F Ű - S Z E R. Fiatalos Szórakoztató Ismeretátadó Hasznos Életszerű És... ú j s á g f i a t a l o k n a k / 1 F e b r u á r. 8.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "F Ű - S Z E R. Fiatalos Szórakoztató Ismeretátadó Hasznos Életszerű És... ú j s á g f i a t a l o k n a k. 2 010 / 1 F e b r u á r. 8."

Átírás

1 F Ű - S Z E R ú j s á g f i a t a l o k n a k Fiatalos Szórakoztató Ismeretátadó Hasznos Életszerű És... Tiszta / 1 F e b r u á r. 8.

2 S z e r k e s z t ő i l e v é l! Kedves Olvasóink! Első alkalommal jelenik meg ez az újság, melyet most a kezedben tartasz. Az újságot az ADELANTE ALAPÍTVÁNY munkatársai szerkesztik, amelyet kéthavonta olvashatsz. Az információs kiadványt a kollégium portáján és a koli közösségi szinterein lehet majd megtalálni, valamint az ADELANTE ALPAÍTVÁNY honlapján ( online olvashatod, letöltheted. A kiadvány tartalma fiatalos, szórakoztató, ismeretátadó, hasznos és életszerű. Célunk nem az elrettentés, hanem a hasznos objektív információk és ismeretek átadása. Úgyis mindenki eldönti magában, hogy pontosan mire is jó, és milyen célt szolgál. Olvassátok, forgassátok szeretettel! FELHÍVÁS!!!!!! Légy te is szerkesztő! Szerkeszd te is az újságot! Az alábbi e mail címre (info@adelante.hu) elküldheted történeted, képeid a tiszta bulikról, melyek bekerülnek az újságba. Várjuk azokat az érdekességeket, eseményeket is amelyek nem veled történtek meg, de hallottál róla, tanultál belőle, vagy csak egyszerűen tetszett! Üdv.: a Szerkesztők

3 FŰ-SZER T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. S Z Á M Szerkesztői levél, felhívás: 2.oldal Tartalomjegyzék:3.oldal Jó tudni :3. oldal Történet talpra állt.:4.oldal Aktualitások, hírek :5. oldal Linkajánló:5. oldal Játék:6.oldal Az alkoholról :7.oldal Programajánló kolisoknak:7. oldal Vicc rovat, idézet:8.oldal Jó tudni... A szerecsendió:ősidők óta használják fűszernek, és gyógyszernek Európában és Ázsiában A középkorban felfigyeltek mellékhatásaira, központi idegrendszeri tüneteket (izgatottságot), szívdobogást, a testhőmérséklet süllyedését okozták nagyobb adagok. 3.

4 Egy személyes történet... Hello mindenki! Sokat gondolkoztam hogyan is írjak, de rá kellett döbbennem a téma adott. A minap villant az agyamba, leállásom utáni gyötrelmek közepette kapaszkodóul szolgáló mondatom, miszerint én egy kis ember vagyok nagy tervekkel. Igen ám, de a nagy tervekhez idő kellene, és ez az, amit a legelsőnek meg kellett tanulnom. Főleg magammal szemben. Mert addig, míg lángszóróval égettem életem gyertyáját nem igazán volt időm magamra. Többnyire azzal foglalkoztam, hogy minél többet bulizzak, s megfeleljek a társaságom elvárásainak. Ami jegyzem, még eleinte fel sem tűnt, de ezért őket nem hibáztathatom. Jó helyen voltak jó időben. Szóval, én már egy percig sem bánkódom azért, amit gyengeségemből kifolyólag okoztam magamnak. Nélkülük lehet, hogy túl sem éltem volna. Szóval még hálás is vagyok. Meg amúgy is, ami nem öl meg az erősít. Jó persze, mostanában már nem nagyon járunk össze, meg van, akivel meg is szakadt a kapcsolat. De ugyanakkor kapok pozitív kritikákat némelyiküktől, hogy milyen f. gyerek vagyok, hogy eljutottam erre a szintre. Nekik csak egy jó buli volt meginni néhány sört, s pár felest, meg elszívni egy pár sunglit, vagy felszívni egy kis gyorsat, csak hogy jobban érezhessék magukat. De nekem magam elől is menekülnöm kellett, aminek a végén meg is fizetem az árát uzsorakamattal együtt. Persze mindenki menekül. Most már így józan tiszta fejjel látva, hallva a bulikon, amikre elmegyek nagy néha, akkor mindig megfájdul a szívem, hogy honnan jövök, s miből sikerült elmenekülnöm. Igen menekülnöm kellett, a lehetőség elöl, hogy visszaessek a régi kerékvágásba, ami nem igazán volt kifizetődő, egészséges pedig a legkevésbé. Most többnyire a mentális egészégre gondolok, mert anélkül nem igazán működik.. Üdv:... Folytatás a következő hónapban. 4.

