Miért fontos az energetikai tanúsítvány 2012-ben?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért fontos az energetikai tanúsítvány 2012-ben?"

Átírás

1 Mi is az az energetikai tanúsítvány? Az energetikai tanúsítvány a vizsgált épület vagy épületrész (lakás, iroda) pillanatnyi energetikai állapotáról készült leírás, átlagos fogyasztói magatartást feltételezve. A tanúsítvány készítésekor a tanúsító meghatározza az adott épület vagy önálló rendeltetési egység összesített energetikai jellemzıjét, amely tartalmazza a főtési-, légtechnikai-, melegvízellátási-, és (lakóépületek kivételével) a világítási rendszerek fogyasztását is. A kapott eredményt összeveti a jogszabályban elıírt követelménnyel, amely alapján az energetikai minısítési osztályba sorolás történik. A besorolás A+ (fokozottan energiatakarékos), és I (Rossz) között változik, C a jelenlegi követelménynek megfelelı osztályt jelent. Mikor kell energetikai tanúsítványt csináltatni? Az energetikai tanúsítvány elkészítése a 176/2008 Korm. rendelet alapján kötelezı az alábbi esetekben: új épület építése esetén, legkésıbb a használatbavételi engedély megkérésekor meglévı épület (önálló rendeltetési egység: lakás, iroda) o adás-vételekor o egy évet meghaladó bérbeadásakor 1000 m 2 -t meghaladó hatósági rendeltetéső állami tulajdonú közhasználatú épület esetén Energetikai pályázatok készítésekor Lakásfenntartási támogatás igénylésekor Miért fontos az energetikai tanúsítvány 2012-ben? Új építéső lakás eladásakor az energetikai tanúsítvány már 2009 óta kötelezı, azonban a régebbi lakások esetében ez csak önkéntes jelleggel bírt tıl azonban, mint azt a Mikor kell energetikai tanúsítványt csináltatni? kérdésnél már leírtuk, meglévı lakások eladásakor és bérbeadásakor is kötelezıvé vált, és a tanúsítandó ingatlanok köre a jövıben várhatóan tovább fog bıvülni augusztusában indul az Új Széchenyi Terv főtéskorszerősítés alprogramja főtési rendszerek korszerősítésére. A vissza nem térítendı támogatás intenzitása 40%-os, melynek összege kazánok esetében akár bruttó Ft, megújuló energiák alkalmazásakor pedig bruttó 1,5 millió Ft is lehet. A pályázatok benyújtásához szükséges a meglévı és a tervezett állapotra vonatkozó energetikai tanúsítvány kiállítása is, melyben szívesen állunk rendelkezésére.

2 Mikor ajánlott energetikai tanúsítvány készíttetése? épületszerkezeti és épületgépészeti korszerősítés, felújítás elıtt, a beruházási döntés igazolására energetikai pályázat elıkészítésekor, a megtakarítás igazolására Mely építmények esetén nem szükséges energetikai tanúsítvány készíttetése? az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre (nyaralók) a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre (ideiglenes épületek, felvonulási épületek) a hitéleti rendeltetéső épületre a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (mőemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévı épületre a mezıgazdasági rendeltetéső épületre azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belsı hınyereség a rendeltetésszerő használat idıtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m 3, vagy a főtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki a mőhely rendeltetéső épületre a levegıvel felfújt, vagy feszített - huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló - sátorszerkezetekre. Miért van szükség az épületek energetikai osztályba sorolására? új építéső ingatlanok esetében, annak ellenırzésére, hogy adott épület, vagy rendeltetési egység megfelel-e a hatályos követelményeknek, illetve használatbavételi engedély kérelem benyújtásához Meglévı épület, vagy lakás felújítása esetén, az energetikai tanúsítványban szereplı felújítási javaslatok figyelembe vételével csökkentheti rezsijét, kedvezı besorolás esetén könnyebben kiadhatja ingatlanját. Ön mint ingatlan vásárló vagy bérlı, kalkulálni tudjon a várható rezsi költségekkel Hogyan néz ki, és mit tartalmaz egy energetikai tanúsítvány? A tanúsítvány a tanúsítás eredményeit összefoglaló tanúsító lapból, és a kapott eredményeket igazoló számításokat tartalmazó oldalakból áll. Egy gondosan elkészített energetikai tanúsítvány oldal. Nézzen meg egy mintát!

