SPECIÁLIS CSOPORTOK JOGVÉDELME

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SPECIÁLIS CSOPORTOK JOGVÉDELME"

Átírás

1 TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ SPECIÁLIS CSOPORTOK JOGVÉDELME Összeállította: Forgács Béla Ellátottjogi képviselő március 21..

2 SPECIÁLIS CSOPORTOK JOGVÉDELME : Figyelemmel a Fogyatékkal élők Fogvatartottak Hajléktalanok jogvédelmére

3 A jogvédelem kiemelt figyelemben részesíti a veszélyeztetett társadalmi csoportokat például az egzisztenciális helyzetük, életkoruk, testi vagy szellemi fogyatékosságuk, egészségi vagy mentális állapotuk miatt jogaik érvényesítésében akadályozott személyeket. Szinte biztosak lehetünk abban, hogy a legfőbb együttélési szabály- azt tedd másokkal, amit szeretnél, hogy veled is tegyenek. Talán ha a jog előtti egyenlőség elfogadása mellett el tudjuk fogadni a másságot, a bajba jutott embert olyannak amilyen és el tudjuk hinni, hogy valaki változhat(szembe tudunk nézni az előítéleteinkkel), akkor van esélye a pozitív megoldásoknak. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia, a fenntartható fejlődés alapelvei között szerepelteti a társadalmi igazságosság elvét, mely szerint el kell ismerni mindenki jogát a méltó életfeltételekhez, mindenki számára biztosítani kell az alapvető emberi jogokat.

4 Jogvédelem legfőbb célja a jogérvényesítés, a jogszerűség biztosítása. Vonatkozó jogszabályok Alaptörvény Új PTK Egészségügyi törvény BTK XXI. fejezet(az emberi méltóság és egyes alap vető jogok elleni bűncselekmények) 214/2012. (VII. 30.) Korm. Rendelet és a Betegjogi valamint az ellátottjogi képviselő részletes eljárásrendje Szociális törvény

5 A jogvédelmi képviselők feladata, hogy mindhárom területen elősegítsék a szolgáltatásokat igénybe vevők alapvető emberi jogainak és az adott ágazati jogszabályokban meghatározott jogosultságok érvényesülését. A jelenlegi szervezeti struktúra ügyfél centrikusan, a szolgáltatást igénybevevők részére többnyire közvetlenül a szolgáltatásnyújtás helyszínén biztosítja a jogvédelmet, mely az összes szociális intézményre és ellátási formára kiterjed. EÜ tv.(5) A betegjogi képviselő különös figyelmet fordít az életkoruk, testi vagy szellemi fogyatékosságuk, egészségi állapotuk ( Fogyatékkal élők), illetve társadalmiszociális helyzetük miatt kiszolgáltatott helyzetben lévők (Fogvatartottak, Hajléktalanok) betegjogi védelmére.

6 OBDK : A jogvédelmi-betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi terület rész-stratégiája A stratégia kidolgozásának célja, társadalom tagjai birtokolják azokat az ismereteket, melyek segítik őket abban, hogy mind az egészségügyi, mind a szociális és gyermekvédelmi rendszerben tisztában legyenek az Alaptörvény és az ágazati jogszabályok által biztosított jogokkal, azok tartalmával és érvényre juttatásukkal. Az OBDK a TÁMOP / betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és jogvédő munka fejlesztése című kiemelt projekt gazdája. A projekt célja a betegek és szociális szolgáltatásokat igénybe vevő kliensek, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyermekek jogvédelme, az ellátáshoz való hozzájutásuk egyenlő esélyének biztosítása, jogaik érvényesülésének elősegítése, emberi méltóságuk tiszteletben tartatása, kiemelt figyelemmel a fokozottan sérülékeny társadalmi csoportokra.

7 JOGVÉDŐK TEVÉKENYSÉGE: Alapszolgáltatásban és intézményi ellátásban részesülő ellátottak jogvédelmére terjed ki. A képviselők közvetlenül az igénybevétel helyén nyújtanak segítséget az igénybevevők részére térítésmentesen. A (ellátottjogi) képviselők tevékenységüket jogszabályi kötelezettség alapján, elsősorban a tartós bentlakást biztosító intézményekben gyakorolják, rendszeres fogadó órák keretében. Ezért az ellátási típusok szerint haladunk fókuszálva a betegjogi kapcsolódási pontokra.

8 2013. évi LXII. törvény, A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló évi XXVI. törvény módosításáról 1. A törvény alkalmazásában a fogyatékos személy fogalma megváltozott: az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással illetve ezek bármilyen halmozódásával él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja.

9 Az ORSZÁGOS FOGYATÉKOSSÁGÜGYI PROGRAM az esélyek kiegyenlítésének elvére épül, és a jogvédelem szempontjából is fontos alapelveket határoz meg A társadalom valamennyi területén érvényesítendő elvek: fogyatékos személyt nem érhet hátrányos megkülönböztetés, nem részesülhet rá nézve sérelmes elbírálásban, kirekesztésben, fogyatékossága miatt nem lehet korlátozott a más emberek számára elérhető közjavakhoz való hozzáférésben. TEHÁT! Jogi fejleményekben nincs hiány, a társadalmi és intézményi gyakorlat kívánatos mértékű átalakítása azonban még nem ment végbe.

10 Az alapszolgáltatások feladata, hogy segítse az otthonukban élő ellátottakat egészségi állapotukból, speciális helyzetükből, fogyatékosságukból, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában. A falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatás : intézmény hiányából eredő hátrányok enyhítésére Étkeztetés: legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni (egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük, vagy hajléktalanságuk) Házi segítségnyújtás: saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében, Amennyiben a házi segítségnyújtás során szakápolási feladatok ellátása válik szükségessé, a házi segítségnyújtást végző személy kezdeményezi az otthonápolási szolgálat keretében történő ellátást. Családsegítés: a fogyatékossággal élők, a krónikusbetegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer- problémával küzdők, illetve egyéb szociálisan rászorult személyek is látókörükbe kerülnek

11 A fogyatékos személyek jogainak érvényesülése érdekében figyelemmel kell lenni különösen az akadálymentes környezet biztosítására, az információkhoz, az ellátottat érintő legfontosabb adatokhoz való hozzáférés biztosítására, a képességek, készségek fejlesztésére, illetve az állapotfenntartás vagy javítás lehetőségeinek megteremtésére, az önrendelkezés elvére, a fogyatékos személy életvitelével kapcsolatos döntéseinek tiszteletben tartására, társadalmi integrációjukhoz való jogra, más személyekkel történő kapcsolat létesítésére, kapcsolattartásra, valamint intézmények, szolgáltatások igénybevételére, elérésére.

