Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL július BUDAPEST

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. július BUDAPEST"

Átírás

1 211. július Tisztelt Hölgyem / Uram! Július tájékán nem csupán az évszakot jellemző forró nyár tombol, hanem a hagyományoknak megfelelően országszerte gőzerővel dübörög a fesztiválszezon is. Sopron (Volt), Zamárdi (Balaton Sound), Tokaj (Hegyalja) és Szolnok (EFOTT) mellett természetesen Budapest sem maradhat kivétel, 211. augusztus között a III. kerületi Hajógyáriszigeten megrendezésre kerülő Sziget Fesztivál lebonyolításával Európa egyik legnagyobb szabadtéri fesztiváljának adunk ismét otthont. A fesztiválok, nagyobb volumenű szabadtéri rendezvények azonban nekünk rendőröknek az átlagemberekkel szemben nem az önfeledt szórakozásról, sokkal inkább az évről-évre visszatérő, ilyenkor jellemző bűncselekménytípusokkal szembeni fellépésről szólnak. A júliusi hírlevelünkben éppen ezért a lefoglalt kábítószergyanús anyagokat fővárosunkban bevizsgáló Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet jelzései alapján igyekszünk Önöknek akik nagy számban maguk is gyakorló szülők, illetve gyermekekkel, fiatalokkal foglalkoznak egy friss, a legújabb kábítószereket, valamint az aktuális drog-trendeket bemutató rövid összefoglalóval szolgálni. Ezért kérem Önöket, hogy e havi hírlevelünket ne csak figyelmesen olvassák át, hanem továbbítsák is azt bulizni induló gyermekeiknek, családtagjaiknak, hiszen az ilyesfajta bűncselekmények megelőzésében a tájékozottság jó segítségül szolgálhat! Kellemes nyarat, hírlevelünkhöz pedig jó olvasást, és hasznos időtöltést kívánok Önöknek. Üdvözlettel: Dr. Tóth Tamás r. dandártábornok Budapest Rendőrfőkapitánya

2 211. július Változások a hazai kábítószer piacon Jelenleg a kábítószerekkel bővebben drogokkal kapcsolatos hazai piac a nemzetközi viszonyokhoz igazodóan jól láthatóan Magyarországon is átrendeződni látszik. Itt meg kell jegyezzem, hogy szándékosan használtam a kábítószer, mint tiltott szer helyett a drog kifejezést, hiszen egyre gyakoribb hogy a fiatalok többsége most már a legálisan beszerezhető pszichikumra ható szerekre helyezi a hangsúlyt. Ami a fokozott veszélyt jelenti ezen szerekkel kapcsolatban, hogy hatásaikat csak elvétve ismerjük, összetételeiket máig vizsgálják, tehát hatásuk még kiszámíthatatlanabb. Tapasztalataink szerint az idei évben jelentős veszélyt jelent még, hogy egyre tisztábbak a fogyasztókhoz eljutó szerek. Ennek eredménye a korábbiaknál gyakoribb skizofrénia, agysorvadás, valamint a túladagolásból adódó légzőközpont bénulás, agyvérzés, trombózis. Ezen ismereteknek éppen ezért minden rendőrhöz (-hírlevelünket hónapról-hónapra minden fővárosi kollégámnak is kézbesítjük), és lehetőleg minden fiatalhoz el kellene jutniuk megelőzési célzattal. Az e területen tevékenykedő szakembereinknek pedig azt tanácsolom, ha fiatalokkal beszélünk, ne a szerek felsorolására, hanem a valóság ismertetésére, valós történetek felelevenítésére helyezzük a hangsúlyt, természetesen korosztálytól függően. Jelenleg az alábbi szerek, hatóanyagok használata a legjellemzőbb: Mefedron: (a fiatalok gyakran Kati, vagy miau-miau néven emlegetik) amfetaminhoz hasonló tüneteket produkál, hiszen a testhőmérséklet jelentősen megemelkedik, hőhullámok törnek a használóra, rövid ideig tartó boldogságérzet, majd depresszió a jellemző pszichikai szempontból. A pulzusszám szintén emelkedik, a szívverés pedig akár a 15/percet is elérheti. Állandó fizikai mozgásra vonatkozó kényszerérzet árasztja el az embert. Az efféle illegális szerekhez hasonlóan az agyra hat, és a zsírszövetbe beépülve több hétig kimutatható a fogyasztása. Tudni kell azt is, hogy a fogyasztása együtt jár a bizonyos szükségérzetek (szomjúság, éhség, fájdalom) irányításáért felelős központok kiiktatásával is. Egyfajta stimuláns. Fontos hangsúlyoznunk mert még mindig sokan nincsenek tisztában a ténnyel hogy a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság Kábítószerlisták Szakbizottságának intézkedése okán 211. január 1. óta tiltott szer hazánkban is, ezért a vele-való bárminemű visszaélés büntetőjogi szankciókat von maga után.

