Az anyakönyv (matrikula) általában olyan jegyzék, amelybe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az anyakönyv (matrikula) általában olyan jegyzék, amelybe"

Átírás

1 Források 103 Baranyi István A MOHOLI ÉS ADAI FELEKEZETI ANYAKÖNYVEKRŐL Az anyakönyv (matrikula) általában olyan jegyzék, amelybe bizonyos személyeket, vagyontárgyakat nyilvántartás végett bevezetnek (immatrikulálnak). Anyakönyvet vezetnek a vallási felekezetek, különböző testületek a kötelékükbe tartozó tagokról, a hadseregek katonáikról, az iskolák és egyetemek diákjaikról vagy a birtokok törzsvagyonukról és jövedelmükről. Anyakönyv különösen a személyi állapotra születésre, házasságra és az elhalálozásra vonatkozó adatokat tartalmazó lajstrom. Ennek közhitelű vezetése az egyes államokban vagy felekezetekben külön e célra rendelt személyre lelkészre vagy polgári hatósági közegekre van bízva. Aszerint, hogy ki vezeti, és milyen célt szolgálnak, az anyakönyvek lehetnek egyháziak (felekezetiek) vagy államiak (polgáriak). A felekezeti (konfesszionális) egyházi anyakönyvek egy vallási közösség tagjainak alapvető adatait tartalmazó nyilvántartások. Az adatok az egyén fizikai létére (születés és elhalálozás) és a vele kapcsolatos vallási szertartások fajtájára és dátumára vonatkoznak (keresztelés, házasságkötés, bérmálkozás-konfirmáció) a különféle vallási közösségek szertartási rendje szerint. A római katolikus egyház anyakönyveiről általában. A római katolikus egyházi anyakönyvek vezetésének kezdetei a lateráni zsinatig (1139) nyúlnak vissza. Ebben az időben kezdték el vezetni a megkereszteltek, házasságot kötöttek és meghaltak jegyzőkönyveit, anyakönyveit, de csak a tridenti zsinat ( ) rendelte el az egyházi anyakönyvek rendszeres vezetését. Az ott körvonalozott elvek alapján V. PÁL pápa az 1614-ben kiadott Rituale Romanum című enciklikájában öt anyakönyv vezetését írta elő, meghatározva azok formáját is. Ezek a következők:

2 104 Baranyi István 1. Kereszteltek anyakönyve; 2. Házasságkötési anyakönyv; 3. Megholtak anyakönyve; 4. Bérmálkozottak-konfirmáltak anyakönyve és 5. Családok anyakönyve. Magyarországon a római katolikus egyházban az évi nagyszombati zsinat intézkedik részletesebben az anyakönyvek vezetéséről. A Rituale Romanum megjelenése idején (1614) vidékünk még török uralom alatt állt. A törökök kiűzése után szinte azonnal kezdetét vette az anyakönyvek vezetése: elsőként Szabadkán 1687-től a ferences-rendi szerzetesek kezdték vezetni az anyakönyveket. Az egyházközösségek kiépülésével fokozatosan a többi településen Újvidéken 1713-ban, Zomborban 1718-ban, Bácsott ben is megkezdték ezt a fontos tevékenységet. A XVIII. században Európa minden részéről jöttek telepesek a jelenlegi Vajdaságba, ami egyre több vallási felekezet megjelenését és terjedését eredményezte. I. FERENC uralkodó évi dekrétumának 23. cikkelye előírja az egyházi anyakönyvek másodpéldányának a törvényhatóságok levéltárába helyezését és őrzését. Ezzel kezdetét vette az állam beavatkozása az egyházi nyilvántartások vezetésének rendjébe. II. JÓZSEF mint felvilágosodott önkényuralkodó 1781-ben kibocsátott türelmi rendelete utat nyitott a felekezetek (pravoszlávok, reformátusok és zsidók) egyenjogúsága felé. Az anyakönyvezés terén az év hozott fontos válltozást, amikor minden felekezetet köteleztek születési, házasságkötési és elhalálozási anyakönyv vezetésére. A protestánsok önálló anyakönyvezési jogot 1785-ben kaptak. Az állami felügyelet további kiterjesztését jelentette I. Ferenc király évi XXIII. törvénycikke, melynek értelmében az egyházi anyakönyveket két példányban kell vezetni és az egyik példányt a szabad királyi városok vagy megyeszékhelyek irattárában kell elhelyezni. Ez a sza-

3 felekezeti anyakönyvekről 105 bályozás biztonsági okokból volt jelenős: ha különböző helyeken őrizték ezeket a fontos dokumentumokat, akkor nagyobb esély volt arra, hogy megmaradnak. A mai Vajdaság területén a másodpéldányokat az állami anyakönyvezés bevezetéséig, amire október 1-jén került sor Zombor, Szabadka, Pancsova, Fehértemplom és Versec városok levéltáraiban őrizték. Ezeket később a városi közigazgatás iratanyagá val együtt az illetékes állami levéltárak vették át további őrzésre. A görögkeleti szerb-pravoszláv egyházi anyakönyvekről általában. A szerb-pravoszláv egyházi anyakönyvek bevezetésére utaló legrégibb okirat utáni kutatás során olyan adatra akadtunk, amelyet dr. RADOSLAV GRUJIĆ a pravoszláv egyház kiemelkedő történésze fedezett fel és jelentetett meg. Az adat MOJ SI JE PETROVIĆnak. Belgrád Karlóca görögkeleti érsekének (mitropolita) január 7-én kelt leveléből származik. A levelet Budáról küldte Karlócára VASILIJE DIMITRIJEVIĆ püspöki főtitkárnak (protosinđel). A levélből kitűnik: az érsek elrendelte, hogy a püspöki főtitkár utasítsa a karlócai lelkészeket minden esperességben arra, hogy még ugyanazon év január 1-jétől külön jegyzetfüzetbe vezessenek be minden halálesetet, születést és házasságkötést, s ezt a jegyzetfüzetet addig használják, amíg meg nem kapják a rendezett jegyzőkönyveket a részletes utasítással együtt. Mivel az egyházi anyakönyvek bevezetéséről szóló egyéb lényeges forrást eddig nem találtunk, ez tekinthető kezdeményező okiratnak, aminek alapján elkezdték a szerbeknél az egyházi anyakönyvek vezetését. Vajdaságban a legrégibb szerb anyakönyveket a Šid községhez tartozó Gibarac faluban őrzik: vezetésüket 1732-ben kezdték meg. Pancsován 1734-ből, Szilberek (Bački Brestovac) faluban 1737-ből, Homokbálványoson (Bavanište), Csurogon és Újvidéken 1740-ből, Surjánon (Šurjan) 1745-ből, Eleméren (Elemir) és Nagybecskereken (Zrenjanin) 1746-ból, Szabadkán 1744-ből, Moholon 1773-ból, a Nagykikinda községhez tartozó Tiszaszentmiklóson (Ostojićevo) 1774-ből származó anyakönyveket őriznek.

4 106 Baranyi István MOHOL A görögkeleti (szerb-pravoszláv) templom Moholon az első görögkeleti (szerb) templom 1762 körül épült, de ezt 1824-ben lebontották. A főoltára (ikonosztáz) helyére temették el PETAR VELIMIROVIĆ vajdát, aki kb ban született, és október 13/26-án (a régi és az új naptár szerint), 61 éves korában hunyt el Moholon. E síremlék ma is a régi imaház eredeti helyén áll, a Tito marsall utca 10-es számú háza előtt. Egy 1767-es évi kimutatás alapján a moholi görögkeleti egyházra vonatkozó legfontosabb adatok: a plébániának négy lelkésze (popa) volt, a hívek száma 1118 lélek, a papok háztartásához pedig 25 személy tartozott. Az új moholi pravoszláv plébániatemplomot Szent Száva az első szerb érsek emlékének szentelték. Építését 1808-ban kezdték meg. Az alapkövet NIKOLAJ POPOVIĆ szentelte fel. Ő 1812-ben elhunyt, és a templom kórusának jobb oldali falába temették. A templom építése 1824-ben fejeződött be. A templomot VASILIJE KOVAČIĆ esperes (prota) szentelte fel. Hossza 38, szélessége 12,5, magassága 13,3 méter. Az ikonosztáz ARSENIJE TEODOROVIĆ munkája, 1824/25-ben készült. Az 1848/49-es forradalom idején megsérült részeket NIKOLA ALEKSIĆ javította ki ben NOVAK RADONIĆ festette meg a főoltár központi képeit. A szószéket az 1790-ben Martonoson született JAKOB MILIĆ moholi lakos adományozta 1846-ban. A templom tornyában jelenleg négy harang van. A nagyharang súlya 2137 kilogramm, a többi harang súlya: 1051 és 634, a kisharang súlya pedig 100 kilogramm. A mai harangokat 1923-ban öntötték Ljubljanában, mivel a régi harangokat az első világháború alatt elvitték és beolvasztották.