12 12. Egészségügy (1) A fogyatékos személy egészségügyi ellátása során az évi CLIV. törvénnyel összhangban figyelemmel kell lenni a fogyatékosságából adódó szükségleteire. (2) A fogyatékos személy számára biztosítani kell a fogyatékosságával összefüggésben az állapota javításához, az állapotromlása megelőzéséhez szükséges rendszeres és hatékony egészségügyi ellátást. A fogyatékos személyeket ellátók speciális képzésének és továbbképzésének lehetőségét biztosítani kell. (3) A fogyatékos személy egészségügyi ellátása során törekedni kell arra, hogy az ellátás segítse elő a rehabilitációját, társadalmi beilleszkedését, továbbá, hogy ne erősítse a betegségtudatát. (4) Az orvos vagy az általa megbízott egyéb egészségügyi dolgozó a kiskorú személy fogyatékosságának megállapításakor a szülőt (gyámot) haladéktalanul tájékoztatja az igénybe vehető ellátásokról és fejlesztési lehetőségekről.

13 Étv. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló évi LXXVIII. törvény meghatározása szerint: Akadálymentesnek akkor tekinthető a környezet, ha annak kényelmes, biztonságos, önálló használata minden ember számára biztosított, ideértve azokat az egészségkárosodott egyéneket vagy embercsoportokat is, akiknek ehhez speciális létesítményekre, eszközökre, illetve műszaki megoldásokra van szükségük. 1.) Akadálymentes parkoló 2.)Járda 3.)Rámpa 4.)Lépcső 5.) Információ az épület funkciójáról 6.) Bejárati és belső ajtók környezetének kialakítása 7.) Betegfelvétel, várakozótér, folyosók 8.) Lift, WC, mosdó 9.) Vizsgáló helyiségek Kórházakban: 1.) Zuhanyozók 2.)Ágyak 3.) Betegszobák

14 A fogyatékosság jellemzői A fogyatékos emberekre jellemző bizonyos funkciók hiánya, ezért is szükséges a segítő személyek, és sok esetben a speciális eszközök alkalmazása, hogy a fogyatékosságukból adódó hátrányt csökkenteni lehessen. Többségük egész életükben mások segítségére utalt, állapotuk meggátolja őket abban, hogy szükségleteikhez igazodóan, életvitelükben több alternatíva közül tudjanak választani. Az elmúlt évtizedek pozitív változásainak ellenére, az alapvető emberi jogok, az alaptörvényben rögzített és az állampolgári jogok tekintetében még többségüket ma is többségüket jelentős hátrányok és jogsérelmek érik.

15 A fogyatékosság jellemzői Kiszolgáltatottak a családtagoknak, az egészségügyi és szociális ellátórendszernek, az ellátásban dolgozó segítő személyzetnek, de még a gyógyászati segédeszközöket gyártóknak is. Hátrányt szenvednek az ép emberekkel szemben, akkor ha nincs elegendő információjuk, a helyes döntés meghozatalához. Az egészségügyi és szociális ellátásnál, pl. fontos a megfelelő információ, ha dönteni kell az Őt érintő egészségügyi beavatkozásról, vagy a számára megfelelő típusú szociális szolgáltatás igénybevételéről.

16 A fogyatékosság jellemzői Az akadálymentesítés nem csupán a fizikai környezet akadályainak elhárítására terjed ki. Akadályt jelentenek egy fogyatékos ember számára az információs és kommunikációs korlátok, a közlekedés igénybevételének nehézségei, az épített környezettel kapcsolatos tájékozódási nehézségek, vagy a középületek, közintézmények megközelítési problémái, vagy szélesebb értelemben a társadalomba való integrálódás akadályozottsága is.

17 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászorulók kérhetnek egy segélyhívó készüléken keresztül segítséget (24 h) (A súlyos fogyatékosságot, a pszichiátriai betegséget és az egészségi állapot miatti indokoltságot külön jogszabály szerint kell igazolni) Közösségi ellátások: pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegek (az orvosi vagy egyéb terápiás kezelésen, szolgáltatásban, szűrővizsgálaton való részvétel ösztönzését és figyelemmel kísérését, kezelőorvossal kapcsolattartás) Támogató szolgáltatás: fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása (az általános egészségi állapotnak és a fogyatékosság jellegének megfelelő egészségügyi-szociális ellátásokhoz, valamint a fejlesztő tevékenységhez való hozzájutás személyi és eszközfeltételeinek biztosítása) fogyatékosság fennállását igazoló szakvélemény!

18 Utcai szociális munka: biztosítani kell az utcán tartózkodó hajléktalan személy helyzetének, életkörülményeinek figyelemmel kísérését, szükség esetén ellátásának kezdeményezését, illetve az ellátás biztosításához kapcsolódó intézkedés megtételét A nappali ellátás: a hajléktalan személyek és a saját otthonukban élők számára biztosít a lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére. A fenntartó szakmai programjában meghatározhatja, hogy a nappali intézmény melyik ellátotti csoport vagy csoportok számára biztosít nappali ellátást. Az alapszolgáltatások igénylése esetében a kérelemhez mellékelni kell a szociális rászorultságot igazoló iratok másolatát: az egészségi állapoton, illetve a betegségen alapuló szociális rászorultság esetében a két évnél nem régebbi orvosi igazolást, pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt a súlyos fogyatékosság igazolására az Szt.65/C. -ának (6) bekezdése szerinti iratot

19 Bentlakásos, szakosított intézmények Az ellátás időtartama szerint átmeneti és ápolást gondozást nyújtó, tartós elhelyezést biztosítóak. a hajléktalanok éjjeli menedékhelye és átmeneti szállása kivételévelideiglenes jelleggel legfeljebb egy évi időtartamra, különös méltánylást érdemlő esetben az intézmény orvosa szakvéleményének figyelembe vételével egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható fogyatékos személyek gondozóháza a pszichiátriai betegek átmeneti otthona szenvedélybetegek átmeneti otthona Ápolást, gondozást nyújtó, tartós elhelyezést biztosító intézmények. önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek, a felek közös akaratával és aláírásával, határozott v. határozatlan időre