3 211. július Spice: (szárított növény) hatása cannabinoid szerű, de legálisan beszerezhető növényi származék. Mint ismert, az agykérgünkben lévő egyes idegsejtjeinken találhatóak ún. cannabionid receptorok, amelyek felismerik a cannabinoid típusú anyagokat, és közvetítik azok hatását. Nos, nem meglepő módon a Spice éppen ezeken a receptorokon fejti ki hatását. Tartós használat esetén azonban sajnos a memóriaközpont sérülhet, valamint az agy vérellátása is felborulhat. GHB, GBL: (gamma-hidroxi-butyrat, /a fiatalok nyelvén Gina/, ill. gamma-butilo-lakton) a GHB tiltott szer, a GBL viszont sajnos autófelni-tisztítóként bárhol beszerezhető legálisan egyéb szerves oldószerekhez (pl. ragasztók benzin, habszifonok, öngyújtógáz, hibajavítók, festék spray-k, hajspray-k, dezodorok stb.) hasonlóan. A szervezetbe jutva a GBL viszont bizonyos enzimek hatására GHB-vá alakul. Az agyműködésben amnéziát okoz, valamint a periférikus idegrendszert bénítja. Túladagolása szédüléshez, kómához, légzésbénuláshoz vezethet. Szexuális erőszak drog -nak is nevezik, hiszen gyakran az elkövetők tudatosan nemi erkölcs elleni bűncselekmények elkövetéséhez használják a GHB, GBL nevű anyagokat, mivel színtelen, szagtalan, íztelen jellege miatt italban könnyen feloldható, gyors, intenzív hatása miatt pedig az áldozatot gyorsan lebénítja, az elkövetés lehetőségét megteremtve ezzel. Trombitavirág kivonat: szintén előfordul fiatalok körében, és ráadásul nem illegális. Hatása ópiátszerű, valamint túladagolása a légzőközpont blokkolásához vezethet. Látnokzsálya: speciális alkoholidot tartalmazó növény. Hatása leginkább az LSD-vel van párhuzamban, vagyis hallucinogén. Összekeveri az emlékképeket, skizofréniát is okozhat, valamint teljes szellemi leépülést. Intenzív, de az LSDnél rövidebb ideig ható anyagot tartalmaz a növény. A felsoroltak mellett bizony gyakori a visszaélés a gyógyszerekkel is, ilyen probléma például a különböző fogamzásgátlók beszerzése, valamint a codein tartalmú tabletták (mely ópiát, ópium egy alkaloidja) alkohollal történő kombinálása.

4 211. július Crack: illegális szer, hiszen a kokain kristályos, intenzívebb hatású formájáról van szó. Pipával fogyasztják, agyvérzést, szívbillentyű zavart, túlhevülést, valamint kiszáradást okozhat. Ice: Gyakori a kokain és a heroin közös alkalmazása. A két teljesen eltérő hatás, kokain (stimuláns), heroin (depresszáns) intenzív élményt okoz a használónak, de könnyen tragédia lehet a vége (keringési rendszer összeomlása). Újfajta extasy tabletták: már nem a korábbi amfetamin származékokat tartalmazzák (MDA, MDMA), hanem MCCP-ét (piperazin). Egyre tisztábbak a szerek, melynek veszélye a túladagolás (agyvérzés, szívizombénulás). Ilyen a BZP (benzilpiperazin) is, mely A-típusos kábítószer, vagyis mindhárom csoportba beletartozik a hatásmechanizmusa szempontjából (depresszáns, stimuláns, hallucinogén). A piperazin származékok többsége féreghajtó szerként, vagy állatgyógyászatban használt vegyi anyagként került a fiatalokhoz közel. Metilon: elsőként Debrecenben foglaltak le kollégáim több személytől metilon hatóanyagot tartalmazó porokat, de később Veszprémben, majd Budapesten is megjelent egy-egy esetben. A metilon 24 óta Európa számos országában jelen van, elsősorban por formában, továbbá tabletta és folyadék hatóanyagaként. Több országban ellenőrzött anyagnak minősül. pfpp: szintén tavaly jelent meg először, méghozzá Budapesten. Többféle kábítószerrel együtt foglaltak le a kollégáim olyan tablettákat, amelyek fluorfenil-piperazin hatóanyagot tartalmaztak. A tabletták nedves állagúak voltak, Mitsubishi embléma lenyomattal. A pfpp az mcpp-vel analóg szerkezetű vegyület, 27 óta Európa több országában foglaltak le ilyen hatóanyagot tartalmazó kapszulákat, tablettákat, illetve porokat. 3,4-DMMC: Budapesten, valamint Siófokon jelent meg először, drapp színű, Motorola lenyomatú tabletta formájában, és a BSZKI vizsgálatai alapján kiderült, hogy bennük 3,4-DMMC (3,4-dimetilmetkatinon) található. Ez a katinonok családjába tartozó vegyület, szerkezetileg a mefedronhoz hasonló, viszont ezt a hatóanyagot korábban még senki sem jelentette az Európai Unió új kábítószerekkel foglalkozó korai jelzőrendszerében.

5 211. július 4-FMA: szintén Budapesten, nagy mennyiségű amfetamin-por mellett találtak a kollégáim jelentős számú Korona lenyomatú tablettát. A tabletták és a porok 4-FMA (4-fluor-metamfetamin) hatóanyagot tartalmaztak. A porokban a hatóanyag mellett adalékanyagként nagyobb mennyiségben lidokaint és fenacetint tartalmaztak. Ez a vegyület a BSZKI információi alapján Európában 21 tavaszán több országban is megjelent tabletta és por hatóanyagaként, illetve légfrissítőként csomagolt folyadékban. JWH-18 és JWH-73: tavaly szeptemberben, Csongrád megyében foglaltak le műanyag tasakban és dohánnyal keverve, cigarettába töltve olyan zöld színű, növényi törmeléket, amely hatóanyagként a JWH-18 és JWH-73 nevű vegyületeket tartalmazta. A BSZKI rendelkezésre álló információi alapján az anyagot legális marihuánaként, a marihuánához hasonló áron terjesztik. Baranya megyében foglaltak le alufólia csomagokban barna gyantaszerű anyagot, amiből a JWH-18 mellett kis mennyiségben JWH-73 is kimutatható volt. A két vegyület a szintetikus kannabinoidok családjába tartozó, hasonló szerkezetű anyag. A JWH-18 elnevezésű anyagot a BSZKI laboratóriumaiban már több alkalommal kimutatták Spice, illetve ahhoz hasonló kiszerelésű, de más márkanéven árult termékekből. A JWH-73 nevű vegyület korábban ott vizsgált anyagokban még nem fordult elő, de információik alapján, 28 óta Európa több országában is megjelent Spice -típusú termékekben, illetve por formában. Meszkalin: Budapesten, többféle kábítószerrel együtt, tégelyben, illetve műanyag tasakban meszkalin tartalmú por került lefoglalásra. A porok egyike mintegy 7 % tisztaságú, kettő pedig gyakorlatilag tiszta meszkalin-hidroklorid, ami azért említésre méltó, mert a BSZKI laboratóriumaiban korábban ilyen jellegű anyagok nem érkeztek vizsgálatra, a meszkalin eddig csupán, mint a peyote-kaktusz hatóanyaga volt ismert és gyakori a lefoglalt kábítószerek között. A leírtakat és a feltüntetett adatokat a velünk nap, mint nap együttműködő Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet bocsátotta a rendelkezésünkre, és az általuk küldött jelzések felhasználásával készült el a 211. júliusi.