5 felekezeti anyakönyvekről 107 A görögkeleti (szerb-pravoszláv) egyházi anyakönyvek Az első ismert és meglévő anyakönyvek 1773 novemberétől keltezettek. Ezek az anyakönyvek jelenleg a moholi helyi hivatalban találhatók az alábbiak szerint: a) kereszteltek anyakönyvei (hiányzik az es időszak), b) házasságkötési anyakönyvek (hiányzik az es időszak), c) elhunytak anyakönyvei (hiányzik az es időszak). A hiányzó adatok az 1848/49-es szabadságharc során tűntek el vagy semmisültek meg. Érdekesség, hogy a fenti anyakönyvbe 1773-ban beírt újszülötteknél nincs feltüntetve a szülők családneve. Az első így bejegyzett újszülött október 23/november 6-án született. Apja: Ni kifor (Никифор), anyja: Jelisaveta (Елисавета), a gyermek neve: Jakop (Јакоп). A keresztelést végző pap TODOR POPOVIĆ. Az első, teljes adatokkal beírt újszülött január 28/február 10-én született. Apja: PETAR PEJIĆ (Петар Пеић), anyja: Marija (Марија), a gyermek neve: Jefrem (Ефрем). A keresztelést Todor Popović (Тодор Поповић) moholyi (sic!) plébános (Парох Мохољскиј) végezte. Első bejegyzett házasságkötésen amire november 9/22-én került sor a vőlegény JOVAN DEKNIĆ szenttamási lakos, a menyasszony pedig MARTA LAZIN moholi lakos volt. Az esketést MIHAIL JOANOVIĆ végezte. Az első bejegyzett haláleset november 10/23-án történt, az egyéves ANNA MARJANOV hunyt el, aki december 9/22-én született Moholon, és keresztelése a második bejegyzésként lett beírva. Érdekesség, hogy a görögkeleti (szerb) egyházi anyakönyvekben Mohol település neve 1773-tól 1895-ig állandóan Moholyként (Мохољ) van írva.

6 108 Baranyi István A római katolikus plébániatemplom A moholi római katolikus plébániatemplom Szent György tiszteletére épült 1804/05-ben. Méretei: 9 4 öles (17 7,5 m) volt. A Kalocsai Érseki Szentszék március 10-én KOSZTOLÁNYI LAJOS adai lelkész kérelmére KOVÁTS JÁNOS kerületi esperesnek ókanizsai plébánosnak adott felhatalmazást a moholi templom, valamint két moholi és két adai kereszt felszentelésére. Erről az adai lelkészt is értesítették azzal, hogy neki szól az engedély arra az esetre, ha az esperes nem tudna oda lemenni. A kisharangot HAVÁR ANDRÁS szerezte 1805-ben. A temető a községen kívül helyezkedett el. A szindikus és egyben templomgondnok kezdetben KARDOS ANDRÁS 40 éves molnár volt, de volt külön harangozó is. A jelenleg is meglévő templomot a helyi katolikus közösség 1824-ben építtette, és 1825-ben lett felszentelve. A római katolikus plébánia alapítási ideje és az egyházi anyakönyvek vezetésének kezdete Írásos okirat hiányában egyéb források után kutatva az első moholi templom építésének idejéről és az első moholi lelkész kinevezéséről az adai római katolikus parókián sikerült adatokra lelni. Ez a forrás az adai római katolikus hitközség plébánosainak és adminisztrátorainak névjegyzéke 1762 és 1992 között, valamint az adai káplánok névsora 1794-tól 2004-ig. SUDRITS JÁNOS Adán a római katolikus egyház adminisztrátora (kormányzója) 1782 és 1787 között, majd 1803 novemberében vagy decemberében bekövetkezett haláláig sorrendben a hatodik adai plébános volt. Valószínű, hogy hosszan tartó betegsége miatt volt két káplánja is: DAVIDEK ISTVÁN 1803 júliusától 1805 októberéig és Kosztolányi Lajos. Kosztolányi káplán 1803 augusztusától 1803 decemberéig, majd 1806-ig az adai plébánia adminisztrátora. Az idős és beteges adai plébános helyett két káplánja felváltva járt át Moholra egészen 1805 novemberéig.

7 felekezeti anyakönyvekről 109 A fentiek alapján majdnem napra pontosan meg lehet állapítani, hogy Davidek István november elejétől lett Mohol első, helyben lakó lelkésze. Davidek István a felvidéki Trencsén városából származott. Az október 22-én kelt, Mohol első érseki egyházlátogatási (Visitatio Canonica) jegyzőkönyvében 29 évesnek vallotta magát megjegyezve, hogy már egy éve szolgál Moholon. Ebből pedig az következik, hogy még 1805-ben megkapta Adáról Moholra való áthelyezését. Ebből az is következik, hogy az anyakönyvek vezetését Moholon 1805-ben lévén a falunak állandó lelkésze feltétlenül megkezdték. A kezdet valójában november első felére tehető, s a megközelítőleg pontos dátumot szintén az adai plébánián sikerült megtalálni. Az adai házasságkötési anyakönyveket tanulmányozva feltűnt, hogy november 26-a és október 29-e között a moholiak is Adán kötöttek házasságot. De október. 29-e után a moholiak már Moholon kötötték a házasságot, mivel ettől az időponttól Adán már nincs több bejegyzett moholi jegyespár. Mindez azt bizonyítja, hogy Mohol 1805 novemberéig mint leányegyház Adához tartozott, s a Moholra kijáró pap a szentségek szolgáltatásával kapcsolatos adatokat hazaérkezve az adai anyakönyvekbe jegyezte be. Már az 1806-i egyházlátogatási okmány rögzíti, hogy a szokásos anyakönyvek megvannak, és pontosan vezetik őket. Az anyakönyvek vezetésének kezdeti időpontját az 1840-ben kelt okmányban nem tüntették fel, habár KLOBUSICZKY érsek ekkor nagyszerű új nyomtatványt vezetett be. Az okmány kitöltője csupán megemlíti, hogy új könyveket kezdett az új előírások értelmében. A római katolikus plébániahivatal levéltárának 1849-es pusztulása Téves az az adat, hogy Moholon csak 1826-tól vezettek római katolikus anyakönyveket, mert jelenleg csak ettől az időponttól vannak meg. Ennek történetére vonatkozólag az érseki levéltárban az közötti időszakból egy külön iratcsomó hitelesen tájékoztat bennünket. Közismert, hogy az 1848/49-es sza-

8 110 Baranyi István badságharc idején pusztultak el több plébánia közöttük Mohol anyakönyvei, és a Tiszai korona-kerület, valamint Bács-Bodrog vármegye nagy értékű levéltárai. Az egyházi anyakönyvek 1895-ig állami érvényűek voltak. Ezért történt, hogy a védsereg századosa június 2-án kérte a moholi plébánost hogy miután a helybeli anyakönyveket az ellenség megsemmisítette, hozassa le Kalocsáról a másodpéldányokat, melyeket ott 1826-tól az egész főegyházmegyére vonatkozóan őriztek, mivel a honvédseregbe besorozandókat keresi. A kalocsai Szentszék szokatlanul gyorsan ez személyes küldönc menesztésére utal, már június 5-én kiadta a moholi kereszteltek anyakönyvét az 1826-tól 1847-ig terjedő időszakra. Az egyházi hatóság november. 27-én igazolta az anyakönyvek visszaküldését, és egyben kérdést intézett a plébánoshoz, hogy igényli-e az esketési és a halotti köteteket is. CSÁBY FERENC moholi plébános erre a levélre csak négy év múlva, július. 29-én válaszolt. Levelében megírta, hogy 1849-ben a kereszteltek anyakönyvét egyáltalán nem másoltatta le, hanem kellő betekintés után a leggyorsabban visszaküldte ( citissime remisi, et bene ). Erre azért volt szükség, mivel augusztus 5-én az egész község teljesen üres maradt, s futottunk, ahova tudtunk. Mivel a 22 évi anyag lemásolása nagy munka, amit díjazni is illik, azért úgy vélte: ritkán kell kivonat, azt a maga idején kérheti majd Kalocsáról is, tehát fölösleges ezeket lemásolni. De ha mégis le kell írni, akkor utasítást kért, hogy kinek, mit és honnan fizessen. Az érsek augusztus 5-én szám alatt kelt válaszával küldte Moholra a háromféle anyakönyv (megkereszteltek, házasságot kötöttek és megholtak) évi köteteit. Utasítása az volt, hogy a plébános, a káplán és a tanító írják le, utána pedig biztonságosan juttassák vissza Kalocsára. Ezek szerint a moholi helyi hivatalban őrzött, időszakra vonatkozó római katolikus anyakönyvek a kalocsai érseki levéltárban őrzött és augusztus 5-e után átírt másodpéldányok másolatai.

