Elemi populációs kölcsönhatások I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elemi populációs kölcsönhatások I."

Átírás

1 Elemi populációs kölcsönhatások I. A különböző együttélő egyedek, populációk szükségszerűen kisebb-nagyobb erővel, direkt vagy indirekt módon hatnak egymásra. Ökológiai vizsgálatok szempontjából a direkt és erős kölcsönhatások a legrelevánsabbak és a legtanulmányozhatóbbak. A populáció/egyed B populáció/egyed Mutualizmus + + Ragadozás, parazitizmus + - Kompetíció - - Amenzalizmus 0 - Kommenzalizmus 0 + Interakció

2 1. A kompetíció Néhány meghatározás... Harper (1961): competition is the response of plants to density-induced shortages (A kompetíció a növények válasza denzitásfüggő hiányokra). Begon és mtsai. (1990): A kompetíció egyedek között zajló interakció, amelyet egy véges pótolhatóságú forrás közös használata idéz elő, és csökkenti az interakcióban levő egyedek túlélési képeségét, növekedését és/vagy szaporodását. Keddy (1995): the negative effects which one organism has upon another by consuming, or controlling access to a resource that is limited in availability. (A negatív hatások, amelyeket egy szervezet idéz elő egy másikra nézve azáltal, hogy egy korlátozott elérhetőségű forrást fogyaszt vagy ő maga korlátozza az elérhetőségét.)

3 A meghatározások operativizálása: (1) negatív hatás + (2) egy forrás hozzáférhetőségének befolyásolása - negatív hatás: a hatások lehetnek aszimmetrikusak - sokszor nehéz bizonyítani, pl. növényeknél Mindig figyelembe kell vennünk, hogy egy bizonyos forrástípus csak akkor idéz elő kompetíciót, ha az adott forrástípus fölött valóban folyhat is kompetíció. Hiába várjuk el, hogy olyan forrás dominálása fölött kompetíció alakuljon ki, mely fölött a dominancia már evolúciós léptékben eldőlt. Gause-elv: ha két faj túlságosan hasonlít egymáshoz, akkor az egyiknek ki kell pusztulnia, ezért ha két együttélő faj egy bizonyos forrást azonos módon használ ki, akkor valamilyen más dimenzióban kell különbözniük.

4 Gause (1934): kísérlet három Paramecium faj caudatum, bursaria, aurelia. Külön-külön, majd párokban - aurelia-caudatum aurelia kiszorítja rövid időn belül a caudatum-ot kompetitív kizárás elve - caudatum-bursaria fenntartható, alacsonyabb egyedszámok, térbeli szeparáció: bursaria a kémcső alján, caudatum a kémcső közepén Szentesi és Török 1997 nyomán

5 A kompetíció formái Résztvevők faji minősítése szerint (a legegyszerűbb): 1. Fajok között (interspecifikus): Pl. különböző fűfajok között ugyanazon forrásért. Egy adott forrásért való versengés befolyásolja egy másik forrásért való versengés kimenetelét is. Groves és Williams (1975): földbentermő here (Trifolium subterraneum) és nyúlparéj (Chondrilla juncea) hajtás- és gyökér-versengését tesztelték. Gyökérversengésnél 65%-os, hajtásversengésnél 47%-os, míg kombinált esetben 31%-os biomasszát produkált a nyúlparéj populáció a kontroll tiszta állapothoz képest. Szentesi és Török 1997 nyomán

6 2. Fajon belül (intraspecifikus): Paradigma: az intraspecifikus kompetíció erősebb és gyakoribb, mint az interspecifikus, hiszen azonos fajhoz tartozó egyedek ökológiai igényei jobban átfednek. Pl. dögökön a temetőbogarak (Nicrophorus spp.): a nemek harcolnak egymással, majd a helybenmaradó nőstény és hím alkotja a peterakó párt. De ugyanúgy a széncinkék vagy más énekesmadarak esetében is észlelhető.

7 A forráskisajátítás módozata szerint 1. Tolongás / tülekedés (scramble): a forrás közös, elvileg minden egyed annyit fogyaszt, amennyire szüksége van. Ha a forrásokat megközelítőleg egyenlő mértékben használják az egyedek, minden egyed megközelítőleg egyenlő mértékben szenved pl. csíkbogár lárvák egy adott pocsolyában. 2. Versengés (contest): a partner jelenlétében, testközelben a források használatából a gyengébbeket kizárják az erősebbek pl. territoriális fajok, pl. oroszlán, vízirigó, stb.

8 Melyik jobb? fennmarad kipusztul A tolongás és a versengés típusú kompetíció hatása az éhezési küszöb fölött található egyedek arányára a populáció nagysága függvényében rovaroknál (Speight és mtsai. 1999).

9 Kölcsönhatások szerint: 1. Interferencia: közvetlenül hatnak egymásra a kompetitív felek. Springett (1968): a temetőbogarak (Nicrophorus spp.) szaporodási sikere kisebb, ha a dögön már jelen vannak fémes döglegyek (Calliphora spp.) lárvái. A temetőbogarakon ugyanakkor foretikus atkák (Poecilochirus spp.) vannak jelen (akár 40 is egy egyeden), amelyek a bogár dögre való érkezése során felkeresik a légypetéket és megeszik ezeket, s ez lehetővé teszi a temetőbogarak sikeres lárvanevelését. Az atkák a lárvák bábozódásakor távozó bogarakkal tartanak, vagy a fiatal felnőttekre másznak rá. - légivadászegység stratégia (helicopter-gunship strategy) Springett 1968 (Keddy 1995 nyomán): Fajösszetétel a dögön 100 légypete (kontroll) 1 bogárpár (kontroll) 100 légypete + 1 bogárpár 100 légypete + 30 atka 100 légypete + 1 bogárpár + 30 atka A sikeres bogárnevelések száma - A sikeres légynevelések száma Extrém példa (?): háborúk a történelem során 8 0 0

10 2. Exploitatív: a közös forráson keresztül hatnak egymásra a kompetitív felek. - ganajtúró bogarak vetélkedése az ürülékért. Bartholomew és Heinrich (1978): 1 liter elefántürüléken 637 bogár 30 perc alatt. Kimutatható volt, hogy a magasabb testhőmérsékletű bogarak voltak általában a sikeresebbek. Kiegészül interferencia-kompetícióval: vetélkedés félkész ürülékgolyók fölött, lopási kísérletek. A győztes általában a magasabb testhőmérsékletű egyed.

