E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület május 29-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2008.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület május 29-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2008."

Átírás

1 EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület május 29-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ évi munkájáról Tisztelt Képviselő-testület! Az Egészségügyi és Szociális Bizottság május 18-án tartott ülésének egyik napirendi pontjaként a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ évi munkájáról szóló beszámoló szerepelt. A bizottság a beszámolót megtárgyalta és egyhangú szavazattal az alábbi határozati javaslatot terjeszti a tisztelt Képviselő-testület elé elfogadásra: HATÁROZATI JAVASLAT Dorog Város Képviselő-testülete a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ évi munkájáról szóló beszámolóját elfogadja. Határidő: azonnal Felelős: Dr. Tittmann János polgármester Dorog, május 20. Deák Ferenc s.k.

2 Beszámoló Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ évi munkájáról

3 Dorog, május 7. Tisztelt Képviselő-testület! Készítette: Barlangi Katalin A Gondozási Központ az elmúlt év során ismét több szabályozási és intézmény szervezeti felépítését érintő változáson ment keresztül szeptember 1-től megszűnt az I. számú Idősek Klubja, ezt követően az idősek nappali ellátása 30 engedélyezett férőhelyen működött tovább. A Gondozási Központ A épületében az átmeneti férőhelyek ( melynek kialakítására kizárólag törvényi kötelezettség miatt került sor) ismét tartós férőhelyekké módosultak. Az elhelyezést kérelmezők között átmeneti elhelyezést kérők nem voltak, a szociális törvény módosításával Dorognak megszűnt az átmeneti elhelyezést biztosító szolgáltatási kötelezettsége január 1-től az alapszolgáltatások ( étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek klubja ) a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működnek tovább. A Gondozási Központ szakmai programja és a hozzá kapcsolódó dokumentumok részletesen tartalmazzák az intézmény szakmai működésével kapcsolatos információkat. Jelen beszámolómban, az ellátási típust érintő változásokról, azok végrehajtásról, intézményen belüli megvalósításáról szólnék részletesen, továbbá az ellátottakra vonatkozó statisztikai adatokról, a szakdolgozók továbbképzéséről, nyújtok tájékoztatót. Végül a szükséges tárgyi feltételekről és az intézményi ellenőrzések tapasztalatairól számolok be. Változás a jogosultság feltételeiben január 1-től az idősek bentlakásos otthona és a házi segítségnyújtás igénybevétele megváltozott. Az intézményvezető hatáskörből kikerült a jogosultság megállapítása és az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakvéleménye alapozza meg az intézmény szolgáltatásainak igénybevételét. Változatlan maradt az intézményvezető azon jogosultsága, hogy a pszichiátriai és szenvedélybetegek kérelmét - jogorvoslat megjelölésével és az ellátást igénylő egészségi állapotának megfelelő intézményi tájékoztatással - elutasítsa. Napi 4 órát meghaladó gondozási szükséglet esetén az idős ember bentlakásos idősotthoni ellátásra jogosult, 4 órát meg nem haladó gondozási szükséglet esetében pedig, házi segítségnyújtásra. A bentlakásos intézményi elhelyezést kérelmezők esetében az ORSZI bizottságai végzik el a vizsgálatot és szakvéleményben döntenek a jogosultságról. A vizsgálat célja, hogy ne a piac döntse el az intézményi elhelyezés lehetőségét, hanem a valós szükségletek. Az állam ezzel az intézkedéssel a legrászorultabbak számára szeretné biztosítani

4 a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Magyarország Kormánya az ORSZI-t, mint a szolgáltatóktól független szervezetet, rendeletben bízta meg a vizsgálatok végzésével. A megváltozott szabályozás jogi háttere évi III. törvény a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról ( 63.., 68.., 68/A..) A 213/2007. (VIII. 7.) Korm. rendelet az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetről, valamint eljárásának részletes szabályairól. A 340/2007. (XII. 15.) Korm. rendelet a személyes gondoskodás igénybevételével kapcsolatos eljárásokban közreműködő szakértőkre, szakértői szervekre vonatkozó részletes szabályokról. A 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól A gondozási szükséglet vizsgálat kezdeményezése Az ellátást igénylő gondozási szükséglet vizsgálatát az intézményvezető ( vagy a beutaló szerv ) kezdeményezi az igénylő lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerint illetékes Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet kirendeltségénél. Ha az ellátást igénylő személy, kérelmét több intézménybe is beadta, a vizsgálatot az elsőként megjelölt intézmény vezetője kezdeményezi. A kérelem megtalálható a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet 2. sz. mellékletében és a választott intézményben. A bentlakásos intézmény vezetője köteles segítséget nyújtani a kérelem kitöltésében és ő gondoskodik annak ORSZI-hoz történő benyújtásáról is. A kérelem elbírálásához az alábbi dokumentumokat kell benyújtani: 1. Kérelem gondozási szükséglet megállapításához - alapdokumentum, ezen kell benyújtani a kérelmet. 2. Az elbírálást segítő egyéb dokumentumok - Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A, B adatlap - Egészségügyi dokumentáció (zárójelentések, szakvélemények stb ) A vizsgálat Egyéb körülmények alapján is kérelmezhető, ez esetben helyszíni vizsgálat nélkül, a benyújtott dokumentációk alapján végzi a bizottság az elbírálást. Az Egyéb körülmények alapján kért vizsgálathoz szükséges dokumentáció:

5 - Kérelem gondozási szükséglet megállapításához - alapdokumentum, ezen kell benyújtani a kérelmet, amely az 1. számú mellékletben megtalálható. A kérelmen kívül az alább felsorolt esetek valamelyikéhez kapcsolódó dokumentumokat kell becsatolni: 1. Igazolás a demencia legalább középsúlyos fokozatáról (Csak az ORSZI vagy a Pszichiátriai, illetve Neurológiai Szakkollégium által befogadott demencia centrum szakvéleménye fogadható el ) év feletti, házi segítségnyújtásban nem részesülő, egyedül élő esetében - a személyazonosításra alkalmas okmány életkort igazoló másolata - a jegyző házi segítségnyújtás hiányáról szóló igazolása év feletti egyedül élő esetében, akinek lakóhelye közműves vízellátás vagy közműves villamosenergia-ellátás nélküli ingatlan - a személyazonosításra alkalmas okmány életkort igazoló másolata - a jegyzőnek a közműves vízellátás vagy a közműves villamosenergia-ellátás hiányáról szóló igazolása 4. Az ellátást igénylő egyedül él és hallási fogyatékosként fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül - az ellátást megállapító jogerős határozat vagy az ellátás folyósítását igazoló irat másolata 5. Az ellátást igénylő egyedül él, a hallási fogyatékosságán kívüli okból fogyatékossági támogatásban részesül, az ORSZI, illetve jogelődje szakvéleményével rendelkezik, mely az önkiszolgálási képesség hiányát állapította meg - érvényes szakvélemény 6. Az ellátást igénylő egyedül él és I. rokkantsági csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rokkantsági járadékban részesül - a nyugdíját, járadékát megállapító jogerős határozat, vagy a kérelem benyújtását megelőző havi nyugdíj-folyósítási, járadékfolyósítási csekkszelvény, vagy bankszámlakivonat másolata. 7. Az ellátást igénylő egyedül él és munkaképességét 100%-ban elvesztette, illetve legalább (80%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett és az ORSZI, illetve jogelődje szakvéleménye önkiszolgálási képességének hiányát állapította meg - ORSZI, illetve jogelődje érvényes szakvéleményének másolata.

6 A nem megfelelően, vagy hiányosan kitöltött kérelem esetén az ORSZI az intézményvezetőt megfelelő határidő kitűzésével hiánypótlásra szólítja fel. Amennyiben határidőn belül a hiányt nem pótolják, a bizottság a szakvélemény kiadását mellőzi. Az Egyéb körülmények alapján kért elbírálás esetén, amennyiben a kérelmező megfelelő igazolásai nem állnak rendelkezésre, a gondozási szükséglet vizsgálata a tartózkodási helyén, helyszíni vizsgálattal történik. ORSZI vizsgálat A kérelmeket a tartózkodási hely szerint illetékes ORSZI kirendeltségére kell benyújtani. Az I. fokú szakvéleményeket a kirendeltségek bizottságai adják ki. Az ORSZI elsőfokú szakértői bizottsága legalább 3 tagból áll, melynek legalább egy tagja szociális szakértő. Az ORSZI elsőfokú szakértői bizottsága a szakvéleményt a kérelem beérkezésétől számított 30 nap alatt készíti el. Helyszíni vizsgálat: ˇ A gondozási szükséglet vizsgálat része (kivéve az egyéb körülmények alapján kért, és megfelelő dokumentumokkal igazolt eseteket ). ˇ Amennyiben az igénylő az előzetes értesítés ellenére a helyszíni vizsgálatot nem teszi lehetővé a bizottság a szakvélemény kiadását mellőzi és erről az igénylőt és az intézmény vezetőt írásban értesíti. ˇ A helyszíni vizsgálat során a szakértő Értékelő adatlapot tölt ki. ˇ A rendelkezésre álló dokumentumokat, a helyszíni vizsgálat során kitöltött értékelő adatlapot a háromtagú bizottság megvitatja, értékeli, és a tagok szavazatával dönt a szakvélemény tartalmáról, melyet jegyzőkönyvben rögzítenek. ˇ A szakvéleményt az ORSZI postai úton küldi meg az ellátást igénylőnek és az intézményvezetőnek. ˇ Az ellátást igénylőnek a kitöltött Értékelő adatlap másolatát is megküldi az ORSZI. ˇ A bizottság a szakvélemény kiadásától számított egy évig ugyanazon személlyel kapcsolatban előterjesztett újabb vizsgálati kérelem alapján a gondozási szükségletet csak akkor bírálja el, ha a kérelemből, illetve a mellékelt dokumentumokból megállapítható, hogy az igénylő gondozási szükségletében, vagy egyéb körülményeiben lényeges változás következett be.

