Női RUGBY VII felkészülési program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Női RUGBY VII felkészülési program"

Átírás

1 2011 Női RUGBY VII felkészülési program Harmat Ákos

2 Tartalom Tartalom A Rugby VII helyzete Európában és Magyarországon A felkészülési program alapelvei A felkészülési program alapelemei Állapot és terhelés élettani felmérés CTS FMS és korrekciós gyakorlatok Atlétikai edzés Funkcionális edzésrendszer Regeneráció SMR Étrend meghatározása és táplálékkiegészítők A felkészülési program időrendje A felkészülés elemeinek részeletes ismertetése Álapot és terhelés élettani felmérés CTS FMS és korrekciós gyakorlatok Atlétikai edzés Funkcionális edzésrendszer Regeneráció SMR Étrend meghatározása és táplálékkiegészítők... 13

3 1. A Rugby VII helyzete Európában és Magyarországon A évi olimpiai döntéssel a Rugby VII teljesen új helyzetbe került, amelyre a legtöbb ország nem volt felkészülve. Jelenleg kevés országnak van kidolgozott stratégiája a saját Rugby VII-re, még kevesebben vannak, akik a stratégiához akcióterveket is kapcsoltak. A helyzetet bonyolítja, hogy a nagy rugby nemzeteknek sincsen tapasztalat a helyes módszerről, mindenki csak kísérletezik (Dél- Afrikai példa. Kiveszik majd visszateszik a VII játékosokat a XV-ös bajnokságba). Ez a helyzet nagyon nagy lehetőséget biztosít a magyar VII válogatottnak és az edzőknek, hiszen az elkövetkező pár évben nemzetközi sikereket lehet elérni ebben az új sportban és ez kiemelten igaz a női szakágra. A Rugby VII FIRA-AER Európa bajnokság rendszere: Érdemes rátekinteni az olimpiai selejtező rendszerre is:

4 A nemzetközi időrendbe érdemes betervezni a jó eséllyel Szegeden rendezett évi Egyetemi Rögbi VB-t is! 2. A felkészülési program alapelvei Ezen anyag megírásakor számomra még nem ismert a Tisztelt Szövetségi kapitány Úr programja, de a szakmailag a következő lépések alapján kell haladni, ezért feltételezem, hogy a kapitány úr által beadott anyag is e lépéseket fogja tartalmazni. 1. Lépés - Felkészülési program és a kiválasztási program meghatározása 2. lépés Játékosok elemzése hány játékosunk van, erősségeik, fejlesztésre váró pontok, 3. lépés - Csapat profil kialakítása 4. lépés - Játék rendszer maghatározása 5. lépés Posztok szükségleteinek meghatározása 6. lépés Fejlesztési tervek kialakítása 7. lépés Fejlesztés megvalósítása A fizikai felkészítés oldaláról segítséget tudunk adni: a 2., 5., 6. és a 7. ponthoz.

5 3. A felkészülési program alapelemei A Rugby VII-ben még nincsenek írott szabályok, sok úton lehet eljutni a sikerhez (Fiji-Dél-Afrika játékrendszere), de egyértelmű, hogy a fizikai képességek terén nagyon atlétikusnak kell lennie a versenyzőknek. Egyszerre kell gyorsnak, mozgékonynak, erősnek, ügyesnek lenni. Ez csak holisztikus felkészülési rendszerrel érhető el. A következő pontokban bemutatom az alapelemeket röviden, amelyek az időrend után részletesen is kibontásra kerülnek majd. 1. Állapot és terhelés élettani felmérés A sikeres felkészülés egyik kulcs eleme, hogy a szövetségi kapitány pontosan tudja, hogy a versenyzők, milyen fizikai állapotban vannak. Ez meghatározza a terhelhetőséget és segíti a kiválasztást. Felkészülési programunkban a következő élettani felméréseket végezzük: Orvosi és sportorvosi felmérés Testalkat-testösszetétel Szívritmus analízis Terhelés élettani vizsgálat Talpnyomás vizsgálat 2. CTS FMS és korrekciós gyakorlatok A CTS program egyik alappillére az FMS (funkcionális mozgásminta szűrő), amely kiemelt figyelmet fordít arra, hogy versenyzők ízületi korlátozottságai és a jobb-bal oldali aránytalanságai felett nem szabad elsiklani. Korrekciós gyakorlatokkal ki kell javítani a gyenge pontokat, mielőtt a versenyző testét edzésnek, versenyzésnek tesszük ki. A korlátozottságok és a jobb-bal oldali aránytalanságok drasztikusan eltorzítják a motorikus tanulást, a mozgásérzékelést, a test-tudatot és a test-mechanikát. Rontják a hatékonyságot, ráadásul rejtve maradhatnak, hiszen az egyén megtanul kompenzálni és más mozgás mintákkal elfedni a gyenge pontokat. Ezek a problémák nagyban növelik a sérülés bekövetkeztének esélyét. 3. Atlétikai edzés A rugby alapmozgása a futás, aki nem tud gyorsan, sokat futni, az nem lehet sikeres rugby-ben. Ez kiemelten igaz a Rugby VII-re ( 2. sz melléklet). A sebesség képlete: lépéshossz x frekvencia, aminek párosulnia kell koordinációval és erővel. A hatékony futás, energiakímélő is. 4. Funkcionális edzésrendszer A Rugby VII az igazi all-round sportolók sportja, kevés olyan sportág van, ami ennyire szerteágazó képességeket igényel. Az anaerob állóképességtől az aerob állóképességig, a koordinációtól az erőig, a sebességtől a mozgékonyságig, mindenben jónak kell lenni. Könnyű észrevenni, hogy aki jó a Crossfitt által meghatározott 10 alapképességben, annak csak a Rugby képességeit kell fejleszteni. A multifitnesz alapelve, hogy ezeket a képességeket együtt kell fejleszteni, ezért felel meg ez az edzésrendszer tökéletesen a komoly csapatsportokban.