11 Kompetíció: klasszikus western-film vagy igazi drámajáték? Keddy (1995) kritikája: Könnyű a szereplőket kategorizálni jó vagy rossz emberekként, a fajokat beskatulyázni, holott a természet nem ilyen egyszerű. A mozifilm szereplői nem egyértelműen jók vagy rosszak, gyakran szerepeket válthatnak. Valójában a helyzetet az is bonyolítja, hogy a természetben a jó fiúra más jó fiú is hathat negatívan a rossz fiúk mellett: kombinált intra- és interspecifikus kompetitív hatások. Kérdés, hogy egy adott szervezet szempontjából, az őt érő negatív hatásokat tekintve, mekkora a különbség a szomszédos rivális fajtárs és rivális idegen szervezet között.

12 Keddy (1995): Diffúz kompetíció: a kompetítorok hatása nagyjából azonos nagyságrendű Predomináns kompetíció: a kompetítorok hatása változó nagyságrendű. diffúz kompetíció predomináns kompetíció Inkább egy kontinuum-ról van szó, semmint egyértelmű kategóriákról! Hasonlóképpen felvethető: a kölcsönhatások mindig szimmetrikusak? Logikus, hogy aligha: pl. egy nagyobb növény, egy nagyobb temetőbogár erősebb hatást gyakorol kisebb riválisára, mint fordítva. Keddy (1995): Inkább kontinuum. szimmetrikus (reciprok) aszimmetrikus (nem reciprok)

13 Elszaladás, a stabil dominancia kialakulása - fokozódó aszimmetria, pozitív visszacsatolás révén: a sikeresebb a következő alkalommal potenciálisan még sikeresebb lesz, egyre nő a különbség a sikeres és a kevésbé sikeres egyedek/fajok között: dominancia-hierarchiák kialakulása. Extrém eset: territorialitás. DOMINANCIA exploitatív tolongás növekvő siker kezdeti aszimmetria interferencia versengés

14 Az összetett valóság: territorialitás hangyáknál Vepsäläinen és Pisarski (1982): kompetitív hierarchia hangyáknál: 1. szubmisszív fajok kolónia védelme 2. agresszív, non-territoriális fajok (encounter) kolónia és táplálékforrás védelme 3. territoriális fajok territóriumtartás Territórium Kolónia Ösvény Táplálék

15 Savolainen és Vepsäläinen (1988): a kezdő kolóniák mindig a legalacsonyabb rangúak Meghatározó tulajdonságok: kommunikációs alapok, kolóniaméret, egyedi viselkedés (agresszióra való hajlam) Erdei vöröshangyák (Formica s. str.) hatása (Savolainen és Vepsäläinen 1988, Savolainen 1990): alacsony denzitás a kolónia körül, csak bizonyos szubmisszív fajok, táplálékkeresési stratégiák váltása Formica fusca kisebb tápláléknagyságra vált, Myrmica-k inkább a mélyebb avarrétegekben keresnek. Fakultatív agresszivitás közösségi összetételtől függ, pl. Myrmica ruginodis interspecifikus viselkedése a Manica rubida hiányában illetve jelenlétében, a Myrmica rubra viselkedése nagy és alacsony fajtárs egyedszámdenzitásnál.

16 Eredmény így vagy úgy: fitness redukció a kompetíció nyomán Elmélet: (a) a halálozási és (b) a születési ráták denzitásfüggése. Habár a görbék pontos alakja változó, a halálozás általában emelkedik, a születés pedig csökken a populáció méretének növekedésével párhuzamosan (Speight és tsai. 1999). Elkerülhető-e a kompetíció? (1) valós időben elhelyezhető, ökológiai stratégiák, vagy (2) evolúciós stratégiák. 1. Ökológiai stratégiák Thiery és mtsai. (1995): Cydia pomonella lepkefaj nőstényei kerülik a peterakást olyan foltokban, ahol már peték találhatók a peték szövetében található feromon hatására. Merlin és mtsai. (1996): A Cryptolaemus montrouzieri katicabogár egy riasztó anyagot termel, amely meggátolja a fajtárs nőstények peterakását az általa már kihasznált foltokban.

17 Ogushi (1992): az Epilachna japonica (Coccinellidae) katicabogárfaj nőstényei inkább nem petéznek, mintsem egy lepusztított gazdanövényre helyezzék a petéket jó szabályozás. A petéket visszatartó nőstények nagyobb valószínűséggel élik túl a telet, hogy jövő évben szaporodhassanak. Borden (1984): Bizonyos szúfajok aggregációs feromonról diszperziós feromon termelésére csatolnak át, amikor a szúbogarak denzitása elér egy bizonyos küszöbértéket. Mogi és Sembel (1996): Fitotelmák ragadozó moszkitólárváinál erős intraspecifikus kompetíció kannibalizmus.

18 2. evolúciós: stabil niche-szegregáció. Ezek lehetnek morfológiai vagy viselkedésbeli változások is. Connell (1980): ghost of competition past A legnehezebben nyakoncsíphető szellem: egy faj kizárása a másik által. Csak kísérletes módszerekkel lehet a kompetitív kapcsolatok jó részét bizonyítani. Közvetlen kompetíció indukálása: pl. hangyáknál csalik kihelyezése.