3 Hogyan épül fel az energetikai tanúsítvány ára? Az energetikai tanúsítás ár az alábbi tételekbıl épül fel: 1. Felmérés: Az esetek többségében a tanúsítandó ingatlanról nem állnak rendelkezésre tervek, így szinte minden esetben helyszíni bejárást kell tartani, amely alatt kollégánk készít egy alaprajzot, felméri a határoló szerkezetek felépítését, és a gépészeti rendszereket, ez a tétel a kiszállás és a felmérés díját tartalmazza. Mértéke fıként a tanúsítandó ingatlan távolságától, és annak nagyságától függ. 2. Tanúsítás: A rendelkezésre álló tervek, vagy a helyszíni felmérés alapján tanúsító kollégánk elvégzi a szükséges számításokat, és javaslatot tesz a lehetséges energetikailag hatékony felújításokra, ez a tétel a számítás, besorolás, és fent leírt javaslatok kidolgozásának díjait tartalmazza. Nagysága az ingatlan méretétıl függ. 3. Dokumentálás: Az elkészült 8-15 oldalas tanúsítványt 2 példányban papíron juttatjuk el a Megrendelınek, a szerzıdéskötéskor kikötöttek szerint személyesen, vagy postai úton. Ez a tétel a dokumentálás, a postai feladás, vagy helyszíni átadás költségeit tartalmazza. Amennyiben a tanúsítandó ingatlan nem lakó,- iroda-, vagy oktatási célú épület, fent leírtakon felül az energetikatanúsítvány ára kiegészülhet egyéb költségekkel, ezért ilyen esetekben mindig egyedi ajánlatot készítünk. Az energetikai tanúsítvány elkészítésének ideje? A tanúsításhoz, egy társasházi lakás, vagy családiház esetén 2-5 nap szükséges, attól függıen: hogy rendelkezésre állnak-e a kiviteli-, vagy megvalósulási tervek, illetve a felelıs mőszaki vezetı nyilatkozata, hogy a kivitelezés a tervek alapján történt terv hiányában a szükséges vizsgálatok, feltárások kivitelezhetısége, ebben az esetekben a tanúsítás ideje az ingatlan paramétereitıl függ, ismert-e az építés ideje (elavult főtési rendszer, ismeretlen kazán, határoló szerkezetek stb.) Mennyibe kerül? Mennyi az energetikai tanúsítvány ára? A tanúsítás díját több tényezı is befolyásolja: ingatlan adottságai kiszállás költségei tervek rendelkezésre állnak-e Alapdíjazása a jogszabály szerint legfeljebb forint munkadíjat, és indokolt költségeket (utazás, fényképezés, fénymásolás) tartalmazhat. Amennyiben az ingatlan tervei nem állnak rendelkezésre, és helyszíni felmérés szükséges, a tanúsítás díja forint körül alakulhat. Speciális vizsgálatok készítése, vagy expressz tanúsítás ezen felüli plusz költségekkel jár.

4 Biztosan állítható, hogy a tanúsítás költsége messze elmarad attól az anyagilag is észlelhetı haszontól, amit amit az energetikai tanúsítványban szereplı megtakarítási javaslatok megvalósítása eredményez. Mi az energetikai tanúsítás menete? A tanúsítás minden esetben egyedi. Az épület szerkezeti elemei, funkciója, alapterülete határozzák meg. Új építéső épület esetén, a legtöbb esetben lehet tervek alapján számolni. Meglévı ingatlanok esetén a legtöbb helyen azonban nem áll rendelkezésre tervdokumentáció. Ezen ingatlanokban helyszíni felmérés szükséges. A tanúsítás jellemzı lépései: Épület geometriai adatainak meghatározása Épületszerkezetek azonosítása Épületgépészeti rendszerek azonosítása Energetikai számítások elvégzése Eredmények összefoglalása, a tanúsítvány dokumentálása A tanúsítvány átadása a Megrendelınek Mi a Megrendelı/Tulajdonos feladata? Az energetikai tanúsítványt mindig az ingatlan tulajdonosa készítteti el. A Tulajdonosnak rendelkezésre kell bocsátania, a tanúsítás elvégzéséhez szükséges dokumentumokat. Amennyiben a tanúsítás elvégzéséhez mérések szükségesek, biztosítania kell ezek elvégzéséhez szükséges helyet, és idıtartamokat. Lásd: 176/2008. Korm. rendelet. Meddig érvényes? Az energetikai tanúsítvány az átadástól számított 10 évig érvényes. A tanúsítvány ezen idıtartamon belül elveszítheti érvényességét az alábbi esetekben: az épületen energetikai korszerősítést végeznek (hıszigetelés, nyílászáró csere, épületgépészeti korszerősítés, stb.) az épületet átalakítják (bıvítik, tetıtér beépítést végeznek, esetleg csökkentik a méreteit) az érvényességi idın belül módosulnak a törvényben meghatározott épületenergetikai követelmények, Ilyen esetben az energetikai besorolást ismételten el kell végezni. Lásd: 176/2008. Korm. rendelet. A tanúsító az általa készített energetikai tanúsítványt, valamint az azt alátámasztó dokumentációt (számítást) a Megrendelınek történı átadástól számított 10 évig köteles megırizni, illetve digitális verzióját központi adattárba köteles feltölteni. Ki végezhet tanúsítást? Tanúsítási tevékenységet a 104/2006 (IV.28) Korm. rendelet, illetve a 244/2006 (XII.5) Korm. rendelet elıírásainak megfelelı személy végezhet az alábbi feltételek teljesítése esetén:

5 szakirányú, felsıfokú végzettség mérnök-, vagy építész kamarai tagság szakmai gyakorlat jogosultsági vizsga letétele (energetikai tanúsító) Az épület energetikai tanúsítványt csak fent felsorolt feltételeknek megfelelı, a mérnöki kamaráknál nyilvántartott, szakember végezheti el. Más szakember, még ha rendelkezik is a témában szakmai ismeretekkel, nem jogosult energetikai tanúsítványt kiállítására. Ezért javasolt elkérni a tanúsító szakember nyilvántartási számát, ellenırizni azt a Magyar Mérnöki Kamara, ( vagy a Magyar Építész Kamara ( honlapján. Mi az a lakás zöldkártya? Az energetikai tanúsítvány hétköznapi megnevezése. Energetikai tanúsítvány vagy lakás zöldkártya? A jogszabályban leírtak szerint Energetikai tanúsítvány a helyes megnevezés azonban a köznyelvben rengeteg féle megnevezés megtalálható. Nevezik lakás, ingatlan vagy épület zöldkártya néven, de elıfordul E-tanúsítvány, energia tanúsítvány, épületenergeikai tanúsítvány...stb. néven is. Fenti megnevezések mind ugyanazt a felmérésbıl, számításból, és energetikai osztálybasorolásból álló tanúsítási folyamat végeredményét takarja, amely néhány tévhittel ellentétben nem tartalmaz hıkamerás felvételeket, és nem szükségesek hozzá az adott ingatlan közmő számlái sem. Milyen energetikai osztályok vannak? A rendelet jelenleg 10 kategóriát határoz meg (A+-tól I-ig). A "C" kategória jelenti a követelményeknek megfelelı szintet. Az "A+; A; B" kategóriák a követelménynél jobb, a "D- I" kategória a követelménynél rosszabb energetikai állapotot tükröznek.

