A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek. 4. szám, október

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek. 4. szám, 2006. október 16-31."

Átírás

1 A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek 4. szám, október A hírlevelet szerkeszti: Dr. Szilágyi Tibor, a Magyar Dohányzásellenes Koalíció vezetője A szerkesztő üzenete Kedves Kollégák! A hírlevél jelen számából kiemelném, hogy tovább terjed a világ országaiban a szigorú közterületi és munkahelyi dohányzási tilalom. Egyre több adat gyűlik össze arról is, hogy ezek az intézkedések nem csökkentik az éttermek és bárok bevételeit. Novemberben Hawaii csatlakozik a tilalommal bíró országokhoz, jövő januártól Hongkong is füstmentes lesz, de Nyugat-Ausztrália legnagyobb kórháza is teljes tilalmat vezet be területén. Egy hasonló jogszabály Németországban szintén úttörő szerepet játszana más, a német mintát híven követő országok számára is. Ismét emlékeztetni szeretnék minden Kollégát arra, hogy a hírlevél a hazai dohányzásellenes szakemberekhez a levelezõlistán keresztül, illetve az ÁNTSZ egészségvédelmi/egészségmegõrzési osztályaihoz saját címükre elküldött levélben jut el. A hírlevél minden száma felkerül a netre is, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetve az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány honlapjára (ez utóbbi rövidesen megújul!). Ez utóbbi helyen a pontos cím: Kérlek benneteket, hogy bármilyen kérdés, javaslat, észrevétel, közérdekû információ megosztása céljából keressetek meg a címen vagy a telefonszámon. Kellemes idõtöltést és böngészést kíván a szerkesztõ, Dr. Szilágyi Tibor.

2 Tartalom 1. Hazai hírek 1.1. Dohányipar és termékei 1.2. Dohányipari dokumentumok 1.3. Fiatalok és dohányzás 1.4. Jogszabályok és egészségpolitika 1.5. Konferenciák és programok 1.6. Leszokás a dohányzásról 1.7. Passzív dohányzás 1.8. Reklám és szponzorálás 1.9. Tudományos kutatások 2. Nemzetközi hírek 2.1. Dohányipar és termékei 2.2. Dohányipari dokumentumok 2.3. Európai Unió és Egészségügyi Világszervezet 2.4. Fiatalok és dohányzás 2.5. Jogszabályok és egészségpolitika 2.6. Konferenciák és nemzetközi programok 2.7. Leszokás a dohányzásról 2.8. Passzív dohányzás 2.9. Reklám és szponzorálás Tudományos kutatások Részletes híranyag 1. Hazai hírek 1. Dohányipar és termékei 18 év alatt nem - új dohányipari honlap a felelősségteljes kereskedő program kapcsán (Demjén Tibor, október 27.) Demjén Tibor (OEFI) hívta fel a figyelmemet a következő honlapra (http://www.18alattnem.hu): A honlap beharangozójából: "Mint a Magyar Dohányipari Szövetség tagjai, mindannyian fontosnak tartjuk a fiatalkorúak dohányzásának megelõzését, és ennek érdekében határozottan fellépünk. Ezt a felelõs szerepvállalást mutatja az évek óta folyó "felelõsségteljes kereskedõ" program is, amely 1999-ben indult Szövetségünk kezdeményezésével, s azóta több szervezet is csatlakozott hozzá. Mi, a Szövetség tagjai, mindannyian kijelentjük, hogy nem szándékozunk dohányárut értékesíteni 18 éven aluliaknak. Ezt a határozott törekvésünket erõsíti a 2006-ban is folytatódó "felelõsségteljes kereskedõ" kampány. Ennek keretében kisebb bolt eladóihoz juttatjuk el tájékoztató anyagainkat, amellyel segíteni akarjuk õket abban, hogy a fiatalkorúakat ne szolgálják ki semmiféle dohányáruval!

3 A 2006-ban létrejött honlap azt a célt szolgálja, hogy a 2006-os kampány anyagait minél többen megismerhessék." A Magyar Dohányipari Szövetség tagjai: British American Tobacco Hungary Continental Tobacco Group Imperial Tobacco Magyarország Japan Tobacco International Philip Morris Magyarország A honlap "támogatóként" jelöli meg azokat a szervezeteket, melyek csatlakoztak a programhoz: Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület Egészségügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Posta Zrt. Magyar Reklámszövetség Nagycsaládosok Országos Egyesülete Oktatási és Kulturális Minisztérium Országos Kereskedelmi Szövetség Szociális és Munkaügyi Minisztérium További részleteket tudhatunk meg arról is, hogy 2006-ban mit végeznek e program keretében a dohányipari cégek. Kommentár: A dohányipari szívesen szervez a kiszolgálás megakadályozását célzó programokat. Ezek a nemzetközi irodalmi adatok szerint hatástalanok, céljukat részint az ellenőrzés nehézségei miatt nem érik el, részint pedig azért, mert a kiskorúak megtalálják a módját, hogy szüleiktől vagy nagyobb testvéreiktől "szerezzenek" dohányterméket. Ne használjuk tehát elsődleges dohányzásellenes intézkedésnek a fiatalok kiszolgálásának megakadályozását megcélzó programokat. Egy 2003-as magyar felmérés (Németh Ágnes, Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés) is bizonyítja ennek az intézkedésnek a hatástalanságát. A kiskorúak 76,2%-a azt nyilatkozta, hogy sohasem okozott nekik nehézséget, hogy cigarettát vásároljanak az üzletekben. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség legutóbbi, az üzlettulajdonosok és eladóknak a törvény e paragrafusával való együttműködését ellenőrző körútján is az derült ki, hogy az esetek harmadában a 18 év alattiakat úgy szolgálták ki dohánytermékkel, hogy korukat még meg sem kérdezték. Jön az olcsó román és bolgár cigaretta? (2006. október 27., Napi Online) Kétféle hatással számolnak a hazai legális cigarettapiac szereplõi Románia és Bulgária jövõ januári európai uniós csatlakozását követõen - írja a Világgazdaság. Egyrészt megnõhet az országba legálisan bekerülõ, de máshol adózó, a hazainál olcsóbb termékek mennyisége, tovább fokozva az árversenyt. Másrészt a két új tagnál a jövedéki adó emelésének hatására drámaian megnõhet a feketekereskedelem, ez pedig hatással lehet a magyar illegális cigarettapiacra is. A Világgazdaság értesülései szerint a vám- és pénzügyõrség a pénzügyi tárcával közösen olyan jogszabály-módosítást készít elõ, amely megakadályozza a korlátlan cigarettabehozatalt. Az uniós általános szabályok szerint 800 szál cigarettát lehet egyik tagországból a másikba vinni, efölött már kereskedelmi mennyiségnek minõsítik az árut. Néhány ország az átlagosnál szigorúbban húzta meg a határt, így például Ausztria