19 Evolúciós következmények: jelleg-polarizáció (character displacement) Versengő helyzetben a fajok morfológiai bélyegei (jellegei) mentén történő szegregációt jellegpolarizációnak nevezzük. Lack (1947): Galápagosz-szigetek Darwin-pintyei (Geospiza sp.) - 14 faj adaptív radiációja különböző magméretek, tápláléktípus mindez csőralakban és méretben mutatkozik meg, fajon belüli adaptív variációk

20 Interspecifikus kompetíciós modellek Legegyszerűbb megközelítés: tömegesség vizsgálata Egy kis ismétlés... intraspecifikus hatás Logisztikus növekedési Verhulst-Pearl modell: dn ( K N) = rn dt K ahol N a pop. mérete, t a változási idő, r az egyedenkénti szaporodási együttható és K az a méret, amelynél a populáció egyensúlyban van.

21 A legegyszerűbb megközelítés: Lotka-Volterra egyenletek két rivális partnerre K1 N 1 α N 2 dn1 = r1 N1 dt K1 dn1 = N1( r1 b1n1 c12 N 2 ) dt ahol c12 az N2 fajnak az N1-re gyakorolt hatása (interspecifikus nyomás), míg b1 az N1 faj önmagára gyakorolt hatása (intraspecifikus nyomás)

22 ha egyensúlyi helyzet: dn = 0 dt r1 c12 N1 = N2 b1 b1 r1 max N 1 = N2 = 0 b1 r1 min N 1 = 0 N 2 = c12

23 koegzisztencia stabil egyensúlyi pont N2 r1 b1 r1 c12 < r2 c21 ha r1 = r2, akkor c21<b1 az intraspecifikus nyomásnak erősebbnek kell lennie, mint az interspecifikusnak vagyis r2 b2 a populációk jobban korlátozzák önmagukat, mint riválisukat: az együttélés lehetséges egyensúlyi pont r1 b1 r2 c21 N1

24 koegzisztencia instabil egyensúlyi pont N2 a populációk jobban korlátozzák riválisukat, mint önmagukat r2 b2 r1 c12 r2 c21 r1 b1 N1

25 nincs koegzisztencia N2 r2 b2 r1 c12 r1 b1 r2 c21 N1

26 Predikciók a modell alapján és a modell kritikája minden egyed egyforma, nincsenek nemek, korcsoportok, stb. a kompetíciós koefficiens állandó, nem egyed- és körülményfüggő más denzitásfüggő negatívan ható tényező, mint pl. predáció vagy betegségek nem létezik. nincs abiotikus mortalitási faktor és nincs sztochaszticitás a biotikus faktorok hatóerejében és végül: stabil koegzisztencia... mit jelent ez? A populációk nagysága fluktuálhat. Pont helyett inkább koegzisztencia sáv? Hány generációs idő szükséges ahhoz, hogy biztosak lehessünk az észlelt állapot stabilitás felé haladásában? L-V modell: bűnös egyszerűsítés? Richard Dawkins (1976): Of course there are good models of the world and bad ones, and even the good ones are only approximations. A L-V modell exploratív modell: gondolkodásra serkentő, hipotézisgeneráló

27 Birch (1953): a Rhizopertha dominica (Coleoptera: Bostrichidae) bogárfaj és a Calandra oryzae (Coleoptera: Curculionidae) ormányosbogár kompetitív dominanciája hőmérséklet függvényében változik: 29,1 foknál a C. oryzae a domináns és pop. nő a másik faj csökkenésével párhuzamosan / 32,3 foknál ez megfordul (lásd ábra) - a kompetíciós koefficiens hőmérsékletfüggő A napi és szezonális hőmérsékletváltozások fontossága a koegzisztencia kialakításában Kompetitív dominanciaváltás két bogárfajnál hőmérsékletváltozás hatására (Birch 1953).

28 Edington és Edington (1972): a Bromus rigidus betelepülési időpontjának hatása a Bromus madritensis relatív produkciójára. produkció betelepülés időpontja A kolonizáció sorrendiségének nagy hatása van a kompetíció kimenetelére változó koefficiens?

29 Crombie (1946), MacArthur és Connell (1966): Tribolium és Oryzaephilus kísérlet környezeti heterogenitás számít változik a koefficiens? Hutchinson (1961): a plankton paradoxon fluktuáló ökológiai környezet hatása lehetséges az együttélés mégis?

30 Kompetíció elfedése és közvetett kompetíció - foltos elterjedés - közvetett hatások a károsított növényben végbemenő fitohormonális-fitokemikális változások nyomán a növény védekezik 1. faj károsítására, ami a 2. fajra is hathat. West (1985): az Operophtera brumata és a Tortrix viridana lepkehernyóinak tölgylevélkárosítása Angliában a levelek alacsony nitrogénkoncentrációját eredményezi. Az alacsony nitrogénkoncentráció a később jelentkező Phyllonorycter (Lepidoptera: Gracillaridae) levélaknázó lepke hernyójának a túlélési valószínűségét csökkentette. Silva-Bohorquez (1987) bizonyította, hogy ugyanebben a rendszerben a levéltetvek sikeressége is csökken. - a nagymértékű levélkárosítás a parazitoidok eredményezheti azokon a leveleken (Faeth 1992). számának növekedését is

B. POPULÁCIÓS KÖLCSÖNHATÁSOK

B. POPULÁCIÓS KÖLCSÖNHATÁSOK B. POPULÁCIÓS KÖLCSÖNHATÁSOK Egyik Másik résztvevő résztvevő hatás + (kedvező) - (kedvezőtlen) 0 (semleges) + mutualizmus predáció, detritivória, parazitizmus, kommenzalizmus herbivória - kompetíció amenzalizmus

Részletesebben

Interspecifikus verseny

Interspecifikus verseny Interspecifikus verseny Fogalmak Interspecifikus kompetíció: különböző faji minősítésű egyedek között zajlik a verseny egy, vagy több limitált mennyiségben rendelkezésre álló készletért Két típus: a) exploitatív

Részletesebben

Fajok közötti kapcsolatok

Fajok közötti kapcsolatok Egyedek közötti kölcsönkapcsolatok Környezete = a környék ható tényezôi Fajok közötti kapcsolatok Vadbiológia és ökológia h Az egymásra ható egyedek lehetnek g Fajtársak - interspecifikus kapcsolatok #

Részletesebben

Vadbiológia és ökológia II.

