Miért veszélyes az alsó végtagi verôérszûkület?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért veszélyes az alsó végtagi verôérszûkület?"

Átírás

1 Miért veszélyes az alsó végtagi verôérszûkület? Magyarországon minden negyedik, 55 év feletti embernek alsó végtagi verôérszûkülete van. 1 Az érszûkület akkor okoz tüneteket, amikor az alsó végtagok ereiben felrakódások (plakkok) akadályozzák a vér szabad áramlását. Sok beteg vizsgálata alapján elmondható, hogy az alsó végtag ereinek szûkülete, elzáródása jelzi, hogy az adott egyénnél fokozott a szívinfarktus és a szélütés (stroke) kockázata. Az alsó végtag verôerein kialakuló plakk okoz minden esetben panaszokat, így nagyon sok betegnek van verôérszûkülete, de tud róla. Sok esetben a panaszokat, mint alsó végtagi fájdalom vagy görcs az öregedés természetes velejárójának vagy egyéb eredetûnek tekintik, és tesznek említést róla. Az érszûkület kockázata csökkenthetô! Idôben történô felfedezése és kezelése javíthatja az életminôséget, segíti a függetlenség és a mozgásképesség megtartását, csökkenti a szívinfarktus, stroke, végtagamputáció és a halál kockázatát is. Ez a tájékoztató az alsó végtagi verôérszûkülettel kapcsolatos lényeges kérdésekre próbál választ adni. Megmutatja, hogy melyek azok a lépések, amelyekkel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Belgyógyászati Szakmai Kollégium Angiológiai Munkabizottsága

2 Mi az alsó végtagi verôérszûkület? Az alsó végtagi verôérszûkület gyakori, súlyos betegség. Akkor jelentkezik, amikor a vérben keringô többletkoleszterin vagy egyéb zsírok lerakódnak az alsó végtagokat ellátó verôrek (artériák) falában. Ez a lerakódás, amit plakknak nevezünk, beszûkíti az artériákat, csökkentve vagy akadályozva a vér áramlását. A verôérszûkület leggyakrabban az alsó végtagokban jelentkezik, de elôfordulhat a fej, karok, vese és a gyomor és bélrendszer artériáiban is. Majd mindenki, akinek érszûkülete van még lábpanaszok hiánya esetén is kevesebbet vagy kevésbé gyorsan tud járni, mint az érszûkület megjelenése elôtt. Egészséges artéria Artériafal Normális véráramlás A lábat vérrel ellátó artériák Csökkent véráramlás Elmeszesedett artéria Plakk Mi okozhat érszûkületet? Az alsó végtagi plakk kialakulásának oka sok esetben ismeretlen marad. Mégis, néhány tényezô növeli a verôérszûkület kialakulásának esélyét. Ezek a betegség rizikófaktorai. Ön magas kockázatú, ha: Életkora 50 év felett van. Dohányzik vagy dohányzott. A dohányosok vagy régebben dohányzók négyszer nagyobb érszûkület kockázattal rendelkeznek! 2 Cukorbeteg. A diabétesz kétszeresére növeli az érszûkület kialakulásának veszélyét. Ugyanakkor a végtagamputáció esélye, 5-10-szeresére nô a diabéteszes érbetegekhez képest. 2 Magas vérnyomása van. A hipertónia növeli a plakkok kialakulásának esélyét az artériákban. Magas koleszterinértéke van. A magas vérkoleszterin- és vérzsírszint hozzájárul az artériás plakkok kialakulásához, csökkentve vagy megakadályozva a szívhez, agyhoz vagy végtagokhoz történô véráramlást. Érbetegsége, szívinfarktusa vagy stroke-ja volt. Minden harmadik szívbetegnek esélye van egyidejû alsó végtagi verôérszûkület kialakulására. 1 Artéria keresztmetszete Beszûkült artéria A legtöbb érbetegnek a fentiek közül Egészséges artéria normális véráramlással (A ábra) és egy plakktól beszûkült artéria csökkent véráramlással (B ábra). több rizikófaktora is van, mely tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát!