9 felekezeti anyakönyvekről 111 Az 1826-tól meglévő római katolikus egyházi anyakönyvek a) A megkereszteltek anyakönyvei I. kötet: január 1-től augusztus 31-ig (hiányzik az január 1-től április 19-ig terjedő időszak, de a bejegyzések folytatódnak április 20-tól augusztus 31-ig 3548 bejegyzés. II. kötet: szeptember 1-től július 8-ig 1890 bejegyzés. III. kötet: július 9-től március 31-ig 2155 bejegyzés. IV. könyv: április 1-től március 7-ig 1440 bejegyzés. V. kötet: március 8-tól december 31-ig 3738 bejegyzés. VI. kötet: január 1-től szeptember 30-ig 493 bejegyzés. A megkereszteltek anyakönyvébe elsőként ÓDRI FÁBIÁN van bejegyezve, aki január 7-én született, és ugyanazon a napon meg is lett keresztelve. Az első bejegyzett újszülött apja Gáspár, anyja RAFFAI RÓZSA, keresztszülei pedig VINCZE TAMÁS és VIKOR CECÍLIA voltak. A keresztelést CSICSÁKY ANDRÁS adminisztrátor végezte. b) A házasságkötési anyakönyvek I. kötet: január 8-tól július 6-ig (hiányoznak az adatok az november 24-től május 20-ig tartó időszakra, de a bejegyzések folytatódnak május 21-től július 6-ig) 1566 bejegyzés,

10 112 Baranyi István II. kötet: május 21-től augusztus 30-ig 251 bejegyzés, III. kötet: szeptember 28-tól november 27-ig 443 bejegyzés, IV. kötet: december 4-től december 10-ig 503 bejegyzés. Az első házasulandók az január 8-án egybekelt nemes ÓDRY PÁL és LAJKÓ MAGDALÉNA voltak, násznagyaik VIKOR PÉTER és RAFFAI JOHANNA. Az esketést CSICSÁKY ANDRÁS végezte. c) A halotti anyakönyvek I. kötet: január 3-tól augusztus 31-ig (hiányoznak az január 1-től április 26-ig terjedő időszakra vonatkozó adatok) 3343 bejegyzés II. kötet: szeptember 3-tól december 31-ig 1825 bejegyzés, III. kötet: január 1-től december 31-ig 3761 bejegyzés, IV. kötet: október 1-től szeptember 30-ig 1563 bejegyzés. Az egyházi halotti anyakönyvben az első bejegyzés SÁRKÖZI JÁNOS (a bejegyzés szerint: Joannes) halálesete, aki KISS ILONA (a bejegyzés szerint: Helena) férje, és január 3-án hunyt el Moholon, 67 éves korában. A moholi római katolikus anyakönyveket október 30- ig latin nyelven, a latin helyesírás szabályai szerint vezették. Ezt követően november 1-től március 15-ig terjedő időszakban magyar nyelven és az akkori magyar helyesírás szabályai szerint, majd újra latin nyelvre és helyesírási szabályaira tértek vissza.

11 felekezeti anyakönyvekről 113 Az izraelita (zsidó) felekezet anyakönyvei Az izraelita felekezet anyakönyveit 1850 végén kezdték el vezetni. a) A születési anyakönyvek I. kötet: december 24-től december 31-ig 283 bejegyzés, II. kötet: január 1-től szeptember 30-ig 117 bejegyzés. Az első, Moholon született izraelita felekezetű gyermek ROSI KRONSTEIN, aki december 24-én született, apja Marcus, anyja BETTI FREUND. b) A házasságkötési anyakönyvek I. kötet: 1850-től december 31-ig 45 bejegyzés, II. kötet: jauár 1-től szeptember 30-ig 30 bejegyzés. Az I. kötet első oldalán, az 1. folyószám alatti bejegyzés olvashatatlan. A második házasságkötést Moholon augusztus 17-én kötötte GERSON ROSENBERG, almási születésű 43 éves vőlegény és JULI HERZOG, gombosi születésű 30 éves menyasszony. A házasságot M. L. WEBER rabbi kötötte meg. c) A halotti anyakönyvek I. kötet: január 1-től szeptember 30-ig 146 bejegyzés, II. kötet: február 20-tól szeptember 30-ig 58 bejegyzés.

12 114 Baranyi István Az első bejegyzett elhunyt ROSI KRONSTEIN, aki január 3-án hunyt el, és csupán 2 hetet élt. A nazarénus felekezet anyakönyvei A nazarénus anyakönyveket 1870-ben kezdték el vezetni, de csak születési és halotti anyakönyvet. A két anyakönyv egy kötetben van. a) A születési anyakönyv A születési anyakönyvbe az 1870-től 1895-ig terjedő időszakban összesen 59 bejegyzés került. Az első bejegyzett nazarénus felekezetű újszülött VISZMEG TERÉZ, aki augusztus 17-én született Moholon, apja Mihály, anyja ACSAI ÁGNES. b) A halotti anyakönyv A halotti anyakönyvbe az 1870-től 1895-ig terjedő időszakban összesen 57 bejegyzés került. Az első bejegyzett nazarénus felekezetű elhunyt az április 8-án Moholon meghalt SÁNTA ERZSÉBET. Érdekesség, hogy a szülők adatait csak 1892-től kezdték el bejegyezni. A személynevek alapján a moholi nazarénus felekezet tagjai valamennyien magyar nemzetiségűek voltak. ADA A szerb-pravoszláv egyház anyakönyvei Írásos források szerint Adán a szerb-pravoszláv egyház első anyakönyvi jegyzőkönyveit 1756-ban kezdték el vezetni. Későbbi forrás már arra utal, hogy az anyakönyvek 1838-tól 1844-ig csak részlegesen, míg 1849-től folyamatosan megvannak. Az I. és II.

13 felekezeti anyakönyvekről 115 anyakönyv mind a három anyakönyvfajtánál ismeretlen okból hiányzik. Jelenleg az adai anyakönyvi hivatalban a megkereszteltek anyakönyvei (III V. kötet) január 8-tól december 26-ig terjedő időszakra folyamatosan megvannak, míg a VI. kötet január 1-től október 1-ig ismeretlen okból hiányzik. A házassági anyakönyvek (III IV. kötet) január 10-től és a halottak (III VI. könyv) anyakönyvei január 2-tól kezdődően megvannak. a) A megkereszteltek anyakönyvei III. kötet: január 8-tól december 28-ig, IV. kötet: január 4-től december 31-ig, V. kötet: január 5-től december 26-ig. b) A házasságkötési anyakönyvek III. kötet: január 10-től november 13-ig, IV. kötet: január 15-től november 20-ig. c) A halotti anyakönyvek III. kötet: január 2-tól december 26-ig, IV. kötet: január 8-tól december 24-ig, V. kötet: február 2-tól december 29-ig. A római katolikus plébániatemplom 1762-től 1763-ig a lelki szükségleteket a szabadkai Szent Ferenc-rendi szerzetesek látták el. Adának november 28-án kelt első, érseki egyházlátogatást rögzítő okmányát az akkor 26 éves PERICHT FLÓRIÁN szabadkai ferences atya mint adminisztrátor, helyettes plébános töltötte ki. Megemlíti, hogy a kalocsai érsek augusztus 9-től

14 116 Baranyi István bízta Adát a szabadkai konventre, s hogy ő maga négy hónapja szolgál ezen a plébánián. Adának tehát helyben lakó római katolikus lelkésze augusztus elejétől volt, aki rögtön elkezdte az anyakönyvek vezetését is. A szentszék május 16-án BORO- VIÁK ANDRÁS bezdáni plébánost helyezte az újonnan benépesült Adára. Ezt BATTHYÁNYI érsek június 10-én közölte a hívekkel Óbecsén tett látogatása alkalmával. A római katolikus egyház anyakönyvei a) A megkereszteltek anyakönyvei I. kötet: augusztus 9-től július 25-ig, (az I. kötetben lévő január 19-től július 25-ig tartó időszakra vonatkozó adatok a II. kötet elejére is át lettek írva), II. kötet: január 19-től december 28-ig, III. kötet: január 1-től augusztus 3-ig, IV. kötet: augusztus 5-től december 31-ig, V. kötet: január 1-től december 26-ig. Az első öt születési anyakönyvet (I V.) az adai parókián őrzik, míg a többit (VI XIV.) az adai anyakönyvi hivatalban [a szerző megjegyzése]. VI. kötet: január 1-től június 29-ig, VII. kötet: július 1-től november 29-ig, VIII. kötet: december 1-től március 6-ig, IX. kötet: március 17-től december 31-ig. X. kötet: január 1-től június 15-ig. XI. kötet: június 18-től december 31-ig. XII. kötet: január 1-től október 8-ig. XIII. kötet: október 9-től július 18-ig. XIV. kötet: július 19-től december 31-ig.