6 211. július Budapesti Rendőr-főkapitányság telefonszámai: BRFK Központi szám: BRFK BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY: 6 (1) bunmeg.brfk@budapest.police.hu Rendőrség: 17 Központi segélyhívó: 112 BRFK SMS-vonal hallássérülteknek: 6 (2) 9-17 Telefontanú (bűncselekmények): 6 (8) ORFK központi zöld szám: 6 (8) BRFK Vagyonvédelmi Osztály: 6 (8) Kerületi kapitányságok, rendőrőrsök: I. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: II. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: III. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Békásmegyer Tel.: IV. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Káposztásmegyer Tel.: V. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: VI. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: VII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: VIII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Keleti pályaudvar Tel.: IX. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: X. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XI. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Őrmező Tel.: XII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XIII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Újlipótváros Tel.: XIV. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Alsórákos Tel.: XV. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XVI. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XVII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XVIII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XIX. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XX-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Rendőrőrs Soroksár Tel.: XXI. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: XXII. kerületi Rendőrkapitányság Tel.: Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Tel.:

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2012. február BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2012. február BUDAPEST 212. február Tisztelt Hölgyem / Uram! Bizonyára Ön is értesült a híradásokból arról a sajnálatos esetről, amikor január elején Óbudáról három, eszméletlen állapotú fiatalt szállítottak kórházba GHB-fogyasztás

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása. 2010. III. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása. 2010. III. hírlevél Monitoring hírlevél 2. október Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 2. III. hírlevél Tartalom 1 Bevezető 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. november BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer E L B I R LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2013. november BUDAPEST 213. november Temetőink biztonságáért Novemberi hírlevelünket az előttünk álló jeles dátum, nevezetesen november 1., vagyis Mindenszentek (Hallottak Napja - november 2.) köré fogalmaztuk. Ezen a napon

Részletesebben

Dr. Nagy Gábor Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértıi Osztály

Dr. Nagy Gábor Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértıi Osztály Dr. Nagy Gábor Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértıi Osztály Az új j pszichoaktív v anyagok elterjedése a lefoglalások tükrt krében Drog Fókuszpont, F

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. április BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. április BUDAPEST 21. április Tisztelt Hölgyem / Uram! A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjeként egyik legfontosabb küldetésünknek tartom a bűnmegelőzést, éppen ezért amikor csak lehetőségünk adódik, komoly hangsúlyt

Részletesebben

Csesztregi Tamás Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértői Osztály. - Designer Drogok Konferencia február r 22.

Csesztregi Tamás Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértői Osztály. - Designer Drogok Konferencia február r 22. Csesztregi Tamás Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértői Osztály Új j anyagok laboratóriumi riumi azonosítása sa Nemzeti Drog Fókuszpont F - Designer Drogok Konferencia 2011.

Részletesebben

Drogok és hatásaik Interaktív kiállítás

Drogok és hatásaik Interaktív kiállítás Drogok és hatásaik Interaktív kiállítás Hajdúböszörményi Egészségfejlesztési Iroda 2016. február 22. 2016. március 4. Útmutató és edukációs tartalom a kiállításhoz pedagógusok számára Helyszín: Hajdúböszörmény,

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. május BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2010. május BUDAPEST 21. május Tisztelt Hölgyem / Uram! Először is engedjék meg, hogy kollégáim nevében is köszönetemet fejezzem ki Önök felé az első, Budapesten premiernek számító, 21. áprilisában útjára indított -hírlevelünkkel

Részletesebben

4/2014. (II. 21.) ORFK utasítás. a Rendőrség Drogellenes Stratégiájáról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK II. FEJEZET RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

4/2014. (II. 21.) ORFK utasítás. a Rendőrség Drogellenes Stratégiájáról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK II. FEJEZET RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK 4/2014. (II. 21.) ORFK utasítás a Rendőrség Drogellenes Stratégiájáról 1 Szám: 4/2014. A Rendőrség a nemzeti és nemzetközi jogon alapuló kábítószer kínálat- és keresletcsökkentési kötelezettségeinek teljesítése

Részletesebben

Mit rejthet ma a tasak?

Mit rejthet ma a tasak? Tűcsere szolgáltat ltatók éves szakmai találkoz lkozója 2014. április 10. Mit rejthet ma a tasak? Kábítószer-helyzet a lefoglalási adatok tükrt krében -2013 Csesztregi Tamás Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet

Részletesebben

Tájékoztató a szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan Szentes városban elérhető szervezetekről, szolgáltatásokról

Tájékoztató a szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan Szentes városban elérhető szervezetekről, szolgáltatásokról Tájékoztató a szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan Szentes városban elérhető szervezetekről, Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia Kábítószerügyi Egyezető Fórum CSSK - Közösségi Tér 2013.04.30. KAB-KEF-12-8095

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: drogok

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: drogok A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Szenvedélybetegségek: drogok Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre nevelő

Részletesebben

A kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozás Magyarországon és Európában. DRD-EWS Konferencia

A kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozás Magyarországon és Európában. DRD-EWS Konferencia A kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozás Magyarországon és Európában DRD-EWS Konferencia Budapest, 2014. december 10. Horváth Gergely Csaba Nemzeti Drog Fókuszpont A Nemzeti Drog Fókuszpont A drogmonitorozás

Részletesebben

Kábítószer-vizsgálatok és az azokon alapuló adatszolgáltatás Magyarországon. Budapest, 2005. december 7.

