Minimálbér. Életkor miatti diszkrimináció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Minimálbér. Életkor miatti diszkrimináció"

Átírás

1 Egészség Minimálbér Aktív öregedés Életkor miatti diszkrimináció Mobilitás Új technológiák Nyugdíjak

2 megjelent áprilisában

3 Bemutatkozás AGE Platform Europe az új megnevezése az AGE - Európai Idősek Platformjának. Ez nem más, mint egy olyan európai hálózat, amely egybegyűjti az 50 év fölöttiek körülbelül 150 szervezetét, amelyek közvetlenül képviselik az Európai Unió több, mint időskorú lakosát. Az AGE célja az Európai Unióban élő, 150 millió személyt kitevő 50 év fölötti lakos érdekeinek a megszólaltatása és támogatása, valamint a figyelem ráirányítása az őket leginkább érintő kérdésekre. Tagjainkat idős egyesületek és egyéb civil társadalmi szervezetek alkotják, amelyek idős vagy nyugdíjas emberekkel vagy emberekért tevékenykednek annak érdekében, hogy határozottan és hitelesen szólaltathassák meg ezen emberek nézeteit, érdekeit és szükségleteit. Hátterünk Az AGE 2001 januárjában alakult egy megbeszélési folyamatot követően, amelynek témája az idősek érdekképviseleti szervezetei közötti EU szintű együttműködés javítása és megerősítése volt. Az AGE tagság nyitott minden európai, országos és regionális szervezet számára. Tagnak egyaránt jelentkezhetnek idős személyekből álló és az idősek érdekében tevékenykedő szervezetek. Az AGE döntéshozó testületein belül a szavazatok többségét az idősekből álló szervezetek birtokolják. A tagság csupán a nem kormányzati nonprofit szervezetek számára nyitott. Az AGE finanszírozása a tagok és az Európai Unió PROGRESS programjának támogatásából valósul meg. Az AGE tevékenységének célja a figyelem ráirányítása a társadalmunk elöregedéséből adódó lehetőségekre és kihívásokra, a megfelelő politikai megoldások kialakítása, valamint az európai idős állampolgárok érdekeinek és szerepvállalásának támogatása érdekében.

4 Küldetésünk Az AGE célja az Európai Unióban élő idős és nyugdíjas személyek érdekeinek megszólaltatása és megvédése, valamint az őket érintő kérdések megismertetése. Az AGE számos, politikával kapcsolatos és informatív tevékenységben vesz részt, amelyek célja az idősekre és az elöregedésre vonatkozó problémák napirenden tartása az Európai Unión belül, valamint az idősek érdekvédelmi csoportjai közötti kapcsolat támogatása. Az AGE állásfoglalásokat fogalmaz meg a jelentős EU kezdeményezésekkel kapcsolatban, és ezek konkrét politikai irányvonalakat és ajánlásokat tartalmaznak. Ezen dokumentumok kidolgozása és jóváhagyása a tagok feladata. Az AGE hisz abban, hogy európai szinten szükség van az európai politikai irányelvek idős és nyugdíjas személyekre tett hatásának nagyobb szintű elismerésére és megértésére. Az 50 év fölötti személyek több lehetőséggel kell rendelkezzenek jogaik és érdekeik támogatása és védelme érdekében. Az AGE egy hatékonyabb polgári párbeszéd megteremtésén munkálkodik, valamint biztosítani kívánja, hogy ez a párbeszéd elismeri és figyelembe veszi az idős és nyugdíjas személyek szükségleteit és elvárásait. Vezérelveink között megtalálható az a meggyőződés, hogy attitűdbeli változás szükséges a minden generáció társadalmának kialakítása érdekében, valamint az összes korcsoport (ide értve az idős személyeket) jogainak növeléséért. A generációk közötti szolidaritásra is oly módon kell törekedni, hogy az elismerje az idős személyek társadalomhoz való hozzájárulását.

5 Jövőképünk Az AGE jövőképét az európai minden generáció társadalma alkotja, amelyben az egyének egyenlő jogokkal rendelkeznek életkörülményeik, gazdasági helyzetük, állampolgári szerepvállalásuk, valamint az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésük szempontjából. Az életkor-egyenlőség, amely megfelelően értékeli az idősek bölcsességét és tapasztalatát nem csak az idős egyének állampolgári javát fogja szolgálni, hanem elöregedő társadalmunk érdeke is. Az elöregedő lakosság okozta kihívásokkal való megbirkózás Az idősek az Európai Unió lakosságának nagy és növekvő részét alkotják. A társadalom elöregedésének kérdése központi szerephez jutott az európai politikai tárgyalások színterén. Az elöregedés társadalmunkat jelentős és alapvető módon változtatja meg, ezért átfogó elemzést igényel, valamint gazdasági és szociális politikai keretrendszerünk átdolgozását teszi szükségessé. Az EU politikájának befolyásolása Az AGE az EU politikáját oly módon kívánja befolyásolni, hogy az megfelelően képviselje az összes idős személy érdekeit. Az AGE tevékenysége azon politikai témák széles skálájára terjed ki, amelyek hatással vannak az idős és nyugdíjas személyekre. Ezek diszkriminációellenességre, idős személyek alkalmazására, szociális védelemre, szociális beilleszkedésre, egészségügyre, új technológiákra és a generációk közötti szolidaritásra vonatkozó problémákat érintenek. Az AGE szoros együttműködésben dolgozik az Európai Parlament Intergroup on Ageing (Öregedéssel foglalkozó frakcióközi csoport) és Intergenerational Solidarity (Generációk közötti szolidaritás) csoportjával.