6 Ha az épület nem éri el a C kategóriát akkor kötelezı felújítani? Az energetikai tanúsítvány kötelezıen tartalmaz a minısített épület(rész) energetikailag hatékony, ésszerő felújítására, korszerősítésére vonatkozó javaslatokat. A javasolt felújítás nem vezethet állagkárosodási és egészségkárosodási kockázathoz. Meglévı ingatlan esetén nincs jogszabályi elıírás arra, hogy C kategóriánál rosszabb besorolás esetén az épületet fel kellene újítani, a felújítási javaslat pusztán tanács, a Megrendelıt nem kötelezi semmire. Hogyan módosult a jogszabály január 1.-tıl? Összességében elmondható, hogy január 1.-tıl szigorodtak az energetikai tanúsítvány készítésére vonatkozó jogszabályok. Bıvült a kötelezıen tanúsítandó ingatlanok meghatározása, illetve bevezetésre került a tanúsítványok internetes hitelesítése. (errıl bıvebben: A hiteles energetikai tanúsítvány kérdésnél) Fentieknek megfelelıen, a korábbi szabályzással ellentétben, 2013 januárjától, már az 50 m 2 alatti épületek adás-vételénél, illetve bérbeadásánál is kötelezı a tanúsítvány készíttetése, továbbá közhasznú épületek esetén, 1000 m 2 rıl, 500 m 2 -re csökkentették a tanúsítási kötelezettség, főtött alapterülethez kötött mértékét. Jelentıs változás továbbá, hogy az eladó/kiadó ingatlanok hirdetéseiben, fel kell tüntetni az energiatanúsítványban szereplı besorolást, valamint az adásvételi-, és bérleti szerzıdésekben fel kell tüntetni a hitelesített tanúsítvány azonosító kódját, és mellékelni kell a vevı, vagy a bérlı nyilatkozatát, hogy a dokumentumot átvette. Mi a hiteles energetikai tanúsítvány? A január 1-jén hatályba lépı, 313/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet szerint az energetikai tanúsító köteles az elkészült energetikai tanúsítványt a Dokumentációs Központ részére megküldeni. (ez 2012-ben is így volt!) Ami változott, hogy az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként létrehozott, e-tanúsítás internetes felületen keresztül feltöltött adatok alapján, az oldal elvégzi a tanúsítvány formai és számszaki ellenırzését, illetve a tanúsítványok hitelesítését és nyilvántartásba vételét. A hitelesített tanúsítványt pdf formátumban kapja vissza a tanúsító, melynek már része az azonosító kóddal ellátott összefoglaló elılap. Ezen elılap, és HET- azonosító kód nélküli tanúsítványt NE FOGADJANAK EL! mert az nem hiteles abban a formában. Milyen dokumentumok szükségesek? Amennyiben alábbiak nem állnak rendelkezésre, helyszíni felmérést kell végezni Használatbavételi engedély kérelemhez: Építész engedélyezési tervek és leírások Építész kiviteli, vagy megvalósulási tervek és leírások Épületgépész tervek és leírások

7 Elektromos tervek Hıtechnikai számítás Felelıs mőszaki vezetı nyilatkozata a beépített anyagok minıségérıl (megfelel-e a megvalósulási terveken ábrázoltaknak) Minıségtanúsítvány a beépített anyagokról, amennyiben nem áll rendelkezésünkre a felelıs mőszaki vezetı nyilatkozata Meglévı épület tanúsításához: Kiviteli, vagy megvalósulási tervdokumentáció (építész, gépész, elektromos) Hıtechnikai számítás Minıségtanúsítvány a beépített anyagokról, vagy költségvetési kiírás stb. (illetve bármely fellelhetı dokumentum, amely adatokat tartalmaz az épületre vonatkozólag) Jogszabályi háttér? 176/2008. Korm. rendelet 7/2006 TNM rendelet 104/2006 (IV.28) Korm. rendelet 244/2006 (XII.5) Korm. rendelet

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Az EU EPBD (2002/91/EC) A direktíva lényegesebb pontjai 1.: Az új épületek energiafogyasztását az észszerőség határain belül korlátozni

Részletesebben

TÁVFŐTÖTT LAKÓÉPÜLETEK

TÁVFŐTÖTT LAKÓÉPÜLETEK TÁVHİ VÁNDORGYŐLÉS 2009. szeptember 15-16. Debrecen TÁVFŐTÖTT LAKÓÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZÓI Kovács Zsolt szolgáltatási igazgató Debreceni Hıszolgáltató Zrt. Létesítmények energiafelhasználásával kapcsolatos

Részletesebben

Előzmények. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet 2009. január 1-jén lépett hatályba.