Kábítószer-vizsgálatok és az azokon alapuló adatszolgáltatás Magyarországon. Budapest, 2005. december 7. Kábítószer-vizsgálatok és az azokon alapuló adatszolgáltatás Magyarországon Budapest, 2005. december 7. Kábítószer Koordinációs Bizottság Laboratóriumi Munkacsoport Szakmai konzultációs, koordinációs és

Részletesebben

MI VAN MOST A FEKETEPIACON???

MI VAN MOST A FEKETEPIACON??? MI VAN MOST A FEKETEPIACON??? Dr. Nagy Gábor IRM Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Különbözı kábítószerek elıfordulási gyakorisága 2-27 között 4 35 3 25 2 15 Marihuána Amfetamin Heroin Ecstasy Kokain

Részletesebben

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek?

Bevezető. Mit is nevezünk kábítószernek? Bevezető A kábítószer (drog) fogyasztása mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén mérhetetlenül káros. Divatból vagy új élmények szerzése miatt elfogyasztott első adag után nagyon könnyű a kábítószerhez

Részletesebben

Elekes Zsuzsanna. Egészségkárosító magatartások

Elekes Zsuzsanna. Egészségkárosító magatartások Elekes Zsuzsanna Egészségkárosító magatartások Ez a tantárgyi prezentációs anyag az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg, a TAMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-0043

Részletesebben

ÉPÍTÉSI TELKEK RÖVID PIACI ELEMZÉSE

ÉPÍTÉSI TELKEK RÖVID PIACI ELEMZÉSE ÉPÍTÉSI TELKEK RÖVID PIACI ELEMZÉSE Készítette: Molnár Zsolt és Jablonszki István László Készítette: Cím: Telefonszám: FHB Ingatlan Zrt 1082 Budapest, Üllői út 48. 06-1-452-9100 FHB INDEX Telek és felépítmény

Részletesebben

viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses

viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses Mit nevezünk szenvedélybetegségnek, függőségnek, addikciónak? Szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt,

Részletesebben

A projekt programjának és állásának ismertetése

A projekt programjának és állásának ismertetése A projekt programjának és állásának ismertetése 2013. október Vázlat A projektről Az eddigi tevékenységek A terveze6 programok 1. A projektről Az áldozatsegítésről Pályáza3 felhívás Konzorciumi partnerek

Részletesebben

NEMZETI STRATÉGIA A KÁBÍTÓSZER-PROBLÉMA VISSZASZORÍTÁSÁRA A KORMÁNY KÁBÍTÓSZER-ELLENES STRATÉGIÁJÁNAK KONCEPCIONÁLIS ALAPJAI

NEMZETI STRATÉGIA A KÁBÍTÓSZER-PROBLÉMA VISSZASZORÍTÁSÁRA A KORMÁNY KÁBÍTÓSZER-ELLENES STRATÉGIÁJÁNAK KONCEPCIONÁLIS ALAPJAI A KORMÁNY KÁBÍTÓSZER-ELLENES STRATÉGIÁJÁNAK KONCEPCIONÁLIS ALAPJAI A stratégiai anyagot a Kormány 2000. július 4-én, az Országgyûlés 2000. december 5-én fogadta el Elõterjesztõ: IFJÚSÁGI ÉS SPORTMINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása. 2012. I. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása. 2012. I. hírlevél Monitoring hírlevél 212. április Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 212. I. hírlevél Tartalom 1 Bevezetı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 2 Intravénásan használt

Részletesebben

Jelentés az országos emberi mérgezési esetekről

Jelentés az országos emberi mérgezési esetekről O R S Z Á G O S K É M I A I B I Z T O N S Á G I I N T É Z E T Jelentés az országos emberi mérgezési esetekről 2011 Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat B u d a p e s t 2 0 1 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. december BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. december BUDAPEST 211. december Tisztelt Hölgyem / Uram! Az előttünk álló hetek minden családban az ünnepi készülődés időszaka, és biztos vagyok benne, hogy a karácsonyi nagy közös bevásárlások Önöknél is az év talán legmeghittebb

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 11. II. hírlevél Tartalom 1 Bevezetı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok koncentrációja 4 Új szerek

Részletesebben

MONITOROZÁS S A KOCKÁZATCS

MONITOROZÁS S A KOCKÁZATCS Korai Jelzırendszer 2009. November 23. MONITOROZÁS S A KOCKÁZATCS ZATCSÖKKENTÉSÉRT A kritikus kábítószerek k fokozott monitorozására ra kialakított rendszer ismertetése, se, mőködtetm dtetésének tapasztalatai

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 10. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT

DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 10. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT DOHÁNYZÁS, ALKOHOL- ÉS EGYÉB DROGFOGYASZTÁS A IX. KERÜLET 7., 8. és 1. OSZTÁLYOS DIÁKJAI KÖZÖTT készítette: Elekes Zsuzsanna Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet készült:

Részletesebben

Az EMMI 2012.11.7-i nyilatkozat állításai és ami megáll belőlük

Az EMMI 2012.11.7-i nyilatkozat állításai és ami megáll belőlük Az EMMI 2012.11.7-i nyilatkozat állításai és ami megáll belőlük A Tényeken alapul a drogjelentés EMMI nyilatkozat állításai: 1. A korábbi kormányok idején éveken keresztül semmi sem történt a kábítószer

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

elérhetősége: 1037 Budapest, Csillaghegyi út 25. postacím: 1300 Budapest, Pf.: 152., tel: 437-43-00, fax: 437-02-85

elérhetősége: 1037 Budapest, Csillaghegyi út 25. postacím: 1300 Budapest, Pf.: 152., tel: 437-43-00, fax: 437-02-85 Tisztelt Ügyfelek! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. CXXII. törvény rendelkezései alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és Vám- és Pénzügyőrség összeolvadásával