Vadbiológia és ökológia II. Vadbiológia és ökológia II. Populációk kölcsönhatásai Dr. Szemethy László Az élőlények nem önmagukban, hanem a legkülönbözőbb módokon együtt élve, életközösséget formálva léteznek. számos esetben kölcsönös

Részletesebben

Markó Bálint Nem territoriális hangyafajok táplálkozási stratégiája Összefoglalás ÖSSZEFOGLALÁS

Markó Bálint Nem territoriális hangyafajok táplálkozási stratégiája Összefoglalás ÖSSZEFOGLALÁS ÖSSZEFOGLALÁS A hangyák a társas életmódú rovarcsoportok közé tartoznak, és sikerességük többek között táplálkozási stratégiáik hatékonyságában rejlik (Hölldobler és Wilson 1990). Minél rugalmasabb az

Részletesebben

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit.

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. Populációs kölcsönhatások A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. A populációk között kialakulhatnak közvetett vagy közvetlen kapcsolatok. Ezek

Részletesebben

Környezeti tényezők. Forrástényezők csoportosítása. esszenciális. helyettesíthető. szingergista. antagonista. az élőlények fogyasztják

Környezeti tényezők. Forrástényezők csoportosítása. esszenciális. helyettesíthető. szingergista. antagonista. az élőlények fogyasztják Környezeti tényezők forrás tényező kondícionáló az élőlények fogyasztják élőlények nem csökkentik befolyásolja az egyedsűrűség egyedsűrűségtől fglen pl. nedvesség, tápelemek zsákmány pl. hőmérséklet, ph

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Demográfia. Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása. N jelenleg. = N korábban. + Sz M + Be Ki. A szervezetek típusai: UNITER

Demográfia. Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása. N jelenleg. = N korábban. + Sz M + Be Ki. A szervezetek típusai: UNITER Demográfia Def.: A születés, mortalitás, ki- és bevándorlás kvantifikálása N jelenleg = N korábban + Sz M + Be Ki A szervezetek típusai: UNITER MODULÁRIS Ramet Genet 1 Élőlények egyedszámának meghatározása:

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés Populációdinamika és modellezés Vadbiológia és ökológia Prof. Dr. Csányi Sándor A populáció meghatározása g Ökológia: saz egyed feletti (szupraindividuális) szervezôdés strukturális és funkcionális jelenségeinek

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Ragadozás (predáció)

Ragadozás (predáció) Ragadozás (predáció) a predáció egyike a leglátványosabb mortalitási tényezőknek ragadozó: az a lény, amely élő zsákmányát rögtön elfogása után megöli, vagy röviddel utána Eciton burchelli - harcoshangya

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

Predáció populációdinamikai hatása

Predáció populációdinamikai hatása Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid, ahol késleltetett a hatás, de ezekre is a

Részletesebben

2. Alapfeltevések és a logisztikus egyenlet

2. Alapfeltevések és a logisztikus egyenlet Populáció dinamika Szőke Kálmán Benjamin - SZKRADT.ELTE 22. május 2.. Bevezetés A populációdinamika az élőlények egyedszámának és népességviszonyainak térbeli és időbeli változásának menetét adja meg.

Részletesebben

Individuális viselkedés versus. szociális rovaroknál. Markó Bálint Taxonómiai és Ökológiai Tanszék

Individuális viselkedés versus. szociális rovaroknál. Markó Bálint Taxonómiai és Ökológiai Tanszék Individuális viselkedés versus kollektív mintázatok a szociális rovaroknál Markó Bálint Taxonómiai és Ökológiai Tanszék BBTE Szociális rovarok: hangyák, bizonyos méh- és darázscsoportok, termeszek, néhány

Részletesebben

Niche. Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Toleranciahatárok! A hutchinsoni niche fogalom definíciója:

Niche. Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Toleranciahatárok! A hutchinsoni niche fogalom definíciója: Niche Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Grinnell térbeli Elton funkcionális Hutchinson hipertérfogat modell Juhász-Nagy niche értelmezése A hutchinsoni niche fogalom definíciója:

Részletesebben

Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában

Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük A zavarás lehet: predáció/herbivoria/parazitizmus

Részletesebben

Populációdinamika. Számítógépes szimulációk szamszimf17la

Populációdinamika. Számítógépes szimulációk szamszimf17la Populációdinamika Számítógépes szimulációk szamszimf17la Csabai István, Stéger József ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Email: csabai@complex.elte.hu, steger@complex.elte.hu Bevezetés Dierenciálegyenletek

Részletesebben

Dinamikai rendszerek, populációdinamika

Dinamikai rendszerek, populációdinamika Dinamikai rendszerek, populációdinamika Számítógépes szimulációk 1n4i11/1 Csabai István ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék 5.102 Email: csabaiθcomplex.elte.hu 2009 tavasz Dierenciálegyenletek a zikán

Részletesebben

Modellezés. Fogalmi modell. Modellezés. Modellezés. Modellezés. Mi a modell? Mit várunk tőle? Fogalmi modell: tómodell Numerikus modell: N t+1.

Modellezés. Fogalmi modell. Modellezés. Modellezés. Modellezés. Mi a modell? Mit várunk tőle? Fogalmi modell: tómodell Numerikus modell: N t+1. Mi a modell? A valóság leegyszerűsítése (absztrakciója) A lényegi folyamatokat és összefüggéseket ragadja meg Mit várunk tőle? Tükrözze a valóságot Képes legyen az eseményeket/folyamatokat előre jelezni

Részletesebben

Populációk közti versengés

Populációk közti versengés Általános ökológia - 10. előadás Valkó Orsolya Populációk közti versengés A kompetíció a természetben mindenhol előforduló jelenség és a létért folytatott küzdelemnek csak egyetlen, de valószínűleg a legfontosabb

Részletesebben

Az Állatökológia tárgya

Az Állatökológia tárgya Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens 1. Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék 7.727. sz. szoba 8758. sz. tel. mellék e-mail: szentesi@elte.hu 2. MTA Növényvédelmi Kutatóintézete Állattani Osztály

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2016/2017-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Bármely faj bárhol, bármilyen mennyiségben megtalálható

Részletesebben

Az élővilág szerveződése és védelme

Az élővilág szerveződése és védelme Az élővilág szerveződése és védelme Ökológiai alapok: az egyedtől az ökoszisztémáig Környezetvédelem és természetvédelem Élő szervezetek: - moduláris a zigóta ismétlődő szervezetek láncát hozza létre pl.