5 A k t u a l i t á s o k, h í r e k Egyre jobban terjed a szórakozóhelyeken a GHB Januárjában egy lány került kórházba Nyíregyházán bódult állapotban. Vélhetően GHB t kevertek az italába, ami a rosszullétét okozta. A GHB alkohollal vagy más depresszánsokkal (nyugtatók, altatók, szorongásoldók) keverve különösen veszélyes lehet. Mi is az a GHB? A GHB (gamma-hidroxi-butirát) egy szagtalan folyadék, enyhén sós ízzel, amit általában kisüvegcsékben árulnak. Megtalálható por és kapszula formájában is. (Folyékony ecstasynak is szokták nevezni)a nyugtatók közé sorolják, mivel eredetileg altatónak fejlesztették ki. A GHB-t mint nemi vágyat serkentő szert árulják. Az MDMA-t tartalmazó Ecstasy tabletták helyett mindenféle eddig alig ismert szintetikus szer jelent meg a piacon (forrás: hírek) MDMA:Az MDMA (3,4-metiléndioxi-N-metamfetamin, más néven ecstasy) egy szintetikus drog, melyet 1912-ben szintetizált a Merck gyógyszervállalat. Leggyakrabban kis tablettákban kapható. Az ecstasy -ként árusított tabletták kb. 40% -a tartalmaz kizárólag MDMA-t. MDMA tünetei lehetnek: lelki tünetek: nyugtalanságérzet, eufória, beszédesség, másokkal való könnyebb kapcsolatteremtés, megnövekedett önbizalom, pánikroham, szorongás. Testi tünetek: álmatlanság, vérnyomás emelkedés, étvágytalanság, folyadékveszteség,pupillatágulás. Túladagolás: keringési zavarok, kezelhetetlenül magas vérnyomás, légzési nehézség, kóma, halál január.22.: Nyolc kiló marihuánát foglaltak le Polgáron, egy parkolóban a rendőrök. Marihuána: A cannabis a legrégebben használt drogok közé tartozik és jelenleg mintegy 500 millióan használják, általában cigaretta formájában világszerte. Cannabis Sativa ( termesztett kender ) fő pszichoaktív hatóanyaga a THC. A kábítószerként használt kannabisznak két fő használati formáját ismerjük: a szárított kannabisz a marihuána, míg a kannabisz gyanta a hasis. Hatásai:marihuána-tartalmú cigaretta elszívása után gyakori a fokozott éhségérzet, amely kiszáradt szájjal és torokkal jár együtt. További hírek, aktualitások a következő számban! Addig is nézelődhetsz a következő honlapokon: Linkajánló: drogriporter.hu/hirek; adelante.hu; v=q4f_unmnona&feature=player_embed ded; ndi-szip.hu, ndi-int.hu 5.

6 J á t é k M i t t u d s z a z a l k o h o l r ó l? J e l ö l d a h e l y e s v á l a s z t x - e l. Melyek azok az emberi szervek, amelyekben visszafordíthatatlan károsodást okozhat a folyamatos mértéktelen alkoholfogyasztás?(több válasz is lehetséges) agy tüdő szív vese máj érzékszervek Mennyi az egy főre eső évi alkoholfogyasztás Magyarországon? 1 liter 13 liter Gyógyítható-e az alkoholizmus, mint szenvedélybetegség? igen nem nem, de az absztinencia fenntartása lehetséges Hány alkoholbeteg van jelenleg Magyarországon? fő fő fő A következők közül, melyik számít elvonási tünetnek? (több válasz is lehetséges) felfokozott jókedv agresszivitás kézremegés jó koncentráló képesség izzadás depresszió Hány ember hal meg évente Magyarországon alkoholizmus miatt? fő fő fő Tudod-e hová fordulhatsz az alkohollal kapcsolatos problémáiddal? kortárssegítőkhöz ifjúságvédelmi szakemberhez, iskolapszichológushoz, drogügyi koordinátorhoz, iskolai szociális munkáshoz alkoholbeteg szülőhöz drogambulnacia lelkisegély-vonal addiktológiai gondozó ADELANTE ALAPÍTVÁNY A h e l y e s v á l a s z o k a t l á s d a k ö v e t k e z ő s z á m b a n! 6.

7 F Ű - S Z E R Ú j s á g f i a t a l o k n a k A z a l k o h o l r ó l... Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az alkohol Magyarországon legális drog. A számadatok is ezt igazolják. Az egy főre eső évi fogyasztás mennyisége 13 liter tiszta alkohol, amiben nincsenek benne a házi készítésű szeszek. Jelenleg Magyarországon fő a becsült problémás alkoholfogyasztók száma. Gondoljunk arra, hogy ezeknél a számoknál, az érintettek száma többre tehető, mert van pl. akinek családja van! A számok világában maradva évente Magyarországon kb fő hal meg alkoholbetegség következményei miatt. (Hát így egy kicsit már a totó kitöltésében is segítettem. :-)) Felvetődik a kérdés, hogy hogyan definiáljuk az alkoholbeteget? Nos, a következőképpen fogalmazható meg: Alkoholbetegnek tekintjük azokat az egészségügyi és szociális ellátásra szoruló rendszeres italfogyasztókat, akik italfogyasztásuk következtében személyiségi, magatartási, társadalmi, életviteli formában súlyosan sérültek, az alkohollal pszichés függőségbe kerültek és/vagy szomatikusan (fizikailag) is károsodottak. Az etil-alkohol, egy természetben előforduló, az ember számára pszichoaktív anyag (drog). Szerepe és népegészségügyi jelentősége Magyarországon rendkívül nagy. Sok és sokféle problémát tud okozni, melyben keverednek a pszichológiai, pszichiátriai, szomatikus (fizikai), kulturális, sőt gazdasági nézőpontok is. Érintett szervek: Az alkohol károsít majdnem minden szervet az agyat, a szívet, a vesét és a májat. Szeretnétek az alkoholizmusról többet megtudni: kérdezzetek bátran MSN-en: FU-SZER@gmail.com Üdv: szerkesztőség Programajánló Kollégistáknak :Zrínyi Koli (belső koli): PLACC! és Filmklub 19:00-21:00 Film címe:te erős leszel a végén? :Arany J. TKP. Kollégium (Külső koli) PLACC! és Filmklub 19:00-21:00 Film címe:te erős leszel a végén? : Zríyni Koli (belső koli) PLACC! és Filmklub! A film címe:undorgrund 19:00-21: : Arany J. TKP. Kollégium (Külső koli): Filmklub! A film címe:undorgrund 19:00-21:00 7.