4 megtiltotta, hogy az ott letelepedettek 25 szálnál többet vigyenek be Magyarországról. A most készülõ törvénymódosítás nem a mennyiségi korlátozást célozza, hanem azt, hogy a román határszakaszon az uniós csatlakozás után is megmaradjon a vámhatóság jövedéki ellenõrzõ szerepe. (Forrás: Dohányipari dokumentumok Ebben az idõszakban nem találtam e témában releváns hírt Fiatalok és dohányzás Ebben az idõszakban nem találtam e témában releváns hírt Jogszabályok és egészségpolitika Szigorú törvény Hongkongban a dohányzás ellen (Magyar Hírlap, október 19.) Hongkongban a jövő év elejétől tilos lesz a dohányzás a munkahelyeken, az éttermekben, a parkokban és a strandokon - az erről szóló törvényt csütörtökön fogadta el a hongkongi parlament. A jogszabály értelmében a tilalom közepéig nem vonatkozik olyan bárokra, szaunákra, éjszakai mulatókra és madzsong (kínai dominójáték) termekre, amelyeket 18 éven felüliek látogatnak. A kormány adatai szerint a 6,9 millió lakosú Hongkongban közel 800 ezren dohányoznak, vagyis a lakosság mintegy 14 százaléka. Bár az ez arány nem olyan magas mint például Franciaországban, Japánban vagy Kínában, a hongkongi egyetem felmérése szerint évente 681 millió dollárt kell költeni a dohányzás okozta egészségi problémák kezelésre. (Forrás: Dohányzás társasházban - válaszol a HVG ingatlanjogásza, Németh Zoltán László (2006. október 24., HVG) Tisztelt Ügyvéd Úr! Kérdésem a következő: társasházunk lépcsőházában egyes lakók rendszeresen dohányoznak, és lakásunkba is bejön a füst. Van-e valamilyen jogszabály, amely ezt tiltja? Mit tehetek ebben a helyzetben? Köszönettel: Nagyné Pataki Éva Tisztelt Nagyné Pataki Éva! A nemdohányzók védelmére vonatkozó jogszabály ebben ez esetben nem alkalmazható, mivel a törvény csak közintézményekre vonatkozik, a társasház viszont egy magánemberek által tulajdonolt épület. A saját lakásában tehát mindenki azt csinál, amit akar, a lépcsőház viszont más kérdés. A lépcsőházban történő dohányzás tilalmát a beszűrődő füstre való tekintettel házirendben ki lehet kötni. Az erről rendelkező társasházi házirendet egyszerű többséggel lehet elfogadtatni. Ha ezt a házirendet valaki megsérti, bírósághoz lehet fordulni, és jogsértés megállapítását, esetleg kártérítést is lehet kérni.

5 Abban az esetben, ha bizonyító erőt nyer, hogy a komoly szaghatás vagy az egészségkárosító hatás rendszeres, birtokháborítás miatt birtokvédelmet is lehet kérni a jegyzőtől. Ha a helyzet ekkor sem változik, bíróságtól kell kérni a lakók lépcsőházban történő dohányzásának megtiltását. A követendő út persze első körben mégsem ez: meg kell próbálnia megállapodnia a lakókkal és a házirendben tiltani a dohányzást a lépcsőházban. (Egyébként még a lakás közelében való vegyszertárolás is birtokháborításnak minősül, ha az a lakás használhatóságát befolyásolja vagy a lakásban lakó egészségét károsítja. Birtokvédelem abban az esetben is megilleti a felperest, ha a raktárban tárolt vegyszerek általában nem károsak az egészségre, de a lakó betegsége miatt ránézve hátrányos) Forrás: Kommentár: Fontos kérdés, magam is többször szembesültem vele kollégáktól és magánszemélyektől egyaránt. Sajnos, ez az egyik legnehezebb kérdés, amit közterületi dohányzással kapcsolatban fel lehet tenni és jó megoldás sincs rá. Véleményem egyébként megegyezik a jogászéval Konferenciák és programok november 16.: Nemzetközi Ne gyújts rá! nap Az Országos Tisztiorvosi Hivatal, a Magyar Dohányzásellenes Koalíció és az Európai Bizottság SEGÍTSÉG - A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT kampánya közös rendezésében budapesti és vidéki eseményeket tervezünk a nap alkalmából. Aki részt kíván venni az eseményekben, illetve további információkért forduljatok hozzám a megadott telefonszámokon Leszokás a dohányzásról Száguldás a cigi rabságából (Népszabadság, október 25.) Minden doboz cigarettán van valami rémségesen ijesztő felirat, amitől a dohányos ember tartozna azonnal elrettenni, és otthagyni a pulton a cigit. Ehelyett mégis megveszi, egyre drágábban, és elszívja. Pedig nem buta. Tudja ő elrettentő szöveg nélkül is, hogy feleslegesen hajigálja ki a pénzt, csak a dohánygyárakat és az államkasszát gazdagítja, magát meg egyre betegebbé teszi. Hiába magyarázzák évek óta, hogy abba kellene hagyni. Hiába készülnek felmérések, amelyek kimutatják: a 1617 éves fiúk 30 százaléka, a lányok 27 százaléka dohányzik, s körükben húszszoros a tüdőrák veszélye. Hiába mutatják ki, hogy a dohányos anyák gyermekei átlagosan 200 grammal kisebb súllyal születnek, hiába a rémséges statisztika, amely szerint Magyarországon minden 15 percben meghal valaki egy olyan betegségtől, ami összefügg a dohányzással. Van valami, ami a józan ész megfontolásainál erősebb. Ami arra készteti a dohányosokat, hogy kibúvókat keressenek, miért nem hagyják abba, mert azt a kínos érzést nem viselik egykönnyen, hogy gyenge embernek titulálja őket a nemdohányzók sokasága. Ez a valami a kényszer, a függőség, az az érzés, hogy nem rágyújtani rosszabb, mint az egész veszedelem együtt egy ideig. S csak akkor jön el a felismerés, amikor már bekövetkezik valamilyen nagy baj. Hiába van tehát tele minden a fenyegetéssel, alig érnek el valami hatást. Igazi megoldást a belső elhatározás és a külső segítség együtt hozhat. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok dohányos belülről már készül a nagy lépésre (sokan sokszor meg is tették már), de a belső döntés ellen sok minden hat.

