENTÉSTERVEZET

***I JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Jogi Bizottság 9.10.2014 2014/0166(COD) ***I JELENTÉSTERVEZET on the proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on common rules for imports (codified

Részletesebben

Nonbusiness marketing koncepciók, az önkéntesség helye a nonbusiness marketingben

Nonbusiness marketing koncepciók, az önkéntesség helye a nonbusiness marketingben Nonbusiness marketing koncepciók, az önkéntesség helye a nonbusiness marketingben Nonbusiness Workshop Győr, 2016. március 21. Hetesi Erzsébet Csovcsics Andrea Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi

Részletesebben

Én a Rowans Hospice-nél dolgoztam Frattonban, Portsmouth-on belül A cég segítséget nyújt az embereknek megbirkózni az életveszélyes betegségekkel,

Én a Rowans Hospice-nél dolgoztam Frattonban, Portsmouth-on belül A cég segítséget nyújt az embereknek megbirkózni az életveszélyes betegségekkel, Rowans Hospice Én a Rowans Hospice-nél dolgoztam Frattonban, Portsmouth-on belül A cég segítséget nyújt az embereknek megbirkózni az életveszélyes betegségekkel, halállal és gyászolással A hospice minden

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

(NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV

(NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kommunikációs rendszerek programozása (NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV (5. mérés) SIP telefonközpont készítése Trixbox-szal 1 Mérés helye: Széchenyi István Egyetem, L-1/7 laboratórium, 9026 Győr, Egyetem

Részletesebben

EGYÜTTES ERŐVEL. Munkaerő-piaci reintegráció a hajléktalanellátásban. EQUAL projekt (2005. 07. 01 2007. 12. 31.)

EGYÜTTES ERŐVEL. Munkaerő-piaci reintegráció a hajléktalanellátásban. EQUAL projekt (2005. 07. 01 2007. 12. 31.) The EQUAL Programme is funded by the European Social Fund and the Hungarian Government. Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza. EGYÜTTES ERŐVEL Menhely Alapítvány

Részletesebben

!!5'. számú előterjesztés

!!5'. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere!!5'. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Havasi Gyopár Szociális, Egészségügyi, Kulturális, Segítő Közhasznú

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Együtt a vörösiszap károsultakért. A segítségnyújtás első éve

Együtt a vörösiszap károsultakért. A segítségnyújtás első éve Együtt a vörösiszap károsultakért A segítségnyújtás első éve Támogatók 2 Támogatók Az Ökumenikus Segélyszervezet köszönetet szeretne mondani minden magánadományozónak, vállalatnak, gyülekezetnek és önkéntesnek,

Részletesebben

Pótalkatrész Katalógus Kuplungmatika

Pótalkatrész Katalógus Kuplungmatika Spare Part Catalog Clutch-matic System We ll Clutch for you! Pótalkatrész Katalógus Kuplungmatika General Notes / Általános Információk Spare Part catalog is available only in English and Hungarian Language.

Részletesebben

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok Ref # 1 Kapacitásépítő támogatási program az 5 950 000 USD 212 088 USD fő / önkormányzat ok Az 5.000 USD támogatással indított Kapacitásépítő támogatási program célja a demokrácia és civil társadalom eszményeinek

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás angol magyar Dear Mr. President, Tisztelt Elnök Úr! Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Dear Sir, Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen név Dear Madam,

Részletesebben

Interjú kezdete: hónap: nap: óra perc. Interjú vége: óra perc

Interjú kezdete: hónap: nap: óra perc. Interjú vége: óra perc A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március Gondozás 2013 P2 Intézmény sorszáma: Intézmény neve: Kérdező neve:.. Kérdező száma: Instruktor neve:.. Instruktor száma: Interjú kezdete:

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás magyar angol Tisztelt Elnök Úr! Dear Mr. President, Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Tisztelt Uram! Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen név Tisztelt

Részletesebben

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Pongrácz Balázs GYMSKIK Minőségirányítási vezető Cél Régiónk vállalkozásainál, szervezeteinél minőség- és kiválósági fejlesztési kérdések sora vár megoldásra.

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet Közösségi szolgálat Szt.Benedek Iskolaközpont KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT Mi számít közösségi szolgálatnak? - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet - Ha ez a tevékenység

Részletesebben

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai

Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Alkohol-megelőzés a munkahelyi politikákban OAC-projektek tapasztalatai Kerek Judit EMEGY Alcím mintájának szerkesztése www.emegy.hu Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület Célunk: Elősegíteni, hogy a dolgozók

Részletesebben

Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI. (A részfeladat tanulmányozására a vizsgázónak fél perc áll a rendelkezésére.

Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI. (A részfeladat tanulmányozására a vizsgázónak fél perc áll a rendelkezésére. Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy vita feladatban vesz részt a

Részletesebben

Európai szakszervezet fordul a miniszterelnökhöz

Európai szakszervezet fordul a miniszterelnökhöz Magyarországon sérülnek a szakszervezeti jogok - állítja az UFE http://nol.hu/belfold/magyarorszagon_serulnek_a_szakszervezeti_jogok_-_allitja_az_ufe (UFE) a magyarországi szakszervezeti jogok sérülése

Részletesebben

Higgy abban, hogy. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy. Higgy magadban. Higgy abban, hogy azegészség a legdrágábbértéked. Egészségbiztosítás MedHelp II. Higgy magadban. Higgy abban, hogy stressz nélkül gyorsabb a GYÓGYULÁS Az egészség a legfontosabb értékünk és egyben felelősségünk

Részletesebben

KELTETŐ PROGRAM 2018 Társadalmi vállalkozás - Ötlet generálás - Ötlet tesztelés

KELTETŐ PROGRAM 2018 Társadalmi vállalkozás - Ötlet generálás - Ötlet tesztelés KELTETŐ PROGRAM 2018 Társadalmi vállalkozás - Ötlet generálás - Ötlet tesztelés Pályázati felhívás Hátrányos helyzetű, szegénységben/mélyszegénységben élő közösségekkel foglalkozik? Szívesen indítana társadalmi

Részletesebben