3 Melyek az érszûkület tünetei? A betegség tipikus tünetei, amennyiben jelen vannak, a következôk: Klaudikáció fáradtságérzés, nehézségérzés, lábizomgörcs (farban, combban vagy vádliban), mely mozgás, azaz járás vagy lépcsôzés közben jelentkezik. A fájdalom vagy kényelmetlenségérzés az aktivitás szüneteltetésekor vagy nyugalomban megszûnik. Sokan panaszkodnak ezekrôl a problémákról kezelôorvosuknak, mert az öregedés természetes velejárójának vagy egyéb eredetûnek gondolják, pedig ez a legfontosabb tünete a betegségnek. Hasonló tünetek elôfordulhatnak más esetben is. Azért, hogy ezt biztonságosan el tudjuk különíteni, kérjük, töltse ki a mellékelt kérdôívet. Ennek figyelmes kitöltése, orvosi vizsgálat nélkül is segíthet a verôérszûkület felderítésében. Emellett, a betegség súlyossága alapján más, feltétlenül típusos tünetei is lehetnek: Az alsó végtag és/vagy a láb fájdalma, amely zavarja az alvást. A lábujjak, lábfej vagy az alsó végtag sérülései vagy sebei, melyek lassan vagy egyáltalán gyógyulnak be. A lábfej bôrének elszínezôdése, beleértve a sápadtságot vagy kékes színt. Az egyik alsó végtag alacsonyabb hômérséklete a másikhoz viszonyítva. A köröm gombásodása a lábujjakon vagy a szôrzetnövekedés csökkenése az adott alsó végtagon. Elôfordul azonban, hogy a betegség tünetmentes, ezért ha úgy gondolja, hogy Önnél is fennáll a verôérszûkület kialakulásának kockázata, beszéljen errôl kezelôorvosával! Tisztázza, hogy szüksége van-e valamilyen szûrôvizsgálatra és mi a teendôje, hogy csökkentse a betegség kockázatát!

4 Hogyan ismerik fel, diagnosztizálják az érszûkületet? Több szakterület orvosa diagnosztizálja és kezeli az érszûkületet. Kérheti a kockázat megállapítását a háziorvostól vagy a belgyógyásztól. Vizsgálóorvosa felveszi a kórtörténetet és a családi elôzményeket, megvizsgálja, és diagnosztikus vizsgálatokat végez. Amennyiben szükséges, olyan specialistához küldi, aki az érbetegek gyógyításával foglalkozik. Ilyenek az érbelgyógyászok (angiológusok) és az érsebészek. Orvosi kórtörténet és családi elôzmények Kezelôorvosa áttekinti: betegségeit, beleértve a cukorbetegséget, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és egyéb fontos tényezôket, jelenlegi vagy korábbi dohányzási szokásait, a személyes és a családra vonatkozó szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az alsó végtagjában ülés, állás, járás vagy egyéb fizikai aktivitás alatt észlelt panaszát, jelenlegi étrendjét és gyógyszereit. Fizikális vizsgálat A fizikális vizsgálat alatt kezelôorvosa megvizsgálhatja: a végtagokon a pulzust, hogy meggyôzôdjön, elegendô vér jut-e el ezekre a területekre, Milyen kérdésekre várhat választ a kezelôorvosától? 1. Orvosi elôzményei hajlamosítják-e magasabb érbetegségkockázatra? 2. Mely szûrôvizsgálatok alkalmasak az Ön számára? 3. Ha érszûkülete van, milyen teendôi vannak a kezelésével kapcsolatban? 4. Az Ön esetében növeli-e az érszûkület egyéb betegségek kockázatát? 5. Milyen a vércukorértéke? Ha magas a vércukorszintje vagy cukorbeteg, mi a teendôje? 6. Milyen a vérnyomása? Kell-e tennie valamit ezzel kapcsolatban? 7. Milyenek a vérzsírértékei (összkoleszterin, LDL, HDL és triglicerid)? Kell-e valamit tennie ezzel kapcsolatban? 8. Hogyan szokhat le a dohányzásról? Sok esetben tünetmentes lehet az érbetegség a végtagok színét, hômérsékletét, megjelenését és a végtagokon jelentkezô, nehezen gyógyuló sebekre utaló jeleket. Diagnosztikai vizsgálatok Kezelôorvosa végezhet egy egyszerû, beavatkozással járó, ún. boka-kar-index mérést, amely fájdalommentes és könnyen kivitelezhetô. Lényegében speciális mûszerrel végzett vérnyomásmérés (hanghullámokat használ a vér áramlásának meghatározására), ami összehasonlítja a bokán mért vérnyomásértéket a felkaron mért vérnyomásértékkel. A boka-kar-index segíthet a kórismézésben, s elvégzése minden betegen kötelezô, akinél az alsó végtagi verôérszûkület gyanúja fennáll! Kezelôorvosa végezhet laboratóriumi vizsgálatokat is, hogy ellenôrizze a vércukor- és a vérzsírértékeket. Egyéb vizsgálatok is segítik az érszûkület diagnózisát.