6 A hétköznapok feszültségei, konfliktusai, amelyek inkább nőnek, mint csökkennek, csak súlyosbítják a helyzetet. Akiben viszont megérett a szándék, az már jó úton jár, talán a legtöbbet, a legnagyobb lépést tette meg. Hát még, ha keres valamilyen kapaszkodót. Ilyenekkel egy ideje már szolgálnak a gyógyszergyárak, vannak meglehetősen drágán tapaszok, amelyekkel enyhíteni lehet a nikotin iránti vágyat. Van rágógumi és orrspray, s vannak csoportos foglalkozások, főleg a fiatalok körében, ahol még talán időben meg lehet akadályozni a veszedelmet. Egy ideje megjelent egy újabb módszer is, amely a biofizikai orvoslás vívmánya. Az eljárás lényege, hogy egy elektromágneses rezgéseket keltő és elemző készülékkel analizálják a cigaretta anyagainak elektromágneses rezgéseit, majd azokat pontosan fordított és felerősített formában visszajuttatják a szervezetbe magyarázza dr. Molnár György, az Empátia Biomed Gyógycentrum igazgató főorvosa, akinek a közreműködésével már több mint négyezren váltak meg a cigarettától. Ez a bonyolultan hangzó eljárás a gyakorlatban elég egyszerűen zajlik. A leszokni vágyó paciens elszívja az utolsó cigarettáját, mielőtt belépne a rendelőbe. Annak a csikkjét analizálja a gép. Az összesen egy órás kezelés során alacsony intenzitású mágneses impulzusok érik a szervezetet, ami nem kellemetlen. Utána pedig ragtapasszal egy kis fémlapocskát ragasztanak a hasfalra, s ez az ún. chip folyamatosan sugároz egy hónapon át. Egyetlen dologban van szükség a páciensek aktív közreműködésére: félóránként meg kell inni egy pohár vizet a kezelést követő egy hónapban. Ez szükséges ahhoz, hogy a gyors ütemben felszabadult nikotint és más méreganyagokat a szervezetből ki lehessen üríteni. Akinek ez sikerül, az nagyobb nehézség nélkül megválhat a cigarettától állítja Molnár doktor. (Forrás: Áttörés a dohányzásról leszokni akaróknak (Origo, október 30.) Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) a közelmúltban engedélyezte egy, a dohányzásról leszoktató receptköteles tabletta forgalmazását az Unió országaiban. Ezzel a klinikai vizsgálatok alapján egy minden eddiginél hatásosabb segítséghez jutnak a dohányzásról leszokni akarók. Az új szer Magyarországon várhatóan 2007 janárjától lesz elérhető. A világ legnagyobb gyógyszergyára által kifejlesztett tabletta hatóanyaga a varenicline nevű vegyület képes hozzákapcsolódni az agyban lévő nikotinreceptorokhoz, amivel jelentősen csökkenti a dohányzás abbahagyása után jelentkező hiányérzet, illetve a megvonási tünetek kialakulását. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy csak sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson egy újabb cigarettára. A gyógyszer abban is segít, hogy ha a páciens mégis rágyújtana, akkor a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására dopamin szabaduljon fel (a dopamin olyan idegi ingerület-átvivő anyag, amely az örömérzet kialakításában játszik fontos szerepet: dopamin szabadul fel az agyunkban, ha jutalmat kapunk, vagy ha nagyon örülünk valaminek). Az új gyógyszert szedő páciensek a rágyújtást követően már nem élik át a korábban tapasztalt, nikotin által kiváltott örömérzetet, így nem esik nekik jól a rágyújtás. Az Egyesült Államokban már az idei év eleje óta hozzáférhető az új tabletta. Korábbi klinikai vizsgálatokban mintegy 4000 dohányos bevonásával, 52 héten át hasonlították össze a szer hatékonyságát az addig ismert leggyakrabban alkalmazott kezelésekkel. A vizsgálat eredményei szerint az új gyógyszer segítségével négyszer többen voltak képesek leszokni a dohányzásról, mint a hatóanyag nélküli tablettát (placebót) szedők, az addigi leggyakrabban alkalmazott terápiát alkalmazókkal összehasonlítva pedig kétszer annyi résztvevő szokott le sikeresen. Azok közül, akik a 12 hetes kezelés hatására felhagytak a dohányzással, többen maradtak tartósan "füstmentesek abban az esetben, ha a terápiát egy

7 újabb 12 hetes gyógyszerszedéssel erősítették meg. A terápia során a hányinger bizonyult a leggyakoribb panasznak, amely általában enyhe vagy mérsékelt fokú volt, és a kezelés ideje alatt egyre kevésbé jelentkezett. A gyógyszer mellékhatásai miatt mindössze 3%-kal többen szakították meg a gyógyszer szedését, mint akik placebót kaptak. A dohányosok többsége a legtöbb felmérés szerint szívesen felhagyna szenvedélyével, pusztán akaraterővel azonban alig 3-5 százalékuk képes végleg lemondani a cigarettáról. Sem a különböző homeopátiás, illetve nikotinpótló készítmények, sem a pszichiátriában használatos gyógyszerek, sem pedig a különféle biofizikai módszerek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az új hatóanyagot tartalmazó gyógyszer 2007 januárjától várhatóan már a magyar gyógyszertárakban is kapható lesz, és bár a társadalombiztosítás nem fogja támogatni, a gyógyszerre fordítandó összeg előreláthatólag megegyezik majd azzal, amit egy erősebb dohányos a cigaretta beszerzésére fordít. Az eredeti cikk további linkekkel a következő címen található: A cukorbetegség ellen is jó egy súlycsökkentő gyógyszer? (Magyar Hírlap, október 30.) - sőt a dohányzás ellen is (a szerk.) A belga Liegei Egyetem munkatársai egy elsősorban súlycsökkentésre használt gyógyszer cukorbetegségre gyakorolt hatását is vizsgálták legutóbbi kutatásuk során. Eredményeiket a neves orvosi szaklapban, a The Lancetben közölték. A rimonabant hatóanyag tartalmú gyógyszert (Acomplia) étvágycsökkentő hatásai miatt elsősorban súlycsökkentő gyógyszerként használják, bár kedvező hatását igazolták azoknál is, akik le akarnak szokni a dohányzásról. Úgy tűnik azonban, ha a gyógyszer szedését megfelelő diétával és testmozgással is kiegészítik, a testtömeg-csökkentés mellett a vércukor illetve a koleszterin szintet normalizáló hatása is van. Az Andre Scheen vezette belga kutatók 1047, túlsúlyos vagy elhízott, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba. A betegeket három csoportra osztottak: az első csoport placebót (hatóanyag nélküli tabletta), a második 5 mg, a harmadik 20 mg rimonabant kapott naponta. A résztvevők közül 692-en vitték végig a terápiát. A vizsgálat egy éves időtartama alatt azok, akik nagyobb dózisban kapták a gyógyszert, átlagosan 5,5-6 kilót fogytak, akik kisebb dózisban, azok 2,5 kg-t, míg a placebót kapott csoport tagjai mindössze 1,5 kg-t. Talán még fontosabb eredmény az, hogy a nagy dózisban kezelt betegek jelentős javulást mutattak koleszterin és vércukorszintjük terén. A szakemberek szerint közismert, hogy a fogyásnak önmagában is van ilyen kedvező hatása, azonban a javulás mértéke kétszerese volt annak, amit a fogyás önmagában igazolt volna. A tudományos szaklapban a kutatást kommentáló független szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy bár az eredmények kedvezőek, ez még kevés ahhoz, hogy a rimonabant szájon át szedhető antidiabetikumnak tekintsük. Ugyancsak felhívták a figyelmet a kísérletből a mellékhatások miatt kilépő betegek nagy számára, ami közül a nagyobb dózissal kezelt betegek körében a depresszió aránya relatíve magas, három százalék volt. Mindent összevetve a szakértők úgy vélik, hogy a rimonabant nem csodaszer, de jó segítője lehet a fogyni vágyóknak - azonban igazi eredmény csak testmozgással és diétával együtt érhető el. (Forrás: Passzív dohányzás Ebben az idõszakban nem találtam e témában releváns hírt.