Előzmények. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet 2009. január 1-jén lépett hatályba. Előzmények Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet 2009. január 1-jén lépett hatályba. E rendelet előírásai szerint az épületek energetikai jellemzőit

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre A jogszabály mai napon hatályos állapota 2009-11-03 Váltás a jogszabály következı idıállapotára ( 2012.I.1. ) 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzıinek tanúsításáról A Kormány

Részletesebben

Bárki készíttethet energetikai tanúsítványt az épületére vagy a lakására, de elsősorban új épületek

Bárki készíttethet energetikai tanúsítványt az épületére vagy a lakására, de elsősorban új épületek Lakossági tájékoztató az energetikai tanúsítás 2013. január 1-jén hatályba lépő új szabályairól 2008. június végén megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.)

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. az épületek energetikai jellemzıinek tanúsításáról A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet hatályos:

176/2008. (VI. 30.) Korm. az épületek energetikai jellemzıinek tanúsításáról A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet hatályos: 176/2008. (VI. 30.) Korm. az épületek energetikai jellemzıinek tanúsításáról A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet hatályos: 2012.06.01-2013.01.08 A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérıl

Részletesebben

Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása

Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Halász István ügyvezet Energetikai Tanúsítvány Jogi szabályozás EU direktíva írja el a bevezetését 2002/91/EK -». 2010. Új j direktíva A 176/2008

Részletesebben

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Az EU EPBD (2002/91/EC) direktíva lényegesebb pontjai Az új épületek energia-fogyasztását az ésszerőség határain belül korlátozni kell.

Részletesebben

energetikai Álmodjatok szépeket Nagy István Épületenergetikai szakért rtő info@adaptiv.eu

energetikai Álmodjatok szépeket Nagy István Épületenergetikai szakért rtő info@adaptiv.eu Kötelező épület-energetikai energetikai tanúsítás. Álmodjatok szépeket 2012 január r 1-ig! 1 Nagy István Épületenergetikai szakért rtő info@adaptiv.eu Tartalom: 1. Jogi hátth ttérről l címszavakbanc 2.

Részletesebben

Az első lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása. Halász István ügyvezető

Az első lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása. Halász István ügyvezető Az első lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Halász István ügyvezető Energetikai Tanúsítvány Jogi szabályozás EU direktíva írja elő a bevezetését 2002/91/EK A 176/2008 Korm. Rendelet szabályozza

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. - a (1) bekezdésének

Részletesebben

Energiatanúsítás. Kormos Gyula. Építész, épületenergetikai szakértő. Bástya Építész Kft

Energiatanúsítás. Kormos Gyula. Építész, épületenergetikai szakértő. Bástya Építész Kft Energiatanúsítás Kormos Gyula Építész, épületenergetikai szakértő Bástya Építész Kft Mobil: 30/ 9433 221 Tel: 36/ 511-344 e-mail: bastyaepitesz@t-online.hu 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet Az épületek

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI TANUSÍTÁS -AUDITÁLÁS- MIT, MIKOR? KÖTELEZŐ,KELL VAGY CSAK LEHET? AKI KÉRDEZ: ÖNÖK AKI VÁLASZOL: ÉN

ÉPÜLETENERGETIKAI TANUSÍTÁS -AUDITÁLÁS- MIT, MIKOR? KÖTELEZŐ,KELL VAGY CSAK LEHET? AKI KÉRDEZ: ÖNÖK AKI VÁLASZOL: ÉN ÉPÜLETENERGETIKAI TANUSÍTÁS -AUDITÁLÁS- MIT, MIKOR? KÖTELEZŐ,KELL VAGY CSAK LEHET? AKI KÉRDEZ: ÖNÖK AKI VÁLASZOL: ÉN 1 Karé Krisztián okleveles építészmérnök, épületenergetikai szakértő www.arhi-tek.hu

Részletesebben

Az épületek hıtechnikai tanúsítása

Az épületek hıtechnikai tanúsítása Az épületek hıtechnikai tanúsítása Ismeretes: a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet rögzítette az épületek energia tanúsításának feltételrendszerét. Ebben a Magyar Építész Kamarának és a Magyar Mérnöki

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 85 MELLÉKLET: - db TÁRGY: Javaslat pályázaton való részvételre a KEOP-2011-4.9.0 konstrukcióhoz E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás!

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Előadó: Kozma Hilda Tartalom 1. Épületek energetikai tanúsítása 2. Épületenergetikai korszerűsítés projekt menedzsment Csak egy újabb papír?

Részletesebben

Épületenergetika. Az energetikai számítás és tanúsítás speciális kérdései Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK

Épületenergetika. Az energetikai számítás és tanúsítás speciális kérdései Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületenergetika Az energetikai számítás és tanúsítás speciális kérdései Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületrész vagy lakás tanúsítása 7/2006 TNM rendelet: Nincs egyértelmű előírás Minden szövegkörnyezetben:

Részletesebben

A használatbavételi engedélyezési kérelem mellékletei:

A használatbavételi engedélyezési kérelem mellékletei: A használatbavételi engedélyezési kérelem mellékletei: - Kérelem - Felelıs mőszaki vezetıi nyilatkozat (felelıs mőszaki vezetıi névjegyzékbe felvett személy lehet) - Közmő üzemeltetıi nyilatkozat(ok) -