8 F Ű - S Z E R Ú j s á g f i a t a l o k n a k Szerkesztők: Mráz Sándor Zoltán,,Hatházi Anita, Pásztor Gyöngyi, Czecze János Vicc rovat Miért ópium függő a TV szerelő? - mert akkor hívják, ha mákos a kép MI a hasonlóság az MDMA és egy óra múlva a 4+2 között? mindkettő hat :-) Idézet: Mindig legyen időd nevetni, mert ez a lélek legszebb zenéje! (Ír bölcsesség) A rendőr észreveszi, hogy egy ember fekszik a földön. odamegy hozzá: Kokain? -Nem Koksz? -Nem Speed? -Nem Lsd? -Igen, elestem, még a fejem is bevertem. ÜZENŐ FAL!!!! Küldj üzenetet párodnak (vagy kiszemeltnek), barátodnak, osztálytársadnak, kolis haverodnak, mely megjelenik az újságban az üzenő fal rovatban! (Üzenő fal rovat a következő számban) Így olvashatod saját üzeneteidet, vagy a mások által küldött üzeneteket neked! Légy Te az első aki elküldi üzenetét az alábbi címre:info@adelante.hu AZ újságot teljes terjedelmében az ADELANTE ALAPÍTVÁNY adja ki, szerkeszti és nyomtatja! Elérhetőség: ADELANTE ALAPÍTVÁNY Iroda: Nyíregyháza, Szabadság tér 12/A 1. em.3. Tel.: 06-30/ : info@adelante.hu Web: Msn: FU-SZER@gmail.com Következő megjelenés időpontja: 2010 április 12.

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

F Ű - S Z E R. Fiatalos Szórakoztató Ismeretátadó Hasznos Életszerű És... ú j s á g f i a t a l o k n a k. 2 010 / 2 Á p r i l i s 1 2.

F Ű - S Z E R. Fiatalos Szórakoztató Ismeretátadó Hasznos Életszerű És... ú j s á g f i a t a l o k n a k. 2 010 / 2 Á p r i l i s 1 2. F Ű - S Z E R ú j s á g f i a t a l o k n a k Fiatalos Szórakoztató Ismeretátadó Hasznos Életszerű És... Tiszta 2 010 / 2 Á p r i l i s 1 2. S z e r k e s z t ő i l e v é l! Sziasztok! Sikeresen megjelent

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

Kérdőív MIELŐTT ELKEZDENÉD, KÉRJÜK, OLVASD EL!

Kérdőív MIELŐTT ELKEZDENÉD, KÉRJÜK, OLVASD EL! Kérdőív MIELŐTT ELKEZDENÉD, KÉRJÜK, OLVASD EL! Ennek a kérdőívnek a kitöltésével a program majdani értékeléséhez nyújtasz segítséget. A kérdőív névtelen, azaz nem tartalmazza a nevedet és semmi egyéb olyan

Részletesebben

DROGFOGYASZTÁS. a., Legitim (legális) és illegitim (illegális), jogi kategóriák b., Könnyű és nehéz, szociokulturális normák

DROGFOGYASZTÁS. a., Legitim (legális) és illegitim (illegális), jogi kategóriák b., Könnyű és nehéz, szociokulturális normák 1. DROG DEFINÍCIÓJA DROGFOGYASZTÁS DROG = minden vegyi anyag, ami az élő anyagokat befolyásolja PSZICHOAKTÍV DROG = a mentális működésekre ható szerek, amelyek megváltoztatják a gondolkodást, az érzékelést,

Részletesebben

ISKOLAI KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ

ISKOLAI KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ ISKOLAI KÁBÍTÓSZER PREVENCIÓ Kábítószerek néhány szó a valóságról - Különböző drogok, különböző módon hatnak? - Miért fogyasztanak drogot az emberek? - Mit jelentenek a tablettákon a képek? - Minden drog

Részletesebben

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina 1. Mi a szenvedélybetegség? Ki a szenvedélybeteg? - fogalom meghatározás Szenvedélybetegségnek nevezzük

Részletesebben

Európai Iskolavizsgálat 1999. Kérdőív. Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Viselkedéskutató Központ