6 5. Regeneráció SMR A komoly munkához, komoly regenerációs stratégia is szükséges. Egyik kulcs eleme az SMR masszázs. Az SMR (Self Myofascial Release) módszer lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Célja az izompólya problémákból eredő izomfájdalmak, ízületi fájdalmak csökkentése, megszüntetése, a kötőszövet és az izomszövet regenerálása. Az úgynevezett izompólya technikák segítségével az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. Az izom könnyebben nyújtható, jobban terhelhető lesz, gyorsabban regenerálódik és fejlődik, a terhelés hatására jelentkező izomláz sokkal hamarabb elmúlik, a kellemetlen érzés nagymértékben csökken. 6. Étrend meghatározása és táplálék-kiegészítők Táplálék kiegészítők nélkül nem lehet eredményeket elérni a versenysportban. A kiegészítők a következő csoportokba oszthatók: Fehérjék, Zsírégetők Ízületvédők Energizálók Vitaminok Aminosavak Emésztést segítő készítmények, Lúgosító szerek Versenyzőink speciális igények szerint kapják meg a szükséges táplálék-kiegészítők listáját, de vitaminokra, ásványi anyagokra, halolajra, antioxidánsokra és lúgosító szerekre mindegyiküknek szüksége van.

7 4. A felkészülési program időrendje A Szövetségi kapitány programjából tudunk majd pontos felkészülési tervet kialakítani. A hölgyek számára 2011-ben a következő versenyeket tartalmazza a versenykiírás: Magyar női bajnokság 4 forduló Interliga? Nemzetközi torna 1-2 alkalom ENTC április Európa bajnokság június 25. Tervezett felkészülési program: január - Állapot felmérések (orvosi, sportorvosi, FMS, Atlétika, Fizikai) és képzések (korrekciós gyakorlatok, SMR, étkezés, stb) február - képességfejlesztés március - képességfejlesztés április ENTC VI Kontroll felmérések és a 8 hetes fizikai felkészítés május - Kontroll torna, Kontroll felmérések és a 4 hetes felkészítés június Csúcsformába hozás Felkészülés struktúrája: Felkészülési rendszerünkben a portugál VII válogatott felkészülési rendszerét követjük. A rendszer szerint 2 klub edzés mellett időszaktól függően 2-3 közös edzésen vesznek részt a válogatott tagjai. Egy átlagos edzéshét a felkészülés legelején: Hétfő Multifitnesz központú edzés + atlétika Kedd Klub edzés Szerda pihenő Csütörtök Multifitnesz központú edzés Péntek - Klubedzés Bázisaként az érdi Testakadémia termét használnánk. Ez felszereltségében megfelelő a felkészüléshez, mert ötvözni lehet az atlétika és a multifitnesz elemeit és az időjárástól függetlenül komfortos körülmények között lehet edzeni. A terem további előnye, hogy a lányok erőnléti fizikai paramétereit is folyamatosan, steril körülmények között lehet tesztelni, így még pontosabb képet kaphatunk az állapotukról. 5. A felkészülés elemeinek részletes ismertetése 1. Állapot és terhelés élettani felmérés Testalkat-testösszetétel: a genetikailag öröklött és az élet folyamán szerzett tulajdonságok együttese alapján meghatározható az alkat. Az alkati jellemzők megadják az erősíthetőséget, ami a mozgás, sportolás lehetőségeit, módját mutatja meg. A 24 mérési adat alapján a jegyzőkönyvre kerül az alkat, a testösszetétel, a zsiger, a csont, a zsír izom arány, a zsírfelesleg, erősíthetőség.

8 Szívritmus analízis: a mérés megmutatja a szívfrekvencia egészséges ritmusosságát, az attól való eltéréseket, utal a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus egyensúlyának eltolódására. A stressz káros, még tüneteket nem mutató hatásának kiszűrésére alkalmas módszer. A szimpatikus idegrendszer a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodás során egy készenléti, az erőket összpontosító rendszer, mely tartós aktiválódás esetén káros hatással van a szervezetre (kimerülés, egyensúlyi helyzet felborulása, túlterheltség). Terhelésélettani vizsgálat: amelynek során vizsgáljuk a szívműködést, a keringés állapotát, a légzésfunkciókat, a vérnyomás alkalmazkodását a terheléshez mozgás közben. Az élettani működést megvizsgálva lehetővé válik egy személyre szabott mozgásprogram megtervezése, edzéspulzus meghatározása, ahol a terhelés optimális a szervezet számára. Ezáltal biztosítható a mozgás egészségvédő hatása, ennek figyelembe vételével az emberek többsége élete végéig megőrizheti jó kondícióját, állóképességét. Mit mutat ki a terhelésélettani vizsgálat? terhelésre nem megfelelő pulzusemelkedést, terhelésre nem megfelelő vérnyomás alkalmazkodást, terhelésre nem megfelelő légzésszámot, tüdőkapacitás változást kijelölhető az aerob (oxigén mellett végzett) edzés-, pulzustartomány, terhelhetőség/fittségi állapot pontos meghatározása Talpnyomás vizsgálat A vizsgálat nagy érzékenységű elektronikus nyomásmérő lapon méri a talpra nehezedő nyomás nagyságát és eloszlását. A statikus talpnyomás, talpszerkezet vizsgálat kiértékelése számítógépes szoftver segítségével történik. A vizsgálat célja megmérni a testsúly eloszlását a két talpon. A talpon elől-hátul, illetve a jobb és a bal lábon 50-50% közeli megoszlás az egészséges. Miért fontos a talpnyomás vizsgálat: A 10%-t meghaladó eltérések már kórjelzőek. Legtöbbször valamilyen korábbi sérülés miatt kímélik az emberek valamelyik oldalukat és terhelik a másik oldalt. Sokszor a fájdalom elmúltával rossz szokásként megmarad a helytelen, a mozgatórendszert károsan terhelő mozgás. Boka, térd, akár gerincproblémát is jelezhet a talpon jelentkező nyomáseltérés. Nagyon sokszor tapasztalható, hogy sem a haránt-, sem a hosszanti boltívek nem képesek megtartani a test súlyát, és lelapulnak, így a talajjal érintkeznek, mi több jókora terhet viselnek ott, ahol le sem szabadna érniük a talpaknak. A nyomásfokozódás oka lehet túlsúly, fizikai állómunka, gyenge izomzat, laza ízületek. A kisebb eltérések a talpon bőrkeményedés, tyúkszem kialakulását, a nagylábujj elhajlását idézhetik elő, hosszú távon pedig a nem megfelelő lépés (gördülékenység csökkenése) térd, csípő, derék és hátfájdalmak alakulhatnak ki, melyek kezeléséhez talpbetétre, rendszeres ellenőrzésre van szükség a későbbi mozgásakadályozottság megelőzésére. A korán felismert eltérések azonban gyakran korrigálhatók jó cipővel, gyógytornával vagy rendszeres talpmasszázzsal. 2. CTS FMS és korrekciós gyakorlatok (forrás: tesztoszteron.hu)