Részletesebben

Egyedszámváltozások szabályozása

Egyedszámváltozások szabályozása Egyedszámváltozások szabályozása T.R.E. Southwood (1967) összefoglalója: populációszabályozási elméletek 1. Teológiai elméletek: Isten akarata, stb. 2. Egytényezős elméletek (meteorológia) 3. komplex (holisztikus)

Részletesebben

Szigetbiogeográfia. A tapasztalat szerint:

Szigetbiogeográfia. A tapasztalat szerint: Szigetbiogeográfia A tapasztalat szerint: Aritmetikus tengelyen Logaritmikus tengelyen Általános összefüggése:, ahol C taxonra, abundanciára és lokalitásra jellemző állandó, A a terület mérete és z (linearizált

Részletesebben

Markó Bálint Nem territoriális hangyafajok táplálkozási stratégiája Diszkusszió DISZKUSSZIÓ

Markó Bálint Nem territoriális hangyafajok táplálkozási stratégiája Diszkusszió DISZKUSSZIÓ DISZKUSSZIÓ Bármely hangyafaj táplálkozási stratégiájának elemzése során meg kell határoznunk az individuális és koloniális összetev it a létrejött mintázatoknak, valamint az ökológiai, és ezen belül is

Részletesebben

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter

ETOLÓGIA. A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter ETOLÓGIA A kommunikációs magatartásformák evolúciója - csalás, megtévesztés - Pongrácz Péter Őszinteség? Manipuláció? Korai etológia ( információ-megosztás ) Egyértelmű, őszinte, kölcsönösen előnyös Evolúcióbiológia

Részletesebben

Szociális szerveződés

Szociális szerveződés Szociális szerveződés Csoporttípusok (szociális kötődés erőssége alapján) Nincs szociális vonzódás gyülekezet - Alpesi szalamandra téli időszakban sziklák alatt gyűlnek össze a védett hely miatt; szociális

Részletesebben

Ökológia alapjai I. Kárász Imre. 1998. Környezetbiológia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest

Ökológia alapjai I. Kárász Imre. 1998. Környezetbiológia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Ökológia alapjai I. http://zeus.nyf.hu/~szept/kurzusok.htm Tankönyv: Pásztor Erzsébet és Oborny Beáta (szerk). 2007. Ökológia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Kárász Imre. 1998. Környezetbiológia. Nemzeti

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Életmenet összetevők: Méret -előnyök és hátrányok versengés, predáció, túlélés optimális méret kiszelektálódása

Életmenet összetevők: Méret -előnyök és hátrányok versengés, predáció, túlélés optimális méret kiszelektálódása Életmenet evolúció kérdések: 1. egyedi életmenet tulajdonságok Miért van a sarlósfecskéknek kis fészekaljuk? 2. kapcsolat életmenet-összetevők között arány ivarérett kor és élethossz között: emlősök 1,3;

Részletesebben

Dekomponálás, detritivoria

Dekomponálás, detritivoria Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását végzik. Forrásfüggvényük: dr = dt F( R), amelyből

Részletesebben

Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza?

Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza? Fajgazdagság Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza? biodiverzitás a természet változatosságának leírására

Részletesebben

Rovarökológia. Haszon: megporzás. Bevezetés: rovarok és az ember. Haszon: méhészet

Rovarökológia. Haszon: megporzás. Bevezetés: rovarok és az ember. Haszon: méhészet Haszon: megporzás Táplálékaink 1/3-a a megporzáshoz kötődik Virágos növények evolúciója Bevezetés: rovarok és az ember Terméstöbblet (megtermelt és fogyasztott mennyiség különbsége) pollinátorokkal és

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Humánetológia VII. Az emberi agresszió biológiai alapjai 2017 Miklósi Ádám

Humánetológia VII. Az emberi agresszió biológiai alapjai 2017 Miklósi Ádám Humánetológia VII. Az emberi agresszió biológiai alapjai 2017 Miklósi Ádám Az agresszió funkciója Az agresszió a véges erőforrások elosztását szolgálja, melynek során azonos fajú egyedek igyekeznek egymást

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források.

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Az ökológia alapjai Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Környezet A belső határozza meg, hogy a külvilágból mi fontos környék a külvilágnak az élőlény körül elforduló

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Az ökológia fogalma ecology = szünbiológia Szünbiológia

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás Az ökológia alapjai Diverzitás és stabilitás Diverzitás = sokféleség, változatosság a sokféleség kvantitatív megjelenítése biodiverzitás: a biológiai változatosság matematikai (kvantitatív) megjelenítése

Részletesebben

Demográfiai alapok. demográfia: a populációk korstruktúrájának és időbeli eloszlásának leírása

Demográfiai alapok. demográfia: a populációk korstruktúrájának és időbeli eloszlásának leírása Demográfiai alapok demográfia: a populációk korstruktúrájának és időbeli eloszlásának leírása négy fontos paraméter: születés (B birth), halálozás (D death), bevándorlás (I immigration) és kivándorlás

Részletesebben

Életmenetek. Mi az az egyed? Moduláris felépítés típusai. Mikor, kivel és hányszor? Általános ökológia 5. előadás

Életmenetek. Mi az az egyed? Moduláris felépítés típusai. Mikor, kivel és hányszor? Általános ökológia 5. előadás Általános ökológia 5. előadás Életmenetek Mikor, kivel és hányszor? Mi az az egyed? Kiegyénült szervezetek (unitary organisms) Felépítésük és fejlődésük erősen direkcionális Erősen meghatározott jellegekkel