Részletesebben

Az EMCDDA az európai drogprobléma újfajta dinamikáját és dimenzióit vizsgálja

Az EMCDDA az európai drogprobléma újfajta dinamikáját és dimenzióit vizsgálja 2015. ÉVI EURÓPAI KÁBÍTÓSZER-JELENTÉS A MONITOROZÁS 20 ÉVE Az EMCDDA az európai drogprobléma újfajta dinamikáját és dimenzióit vizsgálja (2015.6.4., LISSZABON HÍRZÁRLAT WET/lisszaboni idő szerint 10.00

Részletesebben

Várpalotai droghelyzetkép - 2002 - Kivonat a kutatási beszámolóból-

Várpalotai droghelyzetkép - 2002 - Kivonat a kutatási beszámolóból- Várpalotai droghelyzetkép - 2002 - Kivonat a kutatási beszámolóból- KUTATÁSI MÓDSZER A vizsgálat empirikus adatfelvételére komplex módszertannal került sor. A kutatás alapja az 5-13. évfolyamra kiterjedő

Részletesebben

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy www.air-o-swiss.hu AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc Lőrinci út 24. Tel: 253-72-85

Részletesebben

NBI/B Nıi Keleti csoport bajnokság 2010-2011. évi sorsolása info@worldhandball.com

NBI/B Nıi Keleti csoport bajnokság 2010-2011. évi sorsolása info@worldhandball.com Sorszám: Csapat NBI/B Keleti csoport Nıi 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. I. Forduló szeptember 12. II. Forduló szeptember 19. III. Forduló október 3. IV. Forduló október 10. www.worldhandball.com

Részletesebben

Kiadta a Kábítószerügyi Egyeztetõ Fórum, Gyöngyös A kiadvány megjelenését támogatta a Nemzeti Erõforrás Minisztérium és Gyöngyös Város Önkormányzata

Kiadta a Kábítószerügyi Egyeztetõ Fórum, Gyöngyös A kiadvány megjelenését támogatta a Nemzeti Erõforrás Minisztérium és Gyöngyös Város Önkormányzata SZER ELENÜL Kiadta a Kábítószerügyi Egyeztetõ Fórum, Gyöngyös A kiadvány megjelenését támogatta a Nemzeti Erõforrás Minisztérium és Gyöngyös Város Önkormányzata NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM GYÖNGYÖS

Részletesebben

Kérdőív az ELLEN-SZER programban részt vevő középiskolás tanulók számára

Kérdőív az ELLEN-SZER programban részt vevő középiskolás tanulók számára Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Iskola azonosítója A kérdőív sorszáma Kérdőív az ELLEN-SZER programban részt vevő középiskolás tanulók számára Első mérés A kérdésekre adott válaszodat a megfelelő válasz

Részletesebben

Feketepiaci helyzetkép a lefoglalt anyagok vizsgálati eredményei alapján

Feketepiaci helyzetkép a lefoglalt anyagok vizsgálati eredményei alapján Az új pszichoaktív szerek kihívásai igazságügyi szakértői szemmel Műhelykonferencia 2013. december 6. Feketepiaci helyzetkép a lefoglalt anyagok vizsgálati eredményei alapján Csesztregi Tamás Bűnügyi Szakértői

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy AOS 2071 típusú légtisztító-párásító készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 www.bonair.hu

Részletesebben

2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára

2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára 2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára KKB ülés, 2016. október 7. Nyírády Adrienn Nemzeti Drog Fókuszpont Megváltozott az Éves Jelentés 2014-ig: nagyon részletes, táblázatok + szöveges elemzések csak

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2001

Közhasznúsági jelentés 2001 Közhasznúsági jelentés 2001 A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a magyarországi történelmi protestáns és ortodox egyházak, illetve magánszemélyek által 1991-ben alapított protestáns szellemiségû, kiemelkedõen

Részletesebben

Adomány leírása, értéke Adomány célja, rendeltetése Adomány elfogadójának megnevezése, székhelye

Adomány leírása, értéke Adomány célja, rendeltetése Adomány elfogadójának megnevezése, székhelye Adományozó neve, székhelye Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőric- Pestszentimre 1184 Budapest, Üllői út 400. Budapest Főváros IV. kerület Újpest 1042 Budapest, István út 14. Budapest Főváros XIV.

Részletesebben

Összefoglaló tájékoztatás visszavonása

Összefoglaló tájékoztatás visszavonása Összefoglaló tájékoztatás visszavonása A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. A Közbeszerzési Hatóság honlapján történő közzétételre. I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cím(ek) 1 (jelölje

Részletesebben

EGYÜTT A DROG ELLEN. ZSEBKÖNYV SZÜLÕK, PEDAGÓGUSIK RÉSZÉRE

EGYÜTT A DROG ELLEN. ZSEBKÖNYV SZÜLÕK, PEDAGÓGUSIK RÉSZÉRE EGYÜTT A DROG ELLEN. ZSEBKÖNYV SZÜLÕK, PEDAGÓGUSIK RÉSZÉRE A KIADVÁNYT SZERKESZTETTE: Bozsikné Víg Mariann - pszichológus Pálnokné Pozsonyi Márta - pszichológus Szabó Sándor - rendõr alezredes Kiadta a

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása I. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása I. hírlevél Monitoring hírlevél 211. január Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 211. I. hírlevél Tartalom 1 Bevezetı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok

Részletesebben

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás.