8 1.8. Reklám és szponzorálás Ebben az idõszakban nem találtam e témában releváns hírt Tudományos kutatások Négy dohányból egy tüdőrákosként végzi (2006. október 18., ma.hu) A COPD betegség olyan összetett tünetegyüttes, melyben az idült hörghurut és a tüdõtágulás egy idõben támadja meg a légzõrendszert. A COPD-t világszerte a vezetõ halálozási okok közt tartják számon. A betegség jellegzetes tünetei a különösen a reggeli órákban fellépõ rohamszerû köhögés, fáradtság, a fizikai megterhelés hatására jelentkezõ légszomj és fulladás. A késõbbiekben a nehéz légzés már nyugalmi állapotban is jelentkezik, s a szervezet oxigén ellátása akadályozottá válik. A környezeti szennyezõdéseken túl a betegség kialakulásához elsõként a tartós dohányzás vezet. A Thorax folyóiratban közölt 25 éven át zajlott kutatásban a vizsgált személy esetében a COPD megjelenések valószínûsége a dohányzók körében 25 százalékos volt. A vizsgálatban egyaránt részt vettek dohányzó és nem dohányzó személyek. A pácienseken rendszeresen elvégzett tüdõ funkciót mérõ vizsgálatok alapján elmondható, hogy a dohányzó egyének körében a COPD megjelenésének valószínûsége a hatszorosa a nemdohányzókhoz képest. A 25 éves tanulmány ideje alatt 2900 páciens húnyt el, közülük 109-en COPD következtében. A betegség különösen a 40 év feletti, hosszú ideje, napi egy doboz, vagy annál nagyobb mennyiségû cigarettát fogyasztó dohányosok körében jelentkezik. Gyakori szövõdményei a tüdõgyulladás, szívbetegségek és a stroke. A COPD nem gyógyítható, csupán a folyamat lassítható le, illetve a tünetek enyhíthetõek gyógyszerek által. A WHO becslései alapján 2020-ra a COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség lesz. A vizsgálat tanulsága, hogy a dohányzással töltött évek hosszával egyenes arányban nõ a COPD megjelenésének valószínûsége. A dohánytermékekre fordított kiadásainkat költsük inkább a leszokást elõsegítõ módszerek finanszírozására, ez az egyik legjobb befektetés, melynek közérzetünk és egészségünk élvezheti hasznát. (Forrás: 2. Nemzetközi hírek 2.1. Dohányipar és termékei KANADA (Ontario, Quebec): minden negyedik cigaretta csempészáru, állítja a dohányipar (2006. október 15.) Az Imperial Tobacco Kanada két tartományában készített felmérésében azt állítja, hogy a két tartományban a cigarettacsempészek részesedése a teljes cigarettapiacból 25%-os. A dohánygyár vezetői szerint a magas adók és a nem elégséges ellenőrzés táplálja a feketepiacot. Ontario egészségfejlesztési minisztere Jim Watson azonban vitatja a dohányipar eredményeit. "Kérdés sem férhet hozzá, hogy vannak teendőink a cigarettacsempészettek kapcsolatban, de az igazság az, hogy egyre kevesebb ember dohányzik", mondta a miniszter megkérdőjelezve a vizsgálat módszertanát is. "Nincs sok bizodalmam a dohányipartól jövő

9 állítások teljességéhez és őszinteségéhez" - mondta. Az Imperial Tobacco becslése szerint a legális piacról "eltűntek" 75%-a a feketepiacon keres magának füstölnivalót. A cikk teljes egésze a ad9b a67e&k=66697 cím alatt olvasható. Kommentár: Közismert, Magyarországon is alkalmazott dohányipari stratégia, hogy a feketepiac rémével ijesztgetik a cigarettaadó emelését fontolgató döntéshozókat. Nálunk a BAT folytat erőteljes kampányt és lobbizást a dohányadók csökkentéséért. A közelmúltban az egyik dohányipari cég megbízásából készült felmérés, melyben az eldobált cigarettadobozokból következtettek a hazai cigarettacsempészet mértékére. Egy szeptemberi konferencián elhangzott előadás szerint a hazai cigarettapiac 25%-a csempészcigaretta. Bencze József, a VPOP munkatársa ezt 10% alattira becsülte. NÉMETORSZÁG: A németek kevesebbet cigarettáznak és többet szivaroznak (2006. október 18., Expatica/DPA) A német statisztikai hivatal új jelentése szerint a német dohányosok kevesebbet költenek cigarettára és többet szivarra harmadik negyedévében a dohánytermékek vásárlása 10,1%-os csökkenést mutat az előző év hasonló időszakához képest. Az eladott cigaretta mennyiség 3,6%-os csökkenést mutat (24,7 milliárd szál), míg 43%-os emelkedést mutat a szivar és szivarka vásárlása. Ez utóbbiakból összesen 1,6 milliárd szál kelt el. Németország most fontolgatja a közterületi dohányzási tilalom bevezetését. Németországban évente 3300 nemdohányzó hal meg mások dohányfüstjének belélegzése miatt. Az eredeti cikk itt olvasható: Dohányipari dokumentumok Ebben az idõszakban nem találtam e témában releváns hírt Európai Unió és Egészségügyi Világszervezet EURÓPAI UNIÓ: SEGÍTSÉG kampány - Passzív dohányzás film a tévékben 2007 januárban Barcelonában filmezték az a reklámfilmet, mely a passzív dohányzással foglalkozik és a Segítség kampány keretében jövő januárban kerül a televíziókba az Unió 25 tagállamában. A film tartalmazni fogja minden ország leszokást segítő telefonos szolgáltatásának számát is. (Forrás: Deborah Ficamos, a kampányt végrehajtó LBC konzorcium kapcsolattartója) 2.4. Fiatalok és dohányzás Lásd a "Tudományos kutatások" részt a fiatalokat érintő kutatásokról Jogszabályok és egészségpolitika NAGY BRITANNIA: A "The Publican" című vendéglátóipari lap "Friss levegő, friss gondolkodás" kampányt indít (2006. október) A 2007 közepén hatályba lépő éttermi és pub-i dohányzási tilalomra való felkészülés jegyében kommunikációs kampányt indít a vendéglátóipari szakma körében arról, hogy miként nézhetnek szembe a dohányzási tilalom utáni üzletvitelükkel.

10 Ezért a kampány során kérik a már dohányzási tilalmat bevezetett kollégákat, hogy osszák meg a szerzett tapasztalatokat. A "The Publican" kiadója a következőket mondta: "Most, amikor a tilalom bevezetése elkerülhetetlen, a szakma olyan információkra szomjazik, hogy miként alkalmazkodhatnak a megváltozott viszonyokhoz és hogyan élhetik túl a változásokat. A "Friss levegő, friss gondolkodás" kampány a legmegfelelőbb eszköze annak, hogy választ adjunk kérdéseikre, és minél zökkenőmentesebbé tegyük az átmenetet." (Forrás: Kommentár: Jó látni, hogy van ahol a vendéglátóipari szakma nemcsak ellenállni próbál egy, a lakosság egészségi állapotát javító intézkedésnek, hanem tevékenyen segíteni próbálja az intézkedések zavartalan végrehajtását. Az ír, skót és norvég példák - hogy csak a legfontosabbakat említsem - kétségtelenül segítenek abban, hogy a vendéglátóipari szakma lássa, az üzlet nem megy tönkre a dohányzási tilalom bevezetése után sem. SVÉDORSZÁG: Adóemelés 2007 januártól (2006. október 17., tobaksfacta.org) Körülbelül 4 svéd koronával (0,43 euro) kerülnek többe a dohánytermékek januárjától a kormány újabb adóemelési döntése miatt. Ugyanennyivel emelkedik a szájban rágott dohány ára (ez egy igen népszerű termék Svédországban, mely egyébként minden más Uniós tagállamban tilos - a szerkesztő). A dohányadó-emelés, mely kiterjed minden más dohánytermékre is körülbelül 2,5 milliárd korona többletbevételhez juttatja majd az állami büdzsét. (Forrás: NÉMETORSZÁG: A Parlament döntött, az ország alkalmazza az Uniós dohányreklámdirektívát (2006. október 18., Rhein-Neckar-Zeitung) A Bundestag fogyasztói bizottsága zöld utat adott a dohányreklámozás Uniós direktíva szerinti korlátozásához. A tilalom kiterjed majd a TV, rádió, közterületi és egyéb médiumokra, illetve a sportesemények szponzorálására. (Forrás: _Umsetzung_des_EU.html) NAGY BRITANNIA, LONDON, CROYDON: A tanács munkatársai nikotintapaszt kapnak cigarettaszünet helyett (2006. október 23., Daily Mail) Croydon kerület tanácsának munkatásai már nem hagyhatják abba a munkát dohányzás miatt. Jövő évtől megszüntetik a dohányzó helyeket is. A tanács felszólította az iskolák igazgatóit, hogy iskoláikban is tiltsák meg a dohányzást. Az intézkedések összhangban vannak a kormány szándékával, hogy csökkentse a közterületi dohányzást. A tanács vezetői és az Unison szakszervezet is támogatja az intézkedést. Részletek a 026&in_page_id=1774 cím alatt. A munkahely: Európában a "dohányosok ne jelentkezzenek" (2006. október 24., International Herald Tribune) Miután több Uniós tagállam minden munkahelyen megtiltotta a dohányzást, a front az utcára helyeződött át. Philip Tobin, egy dublini e-kereskedelmi cég vezetője indította el a problémát azzal, hogy álláshirdetésében kikötötte, hogy dohányosok ne is jelentkezzenek. "A dohányosok átlagosan 4 cigarettaszünetet tartanak egy nap. Ez minimum 15 perccel számolva is egy óra munkakiesést jelent. Ez nem fair más munkavállalókkal szemben" - mondta Tobin, indokolva lépését. Az Európai Parlament egy brit képviselője azt kérdezte a Bizottságtól, hogy vajon ez a hirdetés sértette-e az Uniós jogot. Vladimir Spidla munkaügyi biztos válasza az volt, hogy a hátrányos megkülönböztetés - melyet az Uniós jog tilt - nem