20 Az ellátottak csoportja szerint: Fogyatékos személyek otthona: A fogyatékos személyek otthonába az a fogyatékos személy vehető fel, akinek oktatására, képzésére, foglalkoztatására, valamint gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség. Enyhe értelmi fogyatékos kiskorú csak kivételes esetben helyezhető el a fogyatékos személyek otthonában. A fogyatékos személyek otthonában elkülönítetten kell megszervezni a kiskorúak és a felnőttek, valamint az enyhe értelmi fogyatékos személyek és a középsúlyos, illetve súlyos értelmi fogyatékos személyek ellátását. A fogyatékos kiskorúak esetében az ápolással, gondozással párhuzamosan biztosítani kell a korai fejlesztést és gondozást, vagy a fejlesztő nevelést ellátó területileg illetékes pedagógiai szakszolgálati intézménnyel való együttműködést, továbbá az iskolai tanulmányok folytatásának segítését. A nagykorú fogyatékos személy intézményi ellátását úgy kell megszervezni, hogy számára az állapotának megfelelő önállóság, döntési lehetőség biztosított legyen. A fogyatékos személy részére biztosítani kell a fogyatékosságának megfelelő-szinten tartó, képesség fejlesztő foglalkoztatást, továbbá sport-és szabadidős tevékenység végzését is. A nagykorú fogyatékos személy, fogyatékos személyek otthonában történő elhelyezésének feltétele a benyújtott orvosi dokumentáció felhasználásával lefolytatott alapvizsgálat elvégzése.

21 Pszichiátriai betegek otthona: Szenvedélybetegek otthona: Idősek otthona: Hajléktalanok otthona: A hajléktalanok otthonába - olyan hajléktalan személy gondozását kell biztosítani, akinek az ellátása átmeneti szálláshelyen, rehabilitációs intézményben nem biztosítható és kora, egészségi állapota miatt tartós ápolást, gondozást igényel. Rehabilitációs intézmények A rehabilitációs intézmény a bentlakók önálló életvezetési képességének kialakítását, illetve helyreállítását szolgálja. ellátottak csoportja szerint: pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek:

22 a fogyatékos személyek: rehabilitációs intézménye azoknak a fogyatékos, valamint mozgás-illetőleg látássérült személyeknek az elhelyezését szolgálja, akiknek oktatása, képzése, átképzése és rehabilitációs célú foglalkoztatása csak intézményi keretek között valósítható meg. A fogyatékosok rehabilitációs intézménye előkészíti az ott élők családi és lakóhelyi környezetbe történő visszatérését, valamint megszervezi az intézményi ellátás megszűnését követő utógondozást. a hajléktalan személyek: rehabilitációs intézménye annak az aktív korú, munkaképes hajléktalan személynek az elhelyezését szolgálja, akinek szociális ellátása ily módon indokolt, és aki önként vállalja a rehabilitációs célú segítő programokban való részvételt.

23 A lakóotthonok A lakóotthon olyan nyolc, tizenkettő, legfeljebb tizennégy pszichiátriai beteget vagy fogyatékos személyt - ideértve az autista személyeket is -, illetőleg szenvedélybeteget befogadó intézmény, amely az ellátást igénybevevő részére életkorának, egészségi állapotának és önellátása mértékének megfelelő ellátást biztosít. fogyatékos személyek lakóotthona; rehabilitációs célú lakóotthon, ápológondozó célú lakóotthon, pszichiátriai betegek lakóotthona; pszichiátriai, rehabilitációs célú lakóotthona, szenvedélybetegek lakóotthona: szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona

24 A támogatott lakhatás A támogatott lakhatás a fogyatékos személyek, a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek, valamint a hajléktalan személyek részére biztosított ellátás, amely az életkornak, egészségi állapotnak és önellátási képességnek megfelelően, az ellátott önálló életvitelének fenntartása, illetve elősegítése érdekében biztosítja A támogatott lakhatási szolgáltatást a következő módon és létszámmal lehet kialakítani: a ) legfeljebb hat fő számára kialakított lakásban vagy házban, vagy b) hét - tizenkét fő számára kialakított lakásban vagy házban, vagy c) legfeljebb ötven fő elhelyezésére szolgáló lakások, épületek együttesében biztosítható.

25 Az ellátásban részesülő személyekkel közvetlenül foglalkozó, személyes gondoskodást végző személyek legalább ötven százalékának szakképzettnek kell lennie alapszolgáltatás esetén a nappali nappali ellátás kivétel, Legalább nyolcvan százalékának szakképzettnek kell lennie nappali ellátás és bentlakásos intézményi ellátás esetén. A személyes gondoskodás egyes formáinak szakmai létszámnormáit az 1/2000.(I.7.) SzCsMrendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

26 1993. évi III. törvény 99. A tartós bentlakásos intézmény fenntartója köteles meghatározni az intézményi jogviszonyban állók és az ellátásra jogosultak érdekvédelmét szolgáló fórum (érdekképviseleti fórum)megalakításának és tevékenységének szabályait.

27 Az érdek-képviseleti fórum tagjai Választás alapján, az intézményi ellátást igénybe vevők közül, kettőszáz férőhelyig kettő fő, kettőszáz férőhely felett négy fő Választás alapján, az ellátottak hozzátartozói, illetve törvényes képviselői közül egy fő Választás alapján, az intézmény dolgozóinak képviseletében egy fő Kijelölés alapján, az intézményt fenntartó szervezet képviseletében egy fő

28 A gondnok tevékenysége A gondnok általános jelleggel, illetve a cselekvőképességet korlátozó ítéletben meghatározott ügyekben a gondnokság alá helyezett személy vagyonának kezelője és törvényes képviselője. A gondnok vagyonkezelésének a gondnokolt jólétét kell szolgálnia. A gondnok köteles a gondnokolt személyes kívánságait meghallgatni, és a vagyon állagától függően a jogos igényeket lehetőség szerint teljesíteni. Személyes kapcsolat hiánya, vagy elégtelensége a gondnok és a gondnokolt között. Nem vásárolhat, mert gyűjtögetni kell a pénzt, csak a minimálisan biztosítandó költőpénzt kapja kézhez. Az intézmény a gondnokolt pénzéből olyan tartós fogyasztási cikk vásárlását kéri, amit nem csak a gondnokolt használ, hanem a lakótársak is.

29 A fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fogászati szakellátása régóta ismert és megoldatlan probléma, mivel meglehetősen kevés azoknak az egészségügyi szolgáltatóknak a száma, akik vállalják e speciális feladat ellátását, annak ellenére, hogy a jogszabály biztosítja az ellátás finanszírozási hátterét. Mivel a fogyatékkal élők fogászati ellátása, illetve az ellátórendszer hozzáférése jelentős egyenlőtlenségeket mutat, indokolt lenne az ellátás elérhetőségének javítása.