Tünetek. Nagy mennyiség esetén. Kis mennyiség esetén. Hányinger, hányás. Kezdeti izgalmi hatás, majd nyugtató hatás. öntudatlanság Fejfájás. Tnetek Az alkohol legális drog. Gymölcsök, zöldségek vagy magvak erjesztésével készl. A legelterjedtebb és legveszélyesebb szenvedélykeltő anyag. Súlyos testi és lelki fggőséget okoz. Testi fggés: az alkohol

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 info@bonair-bg.hu

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyagtartalmának fokozott monitorozása. 2009. I. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyagtartalmának fokozott monitorozása. 2009. I. hírlevél Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet Monitoring hírlevél 9. július 24. Kritikus kábítószerek hatóanyagtartalmának fokozott monitorozása 9. I. hírlevél Tartalom 1 Köszöntı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MAGYARORSZÁGI ADDIKTOLÓGIAI ELLÁTÁSOK PORTÁLJA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MAGYARORSZÁGI ADDIKTOLÓGIAI ELLÁTÁSOK PORTÁLJA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MAGYARORSZÁGI ADDIKTOLÓGIAI ELLÁTÁSOK PORTÁLJA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MAGYARORSZÁGI ADDIKTOLÓGIAI ELLÁTÁSOK PORTÁLJA Nagy Gábor Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, TÁMOP

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Készült Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27. napján a Demecseri Polgármesteri Hivatal A épülete (4516. Demecser, Kétezer-egy tér 1.) Polgármester Irodájában

Részletesebben

Belügyminiszter. az ügytípusnak megfelelő

Belügyminiszter. az ügytípusnak megfelelő I. ÁLTALÁNOS ADATOK 1. Ügytípus: megvizsgálja és elbírálja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos felügyeleti intézkedés iránti kérelmeket, hivatalból felügyeleti intézkedést

Részletesebben

ÍRÁSBELI SZAVAZÁS /ELJÁRÁSI SZABÁLYOK/ FŰTÉSI ENERGIAKÖLTSÉG-CSÖKKENTÉS 2013.

ÍRÁSBELI SZAVAZÁS /ELJÁRÁSI SZABÁLYOK/ FŰTÉSI ENERGIAKÖLTSÉG-CSÖKKENTÉS 2013. ÍRÁSBELI SZAVAZÁS /ELJÁRÁSI SZABÁLYOK/ FŰTÉSI ENERGIAKÖLTSÉG-CSÖKKENTÉS 2013. SZAVAZÁS I. Két forduló: I. Véleményfelmérés: (formális írásbeli szavazás) épületenként a tulajdonosok legnagyobb támogatását

Részletesebben

A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási intézmények körében Székesfehérváron

A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási intézmények körében Székesfehérváron A drogprobléma kezelésnek vizsgálata az oktatási intézmények körében Székesfehérváron A kutatási beszámolót írta: Domokos Tamás A kutatási anyagok összeállításában közreműködött: Kulcsár László, Ruff Tamás,

Részletesebben

Az idegrendszer egészségtana

Az idegrendszer egészségtana Az idegrendszer egészségtana Az egészség meghatározása a WHO szerint: Az egészség nemcsak a betegség-, illetve fogyaték nélküliséget jelenti, hanem a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapotát

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM V I S E L K E D É S K U T A T Ó K Ö Z P O N T KÉRDŐÍV B ORSZÁGOS LAKOSSÁGI ADE VIZSGÁLAT 2003 A kérdőívnek ez a része alkohollal és különböző egyéb

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

IV.1.2.1.2. A helyi adatok/információk beszerzésének csatornáinak meghatározása, működésük értékelése (data information map)

IV.1.2.1.2. A helyi adatok/információk beszerzésének csatornáinak meghatározása, működésük értékelése (data information map) IV.1.2.1.2. A helyi adatok/információk beszerzésének csatornáinak meghatározása, működésük értékelése (data information map) SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK MODERNIZÁCIÓJA, KÖZPONTI ÉS TERÜLETI STRATÉGIAI TERVEZÉSI

Részletesebben

ÉLVEZETI SZEREK ALAPFOGALMAK

ÉLVEZETI SZEREK ALAPFOGALMAK ÉLVEZETI SZEREK ALAPFOGALMAK 2. héth 2009. február r 17. Szeghy Lajos Gyógyszer, drog vagy kábítószer? GYÓGYSZER: GYSZER: betegs GYÓGYSZER: betegséget get vagy nemkívánt egészségi gi állapotot megelőző

Részletesebben

Ifjúság - szórakozás. Telekné Furák Mónika r. alezredes. Békéscsaba. 2013. április 26.

Ifjúság - szórakozás. Telekné Furák Mónika r. alezredes. Békéscsaba. 2013. április 26. Ifjúság - szórakozás 2013. április 26. Telekné Furák Mónika r. alezredes Békéscsaba Mindegy mi az csak ártson? Drogok Rohamivás Rohamivás 1-2 óra alatt totális részegség Mindent összeinni Késő éjszakai

Részletesebben

BUDAPESTI III. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A KERÜLETI KÖRZETI MEGBÍZOTTI KÖRZETEKRŐL

BUDAPESTI III. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A KERÜLETI KÖRZETI MEGBÍZOTTI KÖRZETEKRŐL BUDAPESTI III. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÁJÉKOZTATÓJA A KERÜLETI KÖRZETI MEGBÍZOTTI KÖRZETEKRŐL Ezen az oldalon tájékoztatást szeretnénk adni Önöknek a kerület egyes területeinek közbiztonsági helyzetéről,

Részletesebben

MEFEDRON. Flefedron. 2011. jan. 1-től tiltólistán Magyarországon. Metilon. Bromometcathinon Metedron 5-APB. Alfa-metiltriptamin (AMT)

MEFEDRON. Flefedron. 2011. jan. 1-től tiltólistán Magyarországon. Metilon. Bromometcathinon Metedron 5-APB. Alfa-metiltriptamin (AMT) 2000Lakatos Ágnes 2013. 1) standarok : betegtől elkobozott porok; internetről (még legálisan) rendelt porok, kristályok; pécsi drogambulanciáról érkezett por 2) Klinikai betegek vizelet mintái: 1) 2) 3)

Részletesebben

Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság 4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 9. 4002 Pf.: 139. Tel.: (52) 310-333, Fax: (52) 413-338

Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság 4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 9. 4002 Pf.: 139. Tel.: (52) 310-333, Fax: (52) 413-338 1 Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság 4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 9. 4002 Pf.: 139. Tel.: (52) 310-333, Fax: (52) 413-338 2008. évi beszámoló a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Szakértői

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

DROGFOGYASZTÁS. a., Legitim (legális) és illegitim (illegális), jogi kategóriák b., Könnyű és nehéz, szociokulturális normák

DROGFOGYASZTÁS. a., Legitim (legális) és illegitim (illegális), jogi kategóriák b., Könnyű és nehéz, szociokulturális normák 1. DROG DEFINÍCIÓJA DROGFOGYASZTÁS DROG = minden vegyi anyag, ami az élő anyagokat befolyásolja PSZICHOAKTÍV DROG = a mentális működésekre ható szerek, amelyek megváltoztatják a gondolkodást, az érzékelést,

Részletesebben

A Korai Jelzőrendszer (EWS) hálózat évi történései. Péterfi Anna Nemzeti Drog Fókuszpont november 23.

A Korai Jelzőrendszer (EWS) hálózat évi történései. Péterfi Anna Nemzeti Drog Fókuszpont november 23. A Korai Jelzőrendszer (EWS) hálózat 2009. évi történései Péterfi Anna Nemzeti Drog Fókuszpont 2009. november 23. EMCDDA-Europol Éves Jelentés (2008) a 2005/387/IB Határozat végrehajtásáról Az EWS 2009-es

Részletesebben

Belső meghatározottságok - a drogprobléma Magyarországon

Belső meghatározottságok - a drogprobléma Magyarországon 2. számú melléklet a Nemzeti Stratégia a kábítószer-probléma kezelésére című stratégiai programhoz Belső meghatározottságok - a drogprobléma Magyarországon Az alábbi összefoglaló a magyarországi kábítószerhelyzet

Részletesebben

ELEMZÉS. A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között. Készítette. MultiRáció Kft.

ELEMZÉS. A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között. Készítette. MultiRáció Kft. ELEMZÉS A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között Készítette MultiRáció Kft. Budapest, 2008. április 1 Tartalom 1. Bevezetés...3 2. A létszámtrendek

Részletesebben

1. Telítetlen szénhidrogének (szerkezet, fizikai és kémiai tulajdonságok, előállítása, jelentőség).

1. Telítetlen szénhidrogének (szerkezet, fizikai és kémiai tulajdonságok, előállítása, jelentőség). I. tétel 1. A periódusos rendszer 2. Vízkőmentesítés Oldjon fel kevés citromsavat vízben. Cseppentsen külön-külön ebből, illetve 2 mol/dm 3 -es sósavból mészkőporra. (Mindkét esetben gázfejlődést tapasztalunk.)

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2005 2013 ÜGYÉSZSÉG MAGYARORSZÁG Közzéteszi: Legfőbb Ügyészség Budapest, 2014 Bűncselekmények 2005 2007 2009 2011 2013 Összesen 436 522 426 914 394 034 451 371 377 829 Személy

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Hol van már a. Heroin Kokain LSD Amfetamin

Hol van már a. Heroin Kokain LSD Amfetamin Droghasználat 2011 Hol van már a Heroin Kokain LSD Amfetamin Fürdősó biznisz MDPV Methylenedioxypyrovalerone Norepinefrin és dopamin reuptake inhibitor 2008 óta van jelen Hatása: stimuláns, agresszivitás

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK EL SZÓ...7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK...8 1990. ÉVI XCIII. TÖRVÉNY AZ ILLETÉKEKR L...9

TARTALOMJEGYZÉK EL SZÓ...7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK...8 1990. ÉVI XCIII. TÖRVÉNY AZ ILLETÉKEKR L...9 TARTALOMJEGYZÉK EL SZÓ...7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK...8 1990. ÉVI XCIII. TÖRVÉNY AZ ILLETÉKEKR L...9 ELS RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...10 I. Fejezet Az illetékekre vonatkozó általános rendelkezések...10

Részletesebben

A Korai Jelzőrendszer (EWS) hálózat 2008. évi történései

A Korai Jelzőrendszer (EWS) hálózat 2008. évi történései A Korai Jelzőrendszer (EWS) hálózat 2008. évi történései Korai Jelzőrendszer a 2008. év fejleményei Daróczy Zita Nemzeti Drog Fókuszpont 2008. nov. 26. EMCDDA-Europol Éves Jelentés (2007) a 2005/387/IB

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA H Á Z I R E N D J E

A SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA H Á Z I R E N D J E A SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA H Á Z I R E N D J E OM: 036045 Jászberény 2015. 2 Tartalomjegyzék I. BEVEZETÉS...4.oldal II. III. IV. AZ ISKOLA MUNKARENDJE. 6.oldal AZ ISKOLA

Részletesebben

Kábítószer-fogyasztási szokások középiskolások körében

Kábítószer-fogyasztási szokások középiskolások körében MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar Egészségügyi Gondozás és Prevenció Szak Védőnő Szakirány Kábítószer-fogyasztási szokások középiskolások körében Konzulens: Simon Nóra gyakorlati oktató Készítette: Bodnár

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

POW707 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW707 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 2 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

T/ 17549. számú törvényjavaslat. a luxusadóról

T/ 17549. számú törvényjavaslat. a luxusadóról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/ 17549. számú törvényjavaslat a luxusadóról Előadó: Dr. Veres János pénzügyminiszter Budapest, 2005. szeptember 2 2005. évi.törvény a luxusadóról Az Országgyűlés a vagyonarányos

Részletesebben

Dombóvár város és térsége kábítószerügyi helyzetképe - komplex helyzetelemzés - 2010-2011

Dombóvár város és térsége kábítószerügyi helyzetképe - komplex helyzetelemzés - 2010-2011 Dombóvár város és térsége kábítószerügyi helyzetképe - komplex helyzetelemzés - 2010-2011 készítette: Field For Research Kft. szaktanácsadók Fábián Róbert főmunkatárs Posta János KEF tanácsadó NCSSZI-Nemzeti

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Készült: Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. november 6-án megtartott nyílt üléséről.