Európai Iskolavizsgálat 1999. Kérdőív. Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Viselkedéskutató Központ Európai Iskolavizsgálat 1999 Kérdőív Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Viselkedéskutató Központ Mielőtt elkezdenéd, kérjük, olvasd el! Ennek a kérdőívnek a kitöltésével egy az Európa Tanács által

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

Kábítószerek Kábítószer:

Kábítószerek Kábítószer: Kábítószerek Kábítószer: a központi idegrendszert megzavaró vagy lassító hatású anyag, amely bódulatot, mámort, tudatállapot-változást idéz elő. A drog szó eredeti jelentése: szárított növényi rész. Gyógyászati

Részletesebben

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholfogyasztásról Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholhoz való lehetséges viszonyulások absztinensek, akik nem fogyasztanak alkoholos italokat; szociális ivók, akik főleg társaságban

Részletesebben

EGYÜTT A DROG ELLEN. ZSEBKÖNYV SZÜLÕK, PEDAGÓGUSIK RÉSZÉRE

EGYÜTT A DROG ELLEN. ZSEBKÖNYV SZÜLÕK, PEDAGÓGUSIK RÉSZÉRE EGYÜTT A DROG ELLEN. ZSEBKÖNYV SZÜLÕK, PEDAGÓGUSIK RÉSZÉRE A KIADVÁNYT SZERKESZTETTE: Bozsikné Víg Mariann - pszichológus Pálnokné Pozsonyi Márta - pszichológus Szabó Sándor - rendõr alezredes Kiadta a

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT KÉRDŐÍV B ORSZÁGOS LAKOSSÁGI ADE VIZSGÁLAT 2001 BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT ELŐSZÖR NÉHÁNY KÉRDÉS AZ ALKOHOL- FOGYASZTÁSSAL KAPCSOLATBAN. KÉRJÜK,

Részletesebben

2014. október 18., Dr. Németh Zoltán

2014. október 18., Dr. Németh Zoltán 2014. október 18., Dr. Németh Zoltán Miről lesz szó? 1. Hogyan terjedt el a modernkori drogfogyasztás? Hol tartunk? Mik a legnépszerűbb drogok? 2. Mik az okai annak, hogy a fiatalok kipróbálják és használják

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek?

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek? Bevezető A kábítószer (drog) fogyasztása mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén mérhetetlenül káros. Divatból vagy új élmények szerzése miatt elfogyasztott első adag után nagyon könnyű a kábítószerhez

Részletesebben

Elekes Zsuzsanna. Egészségkárosító magatartások

Elekes Zsuzsanna. Egészségkárosító magatartások Elekes Zsuzsanna Egészségkárosító magatartások Ez a tantárgyi prezentációs anyag az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg, a TAMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-0043

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM V I S E L K E D É S K U T A T Ó K Ö Z P O N T KÉRDŐÍV B ORSZÁGOS LAKOSSÁGI ADE VIZSGÁLAT 2003 A kérdőívnek ez a része alkohollal és különböző egyéb

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: drogok

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: drogok A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Szenvedélybetegségek: drogok Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre nevelő

Részletesebben

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19.

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Háziorvosi konferencia Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Alkohol okozta mentalis zavarok Magyarországon 2013-ban 720-725 ezer fő érintett az alkoholproblémával. Népesség 4,6 %-a nagyivó 15% mértékletes

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.)

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) TÁMOP-3.1.4.B-13/ 1 2013-0001 Függőség kávé Szerhez kötődő Nem szerhez

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyagtartalmának fokozott monitorozása. 2009. I. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyagtartalmának fokozott monitorozása. 2009. I. hírlevél Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Monitoring hírlevél 9. július 24. Kritikus kábítószerek hatóanyagtartalmának fokozott monitorozása 9. I. hírlevél Tartalom 1 Köszöntı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja

Részletesebben

ÉLVEZETI SZEREK ALAPFOGALMAK

ÉLVEZETI SZEREK ALAPFOGALMAK ÉLVEZETI SZEREK ALAPFOGALMAK 2. héth 2009. február r 17. Szeghy Lajos Gyógyszer, drog vagy kábítószer? GYÓGYSZER: GYSZER: betegs GYÓGYSZER: betegséget get vagy nemkívánt egészségi gi állapotot megelőző

Részletesebben

Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban. Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK

Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban. Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK 1 SANANIM Drogszolgálat Cseh Köztársaság - 1990-ben alakult, napjainkban

Részletesebben

ZA5563. Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Hungary

ZA5563. Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Hungary ZA5563 Flash Eurobarometer 330 (Young People and Drugs) Country Questionnaire Hungary EUROBAROMETER 2011 Youth attitudes on drugs D1. A kérdezett neme [NE OLVASD FEL JELÖLD A MEGFELELŐT] Férfi... 1 Nő...

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve

Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért Pszichedelikumok a 21. századi kultúrában és gyógyításban 2011. március 12. Daath.hu A Magyar Pszichedelikus Közösség 9 éve Móró Levente MSc,

Részletesebben

EWS (Korai Jelzőrendszer) összefoglaló 2006-2007. Kezelés és Ártalomcsökkentés konferencia Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2007. október 19.