11 alkalmazható a dohányzás esetén, tehát a válasz tulajdonképpen az volt, hogy a hirdetés nem sért Uniós jogszabályt. A Tribune cikke szerint a trend amúgy is a tilalom kiterjdése irányában mozdul el. Londonban a Marks and Spencernél a dohányosok nem dohányozhatnak olyan helyen, ahol a dohányosok látványának negatív hatása lenne a boltba érkezőkre. Mario Müller, egy brüsszeli székhelyű kereskedelmi szervezet vezetője azt mondta, hogy "egy szupermarket előtt dohányzó munkavállaló borzasztó üzenetet jelent a vásárlóknak". A teljes cikk további nyilatkozatokkal itt olvasható: OROSZORSZÁG: Az állami Duma a dohányreklámok teljes tilalmát fontolgatja (2006. október 24.) Egy reklántilalmat is magába foglaló törvénytervezetet nyújtottak be a Dumához. A tervezet a cigarettadobozokon levő figyelmeztető feliratoka méretét 50%-ra emelné. A dohányzás járványos méreteket öltött Oroszországban. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az orosz férfiak 50-60%-a, a nők 20%-a dohányzik. A gimnáziumi és kollégiumi diákok 53%-a dohányos. Részletek a cím alatt. OLASZORSZÁG: Levél Olaszországból: a leszokók sohasem nyernek? A franciák elégedettek lehetnek (2006. október 25., International Herald Tribune) A cikk azoknak a franciáknak kíván üzenni, akik úgy tartják, hogy a dohányzási tilalom megfordíthatatlanul károsítja majd kávézási szokásaikat és hogy a tilalmat sohasem lehet majd betartatni. Az olasz példa ellentmond ennek. Majdnem két évvel az olasz tilalom januári bevezetése után a nagy füstölőnek tartott mediterrán olaszok sokkal kevesebbet dohányoznak és sokkal kevesebbet kell mások dohányfüstjében üljenek. A törvény egyébként borzasztóan nészerű lett, és támogatottsága évről évre növekszik a dohányzók és nemdohányzók körében egyaránt. "Olaszország e szabályozás sikeréről híresült el, tehát ha nálunk működik, bárhol máshol is működhet" - mondta Silvano Gallus, milánói kutató. "Minden közösségben, ahol az intézkedést kipróbálták, a kezdeti ellenállás gyorsan átadja a helyét az egyetértésnek" - mondta Geoffrey Fong, kanadai kutató. Három hónappal az olasz szabályozás bevezetése után a cigarettafogyasztás 8%-al csökkent és a csökkenés a éves korosztályban volt a legerőteljesebb - 23%. A teljes cikk itt olvasható: NYUGAT-AUSZTRÁLIA, PERTH: Dohányzási tilalom a város legnagyobb egészségügyi intézményében (2006. október 27., West Australian) január elsején teljes dohányzási tilalom lép hatályba a Queen Elizabeth II Orvosi Központ teljes területén beleértve az élpületeket, külterületeken, kerteket. A kórházban a dolgozók 8,5%-a dohányzott, és 41%-uk nyilatkozott úgy, hogy szeretnének leszokni és le is fognak, ha egy dohányzási tilalom hatályba lép az intézményben.

12 A kórház területén egyetlen beteg és látogató sem dohányozhat, míg azok a krónikus betegek, akik még dohányoznak, júliusáig kapnak haladékot arra, hogy leszokjanak. Részletek itt találhatók: EGYESÜLT ÁLLAMOK, HAWAII: A nemzet egyik legszigorúbb dohányzásellenes jogszabálya (2006. október 30., Honolulu Advertiser) November 16-án lép hatályba Hawaii-n az a jogszabály, mely megtiltja a dohányzást minden közterületen, bárban és munkahelyen, sőt még azok bejáratától 20 láb távolságban is. A jogszabály célja a passzív dohányzás ártalmainak csökkentése, és súlyos büntetéseket helyez kilátásba a munkaadók és tilosban dohányzó egyének számára egyaránt. Hawaii az USA 14. állama, ahol teljes, minden munkahelyre kiterjedő dohányzási tilalmat vezetnek be. A hawaiiak 17%-a dohányzik, ami a negyedik legalacsonyabb az USA-ban. Utahban vannak legkevesebben a dohányosok, Kalifornia nem sokkal lemaradva a második. A Tobacco Free Oahu nevű szervezet három alkalommal szervez konzultációt azoknak a munkaadóknak, akik többet szeretnének tudni a munkahelyi dohányzási tilalomról és annak hatásairól. További részletek: Konferenciák, nemzetközi programok és szaklapok Nemzetközi COPD nap, november 15. A világ számos országában november 15-én ünneplik a 15. Nemzetközi COPD Napot. A neves ünnep csak 1 nappal van korábban, mint az idei Ne gyújts rá! nap, mellyel kapcsolatban szintén lesznek rendezvények az ország több városában. A COPD napot ennélfogva célszerű arra is felhasználni, hogy a dohányzás és a krónikus, nem daganatos légúti betegségek közötti kapcsolatot hangsúlyozzuk. TÖRÖKORSZÁG: Harmadik országos dohányzás vagy egészség konferencia, Ankara, november A nemzetközi résztvevők jelenlétében megrendezésre kerülő konferencia részletei: Leszokás a dohányzásról SKÓCIA: Terhes nőket megcélzó dohányzásellenes médiakampány indult (2006. október 16.) Skóciában öt dohányos terhes nőből egy (tehát 20%) terhesség alatt is folytatja a dohányzást. Ezért a skóciai NHS Health dohányzásellenes kampányt indított dohányzó terhes nőkhöz szólva. A kampány keretében DVD is készül, melyeket a terhes nőkhöz juttatnak el. A kampány részeként meg akarják ismertetni a terhesekkel azokat a szolgáltatókat, akikhez fordulhatnak akkor, ha le kívánnak szokni a dohányzásról. Skóciában ingyenes leszokást segítő telefonos szolgáltatás működik, további információkat kapnak a terhes nők a honlapon is. A kapányban orvosok és védőnők is részt vesznek. További információk a kampányról itt találhatók:

13 JAPÁN: Az egészségbiztosító intézkedései segítik a leszokást segítő termékek forgalmát (2006. október 20., Yomiuri Shimbun) A japán kormány csökkenteni kívánja a dohányzással összefüggő megbetegedést és halálozást. Ezért többek között fizet a különböző egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek leszokási tanácsadást végeznek dohányosok részére. A leszokási tanácsadást biztosító szolgáltatóknak azt javasolják, hogy teljesen tiltsák be területükön a dohányzást. A leszokást segítő gyógyszereket gyártó cégek társadalombiztosítási támogatást szeretnének kapni termékeik számára. (Forrás: EGYESÜLT ÁLLAMOK: A daganatos halálozás csökkenésének 40%-a önmagában a dohányzás visszaszorulásának tulajdonítható (Tobacco Control, október 20.) Az American Cancer Society vizsgálata szerint a dohányzásról leszokásnak jelentős szerepe van az össz-daganatos halálozás csökkenésében. A korfüggő rákhalálozás 1991-ben tetőzött az USA-ban és azóta 16,1%-al csökkent férfiaknál és 8,4%-al nőknél. Bár a dohányzás más daganatokkal is összefügg, mégis a dohányzással összefüggő daganatos halálozás 80%-a a tüdőráknak tulajdonítható. Férfiaknál a tüdőrákos esetek 88%- a, nőknél pedig 72%-a a dohányzással függ össze és 2003 között a dohányzási prevelancia csökkenése 146 ezer haláleset megelőzésével járt. (Forrás: EGYESÜLT ÁLLAMOK: A dohányzás-függőség kezelésének jelenlegi és új megközelítései (Current Oncology Reports, október 23.) Cummings M és munkatársai elemzik a jelenlegi és új leszokást segítő módszereket. "A dohányzás-függőség kezelését szolgáló legtöbb hatékony beavatkozás a nikotin agyi hatásának a helyettesítésén vagy blokkolásán alapul. A jelenlegi és új gyógyszeres kezelések hatása azonban minden valószínűség szerint attól függ majd, hogy az egészségügyi dolgozók milyen aggresszíven próbálják majd meg ezeket a módszereket hozzáférhetővé tenni betegeik számára." A tanulmány fő következtetése, hogy az egészségügyi dolgozóknak szisztematikusan bátorítaniuk kell minden dohányos páciensüket a leszokásra, és arra, hogy bizonyítékokon alapuló módszereket vegyenek igénybe segítségként. A cikk összefoglalója itt található: Passzív dohányzás Európai Bizottság, SEGÍTSÉG kampány Az európai kampányt szervező konzorcium összeállított egy táblázatot az Európai Unió tagállamaiban hatályban levő közterületi dohányzást szabályozó jogszabályokról. Aki az angol neylvű táblázatot szeretné megkapni, kérem, hogy küldön egy mailt a címre és jelezze, hogy ezt a táblázatot szeretné Reklám és szponzorálás PORTUGÁLIA: Portugália szintén megszegi a 2003/33-as Uniós direktívát? (2006. október 16.)

14 A közelmúltban olvashattuk a hírt, hogy az Európai Bizottság további lépéseket fontolgat Spanyolország és más országok ellen a nemzetközi sportversenyek dohányipari szponzorálását tiltó 2003/33 Uniós direktíva megsértése miatt. Miközben a Bizottság más országokkal "hadakozik" Portugália is belépett azon országok sorába, melyek megsértik a szponzorációval kapcsolatos direktívát. Októbr 15-én tartották ugyanis Estorilban a MotoGP Világbajnokság újabb futamát, melyen - a spanyol TV-ben nézett közvetítés szerint - bizonyos, dohányipar által szponzorált csapatok dohányreklámokat viseltek. (Globalink-hír, Javier Toledo, október 16.) A futamról az alábbi linken olvashat: Ugyanitt látható a bukott versenyző ruháján és motorján a Camel felirat. Kommentár: A dohányreklám direktívával kapcsolatos bizottsági vizsgálat tavasszal indult. Errről szól egy korábbi (2006. április 4.) Origo-cikk: Az Európai Bizottság kedden négy európai uniós tagállamot figyelmeztetett a dohányreklámok tilalmát kimondó uniós jogszabály nem kielégítő teljesítése miatt. Magyarország azért részesült figyelmeztetésben, mert gazdaságilag fontos eseményekkel összefüggő különleges körülmények között lehetőséget ad a reklámtilalom alóli kivételre - derül ki az EU brüsszeli végrehajtó testületének közleményéből.markosz Kiprianu egészségügyi biztos a döntést bejelentésekor leszögezte: a továbbiakban sem habozik lépéseket tenni annak érdekében, hogy a direktívát a tagországokban teljes egészében, megfelelően alkalmazzák. A dohányzás elleni uniós harc egyik sarokkövét jelentő direktíváról van szó, amely segít a dohányzók számának csökkentésében, illetve a rászokás megelőzésében - emelte ki a ciprusi biztos. A témában figyelmeztetést kapott Csehország, Olaszország és Spanyolország is. Mind a négy tagállamnak két hónapja van arra, hogy megválaszolja a brüsszeli levelet, és törvénykezését összhangba hozza az uniós irányelvvel. Amennyiben ez nem történik meg, Brüsszel továbblép az eljárásban, és végső soron az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet. A dohánytermékek reklámozását szabályozó irányelvet az Európai Parlament és a Tanács 2003-ban fogadta el, és a nemzeti jogba való átültetést július 31-ig kellett elvégezni. A tagállamoknak eddig az időpontig kellett elfogadniuk nemzeti átültető rendelkezéseiket és erről a Bizottságot is értesíteniük kellett. Újabban Magyarország vállalta, hogy 2006 őszén módosítja a reklámtörvényt, mely lehetővé teszi a Forma-1 idején a dohányreklámok közzétételét. Hírlevelünk előző száma is részletesen foglalkozik a kérdéssel Tudományos kutatások NAGY BRITANNIA: COPD prevalencia, diagnózis és összefüggése a dohányzással (Thorax, október) Shahab és munkatársainak elemzése szerint a COPD a negyedik leggyakoribb halálok a világon. A betegség főként a dohányzással függ össze és az országok többségében nincsenek pontos adatok a prevalenciáját illetően. Szerzők a év feletti lakosnak a "Health Survey"-ben összegyűjtött adatait dolgozták fel. Eszerint a spirometriával meghatározott COPD prevalenciája 13,3% volt, és a betegek 80%-ának nem voltak tünetei.