6 Vezérelveink Az AGE számos vezérelv alapján működik, amelyeket az összes tagszervezetnek el kell fogadnia. Ezek a vezérelvek irányt mutatnak az AGE tagoknak és a Titkárság számára az európai politika befolyásolása érdekében végrehajtott tevékenységek során. A minden generáció társadalma felé vezető úton Az AGE aktív kampányt folytat egy olyan társadalom kialakítása érdekében, amelyben kortól függetlenül az összes állampolgár beilleszkedik és valamilyen szerepet vállal, valamint küzd a generációk és idősek közötti nagyobb fokú szolidaritás érdekében. Válaszként a demográfiai elöregedés okozta kihívásokra, jelentős reformok kerülnek végrehajtásra az EU és egyes országok szintjén. Ezen viták során a generációk közötti méltányosság és a szociális igazság támogatása érdekében az AGE együttműködik az Európai Ifjúsági Fórummal és más nem kormányzati szervezetekkel. Az idős és nyugdíjas személyek erőforrásnak tekinthetők Az AGE szervezet munkájának legfőbb vezérelve, hogy az idős személyek erőforrásnak tekinthetők. A társadalom elöregedése túlságosan gyakran jelenik meg a munkaerő korszerkezete számára leküzdendő kihívások tükrében, illetve a társadalombiztosítás, a szolgáltatások megszervezésének és finanszírozásának fenntarthatósága fényében, utóbbiba értendők az egészségügyi szolgáltatások. Ez a kialakult negatív kép nem méltó ahhoz az óriási kulturális és szakmai erőforráshoz, amit az idős személyek jelentenek. Hatalmas hozzájárulásuk a társadalomhoz, amely sok esetben önkéntes alapon történik, túl sokszor szorul háttérbe, és nagyobb elismerést érdemel. A minden generáció társadalmának kialakításához attitűdbeli változás szükséges. Idős személyek mint saját maguk ügyvédei Az AGE hisz abban, hogy az idős vagy nyugdíjas személyeknek lehetőségük kell legyen saját érdekeik megvédésére. Ennek érdekében az AGE nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy ezek a személyek részt vegyenek a szervezet vezetésében és aktív résztvevői legyenek a szervezet összes tevékenységének.

7 Az AGE szerkezete személyekből álló szervezet tagjának kell lennie. Közgyűlés A Közgyűlés a szervezet kormányzó testülete, amelyben minden teljes jogú tagsággal rendelkező szervezet szavazójoggal rendelkezik. A Közgyűlés évente ülésezik a munkaterv, a költségvetés és a tagságba való jelentkezések elfogadása érdekében. Egyúttal elnököt választ, akinek egy idős Tanács Az AGE tagszervezetei megválasztják országos képviselőjüket/képviselőiket a Tanácsban, amely tartalmazza az európai hálózatok képviselőit is. Évente legalább két alkalommal ülésezik, és a munkaterv teljes gyakorlatba ültetéséért és a politikával kapcsolatos döntésekért felelős. Végrehajtó bizottság A Végrehajtó bizottság tagja az elnök, a négy alelnök, a kincstárnok és a titkár. A politikai irányvonal meghatározásáért, valamint az alapszabályzat és a belső szabályzat betartatásáért felelős. Akkreditációs bizottság Az Akkreditációs bizottság feladata a tagsággal kapcsolatos ügyek, például a jelentkezések intézése, valamint javaslatainak továbbítása a Tanács és a Közgyűlés felé. Szakértői csoportok A szakértői csoportok feladata az AGE munkásságának megismertetése a különböző politikai területeken: életkor miatti diszkrimináció, foglalkoztatás, szociális beilleszkedés, nyugdíjak, egészségügy, új technológiák és elérhetőség. A szakértőket a Tanács tagjai nevezik ki. Titkárság A Titkárság felel a szervezet napi ügyviteléért és az EU szervezetekkel való kapcsolattartásért.

8 Harc az életkor miatti diszkriminációval szemben Az életkor miatti diszkrimináció számos módon tapasztalható, közvetlen és közvetett módon egyaránt, és számos formát ölthet, lehet törvényi vagy politikai korlátozás, sztereotípia, előítélet vagy zaklatás. Célpontja lehet egy adott egyén vagy egy egész csoport. Ez rendkívüli kihívás az idősek számára, és ebből eredeztethető számos probléma, amellyel kénytelenek megküzdeni. Számos kihívással kell szembe nézzenek, amelyek a róluk kialakult negatív képből és sztereotípiákból, gazdasági potenciáljukra, termelékenységükre, szakértelmükre és javadalmazási elvárásaikra vonatkozó feltételezésekből adódnak. Ezek a negatív szemléletek nem helyeznek kellő hangsúlyt az idős személyek által jelentett óriási kulturális és szakmai erőforrásra, és elfogadhatatlanok a XXI. században. Az életkor miatti diszkrimináció az élet összes területén fellelhető, és a politikai irányvonalak különböző területen való fejlesztése hatékonyabb koordinációt igényel annak pontosabb megértése érdekében, hogy mit is jelentenek a demográfiai változások, és milyen intézkedések szükségesek a generációk közötti méltányosságot és szolidaritást támogató megfelelő politikai válaszok létrejötte érdekében. A Lisszaboni Szerződés 2009-es decemberi hatályba lépésével az Európai Unió Alapjogi Chartája jogi keretrendszert teremt a polgári, politikai, gazdasági és szociális jogok egész skálájának biztosításához, amely jogok kortól függetlenül megilletik az összes európai állampolgárt. Ajánlások > Annak elismerése, hogy az életkor miatti diszkrimináció létező jelenség az EU összes tagállamában, és hogy ennek megfékezése politikai prioritást kell képezzen; > Hatékonyabb jogi alap létrehozása és gyakorlatba ültetése a nondiszkriminatív megítélés érdekében, valamint nem jogalkotásban szabályozott intézkedések a nagyobb fokú egyenlőség támogatása érdekében. A gazdasági, szociális, kulturális és politikai struktúrákban szükséges minőségbeli változások gyakorlatba ültetése az életkor miatti diszkrimináció orvoslása érdekében; > A többszörös diszkrimináció orvoslása; > Az életkor szerinti egyenlőségnek meghatározó elemmé kell válnia a gyakorlatba ültetett politikákban az összes politikai szinten.