EWS (Korai Jelzőrendszer) összefoglaló 2006-2007. Kezelés és Ártalomcsökkentés konferencia Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2007. október 19. EWS (Korai Jelzőrendszer) összefoglaló 2006-2007 Kezelés és Ártalomcsökkentés konferencia Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2007. október 19. Early Warning System Európai Unió Tanácsának 2005/387/IB

Részletesebben

Kábítószeres bűnözés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

Kábítószeres bűnözés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Kábítószeres bűnözés Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A kábítószerek kapcsolata a bűnözéssel Visszaélés kábítószerrel (BTK 282-282/C) - fogyasztói magatartás - terjesztői magatartás Kábítószer megszerzése érdekében

Részletesebben

Drogok és hatásaik Interaktív kiállítás

Drogok és hatásaik Interaktív kiállítás Drogok és hatásaik Interaktív kiállítás Hajdúböszörményi Egészségfejlesztési Iroda 2016. február 22. 2016. március 4. Útmutató és edukációs tartalom a kiállításhoz pedagógusok számára Helyszín: Hajdúböszörmény,

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága, alkohol, drog prevenció

Az egészséges életmód fontossága, alkohol, drog prevenció Az egészséges életmód fontossága, alkohol, drog prevenció Egészség fogalma EGÉSZ+SÉG = Szellemi egészség+ Lelki egészség+ testi egészség egyensúlya Egészség: Teljes testi, lelki, szociális jólét állapota

Részletesebben

Dr. Nagy Gábor Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértıi Osztály

Dr. Nagy Gábor Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértıi Osztály Dr. Nagy Gábor Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértıi Osztály Az új j pszichoaktív v anyagok elterjedése a lefoglalások tükrt krében Drog Fókuszpont, F

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Tájékoztató a szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan Szentes városban elérhető szervezetekről, szolgáltatásokról

Tájékoztató a szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan Szentes városban elérhető szervezetekről, szolgáltatásokról Tájékoztató a szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan Szentes városban elérhető szervezetekről, Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia Kábítószerügyi Egyezető Fórum CSSK - Közösségi Tér 2013.04.30. KAB-KEF-12-8095

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 10. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT

DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 10. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 1. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT készítette: Elekes Zsuzsanna Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet készült:

Részletesebben

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve:

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve: A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március Gondozás 2013 SZ2 Intézmény sorszáma: Intézmény neve: Kérdező neve:.. Kérdező száma: Instruktor neve:.. Instruktor száma: Interjú kezdete:

Részletesebben

Dr. Bugyi István Kórház, Szentes Drogambulancia. Dizájner drogok. Dr. Szalayné Péter Ildikó

Dr. Bugyi István Kórház, Szentes Drogambulancia. Dizájner drogok. Dr. Szalayné Péter Ildikó Dr. Bugyi István Kórház, Szentes Drogambulancia Dizájner drogok Dr. Szalayné Péter Ildikó Dizájner drogok A dizájner drogok törvénykerülő drogok, olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő

Részletesebben

A mentálhigiénés szervezetek szerepe a kábítószer-probléma kezelésében

A mentálhigiénés szervezetek szerepe a kábítószer-probléma kezelésében A mentálhigiénés szervezetek szerepe a kábítószer-probléma kezelésében Dr. Felvinczi Katalin Ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium Mi is a mentálhigiéne? Nem csupán a pszichés

Részletesebben

2013-as Éves jelentés az. EMCDDA számára. Kábítószerügyi Tanács. Budapest, 2013. december 5. Horváth Gergely Csaba

2013-as Éves jelentés az. EMCDDA számára. Kábítószerügyi Tanács. Budapest, 2013. december 5. Horváth Gergely Csaba 2013-as Éves jelentés az EMCDDA számára Kábítószerügyi Tanács Budapest, 2013. december 5. Horváth Gergely Csaba Áttekintés Az új pszichoaktív szerek a kábítószerpiacon gyorsan változnak Jogszabályi változásoknak

Részletesebben

A Red Bull energiaital szörnyű titka - Legenda vagy valóság?

A Red Bull energiaital szörnyű titka - Legenda vagy valóság? 2015 március 27. Flag 0 Értékelés kiválasztása Átlag: 5 (1 szavazat) Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Ezt az italt országunk minden szupermarketjében árusítják. Mégpedig

Részletesebben

HATÁRTALANUL TANULMÁNY II. 2012. március 24. Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában kitöltött tesztek eredménye:

HATÁRTALANUL TANULMÁNY II. 2012. március 24. Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában kitöltött tesztek eredménye: HATÁRTALANUL TANULMÁNY II. 2012. március 24. Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközép Iskolában kitöltött tesztek eredménye: 1. Hány éves Ön? A tesztet kitöltő erdélyi diákok 47.96%-a 17-18 év közötti

Részletesebben

2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára

2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára 2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára KKB ülés, 2016. október 7. Nyírády Adrienn Nemzeti Drog Fókuszpont Megváltozott az Éves Jelentés 2014-ig: nagyon részletes, táblázatok + szöveges elemzések csak

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Magyar Tudomány 2004 4

Magyar Tudomány 2004 4 Magyar Tudomány Magyar Dante-kutatások Pszichiátria és dinamikus rajzvizsgálat A gímszarvastenyésztés A magyar nyelv helyzete Kárpátalján Fábry Zoltán Trianon-képe 2004 4 415 A Magyar Tudományos Akadémia

Részletesebben

Alkoholfogyasztás és fiatalok

Alkoholfogyasztás és fiatalok Elekes Zsuzsanna Alkoholfogyasztás és fiatalok ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Országos Addiktológiai Centrum konferenciája Budapest, 2009. december 3. Európában a 90-es években a fiatalok

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás.