Részletesebben

A szabályozás lényege: integrált energiamérlegre vonatkozik, amely tartalmazza

A szabályozás lényege: integrált energiamérlegre vonatkozik, amely tartalmazza A szabályozás lényege: integrált energiamérlegre vonatkozik, amely tartalmazza a főtés és a légtechnika termikus fogyasztását, a nyereségáramok hasznosított hányadát, a ventilátorok, szivattyúk energiafogyasztását,

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

Korszerősítési javaslatok M I N T A

Korszerősítési javaslatok M I N T A Korszerősítési javaslatok M I N T A Korszerősítési javaslatok A korszerősítésre takarékosabb épületszerkezetek, épületgépészeti rendszerek és energiaforrások megválasztása kínál számos lehetıséget. Ezek

Részletesebben

Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 14/2008. (III.28.) sz. rendelete

Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 14/2008. (III.28.) sz. rendelete Tata Város Önkormányzati Képviselı-testületének 14/2008. (III.28.) sz. rendelete TÁJÉKOZTATÁSUL a Nemzeti Energiatakarékossági Program energiatakarékossági pályázatainak önkormányzati támogatásáról 1 (egységes

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI TANUSÍTÁS -AUDITÁLÁS- MIT, MIKOR? KÖTELEZŐ,KELL VAGY CSAK LEHET? AKI KÉRDEZ: ÖNÖK AKI VÁLASZOL: ÉN

ÉPÜLETENERGETIKAI TANUSÍTÁS -AUDITÁLÁS- MIT, MIKOR? KÖTELEZŐ,KELL VAGY CSAK LEHET? AKI KÉRDEZ: ÖNÖK AKI VÁLASZOL: ÉN ÉPÜLETENERGETIKAI TANUSÍTÁS -AUDITÁLÁS- MIT, MIKOR? KÖTELEZŐ,KELL VAGY CSAK LEHET? AKI KÉRDEZ: ÖNÖK AKI VÁLASZOL: ÉN 1 Karé Krisztián okleveles építészmérnök, épületenergetikai szakértő www.arhi-tek.hu

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Opten Törvénytár Opten Kft. I. 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A 2009.10.01. és 2011.12.31. között hatályos szöveg

Részletesebben

Az energetikai számítás/tanúsítás gyakorlati buktatói, módszer kritika. Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály

Az energetikai számítás/tanúsítás gyakorlati buktatói, módszer kritika. Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály Az energetikai számítás/tanúsítás gyakorlati buktatói, módszer kritika Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály energetikai tanúsítvány: igazoló okirat, amely az épületnek (önálló

Részletesebben

Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram ZBR-NY/14

Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram ZBR-NY/14 Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram ZBR-NY/14 A cél, pályázók köre, forrás - Támogatás nyújtása az energiatakarékosság fokozását üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését Pályázók köre: magánszemélyek,

Részletesebben

e-tanúsítás, felhasználói leírás a nyilvánosság számára

e-tanúsítás, felhasználói leírás a nyilvánosság számára e-tanúsítás, felhasználói leírás a nyilvánosság számára Az e-tanúsítás internetes elérésű országos hatáskörű, központi adatbázis alapú alkalmazás, az Országos Építésügyi Nyilvántartások része. Az energetikai

Részletesebben

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer - Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meglévő lakóépületek felújítására és új energiatakarékos lakóházak

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA. Dr. Kakasy László 2014.

ÉPÜLETENERGETIKA. Dr. Kakasy László 2014. ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Kakasy László 2014. AZ ÉPÜLETENERGETIKAI TERVEZÉS Az épületenergetikai szabályozás szintjei: I.szint: összesített energetikai jellemző E p kwh/m 2 év (épület+gépészet+villamos. jellemző)

Részletesebben

Energiahatékonyság. Egy sikeres program a panelfelújítás támogatására

Energiahatékonyság. Egy sikeres program a panelfelújítás támogatására Energiahatékonyság Egy sikeres program a panelfelújítás támogatására Csider László fıosztályvezetı Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi Fıosztály Tapolca, 2009. június 3. A magyarországi lakásállomány

Részletesebben

Beruházás-szervezés projektkoordináció

Beruházás-szervezés projektkoordináció Beruházás-szervezés projektkoordináció Projektciklus: Építési kivitelezés résztvevıi: Projekt menedzsment Beruházó (építtetı): 1. szerzıdések (építési, tervezési) megkötése 2. a tervezı kiválasztása, jogszabályban

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2012.06.01-2013.01.08

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2012.06.01-2013.01.08 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2012.06.01-2013.01.08 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet - módosítás 105/2012 (V.30.) az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet - módosítás 105/2012 (V.30.) az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet - módosítás 105/2012 (V.30.) az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi.

Szakmagyakorlási tevékenységet a szakterülete szerint hatáskörrel rendelkező területi szakmai kamara engedélyezi. A TELEPÜLÉSTERVEZÉSI ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI-MŰSZAKI TERVEZÉSI VALAMI T AZ ÉPÍTÉSÜGYI MŰSZAKI SZAKÉRTŐI JOGOSULTSÁG SZABÁLYAIRÓL [104/2006. (IV. 28.) KORM. RE DELET] A rendelet hatálya az alábbi szakmagykorlási

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA. Dr. Kakasy László 2015.

ÉPÜLETENERGETIKA. Dr. Kakasy László 2015. ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Kakasy László 2015. AZ ÉPÜLETENERGETIKAI TERVEZÉS Az épületenergetikai szabályozás szintjei: I.szint: összesített energetikai jellemző E p kwh/m 2 év (épület+gépészet+villamos. jellemző)

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA. Dr. Kakasy László 2016.