9 Gray Cook amerikai terapeuta és edző az FMS atyja, aki megállapította, hogy mik a legalapvetőbb, mindennek az "építőkockáját" adó mozgásminták és ebből származtatva 7 szűrő és még néhány rizikó felmérő gyakorlatot iktatott a rendszerébe. 1. Guggolás 2. Átlépés 3. Kitörés 4. Nyúlás 5. Lábemelés 6. Fekvőtámasz 7. Rotációs stabilitás Ezeknek a megfelelő mobilitás és stabilitás keveréket igénylő mozgásmintáknak a segítségével kiszűrhető az, hogy ki van rizikónak kitéve, vagyis nem lesz képes "tartósságra" a mozgás-karrierje során. Tehát, aki a (teljesítmény alapján megítélt) "fittsége" ellenére rozoga alapokon áll és erősen nyírja magát. Mert igen, sokan vannak, akik adott pillanatban sikeres sportolónak mondhatók, de valószínűleg fájdalmaik vannak az őrült kompenzációk miatt; hatalmas energiákba kerül nekik helytelenül mozogni; és a karrierjük rövid lesz. Ha a minden szűrő gyakorlatra adható maximális pontot vesszük, akkor 21 a lehetséges legmagasabb eredmény. Az FMS kutatásokból szemezve: egy profi NFL amerikai focicsapat egy szezonját követve azt találták, hogy 14 pontot elérő vagy alatta teljesítők esetében a meccsekből kiesést okozó sérülések esélye 15%-kal szemben több, mint 50%. A 7 FMS szűrőből 5 a test két oldalát külön vizsgálja, tehát képes a szimmetriát megmutatni. Ahogy Jon Torine, az Indianapolis Colts amerikai focicsapat erőnléti edzője írja: "Mi minden játékosunknál alkalmazzuk az FMS-t mielőtt elkezdenénk edzeni őket. Ezzel lehetővé válik a program egyénre szabása, mert a specifikus gyengeségeket, kiegyensúlyozatlanságokat, aszimmetriákat tudjuk fókuszba venni, hogy a funkcionális mozgásmintákat fejlesszük. Az FMS integráns része a programunknak a sérülések rehabilitációjában, a pályára való visszaengedés eldöntésében, és az edzőtábor előtti felmérésben, ami megmondja számunkra: fejlődött-e a játékos, és nyugodtak vagyunk-e azzal kapcsolatban, hogy pályára engedjük? Az FMS tehát a programunk alapja. Minden, amit csinálunk, erre épül. Nem is tudnánk elképzelni, hogy nem alkalmazzuk az FMSt." 3. Atlétikai edzés A Battai Bulldogok női hetes csapata 2010 április elsejétől heti háromszor 30 perces atlétikai edzésen vesz részt, tehát pontos tapasztalataink vannak az atlétikai foglalkozások eredményességét tekintve (érdemes megnézni a tavalyi és az idei bajnoki eredményeket). A foglalkozásokat Dobos Gábor ex sprinter tartja. A cél a játékosok gyorsasági, erőnléti, illetve koordinációs képességeinek javítása. A foglalkozás a klasszikus atlétika elemeinek arzenálját tartalmazza, szem előtt tartva a hetes rugby sajátosságait. Ezek a speciális tréningek elengedhetetlenek a professzionális felkészülésben és mind fizikálisan mind mentálisan kiegészítik a klasszikus rugby edzést. A játékosok izomzata az eddig megszokottól merőben más, pozitív ingert kap, amely magasabb szintre emeli a teljesítményüket. Testtudatuk, illetve az agy-izom kapcsolatuk fejlődése rendkívül jótékony hatással van az eredményeikre. A lányok áprilisban atléta szemmel nézve nem voltak túl jó állapotban. Az elmúlt hónapokban mind objektív mind szubjektív szemszögből tekintve látványos fejlődésen mentek keresztül. A szükséges mozgáskoordináció alapelemeit elsajátították, ezt a pályán remekül kamatoztatják. Irányváltásaik stabilabbak lettek, erőnlétük fejlődésével jellemző a megnövekedett önbizalom, ezzel párhuzamosan agresszívabb játékot tudnak bemutatni. Nagymértékben erősödött a csapat összetartása. Jobban érzik egymást és pontosabban tudják felmérni, hogy egy adott szituációban a másik fizikailag mire képes. Képességeik javulásával egy sok dologra kiterjedő, pozitív öngerjesztő