5 Hogyan kell kezelni a verôérszûkületet? A kezelés célja az összes tünet megszüntetése, az életminôség és a mozgásképesség javítása, a szívinfarktus, a stroke és az amputáció megelôzése. A verôérszûkület kezelésének három összetevôje van: - életmódváltoztatás, - gyógyszer alkalmazása és - egyes esetekben speciális sebészeti megoldás. Elôzményeinek és betegségének súlyosságát figyelembe véve kezelôorvosa dönti el az Ön számára legmegfelelôbb kezelési módot. Életmódbeli változtatások A verôérszûkület kezelése gyakran hosszan tartó életmód-változtatásokat igényel. Ha érbetegsége van, vagy szeretné megelôzni ezt, kezelôorvos a következôket írhatja elô: A dohányzás elhagyását. Ne dohányozzon, és ha mégis dohányzik, szokjon le. Beszélje meg kezelôorvosával a hatékony leszokási módot, és tartsa be. Csökkentse a magas értékeit. Mûködjön együtt kezelôorvosával a magas vérnyomás, vércukor és koleszterinértékek normalizálása érdekében. Étkezzen egészségesen. Válasszon olyan ételeket, amelyeknek alacsony a telített zsírsav és koleszterintartalma. Legyen biztos benne, hogy elegendô mennyiségû teljes kiôrlésû gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Mozogjon többet. Tegyen fogadalmat, hogy fokozni fogja a fizikai aktivitását. Tûzzön ki célként 30 perc közepes intenzitású mozgást, lehetôleg a hét minden napján. Törekedjen az egészséges testsúlyra. Amennyiben túlsúlyos vagy kövér, kérje kezelôorvosa segítségét ellenôrzött fogyókúra megvalósításához. Gyógyszeres kezelés Az életviteli tanácsok mellett kezelôorvosa felírhat egy vagy több gyógyszert is. Ezek a készítmények a következô célokat szolgálják: Csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, és kezelik a cukorbetegséget. Megelôzik a vérrögök kialakulását, melyek szívinfarktust vagy szélütést okozhatnának. Segítenek a járás vagy lépcsôzés alatt jelentkezô fájdalom csökkentésében. Speciális beavatkozások vagy mûtétek Amennyiben egy végtagon a véráramlás teljesen vagy majd teljesen akadályozott, az életviteli változtatások, és gyógyszeres kezelés mellett sebészeti beavatkozásra lehet szükség. Az érmûtétek vagy értágítások gyógyítják meg az alapbetegséget, de javíthatják a végtagok vérkeringését és a járáskészséget. Az érszûkület korai kezelése visszaállíthatja az Ön mozgásképességét, csökkenti a szívinfarktus és szélütés (stroke) kockázatát, és így lehetséges, hogy megmenti az Ön életét.