ÉPÜLETENERGETIKA. Dr. Kakasy László 2016. ÉPÜLETENERGETIKA Dr. Kakasy László 2016. AZ ÉPÜLETENERGETIKAI TERVEZÉS Az épületenergetikai szabályozás szintjei: I.szint: összesített energetikai jellemző E p kwh/m 2 a (épület+gépészet+villamos. jellemző)

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. Hatályos: 2013. február 20. 2015. július 08.

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. Hatályos: 2013. február 20. 2015. július 08. 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Hatályos: 2013. február 20. 2015. július 08. A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997.

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram. Pályázat kódszáma: ZFR-KAZ/14

Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram. Pályázat kódszáma: ZFR-KAZ/14 Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram Pályázat kódszáma: ZFR-KAZ/14 A cél, pályázók köre, forrás elsődlegesen a klímavédelem CO2 kibocsátás csökkentése hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról *

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése az épített

Részletesebben

16. AZ ENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÍTÉSÜGYI ÉS ÉPÍTÉSFELÜGYELETI HATÓSÁGI ELJÁRÁSOKBAN...

16. AZ ENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÍTÉSÜGYI ÉS ÉPÍTÉSFELÜGYELETI HATÓSÁGI ELJÁRÁSOKBAN... Tartalomjegyzék 16. AZ ENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÍTÉSÜGYI ÉS ÉPÍTÉSFELÜGYELETI HATÓSÁGI ELJÁRÁSOKBAN... 3 16.1. Mit jelent a gyakorlatban, hogy a hővédelem és energiatakarékosság az építmények

Részletesebben

b) az építésügyi hatósági engedélykérelem és mellékleteinek, dokumentációjának elıkészítésére,

b) az építésügyi hatósági engedélykérelem és mellékleteinek, dokumentációjának elıkészítésére, 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f) és

Részletesebben

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl. Általános elıírások

192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl. Általános elıírások A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekrıl A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérıl

Részletesebben

Az épületek htechnikai tanúsítása

Az épületek htechnikai tanúsítása Az épületek htechnikai tanúsítása Ismeretes: a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet (megtalálható a www.magyarorszag.hu honlapon) rögzítette az épületek energia tanúsításának feltételrendszerét. Ebben a

Részletesebben

Az új épületenergetikai direktíva (EPBD) bevezetésének jelenlegi helyzete

Az új épületenergetikai direktíva (EPBD) bevezetésének jelenlegi helyzete Az új épületenergetikai direktíva (EPBD) bevezetésének jelenlegi helyzete Dr. MAGYAR ZOLTÁN Építéstudományi Egyesület Pécsi Tudományegyetem PMMK 38. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás Siófok, 2005.

Részletesebben

épületek energia sa ETE-Telep

épületek energia sa ETE-Telep Az els lépések, avagy az épületek energia tanúsítása sa Nagy Péter P energia tanúsító ETE-Telep Települési Energiagazdálkod lkodási Szakosztály 1 EU Tények Az EU végs energia-felhasználásának 40%-át az

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. a (1) bekezdésének k) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. Módosítva a 105/1012(V.30.) kormányrendelettel

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. Módosítva a 105/1012(V.30.) kormányrendelettel 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Módosítva a 105/1012(V.30.) kormányrendelettel A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997.

Részletesebben

A rendelet alkalmazási köre

A rendelet alkalmazási köre 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. - a (1) bekezdésének

Részletesebben

2/2012. (II.29.) 17/1994. (IV.26.)

2/2012. (II.29.) 17/1994. (IV.26.) Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 2/2012. (II.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévı lakások és helyiségek elidegenítésérıl szóló 17/1994. (IV.26.) Kgy. rendelet módosításáról

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 14 MELLÉKLET: -

ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 14 MELLÉKLET: - ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 14 MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat "Szekszárd Megyei Jogú Város Közvilágítása energiatakarékos átalakítása pályázati (KEOP-2012-5.5.0/A) önerı biztosításának jóváhagyására E L İ T

Részletesebben

A szakmagyakorlási kódex

A szakmagyakorlási kódex A szakmagyakorlási kódex Hajdú György VIII. MÉRNÖKNAP Szolnok 2013. szeptember 14. 266/2013. (VII. 11.) Kormány rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggı szakmagyakorlási tevékenységekrıl Hatályos:

Részletesebben

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Nemzeti Fejlesztési Miniszter az ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL VÁROSTERVEZÉSI OSZTÁLY 4024 Debrecen, Piac u. 20. sz. (52) 511-513, (52) 511-400, fax.: 511-575 e-mail: foepitesziroda @ph.debrecen.hu Debrecen, 39. vrk.,

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre Hatályos: 2014.01.01-2015.07.08. 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

WWF Épületenergetikai rendezvény. Pénzügyi panel. Elıadó: Morvai Zsolt Takarékbank Zrt. 2011. június 27. 1. oldal

WWF Épületenergetikai rendezvény. Pénzügyi panel. Elıadó: Morvai Zsolt Takarékbank Zrt. 2011. június 27. 1. oldal WWF Épületenergetikai rendezvény Pénzügyi panel Elıadó: Morvai Zsolt Takarékbank Zrt. 2011. június 27. 1. oldal I. Energetikai projektek I. 1. Finanszírozás forrásai Önerı (saját megtakarítás) Állami támogatás

Részletesebben

Papp Zoltán. BMS Center Kft. 2013.05.23.