Jegyzőkönyvi kivonat. Készült: Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. november 6-án megtartott nyílt üléséről. Jegyzőkönyvi kivonat Készült: Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. november 6-án megtartott nyílt üléséről. DEMECSER VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 118/2008 (XI.06.) h a

Részletesebben

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros területi V. évfolyam 15. szám 211. március 9. 211/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 13. Idősödő főváros A tartalomból 1 A népesség számának és korösszetételének alakulása

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ.3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ.3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK...4 1. A törvény célja...4 2. A törvény hatálya...4

Részletesebben

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(XII.01.) Ök. számú rendelete a Kozármisleny Város Helyi Építési Szabályzatáról

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(XII.01.) Ök. számú rendelete a Kozármisleny Város Helyi Építési Szabályzatáról Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(XII.01.) Ök. számú rendelete a Kozármisleny Város Helyi Építési Szabályzatáról Egységes szerkezetben a 8/2010. (IV.12.) Ök. sz. rendelettel.

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

MÉDIA- AJÁNLÓ 2015 FELHAGYNI A REKLÁMOZÁSSAL, HOGY PÉNZT SPÓROLJ, OLYAN, MINT MEGÁLLÍTANI AZ ÓRÁT, HOGY IDŐT SPÓROLJ. (HENRY FORD)

MÉDIA- AJÁNLÓ 2015 FELHAGYNI A REKLÁMOZÁSSAL, HOGY PÉNZT SPÓROLJ, OLYAN, MINT MEGÁLLÍTANI AZ ÓRÁT, HOGY IDŐT SPÓROLJ. (HENRY FORD) Modern Media Group Zrt. MÉDIA- AJÁNLÓ 2015 FELHAGYNI A REKLÁMOZÁSSAL, HOGY PÉNZT SPÓROLJ, OLYAN, MINT MEGÁLLÍTANI AZ ÓRÁT, HOGY IDŐT SPÓROLJ. (HENRY FORD) BUDAPEST ÚJ, INGYENES TERJESZTÉSŰ HETILAPJA 2015.

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 2012/11. szám Budapest, 2012. július 09. Szám: 22655/2012. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások: 1. 9/2012. (VI. 29.) ORFK utasítás az általános

Részletesebben

Szerhasználat a szakértő szemével

Szerhasználat a szakértő szemével BŰNMEGELŐZÉSI SZABADEGYETEM Bűnmegelőzés s a XXI. században zadban a modern technika és s az ember 2015. október 14. Miskolc A drogellenes küzdelem technikai oldala Szerhasználat a szakértő szemével Csesztregi

Részletesebben

Duna House Barométer. 02. szám. 2011 július + kitekintés: Debrecen

Duna House Barométer. 02. szám. 2011 július + kitekintés: Debrecen Duna House Barométer 02. szám 2011 július + kitekintés: Debrecen Tartalomjegyzék: Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és Keresletindex Lakásár adatok - Július Érdeklődés a kerületek iránt Kitekintés: Debreceni

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gyógyszer betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

Leggyakoribb. feketepiacon. Tartalom. Elıfordul. fordulási gyakoriság. Klasszikusok 2008-ban. lcse

Leggyakoribb. feketepiacon. Tartalom. Elıfordul. fordulási gyakoriság. Klasszikusok 2008-ban. lcse Közbiztonsági konferencia a Bőnügyi B Szakért rtıi és s Kutatóint intézet elıad adásai 9. május m. Tartalom A kábítószerk szer-vizsgálatok aktuális kérdk rdései Csesztregi Tamás Bőnügyi Szakértıi és Kutatóintézet

Részletesebben

Illek Vince utca. Attila utca 6 6/A 8 8/A. Deák Ferenc utca (72195) (72182) Mentőállomás. Speciális Általános Iskola (72183/1) 70171 (72203)

Illek Vince utca. Attila utca 6 6/A 8 8/A. Deák Ferenc utca (72195) (72182) Mentőállomás. Speciális Általános Iskola (72183/1) 70171 (72203) 73896 utatószámok, jellemzők: eépítési mód: eépítettség terepszint felett: pítménymagasság: Szintterületi mutató: Zöldfelület: 56/ ttila utca 70148 3 2 L2/-IV-3 Kisvárosias lakóterület egengedett Tervezett

Részletesebben

A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA. BUDAPEST, 2009. január 31.

A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA. BUDAPEST, 2009. január 31. LVII. ÉVFOLYAM ÁRA: 920 Ft 1. SZÁM A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA BUDAPEST, 2009. január 31. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és

Részletesebben

Magyar Tudomány 2004 4

Magyar Tudomány 2004 4 Magyar Tudomány Magyar Dante-kutatások Pszichiátria és dinamikus rajzvizsgálat A gímszarvastenyésztés A magyar nyelv helyzete Kárpátalján Fábry Zoltán Trianon-képe 2004 4 415 A Magyar Tudományos Akadémia

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_17 É N É S A V I L Á G Anyu, ne gyújts rá! Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM tanári Anyu, ne gyújts rá! 5. évfolyam 243 MODULVÁZLAT

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely az alábbi dokumentumokat kíséri: Javaslat

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely az alábbi dokumentumokat kíséri: Javaslat EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.9.17. SWD(2013) 320 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA amely az alábbi dokumentumokat kíséri: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Bromocriptin-Richter 2,5 mg tabletta bromokriptin Mielott elkezdené

Részletesebben

JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI KÁBÍTÓSZERHELYZETRÕL 2002

JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI KÁBÍTÓSZERHELYZETRÕL 2002 JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI KÁBÍTÓSZERHELYZETRÕL 2002 Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002 Szerkesztette: RITTER ILDIKÓ az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa Lektorálta: DR. RÁCZ JÓZSEF az

Részletesebben