15 felekezeti anyakönyvekről 117 A megkereszteltek I. anyakönyvébe vannak bekötve az I. házassági és az I. halotti anyakönyvek. Ugyanígy a megkereszteltek II. anyakönyve egy egységet alkot a II. halotti és a II. házasságkötési anyakönyvvel. b) A házasságkötési anyakönyvek I. kötet: október 31-től július 1-ig. Az I. kötetbe január 15-től július 25-ig bejegyzett adatok megtalálhatók a II. kötet elején is. II. kötet: január 15-től február 25-ig, III. kötet: május 6-tól november 26-ig, IV. kötet: január 11-től november 10-ig. Az első négy házassági anyakönyv jelenleg az adai parókián található, míg a többi (V-VIII-ig) az adai anyakönyvi hivatalban. V. kötet: november 10-től június 20-ig, VI. kötet: július 12-től február 12-ig, VII. kötet: április 23-tól november 25-ig, VIII. kötet: január 1-től december 11-ig. c) A halotti anyakönyvek I. kötet: november 11-től augusztus 18-ig, Az I. könyvbe beírt adatok az január 12-től augusztus 18-ig terjedő időszakra megtalálhatók a II. kötet elején. II. kötet: január 12-től július 28-ig. III. kötet: augusztus 1-től december 30-ig, IV. kötet: január 1-től március 12-ig.

16 118 Baranyi István Az első négy házassági anyakönyv I IV. jelenleg az adai parókián található, míg a többi (V-XI-ig) az adai anyakönyvi hivatalban. V. kötet: március 14-től június 29-ig, VI. kötet: július 3-tól február 22-ig, VII. kötet: február 23-tól december 24-ig, VIII. kötet: január 3-tól december 31-ig, IX. kötet: január 1-től augusztus 1-ig, X. kötet: augusztus 2-tól december 30-ig, XI. kötet: december 31-től november 27-ig augusztusában Bács-Bodrog vármegye több településén, így Adán is kolera dühöngött. Ezt bizonyítja az a tény, hogy ebben az évben 762 halottat temettek a helyi római katolikus temetőben. Az izraelita (zsidó) felekezet anyakönyvei A zsidó felekezet anyakönyveit Adán 1850-től vezették. Az október 1-vel bevezetett állami anyakönyvezést követően ezeket az egyházi anyakönyveket nem vezették folyamatosan, csupán időről időre vannak beírások. a) A születési anyakönyvek I. kötet: november 3-tól december 31-ig, II. kötet: március 30-tól augusztus 15-ig, de 1895-től már csak töredékesen. b) A házasságkötési anyakönyvek I. kötet: március 12-től december 31-ig, II. kötet: március 2-től május 7-ig, de 1895 után már csak töredékesen.

17 felekezeti anyakönyvekről 119 c) A halotti anyakönyvek I. kötet: től ig. II. kötet: től ig. Nazarénus felekezeti anyakönyvek Összesen egy anyakönyv van, amely magában foglalja a születési, a házassági és a halotti adatokat. A meglévő anyakönyv valószínűleg csak részleges, nem szolgál teljes adatokkal. Nincs adat arról, hogy ez volt-e az eredeti anyakönyv. A jelenleg meglevő anyakönyv csak egy utólagosan felújított és nem teljes nyilvántartás lehetett. a) Születési anyakönyv I. kötet: február 14-től november 11-ig. Ebben az időszakban csupán három újszülöttet jegyeztek be. Ebben az anyakönyvben az 1896-os bejegyzések után találhatók mint utólagos bejegyzés január 5-től június 25-ig 59 újszülött adatai. Nincs utalás arra, hogy hol vannak a korábbi és későbbi bejegyzések. b) Házassági anyakönyv I. kötet: január 1-je. Ebben az anyakönyvben csupán egyetlen bejegyzés szerepel. c) Halotti anyakönyv I. kötet: szeptember 19-től március 5-ig. ***

18 120 Baranyi István Az anyakönyvek, különösen az állami anyakönyvezés ös bevezetését megelőzően vezetett egyházi anyakönyvek nagyon jelentős dokumentumok: származásunkra, eredetünkre, családi kapcsolatainkra vonatkozó adatokat tartalmaznak, melyek meghatározzák és erősítik identitástudatunkat. Ezért megőrzésük különösen fontos. Amikor az állam a múlt század 40-es éveinek végén átvette a felekezetektől az 1895 előtti anyakönyveket, akkor azt a magyarázatot adta, hogy miután másolatot készítenek róluk, viszszaszármaztatják őket. Erre a mai napig nem került sor, habár a mai műszaki lehetőségekkel ez már aránylag gyorsan, nem túl nagy anyagi ráfordítás mellett megoldható. Ezután az eredeti anyakönyveket vissza lehetne származtatni a felekezeteknek, a másolatokat pedig használhatnák az anyakönyvi hivatalok és a levéltárak. Annál is inkább, mivel ma már egyre több fiatalt érdekel a családtörténet, ahogy azt Mohol és Ada esetében mint anyakönyvvezető tapasztaltam.

19 felekezeti anyakönyvekről 121 FELHASZNÁLT IRODALOM, FORRÁSOK Arhivski anali. Časopis arhivskih radnika Vojvodine. Novi Sad 1/992. Đukanov, Milan: Kada su uvedene crkvene matične knjige kod Srba u Vojvodini? In: Arhivska građa kao izvor za istoriju. Međunarodni naučni skup od maja Beograd, Fodor István: A délvidéki egyházi dokumentációs központ adatbázisának kiépítése az anyakönyvekről. Zenta, é. n. Gyetvai Péter: A Tiszai korona-kerület telepítéstörténete I- III. Kalocsa, Kalendar srpske pravoslavne eparhije Bačke za prostu Izdanje srpske pravoslavne eparhije Bačke. Dobos János: Az egyházi anyakönyvek levéltári védelme a Vajdaságban. Zentai Történelmi Levéltár, F: 786, 5. doboz. Šematizam Eparhije Bačke za godinu u izdanju Uprave eparhije Bačke. Novi Sad, 1897.

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B. 1426. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYAINAK LEVÉLTÁRI GYŰJTEMÉNYE 1827 1895 1,62 ifm (12 nagydoboz, 1 doboz) 1,19 kfm

Részletesebben

A bácskai ortodox püspökség összeírásai 1823-1844

A bácskai ortodox püspökség összeírásai 1823-1844 Dr. Pál Tibor és Dr. Gavrilović Vladan A bácskai ortodox püspökség összeírásai 1823-1844 Dél-Magyarország demográfiai helyzetéről a XIX. század első felében az országos- és adóösszeírások alapján számos

Részletesebben

Uram! Téged tartottunk hajlékunknak

Uram! Téged tartottunk hajlékunknak Uram! Téged tartottunk hajlékunknak 90. zsoltár A Vámosmikolai Református Gyülekezet küzdelmes évtizedeiből 1 A reformáció Vámosmikolán Mikola hitújítására vonatkozó feljegyzés csak a 17. század második

Részletesebben

8. Helytörténeti emlékeink megőrzése június 22. ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének június 22-ei ülésére

8. Helytörténeti emlékeink megőrzése június 22. ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének június 22-ei ülésére 8. Helytörténeti emlékeink megőrzése 2017. június 22. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2017. június 22-ei ülésére 8. napirend Tárgya: Helytörténeti emlékeink megőrzése. Előadó:

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/ Csót plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Csót plébánia levéltára (VÉL VI.42.) Raktári egység száma: 12 doboz, 1 köteg Terjedelem: 2,14 ifm Évkör: 1779

Részletesebben

Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét)

Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét) Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (letét) Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Veszprémi Szent Mihály plébánia levéltára (VÉL:PL Veszprém Szent Mihály) Raktári

Részletesebben

Ugodi plébánia levéltára

Ugodi plébánia levéltára Ugodi plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Ugodi plébánia levéltára (VÉL:Pl Ugod) Raktári egység száma: 15 doboz + 42 kötet Terjedelem: 3,425 ifm + 1

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929

Családfa. Nincs adat. Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941. Schwartz. Nincs adat. Salamon? 1927. Apa. Anya. Kornveis Ignác 1882 1929 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Schwartz Salamon? 1927 Anyai nagyanya Schwartz Salamonné (szül. Siegel Johanna)? 1941 Apa Kornveis Ignác 1882 1929 Anya Kornveis Kornélia (szül. Schwarz

Részletesebben

3 kötet. 6 nagy doboz (14 cm), 94 doboz, 91 kötet, 6 csomó. 5 nagy doboz (14 cm), 67 doboz, 60 kötet