30 A kórházi kezelésre szoruló (pl. vakbél műtét) fogyatékos személy ellátására olyan szinten nincs felkészülve az egészségügy, hogy mivel önálló táplálkozásra nem képes, ezt a problémát nem, vagy nehezen képesek megoldani, esetleg a sebészetről áthelyezve a neurológiai osztályra Az egészségügy irányából megjelenik egy igény az ellátó intézmény irányába, hogy küldjenek ápolót a beteggel, de ezt ők nem tudják felvállalni. Gyermekkorházakra különösen jellemző, hogy támaszkodnának a szülőre, aki intézményi ellátottnál többnyire nem áll rendelkezésre. A fogyatékos személy adott esetben verbális kommunikációra képtelen, érdekérvényesítő képessége gyenge ezért személyes igényei nem derülnek ki. (sokszor az igen részletes tájékoztatás ellenére sem) Szexuális frusztrációból adódó agresszió kezelésének etikai dilemmái.

31 FOGVATARTOTTAK JOGVÉDELME FOGVATARTOTTAK EÜ.-I ELLÁTÁSA BV környezetben dolgozó bjk. Tevékenység sajátosságai A fogvatatottak a jogi helyzetük miatt kiszolgáltatottak az állami, közhatalmi beavatkozásnak. Ha a fogvatartott beteg is, azon túl pedig esetleg mentálisan is sérült (vagy más fogyatékossággal élő), akkor fokozott a kiszolgáltatottság.

32 A betegjogi képviselő ugyanakkor a büntetésvégrehajtási intézményekben korlátozott jogkörökkel és jogorvoslati lehetőségekkel, nagyon szigorú biztonsági környezetben jár el.

33 Fogvatartottak egészségügyi ellátási helyszínei: Fogvatartottak egészségügyi ellátásban a Tököli Központi Kórházban (fekvőbeteg és szakellátás), az IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet) neuropszichiátriai vizsgálatokban és terápiában, valamint a BV intézmények betegszobáin részesülhetnek. Amennyiben a BV intézményekben nem biztosítható az ellátás, akkor a civil egészségügyi szolgáltatók is igénybe vehetők.

34 Betegjogi képviselő jogvédelmi lehetőségei A betegjogi képviselőnek ezekben a helyzetekben elsősorban a betegellátás körülményeire (azon belül is az emberi méltóság biztosítására) fókuszálhatnak, a szakmai vagy büntetőjogi kérdésektől hangsúlyozottan el kell határolódniuk, azokra a BV jogszabályok alapján van kizárólag jogorvoslati lehetőség.

35 Sajátos BV betegellátási környezet A Tököli rabkórház és az IMEI szerényebb betegellátási környezetet tud biztosítani az ellátásban résztvevőknek, alapvetően a biztonsági körülmények a hangsúlyosak. A büntetés-végrehajtás (szabadság korlátozás) biztosítása elsődlegesebb szempont a betegjogokhoz (pl. akadálymentesítéshez) képest. A pszichiátriai osztályok különös házirendjeihez képest is szigorúbbak és sajátosabbak a körülmények, pl. a kényszergyógykezeltek körleteinek kivételével kamerázottak a helyiségek, (ugyanakkor a folyamatos kamera-figyelés nem mindig biztosítható).

36 Fogvatartottak esetében korlátozottan, de érvényesíthetők a dokumentációhoz, tájékoztatáshoz, intézmény választáshoz (külső helyszínen történő térítéses ellátáshoz) való jog, jellemzően külön engedélyekkel valósulhatnak meg. Ugyanakkor az alapvető egészségügyi ellátáshoz való jogokat a BV intézményekben is biztosítani kell (pl. tüdőszűrés, HIV szűrés, anonim is, várandós gondozás, stb.) Gyógyszerellátás alapvetően térítés köteles, de az intézmény parancsnoka engedélyezheti a költségek átvállalását.

37 5/1998. (III. 6.) IM rendelet a fogvatartottak egészségügyi ellátásáról Felsorolja az egészségügyi ellátás helyszíneit: fogvatartó bv. intézet (betegszoba), illetve a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza (a továbbiakban: Központi Kórház), annak a Szegedi Fegyház és Börtönben működő Krónikus Utókezelő Részlege (a továbbiakban: Utókezelő Részleg), valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (a továbbiakban: IMEI) A fenti lehetőségeket meghaladóan a civil egészségügyi intézmények is szükség esetén igénybe vehetőek, valamint tervezik az utókezelés átkerülését a Fővárosi Szent István Kh. és RI területére.

38 IMEI-be kerülő eljárás alá vontak vagy fogvatartottak: 25. (1) Azt az elítéltet, akinél a bv. orvos a szabadságvesztés végrehajtása alatt kóros elmeállapotra utaló tüneteket észlel, az IMEI-be kell beutalni. A kivizsgálás egy hónapig tarthat, időtartamát az IMEI főigazgató főorvosa legfeljebb további egy hónappal meghosszabbíthatja. (2) Ha két elmeszakorvos véleménye alapján megállapítják, hogy az elítélt kóros elmeállapota miatt a szabadságvesztést nem lehet végrehajtani, az elítéltet az IMEI főigazgató főorvosa további gyógykezelés céljából az IMEI elmeosztályára helyezi át. (büntethetőséget kizáró ok)

39 36/2003. (X. 3.) IM rendelet - a kényszergyógykezelés és az ideiglenes kényszergyógykezelés végrehajtásáról, valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet feladatairól, működéséről

40 Az IMEI jogállása, irányítása, felügyelete és vezetése 2. * (1) Az IMEI a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter irányítása alatt működő, zárt jellegű, országos feladatkörű büntetés-végrehajtási egészségügyi intézet. Az IMEI felügyeletét a Belügyminisztérium, szakfelügyeletét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága látja el.

41 1995. évi CVII. törvény a büntetés-végrehajtási szervezetről 16. (3) Csak korlátozott testi kényszer (megfogás, lefogás) alkalmazható a kényszergyógykezelttel, az ideiglenes kényszergyógykezelttel és a kóros elmeállapotúvá vált fogvatartottal szemben. (8) * Ha a kényszerítő eszközt kényszergyógykezelttel vagy ideiglenes kényszergyógykezelttel szemben alkalmazták, a 16. (6) bekezdés szerint kialakított állásfoglalásról az érintett személyen kívül értesíteni kell a betegjogi képviselőt, a beteg törvényes vagy meghatalmazott képviselőjét és a törvényességi felügyeletet ellátó ügyészt is.

42 Betegjogi képviselő tevékenységei kényszergyógykezelés és kötelező gyógykezelés esetén (OBDK protokoll): A betegjogi képviselő ellenőrizheti a dokumentációban, hogy a büntetőeljárás során elrendelt kényszergyógykezelés megszűnése után a beteg további intézeti gyógykezelése esetén, a bíróság a beteg kötelező intézeti gyógykezelését a kényszergyógykezelés megszűnésének napjával rendelte-e el, valamint hogy az alapján a kényszergyógykezelést végző szerv (IMEI) főigazgató főorvosa intézkedett-e a beteg átszállítása iránt a kijelölt pszichiátriai intézetbe, illetve az megtörtént-e.