9 Az idős munkaerő foglalkoztatásának támogatása Az EU munkaerőpiacai egyre inkább kénytelenek megküzdeni a globalizáció, gyors technológiai fejlődés és a lakosság elöregedése által okozott kihívásokkal. A válság társadalmi és gazdasági következményei csak súlyosbítják ezeket a kihívásokat, és a jelenlegi munka megállapodások adaptálását sürgetik annak érdekében, hogy az idős munkavállalók is részesei legyenek a munkaerőpiacnak. Az idős korosztály aktivitásának kérdése továbbra is fontos kérdésként kell megmaradjon az EU napirendjében, valamint az Európa 2020 stratégiának foglalkoznia kell az idős munkavállalók, a nyugdíjreformok és nemek közötti egyenlőség kérdéskörével. A társadalomban szükség van új struktúrákra és megközelítésekre az egyre növekvő számú idős munkavállalókhoz való adaptálódás érdekében, valamint azért, hogy ők aktív részesei maradjanak a munkaerőpiacnak. Az idős munkavállalókkal szembeni negatív kulturális attitűdök és az életkor miatti diszkrimináció ellen cselekedni kell. A megfelelő törvények gyakorlatba ültetése fontos, azonban önmagában nem elég. Az idős munkavállalókkal szembeni negatív kulturális attitűdök ügyében cselekedni kell ugyanúgy, mint a munkaerőpiacon és a munkahelyen elterjedt életkor miatti diszkriminációval szemben. Ajánlások > Olyan politikai megoldások elfogadása, amelyek biztosítják és támogatják az idős munkavállalók foglalkoztatását, miközben az EU kilábal a gazdasági válságból; > Ösztönző programok megalkotása, amelyek az idős munkavállalókat a munka folytatására sarkallják, valamint a munkaadók körében pozitívabb szemléletet alakítanak ki az idősödő munkaerő irányába; > A munkakörülmények javítása és a szakértelem fejlesztésének támogatása az életen át tartó tanuláson keresztül; > Az idős nők előtt adódó kihívások megoldása annak érdekében, hogy összeegyeztethessék a munkát a családi kötelezettségekkel.

10 Megfelelő időskori jövedelem biztosítása A társadalmi és gazdasági fejlődés következtében Európában észlelhető megnövekedett várható élettartamra és az idősek jobb egészségi állapotára rendkívül büszkék lehetünk. A válságot követően az Európa öregedő lakosságáról szóló vita szinte kizárólagos jelleggel a megnövekedett nyugdíjkiadások és az idősek függőségi arányszámának témáját érinti, nem foglalkozik a gazdasági, szociális és politikai struktúrákban szükséges fontos minőségbeli változások kérdéskörének megvitatásával. Az idős személyek gyakran a társadalom terheként jelennek meg, és az országos társadalombiztosítási rendszerekhez való hozzájárulásuk, valamint a fiatal generációk segítése az időskorban rendelkezésre álló idejükkel és jövedelmeikkel gyakran feledésbe merülnek. Ebből a generációk közötti nézőpontból tekintve a megfelelő nyugdíjak nem csupán az idős személyek számára fontosak, hanem a társadalom egészére nézve is. Ajánlások > Egy kiegyensúlyozott és változatos nyugdíjrendszer megteremtése, amely különös hangsúlyt helyez a megfelelő és megbízható, törvényileg szabályozott rendszerekre az úgynevezett első oszlop segítségével; > Fokozott biztonság elérése az egyéni jogosultságokra a tőkefedezetű nyugdíjrendszereken belül; > Intézkedések foganatosítása, amelyek az idős munkavállalók munkahelyükön való megtartását segítik, valamint segítséget nyújtanak a munkakeresőknek a megfelelő minőségű munkahely megtalálásában; > Különös figyelem fordítása a meglévő nemek közötti egyenlőtlenségeknek az időskori jövedelmek terén, valamint új az egyenlőtlenségek kialakulásának megelőzése; > Támogatás nyújtása rövid vagy tipikustól eltérő karrierrel rendelkező egyének számára az elégséges nyugdíjalap megteremtéséhez; > Az oktatás támogatása, valamint a nyugdíjra való jogosultságról szóló rendszeres és elérhető információ biztosítása.