3 kötet. 6 nagy doboz (14 cm), 94 doboz, 91 kötet, 6 csomó. 5 nagy doboz (14 cm), 67 doboz, 60 kötet Levéltári jelzet Iratfajta Évkör Iratmennyiség Doboz, kötet, iratcsomó 1 nagy doboz (36 cm), 4 nagy doboz (31 cm ), 2 nagy doboz (26 cm), 1 nagy doboz Egyházközség Könyvtára (19 cm), 3 nagy doboz (17 és

Részletesebben

JEGYESVIZSGÁLATI DOKUMENTUM

JEGYESVIZSGÁLATI DOKUMENTUM Iktatószám: Sorszám a jegyesek naplójában: Római Katolikus Plébánia JEGYESVIZSGÁLATI DOKUMENTUM Jelen dokumentum és a benne lévő információk a CIC 220. kán. alapján bizalmasan kezelendők. A vőlegény neve

Részletesebben

300/1993 T Ö R V É N Y

300/1993 T Ö R V É N Y 300/1993 T Ö R V É N Y a család- és utónévről *) A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa az alábbi törvényt alkotta: Az utónév 1. (1) A Szlovák Köztársaság területén született személy utónevét a szülők közösen

Részletesebben

Polgári Jogvédő SZERB KÖZTÁRSASÁG VAJDASÁG AUTONÓM TARTOMÁNY 16-166/11. TARTOMÁNYI OMBUDSMAN Belgrád Iktatószám: 1714 Dátum: 2011.03.16.

Polgári Jogvédő SZERB KÖZTÁRSASÁG VAJDASÁG AUTONÓM TARTOMÁNY 16-166/11. TARTOMÁNYI OMBUDSMAN Belgrád Iktatószám: 1714 Dátum: 2011.03.16. Polgári Jogvédő SZERB KÖZTÁRSASÁG VAJDASÁG AUTONÓM TARTOMÁNY 16-166/11. TARTOMÁNYI OMBUDSMAN Belgrád Iktatószám: 1714 Dátum: 2011.03.16. A Szerb Köztársaság alkotmánya (Az SZK Hivatalos Közlönye, 98/06.

Részletesebben

Leitold családok kutatása Magyarországon Barnag - Vöröstó

Leitold családok kutatása Magyarországon Barnag - Vöröstó családok kutatása Magyarországon Barnag - Vöröstó 2015. augusztus Kutatta, feldolgozta: Gubicza Ilona, Veszprém Magyarország iparosainak és kereskedőinek címjegyzéke 1891 családok kutatás, adatgyűjtés

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Hatáskörrel rendelkező szerv. Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület. Öttevény Község közigazgatási területe.

Hatáskörrel rendelkező szerv. Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület. Öttevény Község közigazgatási területe. Hatáskörrel rendelkező szerv Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület Öttevény Község közigazgatási területe. Elérhetőség Öttevényi Polgármesteri Hivatal 9153 Öttevény,

Részletesebben

AZ ANYAKÖNYVI HIVATAL VONZÁSKÖRZETE (anyakönyvi kerület)

AZ ANYAKÖNYVI HIVATAL VONZÁSKÖRZETE (anyakönyvi kerület) Elérhetőség: Városi Hivatal, Rimaszombat - Városháza, Főtér 2, Földszint 3.sz. ajtó Irena Balážová, telefonszám: 047/5604667, irena.balazova@rimavskasobota.sk Gabriela Slováková, telefonszám: 047/5604667,

Részletesebben

ADATLAP 1 a külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez

ADATLAP 1 a külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez ADATLAP 1 a külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez I. Kérelem Alulírott anya apa meghatalmazottként eljáró (neve) kérem külföldön történt születésnek hazai anyakönyvezését. II. A gyermek/ anyakönyvezendő

Részletesebben

Járási gyámhivatal, anyakönyvvezető, integrált ügyfélszolgálat, bíróság, konzuli tisztviselő, közjegyző 1 (megnevezése, elérhetőség)

Járási gyámhivatal, anyakönyvvezető, integrált ügyfélszolgálat, bíróság, konzuli tisztviselő, közjegyző 1 (megnevezése, elérhetőség) Járási gyámhivatal, anyakönyvvezető, integrált ügyfélszolgálat, bíróság, konzuli tisztviselő, közjegyző 1 (megnevezése, elérhetőség) Iktatószám: Ügyintéző: 1. A személyesen megjelent apa: Jegyzőkönyv 2

Részletesebben

Egyházi és állami anyakönyvek a Kárpátaljai Állami Levéltárban

Egyházi és állami anyakönyvek a Kárpátaljai Állami Levéltárban Egyházi és állami anyakönyvek a Kárpátaljai Állami Levéltárban M A R K A N I C S M I H A J L O, A K Á L I G A Z G A T Ó H E L Y E T T E S E F O R D Í T O T T A : K U T A S S Y I L O N A Magyarországon,

Részletesebben

A zsidó anyakönyvezés Magyarországon. Toronyi Zsuzsanna, Magyar Zsidó Levéltár

A zsidó anyakönyvezés Magyarországon. Toronyi Zsuzsanna, Magyar Zsidó Levéltár A zsidó anyakönyvezés Magyarországon Toronyi Zsuzsanna, Magyar Zsidó Levéltár Pre-modern zsidó közösségek Communitas Judaeorum Autonóm közösségek, egy összegben fizetnek adót az államnak; Önálló belső

Részletesebben

PlébániaátadásI JEGYZŐKÖNYV

PlébániaátadásI JEGYZŐKÖNYV PlébániaátadásI JEGYZŐKÖNYV JEGYZŐKÖNYV FŐ ADATAI Esperesi kerület: Plébánia neve: Római Katolikus Plébánia Jegyzőkönyv készítés helye: Időpontja: év hó nap kerületi esperes: átadó plébános: átvevő plébános:

Részletesebben

Ugodi plébánia levéltára

Ugodi plébánia levéltára Ugodi plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Ugodi plébánia levéltára (VÉL VI.148.) Raktári egység száma: 15 doboz + 42 kötet Terjedelem: 3,6 ifm + 1 doboz

Részletesebben

levéltár elődje 1947-ben jött létre, az alakuló zentai múzeum keretében önálló intézményként 1952. január 19-étől

levéltár elődje 1947-ben jött létre, az alakuló zentai múzeum keretében önálló intézményként 1952. január 19-étől Dolgainkról Műhely 9 Molnár Tibor a családtörténeti kutatások lehetőségei a zentai Történelmi Levéltárban Mottó: Az elődök tisztelete és emléküknek megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind

Részletesebben

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56 Rádóckölked lakói két egyházközösséghez tartoznak: a római katolikus és a református egyházhoz. Jelenleg a lakosság negyed része református, háromnegyed része katolikus vallású. Csak néhányan vallják magukat

Részletesebben

Családtörténeti kutatások. Kutatta, összeállította: Gubicza Ilona (1941), Soós Pál (1883) unokája

Családtörténeti kutatások. Kutatta, összeállította: Gubicza Ilona (1941), Soós Pál (1883) unokája Családtörténeti kutatások Kutatta, összeállította: Gubicza Ilona (1941), Soós Pál (1883) unokája A kutatás célkitőzése megismerni családi múltunkat, m példát t adni gyermekeinknek, unokáinknak a családi

Részletesebben

ADATLAP 1 külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez. Alulírott (kérelmező neve) kérem külföldön történt születésnek hazai anyakönyvezését.

ADATLAP 1 külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez. Alulírott (kérelmező neve) kérem külföldön történt születésnek hazai anyakönyvezését. ADATLAP 1 külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez I. Kérelem Alulírott (kérelmező neve) kérem külföldön történt születésnek hazai anyakönyvezését. II. Az anyakönyvezendő személy adatai: születési

Részletesebben

Fogadja és tájékoztatja az ügyfeleket, átveszi a beadványokat. Közzéteszi és nyilvántartja a helyi önkormányzati rendeleteket.

Fogadja és tájékoztatja az ügyfeleket, átveszi a beadványokat. Közzéteszi és nyilvántartja a helyi önkormányzati rendeleteket. A FŐOSZTÁLYOK FELADATKÖREI 6.) Ügyfélszolgálati Főosztály főbb feladatai: a.)ügyfélszolgálati feladatok: Fogadja és tájékoztatja az ügyfeleket, átveszi a beadványokat. Közzéteszi és nyilvántartja a helyi

Részletesebben

NT Nonprofit Közhasznú Kft. - civil szféra - I. Születési anyakönyvi kivonat ügyintézése

NT Nonprofit Közhasznú Kft. - civil szféra - I. Születési anyakönyvi kivonat ügyintézése NT Nonprofit Közhasznú Kft. - civil szféra - I. Születési anyakönyvi kivonat ügyintézése 2009 1 Az I. fejezet a születési anyakönyvi kivonat ügyintézését, különösen a kérvényezést és a kiadást ismerteti.