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

Az ökológia története

Az ökológia története Az ökológia története Ókori természetszemlélet Ókori kelet (keleti vallások) Biblia Arisztotelész: Historia Animalium, Theophrastos XVI XVII. XVII. sz. demográfia N. Machiavelli (1526), J. Graunt (1662),

Részletesebben

Negatívan csatolt eloszlások - több vizsgálat elterjedés-mintázatokat használt az interspecifikus kompetíció fontosságának bizonyítására

Negatívan csatolt eloszlások - több vizsgálat elterjedés-mintázatokat használt az interspecifikus kompetíció fontosságának bizonyítására Negatívan csatolt eloszlások - több vizsgálat elterjedés-mintázatokat használt az interspecifikus kompetíció fontosságának bizonyítására Bismarck-szigetek (Új Guinea partjai) - szárazföldi madarak sakktábla-eloszlás

Részletesebben

Mutualizmus. dr dt. Szimbiózis, direkt és indirekt, fakultatív és obligát stb. Forrásfüggvény:

Mutualizmus. dr dt. Szimbiózis, direkt és indirekt, fakultatív és obligát stb. Forrásfüggvény: Mutualizmus Def.: a kölcsönhatásban résztvevő populációk ( vagy több) kölcsönösen előnyhöz jutnak. Evolúciós ökológiai szempontból: ha az interakcióban megnyilvánuló előnyök, mindkét fél esetében, túlhaladják

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

Rovarökológia alapfogalmak. Dr. Seres Anikó SzIE, MKK Állattani és Állatökológia Tanszék Dr. Bakonyi Gábor és Dr. Sárospataki Miklós diái nyomán

Rovarökológia alapfogalmak. Dr. Seres Anikó SzIE, MKK Állattani és Állatökológia Tanszék Dr. Bakonyi Gábor és Dr. Sárospataki Miklós diái nyomán Rovarökológia alapfogalmak Dr. Seres Anikó SzIE, MKK Állattani és Állatökológia Tanszék Dr. Bakonyi Gábor és Dr. Sárospataki Miklós diái nyomán A félév beosztása Előadások: minden páratlan héten hétfőn

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

Populációgenetikai. alapok

Populációgenetikai. alapok Populációgenetikai alapok Populáció = egyedek egy adott csoportja Az egyedek eltérnek egymástól morfológiailag, de viselkedésüket tekintve is = genetikai különbségek Fenotípus = külső jellegek morfológia,

Részletesebben

Együttműködés evolúciója

Együttműködés evolúciója Együttműködés evolúciója Modell Eléggé hasonló, hogy tanulmányozásával valamit megértsünk a modellezett rendszer viselkedéséből. Alapkérdés Darwini dilemma Miért vállal egy egyed költséges (c 0) cselekedetet,

Részletesebben

Egyedek, populációk téreloszlása

Egyedek, populációk téreloszlása Egyedek, populációk téreloszlása Egyedek térbeli eloszlása egyszerű kategorizálás - egyenletes (szabályos) v. szegregált ritka, territoriális stratégia esetén, mesterséges beavatkozásra is utalhat. naphal

Részletesebben

Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában

Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában Kérdés: befolyásolja-e, és ha igen, milyen mértékben, a fajok közötti verseny a közösség szerkezetét? Az interspecifikus verseny sajátosságai niche-felosztás

Részletesebben

Territoriális Formica fajok fészekkomplexumainak szerveződése és közösségszervező hatása

Territoriális Formica fajok fészekkomplexumainak szerveződése és közösségszervező hatása SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKA KAR ÖKOLÓGIAI TANSZÉK KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Territoriális Formica fajok fészekkomplexumainak szerveződése és közösségszervező hatása

Részletesebben

Együttműködés evolúciója

Együttműködés evolúciója Együttműködés evolúciója Darwini dilemma Miért vállal egy egyed költséges (c 0) cselekedetet, hogy egy másik egyed előnyt (b>0) élvezzen? Kooperáció Mutualizmus Csalás/kihasználás Segítség nyújtás

Részletesebben

Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis

Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis Boza Gergely Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék Együttélés Kooperáció Mutualizmus Szimbiózis 2013.04.26 Kooperáció - Mutualizmus Fajon belüli kooperatív viselkedés Együttműködés

Részletesebben

VISELKEDÉSÖKOLÓGIA Párosodási rendszerek & utódgondozás. Kis János. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar, Biológiai Intézet 2013

VISELKEDÉSÖKOLÓGIA Párosodási rendszerek & utódgondozás. Kis János. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar, Biológiai Intézet 2013 VISELKEDÉSÖKOLÓGIA Párosodási rendszerek & utódgondozás Kis János Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar, Biológiai Intézet 2013 1 Párosodási rendszerek és utódgondozás érdeke: párosodás után elhagyni

Részletesebben

állatok azon viselkedési vagy morfológiai tulajdonságai amelyek megváltoztatják a fogadó egyedek viselkedését

állatok azon viselkedési vagy morfológiai tulajdonságai amelyek megváltoztatják a fogadó egyedek viselkedését Kommunikáció A kommunikáció az állat olyan viselkedési aktusa, ami megváltoztatja egy másik állat magatartásának valószínűségi mintázatát olyan módon, hogy az a kommunikáló állat számára, nagyobb számú

Részletesebben

A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei

A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei A NAGYMAMA, AKI LEHOZOTT MINKET A FÁRÓL: A menopauza evolúciója és következményei Nem érdemes fenntartani egy szervezetet, ha már nem szaporodik Menopauza!? Menopauza az élővilágban Quadratus yoshinomiyai

Részletesebben

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához?