Papp Zoltán. BMS Center Kft. 2013.05.23. E-tanúsítás s 2013. január r 1-től 1 Változó jogszabályok Papp Zoltán épület energetikai tanúsító BMS Center Kft. 2013.05.23. Mi az energetikai tanúsítv tvány? és s mire használjuk ljuk Az energetikai

Részletesebben

Energetikai minıségtanúsítvány összesítı

Energetikai minıségtanúsítvány összesítı Energetikai minıségtanúsítvány 1 Energetikai minıségtanúsítvány összesítı Épület 1117 Budapest, Karinthy u. 17. hrsz 4210 Épületrész (lakás) 1.em. 10. hrsz 4210/A/17 Megrendelı Tanúsító Sinvest Karinthy

Részletesebben

b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre;

b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre; 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.08.01-2013.12.31 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról.

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról. Budapest Fıváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat képviselı-testületének a lakóközösségi tulajdonban lévı lakóépületek felújítási támogatásról szóló 10/2009. (IV.24.), 12/2008. (IV.18.), 6/2007. (II.23.)

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 269. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat a kényszervágóhíd hasznosítására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. október 27-i rendes

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet. az épületek energetikai jellemzinek tanúsításáról. A rendelet alkalmazási köre Hatályos:2009.10.01-2011.12.31. 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelmérl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 49. MELLÉKLET: -

ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 49. MELLÉKLET: - ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 49. MELLÉKLET: - TÁRGY: Javaslat a "Szekszárd MJV Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának és Kadarka óvodájának energetikai korszerősítése (KEOP-2012-5.5.0/B) címő pályázat benyújtásának

Részletesebben

I. NAGY ÉPÜLETEK, TÁRSASHÁZAK SZAKMAI NAP. Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelek

I. NAGY ÉPÜLETEK, TÁRSASHÁZAK SZAKMAI NAP. Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelek I. NAGY ÉPÜLETEK, TÁRSASHÁZAK SZAKMAI NAP Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelek 2017. március 29. 2 A lakástulajdonosok negyede tervez energiamegtakarítással

Részletesebben

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz)

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) 1. Föld és ingatlan vásárlás Területszerzéssel kapcsolatos bizonylatok összesítıje Hatósági

Részletesebben

Épületenergetika EU direktívák, hazai előírások

Épületenergetika EU direktívák, hazai előírások Épületenergetika EU direktívák, hazai előírások Tervezett változások az épületenergetikai rendelet hazai szabályozásában Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK EU direktívák hazai rendeletek EPBD - Épületenergetikai

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. augusztus 27-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2009. augusztus 27-i ülésére Tárgy: Tájékoztató az Önkormányzat tulajdonába kerülı lakóingatlanok mőszaki állapotáról, az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérérıl szóló 5/2003. (III. 28.) rendelet módosítása Elıkészítette: Váczi

Részletesebben

Az MFB Zrt. részvétele az épületenergetikai programok megvalósításában

Az MFB Zrt. részvétele az épületenergetikai programok megvalósításában Az MFB Zrt. részvétele az épületenergetikai programok megvalósításában Kovács István igazgató 2011. június 27. Az MFB szerepe a magyar gazdaságban Motor a a fejlesztéspolitika és a bankrendszer, a fejlesztéspolitika

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2006. (VIII. 11.) rendelete

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2006. (VIII. 11.) rendelete Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2006. (VIII. 11.) rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energiafelhasználást csökkentı korszerősítésének és környezetük felújításának

Részletesebben

TÁRGY: Javaslat az "Átfogó intézményi óvoda felújítás Szekszárdon (KEOP-2012-5.5.0/A) címő pályázat benyújtásának jóváhagyására

TÁRGY: Javaslat az Átfogó intézményi óvoda felújítás Szekszárdon (KEOP-2012-5.5.0/A) címő pályázat benyújtásának jóváhagyására ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 48. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Javaslat az "Átfogó intézményi óvoda felújítás Szekszárdon (KEOP-2012-5.5.0/A) címő pályázat benyújtásának jóváhagyására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 13-i rendkívüli ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 13-i rendkívüli ülésére Elıterjesztés 2. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 13-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása az Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással

Részletesebben

SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL

SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Városfejlesztési és Informatikai Iroda 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/422-395; Fax: 32/310-838; E-mail: varosfejlesztes@salgotarjan.hu Szám: 13972/2007.

Részletesebben

Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől

Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) 360-010 Kossuth tér 1. Az előterjesztés készítésében közreműködött: Településfejlesztési Osztály Az előterjesztést véleményezi: Pénzügyi

Részletesebben

FELELİS MŐSZAKI VEZETİI NYILATKOZAT

FELELİS MŐSZAKI VEZETİI NYILATKOZAT Figyelem! A nyilatkozatot csak a felelıs mőszaki vezetı töltheti ki! Minden rovatot ki kell tölteni! FELELİS MŐSZAKI VEZETİI NYILATKOZAT (290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet 13. szerinti tartalom) Alulírott

Részletesebben

MÉLYKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 23/2009.(XI.25.) rendelete

MÉLYKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 23/2009.(XI.25.) rendelete MÉLYKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 23/2009.(XI.25.) rendelete a kéményseprıipari kötelezı közszolgáltatás igénybevételérıl A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