15 A tanulmány következtetése, hogy a COPD gyakori az angolok körében és az esetek többsége kórismézetlen marad. Dohányosoknál a COPD az erősebben függő betegeknél fordul inkább elő, de ezeknél a betegeknél a dohányzásról leszokás motivációja nem nagyobb. A rövid összefoglaló itt olvasható: BELGIUM: Spirometria és leszokási tanácsadás az alapellátásban: egy randomizált klinikai vizsgálat (2006. október 18., megjelenik a Respiratory Medicine novemberi számában.) Buffels J és munkatársai elemezték a minimál intervenció eredményeként történt sikeres leszokási kísérleteket és a spirometria jelentőségét a sikerben. A leszokni vágyó dohányosokat spirometriával követett és spirometriával nem követett csoportokba osztották. Az utánkövetés 6, 12 és 24 hónap múlva történt. A z elemzés szerint a háziorvosok a dohányos pácienseik 20%-át rá tudják venni a leszokásra. A minimál intervenció sikere egy év után 19%, két év után 15% volt. Nem találtak összefüggést a spirometria alkalmazása - mint egy olyan módszer, ami szembesíti a leszokót tüdeje működőképességének gyengülésével - és a leszokási szándék között. A rövid összefoglaló itt található: _auth=y&_acct=c &_version=1&_urlversion=0&_userid=10&md5=105a6882e c734a36d39a72a5b Dohányzásról leszokás a tinédzserek körében (két tanulmány a Health Physiology szeptemberi számában) Az egyik tanulmány 48 olyan vizsgálatot tekintett át, melyben a tizenévesek részére biztosítottak leszokást segítő szolgáltatásokat és 2003 közötti vizsgálatokat tekintettek át. Ezek szerint nagyobb esély volt a sikeres leszokásra, ha a leszokási tanácsadást motivációt erősítő és kognitív-magatartási technikákkal egészítették ki, illetve figyelembe vették és kiiktatták a társadalmi hatásokat. Nagyobb volt a siker esélye az iskolai leszokást segítő programoknál és az osztály-foglalkozásoknál. A másik tanulmány arról szól, hogy az egészségügyi dolgozók hogyan ismerik fel szerepüket a fiatalok dohányzásról való leszoktatásában. Azt találták, hogy az orvosok nem szűrik kötelező módon a tizenéveseket a dohányzási státuszukat illetően, ennélfogva leszokási tanácsot sem adnak nekik. A visszarendelésen és a telefonos utánkövetésen alapuló szolgáltatásokat ebben a korosztályban nehéz kivitelezni. További vizsgálatok szükségesek annak felderítésére, hogy a személyes tanácsadás, az elektronikus szolgáltatások és a nyomon követő telefonos üzenetek miként szabhatók legjobban ennek a nehezen elérhető korosztálynak az igényeihez. A cikkek rövid összefoglalói itt találhatók: OLASZORSZÁG: A dohányzás és a nyelőcsőrák összefüggései (Oral Oncology, novmberi szám) Bosetti C és munkatársai 2005 végéig tekintették át mindazokat a beszámolókat, melyek a dohányzás abbahagyásának és a nyelőcsőrák előfordulásának összefüggéseit vizsgálták. 10 kohorsz és 10 eset kontroll vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az aktívan dohányzóknál nagyobb az elszarusodó laphámrák és a nem specifikus nyelőcsőrák előfordulása, mint a leszokott dohányosoknál. A rák kockázata azonban legalább 10 évig a dohányzás abbahagyása után még változatlanul magas marad, majd csak azt követően csökken mintegy 40%-al. 10 évvel a dohányzás abbahygása után a volt dohányosoknál a rák kockázata még

16 mindig kétszeres a sohasem dohányzottakhoz képest. (Forrás: _auth=y&_acct=c &_version=1&_urlversion=0&_userid=10&md5=88cb6d7ab 65d b6cf32636bae8) EGYESÜLT ÁLLAMOK: Egy nagy közösségben végzett ingyen spirometria sikere (Medical News Today, október 27.) Chicago környékén egy gyógyszertári lánc üzleteiben több mint 2900 látogató vett részt ingyenes spirometriás mérésben. A mérés célja a COPD előfordulásának megítélése. A vizsgálat igazolta, hogy a COPD szűrésnek ez a módja nem tradicionális körülmények között, lakossági szinten sikeres lehet június és 2006 március között több mint 2900 személyen végeztek spirometriás vizsgálatot és 2920-an a helyszínen is kitöltöttek egy kérdőívet, 2250 személy pedig részt vett az utánkövetéses kérdőíves felmérésben. A vizsgáltak 14%-án enyhe, 3%-ánál pedig súlyos, COPD-re utaló eltérést talált a vizsgálat. A vizsgáltak 60%-a dohányos volt. A vizsgálat vezetői szerint a dohányosok, amikor szembesülnek a csökkent tüdőfunkciójukkal, jobban motiváltak egy leszokási kísérlet elkezdésére. A módszernek tehát lakossági szinten is megelőző, népegészségügyi szempontból kedvező hatása van. A teljes cikk: A hírlevél a Netscape 7.0. webszerkesztővel készült. A szerkesztő elérhetősége: Dr. Szilágyi Tibor ügyvivő Egészségünkért a XXI. században Alapítvány és a Magyar Dohányzásellenes Koalíció képviselője Postacím: 2030 Érd Áfonya utca 65. Tel/fax/üzenetrögzítő: Mobil: 30/

17

dohányzás visszaszorítása

dohányzás visszaszorítása dohányzás visszaszorítása 2007 Készült az Egészségügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében. Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet, 2007 Felelős kiadó: Gábor

Részletesebben

Egészségpolitika. Minden uniós polgár egészségének javításáért KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Egészségpolitika. Minden uniós polgár egészségének javításáért KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Egészségpolitika Minden uniós polgár egészségének javításáért Az Európai Unió azon dolgozik, hogy a bölcsőtől a sírig minden európai polgárnak védje és javítsa

Részletesebben

egészségügyi gazdasági szemle

egészségügyi gazdasági szemle egészségügyi gazdasági szemle A Nemzeti Erôforrás Minisztérium és az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete közgazdasági folyóirata 50. évfolyam 1. szám, 2012. március Megelôzés és/vagy gyógyítás? Az

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Dr. Szilágyi Tibor A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGON tények és adatok Egészségünkért a XXI. században Alapítvány 2004 április AZ ÖSSZEFOGLALÓ ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ KUTATÁST AZ OPEN SOCIETY INSTITUTE

Részletesebben

Egészségfelmérés (ELEF), 2009

Egészségfelmérés (ELEF), 2009 21/ Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam. szám 21. április 27. Egészségfelmérés (ELEF), 29 A tartalomból 1 Fókuszban az egészség 1 Főbb megállapítások 1 Az egészség önértékelése,

Részletesebben

2011. február 14 AMEGA DOHÁNYZÁS ÉS LESZOKÁS-TÁMOGATÁS

2011. február 14 AMEGA DOHÁNYZÁS ÉS LESZOKÁS-TÁMOGATÁS 14 AMEGA DOHÁNYZÁS ÉS LESZOKÁS-TÁMOGATÁS 2011. február Az egészségpolitika legfontosabb feladatai a dohányzás témakörében A Nemzeti Egészségügyi Tanács kérésére összeállított javaslat Összeállította: Dr.

Részletesebben

Segítik-e a gazdasági fejlődést az autópályák?

Segítik-e a gazdasági fejlődést az autópályák? Ez a dokumentum a Levegő Munkacsoport Zöld könyvtárából származik. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát illetik. Ha a szerző vagy tulajdonos külön is rendelkezik a szövegben a terjesztési

Részletesebben

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN

Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Dr. Füzesi Zsuzsanna Dr. Tistyán László EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉS A SZÍNTEREKEN Az Egészségfejlesztési módszertani füzetek kiadványsorozat kötetei 1. Az egészségfejlesztés alapelvei (Az

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

Narkománok gondozása és gyógykezelése

Narkománok gondozása és gyógykezelése Narkománok gondozása és gyógykezelése Készítette: Halasi Anita 2005. Minden jog fenntartva a szerzőnek és a Rubeus Egyesületnek! Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 1. Bevezető.....2 2. Drogpolitika......