7 Fellebbezés, felülvizsgálat Amennyiben a szakvélemény eredményével a szolgáltatást igénylő, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, - a kiegészítő szakértői díj ( 2000 Ft.) megfizetésével egyidejűleg felülvizsgálatot kezdeményezhet az ORSZI lakhelye, illetve tartózkodási helye szerinti regionális igazgatóságnál, melyet annak másodfokú bizottsága vizsgál felül. Ellátottak köre Az Szt értelmében idősek otthonában az a személy látható el, akinél a gondozási szükséglet a napi 4 órát meghaladó és a) a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, de a rendszeres fekvőbeteggyógyintézeti kezelést nem igényel, b) 18. életévét betöltötte, betegsége vagy fogyatékossága miatt önmagáról gondoskodni nem képes és ellátása más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható. A szociális törvény 68.(3) bekezdés az ellátást igénylő pszichiátriai és szenvedélybeteg, ellátásáról más intézmény keretében kell elkülönítetten gondoskodni. Idősek otthonában - (4) bekezdés szerint külön gondozási egységben, vagy csoportban kell gondoskodni a középsúlyos és súlyos demencia kórképben szenvedőkről. A gondozási szükséglet hiányában is felvehető az ellátásra jogosult személy házas,- élettársa, testvére, fogyatékos közeli hozzátartozója (közeli hozzátartozó lásd: szociális törvény 4.. (1). bek. d.) pontja), ha az igénylést megelőzően egy éve már közös háztartásban éltek. Felvételi eljárásrend 1. Tájékoztatás Az intézményi elhelyezésre irányuló kérelem beadását megelőzően gyakran előfordul az ellátást igénylő és/vagy a hozzátartozó személyes tájékozódása vagy telefonon történő érdeklődés. Az ellátást, elhelyezést, igénybevételi eljárást illetően a korrekt tájékoztatás érdekében csak az intézményvezető és a demens betegeket ellátó részleg vezetője jogosult a tájékoztatás nyújtására kérelem csomag kiadására. 2. Kérelem benyújtása, fogadása

8 2.1. A kérelem benyújtása bármilyen előzetes tájékozódást követően vagy anélkül az igénybevételi jogszabályban előírt kérelem nyomtatványon történhet A kérelmet személyesen az intézményvezetőnek, a gazdasági irodánba, vagy postai úton juttathatják az intézménybe A kérelem iktatása az intézmény központi iktatójában történik, az intézményben szabályozott rend szerint postabontást követően. Minden kérelem új iktató számot kap és minden az ügyben továbbiakban keletkező be/kimenő levél ennek alszámát kapja. Az iratanyagok biztonságos tárolására a C r.sz. Előadói ívet használjuk. A kérelmek iktatásáért a gazdasági ügyintéző felelős A kérelem nyilvántartása (nem azonos az iktatással) az igénybevételi jogszabály 5. sz. melléklete szerint történik. Az intézményvezető a kérelem és mellékletei átvétele után ellenőrzi a beérkezett anyagokat formai és tartalmi szempontból, hiányosság esetén intézkedik hiánypótlásra, ezt követően előkészíti előgondozásra (előkészíti az ápolási szükséglet vizsgálatára vonatkozó kérelmet) szervezi az előgondozás I. szakaszában végzendő feladatok időpontját. (időpont egyeztetés, írásos értesítés a nyilvántartásba vételről, az előgondozás I. szakaszának időpontjáról.) A nyilvántartás vezetését, az eljárás koordinálását az intézményvezető végzi. 3. Előgondozás Az előgondozás a tartós elhelyezést biztosító intézményekben, így az idősek otthonai esetében az elhelyezést megelőzően előgondozás két szakaszban történik az igénybevételi (9/1999. (XI. 24.) SZCSM) miniszteri rendelet alapján. Az előgondozást végző szakember (intézményvezető, demens betegeket ellátó részleg vezetője, mentálhigiénés asszisztens, vezető ápoló) megbízó levéllel végzi feladatát. Az előgondozás I. szakasza a kérelem beérkezését követően történik. Új szabállyal bővül az eddigi feladatkör annyiban, hogy ebben szakaszban kell a gondozási szükséglet vizsgálatának kezdeményezésére szolgáló kérelem kitöltésében segítséget nyújtani, az ellátást igénylőnek. Az előgondozás I. szakaszát követően az összes iratanyagot meg kell küldeni a gondozási szükségletet megállapítására jogosult szervnek, az ORSZI megyei kirendeltsége címére. (célszerű ajánlotta, elsőbbségi megjelöléssel postázni). Fontos, hogy a gondozási szükséglet megállapításának vannak megengedő szabályai, amelyek megléte esetén a helyszíni vizsgálat mellőzhető. Ennek feltétele a szükséges dokumentumok megléte, amely(ek) része kell, hogy legyen a postázandó anyagoknak. A helyszíni vizsgálat végzésére megengedő/felmentő szabály: 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet 4.. Hivatkozom a beszámolóm 4-5 oldalán található egyéb körülményekre A 340/2007. (XII.15.) Korm. rendelet 3.. (1).bek. szerint, ha az ellátást