Általános rendelkezés 1. 1

Általános rendelkezés 1. 1 Szekszárdi Önkormányzat 7/2002.(IV.29.) rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó felújításának támogatásáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárd

Részletesebben

Takács Tibor épületgépész

Takács Tibor épületgépész Takács Tibor épületgépész Tartalom Nemzeti Épületenergetikai Stratégiai célok Épületenergetikát befolyásoló tényezők Lehetséges épületgépészeti megoldások Épületenergetikai összehasonlító példa Összegzés

Részletesebben

LEADER INTÉZKEDÉSI TERV

LEADER INTÉZKEDÉSI TERV LEADER INTÉZKEDÉSI TERV Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület 2013. április 15. 1 1. számú intézkedés 1.1. HVS intézkedés megnevezése: Mikro-, kis- és középvállalkozások LEADERszerő fejlesztése

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1. sz. mellékelt AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS modellezı rendszer tervezése és kifejlesztése Baranya és Somogy megyében és kiemelten Pécsen címő pályázathoz könyvvizsgálói jelentés elkészítésére 1 AZ AJÁNLATTÉTELI

Részletesebben

176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

FELELİS MŐSZAKI VEZETİI NYILATKOZAT

FELELİS MŐSZAKI VEZETİI NYILATKOZAT Figyelem! A nyilatkozatot csak a felelıs mőszaki vezetı töltheti ki! Minden rovatot ki kell tölteni! FELELİS MŐSZAKI VEZETİI NYILATKOZAT (290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet 13. szerinti tartalom) Alulírott

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T. Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat

P Á L Y Á Z A T. Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat P Á L Y Á Z A T Budapest Fıváros XV. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Bocskai u. 1-3. és Bácska u. 14. szám alatti irodaépületeinek napi 24 órás portaszolgálati,

Részletesebben

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán Szakmérnöki továbbképzés Épületgépészeti szabályozástechnika Dr. Magyar Zoltán Tartalom 1. Épületgépészeti rendszerek üzemeltetése Beüzemelés, commissioning tevékenység Épületek belsı légállapotának kritériumai

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZİDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZİDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZİDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZİDÉS ALANYAI 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZİDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZİDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRİKÉNT SZERZİDİ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Lajosmizse

Részletesebben

Iparosított technológiájú épületek felújításának értékelése a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet alapján

Iparosított technológiájú épületek felújításának értékelése a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet alapján Iparosított technológiájú épületek felújításának értékelése a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet alapján Dr. Fülöp László főiskolai tanár Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar fulopl@pmmf.hu Előzmények

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 6/911-1/2011/IX Üi.: dr. Sánta Edina Makó Város Önkormányzat Képviselı-testülete MAKÓ Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS Tárgy: Csongrád

Részletesebben

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról.

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról. Budapest Fıváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat képviselı-testületének a lakóközösségi tulajdonban lévı lakóépületek felújítási támogatásról szóló 12/2008. (IV.18.), 6/2007. (II.23.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/

Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/ Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/ dr. Magyar Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Épületenergetikai Szakosztály elnöke Ügyvezető igazgató, Comfort Consulting Kft. magyar.zoltan@comfortconsulting.hu

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése KEOP-7.14.0/15-2015-0004 A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági fejlesztésének előkészítése A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületállomány-kataszterében a pályázat benyújtásakor

Részletesebben

LEADER INTÉZKEDÉSI TERV

LEADER INTÉZKEDÉSI TERV LEADER INTÉZKEDÉSI TERV Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület 2013. május 8. 1 1. számú intézkedés 1.1. HVS intézkedés megnevezése: Mikro-, kis- és középvállalkozások LEADERszerő fejlesztése

Részletesebben

A Magyar Mérnöki Kamara TÁJÉKOZTATÁSA az ENt-SZ Épületenergetika energiatanúsítás szakterületen teljes körű szakértői jogosultságról,

A Magyar Mérnöki Kamara TÁJÉKOZTATÁSA az ENt-SZ Épületenergetika energiatanúsítás szakterületen teljes körű szakértői jogosultságról, A Magyar Mérnöki Kamara TÁJÉKOZTATÁSA az ENt-SZ Épületenergetika energiatanúsítás szakterületen teljes körű szakértői jogosultságról, amely azonos a Magyar Építész Kamara Névjegyzékében szereplő SZÉSZ8

Részletesebben

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól Hatályos: 2015.03.05-2015.08.31 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól A Kormány a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Gyakorlat. Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály

Gyakorlat. Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály Gyakorlat Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály 1. Az épület rendeltetésének és az ehhez tartozó alapadatoknak és követelményeknek a meghatározása. 2. Geometriai adatok meghatározása,

Részletesebben

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra)

TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához. (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) TANULMÁNYTERV Kishartyán község településrendezési tervének módosításához (Kishartyán, 073/1 hrsz.-ú ingatlanra) A tervezett fejlesztés helyszíne (Forrás: maps.google.hu) Salgótarján, 2012. június 20.

Részletesebben

A speciális mélyépítés aktuális kérdései és néhány esettanulmány

A speciális mélyépítés aktuális kérdései és néhány esettanulmány A speciális mélyépítés aktuális kérdései és néhány esettanulmány dr.deli Árpád mőszaki igazgató Tar Imre építésvezetı SZIE GYİR 2009. november 19. Hogyan lesz a tervbıl mőtárgy? Ajánlati felhívás megjelenése

Részletesebben