Részletesebben

MANS(Z)BART(H) ANTAL

MANS(Z)BART(H) ANTAL MANS(Z)BART(H) ANTAL Gyermekkora Tóvároson született 1821. december 20-án, az akkori Öreg (ma Ady Endre) utca 4-es számú házban. Apja Josefus Mansbart viaszöntő és mézesbábos mester volt. Anyja Anna Venusin

Részletesebben

Ajánlás az egyházi és állami anyakönyvek (szabványos) levéltári leírásához. Nagy Sándor levéltáros (Budapest Főváros Levéltára) nagys@bparchiv.

Ajánlás az egyházi és állami anyakönyvek (szabványos) levéltári leírásához. Nagy Sándor levéltáros (Budapest Főváros Levéltára) nagys@bparchiv. Ajánlás az egyházi és állami anyakönyvek (szabványos) levéltári leírásához Nagy Sándor levéltáros (Budapest Főváros Levéltára) nagys@bparchiv.hu Az Ajánlás státusa Nem szabvány, hanem ajánlás, amely a

Részletesebben

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930

Családfa. Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Krausz Adolfné (szül.?)?? Krausz Adolf 1836 1928. Lunczer Gyula? 1925/26. Apa. Anya. Lunczer Lipót 1871 1930 Családfa Apai nagyapa Lunczer Gyula? 1925/26 Apai nagyanya Lunczer Gyuláné (szül.?)?? Anyai nagyapa Krausz Adolf 1836 1928 Anyai nagyanya Krausz Adolfné (szül.?)?? Apa Lunczer Lipót 1871 1930 Anya Lunczer

Részletesebben

,11 ifm. Fancsal filiájára vonatkozó adatokat találunk az egyháztanácsi jegyzőkönyvekben is. Pénztárnaplóját külön fondba soroltuk.

,11 ifm. Fancsal filiájára vonatkozó adatokat találunk az egyháztanácsi jegyzőkönyvekben is. Pénztárnaplóját külön fondba soroltuk. 1720-1995 2,11 ifm Székelyszentkirály első okleveles említése 1566-ban történt, azonban első szent királyunkról nevezett településeink alapítása még a 12-13. századra tehető. Ma is álló templomát 1796-1799

Részletesebben

A NICKI SZENT ANNA TEMPLOM

A NICKI SZENT ANNA TEMPLOM A NICKI SZENT ANNA TEMPLOM Egyházasniczk István király rendeletére Nyiec településen kilenc falu templomot épített, az első okleveles említése 1267-ből való, 1328-ban a templom titulusa Szent Miklós Feltehetően

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK. 16 17. század

KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK. 16 17. század KATOLIKUS EGYHÁZ-LÁTOGATÁSI JEGYZŐKÖNYVEK 16 17. század Osiris Kiadó Budapest, 2002 TARTALOM ELOSZO JEGYZETEK AZ ELŐSZÓHOZ n 25 SZEPETNEKI GÁSPÁR MESTER, VESZPRÉMI ORKANONOK ÖSSZEÍRÁSA (1554) Szepetneki

Részletesebben

Családfa. Moskovits Zsigmond? 1921. Katz?-né?? Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek. Katz??? Apa. Anya. Katz Mózes 1890 körül 1944

Családfa. Moskovits Zsigmond? 1921. Katz?-né?? Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek. Katz??? Apa. Anya. Katz Mózes 1890 körül 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Katz??? Katz?-né?? Moskovits Zsigmond? 1921 Moskovits Zsigmondné (szül.? Braha)? 1930-as évek Apa Katz Mózes 1890 körül 1944 Anya Katz Bella

Részletesebben

MACSE ADATBÁZISOK. Kónya Zsuzsanna. AKuFF szakmai nap - Zsámbék, 2012.10.20.

MACSE ADATBÁZISOK. Kónya Zsuzsanna. AKuFF szakmai nap - Zsámbék, 2012.10.20. MACSE ADATBÁZISOK Kónya Zsuzsanna AKuFF szakmai nap - Zsámbék, 2012.10.20. MACSE ADATTÁRAK Családfákból (kutatóink által gyűjtött családfák egyesítéséből) Anyakönyv (kutatóink által végzett anyakönyvi

Részletesebben

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünbaum??? Grünbaum?-né (szül.?)? 1945 Kohn Móric? 1918 Kohn Móricné (szül.? Vilma)? 1945 Apa Grünbaum András 1890 1951 Anya Grünbaum Margit

Részletesebben

ANYAKÖNYVEZÉSI ELJÁRÁSOK

ANYAKÖNYVEZÉSI ELJÁRÁSOK ANYAKÖNYVEZÉSI ELJÁRÁSOK Ügyintéző: Kákonyi Orsolya Ügyintézés helye: Fadd Nagyközség Polgármesteri Hivatala 8. sz. Iroda Fadd, Dózsa György utca 12. Ügyfélfogadás ideje: Hétfő: 8 00-12 00 ; 13 00-16 00

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE

TARTALOM BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE Ajánlás (Beer Miklós)... 13 Előszó (Varga Lajos)... 15 BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE Zsinatok, szinódusok, papi tanácskozások Vácott a 19

Részletesebben

Az anyakönyvi eljárással kapcsolatos évi változások január 18.

Az anyakönyvi eljárással kapcsolatos évi változások január 18. Az anyakönyvi eljárással kapcsolatos 2016. évi változások 2016. január 18. Dr. Csongrádi Helga törvényességi referens Csongrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti

Részletesebben

IV. "Csekklista" hogy ne felejtsetek el semmit!

IV. Csekklista hogy ne felejtsetek el semmit! 1 IV. "Csekklista" hogy ne felejtsetek el semmit! Eskető pap (diakónus) felkérve? (Ha többen vannak szerepek?) Lesz-e nászmise? Templom kiválasztva? Időpontok egyeztetve? Gyűrűk? Szentírási részek kiválasztva?

Részletesebben

1-/A kérdések a beiratkozó tanulóra vonatkoznak. Kérem, hogy az igen, a nem vagy a nem tudom rovatba tett X-szel válaszoljon.

1-/A kérdések a beiratkozó tanulóra vonatkoznak. Kérem, hogy az igen, a nem vagy a nem tudom rovatba tett X-szel válaszoljon. S z e n t I m r e K a t o l i k u s Á l t a l á n o s I s k o l a 2 3 0 0 R á c k e v e, S z e n t I s t v á n t é r 2 2. t e l / f a x. 0 6 / 2 4-422- 803 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2011. (XI. 21.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2011. (XI. 21.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2011. (XI. 21.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság, bejegyzett élettársi

Részletesebben

1.1 Az ügyintézés helye, elérhetőségek: Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal 2856 Szákszend, Száki u. 91. Mezőfi Attiláné anyakönyvvezető

1.1 Az ügyintézés helye, elérhetőségek: Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal 2856 Szákszend, Száki u. 91. Mezőfi Attiláné anyakönyvvezető ANYAKÖNYVI ÜGYINTÉZÉS 1.1 Az ügyintézés helye, elérhetőségek: Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal 2856 Szákszend, Száki u. 91. Mezőfi Attiláné anyakönyvvezető telefonszám: 34/371-524, e-mail: anyakonyv@szakszend.hu

Részletesebben

Igazgatási és Okmányiroda Osztály. Előkészítő:

Igazgatási és Okmányiroda Osztály. Előkészítő: Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének./2011. (..) önkormányzati rendelete a házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól Ó z d,

Részletesebben

Családfa. Kohn Simon (1840-es évek 1928 körül) Hermin) 1897) (1850-es évek 1883) (1840-es évek. Anya. Apa. Kohn Sámuelné (szül.

Családfa. Kohn Simon (1840-es évek 1928 körül) Hermin) 1897) (1850-es évek 1883) (1840-es évek. Anya. Apa. Kohn Sámuelné (szül. Családfa Apai nagyapa Kohn Simon (1840-es évek 1928 körül) Apai nagyanya Kohn Simonné (szül.: Smutzer Teréz) 1850-es évek 1890-es évek) Anyai Anyai nagyapa nagyanya Weisz Adolfné Weisz Adolf (szül.: Rosenstock

Részletesebben

POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLET 5/2001. (II. 13.) ÖNK. SZ. RENDELETE. a temetőkről és a temetkezésről

POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLET 5/2001. (II. 13.) ÖNK. SZ. RENDELETE. a temetőkről és a temetkezésről temető POLGÁRDI VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLET 5/2001. (II. 13.) ÖNK. SZ. RENDELETE a temetőkről és a temetkezésről Egységes szerkezetben a 10/2001. (VI. 26.) Önk. sz. rendelettel A 10/2001. (VI. 26.) Önk. sz.