10 folyamat indult be, melynek egyik fontos eleme a bizalom a játékostársak iránt, mely elengedhetetlen ebben a sportban. Áprilisban gyorsasági felmérést tartottunk 20-30, illetve 60 méteres síkfutásban, melynél is a maximális gyorsaság elérése volt a cél. Augusztusban ismételt felmérést tartottunk ugyan ezekkel a paraméterekkel. A lányok időeredménye átlagosan másodpercet javult az eltelt öt hónap alatt. Levetítve ezt a rugby pályára, egy akcióban, egy 30 méteres sprintnél ez megközelítőleg 2 méter előnyt jelent az ellenféllel szemben. 4. Funkcionális edzésrendszer A Rugby VII az igazi all-round sportolók sportja, kevés olyan sportág van, ami ennyire szerteágazó képességeket igényel. Az anaerob állóképességtől a aerob állóképességig, a koordinációtól az erőig, a sebességtől a mozgékonyságig, mindenben jónak kell lenni. Könnyű észrevenni, hogy aki jó a Crossfitt álat meghatározott 10 alapképességben, annak csak a Rugby képességeit kell fejleszteni. Tíz általánosan elfogadott fizikai képesség van: A keringés-légzés állóképessége: a test rendszereinek képessége, hogy összegyűjtse, feldolgozza és szállítsa az oxigént. Kitartás: a test rendszereinek képessége, hogy feldolgozza, szállítsa, tárolja és felhasználja az energiát. Erő: a külső erők és a mozgás közben fellépő ellenállások legyőzésének képessége az izomzat minél több motoros egységének aktív erőkifejtése segítségével. Hajlékonyság: a képesség, hogy egy ízületben maximális legyen a mozgástartomány. Teljesítmény: az izom képessége, hogy maximális erőt fejtsen ki minél kevesebb idő alatt, illetve időegységre jutó munka mennyisége. Gyorsaság: a mozgások lehető legnagyobb sebességű végrehajtása adott feltételek mellett. A képesség, hogy minimalizáljuk egy ismétlődő tevékenység ciklusidejét. Koordináció: a képesség, hogy több eltérő mozgáselemet egy mozgássá kombináljunk. Agilitás: a képesség, hogy minimális idő alatt tudjunk váltani egy mozgáselemről a másikra. Egyensúlyérzék: a képesség, hogy a súlypontunk elhelyezkedését kontrolláljuk az alátámasztási felülethez képest. Pontosság: a képesség, hogy szabályozzuk a mozgást egy adott irányba, vagy bármilyen intenzitás mellett. A multifitnesz alapelve, hogy ezeket a képességeket együtt kell fejleszteni, ezért felel meg ez az edzésrendszer tökéletesen a komoly csapatsportokban. A CrossFit rendszer néhány éve került kialakításra Amerikában és bár egy-egy elemét kiemelve nincs benne semmi különös, a teljes filozófiája meglehetősen egyedi. A CrossFit célja a valódi élet minden kihívására is megfelelő választ adó "funkcionális" fitness kialakítása, és az alapja az intenzív, rövid és állandóan változó edzésingerek biztosítása. Emellett a CrossFit a minimális eszközállománnyal végzett tréning és ebből is fakadóan a "small box", tehát a kis területű, gépekkel kevéssé teletömött, nem elsősorban kereskedelmi orientációjú edzőtermek favorizálója. Az edzés módszer: Célunk tehát a legszélesebb, legáltalánosabb fitness állapotot elérése. Ehhez kapcsolódik a felmérési és edzési módszer.

11 A felmérés során 7 kategóriába találunk feladatokat, amelyek közül, van amit kötelező teljesíteni és van ami szabadon választható. Itt hiába erős valaki a súlyemelés területén, a szintlépéshez jó állóképesség és hajlékonyság is szükséges. A fő területek: sajáttestes gyakorlatok, olimpiai súlyemelés, hajlékonyság, állóképesség, torna, kombinált standardok, egyéb feladatok,

12

13 5. Regeneráció SMR (forrás: A rendszeres SMR masszázs hatásaként az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelési szintjük nagymértékben megnövekszik, nem utolsó sorban a sérülésveszély a minimumra csökken. Ezen felül a gyakori sérülések következtében, a sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek az SMR masszázs alkalmazásával fellazulnak és ennél fogva lebonthatóvá válnak. A lebontott salakanyagoktól a méregtelenítés során megszabadul a szervezet. A SMR elsősorban sportolók számára kifejlesztett módszer. Az állandó és komoly fizikai igénybevétel nem kívánt hatásait ezzel a technikával saját maguk is könnyedén orvosolhatják, a nap bármely szakában. Kevés olyan sportolót ismerek, aki a heti 4-5 edzés és versenyek mellett legalább heti 2-3 alkalommal masszázsra jár. Viszont sok olyat ismerek, akiket legszívesebben nem is engednék sportolni, olyan sérüléseket szereztek eddig, amelyek következtében komoly fájdalmaik vannak. Ezeknek a fájdalmaknak többsége kezelhető az SMR masszázzsal, mivel izompólya eredetú problémáról van szó! Amikor valakinek megváltozik a testtartása, az izompólya átrendeződik, a szerkezete megváltozik, az izmok pedig követik ezt a változást. A megfeszült, blokkolt izomzat helyi és kisugárzó fájdalmat okozhat, ami sokszor mozgásbeszűküléssel, sajgó fájdalommal jár. 6. Étrend meghatározása és táplálékkiegészítők A felkészülés során használt alaptáplálék kiegészítő a Scitec Nutrition Multi-Pro nevű terméke lesz. KOMPLETT, PROFESSZIONÁLIS MULTI-VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG FORMULA! ANTIOXIDÁNSOK SZÉLES VÁLASZTÉKA! OMEGA-3, LECITHIN, KOENZIM Q-10! A MULTI PRO egy hat tablettát magában foglaló, tasakos professzionális multi-vitamin és ásványi anyag formula. A vitaminok és az ásványi anyagok nagyon alapvető tápanyagok, ezért mindenképpen gondoskodni kell megfelelő mennyiségükről a tökéletes egészségi állapot és sportteljesítmény fenntartása érdekében. Ugyanakkor részben a mai toxikus környzet, részben a tápanyagszegény élelmiszerek széles elterjedése miatt kénytelenek vagyunk precíziós táplálkozással védeni szervezetünket. A MULTI PRO antioxidánsok széles választékát biztosítja, beleértve a szelént és a szőlőmag kivonatot is. A tasakban megtalálható az esszenciális omega-3 halolaj kapszula, a lecithin kapszula és a sejt energizáló koenzim Q-10 is!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Balance Mozgásterápiás Központ Sportinnovációs Központunkról: Fiatal agilis szervezet gyógytornászok, manuálterapeuták, sportorvosok, sebészek 5000 páciens: élsportolók, hobbisportolók, idősek, fiatalok