11 Szociális beilleszkedés Az olyan tényezők kombinációja, mint az alacsony jövedelem, a gyenge egészség és/ vagy nemek közötti diszkrimináció, a csökkent fizikai vagy szellemi állapot, a munkanélküliség, az elszigeteltség, a visszaélés és a szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés mind szerepet játszhatnak a szegénység és a szociális kirekesztés esélyének a növelésében, ahogy az emberek idősödnek. Figyelembe véve, hogy a 65 éves vagy ennél idősebb személyek képezik az európai populáció legdinamikusabban növekvő szegmensét, az összes tagállamnak foglalkoznia kell ezekkel a bizonyos veszélyekkel egy megfelelően strukturált és hatékony szegénység elleni stratégia segítségével. Az AGE célja az idősek helyzetére és szociális körülményeire való figyelemfelhívás, különösképpen az EU szociális beilleszkedési folyamatában. Továbbra is a nyílt koordinációs módszer jelenti a legfontosabb politikai keretrendszert, amelyben egy átfogó, szociális beilleszkedést segítő politika körvonalazható, valamint amelybe belevonható az összes jelentős veszélyeztetett személy, például a szegénységben és szociális kirekesztésben élők. Ajánlások > Harc a szegénység és szociális kirekesztés minden formája ellen az idős személyek érdekében; > Egy megfelelő minimális jövedelem garantálása időskorban a szegénység elleni harc és a szociális kirekesztés megelőzése érdekében; > Egy minimális jövedelemszint meghatározása a nyugdíjasoknak, amely tisztességes életet és méltóságot garantál; > Idős személyek megcélzása a szociális beilleszkedést segítő országos cselekvési tervekkel, valamint a szegénységben élők bevonása a politikai döntéshozás folyamatába; > Országos célokban való megegyezés a szegénység csökkentését illetően nemre és korcsoportokra bontva; > A nemek közötti egyenlőség kötelezővé tétele a nőknek folyósított megfelelő nyugdíjak biztosítása érdekében; > Segítő jobbot nyújtani, tájékoztatni és segíteni a leginkább sebezhető idős személyeket, akik nem folyamodhatnak nyugdíjukhoz; > Védelem biztosítása a nem megfelelő megélhetést biztosító munkát végző idős munkavállalók számára; és > Az egyéni jólét és életminőség támogatása kortól függetlenül az alapvető szolgáltatásokhoz való átfogó hozzáférés biztosításával.

12 Egészség Ugyan az egészségpolitika továbbra is nemzeti ügy marad, az egészséggel kapcsolatos ügyek kezelése egyre inkább európai szinten történik márciusában a tavaszi csúcstalálkozón született döntés értelmében a nyílt koordinációs módszer kiterjesztésre kerül az egészségügyre valamint a tartós ápolásra, ezzel pedig az állampolgárok egészsége (ide értendő az idős személyeké is) uniós és országos szintű figyelemre emelkedik. Az AGE az egészségügyi politika holisztikus szemléletű és koordinált megközelítését sürgeti az összes szinten, mindemellett támogatja a megfelelő országos politikai keretrendszerek kidolgozását az idős emberek egészségben történő megöregedésének biztosítása érdekében. Ajánlások > Az egészséges öregedést biztosító életstílusok, a független életvitel és az idős személyek részvételének a támogatása; > A demográfiai elöregedésnek meghatározó elemmé kell válnia az EU egészségpolitikájában és az összes jelentős EU politikában; > Általános és igazságos hozzáférést biztosítani az egészségügyi tanácsadáshoz, megelőző szolgáltatásokhoz, minőségi egészségügyi ellátáshoz és tartós ápoláshoz, valamint biztosítani a megfelelő támogatást az idősek számára, hogy méltóságos életet folytathassanak otthon vagy bentlakásos gondozóotthonokban; > Konkrét intézkedések szükségesek minden szinten az idősekkel szembeni minden formájú visszaélések megelőzése érdekében, legyen az a visszaélés fizikai, pszichológiai vagy anyagi jellegű; > Biztosítani az idősek számára készített gyógyszerészeti termékek megfelelő tesztelését és kifejlesztését, valamint az egészségügyi erőforrások racionális és igazságos használatának támogatása az egészségügyi rendszerek hosszú távú fenntarthatóságának és az ezekhez való átfogó hozzáférésnek a biztosítása érdekében; > Az öregedő lakosság igényeinek megfelelő, magas szintű oktatásban és szakképzésben részesült gerontológusok és geriáterek biztosítása.

13 Átfogó hozzáférés és független életvitel A beltéri és kültéri környezet hatással van mindenkinek az életminőségére, különösképpen igaz ez az idős személyek esetében: az új technológiák és közlekedési szolgáltatások terén tapasztalt gyors és folyamatos újítások, valamint az épített környezet fejlődése közvetlen hatással van egészségükre és életminőségükre. A hozzáférhető közlekedési rendszerek és épített környezet, valamint a felhasználóbarát technológiák segíthetnek az idős személyeknek a mindennapi tevékenységek elvégzésében, egészségük monitorozásában, társadalmi hálózatok kialakításában, a munkaerő-piaci vagy önkéntes tevékenységekben való részvételükben, továbbá nagyobb fokú biztonságot nyújthatnak. Az AGE közelről figyeli az ezeken a területeken megjelenő legfrissebb újításokat, és szót emel az idős felhasználók érdekeire vonatkozóan, megbizonyosodva arról, hogy ezek a fejlesztések megfelelnek az idős személyek szükségleteinek, amelyek jelenleg vita tárgyát képezik az EU szintjén. Ajánlások > Megbizonyosodni a biztosított javak, technológiai alkalmazások és szolgáltatások felhasználóbarát, hozzáférhető, megengedhető és mindenki számára megfelelő mivoltáról. > Idős személyek bátorítása az információs társadalom nyújtotta előnyök kihasználására minden téren. > Idős felhasználók szükségleteinek figyelembe vétele olyan szolgáltatások, termékek, készülékek és képzési programok kifejlesztésekor, amelyeknek ők a közvetlen célközönsége. > Multidiszciplináris kutatások támogatása és az idős személyek számára hozzáférhető javak és szolgáltatások szociális és gazdasági következményeinek a monitorozása. > Egy jogi keretrendszer kifejlesztése, amely kötelezné a közintézményeket és magánvállalkozásokat közös hozzáférési kritériumok alkalmazására, valamint egy olyan Design for All megközelítés támogatására, amely magában tartalmazza a társadalomban képviselt összes személy szükségleteit. > Az ipar és az idős személyek érdekeit képviselő szervezetek közötti együttműködést segítő hálózati struktúrák létrehozása.