43 Alapvető emberi jogok Általános jogok: 1. Az élethez, emberi méltósághoz való jog: Alapja az intézményekben élők és dolgozók egymás iránti kölcsönös tisztelete, megfelelő hangnem használata. Nem lehet a hozzátartozókat akarata ellenére pl. szociális intézménybe vagy egészségügyi intézményben elhelyezni. A hajléktalan ember elutasítása, a szolgáltatás igénybevételének megtagadása korábbi előzményekre való hivatkozás miatt (pl. italozás, lopás miatt), vagy a nem megfelelően tiszta ruházat és megjelenés miatt-többszörös jogsérelmet jelent: sérül az ellátott emberi méltósághoz való joga, a testi -lelki egészséghez, az önrendelkezéshez és a szociális biztonsághoz való joga. 2. Testi és lelki egészséghez való jog: Az állam az egészségügyi és szociális ellátás intézményi rendszerének keretében gondoskodik a betegről, és azokról az állampolgárokról, akik önmaguk ellátásában akadályoztatva vannak.

44 A Szociális törvényben szerepelő általános jogok 1. A teljeskörűellátáshoz való jog 2. Egyéni szükséglethez igazodó ellátáshoz való jog 3. Egyenlő bánásmódhoz való jog 4. Intézmény működésével, gazdálkodásával kapcsolatos legfontosabb adatok megismeréséhez való jog 5. Magánélettel kapcsolatos titokvédelem, a személyes adatok védelmének joga 6. Betegjogok érvényesülése 7. Panaszjog gyakorlása 8. Kapcsolattartás joga: 9. Intézményen belüli, kívüli szabad mozgáshoz való jog 10. Biztonsághoz való jog 11. Szabad vallásgyakorláshoz való jog

45 Speciális, egyes ellátotti csoportokat érintő jogok 1. Információhoz, ellátottat érintő legfontosabb adatokhoz való hozzáférés biztosításához való jog: A speciális csoportokba tartozó ellátottak hátrányt szenvednek az ép emberekkel szemben akkor, ha nincs elegendő információjuk a helyes döntés meghozatalához. Az egészségügyi és szociális ellátás esetében fontos az egészségügyi beavatkozásról, vagy a megfelelő típusú szociális szolgáltatás kiválasztásához szükséges információ biztosítása, melynek érdekében egyre több egészségügyi és szociális intézmény helyez ki tájékoztatót (pl. a jelnyelvi tolmács elérhetőségéről). 2. Társadalmi integrációhoz való jog A fogyatékos személyek jogainak érvényesülése érdekében különösen figyelemmel kell lenni a társadalmi integrációhoz való jogra, más személyekkel történő kapcsolat létesítésére, kapcsolattartásra, az ehhez szükséges akadálymentes környezet biztosításával az intézmények, szolgáltatások igénybevételére, elérésére, az ahhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés biztosításával. A közintézmények fizikai akadálymentesítését jogszabályok írják elő, amelyek meglétét a hatóságok ellenőrzik.

46

47 3. Akadálymentesített környezet biztosításához való jog A fizikai akadályok megszűnésével elősegíthető a fogyatékos ellátottak önrendelkezési jogának biztosítása, életminőségének javulása (pl. A mellékhelyiséget önállóan, mások segítsége nélkül is tudják használni, vagy ha a fürdőszobában egyedül is meg tudnak mosakodni, nem csak akkor, amikor sorra kerülnek.) 4. Képességek fejlesztéséhez, állapot javításához való jog: A képességek, készségek fejlesztésére, illetve az állapotfenntartás vagy javítás lehetőségeinek megteremtésére fontos lenne, hogy az egyéni fejlesztési - gondozási tervek team munkában készüljenek, az érintett személy és hozzátartozójának bevonásával, valamint, hogy a fejlesztés érdekében az állapot fenntartási feladatokat napi rendszerességgel, gyakorisággal végezzék az ellátottak. 5. Az önrendelkezés elve, a fogyatékos személy életvitelével kapcsolatos döntéseinek tiszteletben tartása: Az önrendelkezés elve alapján a fogyatékos emberek meglevő képességeik és lehetőségeik keretein belül szabadon rendelkeznek életük alakításáról. Az önrendelkezés és az emberi méltóság tisztelete érdekében figyelembe kell venni azt az elvet, hogy a fogyatékos ember maga rendelkezhessen életéről, céljairól, az azokhoz vezető utakról. Csak annyi segítséget nyújtsunk számukra, amennyi feltétlenül szükséges, nem szabad megfosztani a fogyatékos embereket mindattól, amit önállóan is el tudnak érni, amit önállóan is képesek megvalósítani.

48 6. Korlátozó intézkedés és emberi jogok: A korlátozó intézkedés nem lehet büntető jellegű, csak addig alkalmazható, amíg a veszélyeztető állapot megszűnik. Az ellátás során a beteg jogainak gyakorlásában - csak az egészségügyi állapota által indokolt ideig, mértékben és módon korlátozható. A beteg személyes szabadsága, fizikai, kémiai, biológiai vagy pszichikai módszerekkel vagy eljárásokkal kizárólag sürgős szükség esetén, illetőleg a beteg vagy mások élete, testi épsége és egészsége védelmében korlátozható. Azonban kínzó, kegyetlen, embertelen, megalázó vagy büntető jellegű korlátozó intézkedést tilos alkalmazni! Fontos hangsúlyozni, hogy a korlátozó intézkedés csak addig tarthat, ameddig az elrendelés oka fennáll. A korlátozó intézkedést az intézmény orvosa rendelheti el, és azt kötelezően előírt tartalommal, írásos formában kell dokumentálni. Az intézmény orvosának elérhetősége hiányában az intézményvezető által műszakonként kijelölt, a korlátozó intézkedés alkalmazására döntési joggal rendelkező ápoló is jogosult az intézkedés elrendelésére. Ebben az esetben az intézmény orvosát és az intézmény vezetőjét a korlátozó intézkedés alkalmazásáról haladéktalanul tájékoztatni kell. A szociális intézményeken gyakran alkalmaznak korlátozó intézkedéseket, de nem tekintik korlátozásnak, ezért azt nem dokumentálják! Az ellátottak esetében gyakorta alkalmazott eszközök (pl.: ágyrács és kerekesszékben való rögzítés) az ellátott személyes szabadságát fizikai módszerekkel korlátozó olyan intézkedés, amely az ellátott emberi méltósághoz való jogának sérelmével jár együtt, ezért annak alkalmazására csak rendkívüli esetben, kizárólag sürgős szükség esetén, illetőleg az ellátott vagy mások élete, testi épsége és egészsége védelmében kerülhet sor. A korlátozó módszerek preventív jelleggel nem alkalmazhatóak! Az ellátottak jogainak, különös tekintettel az emberi méltósághoz való jognak az érvényesülése érdekében korlátozó intézkedés preventív jelleggel, illetőleg az ápolási feladatok megkönnyítése céljából történő alkalmazása az ellátottak jogsérelmével jár.