Részletesebben

UEFA A. SK STURM GRAZ KLUBLÁTOGATÁS 2010. május Készítette: Artner Tamás

UEFA A. SK STURM GRAZ KLUBLÁTOGATÁS 2010. május Készítette: Artner Tamás SK STURM GRAZ KLUBLÁTOGATÁS 2010. május Készítette: Artner Tamás A SZAKMAI MUNKA ELKÜLÖNÜLÉSE EGY BAJNOKI ÉVBEN 1. Felkészülési időszak 2. Versenyidőszak 3. Téli szünet 4. Átmeneti időszak 5. Versenyidőszak

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ. Tervezés, periodizáció

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ. Tervezés, periodizáció Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ Tervezés, periodizáció Követelmények a modern futballban A játék olvasása, intelligens helyezkedés, első érintés fontossága Kis terület Magas technikai képzettség,labdabirtoklásnál

Részletesebben

Korszerű bemelegítés a preventív teljesítményfokozáshoz

Korszerű bemelegítés a preventív teljesítményfokozáshoz Takács Kinga RMEDAKADÉMIA Trigger Point Performance Master Trainer Atlétika szakedző Korszerű bemelegítés a preventív teljesítményfokozáshoz izompólya ellazítás, dinamikus stretching. Korszerű bemelegítés

Részletesebben

KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL. Mérkőzés követelmények 2013.10.02. Alapfogalmak

KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL. Mérkőzés követelmények 2013.10.02. Alapfogalmak KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL Alapfogalmak KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL Kondíció /fitness/ Edzettség Erőnlét Fizikai képességek Forma Kondíció (feltétel) Koordináció játékkészség

Részletesebben

A változás kezdete. Mit csináljunk másként és főleg hogyan?

A változás kezdete. Mit csináljunk másként és főleg hogyan? A változás kezdete Mit csináljunk másként és főleg hogyan? . UEFA PRO továbbképzés Budapest 2014. SOHA NEM LÓGTAM KI A SORBÓL, MERT SOHA NEM ÁLLTAM BENT Az erőnléti edző fogalmát a külföldi gyakorlatból

Részletesebben

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója.

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. 2012. január: Iskolai csoportedzések, István Király ált iskola, minden hétfő 14 órától Gyolcsos Ferenc vezetésével 15 fő. Táncsics Mihály Általános iskola kedd

Részletesebben

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL (általános alapismeretek) Állóképesség: A szervezet azon képessége, amely lehetővé teszi a sportmozgás hosszú ideig, a teljesítmény

Részletesebben

Rekreációs Szakosztály

Rekreációs Szakosztály Rekreációs Szakosztály Rekreációs Szakosztály vezetője: Mári Tamás Tel.:06-20-9-773-111 E-mail: kettlebelledzes@gmail.com Létszám: 70 Fő Alapítás éve: 2010 2007 óta tartok kettlebelledzéseket, 2009 óta

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

Rátgéber László, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány A modern kondicionális és koordinációs képzés

Rátgéber László, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány A modern kondicionális és koordinációs képzés Rátgéber László, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány A modern kondicionális és koordinációs képzés konferencia A Testnevelési Egyetem és a Magyar Olimpiai

Részletesebben

Kardiovaszkuláris tréning

Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív érrendszer edzése, erősítése. Lényege: Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást

Részletesebben

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez Tisztelt Sporttársak! Az alábbi edzésterv olyan céllal készült, hogy útmutatást adjon Nektek az MKSZ JAB és a BKSZ JAB követelmény rendszerében előírt fizikai felmérési szint teljesítéséhez szükséges felkészüléshez.

Részletesebben

Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve. 2012. év. Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila

Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve. 2012. év. Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve 2012. év Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila Az U23 korú válogatott: Név, születési év Magát Krisztina 1989.

Részletesebben

EMELJÜK A SZINTET 3 Felkészülés, tervezés a 2.osztályban. Mihalecz István FC Ajka UEFA Pro

EMELJÜK A SZINTET 3 Felkészülés, tervezés a 2.osztályban. Mihalecz István FC Ajka UEFA Pro EMELJÜK A SZINTET 3 Felkészülés, tervezés a 2.osztályban Mihalecz István FC Ajka UEFA Pro Mit akarsz játszatni!? Minél többet birtokolni a labdát Oda korcsolyázom ahol a korong lesz és nem oda ahol éppen

Részletesebben

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL BEMUTATKOZÁS CSABAI EDVIN SPORTÁG KENU SZAKÁG MARATON VERSENYSZÁM KENU EGYES ÉS KENU PÁROS EREDMÉNYEK 17 VILÁGBAJNOKI GYŐZELEM MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL 1999 ÉS

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

Sportorvosi aktualiások

Sportorvosi aktualiások Sportorvosi aktualiások 2015 MASZ gyakorlati tájékoztató és konzultáció Dr. Kiss-Polauf Marianna Miről lesz szó? Kötelező szűrővizsgálatok Call Center Kiemelt edzők eü. ellátása Sportalkalmassági vizsgálatok

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Gyógytornász program 2016 óta elért eredményei Jelenlegi működési stratégiák ismertetése

Gyógytornász program 2016 óta elért eredményei Jelenlegi működési stratégiák ismertetése Gyógytornász program 2016 óta elért eredményei Jelenlegi működési stratégiák ismertetése Fodorné Vörös Petra Gyógytornász MASZ Sportegészségügyi konferencia 2017.11.18. Budapest Bemutatkozás Fodorné Vörös

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor A sporttehetség azonosítása Koncepciók 1. Természetes kiválasztódás -/+ Szinte az összes mozgásos tevékenység kipróbálása

Részletesebben

Sportágspecifikus. teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés

Sportágspecifikus. teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés Sportágspecifikus Labortesztek Pályatesztek teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés Dr. habil. Balogh László, egyetemi docens, igazgató Debreceni Egyetem Teljesítménydiagnosztika - labor (?) Nem

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. 8 pont Az emberre jellemző életjelenség a mozgás, melynek fő végrehajtója a(z)

Részletesebben

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése:

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: 1. Alkalmasság LABDA NÉLKÜLI KOORDINÁCIÓ 2. Megfelelés 3. Rátermettség 4. Állóképesség A körülmény, amikor valaki fizikailag erős és egészséges (Oxford Dictionary)

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu

Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu A MAGYAR HONVÉDSÉG KÜLSZOLGÁLATRA JELENTKEZŐ ÁLOMÁNYANAK VIZSGÁLATA A VÁLASZTOTT MOZGÁSFORMÁK,

Részletesebben

KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI ÉVRE v.2019/1.4.

KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI ÉVRE v.2019/1.4. KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI 2020. ÉVRE v.2019/1.4. Ezen dokumentum a Nemzeti A Válogatott versenyzők világversenyekre történő kiküldetésének feltételeit, módját határozza meg. 1 A Magyar Íjász Szövetség, továbbiakban

Részletesebben

MEGENGEDETT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ MÓDSZEREK A KRIO TERÁPIA HATÁSA A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ANTIGRAVITATÁCIÓS FUTÓGÉP A FELKÉSZÍTÉSBEN

MEGENGEDETT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ MÓDSZEREK A KRIO TERÁPIA HATÁSA A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ANTIGRAVITATÁCIÓS FUTÓGÉP A FELKÉSZÍTÉSBEN MEGENGEDETT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ MÓDSZEREK A KRIO TERÁPIA HATÁSA A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ANTIGRAVITATÁCIÓS FUTÓGÉP A FELKÉSZÍTÉSBEN 2008. óta a Hermina Hidegterápiás Központ Vezetője 2009-2013-ig a Triatlon

Részletesebben

Biomechanikai vizsgálatok lehetősége a TF-en: Témavezető: Rácz Levente tudományos kutató TF Biomechanika Tanszék Új épület III. em. Tel: 487-92 92-62 MUSCLE LAB MOBIL LABOR Az emberi felső végtag mozgásmintáinak

Részletesebben

"Emeljük a szintet 2. Képzési Nap. Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés.

Emeljük a szintet 2. Képzési Nap. Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés. "Emeljük a szintet 2. Képzési Nap Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés Sáfár Sándor Szakaszos Tartós Ciklikus mozgás. 140-160 ütés/perc munkapulzus. Állóképességi

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

INFORMATIKAI RENDSZEREK SZEREPE A SPORTANALITIKÁBAN

INFORMATIKAI RENDSZEREK SZEREPE A SPORTANALITIKÁBAN INFORMATIKAI RENDSZEREK SZEREPE A SPORTANALITIKÁBAN Schmidt Judit, Molnár Attila DinamIT Informatika Kft. KIK VAGYUNK MI? A DinamIT Informatika Kft. egy Balatonfüreden működő K+F cég. Mivel foglalkozunk?

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Versenyzés és az edzés. Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor

Versenyzés és az edzés. Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor Versenyzés és az edzés Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor VERSENY Fogalma Harsányi (2001) szerint: Sportolók, csapatok azonos feltételekkel történő, meghatározott sportági szabályok

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban

A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban Dr. Sáfár Sándor PhD. Sporttudományi szakember MLSZ, Erőnléti - Rehabilitációs és Módszertani Központ Kondicionális Emocionális Koordinációs

Részletesebben

Vegyen részt életmódváltó programunkban!

Vegyen részt életmódváltó programunkban! Vegyen részt életmódváltó programunkban! Európai Szociális Alap Életmód váltás Ha életmódot kívánunk váltani, első lépésben meg kell tanulnunk az egészséges életmód alapjait: hogyan kell változtatni mindennapi

Részletesebben

Mozogj! De hogyan? Tanácsok Szalka Anditól

Mozogj! De hogyan? Tanácsok Szalka Anditól Mozogj! De hogyan? Tanácsok Szalka Anditól Mozogj, hogy ne csak vékonyabb legyél, de formásabb tested is legyen, és hatásosabb legyen a programod. Andi összefoglalta, milyen általános tanácsai vannak a

Részletesebben

Tesztelés, edzéstervezés tudományos és gyakorlati megközelítés (készült Kurt Jensen eladása alapján) Eladó: Melis Zoltán Szövetségi Kapitány

Tesztelés, edzéstervezés tudományos és gyakorlati megközelítés (készült Kurt Jensen eladása alapján) Eladó: Melis Zoltán Szövetségi Kapitány Tesztelés, edzéstervezés tudományos és gyakorlati megközelítés (készült Kurt Jensen eladása alapján) Eladó: Melis Zoltán Szövetségi Kapitány Teljesítképesség evezésben C.R.A.S.H-B. World Indoor Rowing

Részletesebben

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011.

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. Fogalom A koragyermekkori intervenció a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen

Részletesebben

Az edzéselmélet alapjai

Az edzéselmélet alapjai Az edzéselmélet alapjai Általános edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor Az edzéselmélet kialakulása Kikkuli (ie. 1360): Tréning könyv Philostratos : A tréneri tudományról Sötét középkor. Sinclaire

Részletesebben

Sportági teljesítmény diagnosztika, méréseredmények feldolgozása, alkalmazása az edzéstervezés folyamatában.

Sportági teljesítmény diagnosztika, méréseredmények feldolgozása, alkalmazása az edzéstervezés folyamatában. Sportági teljesítmény diagnosztika, méréseredmények feldolgozása, alkalmazása az edzéstervezés folyamatában. Új technológia a kajak-kenu sportban: ArguStress Sport-Pro Kayak - Általános cél Folyamatosan

Részletesebben

Rövid- és hosszú távú edzéstervezés utánpótláskorú sportolóknál

Rövid- és hosszú távú edzéstervezés utánpótláskorú sportolóknál Rövid- és hosszú távú edzéstervezés utánpótláskorú sportolóknál Rövid- és hosszú távú edzéstervezés konferencia Magyar Edzők Társasága 2018. 09. 25. Magyar Sport Háza Készítette: Prof. Dr. Géczi Gábor

Részletesebben

Szemléletváltás a kondícionális felkészítésben preventív teljesítményfokozás MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3.