6 Alsó végtagi verôérszûkület tüneti kérdôíve 3 (1) Jelentkezik-e járás közben valamelyik lábában fájdalom vagy kellemetlen érzés? vagyok képes járni Ha a válasza, kérjük, válaszoljon az alábbi kérdésekre is! Egyébként szükséges tovább folytatnia. (2) Jelentkezik-e a fájdalom, ha áll vagy ül? (3) Jelentkezik-e a fájdalom, ha siet, vagy ha emelkedôn megy fel? (4) Jelentkezik-e a fájdalom vízszintes úton, ha siet? (5) Mi történik a fájdalmával, ha megáll? Általában 10 percnél rövidebb idô alatt megszûnik a panasz Általában 10 percnél tovább is fennmarad a panasz (6) Hol észleli a fájdalmat vagy kellemetlen érzést? Jelölje be azt /azokat "x" jellel az ábrákon. elôl hátul A TESZT CSAK AKKOR POZITÍV, HA A KÉRDÉ- SEKRE ADOTT VÁLASZOK MINDEGYIKE MEGEGYEZIK AZ ITT FELSOROLTAKKAL: (1) Igen (2) Nem (3) Igen (4) Nem = kevésbé súlyos, Igen = súlyosabb alsó végtagi verôérszûkület (5) "Általában 10 percnél rövidebb idô alatt megszûnik a panasz". EBBEN AZ ESETBEN TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KERESSE FEL KEZELÔORVOSÁT! Csak akkor tekinthetô alsó végtagi érszûkület-eredetûnek a tünet, ha az adott kritériumoknak megfelelô fájdalom jelentkezik az érintett alsó végtagon. Atípusos az alsó végtagi érszûkület-eredetû tünet, ha a comb vagy fartáji fájdalma mellett nincs lábszárterületi fájdalmom. Nem tekinthetô alsó végtagi érszûkület-eredetûnek a fájdalom, ha a térd, a sípcsont vagy más ízületek területén jelentkezik, vagy oda, ill. onnan sugárzik ki úgy, hogy egyidejûleg a lábszárizmok területe fájdalommentes. HU.CLO Referenciák: 1. A Szív és Érrendszeri Betegségek Megelôzésének és Gyógyításának Nemzeti programja, március 2. Norgren et al, Intersociety Consensus for the Management of Peripheral Arterial Disease (TASC II), J Vasc Surgery, vol 45, No. 1 Suppl S, Jan G. C. Leng et al, The Edinburgh Claudication Questionnare, J Clin Epidemiol 1992, vol Készült a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, valamint a Belgyógyászati Szakmai Kollégium Angiológiai Munkabizottsága támogatásával. National Heart, Lung, and Blood Institute; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services engedélyével. Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Belgyógyászati Szakmai Kollégium Angiológiai Munkabizottsága U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES National Institutes of Health National Heart, Lung, and Blood Institute sanofi-aventis zrt Budapest, Tó utca 1-5. Tel.: (06-1) Fax: (06-1) Gyógyszerinformációs szolgálat: (06-1) Web:

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Az egészség a legfontosabb

Az egészség a legfontosabb KEDVES BETEG! Önnek orvosa a Plavix tablettát rendelt. Ezzel a tájékoztatóval az aterotrombózis veszélyeire, és a gyógyszer szedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Részletesebben

Kardiológiai rehabilitációban résztvevő cukorbetegek diétás ismereteinek jellemzése

Kardiológiai rehabilitációban résztvevő cukorbetegek diétás ismereteinek jellemzése Kardiológiai rehabilitációban résztvevő cukorbetegek diétás ismereteinek jellemzése Dr. Kóródi Tünde (Székesfehérvár), Dr. Simon Éva (Sopron), Huszáros Bernadette (Sopron) Dr. Simon Attila (Balatonfüred),

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR SpringMed EGÉSZSÉGTÁR B E T E G T Á J É K O Z T A T Ó A nagy rizikófaktorok A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE Elhízás Magas koleszterinszint Magas vérnyomás Cukorbetegség Dohányzás

Részletesebben

A nagy rizikófaktorok

A nagy rizikófaktorok A nagy rizikófaktorok A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése Elhízás Magas koleszterinszint Magas vérnyomás Cukorbetegség Dohányzás Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET ÉS GONDOZÁSI NAPLÓ a koleszterincsökkentő terápiában részesülő betegek számára

INFORMÁCIÓS FÜZET ÉS GONDOZÁSI NAPLÓ a koleszterincsökkentő terápiában részesülő betegek számára INFORMÁCIÓS FÜZET ÉS GONDOZÁSI NAPLÓ a koleszterincsökkentő terápiában részesülő betegek számára A koleszterincsökkentés szükségességének elrendelése ORVOSA DÖNTÉSE. Hogy valóban eredményes lesz-e az elrendelt

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával.

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. OK Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. 1. Válasszon vizsgálataink közül. 2. Vágja ki a kiválasztott kupont, kuponokat. 3. Egyeztessen időpontot valamelyik

Részletesebben

Új-Generációs Kardiológiai Szűrésprogram. Őrizze meg szíve egészségét a legmodernebb szív- és érrendszeri szűrésprogram segítségével.

Új-Generációs Kardiológiai Szűrésprogram. Őrizze meg szíve egészségét a legmodernebb szív- és érrendszeri szűrésprogram segítségével. Új-Generációs Kardiológiai Szűrésprogram Őrizze meg szíve egészségét a legmodernebb szív- és érrendszeri szűrésprogram segítségével. Őrizze meg szíve egészségét A CardioMobile szűrésprogram célja, hogy

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Szívinfarktus kockázati tényezői Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Cukorbetegként is stabilan két lábon

Cukorbetegként is stabilan két lábon Cukorbetegként is stabilan két lábon Sipos-Kolarovszki Erzsébet Diabetológiai szakápoló Varga Tünde Emese Intézetvezető főnővér XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Balatonfüred, 2018. Cukorbetegség

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

Hogyan mérjünk vérnyomást? Ki a hypertoniás? Dr. Kis Éva I.Sz. Gyermekklinika

Hogyan mérjünk vérnyomást? Ki a hypertoniás? Dr. Kis Éva I.Sz. Gyermekklinika Hogyan mérjünk vérnyomást? Ki a hypertoniás? Dr. Kis Éva I.Sz. Gyermekklinika Mikor mérjünk vérnyomást? >3 évnél idısebb gyermekek vérnyomását a fizikális vizsgálat során meg kell mérni Csak megfelelı

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok

Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok Az egészséges életmód jóval drasztikusabban csökkenti egy krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint azt eddig feltételezték: az egészségtelen

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

Hogyan kerüljük el a szívrohamot és a szélütést?

Hogyan kerüljük el a szívrohamot és a szélütést? Hogyan kerüljük el a szívrohamot és a szélütést? Az infarktus és a stroke megelôzése Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról

Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról Írta: Dr. Tislér András Hypertonia Magazin 2013/3 kategória: Az érrendszer, a vérnyomás fogalma Mi a vérnyomás? Az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért

Részletesebben

Sajtóközlemény azonnali közlésre

Sajtóközlemény azonnali közlésre Sajtóközlemény azonnali közlésre Stroke napja pár perc az életért Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és számos szórakoztató programmal várja az érdeklődőket szombaton, október 11-én a Magyar Stroke

Részletesebben

Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban. dr. Tóth-Vajna Zsombor

Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban. dr. Tóth-Vajna Zsombor Alsó végtagi perifériás artériás betegségek szűrése családorvosi praxisokban dr. Tóth-Vajna Zsombor A perifériás artériás betegség (PAD) jelentősége Generalizált atherosclerosis Prevalencia 14% (ÉRV-program,

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Ibuprofen- Ethypharm 300 mg retard SR kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

Magasvérnyomásés cukorbetegség

Magasvérnyomásés cukorbetegség Magasvérnyomásés cukorbetegség Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos Tisztifôorvosi Hivatal (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.)

Részletesebben

A metabolikus szindróma klinikai jelentôsége. Útmutató pszichiátriai betegség miatt kezelésben részesülôk számára

A metabolikus szindróma klinikai jelentôsége. Útmutató pszichiátriai betegség miatt kezelésben részesülôk számára A metabolikus szindróma klinikai jelentôsége Útmutató pszichiátriai betegség miatt kezelésben részesülôk számára Mi a metabolikus szindróma? Metabolikus szindróma elnevezéssel szív- és érrendszeri kockázati

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Előadó: Gregóczkiné Boros Nikolett kardiológia Szakmai vezető: Dr Nagy József - kardiológus főorvos Alapellátás-szakellátás összehangolt együttműködésének

Részletesebben

Háttéranyag. Az agyi érkatasztrófa okai

Háttéranyag. Az agyi érkatasztrófa okai Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyinfarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása áll (80%-a az agyi érkatasztrófáknak)

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Koleszterin. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja

Koleszterin. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja Koleszterin DIÉTA ÉS KEZELÉS Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos Tisztifôorvosi Hivatal (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.)

Részletesebben

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei DR. KÖKÉNY ZOLTÁN 1,2 JUHÁSZ JUDIT 2 1 JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET,

Részletesebben

KARDIOLÓGIA RÖVID BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Diéta és kezelés

KARDIOLÓGIA RÖVID BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Diéta és kezelés KARDIOLÓGIA RÖVID BETEGTÁJÉKOZTATÓ Koleszterin Diéta és kezelés A keringési rendszer felépítése Az ember keringési rendszere három fô részbôl áll: a szív, a vérerek és a vér. Az érrendszer egymással kapcsolatban

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg,

Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg, Infarktus Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg, ennek ellenére mégis sokat tehetünk szívünk

Részletesebben

Kezelési napló. nem inzulinnal kezelt cukorbetegek számára

Kezelési napló. nem inzulinnal kezelt cukorbetegek számára Kezelési napló nem inzulinnal kezelt cukorbetegek számára Ellenôrzési eredmények Tisztelt Betegek! Kedves Hölgyem/Uram! Személyi adatok A tablettával kezelt cukorbeteg számára fontos, hogy állapotát mind

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

Sajtóközlemény azonnali közlésre

Sajtóközlemény azonnali közlésre Sajtóközlemény azonnali közlésre Stroke - Minden perc számít Évente 18 ezer haláleset, 50 ezer új beteg 2009. június 10. Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. A Magyar Stroke

Részletesebben

vérnyomásmérés Premium-minőség az Ön egészségéért. www.boso.co.hu

vérnyomásmérés Premium-minőség az Ön egészségéért. www.boso.co.hu vérnyomásmérés Premium-minőség az Ön egészségéért. www.boso.co.hu Erre kell figyelni vérnyomásmérésnél. Vérnyomásméréshez üljön kényelmesen. Támassza meg a hátát és a karját. Lábait ne keresztezze. Tegye

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ

KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Magasvérnyomásbetegség és cukorbetegség A két betegség együttes elôfordulása Cukorbetegségben (diabéteszben) gyakoribb a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) elôfordulása.

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

oktatásuk jelentősége és

oktatásuk jelentősége és Cukorbetegek állapotfelmérése, oktatásuk jelentősége és eredményessége az intézeti kardiológiai rehabilitáció során Simon Éva 1, Huszáros Bernadatt 1, Simon Attila 2, Veress Gábor2, Bálint Beatrix 3, Kóródi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Szívhang Egerben Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h]

Általános lelet. A vizsgálatot kérő orvos: 70 30 38 59 29 37 11 1 2 0 0 0 [mmhg*h] Általános lelet Páciens: Neme: férfi Megjegyzés: Vizsgálat paraméterei Magasság: 18 Súly: 125 kg cm BMI 38.58 Mérési terv 15/3 (24h), Standard 1 A vizsgálatot kérő orvos: Eredmények SBPao HR Általános

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó.

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó. Az emlôpanaszos nôk beutalásának irányelve (Guidelines for the referral of patients with breast problems) NHS Breast Screening Programme & The Cancer Research Campaign Elôszó Az emlôrák a nôket érintô

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Busilvex 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez buszulfán Mielőtt elkezdené gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Szemmelweis Egyetem. Gőgös s Katalin

Szemmelweis Egyetem. Gőgös s Katalin Szemmelweis Egyetem Egészs szségtudományi Kar ápoló Előad adás, mint módszerm Gőgös s Katalin Az acut miocardiális infarktuson átesett beteg oktatása Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban

Részletesebben

Dr. Ruzsovics Ágnes PhD; Dr. Hőnig Tibor Kardiometabolikus szempontú felmérés, 2013

Dr. Ruzsovics Ágnes PhD; Dr. Hőnig Tibor Kardiometabolikus szempontú felmérés, 2013 Dr. Ruzsovics Ágnes PhD; Dr. Hőnig Tibor Kardiometabolikus szempontú felmérés, 2013 Bevezetés Hazánkban egy 2009-ben készített lakossági egészségfelmérés alapján a felnőtt lakosság túlnyomó többsége elégedett

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével

A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével Szabó Bence OORI Nappali kórház Szombathely 2012.09.07. A fizikai aktivitás hatása Fő terápiás eljárás volt az inzulin felfedezéséig Fokozott a

Részletesebben

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Bevezetés Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Az egészségfejlesztés egy olyan magatartásformáló tevékenység, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megértsék az egészségüket befolyásoló tényezőket,

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében

Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében Ajánlások a Fizikai Aktivitás témakörében S Z A K G Y Ó G Y S Z E R É S Z T O V Á B B K É P Z É S 2 0 1 5. 1 0. 1 0. D R. L A C Z A G Y Ö N G Y V É R R E K R E Á C I Ó S S Z A K É R T Ő N E M Z E T I E

Részletesebben

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének é hazai és nemzetközi megelőzésének egészségpolitikai lehetőségei Dr. Kökény Mihály az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke A szív- és érbetegség

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről 2-es típusú cukorbetegség szövődményei Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Voltaren

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZŰRÉS JELENTŐSÉGE A VIII. KERÜLETI LAKOSOK ÉLETÉBEN SZABÓNÉ JUHÁSZ JULIÁNNA MSC INTÉZETVEZETŐ FŐNŐVÉR

SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZŰRÉS JELENTŐSÉGE A VIII. KERÜLETI LAKOSOK ÉLETÉBEN SZABÓNÉ JUHÁSZ JULIÁNNA MSC INTÉZETVEZETŐ FŐNŐVÉR SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZŰRÉS JELENTŐSÉGE A VIII. KERÜLETI LAKOSOK ÉLETÉBEN SZABÓNÉ JUHÁSZ JULIÁNNA MSC INTÉZETVEZETŐ FŐNŐVÉR TARTALOM Szervezett lakossági szűrés Alkalomszerű szűrések Szűrőszombatok a VIII.

Részletesebben

Elmélet és gyakorlat a fő kardiovaszkuláris kockázati tényezők befolyásolásáról

Elmélet és gyakorlat a fő kardiovaszkuláris kockázati tényezők befolyásolásáról Elmélet és gyakorlat a fő kardiovaszkuláris kockázati tényezők befolyásolásáról Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Legfontosabb

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Árlista. Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat

Árlista. Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat. Bőrgyógyászati kontrollvizsgálat Árlista Szolgáltatás Belgyógyászat Belgyógyászati vizsgálat Belgyógyászati kontrollvizsgálat Belgyógyászati vizsgálat arteriográfiával Szakorvosi leletmegbeszélés Injekció beadás Vérvétel (ha egyéb szolgáltatásnak

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Fourmed Kft. Gyógyház 8200 Veszprém Ádám Iván u. 1. Telefon: 88/421-217, 421-251, 564-180, 564-181 e-mail: fourmed@vnet.hu

Fourmed Kft. Gyógyház 8200 Veszprém Ádám Iván u. 1. Telefon: 88/421-217, 421-251, 564-180, 564-181 e-mail: fourmed@vnet.hu Gyógyház, ahol valóban Ön a fontos! Fourmed Kft. Gyógyház 8200 Veszprém Ádám Iván u. 1. Telefon: 88/421-217, 421-251, 564-180, 564-181 e-mail: fourmed@vnet.hu www.fourmed.hu A legjobb befektetés az egészség!

Részletesebben