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához? III. BESZÁMOLÓ A populációk genetikai egyensúlya Az ideális populációra mely külső hatásoktól mentes a genetikai egyensúly jellemző. A reális populációkban folyamatos változás jellemző. Ennek következtében

Részletesebben

A viselkedés evolúciója Domesztikáció. Emelt szintű etológia

A viselkedés evolúciója Domesztikáció. Emelt szintű etológia A viselkedés evolúciója Domesztikáció Emelt szintű etológia Domesztikáció definíciója Az (állat és/vagy növény) fajok olyan örökletes megváltozásával járó folyamat, melynek eredménye hasznos az ember szempontjából,

Részletesebben

Ökológia alapjai I. Kárász Imre. 1998. Környezetbiológia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest

Ökológia alapjai I. Kárász Imre. 1998. Környezetbiológia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Ökológia alapjai I. http://zeus.nyf.hu/~szept/kurzusok.htm Tankönyv: Pásztor Erzsébet és Oborny Beáta (szerk). 2007. Ökológia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Kárász Imre. 1998. Környezetbiológia. Nemzeti

Részletesebben

Szelekció. Szelekció. A szelekció típusai. Az allélgyakoriságok változása 3/4/2013

Szelekció. Szelekció. A szelekció típusai. Az allélgyakoriságok változása 3/4/2013 Szelekció Ok: több egyed születik, mint amennyi túlél és szaporodni képes a sikeresség mérése: fitnesz Szelekció Ok: több egyed születik, mint amennyi túlél és szaporodni képes a sikeresség mérése: fitnesz

Részletesebben

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék Ökológia Összeállította: Dávid János főiskolai docens ÖKOLÓGIAI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK biológiai rendszerek: az élő egyedek összessége és az élettelen környezet

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA. ELŐADÁS: Macalik Kunigunda. tel.: 0735 / GYAKORLAT: Szabó D. Zoltán

ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA. ELŐADÁS: Macalik Kunigunda.   tel.: 0735 / GYAKORLAT: Szabó D. Zoltán ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA ELŐADÁS: Macalik Kunigunda e-mail: kmacalik@gmail.com tel.: 0735 / 407010 GYAKORLAT: Szabó D. Zoltán KÖNYVÉSZET Begon, M., Townsend, C.R., Harper, J.L., 2006: Ecology from Individuals

Részletesebben

Élet a csoportban: A Főemlősök (Primates) társas viselkedése. Miklósi Ádám

Élet a csoportban: A Főemlősök (Primates) társas viselkedése. Miklósi Ádám Élet a csoportban: A Főemlősök (Primates) társas viselkedése Miklósi Ádám 2017 A csoportos élet előnyei 1. védelem a fizikai tényezők ellen 2. védelem a ragadozók ellen Kollektív önzés (Hamilton: önző

Részletesebben

Párkapcsolati rendszerek és utódgondozás. Miklósi Ádám Pongrácz Péter Etológia Alap, BSc 2017

Párkapcsolati rendszerek és utódgondozás. Miklósi Ádám Pongrácz Péter Etológia Alap, BSc 2017 Párkapcsolati rendszerek és utódgondozás Miklósi Ádám Pongrácz Péter Etológia Alap, BSc 2017 Párkapcsolati rendszerek A párkapcsolati rendszer az egyedek egy csoportján belül a szaporodásban részt venni

Részletesebben

Diverzitás és stabilitás. Mi a biodiverzitás?

Diverzitás és stabilitás. Mi a biodiverzitás? Diverzitás és stabilitás Szemethy László, Phd egyetemi docens SZIE VMI Szemethy.Laszlo@MKK.SZIE.hu Mi a biodiverzitás? a sokféleség sokfélesége (JNP) tudományos paradigma (tudományterület is) a diverzitás

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 project ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA University of Debrecen University of West Hungary University of Pannonia The project is supported by the European Union and co-financed by

Részletesebben

4. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

4. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Jöv héten dolgozat!!! Mit tudunk eddig? Hosszú távú modell Mit csinál a vállalat? Mit

Részletesebben

Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András

Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András 1 A populáció: Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodási

Részletesebben

Szülői viselkedés evolúciója. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter

Szülői viselkedés evolúciója. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Szülői viselkedés evolúciója Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Apa vagy anya gondoz? Evolúciós magyarázatok Belső megtermékenyítés anya gondoz Külső megtermékenyítés apa gondoz DE MIÉRT? 1. hipotézis:

Részletesebben

Tápanyagok vízi közösségekben

Tápanyagok vízi közösségekben Tápanyagok vízi közösségekben eltérések a szárazföldiekhez képest: BE: KI: a legtöbb anyag kívülről mosódik be patak, folyó, kifolyásos tó kimosódás nagy tavak és óceánok ülepedés Folyóvizek Hubbard Brook:

Részletesebben

Szokol Patricia szeptember 19.

Szokol Patricia szeptember 19. a Haladó módszertani ismeretek című tárgyhoz 2017. szeptember 19. Legyen f : N R R adott függvény, ekkor a x n = f (n, x n 1 ), n = 1, 2,... egyenletet elsőrendű differenciaegyenletnek nevezzük. Ha még

Részletesebben

funkcionális jellegű: - valódi ragadozók több áldozatot is megölnek életük során és megeszik őket, gyakran egészében

funkcionális jellegű: - valódi ragadozók több áldozatot is megölnek életük során és megeszik őket, gyakran egészében Predáció - ragadozó megtámadja az (élő) zsákmányt és részben vagy egészében elfogyasztja - kétféle osztályozás: rendszertani jellegű: húsevők állatokat esznek növényevők növényeket mindenevők - mindkettőt

Részletesebben

Életmenet-stratégiák

Életmenet-stratégiák Életmenet-stratégiák Egyszerűsítve: az egyedi élettörténetek szummája = a populáció demográfiai változása egyedi élettörténet = az egyed forráshasznosítása, az energiaallokáció mértéke és mikéntja, reprodukciós

Részletesebben

Környezet és fejlődés 2017 Ellenőrző kérdések

Környezet és fejlődés 2017 Ellenőrző kérdések Környezet és fejlődés 2017 Ellenőrző kérdések A növekedés határai 1. Mit értünk azon, hogy a Föld összetett anyagforgalmi rendszer? 2. Mely kérdésekre keresték a választ a Római Klub által megbízott kutatók,

Részletesebben

Etológia. a viselkedés biológiája. Barta Zoltán.