Szemléletváltás a kondícionális felkészítésben preventív teljesítményfokozás MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Szemléletváltás a kondícionális felkészítésben preventív teljesítményfokozás Előadó :Pozsonyi Zsolt Athletes Performance tréner Válogatott csapatok: Elite

Részletesebben

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés Rögbi Évfolyam: 9-10. osztályosok Korosztály: junior II. Cél 1. A versenysport és élsporthoz szükséges testalkati tényezők, élettani összetevők optimális fejlesztésére való törekvés. 2. Terhelési összetevők

Részletesebben

EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban

EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban Készítette: Molnár Dezső MSC szakedző EDZŐI KONFERENCIA Baja, 2018. március 30-31. A PRAKTIKUS TUDÁS, A MAGYAR EVEZÉS MEGMENTŐJE. Idegen szavak gyakori

Részletesebben

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN Némethné Dr. Tóth Orsolya Főiskolai docens Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Kar Savaria Egyetemi

Részletesebben

A sporttudatosság vizsgálata válogatott atléták körében

A sporttudatosság vizsgálata válogatott atléták körében A sporttudatosság vizsgálata válogatott atléták körében Dr. Kiss-Polauf Marianna Dr. Tállay András, Dr. Halasi Tamás Országos Sportegészségügyi Intézet MASZ Sportegészségügyi Konferencia 2017. november.18.

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI ÉVRE v.2018/1.6..

KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI ÉVRE v.2018/1.6.. KIKÜLDETÉS IRÁNYELVEI 2019. ÉVRE v.2018/1.6.. Ezen dokumentum a Nemzeti A Válogatott versenyzők világversenyekre történő kiküldetésének feltételeit, módját határozza meg. A Magyar Íjász Szövetség (továbbiakban:

Részletesebben

Gyorsaság fejlesztése

Gyorsaság fejlesztése Gyorsaság fejlesztése katalinracz@mail.com A gyorsaság fejlesztésének módszerei Ismétléses módszer Beleerősítéses módszer: Lassú mozgásra jelre váltás max. iramra. Iramjátékok. Rajtgyorsasági módszerek:

Részletesebben

A holisztikus CrossFit

A holisztikus CrossFit CrossFit Változatos, sokoldalú, kiegyensúlyozott, intenzív, rövid, személyre szabható, diagnosztikus, kevés eszközzel/szinte bárhol/szabadban/csoportosan végezhető. A holisztikus CrossFit A felsorolt más

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

Obes betegek gyógytornája

Obes betegek gyógytornája Obes betegek gyógytornája Testsúly csökkentő program a Harkányi Gyógyfürdőkórházban Krómer Andrea 2010.10. 1 Team munka és jelentősége BETEG, ÉS CSALÁDJA Diéta+torna=sikeres zsírszövet vesztés Fontos az

Részletesebben

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Készítette: Fehér Ferenc Bevezetés Az edzésterv: egy megvalósíthatónak tartott rövidebb-hosszabb ideig tartó edzésfolyamat elméleti előrevetítése.

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN

SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN Fülöp Tibor sportszakmai igazgató BDR A-Trainer ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉS KONFERENCIA 2017. december 07. Dr. Malomsoki Jenő kép: sportorvos.hu

Részletesebben

MAGYARORSZÁG VERSENYKIÍRÁSA 2018/2019.

MAGYARORSZÁG VERSENYKIÍRÁSA 2018/2019. MAGYARORSZÁG AKROBATIKUS KOSÁRLABDA CSAPAT BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2018/2019. MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN BASKETBALL FEDERATION SZÉKHELY: 1146 BUDAPEST, ISTVÁNMEZEI ÚT 1-3. POSTACÍM:

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ. Tervezés az utánpótlásban, amatőr csapatnál

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ. Tervezés az utánpótlásban, amatőr csapatnál Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ Tervezés az utánpótlásban, amatőr csapatnál Tervezés U9 U15 Nyár ősz Téli szünet Megismerkedés, képességek felmérés os keret kiválasztása Célkitűzések Feladatok

Részletesebben

A Modern Játék. Üdvözlettel, Alf Galustian Co-Founder COERVER Coaching

A Modern Játék. Üdvözlettel, Alf Galustian Co-Founder COERVER Coaching Coerver Nyári Tábor 2017 A Modern Játék Sok fiatal játékos érkezik a felnőtt futball világába és küzdenek a rájuk nehezedő óriási nyomással, idővel, a térrel, és a fizikai kihívásokkal. Sokan közülük egyszerűen

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS

A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS FARKAS János, MBA A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! A sportsérülés miatt a játékos a felkészülésbe fektetett rengeteg

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK MOZGÁS De hogyan, mennyit és mit? Nekünk azonban másra van szükségünk Fizikai követelmények mérkőzésen Robbanékonysági képesség

Részletesebben

Kötőszövet jelentősége a sportolók ellátásában, felkészülésében

Kötőszövet jelentősége a sportolók ellátásában, felkészülésében - ALAPELVEK Kötőszövet jelentősége a sportolók ellátásában, felkészülésében Előadó: Szabó Krisztina Gyógytornász-Fizioterapeuta, Redcord terapeuta, FMS tréner Septum Work-TestSzobrász A KEZDETEK Dr. Ida

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

Mérkőzés- és teljesítményanalízis. GPS és Polar rendszerrel

Mérkőzés- és teljesítményanalízis. GPS és Polar rendszerrel Mérkőzés- és teljesítményanalízis GPS és Polar rendszerrel Holanek Zoltán Győri ETO FC Rehabilitációs és erőfejlesztő csoport vezető Milyen eszközök állnak rendelkezésre? Polar Team 2 GPSports Catapultsports

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG RÉSZELEMEI REAGÁLÁSI GYORSASÁG 1-2% (IDEGRENDSZERI MEGHATÁROZOTTSÁG) MOZDULAT (RAJT) GYORSASÁG 3-4% (IDEGRENDSZERI + GYORSERŐ-SZINT MEGHATÁROZOTTSÁG) FELGYORSULÁSI

Részletesebben

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A A MUNKAÉLETTAN ALAPJAI A munka felosztása Fizikai munka Könnyő Közepes Nehéz Szellemi munka: Idegi szellemi tevékenység útján jön létre Megismerés folyamatai Érzelmi folyamtok Akarati folyamatok Fizikai

Részletesebben

STREET WORKOUT ESZKÖZÖK

STREET WORKOUT ESZKÖZÖK STREET WORKOUT ESZKÖZÖK Rendelési SW7601 DUPLA KORLÁT 64 x 254 x 92 20,02 67 800 Ft 86 106 Ft 40 680 Ft Állóképességet és egyensúlyt saját testsúly használatával fejlesztő eszköz, mely a rajta elvégezhető

Részletesebben

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra?