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás. Tnetek Az alkohol legális drog. Gymölcsök, zöldségek vagy magvak erjesztésével készl. A legelterjedtebb és legveszélyesebb szenvedélykeltő anyag. Súlyos testi és lelki fggőséget okoz. Testi fggés: az alkohol

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Tárgyleírás A drog és az idegrendszer. A drogok hatásmechanizmusa. Addiktológiai alapfogalmak. A függőség kialakulását

Részletesebben

viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses

viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses Mit nevezünk szenvedélybetegségnek, függőségnek, addikciónak? Szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt,

Részletesebben

TÉGY. Drog. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Drog. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. Európai Szociális Alap AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI

Részletesebben

Drogfüggık elvonókezelése

Drogfüggık elvonókezelése Drogfüggık elvonókezelése Készítette: Terjéki Ildikó, 2007 / aktualizálta: Papp László, 2008 Drogok típusai (összefoglalás): (Irinyi T., 1997, pp:121-125. alapján) Szedatívumok, szorongáscsökkentık, altatók

Részletesebben

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN VÍGH KATA ELTE-TÁTK KINEK AZ ÉRDEKE? GYERMEKVÉDELMI KONFERENCIA 2017. NOVEMBER 23. Speciális, különleges és kettős szükséglet (Gyvt. 53. ) Speciális:

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. július BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. július BUDAPEST 211. július Tisztelt Hölgyem / Uram! Július tájékán nem csupán az évszakot jellemző forró nyár tombol, hanem a hagyományoknak megfelelően országszerte gőzerővel dübörög a fesztiválszezon is. Sopron (Volt),

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 2. komponens Szenvedélybetegségek leküzdésére irányuló kezdeményezések Moravcsik-Kornyicki

Részletesebben

Kutatási beszámoló a Debreceni Egyetem hallgatóinak energiaital-fogyasztási szokásairól

Kutatási beszámoló a Debreceni Egyetem hallgatóinak energiaital-fogyasztási szokásairól Kutatási beszámoló a Debreceni Egyetem hallgatóinak energiaital-fogyasztási szokásairól A kutatást készítette: DEMEK Berényi András Farkas Éva Strausz Kinga Tóth Anikó Panna A kutatás célja, rövid bemutatása

Részletesebben

SZKA_106_26. Maradj köztünk! A drogfogyasztásról. szka106_01_d.indd 155 2007.10.16. 21:51:35

SZKA_106_26. Maradj köztünk! A drogfogyasztásról. szka106_01_d.indd 155 2007.10.16. 21:51:35 SZKA_106_26 Maradj köztünk! A drogfogyasztásról szka106_01_d.indd 155 2007.10.16. 21:51:35 szka106_01_d.indd 156 2007.10.16. 21:51:35 tanulói MARADJ köztünk! A drogfogyasztásról 6. évfolyam 157 26/1 Párbeszéd

Részletesebben

WE CARE ABOUT FOOTBALL PSZICHOLÓGIA II. 1. Gyermekbántalmaz. ntalmazás 2. Pszcihoaktív szerek, drog. Előadó: Baranya István pszichológus, UEFA Pro (h)

WE CARE ABOUT FOOTBALL PSZICHOLÓGIA II. 1. Gyermekbántalmaz. ntalmazás 2. Pszcihoaktív szerek, drog. Előadó: Baranya István pszichológus, UEFA Pro (h) WE CARE ABOUT FOOTBALL UEFA B képzés PSZICHOLÓGIA II. 1. Gyermekbántalmaz ntalmazás 2. Pszcihoaktív szerek, drog Előadó: Baranya István pszichológus, UEFA Pro (h) WE CARE ABOUT FOOTBALL A New York-i Child

Részletesebben

JELENTÉS A KÁBÍTÓSZER FOGYASZTÓKRÓL ÉS KEZELÉSÜKRŐL év

JELENTÉS A KÁBÍTÓSZER FOGYASZTÓKRÓL ÉS KEZELÉSÜKRŐL év 1 / 18 JELENTÉS A FOGYASZTÓKRÓL ÉS KEZELÉSÜKRŐL 2009. év Adatszolgáltató: drogambulanciák és drogközpontok, pszichiátriai gondozók, gyermek- és ifjúsági pszichiátriai gondozók, pszichiátriai osztályok

Részletesebben

Éves jelentés (2009): a kábítószerprobléma. Dr. Varga Orsolya Nemzeti Drog Fókuszpont 2009. november 5.

Éves jelentés (2009): a kábítószerprobléma. Dr. Varga Orsolya Nemzeti Drog Fókuszpont 2009. november 5. Éves jelentés (2009): a kábítószerprobléma Európában Dr. Varga Orsolya Nemzeti Drog Fókuszpont 2009. november 5. A legfrissebb hírek az európai kábítószerproblémáról 30 országra kiterjedő áttekintés az

Részletesebben

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS Szóbeli tételsor

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS Szóbeli tételsor FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS Szóbeli tételsor 1. A. Az alkoholbetegség fázisai B. Nevezze meg, és a fülmaketten demonstrálja a fülkagyló főbb anatómiai részeit C. Az akudetox kezelés körülményei 2. A.