9 igénylő több intézményhez is beadta, a gondozási szükséglet vizsgálatát az elsőként beadott kérelem szerint intézmény vezetője kezdeményezi. Erről a kérelmezőt nyilatkoztatni szükséges, egyben tájékoztatni kell arról, hogy a szakvélemény valamennyi idősek otthonában újabb vizsgálat nélkül felhasználható. A nyilatkozattételre és a tájékoztatásra az előgondozás I. szakasza alkalmas, az eljárásrend 7. sz. melléklete szerint nyomtatványon. 4. Az ORSZI megkeresése Az előgondozás megtörténte után az addig keletkezett iratanyagot az ORSZI részére meg kell küldeni. A beérkezés dátumától számított 30 napon belül dönt a szakértői bizottság, sürgős elhelyezés esetén 15 napon belül. E határidő nem tartalmazza azt az időszakot, amikor hiánypótlásra kerül sor a megkereső intézmény felé. Az intézményvezető köteles segíteni a szükséglet felmérés elvégzését. Ezért fontos, hogy a kérelem vagy a kísérő levél tartalmazza, az aktuális tartózkodási helyet, amennyiben ez nem azonos a lakcímmel (kórházban, rokonoknál). További fontos informatív adat az igénylő vagy hozzátartozójának elérhetősége, telefonszáma a helyszíni látogatás szervezése érdekében. Ezért kiemelt fontosságú az iratanyag jogszabály/eljárásrend szerinti elkészítése. Az ORSZI a szakvéleményét postai úton küldi meg az ellátást igénylőnek vagy törvényes képviselőjének, valamint az intézményvezetőnek. 5. Jövedelemigazolás A ORSZI nak küldött gondozási szükséglet megállapítása kérelmével egyidőben az intézmény vezetője kéri a személyi térítési díj megállapításához a jövedelemvizsgálatot a kérelmező lakhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjétől. (Külön eljárási rend az Szt. 119/C.. Alapján) 6. Szakvélemény megérkezését követő eljárásrend A szakvélemény alapján két eljárás lehet: 1. A szakértői bizottság nem állapította meg a 4 óránál magasabb ápolási szükségletet. a.) A szakvélemény másolatát meg kell küldeni a lakhely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének a házi segítségnyújtás biztosítása érdekében (az Szt (9) bekezdése értelmében a megállapított gondozási szükséglettel rendelkező személy ellátásáról a települési önkormányzat köteles gondoskodni). b.) Fentiekről az ellátást igénylőt tájékoztatni kell.

10 Az ellátás igénylőnek joga van a szakértő véleményt megfellebbezni a szakértő szervezet regionális igazgatóságán. (elérhetőség lásd az 6. sz. mellékleten) 2. A szakértői bizottság megállapította a 4 órás ápolási szükséglelet. Az intézmény vezetője értesítést küld az ellátást igénylőnek az intézményi várakozói nyilvántartásba vételről, amiben az intézményi térítési díj tárgyévi összegéről is tájékoztatást nyújt. Az előgondozás II. szakaszának elvégzése az igénybevételi jogszabály illetve az adatlap szerint. A szükséglet felmérés a január 01. napját követő elhelyezés esetén szükséges, így az új kérelmek mellett a vizsgálatot a várakozók körében is el kell végeztetni. Az eljárásrend ezen esetekben is kötelező. Ezért a várakozók körében alkalmazandó eljárás az előgondozás megismétlésével kezdődik, a sorrendiség előzetes meghatározása szerint bentlakásos intézményi elhelyezést kérelmezők adatai évben gondozási szükséglet megállapítása céljából ORSZI-nak küldött kérelmek száma, megoszlása a női kérelmezők esetében 41 fő Kiadott szakvélemény Elutasított kérelem 38 3 Demencia kórkép legalább középsúlyos fokozata Napi 4 órát meghaladó gondozási szükséglet Egyedül él, 80 év feletti és gondozási szükséglete ellenére házi segítségnyújtásban nem részesül Egyedül él, 70 év feletti és villany vagy víz közmű nincs a lakóhelyén Vakok személyi járadékában részesül fogyatékos Elutasítás oka: Mindhárom kérelmező napi 4 órát meg nem haladó gondozási szükséglettel rendelkezik évben gondozási szükséglet megállapítása céljából ORSZI-nak küldött kérelmek száma, megoszlása a férfi kérelmezők esetében 18 fő Kiadott szakvélemény Elutasított kérelem Demencia kórkép legalább középsúlyos fokozata Napi 4 órát meghaladó gondozási szükséglet Egyedül él, 80 év feletti és gondozási szükséglete ellenére házi segítségnyújtásban nem részesül 15 3 Egyedül él, 70 év feletti és villany vagy víz közmű nincs a lakóhelyén Vakok személyi járadékában részesül fogyatékos Elutasítás oka: 2 esetben a kérelmezők napi 4 órát meg nem haladó gondozási szükséglettel rendelkezik. 1 esetben a helyszíni vizsgálat lefolytatása meghíusult.

11 2008. intézményi jogviszonyt érintő adatok évben intézménybe költözők megoszlása, telephely és jogosultság szerint A épület B épület 7 fő 11 fő 4 órát meghaladó gondozási szükséglet Egyedül él, 70 év feletti és villany vagy víz közmű nincs a lakóhelyén Egyedül él, 80 év feletti és gondozási szükséglete ellenére házi segítségnyújtásban nem részesül Demencia kórkép legalább középsúlyos fokozata 4 órát meghaladó gondozási szükséglet Egyedül él, 70 év feletti és villany vagy víz közmű nincs a lakóhelyén 4 fő 1 fő 2 fő 7 fő 3 fő 1 fő évben intézménybe költözők megoszlása telephely és nemek szerint A épület B épület 7 fő 11 fő nő férfi nő férfi évben az intézményi jogviszony megszűnésének telephely és nemek szerint A épület B épület 7 fő 10 fő nő férfi nő férfi 4 fő meghalt 3 fő meghalt 5 fő meghalt 4 fő meghalt 1 fő otthonába távozott december 31-én intézményi jogviszonyban állók korcsoport és nemenkénti megoszlása Idősek Otthona A épület ellátottai Korcsoport nő férfi éves X 3 0 Összesen Idősek Otthona B épülete ellátottai Korcsoport Nő Férfi éves