Etológia. a viselkedés biológiája. Barta Zoltán. Etológia a viselkedés biológiája Barta Zoltán zbarta@delfin.unideb.hu Interdiszciplináris és komplex megközelítésű tananyag fejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz Debrecen 2010.

Részletesebben

Általános ökológia előadás II. félév Szabó D. Zoltán

Általános ökológia előadás II. félév Szabó D. Zoltán Általános ökológia előadás II. félév Szabó D. Zoltán http://okologia.wordpress.com Felhasznált és javasolt irodalom: Begon, M., Harper, J.L., Townsend, C.R. 2006. Ecology Individuals, populations and communities.

Részletesebben

A populáció: A populáció nagysága. A populáció nagyságát kifejezhetjük az egyedszámmal.

A populáció: A populáció nagysága. A populáció nagyságát kifejezhetjük az egyedszámmal. A populáció: Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodási

Részletesebben

A kommunikáció adaptivitása. Kompetitív jelek

A kommunikáció adaptivitása. Kompetitív jelek A kommunikáció adaptivitása Kompetitív jelek DOMINANCIAVISZONYOK KIFEJEZÉSE Harc a territóriumért Rangsorért Szülő-utód közti vetélkedés Játékelmélet, mint megoldás (Maynard- Smith 1974; 1979) Mi lesz

Részletesebben

Energia. Abiotikus rendszer. élőhelyeken. Magyarországon környezetszennyező az egy főre eső települési hulladék

Energia. Abiotikus rendszer. élőhelyeken. Magyarországon környezetszennyező az egy főre eső települési hulladék MINDENÖSSZEFÜGGMINDENNEL Táplálékhálózatok a városi v élőhelyeken Kölcsönhatások Körforgások Energia felhasználása Abiotikus X abiotikus Hőmérséklet és csapadék= klíma Abiotikus X biotikus Biotikus X abiotikus

Részletesebben

Természetes szelekció és adaptáció

Természetes szelekció és adaptáció Természetes szelekció és adaptáció Amiről szó lesz öröklődő és variábilis fenotípus természetes szelekció adaptáció evolúció 2. Természetes szelekció Miért fontos a természetes szelekció (TSZ)? 1. C.R.

Részletesebben

Intraspecifikus verseny

Intraspecifikus verseny Inraspecifikus verseny Források limiálsága evolúciós (finesz) kövekezmény aszimmeria Denziás-függés Park és msai (930-as évek, Chicago) - Tribolium casaneum = denziás-függelen (D-ID) 2 = alulkompenzál

Részletesebben

TARTALOM A KUTYA VISELKEDÉSKUTATÁSÁNAK TÖRTÉNETE ÉS ELMÉLETI ALAPVETÉSEI

TARTALOM A KUTYA VISELKEDÉSKUTATÁSÁNAK TÖRTÉNETE ÉS ELMÉLETI ALAPVETÉSEI TARTALOM Prológus: Comparare necesse est (Az eredeti angol kiadáshoz) 13 Elõszó a magyar kiadáshoz 17 1. fejezet A KUTYA VISELKEDÉSKUTATÁSÁNAK TÖRTÉNETE ÉS ELMÉLETI ALAPVETÉSEI 1.1 Bevezetés 19 1.2 A behaviorizmustól

Részletesebben

Az állatok viselkedésével foglalkozó tudományterületek

Az állatok viselkedésével foglalkozó tudományterületek Vadállatok viselkedése Az állatok viselkedésével foglalkozó tudományterületek Az állatok viselkedéséről szórvány, anekdotikus, esetleg valamely bizonytalan elméletből következő predikciókat (itt talán

Részletesebben

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül 2. Biotranszformáció 1. Kiválasztást fokozza 2. Az anyagot kevésbé toxikus formába alakítja (detoxifikáció ) 3. Az anyagot toxikusabb formába alakítja (aktiváció, parathion - paraoxon) Szerves anyagok

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul

Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC Ökológiai modellek I. 19. lecke Bevezetés Az élıvilágban

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban Pongrácz Péter Ellenséges környezet (relatív fogalom) Minden környezet minden időpontban tartalmaz potenciálisan ártalmas

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31.

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31. Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

Mutualizmus. Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak.

Mutualizmus. Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak. Mutualizmus Meghatározás: az a fajok közötti kapcsolat, amelyben a résztvevők kölcsönösen előnyhöz jutnak. O rth Ph op te t Th hira ra ys pte an ra He opt te era ro Ho pte m ra Le opt pi era do Co pte

Részletesebben

Territoriális Szexuális (párzás) Birtoklással kapcsolatos Rangsorral kapcsolatos Frusztrációs Explorációs (új tag) Szülői (fegyelmező, elválasztó)

Territoriális Szexuális (párzás) Birtoklással kapcsolatos Rangsorral kapcsolatos Frusztrációs Explorációs (új tag) Szülői (fegyelmező, elválasztó) Kutyafélék k agressziója Értelmezések Humán etológiai (negatív/antiszociális vs adaptív/természetes) Etológia viselkedésökológia állatorvostudomány különböző predátor fajok egymás elleni akciói (c-f-w)

Részletesebben

Vadászat - hasznosítás Állománynövekedési egyenletek. A hasznosítható mennyiség

Vadászat - hasznosítás Állománynövekedési egyenletek. A hasznosítható mennyiség Vadkár Vadkármegelőzés és vadkárbecslés 2. előadás A céltudatos emberi tevékenységgel létrehozott javakban a vadnak tulajdoníthatóan keletkezett mennyiségi hiány vagy minőségi értékromlás. Vadászat - hasznosítás

Részletesebben

7. el adás. Solow-modell III. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

7. el adás. Solow-modell III. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Solow-modell III. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Alkalmazások Hogyan változnak egyensúlyi növekedési pályán az endogén változók? Mi kell a tartós gazdasági

Részletesebben