14 Generációk közötti szolidaritás A demográfiai elöregedés jelentős hatással van a generációk közötti kapcsolatokra és az európai társadalom működésére. Az elöregedés negatív hatásainak kihangsúlyozása helyett, mint például a megnövekedett nyugdíjkiadások és egészségügyi kiadások, vagy a munkaerő zsugorodása, a demográfiai helyzet lehetőségként tekintendő, amely megoldásokat biztosíthat számos jelenlegi gazdasági és szociális kihívásra. Ehhez azonban a társadalmon belül új elemzésre és számos gazdasági és szociális politikai irányvonal átdolgozására van szükség. Az AGE együttműködik egyéb nem kormányzati szervezetekkel a generációk közötti méltányosság és szociális igazságosság EU szintű előmozdítása érdekében, valamint az országos és helyi szintű kezdeményezések elősegítése érdekében. Összefogásban a nem kormányzati szervezetekkel az AGE aktív kampányt folytat az EU Generációk közötti szolidaritás napjának a népszerűsítésére (április 29.), valamint annak támogatása érdekében, hogy a 2012-es évet az EU nyilvánítsa az Aktív öregedés és a generációk közötti szolidaritás évének. Ajánlások > Az összes EU politika sorában meghatározó elemmé tenni a generációk közötti szolidaritást szorgalmazó megközelítést > helyi, országos és EU politikák, szabályozások és finanszírozási programok fejlesztése, melyek lehetővé teszik, hogy az EU állampolgárok kortól függetlenül aktív szerepet vállalhassanak a társadalomban. > Egy európai aktív öregedési stratégia kifejlesztése, amelynek kezelnie kell a demográfiai öregedéssel kapcsolatos ügyeket, valamint az ötven év fölöttiek aktivizálását > Egy Aktív öregedés és generációk közötti szolidaritás EU évet elindítani 2012-ben. Ambiciózus, de realisztikus célok felállítása az aktív öregedés és generációk közötti szolidaritás kapcsán > az összes olyan helyi kezdeményezés elősegítése és támogatása, amely generációk közötti kapcsolatkialakítást, tapasztalatcserét és kölcsönös támogatást tűz ki célul.

15 Egyéb európai hálózati tagságok Az AGE tagja az Európai Szociális Nem Kormányzati Szervezetek Platformjának (Szociális Platform), az Európai Szegénységellenes Hálózatnak (EAPN) és az Európai Közegészségügyi Szövetségnek (EPHA), amelyekben az idős személyek nézeteiért harcol. Ezekről a hálózatokról további információ a honlapjaikon található: Szociális Platform: EAPN: EPHA:

16 További információ Az AGE Platform Europe szervezetről, céljairól és európai uniós lobbitevékenységéről további információ található az AGE honlapon: AGE Platform Europe Rue Froissart, Brussels Belgium Tel Fax cím: info@age-platform.eu Ennek a kiadványnak a megjelenését az európai PROGRESS közösségi cselekvési program támogatta. További információ érdekében látogassa meg a következő honlapot: A jelen kiadványban szereplő információk nem tükrözik szükségszerűen az Európai Bizottság álláspontját vagy véleményét.

Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport

Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport Kovács Edina Felzárkózás-politikai együttműködések támogatása Békés megyében EFOP-1.6.3.-17-2017-00013 2018. január 1. - 2020. december 31. Fórum célja Megyei

Részletesebben

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Életkor és diszkrimináció Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Összefüggések Idősödő Európa, idősödő Magyarország Növekvő kihívást jelent az életkor miatti sztereotípiák kezelése különösen

Részletesebben

Idősügyi Nemzeti Stratégia

Idősügyi Nemzeti Stratégia 09-06-19 IDŐSÜGYI NEMZETI STRATÉGIA 1 Idősügyi Nemzeti Stratégia Korózs Lajos államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium 09-06-19 IDŐSÜGYI NEMZETI STRATÉGIA 2 A KOR FORRADALMA A XXI. század egyik

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL Ferenczi Andrea elnök Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnökségi tag Older Women Network Europe AZ ÖREGEDÉS MŰVÉSZETE Nyíregyházi Gerontológiai Napok IV. Nemzetközi Konferencia

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA MEGKÖZELÍTÉSÜNK Az Európai Unió eddigi történetének legsúlyosabb válságát éli. A 2008-ban kirobbant pénzügyi krízist követően mélyreható válság

Részletesebben

Tájékoztatás a SPARK programról

Tájékoztatás a SPARK programról Hoippj^j Bnln jjjjkkk Társadalompolitikai Programok Értékelésének Támogatása Európában Tájékoztatás a SPARK programról Scharle Ágota/Váradi Balázs Vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Hélène

Részletesebben

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Prof. Dr. Orosz Éva egyetemi tanár ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az OECD szakértője Alapvető kérdések Merre tart Európa?

Részletesebben

A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A CO&CO COMMUNICATION KFT ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE CO&CO COMMUNICATION - ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV - 1.oldal A Co&Co Communication Kft esélyegyenlőségi terve az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

Részletesebben

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel A szociális védelemről és társadalmi befogadásról szóló 2008. évi Közös Jelentés A szegénység 78 millió embert, köztük

Részletesebben

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT

A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1365/2016 9.12.2016 A TANÁCSHOZ INTÉZETT AJÁNLÁSRA IRÁNYULÓ JAVASLAT az eljárási szabályzat 134. cikkének (1) bekezdése alapján az Európai Unió prioritásairól

Részletesebben

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 12. (14.03) (OR. en) 7655/14 SOC 194 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk A szociális helyzet az EU-ban A Tanács következtetései

Részletesebben

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Európai Gazdasági és Szociális Bizottság AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Külkapcsolatok Az EGSZB és a Nyugat-Balkán: kétszintű megközelítés Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) kettős regionális