Részletesebben

Leggyakoribb. feketepiacon. Tartalom. Elıfordul. fordulási gyakoriság. Klasszikusok 2008-ban. lcse

Leggyakoribb. feketepiacon. Tartalom. Elıfordul. fordulási gyakoriság. Klasszikusok 2008-ban. lcse Közbiztonsági konferencia a Bőnügyi B Szakért rtıi és s Kutatóint intézet elıad adásai 9. május m. Tartalom A kábítószerk szer-vizsgálatok aktuális kérdk rdései Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

MI VAN MOST A FEKETEPIACON???

MI VAN MOST A FEKETEPIACON??? MI VAN MOST A FEKETEPIACON??? Dr. Nagy Gábor IRM Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Különbözı kábítószerek elıfordulási gyakorisága 2-27 között 4 35 3 25 2 15 Marihuána Amfetamin Heroin Ecstasy Kokain

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

EWS (Korai Jelzőrendszer) összefoglaló 2006-2007. Korai Jelzőrendszer a 2007. év fejleményei Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2007. november 28.

EWS (Korai Jelzőrendszer) összefoglaló 2006-2007. Korai Jelzőrendszer a 2007. év fejleményei Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2007. november 28. EWS (Korai Jelzőrendszer) összefoglaló 2006-2007 Korai Jelzőrendszer a 2007. év fejleményei Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2007. november 28. Röviden 2006-2007 folyamán az EWS-en keresztül jelentett

Részletesebben

Feketepiaci helyzetkép p a lefoglalási adatok alapján

Feketepiaci helyzetkép p a lefoglalási adatok alapján Korai Jelzırendszer a 2008. év fejleményei szakmai találkozó 2008. november 26. Feketepiaci helyzetkép p a lefoglalási adatok alapján Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai

Részletesebben

Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében

Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében Kábítószerprevenció a büntetésvégrehajtási intézeteknél és az együttműködő szervezeteknél BaracskaAnnamajor, 2011. október 27. Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében Dr. Grezsa Ferenc Nemzeti

Részletesebben

Fiatalodó alkoholisták

Fiatalodó alkoholisták 3. szint Szeptember Fiatalodó alkoholisták A hazai lakosság tíz százaléka italfüggő(1) Megközelítően(2) egymillió magyar rabja kisebb-nagyobb mértékben(3) az alkoholnak. Egy tízmilliós országban ez az

Részletesebben

Az EMCDDA az európai drogprobléma újfajta dinamikáját és dimenzióit vizsgálja

Az EMCDDA az európai drogprobléma újfajta dinamikáját és dimenzióit vizsgálja 2015. ÉVI EURÓPAI KÁBÍTÓSZER-JELENTÉS A MONITOROZÁS 20 ÉVE Az EMCDDA az európai drogprobléma újfajta dinamikáját és dimenzióit vizsgálja (2015.6.4., LISSZABON HÍRZÁRLAT WET/lisszaboni idő szerint 10.00

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 11. II. hírlevél Tartalom 1 Bevezetı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok koncentrációja 4 Új szerek

Részletesebben

A kábítószer-probléma Magyarországon

A kábítószer-probléma Magyarországon A kábítószer-probléma Magyarországon Adatok és főbb trendek Horváth Gergely Csaba Nemzeti Drog Fókuszpont Hány drogos van Magyarországon? Nemzeti Drog Fókuszpont A drogmonitorozás európai intézményrendszerének

Részletesebben

dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat

dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat dr. Grezsa Ferenc: Drogproblémák ea. vázlat DROGPROBLÉMÁK Fogyasztási típusok Absztinens Kísérletező Szociális, rekreációs Helyzetfüggő Intenzifikált Kényszeres DROGPROBLÉMÁK A drogok felosztása Pszichoaktív

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Alkoholizm us és neurózis

Alkoholizm us és neurózis Alkoholizm us és neurózis Az iszákosság és alkoholizmus egyértelmű terjedése világszerte komoly probléma. A megelőzésével és eredményes gyógykezelésével kapcsolatos feladatok m indenütt gondokat okoznak.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

Az EU drogmonitorozó központja bemutatja átfogó kötetét a kannabiszról

Az EU drogmonitorozó központja bemutatja átfogó kötetét a kannabiszról JÚNIUS 26: A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS ELLENI KÜZDELEM NEMZETKÖZI NAPJA Az EU drogmonitorozó központja bemutatja átfogó kötetét a kannabiszról (EMBARGÓ 2008.06.26 00:01 CET) Mindegy, hogy szívják, eszik, vagy

Részletesebben

Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai

Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai Dr. Rónai Balázs centrumvezető főorvos Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Sümegi Pszichiátriai Centrum Balatonfüred, 2012. szeptember 14. Az alkoholfüggőség

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

IV.1.2.1.2. A helyi adatok/információk beszerzésének csatornáinak meghatározása, működésük értékelése (data information map)