12 X 0 0 Összesen december 31-én intézményi jogviszonyban állók önellátási képesség szerinti megoszlása Idősek Otthona A épülete Tevékenység Teljes mértékben képes Részben képes Önellátásra nem képes (segítséggel képes) Táplálkozás Személyi higiénia WC használat Mobiltás az ágyban Járás Öltözködés Idősek Otthona B épülete Tevékenység Teljes mértékben képes Részben képes Önellátásra nem képes (segítséggel képes) Táplálkozás Személyi higiénia WC használat Mobiltás az ágyban Járás Öltözködés december 31-én az ellátottak közül demenciában érintett ellátottak száma megoszlása telephelyenként Mentális hanyatlás mértéke* A épület B épület Enyhe fokú demencia 28 2 Középsúlyos fokú demencia 11 6 Súlyos fokú demencia Összesen *A súlyos és középsúlyos demencia kórkép a demencia centrum szakvéleménye szerint, az enyhe fokú demencia az intézményben végzett MMSE ( Mini Mental) teszt szerint került meghatározásra Alapszolgáltatásokat igénybe vevő ellátottak adatai december 31-én étkeztetés és házi segítségnyújtást igénybe vevők korcsoport és nemenkénti megoszlása Étkeztetés Korcsoport nő férfi

13 Szakdolgozói továbbképzések éves X 0 0 Összesen 22 9 Házi segítségnyújtás Korcsoport nő férfi éves X 1 0 Összesen Időskorúak nappali ellátása Korcsoport nő férfi éves X 0 0 Összesen 23 7 A Gondozási Központ szakmai munkakörében dolgozók az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló jogszabály szerint 100%-ban szakképzettek. Minden dolgozó működési nyilvántartásba vétele( regisztrációja ) megtörtént. Akkreditált továbbképzésen vett részt összesen 9 szakdolgozó, az alábbiak szerint: 3 fő- Múlt Jelen Jövő szakmai tanácskozás 2 fő Együtt az érintettel szakmai készségfejlesztés 4 fő A korszerű sürgősségi ellátás tanfolyam

14 Kiégés prevenció Veszprém és környéke kiránduláson részt vett dolgozók száma: 17 fő. A részvétel költsége a dolgozókat terhelte. Kihívások Intézményünkben évről évre nő az ellenőrzések ( az intézményi működést engedélyező hatóság a szociális és gyámhivatal, ÁNTSZ, MÁK ) és a különböző jelentési kötelezettségek száma ( környezetvédelmi, normatíva, KSH, FSZH ) A folyamatos jogszabályi változások és a kontroll vizsgálatok az elmúlt évben már-már meghaladták az intézmény teljesítőképességét. Alkalmanként előzetes adatszolgáltatást kértek nagyon rövid határidővel. Ezekben az esetekben néhány dolgozónak több napon keresztül nem tervezett túlmunkát rendelt el az intézmény vezetője. A szakhatósági vizsgálatok, ellenőrzések, jelentések készítése miatt a tényleges szakmai tevékenységünk háttérbe szorult. Egyes vizsgálatok során az ellenőrök számonkérését, hangnemét, segítő szakmához való hozzáállását méltánytalannak éreztük Az idősek otthona által nyújtott szolgáltatás minőségét növelné, ha megvalósulna a demens betegeknek ellátást nyújtó intézményi részleg teljes akadálymentesítése, ehhez szükséges a közösségi helyiségekben, fürdőszobákban kapaszkodók felszerelése. A megfelelő kapaszkodók felszerelése segítséget jelentene az ellátottak közlekedésében, önállóságuk megőrzésében. Az akadálymentesítéssel a folyosó fala kevésbé szennyeződne, így a környezeti higiénia megtartásához is hozzájárulna. A demens betegeket ellátó részlegében a tároló helyiségek száma és az irodai munkahelyek száma is kevés. A részlegvezető és a gazdasági ügyintéző közös munkahelyen van, ez sok esetben jelent nehézséget, a kliensek fogadásánál tájékoztatásnál, gazdasági ügyintézésnél egyaránt. A helyiség hiány miatt nehézséget jelent még a mentálhigiénés ellátáshoz, foglalkoztatáshoz szükséges eszközök, kellékek és a gyógyászati segédeszközök tárolása. A lakószobák és egyéb helyiségek ablakaira szúnyogháló felszerelése lenne szükséges, továbbá több helyiségben tisztasági meszelésre. A Gondozási Központ egy 1999-es évjáratú suzuki swift személygépkocsival rendelkezik. A gépkocsival történik az előgondozás, a mobilis betegek vizsgálatra szállítása, különböző ügyintézések. A munkánkat segítené, ha az intézmény rendelkezne, az idősek számára könnyebb használatot lehetővé tevő személygépkocsival. A több mint 10 éve használt heverők, lakószobai hűtőszekrények folymatos cseréje szükséges. Új ipari mosógép beszerzésére is szükség lesz a közeljövőben, mert a használatban lévő egyre többször kerül