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitika

Foglalkoztatáspolitika A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA AZ EURÓPAI UNIÓBAN Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika Foglalkoztatáspolitika Az Európa 2020 stratégia legfontosabb célkitűzései közé

Részletesebben

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Tartalom Történelmi háttér A közelmúlt irányvonalai A foglalkoztatási

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

12606/16 eh/zv/zv/eh/ju 1 DG B 1C

12606/16 eh/zv/zv/eh/ju 1 DG B 1C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. szeptember 27. (OR. en) 12606/16 SOC 565 EMPL 375 ECOFIN 837 EDUC 302 FEDŐLAP Küldi: Címzett: Tárgy: a szociális védelemmel foglalkozó bizottság az Állandó Képviselők

Részletesebben

3. Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi kirekesztés, társadalmi befogadás

3. Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi kirekesztés, társadalmi befogadás 3. Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi kirekesztés, társadalmi befogadás 1. Társadalmi egyenlőtlenségek Fogalma: az egyének, családok és más társadalmi kategóriák helyzete a társadalomban jelentős

Részletesebben

15.Népesség elöregedése Időspolitika az Európai Unióban

15.Népesség elöregedése Időspolitika az Európai Unióban Mottó 15.Népesség elöregedése Időspolitika az Európai Unióban Az öregedés nem csupán a képességek hanyatlása, hanem új tulajdonságok keletkezésének folyamata is, amelynek van célja, értelme és tartalma,

Részletesebben

EURÓPA 2020. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája

EURÓPA 2020. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája EURÓPA 2020 Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája Bevezet Nemzedékünk még soha nem élt meg ekkora gazdasági válságot. Az elmúlt évtizedben folyamatos gazdasági növekedés tanúi

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

5125/15 hk/tk/kb 1 DGB 3A LIMITE HU

5125/15 hk/tk/kb 1 DGB 3A LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. január 12. 5125/15 LIMITE EMPL 4 SOC 6 ECOFIN 15 EDUC 5 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: a szociális kérdésekkel foglalkozó munkacsoport Dátum: 2015. január

Részletesebben

Towards Inclusive Development Education

Towards Inclusive Development Education Towards Inclusive Development Education (Globális Nevelést mindenkinek!) EuropeAid/131141/C/ACT/MULTI 2013.04.01-2015.09.30. (30 hónap) A projekt célkitűzése A TIDE projekt célja a globális tanulás témáinak

Részletesebben

A szociális gazdaságtól a szociális vállalkozásig

A szociális gazdaságtól a szociális vállalkozásig A szociális gazdaságtól a szociális vállalkozásig A jelen kihívások Egy paradoxon A mindennapi életünkben erőteljesen jelen van. Nem ismeri a nagyközönség. Újra időszerűvé vált Tömeges munkanélküliség

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2005. június 6. (10.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 TÁJÉKOZTATÓ FELJEGYZÉS Küldi: a Főtitkárság Címzett: a delegációk Előző dok. sz.: 9181/05 SAN 67 Tárgy: A Tanács következtetései

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 4. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 4. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0086 (COD) 8838/17 ADD 7 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 2. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL. Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT)

AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL. Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) BEMUTATKOZÁS A fogyatékos emberek szervezeteinek ernyőszervezete

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

2. Az Állandó Képviselők Bizottsága megállapodott arról, hogy a következtetéstervezetet elfogadás céljából továbbítja az EPSCO Tanácsnak.

2. Az Állandó Képviselők Bizottsága megállapodott arról, hogy a következtetéstervezetet elfogadás céljából továbbítja az EPSCO Tanácsnak. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. december 1. (OR. en) 15015/16 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész) a Tanács SOC 755 EMPL 505 ECOFIN 1136 EDUC 409 JEUN 104 Előző

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról MeH-et vezető miniszter Iktatószám:MEH/ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról Budapest, 2008. május Melléklet A Kormány./2008.

Részletesebben

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04.

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

RIVER projekt. A projekt bemutatása

RIVER projekt. A projekt bemutatása RIVER projekt A projekt bemutatása Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit tükrözi,

Részletesebben

Generációk. Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Por és hamu. Tervezési környezet. 0-16 éves. 17-32 éves. 33-47 éves. 48-66 éves.

Generációk. Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Por és hamu. Tervezési környezet. 0-16 éves. 17-32 éves. 33-47 éves. 48-66 éves. Mobilitás az ifjúsági munka módszertani szolgáltatója Generációk 33-47 17-32 0-16 48-66 67-87 Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk

Részletesebben

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság 16.4.2012 2011/0269(COD) MÓDOSÍTÁS: 13-26 Véleménytervezet Vilija Blinkevičiūtė (PE483.818v01-00) az Európai Globalizációs Alkalmazkodási

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2010. MÁJUS 31-TŐL 2012. DECEMBER 31-IG TERJEDŐ IDŐSZAKRA Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen Kisbér Város Önkormányzata az alábbi

Részletesebben

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja e

Részletesebben

Országos KID Egyesület

Országos KID Egyesület Országos KID Egyesület ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Debrecen, 2012. szeptember 27. Az első KID-ek 2002-2005 A KID-típusú programok módszertanát az Országos Foglalkoztatási Közalapítvánnyal (OFA)

Részletesebben

A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása

A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása Európa esélyegyenlőségi stratégiája Európai Bizottság Egyenlő esélyek az egyenlő jogokhoz Az európai hozzáadott érték A Fogyatékkal Élők Európai Éve (EYPD)

Részletesebben

A (szociális) szövetkezet(ek) szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében

A (szociális) szövetkezet(ek) szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében A (szociális) szövetkezet(ek) szerepe a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében 90. Szövetkezeti Világnap 2012 Szövetkezeti Év Ferge Sándor emulticoop - GYERE 1 Miért pont most? Poverty rates (Laeken 60)

Részletesebben

A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA

A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA A MOBILITÁSI CSOMAG HÁTTÉRDOKUMENTUMA A Visegrádi Csoport Cseh Elnöksége 2015/2016 A munkavállalók és szolgáltatások szabad mozgása mindig is felvetette az akadálymentes belső piac biztosításának igénye,

Részletesebben

Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács?

Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács? Mire jó a Nemzeti Ifjúsági PR E S E N TA TION Tanács? Szabados Viktor magyar EU-elnökségi összekötő Budapest, 2011. április 30. Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács? PR E S E N TA TION K V_S Mire jó a Nemzeti

Részletesebben

Küzdelem a társadalmi kirekesztettség ellen

Küzdelem a társadalmi kirekesztettség ellen Rácz Andrea Küzdelem a társadalmi kirekesztettség ellen Az Európai Unióban a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kérdéskörét a 70-es évek közepéig a Közösség a tagállamok belügyének tekintette, az

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv 2011.

Esélyegyenlőségi terv 2011. Esélyegyenlőségi terv 2011. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, Újhartyán Község Önkormányzata az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja

Részletesebben

GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK

GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK GYEREKEK ANYAGI OKOK MIATTI VESZÉLYEZTETETTSÉG KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ KIEMELÉSE A CSALÁDBÓL NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK, GYAKORLATOK DR. HERCZOG MÁRIA CSALÁD, GYERMEK, IFJÚSÁG EGYESÜLET GYERMEKEK VESZÉLYBEN-

Részletesebben

A foglalkoztatás funkciója

A foglalkoztatás funkciója A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA FELADATA ÉS MODELLJEI Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika A foglalkoztatás funkciója Összetett gazdasági és társadalmi funkció Gazdasági

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Külügyi Bizottság. 21.3.2005 PE 355.681v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Külügyi Bizottság. 21.3.2005 PE 355.681v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Külügyi Bizottság 2009 21.3.2005 1-24.MÓDOSÍTÁS Véleménytervezet Gerardo Galeote Quecedo Az Európai Külügyi Szolgálat létrehozásának intézményi vonatkozásai (2004/2207(INI))

Részletesebben

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001

Civil szervezetek együttműködési lehetőségei. Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek együttműködési lehetőségei Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001 Civil szervezetek szerepe Részvételi demokrácia elősegítése Állampolgárok csoportjai véleményének

Részletesebben

Eredmények Tanulságok EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM

Eredmények Tanulságok EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM Eredmények Tanulságok EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM Partnerkeresés e-mail: europaapolgarokert@tpf.hu Partnerkereső adatbázis: http://tpf.hu/partnersearch a projekt összefoglalása angol nyelven kapcsolattartó

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program működtetése Európai Bizottság kialakítás és működtetés EACEA Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.23. COM(2017) 134 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13.

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Közös ajánlások Az EU Ifjúsági Konferencia a Strukturált Párbeszéd folyamatának eleme, amely az Európai Unió fiataljait és

Részletesebben

Az Európai Női Lobbi Együtt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Budapest,

Az Európai Női Lobbi Együtt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Budapest, Az Európai Női Lobbi Együtt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Budapest, 2012.05.14. Brigitte Triems EWL past President Az Európai Női Lobbi

Részletesebben

Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei

Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei Szeminárium: "Hogyan alkalmazható a sikeresebb szociális párbeszéd rendszerek "bevált gyakorlata?" Magyarország, 2016.ápr.21. Ruairi Fitzgerald, ESZSZ

Részletesebben

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL

NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Jogi Bizottság 2.7.2014 NEMZETI PARLAMENT INDOKOLÁSSAL ELLÁTOTT VÉLEMÉNYE A SZUBSZIDIARITÁSRÓL Tárgy: a brit alsóháznak indokolással ellátott véleménye a be nem jelentett munkavégzés

Részletesebben

A SZEGÉNYSÉG, A TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ÉS A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLENI KÜZDELEM

A SZEGÉNYSÉG, A TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ÉS A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLENI KÜZDELEM A SZEGÉNYSÉG, A TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ÉS A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLENI KÜZDELEM A szegénység, a társadalmi kirekesztés és a megkülönböztetés elleni küzdelem terén a tagállamoknak nyújtott támogatás révén

Részletesebben

Előterjesztés. - a Közgyűléshez

Előterjesztés. - a Közgyűléshez NYíREGYHÁZA Ügyiratszám: szoc-8266-1/2016. Ügyintéző: Dr. Krizsai Anita Előterjesztés - a Közgyűléshez - "Gyermekeinkért 16" Alapítvány által benyújtani kívánt a "Társadalmi szerepvállalás erősítése a

Részletesebben

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS Az Együttműködésről Mi is az az OGP? A Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership - OGP) egy önkéntes részvételen

Részletesebben

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform P L A T F O R M N A P K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Dr. Oberfrank Ferenc MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések Minoség Elismerés Mobilitás Oktatás /képzés Standardok Foglalkoztathatóság Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések A VSPORT+ projekt A VSPORT+ projekt fő célja, hogy a főbb szereplők

Részletesebben

A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11)

A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11) C 200/58 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.8.25. A Régiók Bizottsága véleménye az európai közigazgatások közötti átjárhatósági eszközök (ISA) (2009/C 200/11) A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA üdvözli az előző programoknak

Részletesebben

A Postás Szakszervezet Női Tagozatának Szervezeti és Működési Szabályzata

A Postás Szakszervezet Női Tagozatának Szervezeti és Működési Szabályzata A Postás Szakszervezet Női Tagozatának Szervezeti és Működési Szabályzata A Női Tagozat a Postás Szakszervezet (továbbiakban PSZ) Alapszabályának 9. -a alapján az egyenlő bánásmód, de elsősorban a munkavállaló

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program célja a polgárok ismereteinek javítása az EU történelméről & sokszínűségéről az európai polgárság megerősítése az uniós

Részletesebben

Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei. Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31.

Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei. Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31. Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31. Igények, követelmények Befogadó társadalom Azonos jogok az élet

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program célja a polgárok ismereteinek javítása az EU történelméről & sokszínűségéről az európai polgárság megerősítése az uniós

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. november 6. 13939/17 OJ CRP1 37 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (I. rész) Justus Lipsius épület, Brüsszel 2017. november 8. és 10. (10.00, 11.30)

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze Előzmények a Római Szerződésben az oktatásügy kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozó ágazat ennek ellenére a 90-es években elsősorban

Részletesebben

Jogalkotási tanácskozások (Nyilvános tanácskozás az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikkének (8) bekezdése alapján)

Jogalkotási tanácskozások (Nyilvános tanácskozás az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikkének (8) bekezdése alapján) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 4. (OR. fr) 14689/15 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: OJ CONS 71 SOC 693 EMPL 452 SAN 408 CONSOM 206 Az EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK 3434. ülése (Foglalkoztatás, Szociálpolitika,

Részletesebben

AZ INCLUSION PROJEKT BIZTONSÁGGAL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS RENDSZERÉBEN. Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció

AZ INCLUSION PROJEKT BIZTONSÁGGAL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS RENDSZERÉBEN. Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció AZ INCLUSION PROJEKT BIZTONSÁGGAL A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS RENDSZERÉBEN Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció 2019. március 19. KTI, Budapest A BKK KUTATÁS-FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult.

Szovátai Ajánlás. Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Szovátai Ajánlás Az RMDSZ és a romániai magyar ifjúsági szervezetek közötti kapcsolat a rendszerváltás után több keretben, többféle formában alakult. Az ifjúsági mozgalom, az ifjúsági szervezetek spektruma

Részletesebben

Portugália nyilatkozata

Portugália nyilatkozata AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. július 7. (OR. de,en) Intézményközi referenciaszám: 2007/0280 (COD) 11134/09 ADD 1 REV 3 CODEC 862 MAP 6 MI 249 COMPET 324 IND 75 COSDP 586 POLARM 15 PESC 839 FELJEGYZÉS

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Foglalkoztatási és Szociális Bizottság MUNKADOKUMENTUM

EURÓPAI PARLAMENT Foglalkoztatási és Szociális Bizottság MUNKADOKUMENTUM EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Foglalkoztatási és Szociális Bizottság 9.3.2015 MUNKADOKUMENTUM 2012, a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének végrehajtásáról, eredményeiről és

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 34. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

11170/17 ol/eo 1 DGG1B

11170/17 ol/eo 1 DGG1B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 11. (OR. en) 11170/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk EF 162 ECOFIN 638 UEM 230 SURE 29 A Tanács következtetései

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

SP, ISZEF??? Mutass utat! Pillók Péter

SP, ISZEF??? Mutass utat! Pillók Péter SP, ISZEF??? eszköz, véleménynyilvánítás, csatorna, esély 2009 óta, előzményei: Ifjúságról szóló fehér könyv, 2001. Európai ifjúsági paktum, 2005. a Nemzeti Munkacsoport működése Nemzeti Ifjúsági Stratégia

Részletesebben

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT

A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program célja a polgárok ismereteinek javítása az EU történelméről & sokszínűségéről az európai polgárság megerősítése az uniós

Részletesebben

IDŐSEK A CSALÁDBAN. Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapest,

IDŐSEK A CSALÁDBAN. Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapest, IDŐSEK A CSALÁDBAN Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapest, 2018.10.01. NÉHÁNY FONTOSABB DEMOGRÁFIAI ADAT Hiszem, hogy az öregedésre

Részletesebben

Család és munka Papon

Család és munka Papon TÁMOP-2.4.5-12/3 A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések A rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések támogatása Család és munka Papon Pályázati azonosító: TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0001

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember 24-25. Berlin/Potsdam 1 2 A megszorító programok hatása a közszférára Spanyolországban:

Részletesebben

5126/15 hk/tk/ms 1 DGB 3A LIMITE HU

5126/15 hk/tk/ms 1 DGB 3A LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. január 12. 5126/15 LIMITE SOC 7 EMPL 5 ECOFIN 16 SAN 3 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: a szociális kérdésekkel foglalkozó munkacsoport Dátum: 2015. január

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0197/26. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0197/26. Módosítás 7.6.2017 A8-0197/26 26 A preambulumbekezdés A. mivel 2014-ben az EU-ban a nemek közötti nyugdíjszakadék, amit a nők által nyugdíj címén kapott adózás előtti átlagjövedelem és a férfiak ugyanilyen átlagjövedelme

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVE Készítette: Varga Lászlóné gazdasági igazgatóhelyettes Kiadás időpontja: 2008. január. 10. Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő

Részletesebben

Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás

Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás Nemzetközi jogi kitekintés Az egyes nemzetállamok közötti kapcsolatok rendezését a nemzetközi egyezmények, nemzetközi szerződések szolgálják, melyek az államok

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Stressz-M Kutatási tájékoztató Budapest BME Q 2015.

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0079/160. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0079/160. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato az EFDD képviselőcsoport nevében 6.3.2019 A8-0079/160 160 2 preambulumbekezdés (2) Az Unió helyzetéről szóló, 2016. szeptember 14-i beszédben a Bizottság felhívta a figyelmet a fiatalokba való befektetés szükségességére, továbbá bejelentette

Részletesebben

PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, a Nagymágocsi Petőfi Sándor Művelődési

Részletesebben

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről

187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről 187. sz. Keretegyezmény a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én

Részletesebben