IV.1.2.1.2. A helyi adatok/információk beszerzésének csatornáinak meghatározása, működésük értékelése (data information map) IV.1.2.1.2. A helyi adatok/információk beszerzésének csatornáinak meghatározása, működésük értékelése (data information map) SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK MODERNIZÁCIÓJA, KÖZPONTI ÉS TERÜLETI STRATÉGIAI TERVEZÉSI

Részletesebben

Tatabányai Törvényszék

Tatabányai Törvényszék Tatabányai Törvényszék 2018.03.26.-03.29. 2018.03.26. TATABÁNYAI TÖRVÉNYSZÉK 6. tárgyalóterem 17.B.69/2017. K. M. és társa jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének

Részletesebben

AMIT AZ ECSTASYRÓL TUDNI KELL

AMIT AZ ECSTASYRÓL TUDNI KELL AMIT AZ ECSTASYRÓL TUDNI KELL AMIT AZ ECSTASYRÓL TUDNI KELL ISKOLÁSOKNAK, SZÜLÔKNEK, TANÁROKNAK, PARTIZÓKNAK Szerkesztette Bagdy György A AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST Megjelent a.. támogatásával ISBN 963

Részletesebben

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató Mielőtt elkezdené alkalmazni a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne levő információkra

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása. 2010. III. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása. 2010. III. hírlevél Monitoring hírlevél 2. október Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 2. III. hírlevél Tartalom 1 Bevezető 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

A kliensek prevenciós szükségleteinek meghatározása eszköztár. Rózsa Sándor ELTE Pszichológiai Intézet

A kliensek prevenciós szükségleteinek meghatározása eszköztár. Rózsa Sándor ELTE Pszichológiai Intézet A kliensek prevenciós szükségleteinek meghatározása eszköztár Rózsa Sándor ELTE Pszichológiai Intézet A mérés m s lehetséges céljac Szűrés Kliensek motiválása Problémafelt mafeltárás Diagnózis Kezelési

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

KÁBÍTÓSZER, TÖRVÉNY, KERESLET ÉS KÍNÁLAT, K HATÁS

KÁBÍTÓSZER, TÖRVÉNY, KERESLET ÉS KÍNÁLAT, K HATÁS HO O OH KÁBÍTÓSZER, TÖRVÉNY, KERESLET ÉS KÍNÁLAT, K HATÁS Ujváry István istvan@chemres.hu Előhangzott a Confidentia Jogász Közhasznú Egyesület A bódulat jog vagy jogellenesség c. beszélgető estjén. ELTE

Részletesebben

Drogok és addikciók különböző kultúrákban

Drogok és addikciók különböző kultúrákban Előadás a drogokról SzTE ÁOK Drogok és addikciók különböző kultúrákban Benyhe Sándor MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet 2009. szeptember 15. Előadás a drogokról SzTE ÁOK Heroin, kokain, kannabisz:

Részletesebben

Kannabisszal az agresszív szurkolók(1) ellen Portugáliában

Kannabisszal az agresszív szurkolók(1) ellen Portugáliában 2. szint Május-június Kannabisszal az agresszív szurkolók(1) ellen Portugáliában Kannabisszal fékezné(2) meg a brit szurkolókat a portugál rendőrség. A foci- EB(3) idején nem büntetnék a marihuánafogyasztást(4),

Részletesebben

Feketepiaci helyzetkép a lefoglalt anyagok vizsgálati eredményei alapján

Feketepiaci helyzetkép a lefoglalt anyagok vizsgálati eredményei alapján Az új pszichoaktív szerek kihívásai igazságügyi szakértői szemmel Műhelykonferencia 2013. december 6. Feketepiaci helyzetkép a lefoglalt anyagok vizsgálati eredményei alapján Csesztregi Tamás Bűnügyi Szakértői

Részletesebben

Gyógyszer mint Drog Budapest 2019 március 27. Funk Sándor

Gyógyszer mint Drog Budapest 2019 március 27. Funk Sándor Gyógyszer mint Drog Budapest 2019 március 27 Funk Sándor Mottó Laughter is a tranquilizer with no side effects Arnold Glasow Drog meghatározása I. Akut hatásként jellemzi: Euphoria - (pozitív affektív

Részletesebben

Ifjúság - szórakozás. Telekné Furák Mónika r. alezredes. Békéscsaba. 2013. április 26.

Ifjúság - szórakozás. Telekné Furák Mónika r. alezredes. Békéscsaba. 2013. április 26. Ifjúság - szórakozás 2013. április 26. Telekné Furák Mónika r. alezredes Békéscsaba Mindegy mi az csak ártson? Drogok Rohamivás Rohamivás 1-2 óra alatt totális részegség Mindent összeinni Késő éjszakai

Részletesebben

Breaking the Drug Cycle

Breaking the Drug Cycle Breaking the Drug Cycle JUST/2013/ISEC/DRUGS/AG/6418 Tisztább kép együttműködési program Ártalomcsökkentő és Tűcsere Szolgáltatók Éves Szakmai Találkozója 2016. Március 21. Budapest ÚPSZ a fecskendőkben

Részletesebben

A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási intézmények körében Székesfehérváron

A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási intézmények körében Székesfehérváron A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási intézmények körében Székesfehérváron A kutatási beszámolót írta: Domokos Tamás A kutatási anyagok összeállításában közreműködött: Kulcsár László, Ruff Tamás,

Részletesebben