15 javításra. Az intézmény tevékenysége színvonalának megtartásához szükséges beszerzésekhez, szolgáltatások igénybevételéhez kérem a Tisztelet Képviselő Testület támogatását. Kérem beszámolóm elfogadását. Dorog, május 13. Barlangi Katalin intézményvezető

4) Idősotthoni ellátás esetében a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülmények a következők:

4) Idősotthoni ellátás esetében a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülmények a következők: I. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet főbb rendelkezései:

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki, az egyes társulási

Részletesebben

Igénybevételi eljárás:

Igénybevételi eljárás: Annak érdekében, hogy az állampolgárok érvényre tudják juttatni az Alkotmányban rögzített szociális biztonsághoz való jogukat, és rászorultság esetén élni tudjanak a Szociális Törvény által biztosított

Részletesebben

I. A bentlakásos szociális intézményeket érintő jogszabályi változások (2010. augusztus szeptember)

I. A bentlakásos szociális intézményeket érintő jogszabályi változások (2010. augusztus szeptember) I. A bentlakásos szociális intézményeket érintő jogszabályi változások (2010. augusztus szeptember) 2010. augusztus 17.-én lépett hatályba a 2010. évi LXXXIX. törvény, melynek értelmében a gondozási szükséglet

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéhez 1 Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési helye, időpontja:... Lakóhelye:...

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az ellátást igénybe vevő adatai

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az ellátást igénybe vevő adatai Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Az ellátást igénybe vevő adatai Név:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely, idő:... Lakóhelye:... Tartózkodási helye:...

Részletesebben

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság 8/2010. (IX. 3.) NEFMI rendelet egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Hatályosság: 2010.09.03 - A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Név:. Születési név: Anyja neve:... Születési helye, időpontja:.

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Név:. Születési név: Anyja neve:... Születési helye, időpontja:. 1. számú melléklet a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelethez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név:... Születési név: Anyja neve:...

Részletesebben

Értékelő adatlap 3. számú melléklet a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelethez 1

Értékelő adatlap 3. számú melléklet a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelethez 1 Értékelő adatlap 3. számú melléklet a 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelethez 1 Személyes adatok Név: Születési hely, idő: Lakcím: Törvényes képviselőjének neve, elérhetősége: Mérőtábla Tevékenység, funkció

Részletesebben

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna Házi segítségnyújtás a gyakorlatban Márta Anna 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Házi segítségnyújtás 63. (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe

Részletesebben

6411 Zsana, Új u. 61. honlap: szoci.zsana.hu Tel.: 77/590-010; Fax:77/590-001; e-mail: szoci.zsana@gmail.com

6411 Zsana, Új u. 61. honlap: szoci.zsana.hu Tel.: 77/590-010; Fax:77/590-001; e-mail: szoci.zsana@gmail.com Idősek Otthona 6411 Zsana, Új u. 61. honlap: szoci.zsana.hu Tel.: 77/590-010; Fax:77/590-001; e-mail: szoci.zsana@gmail.com Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1.

Részletesebben

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 2017.02.27. HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Nagy Edina Meleg Sándor A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATA ÉS A JOGOSULTSÁGOK

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 24.091-1/2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a személyes gondoskodás igénybevételével kapcsolatos eljárásokban közreműködő szakértőkre, szakértői

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

Tájékoztató jogszabályok változásairól 2010. augusztus-szeptember

Tájékoztató jogszabályok változásairól 2010. augusztus-szeptember SZOCIONET DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MÓDSZERTANI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MÓDSZERTANI CSOPORT 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. *7401 Kaposvár, Pf.:150 (82/512-157 FAX:82/512-158 E-MAIL: szocionetddrmhszk@cssk.hu

Részletesebben

ŐSZI FÉNY IDŐSEK OTTHONA EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY

ŐSZI FÉNY IDŐSEK OTTHONA EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ŐSZI FÉNY IDŐSEK OTTHONA EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő

Részletesebben

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet Druskóczi Tünde Szociális és Munkaügyi Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya E-mail: druskoczi.tunde@szmm.gov.hu Telefon: 06/1-475-5846

Részletesebben

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet

A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet A szociális rászorultság és a gondozási szükséglet Druskóczi Tünde Szociális és Munkaügyi Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya E-mail: druskoczi.tunde@szmm.gov.hu Telefon: 06/1-475-5846

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az ellátást igénybe vevő adatai

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az ellátást igénybe vevő adatai Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Az ellátást igénybe vevő adatai Név:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely, idő:... Lakóhelye:... Tartózkodási helye:...

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása,

b) szociális foglalkoztatás: az ellátottak Szt. szerinti szociális foglalkoztatása, 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról, továbbá a szociális intézményekben ellátott személyek állapotának felülvizsgálatáról

Részletesebben

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hatályos 2010. január 1-től A szociális igazgatásról

Részletesebben

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bentlakásos intézményekben nyújtott ellátások, a szakosított ellátások és* igénybevételüknek módja, eljárása

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya A személyes gondoskodást nyújtó ellátások 2.