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra? Termékhasználati útmutató Mi van benne számodra? Optimalizálja a sejtjeid működését Az ASEA a világ első és egyetlen redox kiegészítő készítménye. A redox jelzőmolekulák létfontosságú szerepet töltenek

Részletesebben

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 PROGRAMTERVEK Magyar Kajak-Kenu Szövetség KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI

Részletesebben

TÁPLÁLOZÁSI ÉS EDZÉS TERVEZŐ! Ideális testsúly:... Ideális kar méret:... Ideális derék méret:... Ideális csípő méret:... Ideális mellkas méret:...

TÁPLÁLOZÁSI ÉS EDZÉS TERVEZŐ! Ideális testsúly:... Ideális kar méret:... Ideális derék méret:... Ideális csípő méret:... Ideális mellkas méret:... TÁPLÁLOZÁSI ÉS EDZÉS TERVEZŐ! 1. Fő célkitűzések erre a hónapra! Ideális testsúly:... Ideális kar méret:... Ideális derék méret:... Ideális csípő méret:... Ideális mellkas méret:... Ideális fizikai állapot

Részletesebben

Kyokushin Karate mint versenysport: a sporttudomány jelentősége

Kyokushin Karate mint versenysport: a sporttudomány jelentősége Kyokushin Karate mint versenysport: a sporttudomány jelentősége A karate nem sport, hanem életforma! Írta: Dr. Dörgő Sándor Az idézett teória avagy bölcselet a Kyokushin Karatét gyakorlók körében igen

Részletesebben

Funkcionális élet a mindennapokban. Élj másképp, élj tovább!

Funkcionális élet a mindennapokban. Élj másképp, élj tovább! Funkcionális élet a mindennapokban Élj másképp, élj tovább! Kutasi Kelly- funkcionális edző, Health Ambassador, KELLYS márka alapítója 4 éves korom óta sportolok. Szertorna, balett, atlétika, kosárlabda,

Részletesebben

Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor

Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor Az edzés és az edzettség Edzés: a sportoló sportteljesítményének növelése szakszerűen irányított folyamattal, a szervezet tudatos felkészítése

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár ESETBEMUTATÁS Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár Az eset egy CP, központi idegrendszeri sérült nő kerekesszékének lábtartó kialakítását írja le, melyet a kaposvári Guruló Műhely szakemberei végeztek.

Részletesebben

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Mottó: A fájdalmat mindenki nagyszerűen el tudja viselni, kivéve azt aki érzi avagy A diétás kezelés magyarországi

Részletesebben

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris КDа Céklalé frakcionálás molekuláris tömeg alapján, gélszűrés segítségével (laboratóriumi körülmények között) Egy speciális céklafajta

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A Testnevelés és sport műveltségterület tartalma az általános iskola 1 4. évfolyamán a tevékenységek közbeni kommunikáció, kooperáció

Részletesebben

Mitől kritériumorientált a NETFIT tesztrendszer?

Mitől kritériumorientált a NETFIT tesztrendszer? NETFIT 2017-2018. Mi a NETFIT? A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT ) egy olyan diagnosztikus értékelő rendszer, amely segítségével a tanulók egészségközpontú fizikai fittségi állapota országosan

Részletesebben

Vasas Kubala Akadémia. www.vkla.hu

Vasas Kubala Akadémia. www.vkla.hu Vasas Kubala Akadémia www.vkla.hu Tuboly Frigyes Szakmai igazgató Játékos pályafutás: 1987-1993 Vasas FC profi labdarúgó 1988 Felnőtt válogatott Edzői pályafutás: 2003-2010 Ferencváros korosztályos csapatai

Részletesebben

TÖRTÉNETE. Cregory Lekthtam volt az, aki feltalálta a Kangoo Jumps cipı sajátosságait. Denis Naville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt.

TÖRTÉNETE. Cregory Lekthtam volt az, aki feltalálta a Kangoo Jumps cipı sajátosságait. Denis Naville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt. TÖRTÉNETE Cregory Lekthtam volt az, aki feltalálta a Kangoo Jumps cipı sajátosságait. Denis Naville szabadalmaztatta ezt a speciális eszközt. Az elsı modellt 1994-ben Párizsban a SISEL Sportvásáron mutatták

Részletesebben

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás. Dr. Bejek Zoltán Ph.D.

A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás. Dr. Bejek Zoltán Ph.D. A parakenu sport specialis orvosi sajátságai - kategorizálás Dr. Bejek Zoltán Ph.D. Fogyatékosság Valamely természetes adottság veleszületett vagy szerzett hiánya: Mozgásszervi Érzékszervi Értelmi Belszervi

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

A kézilabdázók felkészítésének alapvető ismérvei

A kézilabdázók felkészítésének alapvető ismérvei A kézilabdázók felkészítésének alapvető ismérvei III. Perodizáció a kézilabdázók felkészítésében A sportolók által élvégzett edzésmunka, az új alkalmazkodási folyamatok kiváltása mindig időhöz kötött.

Részletesebben

Az eredmények értelmezése

Az eredmények értelmezése Az eredmények értelmezése Annak érdekében, hogy teljes képet kapjon a teljesítményről egy bizonyos edzési intenzitás mellett, a teszt során mért laktátszinteket a megfelelő szívritmushoz és a sebességhez

Részletesebben

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat Dr. Szőrös Gabriella NRSZH Előadás kivonat Alkalmassági vizsgálatok Rehabilitációs alkalmasság Motivációs vizsgálatok Gépjárművezetői alkalmasság Munkaszimulátoros vizsgálatok Jogszabályi változás Mkcs

Részletesebben