Részletesebben

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány általános céljai és tevékenysége

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány általános céljai és tevékenysége Aktakaland 4. blogtalálkozó: a magyar katonai múlt forrásai Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, 2017.05.19. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány tevékenysége Pintér Tamás A Nagy Háború

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról 2014. július 1-jén hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.), amely

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének november 23-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének november 23-i ülésére 9537-1/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. november 23-i ülésére Tárgy: Az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól szóló új önkormányzati

Részletesebben

Anyakönyvi ügyek. 1. Születés anyakönyvezése. Ügyleírás:

Anyakönyvi ügyek. 1. Születés anyakönyvezése. Ügyleírás: Anyakönyvi ügyek 1. Születés anyakönyvezése A születést a születés helye szerinti anyakönyvvezetőnek kell bejelenteni a születést követő első munkanapon. Az intézetben történt születést az intézet vezetője,

Részletesebben

Családfa. Schlesinger Mihály es Apai évek Schlesinger Józsefné (szül. Singer Malvin) Schlesinger József?

Családfa. Schlesinger Mihály es Apai évek Schlesinger Józsefné (szül. Singer Malvin) Schlesinger József? Családfa 1890-es Apai évek 1944 nagyapa Schlesinger József? 1920-as évek Apai nagyanya Schlesinger Józsefné (szül. Singer Malvin) 1864 1944 Schlesinger Mihály Anyai nagyapa Löbl Imre?? Anyai nagyanya Löbl

Részletesebben

Családfa. Fleischmann Mórné (szül. Kalisch Róza)? Rózsa?-né (szül.?) Rózsa? Fleischmann Mór Anya. Apa

Családfa. Fleischmann Mórné (szül. Kalisch Róza)? Rózsa?-né (szül.?) Rózsa? Fleischmann Mór Anya. Apa Családfa Apai nagyapa Fleischmann Mór 1858 1897 Apai nagyanya Fleischmann Mórné (szül. Kalisch Róza)? 1942 Anyai nagyapa Rózsa??? Anyai nagyanya Rózsa?-né (szül.?)?? Apa Domonkos (Fleischmann) Miksa 1890

Részletesebben

/Vajdaság Autonóm Tartomány Hivatalos Lapja, Újvidék, 2003. május 22, 8. szám/

/Vajdaság Autonóm Tartomány Hivatalos Lapja, Újvidék, 2003. május 22, 8. szám/ /Vajdaság Autonóm Tartomány Hivatalos Lapja, Újvidék, 2003. május 22, 8. szám/ A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak a védelméről szóló törvény (A JSZK Hivatalos Lapja, 11/02. szám) 1. szakaszának

Részletesebben

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 20/2007. ( ) Ör sz. rendelete. A temetőkről és a temetkezésről

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 20/2007. ( ) Ör sz. rendelete. A temetőkről és a temetkezésről Biatorbágy Város Képviselő-testülete 20/2007. (12. 31.) Ör sz. rendelete A temetőkről és a temetkezésről Biatorbágy Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény

Részletesebben

Genealógiai kutatások lehetısége a Vajdaságban

Genealógiai kutatások lehetısége a Vajdaságban Fodor István, fılevéltáros Történelmi Levéltár, Zenta Genealógiai kutatások lehetısége a Vajdaságban A vajdasági közlevéltárak hálózata A vajdasági közlevéltárak rendszerének alapjait a Vajdaság Autonom

Részletesebben

Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában. Leányvár, június 24.

Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában. Leányvár, június 24. Dr. Wencz Balázs: Családtörténetre vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában Leányvár, 2017. június 24. Az MNL KEM Levéltára Esztergom vármegye és Esztergom szabad királyi megyei jogú város levéltárainak

Részletesebben

HONOSÍTÁSI KÉRELEM. 1. Házassági neve:... Születési családi neve:... Születési utóneve(i):... Előző (születési) családi neve:... Előző utóneve(i):...

HONOSÍTÁSI KÉRELEM. 1. Házassági neve:... Születési családi neve:... Születési utóneve(i):... Előző (születési) családi neve:... Előző utóneve(i):... A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI KÉRELEM Alulírott....... és házastársam,... kérem/kérjük, hogy...... nevű kiskorú, cselekvőképtelen nagykorú gyermeke(immel/inkkel)

Részletesebben

Mindenszentek. Halottainkra emlékezünk!

Mindenszentek. Halottainkra emlékezünk! Rákoskeresztúr, 2015. november Egyházközségi kiadvány XV. évfolyam 3. szám Megjelenik: alkalmanként Terjesztés: a Szent Kereszt és Szent Pál templomban Honlap: www.szentkereszt.weblapmagus.hu Mindenszentek

Részletesebben

Polgári Polgármesteri Hivatal 4090 Polgár, Barankovics tér 5. szám

Polgári Polgármesteri Hivatal 4090 Polgár, Barankovics tér 5. szám Polgári Polgármesteri Hivatal 4090 Polgár, Barankovics tér 5. szám A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM Alulírott. és házastársam,.. kérem / kérjük, hogy. nevű

Részletesebben

A RÁBASZENTANDRÁSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A RÁBASZENTANDRÁSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A RÁBASZENTANDRÁSI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Preambulum Jézus mondja: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet,

Részletesebben

1. számú melléklet a 125/1993. (IX. 22.) Korm. rendelethez HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI - KÉRELEM

1. számú melléklet a 125/1993. (IX. 22.) Korm. rendelethez HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI - KÉRELEM 1. számú melléklet a 125/1993. (IX. 22.) Korm. rendelethez A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI - KÉRELEM Alulírott... és házastársam,... kérem/kérjük, hogy... nevű kiskorú,

Részletesebben

Az otthonszülésről a kórház értesíti a hivatalunkat, amennyiben a kórházba szállítás megtörtént a szülés után.

Az otthonszülésről a kórház értesíti a hivatalunkat, amennyiben a kórházba szállítás megtörtént a szülés után. Változások az anyakönyvi ügyintézésben Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény hatálybalépése következtében 2014. július 1-jétől a papíralapú anyakönyvi rendszert felváltja az egész országra

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a hazai anyakönyvezés hatáskörébe tartozó esetekről

TÁJÉKOZTATÓ a hazai anyakönyvezés hatáskörébe tartozó esetekről TÁJÉKOZTATÓ a hazai anyakönyvezés hatáskörébe tartozó esetekről Egyszerűsített honosítási eljárást követő hazai anyakönyvezés Az 1993. évi LV. törvény (Áptv.) 4. (3) bekezdésében és a 4. (3a) és a 4. (3b)

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Készült: Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27. napján a Demecseri Polgármesteri Hivatal A épülete (4516. Demecser, Kétezer-egy tér 1.) Polgármester

Részletesebben

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999

Családfa. Apa. Anya. Adler Mátyás 1897 1944. Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895 1944. Házastárs. Testvérek. Interjúalany. Pudler János 1921 1999 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Adler? Nincs adat Pollák? Pollák?-né?? 1837 1942 (szül.?)? 1911 Apa Adler Mátyás 1897 1944 Anya Adler Mátyásné (szül. Pollák Etel) 1895

Részletesebben

Monostorapáti község Önkormányzata Képviselőtestületének. 9/2000./X.1./ r e n d e l e t e a. temetőkről és a temetkezés rendjéről.

Monostorapáti község Önkormányzata Képviselőtestületének. 9/2000./X.1./ r e n d e l e t e a. temetőkről és a temetkezés rendjéről. Monostorapáti község Önkormányzata Képviselőtestületének 9/2000./X.1./ r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezés rendjéről. Monostorapáti község Önkormányzati Képviselő-testülete a többször módosított

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 36.