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya A személyes gondoskodást nyújtó ellátások 2. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat:

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: - FOT (fogyatékossági támogatás) vagy emelt családi pótlék határozat - rendszeres havi jövedelem igazolás - TAJ kártya fénymásolata

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK Nagyszénás Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének 18/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelete (A 2015. március 1-től hatályos, egységes szerkezet) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

I. Az elhelyezést az általános szabályok szerint [nem a II. pontban felsorolt körülmények alapján] kéri

I. Az elhelyezést az általános szabályok szerint [nem a II. pontban felsorolt körülmények alapján] kéri K É R E L E M a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igényléséhez A 1. Az ellátást igénybevevő adatai Név: Születési név: Anyja neve: Apja neve Személyi igazolvány száma: Személyi száma: Taj

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Megyei Jogú Város Közgyűlésének 17/2012. (III.29.) önkormányzati rendelete a i Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző

Kihirdetve: június 16. Kifüggesztve: június július 1. Dr. Kelemen Henrietta jegyző 1 Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/017. (VI.16.) önkormányzati rendelete a gyermekjóléti és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő

Részletesebben

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról (a módosításokkal egységes szerkezetben) A képviselő-testület

Részletesebben

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete a szociális igazgatásról és ellátásról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 12/2003.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy, március 22. Tarjáni István sk. polgármester

ELŐTERJESZTÉS. Biatorbágy, március 22. Tarjáni István sk. polgármester ELŐTERJESZTÉS Az egyes gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2009. (10.30.) rendelet, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 9/2009. (10.30.) rendelet módosításáról A Pest Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 98. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére Tárgy: Előadó: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének.../2010.

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről

Részletesebben

Hatályos: tól

Hatályos: tól Hatályos:2017-08-04 -tól Bakonyszombathely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete. Bakonyszombathely Község Önkormányzatának

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

Kartal Nagyközségi Önkormányzat 20/2004. /XII.15./ KT rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról.

Kartal Nagyközségi Önkormányzat 20/2004. /XII.15./ KT rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról. Mód: 6/2015; 6/2017; Kartal Nagyközségi Önkormányzat 20/2004. /XII.15./ KT rendelete a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról. Kartal Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez 1. Az ellátást kérelmező adatai: Név:. Születési név: Anyja neve:. Születési helye, időpontja:.. Lakóhelye:..

Részletesebben

Települési támogatások

Települési támogatások Becske Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról Becske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó ÁPOLÁSI DÍJ Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó (Ptk. 8:1.. (1) bek 2.pont) részére biztosított anyagi hozzájárulás. ALANYI JOGÚ ÁPOLÁSI DÍJ:

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

1. A rendelet célja és hatálya 1.

1. A rendelet célja és hatálya 1. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017.(III. 29.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Részletesebben

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. (1) A rendelet 45.. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. (1) A rendelet 45.. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Doboz Nagyközség Önkormányzatának 8/2008 (III.1. ) rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 19/2007 (XII.14.) rendelettel módosított 11/2007. (IX.21.) rendelet módosításáról 1..

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám:1-2/2015. Sorszám: ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. február 12. napján tartandó ülésére Tárgy: Segítő

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról

Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról Napsugár Otthon 6760 Kistelek, Kossuth u. 41. : 62/598-010 fax: 62-598-011 e-mail: napsugarotthon.szgyf@gmail.com Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról A személyes gondoskodást

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

Hatály: 2017.X II.5. Magyar joganyagok 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, val 2. oldal 2/C. 1 Az Szt. 71/A. (1) bekezd

Hatály: 2017.X II.5. Magyar joganyagok 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, val 2. oldal 2/C. 1 Az Szt. 71/A. (1) bekezd Hatály: 2017.X.21. 2018.II.5. Magyar joganyagok 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, val 1. oldal 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton

Részletesebben

FELVÉTELI KÉRELEM ...

FELVÉTELI KÉRELEM ... FELVÉTELI KÉRELEM Az ellátást igénylő neve:. Születési neve:. Anyja neve: Szig sz: Születési helye, időpontja:.. Állandó lakhelye, tartózkodási helye... Telefon.. Jelenlegi tartózkodási helye, pontos cím:...

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/ Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Ő s z i r ó z s a I d ő s k o r ú a k G o n d o z ó h á z a 6000 Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/ 506-012 e-mail: oszirozsa@alapellatas.hu K É R E L E M IDŐSEK ÁTMENETI

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Előkészítésben részt vesz: A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Kiskunmajsa Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelel ő adatok figyelembevételével töltend ő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. számú melléklet a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelethez KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő

Részletesebben

Kérelem az ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátás igénybevételéhez

Kérelem az ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátás igénybevételéhez Kornisné Liptay Elza Szociális és Gyermekjóléti Központ 4440 Tiszavasvári, Vasvári Pál út 87. Tel.: 42/520-002,520-003,520-025, Fax.:42/ 520-026 E-mail: szeszk@gmail.com Adószám: 15815154-2-15 Kérelem

Részletesebben

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

I. Gyermekétkeztetés térítési díjai

I. Gyermekétkeztetés térítési díjai Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő Testületének 6/2015.(VIII.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat konyhájában biztosított gyermekétkeztetésért, személyes gondoskodást nyújtó intézményi,