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS JÓ GYAKORLATOK MAGYARORSZÁGON

FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS JÓ GYAKORLATOK MAGYARORSZÁGON FOGLALKOZTATÁSI REHABILITÁCIÓS JÓ GYAKORLATOK MAGYARORSZÁGON Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Kutatási jelentés (javított változat) 2011. április A kutatás megvalósulását az OFA/K-9843/0005/2010.

Részletesebben

A 18 éves korra emelt tankötelezettség teljesülése és (mellék)hatásai

A 18 éves korra emelt tankötelezettség teljesülése és (mellék)hatásai A 18 éves korra emelt tankötelezettség teljesülése és (mellék)hatásai A Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1 számú 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció című kiemelt projekt stratégiai

Részletesebben

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól!

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! A menhelyek felállításának és fenntartásának minőségi standardja Bécs, 2004 Eredeti cím: Away from Violence! WAVE, 2004

Részletesebben

ÖT ÉVE AZ EURÓPAI UNIÓBAN 200 KÉRDÉS 200 VÁLASZ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL

ÖT ÉVE AZ EURÓPAI UNIÓBAN 200 KÉRDÉS 200 VÁLASZ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL ÖT ÉVE AZ EURÓPAI UNIÓBAN 200 KÉRDÉS 200 VÁLASZ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL Nálunk megtalálja a választ Ha kérdése van az Európai Unióval vagy Magyarország EU-tagságával kapcsolatban, hívja munkanapokon 10 és 18

Részletesebben

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Public Relations szakirány Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Készítette:

Részletesebben

Jobb szabályozás: kritikai értékelés _. Laurent Vogel Egészség és Biztonság Fõosztály vezetõje, ETUI

Jobb szabályozás: kritikai értékelés _. Laurent Vogel Egészség és Biztonság Fõosztály vezetõje, ETUI Jobb szabályozás: kritikai értékelés _ Laurent Vogel Egészség és Biztonság Fõosztály vezetõje, ETUI 1 Tartalom Elõszó... 5 A hazugságokat hihetõvé tenni : a standard költségszámítási módszer (SCM) alkalmazása

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

Műszakos munkavállalók Magyarországon Összeállította: Fekets Gábor

Műszakos munkavállalók Magyarországon Összeállította: Fekets Gábor Műszakos munkavállalók Magyarországon Összeállította: Fekets Gábor Készült az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Kiadta a LIGA Szakszervezetek 1068 Budapest, Benczúr u. 41. Tel.: 321-5262,

Részletesebben

A MUNKAERŐPIAC MAGYARORSZÁGON 2003-BAN LAKY TERÉZ

A MUNKAERŐPIAC MAGYARORSZÁGON 2003-BAN LAKY TERÉZ A MUNKAERŐPIAC MAGYARORSZÁGON 2003-BAN LAKY TERÉZ laky teréz A munkaerőpiac Magyarországon 2003-ban Bevezetés 1. A munkaerőpiac néhány jellemzője 2. A foglalkoztatottság 3. A munkanélküliség 4. A gazdaságilag

Részletesebben

Az aktív munkaerő-piaci programok nemzetközi tapasztalatai

Az aktív munkaerő-piaci programok nemzetközi tapasztalatai III. évfolyam (2008) 1. szám 3 37. oldal http://www.kormanyzas.hu Az aktív munkaerő-piaci programok nemzetközi tapasztalatai Hudomiet Péter és Kézdi Gábor A tanulmány az aktív munkaerő-piaci programok

Részletesebben

Európai. kábítószerjelentés

Európai. kábítószerjelentés HU Európai ISSN 2314-9140 kábítószerjelentés Tendenciák és fejlemények 2013 Európai kábítószerjelentés Tendenciák és fejlemények 2013 I Jogi nyilatkozat A Kábítószer és Kábítószer függőség Európai Megfigyelőközpontjának

Részletesebben

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal!

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal! A kutatásra Ercsi Nagyközség Önkormányzatának megbízásából került sor. A program megvalósítója a Monitor Társadalomkutató Intézet és Módszertani Központ volt. 1999. január Jelen kutatási beszámoló további

Részletesebben

A Mi Kórházunk. A Budai Meddõségi Centrum ikrei. Egy nap a Mûszerügyi Osztályon. Ápolók nemzetközi napja. Exkluzív riport Vágó Istvánnal

A Mi Kórházunk. A Budai Meddõségi Centrum ikrei. Egy nap a Mûszerügyi Osztályon. Ápolók nemzetközi napja. Exkluzív riport Vágó Istvánnal A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja A Budai Meddõségi Centrum ikrei Egy nap a Mûszerügyi Osztályon Modern ultrahangkészülék a radiológián Ápolók nemzetközi

Részletesebben

Internet: www.magyarsminfo.hu itt is elolvashatja az SMs üzenet magazint.

Internet: www.magyarsminfo.hu itt is elolvashatja az SMs üzenet magazint. A sclerosis multiplex első világnapja Bátor betegek, emberségesség Szimpózium a sclerosis multiplex kezelési lehetőségeiről A látható és mérhető elváltozások nyomában Összehangolt lépések 2009. tavasz

Részletesebben

Az alapellátás jellemzői Európában

Az alapellátás jellemzői Európában Készítette: Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság Rendszerelemzési Főosztály Budapest, 2014. szeptember Tartalom Vezetői összefoglaló... 3 Az alapellátás meghatározása, funkciói... 4 Az alapellátás

Részletesebben

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI www.esmo.org/patients/ A következő szervezetek segítségével készült: IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT

Részletesebben

Ma már könnyebb együtt élni az SM-mel. Az immunmoduláns kezelés és az életminőség. Átszervezés után sikeres közösségi élet

Ma már könnyebb együtt élni az SM-mel. Az immunmoduláns kezelés és az életminőség. Átszervezés után sikeres közösségi élet Ma már könnyebb együtt élni az SM-mel Az immunmoduláns kezelés és az életminőség összefüggése Átszervezés után sikeres közösségi élet Gyermekvállalás sclerosis multiplexszel Három deci bor ára 2013. tavasz

Részletesebben

A közösségi jog ABC-je

A közösségi jog ABC-je Európai Dokumentumok Oktatási és Kulturális Fôigazgatóság Dr. Klaus-Dieter Borchardt A közösségi jog ABC-je European Commission Az Európai Dokumentumok sorozat e kötete az Európai Unió minden hivatalos

Részletesebben

Mi lesz a várandós nők felmondási védelmével? A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei. Lakáscélú hiteltámogatás interjú Fata Lászlóval

Mi lesz a várandós nők felmondási védelmével? A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei. Lakáscélú hiteltámogatás interjú Fata Lászlóval Jogi szaklap HR és munkaügyi szakembereknek 2014. szeptember 5. évfolyam 9. szám Ára: 2490 Ft A MUNKAÜGY ÉRTESÍTŐJE Mi lesz a várandós nők felmondási védelmével? A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei

Részletesebben

Gyermekszegénység programok

Gyermekszegénység programok ÁGOSTON László GYÔRI Gábor KOLLÁNYI Zsófia TORNAI István Gyermekszegénység programok Legjobb gyakorlatok 2006. október Tartalom 4 BEVEZETÔ 10 SZOCIÁLPOLITIKÁK ÉS SZOCIÁLIS MODELLEK 10 11 12 13 Egyesült

Részletesebben