49 7.Hajléktalan személyek és emberi méltóság A hajléktalan személyeket ellátó bentlakásos intézményben elhelyezett ellátottak esetében különös figyelemmel kell lenni az emberi méltóság védelmére. Az intézmény vezetője a lehetőségek figyelembevételével köteles olyan feltételeket biztosítani, ahol a hajléktalan emberek alapvető tisztálkodási, pihenési feltételei nyugodt körülmények között biztosítottak. A hajléktalan személy intézményi szolgáltatásának igénybevétele nem tehető függővé olyan információktól, mely korábbi életvitelével, előéletével kapcsolatos. A hajléktalan személyeket ellátó intézmény vezetője az ellátottak részére köteles postacímet biztosítani, és a részükre szóló küldeményt átadni. 8. Gondnokság alatt álló személyek és önálló döntés: A gondnokolt ellátott érdekeinek védelmében az intézményvezető köteles kezdeményezni új gondnok kirendelését, ha a gondnok a gondnoki teendőket nem megfelelően látja el, különösen, ha nem a gondnokolt érdekeinek figyelembevételével végzi a feladatait. A gondnokság mérséklését vagy megszüntetését a gondnokság alatt álló önállóan is kezdeményezheti a bíróságtól írásban benyújtott kérelemben, amihez a gondnok aláírása nem szükséges.

50 Szondázás nem megengedhető, sérti az emberi méltóságot, önrendelkezés jogát, a szociális ellátáshoz való jogot. (drog tesztek különféle szerhasználók ) Dilemma: az alkohol hatására bekövetkezett konfliktusok kezelése, az alacsonyküszöbű ellátások esetében Budapest és Vidék ellátórendszerének különbözősége. MEDIÁCIÓ

51 Utcán élő hajléktalanok kérdése: Krízis időszakban is sok az üres férőhely. Utcai szociális munka esetében és éjszakai menedékhelyen nincs esetkezelő gondozás. A térítési díj köteles ellátási formákban igen. Jövedelem nélkül elveszítik, vagy meg sem szerzik az ellátást. (méltányosság gyakorlása ritka) A foglalkoztatás feketén történik, szerződések nélkül, ellenőrizhetetlen feltételekkel, szóbeli ígéretek alapján. Követhetetlen cégalapítások és tulajdonosváltások. Jogérvényesítés akadályokba ütközik.

52 OBDK Budapest Főváros Kormányhivatala Igazságügyi Szolgálata - Budapest Nép ügyvédje Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 8. Telefon: (1) (o.v.) (1) (központ) Fax: (1) isz.igazgatosag@bfkh.hu A HAJLÉKTALANOK JOGVÉDŐ FÓRUMA PROGRAM ELÉRHETŐSÉGEI: Telefon: , Személyes ügyfélfogadás Budapesten: Időpont: hétfő 9:00-12:00 Helyszín: Menhely Alapítvány Nappali Melegedő (1073 Budapest, Kürt utca 4.) Helsinki Bizottság (jogtalan fogvatartások esetén) AVM Utcajogásza

53

54 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

ELLÁTOTTJOGI KÉPVISELŐI VIZSGAFELKÉSZÍTŐ

ELLÁTOTTJOGI KÉPVISELŐI VIZSGAFELKÉSZÍTŐ ELLÁTOTTJOGI KÉPVISELŐI VIZSGAFELKÉSZÍTŐ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ DR. SZEDRESI ALEXANDRA JOGI REFERENS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Alapszolgáltatások I. Étkeztetés Házi Segítségnyújtás Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás Családsegítés Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat

Részletesebben

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás

Étkeztetés. Házi segítségnyújtás Étkeztetés Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel

Részletesebben

SPECIÁLIS JOGOK. DR. KOTTMAN DEZSŐ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

SPECIÁLIS JOGOK. DR. KOTTMAN DEZSŐ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ SPECIÁLIS JOGOK DR. KOTTMAN DEZSŐ Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 19. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.

Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bentlakásos intézményekben nyújtott ellátások, a szakosított ellátások és* igénybevételüknek módja, eljárása

Részletesebben

Az ellátott lakóhelyének közelében nyújtott szolgáltatások, az alapellátás intézményi rendszere

Az ellátott lakóhelyének közelében nyújtott szolgáltatások, az alapellátás intézményi rendszere TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az ellátott lakóhelyének közelében nyújtott szolgáltatások, az alapellátás intézményi rendszere Lőwné Szarka

Részletesebben

Hajléktalanok jogvédelme

Hajléktalanok jogvédelme TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Hajléktalanok jogvédelme Összeállította: Forgács Béla Ellátottjogi képviselő 2014. Június 11.. HAJLÉKTALANOK

Részletesebben

Fogyatékos emberek az egészségügyi ellátásban

Fogyatékos emberek az egészségügyi ellátásban TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Fogyatékos emberek az egészségügyi ellátásban Tarjányiné Dr. Molnár Zsuzsanna 2013.12.06.. Kik a mozgássérültek?

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere

Részletesebben

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének módja

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének módja A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének módja A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére,

Részletesebben

INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK

INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁK Szociális szolgáltatások 56 (1) A szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást az állam, valamint az önkormányzatok biztosítják (1993 évi III tv A szociális igazgatásról

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Fogyatékos személyek adó-kedvezménye

Fogyatékos személyek adó-kedvezménye Fogyatékos személyek adó-kedvezménye Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magán-személynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot

Részletesebben

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai.

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai. ESETTANULMÁNY Eset leírása: Fogyatékos személyeket ellátó bentlakásos intézményben az ellátottak napközben 40-45 fős csoportokban töltik szabadidejüket. A helyiségek tárgyi felszereltsége nem biztosítja

Részletesebben

A jogvédők feladata és tevékenységi rendszere. Gondnoksággal kapcsolatos ellátottjogi feladatok

A jogvédők feladata és tevékenységi rendszere. Gondnoksággal kapcsolatos ellátottjogi feladatok TÁMOP-557-08/1-2008-0001 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A jogvédők feladata és tevékenységi rendszere Gondnoksággal kapcsolatos ellátottjogi

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: 1075 Budapest, Madách tér 3-4. IV. emelet száma Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: PROTOKOLL Betegjogi képviselő tevékenységei önkéntes, sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén. 1. PROTOKOLL CÉLJA

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Budapest Fin áros X. kerület Kőbányai SZIVÁRVÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYUJTÖ, P. «stuict uiese KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG ~4 j S2dj /Ior?f_ 1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3. Tel: 434-2150, Fax: 264-3621 onnn

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybevevő adatai: Név:, Születési név.. Anyja neve:, Születés helye, ideje:. Lakóhelye:... Tartózkodási helye:.

Részletesebben

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

A pszichiátriai betegek jogai

A pszichiátriai betegek jogai TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A pszichiátriai betegek jogai Ellátottjogi Képviselő Képzés, Budapest 2015. május 30. Készítette: Szűcsné

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelel ő adatok figyelembevételével töltend ő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

Az egészségügyi és a szociális ellátórendszer intézményi kapcsolatrendszere

Az egészségügyi és a szociális ellátórendszer intézményi kapcsolatrendszere TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az egészségügyi és a szociális ellátórendszer intézményi kapcsolatrendszere Lőwné Szarka Judit ellátottjogi

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015

Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015 Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015 2015. január 1-től több jogszabály tételesen rendelkezik arról, hogy az egyes szociális, és gyermekjóléti szolgáltatások, valamint a gyermekvédelmi szakellátás

Részletesebben

18. Idősek szociális ellátása

18. Idősek szociális ellátása 18. Idősek szociális ellátása Pénzbeli ellátások időskorúak járadéka Célja: Jövedelem kiegészítése, pótlása Viszonyítási alap: öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege: 2008-tól- 28 500 Ft Időskorúak

Részletesebben

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról 6/2012.(II.29.), 6/2013 (IV.15.) 3/2014. (II.26.)

Részletesebben

Az intézményi szabályzatok

Az intézményi szabályzatok TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az intézményi szabályzatok Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.. 1/2000. (I.

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

székhelye: település közterület neve jellege szám emelet, ajtó irányítószám típusa: állami, nem állami, egyházi ágazati azonosító 1 : adószám: - -

székhelye: település közterület neve jellege szám emelet, ajtó irányítószám típusa: állami, nem állami, egyházi ágazati azonosító 1 : adószám: - - A A működési engedély kiadása iránti kérelemhez (a szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 5. -a alapján a fenntartó

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. számú melléklet a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelethez KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

TÁMOP A-13/ PROJEKT

TÁMOP A-13/ PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program X. rész Szociális támogatások 2014 Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

A támogatott lakhatás jogszabályi keretei

A támogatott lakhatás jogszabályi keretei A támogatott lakhatás jogszabályi keretei Csicsely Ágnes Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást

Részletesebben

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról MÁRTÉLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes szociális és gyermekjóléti

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya 1 Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól Hajdúsámson Városi Önkormányzat

Részletesebben

A Panaszkezelés általános elvei

A Panaszkezelés általános elvei A Panaszkezelés általános elvei Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Fülöpné Mezei Anikó ellátottjogi képviselő 2015. január 24. Budapest TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi,

Részletesebben

13. Önkormányzati szociális feladatok

13. Önkormányzati szociális feladatok 13. Önkormányzati szociális feladatok Önkormányzati kötelezettségek Kötelező feladatok: Települési önkormányzat: alapszolgáltatások egyes típusai Vállalható feladatok: nem mehet az alapfeladatok rovására

Részletesebben

A pszichiátriai betegek jogvédelme

A pszichiátriai betegek jogvédelme A pszichiátriai betegek jogvédelme Simon Zsuzsa szociálpolitikai szakértő TÁMOP-557-08/1-2008-0001 A pszichiátria történeti gyökereit tekintve hatalmát és jogosítványait arra kapta, hogy a törvényt nem

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 231/2012. (IX. 27.) számú határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 231/2012. (IX. 27.) számú határozata NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 231/2012. (IX. 27.) számú határozata a Szociális Gondozási Központ Alapító Okiratának módosításáról, egységes szerkezetben történő elfogadásáról A Közgyűlés

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/ Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Ő s z i r ó z s a I d ő s k o r ú a k G o n d o z ó h á z a 6000 Kecskemét, Nyíri út 77/a 76/ 506-012 e-mail: oszirozsa@alapellatas.hu K É R E L E M IDŐSEK ÁTMENETI

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN

A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN A DEMECSERI SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT ALAPÍTÓ OKIRATA EGYSÉGES SZERKEZETBEN Társulási Tanács: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 9. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete Budakörnyéki Önkormányzati Társulás által fenntartott HÍD Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosított

Részletesebben

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez 1. Az ellátást kérelmező adatai: Név:. Születési név: Anyja neve:. Születési helye, időpontja:.. Lakóhelye:..

Részletesebben

TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. Ellátotti jogok tartalma, értelmezése I. előadó: Juhász György Én magam 32 évet töltöttem intézetekben,

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

Szent Erzsébet Idősek Otthona 2660 Balassagyarmat, Markusovszky u.1. Tel.: 35/300-977 e-mail: idosekotthonabgy@gmail.com www.szenterzsebetbgy.

Szent Erzsébet Idősek Otthona 2660 Balassagyarmat, Markusovszky u.1. Tel.: 35/300-977 e-mail: idosekotthonabgy@gmail.com www.szenterzsebetbgy. KÉRELEM Kérelem beadása: Iktatószám: Az ellátást igénybevevő adatai: Név:. Születési/leánykori/ neve:... Születési helye:..ideje:.. Anyja neve:...apja neve. Lakóhelye: Tartózkodási helye:.. Személyi ig.sz.:.személyi

Részletesebben

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013.

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013. Támogatott lakhatás Serafin József EMMI SZOLGÁLTATÁSOK FŐOSZTÁLYA KÉPVISELŐJÉNEK KÖSZÖNTŐJE, ÉS ELŐADÁSA: TÁMOGATOTT LAKHATÁS 1 Jogszabályi háttér Törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Részletesebben

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hatályos 2010. január 1-től A szociális igazgatásról

Részletesebben

Ellátotti jogok érvényesülése a jogvédők tapasztalatai alapján. Hajdúszoboszló, Rózsavölgyi Anna

Ellátotti jogok érvényesülése a jogvédők tapasztalatai alapján. Hajdúszoboszló, Rózsavölgyi Anna Ellátotti jogok érvényesülése a jogvédők tapasztalatai alapján Hajdúszoboszló, 2010. 06. 03. Rózsavölgyi Anna Székhely: 1051 Budapest Akadémia u.3. Levelezési cím: 1122 Budapest Városmajor u. 48/b. Telefon:

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya A személyes gondoskodást nyújtó ellátások 2.

I. fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya A személyes gondoskodást nyújtó ellátások 2. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző / PEFŐ 1. a) Mit értünk az életmód fogalmán? Milyen tényezők határozzák meg az életmódot? b) Hogyan épül fel a szociális igazgatás szervezete? Milyen szerepet tölt be a megyei szociális és gyámhivatal a szociális

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni)

KÉRELEM ÉS ADATLAP. átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) KÉRELEM ÉS ADATLAP átfogó rehabilitációs alkalmassági vizsgálathoz vagy felülvizsgálathoz (kérjük aláhúzni) Rehabilitációs intézményben, vagy rehabilitációs célú lakóotthonban elhelyezésre kerülő, illetve

Részletesebben

FELHÍVÁS. Tisztelt miskolci lakosok! FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN MÉG INTENZÍVEBBEN!

FELHÍVÁS. Tisztelt miskolci lakosok! FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN MÉG INTENZÍVEBBEN! FELHÍVÁS Tisztelt miskolci lakosok! Évente nagyon sok ember válik a tél áldozatává, és szenved kihűléses halált lakáson belül és kívül egyaránt. FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete, a 16/2017. (VII.3.), valamint a 10/2018. (IV.4.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege a Humánszolgáltató

Részletesebben

Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok

Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok 5. számú melléklet a /2006. ( ) Korm. rendelethez Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok 1. Alapszolgáltatások 1.1. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével

Részletesebben

Név: 2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név: 2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: 1. számú melléklet a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelethez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

JOGVÉDELEM A HAJLÉKTALAN- ELLÁTÁSBAN FORGÁCS BÉLA ELLÁTOTTJOGI REFERENS

JOGVÉDELEM A HAJLÉKTALAN- ELLÁTÁSBAN FORGÁCS BÉLA ELLÁTOTTJOGI REFERENS JOGVÉDELEM A HAJLÉKTALAN- ELLÁTÁSBAN FORGÁCS BÉLA ELLÁTOTTJOGI REFERENS Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ JOGVÉDŐK TOVÁBBKÉPZÉSE 2015. JANUÁR 08. BUDAPEST TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

54 762 02 0010 54 02 Pszichiátriai gondozó Szociális szakgondozó

54 762 02 0010 54 02 Pszichiátriai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 90/2013.(IV.25.) számú. határozata

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 90/2013.(IV.25.) számú. határozata NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 90/2013.(IV.25.) számú határozata A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában levő Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Alapító Okiratának módosításáról

Részletesebben

54 762 01 0010 54 01 Rehabilitációs nevelő, segítő Szociális segítő

54 762 01 0010 54 01 Rehabilitációs nevelő, segítő Szociális segítő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 42/2007.(XII.19.) SZÁMÚ RENDELETE A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZO- CIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 42/2007.(XII.19.) SZÁMÚ RENDELETE A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZO- CIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 42/2007.(XII.19.) SZÁMÚ RENDELETE A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZO- CIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 6/2007. (III.21.) SZÁMÚ RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL Szigetszentmiklós

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS az együttes finanszírozás szabályairól

TÁJÉKOZTATÁS az együttes finanszírozás szabályairól TÁJÉKOZTATÁS az együttes finanszírozás szabályairól Tisztelt Felhasználók! 2015. január 1-től több jogszabály tételesen rendelkezik arról, hogy az egyes szociális, és gyermekjóléti szolgáltatások, valamint

Részletesebben

I.fejezet A rendelet hatálya

I.fejezet A rendelet hatálya Bőcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2007.(IV.26.) számú rendelete A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról Bőcs Községi Önkormányzat

Részletesebben

Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról

Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:.

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:. A kérelmező intézmény neve: A kérelmező intézmény címe:.... település,... irányító sz.... utca, hsz., Tel.: Fax.:.. E-mail cím:. Tisztelt Bizottság! Kérem, hogy a nevű igénybe vevő (Előző név, ha van:.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2005. április 18-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2005. április 18-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. április 18-i ülésére Tárgy: A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 13/2000. (V.30.) ÖK. rendelet felülvizsgálata

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján az Alsózsolcai Gondozási Központ alapító okiratát a következők

Részletesebben

A Panaszkezelés általános elvei

A Panaszkezelés általános elvei A Panaszkezelés általános elvei Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Fülöpné Mezei Anikó ellátottjogi képviselő 2015. október 10. Budapest TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi,

Részletesebben

Kérelem idősek bentlakásos ellátása igénybevételéhez

Kérelem idősek bentlakásos ellátása igénybevételéhez MEZŐBERÉNYI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG által fenntartott MEZŐBERÉNYI REFORMÁTUS SZERETETOTTHON Székhely: 5650 Mezőberény, Kálvin János tér 8. 66/554-600 Fax: 66/554-638 20/243-5650 E-mail cím: mezoberenyotthon@reformatus.hu

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2007.(I. 26.) r e n d e l e t e

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2007.(I. 26.) r e n d e l e t e ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2007.(I. 26.) r e n d e l e t e a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és azok igénybevételének rendjéről egységes szerkezetben az e rendeletet

Részletesebben

Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 2. oldal 2. 1 (1)2 Az 1. (1) bekezdése szerinti vizsgálatokat (a t

Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 2. oldal 2. 1 (1)2 Az 1. (1) bekezdése szerinti vizsgálatokat (a t Magyar joganyagok - 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet - a fogyatékos személyek alap 1. oldal 92/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet a fogyatékos személyek alapvizsgálatáról, a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatról,

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest,

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest, TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatában II. Budapest, 2013. 09. 20. Előadó: Kátainé Lusztig Ilona gyermekjogi

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ alapító

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona

SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK INTÉZETE Sopron, Kossuth L. u. 10 Ciklámen Idősek Klubja Virágfüzér Sérültek Napközi Otthona Sopron, Major-köz 3. Gondozási Központ: Étkeztetés Házi segítségnyújtás Lila Akác Idősek

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.

POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. bfuredph@t-online.hu Szám: /2008. Előkészítő: Váradi Gézáné/Végh Endréné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület

Részletesebben

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. 1./ Az ellátást igénybe vevő természetes adatai:

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. 1./ Az ellátást igénybe vevő természetes adatai: Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1./ Az ellátást igénybe vevő természetes adatai: Név:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési helye, ideje:... Lakóhelye:...

Részletesebben

SZOCIÁLIS JOG I. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS 14.

SZOCIÁLIS JOG I. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS 14. SZOCIÁLIS JOG I. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS 14. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről Kengyel Községi Önkormányzat

Részletesebben