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 36. PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 36. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. március 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2001. (VII.19.) Kt. számú R e n d e l e t e A temetőkről és a temetkezésről

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2001. (VII.19.) Kt. számú R e n d e l e t e A temetőkről és a temetkezésről Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VII.19.) Kt. számú R e n d e l e t e A temetőkről és a temetkezésről /Egységes szerkezetben 2007. 07. 18./ Csákvár Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne:

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Kint azt kiáltják: [ ] Éljen a szabadság! Diákok mennek erre, föl-földobálják a sapkájukat, ujjongva éltetik a szabadságot. Ami az

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947

Családfa. Anyai nagyapa. Kohn Manó 1857 1944. Interjúalany. Nyitrai Lászlóné (szül.sövény /Spitzer/ Judit) 1924. Gyermekek. Nyitrai István 1947 Családfa Anyai nagyanya Apai nagyapa Spitzer Jakab? 1922 Apai nagyanya Spitzer Jakabné (szül. Rózsay Gizella)?? Anyai nagyapa Kohn Manó 1857 1944 Kohn Manóné (szül. Hirsch Flóra)?? Kohn Manóné (szül. Wurn

Részletesebben

Tapolcai Plébánia Levéltára

Tapolcai Plébánia Levéltára Tapolcai Plébánia Levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Tapolcai Plébánia Levéltára (VÉL VI.141.) Raktári egység száma: 7 köteg, 7 doboz Terjedelem: 3,62 ifm Évkör:

Részletesebben

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye VIII. 117. Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye 1859-1948 Raktári helye: Nagykőrös, D. épület, 41. raktár, 21-25. polc a/ Nagykőrösi ref. elemi népiskolák iratai 1859-1948

Részletesebben

a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályairól

a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályairól 1 Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 22/2000. (XII. 15.) ÖK. számú r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályairól (egységes szerkezetben) Előszállás

Részletesebben

PÁLYÁZATI SZABÁLYZATOT

PÁLYÁZATI SZABÁLYZATOT Az alapítványokról szóló törvény (Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye 88/2010. és 99/2011. szám) 34. szakasza, a Prosperitati Alapítvány alapszabálya (meghozva 2016. január 21- én) 10. szakaszának 1.

Részletesebben

25/2008. (XI. 18.) IRM rendelet. az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl szóló 6/2003. (III. 7.) BM rendelet módosításáról

25/2008. (XI. 18.) IRM rendelet. az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl szóló 6/2003. (III. 7.) BM rendelet módosításáról 25/2008. (XI. 18.) IRM rendelet az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl szóló 6/2003. (III. 7.) BM rendelet módosításáról Az anyakönyvekrõl, a házasságkötési eljárásról és a névviselésrõl

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről 1. melléklet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a helyi

Részletesebben

Szerv azonosítója: Szerv megnevezése: Eljáró ügyintéző: Ügyintéző elérhetősége: Iktatószám: EAK ügyazonosító: A kérelmező adatai

Szerv azonosítója: Szerv megnevezése: Eljáró ügyintéző: Ügyintéző elérhetősége: Iktatószám: EAK ügyazonosító: A kérelmező adatai Kérelem anyakönyvi kivonat kiállítása iránt Szerv azonosítója: Szerv megnevezése: Eljáró ügyintéző: Ügyintéző elérhetősége: Iktatószám: EAK ügyazonosító: tel: e-mail: Illetékbélyeg helye Családi neve:

Részletesebben

HONOSÍTÁSI, VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Központi számunk: 96/

HONOSÍTÁSI, VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Központi számunk: 96/ A Magyar Köztársaság Elnökének: Budapest fénykép helye fénykép helye Alulírott és házastársam, kérem/kérjük, hogy nevű kiskorú, cselekvőképtelen nagykorú gyermeke(immel/inkkel)* az 1993. évi LV. törvény

Részletesebben

Az összetartozás építõkövei

Az összetartozás építõkövei Klamár Zoltán Az összetartozás építõkövei Gondolatok Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban címû könyvérõl Folyamatosan változó mikrovilágunkban sok érték menne veszendőbe, ha

Részletesebben

1944. január 15. Feketehalmy-Czeydner, Grassy és Deák László a hadbíróság ítélethirdetése előtt Németországba szökött.

1944. január 15. Feketehalmy-Czeydner, Grassy és Deák László a hadbíróság ítélethirdetése előtt Németországba szökött. 1944 1944. január 2 4. Nagybecskereken a bánsági magyar egyetemi és főiskolai hallgatók csoportja a városi színházban műsoros estet rendezett. Az est bevételéből az egyetemi ifjúság diáksegélyező alapját

Részletesebben

ANYAKÖNYVI ÜGYINTÉZÉS

ANYAKÖNYVI ÜGYINTÉZÉS ANYAKÖNYVI ÜGYINTÉZÉS Az anyakönyvi események elektronikus anyakönyvi rendszerben történő rögzítése több időt vesz igénybe, a várakozási idő hosszabb, ezért szíves türelmüket és megértésüket kérjük. Születések

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Bajsa. Bajsa történelme

Bajsa. Bajsa történelme Terényi Annamária Bajsa A falum 2001-tõl kezdve rendelkezik címerrel. A címeren található a fõ szimbólum, ami egy kakas, mely az egyszerûséget, szabadságot és a falusi tájat, hangulatot jelképezi. A kakas

Részletesebben

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 20/2007. (12. 31.) Ör sz. rendelete. A temetőkről és a temetkezésről I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.

Biatorbágy Város Képviselő-testülete 20/2007. (12. 31.) Ör sz. rendelete. A temetőkről és a temetkezésről I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Biatorbágy Város Képviselő-testülete 20/2007. (12. 31.) Ör sz. rendelete A temetőkről és a temetkezésről Biatorbágy Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény

Részletesebben

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének Nógrádmegyer Községi Önkormányzat Képviselő-testületi ülésének J e g y z ő k ö n y v e ( 2015. október 29.) 1 Jegyzőkönyv Készült: Nógrádmegyer Községi Önkormányzat 2015. október 29-én 15.00 órakor megtartott

Részletesebben

Magyar Családtörténet-kutató Egyesület adatbázisai különös tekintettel a polgári anyakönyvek feldolgozására

Magyar Családtörténet-kutató Egyesület adatbázisai különös tekintettel a polgári anyakönyvek feldolgozására Magyar Családtörténet-kutató Egyesület adatbázisai különös tekintettel a polgári anyakönyvek feldolgozására Hunyady László Nyíregyháza 2013. szeptember 26-27. AZ EGYESÜLETRŐL 2011. januárjában alakult

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5.

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5. A köztársasági elnöknek Budapest 1 fénykép helye fénykép helye HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4. (3) és (3a) bekezdése, illetve 5. -a alapján

Részletesebben

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján

HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Fénykép Fénykép A Magyar Köztársaság Elnökének Budapest HONOSÍTÁSI - VISSZAHONOSÍTÁSI KÉRELEM az 1993. évi LV. törvény 4. (3) bekezdése, illetve 5. -a alapján Alulírott Minta Péter és házastársam, Mintaová

Részletesebben

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924 Családfa Apai nagyapa Lőrincz Dániel 1870 1929 Apai nagyanya Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951 Anyai nagyapa Seiger Gottlieb 1864 1924 Anyai nagyanya Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina )

Részletesebben

Anyakönyvi ügyintézés. Az ügyintézés helye: Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezető 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52.

Anyakönyvi ügyintézés. Az ügyintézés helye: Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezető 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52. Anyakönyvi ügyintézés Az ügyintézés helye: Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezető 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52. Szükséges okiratok Eljárási szabályok Eljárási illeték Születés

Részletesebben

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás)

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) A vallás Vallásnak tekintünk minden olyan eszmerendszert, amely az emberi és társadalmi élet végső kérdéseire, az élet értelmére és céljára

Részletesebben

Jegyzőkönyv apai elismerő nyilatkozatról megszületett gyermekre 1

Jegyzőkönyv apai elismerő nyilatkozatról megszületett gyermekre 1 Jegyzőkönyv i elismerő nyilatkozatról megszületett gyermekre 1 Anyakönyvi szerv azonosítója: Külképviselet megnevezése: LONDON Apai elismerő nyilatkozat azonosító száma: Iktatószám: A személyesen megjelent

Részletesebben

Állampolgárság igazolása iránti KÉRELEM

Állampolgárság igazolása iránti KÉRELEM A Magyar Köztársaság Belügyminiszterének Budapest Állampolgárság igazolása iránti KÉRELEM Kérem a magyar állampolgárságom fennállásának, megszűnésének, illetve annak megállapítását, hogy nem voltam magyar

Részletesebben

Rács Balázs főtörzsőrmester

Rács Balázs főtörzsőrmester Rács Balázs főtörzsőrmester 1908-ban született a Csanád vármegyei Magyarbánhegyesen, egy kisbirtokos család nyolc gyermeke közül negyedikként. Az elemi iskolát kitűnő eredménnyel végezte el, amely után

Részletesebben

A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME

A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME 2012. július 15. július 21. FŐVÉDNÖK: P. DR. NÉMET LÁSZLÓ SVD NAGYBECSKEREKI MEGYÉSPÜSPÖK A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XIX. NYÁRI EGYETEME 2012. július 17. 2012.

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Zákány Község Önkormányzata Képviselőtestületének 20/2004/XII.1./ önkormányzati rendelete Az 5/2007(IV.17.), a 7/2008(IV.29.) a 12/2010.(XII.31.) és az 1/2011.(I.12.) rendeletekkel módosított, a temetőkről

Részletesebben

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf?

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Kovács (Kohn) Adolf? 1914 Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? 1906 Berger Adolf 1862 1939 Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) 1874 1944 Apa

Részletesebben