Részletesebben

I. A rendelet célja. II. A rendelet hatálya

I. A rendelet célja. II. A rendelet hatálya Takácsi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról

Részletesebben

Szakosított ellátás: bentlakásos szociális intézmény: Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ

Szakosított ellátás: bentlakásos szociális intézmény: Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Dorog Város Önkormányzatának 6/2006. (I.3.) sz. rendelete a Dorog Város Önkormányzata által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó intézmények, illetve szolgáltatások igénybevételéről (Egységes szerkezetben

Részletesebben

Szociális szolgáltatások változásai. Debrecen

Szociális szolgáltatások változásai. Debrecen Szociális szolgáltatások változásai Debrecen Szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások A 2009. január 1-től hatályba lépett Szt. szabályok az irányadók, nincs újabb strukturális változás 2009-től.

Részletesebben

Nagyecsed Város Jegyzőjének 1/2008. /IV.1./ sz. INTÉZKEDÉSE. a szakértői bizottság gondozási szükséglet-vizsgálatának eljárásrendjéről

Nagyecsed Város Jegyzőjének 1/2008. /IV.1./ sz. INTÉZKEDÉSE. a szakértői bizottság gondozási szükséglet-vizsgálatának eljárásrendjéről Nagyecsed Város Jegyzőjének 1/2008. /IV.1./ sz. INTÉZKEDÉSE a szakértői bizottság gondozási szükséglet-vizsgálatának eljárásrendjéről 2008. április 1. 1 1. Bevezetés, az intézkedés célja 1.1. Jelen intézkedés

Részletesebben

2011. január 1-jétől hatályos szabályozás szerinti ellátotti dokumentációk Tartalom

2011. január 1-jétől hatályos szabályozás szerinti ellátotti dokumentációk Tartalom 2011. január 1-jétől hatályos szabályozás szerinti ellátotti dokumentációk Tartalom I. ALAPSZOLGÁLTATÁSOK... 2 I.1. SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK... 2 Falu- és tanyagondnoki szolgáltatás... 2 Étkeztetés...

Részletesebben

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Tel.: (36)-23-565-610, (36)-23-565-612 Fax: (36)-565-629 E-mail: hivatal@zsambek.hu Web: www.zsambek.hu 4. számú melléklet a 63/2006.

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t

M i n i s z t e r i r e n d e l e t SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám:.68-/007-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rátság vizsgálatának és igazolásának

Részletesebben

9. N a p i r e n d i p o n t

9. N a p i r e n d i p o n t 9. N a p i r e n d i p o n t E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. november 24-i ülésére Előterjesztés címe és tárgya: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok

Részletesebben

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2012. (III.15.) önkormányzati rendelete

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2012. (III.15.) önkormányzati rendelete Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2012. (III.15.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről (egységes szerkezetben a 8/2014.

Részletesebben

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához-

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához- TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához- I. A gondozást végző személyre vonatkozó adatok Neve: Születési neve:. Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:. TAJ szám:..

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya almazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (X. 09.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról

Részletesebben

B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére

B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére 1. Az ellátást igénybevevő adatai Név: Születési neve: Anyja neve Születési helye Születési időpontja Lakóhelye Tartózkodási helye Állampolgársága

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 9/2014.(III.27.) önkormányzati rendelete a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA Ügyiratszám: 051905/2008/05 Ügyintéző: dr. Krizsai Anita NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-585; Fax: (42)

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formái

1. A rendelet hatálya. 2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formái Cegléd Város Önkormányzata 11/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

3. A gyermekétkeztetési térítési díj napi összegét a 2. melléklet tartalmazza.

3. A gyermekétkeztetési térítési díj napi összegét a 2. melléklet tartalmazza. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (lll. 31) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. 1. A személyes gondoskodás formái

RENDELETTERVEZET. 1. A személyes gondoskodás formái RENDELETTERVEZET Enying Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2018. (VII..) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról Enying Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybevevő adatai: Név:, Születési név.. Anyja neve:, Születés helye, ideje:. Lakóhelye:... Tartózkodási helye:.

Részletesebben

a) neve:. b) lakóhelye:. Telefonszáma:. c) telefonszáma:..

a) neve:. b) lakóhelye:. Telefonszáma:. c) telefonszáma:.. Kérelem időskorúak és demens személyek nappali ellátásának igénybevételéhez Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve:. Születési helye, időpontja:.. Lakóhelye:.. Tartózkodási helye:

Részletesebben

Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2018. (V.2.) önkormányzati rendelete

Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2018. (V.2.) önkormányzati rendelete Letenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018 (V2) önkormányzati rendelete a téli rezsicsökkentés kiterjesztéséhez kapcsolódó szociális célú tűzifa-támogatás helyi szabályairól Letenye Város

Részletesebben

MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete

MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a térítési díjakról Mezőnyárád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell:

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell: Dunaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról Dunaszentmiklós Község Önkormányzatának

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági. Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére

A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági. Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére Jelentkezés módja A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére 4080 Hajdúnánás, Fürdő u. 1. szám alá kell

Részletesebben

A rendelet hatálya. Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról

A rendelet hatálya. Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról (Egységes szerkezetben a 26/2008.(III.20.)* esztergomi ör. rendelettel) Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben